Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-08-16

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/08/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [03] Νέα Δημοκρατία
  • [04] Ταυτότητες
  • [05] Ναυτική τραγωδία
  • [06] Χρηματιστήριο
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Καύσιμα-Προϋπολογισμός

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η πορεία του Χρηματιστηρίου, τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, η ναυτική τραγωδία με ρωσικό υποβρύχιο, η διαμάχη κράτους - εκκλησίας και η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Λουμπάγκο. Γιατί ξαφνικά η ΝΔ έμεινε χωρίς σπονδυλική στήλη;

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πυρινικό θρίλερ. Αγωνιά η υφήλιος για νέο "Τσέρνομπιλ" στη θάλασσα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Επιδρομή σε εργοστάσιο του Μυτιληναίου στο Κοσσυφοπέδιο. Το ΝΑΤΟ υλοποιεί τα σχέδια Χόλμπρουκ και Σόρος.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι βαθμοί για όλες τις Σχολές. Αλφα-Αποκάλυψη που μπαίνουν όσοι έδωσαν εξετάσεις.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μπλόκο Ντόρας στην επιστροφή Σαμαρά στη ΝΔ. Νευρικότητα και ...σιωπή στο επιτελείο Καραμανλή.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο υγρός τάφος του Μπάρεντς. Νέα ναυτική τραγωδία στην αρκτική ζώνη.

    ΕΘΝΟΣ: Ελπίδα για συμφιλίωση. Εκκλησία και πολιτεία έριξαν τους τόνους ανήμερα της Παναγίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αποκτήσαμε και "κυβέρνηση" της νύχτας! Οι κάθε λογής μαφίες εξουσιάζουν τον τόπο, μόλις βραδιάσει.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Χρέη 650 δις στα ταμεία από το κράτος. Πως οι κυβερνώντες τινάζουν στον αέρα τα ασφαλιστικά ταμεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κήρυγμα ομόνοιας από την Εκκλησία. Ενωτική στάση από Αρχιεπίσκοπο- Ιεράρχες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κόβονται 5 μαθήματα. Εισήγηση στον υπουργό και για τα Θρησκευτικά.

    ΕΣΤΙΑ: ΠΑΣΟΚ κατά κυβερνήσεως. Επανάληψις των σφαλμάτων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αγωνία στο βυθό για 116 ζωές και διαρροή ραδιενέργειας. Γιγαντιαία προσπάθεια διάσωσης.

    Η ΧΩΡΑ: Βέτο Ντόρας για την επιστροφή Σαμαρά. Σύννεφα στη Ρηγίλλης, ενώ ο Καραμανλής επιχειρεί ανοίγματα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέος χάρτης στα ενοίκια. από 5.000 έως 15.000 Δρ επιπλέον για τις ανανεώσεις συμβολαίων στη Θεσσαλονίκη.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ηπιοι τόνοι. Νέο κλίμα χθές μεταξύ Εκκλησίας-κράτους.

    [02] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "σε 9 μαθήματα (από 14) θα διαγωνίζονται πανελλαδικά από του χρόνου οι μαθητές της β?και της γ?Λυκείου. Ανάμεσα σε αυτά που θα κοπούν από τις εξετάσεις θα είναι -κατά πάσα πιθανότητα- και τα Θρησκευτικά. Ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου μελετά ήδη εισηγήσεις, οι οποίες αναφέρουν ότι "ο βιωματικός χαρακτήρας του μαθήματος δεν επιτρέπει τη γνωσιολογική του εξέταση".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "βαθμολογίες άνω του 19 απαιτούν οι κορυφαίες πανεπιστημιακές σχολές και πάνω από 18 οι πολύ καλές, με βάση τις εκτιμήσεις των στοιχείων των βαθμολογιών. Ο πήχυς για τους φετινούς αποφοίτους είναι τοποθετημένος υψηλότερα από ό,τι για τους παλαιούς , που πιθανότατα θα "μπουν" στις ίδιες σχολές με χαμηλότερη βαθμολογία. Υπάρχουν επιλογές και για υποψηφίους που έχουν εξασφαλίσει βαθμολογίες γύρω στο 15-16, ενώ η εισαγωγή σε επιμέρους πανεπιστημιακές σχολές είναι εφικτή και με βαθμούς γύρω στο 13. Πολύ περισσότερες λύσεις για τους χαμηλόβαθμους υποψηφίους προσφέρουν, φυσικά, τα ΤΕΙ, με μέσο όρο βαθμολογίας γύρω στο 10-12".

    [03] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "χωρίς κομματική "σπονδυλική στήλη" μένει, εν μέσω θέρους, η ΝΔ, μετά τις ζημιογόνες, κατά κοινή ομολογία, καρατομήσεις των εκατό στελεχών που έδωσαν στο πλευρό του Κ. Καραμανλή τις τρεις τελευταίες εκλογικές μάχες".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "ραγδαίες εσωκομματικές εξελίξεις δρομολογούνται στο στρατόπεδο της ΝΔ με αφορμή το ενδεχόμενο επιστροφής του Αντώνη Σαμαρά στη Ρηγίλλης. Η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία συνεχίζει τις επαφές της με "καραμανλικά" στελέχη της περιφέρειας, έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθαρίζοντας ότι "για τη ΝΔ δεν τίθεται τέτοιο θέμα". Ωστόσο το όλο ζήτημα εξελίσσεται σε μια ανοικτή πλέον κόντρα μεταξύ των δύο στρατοπέδων ενώ ήδη κάποιοι στη Ρηγίλλης κάνουν λόγο για "τακτικό Συνέδριο χωρίς τη Ντόρα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "για τη Νέα Δημοκρατία η θέση έχει πλήρως ξεκαθαριστεί. Σημαία μας είναι ο αγώνας μας κατά της διαπλοκής και υπέρ της διαφάνειας. Και αυτός δεν γίνεται με την επιστροφή του συγκεκριμένου ανθρώπου". Με την κατηγορηματική αυτή δήλωσή της, η Ντόρα Μπακογιάννη έκοψε το δρόμο του Αντώνη Σαμαρά για την επανένταξή του στη ΝΔ αδειάζοντας παράλληλα τον στρατηγικό σχεδιασμό του Κωνσταντίνου Καραμανλή ο οποίος πριν το συνέδριο ήταν έτοιμος να ανακοινώσει την επιστροφή στο κόμμα των στελεχών εκείνων που είχαν εγκαταλείψει την παράταξη".

    [04] Ταυτότητες

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "ήπιους τόνους στην αντιπαράθεση Εκκλησίας και Κράτους για το θέμα των ταυτοτήτων τήρησαν χτες, ανήμερα Δεκαπενταύγουστου , ιεράρχες και πολιτικοί. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος άφησε στην άκρη το λάβαρο της επανάστασης και σήκωσε τη λευκή σημαία της ανακωχής, ενώ οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, που παρακολούθησαν σε Μητροπόλεις και ξωκλήσια τη θεία λειτουργία προσπάθησαν να λειτουργήσουν πυροσβεστικά με τις δηλώσεις τους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "οδό διαφυγής από την κρίση άνοιξε χθές η Εκκλησία με το μήνυμα ενότητας που έστειλαν Αρχιεπίσκοπος και Ιεράρχες. Ο μητροπολίτης Ανθιμος άφησε ανοικτό το θέμα του δημοψηφίσματος, με την προϋπόθεση ότι θα αρχίσει ουσιαστικός διάλογος με την Πολιτεία. Η κυβέρνηση επιμένει στην έκδοση των νέων ταυτοτήτων, ενώ ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκης, που τιμήθηκε στην Παναγία Σουμελά, ζήτησε από τον κ. Σημίτη να εγκαταλείψει την αδιέξοδη πολιτική του".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "χωρίς να κάνει ούτε μια αναφορά στην αντιπαράθεση μεταξύ κράτους - Εκκλησίας , ο αρχιεπίσκοπος μέσα σε κλίμα κατάνυξης εξήρε το πρόσωπο και τον ρόλο της Παναγίας ανά τους αιώνες. Την ίδια στιγμή, ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος, από άμβωνος, τόνιζε την ανάγκη να χαμηλώσουν οι τόνοι και να βρεθεί η χρυσή τομή, έτσι ώστε να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την έκδοση των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων".

    [05] Ναυτική τραγωδία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "ώρες αγωνίας για το πλήρωμα του ρωσικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου "Κούρσκ", το οποίο από την Κυριακή έχει προσαράξει σε βάθος 100 μέτρων στη θάλασσα Μπάρεντς, καθώς από νωρίς χθές το απόγευμα βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης των 116 ανδρών, όπως ανακοίνωσε ο ρώσος υπουργός Αμυνας Ιγκόρ Σεργκεζιφ".

    Τα ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για τη διάσωση του πληρώματος του πυρηνικού υποβρυχίου "Κούρσκ", μετά την αποτυχία δύο προσπαθειών για τον απεγκλωβισμό του. Ο σωστικός θαλαμίσκος δεν κατόρθωσε να προσκολληθεί στο υποβρύχιο, εξαιτίας της έλλειψης ορατότητας, σύμφωνα με πηγές του ρωσικού ναυτικού, που επικαλείται το πρακτορείο RIΑ Νοβόστι και μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "μάχη με το χρόνο δίνουν τα ρωσικά σωστικά συνεργεία για τον απεγκλωβισμό των 116 ναυτικών που έχουν παγιδευτεί στο υποβρύχιο που βυθίστηκε στα παγωμένα νερά της θάλασσας Μπάρεντς. Το πέρασμα κάθε ώρας μειώνει το οξυγόνο στο υποβρύχιο και η ζωή των εγκλωβισμένων κινδυνεύει. "Λίγες οι πιθανότητες διάσωσης του πληρώματος" λένε οι Ρώσοι αξιωματούχοι, που ελπίζουν τώρα να μη φτάσει στις εξόδους κινδύνου το νερό που έχει εισχωρήσει στα μπροστινά τμήματα του σκάφους".

    [06] Χρηματιστήριο

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "στα επίπεδα των 3.800 μονάδων κινήθηκε, στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ο Γενικός Δείκτης Τιμών της χρηματιστηριακής αγοράς της Αθήνας, συνεχίζοντας την πρόσφατη αναστροφή της πορείας του. Βελτιωμένο ήταν το κλίμα που επικρατούσε στην οδό Σοφοκλέους, που παρά το περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον έδειξε σημάδια ανάκαμψης".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "βελτιωμένο παρουσιάσθη την παρελθούσα Δευτέρα το κλίμα στη Σοφοκλέους και οι τιμές των μετοχών εκκινήθησαν σε ανοδική τροχιά για δεύτερη συνεχή ημέρα, με τον γενικό δείκτη των τιμών των μετοχών να υπερβαίνη και πάλι το επίπεδο των 3.800 μονάδων, το οποίο είχε παραβιάσει καθοδικώς τη Δευτέρα 7 Αυγούστου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, με αφορμή τα πρόσφατα δειλά βήματα ανάκαμψης στη Σοφοκλέους, ύστερα από μια ενδεκάμηνη κουτρουβάλα, μεταδίδουν τις τελευταίες μέρες τρεις "ειδήσεις" - "εκτιμήσεις", προκειμένου να ισχύουν το "θετικό κλίμα" και προκειμένου να καταστήσουν συμπαθέστερο το νέο πρόεδρο του ΧΑΑ".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ο "φόβος" του πετρελαίου. Προβληματισμός στην κυβέρνηση για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Η Σοφοκλέους ανασυντάσσεται. Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Λύση για μεταφορά συντελεστή δόμησης. Με Σ/Ν του ΥΠΕΧΩΔΕ "ξεμπλοκάρουν" 50.000 άδειες".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Τεστ ανάκαμψης. Η Σοφοκλέους δοκιμάζει τις δυνάμεις της σε υψηλότερα επίπεδα τιμών".

    [08] Καύσιμα-Προϋπολογισμός

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "Η κυβέρνηση αρχίζει τις διαδικασίες κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού, υπό τη "σκιά" μιας νέας ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Χθες στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε πάνω από τα 32 δολάρια το βαρέλι, η οποία είναι η ανώτερη τιμή της τελευταίας δεκαετίας".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 16 August 2000 - 17:36:18 UTC