Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-06-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/06/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Δημοσκόπηση MRB
  • [3] Φήμες για υγεία προέδρου
  • [4] Ταυτότητες
  • [5] Χρηματιστήριο
  • [6] Επιτόκια
  • [7] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Επιτόκια

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η διαμάχη Κράτους-Εκκλησίας για τις ταυτότητες, η μείωση των επιτοκίων από τις τράπεζες, η πορεία του Χρηματιστηρίου, η δημοσκόπηση της MRB και οι φήμες για την υγεία του προέδρου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νέα ρύθμιση των χρεών! Σε 20 άτοκες διμηνιαίες δόσεις. Φορολογικό νομοσχέδιο-σκούπα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Προαιρετική και η Βάπτιση! Δεν θα θεωρείται απαραίτητη για την εγγραφή στο Ληξιαρχείο.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Πυρ ομαδόν από αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες. Αναψαν νέες φωτιές στον Κ. Σημίτη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πιο ψηλά Καραμανλής-ΝΔ. Γκάλοπ της MRB: πέρασε για πρώτη φορά τον Σημίτη σε δημοτικότητα.

    Η ΑΥΓΗ: Με το βλέμμα στην κοινωνία το 3ο ΣΥΝέδριο. Σήμερα στις 6.30 στο Ολυμπιακό Στάδιο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Παγώνουν" οι πλειστηριασμοί για χρέη προς τις τράπεζες. Δικαστική απόφαση-σταθμός ανάσα για χιλιάδες οφειλέτες.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Απίστευτο: κερδισμένοι και ...Σημίτης και Χριστόδουλος! Δημοσκόπηση της MRB αποκαλύπτει τι πιστεύουν οι Ελληνες για τη διένεξη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η σφηκοφωλιά της Σοφοκλέους. Φοβερή καταγγελία του Κώστα Καραμανλή στη Βουλή.

    ΕΘΝΟΣ: Η κοινή γνώμη κρίνει το θέμα των ταυτοτήτων και στέλνει: Μήνυμα για διάλογο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τα μπάνια του λαού προηγούνται! Ενώ οι νέες ταυτότητες κυκλοφορούν από 1ης Ιουλίου, η Δ.Ι. Σ. αφήνει το θέμα στον καιρό διότι...

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σημίτη μάζεψέ τους. Εντυπωσιακή κίνηση της Γιάννας Αγγελοπούλου στη χθεσινή συνεδρίαση της διυπουργικής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ζήτημα διαβλητότητας των Πανελλαδικών. Τουλάχιστον 10 κρούσματα αλλοίωσης βαθμών στη Θεσσαλία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αλλο Καίσαρ άλλο Ιησούς. Γκάλοπ: χωριστούς ρόλους Κράτους και Εκκλησίας βλέπουν οι ψηφοφόροι.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ο άγνωστος πόλεμος. Τι κρύβει ο φόνος Ελληνα συνοριακού στα αλβανικά σύνορα.

    ΕΣΤΙΑ: Η υγεία του Προέδρου. Μοιραίως αποτελεί δημόσιο θέμα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ασύμφορα" τα νέα επιτόκια καταθέσεων. Η ετήσια απόδοση των τραπεζικών τόκων έπεσε ήδη κάτω του 5%.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Πάντα πρώτος. Για έκτη συνεχή χρονιά και με διακομματική αποδοχή. Σύμφωνα με τις "τάσεις" της MRB για τον Ιούνιο 2000.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ιερή... σύγχυση (και) σε δύο δημοσκοπήσεις. Πρώτος σε δημοτικότητα ο πρόεδρος. Πολύ ψηλά αλλά με πτώση ο Χριστόδουλος.

    ΝΙΚΗ: Χαλκείον η Ρηγίλλης. Μπούμερανγκ για τους εμπνευστές η αθλιότητα κατά του προέδρου.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Είναι βαριά άρρωστη η ενημέρωση. Μεγάλη η ευθύνη της κυβέρνησης.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Στοιχεία ή ...σκασμός! Γενική κατακραυγή. Αισχρά πολιτικά παιχνίδια της Ρηγίλλης με την υγεία του προέδρου.

    Η ΧΩΡΑ: Εφαγαν 18 τρις από τους επενδυτές. Κεραυνοί Καραμανλή στη Βουλή κατά Κουνιάκη και Θωμαδάκη.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Δουλεμπόριο ασθενών. Ο Αλ. Παπαδόπουλος κατήγγειλε κυκλώματα, που γέμισαν με αλλοδαπούς τα νοσοκομεία.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Καστοριά: Πύλη εισόδου. Νεκρός συνοριακός φύλακας από σφαίρα εμπόρου ναρκωτικών.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Γενικεύεται η πτώση των τραπεζικών επιτοκίων. Εθνική, Πειραιώς και Λαϊκή μείωσαν έως 5,5 μονάδες το κόστος δανεισμού.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 700.000 μικρομεσαίοι απαιτούν λύσεις. Δυναμικές κινητοποιήσεις-διεκδικήσεις.

    [2] Δημοσκόπηση MRB

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "ιερή...σύγχυση καταλαμβάνει το εκλογικό σώμα από τον "πόλεμο" για τις ταυτότητες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα και δύο πανελλαδικών δημοσκοπήσεων - των Τάσεων της MRB και του Βαρόμετρου της V-PRC- που έγιναν για λογαριασμό των ΝΕΩΝ. Οι ψηφοφόροι εμφανίζονται να θέλουν και το θρήσκευμα στις ταυτότητες και διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "σταθερό παραμένει το πολιτικό σκηνικό παρά τον "πόλεμο των ταυτοτήτων". ΤΑ δύο μεγάλα κόμματα εμφανίζονται σχεδόν ισοδύναμα (προηγείται με μόλις 0,3% η ΝΔ) , σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της MRB, η οποία δείχνει σταθερή σε γενικές γραμμές δημοτικότητα και στα τρία δημοφιλέστερα δημόσια πρόσωπα: πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπος (χάνει μόνο 5,4% σε σχέση με την έρευνα του περασμένου Μαρτίου) και δήμαρχος Αθηναίων (ανεβασμένος και πρώτος από τα ενεργά πολιτικά πρόσωπα)".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι "η κρίση που σοβεί στις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας προβληματίζει την ιδιαίτερα ευαίσθητη σε τέτοια θέματα κοινή γνώμη. Με αφορμή το θέμα που ανέκυψε με τη δρομολόγηση της απάλειψης του θρησκεύματος από την ταυτότητα, στέλνει προς τις δύο πλευρές μήνυμα για διάλογο. Το πρώτο μετά την εκδήλωση του προβλήματος γκάλοπ έδειξε οτι το 61,4% των πολιτών λέει "ναί" στην αναγραφή του δόγματος. Παρ΄ όλα ταύτα πάνω από το 50% ζητά τον χωρισμό της από το κράτος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "η κοινή γνώμη, όπως δείχνει η δημοσκόπηση της MRB, που δημοσιεύει σήμερα η "Ε", βάζει τα πράγματα στη θέση τους και διαχωρίζει τους ρόλους της Πολιτείας και της Εκκλησίας. Αποδίδει "τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ". Η αντιπαράθεση που ξεκίνησε η Εκκλησία με το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες, ούτε κατ΄ ελάχιστο επηρέασε τις πολιτικές και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των πολιτών".

    [3] Φήμες για υγεία προέδρου

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "οι προσωπικές επιδιώξεις και η εκπλήρωση των φιλοδοξιών έστησαν ένα μαύρο σκηνικό, όπου κυριάρχ

    ησε η φημολογία για την υγεία του προέδρου της Δημοκρατίας, με εμφανείς σκοπούς, αλλά και εμφανείς "δράστες". Οι ηγετικοί κύκλοι της Ρηγίλλης βρήκαν πως είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεφύγουν από την εσωκομματική κρίση και να δώσουν ελπίδες για μια σύντομη προσφυγή στις κάλπες στους ψηφοφόρους τους και "συνάντησαν" την ηγεσία της Εκκλησίας να συμπλέει πλήρως με έναν τέτοιο σχεδιασμό".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ εκτιμά ότι "κατακλυσμό δηλώσεων αποδοκιμασίας προκάλεσε η δημοσιοποίηση των μακάβριων σεναρίων για τα δήθεν προβλήματα υγείας του προέδρου της Δημοκρατίας και η σύνδεσή τους με ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε "έργο μικρών και κακών ανθρώπων" τη φημολογία και δήλωσε πως δεν δέχεται ότι αποτελεί μέρους πολιτικού σχεδιασμού. Ο κ. Ρέππας πρόσθεσε ότι θεωρεί αδιανόητο να προέρχονται οι φήμες αυτές από κάποιο κόμμα και σημείωσε πως ο ίδιος ο κ. Στεφανόπουλος έδωσε αποστομωτική απάντηση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "νέα και διαφορετικά τροπάρια θα πρέπει να βρουν τα χαλκεία που διέσπειραν τις ανυπόστατες φήμες για την υγεία του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου μετά την οξύτατη αντίδραση του ίδιου, αλλά και τις οργισμένες δηλώσεις που καταγράφηκαν σχεδόν από το σύνολο του πολιτικού κόσμου".

    Η ΕΣΤΙΑ "ούτε κινδυνολογεί, ούτε "κιτρινογραφεί". Είναι όμως υποχρεωμένη να θέση ένα μείζον θεσμικό ζήτημα: η υγεία των κορυφαίων πολιτειακών παραγόντων της χώρας - και δή του προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού- είναι και πρέπει να αντιμετωπίζεται υπευθύνως ως δημόσιο θέμα. Μόνον έτσι θα παύση να γίνεται αντικείμενο ανεύθυνων φημολογιών".

    [4] Ταυτότητες

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "με μια σκληρή ανακοίνωση με την οποία η Εκκλησία κατηγορεί την κυβέρνηση οτι επιχειρεί προπαγάνδα εναντίον της και οτι έχει δρομολογήσει σχέδιο αποχριστιανοποίησης της χώρας, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε χθες ομόφωνα κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι "σε επιλογή διχασμού κατέληξε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Οι ιεράρχες επέμειναν να ζητούν διάλογο μόνον για τις ταυτότητες και προκήρυξαν "ά

    τυπο δημοψήφισμα της θρησκευτικής συνειδήσεως", αποκαλύπτοντας την πρόθεσή τους να θέτουν θέμα εθνικής, ελληνορθόδοξης ταυτότητας...".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "κλιμάκωση της αντιπαράθεσης αποφάσισαν κυβέρνηση και Ιερά Σύνοδος. Ετσι, η μέν Ιεραρχία ξεκινά δημοψήφισμα με τη συλλογή υπογραφών και η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι προχωρούν οι διαδικασίες των νέων ταυτοτήτων".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ισχυρίζεται ότι "θέμα εκκλησιαστικής περιουσίας και κονδυλίου προς την Εκκλησία από το τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ενδέχεται να εγείρει η κυβέρνηση, προκειμένου να πιέσει την Ιερά Σύνοδο να αποδεχτεί την απάλειψη του θρησκεύματος από τις ταυτότητες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "λιγοστεύουν οι ελπίδες για να βρεθεί διέξοδο στην αντιπαράθεση κυβέρνησης - Εκκλησίας, παρά το γεγονός οτι πολλοί παράγοντες του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου προσπαθούν να βοηθήσουν στην πραγματοποίηση του ραντεβού Σημίτη - Χριστόδουλου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει ότι "η κατάργηση της βάπτισης είναι το επόμενο βήμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στη σύγκρουσή της με την Εκκλησία. Υπολογίζεται δε το βήμα αυτό να γίνει γρηγορότερα, καθώς η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να προχωρήσει στην διοργάνωση μίνι δημοψηφίσματος με συλλογή εκατομμυρίων υπογραφών στις ενορίες".

    [5] Χρηματιστήριο

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι "με σημαντικές απώλειες, της τάξης του 1,80% τερμάτισε τη χθεσινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους, "αδιαφορώντας " επιδεικτικά για τη μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων της Τράπεζας της Ελλάδος κατά 0,5% και αποδεικνύοντας οτι η προχθεσινή "γενναία" ανάκαμψη των τιμών της πλειονότητας των μετοχών ήταν πρόσκαιρη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) σημειώνει ότι "βουτιά κάτω από τα επίπεδα των 4.100 μονάδων έκανε και πάλι ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών της Αθήνας στη χθεσινή ημέρα των συναλλαγών".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "ιδιαίτερα αρνητική ήταν η χθεσινή ημέρα για τη Σοφοκλέους, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί κατά 1,80% και κάτω από τις 4.100 μονάδες. Πολλοί ήταν εκείνοι που απόρησαν με την εικόνα που παρουσίασε το Χρηματιστήριο,δεδομένου οτι από το πρωί η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ανακοινώσει την πτώση των διατραπεζικών της επιτοκίων από 0,5% έως 0,75%".

    ΤΟ ΒΗΜΑ εκτιμά ότι "οικογενειακή υπόθεση" είναι πλέον το παιχνίδι στη Σοφοκλέους, καθώς τα "λόμπι" ορισμένοι μεγάλοι ιδιώτες επενδυτές και μια μερίδα βασικών μετόχων εισηγμένων εταιριών φαίνεται να κυριαρχούν στην αγορά , η οποία χωρίς "δυνάμεις" υποχώρησε κατά 1,8%".

    [6] Επιτόκια

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "έσπασαν και το φράγμα του 9% τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων, καθώς κορυφώνεται ο πόλεμος μεταξύ των τραπεζών για τον έλεγχο της χρυσοφόρου καταναλωτικής πίστης. Μετά τη μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων από την Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Τράπεζα απάντησε στην "πρόκληση" της Alpha Bank, προσφέροντας επιτόκιο καταναλωτικών δανείων σε ευρώ 8,75% έναντι 9,75% που προσφέρει η Alpha Bank. Επίσης, στις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουν νέα επιτόκια και οι υπόλοιπες τράπεζες, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις τράπεζες Εμπορική, Eurobank, που διαθέτουν μεγάλα μερίδια στην αγορά".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ ισχυρίζεται ότι "το ψυχολογικό φράγμα του 5% "έσπασαν" από χθες οι καθαρές (μετά τους φόρους ) αποδόσεις των καταθέσεων ταμιευτηρίου, υποχρεώνοντας τους αποταμιευτές να αναζητήσουν εναλλακτικές επενδυτικές λύσεις. Τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η μείωση της απόδοσης μεσοπρόθεσμα να προκαλέσει μεγάλες μετατοπίσεις κεφαλαίων σε αμοιβαία κεφάλαια, repos και μετοχές".

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "σε μείωση των βασικών παρεμβατικών επιτοκίων της από 0,50% έως 0,75% προχώρησε τελικά χθες το πρωί η Τράπεζα της Ελλάδος. Το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος συνεκτιμώντας τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού, αλλά και τη συνολική ρευστότητα της οικονομίας αποφάσισε τη μείωση του επιτοκίου, με το οποίο η ΤτΕ αντλεί ρευστότητα από τα πιστωτικά ιδρύματα για 14 ημέρες. Η μείωση είναι της τάξεως του 0,5% και το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 8,25%".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,"η εξάμηνη διαδικασία μείωσης των επιτοκίων επισημοποιήθηκε χθες με την πρώτη μετά την επικύρωση της ένταξης στην ευρωζώνη, μείωση από την Τράπεζα της Ελλάδος των διατραπεζικών επιτοκίων από 0,50 μέχρι 0,75 της ποσοστιαίας μονάδας".

    [7] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Μονοψήφια τα επιτόκια! Για τα κεφάλαια κίνησης των επιχειρήσεων".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Λουκάς Παπαδήμος: Θα τα μείωνα πιο πολύ, αν... Εθνική, Πειραιώς, Λαϊκή Κύπρου έριξαν τα επιτόκια".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αγορά της "αρπαχτής". Σε σκοτσέζικο ντους μετατράπηκε η αγορά".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Παράθυρο στους ξένους για αποφυγή του καμποτάζ".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Θεσμικό λόμπι κουμαντάρει τη Σοφοκλέους. Πως διαμορφώνουν την πορεία της".

    [8] Επιτόκια

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "Η "αντίστροφη μέτρηση" για εξομοίωση των ελληνικών επιτοκίων με εκείνα της ζώνης ευρώ ως το τέλος του έτους, ξεκίνησε ουσιαστικά χθες, με την Τράπεζα της Ελλάδος να μειώνει κατά 0,50 μονάδες το παρεμβατικό επιτόκιό της και τέσσερις ακόμη τράπεζες, την Εθνική, την Πειραιώς, τη Λαϊκή και την Κύπρου να ανταποκρίνονται".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 29 June 2000 - 18:31:49 UTC