Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-06-16

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/06/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ταυτότητες
  • [3] ΟΝΕ
  • [4] Τρομοκρατία
  • [5] Καύσωνας
  • [6] Νέα Δημοκρατία
  • [7] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Οικονομία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η διαμάχη κράτους - Εκκλησίας για τις ταυτότητες, η πορεία της οικονομίας προς την ΟΝΕ, τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, η τρομοκρατία και ο επικείμενος καύσωνας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Θα καούμε! "Προ των πυλών" τριήμερο - κόλαση. Καύσωνας, σήμερα και θυελλώδεις άνεμοι μέχρι τη Δευτέρα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Μεσαίωνας πολιτικών. Ρίχνουν στην πυρά τον Χριστόδουλο.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ο Κόκκαλης στο εδώλιο για παραπλάνηση των επενδυτών. Νέα προβλήματα, μετά την επίθεση Τεγόπουλου.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δεν δίνουν ούτε το δεκαχίλιαρο! για ενίσχυση των κατώτατων εισοδημάτων. Ετσι ξεγέλασαν προεκλογικά τον ελληνικό λαό.

    Η ΑΥΓΗ: Στη δοκιμασία της ΟΝΕ με κοινωνικά ελλείμματα. Στο παρά πέντε ο Κ. Σημίτης ενημερώνει σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αφαίρεση αδειών οδήγησης αυτοκινήτων από 100.000 συνταξιούχους!

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι παραπληρωμές της Υγείας φθάνουν τα 760 δις δραχμές! Το μαύρο χρήμα της Υγείας αποτελεί το 1,9% του Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος...

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο κίνδυνος από τη Δύση. Ο Χριστόδουλος ξεσπαθώνει και κατά ΟΝΕ.

    ΕΘΝΟΣ: Στα ίχνη του θησαυρού. Το ΕΘΝΟΣ φέρνει σήμερα στο φως μια απίστευτη ιστορία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Καίγεται ο τόπος... Καυτή η σύγκρουση Εκκλησίας- Κράτους, φωτιές στα δάση, καύσωνας, έρχεται και μπουρίνι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Γνωρίζουν τους πιστολέρο της "17Ν" και τους κρύβουν οι κυβερνώντες σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις των αμερικανών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι βάσεις για όλες τις σχολές. Γενικές Εξετάσεις: σήμερα στα Λύκεια οι βαθμολογίες των υποψηφίων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εκτός ορίων υπεράνω του νόμου. Ο πολιτικός Χριστόδουλος βάλλεται από πολιτικούς.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ανασφάλιστο το ΙΚΑ! Μόνο στην "Ε": εισφοροδιαφυγή 300 δις το 2000.

    ΕΣΤΙΑ: Ψυχραιμία και υπευθυνότης. Οι διαρκείς εντάσεις δεν ωφελούν τον Τόπο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ευρωπαϊκή απάντηση Σημίτη στην Εκκλησία. "Αν η Ελλάς μείνει στο περιθώριο θα καταστεί τρωτή".

    Ο ΛΟΓΟΣ: Προσλήψεις στο Δημόσιο. Με 35ωρο και απογευματινή εργασία...

    ΤΑ ΝΕΑ: Εκρηξη στην αγορά ακινήτων λόγω αντικειμενικών. Πόσο αυξήθηκαν (ήδη) οι τιμές στην Αττική.

    ΝΙΚΗ: Η Χριστοδουλο-κρατία δεν περνάει. Επικίνδυνη η θεοκρατική αντίληψη για τη Δημοκρατία.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ανήσυχοι...πανηγυρισμοί για την ΟΝΕ. Ομιλία Σημίτη στο Ζάππειο.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Χαίρε αρχηγέ! Αυτοβαπτίστηκε πολιτικός. Τα κόμματα μπροστά στις ευθύνες τους.

    Η ΧΩΡΑ: Γκρεμίζουν την ιστορία του Εθνους. Θέλουν να βγάλουν το σταυρό από τη σημαία! Τώρα τρέμουν στο Μαξίμου τη συγκέντρωση των Αθηνών.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Δεν κάνουν πίσω. Κυβέρνηση και Εκκλησία επιμένουν στις απόψεις τους.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πράσινο φως στο δανεισμό.Η αντιπρόεδρος της MOODY'S ομιλεί στη "Θ".

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Νέφος και απάθεια έπνιξαν την πόλη. Θ. Κουμιτζής: "Και να περπατάς στην Τσιμισκή είναι επικίνδυνο".

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κοινοβουλευτική θύελλα για το τέμενος.

    [2] Ταυτότητες

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "αντεπίθεση των πολιτικών χθες στην προχθεσινή πολιτική επίθεση Χριστόδουλου: τον κατηγορούν ότι ξεπέρασε κάθε όριο με την αμφισβήτηση των νόμων, ότι οι στόχοι του είναι πολιτικοί και δεν ταιριάζουν στην αποστολή της Εκκλησίας. Η κυβέρνηση δηλώνει αμετακίνητη στο θέμα των ταυτοτήτων, αλλά ρίχνει μια γέφυρα συνεννόησης, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται ν' ανακινήσει άλλα θέματα που λέει ότι φοβάται ο αρχιεπίσκοπος, επικρίνοντάς τον ότι σκοπίμως επικαλείται "φαντάσματα".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "το ρόλο που επιδιώκει για τον εαυτό του ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, με την ανάδειξή του σε ένα είδος θρησκευτικού ηγέτη με πολιτικό λόγο και εξουσία, ανέδειξε η εμφάνισή του στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, ωστόσο η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προασπίσει το Σύνταγμα και τους νόμους, που θέλει να υπερβεί με όπλο την πίστη ο κ. Χριστόδουλος".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά ότι "με τα πολιτικά άγχη που μετέδωσαν η συγκέντρωση της Ιεραρχίας και ο λόγος του Αρχιεπισκόπου στη Θεσσαλονίκη, εμφανή και ορατή πια την αγωνία μήπως η κινητοποίηση της Εκκλησίας για τις ταυτότητες αποτελέσει τη βάση διαμόρφωσης ενός ρεύματος ανακοπής της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης επιχείρησε, στα χθεσινά προεόρτια ένταξης στην ΟΝΕ, να αντικρούσει τους εθνικούς φόβους που μετέφερε στην κοινωνία ο κ. Χριστόδουλος".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "πυρετωδώς προετοιμάζεται η ελλαδική εκκλησία για το δεύτερο συλλαλητήριο στην Αθήνα, ύστερα από την ικανοποίηση που εκφράστηκε από τους ιεράρχες για τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι "μέχρι τέλους είναι αποφασισμένος να κλιμακώσει την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για το θέμα των ταυτοτήτων ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, αψηφώντας την κριτική για πολιτική εμφάνιση, μετά την επιτυχημένη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης".

    [3] ΟΝΕ

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "κλίμα ευφορίας επιδιώκει να δημιουργήσει η κυβέρνηση εν όψει της οριστικής απόφασης για ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ που θα ληφθεί στη Σύνοδο της Φέιρα στην Πορτογαλία την προσεχή Δευτέρα. Η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ αποτελεί αναμφισβήτητα μια θετική εξέλιξη για τη χώρα. Επιδιώχθηκε όμως και πραγματοποιήθηκε μέσα από τον μονόδρομο που επέλεξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με υπέρμετρο κοινωνικό κόστος, άνιση και άδικη κατανομή εισοδημάτων και κοινωνικού προϊόντος, καθυστερήσεις και απώλεια πόρων που ακριβώς αυτή η επιλογή του μονόδρομου προκαλούσε".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "κορόνες και πανηγυρισμούς είχε χτες η ομιλία του πρωθυπουργού στο Ζάππειο για την "ιστορική στιγμή της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ, στον κύκλο των πιο αναπτυγμένων και ισχυρών χωρών", καθώς και παραινέσεις για "νέες κοινωνικές συναινέσεις" που δεν μπόρεσαν όμως να κρύψουν μια βαθιά ανησυχία των ιθυνόντων για τη μετά-ΟΝΕ εποχή".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) ισχυρίζεται ότι "την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει και στη μετά-ΟΝΕ εποχή την εφαρμογή σφικτής οικονομικής πολιτικής, καθώς και την απόφασή της να συνταχθεί με όσους υποστηρίζουν τη μετεξέλιξη της ΕΕ σε πολιτική Ενωση, υπογράμμισε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης".

    ΤΟ ΒΗΜΑ τονίζει ότι "είκοσι χρόνια μετά την ένταξη της χώρας μας στην -τότε- ΕΟΚ ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης σε χθεσινή ομιλία του στο Ζάππειο, στον ίδιο χώρο όπου είχε μιλήσει και ο - τότε- πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, αφού επεσήμανε ότι "η θεσμική ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ το 1980 ολοκληρώνεται τώρα, με την πραγματική και ισότιμη ένταξη στην ΟΝΕ της Ενωσης του 2000", έδωσε το στίγμα του νέου ευρωπαϊκού ρόλου της χώρα, με τη χαρακτηριστική φράση "ποτέ πια στη δεύτερη ταχύτητα".

    [4] Τρομοκρατία

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "ενώ στην Αθήνα ο πρέσβυς των ΗΠΑ κ. Ν. Μπέρνς διεβεβαίωνε ότι η κυβέρνησίς του δεν θεωρεί οτι πρέπει να ληφθούν μέτρα κατά της Ελλάδος με αφορμή το τελευταίο τρομοκρατικό πλήγμα, ο επί κεφαλής της Επιτροπής του Κογκρέσου που είχε προτείνει την επιβολή μέτρων κατά της Ελλάδος επέμενε στις θέσεις του".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνουν στις ΗΠΑ οι υπαινιγμοί αρμόδιων αξιωματούχων για τη βούληση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της τρομοκρατίας και να συλλάβει τα μέλη της οργάνωσης -"φάντασμα" "17Νοέμβρη".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά ότι "τα στοιχεία της περίφημης εθνικής επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου για την τρομοκρατία στην Ελλάδα και τις εξηγήσεις του προέδρου της, Πόλ Μπρέμερ, ανέμεναν τα μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ. Στον απόηχο της τελευταίας δολοφονικής επίθεσης της "17Ν", η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να πιέζει την Αθήνα, έστω και στο παρασκήνιο ζητώντας συλλήψεις".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα και με την πρώτη σαφή προειδοποίηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες από επίσημα αμερικανικά χείλη πραγματοποιήθηκε χθες η κατάθεση ειδικών για θέματα τρομοκρατίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Κογκρέσου".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "για πρώτη φορά μέσα στα 25 χρόνια αιματοβαμμένης δράσης από τη "17Νοέμβρη" κάτι φαίνεται να κινείται στη ΔΑΕΕΒ (Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας). χθες το πρωί, μεταξύ 7.30 και 8 στο ίδιο δηλαδή, χρονικό διάστημα που δέχτηκε την τρομοκρατική επίθεση ο στρατιωτικός ακόλουθος της αγγλικής πρεσβείας και στο ίδιο, ακριβώς, σημείο της λεωφόρου Κηφισίας, απέναντι από την ΙΒΜ, οι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας "έστησαν" το ίδιο σκηνικό".

    [5] Καύσωνας

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει οτι "επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα πλήξουν το προσεχές πενθήμερο τη χώρα, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης καιρού της ΕΜΥ, γεγονός που θέτει σε επιφυλακή την κρατική μηχανή".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "την ίδια ώρα που η σύγκρουση Εκκλησίας-κράτους, με αφορμή το θέμα των ταυτοτήτων και την (ασφαλώς) έξωθεν εντολή περί από-Ορθοδοξοποίηση του Ελληνικού Εθνους, λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις, έρχεται και η φύση να προσθέσει, την δική της μήνι εναντίον μας!...Τα δάση μας πάλι καίγονται, η θερμοκρασία ανεβαίνει στους 40 βαθμούς και σήμερα την νύκτα αναμένεται ισχυρό μπουρίνι, που ενδεχομένως,θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "παραδομένη" σε κύμα αποπνικτικής ζέστης ήταν και χθες η περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Οι υψηλές θερμοκρασίες, από τη Ρώμη μέχρι το Βελιγράδι και τη Μαδρίτη, ευθύνονται ήδη για δεκάδες θανάτους - κυρίως ανθρώπων με χρόνια καρδιοπάθεια- καθώς και για πολλά άλλα προβλήματα".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει ότι "αφόρητη ζέστη και υψηλές θερμοκρασίες σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας. Ο υδράργυρος θα αγγίξει επίπεδα- ρεκόρ και ο καύσωνας θα φανερώσει τις προθέσεις του εν όψει καλοκαιριού. Το τριήμερο όμως αναμένεται δροσερό, με ανέμους 9 μποφόρ".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτσης), "ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού αποτελεί, πλέον πραγματικότητα, με το θερμόμετρο να πλησιάζει σήμερα, σε πολλές περιοχές της χώρας τους 40 βαθμούς Κελσίου και όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε ακόμα στα μέσα του Ιουνίου...Οι αρχικοί φόβοι για ένα θερμό φετινό καλοκαίρι σιγά - σιγά επιβεβαιώνονται και επειδή οι διακοπές καθυστερούν, καλό θα ήταν να οπλιστείτε με υπομονή και άφθονα υγρά".

    [6] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "η δυσφορία των τομεαρχών έχουν προκαλέσει ορισμένες πρωτοβουλίες του γραμματέα της ΚΟ κ. Δ. Σιούφα, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, τελούν εν αγνοία του προέδρου της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλή. Οπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες ο κ. Σιούφας κάλεσε τις προηγούμενες ημέρες στο γραφείο του ορισμένους τομεάρχες που έχουν εμφανιστεί σε τηλεοπτικά "παράθυρα" και εκπομπές - μεταξύ των οποίων τους κκ Καλατζή, Αλογοσκούφη, Νάκο - και τους επισήμανε ότι δεν στηρίζουν τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος κ. Α. Σπηλιωτόπουλο, όπως έχει ζητήσει ο πρόεδρος".

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι "σε εφαρμογή έθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής την πρόταση του Γεωργίου Ράλλη, σύμφωνα με την οποία πρέπει να σταματήσει η "περιοδεία" των βουλευτών στα ΜΜΕ".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ προσθέτει οτι "υπό την ... "αγία" σκέπη των ταυτοτήτων, που κυριαρχούν καταλυτικά στην επικαιρότητα και αποσύρουν την προσοχή από τα εσωκομματικά προβλήματα της ΝΔ, αναπτύσσονται οι παρασκηνιακές κινήσεις του Κώστα Καραμανλή το τελευταίο διάστημα. Ο πρόεδρος της ΝΔ σύμφωνα με ασφαλέστατες πληροφορίες, θεωρεί οτι είναι η καταλληλότερη στιγμή να προχωρήσει σε αποφάσεις, που θα εδραιώσουν τη θέση του Αρη Σπηλιωτόπουλου και θα επιτρέψουν την παραμονή του στη θέση του εκπροσώπου του κόμματος".

    [7] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αναβάθμιση με αστερίσκο... από τον διεθνή οίκο Moody's".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αναβάθμιση με σημασία. Φθηνότερα τα δάνεια εταιρειών σε συνάλλαγμα".

    ΚΕΡΔΟΣ: "4 λόγοι που θα βελτιώσουν το κλίμα στη Σοφοκλέους".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στην πρώτη κατηγορία η ελληνική κεφαλαιαγορά. Αναβάθμιση από Moody's.

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Αναβάθμιση από MOODY'S. Παπαντωνίου: Για ποιούς λόγους θα κινηθεί ανοδικά η Σοφοκλέους".

    [8] Οικονομία

    Το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ γράφει ότι "Τη σταθερή πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας επισφραγίζει η απόφαση του οίκου Moody's να αναβαθμίσει το εξωτερικό χρέος της χώρας στα επίπεδα των χωρών της ζώνης του ευρώ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 16 June 2000 - 16:05:50 UTC