Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-06-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/06/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Τρομοκρατία
  • [3] Οικονομία
  • [4] ΝΔ
  • [5] Ταυτότητες
  • [6] Αρθρο Καραμανλή στα ΝΕΑ
  • [7] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Ιδιωτικοποιήσεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Το τρομοκρατικό χτύπημα της 17Ν, τα εσωκομματικά της ΝΔ, η διαμάχη Πολιτείας - Εκκλησίας για τις ταυτότητες και η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Κεραυνοί Θεόκλητου. . . Μια μέρα πριν από τη "λαοσύναξη".

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Οι καλές και οι άτυχες στιγμές του Συνεδρίου. Δυσφορία στελεχών για τις επιθέσεις Εβερτ.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Πιάσαμε φοιτήτρια-τρομοκράτη. Εξομολόγηση Πολ Μπρέμερ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 6.570 προσλήψεις - εξπρές στο Δημόσιο. Σε άμεση εφαρμογή το πρόγραμμα "Αριάδνη".

    Η ΑΥΓΗ: Ω! Τι κόσμος μπαμπά. Συγκλονιστικά στοιχεία της UNICEF.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Δάνεια στους οφειλέτες της εφορίας για εξόφληση χρεών προς το Δημόσιο.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Μπορεί να πωληθεί και το 51% ΟΤΕ, Ολυμπιακής και ΕΥΔΑΠ. Τολμηρή στροφή στις ιδιωτικοποιήσεις ανακοίνωσε ο υπουργός κ. Παπαντωνίου.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δουλειά και το απόγευμα στους δημόσιους υπαλλήλους. Σήμερα η καθοριστική σύσκεψη 8 υπουργών υπό την Βάσω.

    ΕΘΝΟΣ: Οι θέσεις για 14.211 σε 11 υπουργεία. Εγκρίθηκαν και αφορούν μόνιμους και εποχικούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αντιγραφή προχώρα σε θέλει όλη η... "Χώρα". Και ξαφνικά χθες ο Γ. Τράγκας ανεκάλυψε... μέγα θέμα!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τρομοκρατούν βουλευτές και οπαδούς του ΠΑΣΟΚ. Με σκοπό να μην συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια της εκκλησίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις. Ο χάρτης με τις 8.712 νέες θέσεις στο Δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Με πιέζουν για ξεπούλημα και αρπαχτές. Ο Γιάννος ξεσπάει για τις ιδιωτικοποιήσεις.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ωρα αποφάσεων για Σκόπια-Τουρκία. Στις 30 Ιουνίου ειδική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    ΕΣΤΙΑ: Η ΝΔ ξέχασε τον ρόλο της. Καμμία αντίδρασις στα τεκταινόμενα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι φόβοι Σημίτη για "17Ν"-"2004". Αλλεπάλληλες συσκέψεις υπό αφόρητη πίεση για διεθνή εποπτεία των αγώνων.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Διαζύγιο εδώ και... χθες. Το έκτακτο συνέδριο επαλήθευσε οτι στη ΝΔ στεγάζονται δυο κόμματα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Και δάνεια για να πληρώσετε την Εφορία. Πράσινο φως από την Τράπεζα της Ελλάδος.

    ΝΙΚΗ: "Καραμανλήδες" εναντίον "Μητσοτάκηδων". Ξέσπασε βεντέτα στη ΝΔ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συζητά αντιλαϊκά σχέδια η κυβέρνηση. Στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Βράζει ο Ψηλός με Καραμανλή-Εβερτ και παρέα. Ποιές οι επόμενες κινήσεις του.

    Η ΧΩΡΑ: Η αλήθεια για τις σχέσεις Κώστα-Ντόρας. Τι συμβαίνει στο παρασκήνιο της Ρηγίλλης.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Φοροδάνεια" με 11-12%. Ολες οι τράπεζες θα χρηματοδοτούν την εξόφληση υποχρεώσεων στην Εφορία.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Δημοτική ΔΕΘ; Δήμαρχος: Αγοράζουμε! Πασχαλίδης:Υπερβολές!

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Πολιτικοί κλυδωνισμοί λόγω του συλλαλητηρίου.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Φωνή Λαού Οργή Θεού.

    [2] Τρομοκρατία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "Η τρομοκρατία και η αδυναμία των διωκτικών αρχών να εντοπίσουν ή έστω να συλλέξουν επιβοηθητικά στοιχεία για την τελευταία δολοφονική επίθεση της "17 Νοέμβρη" προκαλούν διάχυτη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου και ιδιαιτέρως στον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη, ο οποίος δεν κρύβει τους φόβους του για τις συνδέσεις που κάνουν οι ξένοι για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρίζει ότι "Να μη θαμπώσει την επιτυχία της ΟΝΕ το πρόσφατο δολοφονικό χτύπημα της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη" επιχειρεί η κυβέρνηση. Γι' αυτό και το θέμα της διακομματικής συνεννόησης δεν πρόκειται να τεθεί κατά τη διάρκεια των διαδοχικών συναντήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης την ερχόμενη Παρασκευή με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "Με γοργούς ρυθμούς προωθεί η κυβέρνηση τα σχέδια για χτύπημα των λαϊκών δικαιωμάτων και των κατακτήσεων του λαϊκού κινήματος. Στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας, η χώρα μπαίνει σε μια περίοδο με κυρίαρχο το χαφιεδισμό και την αστυνομοκρατία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "Υπό το βάρος του πρόσφατου τρομοκρατικού χτυπήματος κατά του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου και των διεθνών πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Σημίτης ξεκινά σήμερα κύκλο επαφών με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι "Την απόρριψη της πρότασης της εθνικής Επιτροπής για την Τρομοκρατία περί επιβολής κυρώσεων κατά της Ελλάδας επανέλαβε χθες η Μανλτίν Ολμπράιτ, αποστασιοποιούμενη από τις καταγγελίες του πρώην αρχηγού της CIA, ενώ η κυβέρνηση επανέλαβε ότι επισπεύδεται η υπογραφή του μνημονίου με τις ΗΠΑ και μελετώνται "οριακές βελτιώσεις" στη νομοθεσία... Ο δε πρωθυπουργός διαμήνυσε πως δεν συζητά τώρα το θέμα με τους αρχηγούς".

    [3] Οικονομία

    Το ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "Στροφή στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων έκανε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Ι. Παπαντωνίου, ο οποίος με μια ξεκάθαρη δήλωση επιβεβαίωσε οτι το Δημόσιο θα προχωρήσει στην εκχώρηση του 51% των μετοχών ακόμη και στις ΔΕΚΟ "στρατηγικής σημασίας", εννοώντας τον ΟΤΕ, την Ολυμπιακή Αεροπορία, την ΕΥΔΑΠ, επιχειρήσεις του τομέα ενέργειας κα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "Πρόωρες εκπτώσεις για την ανατροπή του δυσμενούς κλίματος στην αγορά εγκαινιάζει στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων η κυβέρνηση, καθώς μετά την επίτευξη συμφωνίας με τη γαλλική "Credit Agricole" για την πώληση του 6,7% της Εμπορικής Τράπεζας, έναντι τιμήματος 94,1 δις. δραχμών ("υπόδειγμα" για τον ΟΤΕ χαρακτηρίστηκε από τον κ. Γιάννο Παπαντωνίου), ανοίγει ο δρόμος για τις υπόλοιπες δημόσιες επιχειρήσεις".

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι "Το καλοκαίρι του 2001 προσδιόρισε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαντωνίου ως τον χρονικό ορίζοντα των 18 νέων ιδιωτικοποιήσεων (πλην των 15 που έχουν ήδη προχωρήσει).

    Το ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει ότι "Η διατήρηση του 51% των ΔΕΚΟ που μετοχοποιούνται δεν αποτελεί ταμπού για την κυβέρνηση και αναγκαία προϋπόθεση για τη διατήρηση του ελέγχου που μπορεί να γίνει και με χαμηλότερα ποσοστά, διευκρίνισε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο να δοθεί και το management του ΟΤΕ αν αυτό κριθεί συμφέρον για τον οργανισμό".

    Στο σχόλιό της η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "Μίλησε ανοιχτά για πιέσεις, τις οποίες εισπράττει "κάθε φορά που πρόκειται να κλείσει ή να μην κλείσει μια συμφωνία" και για δημοσιεύματα που απαιτούν ιδιωτικοποιήσεις με "αρπαχτές", ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου. Απέφυγε όμως επιμελώς να αναφέρει ονόματα, δηλαδή να κατονομάσει τα συμφέροντα που ασκούν πιέσεις ή που κρύβονται πίσω από φήμες και δημοσιεύματα".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ εκτιμά ότι "Αποφασισμένος να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων το οποίο μπορεί να διαψεύδει τις προσδοκίες της αγοράς, αλλά διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και το μέλλων των υπό αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, σε πείσμα των πολιτικοοικονομικών συμφερόντων που - όπως κατήγγειλε - πιέζουν για επιτάχυνση του προγράμματος, χωρίς να τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ επισημαίνει ότι "Αποδέκτης πιέσεων, προκειμένου να συνεχιστούν με πιο γρήγορους ρυθμούς οι μετοχοποιήσεις - ιδιωτικοποιήσεις, είναι η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου".

    [4] ΝΔ

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "η επόμενη ημέρα του Συνεδρίου βρίσκει τη ΝΔ αποφασισμένη να ρίξει το βάρος της στην οργανωτική μετεξέλιξή της σε ένα σύγχρονο κόμμα, προκειμένου να ξεπεράσει τις ενδογενείς αδυναμίες και τα οργανωτικά κενά που κατέγραψε ο συνεδριακός διάλογος".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι "απολογισμό των όσων έγιναν στο Συνέδριο έκαναν χθες όλες οι πλευρές. Στις συζητήσεις αλλά και στις δηλώσεις ου έγινα, στελέχη ανέφεραν ότι το Συνέδριο είχε... "καλές και κακές στιγμές". Τις "καλές στιγμές", τα στελέχη τις εντόπιζαν στις προτάσεις που ακούσθηκαν για την αναδιοργάνωση της Νέας Δημοκρατίας. Κάνοντας λόγο για τις "κακές στιγμές", στελέχη όλων των πλευρών αναφέρθηκαν στην ομιλία του κ. Εβερτ.

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι "στην οδό της ανασύνταξης δυνάμεων, εισέρχεται η ΝΔ, αν και η αρχηγική εμφάνιση που πραγματοποίησε στο έκτακτο συνέδριο της ΝΔ η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, δημιουργεί προβληματισμό σχετικά με το κατά πόσο θα μπορέσει να υπάρξει ένα κλίμα ενωτικής πορείας".

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: "το κρίσιμο μέγεθος για τη ΝΔ που θα δείξει εν πολλοίς ποιος θα κυριαρχήσει στο τακτικό Συνέδριο είναι αν ο κ. Καραμανλής αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν κλίμα υπέρβασης της κρίσης και να δημιουργήσουν στον κόσμο της παράταξης την ευφορία ότι μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές."

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "η επόμενη μέρα του συνεδρίου του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης το βρίσκει σε μια κατάσταση ανάμικτη, ικανοποίησης και σύγκρουσης ανάμεσα στην Καραμανλική παράταξη και τους λεγόμενους Μητσοτακικούς. Την κόντρα άνοιξε η βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη με την τοποθέτησή της, στις εργασίες του συνεδρίου, η οποία σαφώς πήρε τις αποστάσεις της από την ηγεσία του κόμματος, οικοδομώντας, παράλληλα, το ηγετικό της "προφίλ".

    [5] Ταυτότητες

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "στο πόδι βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα απ' άκρου εις άκρον και ετοιμάζεται να αποστείλει μήνυμα προς το Μαξίμου οτι σε μια δημοκρατική χώρα δεν πρέπει να αγνοείται η θέση των πλειόνων."

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "βαθαίνει το ρήγμα στους κόλπους της Εκκλησίας. Μετά τους Μητροπολίτες Ζακύνθου και Θηβών χθες και ο ιεράρχης Ιωαννίνων Θεόκλητος διαφώνησε δημόσια για τα συλλαλητήρια επισημαίνοντας ταυτόχρονα οτι σεβόμενος το αυτεξούσιο της ανθρώπινης προσωπικότητας δεν συμβουλεύει και δεν αποτρέπει κανέναν να πάει στις λαοσυνάξεις".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "ισχυρό "ράπισμα" στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, τον οποίο κατηγορεί για πολιτικοποίηση της Εκκλησίας σε αντιδιαστολή με την "υπεύθυνη στάση" της Πολιτείας, δίνει με επιστολή του ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, ενώ ο Ιερώνυμος Θηβών χαρακτηρίζει "άστοχες πράξεις" τα συλλαλητήρια. Λίγες ώρες πριν από την πρώτη "λαοσύναξη" το ρήγμα στους κόλπους της Ιεραρχίας βαθαίνει με τον Ανθιμο Αλεξανδρουπόλεως, που εκφράζει την άλλη πλευρά, να ζητά ακόμα και την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται ότι "ιδιαίτερα θορυβημένη είναι η κυβέρνηση από την απήχηση που έχει στον ελληνικό λαό το κάλεσμα της Εκκλησίας για την πραγματοποίηση μαζικών συλλαλητηρίων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, για το θέμα των ταυτοτήτων. Για τον λόγο αυτό, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, επιχειρούν μέσα από υπόγειες διαδρομές, να αποτρέψουν τους οπαδούς του να παρευρεθούν στα συλλαλητήρια, προκειμένου αυτά να αποτύχουν."

    [6] Αρθρο Καραμανλή στα ΝΕΑ

    Θετικό γεγονός, όχι όμως και πανάκεια αποτελεί η ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ, τονίζει σε άρθρο του στα ΝΕΑ ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής. Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογραμμίζει οτι η ΟΝΕ δεν ήταν επιλογή του ΠΑΣΟΚ, αλλά κάτι που βρέθηκε τυχαία στο δρόμο του. Δυστυχώς, ωστόσο, ακολουθήθηκαν λάθος επιλογές. Και το χειρότερο είναι ότι δεν προωθήθηκαν οι αναγκαίες πολιτικοοικονομικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα να στοιβάζονται στην περίοδο που διανύουμε συσσωρευμένα προβλήματα. Υπάρχει πρόβλημα πολιτικής, το οποίο αδυνατεί να καλύψει η σημερινή κυβέρνηση. Δεν αρκεί να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα. Πρέπει, επιτέλους, να βγούμε μπροστά. Και πρέπει να το κάνουμε με τόλμη, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Αλλιώς δεν θα μπορέσουμε ποτέ να κερδίσουμε τη νέα εποχή".

    [7] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Στο ταμείο 1 τρις. δρχ. Αναμένονται από μετοχοποιήσεις - ιδιωτικοποιήσεις για το 2000".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Περίεργη πτώση 1,29%. Μόνο 92,5 δις. ο τζίρος".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Η αγορά σε τέλμα. Ανησυχία από τον ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο στη Σοφοκλέους".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Γενικές συνελεύσεις σε βαρύ κλίμα. ενώ στη Σοφοκλέους είναι εμφανής η έλλειψη ρευστότητας".

    [8] Ιδιωτικοποιήσεις

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "Θα υπερβούν το 1 τρις. δραχμές το 2000 τα συνολικά έσοδα από μετοχοποιήσεις-ιδιωτικοποιήσεις, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ποσό 400 δις. δρχ από την τιτλοποίηση των εσόδων δημοσίων οργανισμών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ.Παπαντωνίου".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 13 June 2000 - 14:03:18 UTC