Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-06-12

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/06/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Νέα Δημοκρατία
  • [3] Τρομοκρατία
  • [4] Αρθρο Σημίτη
  • [5] Ταυτότητες
  • [6] Ελληνική οικονομία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Το έκτακτο Συνέδριο της ΝΔ, η διαμάχη Κράτους-Εκκλησίας για τις ταυτότητες, η πορεία της ελληνικής Οικονομίας και η τρομοκρατική επίθεση της 17Ν είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Γιατί έγινε; Τώρα που το συνέδριο τελείωσε όλοι στη ΝΔ αναρωτιούνται.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 2 νέες δολοφονίες από "17Ν". Οι αρχές περιμένουν και άλλα χτυπήματα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ανευ όρων "παράδοση" στις ΗΠΑ. Με την υπογραφή του μνημονίου.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ραγδαίες εξελίξεις "βλέπει" ο Καραμανλής. "Λίγο ακόμη θα είμαστε αντιπολίτευση".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μόνιμοι όλοι οι συμβασιούχοι. Η επίμαχη τροπολογία περιλαμβάνει και τις "συμβάσεις έργου".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι 2.750 που χρωστούν πάνω από 50 εκ. δρχ στο Δημόσιο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μπουλντόζα ο Εβερτ. Κήρυγμα ενότητας στο Συνέδριο παρά τους τριγμούς και τις αμφισβητήσεις.

    ΕΘΝΟΣ: Ξέσπασε ο πόλεμος Καραμανλικών-Μητσοτακικών. 4 μήνες πριν από το επίσημο συνέδριο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Προαιρετικό το ..."Θρήσκευμα" στην ταυτότητα του συνεδρίου.Το ρήγμα Καραμανλικών - Μητσοτακικών είναι γεγονός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Δείχνουν ΠΑΣΟΚ. Η υπόθεση τρομοκρατία μαυρίζει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ακίνητα: Ποιές περιοχές παίρνουν αξία. Ερευνα για το χρηματιστήριο γης στο νομό Αττικής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 15.000 "μάχιμοι" εναντίον 17Ν.Υπουργός προς ΕΛ.ΑΣ: κάντε έμμονη ιδέα το κυνήγι της.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Σκακιέρα με 4 πύργους. Οι νέες κινήσεις στο τραπεζικό σύστημα.

    ΕΣΤΙΑ: Συνεδρίου "μεσαίου" κύρους.Μάλλον διακυβεύθηκε αντί να κατοχυρωθή.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πωλούνται όλα τα προσωπικά μας στοιχεία. Σε ένα CD-ROM φακελωμένοι όλοι από εταιρίες.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Συνέδριο: κόπηκε στα δύο η ΝΔ. από χθες δύο αρχηγοί. Κώστας: με υπονομεύεις. Ντόρα: είσαι δικτάτορας.

    Η ΧΩΡΑ: Μπουλντόζα ο Εβερτ. Αποστομωτική απάντηση σε αμφισβητίες και Δούρειους Ιππους.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέες πιέσεις από ΗΠΑ. Προωθείται "πακέτο" συμφωνιών για Αιγαίο, Κυπριακό και όνομα της ΠΓΔΜ.

    [2] Νέα Δημοκρατία

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "μπορεί με την υπερβολικά αισιόδοξη πρόβλεψη της συστράτευσης όλων σε μια κοινή προσπάθεια να έκλεισε τις εργασίες του έκτακτου συνεδρίου του κόμματός του ο αρχηγός της ΝΔ, αλλά η εντύπωση την οποία αποκόμισαν όσοι στοιχειωδώς παρακολούθησαν τα διαδραματισθέντα τις μέρες αυτές, είναι οτι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εισήλθε ουσιαστικά σε μια νέα περίοδο εσωκομματικών συγκρούσεων, οι οποίες μοιραία θα κλιμακωθούν και θα κορυφωθούν στο τακτικό συνέδριο της παράταξης στα τέλη του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "δεν χρειαζόταν κανένας άλλος τίτλος για το πολυσυζητημένο συνέδριο της ΝΔ. Θα αρκούσε ένας: "Συνέδριο μεσαίου κύρους"!Διότι ουδέποτε στα πολιτικά μας χρονικά, το κόμμα που εξασφάλισε σχεδόν το 43% του εκλογικού σώματος και υπελείφθη του κυβερνώντος κατά μόλις 1%, περιήλθε σε τέτοια κρίση, σε τόσο σύντομο διάστημα μετά τις εκλογές".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "μόνον όσοι εθελοτυφλούν ή έχουν κάποιους ειδικούς λόγους ώστε να κολακεύουν τον κ. Κ. Καραμανλή, μπορούν να εκφράσουν ικανοποίηση από το αποτέλεσμα του λήξαντος, χθες, εκτάκτου συνεδρίου της ΝΔ. Αντιθέτως, οι αντικειμενικοί παρατηρητές της εκδηλώσεως μετά βεβαιότητος, καταλήγουν στο συμπέρασμα οτι απλώς επιβεβαίωσε τις εσωτερικές δυναμικές ρήξεως, όπως επίσης και το πρόβλημα φυσιογνωμίας και ταυτότητος του συγκεκριμένου πολιτικού οργανισμού".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "απρόσμενη και παράλληλα δυσάρεστη για τη ΝΔ εξέλιξη είχε το έκτακτο συνέδριο του κόμματος. Ενώ οι περισσότεροι - και ανάμεσά τους και η ηγεσία της ΝΔ- εκτιμούσαν πως το συνέδριο αυτό θα αποτελούσε το τέλος της εσωστρέφειας και εσωκομματικής αντιπαράθεσης, συνέβη ακριβώς το αντίθετο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "με την απόλυτη επικράτηση Καραμανλή, αλλά και τη σαφή, πλέον, οριοθέτηση τάσεων και προθέσεων ολοκληρώθηκε χθες το έκτακτο συνέδριο της ΝΔ. Ενα συνέδριο που οι αποφάσεις του αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος έθεσε επί τάπητος μια "ειδική " παράμετρο".

    [3] Τρομοκρατία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "η ανικανότητα της κυβέρνησης να δρομολογήσει ουσιαστικές εξελίξεις για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τη σύλληψη των εκτελεστών της "17Νοέμβρη" δίνει νέο έδαφος στους Αμερικανούς να αναπτύξουν παλαιότερες θεωρίες και αιτιάσεις που πλήττουν ευθέως τα συμφέροντα της χώρας και αμαυρώνουν την εικόνα της σε όλο τον κόσμο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ο θόρυβος γύρω από την Οργάνωση Φάντασμα, αλλά και οι αιτιάσεις ξένων αξιωματούχων οτι Ελληνες πολιτικοί με τη στάση ή τις αποφάσεις τους δεν βοήθησαν στην εξάρθρωσή της. από χθες σε αυτούς εντάσσεται σύμφωνα με ανώνυμη αμερικανική πηγή της βρετανικής εφημερίδας "Sunday Times" και ο Ανδρέας Παπανδρέου!".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά ότι "σε κατάσταση πανικού έχει περιέλθει η κυβέρνηση μπροστά στο φόβο για τις συνέπειες και τα αντίποινα που θα υπάρξουν από αμερικανικής πλευράς λόγω της επίθεσης της 17Ν, και σπεύδει να εξευμενίσει την πέραν του ατλαντικού υπερδύναμη, υιοθετώντας αρχικά τα περί μνημονίου αστυνομικής συνεργασίας και παραχωρώντας την ασφάλεια της Ολυμπιάδας στις ΗΠΑ, ενώ έπεται και συνέχεια".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει "τρομοκρατία ώρα μηδέν. Οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται, χωρίς ωστόσο χθες, τέταρτη ημέρα από το πρωί της δολοφονικής επίθεσης να έχει υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν μέχρι χθες βράδυ, κανένα ίχνος των τρομοκρατών ή της μοτοσυκλέτας μεγάλου κυβισμού που χρησιμοποίησαν τα μέλη της "17Ν" για να σκοτώσουν τον 53χρονο Βρετανό στρατιωτικό ακόλουθο Στίβεν Σόντερς δεν είχε βρεθεί".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) σημειώνει ότι "σε αναδιοργάνωση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας προχωρεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, μετά τη δολοφονία του 53χρονου στρατιωτικού διπλωμάτη Στέφεν Σόντερς, ώστε να αλλάξει ριζικά ο προσανατολισμός αλλά και ο χαρακτήρας της υπηρεσίας, με σκοπό να δουλέψει πιο αποτελεσματικά στην πάταξη της τρομοκρατίας".

    [4] Αρθρο Σημίτη

    "Η συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ δεν είναι η άφιξη στην Ιθάκη, είναι η αρχή μιας αισιόδοξης και ελπιδοφόρας πορείας για τη χώρα, την κοινωνία και τους πολίτες". Αυτό τονίζει σε άρθρο του στα ΝΕΑ ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με τίτλο "Οι νέες προκλήσεις μετά την ΟΝΕ". Ο πρωθυπουργός σημειώνει οτι "στόχος αλλά και χρέος μας προς τις επερχόμενες γενεές των Ελλήνων είναι η επίτευξη της πραγματικής σύγκλισης, η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και σταθερότητας και η φροντίδα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη.Η πραγματική σύγκλιση θα επιτευχθεί με ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης ταχύτερους από αυτούς των εταίρων μας.Σήμερα, η Ελλάδα γνωρίζει τις δυνάμεις της και έχει αποβάλει την παθητικότητα του παρελθόντος. Ενισχύει την εξωστρέφειά της και μετέχει στις διεθνείς διεργασίες με πρωταρχικό στόχο τη συγκρότηση μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας της ευημερίας, αλλά και της αλληλεγγύης και ανεκτικότητας. Βασική επιδίωξή μας είναι να συνδυάσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με υψηλά επίπεδα ολοκλήρωσης, συνοχής και κοινωνικής δικαιοσύνης. Και αυτό γιατί όραμά μας είναι η εμβάθυνση της ΕΕ και η κοινωνική Ευρώπη".

    [5] Ταυτότητες

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι "σημάδια υποχώρησης της Πολιτείας και εκτόνωσης, άρχισαν να διαφαίνονται στην κρίση με την Εκκλησία...Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η κυβέρνηση, θέλοντας να κλείσει τη διένεξη με την Εκκλησία και την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, τώρα "ρίχνει" γέφυρες επικοινωνίας προς τον Αρχιεπίσκοπο".

    ΤΟ ΒΗΜΑ εκτιμά ότι "χαμηλούς τόνους χρησιμοποίησε χθες ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας για το ζήτημα των ταυτοτήτων, λίγα 24ωρα πριν από τη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης. Εντύπωση προκάλεσε η θέση του Αρχιεπισκόπου οτι οι πιστοί που θα πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις δεν πρέπει να κρατούν σταυρούς και εικόνες-θέση η οποία απορρέει από τον κίνδυνο να δοθεί στην Ευρώπη μέσω τηλεοράσεως "η εικόνα Χομεϊνίδων με χριστιανικό ένδυμα".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ προσθέτει ότι "η πλαστή ταυτότητα της κρίσης στις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας αποδεικνύεται με τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου. Η ποιμαντορική εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου, αν και καταφέρεται δριμύτατα κατά της κυβέρνησης, παραδέχεται για πρώτη φορά οτι οι ταυτότητες είναι θέμα της Πολιτείας, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ξεκαθάρισε ότι η Ιεραρχία δεν επιδιώκει να συγκυβερνήσει και ούτε να κομματικοποιήσει τα συλλαλητήρια".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο ανένδοτος που κήρυξε η Εκκλησία στην κυβέρνηση. χθες το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος από τον άμβωνα του ναού της Αγίας Τριάδας Κεραμεικού κάλεσε τους πιστούς να προσέλθουν στις "λαοσυνάξεις", έτσι χαρακτήρισε τα συλλαλητήρια, που οργανώνει η Εκκλησία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη".

    [6] Ελληνική οικονομία

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "ανακούφιση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκάλεσε η σύναψη της στρατηγικής σημασίας ανάμεσα στην Εμπορική Τράπεζα και την Credit Agricole Indosuez, καθώς ήταν το πρώτο θετικό νέο από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, τομέας στον οποίο έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της η κυβέρνηση".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ εκτιμά ότι "ράλι ραγδαίων εξελίξεων στο τραπεζικό τοπίο της χώρας σηματοδοτεί η συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας της Εμπορικής με το γαλλικό κολοσσό Credit Agricole. Οι επικεφαλής των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών, εν όψει και της έλευσης του ευρώ, έχουν ήδη λάβει τις θέσεις τους στη σκακιέρα του τραπεζικού συστήματος και ετοιμάζονται για τις επόμενες κινήσεις - συμμαχίες τους. Στις λεπτομέρειες της 5ετούς συμφωνίας πρόκειται να αναφερθεί σήμερα ο Γιάννος Παπαντωνίου, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της Σοφοκλέους στο deal της Εμπορικής".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 12 June 2000 - 16:09:54 UTC