Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-05-24

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/05/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Καύσιμα
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Ταυτότητες
  • [5] Νέα Δημοκρατία
  • [6] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η διαμάχη κράτους - Εκκλησίας για τις ταυτότητες, οι αυξήσεις στα καύσιμα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Το Επος της ταυτότητας. "ΟΧΙ" Σημίτη σε Χριστόδουλο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δεν έχουν το Θεό τους!Μετωπική σύγκρουση Σημίτη-Εκκλησίας.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Κάρτες με μικροκύκλωμα αντί για ταυτότητες. Φακελώνουν τον κόσμο χωρίς να το γνωρίζει.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 40 χρόνια για πλήρη σύνταξη! Περικοπές αλλά και φορολογικά κίνητρα.

    Η ΑΥΓΗ: Αναβάλλουν για τρία χρόνια τις νέες ταυτότητες. Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για μη αναγραφή του θρησκεύματος.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Δουλειά για 25.000 άνεργες γυναίκες.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Τι είπαν χθες στο τηλέφωνο οι κκ Χριστόδουλος και Σημίτης.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κομφούζιο με το 2004."Λερναία Υδρα" τα προβλήματα της Ολυμπιάδας.

    ΕΘΝΟΣ: Σε νέες θέσεις 4.012 καθηγητές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι θεομπαίχτες είπαν ψέματα και στην Εκκλησία. Οργισμένος ο Χριστόδουλος με την αναδίπλωση της κυβέρνησης για τις ταυτότητες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φρενάρει τον Γιωργάκη ο Σημίτης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οδηγός για τις Πανελλαδικές Β΄ και Γ΄ Λυκείου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Συνωμοσία των 7 αδελφών στα καύσιμα.SOS εκπέμπει η Κομισιόν, ξεσηκώνονται οι καταναλωτές.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Αυτά είπαν. Εντονη τηλεφωνική συνομιλία για τις ταυτότητες.

    ΕΣΤΙΑ: Τρομοκρατία και αλήθειες. Το αμφιλεγόμενο δημοσίευμα του "Τάϊμ".

    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Φράγμα στην εκτίναξη της τιμής πετρελαίου. Η κυβέρνηση απαιτεί "συμφωνία κυρίων" με τα τρία υπερκερδοφόρα διυλιστήρια.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Μοναχοπαίδι" ...η ΔΕΗ. Πλήρης αποκρατικοποίηση όλων των ΔΕΚΟ προανήγγειλε ο Κ. Σημίτης.

    ΤΑ ΝΕΑ: ΕΛ. ΑΣ. Νο2 γίνονται οι Δημοτικές Αστυνομίες. Θα μπορούν να κάνουν και συλλήψεις.

    ΝΙΚΗ: Καθαρές λύσεις Κ. Σημίτη.Εδώ και τώρα εφαρμογή του νόμου για τις ταυτότητες.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ασφυκτικός αστυνομικός κλοιός στην Αθήνα. Καθεστώς νέας τάξης για τους διαδηλωτές.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Ραντεβού στα τυφλά! Δεν βρίσκουν ιδεολογικό στήριγμα. Ο μεσαίος χώρος για τη Ρηγίλλης.

    Η ΧΩΡΑ: Ιερός πόλεμος. Μετωπική σύγκρουση Εκκλησίας - κυβέρνησης για τις ταυτότητες.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Ξεκλειδώνουν" 1.800 κλειστά επαγγέλματα. Προθεσμία ως το Φθινόπωρο έθεσε στο Γ. Παπαντωνίου ο πρωθυπουργός.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πωλείται το 51%.ΔΕΚΟ:στροφή στις ιδιωτικοποιήσεις.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Νέο κύμα συνενώσεων σε δήμους - κοινότητες. Σχέδιο "Καποδίστριας 2" εξαγγέλλει η Βάσω Παπανδρέου.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στο λαό τα βάρη...που δεν έχει άλλα περιθώρια αντοχής.

    [2] Καύσιμα

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "ανήσυχη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξεκινά έρευνα για την επανασύσταση του καρτέλ των λεγόμενων 7 αδελφών του πετρελαίου. Ο επίτροπος Μ. Μόντι μίλησε χθες ευθέως για παράνομες συμφωνίες των εταιριών και υποψίες οτι αυτές κρύβονται πίσω από τις συνεχείς αυξήσεις. Στην Ελλάδα συμφώνησαν υπουργείο με διυλιστήρια για απορρόφηση 3,30 δρχ από την αύξηση των 14 δρχ στη βενζίνη".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην αγορά από την έκρηξη των τιμών υγρών καυσίμων καταβάλλει η κυβέρνηση. Χθες μετά από παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης σε όλους όσοι εμπλέκονται στο κύκλωμα εμπορίας και διακίνησης πετρελαιοειδών επετεύχθη συμφωνία για απορρόφηση από την πλευρά τους μέρους της αύξησης της τάξης των 14 δρχ το λίτρο που αναμένεται για τη βενζίνη να ανακοινωθεί σήμερα από τα Ελληνικά Πετρέλαια". Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά ότι "η κυβέρνηση πιεζόμενη αφόρητα από τη δυσμενή διεθνή συγκυρία των υψηλών τιμών του πετρελαίου και του ακριβού δολαρίου και προκειμένου να αποφύγει συνθήκες πληθωριστικού σόκ στην οικονομία, παρενέβη χθες στα τρία διυλιστήρια και ζήτησε μικρότερες αυξήσεις στις τιμές των βενζινών και του πετρελαίου κίνησης, από αυτές που επέτρεπαν οι διεθνείς συνθήκες".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "με τρίκ που μετριάζει κατά 3,5 δρχ περίπου τις αναμενόμενες αυξήσεις ακριβαίνουν τα μεσάνυχτα τα υγρά καύσιμα:η σούπερ βενζίνη θα ακριβύνει γύρω στις 10 δρχ το λίτρο και η αμόλυβδη κατά 10,50 δρχ. Το τρίκ έγκειται στο γεγονός οτι οι καταναλωτές δεν θα γλιτώσουν τις 4,5 αυτές δρχ διότι: τα διυλιστήρια που δέχθηκαν να απορροφήσουν το ποσό αυτό, θα το παρακρατούν από την επόμενη εβδομάδα από ενδεχόμενες μειώσεις που θα ακολουθήσουν την αποκλιμάκωση των τιμών δολαρίου και βενζίνης στη διεθνή αγορά".

    Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι "εκτός ελέγχου αναμένεται να κινηθεί ο πληθωρισμός το καλοκαίρι, οπότε και υπολογίζεται να έχουν περάσει σε βασικά καταναλωτικά είδη οι αυξήσεις του πετρελαίου και του δολαρίου. Η βενζίνη από σήμερα τα μεσάνυχτα

    ετοιμάζεται να κάνει ένα εντυπωσιακό άλμα 12-14 δρχ και να αγγίζει τις 300 δρχ το λίτρο".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "φρένο στην πολιτική του κ. Γιώργου Παπανδρέου, η οποία οδηγεί σε σφοδρή σύγκρουση με τις παράνομες αξιώσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο, επιχειρεί να βάλει τώρα ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης. Αιφνιδιαστικά χθες ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για "δυσκολίες" που υπάρχουν στην πορεία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, ενώ επανέφερε στο προσκήνιο και το θέμα των κινήσεων καλής θέλησης εκ μέρους της γείτονος".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "επιβεβαιώνονται με τον πιο σαφή τρόπο, οι εκτιμήσεις ότι η άσκηση DYNAMIC MIX-2000 πέρα από πρόβα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για νέες επιχειρήσεις επιβολής της "νέας τάξης" αποτελεί και τη φόρμουλα εφαρμογής της PAX AMERIKANA στο Αιγαίο. Είναι το πιλοτικό σχέδιο αλλαγής του σημερινού καθεστώτος εθνικής κυριαρχίας, το οποίο τελεί υπό την τουρκική αμφισβήτηση με την ανάθεση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων κατευθείαν στο ΝΑΤΟ".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "δεν χωρεί αμφιβολία οτι οι Τούρκοι θέλουν και την πίτα άθικτη και τον σκύλο χορτάτο. Δηλαδή και να φανούν στους Ευρωπαίους οτι επιθυμούν την ειρηνική συμβίωση με τους Ελληνες, κάτι που ασφαλώς διευκολύνει την ευρωπαϊκή πορεία τους, αλλά και να προωθήσουν τις διεκδικήσεις τους στο Αιγαίο".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι " στη Φλωρεντία συναντώνται σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας κκ Παπανδρέου και Τζέμ και οι συνομιλίες τους θα είναι μεν επί τη βάσει της συμφωνίας Παπούλια - Γιλμάζ, αλλά δεν θα έχουν περιοριστικό θεματολόγιο".

    Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται ότι "η "ώρα του πρωθυπουργού " έφτασε και ο Κώστας Σημίτης σήμερα υποχρεούται να πάρει τη θέση για τη μη αναγραφή του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες απαντώντας σε ερώτηση που έχει καταθέσει η Μαρία Δαμανάκη".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "με "κρυφτούλι" και αλληλομετάθεση ευθυνών επιχειρεί η κυβέρνηση να κερδίσει ακόμη περισσότερο χρόνο στην αναπόφευκτη πλέον εμπλοκή της στη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την επισπεύδουσ

    α Τουρκία για θέματα διμερούς ενδιαφέροντος".

    [4] Ταυτότητες

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει ότι "αποφασισμένος να μην αναγράφεται το θρήσκευμα στις νέες ταυτότητες είναι ο πρωθυπουργός. Αυτό επιβεβαίωσε και προς τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο σε κατ' ιδίαν τηλεφωνική συνομιλία που είχαν. Ο Αρχιεπίσκοπος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του κ. Σημίτη. Ο Χριστόδουλος, από τη Ρουμανία όπου βρίσκεται, "νίπτει τας χείρας του" για τις όποιες τυχόν αντιδράσεις υπάρξουν από τους πιστούς".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) εκτιμά ότι "στην κόψη του ξυραφιού "βαδίζουν " οι σχέσεις Πολιτείας -Εκκλησίας, μετά το χθεσινό δραματικό τηλεφώνημα του Αρχιεπισκόπου από τη Ρουμανία, στον πρωθυπουργό. Ο Αρχιεπίσκοπος θορυβημένος από δημοσίευμα που θέλουν σήμερα τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει επισήμως τη θέση περί μη αναγραφής του θρησκεύματος στα νέα δελτία των ταυτοτήτων,ζήτησε εξηγήσεις γι αυτό τον αιφνιδιασμό".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπέστη φθορά από τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα των ταυτοτήτων. Και σχεδιάζει την επικοινωνιακή αντεπίθεσή της, αρχής γενομένης με την απάντηση του πρωθυπουργού απόψε στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση της Μ. Δαμανάκη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι "αφήνοντας πλήρως έκθετο τον υπουργό Παιδείας κ. Πέτρο Ευθυμίου που είχε διαβεβαιώσει τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο ότι το θέμα της αναγραφής ή όχι του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες θα επανεξετασθεί μετά δύο έτη και αδιαφορώντας τις ισχυρές αντιδράσεις του Κλήρου και του μεγίστου τμήματος του ελληνικού λαού προ του συγκεκριμένου θέματος, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης ανακοινώνει, σήμερα στη Βουλή οτι η Κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην απαλοιφή του θρησκεύματος από τις νέου τύπου ταυτότητες".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "η απόφαση του κ. Κ. Σημίτη να ξεκαθαρίσει σήμερα στη Βουλή τη θέση της κυβέρνησης στο θέμα της αναγραφής ή όχι του θρησκεύματος στις ταυτότητες αιφνιδίασε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο, ο οποίος σε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό ζήτησε διάλογο, προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση. Επέμεινε παράλληλα να αναγρ

    άφεται προαιρετικώς το θρήσκευμα, αλλά ο κ. Κ. Σημίτης είπε ότι ο ισχύων νόμος πρέπει να εφαρμοσθεί".

    [5] Νέα Δημοκρατία

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "γκρεμίζει το παλαιό κόμμα της ΝΔ ο κ. Κ. Καραμανλής και χτίζει νέο από την αρχή. Στο συνέδριο του Ιουνίου θα ανακοινώσει ότι κλείνουν οι περισσότερες από 2.000 τοπικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα και στη θέση τους στήνονται 900 νέες. Δηλαδή, σχεδόν μια σε κάθε καποδιστριακό δήμο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) εκτιμά ότι "παγώνει", επί του παρόντος, το θέμα της απομάκρυνσης του Αρη Σπηλιωτόπουλου μετά τη στήριξη που παρείχε προχθές ο κ. Καραμανλής. Ωστόσο, στην ΚΕ αλλά και στο συνέδριο του Ιουνίου, το θέμα αναμένεται να επανέλθει αφού παρά την πρόθεση του προέδρου της ΝΔ για πολλά στελέχη οι λογαριασμοί παραμένουν ανοικτοί και το ζήτημα "δεν έκλεισε".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Καραμανλή οτι δεν προτίθεται να προβεί στην "αποκαθήλωση" του κ. Βαρβιτσιώτη από την προεδρία του Ιδρύματος Καραμανλή" σε βαρύ κλίμα συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά μετά την εκλογική ήττα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΝΔ". Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ, "καμία συζήτηση για επανίδρυση της ΝΔ δεν δέχεται ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος παρά τη σχετική εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη με ταυτόχρονη επιστροφή του Στέφανου Μάνου και του Γιώργου Σουφλιά, φέρεται αποφασισμένος να τραβήξει απαρέγκλιτα το δρόμο ανίχνευσης του "μεσαίου χώρου".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ τονίζει ότι "ο μεσαίος χώρος σε νέες απίστευτες περιπέτειες" θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος όσων συμβαίνουν σήμερα στο κόμμα της ΝΔ καθώς η σύγχυση η πολιτική αμηχανία και οι έντονες διαφωνίες δείχνουν οτι το νέο ιδεολογικό εφεύρημα του κ. Καραμανλή ήταν ένα "ραντεβού στα τυφλά". Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "την ανάγκη να προχωρήσει η ΝΔ σε μια νέα οργανωτική δομή, ώστε να αφουγκράζεται ανά πάσα στιγμή ολόκληρη την κοινωνία, αναμένεται να επισημάνει σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλής, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής".

    [6] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Μετοχοποιήσεις με ολίγες ιδιωτικοποιήσεις. Διστακτικά τα βήματα στις αποκρατικοποιήσεις".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σε ιδιώτες έως και 51% των ΔΕΚΟ. Εξαιρείται μόνο η ΔΕΗ".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Καταργείται το "ταμπού" του 51% στις ΔΕΚΟ. Σημίτης:Υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι ελέγχου των επιχειρήσεων".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σημίτης:Σε ιδιώτες η πλειοψηφία των ΔΕΚΟ. Μόνο η ΔΕΗ υπό κρατικό έλεγχο".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Φεύγει ο "αέρας" και η Σοφοκλέους ισορροπεί. Ισχυρή αντοχή στη δυσμενή συγκυρία".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 24 May 2000 - 15:29:39 UTC