Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-05-23

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/05/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνική οικονομία
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Νέα Δημοκρατία
  • [5] Χρηματιστήριο
  • [6] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Οικονομία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η ελληνική οικονομία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η πορεία του Χρηματιστηρίου και τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Εκρηξη από βενζίνη! Διπλό χτύπημα από δολλάριο-ΟΠΕΚ 14 δραχμές αύξηση - μαμούθ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Νέο ωράριο στο Δημόσιο. 5 μέρες επί 7 ώρες...

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Γυμνά θέλουν τα νησιά μας. Το σχέδιο δράσης των Τούρκων.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι 5 νέες ρυθμίσεις για τα ακίνητα. ΓΟΚ: ολόκληρο το σχέδιο νόμου σε 8 σελίδες.

    Η ΑΥΓΗ: Χωρίς απαντήσεις για τα θύματα. 8 μήνες μετά τους σεισμούς.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αλλάζουν όλα στο ΙΚΑ και στα νοσοκομεία. Τέρμα η ταλαιπωρία των πολιτών.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι Βρυξέλλες θα αποφασίζουν για τη μείωση των φόρων.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αναστάτωση στο δημόσιο. Δουλειά και το απόγευμα. Φέρνει τα πάνω κάτω η Βάσω Παπανδρέου.

    ΕΘΝΟΣ: Πύρ στα καύσιμα και φόβοι τώρα για ανατιμήσεις από τις βιομηχανίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μυστική διπλωματία ...12 μιλίων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στρατιές ημετέρων στο Δημόσιο. Ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές προσλαμβάνουν 58 χιλιάδες μόνιμους και εποχικούς υπαλλήλους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διορισμοί 24.486 μόνιμοι και εποχικοί στο Δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Με μποξ αρχίζει το 2004. Μέτωπα, ίντριγκες, αλληλοκατηγορίες και μια παραίτηση.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Είστε ναζί! Γαλλική απάντηση στα γερμανικά σχέδια για την Ευρώπη.

    ΕΣΤΙΑ: Το "μαρτύριο" με τις δηλώσεις. Ο πρωθυπουργός καλείται να επέμβη.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ασφυξία" από καύσιμα-δολάριο. Οι αυξήσεις ρεκόρ απειλούν με ανατροπή τιμάριθμο, δημόσιο χρέος και φορολογικές ελαφρύνσεις.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ανοικτόν...με 35ωρο. Αποφασισμένη να δεχθεί η ΑΔΕΔΥ την "ανταλλαγή" της υπερωριακής απασχόλησης με μείωση του ωραρίου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Οχι θρήσκευμα στις νέου τύπου ταυτότητες. Ανακοινώνει αύριο ο πρωθυπουργός.

    ΝΙΚΗ: Τι προτείνει ο Ακης για ένα δημοκρατικό εκσυγχρονισμό. Διάλογο με Κωνσταντόπουλο και όχι με Μπίστη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Τρία κρίσιμα ερωτήματα για την κυβέρνηση. Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για την "DYNAMIC MIX".

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Το κρυφό σχέδιο Καραμανλή για Αρη, βαρόνους και Ντόρα.

    Η ΧΩΡΑ: Σκάει η βόμβα της νοθείας. Η ΝΔ θα ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στις 310 δρχ η βενζίνη! Αυξημένες κατά 15 δρχ οι τιμές από αύριο τα μεσάνυχτα λόγω πετρελαίου και δολαρίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Βενζίνη:300! Αύριο νέες ανατιμήσεις-φωτιά των καυσίμων.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Κόκκινο" στην κυβέρνηση για τις φόρο-ελαφρύνσεις. Αυστηροί κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας από την Κομισιόν.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σαρώνουν οι πολυεθνικές τα μικρομεσαία μεγέθη. Πεδίο μάχης γιγάντων η Θεσσαλονίκη.

    [2] Ελληνική οικονομία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "ούτε να ανασάνει δεν μπορεί η ελληνική οικονομία. Εκεί που είπε να ανακουφισθεί από την υπερπροσπάθεια για την κάλυψη των κριτηρίων της ΟΝΕ, βρέθηκε να πιέζεται πολλαπλώς από τη συνδυασμένη άνοδο του δολαρίου και των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου να ξεπερνούν και πάλι τα 28 δολλ το βαρέλι και το ευρώ να κινείται στα όρια των 90 σέντς, η ελληνική οικονομία δεν μπορούσε παρά να δεχθεί ισχυρές παρενέργειες".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "σε σημείο ανάφλεξης βρίσκονται οι τιμές των καυσίμων. Ως πυροδοτικοί μηχανισμοί λειτουργούν τα διεθνή παιχνίδια με το δολάριο και το πετρέλαιο. Απειλούνται συνέπειες για την εθνική οικονομία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) εκτιμά ότι "διπλό χτύπημα για την ελληνική οικονομία αποτελεί η νέα αύξηση--μαμούθ στις τιμές των υγρών καυσίμων που ανακοινώνονται τα μεσάνυχτα, ενώ η αλματώδης πορεία του αμερικανικού δολαρίου επιτείνει τις ανησυχίες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης".

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "έντονη ανησυχία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβερνήσεως από την ιλιγγιώδη αύξηση των τιμών των καυσίμων και συμφώνως προς πληροφορίες θα συζητηθή εκτενώς κατά τη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη και την συμμετοχή των υφυπουργών Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "η ξέφρενη ανοδική πορεία του δολαρίου συνεχίζει να επηρεάζει τις τιμές των καυσίμων, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά. Η εξέλιξη αυτή στις τιμές των καυσίμων, ανησυχεί ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς φοβάται πως θα επηρεάσει αρνητικά την πορεία του πληθωρισμού".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ προσθέτει ότι "άμεση και επιβεβλημένη προβάλλει πλέον η ανάγκη παρέμβασης του κράτους προκειμένου ν αντιμετωπιστεί η συνεχιζόμενη κούρσα στις τιμές των υγρών καυσίμων. Οι νέες τιμές, που θα αλλάξουν στις αντλίες των πρατηρίων από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, μπορεί να μην προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο, καθώς οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό θα είναι κοινές για όλες τις χώρες της ΕΕ, ωστόσο έχει σημασία να αναζητηθούν οι τρόποι αλλά και οι συμφωνίες--όπου απαιτηθεί--για την εξουδετέρωση των ανατιμητικών τάσεων, που πέραν των υγρών καυσίμων θα μετακυληθούν και σε άλλα προϊόντα και υπηρεσίες".

    Η ΧΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "φωτιά στην αγορά βάζουν τα καύσιμα. Ο μαύρος χρυσός βρίσκεται σήμερα σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας του και σε συνδυασμό με την έκρηξη της τιμής του δολαρίου διεθνώς προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "σε δύο νέες προκλήσεις επιδόθηκε το πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο της Αγκυρας έναντι των Αθηνών. από τη μια πλευρά οι τουρκικές Αεροπορικές Δυνάμεις δεν υποβάλλουν σχέδια πτήσεως για το διεθνή εναέριο χώρο. από την άλλη, ο ναύαρχος ε.α. Γκιουβέν Ερκαγιά κατέδειξε τη δειλία της ελληνικής κυβέρνησης".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "δίχως υπεκφυγές η Αγκυρα συνεχίζει να απαιτεί από την Αθήνα διμερή διάλογο για το σύνολο των θεμάτων που έχει αναγορεύσει σε ελληνοτουρκικές διαφορές. Η τουρκική κυβέρνηση, μάλιστα, κλιμακώνει την πίεση αξιοποιώντας το "καλό κλίμα" που έχει δημιουργήσει η πολιτική της προσέγγισης, των ανοιγμάτων και της καλής θέλησης, την οποία δίχως το παραμικρό αντάλλαγμα ακολουθεί το τελευταίο χρόνο η ελληνική κυβέρνηση".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "σε παιχνίδι νεύρων εξελίσσεται η επιμονή της Τουρκίας να μην ενημερώνει το ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο της Λάρισας για το στίγμα και την ώρα εισόδου των μαχητικών στο FIR Αθηνών κατά τη διάρκεια της ΝΑΤΟΪκής άσκησης που άρχισε προχθές και θα ολοκληρωθεί στις 10 Ιουνίου. Η Αθήνα υπενθυμίζει οτι η άσκηση πρέπει να γίνει όπως είχε σχεδιαστεί, αποδεχόμενη οτι τα τουρκικά αεροσκάφη έχουν μόνο υποχρέωση ενημέρωσης και όχι υποβολής σχεδίου πτήσης, που θα χρειαζόταν και την ελληνική έγκριση, όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "με την έναρξη της ΝΑΤΟϊκής άσκησης "Νταϊνάμικ Μίξ 2000" άρχισε μια "τουρκική κινητικότητα" ίσως από σύμπτωση ή ακόμα ίσως λόγω της χρονικής συγκυρίας, οι τουρκικές αυτές κινήσεις ν?αποκτούν μεγαλύτερη σημασία. Ωστόσο, χτες ο πρώην αρχηγός του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και πρωθυπουργικός σύμβουλος, ναύαρχος Γιουβέν Ερκαγιά, έστειλε μια επιστολή στον Μπουλέντ Ετσεβίτ όπου ζητεί την κατάργηση της στρατιάς Αιγαίου και την υιοθέτηση της πολιτικής αμοιβαίων υποχωρήσεων στα ελληνοτουρκικά".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "χαρακτήρα ανοικτού διαλόγου προσλαμβάνουν στην Αγκυρα οι συζητήσεις για τα επόμενα βήματα στην ελληνοτουρκική προσέγγιση και οι προσπάθειες της γειτονικής χώρας να προωθήσει όλες τις μονομερείς διεκδικήσεις της στο Αιγαίο".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "πρωτοβουλίες για μια ευρύτερη-- και κατά το δυνατόν μόνιμη--επίλυση των ζητημάτων του Αιγαίου μελετά η Αθήνα, η οποία εκτιμά οτι το κλίμα ύφεσης στα ελληνοτουρκικά δεν πρέπει να χάσει τη δυναμική του. Την ίδια στιγμή η ελληνική πλευρά δεν δίδει ιδιαίτερη σημασία σε "τρίπλες" που επιχειρούνται από πλευράς Αγκυρας-- όπως η "πρόταση" συμβούλου του Μπουλέντ Ετζεβίτ περί διάλυσης της στρατιάς του Αιγαίου".

    [4] Νέα Δημοκρατία

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "ανοιχτό άφησε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής το θέμα του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Αρη Σπηλιωτόπουλου, υπακούοντας στη λογική ότι δεν πρέπει να δείξει οτι υποχωρεί υπό την πίεση των γεγονότων, καθώς έντονες υπήρξαν οι φήμες ότι ο κ. Καραμανλής έχει ενοχληθεί από τις τελευταίες "αρχηγικές" εμφανίσεις του κ. Σπηλιωτόπουλου".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "δίαυλο επικοινωνίας με τους "βαρόνους" και με τα ιστορικά στελέχη της ΝΔ που κρατούν αποστάσεις, επιχειρεί να στήσει ο Κ. Καραμανλής, προκειμένου να προλάβει τυχόν κύμα γενικευμένες αμφισβήτησης της γραμμής του στο προσεχές συνέδριο του κόμματος".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται ότι "με το βλέμμα στραμμένο προς το έκτακτο συνέδριο το οποίο πραγματοποιείται σε λιγότερα από ένα εικοσαήμερο (9-11 Ιουνίου) στη ΝΔ, ανοίγει αυτή την εβδομάδα ένας ευρύς διάλογος για τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες το κόμμα θα οδεύσει προς την κορυφαία αυτή διαδικασία".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "προσπάθεια κατευνασμού της κρίσης στο κόμμα του επιχείρησε χθες ο Κώστας Καραμανλής αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα πετύχει το στόχο του. Καλύπτοντας τον εκπρόσωπό του Αρη Σπηλιωτόπουλο, με τη διαβεβαίωση ότι θα τον κρατήσει στη θέση του, ρίχνει το γάντι σε ουκ ολίγα στελέχη που επιτακτικά ζητούν την παραίτηση του εκπροσώπου αλλά και σε πολλές φιλικές προς τη ΝΔ εφημερίδες, οι οποίες καθημερινά σχεδόν κάνουν λόγο για λανθασμένη επικοινωνιακή πολιτική".

    [5] Χρηματιστήριο

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "διορθωτική" χαρακτηρίζεται από παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς η καθοδική τροχιά που ακολούθησε η πλειονότητα των μετοχών στη διάρκειας της χθεσινής συνεδρίασης. Οι ρευστοποιήσεις σε βραχυχρόνια κέρδη, η ...εισαγόμενη ανησυχία που "τροφοδοτείται " από την αστάθεια και τη νευρικότητα των διεθνών αγορών, καθώς επίσης και ο προβληματισμός για την πορεία του πληθωρισμού επηρέασαν τη Σοφοκλέους".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "διορθωτικά κινήθηκε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά με τον γενικό δείκτη τιμών να σημειώνει απώλειες κατά 2,3% και να κλείνει στις 4.691,68 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε πάντως σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στο ύψος των 268 δις δρχ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι "κλίμα NASDAQ επικράτησε χθες στην ελληνική χρηματαγορά, με απώλειες που έφτασαν το 2,30% και έριξαν το δείκτη κάτω από τις 4.700 μονάδες. Εκτός όμως από τις απώλειες του NASDAQ, βασικός λόγος για την πτώση της Σοφοκλέους ήταν και οι τιμές που είχαν δημιουργηθεί και πολλοί επενδυτές προτίμησαν να προχωρήσουν σε κάποιες ρευστοποιήσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν κάποια από τα κέρδη τους".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει ότι "ισχυρή διόρθωση κατά 110 μονάδες (-2,29%) δέχθηκε η Σοφοκλέους την πρώτη ημέρα της προτελευταίας εβδομάδας του Μαΐου μετά τα κέρδη των 800 μονάδων, που κατέγραψε το τελευταίο διάστημα. Οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν από χθες το πρωί για νέα αύξηση της τιμής των καυσίμων στην Ελλάδα και οι επιπτώσεις που συνεπάγεται μια παρόμοια εξέλιξη για την πορεία του πληθωρισμού το Μάιο δημιούργησαν ένα κλίμα εύθραυστης ισορροπίας στη Σοφοκλέους, που διαφάνηκε με την έναρξη της συνεδρίασης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "ανεκόπη η ανοδική πορεία του δείκτη με τη χθεσινή διόρθωση που οδήγησε ξανά κάτω από τις 4.700 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε σχετικά υψηλά επίπεδα, χωρίς όμως να φθάσει στα 370 δις της Παρασκευής, δείχνοντας οτι υπήρξαν άμεσες ρευστοποιήσεις όσων είχαν τοποθετηθεί τις αμέσως προηγούμενες μέρες με καθαρά κερδοσκοπική διάθεση".

    [6] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Εκρηκτικό μίγμα. Η συνεχής άνοδος του δολαρίου και των τιμών πετρελαίου".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εισαγόμενες οι πιέσεις στη Σοφοκλέους. "Διασώθηκε" τελικά ο Dow".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αγορά για επενδυτές που σέβονται το χρήμα. Ρευστοποιήσεις κερδών επαναφέρουν του μικρούς... στην τάξη".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αναβάθμιση από Moody's μετά την υπογραφή της ΟΝΕ".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Τραπεζικό πόκερ Εθνικής - Πίστεως - Eurobank".

    [7] Οικονομία

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει οτι "Αμεσες οι συνέπειες για τον πληθωρισμό, τη δημοσιονομική ισορροπία και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Κρίσιμη σύσκεψη του ΥΠΕΘΟ με τον πρωθυπουργό για την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 23 May 2000 - 15:26:26 UTC