Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-10-20

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/10/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Διαμάχη για τα "διαπλεκόμενα"
  • [3] Χρηματιστήριο
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] Σεισμοπαθείς
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Χρηματιστήριο - Προοπτικές

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η διαμάχη για τα "διαπλεκόμενα", η πορεία του Χρηματιστηρίου, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα μέτρα για τους σεισμοπαθείς της Αττικής είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Φίλι ζωής made in USA.Ανάσα για τη Σοφοκλέους.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κυβέρνηση Ελλήνων ...και όχι υπαλλήλων. Εκρηξη Καραμανλή στην ΚΟ κατά διαπλεκομένων.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Σεκιούριτι στα αεροδρόμια. Η κυβέρνηση διώχνει την Αστυνομία.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Διπλό μέτωπο κατά διαφθοράς.Πρόσκληση στα κόμματα και πρόκληση στην κοινωνία απευθύνει ο Κ. Καραμανλής.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πανστρατιά για να φύγει το σάπιο καθεστώς.Ιστορική απόφαση της ΚΟ της ΝΔ.

    Η ΑΥΓΗ: Ποντάρουν εκλογικά και στην Εκκλησία. Μήλον της έριδος οι συντηρητικοί ψηφοφόροι.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκλογικό τζάκ πότ με κουλοχέρηδες. Διαπλεκόμενα- φαντάσματα και τζογαδόρικη αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Αμερικανική βοήθεια" προς...τη Σοφοκλέους. Η Νέα Υόρκη τα μεσάνυκτα δημιούργησε αισιοδοξία.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Θεσσαλονίκη εναντίον Λαμπράκη. Β. Παπαγεωργόπουλος: θέλει να αρπάξει και τη ΔΕΘ.

    ΕΘΝΟΣ: Έμεινε μόνος με τον "ανένδοτο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η λάβα της Αίτνας "διώχνει" τον Εγκέλαδο απο την Ελλάδα. Συνεχώς επαληθεύεται η θεωρία Τσιάπα για τους σεισμούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σύγκρουση μέχρις εσχάτων.Ο Καραμανλής ξεσκεπάζει και προειδοποιεί την κυβέρνηση της διαφθοράς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καραμανλής: τα συμφέροντα με τον Σημίτη, εμείς με τον πολίτη. Ομιλία - σταθμός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μέρες τζόγου. Κουλοχέρηδες και μακρυχέρηδες. Η ΝΔ ποντάρει για εκλογικά κέρδη, η κυβέρνηση ρίχνει ρέστα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Νέο μήνυμα ανάκαμψης στις αγορές απο Wall.Ανοδος του DOW, παρά το νέο χτύπημα Γκρίνσπαν.

    ΕΣΤΙΑ: Σε παρακμή η κοινωνία μας. Η επιβεβαίωσις σχεδόν καθημερινή.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οξύνεται η σύγκρουση για τα διαπλεκόμενα.Εξειδικεύει τις καταγγελίες η ΝΔ- Αοριστολογεί σε εξηγήσεις το ΠΑΣΟΚ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Λαϊκός καπιταλισμός σώζει τα Ταμεία.Σε ομόλογα τύπου Μπαλαντίρ στρέφεται η κυβέρνηση για να περιορίσει τα ελλείμματα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Με 20 τέστ φτιάχνει λίστες "υπόπτων" η Εφορία. Προχωρεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα.

    ΝΙΚΗ: Ανέκδοτος ο ανένδοτος του Κώστα Καραμανλής.Επίθεση του Δ. Ρέππα κατά της σκανδαλολογίας.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Τραγικές συνέπειες απο την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Πακέτο" για αγρότες.Διαδοχικές συναντήσεις Σημίτη και αρμοδίων υπουργών για να προλάβουν τα "μπλόκα".

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μετωπική σύγκρουση Καραμανλή με τα διαπλεκόμενα.

    [2] Διαμάχη για τα "διαπλεκόμενα"

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "σκηνικό τζόγου έχει στηθεί απο ΝΔ και κυβέρνηση, με αφορμή τους περιβόητους κουλοχέρηδες του Βιντεολόττο. Η πρώτη ποντάρει σε πρώιμα εκλογικά κέρδη, η δεύτερη ρίχνει ρέστα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "οξύνονται οι αντιπαραθέσεις μεταξύ ΝΔ και κυβερνήσεως για το βιντεολόττο, εν όψει μάλιστα της ονομαστικής ψηφοφορίας για την επίμαχη διάταξη που θα διεξαχθεί σήμερα στη Βουλή. Εδώ και μέρες η πολιτική ζωή του τόπου κινείται στον ρυθμό των "κουλοχέρηδων" κάτι που μάλιστα έσπευσε η ΟΝΝΕΔ να εκμεταλλευθεί με "γκρίζα" διαφήμιση".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ισχυρίζεται οτι "διπλό μέτωπο κατά της διαφθοράς στον δημόσιο βίο και της διαπλοκής εξήγγειλε ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος - σύμφωνα με πληροφορίες της "Α"- έχει αποφασίσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και επαφές, τόσο με αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης όσο και με σημαντικούς παράγοντες και εκπροσώπους φορέων , εκπροσώπους της συνδικαλιστικής ηγεσίας αλλά και προσωπικότητες απο τον χώρο του ΠΑΣΟΚ που αντιτίθενται στη θεσμοθέτηση του βιντεολόττο".

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά οτι "στο κενό πέφτει η πρόσκληση του προέδρου της ΝΔ Κ. Καραμανλή, προς τα άλλα κόμματα να συστρατευθούν στον "ανένδοτο" που κήρυξε και επισήμως χθές, μιλώντας στην ΚΟ της ΝΔ. Ο κ. Καραμανλής μίλησε για "απόλυτη μετωπική ρήξη και σύγκρουση" με την κυβέρνηση, αλλά τα κόμματα της Αριστεράς δεν συγκινήθηκαν απο την πρόσκληση".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "το "μεγάλο " προεκλογικό χαρτί του, τη "ρήξη με τα διαπλεκόμενα" ,με αιχμή την υπόθεση του βιντεολόττο, εμφανίστηκε αποφασισμένος να παίξει μέχρι τέλους ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη χτεσινή ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ, ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους κατά της κυβέρνησης. Παράλληλα, ξεκίνησε η προπαγάνδα με διαφημιστικά σπότ, η οποία θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα".

    [3] Χρηματιστήριο

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδρασις της εγχωρίου χρηματαγοράς, στη χθεσινή δημοσίευση των σστοιχείων που αφορούν στην πορεία του πληθωρισμού τον παρελθόντα Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ και δείχνουν οτι ο τιμάριθμος ηυξήθη στο 0,4%. Αρχικώς προεκάλεσε αίσθηση, το γεγονός οτι η ανακοίνωσις για αύξηση του πληθωρισμού στο 0,4% δεν είχε αρνητικές επιπτώσεις στο Χρηματιστήριο της Wall Street κατά τις πρώτες ώρες της συνεδριάσεως, καθώς η άνοδος του πληθωρισμού ήταν μικροτέρα της αναμενομένης".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "με πτώση 0,68%, στις 5.392,32 μονάδες, έκλεισε χθές ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους, κατορθώνοντας να ανακτήσει μέρος των απωλειών που κατέγραψε στη διάρκεια της συνεδρίασης. Προς το παρόν πάντως οι Ελληνες επενδυτές παραμένουν με το βλέμμα στραμμένο στις διεθνείς αγορές, αναμένοντας το κλείσιμο στη Wall Street και τις συνακόλουθεως αντιδράσεις των "ώριμων" ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, όπου το άνοιγμα ήταν αρκετά ανοδικό".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει οτι "η ανακοίνωση του πληθωρισμού για τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ ήταν αρκετή για να αλλάξει η ατμόσφαιρα στις διεθνείς χρηματαγορές και να φύγουν τα βαριά σύννεφα που είχαν μαζευτεί. Η αύξηση κατά 0,4% του πληθωρισμού δεν θεωρήθηκε ανησυχητική ,με αποτέλεσμα να ανοίξει χθές με σημαντική άνοδο η Γουόλ Στρίτ. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται εξαιρετικά ευνοίκή για τη σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους".

    Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, "η σαφής αναστροφή του κλίματος στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το οποίο έκλεισε τα μεσάνυκτα (ώρα Ελλάδος) με άνοδο του δείκτη του Dow Jones κατά 88,65 μονάδες επαναφέρει την αισιοδοξία και στην "ευαίσθητη" δική μας χρηματιστηριακή αγορά. Η χθεσινή άνοδος της Wall Street κατά 0,88% προβλέπεται οτι θα συνεχισθεί και τις επόμενες ημέρες καθώς τα νέα απο το μέτωπο των αμερικανικών επιτοκίων είναι ευχάριστα για τους επενδυτές: ανακοίνωσης της πολύ μικρής αύξησης του δείκτη των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο απομακρύνει την πιθανότητα μεγάλης αύξησης των επιτοκίων και ενισχύει την αισιοδοξία τόσο στη Wall Street όσο και στη Σοφοκλέους."

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "τα νέα πυρά εναντίον του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, που εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος στη διάρκεια συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό "ΚΡΗΤΗ TV", άνοιξαν νέα εσωτερικά "μέτωπα" στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση. Ο κ. Πάγκαλος επέκρινε τον υπουργό για την πολιτική που ακολουθεί έναντι της Τουρκίας, λέγοντας οτι χαρακτηρίζεται απο έλλειψη φρόνησης, ενώ σημείωσε οτι ο κ. Παπανδρέου υιοθετεί τις ανθελληνικές προτάσεις των ΗΠΑ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "πλήρως εκτεθειμένο άφησε χθές η κυβέρνηση τον Θ. Πάγκαλο , ανοίγοντας με τις δηλώσεις του κ. Ρέππα ένα "νέο κεφάλαιο" για τις σχέσεις του πρώην υπουργού με το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Πάγκαλος, που κλιμάκωσε προχθές την επίθεσή του κατά του Γ. Παπανδρέου για τους χειρισμούς του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χαρακτηρίζοντας και επί της ουσίας το "διάδοχό" του στο υπουργείο Εξωτερικών, ως εκφραστή της ανθελληνικής προπαγάνδας της Ουάσιγκτον, προκάλεσε τελικά την αντίδραση της κυβέρνησης".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "με κείμενο διακήρυξη για την ενίσχυση της προσπάθειας προσέγγισης με την Τουρκία, πολιτικές προσωπικότητες όλου του πολιτικού φάσματος, πανεπιστημιακοί και κοινωνικές οργανώσεις ζητούν να αναληφθούν τολμηρές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σε κείμενό τους, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα ενός της εβδομάδας, τονίζουν οτι "τώρα είναι η ώρα για τολμηρές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "ύστερα απο σαράντα και πλέον χρόνια, το υπουργείο Εξωτερικών "επιστράτευσε" τη διμερή μορφωτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, για να αποδεχθεί τη διδασκαλία τουρκικών σχολικών βιβλίων στα ελληνικά μειονοτικά σχολεία της Θράκης. Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτικών χειρονομιών καλής θέλησης προς την Αγκυρα και έρχεται να ανατρέψει την επί δεκαετίες άρνηση των ελληνικών αρχών να αποδεχθούν τα βιβλία αυτά".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει οτι "μπορεί το διαμορφούμενο κλίμα στην Αθήνα ιδίως μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου, να μην συνηγορεί στο ότι τίποτε δεν έχει χαθεί για τη χώρα μας ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι όπου θα κριθεί το κατά πόσον η Τουρκία είναι έτοιμη να περιέλθει στο καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ, χώρας, πλήν όμως ο νέος κύκλος επαφών του Γ. Παπανδρέου με Ευρωπαίους ομολόγους του αφήνει σύμφωνα με διπλωματικούς παράγοντες περιθώρια συγκρατημένης αισιοδοξίας".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει οτι "έντονες αντιδράσεις πυροδοτεί η απάθεια με την οποία αντιμετώπισε η ελληνική κυβέρνηση τον πρόσφατο εμπρησμό στο χωριό Γλυκύ της Ιμβρου, που στοίχισε τη ζωή ενός 6χρονου Ελληνόπουλου, ενώ παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις της Αγκυρας, οι δύο Τούρκοι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι".

    [5] Σεισμοπαθείς

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει: "ονειρα "στοιβαγμένα" σε λασπόνερα. Μια μέρα μετά απο την καταιγίδα και "ανθρώπινα ερείπια" προσπαθούσαν χθές να περισώσουν τα κουράγια τους, να αντιμετωπίσουν τη θεομηνία. Το νέο κακό που χτύπησε "τα σπιτικά τους" μετά τη μανία του Εγκέλαδου."

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης), υποστηρίζει πως "είμαστε στο έλεος της μοίρας μας...", αυτό αναφωνούν καθημερινά οι χιλιάδες σεισμοπαθείς του Λεκανοπεδίου, οι οποίοι περνούν, ισως, τις πιο κρίσιμες ώρες μετά το σεισμό".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "οι ουρανοί "ανοιξαν" και για μια ακόμη φορά τα νερά της βροχής αλλά και η αγανάκτηση "ξεχείλισαν" απο τις σκηνες των σεισμοπαθών. Η νεροποντή που ξέσπασε χθές τα ξημερώματα και κράτησε λίγεςς ώρες έπνιξε και πάλι τους καταυλισμούς των σεισμοπαθών στο Μενίδι, τα Λιόσια, τη Μεταμόρφωση, το Περιστέρι και τη Φιλαδέλφεια."

    Κατα την ΑΘΗΝΑΪΚΗ "οι "ριπές" της βροχής, έπεφταν με δύναμη πάνω στα ναιλον σκεπάσματα του καταυλισμού, προσπαθώντας να τα τρυπήσουν. Τα σύννεφα που απο νωρίς το απόγευμα μαζεύονταν απειλητικά, πάνω απο τα κεφάλια τους, εδώ και αρκετές ώρες είχαν μετατραπεί σε βροχή. "Δώρο Θεού" για κάποιους, "κατάρα" για τους άστεγους σεισμοπαθείς."

    ΤΑ ΝΕΑ στο βασικό τους σχολιο επισημαίνουν οτι "αν ευθύς εξαρχής -όπως όλοι συνομολογούν- η κυβέρνηση επέδειξε ετοιμότητα και ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε όπως ποτέ άλλοτε... Για την αντιμετώπιση των συνεπειών του μεγάλου σεισμού... Τούτο δεν σημαίνει πως τα προβλήματα των σεισμοπλήκτων λύθηκαν... Και -αντιθέτως- η μεταβολή του καιρού και οι βροχοπτώσεις που άρχισαν επιδεινώνουν... Την ήδη δυσχερή διαβίωση ξεσπιτωμένων οικογενειών στις σκηνές και τους καταυλισμούς με τα πρόχειρα καταλύματα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "στην αρχή, είχαν να αντιμετωπίσουν το φόβο απο τον φονικό Εγκέλαδο, και να προσπαθήσουν να ξεχάσουν. Τώρα, στοιβαγμένοι, ακόμη στους καταυλισμούς, βρίσκονται αντιμέτωποι με τις χειμωνιάτικές καταρρακτώδεις βροχές".

    (Γ.Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η νέα πτώση τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι εκτιμήσεις για μείωση των επιτοκίων, οι αποδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων και η άνοδος τιμών στην Wall Street είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του οικονομικού τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: `Κάτι "τρέχει" με τα επιτόκια - Πιθανή η επίσπευση της μείωσης.''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: `Μείωση επιτοκίων αποφασίζει η Τράπεζα της Ελλάδας - Κύμα ανόδου στα Διεθνή Χρηματιστήρια.''

    ΚΕΡΔΟΣ: `Στο intraday τα κέρδη της Σοφοκλέους - Χρηματιστήριο: Σκοτσέζικο ντους χθες, νεα ισορροπία από σήμερα.''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: `Μόνο η Σοφοκλέους δεν πήρε το μήνυμα - Ανάσα ο πληθωρισμός των ΗΠΑ για Wall Street και Ευρώπη.''

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: `"Ενεση αισιοδοξίας" από τη Wall Street - Νέα άνοδος του DJ - Ηρεμούν οι αγορές.''

    [7] Χρηματιστήριο - Προοπτικές

    ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ αναφέρει ότι: `Πορεία-θρίλερ ακολούθησε χθες ο Γενικός Δείκτης Τιμών της Σοφοκλέους, αντανακλώντας το κλίμα αβεβαιότητας και τη δυσπιστία των επενδυτών στις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης των διεθνών αγορών. Η εικόνα αναμένεται να διαφοροποιηθεί στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς η διεθνή συγκυρία βελτιώνεται και η νέα άνοδος του Dow Jones θα αποτελέσει "ένεση αισιοδοξίας" για τις αγορές.''
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 20 October 1999 - 16:23:52 UTC