Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-09-24

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/09/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Μέτρα για σεισμοπαθείς
  • [5] Φορολογική πολιτική
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Χρηματιστήριο - Μετοχές υπό επιτήρηση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η πορεία του Χρηματιστηρίου, η φορολογική πολιτική, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι συνέπειες και τα μέτρα για τους σεισμοπαθείς είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναικού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ερχεται ηρεμία! Δεν υπάρχουν άλλες "φούσκες". Ο πρόεδρος του ΧΑΑ Σπύρος Κουνιάκης σε αποκλειστική συνέντευξη στον "Α. Τ".

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Είχαν προβλέψει το σεισμό του Αιγίου. Αποκαλυπτικό δικαστικό βούλευμα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Σικέ παιχνίδι απο τον Σόρος στο Χρηματιστήριο.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Σε άτακτη φυγή οι μικροί. Ελλειψη εμπιστοσύνης και δυσπιστία στη χειραγώγηση διώχνουν επενδυτές απο το ΧΑΑ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος απο εμπόρους ναρκωτικών στη Σοφοκλέους.

    Η ΑΥΓΗ: Δουλεύουν ακόμη σε εργοστάσια- φέρετρα. Αδιαφορεί η πολιτεία στις καταγγελίας των συνδικάτων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αρχίζει η καταβολή επιδομάτων σε άνεργους, συνταξιούχους και επαγγελματίες που επλήγησαν απο το σεισμό.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο "αέρας" ρίχνει το Χρηματιστήριο. Είχαν "φουσκώσει" τις μετοχές χωρίς λεφτά.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η μεγάλη σφαγή των μικρών επενδυτών. Ομίχλη στην πορεία της Σοφοκλέους μετά τη νέα πτώση 3,9%

    ΕΘΝΟΣ: Φρένο στον πανικό της Σοφοκλέους, ενώ η επιδιωκόμενη διόρθωση έπαιρνε ανεξέλεγκτες διαστάσεις...

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αλλοι τα παίρνουν και άλλος προβλέπει. Πακτωλός δισεκατομμυρίων προς τους σεισμολόγους "μας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Η μεγάλη ενοχή για το κράχ στο Χρηματιστήριο. Η κυβέρνηση με τα ύποπτα και αμφιλεγόμενα παιχνίδια της.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέα μποφόρ στη Σοφοκλέους. Με εντολή του Χρηματιστηρίου κόβουν τον "αέρα" των μικροεπενδυτών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σοφοκλέους: Ανώμαλοι μετασεισμοί.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Χειρουργικό πλήγμα στο Χρηματιστήριο. Τελεσίγραφο Θωμαδάκη προς ΑΧΕ: κλείστε αμέσως τα ανοίγματα.

    ΕΣΤΙΑ: Σοφοκλέους: η λογική συνέχεια.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Φυσιολογική η πτώση κατά την κυβέρνηση. Η απότομη κάθοδος του ΧΑΑ αποδίδεται στην κάθετη άνοδό του.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ανορθόδοξες... επενδύσεις στο ΧΑΑ. Οκτώ εταιρίες εντάσσονται στις υπο επιτήρηση μετοχές του Χρηματιστηρίου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Απο κόσκινο ξαφνικά οι χρηματιστηριακές. Απο την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    ΝΙΚΗ: Στο έλεος των παπαγάλων. Ψυχραιμία συνιστάται στους επενδυτές.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εξω οι βάσεις του θανάτου απο την πατρίδα μας.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τώρα ποιός πληρώνει; Πανικός και χτές στη Σοφοκλέους. Ο Εισαγγελέας εξετάζει ενδεχόμενο συμπαιγνίας.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η προεκλογική μάχη μεταφέρεται στη Σοφοκλέους.

    [2] Χρηματιστήριο

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει οτι "το κλείσιμο των ανοικτών θέσεων - του "αέρα" - που πραγματοποίησαν χθές πολλές χρηματιστηριακές εταιρίες οδήγησε σε απότομη πτώση των τιμών των μετοχών. Συνέβαλε σε αυτό και το κλίμα που δημιουργήθηκε εν αναμονή των ανακοινώσεων για τις πέντε εταιρίες οι οποίες εντάχθηκαν στο καθεστώς επιτήρησης. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν ανησυχεί, χαρακτηρίζει τη χθεσινή διόρθωση "φυσιολογική" και εκτιμά οτι σύντομα η αγορά θα ηρεμήσει"

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "το Χρηματιστήριο κατρακύλησε χθές στις 5.818 μονάδες )-3,9%) παρά τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού οτι επίκειται εξομάλυνση. Η ΝΔ θέτει θέμα πολιτικών ευθυνών της κυβέρνησης, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλείνει τη συζήτηση επικρίνοντας τον κ. Καραμανλή πως με τις δηλώσεις του "ρίχνει σκιές στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει οτι "η Σοφοκλέους βρέθηκε πάλι χθές σε δίνη πανικού, επηρεαζόμενη απο την πολιτική εμπλοκή και τις φημολογίες για τις υπο επιτήρηση εταιρίες. Το διαμορφωθέν τις προηγούμενες ημέρες δυσμενές κλίμα φορτίσθηκε απο την έντονη φημολογία για τον αριθμό των εταιριών που τίθενται υπο επιτήρηση, καθώς η αναγγελία απο τα μεγάφωνα της Σοφοκλέους έγινε στις 10.45 το πρωί, λίγα λεπτά πριν απο την έναρξη των συναλλαγών και δεν άφησε αρκετό χρόνο στους επενδυτές να διευκρινίσουν πλήρως τις προθέσεις της διοίκησης του Χρηματιστηρίου".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν οτι "απο κόσκινο περνά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τις χρηματιστηριακές εταιρίες. Με χθεσινό επείγον έγγραφό της, ζητεί απο αυτές να δώσουν στοιχεία για την κεφαλαιακή τους επάρκεια και για τα μεγάλα χρηματοδοτικά τους ανοίγματα. Τα στοιχεία αυτά αφορούν την περίοδο απο 17 Σεπτεμβρίου μέχρι 24 Σεπτεμβρίου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, στο σχόλιό της εκτιμά, μεταξύ άλλων οτι "έγινε το Χρηματιστήριο αντικείμενο κομματικού ανταγωνισμού, όχι, όμως, για την ομαλοποίησή του ή για την προστασία των μικροεπενδυτών. Τόσο η κυβερνητική παράταξη όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκουν να προσετεριστούν το λεγόμενο κόμμα του Χρηματιστηρίου, εν όψει μάλιστα εκλογών. Μ'αυτές τις παρεμβάσεις τους τα κόμματα έβαλαν ένα νέο δεδομένο στο χρηματιστηριακό παιχνίδι, το οποίο δεν μπορούν να εκτιμήσουν, γι αυτό και το αποτέλεσμα είναι εντελώς διαφορετικά απο εκείνο που προσδοκούν. Αλλα περίμεναν τα κόμαμτα και άλλες είναι οι αντιδράσεις των επενδυτών, οι οποίοι "αξιοποιούν" με τον τρόπο τους το νέο δεδομένο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "αιφνιδιαστικό έλεγχο στις χρηματιστηριακές εταιρίες για τα χρηματοδοτικά τους ανοίγματα, αλλά και την κεφαλαιακή τους επάρκεια ξείνησε χθές η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σκοπός της νέας παρέμβασης είναι να κοπεί η πρακτική του "αέρα" που επιτρέπει συναλλαγές ολίγων ημερών χωρίς την κατάθεση των χρημάτων. Το άσχημα κλίμα στη Σοφοκλέους που εκφράστηκε με την ισχυρή πτώση του δείκτη έχει προκαλέσει συγκρούσεις και στο εσωτερικό της κυβέρνησης".

    Ο ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται οτι "νέα εντυπωσιακή "βουτιά" σημείωσε χθές η Σοφοκλέους. Συγκεκριμένα, ύστερα απο μια συνεδρίαση, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας ήταν οι μαζικές ρευστοποιήσεις και η πτωτική πορία όλων των επιμέρους δεικτών, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες της τάξης του 3,90% ".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει οτι "στην προώθηση των ελληνικών θέσεων ώστε αυτές να γίνουν δεκτές απο τις άλλες πλευρές με στόχο την περαιτέρω ενεργοποίηση του ενδιαφέροντός τους για τα εθνικά μας θέματα, αποβλέπουν οι επαφές που έχει στη Ν. Υόρκη ο ΥΠΕξ Γ. Παπανδρέου στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με τον ΓΓ του οργανισμού Κ. Ανάν, την Αμερικανίδα ομόλογό του Μ. Ολμπράιτ και σήμερα με τον Ι. Τζέμ".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ακολουθώντας πιστά την... παράδοση των τελευταίων χρόνων, στην ετήσια έκθεσή του, κατηγορεί την Ελλάδα για καταπίεση της μουσουλμανικής μειονότητας. Με τον τρόπο αυτό, η αμερικανική κυβέρνηση προβάλλει εαυτόν ως παγκόσμιο τιμητή και στη συγκεκριμένη περίπτωση, καλλιεργεί τα σενάρια αποσταθεροποίησης στην περιοχή".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται οτι "αισιόδοξος επιχειρεί να εμφανισθεί ο αμερικανικός παράγοντας για την επανέναρξη των συνομιλιών την έναρξη των οποίων τοποθετεί μάλιστα στα μέσα Οκτωβρίου, την ίδια ώρα που ο τουρκικός Τύπος δημοσιεύει αποσπάσματα του "φακέλλου" που θα πάρει μαζί του την ερχόμενη εβδομάδα ο Μπουλέντ Ετσεβίτ κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Κληρίδη, σύμφωνα με τον οποίο, η Τουρκία εμφανίζεται να μην υποχωρεί σε καμία απο τις γνωστές αξιώσεις της".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά οτι "δεν είναι Θεός το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που καθορίζει τη μοίρα της Ελλάδος" ήταν ο πρώτος - ίσως - αντιαμερικανικός τόνος της κυβέρνησης που εκφράσθηκε χθές δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου με αφορμή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις ατομικές ελευθερίες".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των εμπλεκομένων μερών είναι το σχέδιο που προωθεί η αμερικανική διπλωματία για την επίλυση του Κυπριακού στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν οτι η συνάντηση του ΓΑ Παπανδρέου με τον Κόφι Ανάν και οι συνομιλίες του Γλαύκου Κληρίδη με τη Μαντλίν Ολμπράιτ είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι δημιουργούν τις συνθήκες για την έναρξη του διακοινοτικού διαλόγου".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "αποφασισμένη φέρεται η Ουάσιγκτον να ασκήσει όλες τις δυνατές πιέσεις προς την Αγκυρα ώστε να επιτύχει τη συναίνεσή της στην έναρξη των διαδικασιών επίλυσης του Κυπριακού με συνομιλίες τον Οκτώβριο στο Γουέστ Πόιντ της Βιρτζίνια".

    [4] Μέτρα για σεισμοπαθείς

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά οτι "ένα αλαλούμ αρχίζει να διακρίνεται στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των σεισμοπαθών. Οι επιτήδειοι κάνουν ολοένα και εντονότερη, ευρύτερη και προκλητικότερη την παρουσία τους. Και οι αδικοκτυπημένοι απο τη φύση φαίνεται να αδικοκτυπιούνται τώρα και απο την Πολιτεία. Ισως μάλιστα και απο την αντιφάσκουσα, εν πολλοίς, κοινωνία. Η ωραιοποίηση σε τίποτα και ουδένα βοηθά".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "έλεγχος κτιριακών εγκαταστάσεων, τόνωσις της αγοράς και οικονομική ενίσχυσις των επιχειρήσεων είναι ωρισμένα απο τα μέτρα που προτίθεται να λάβη η κυβέρνησις σε συνεργασίας με την ΓΣΕΕ και τα εργατικά Κέντρα ώστε να αποκατασταθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επιχειρηματίες, βιοτέχνες και εργαζόμενοι μετά τον σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) προσθέτει οτι "και ενώ οι σεισμόπληκτοι της Αττικής εκφράζουν την κραυγή αγωνίας τους για το "τι μέλλει γενέσθαι", η πολιτεία, με μέτρα- "ασπιρίνες", προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές που άφησε πίσω του το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου".

    [5] Φορολογική πολιτική

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει οτι "με νέα λίστα διαπόμπευσης 26 επωνύμων ηθοποιών, δικηγόρων, γιατρών, συμβολαιογράφων και καθηγητών, που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή, προσπάθησε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας να καλύψει τα χονδροειδή λάθη της κυβέρνησης που οδήγησαν στην κατάρρευση του Χρηματιστηρίου. Η κυβέρνηση επέλεξε για μια ακόμη φορά την τακτική του φτηνού εντυπωσιασμού, με τη δημοσίευση της πέμπτης κατά σειρά λίστας επωνυμων φοροφυγάδων, στην προσπάθειά της να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη απο το "Βατερλώ" της Σοφοκλέους το οποίο προκάλεσε η ίδια με τους χειρισμούς της".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει οτι "το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει τη φορολογική τρομοκρατία, με τη δημοσίευση στοιχείων επωνύμων προσώπων, που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή. Χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα 14 ηθοποιών και σεναριογράφων, έξι γιατρών, ενός δικηγόρου, δυο συμβολαιογράφων και δυο καθηγητών, οι οποίοι εντοπίστηκαν απο το ΣΔΟΕ να έχουν αποκρύψει εισοδήματα απο την εφορία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) τονίζει οτι "γκάφα ολκής μπορεί να χαρακτηρισθεί η χθεσινή ενέργεια του υπουργείου Οικονομικών να διαπομπεύσει 13 γνωστούς ηθοποιούς και έναν συγγραφέα τηλεοπτικών σειρών, δίδοντας στη δημοσιότητα λίστα στην οποία περιλαμβάνονται μη τεκμηριωμένες διαπιστώσεις των ελεγκτικών υπηρεσιών του για αδικήματα φοροδιαφυγής".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υποστηρίζει οτι "Μετά τους τραγουδιστές, τους γιατρούς και τους συμβολαιογράφους, ήρθε η σειρά των ηθοποιιών να εκτεθούν στη δημοσιότητα με εναν δυσάρεστο τρόπο. Η νέα λίστα υπόπτων για φοροδιαφυγή, η οποία ανακοινώνεται τη στιγμή που τη χώρα απασχολούν σοβαρά ζητήματα, περιλαμβάνει κυρίως αστέρια των σίριαλ της μικρής οθόνης και του θεάτρου".

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει οτι "η φοροδιαφυγή είναι μεγάλη πληγή. Το υπουργείο Οικονομικών έχει υποχρέωση να βρει τρόπους να την περιορίσει και να αποκαταστήσει τη φορολογική δικαιοσύνη. Ταυτοχρόνως είναι υποχρεωμένο να προστατεύει τους πολίτες. Πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό, γιατί ακροβατεί ανάμεσα σε δυο πολύτιμα αγαθά: Την τιμή του πολίτη και τη φορολογική δικαιοσύνη. Δεν είναι δυνατό στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής να πατάσσει την τιμή και την υπόληψη των φορολογουμένων πολιτών, δημοσιεύοντας τα ονόματά τους συνοδευόμενα με το χαρακτηρισμό φοροφυγάδες".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Ο κατάλογος με τις μετοχές υπό επιτήρηση, η νέα μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο και η συνεργασία Εθνικής Τράπεζας - ΔΟΛ είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: ``Οι "αμαρτίες" πληρώνονται - Κατρακύλησε στις 5.818,37 μονάδες ο δείκτης. ''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ``Κατηγορηματική δήλωση Κουνιάκη: Λίστες τέλος!.''

    ΚΕΡΔΟΣ: ``Το "εμπιστευτικό" γράμμα που έριξε τη Σοφοκλέους - Χρηματιστήριο: Εκτίμηση για άμεση αντιστροφή της πτωτικής τάσης. ''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Οι λίστες διαμορφώνουν κλίμα στο Χρηματιστήριο - Στις 15 Οκτωβρίου η νέα κατηγορία. ''

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ``Εκλεισε η λίστα με τις "ύποπτες" μετοχές - Κατηγορήματική δήλωση Κουνιάκη``.

    [7] Χρηματιστήριο - Μετοχές υπό επιτήρηση

    ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ αναφέρει ότι: "Σταδιακή εξομάλυνση της κατάστασης αναμένεται στη Σοφοκλέους μετά τη λήξη του σήριαλ για τις μετοχές που θα τεθούν υπό επιτήρηση και θα υπαχθούν σε ειδικό καθεστώς επιτήρησης. Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου ανακοίνωσε χθες ότι στις 3 μετοχές που βρίσκονται ήδη υπό επιτήρηση προστίθενται άλλες 5 δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι η λίστα κλείνει μ'αυτές και δεν θα διευρυνθεί".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 24 September 1999 - 8:11:20 UTC