Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-09-23

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/09/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο
  • [3] Διένεξη σεισμολόγων - ΒΑΝ
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] Φορολογική πολιτική
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η πορεία του Χρηματιστηρίου, η φορολογική πολιτική, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η διαμάχη σεισμολόγων - ομάδας ΒΑΝ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Χτίζουν όλοι... παντού. Προεκλογική τροπολογία φέρνει τα πάνω κάτω στην οικοδομή.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ποιοί υπουργοί θησαυρίζουν; "Στον πυρήνα της κερδοσκοπίας του Χρηματιστηρίου κυβερνητικά στελέχη"!

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Παίζουν με ζωές. Παραλίγο δύο τραγωδίες σε Ναυτικό και Αεροπορία.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Διπλή η αποτυχία της παρέμβασης. Χρηματιστήριο: τα μέτρα δεν έπεισαν, η ωρίμανση αργεί.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τεχνητές αναπνοές στη Σοφοκλέους. Με ποιό κόλπο η κυβέρνηση απέτρεψε μεγαλύτερη πτώση του Δείκτη.

    Η ΑΥΓΗ: Χειμώνας στις σκηνές. Οι υποσχέσεις έγιναν ευχές.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Η μαύρη λίστα με τις 12 μετοχές, ενώ ο εισαγγελέας του ΣΔΟΕ καλεί για ανάκριση Παπαδήμο και Στουρνάρα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Επίθεση Καραμανλή για το Χρηματιστήριο. Οπου φτώχεια, αρχίζει και (η πολιτική...)γκρίνια. Η Σοφοκλέους πάντως έδειξε σημεία ανάκαμψης.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τα "παπαγαλάκια" στον Εισαγγελέα. Επικράτησε ψυχραιμία στο Χρηματιστήριο. Ερευνα για τις δηλώσεις Παπαδήμου, Καρατζά, Παπαντωνίου, Μάνου.

    ΕΘΝΟΣ: Πείραμα αντι - ΒΑΝ. Πώς έγινε. Τι έδειξε. Ελληνες και Γάλλοι ερμηνεύουν τα "σήματα" του Βαρώτσου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το "ΒΑΝ" συμφωνεί με την πρόβλεψη του Η. Τσιάπα. Ενώ απο την Ουψάλα μας φωνάζουν οτι ο σεισμός έρχεται.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μαύρα μαντάτα για τους σεισμοπαθείς. Η Βάσω διαψεύδει Σημίτη για τα λυόμενα και τα τροχόσπιτα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Θρίλερ στο "Δημόκριτο" με ραδιενεργές κεφαλές. Αγνωστοι τις εγκατέλειψαν μετά το σεισμό στην είσοδο του ιδρύματος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Παπαγαλάκια χωρίς κλουβί. Σοφοκλέους: "Αδύνατο να ελεγχθεί το λάλημά τους".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Πολιτικό κράχ για τη βουτιά στο Χρηματιστήριο. "NON PAPER" της Ρηγίλλης κατηγορεί Καρατζά - Παπαδήμο και κυβέρνηση.

    ΕΣΤΙΑ: Οι ευθύνες των σεισμολόγων. Αποφαίνονται με ελλιπή στοιχεία.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σε καθεστώς επιτήρησης θέτει το ΧΑΑ 10 εταιρίες, ενώ τισαθεύθηκε χθές ο πανικός.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Κακούργοι-μα εργολάβοι. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας υπερκέρασε τον κίνδυνο της παραγραφής.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σαν κιμωλία οι κολόνες στα κτίρια που έπεσαν. Καταπέλτης τα στοιχεία της Επιτροπής Ελέγχου.

    ΝΙΚΗ: Τέλος στα κριτήρια. Υπέρ της κατάργησής τους τάσσεται ο Γ. Παπαντωνίου.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αμεσος έλεγχος των νοσοκομείων, σχολείων και δημόσιων χώρων.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 150 εταιρίες στο... περίμενε. Μεγάλη η καθυστέρηση στα έργα υποδομής στη βιομηχανική περιοχή Σίνδου.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο τρόμος των σεισμών συνέχει ακόμη τον ελληνικό λαό.

    [2] Χρηματιστήριο

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "η χρηματιστηριακή αγορά έδειξε χθές να τιθασεύει τις τάσεις πανικού που επικράτησαν προχθές και κατάφερε να βρεί την ισορροπία της, κερδίζοντας 0,56%. Σήμερα, όμως αναμένεται να δοκιμασθούν εκ νέου οι αντοχές της, καθώς περίπου δέκα εισηγμένες εταιρίες της Σοφοκλέους τίθενται, εκτός απροόπτου υπο καθεστώς επιτήρησης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά οτι "με σπασμωδικές κινήσεις, άτεχνα και άκομψα, προσπαθεί τώρα η κυβέρνηση να διορθώσει το πλήγμα που η ίδια κατάφερε στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Την ίδια στιγμή, όμως αποκαλύπτονται τα "παιχνίδια" που με την αρχή ή ακόμα και προτροπή της κυβέρνησης, παίζοντας εις βάρος των μικρομετόχων και προς όφελος των ισχυρών τράστ και των "ημετέρων".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτσης), "ο προχθεσινός - κατά τ'άλλα αναμενόμενος και απόλυτα υγιής - "μετασεισμός" στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών δεν θα μπορούσε παρά να κρατήσει την αγωνία στο κατακόρυφο για χιλιάδες επενδυτές κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης. Παρά το γεγονός οτι τα μηνύματα των παραγόντων της αγοράς, αλλά και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, και ο δείκτης τιμών επιβεβαίωναν καθ'όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης την επικρατούσα αισιοδοξία πολλοί ήταν αυτοί που έδειχναν να ανησυχούν".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει οτι "ο προχθεσινός χρηματιστηριακός σεισμός άλλωστε, εκτός απο τους "εγκλωβισμένους" επενδυτές που άφησε πίσω του, άνοιξε για ακόμη μια φορά τους ασκούς του Αιόλου για τη Σοφοκλέους, απ'όπου ξεχύθηκαν ακόμη και πολιτικές και εισαγγελικές αντιδράσεις, αλλά και ένα κύμα ακατάσχετης, πόσο μάλλον επικίνδυνης φημολογίας, την οποία πολλοί θα συνεχίχουν να εκμεταλλεύονται τις επόμενες μέρες".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται οτι "στη Σοφοκλέους μεταφέρει η ΝΔ την πολιτική αντιπαράθεση. Την ώρα που το Χρηματιστήριο ανέκαμπτε ελαφρά αναζητώντας νέο επίπεδο ισορροπίας, η αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυε συντονισμένη επίθεση κατά της κυβέρνησης την οποία κατηγόρησε για "προσπάθεια χειραγώγησης" της χρηματιστηριακής αγοράς".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υποστηρίζει οτι "παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για την απόφαση να στηριχθεί το Χρηματιστήριο, η αγορά ακολουθεί τον δικό της δρόμο με βάση την κοινή λογική, την οποία δεν διαθέτουν τα μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και όσοι εζήλωσαν δόξαν... Γκρίνσπαν".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι " δεν χάνουν οι κυβερνώντες ευκαιρία για να δείξουν πόσο επικίνδυνοι είναι. Αυτό που συνέβη με το Χρηματιστήριο και την απότομη βουτιά των μετοχών δείχνει την αδεξιότητα και την επιπολαιότητα της κυβέρνησης, στις οποίες κατά κύριο λόγο οφείλονται ο πανικός του κόσμου αλλά και οι ζημιές που υπέστησαν χιλιάδες επενδυτές. Το αν ήταν άστοχες ή μη οι κυβερνητικές παρεμβάσεις το αποκαλύπτουν οι ίδιοι οι παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι παρατηρούν οτι η κυβέρνηση προσπάθησε να υλοποιήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο, το οποί όμως επηρέασε αρνητικά την ψυχολογία της αγοράς".

    [3] Διένεξη σεισμολόγων - ΒΑΝ

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "οι Ελληνες σεισμολόγοι δεν ευθύνονται μόνο για το απαράδεκτο θέαμα που παρουσιάζουν με τις δημόσιες διαφωνίες και τους διαξιφισμούς τους. Η κυριωτέρα ευθύνη τους έγκειται στο γεγονός οτι δεν εφρόντισαν να περιλάβουν την Πρωτεύουσα - παρά το γεγονός οτι σε αυτήν ζή το 40% του συνολικού πληθυσμού της Χώρας- στις περιοχές μέσω ή υψηλού σεισμικού κινδύνου".

    Ο ΛΟΓΟΣ στο σχόλιό του εκτιμά μεταξύ άλλων οτι "το "σήριαλ των σεισμολόγων έχει καταφέρει να ξεπεράσει σε θεαματικότητα και τα πιο καλά σήριαλ της ελληνικής τηλεόρασης. Ο "πόλεμος" που έχει ξεσπάσει είναι άνευ προηγουμέου και ως ένα σημείο προσβάλει τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Είναι ανάγκη αυτές τις δύσκολες ώρες όπου η αγωνία όλων επιτείνεται με την παραμικρή αιτίαση για νέο σεισμό, ο καθένας που μιλάει να προσέχει τι λέει".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι "το δικό τους ΒΑΝ έστησαν οι επιστήμνονες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αναζητώντας με τον τρόπο αυτό τα στοιχεία που επικαλείται η ομάδα Βαρώτσου, χωρίς όμως να τα προσκομίζει. Το αντιΒΑΝ πείραμα απομυθοποιεί τη μέθοδο, αφού αποκαλύπτει οτι τα πρόδρομα σήματα σεισμών που καταγράφει το ΒΑΝ είναι στην πλειοψηφία τους θόρυβοι βιομηχανιών, ηλεκτρομαγνητικά κύματα απο κεραίες κινητής τηλεφωνίας, αεροδρόμια και άλλες πηγές. Ετσι, η μεθοδολογία του κ. Βαρώτσου παραμένει επιστημονικώς έωλος".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "ανταλλάγματα " για την πολιτική της προσέγγισης με την Τουρκία αναζητά η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς, ωστόσο, να έχει καταφέρει - μέχρι στιγμής - να αποσπάσει τίποτε περισσότερο απο υποσχέσεις. Απο την πλευρά της Ουάσιγκτον, η οποία στο παρασκήνιο πρωτοστατεί στην προσπάθεια της διευθέτησης των ελληνοτουρκικών διαφορών, η Αθήνα έχει "αποσπάσει" μόνο ανέξοδες υποσχέσεις, όπως αυτή του προέδρου Κλίντον προς τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά οτι "το έδαφος για μια υποχώρηση έναντι της Τουρκίας προλειαίνει η κυβέρνηση Σημίτη. Κάτω απο τις οδηγίες και τις ασφυκτικές πιέσεις των Αμερικανών υποβαθμίζονται πλέον οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των ευρωτουρκικών σχέσεων και παράλληλα θολώνουν το τοπίο γύρω απο τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση στη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι τον Δεκέμβριο, οπότε θα συζητηθεί το ενδεχόμενο παραχώρησης στην Τουρκία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ ισχυρίζεται οτι " συνομιλίες που σε πολλά θα θυμίζουν τις συνομιλίες του Ντέιτον που οδήγησαν σε συμφωνία για τη Βοσνία είναι εξαιρετικά πιθανό να αρχίσουν στα μέσα Οκτωβρίου για το Κυπριακό στην αμερικανική στρατιωτική ακαδημία του Γουέστ Πόιντ (κοντά στη Νέα Υόρκη), σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ".

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "τη διάθεση της Ελλάδας να υποστηρίξει την υποψηφιότητα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου την παραμονή της συνάντησής του με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μ. Ολμπράιτ. Αλλά και ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος απο τον Καναδά θεώρησε δεδομένη τη θετική διάθεση της Αθήνας, διαμηνύοντας όμως στους Ευρωπαίους εταίρους πως πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα η ένταξη της Κύπρου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει οτι "οι σκανδιναβικές και άλλες χώρες ζητούν τον εκδημοκρατισμό - εκσυγχρονισμό της Τουρκίας, προκειμένου να γίνει δεκτή στην ΕΕ, λέει στη "Μιλιέτ" ο Γ. Παπανδρέου. Εμμέσως, αφαιρεί την Ελλάδα απο τις χώρς που έχουν αντίστοιχες απαιτήσεις απο την Αγκυρα και μάλιστα δηλώνει οτι τα εν λόγω εμπόδια "θα τα ξεπεράσουμε εργαζόμενοι μαζί".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου με συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ" εμφανίζεται πιο Τούρκος και απο τους Τούρκους σε οτι αφορά τη στρατηγική της Αγκυρας. Στα πλαίσια της αμερικανικής Νέας Τάξης δηλώνει οτι "για τις χώρες, οι οποίες συνεργάζονται σε παγκόσμια κλίμακα τα ζητήματα που δημιουργούν τα μεταξύ τους σύνορα και οι μεταξύ τους θάλασσες δεν μπορεί να είναι και τόσο σημαντικά". Αφού εκμηδενίζει "παγκοσμιοποιώντας" την εθνική μας στρατηγική στρέφεται κατά των σκανδιναβικών χωρών που θέτουν προϋποθέσεις στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ τον "εκδημοκρατισμό και τον εκσυγχρονισμό".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν οτι "όλα είναι έτοιμα απο αμερικανικής πλευάς για την πραγματοποίηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Το χρονοδιάγραμμα, ο τόπος, τα σημαντικότερα σημεία πάνω στα οποία θα βασισθεί η λύση και η συμφωνία, τόσο της ελληνοκυπριακής πλευράς όσο και της Αθήνας, οτι η σημερινή συγκυρία είναι μοναδική για να μπορέσει να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα είναι δεδομένα".

    [5] Φορολογική πολιτική

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει οτι "με την αντιπολίτευση να καταδεικνύει τον προεκλογικό χαρακτήρα των δήθεν φοροελαφρύνσεων και να καταγγέλει την κυβέρνηση για εμπαιγμό των μισθωτών, των συνταξιούχων και των πολιτικών, άρχισε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η επεξεργασία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ τονίζει οτι "κανένα νέο φορολογικό μέτρο δεν προτίθεται να επιβάλει η κυβέρνηση μέσα στο 2000 όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου τονίζοντας παράλληλα οτι νέες φορολογικές ελαφρύνσεις θα υπάρξουν για μικρομεσαίους και συνταξιούχους στους προϋπολογισμούς του 2001 και 2002".

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει οτι "κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου και του πρώην υπουργού Οικονομικών και εμπνευστή των αντικειμενικών κριτηρίων για το θέμα της κατάργησής τους. Ο Γ. Παπαντωνίου υποστήριξε χθες κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην κοινοβουλευτική επιτροπή του φορολογικού νομοσχεδίου οτι τα αντικειμενικά κριτήρια πρέπει να καταργηθούν γιατί είναι αναχρονιστικά και ταιριάζουν σε τριτοκοσμικές χώρες".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει οτι "άνεμος φορολογικών ελαφρύνσεων για όλους τους χαμηλόμισθους Ελληνες πολίτες θα αρχίσει να πνέει μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και το οποίο εξετάστηκε χθες επι της αρχής απο την αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής. Ο κ. Παπαντωνίου διαβεβαίωσε οτι δεν θα υπάρξει νέο πακέτο μέτρων μέσα στο 2000 ενω χαρακτήρισε το υπό εξέταση φορολογικό νομοσχέδιο ως ένα πρώτο και καλό βήμα μίας σειράς διευκολύνσεων που θα ακολουθήσουν στους προϋπολογισμούς των επομένων ετών με μόνο στόχο την ανακούφιση της τσέπης του Ελληνα".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Η διαμάχη πέρασε στην πολιτική... για την κρίση στη Σοφοκλέους".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τώρα, αναδίπλωση... Οι επενδυτές απέτρεψαν τη χειραγώγηση. Κ. Σημίτης: βλέπω ομαλοποίηση".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Τα επόμενα βήματα της Σοφοκλέους. Μετοχές: ο δείκτης σε στενά όρια διακύμανσης - ανοδος μετοχών εξαιτίας των DEALS".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Απο αύριο στο ταμπλό η λίστα με τις "φούσκες".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Αφησαν την αγορά στο έλεος των... "παπαγάλων" προσπαθώντας να προστατεύσουν τους επενδυτές".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 23 September 1999 - 7:56:27 UTC