Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-07-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/07/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Δικαστική έρευνα για διαφθορά
  • [03] Ανεργία
  • [04] Πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη ΝΑ
  • [05] Αντώνης Σαμαράς
  • [06] Εξοπλισμοί
  • [07] Επίσκεψη Κόεν
  • [08] Αρχιεπίσκοπος Αμερικής
  • [09] Ελληνοτουρκικά

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι επισκέψεις Κόεν και Φίσερ, η διεκδίκηση της Τράπεζας Εργασίας και η δικαστική διερεύνηση των καταγγελιών Καψή είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Εξώσεις εξπρές!

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Εισαγγελείς καταργούν τις εξετάσεις.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Κολεγιά στον αέρα με τους Τούρκους.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Τα κρυφά χαρτιά του Λάτση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Θρίλερ με τις τράπεζες. Ιλιγγος απο το χορό των δισ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Φως και νερό στα αυθαίρετα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Εισαγγελεύς στο ΕΣΥ. Φακελάκια, προμήθειες, παράνομα ιατρεία.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κουκουλώνουν τα σκάνδαλα.

    ΕΘΝΟΣ: Δώρα και πρόστιμα στην αγορά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με το... Φανάρι ψάχνουν για νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Γερμανικό τελεσίγραφο. Κάνετε υποχωρήσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τι αλλάζει για μικρομεσαίους σε φόρους, ενοίκια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 4 τρισ. για όπλα. 10,8% η ανεργία. 478.000 οι άνεργοι

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Δεν κατεβαίνει στις εκλογές ο Αντώνης Σαμαράς.

    ΕΣΤΙΑ: Φιμώνουν το 50% του ραδιοφώνου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αβυσσαλέα η ανισότης πτωχών και πλουσίων.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εισαγγελέας στο Δημόσιο για μίζες.

    ΤΑ ΝΕΑ: Νέοι - γυναίκες τα μεγάλα θύματα της ανεργίας.

    ΝΙΚΗ: Λερναία ύδρα η ανεργία.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δυναμώνει ο αγώνας κατά ΝΑΤΟ-ΕΕ-αντιλαϊκής πολιτικής.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Βαριές ποινές για ανασφάλιστα ΙΧ.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Γερμανικό ναι. Το Βερολίνο στηρίζει τη Θεσσαλονίκη.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Πλούσιο κράτος - Ανεργοι πολίτες.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η Θεσσαλονίκη συντονιστική πρωτεύουσα.

    [02] Δικαστική έρευνα για διαφθορά

    Το ΒΗΜΑ γράφει οτι "Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν οι αποκαλύψεις της εφημερίδας για τον Μεσαίωνα της δημόσιας υγείας. Η έρευνα αρχίζει άμεσα και αφορά τον εντοπισμό των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τον χώρο του ΕΣΥ. Παράλληλα, με εντολή της εισαγγελίας Αθηνών αρχίζει μια ακόμη έρευνα για διερεύνηση των φαινομένων διαφθοράς στο Δημόσιο".

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει τις καταγγελίες του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Καψή οτι "για μια σύνταξη χρειάζονται τρία χρόνια αναμονής. Λαδώματα εφοριακών για να κλείσουν βιβλία. Ο διορισμός στο ΙΚΑ "πωλείται" για 5 εκατομμύρια δραχμές. Μίζες 700 εκατ. δραχμές για το στήριμο νέου νεκροταφείου".

    [03] Ανεργία

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "μπορεί να βρήκαν δουλειά περίπου 114.000 άτομα αλλά το ποσοστό ανεργίας στη χώρα συνεχίζει να "τραβάει την ανηφόρα" φτάνοντας το β' τρίμηνο του 1998 το 10,8%. Αμεσα θύματα αυτής της κατάστασης οι νέοι άνθρωποι πιο πολύ αυτοί που εισέρχονται τώρα στην αγορά εργασίας. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας ανάμεσα στα δύο φύλα το έχουν οι γυναίκες".

    [04] Πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη ΝΑ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "την έναρξη των εργασιών της συνάντησης της Πολιτικοστρατιωτικής Επιτροπής της Πολυεθνικής Ερηνευτικής Δύναμης Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα κηρύξει σήμερα το πρωί στην Αθήνα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν πολιτικοί και στρατιωτικοί εκπρόσωποι των χωρών - μελών της Πολυεθνικής Ειρηνευτικής Δύναμης Νοτιοανατολικής Ευρώπης".

    [05] Αντώνης Σαμαράς

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει ότι "σε καταρχήν συμφωνία με τον Αντ. Σαμαρά προκειμένου η ΠΟΛΑΝ να μη συμμετάσχει ως αυτόνομη πολιτική δύναμη στις προσεχείς εθνικές εκλογές, έχουν οδηγήσει οι εως τώρα παρασκηνιακές επαφές στελεχών της ΝΔ που διαβουλεύονται κατ'εξουσιοδότηση του Κ. Καραμανλή. Ως αντάλλαγμα εφόσον οι πολιτικές συγκυρίες ευνοήσουν εκλογικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αντώνης Σαμαράς θα αξιοποιηθεί ως εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος στην κυβέρνηση που θα συγκροτήσει η ΝΔ παρ' όλο που ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει πως η επάνοδος του Αντώνη Σαμαρά στη ΝΔ θα ισοδυναμούσε με casus belli".

    [06] Εξοπλισμοί

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "σημαντική μείωση των κονδυλίων για εξοπλισμούς προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση στηριζόμενη στη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας καθώς και στην προβλεπόμενη ανάπτυξη ενος ενιαίου αμυντικού φορέα της Ευρώπης. Το υπουργέιο Αμυνας με εντολή του υπουργού έκοψε κατά 60% τις απαιτήσεις των τριών κλαδων, Στρατός - Αεροπορία - Ναυτικό για το επόμενο πενταετές που ξεκινάει το 2000 και ολοκληρώνεται το 2006".

    [07] Επίσκεψη Κόεν

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ γράφει ότι "κρίσιμες και ιδιαίτερα σημαντικές επαφές θα έχει ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Αθήνα. είναι η πρώτη επίσκεψη του Κοέν μετά το πέρας των νατοϊκών επιχειρήσεων στη Γιουγκοσλαβία. Ο κ. Κοέν δεν ήρθε μόνος. Τον συνοδεύουν ο αρμόδιος υφυπουργός Αμυνας για τη Νότια ευρώπη κ. Κράμερ και ορισμένοι στρατιωτικοί επιτελείς ειδικοί στα θέματα Αιγαίου, Κοσσυφοπεδίου, Ανατολικής Μεσογείου και τρομοκρατίας. Δεν αποκλείεται ανάμεσα στα διάφορα θέματα των συζητήσεων να διατυπωθούν απο αμερικανικής πλευράς και αντιρρήσεις για το πρόσφατο ταξίδι του Α. Τσοχατζόπουλου στο Ιράν".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "η επιθεώρηση της περιοχής μετά τον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας και η υπενθύμιση των ειλημμένων υποχρεώσεων της ελληνικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την προώθηση διευθετήσεων στς ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν το περιεχόμενο της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν, που ξεκινάει σήμερα απο τη Θεσσαλονίκη".

    [08] Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "πλήρες αδιέξοδο προέκυψε χθες στο Φανάρι εν σχέσει με το θέμα της ηγεσίας της Αρχιεπισκοπής Βορείου Αμερικής. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος απέτυχε να "καρατομήσει" τον νυν Αρχιεπίσκοπο κ. Σπυρίδωνα, ο οποίος αρνήθηκε να υποκύψει στις πιέσεις που του ασκήθηκαν και να παραιτηθεί".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "διαστάσεις θρίλερ παίρνει η υπόθεση με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. σπυρίδωνα καθώς μετά τις δραματικές συναντήσεις τους στο Φανάρι σήμερα αναμένεται να γίνει γνωστή η τύχη του. Κι αυτό γιατί θα συνεδριάσει άτυπα η Αγία Ιερά Σύνοδος και αναμένεται οπως ο ίδιος ο κ. Σπυρίδωνας είπε, μετά την χθεσινή δεύτερη δραματική συνάντηση με τον κ. Βαρθολομαίο η σχετική ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου".

    Η ΕΣΤΙΑ αντίθετα αναφέρει ότι "σε εκκρεμότητα θα παραμείνη πιθανώτατα μέχρι τον Αυγουστο το θέμα που έχει ανακύψει στους κόλπους της Αρχιεπισκοπης Βορείου και Νοτίου Αμερικής αφού τον μήνα αυτά θα επαναληφθούν οι συνομιλίες του Αρχιεπισκόπου κ. Σπυρίδωνος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο".

    [09] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υποστηρίζει ότι "σε νέα ένταση οδηγούνται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με ευθύνη της Αγκυρας. Χθες, η γειτονική χώρα, με δηλώσεις του Μπουλέντ Ετσεβίτ, προχώρησε σε νέους λεονταρισμούς, τορπιλίζοντας τον πολυσυζητημένο ελληνοτουρκικό διάλογο, που αρχίζει τις προσεχείς ημέρες -σε επίπεδο πάντα εμπειρογνωμόνων- στο πλαίσιο της συμφωνίας Παπανδρέου - Τζεμ. Ανησυχία για ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπάρχει και σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "σε πρωτοφανή υποχώρηση έναντι της Τουρκίας, αίροντας ουσιαστικά τις επιφυλάξεις για την αναγόρευση της Αγκυρας ως υποψήφιας προς ένταξιν στην Ε Ε και παραπέμποντας στις ελληνικές καλένδες κάθε προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, προχωρεί η κυβέρνηση Σημίτη, ενδίδοντας στον ασφυκτικό κλοιό πιέσεων από Αμερικανούς και Ευρωπαίους στον οποίο έχει εγκλωβιστεί".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ισχυρίζεται ότι "η ομολογία της κυβέρνησης ότι άρχισε η συνδιαχείριση στο Αιγαίο με την Τουρκία υπήρξε πλήρης και επίσημη: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος -και υπουργός Τύπου- Δ. Ρέππας για πρώτη φορά (από συστάσεως ελληνικού κράτους) εισήγαγε την έννοια του ``μεικτού FIR`` Ελλάδας-Τουρκίας".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "άρπαξαν την ευκαιρία από την πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης που ακολουθεί η κυβέρνηση Σημίτη οι Γερμανοί και άρχισαν να εκβιάζουν την Αθήνα προκειμένου να πετύχουν τον διακαή τους πόθο για την παραχώρηση στην Τουρκία καθεστώτος υπό ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το μήνυμα που έστειλε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κ. Γιόσκα Φίσερ μετά τις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου ήταν σαφέστατο. Κάντε υποχωρήσεις ήταν η απαίτησή του και παράλληλα έσπευσε να απειλήσει την ελληνική κυβέρνηση ότι αν η Αθήνα δεν άρει τις επιφυλάξεις της είναι πιθανή ακόμα και μια ελληνοτουρκική σύγκρουση".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "ασφυκτικές πιέσεις ασκούν ανοιχτά οι Γερμανοί και άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι, με την προτροπή των Αμερικανών προς την Αθήνα προκειμένου στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Ελσίνκι το Δεκέμβριο να δοθεί στην Τουρκία καθεστώς υπό ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να προχωρήσει η άνευ όρων αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "με το γνωστό προκλητικό ύφος, η Τουρκία συνεχίζει την αδιέξοδο πολιτική παρά το γεγονός όρι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η προσπάθεια να ανοίξει ένας νέος γύρος διαλόγου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "σε νέες προκλήσεις προχώρησε χθες η Αγκυρα μέσω απαράδεκτων δηλώσεων του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπ. Ετσεβίτ κι ενώ η Αθήνα σύρεται μέσα στις επόμενες μέρες σε ελληνοτουρκικό διάλογο μετά και τη σχετική απόφαση που πήραν στη Νέα Υόρκη Γ. Παπανδρέου και Ι. Τζεμ. Σε συνέντευξή του στο κρατικό τουρκικό δίκτυο TRT, ο Μπ. Ετσεβίτ ισχυρίστηκε προκλητικά ότι δεν υπάρχει πλέον κυπριακό πρόβλημα, μετά τη δημιουργία, όπως υποστήριξε, του ψευδοκράτους στη Βόρεια Κύπρο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει ότι "οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μ. Ετσεβίτ για το Κυπριακό αποτελούν πρωτοφανή πρόκληση της Διεθνούς Κοινότητας, δήλωσε χθες αργά το απόγευμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δ. Ρέππας. Νωρίτερα ο κ. Ετσεβίτ είχε υποστηρίξει πως ``το κυπριακό λύθηκε με την τουρκική παρουσία από το 1974``. Απαντώντας ο κ. Ρέππας στον Τούρκο πολιτικό παρατήρησε ``ο Τούρκος πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του αυτές θέτει την Τουρκία εκτός πλαισίου διεθνούς νομιμότητας".

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "διακήρυξη για το Κυπριακό ετοιμάζοι Αγκυρα και Ντενκτάς και διπλωματικές πηγές αναμένουν ότι σ` αυτήν θα διατυπώνονται οι τελικές τουρκικές θέσεις μετά την παρέμβαση των Οκτώ και εν όψει της αναμενόμενης πρωτοβουλίας του Κ. Ανάν γι ανέο γύρο διαπραγματεύσεων το φθινόπωρο".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 13 July 1999 - 12:44:58 UTC