Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-04-30

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/04/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνική οικονομία
  • [3] Βομβαρδισμοί
  • [4] Διπλωματικές προσπάθειες
  • [5] Τρομοκρατία-ταξιδιωτική οδηγία
  • [6] Συνέντευξη Παπαντωνίου
  • [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Τράπεζα Ελλάδος-Δηλώσεις Διοικητή

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι διπλωματικές προσπάθειες για επίλυση της κρίσης, οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, η συνέχιση των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία και η ταξιδιωτική οδηγία ΗΠΑ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πύραυλος σε ταράτσα, κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι. Ο εφιάλτης των ``λαθών`` απλώνεται.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Χτύπησαν τη... Σόφια αντί για το Βελιγράδι. Και άλλο ``λάθος`` των ηλιθίων με τα ``έξυπνα όπλα`` τους. Πανικός στα Βαλκάνια και ανατριχίλα για το Κοζλοντούι.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Σκοτώνει ο Κλίντον τους στρατιώτες μας. Βαρυσήμαντο άρθρο του πρώην υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Κάσπαρ Ουάινμπεργκερ.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: ``Εμπάργκο`` των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Με άτυπη ταξιδιωτική οδηγία και συστάσεις κλιμακώνει τις πιέσεις ο κ. Μπερνς.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Το τίμημα για την Ελλάδα. Ποιοί και πώς θα πληρώσουν τον πόλεμο.

    Η ΑΥΓΗ: Ειρήνη στα Βαλκάνια. Αγώνας για προοδευτική στροφή στις εξελίξεις.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μεγάλη απάτη με Ολυμπιάδα. Απογειώνουν τεχνητά τις τιμές περιοχών που θα γίνουν απαλλοτριώσεις.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Πώς διασφαλίζεται η ένταξη στην ΟΝΕ. Το ενδεχόμενο των πρόσθετων μέτρων.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: CIA και UCK πίσω από τη βόμβα. Ουδεμία σχέση έχουν με τη δολοφονική απόπειρα κατά του Γιώργου Τράγκα ``17Ν``, ``Επαναστατικοί Πυρήνες`` και άλλες ντόπιες οργανώσεις.

    ΕΘΝΟΣ: Μονομαχία ΗΠΑ-Ρωσίας για ``αξιοπρεπή λύση``. Πιεζόμενοι και οι δύο από το εσωτερικό τους, αναζητούν διέξοδο στα αδιέξοδά τους...

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το μαγιόξυλο του ΝΑΤΟ ματώνει την Πρωτομαγιά. Χωρίς λουλούδια ο φετινός Μάης για τα Βαλκάνια. Φοβισμένοι οι λαοί μπροστά στην ``Νέα Τάξη``.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Χιροσίμα τα Βαλκάνια. Τρομάζουν τα στοιχεία για τη μόλυνση απότ ους βομβαρδισμούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ψαλίδι στις φοροαπαλλαγές. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προαναγγέλλει λιτότητα και το 2000.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πιο κοντά τώρα σε λύση. Αισιοδοξία από το μαραθώνιο ειρήνης του Τσερνομίρντιν.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Η συμφωνία για τη λήξη του πολέμου. Διχοτόμηση του Κοσόβου προβλέπει το σχέδιο που συζητούν στο Βελιγράδι Τσερνομίρντιν - Μιλόσεβιτς.

    ΕΣΤΙΑ: Και καλή Πρωτομαγιά.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πρόσθετα μέτρα και εγγυήσεις απαιτεί η ΟΝΕ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μάχη με τον θάνατο. Το κογκρέσο αρνείται στον Κλίντον την κήρυξη πολέμου. Εν μέσω βομβαρδισμών η Ρωσία προσπαθεί ν` ``αναστήσει`` τον ΟΗΕ ως αντιστάθμισμα του ``νέου`` ΝΑΤΟ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ρωσικός πυρετός για πολιτική λύση. Περιοδεία Τσερνομίρντιν. Και πρώτες δυσκολίες Κλίντον στις ΗΠΑ.

    ΝΙΚΗ: Δεχόμαστε τον ΟΗΕ σταματήστε τις βόμβες. Η Μόσχα στο επίκεντρο για ανακωχή.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: 1 Μάη`99. Ξεσηκωθείτε. Το ΝΑΤΟ ματώνει τα Βαλκάνια. Ολοι στους δρόμους.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ρυθμιστής η Ελλάδα. Σημίτης-Τσοχατζόπουλος διαβλέπουν πολιτική λύση.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Χλομό φως. Σημαντικές πρωτοβουλίες από την Ελλάδα.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ο πόλεμος φουντώνει την ανεργία.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η τόλμη των δικαστών μας βήμα ειρήνης.

    [2] Ελληνική οικονομία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι ``εν μέσω των πρόσθετων αβεβαιοτήτων του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Λ. Παπαδήμος, με την ετήσια έκθεσή του, ήλθε να προσγειώσει την οικονομική κοινότητα στη σκληρή πραγματικότητα και να υπογραμμίσει πως η πορεία προς το ευρώ θα απαιτήσει πρόσθετα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα``.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης της αντιπληθωριστικής προσπάθειας όλων των φορέων της Οικονομίας, καθώς και τη διατήρηση σε ρυθμούς χαμηλότερους απο εκείνους του 1998 τόσο της νομισματικής όσο και της πιστωτικής επέκτασης επισημαίνει στην ετήσια έκθεσή του που δόθηκε χθές στη δημοσιότητα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Λ. Παπαδήμος".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "ιδιαιτέρως ανήσυχος εμφανίζεται στην Εκθεση ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος σχετικώς με το συνταξιοδοτικό σύστημα της Χώρας. Συμφώνς προς στοιχεία του ΟΟΣΑ που επικαλείται η Εκθεσις οι υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων στην Ελλάδα υπερβαίνουν το 150% του ΑΕΠ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "οι φοροαπαλλαγές στους τόκους των στεγαστικών δανείων, στα ενοίκια, στα δίδακτρα και τα ασφάλιστρα περικόπτονται δραστικά προκειμένου η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Ο διοικητής της Τ. τ. Ε. κ. Λουκάς Παπαδήμος με την ετήσια έκθεσή του προαναγγέλλει τη συνέχιση της λιτότητας το 2000 και ζητεί πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται οτι "η ικανοποίηση των κριτηρίων του Μάαστριχτ εντός του 1999 ώστε να επιτευχθεί η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, είναι εφικτή και πολύ πιθανή, αλλά δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αυτό το μήνυμα έστειλε χθές με την ετήσια έκθεσή του ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας κ. Λουκάς Παπαδήμος ο οποίος αποκαλύπτει οτι τα κριτήρια θα ερμηνευθούν και πολιτικα απο την Ευρώπη σε αναγνώριση της ιδιαιτερότητας της Ελλάδας".

    [3] Βομβαρδισμοί

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει οτι "και τρίτος ΝΑΤΟϊκός πύραυλος χτύπησε τη..Βουλγαρία και πάλι κατά "λάθος". Ο πύραυλος που έπεσε σε ταράτσα τριώροφου σε προάστιο της Σόφιας, τη φορά αυτή θα μπορούσε να πλήξει το πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι και να προκαλέσει εφιαλτική καταστροφή στα Βαλκάνια. Ισως το επόμενο "λάθος" πλήξει την Κόνιτσα, τη Θεσσαλονίκη και γιατί όχι και την Ακρόπολη; Εξάλλου, άμαχοι υπάρχουν παντού και τα λάθη συνεχίζονται".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει οτι "ένας πύραυλος του ΝΑΤΟ έφθασε χθές πολύ κοντά στον πυρηνικό εφιάλτη που ονομάζεται Κοζλοντούι και προκάλεσε τεράστια προβλήματα στη Συμμαχία. Ο πύραυλος έπεσε όχι στη γιουγκοσλαβική αλλά στη... βουλγαρική πρωτεύουσα, που βρίσκεται σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων απο τη Γιουγκοσλαβία και πιθανούς στόχους".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "αγέλαστος χωρίς ίχνος λύπης στο πρόσωπό του ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Σιν ανακοίνωσε για μια ακόμη φορά, την έκτη κατά σειρά απο "λάθος" ισοπεδώθηκε η συνοικία του πιο φτωχού χωριού της Γιουγκοσλαβίας, Σουρντούλιτσα όπως απο "λάθος" τα ξημερώματα ένας άλλος ΝΑΤΟϊκός πύραυλος έπεσε σ'ενα σπίτι στη βουλγαρική πρωτεύουσα, τρομοκρατώντας τους ενοίκους του και τραυματίζοντάς τους".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "ακόμη και προάστιο στις παρυφές της Σόφιας έπληξε πύραυλος του ΝΑΤΟ "κατά λάθος" όπως για άλλη μια φορά υποστηρίζει η Ατλαντική Συμαμχία και είναι θαύμα πως δεν υπήρξαν νεκροί Βούλγαροι πολίτες, παρόλ'αυτά όμως η κυβέρνηση της Βουλγαρίας παραχωρεί τμήμα του εναερίου χώρου της για τη διευκόλυνση των νατοϊκών αεροσκαφών που συμμετέχουν στις επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "ένα 24ωρο μετά το τραγικό... "λάθος" το ΝΑΤΟ που βομβάρδισε τη γιουγκοσλαβική κωμόπολη Σουρντούλιτσα και πήρε τη ζωή είκοσι αμάχων αυτή τη φορά χτύπησε τη Σόφια. Το απίστευτο περιστατικό συνέβη χθές λίγο μετά τα μεσάνυχτα και δείχνει πόσο επικίνδυνη γίνεται για την ευρύτερη περιοχή η επιχείρηση των βομβαρδισμών".

    [4] Διπλωματικές προσπάθειες

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "εντείνεται η διπλωματική κινητικότητα μεταξύ Μόσχας, Βόννης και Ουάσιγκτον την ίδια ώρα που το ΝΑΤΟ αποφάσιζε τη ναρκοθέτηση του Μπάρ (λιμάνι στο Μαυροβούνιο) και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται. Στις επαφές που έγιναν -στις οποίες εντάσσεται η τετραμερής με ΟΗΕ, Ρωσία, Καναδά, Ελλάδα και η συνάντηση Γ. Παπανδρέου-Κόφι Ανάν- συζητήθηκε η δυνατότητα έκδοσης απόφασης απο τον ΟΗΕ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "με την ενεργή συμμετοχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και την παρουσία του ΓΑ Παπανδρέου στη Μόσχα, τις συναντήσεις του και τη συμμετοχή του σε συναντήσεις συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες της Ρωσίας και του ΟΗΕ για επίτευξη πολιτικής λύσης στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου. Η Βόννη όπου βρέθηκε ο περιοδεύων στην Ευρώπη-πριν καταλήξει στο Βελιγράδι- Τσερνομίρντιν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για υφ'όρους "προσωρινή κατάπαυση των βομβαρδισμών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "κινητικότητα που οδηγεί σε "κάποια προσέγγιση" διαπίστωσε ο Γερμανός καγκελάριος Σρέντερ, ενώ το Βελιγράδι θεώρησε πρώτο βήμα τη μη έγκριση των βομβαρδισμών απο τη Βουλή των ΗΠΑ αυξάνοντας τις ελπίδες για διευθέτηση της κρίσης. Ολα αυτά καθώς ο Τσερνομίρντιν ολοκληρώνει το διπλωματικό του μαραθώνιο σε Βόνη, Ρώμη, Βελιγράδι. Ισως και σε Παρίσι, Λονδίνο".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει οτι "οι διαβουλεύσεις του Ρώσου διαμεσολαβητή Β. Τσερνομίρντιν σε Βόννη, Ρώμη, Βελιγράδι ενδεχομένως να εξελιχθούν σε κλειδί των εξελίξεων με στόχο την ειρήνευση στο Κόσοβο. Μετά τη θερμή συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο Γκ. Σρέντερ διαφάνηκε οτι οι μέν Σέρβοι δέχονται δυνάμεις του ΟΗΕ ή δε Δύση οτι περιμένει μερική αποχώρηση των σερβικών στρατευμάτων για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ, "το μαραθώνιο ταξίδι του Β. Τσερνομίρντιν σε Βόννη, Ρώμη και Βελιγράδει δεν γίνεται χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο στις αποσκευές του. Το σχέδιο που αποκαλύπτει σήμεαρ η "Ε" προβλέπει τη διχοτόμηση του κοσόβου με το βόρειο τμήμα κάτω απο τον πλήρη έλεγχο της Σερβίας, ενώ στο νότιο (και μεγαλύτερο) θα υπάρχει ισχυρή ειρηνευτική δύναμη, που θα αποτελείται και απο ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις. Το σχέδιο στηρίζεται στην παραδοχή οτι ολόκληρο το Κόσοβο παραμένει ως αυτόνομη περιοχή της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ισχυρίζεται οτι "η έντονη κινητικότητα που παρουσιιάζει η ρωσική διπλωματία σε συνεννοήσεις με το γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν φαίνεται να αποκαλύπτει αμυδρά κάποιας πιο συγκεκριμένης μορφής "ειρηνευτικό σχέδιο" με ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας. Αυτό για δύο λόγους: αφενός προβάλλει ιδιαίτερα αμφίβολη η αντίδραση που επιφυλάσσει σ'αυτή την προσπάθεια ζυμώσεων η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση και αφετέρου οι μακρόθεν "ψυχρές" παρατηρήσεις της Ουάσιγκτον".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι "οι ΗΠΑ επιδιώκουν "να τα βρούν" με τους Ρώσους και να απομονώσουν τον Μιλόσεβιτς. Ολες οι πρωτοβουλίες που εκδηλώνονται τα τελευταία 24ωρα έχουν αυτόν τον στόχο και όλες οι δηλώσεις οδηγούν σ'αυτό το συμπέρασμα. Πιεζόμενες και οι δύο χώρες απο το εσωτειρκό τους επείγονται για αξιοπρεπή λύση".

    [5] Τρομοκρατία-ταξιδιωτική οδηγία

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ γράφει οτι "με την κήρυξη ενός άτυπου οικονομικού "εμπάργκο" είς βάρος της Ελλάδος κλιμακώνουν οι ΗΠΑ τις πιέσεις τους προς την Αθήνα. Βαθύτατα ενοσχλημένοι απο το ογκούμενο κλίμα αντιαμερικανισμού και επηρεασμένοι απο σενάρια αναλυτών που εκτιμόυν οτι η Ελλάδα είναι ο πιο αδύνατος κρίκος στη ΝΑΤΟϊκή αλυσίδα σε περίπτωση ανεξέλεγκτων εξελίξεων, οι Αμερικανοί ανέσυραν την "τρομοκρατία" εν ονόματι της "προστασίας των υπηκόων" τους".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "την ελπίδα οτι οι ΗΠΑ δεν θα εκδώσουν ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα μετά τη βομβιστική επίθεση στο ξενοδοχείο "Ιντερκοντινένταλ" εξέφρασε χθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας. "Πιστεύουμε-είπε ο κ. Ρέππας- οτι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα προβεί σε μια τέτοια κλιμάκωση της πληροφόρηφης που δίνει προς τους Αμερικανούς πολίτες, προχωρώντας στην έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας. Ωστόσο αμέσως μετά τη συνάντηση του κ. Ρέππα με τους δημοσιογράφους, τον υπουργό Τύπου επισκέφθηκε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ν. Μπέρνς ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασε την ενόχλησή του για τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας είς βάρος των Αμερικανών που εκδηλώνονται καθημερινώς στη χώρα μας".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ στο σχόλιό της υποστηρίζει μεταξύ άλλων οτι "το βάρβαρο χτύπημα των θρασύδειλων που θέλουν να καλύπτουν τις εγκληματικές τους ενέργειες υπο το ιδεολογικό κάλυμμα της τρομοκρατίας ήταν χτύπημα κατά της Ελλάδος. Υπο αυτή δε την έννοια θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς οτι δεν μπορεί να έβαλαν τη βόμβα στο ΙΝΤΕΡΚΟΝΤΙΝΕΝΤΑΛ Ελληνες με θύμα μάλιστα μια αθώα κοπέλα αλλα τουλάχιστον Τούρκοι πράκτορες. Δυστυχώς όωμς δεν μπορούμε να ισχυριστούμε κάτι τέτοιο, διότι οπως φαίνεται η βλακεία περισσεύει και στη χώρα μας και οι αδίστακτοι εκπρόσωποί της θέλησαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους".

    [6] Συνέντευξη Παπαντωνίου

    "Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να διεκδικήσουν το μέγιστο δυνατό μερίδιο στην υλοποίηση των σχεδίων και των προγραμμάτων για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Αυτό επισημαίνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννος Παπαντωνίου σε συνέντευξή του ΣΤΑ ΝΕΑ. Οπως τονίζει ο υπουργός, οι τεχνικές εταιρίες θα έχουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι στα σχέδια της ανοικοδόμησης. Επίσης οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν ηγετικό ρόλο στην εξασφάλιση των όρων χρηματοδότησης των έργων και προγραμμάτων, ενώ οι μεγάλες ΔΕΚΟ, όπως ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, αλλά και ο ΟΣΕ θα αναλάβουν σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση. Στα πλαίσια ενίσχυσης της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα ανοικοδόμησης των Βαλκανίων η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Ο κ. Παπαντωνίου διατυπώνει επίσης την πρόβλεψη οτι το Χρηματιστήριο θα ανακτήσει τις θετικές τάσεις, που είχαν διαμορφωθεί πριν απο την εκδήλωση της κρίσης στο Κόσοβο, ενώ επισημαίνει οτι οι ξένοι δεν έχουν φύγει απο το Χρηματιστήριο. Αναφορικά με τον πληθωρισμό λέει οτι ο στόχος για 2,5% σε μέσα επίπεδα πραμένει εφικτός και αποκαλύπτει οτι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να χρησιμμοποιήσει "το όπλο της περαιτέρω μείωσης των έμμεσων φόρων". Οσον αφορά τη φορολογική μεταρρύθμιση, τονίζει οτι θα προχωρήσει η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων".

    (Γ. Π.)

    [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ για την ελληνική οικονομία, η ελληνική πρωτοβουλία για την γιουγκοσλαβική κρίση, η μικρή υποχώρηση τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τα κέρδη τριμήνου των εμπορικών τραπεζών είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ: ``Χαλαρώνουν τα κριτήρια οι Ευρωπαϊοι για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. ''

    ΕΞΠΡΕΣ: ``Εφικτή μεν, αλλά όχι δεδομένη η ένταξη - Επιφυλακτικός στην έκθεση του ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ``Το ελληνικό non paper για ειρήνη - Σχέδιο 10 σημείων από Γ. Παπανδρέου. ''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Τα κέρδη σημείο... τριβής Παπαδήμου-Βιομηχανίας - Οι επισημάνσεις στην έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. ''

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ``Μπουμ κερδοφορίας στον τραπεζικό κλάδο - Τράπεζα Πίστεως: Κέρδη τριμήνου 58,7 δισ. δρχ! ''

    [8] Τράπεζα Ελλάδος-Δηλώσεις Διοικητή

    Η ΗΜΗΡΕΣΙΑ αναφέρει ότι: ``Η ένταξη της Ελλάδος στην ΟΝΕ "είναι εφικτή και πολύ πιθανή, αλλά δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη". Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής και επίσπευσης των διαρθρωτικών αλλαγών. Αυτό επισήμανε χθες ο διοικητής της ΤτΕ κ. Λουκάς Παπαδήμος παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της ανεξάρτητης πλέον κεντρικής τράπεζας της χώρας. ''

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 30 April 1999 - 8:40:16 UTC