Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-04-08

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/04/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Πρόσφυγες
  • [3] Ελληνική οικονομία
  • [4] Κόσοβο

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι εξελίξεις στο Κόσοβο, η ελληνική οικονομία και οι κοσοβάροι πρόσφυγες είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ(Μήτσης): Εφεδρους καλούν για το ΝΑΤΟ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ(Ρίζος): Τέλος του πολέμου ! δήλωσε εκπρόσωπος ΝΑΤΟ.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Αιχμαλώτισε και τον Κλίντον

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Διπλωματικές ντρίμπλες απάντηση στις βόμβες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Παράθυρο στην ειρήνη ή ελιγμός Μιλόσεβιτς.

    Η ΑΥΓΗ: Σκληροί βομβαρδισμοί άτολμες διαβουλεύσεις.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πήρε κεφάλι ο Σημίτης στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ουάσιγκτον καλεί Μόσχα. Συνεχίζονται βομβαρδισμοί-παρασκήνιο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ η ειρήνη στα Βαλκάνια.

    ΕΘΝΟΣ: Εκθετα τα γεράκια. Αρχισαν γκρίνιες στις ΗΠΑ

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κάνουν την Β. Ηπειρο νέο Κοσσυφοπέδιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αρπάχτηκαν Αλβανία - Σκόπια. Μπαλάκι οι 20.000 πρόσφυγες

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εισβολή 30.000 Κοσοβάρων στη Βόρειο Ηπειρο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αχτίδες ελπίδας μετά το νέο μακελειό στην Πρίστινα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ιταλική σφήνα στο αδιέξοδο του ΝΑΤΟ.

    ΕΣΤΙΑ: Οι Ελληνες είναι παρανοϊκοί. Αυτά έγραφε ο Στρόουμπ Τάλμποτ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέος κλάδος ελαίας από Μιλόσεβιτς.

    Ο ΛΟΓΟΣ: ``Αγρια Δύση`` τα Βαλκάνια.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πλημμύρισαν πρόσφυγες ελληνικά χωριά στην Αλβανία.

    ΝΙΚΗ: Θρίλερ με τους τρεις αιχμαλώτους.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εγκληματίες πολέμου Αμερικανοί - ΝΑΤΟ - Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Θρίλερ στα σύνορα.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σήμερον κρεμάται επί ξύλου.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Χερσαία κόλαση.

    [2] Πρόσφυγες

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι ``νέο κύμα προσφύγων από το Κόσοβο, που πέρασαν από τα σύνορα των Σκοπίων, πλημμύρισαν τις περιοχές των ελληνικών χωριών στον Νότο της Αλβανίας. Η Αθήνα απάντησε με εντατικοπολιηση της μεταφοράς βοήθειας στα Τίρανα και την δημιουργία από τους Ελληνες στρατιώτες νέων καταυλισμών προσφύγών, ώστε να ανακοπεί το κύμα προς Νότον.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι ``στο παρά πέντε απεφεύχθη χθες η επέκταση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά οι χιλιάδες πρόσφυγες που συνωστίζονται στα σύνορα των Σκοπίων και της Αλβανίας απειλούν να βουλιάξουν κυριολεκτικά τις δύο χώρες και να τις οδηγήσουν στο χάος. Για πρώτη φορά χθες μετά την έναρξη των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών στο Κοσσυφοπέδιο έγινε ορατό το ενδεχόμενο η κρίση αυτή να επεκταθεί στις δύο γιετονικές χώρες και να βάλει φωτιά σχεδόν σε ολόκληρη τη Βαλκανική``.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι ``οι δεκάδες χιλιάδες Κοσσοβάροι που ``μυστηριωδώς`` εξαφανίζονται από τα σύνορα Αλβανίας-κοσσόβου, επίσης ``μηστηριωδώς`` σιγά-σιγά εμφανίζονται στην Βόρειο Ηπειρο. τουτέστιν μεθερμηνευόμενον: η κυβέρνηση της Αλβανίας αποδεικνύεται, περιτράνως, ότι κοροϊδεύει την Αθήνα ισχυριζομένη ότι θα μεταφερθούν στην εστία αυτή του Ελληνισμού μόνον 1.000-1.200 Κοσοβάροι πρόσφυγες και μόνον προσωρινά. Πρόκειται, ουσιαστικά, περί συστηματικής και οργανωμένης επιχειρήσεως που αποβλέπει στην πλήρη αλλοίωση του πληθυσμιακού στοιχείου της βορείου Ηπείρου, πράγμα που δεν επέτυχε ακόμη και ο Ενβέρ Χότζα``.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι ``μέσα σε μια νύχτα Τίρανα και σκόπια σε αγαστή συνεργασία πλημμύρισαν τη Β. Ηπειρο με ορδές απελπισμένων Κοσοβάρων, αποδεικνύοντας ότι οι ``διαβεβαιώσεις`` για τηνπροστασία της ελληνικής μειονότητας υπάρχουν μόνο στη φαντασία της κυβέρνησης Σημίτη και του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου``.

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ ``έσπασε το φράγμα στα αλβανοσκοπιανά σύνορα και το ``ποτάμι`` των προσφύγων από το Κόσοβο ξεχύθηκε στη Β. Ηπειρο. Στην Κορυτσά έφθασαν 14.000, ενώ αναμένονται από ώρα σε ώρα άλλοι 20.000``.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι ``έπεσε το Αργυρόκαστρο! Κάπως έτσι μπορούμε να περιγράψουμε την ακριβή εικόνα της πέτρινης αυτής πόλης μετά την άφιξη μερικών χιλιάδων ξεριζωμένων Κοσοβάρων, που ο καθένας από αυτούς κουβαλάει και μια πονεμένη ιστορία των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών, οι οποίοι εδώ και δέκα ημέρες αφήνουνπίσω τους συντρίμμια``.

    [3] Ελληνική οικονομία

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει ότι ``ο πληθωρισμός είναι μεγαλύτερος εχθρός της οικονομίας απότον πόλεμοσ τη Γιουγκοσλαβία. Αμέσως μετά το Πάσχα η Τράπεζα της Ελλάδος θα πάρει και νέα μέτρα για να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών. Σε αυτή την εκτίμηση κατέληξαν στη σύσκεψη υπότον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Ι. Παπαντωνίου, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Λ. Παπαδήμος και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Τ. Γιαννίτσης``.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι ``δολάριο και καύσιμα συγκράτησαν την πρώτη του πληθωρισμού τον περασμένο Μάρτιο, ενώ δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην περαιτέρω αποκλιμάκωσή του και αναγκάζουν κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος να παρέμβουν σε όλα τα μέτωπα της οικονομίας``.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι ``η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι επιπτώσεις από τον πόλεμο θα είναι ελάχιστες εφόσον δεν υπάρξει επέκτασή του. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα στη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός, με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τον οικονομικό του σύμβουλο. Ο τουρισμός μπορεί να πληγει αμεσότερα από μια παράταση των επιχειρήσεων στο Κόσοβο``.

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι ``ένα μικρό ``δείγμα`` των κινδύνων που κρύβουν για τον πληθωρισμό η άνοδος του πετρελαίου στη διεθνή αγορά καιη ανατίμηση του δολαρίου, υπάρχει στα στοιχεία για τηνπορεία του τιμαρίθμου τον περασμένο μήνα, ο οποίος όπως ανακοινώθηκε και επισήμως ``έκλεισε`` στο 3,4% από 3,7% τον Φεβρουάριο``.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υπογραμμίζει ότι ``βαρύ κλίμα και έντονες ανησυχίες επικράτησαν κατά τη χθεσινή ενημερωτική συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό αναφορικά με τηνπορεία των μακροοικονομικών μεγεθών και τις επιπτώσεις που θα έχει η διατήρηση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο``.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι ``ισχυρές αντοχές διαθέτει η ελληνική οικονομία και μένει ανεπηρέαστη από την κρίση στο Κόσοβο, όπως άλλωστε έμεινε και από τι ςπροηγούμενες αρνητικές διεθνείς οικονομικές εξελίξεις στη Ρωσία και την Ασία.

    [4] Κόσοβο

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι ``την πρώτη χειρονομία κλαής θελήσεως της Γιουγκοσλαβίας, που εξεδηλώθη προχθές καια περρίφθη αμέσως από το ΝΑΤΟ, ακολούθησε χθες μια δεύτερη, η οποία δεν ήταν εξ ορισμού δυνατόν να απορριφθή. Υστερα από διαμεσολάβηση του Προεδρεύοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σπ. Κυπριανού, διεφάνη η πρόθεσις του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν μιλόσεβιτς να παραδώση στον Κύπριο αξιωματούχο τους τρεις Αμερικανούς στρατιώτες που συνελήφθησαν τηνπαρελθούσα εβδομάδα από τις σερβικές δυνάμεις``.

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι ``ιδιαίτερα επιφυλακτική εμφανίζεται η αθήνα για τα αποτελέσματα της αποστολής του προέδρου της κυπριακής Βουλής Σπύρου Κυπριανού στο Βελιγράδι, προς παραλαβή των τριών Αμερικανών στρατιωτών που είχαν συλληφθεί από τα γιουγκοσλαβικά στρατεύματα. Εμπνευστές της κίνησης φέρονται η ελληνική πλευρά και ο ρωσικός παράγων, ενώ η Κύπρος επελέγη αφενός γιατί δεν είναιμέλος του ΝΑΤΟ, αφετέρου λόγω των καλών σχέσεων με το Βελιγράδι``.

    Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει ότι ``με συνεχείςκαι εντεινόμενους βομβαρδισμούς ευρείας εκτάσεως απαντούν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στη μονομερή εκεχειρία του Βελιγραδίου, προσθέτοντας νέα θύματα στον μαύρο κατάλογο της τραγωδίας, αφήνοντας στο περιθώριο τις όποιες άτολμες κινήσεις γίνονται σε επίπεδο διπλωματικών διαβουλεύσεων``.

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υποστηρίζει ότι ``με διπλωματικούς ελιγμούς βιρτουόζου ``ντριμπλέρ`` απαντά ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς στους σαρωτικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, οι οποίοι ελλείψει στρατιωτικών στόχων στρέφονται πλέον κατά πολιτικών εγκαταστάσεων σημαντικής στρατηγικής σημασίας``.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ εκτιμά ότι ``παράλληλα με τη διπλωματικής κινητικότητα που παρατηρείται στην Αθήνα, η ρώμη επιχειρεί να παρεμβληθεί μεταξύ του ΝΑΤΟ και του Βελιγραδίου στέλνοντας στο Παρίσι, στη Μόσχα και στο Βελιγράδι τον Κομμουνιστή ηγέτη Α. Κοσούτα, που είναι και ο βασικός εταίρος της κυβέρνησης Ντ` Αλέμα. Η ενέργεια της ιταλικής κυβέρνησης έρχεται να επιβεβαιώσει τους αμερικανικούς φόβους για παράλληλες ενέργειες συμμαχικών ευρωπαϊκών χωρών που στοχεύουν στη δημιουργία συνθηκών για τη δρομολόγηση ενός πολιτικού διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Συμμαχίας στα πλαίσια της Ομάδας Επαφής για το Γιουγκοσλαβικό``.

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ``μέσα από τον ορυμαγδό των φονικών βομβών στα Βαλκάνια αχτίδες ελπίδας διαφαίνονται στονορίζοντα. Οι Γάλλοι αποκαλύπτουν ότι στο παρασκήνιο συζητείται αναθεώρηση του Ραμπουγέ, ενώ ο Κυπριανού εφκράζει ελπίδες για την απελευθέρωση των 3 πεζοναυτών``.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι ``και ξαφνικά, ενώ τα αεροπλάνα ισοπεδώνουν φτωχογειτονιές της Σερβίας και δολοφονούν μεροκαματιάρηδες αθώους στην πρίστινα καισ ε άλλα χωριά, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ κ. Ντέιβιντ Σι δήλωσε χθες αργά το βράδυ ότι ο πόλεμος τελειώνει μέσα σε λίγες μέρες και δεν πρόκειται να γίνει καμία χερσαία επίθεση``.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι ``κρίσιμο χαρακτηρίζεται από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το επόμενο διήμερο, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη σοβαρές διπλωματικές διεργασίες, από το αποτέλεσμα των οποίων θα εξαρτηθεί αν η ΝΑΤΟϊκή επίθεση θα κλιμακωθεί ή αν, αντίθετα, το πρόβλημα θα καταλήξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων``.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ στο βασικό της σχόλιο επισημαίνει ότι ``όλα τα υποκριτικά ΝΑΤΟϊκά προσχήματα έχουν πλέον κονιορτοποιηθεί. Εχει κατεδαφιστεί και κάθε έρεισμα των πλανητικών μηχανισμών της μαύρης προπαγάνδας. Η φρίκη που έσπειρε ο ΝΑΤΟϊκός εφιάλτης έπειτα από δύο εβδομάδες ανελέητων βομβαρδισμών σε όλη τη Γιουγκοσλαβία είναι τέτοια που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την κατασκευή προσχημάτων``.

    (Π. Ν.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 8 April 1999 - 7:42:15 UTC