Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-04-07

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/04/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κόσοβο
  • [3] Πρόσφυγες
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Αγορές χρήματος και ομολόγων - Θετικές εξελίξεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι εξελίξεις στο Κόσοβο, το πρόβλημα με τους πρόσφυγες και οι δηλώσεις Αβραμόπουλου στον ΑΝΤ1 είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ(Μήτσης): Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά πατέρα;

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ(Ρίζος): Κτηνωδία!... Δολοφόνησαν πολλούς αμάχους.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Συμμαχικές απώλειες. 88 αγνοούμενοι 32 αεροπλάνα.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: ΝΑΤΟ: Τώρα αποδίδουν οι βόμβες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εισβολή από την Ελλάδα τα σχέδια Κλίντον-ΝΑΤΟ για Κόσοβο

    Η ΑΥΓΗ: Φρίκη πολέμου. Το ΝΑΤΟ απαντά με βόμβες στην εκεχειρία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Φοβήθηκε ο Δήμαρχος, αέρας ήταν και πέρασε.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Παζάρι θανάτου. Μιλόσεβιτς προτείνει, Κλίντον-ΝΑΤΟ αρνούνται

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 30 αργύρια για αίμα παιδιών μας και ψυχή λαού μας.

    ΕΘΝΟΣ: Φως από το Παρίσι. Διπλωματικός πυρετός τη νύχτα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ετοιμοι και για... χεζαίες επιχειρήσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κτηνωδία Εγγλέζων-Αμερικανών. Απέρριψαν την εκεχειρία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΝΑΤΟΙ οι εγκληματίες. Βομβάρδισαν κατά λάθος αμάχους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: SORRY που σας σκοτώσαμε. Κυνική δήλωση του ΝΑΤΟ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ελληνικό ρήγμα στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ.

    ΕΣΤΙΑ: Να δικασθούν για σφαγές αθώων.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Βομβαρδισμοί και διπλωματία. Εκεχειρία Μιλόσεβιτς

    Ο ΛΟΓΟΣ: Οι εν πολλαις αμαρτιαις. Απέρριψαν νέα ειρηνευτική προσπάθεια

    ΤΑ ΝΕΑ: Το ΝΑΤΟ κλείνει και πάλι την πόρτα στην ειρήνη.

    ΝΙΚΗ: Απέρριψαν την ανακωχή. ΗΠΑ και ΝΑΤΟ απάντησαν με βόμβες.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Να ματαιώσει ο λαός την αποστολή ελληνικού στρατού.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ζητούν Θεσσαλονίκη. Το ΝΑΤΟ έτοιμο για χερσαία επίθεση.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Παύσατε πυρ! Μονομερή εκεχειρία στο Κοσσυφοπέδιο.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Το σχέδιο Σέρβων-Ρουγκοβα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αγωνία Σέρβων για ειρήνη. Μονομερής εκεχειρία.

    [2] Κόσοβο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "με ένα κυνικό "συγγνώμη" ξόφλησε το ΝΑΤΟ την ισοπέδωση του Αλέξινατς (7 νεκροί, 28 τραυματίες) για πασχαλινή εκεχειρία, καθώς και το άνοιγμα για πολιτική λύση. Ο Κ. Σημίτης αργά τη νύχτα χαρακτήρισε την πρόταση Μιλόσεβιτς ως πρώτο βήμα και άρχισε τηλεφωνικές επαφές με Σρέντερ, Ζοσπέν και Ντ`Αλέμα, που όμως ζητούν περισσότερα από τον Μιλόσεβιτς".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ``την ίδια ώρα που το Βελιγράδι αποφάσισε να κηρύξει μονομερή κατάπαυση του πυρός στο Κοσσυφοπέδιο, η Εταιρεία Δολοφόνων, δηλαδή το ΝΑΤΟ, προετοιμάζεται πυρετωδώς (και) για χερσαίες πολεμικές επιχειρήσεις, επί παντός μετώπου, κατά της Νέας Γιουγκοσλαβίας``.

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ αναφέρει ότι ``μονομερή κατάπαυση του πυρός στο Κοσσυφοπέδιο από χθες το βράδυ, λόγω της μεγάλης χριστιανικής εορτής του Πάσχα, ανακοίνωσε το Βελιγράδι, αλλά η πρόταση αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία απότ ο ΝΑΤΟ και απορρίφθηκε ως ελιγμός από τις ΗΠΑ``.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι ``ερείπια, πόνο και δυστυχία άφησαν πίσω τους τα νατοϊκά αεροπλάνα απότ π πέρασμά τους στη Γιουγκοσλαβία. Η απόρριψη απότ ο ΝΑΤΟ της εκεχειρίας για το Πάσχα που πρότεινε η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, παρατείνειτ ην επικίνδυνη σύγκρουση στα Βαλκάνια και εντείνει το δράμα τωνπροσφύγων. Ομως, και στην καρδιά της Γιουγκοσλαβίας, οι πύραυλοι έσπειραν το θάνατο στο Αλέξινατς, χτυπώντας το κέντρο της πόλης, σπίτια, μαγαζιά και... νοσοκομεία. Η Συμμαχία μιλά για... λάθος``.

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ ``για άλλη μια φορά το ΝΑΤΟ φράζει τον δρόμο στην ειρήνη. Η Ατλαντική Συμμαχία και η αμερικανική ηγεσία της απέρριψαν χθες μονομερή κατάπαυση του πυρός που αποφάσισε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σε ένα σημαντικό ``άνοιγμα`` προς τη Δύση. Στην Αθήνα, ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί -διότι διαφορετικά θα κινδυνεύσουν με καταστροφή τα Βαλκάνια- θεωρείτ ην πρόταση Μιλόσεβιτς η κυβέρνηση``.

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι ``κορυφώνεται η φρίκη του πολέμου μετά από δύο εβδομάδων άγριους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς σε όλη τη Γιουγκοσλαβία και με τις εκατοντάδες χιλιάδες Κοσοβάρους πρόσφυγες να αναζητούν στον ήλιο μοίρα μετά το ξερίζωμά τους από τον τόπο τους. Στην αυγή του 2000, τις πιο σκοτεινές ημέρες γνωρίζουν εκατομμύρια συνάνθρωποί μας αντιμέτωποι με τη βαρβαρότητα των βομβαρδισμών και τον πόνο της αναγκαστικής προσφυγιάς και, παρ` όλα αυτά, το ΝΑΤΟ απαντά με βόμβες στη χθεσινή μονομερή εκεχειρία εν όψει Πάσχα που ανακοίνωσε το Βελιγράδι! ``.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι ``από την ``Πόλη του Φωτός``, το Παρίσι, αρχίζει να διαφαίνεται η πρώτη αχτίδα φωτός, για το τέλος της τραγωδίας στη Γιουγκοσλαβία. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, επαναφέρει τον ΟΗΕ στο παιχνίδι και υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι, Ρώσοι και Αμερικανοί πρέπει να βρουν πολιτική λύση υπό την αιγίδα του``.

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι ``στο κενό έπεσε η πρόταση των γιουγκοσλαβικών αρχών για κατάπαυση του πυρός λόγω των εορτών του Πάσχα, καθώς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ επιμένουν στην πλήρη αποδοχή της συμφωνίας του Ραμπουιγέ, ενώ κάνουν λόγο για ``διπλωματικά παιχνίδια του Μιλόσεβιτς``. Μάλιστα τηνίδια ώρα οι ΝΑΤΟϊκοί ``υπόσχονται`` περισσότερες αεροπορικές επιθέσεις με μεγαλύτερη σφοδρότητα``.

    Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει ότι ``ενέχονται εξ ίσου σε βαρύτατα εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητος ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και ο Γιουγκοσλάβος ομόλογός του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Επυροδότησαν και συνεχίζουν έναν ``ακήρυκτο`` πόλεμο, τα περισσότερα θύματα του οποίου είναι αθώοι πολίτες``.

    Ο ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται ότι ``με στόχο τους πολίτες των γιουγκοσλαβικών πόλεων συνεχίζονται οι ανηλεείς βομβαρδισμοί των Ηνωμένων Πολιτειών καιτ ων συμμάχων τους, αδιαφορώντας, τόσο για την διεθνή κατακραυγή, όσο και για τους κινδύνους που εγκυμονούν για την παγκόσμια ειρήνη``.

    [3] Πρόσφυγες

    Η ΑΘΗΝΑΊ'ΚΗ αναφέρει ότι ``στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα ``σκορπίζει`` το ΝΑΤΟ τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες του κοσσυφοπεδίου, κυριολεκτικά όπου γης. Με μια πρωτοφανή για τα παγκόσμια χρονικά επιχείρηση ``αεροπροωθήσεων`` σε τρεις ηπείρους, οι άνθρωποι-σκιάχτρα, που γλίτωσαν από την κόλαση των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, θα στοιβαχτούν σε στρατόπεδα προσφύγων ``.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι ``σε μια επαίσχυντη προσπάθεια που σαφώς αποβλέπει στη δικαιολόγηση, τη συνέχιση και την ένταση της επιδρομής τους, τον εκβιασμό των γειτονικών χωρών και κυρίως τον επηρεασμό της διεθνούς κοινής γνώμης, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να διογκώσουν και να δραματοποιήσουν ακόμη περισσότερο το προσφυγικό κύμα που ξεχύνεται στο Κόσοβο``.

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτσης) ``η ελληνική πλευρά κατάφερε να αποκρούσει τις ασφυκτικές πιέσεις στο θέμα της κατανομής των προσφύγων, απορρίπτοντας τις αμερικανικές προτάσεις που ξεκινούσαν από μία βάση της τάξης των 25.000(!) ανθρώπων. Η Αθήνα απάντησε αρνητικά και επέμεινε στην άποψή της, βασιζόμενη στις αντίστοιχες επιλογές των Ευρωπαίων εταίρων της``.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι ``η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα σύνορά της και να μην επιτρέψει τη δημιουργία ανεξέλεγκτων καταστάσεων με μαζικές λαθραίες εισόδους προσφύγων ή άλλων στοιχείων που δημιουργεί η πολεμική αναμέτρηση στο Κόσοβο``.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υπογραμμίζει ότι ``ψάχνει τρόπους τώρα η ελληνική κυβέρνηση να εμιώσει τις συνέπειες από τον καταστροφικό πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, στον οποίο συνεργεί. Μια τέτοια πρώτη ``συνέπεια`` -οι πρόσφυγες δηλαδή που θα έρθουν στη χώρα μας- επιχειρεί να μετριάσει η κυβέρνηση, θέτοντας κριτήρια για την κατανομή τους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης``.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι ``ξεπέρασαν το 1,1 εκατομμύριο οι κάτοικοι του Κοσσυφοπεδίου, που πήραν το δρόμο της προσφυγιάς, τόνισαν χθες αξιωματούχοι του βρετανικού υπουργείου Αμυνας. Το Κοσσυφοπέδιο, που πριν την τραγωδία που το έπληξε κατοικούνταν από 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους, τώρα είναι σχεδόν άδειο``.

    [4] Αβραμόπουλος

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι ``εν τη γενέσει του ξεφουσκώνει το φαινόμενο Δ. Αβραμόπουλος, καθώς ο δήμαρχος Αθηναίων δεν τόλμησε τελικά να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών και ματαίωσε οριστικά τα σχέδιά του για ίδρυση νέου κόμματος. ``αέρας ήταν και πέρασε`` το κόμμα Αβραμόπουλου, που παρά τηνέντονη δυναμική που παρουσίαζε στις δημοσκοπήσεις, θυσιάστηκε στο βωμό της... ασφάλειας, που ο δήμαρχος Αθηναίων εκτίμησε ότι του παρέχει η πλατεία Κοτζιά``.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει ότι ``με ξεκάθαρες θέσεις, χωρίς υπεκφυγές και τοποθετήσεις που δέχονται διάφορες ερμηνείες, ο κ. Αβραμόπουλος διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα προχωρήσει σε ίδρυση κόμματος, επικαλούμενος τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και τις εξελίξεις στο καυτό πρόβλημα του κοσσυφοπεδίου, το οποίο φαίνεται να παίρνει πλέον απρόβλεπτες διαστάσεις``.

    [5] Κυπριακό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι ``τα δεδομένα και οι συνέπειες της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου στα ευρύτερα ελληνικά συμφέροντα, ελλαδικά και κυπριακά, απασχόλησαν τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών κ. Γ. Παπανδρέου και Ιω. Κασουλίδη, που συναντήθηκαν χθες στην Αθήνα. Παράλληλα, συζητήθηκε εκτενώς η αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό, η οποία προβλέπει συνάντηση του προέδρου κ. Γλ. Κληρίδη και του εκπροσώπου των Τουρκοκυπρίων κ. Ρ. Ντενκτάς ``άνευ όρων και προϋποθέσεων`` στις αρχές Ιουνίου υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ``.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει ότι ``οι διαβεβαιώσεις των ΗνωμένωνΠολιτειών προς την Ελλάδα και την Κυπριακή δημοκρατία ότι στις αρχές Ιουλίου θα εκδηλώσουν την πρωτοβουλία τους για επίλυση του Κυπριακού ισχύουν στο ακέραιο, ανέφεραν καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές, μετά τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή των Γ. Παπανδρέου, Γ. Κασουλίδη, Γ. Κρανιδιώτη και υπηρεσιακών παραγόντων``.

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι ``ανήσυχη εμφανίζεται η κυπριακή κυβέρνηση για τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία και για τις τυχόν αρνητικές επιπτώσεις τους στο Κυπριακό. Εκείνο το οποίο απασχολεί -για ευνόητους λόγους- την Κυπριακή Δημοκρατία είναι η αποδυνάμωση του ρόλου του Συμβουλίου Ασφαλείας και των Ηνωμένων Εθνών αλλά και το ζήτημα του απαραβίαστου των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, υπότ ο φως των εξελίξεων στη Γιουγκοσλαβία``.

    (Π. Ν.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι εξελίξεις στις αγορές χρήματος και ομολόγων, οι αποδόσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αμυνα" για την οικονομία από το οικονομικό επιτελείο".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ισχυρό μήνυμα από ευρώ-αγορά - Θετική αντίδραση μετά την εκεχειρία".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ο Μιλόσεβιτς σταμάτησε αλλά το ΝΑΤΟ συνεχίζει - Σε κοινή γραμμή τα ελληνικά κόμματα"

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αισιόδοξα μηνύματα από αγορές και Καρατζά - Μείωση επιτοκίων σε δύο αποφασιστικές δημοπρασίες".

    [7] Αγορές χρήματος και ομολόγων - Θετικές εξελίξεις

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: "Η προοπτική μείωσης των επιτοκίων της ευρωζώνης εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της ΕΚΤ και η αναμενόμενη για σήμερα ανακοίνωση θετικών στοιχείων για τον πληθωρισμό του Μαρτίου, σε συνδυασμό με το επιτυχές αποτέλεσμα της δημοπρασίας 5ετών ομολόγων, δημιούργησαν κλίμα ευφορίας χθες στις αγορές χρήματος και ομολόγων, ενώ στο Χρηματιστήριο επικράτησε θετικό κλίμα λόγω "ψήγματος" θετικών ειδήσεων από τη Γιουγκοσλαβία με τη μονομερή εκεχειρία που ανακοίνωσε η σερβική πλευρά".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 7 April 1999 - 7:43:01 UTC