Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-02-02

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/02/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οτσαλάν
  • [3] Παιδεία
  • [4] Φορολογική πολιτική
  • [5] Κακοκαιρία
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Ανοδος στο Χρηματιστήριο - Μετοχή Εθνικής

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Το θρίλερ με Οτσαλάν, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η φορολογική πολιτική, οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο και η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναικού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ελλάς τέλος. 2.500.000 λιγότερα στα μισά του αιώνα. Πώς έλυσαν αρκετές χώρες το δημογραφικό.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κράτος εφιάλτης. Η απίστευτη οδύσσεια ενός πολίτη με αντίπαλο τη φαυλότητα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Καρέ-καρέ η αλήθεια για Οτσαλάν. Κυβέρνηση: "'Απο" είσαι τρομοκράτης.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Οργή στο Μαξίμου για τον Χριστόδουλο για τις δηλώσεις περί Υμίων και συμμάχων. Πάγκαλος: "δεινή ήττα της Τουρκίας".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Νοίκια: Μεγάλες αυξήσεις. Οι τιμές κατά περιοχές. Ιδιαίτερα στην επαγγ. στέγη.

    Η ΑΥΓΗ: Ο Οτσαλάν "τράνζιτ" στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η Αθήνα δεν αντέχει να δεχθεί τον Κούρδο ηγέτη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πόλεμος πρακτόρων για τον Οτσαλάν. Μίλησε με στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και ζήτησε τη βοήθεια της κυβέρνησης.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Θρίλερ Οτσαλάν. Οι Τούρκοι απειλούν με θερμό επεισόδιο. Σκοτάδι γύρω απο τις κινήσεις του Κούρδου ηγέτη. Η Αγκυρα επιμένει οτι κρύβεται στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά.

    ΕΘΝΟΣ: 1.319 προσλήψεις σε 4 υπουργεία. Οι ειδικότητες, οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και οι προθεσμίες. Ζητούνται 300 σε ειδικές θέσεις στο Δημόσιο. 115 στην Ολυμπιακή. 388 μέσω ΟΑΕΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μυστικός δείπνος" 800 δισεκατομμυρίων. Τα παραλειπόμενα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης..Εργα και ημέρες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αξονας Ακη-Παπουτσή. Ισχυρό "αντισημιτικό μέτωπο" προκαλεί πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό. Ανεπιτυχής η χθεσινή προσπάθεια του πρωθυπουργού να διασπάσει το μέτωπο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ολη η νέα προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 1.319 θέσεις. Και πράσινο φώς για 4.995 εποχικούς στο υπουργείο Γεωργίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εξόριστος στον αέρα. Ο Οτσαλάν ίπταται πάνω απο την Ευρώπη-Ουδείς τον δέχεται. ΗΠΑ: πιθανόν να πήγε Αθήνα αλλά τώρα δεν είναι εκεί.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Οδύσσεια Οτσαλάν. Διπλωματικό θρίλερ σε Αθήνα, Αγκυρα και Χάγη. Στην Ολλανδία ο ΑΠΟ δήλωσε στην "Ε" ανώτερος Ελληνας αξιωματούχος.

    ΕΣΤΙΑ: Νέες αλλαγές στην φορολογία. Πρόσθετα βάρη μέσω "ελαφρύνσεων".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο παροξυσμός στις αγορές παραβλέπει τα μηνύματα. Η Σοφοκλέους πρωτοστατεί στην αισιοδοξία.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Λιγοστεύουν μπλόκα και καταλήψεις. Παρέμβαση εισαγγελέα για ανοιχτούς δρόμους. Σήμερα αναμένονται οι αποφάσεις Αρσένη για χαμένες ώρες και για σχολεία που βρίσκονται στο "κόκκινο".

    ΤΑ ΝΕΑ: Δεύτερο οχι της κυβέρνησης στον Οτζαλάν. Υστερα απο μυστηριώδη προσγείωση στην Ελλάδα.

    ΝΙΚΗ: Αμόκ με τη μετοχή της Εθνικής. Αγοραστικός πυρετός και χθές στο ΧΑΑ. Και αθρόα εισροή κεφαλαίων ξένων θεσμικών επενδυτών.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Επιστρατεύονται εισαγγελείς και αστυνομία. Μαθήματα αγώνα και αξιοπρέπειας απο τους νέους και τις νέες.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πάγωσε η αγορά λόγω της κακοκαιρίας. Κατάσταση πολιορκίας σε Μακεδονία-Θράκη.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Εδώ ο Οτσαλάν; Στην Ελλάδα τον "είδαν" οι Τούρκοι.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Πώς θα διεκδικείτε δημόσια περιουσία. Περιορίζεται πλέον το "ακατάσχετο" του κράτους μετά την απόφαση της Θήβας.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο Χιονιάς ανέστειλε τις κινητοποιήσεις των γιατρών. Εφημέρευαν χθές όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

    [2] Οτσαλάν

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "ένα δεύτερο "όχι " της κυβέρνησης στο αίτημα του ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν, μια μυστηριώδης προσγείωση του αεροσκάφους του σε ελληνικό αεροδρόμιο, αλλά και ένα "θρίλερ" σε 4 χώρες της Ευρώπης συνθέτουν τα κομμάτια ενός δύσκολου "πάζλ", που "ακουμπά" τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με εμπλοκή και του αμερικανικού παράγοντα".

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "στη σκιά της τραγωδίας του κουρδικού λαού συνεχίζει να βρίσκεται η Ευρώπη, τις πρωτεύουσες της οποίας διέρχεται "τράνζιτ" ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν σε μια επίμονη προσπάθεια να δρομολογηθεί τελικά μια διαδικασία για πολιτική λύση του προβλήματος".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται οτι "η Τουρκία έσπευσε να επωφεληθεί απο τις μετακινήσεις του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν και να κατηγορήσει την Ελλάδα οτι τον "φιλοξενεί". Ενώ η κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά τις υποβολιμιαίες φήμες και πληροφορίες, η Αγκυρα δεν δίστασε να καλέσει δύο φορές τον Ελληνα πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών και να του διατυπώσει έντονα προφορικά διαβήματα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ, μάλιστα δήλωσε οτι ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, περνούν εξετάσεις σχετικά με την τρομοκρατία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "σε ένα πρωτόγνωρο διπλωματικό θρίλερ έπαιξε χθές τον πρώτο ρόλο η Αθήνα, ύστερα απο την έντονη φημολογία που αναπτύχθηκε οτι ο ηγέτης των Κούρδων ανταρτών του Αμπντουλάχ Οτσαλάν προσγειώθηκε με το ιδιωτικό του αεροπλάνο τύπου "Φάλκον 20" στο αεροδρόμιο του Ελληνικού".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ, "για μια εξαιρετικά σκηνοθετημένη παράσταση μιλούν κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα, που γνώριζαν απο χθές το πρωί οτι ο Οτσαλάν τελικά είχε προσχεδιάσει τη μετάβασή του στην Ολλανδία, αφού προηγουμένως είχε συνεννοηθεί με τις ολλανδικές αρχές για τις λεπτομέρειες της εγκατάστασής του στις Κάτω Χώρες".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει οτι "διαστάσεις θρίλερ προσέλαβε η πιθανολογούμενη μετάβαση του Αρχηγού του ΡΚΚ στην Αθήνα Αμπντουλάχ Οτσαλάν, με την Τουρκία να επιμένει πως το αεροσκάφος που τον μετέφερε παρέμεινε για λίγες ώρες στο αεροδρόμιο του Ελληνικού την κυβέρνηση να μην αποκλείει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο και άνδρες της ΚΥΠ να προσπαθούν να ξετυλίγουν το νήμα, διευρευνώντας όλατ πιθανά ενδεχόμενα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά οτι "μόνο ο ουρανός της Ευρώπης παρέχει ως τώρα στέγη στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Και εκεί εξόριστος. Καμία χώρα δεν τον δέχεται. Ιπταται στην Ευρώπη και τον διώχνουν όλοι ανατολικοί και δυτικοί, σοσιαλιστές και συντηρητικοί. Μυστήριο η άφιξή του στην Ελλάδα".

    [3] Παιδεία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "πέραν όσων λόγων, ασφαλώς σοβαρών, απασχολούν τον εκπαιδευτικό κόσμο στην αντιπαράθεσή του με το υπουργείο Παιδείας, δύο είναι οι βασικοί λόγοι, για τους οποίους το κυβερνών κόμμα προσπθεί να επιβάλλει την (υποτιθέμενη) Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση. Πρώτον, για να απορροφηθόυν τα κοινοτικά κονδύλια ύψους 800 δισ δραχμών και δεύτερον, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, να παρουσιάσει το επιχείρημα "καταργήσαμε τις εισαγωγικές εξετάσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ αναφέρει οτι "περισσότερα απο δέκα είναι τα σχολεία των οποίων οι μαθητές χάνουν τη σχολική χρονιά, εάν βεβαίως το υπουργικό έπος γίνει έργον... Ο κ. Αρσένης πιθανόν σήμεαρ να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, για να ανακοινώσει ποιά σχολεία ευρίσκονται στην "κόκκινη γραμμή " αλλά ενδεχομένως να πανηγυρίσει για τη φθίνουσα πορεία των καταλήψεων και να εκμεταλλευθεί πολιτικά τον κατακερματισμό της συνδικαλιστικής ηγεσίας των καθηγητών".

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει οτι "αισιοδοξία επικρατεί στην κυβέρνηση σχετικά με τις μαθητικές κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις σχολείων. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας αφήνει να εννοηθεί οτι διάλογος με το συντονιστικό των μαθητών δεν μπορεί να υπάρξει, εξάλλου με βάση τα σχοιχεία που υπάρχουν οι καταλήψεις λιγοστεύουν, ενώ στο εσωτερικό της ΟΛΜΕ διαφαίνονται έντονα τα σημάδια των διαφωνιών και η πρόταση που κερδίζει έδαφος είναι να ξαναρχίσει ο διάλογος με τους καθηγητές".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει οτι "μέρα πολύμορφων κινητοποιήσεων και η σημερινή για τους μαθητές, που παρά το όργιο τρομοκράτησής τους απο διάφορους "εντεταλμένους" συνεχίζουν τον αγώνα, καλώντας το υπουργείο παιδείας να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία του. Σήμερα, σύμφωνα με την απόφαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας που συενδρίασε προχτές Κυριακή, θα γίνουν τοπικές διαδηλώσεις και μαθητικά μπλόκα στους δήμους της Αθήνας".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ισχυρίζεται οτι "μπλόκα... στα μπλόκα των μαθητών προσπαθεί να βάλει η Δικαιοσύνη για να αναγκαστούν να πάρουν τα θρανία τους και να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες".

    [4] Φορολογική πολιτική

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "παρά τις επικρατούσες διεθνώς αβεβαιότητες, τα χρηματιστήρια παντού στον προηγμένο κόσμο συνεχίζουν την ξέφρενη ανοδική πορεία μαζί η Σοφοκλέους που έχει κατακτήσει τελευταίως άπασα την ελληνική επικράτεια".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει οτι "έντονες φήμες περί επικειμένων "φοροελαφρύνσεων" έχει πυροδοτήσει η δήλωσις του κ. Σημίτη για τα περιθώρια που υποτίθεται οτι θα αφήνη ο προϋπολογισμός του 2000. Και ενώ όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν προς σχεδιαζόμενες μεταβολές στη ν φορολογία εισοδήματος, το ζητούμενο είναι αν θα πρόκειται περί πραγαμτικών "φοροελαφρύνσεων" καθώς και ποιοί θα ωφεληθούν απο αυτές".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει οτι "το split (δηλαδή ο χωρισμός της στα τέσσερα) της μετοχής της Εθνικής, που την κατέστησε πιο προσιτή στους μικρούς και μεσαίους επενδυτές, πυροδότησε νέο αγοραστικό ενδιαφέρον. Σε συνδυασμό βέβαια με την εξυγίανση της τράπεζας απο τη διοίκηση Καρατζά και την τεράστια αύξηση της κερδοφορίας της. Ως leader της αγοράς έσυρε όλο το Χρηματιστήριο προς τα πάνω βοηθούσης και της αθρόας εισροής ξένων κεφαλαίων για επενδύσεις στην ελληνική αγορά, που επηρεάστηκαν απο τις θετικές εκτιμήσεις όλων των μεγάλων διεθνών χρηματοοικονομικών Οργανισμών για την ελληνική οικονομία".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "στη Σοφοκλέους η Ελλάδα αναστενάζει... ένας κόσμος ολόκληρος δίνει την αίσθηση οτι έχει καταληφθεί απο επενδυτικό "αμόκ", πασχίζοντας μετά μανίας να βρεία τα καλά "χαρτιά" που θα του εξασφαλίσουν πολλαπλασίως μεγαλύτερες αποδόσεις, σε σύγκριση με τα αναιμικά επιτόκια των καταθέσεων".

    [5] Κακοκαιρία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει οτι "στο "έλεος" του χιονιά όλη η χώρα. Πάνω απο 250 χωριά παραμένουν αποκλεισμένα, ενώ τα σχολεία δεν λειτούργησαν. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται στους δρόμους προσπαθώντας να διευκολύνουν τη διέλευση των οχημάτων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "για τρίτη ημέρα συνεχίσθηκε με αμείωτη ένταση η κακοκαιρία στη Θεσσαλονίκη, την Κεντρική και δυτική Μακεδονία, ενώ η..αργοπορημένη αντίδραση του κρατικού μηχανισμού επέτεινε τα προβλήαμτα στις χιονισμένες περιοχές".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι "στο... "ψυγείο" θα παραμείνουν οι περισσότερες περιοχές της χώρας καθ'όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Ο κακός καιρός μπορεί μεν να υποχωρεί, ο παγετός όμως και οι χαμηλες θερμοκρασίες θα συνεχιστούν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, παγώνοντας επαγελματικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Τη σκυτάλη όμως των άσχημων καιρικών συνθηκών, αναμένεται να παραλάβει το Σάββατο, όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας, αυτή τη φορά απο τα δυτικά, η ένταση του οποίου δεν μπορεί ακόμα να προβλεφθεί".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι "διάλειμαμ στην κακοκαιρία προβλέπει απο σήμερα η ΕΜΥ. Στο διήμερο που πέρασε, όμως η χώρα ολόκληρη και ειδικότερα η Β. Ελλάδα δοκιμάστηκε απο τη σφοδρή κακοκαιρία, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας ήταν οι χιονοπτώσεις και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η συνεχιζόμενη άνοδος τιμών - συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι εκτιμήσεις για πτώση του πληθωρισμού στο 3,7% τον Ιανουάριο, η επικείμενη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Παραγώγων και η άνοδος τιμών σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: ``Επενδυτικός πυρετός στη Σοφοκλέους - Ακάθεκτος ο γενικός δείκτης "κατακτά" νέα επίπεδα. ''

    ΕΞΠΡΕΣ: ``Πυρετός για κέρδη - Τα συνεχή άλματα του δείκτη προσελκύουν ημερησίως άνω των 1.500 νέων επενδυτών στη Σοφοκλέους. ''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ``Η Εθνική δίνει τον ρυθμό στο πάρτι - Σπάει όλα τα ρεκόρ ο δείκτης της Σοφοκλέους. ''

    ΚΕΡΔΟΣ: ``Στις 29 Μαρτίου αρχίζει η αποϋλοποίηση των μετοχών - Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο. ''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Πληθωρισμός: Λίγο πιο κάτω από τον Ιανουάριο ενώ η ΕΚΤ φοβάται αντιπληθωρισμό στην Ευρώπη. ''

    [7] Ανοδος στο Χρηματιστήριο - Μετοχή Εθνικής

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: ``Διαγράφοντας ένα νέο ιστορικό ρεκόρ, ο γενικός δείκτης τιμών του ΧΑΑ έκλεισε χθες στις 3.233,11 μονάδες, ενισχυμένος κατά 2,65%, με την πλειοψηφία των τίτλων να τερματίζουν σε υψηλότερα επίπεδα. Στα χαρακτηριστικά της χθεσινής ημέρας, η ιδιαίτερα μεγάλη ζήτηση για τίτλους της Εθνικής Τράπεζας, η οποία μέσα στα πρώτα λεπτά βρέθηκε στο θετικό πλαφόν, με πλήθος ανεκτέλεστων εντολών. ''

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Tuesday, 2 February 1999 - 8:30:53 UTC