Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-02-01

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/02/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Αβραμόπουλος
  • [3] Παιδεία
  • [4] Φορολογική πολιτική
  • [5] Αγρότες
  • [6] Συνέντευξη Πετσάλνικου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, οι κινητοποιήσεις των αγροτών, τα σενάρια για κόμμα Αβραμόπουλου και η φορολογική πολιτική είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναικού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Προχωρώ για το καλό του τόπου. Μήνυμα Δημήτρη Αβραμόπουλου απο τη Λακωνία. Με επιστροφή Σουφλιά απαντά ο Καραμανλής.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): SOS χούλιγκανς και ναρκωτικά. Πάρτε γρήγορα μέτρα. Μαχαιρώματα "μαστουρωμένων" οπαδών πριν και μετά τους αγώνες. Και 3ο λεωφορείο με 35 "φιλάθλους"-"βαποράκια" πιάστηκε χθές.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Οι κρυφές αποφάσεις για την Ολυμπιακή. Εκθεση-βόμβα του ΟΟΣΑ. Απολύσεις, προσλήψεις εποχιακών, μείωση αποδοχών και επιδομάτων. Αεροπορική εταιρία, με κομμένα φτερά.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ευκαιρία για φθηνά δάνεια. Καταργείται ο ΕΦΤΕ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Επανάσταση στην κατοικία με το νέο ΓΟΚ. Ανεβαίνει στο 70% το ποσοστό κάλυψης για τα μικρά οικόπεδα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Υπόγειες διαδρομές. Ο Αβραμόπουλος διαψεύδει οτι στηρίζει τον Σημίτη. Π. Παυλόπουλος: απολογητής του Μαξίμου ο δήμαρχος. Δήμαρχος: φανταστικά σενάρια όσα γράφονται. Μητσοτάκης: δεν έχει θέσεις πολιτικές και στελέχη.

    ΕΘΝΟΣ: Φάκελος ντροπής. Ευρωπαϊκή έρευνα για την υγεία στην Ελλάδα μετά τις καταγγελίες γιατρών για την άθλια κατάσταση σε χειρουργεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εγινε "στο πόδι" γι αυτό..ξενυχιάστηκε. Ο Κ. Μητσοτάκης για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σήκωσε λάβαρα. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος αρχίζει πορεία προς τον λαό. Ομιλίες σε ανοιχτές συγκεντρώσεις. Εντονος προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ και το πρωθυπουργικό γραφείο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διαβλητό το σύστημα των Πανελλαδικών. Κίνδυνος διαρροής απο τη μετάδοση των θεμάτων. Παράθυρο για παρεμβάσεις στην καταγραφή της βαθμολογίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σπάστε τους κωδικούς της Εφορίας. Καρέ καρέ η συμπλήρωση της δήλωσης. Ποιές παγίδες πρέπει να προσέξετε.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Στα τέσσερα η πολιτική ζωή. Νέο στίγμα για τις προθέσεις τους έδωσαν χθές ο υπ. Αμυνας και ο δήμαρχος. Ακης Τσοχατζόπουλος: προανήγγειλε συγκρότηση κεντροαριστερού μετώπου. Δημήτρης Αβραμόπουλος: στην τελική ευθεία το νέο κόμμα που αλλάζει του συσχετισμούς.

    ΕΣΤΙΑ: Οι εφημερίδες αυτοχειριάζονται.

    ΤΑ ΝΕΑ: Περιπολίες απο 3.000 αστυνομικούς. Ο Φ. Πετσάλνικος μιλάει στα "ΝΕΑ".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σαρώνει η ανεργία στη Μακεδονία. "Κλείνουν εργοστάσια, μαραζώνει η ύπαιθρος", καταγγέλλουν νομάρχες, δήμαρχοι και πολίτες.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΑΟΚράτωρ!

    [2] Αβραμόπουλος

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "την ίδια ώρα που ο Ακης Τσοχατζόπουλος καταγγέλλει κεντροδεξιά σενάρια που εμπλέκουν τον πρωθυπουργό και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο Κώστας Σημίτης προχωρεί σε τριμετωπική αντεπίθεση πολιτικοποιώντας τις ευρωεκλογές, ρίχνοντας γέφυρες προς τον υπουργό Αμυνας, και τέλος, προαναγγέλλοντας νέα κοινωνική πολιτική με λαϊκούς προσανατολισμούς. Ο Κ. Καραμανλής οδηγείται στην τελική σύγκρουση με το δήμαρχο Αθηναίων και υψώνει του τόνους προκειμένου να συσπειρώσει τους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "την ώρα που ο πανικόβλητος Κώστας Καραμανλής προσπαθεί με παλαιοκομματικού τύπου κινδυνολογίες να πλήξει το δήμαρχο Αθηναίων ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εξακολουθεί να γίνεται δεκτός με ενθουσιασμό απο τους πολίτες, οι οποίοι τον ωθούν σε συνεχείς ηγετικές εμφανίσεις που αποτελούν τον προάγγελο της δυναμικής μεταπήδησής του στην κεντρική πολιτική σκηνή".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει οτι "ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι αποφασισμένος να παίξει με την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ένα παιχνίδι για γερά νεύρα. Αφενός μέν δεν εκδηλώνει δημοσίως τις προθέσεις του για τον χρόνο δημιουργίας του κόμματός του, αφετέρου συνεχίζει τις αρχηγικού τύπου εμφανίσεις του".

    [3] Παιδεία

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "κρίση δίχως τέλος. Αν και οι καταλήψεις μειώνονται, τα υπόλοιπα στοχεία που συνθέτουν την εικόνα της παιδείας κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι. Το Συντονιστικό Οργανο των καταληψιών μαθητών αναδιπλώνεται, επαναφέρει ώς αίτημα των κατάργηση του νόμου και επιμένει στις καταλήψεις και τα μπλόκα. Οσο για τους καθηγητές, αδυνατούν να συμβάλλουν στην εκτόνωση, καθώς το ΔΣ της ΟΛΜΕ όχι μόνο δεν είναι σε θέση να καταλήξει σε απόφαση, αλλά ούτε καν να συνεδριάσει".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει οτι "οι λεπτές ισορροπίες που χαρακτηρίζουν την κατάσταση στο χώρο της Εκπαίδευσης τώρα, περισσότερο απο κάθε άλλη φορά, πρέπει να κρατηθούην ώστε οι δύο πλευρές (εκπαιδευτική κοινότητα και υπουργείο Παιδείας) να βρούν τη χρυσή τομή και να δοθεί διέξοδο στην κρίση. Η ΟΛΜΕ επιχειρεί να βρεί αυτή τη χρυσή τομή χωρίς όμως αποτέλεσμα καθώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις εμφανίζεται "διχασμένη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης ) με τίτλο "Κανένα φώς στον ορίζοντα" υποστηρίζει οτι δεν υπάρχει "ουδέν νεώτερον απο το μέτωπο της Παιδείας. Οι καθηγητές δεν κατέληξαν σε κοινή πρόταση, ενώ και οι μαθητές εμφανίζονται διχασμένοι".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) ισχυρίζεται οτι "όλα δείχνουν οτι η αναταραχή στην Παιδεία θα συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα, καθώς δεν αναμένεται ο υπουργός να προχωρήσει σε θεαματικές εξαγγελίες για άρση του αδιεξόδου, εκμεταλλευόμενος την ανοικτή πλέον αντιπαράθεση μαθητών και ΟΛΜΕ".

    [4] Φορολογική πολιτική

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "στο φθινόπωρο ετοποθέτησε τελικώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός -με δηλώσεις του απο τη Βιέννη- την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για την φορολογική μεταρρύθμιση, ενώ παραλλήλως στο υπουργείο Οικονομικών οι ειδικές επιτροπές αναλίσκονται σε αλλεπάλληλες συσκέψεις, προκειμένου να ευρεθή η "χρυσή τομή".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "στην παροχή φορολογικών κινήτρων στις επιχειρήσεις, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, προσανατολίζεται η κυβέρνηση και υπο αυτό το πρίσμα μελετά τη διαγραφή χρεών ύψους ενός τρις δραχμών. Στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου που ξεκινά στις αρχές Μαρτίου και εν μέσω των "πιέσεων" γαι ενίσχυση του κοινωνικού προφίλ του κυβερνώντος κόμματος εξαιτίας των επικείμενων ευρωεκλογών, το οικονομικό επιτελείο αναζητά φιλολαϊκές τονωτικές ενέσεις και οι πιθανές εκδοχές φοροελαφρύνσεων δίνουν και παίρνουν απο κοινού με τις προσπάθειες για τόνωση της απασχόλησης".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι "φορολογικές ελαφρύνσεις απο το 2000 και μετά υποσχέθηκε και επισήμως απο τη Βιέννη ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, τονίζοντας παράλληλα πως η ψήφος των Ελλήνων πολιτών στις ευρωεκλογές δεν μπορεί να είναι χαλαρή. Ο κ. Σημίτης τόνισε οτι αν συνεχιστεί η θετική πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα, θα υπάρξουν περισσότερες δυνατότητες για ανταπόκριση σε αιτήματα που έχουν τεθεί απο καιρό, δηλαδή λιγότερη φορολογία επιβάρυνση απο το χρόνο που έρχεται, απο το 2000, και μετά".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "κάτω απο το τραπέζι του "διαλόγου" που τείνει να πάρει απο την κυβέρνηση μορφή προεκλογικού παζαριού και χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των κοινωνικών εταίρων, το υπουργείο Οικονομικών θα λάβει μονομερώς 7 σκληρά φορολογικά μέτρα που θα επιβαρύνουν μισθωτούς, συνταξιούχους και ιδιοκτήτες ακινήτων".

    [5] Αγρότες

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει "καλό μήνα με... αποκλεισμούς του επαρχιακού οδικού δικτύου στον νομό Καρδίτσας εύχονται σήμερα οι αγρότες της Θεσσαλίας στην κυβέρνηση, που προετοιμάζονται για τη μεγάλη συγκέντρωση της 8ης Φεβρουαρίου που θα καταλήξει στον κόμβο της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ. Κρίσιμη ημερομηνία για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων, θεωρείται η 6η Φεβρουαρίου, οπότε θα υπάρξει η απάντηση του υπουργού Γεωργίας στα αιτήματά τους".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "στους δρόμους βγαίνουν απο σήμερα οι αγρότες της Θεσσαλίας, πραγματοποιώντας συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, σε χωριά και πόλεις της περιοχής, ενώ σε μια εβδομάδα, και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, όπως όλα δείχνουν, οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν με αποκλεισμούς δρόμων και εθνικών οδών, όπως έχει αποφασίσει η Πανθεσσαλική Επιτροπή".

    [6] Συνέντευξη Πετσάλνικου

    "Με τρείς χιλιάδες αστυνομικούς θα ενισχυθούν πολύ σύντομα οι μάχιμες μονάδες της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να αυξηθούν σημαντικά οι περιπολίες και τα μπλόκα στους δρόμους", ανακοινώνει σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Φίλιππος Πετσάλνικος. "Επίσης, αναφέρει οτι η ΕΛΑΣ θα αποκτήσει το δικό της "Καποδίστρια" με σκοπό την αναδιοργάνωση των περιφερειακών αστυνομικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Ακόμη η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων θα πλαισιωθεί αρχικά απο 120 "αδιάφθορους".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Monday, 1 February 1999 - 10:45:25 UTC