Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-11-18

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/11/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εξυγίανση δημοσίου
  • [3] Πολυτεχνείο
  • [4] Σύλληψη Οτσαλάν
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Επιτόκια - Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ)

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι εκδηλώσεις για την 25η επέτειο του Πολυτεχνείου, το νομοσχέδιο για την εξυγίανση του Δημοσίου και η υπόθεση της σύλληψης του Οτσαλάν είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ετσι "τρώνε" τα καμένα. Εκθεση σόκ των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.100.000 στρέμματα κάθε χρόνο παραδίδονται στους οικοπεδοφάγους.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 700 εκατ. στο λογαριασμό του. Εφοριακός αρχηγός φοβερού κυκλώματος τοκογλυφίας. "Τζίρος" πολλών δις το μήνα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ο Οτσαλάν ήρθε στην Αθήνα και τον έδιωξαν. Οι αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Το έκρυψε η κυβέρνηση, το αποκαλύπτει η "Α".

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Τριπλή μάχη για την κινητή τηλεφωνία. Προσφορές και εκπλήξεις στον χορό των δις.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μετατάξεις σαρωτικές στο Δημόσιο. Οδυνηρές αλλαγές ετοιμάζει ο Σημίτης. Επιθεωρητές θα ελέγχουν τους υπαλλήλους. Διευθυντές χάνουν τη θέση τους. Διοικητές θα διαχειρίζονται τα κονδύλια.

    Η ΑΥΓΗ: Οι φοιτητές πάλι στην πορεία του Πολυτεχνείου. Εντονη παρουσία νεολαίας στη χθεσινή επέτειο. Τα ΜΑΤ δικαιολόγησαν την παρουσία τους "τσουβαλιάζοντας" 150 νέους, ακόμη και ανήλικους.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Χιλιάδες ταξί-μαϊμού στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ. Οργανωμένο κύκλωμα πουλάει πλαστές άδειες κυκλοφορίας και πινακίδες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ανω κάτω το Δημόσιο. Τι αλλάζει στη δομή όλων των υπουργείων. Πώς θα γίνουν υποχρεωτικές οι μετατάξεις. Η "Β" αποκαλύπτει την εισήγηση-βόμβα στον Σημίτη.

    ΕΘΝΟΣ: Απο τέστ οι υπάλληλοι του Δημοσίου. Μετρήσεις παραγωγικότητας ξεκινούν απο αστυνομία-συγκοινωνίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Και του χρόνου η συνέχεια του Μύθου. Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ανω-κάτω τα υπουργεία. Τα εκσυγχρονιστικά σχέδια της κυβέρνησης προβλέπουν χιλιάδες μετατάξεις υπαλλήλων με το πρόσχημα της αναδιάρθρωσης των υπουργείων και της Δημόσιας Διοίκησης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δημόσιο: Προσλήψεις-μετατάξεις με νέα κριτήρια. Την Παρασκευή οι αποφάσεις. Τα υπουργεία ζητούν αύξηση των υπαλλήλων αντί για μείωση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΜΑΤ... σε 153 απο "συνεργαζόμενες δυνάμεις". Με παλμό η πορεία και συνθήματα κατά Αρσένη-Αστυνομίας. Αλλά και με "πορεία" της ΕΛΑΣ που έδρασε συνδυασμένα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Εκρηξη αμβλώσεων στα κορίτσια απο 14 έως 19 ετών. Ερευνα-σόκ: αρνητικό ρεκόρ της Ελλάδας σε όλη την Ευρώπη. Εκπαιδευτικό σύστημα και οικογένεια οι ένοχοι για την άγνοια.

    ΕΣΤΙΑ: Τι στοιχίζουν οι πορείες. Τεράστιο το κόστος για την οικονομία.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μας κοστίζει 600 δις η είσπραξη φόρων. Διπλάσια η δαπάνη σε σχέση με την Ευρώπη.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Πληρώνουμε 100 δις για είσπραξη φόρων. ΚΕΠΕ: έχουμε το δαπανηρότερο φορολογικό σύστημα της Ευρώπης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πράσινο φώς για μετατάξεις στο Δημόσιο. Ξεκινούν νέοι οργανισμοί στα υπουργεία.

    ΝΙΚΗ: Ο ρομαντισμός έμεινε στο σπίτι... Τυπικές οι εκδηλώσεις μνήμης για το Πολυτεχνείο. Και φέτος δεν έλειψαν και τα "εθιμοτυπικά" επεισόδια.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Το Πολυτεχνείο ζεί βροντοφώναξε λαός και νεολαία. Μαζικές και μαχητικές πορείες στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αμόκ τζόγου για τα 2,5 δις του Τζόκερ. Περίπου 15 εκατ. στήλες παίχθηκαν στη βόρεια Ελλάδα.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τζόκερ: Το έλα να... δις

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Οι νέες αποφάσεις για τα αυτοκίνητα. Υπάγονται στο νέο καθεστώς όσα βρίσκονται στα τελωνεία.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Συνδιάσκεψη νίκης για τη ΝΔ. Συνέρχεται στις 5-6 Δεκεμβρίου.

    [2] Εξυγίανση δημοσίου

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "το Δημόσιο και οι λειτουργοί του περνούν απο τέστ. Το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης προχωρεί γρήγορα στη λήψη μέτρων που θα συμβάλουν στη βελτίωση της απόδοσής τους. Η παραγωγικότητά τους μπαίνει στο μικροσκόπιο. Η αρχή γίνεται απο Αστυνομία-Συγκοινωνίες".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "μετά τον "Καποδίστρια" των δήμων και κοινοτήτων, ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Αλ. Παπαδόπουλος φιλοδοξεί να αλλάξει τη δομή και οργάνωση των υπουργείων να μεταφέρει αρμοδιότητες και έργο στις περιφέρειες, στις νομαρχίες και να τα καταστήσει επιτελικούς μηχανισμούς παραγωγής πολιτικής".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι "άνω -κάτω τα υπουργεία, απο τις μαζικές μετατάξεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των νέων οργανισμών που σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Οι μετατάξεις αυτές αναμένεται να δημιουργήσουν μεγάλη αναστάτωση στην εύρυθμη λειτουργία των υπουργείων και κατ'επέκατση στην εξυπηρέτηση των πολιτών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "μετατάξεις υπαλλήλων και νέες προσλήψεις προσωπικού με νέο "προσοντολόγιο" δρομολογεί η κυβέρνηση στο δημόσιο τομέα. Τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει την Παρασκευή. Χαρακτηριστικό πάντω ςτων κυβερνητικών προθέσεων είναι οτι τα υπουργεία ζητούν αύξηση, αντί για μείωση, των οργανικών μονάδων και θέσεων εργασίας και αναπαράγουν το υφιστάμενο καθεστώς των "υδροκέφαλων" υπηρεσιών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) εκτιμά οτι "κατάληψη του δημόσιου τομέα προγραμματίζουν οι εκσυγχρονιστές με την τοποθέτηση στις θέσεις -κλειδιά ιδιωτών που βαπτίζονται "εξωτερικοί εμπειρογνώμονες" θα διοικούν ουσιαστικά τα υπουργέια, βαθμολογώντας προϊσταμένους και υπαλλήλους και κυρίως θα διαχειρίζονται εν λευκώ τα τεράστια κονδύλια των κοινοτικών πακέτων Ντελόρ και Σαντέρ".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "η κυβέρνηση ετοιμάζεται να "εκσυγχρονίσει" το Δημόσιο, με χιλιάδες μετατάξεις υπαλλήλων, οι οποίες εξωραϊζονται ως "εθελοντικές" αλλά στην πραγματικότητα θα είανι υποχρεωτικές και με τη δημιουργία"παράλληλης ιεραρχίας" σε όλα τα υπουργεία απο κομισάριους του κόμματος. Το σχέδιο προβλέπει και χιλιάδες νέες προσλήψεις "εξειδικευμένου προσωπικού".

    Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "το σχέδιο για την αναδιοργάνωση των υπουργείων παρέδωσε στον πρωθυπουργό ο υπουργός Εσωτερικών Αλέκος Παπαδόπουλος. Αναγκαστικές μετατάξεις προσωπικού, κατάργηση διευθύνσεων και σύσταση ομάδων διοίκησης έργου με συμμετοχή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων θα είναι τα χαρακτηριστικά των νέων οργανισμών, που θα είναι έτοιμοι μέχρι τα τέλη Απριλίου".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν οτι "ανοίγει ο δρόμος για μετατάξεις προσωπικού στο Δημόσιο. Ο πρωθυπορυγός θα ζητήσει την Παρασκευή, στο Υπουργικό Συμβούλιο, την ταχύτατη κατάρτιση νέων Οργανισμών των υπουργείων, προσαρμοσμένων στον επιτελικό και ελεγκτικό χαρακτήρα της λειτορυγίας που αυτά πρέπει να έχουν. Αυτό πρακτικά σημαίνει συγχωνεύσεις τμημάτων, κατάργηση διευθύνσεων και μετατάξεις προσωπικού ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο αλλού να μην υπάρχουν.... καρέκλες για να καθήσουν οι υπάλληλοι και αλλού να μην υπάρχουν υπάλληλοι".

    [3] Πολυτεχνείο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "άλλη μια επέτειος, η 25η κατά σειράν, των γεγονότων του Πολυτεχνείου, έληξε, χθές αφήνοντας πίσω της την σκόνη του ψεύδους, το πέπλο της παραπληροφόρησης. Ετσι, ώστε για μαι ακόμη φορά να θυμηθούμε οτι σπανίως ιστορία κράτους έχει να επιδείξει τόσο μεγάλη διαστρέβλωση της αλήθειας, όση του Ελληνικού, απο της Μεταπολιτεύσεως και εντεύθεν. Στην περίπτωση δε των γεγονότων του Πολυτεχνείου, η στρέβλωση της αληθείας υπήρξε τοιάυτη ώστε δικαίως να πιστεύει κανείς οτι οι μυθοπλάστες αξίζουν ειδικού βραβείου για το έργο τους".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "με μαζικές και δυναμικές πορείες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και όλες τις μεγάλες πόλεις, ο ελληνικός λαός και η νεολαία τίμησαν την επέτειο της εξέγερσης, υποσχόμενοι να συνεχίσουν αταλάντευτα τον αγώνα για "ψωμί-παιδεία-ελευθερία-εθνική ανεξαρτησία".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "απομονώθηκαν απο τους πάντες οι γνωστοί άγνωστοι, ενώ η αστυνομία ήταν πανέτοιμη. Και έδρασε άμεσα εκεί που χρειάστηκε. Ετσι φέτος ούτε σπασίματα, ούτε φωτιές και μολότοφ υπήρξαν, ενώ η πορεία του Πολυτεχνείου κύλησε, χωρίς ιδιαίτερα παρατράγουδα".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει οτι "οι φοιτητές μπήκαν ξανά στην πορεία του Πολυτεχνείου. Παρά τους φόβους και τις προβλέψεις και παρά την τρομολαγνεία της τηλεόρασης, φέτος δεν έγιναν επεισόδια και η αστυνομία προσπάθησε να δικαιολογήσει την παρουσία της χτυπώντας και συλλαμβάνοντας ακόμη και δεκαπεντάχρονα παιδιά".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει οτι "υποτονική, τόσο σε συμμετοχή και παλμό, όσο και σε παρουσία.. "αναρχικών" ήταν η χθεσινή πορεία του Πολυτεχνείου προς την Αμερικανική πρεσβεία για την 25η επέτειο της φοιτητικής -και όχι μόνο - εξέγερσης του 1973".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "η χθεσινή πορεία του Πολυτεχνείου, πέραν των περιωρισμένων -εφέτος- επεισοδίων, είχε ως συνέπεια τον αποκλεισμό πολλών αρτηριών απο τις πρωινές ώρες, καθώς και την πλήρη εμπορική και κυκλοφοριακή παράλυση του Κέντρου των Αθηνών τις απογευματινές ώρες. Με οικονομικό κόστος δεκάδων δισεκατομμυρίων δραχμών".

    [4] Σύλληψη Οτσαλάν

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "πολύ κοντά στη χορήγηση πολιτικού ασύλου στον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, φαίνετια οτι βρίσκεται η ιταλική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να διακινδυνεύσει τις καλές σχέσεις που έχει με την Τουρκία-η οποία μάλιστα απειλεί με μποϊκοτάζ των ιταλικών προϊόντων-προκειμένου να σεβαστεί το Σύνταγμα και τις δημοκρατικές παραδόσεις της".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ αναφέρει οτι "οι συμπατριώτες του Οτσαλάν σε όλον τον κόσμο, διαδηλώνουν και αυτοπυρπολούνται σε ένδειξη συμπαράστασης ενώ η Αγκυρα φλέγεραι απο την παγκοσμιοποίηση του κουρδικούο ζητήματος, το οποιό επιχειρούσε να περιορίσει σε "εσωτερικό θέμα" πάταξης της τρομοκρατίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν το αίτημα της έκδοσης του Οτσαλάν, ως "πλήγμα στην παγκόσμια τρομοκρατία" και η Γερμανία εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του, χωρίς να έχει ζητήση την έκδοσή του. Απο την άλλη πλευρά, στην Τουρκία καλλιεργείται κλίμα αντιιταλικής υστερίας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης ) σημειώνει οτι "σε δύσκολη θέση βρέθηκε χθές η κυβέρνηση όταν η γραμματεύς του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχι Οτσαλάν, δήλσε πως η Αθήνα απάντησε αρνητικά στο αίτημα για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Επίσημη απάντηση δεν δόθηκε".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ, "ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο ηγέτης του μαρτυρικού κουρδικού λαού, ήρθε στην Αθήνα, αλλά η κυβέρνηση... τον έδιωξε!Θεώρησε οτι η εμπλοκή της Τουρκίας δεν της επέτρεπε τέτοιου είδους.. πολυτέλειες. Ο κυνηγημένος "Απο" δέχτηκε να ανεφοδιαστεί με καύσιμα το αεροπλάνο του και να φύγει. Τελικά κατέληξε στη Ρώμη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "δίνει την ευκαιρία η υπόθεση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν να πέσουν πολλές μάσκες υποκρισίας, με την αντιπαράθεση σε διεθνές επίπεδο των δημοκρατικών και ανθρωπιστικών αρχών με τα κυνικά οικονομικά συμφέροντα. Εδωσε ένα μάθημα αρχών και σεβασμού του ευρωπαϊκού πολιτισμού προς πολλές κατευθύνσεις ο Ιταλός πρωθυπουγός Μάσιμο ντ'Αλέμα υποστηρίζονται ανεπιφύλακτα τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στον πρόεδρο του ΡΚΚ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει οτι "έντονες αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια προκάλεσαν κυρίως στους κόλπους της λεγόμενης "εσωκομαμτικής αντιπολίτευσης" του ΠΑΣΟΚ οι ισχυρισμοί κύκλων του ΡΚΚ περί άρνησης της ελληνικής κυβέρνησης να δεχθεί τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν στο ελληνικό έδαφος. Αντίθετα, η αξιωματική αντιπολίτευση, προσφανώς καλύτερη ενημερωμένη, απέφυγε και την παραμικρή εμπλοκή στο ζήτημα".

    (Γ. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι εκτιμήσεις για την πορεία των επιτοκίων, η έκθεση του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία, η θετική αναφορά της Eurostat στη δραχμή, ο τρόπος φορολόγησης των αγροτικών εισοδημάτων και η μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ψαλίδι" στις επιχορηγήσεις για ιδιωτικές επενδύσεις - Θα διατεθούν 45 δισ. δρχ το 1999, έναντι 90 δισ. το 1998".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Μέτρα κατά της διαφθοράς - Πρωτοβουλία του υπ. Μεταφορών Τ. Μαντέλη για τις μεγάλες ΔΕΚΟ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Το σχέδιο της ΤτΕ για τα επιτόκια - Λ. Παπαδήμος: Εως τις αρχές Δεκεμβρίου η μείωση".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Κίνηση ενίσχυσης των αγορών από τη FED - Μείωσε κατά 0,25% τόσο το προεξοφλητικό, όσο και τα διατραπεζικά επιτόκια".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σε τροχιά ΟΝΕ η δραχμή διαπιστώνει η Eurostat εφ'όσον συνεχισθούν οι τωρινές τάσεις".

    [6] Επιτόκια - Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ)

    Σύμφωνα με την ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σε καμία κίνηση για τη μείωση των επιτοκίων δεν πρόκειται να προβεί σήμερα η ΤτΕ. Η μείωση θεωρείται δεδομένη, αλλά οι κρίσιμες αποφάσεις για το ύψος της και τον αριθμό των επιτοκίων παρέμβασης που θα αφορά θα ληφθούν μέσα στο προσεχές 15μερο και θα ισχύσουν αρχές Δεκεμβρίου".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Wednesday, 18 November 1998 - 9:42:59 UTC