Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-03-20

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 20.03.1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εξυγίανση ΔΕΚΟ
  • [3] Ελληνική οικονομία
  • [4] Κυπριακό
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Χρηματιστήριο - Ιστορικό ρεκόρ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η εξυγίανση των ΔΕΚΟ, οι εξελίξεις στην αγορά και το Χρηματιστήριο από την υποτίμηση και η δίκη του Ακη Πάνου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αφήστε να τους διώξουμε. Ξέσπασαν οι αστυνομικοί για την εγκληματικότητα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σκληρές αποφάσεις για μισθούς-προνόμια. Η αρχή από την Ολυμπιακή.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τα 10 ονόματα των αστυνομικών που καλλιεργούσαν χασίς.

    Η ΑΥΓΗ: Απαγορεύουν την απεργία των αναπληρωτών στα σχολεία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Κλείνει η Ολυμπιακή αν δεν γίνουν μεγάλες θυσίες από τους εργαζόμενους.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δήλωση Κόκκινου: Να επέμβουν εισαγγελείς σε υπουργεία και τράπεζες.

    ΕΘΝΟΣ: Το μέγα δίλημμα για 7.800 εργαζόμενους στην "Ολυμπιακή".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Εισερχόμενοι... εγκαταλείψτε πάσαν ελπίδαν".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Χαριστικές ρυθμίσεις σε ποδοσφαιρικές ομάδες και σωματεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ρεκόρ κερδών και ακρίβειας. Ιλιγγιώδεις ρυθμοί ανόδου στο Χρηματιστήριο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αμόκ 20.000 ΙΧ σε 9 μέρες. 100 δις για αγορές μετά την υποτίμηση.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Κλείνει το Πάσχα η ΟΑ... αν δεν συμφωνήσουν οι συνδικαλιστές με πάγωμα μισθών και εργασιακές αλλαγές.

    ΕΣΤΙΑ: Δεν αντέχει η Κυβέρνησις Σημίτη.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο.Α.:σκληρά μέτρα - "πιλότος" για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Πετάει η Σοφοκλέους. Χωρίς φτερά η Ο.Α.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μανιφέστο διαρθρωτικών αλλαγών με ορίζοντα το 2001.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εκβιαστικές πιέσεις για αυξήσεις στην αγορά με αιχμή τα φάρμακα.

    ΝΙΚΗ: Τελευταία ευκαιρία... για εργαζόμενους-"Ολυμπιακή", αλλά και την κυβέρνηση...

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ξεπούλημα της "Ολυμπιακής Αεροπορίας".

    [2] Εξυγίανση ΔΕΚΟ

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "Αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα βρίσκονται οι 7.800 εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή Αεροπορία. Το δίλημμα που αντιμετωπίζουν είναι "ή δέχεσθε τη μείωση των αποδοχών στα προ τριετίας επίπεδα ή κλείνει η επιχείρηση".Η κυβέρνηση ανέθεσε ήδη τη διεξοδική μελέτη του θέματος σε ομάδα νομικών, με επικεφαλής τον συνταγματολόγο Γ. Παπαδημητρίου".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" και την επιτάχυνση των διαδικασιών ξεπουλήματος του εθνικού αερομεταφορέα σε ιδιώτες, ενέκρινε και τυπικά χτες η κυβερνητική επιτροπή κάνοντας αρχή των διαβόητων συνοδευτικών της υποτίμησης μέτρων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "νέο πρόγραμμα εξυγίανσης της "ΟΑ" με χρονικό ορίζοντα διάρκειας από το 198 έως το 2002 ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών με στόχο την εξοικονόμηση 50 δισεκατομμυρίων δραχμών κάθε χρόνο από το λειτουργικό κόστος της εταιρίας. Ευχή και ελπίδα της κυβέρνησης μετά την αποτυχία του τριετούς προηγούμενου προγράμματος, είναι να εξοικονομηθούν μετά το πέρας της πενταετίας 170 δισεκατομμύρια δραχμές από τα οποία, εφόσον πληρωθούν τα τοκοχρεολύσια ύψους 120 δις να υπάρξει όφελος της τάξεως των 50 δις δραχμών".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "ερήμην των εργαζομένων η κυβέρνηση προχώρησε χθες σε αποσπασματικά μέτρα από τα οποία προκύπτει ότι επιρρίπτει αποκλειστικά στους εργαζόμενους την ευθύνη για την κακοδαιμονία του εθνικού αερομεταφορέα. Η κυβερνητική επιτροπή δεν παρουσίασε ολοκληρωμένο σχέδιο για το μέλλον της "Ολυμπιακής" απλώς αποφάσισε να περιορίσει ορισμένα "προνόμια" των εργαζομένων".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "το "πράσινο φως" για οδυνηρά μέτρα που αφορούν τους εργαζόμενους στην Ολυμπιακή Αεροπορία έδωσε χθες η κυβερνητική επιτροπή η οποία συνεδρίασε για να εξετάσει το μέλλον του εθνικού μας αερομεταφορέα".

    [3] Ελληνική οικονομία

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "αγοραστική φρενίτιδα χθες στη Σοφοκλέους με το γενικό δείκτη να εκτινάσσεται στα ύψη και να σημειώνει ρεκόρ όλων των εποχών, φτάνοντας στις 1.861,73 μονάδες. Την ίδια στιγμή στο μέτωπο των τιμών τα νέα δεν είναι ευχάριστα. Οι βιομήχανοι και οι προμηθευτές πιέζουν για αυξήσεις, που αναμένεται να φέρουν αύξηση μέχρι 2 μονάδες στον πληθωρισμό".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ,"παρά την αγωνιώδη προσπάθειαν που καταβάλλει η κυβέρνησις δια να αναστρέψη το αρνητικόν κλίμα μετά την αιφνίδιαν υποτίμησιν της δραχμής, δεν φαίνεται να το επιτυγχάνη. Ετσι, παρά την νέαν άνοδον - δια τρίτην συνεχή ημέραν - των τιμών είς το Χρηματιστήριον και τας χθεσινάς ανακοινώσεις δια την Ολυμπιακήν Αεροπορίαν, το κλίμα ευφορίας που επιχειρεί να καλλιεργήση η Κυβέρνησις δεν ευρίσκει ανταπόκρισιν".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "το Χρηματιστήριο συνεχίζει την ξέφρενη πορεία ανόδου - χθες έκανε ρεκόρ όλων των εποχών για να κλείσει στις 1.861,73 μονάδες, η δραχμή συνεχίζει την πορεία σταθεροποίησής της στα νέα της επίπεδα, δημιουργώντας έντονες πτωτικές τάσεις στα επιτόκια και οι τιμές των ομολόγων βελτιώνονται σημαντικά. Δίπλα όμως σε αυτές τις θετικές εξελίξεις υπάρχουν και οι ανησυχητικές. Στην αγορά καταναλωτικών προϊόντων σημειώνονται μεγάλες ανατιμήσεις, που οδήγησαν ακόμη και σε προσωπικές παρεμβάσεις υπουργών."

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "την λήψι διαρθρωτικών μέτρων που θα ενισχύσουν την αγορά, ζήτησε ο πρόεδρος της Ενώσεως Ελληνικών Τραπεζών και Διοικητής της ΕΘνικής Τραπέζης κ. Θεόδωρος Καρατζάς. Ο κ. Παπαντωνίου από την πλευρά του ζήτησε αλλαγές στην αγορά εργασίας στον τραπεζικό τομέα όπως είναι τα ευέλικτα ωράρια ενώ εξέφρασε την πεποίθησί του ότι από τις αρχές του καλοκαιριού θα αρχίση η σταδιακή αποκλιμάκωσις των επιτοκίων των καταθέσεων και των χορηγήσεων".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ τονίζει ότι "την ώρα που η Σοφοκλέους έχει απογειωθεί η Ολυμπιακή ετοιμάζεται για πτήση με... άγνωστο προορισμό. Η άνοδος στο Χρηματιστήριο ξεπέρασε κάθε όριο από καταβολής του. Εφθασε τις 1.861 μονάδες (άνοδος 6,09%) και ο τζίρος ανέβηκε στα 97 δισεκατομμύρια δραχμές. Το "όχημα" έσυραν και πάλι οι τράπεζες. Οι μετοχές Εθνικής, Πίστεως, Εργασίας και Ιονικής, πέτυχαν το ανώτατο όριο ανόδου (8%) σε μια μέρα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της υποστηρίζει ότι "για ναυάγιο της ελληνικής οικονομίας εφάμιλλο με εκείνο του Τιτανικού μίλησε προχθές στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Δ. Σιούφας και ίσως ήταν η πιο χαρακτηριστική τοποθέτηση των τελευταίων ημερών."Ναυάγιο". Η λέξη χαρακτηρίζει την οικονομική πολιτική, την κυβερνητική τακτική και τις πρωθυπουργικές επιλογές. Ομως όλα τα ναυάγια έχουν θύματα. Και δυστυχώς το ναυάγιο της κυβέρνησης Σημίτης έχει θύματα ολόκληρο τον ελληνικό λαό".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι "τα δύο πρόσωπα της υποτίμησης εμφανίζονται ανάγλυφα στην ελληνική αγορά. Τεράστια κέρδη για τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο με τα ξένα κεφάλαια να καθορίζουν τη διάρκεια της "άνοιξης". Ο πολύς κόσμος πάντως αντιμετωπίζει τη γενική ακρίβεια. Η κυβέρνηση σκέπτεται παρέμβαση στους έμμεσους φόρους και παιχνίδι με το πετρέλαιο θέρμανσης για να τιθασεύσει κάπως τον τιμάριθμο".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "απολύτως ικανοποιητικό για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι το περιεχόμενο της δήλωσης της βρετανικής προεδρίας αναφορικά με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "προκλητικός εμφανίστηκε για άλλη μια φορά χθες ο Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος μίλησε για "δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών" στην Κύπρο και αξιώνοντας οι μετέπειτα συνομιλίες με την Ελληνοκυπριακή πλευρά να κινηθούν σ'αυτό το επίπεδο".

    ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν ότι "παράθυρο για αλλαγή της βάσης του διακοινοτικού διαλόγου άνοιξε ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Ντιέγκο Κορντοβέζ αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ντενκτάς, δηλώνοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει αν το αποφασίσουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι "η προσπάθεια του Ντιέγκο Κόρντοβεζ να σπάσει το αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει η αδιαλλαξία του Ντενκτάς στο Κυπριακό δεν φαίνεται να επιτυγχάνει. Ο κατοχικός ηγέτης εμμένει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους του, σε χωριστή κυριαρχία και σε νέες διαδικασίες".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ,"σήκωσε τα χέρια ψηλά", μπροστά στην αδιαλλαξία του Ραούφ Ντενκτάς ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Ντιέγκο Κόρντοβεζ αλλά παρόλαυτά τήρησε άψογη στάση απέναντί του. Μετά την τρίωρη συνάντησή του χθες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κατά την οποία του επέδωσε επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό ο κ. Κόρντοβεζ φανερά απογοητευμένος δήλωσε ότι η κατάσταση στο Κυπριακό είναι δύσκολη και ότι το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί από τις δύο κοινότητες και όχι απο εξωτερικούς παράγοντες".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "συμφωνήθηκε τελικά στις Βρυξέλλες η οριστική διατύπωση της εναρκτήριας δήλωσης της βρετανικής προεδρίας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "το έντονο παρασκήνιο και η ανοικτή αντιπαράθεση της ελληνικής πλευράς με τη γαλλική σημάδεψαν την τελική διατύπωση της εναρκτήριας δήλωσης της βρετανικής προεδρίας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το τελικό κείμενο, το οποίο υιοθετήθηκε χθες στις Βρυξέλλες από το Συμβούλιο των Μόνιμων Αντιπροσώπων ικανοποιεί την Αθήνα και τη Λευκωσία, αφού δεν περιέχονται οι γαλλικές θέσεις, οι οποίες προέτασσαν την επίλυση του Κυπριακού για την ένταξη της Μεγαλονήσου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η άνοδος-ρεκόρ του δείκτη τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τα μέτρα για την εξυγίανση της Ολυμπιακής, η γενική συνέλευση της Ενώσεως Ελληνικών Τραπεζών, οι νέες εισροές ecu-μάρκων στην αγορά συναλλάγματος και η συνεχιζόμενη άνοδος τιμών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ιλιγγος κερδών και συναλλαγών στο ΧΑΑ - Ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών για το δείκτη."

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αναγκαίες οι συγχωνεύσεις όπως επισημάνθηκε στη Γ.Σ. της Ενώσεως Ελληνικών Τραπεζών."

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ιστορικό ρεκόρ - Εκτίναξη του δείκτη στις 1.861,7."

    ΚΕΡΔΟΣ: "'Συνεστίαση' ξένων τραπεζιτών στην Αθήνα - Εντονο ενδιαφέρον για τοποθέτηση κεφαλαίων στην Ελλάδα".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Καυτό χρήμα οι εισροές για την Τράπεζα της Ελλάδος - Ανησυχία για τις παρενέργειες στη δραχμή και τα επιτόκια."

    [6] Χρηματιστήριο - Ιστορικό ρεκόρ

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι: "Νέο ιστορικό ρεκόρ πέτυχε χθες η Σοφοκλέους με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Ο Γενικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 1861,73 μονάδες παρουσιάζοντας άνοδο 6,09%, επίπεδο το οποίο είναι το υψηλότερο όλων των εποχών."
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Friday, 20 March 1998 - 15:44:15 UTC