Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-03-19

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News distribution manager" <dist@hri.org>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/03/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ολυμπιακή Αεροπορία
  • [3] Πολιτική της δραχμής
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδος τιμών-συναλλαγών

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η δημοσιονομική πολιτική, η συζήτηση στη Βουλή για την πολιτική της δραχμής και η πρόθεση της κυβέρνησης για ρύθμιση χρεών είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μείωση μισθών.Οι εργαζόμενοι χάνουν έως και 250.000 το μήνα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΙΧ: οι τιμές των αντιπροσωπειών.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: 10 αστυνομικοί καλλιεργούσαν τόνους χασίς.

    Η ΑΥΓΗ: "Αλμυρά" τα τρόφιμα με το πρόσχημα της υποτίμησης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πάμε για νέα υποτίμηση, αν δεν προχωρήσουν οι αλλαγές στον δημόσιο τομέα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Θέλουν να φιμώσουν τη "Βραδυνή".

    ΕΘΝΟΣ: Το σόκ αρχίζει απο την "Ολυμπιακή". Πρώτο κρίσιμο τέστ για την κυβέρνηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πεθαίνουν οι γέροντες για να ζούν οι ..δημογέροντες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μοιραίος πρωθυπουργός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πόλεμο τιμών φέρνει η υποτίμηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πτήση αγωνίας. Κρίνεται σήμερα-αύριο η τύχη της Ολυμπιακής.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ιλιγγος κερδών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

    ΕΣΤΙΑ: Τι παίζεται στο Χρηματιστήριο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εισβολή ξένων επενδυτών.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Ενας μισθός λιγότερος απο την υποτίμηση.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Νέες αυξημένες τιμές στα ΙΧ αυτοκίνητα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Λίστα -φωτιά για ζημιογόνες και ιδιωτικοποιήσεις.

    ΝΙΚΗ: Το μαύρο παρελθόν επιστρέφει στη ΝΔ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Αγωνιστικά αντιδρούν οι εργαζόμενοι.

    [2] Ολυμπιακή Αεροπορία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά οτι είναι "ώρα αποφάσεων" για την Ολυμπιακή Αεροπορία.Η Κυβερνητική Επιτροπή συνεδριάζει σήμερα για να αποφασίσει σκληρά μέτρα με στόχο τη μείωση του ετήσιου κόστους λειτουργίας της κατά 50 δις.Αφορούν αύξηση ορίων απασχόλησης των ιπταμένων, ελαστικό ωράριο και "σπαστή" βάρδια στο έδαφος, περικοπές σε δευτερεύουσες απολαβές και στα δωρεάν εισιτήρια".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να έρθει σε ρήξη με οργανωμένα συμφέροντα και συντεχνίες δεν θα διστάσει να κηρύξει επιστράτευση του προσωπικού αν τα μέτρα που προωθεί πυροδοτήσουν σκληρές αντιδράσεις και να βάλει ακόμη και λουκέτο στην Ολυμπιακή εφόσον κριθεί αναγκαίο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "η κυβέρνησις βάζει "νυστέρι" στην ΟΑ με στόχο την εξυγίανσί της αλλά οι εργαζόμενοι αντιδρούν και απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις ακόμη και τις ημέρες του Πάσχα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει οτι "τον επίσημο μανδύα της κυβερνητικής επικύρωσης ενδύονται σήμερα οι αποφάσεις της διοίκησης της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" για εκ βάθρων αλλαγές στα εργασιακά δικαιώματα μέσω του νέου κανονισμού εργασίας που καταρτίστηκε.Κι ενώ η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να φθάσει τα πράγματα στα άκρα έως και να βάλει λουκέτο στον εθνικό αερομεταφορέα αν οι εργαζόμενοι δεν δεθχούν τα νέα μέτρα τα συνδικάτα αναμένουν τις ρυθμίσεις με το δάκτυλο στην σκανδάλη καταγγέλλοντας πως πρόκειται για προειλημμένες αποφάσεις χωρίς τη συμμετοχή της σε αυτές".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,"επί τάπητος τίθεται σήμερα στην κυβερνητική επιτροπή το θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας και οι κατευθυντήριες γραμμές που πρόκειται να δοθούν στη διοίκηση της εταιρίας συνοψίζονται στην εντολή:"περικόψτε ετησίως δαπάνες ύψους 50 δις δρχ".

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει οτι "καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της Ολυμπιακής Αεροπορίας είναι η σημερινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής η οποία καλείται να επικυρώσει το επιχειρησιακό σχέδιο και τον κανονισμό εργασίας του εθνικού μας αερομεταφορέα".

    ΤΑ ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο σημειώνουν οτι "και ενώ σήμερα δρομολογούνται με "πράσινο φώς" απο την Κυβερνητική Επιτροπή οι αλλαγές στην Ολυμπιακή...καλό θα ήταν να αποδοθούν "τα του Καίσαρος τω Καίσαρι":γιατί όλες οι ευθύνες για την κακοδιαμονία του εθνικού αερομεταφορέα δεν μπορεί να αποδοθούν σε απεργίες ή διεκδικήσειες του προσωπικού της...και να διαγράφονται η ασυνέπεια της Πολιτείας,τα λάθη τνω εκάστοτε κυβερνήσεων...και οι αλλεπάλληλες αλλαγές των διοικήσεων -τόσες, όσες και των αρμοδίων υπουργών".

    Κατά το ΕΘΝΟΣ,"αντιμέτωπη με το πρώτο, ύστερα απο την υποτίμηση της δραχμής, κρίσιμο τέστ βρίσκεται η κυβέρνηση.Σήμερα αποφασίζονται σκληρά μέτρα για την εξυγίανση της Ολυμπιακής Αεροπορίας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει οτι ,"σε οριστικό αδιέξοδο έφτασε τον εθνικό αερομεταφορέα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τώρα επιχειρεί για δεύτερη φορά να τον εξυγιάνει με την εφαρμογή μέτρων σε βάρς των εργαζομένων και με την απειλού του "λουκέτου" εφόσον αυτά δεν γίνουν αποδεκτά".

    [3] Πολιτική της δραχμής

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "σε υψηλούς τόνους κινήθηκε χθές η συζήτηση στη βουλή για την ένταξη της δραχμής στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε με έμφαση οτι η κυβέρνηση πέτυχε "νίκη πρώτου μεγέθους" για τη χώρα, τονίζοντας οτι οι εξελίξεις στην αγορά δικαίωσαν ήδη την επιλογή".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "ο πρωθυπουργός δεν βλέπει οτι η υποτίμηση και τα επικείμενα μέτρα βλάπτουν το εισόδημα πολλών πολιτών-ιδιαίτερα των ασθενέστερων- και επιμένει σε πανηγυρισμούς για την εξέλιξη.Χθές στη βουλή, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις του Ν. Κωνσταντόπουλου, του Δ. Τσοβόλα και του Δ. Σιούφα επανέλαβε οτι μακροχρονίως θα κερδίσουν όλοι οι Ελληνες".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ,"τον πρώτον έντονον κοινοβουλευτικόν έλεγχον δια την υποτίμησιν εδέχθη χθές κατά την "ώραν του πρωθυπουργού" ο κ. Κ. Σημίτης κατόπιν επικαίρων ερωτήσεων του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ κ. Σιούφαφ και των προέδρων του ΣΥΝ κ. Κωνσταντόπουλου και του ΔΗΚΚΙ κ. Τσοβόλα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει οτι "προκλητικός εμφανίστηκε χτές στη Βουλή ο πρωθυπουργός και προσβάλλοντας βάναυσα τον ελληνικό λαό που υφίσταται ήδη τα δεινά της υποτίμησης της δραχμής, υποστήριξε πάλι οτι απο αυτήν θα κερδίσουν όλοι οι Ελληνες,αφού η υποτίμηση ήταν "μια νίκη πρώτου μεγέθους".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει οτι "μια απο τις πλέον επώδυνες μέρες στην κοινοβουλευτική του ζωή επεφύλασσε χθές η Βουλή στον πρωθυπουργό, ο οποίος καταγγέλθηκε με την πιο σκληρή και αιχμηρή γλώσσα γαι το θέμα της υποτίμησης της δραχμής απο τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Δ. Σιούφα, αλλά και απο τους αρχηγούς του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ κατά τη συζήτηση σχετικών ερωτήσεών τους στο πλαίσιο της "Ωρας του Πρωθυπουργού".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ υποστηρίζει οτι "τη στήριξη της επιλογής του για υποτίμηση της δραχμής απαιτεί απ'όλα τα μέλη της κυβέρνησης και τα κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός.Για το λόγο αυτό έχει εκδώσει ειδική οδηγία την οποία έχουν παραλάβει όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.Στο κείμενο αυτό καταγράγονται αναλυτικά οι λόγοι που οδήγησαν στη συγκεκριμένη επιλογή".

    Κατά τη ΒΡΑΔΥΝΗ,"πανωλεθρία υπέστη χθές η κυβέρνηση στη Βουλή.Ο κ. Σημίτης αντι να δώσει ως όφειλε σαφείς απαντήσεις στα ερωτήαμτα και στις συνεχείς εκκλήσεις των κκ Σιούφα (ΝΔ), Κωνσταντόπουλου (ΣΥΝ) και Τσοβόλα (ΔΗΚΚΙ) στο πλαίσιο της "Ωρας του πρωθυπουργού" "ανέκρουσε πρύμναν" και διαστρεβλώνοντας την αλήθεια προσπάθησε να εμφανίσει μια εξωραϊσμένη εικόνα στη μετά υποτίμηση εποχή".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ στο σχόλιό της υπογραμμίζει οτι "ο πρωθυπουργός το δήλωσε καθαρά: για την κυβέρνηση ένας είναι ο στόχος, η ένταξη της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση της Ευρώπης (ΟΝΕ).Βεβαίως θα ήταν πιο ακριβής στις διατυπώσεις του ο κ. Σημίτης εάν έλεγε:"αυτό που μετράει για την κυβέρνηση είναι οι απαντήσεις και οι αποφάσεις (οι διαταγές θα λέγαμε εμείς ) της ΟΝΕ".Ανεξάρτητα,ωστόσο απο τα ρητορικά σχήματα του πρωθυπουργού και τη φραστική διπλωματία με την οποία επενδύθηκε η υποτίμηση δύσκολα μπορεί να επικαλύψει κανείς το εφιαλτικό πολιτικό πρόβλημα που ανέδειξε η υποτίμηση".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "η Τουρκία προχωρά μεθοδικά και ταχύτατα την πρότασή της για δημιουργία βαλκανικής ειρηνευτικής δύναμης, προκαλώντας προβλήματα και "πονοκεφάλους" στην Αθήνα, η οποία βλέπει να μένει πίσω στην ανάπτυξη των δικών της πρωτοβουλιών για τη δημιουργία αντίστοιχων θεσμών ασφάλειας και σταθερότητας στη Βαλκανική".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "στον Ελληνα υπουργό εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους οι Ηνωμένες Πολιτείες για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών απο την Κύπρο έως το Αιγαίο με τρόπο που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η νέα άνοδος τιμών-συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών,η αντιπαράθεση κυβέρνησης-κομμάτων για την δραχμή στη Βουλή,οι θέσεις του ΣΕΒ για την οικονομική πολιτική,η εξυγιάνση των ΔΕΚΟ-Ολυμπιακής,η νέα άνοδος-ρεκόρ των τιμών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών:``Εισβολή" ξένων κεφαλαίων στην ελληνική αγορά - Πάνω από 100 δισ.οι τοποθετήσεις των ξένων στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.''

    ΕΞΠΡΕΣ:``Εληξε η "περίοδος χάριτος"-Αυστηροί όροι για τη διάθεση των πόρων του πακέτου Σαντέρ.''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:`` Μετοχές έναντι θυσιών στους εργαζομένους της Ολυμπιακής - Εισήγηση σωτηρίας της Ολυμπιακής κάνει σήμερα ο Τ.Μαντέλης.''

    ΚΕΡΔΟΣ:``Διευκολύνσεις από τράπεζες στα δάνεια σε συνάλλαγμα -Συστάσεις να μην "γυρίσουν" σε δραχμικές χορηγήσεις.''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:``Φόβοι και για νέα επίθεση στη δραχμή εκφράζονται από τον πρωθυπουργό για το επόμενο δίμηνο.''

    [6] Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδος τιμών-συναλλαγών

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι:``Σαρωτικές αγορές μετοχών από ξένους επενδυτές εκτόξευσαν τον χθεσινό τζίρο του Χρηματιστηρίου στο ιστορικό επίπεδρο ρεκόρ των 162,3 δισ.δρχ, ενώ ο γενικός δείκτης σημείωσε νέα άνοδο 1,01% και έκλεισε στις 1.754,93 μονάδες, αφού πρώτα "πέρασε" και από τις 1.811,51.''
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Thursday, 19 March 1998 - 11:17:59 UTC