Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-02-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 13/02/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [4] Συνδιάσκεψη ΠΑΣΟΚ
  • [5] Εξελίξεις στη ΝΔ
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Προϋπολογισμός - Εσοδα

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας ΓΣΕΕ-εργοδοτικών οργανώσεων, η ιδεολογική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ και οι κινητοποιήσεις του αγροτών, είναι τα βασικά θέματα του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κομπασμός από Πασόκο μέσα στη Βουλή. Είμαι βουλευτής και δέρνω! Επιτέθηκε σε διαιτητή, λόγω... ασυλίας!

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ελεγχος των καταθέσεων για το ξέπλυμα "μαύρου" χρήματος.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ετσι φουσκώνουν τους λογαριασμούς στα τηλέφωνα. Ολοι οι τρόποι που χρησιμοποιούνται.

    Η ΑΥΓΗ: Το αδιέξοδο πάλι στους δρόμους. Σήμερα οι αγρότες αποφασίζουν για τα μπλόκα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μετωπική κυβέρνησης με συνδικάτα. Ξήλωμα στις ΔΕΚΟ και κύμα ιδιωτικοποιήσεων -καμιά υποχώρηση στα αιτήματα των αγροτών.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Βόμβα Βαρβιτσιώτη. Ξένοι και διαπλεκόμενα μεθοδεύουν τη διάσπαση της ΝΔ.

    ΕΘΝΟΣ: Εφοδος με ρίσκο. "Μπροστά, έστω κι αν συγκρουστούμε".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με κάλπικη "πεντάρα" θέλει να μας... ψωνίση η Τουρκία. Η Ελλάδα μελετά (!) την πρότασι πέντε σημείων του Ισμαήλ Τζεμ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αίσχος. Βουλευτής μας με νοοτροπία χούλιγκαν. Τον αμνήστευσαν προκλητικά οι συνάδελφοί του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εξι μισθοί στην Εφορία. Επίσημη ευρωπαϊκή έκθεση-σοκ για τους Ελληνες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο Μαζιώτης με επιστολή του στην "Ε" ομολογεί: "Εγώ έβαλα τη βόμβα".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Εργασιακή ειρήνη για δύο χρόνια στην Ελλάδα. Εργοδότες και ΓΣΕΕ συμφωνούν για αυξήσεις 5,5% το 1998 και 4,5% το 1999.

    ΕΣΤΙΑ: Αμφίρροποι τάσεις εις το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ. Ιδεολογικόν "μανιφέστο" του Α. Τσοχατζόπουλου

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέο "δώστε και σώστε". Στο σφυρί πάλι το κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα των αυθαιρέτων.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Πτυελοδοχείο το Κοινοβούλιο. Ξέσπασμα του Απ. Κακλαμάνη.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Βιάζονται για "λύση" στη Αιγαίο. Κατηγορηματικό όχι της Ελλάδας στις προτάσεις-πρόκληση των Τούρκων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Οι νέοι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων για το 1998. Ολοι οι πίνακες.

    ΝΙΚΗ: "Ιδια γεύση" από Τουρκία. Ούτε λέξη για Χάγη οι γείτονες. Πέντε προτάσεις "φερετζές" των διεκδικήσεων.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ξεχειλίζει πλέον το ποτήρι... Νέα προσπάθεια κοροϊδίας των αγροτών από την κυβέρνηση.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "προφίλ 'διαλλακτικότητας' με ουσιαστικό αποδέκτη την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενόψει της Ευρωπαϊκής διάσκεψης από την οποία έχει μείνει εκτός με δική της επιλογή, επιχειρεί να παρουσιάσει η Αγκυρα. Η πρόταση πέντε σημείων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δεν παρουσιάζει κάτι καινούργιο, καθώς επαναλαμβάνει την πάγια θέση της Αγκυρας για εφ' όλης της ύλης διάλογο και περιλαμβάνει διαδικασίες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "με δύο 'γλώσσες' απάντησε χθες η κυβέρνηση, στην πρόταση πέντε σημείων, που με κάθε διπλωματική επισημότητα υπέβαλε χθες η Αγκυρα στην Αθήνα για τα Ελληνοτουρκικά. 'Θα μελετήσουμε και εν καιρώ θα απαντήσουμε', δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την απέρριψε".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "με ψευδεπίγραφη 'έκκλησι ειρήνης από την Τουρκία προς την Ελλάδα', εκβιάζει, από χθες, η Αγκυρα, διά προτάσεως '5 σημείων' την χώρα μας. Ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος Ισμαίλ Τζεμ, κάλεσε τον Ελληνα Πρεσβευτή κ. Δημ. Νεζερίτη, στον οποίο επέδωσε διπλωματική νότα, στην οποία, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα καλείται να προχωρήση σε κοινή καταγραφή των 'προβλημάτων στο Αιγαίο' με την Τουρκία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "τον Ελληνα πρεσβευτή κ. Δημήτρη Νεζερίτη επισκέφτηκε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Ισμαίλ Τζεμ, και του επέδωσε σχετική πρόταση που περιείχε δέσμη πέντε σημείων και με την οποία προσπαθεί η Αγκυρα να προωθήσει τις πάγιες και πολλαπλώς στο παρελθόν διατυπωθείσες θέσεις της, αφετέρου να παρουσιαστεί με ένα φιλειρηνικό 'προφίλ' και ύφος".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "αποφασισμένη να μην παρασυρθεί από τον νέο διπλωματικό ελιγμό της Αγκυρας, με τον οποίο επιχειρείται η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την επανασύσφιξη των τουρκοκοινοτικών σχέσεων ενόψει της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, φέρεται η ελληνική κυβέρνηση η οποία διά του εκπροσώπου της εμφανίστηκε ιδιαιτέρως επιφυλακτική έναντι της πρότασης πέντε σημείων του κ. Τζεμ, η οποία κατ' ουσίαν επαναλαμβάνει τους ήδη γνωστούς τουρκικούς ισχυρισμούς".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο βασικό της σχόλιο επισημαίνει ότι "επέστρεψε στη γραμμή της αδιαλλαξίας η Τουρκία με την πρόταση πέντε σημείων που επέδωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαίλ Τζεμ στον Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα, δίνοντας ακόμη ένα δείγμα του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει το θέμα της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει ότι "στην παγίδα της Αγκυρας, η οποία προσπάθησε να εντυπωσιάσει τη Διεθνή Κοινότητα με την άνευ ιδιαιτέρας ουσίας χθεσινή πρόταση διαλόγου, έπεσε η ελληνική κυβέρνηση. Το μεσημέρι ο κ. Ρέππας, απέρριψε με επιπόλαιο και κατηγορηματικό τρόπο τα πέντε σημεία της πρότασης Τζεμ, ενώ λίγες ώρες αργότερα ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου δήλωνε το αντίθετο".

    [3] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "έξαρση των αγροτικών κινητοποιήσεων (προς το παρόν όμως σε μικρότερη έκταση από πέρσι) αναμένεται μετά το αδιέξοδο που επισημοποιήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση κυβερνητικών στελεχών και της Πανθεσσαλικής Επιτροπής. Κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε πλήρης διάσταση στρατηγικής για την αγροτική οικονομία".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "άκαρπη, χάρης στην κυβερνητική αδιαλλαξία, απέβη η χθεσινή σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον υπουργό Γεωργίας, Στέφανο Τζουμάκα με τους τους εκπροσώπους της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής. Η χθεσινή στάση του κυβερνητικού κλιμακίου, κατ' εντολή του πρωθυπουργού, απογοήτευσε και όσους είχαν ελπίσει σε διαλλακτική στάση της κυβέρνησης, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να επανέλθει η ηρεμία στον αγροτικό κόσμο, που πράγματι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ στο βασικό του σχόλιο τονίζει ότι "οι αγρότες συμπληρώνουν σήμερα 12 ημέρες στους δρόμους. Και φαίνεται να επικρατούν φωνές που επιθυμούν αποκλεισμό των Εθνικών Οδών για όλους. Η πραγματικότητα όμως είναι οδυνηρή και αυτήν αντιμετωπίζει όλος ο ελληνικός λαός. Περνούν τα χρόνια και όχι μόνο δεν γίνεται ουσιαστικός και αποτελεσματικός διάλογος για να βρεθούν έγκαιρα οι λύσεις, αλλά δεν γίνεται ούτε στοιχειώδης προσπάθεια προγραμματισμού".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υπογραμμίζει ότι "απρόβλεπτες εξελίξεις αναμένονται στο θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων, μετά τη χθεσινή άκαρπη συνάντηση των εκπροσώπων των αγροτών με τον κ. Τζουμάκα και τους άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Οι δύο πλευρές έμειναν αμετακίνητες στις θέσεις τους και τούτο σημαίνει ότι οι διεκδικήσεις των αγροτών θα γίνουν εντονότερου χαρακτήρα τις επόμενες ημέρες".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "το δρόμο της σύγκρουσης με αγρότες επέλεξε για άλλη μια φορά η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, αρνούμενος να ικανοποιήσει έστω και ένα από τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου".

    [4] Συνδιάσκεψη ΠΑΣΟΚ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "την ανάγκη να εγκαταλειφθούν τα δόγματα του παρελθόντος και να αναζητηθούν νέες απαντήσεις για τα σύγχρονα προβλήματα, θα επισημάνει ο πρωθυπουργός κ. Κων. Σημίτης στην ομιλία του, με την οποία ανοίγουν σήμερα οι εργασίες της διήμερης Ιδεολογικής Συνδιάσκεψης του κυβερνώντος κόμματος".

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ "το στίγμα μιας νέας 'κοινωνικής πολιτικής' αναμένεται να δώσει σήμερα ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας την αναγκαιότητά της, ιδιαίτερα σε μια εποχή "δημοσιονομικής κρίσης", όπως θα πει".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "τας εντόνους εσωτερικάς αντιθέσεις εις τον κυβερνητικόν χώρον, που εκαλύφθησαν προσωρινώς από τα πρόσφατα γεγονότα εις την Αξιωματικήν Αντιπολίτευσιν, αναμένεται να αναδείξη η διήμερος ιδεολογική Συνδιάσκεψις του ΠΑΣΟΚ που αρχίζει σήμερον. Την εκτίμησιν αυτήν διατυπώνουν πολιτικοί κύκλοι που διατυπώνουν πολιτικοί κύκλοι που γνωρίζουν καλώς τα συμβαίνοντα εις την κυβέρνητικήν παράταξιν".

    [5] Εξελίξεις στη ΝΔ

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "δέκα ημέρες μετά από τις διαγραφές των "6", αν μιλήσει στη ΝΔ, με τους βουλευτές ή τους παρακολουθήσει καθημερινά στις δραστηριότητές τους, μπορεί να γράψει βιβλίο, όχι μόνο από τις αιχμές ή τα ανέκδοτα κατά του Κ. Καραμανλή, αλλά τόσο για τις συμμαχίες που διαμορφώνονται όσο και για τις αναλύσεις, που κάνουν για την πορεία του προέδρου της ΝΔ και του κόμματος".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "αν και στη ΝΔ επικρατεί κλίμα ηρεμίας, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι δεν θα υπάρξουν νέες τριβές και συγκρούσεις. Σε ότι αφορά τις εσωκομματικές εκλογές οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο για την ανάδειξη των τοπικών επιτροπών θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αναμένεται να υπάρξει ανταγωνισμός αλλά περισσότερο μάλλον σε προσωπικό επίπεδο, αφού οι διαγραφέντες δεν φαίνεται να δείχνουν περισσότερη σημασία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "με τα μάτια στραμμένα στις εσωκομματικές εκλογές που ξεκινούν αύριο και θα ολοκληρωθούν σε ένα μήνα είναι τώρα η ΝΔ. Οι εσωκομματικές εκλογές είναι, ουσιαστικά, ο πρώτος στίβος 'αντιπαράθεσης' μετά τις διαγραφές".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ επισημαίνει ότι "η βαριά ατμόσφαιρα που προκάλεσαν αρχικά στη Νέα Δημοκρατία οι διαγραφές μετατρέπεται σιγά-σιγά σε γκρίνια και εσωκομματική μιζέρια. Οι μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει η ηγεσία του κόμματος να αναστρέψει την κακή εικόνα και τη ζημιά που έχει γίνει επιδεικνύοντας διάθεση 'εξωστρέφειας' και ανασύνταξης δυνάμεων πέφτουν στο κενό".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού, η "νευρικότητα" στην αγορά συναλλάγματος, οι διαπραγματεύσεις για την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, οι εξελίξεις στο θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων και οι εξαγωγικές πιστώσεις 140 εκατ. δολ. προς τα Βαλκάνια είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Βαθιά ανάσα" στον προϋπολογισμό - Τα έσοδα αυξήθηκαν με ρυθμό 11,06% τον Ιανουάριο".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ρήξη αποφασίζουν οι αγρότες μετά την απόρριψη των προτάσεων της κυβέρνησης".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Λιγότερα δάνεια στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα το '98 - Μέσα Μαρτίου το νομισματοπιστωτικό πρόγραμμα".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ευάλωτη σε... αναλύσεις η αγορά συναλλάγματος - Εκροή 120 ECU και υποχώρηση της ισοτιμίας της δραχμής".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πετυχαίνει τους εισπρακτικούς στόχους του ο Προϋπολογισμός με την "βοήθεια" και των παρατάσεων του 1997".

    [7] Προϋπολογισμός - Εσοδα

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: "Στις προβλέψεις του Προϋπολογισμού, με ελάχιστη απόκλιση, κινήθηκαν τα έσοδα τον Ιανουάριο 1998, ενώ και η υστέρηση των εσόδων του 1997 με την κατά νόμο παράταση του οικονομικού έτους, έχει περιορισθεί σημαντικά και τείνει να εξαφανισθεί. Συγκεκριμένα από το υπ. Οικονομικών ανακοινώθηκε ότι κατά τον μήνα Ιανουάριο τα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού παρουσίασαν αύξηση 11,06% σε σχέση με το αντίστοιχο μήνα του 1997".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Friday, 13 February 1998 - 16:36:12 UTC