Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-02-12

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 12/02/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εξελίξεις στη ΝΔ
  • [3] Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [4] Ολυμπιακή Αεροπορία
  • [5] Εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ
  • [6] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Επιτόκια - Εκτιμήσεις για μείωση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Ο νέος δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, οι αγροτικές κινητοποιήσεις, οι εξελίξεις στη ΝΔ και η ανασυγκρότηση των ΔΕΚΟ, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κοριοί" και στα κινητά! Πόρισμα-σοκ της Βουλής. Παρακολουθούνται όλα τα τηλέφωνα, ακόμα και τα "πορτοκαλί"!

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ακίνητα: Κρυφός φόρος. Αύξηση 73% στις μεταβιβάσεις.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: "Λάρισα" είναι τα τηλέφωνά μας. Πόρισμα-βόμβα της Βουλής.

    Η ΑΥΓΗ: Οι "μικροί" στο ΠΑΣΟΚ μεγαλώνουν τα προβλήματα. Εκβιασμός με στόχο την αναβολή του συνεδρίου.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Φεύγουν απ' τη ΝΔ οι άνθρωποι του ψηλού. Φιλελεύθεροι βουλευτές και στελέχη εγκαταλείπουν τον Καραμανλή.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Δεν υποκύπτω στους βαρώνους του Τύπου και τα διαπλεκόμενα. Ο Καραμανλής αρνείται παζάρια και συναλλαγές.

    ΕΘΝΟΣ: Νέου τύπου υπάλληλοι στο Δημόσιο. Τομές στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ιδεολογικές "διαγραφές" από Σημίτη στο ΠΑΣΟΚ. Με ομιλία του, αύριο, στην Πανελλήνια Ιδεολογική Συνδιάσκεψι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τα επόμενα βήματα του Κ. Καραμανλή. Γυρίζει οριστικά σελίδα η ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τα τεστ πρόσληψης για δασκάλους και καθηγητές. Ολη η ύλη για το διαγωνισμό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα τεστ εκπαιδευτικών. Ολη η εξεταστέα ύλη του υπουργείου για προσλήψεις.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Η εξεταστέα ύλη για τους εκπαιδευτικούς. Σε ποια μαθήματα θα διαγωνιστούν δάσκαλοι-καθηγητές.

    ΕΣΤΙΑ: Μόνον οι παράνομοι δικαιούνται "πράσινη κάρτα". Καμμία πρόβλεψις διά τους νομίμους αλλοδαπούς!

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εκσυγχρονιστική επιστροφή... Η κυβέρνηση επιχειρεί την αποκατάσταση της αξιοκρατίας στο Δημόσιο.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Εκλογικός αιφνιδιασμός. Σχέδιο Σημίτη για το επόμενο 8μηνο.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μπλόκο Σημίτη στην "κάθοδο των Θεσσαλών".

    ΤΑ ΝΕΑ: Δρομολόγια Ολυμπιακής σε ξένες εταιρείες. Πράσινο φως άναψε η κυβέρνηση.

    ΝΙΚΗ: Μετέωρη η "Ολυμπιακή". Αβέβαιο το μέλλον της εταιρίας.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κοινά τα προβλήματα εργατών και αγροτών.

    [2] Εξελίξεις στη ΝΔ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "ένα-ένα τα στελέχη που πρόσκεινται στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τους έξι βουλευτές που διεγράφησαν, εγκαταλείπουν αηδιασμένα τη ΝΔ από τις μεθοδεύσεις των "Καραμανλικών" και καταγγέλλουν τον αρχηγό της".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "αποφασισμένος να γυρίσει οριστικά σελίδα στη μέχρι τούδε πορεία του κόμματος φέρεται ήδη ο πρόεδρος της ΝΔ, κ. Κ. Καραμανλής. Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις τόσο με τα κορυφαία στελέχη όσο και τους συνεργάτες του, οριστικοποιήθηκε το πρόγραμμα δράσης για τους επόμενους μήνες, στο οποίο προβλέπεται αφενός μεν οργάνωση σε θεματικές ενότητες των κοινωνικών προβλημάτων, αφετέρου δε η διεύρυνση της επιτελικής ομάδας, προκειμένου να καθίσταται αποτελεσματικότερος και πλέον ενδελεχής ο κοινοβουλευτικός έλεγχος".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει ότι "η πολυμέτωπη κρίση, που ταλανίζει η ΝΔ μετά τις διαγραφές των "6' δεν λέει να κοπάσει. Χθες, ο Γ. Ράλλης και ο Κ. Καραμανλής δεν αντάλλαξαν ούτε... ματιά στη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τους δικαστικούς, ενώ η χειραψία μεταξύ του προέδρου της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη χαρακτηρίστηκε απ' όσους ήταν παρόντες από τυπική έως ψυχρή".

    [3] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών, τα οποία ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε "εξωπραγματικά" χθες στη Βουλή, απαντώντας σε ερωτήσεις της ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, του προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου και του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Σιούφα".

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει "με άδεια χέρια θα συναντηθεί σήμερα ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας με τον εκπρόσωπο των αγροτών, ενώ χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός προκατέλαβε την αδιέξοδη έκβαση της συνάντησης, αποκλείοντας την ικανοποίηση των αιτημάτων της Πανθεσσαλικής Επιτροπής".

    Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "ενώ πυκνώνουν τα μπλόκα του αγώνα, στη σημερινή συνάντηση, η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει καθαρά για το τι θα γίνει με τα χρέη των αγροτών, τις χαμηλές τιμές, τις επιδοτήσεις που ζητάνε οι αγρότες".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "άκαμπτος, ανυποχώρητος και τελικά επιθετικός προς τους αγρότες, εμφανίστηκε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, με αποτέλεσμα η ΓΓ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα να επισημάνει ότι στη στάση του αυτή ο αγροτικός κόσμος θα απαντήσει με νέο γύρο κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα και η ΝΔ να τον χαρακτηρίσει "πρωθυπουργό της ερήμωσης της υπαίθρου".

    [4] Ολυμπιακή Αεροπορία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια και "επανίδρυσης" της ΟΑ στην περίπτωση που θα προσκρούσει σε σθεναρή αντίσταση και παρατεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις από την πλευρά των εργαζομένων. Οσο κι αν αυτό ενέχει στοιχεία πολιτικής απειλής προς τα συνδικάτα του εθνικού αερομεταφορέα, δεν στερείται πραγματικής βάσεως, καθώς πάμπολες φορές ανώτεροι κυβερνητικοί παράγοντες έχουν επικαλεστεί το παράδειγμα της ισραηλινής EL-AL, η οποία έκλεισε το βράδυ για να επαναλειτουργήσει την επομένη, με νέους όρους και νέο προσωπικό".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι "πριν από το τελευταίο βήμα βρίσκεται η "Ολυμπιακή Αεροπορία" το μέλλον της οποίας είναι αβέβαιο. Η κυβέρνηση μελετά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και να κλείσει, σε περίπτωση που δεν βρεθούν τρόποι εξυγίανσης της εταιρίας".

    Τα ΝΕΑ αναφέρουν ότι "αποφασισμένη να εκχωρήσει προσωρινά μέρος του προγράμματος των δρομολογίων της ΟΑ σε ξένες αεροπορικές εταιρείες είναι η κυβέρνηση, εφόσον τα προβλήματα στις πτήσεις του εθνικού αερομεταφορέα συνεχιστούν και πέραν του Φεβρουαρίου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "στο κλείσιμο οδηγούν την ΟΑ και μάλιστα μελετούν ήδη και τον φορέα που θα αναλάβει το έργο της τουλάχιστον στο κοινωνικό επίπεδο, δηλαδή την εξυπηρέτηση ακριτικών περιοχών... Την ίδια στιγμή, αποκαλύπτεται πως τα περί παγώματος των προσλήψεων είναι απλές δηλώσεις λαϊκής κατανάλωσης".

    [5] Εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ σημειώνει ότι "η κρίση που υπέβοσκε από μακρού στη νεολαία ΠΑΣΟΚ, 'έβγαλε διαζύγιο'. Οι 'εκσυγχρονιστές' ανακοίνωσαν χθες ότι δεν θα πάρουν μέρος στο πολυσυζητημένο συνέδριο της νεολαίας, κατηγορώντας την ηγετική ('Τσοχατζοπουλική') ομάδα ότι διοργανώνει ένα 'συνέδριο παρωδία' με σκοπό να ηττηθούν οι απόψεις των "εκσυγχρονιστών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "τις δόσεις" παραδοσιακού σοσιαλισμού, ιστορικής συνέχειας του ΠΑΣΟΚ, αλλά και σύγχρονης, φιλελεύθερης διαχειρίσεως, θα προσπαθήση να μετρήση και να αναμείξη στο 'μίξερ' της Πανελλήνιας Ιδεολογικής Συνδιάσκεψης του κόμματός του, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, προκειμένου να παρουσιάση το ιδανικότερο δυνατό 'κοκτέιλ' εκσυγχρονισμού".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "το ενδεχόμενο αναβολής του Συνεδρίου της Νεολαίας, που είναι προγραμματισμένο για τις 20 Φεβρουαρίου, εξετάζεται από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μετά από την οριστική ρήξη, που επικυρώθηκε, χθες, με την απόφαση της "εκσυγχρονιστικής" πλευράς των 'μικρών' να μην μετάσχουν τελικά σε ένα "Συνέδριο-παρωδία".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "μετά την προσωρινή (όπως αποδεικνύεται) "ανακωχή", εμφανίστηκαν ξανά τα μαχαίρια στους κόλπους της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, μόλις οκτώ ημέρες πριν την έναρξη του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 20-22 Φεβρουαρίου, καθώς η πτέρυγα των "εκσυγχρονιστών" δήλωσε χθες ότι αποχωρεί από τις διαδικασίες".

    [6] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "υπέρ της πολεμικής αναμετρήσεως με την Ελλάδα ετάσσοντο η τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, και ο υπουργός Εξωτερικών της Ντενίζ Μπαϋκάλ κατά την κρίσιν των Ιμίων. Αυτή η αποκάλυψις περιλαμβάνεται εις δηλώσεις που έκαμε προς την τηλεοπτικήν εκπομπήν του Μεχμέτ Αλί Μπιράντ ο τότε αρχηγός του Ναυτικού, Ναύαρχος Γκιουβέν Ερκαγιά".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ στο βασικό της σχόλιο επισημαίνει ότι "θα ήταν λάθος να εκληφθούν οι ισχυρισμοί του ναυάρχου Ερκαγιά ως μια απολύτως αξιόπιστη εκδοχή της ελληνοτουρκικής κρίσης στα Ιμια. Θα ήταν ωστόσο σφάλμα να αγνοηθεί η μαρτυρία του Τούρκου στρατιωτικού για τις πολεμοχαρείς διαθέσεις της τότε πολιτικής ηγεσίας στην Αγκυρα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "την ώρα που ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Αμυνας συζητούσαν για τις εξελίξεις στο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, την ώρα που η Ελλάδα αποδέχεται, κατ' αρχήν τις ΝΑΤΟικές προτάσεις για άμεση σύνδεση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, οι Τούρκοι στρατηγοί -που η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι αδυνατεί να τους ελέγξει- προχωρούν σε νέες προκλήσεις κατά της Ελλάδας".

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "σε μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, η Αγκυρα παρουσίασε τη δική της εκδοχή για τα γεγονότα των Ιμίων, παραδεχόμενη απροκάλυπτα ότι πρόθεση της τότε τουρκικής ηγεσίας ήταν η γενικευμένη πολεμική αναμέτρηση με την Ελλάδα".

    [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι προβλέψεις για μείωση των επιτοκίων από τον Ιούνιο, οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, η εκπόνηση του σχεδίου για τη μετάβαση στο ευρώ, η άνοδος κατά 1,55% του δείκτη τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και η επανεκλογή Παπαθανασίου στο ΕΒΕΑ είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Τελεσίγραφο της κυβέρνησης για κλείσιμο της Ολυμπιακής - Προς σύναψη δανείου 10 δισ. δρχ. λόγω έλλειψης ρευστότητας".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Καλοί οιωνοί για τα επιτόκια - Από το ΥΠΕΘΟ, τις δημοσιονομικές αρχές και την αγορά".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αναστέλλονται όλοι οι πλειστηριασμοί - Σαφείς οδηγίες Γ. Παπαντωνίου προς τις τράπεζες".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αναβάλλεται για το καλοκαίρι η μείωση των επιτοκίων - Ο κ. Γ. Παπαντωνίου απέκλεισε και πάλι το ενδεχόμενο υποτίμησης".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ανυποχώρητος στο 4,5% ο ΣΕΒ στο σημερινό ραντεβού με ΓΣΕΕ - Τριβές και για τη διαρρύθμιση του χρόνου εργασίας".

    [8] Επιτόκια - Εκτιμήσεις για μείωση

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: "Αποκλείοντας κάθε περίπτωση υποτίμησης, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου προέβλεψε χθες ότι η μείωση των επιτοκίων θα είναι ουσιαστική κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς οι πάσης φύσεως νομισματικές αναταράξεις θα έχουν ησυχάσει. Ηδη, είπε ο υπουργός, επανέρχεται μια σχετική ηρεμία στις αγορές της Ασίας, στις οποίες είχε πρωτοεκδηλωθεί η τελευταία νομισματική αναταραχή".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Thursday, 12 February 1998 - 15:26:57 UTC