Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-02-06

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 06/02/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Διαγραφές ΝΔ
  • [3] Σκοπιανό
  • [4] Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [5] Κυπριακό
  • [6] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Πληθωρισμός: Στο 4,4% τον Ιανουάριο

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι εξελίξεις στη ΝΔ, οι αγροτικές κινητοποιήσεις και η θεομηνία που έπληξε τη βόρεια Ελλάδα, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ενωτική πρωτοβουλία. Κορυφαίο στέλεχος συναντάται σήμερα με Κ. Καραμανλή.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Απίθανα σενάρια για ΝΔ. Η Ρηγίλλης και οι 3 ρίχνουν τους τόνους.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Φέρε πίσω τα 9 δισ. Τελεσίγραφο Καραμανλή σε Μητσοτάκη.

    Η ΑΥΓΗ: Μπλόκο στην αποκέντρωση. Τα υπουργεία βραχυκυκλώνουν τη μεταφορά αρμοδιοτήτων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Διώχνουν τη Ντόρα και τον ψηλό από τη ΝΔ. Τους εξαναγκάζει σε παραίτηση ο Καραμανλής με την επιστροφή του Σαμαρά.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο λαός απομόνωσε τους συνωμότες. Αρραγής η ενότητα της ΝΔ.

    ΕΘΝΟΣ: Το σχέδιο για 2ο γύρο εκκαθαρίσεων. Που στρέφεται τώρα ο Καραμανλής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η εκκλησία φωνάζει "όχι" στις ηλεκτρονικές ταυτότητες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σενάρια Ιταλοποίησης κυκλοφορούν αιφνιδίως τα τελευταία 24ωρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Γκάλοπ τεστ για τις διαγραφές. Δημοσκόπηση της ICAP σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το ρίσκο του Καραμανλή. Επόμενη κίνηση: Ανοιγμα στους "μητσοτακικούς".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Κολοσσιαίες επιχειρήσεις στην ελληνική αγορά. BOEING και χρηματιστηριακή ΝΙΚΚΟ διεκδικούν πακέτο της ΓΕΝΙΚΗΣ.

    ΕΣΤΙΑ: Το νέον σκηνικόν εις την Αντιπολίτευσιν. Ανησυχεί ο Καραμανλής, διστάζει ο Μητσοτάκης.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επισπεύδονται οι αλλαγές με "συγκρουσιακές επεμβάσεις" στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό σύστημα.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Τα προβλήματα δεν διαγράφονται.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Στόχος ο Μητσοτάκης. Απομάκρυνση του επίτιμου σχεδιάζει η Ρηγίλλης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Φερμουάρ στους βουλευτές της ΝΔ με το φόβο νέων διαγραφών.

    ΝΙΚΗ: Κάνει πίσω ο Σουφλιάς. Εντονο παρασκήνιο με κλειστά χαρτιά...

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ρύθμιση χρεών των αγροτών προτείνει το ΚΚΕ.

    [2] Διαγραφές ΝΔ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ δημοσιεύει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε η ICAP και σύμφωνα με τα οποία "το 47% των ψηφοφόρων της ΝΔ (και το 33% του συνόλου των ερωτηθέντων) συμφωνεί με τις διαγραφές. Το 44% των ψηφοφόρων της ΝΔ (και το 44,8% του συνόλου) δηλώνει ότι διαφωνεί".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "σε παραίτηση εξαναγκάζουν οι θερμοκέφαλοι σύμβουλοι, συνεπικουρούμενοι από τους βαρόνους οι οποίοι ελέγχουν πλήρως τον ανεπαρκή Κωστάκη Καραμανλή, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και την Ντόρα Μπακογιάννη, μεθοδεύοντας την επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά στη ΝΔ".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "το τοπίο παραμένει θολό την "επόμενη μέρα" της κρίσης στη ΝΔ, καθώς κάθε πλευρά τηρεί στάση αναμονής και διερεύνησης των προθέσεων και των δυνατοτήτων. Απ' ότι φαίνεται πάντως οι προγεγραμμένοι δεν ακολουθούν κοινή πορεία".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "αναδιπλώνεται τώρα ο Γ. Σουφλιάς, διαρρέοντας ότι τα σενάρια σύστασης νέου φορέα είναι "πρόωρα και επιπόλαια". Σαφείς αποστάσεις κρατούν και οι Κ. Μητσοτάκης, Στ. Μάνος, Βασ. Κοντογιαννόπουλος και Π. Τατούλης. Ο Λαρισαίος βουλευτής εκτιμά ότι την ίδια "τύχη" με αυτόν θα έχει και ο Μ. Εβερτ".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ "οι πρωτοφανείς εκδηλώσεις των οργανωμένων και μη μελών της ΝΔ υπέρ του Καραμανλή απομόνωσαν τους συνωμότες και ακύρωσαν τα σχέδια ορισμένων για διάσπαση του κόμματος. Τα χαμόγελα στην αμερικανική πρεσβεία πάγωσαν. Οι κυβερνητικές Κασσάνδρες διαψεύστηκαν. Χαρακτηριστικό είναι ότι και οι έξι διαγραφέντες, παρά τη δυσφορία τους, δεν έκαναν λόγο για πολιτικό σχηματισμό".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι "τα υπέρ και τα κατά του μεγάλου ρίσκου που πήρε με τις διαγραφές, μετράει τώρα ο πρόεδρος της ΝΔ, και παράλληλα επιχειρεί να ακυρώσει την εντύπωση ότι συρρικνώνει το κόμμα".

    Τα ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο επισημαίνουν ότι "από όλη αυτή την ιστορία των διαγραφών στη ΝΔ και των απειλών καταστολής κάθε αντίθετης προς την αρχηγική έκφραση γνώμης... το λυπηρό συμπέρασμα είναι πως 24 χρόνια πολιτικής ομαλότητας στη χώρα μας δεν στάθηκαν ικανά... για να κατακτήσουν τα κόμματα την πολιτική ενηλικίωσή τους: Να ξεπεράσουν, δηλαδή, το σύμπλεγμα της αρχηγικής λειτουργίας τους".

    Κατά με την ΕΣΤΙΑ "παρά την φαινομενικήν νηνεμίαν που επικρατεί εις τον χώρον της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, μετά τας διαγραφάς των έξι βουλευτών, το παρασκήνιον εξακολουθεί να είναι έντονον. Και ως εκτιμάται, όλαι αι εμπλεκόμεναι πλευραί τηρούν επί του παρόντος στάσιν αναμονής, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάστασιν προτού προχωρήσουν εις τας επόμενας κινήσεις των".

    [3] Σκοπιανό

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "αισιόδοξος για τις προοπτικές επίλυσης της διένεξης Ελλάδος-Σκοπίων, για το θέμα του ονόματος εμφανίστηκε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στις Βρυξέλλες και είχε επαφές με αξιωματούχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ".

    [4] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "με συλλαλητήρια, ολιγόωρους αποκλεισμούς, η χρονική διάρκεια των οποίων, όμως διευρύνεται, και σκληρότερες δηλώσεις εκ μέρους των αγροτοσυνδικαλιστών της Πανθεσσαλικής από τις οποίες η φράση "μπλόκα" δεν απουσιάζει πλέον όπως τις προηγούμενες ημέρες, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι Θεσσαλοί παραγωγοί".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ στο βασικό του σχόλιο υποστηρίζει ότι "η άρνηση του πρωθυπουργού να συναντηθεί με τους αγρότες είναι ενδεικτική τόσο του... ύφους άσκησης πολιτικής, όσο και του περιεχομένου της ασκούμενης πολιτικής από την κυβέρνηση. Βέβαια, ακόμα κι αν ο Κ. Σημίτης δεχόταν να συναντηθεί με τους αγρότες, δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες για το αποτέλεσμα μιας τέτοιας συνάντησης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "αμετακίνητοι στις θέσεις τους, παραμένουν οι αγρότες, καθώς θεωρούν ότι η Κυβέρνησις δεν ανταποκρίνεται στα πολλαπλά προβλήματά τους. Επιμένουν σε συνάντησι με τον Πρωθυπουργό ή κυβερνητικό κλιμάκιο και πάντως όχι μόνον με τον υπουργό Γεωργίας κ. Στ. Τζουμάκα, με τον οποίον, όπως δηλώνουν συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι "έχουν χορτάσει συναντήσεις".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "με κινήσεις που θυμίζουν ανταρτοπόλεμο, οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και οδηγούνται, όπως όλα δείχνουν, σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση. Σήμερα, τέσσερα 24ωρα μετά την "κάθοδο" των τρακτέρ κι ενώ έχουν προηγηθεί οι κατ' ευφημισμόν "συμβολικές" καταλήψεις, με σοβαρότερη όλων τη χθεσινή, στο αεροδρόμιο Ηρακλείου Κρήτης, προχωρούν στους πρώτους πολύωρους αποκλεισμούς της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "φουντώνει" για τα καλά ο αγώνας των αγροτών και από στιγμή σε στιγμή, ίσως και αύριο ή την Κυριακή θα γίνει το μεγάλο "μπαμ" δηλαδή το "στήσιμο" των μπλόκων στους εθνικούς δρόμους".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ προσθέτει ότι "ανεβάζουν το θερμόμετρο σε όλη τη χώρα οι αγρότες, καθώς βλέπουν την κυβέρνηση να παραπέμπει τα αιτήματά τους στον απώτερο μέλλον. Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς δρόμων είναι οι αγρότες της Θεσσαλίας".

    [5] Κυπριακό

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "η κρισιμότερη, ίσως, εκλογική μάχη στην ιστορία της Κύπρου διεξάγεται την Κυριακή, καθώς ο πρόεδρος που θα εκλεγεί θα κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις, τόσο για το εθνικό θέμα όσο και για την πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει ότι "οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της Διεθνούς Κοινότητας περισσότερο, ίσως από κάθε άλλη φορά, καθώς σηματοδοτούν την είσοδο του Κυπριακού σε μια από τις πιο κρίσιμες αλλά και ενδιαφέρουσες φάσεις της ιστορίας του, κυρίως λόγω της επικείμενης έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ στις 30 Μαρτίου, αλλά και λόγω της "ενεργότερης ανάμιξης" των Αμερικανών στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος".

    [6] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "με σκληρή γλώσσα απάντησε η Αθήνα στη "χολιγουντιανή" διαμαρτυρία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τη φανταστική επίθεση εναντίον μουσουλμανικού εντευκτηρίου στην Κομοτηνή. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Μπίκας, απέδωσε τα τουρκικά σενάρια στην προσπάθειαν της Αγκυρας να καλύψει τις συνεχείς εγκληματικές επιθέσεις εναντίον των ομογενών και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην Κωνσταντινούπολη, την Ιμβρο, την Τένεδο και τη Μικρασία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "νέο κύκλο προβοκάτσιας, με σκοπό την πρόκληση τεχνητής αναταραχής στη Θράκη, εγκαινίασε η Αγκυρα, με τον ισχυρισμό ότι πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις σε βάρος μουσουλμανικού εντευκτηρίου στην ακριτική περιοχή".

    [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η μείωση του πληθωρισμού στο 4,4%., η ομιλία Παπαντωνίου στους Βρετανούς βιομηχάνους, οι εκτιμήσεις για αύξηση των τραπεζικών επιτοκίων, η απόδοση των ακινήτων του Δημοσίου και η κατάθεση του ν/σ για την Οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Χωρίς αντίκρυσμα η πτώση του πληθωρισμού στο 4,4% - Τα επιτόκια διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Καλά πήγε ο πληθωρισμός για τον Ιανουάριο: 4,4% με τάση για χαμηλότερα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αύξηση επιτοκίων αποφασίζουν οι τράπεζες από Δευτέρα - Εκτιμούν ότι έχουν αγγίξει τα όρια της αντοχής τους".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Πρόγραμμα πωλήσεων ακινήτων του Δημοσίου - Απόδοση 0,5% προσφέρει η περιουσία του Δημοσίου!"

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Από Λονδίνο η αγγελία για πληθωρισμό 4,4% το Γενάρη - Ενώ ο ΣΕΒ προτείνει για φέτος αυξήσεις μισθών 4,5%".

    [8] Πληθωρισμός: Στο 4,4% τον Ιανουάριο

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: "Στο 4,4% έκλεισε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο, σημειώνοντας περαιτέρω βελτίωση σε σχέση με το 4,7% που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 1997. Το στοιχεία αυτό ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου από το βήμα συνεδρίου που οργάνωσε η Συνομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών στο Λονδίνο".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Friday, 6 February 1998 - 15:13:15 UTC