Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-02-05

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 05/02/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Διαγραφές ΝΔ
  • [3] Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [6] Φορολογικό νομοσχέδιο
  • [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Δημοπρασία εντόκων - Τράπεζα Ελλάδος

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι εξελίξεις που δρομολογούν οι διαγραφές στη ΝΔ, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και οι κινητοποιήσεις των αγροτών, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ολα τα σενάρια για το μέλλον της ΝΔ. Η κρίση να γίνει αναγέννηση!

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δεν κάνουν νέο κόμμα οι 3. Είναι δεδομένη και δεν απειλείται η ενότητα της ΝΔ.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: "Επιασαν" τον Μητσοτάκη για μαύρο χρήμα. Απάτη σε βαθμό κακουργήματος κατά του Δημοσίου.

    Η ΑΥΓΗ: Εμφύλιος διαρκείας στη συντηρητική παράταξη. Ενώ η ΝΔ κλίνει επί δεξιά.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Νέα βόμβα Μητσοτάκη. Δεν πολιτεύομαι με τη Νέα Δημοκρατία. Κόμμα με αρχηγό τον Σουφλιά ετοιμάζουν οι "αντάρτες".

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Απλετο φως στη συνωμοσία κατά Καραμανλή. Σουφλιάς, Μάνος μιλάνε τώρα για διάσπαση και ετοιμάζουν νέο κόμμα.

    ΕΘΝΟΣ: Οι κινήσεις για το νέο κόμμα. Αγεφύρωτο χάσμα στην Ν.Δ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μετά την έξωση πάνε σε "τριάρι" για... ιδιοκατοίκηση. Σουφλιάς-Μάνος-Κοντογιαννόπουλος υπογράφουν "συμβόλαιο" για νέο κόμμα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εκρηκτικό σκηνικό. Η επόμενη ημέρα στο στρατόπεδο της φιλελεύθερης παράταξης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τι φέρνει η κρίση. Σκληρή αντιπολίτευση από τον Καραμανλή. Πιο κοντά τώρα ο Αντώνης Σαμαράς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Βαθαίνει το ρήγμα. Νέο κόμμα δεν αποκλείει τώρα ο Σουφλιάς. Ετοιμος για νέες διαγραφές ο Καραμανλής.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: L' etat c' est moi" δηλώνει ο Καραμανλής. Δηλώνει απόλυτος άρχων και απειλεί με διαγραφές ακόμα και Μητσοτάκη - Εβερτ.

    ΕΣΤΙΑ: Η επόμενη ημέρα εις την Νέαν Δημοκρατίαν. Ανησυχίαν προκαλεί η στάσις Μητσοτάκη.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αντιπολιτευτική άπνοια. Η κρίση ΝΔ επαυξάνει την ευθύνη Σημίτη για τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Νέο κόμμα στα σκαριά.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Νέο κόμμα ιδρύουν οι διαγραφέντες της ΝΔ. Αλλεπάλληλες συσκέψεις σε Ρηγίλλης και Αραβαντινού.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αντεπίθεση άρχισαν οι διαγραμμένοι, ενώ ο Καραμανλής απειλεί με νέες διαγραφές.

    ΝΙΚΗ: "Ωριμο φρούτο" η διάσπαση της ΝΔ. Ετοιμος για νέο κόμμα ο Σουφλιάς.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εφαγε το ψωμιά του ο κλασικός δικομματισμός!

    [2] Διαγραφές ΝΔ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "η επόμενη μέρα των διαγραφών βρίσκει τη ΝΔ να ξεκινά για μία ακόμη φορά από μηδενική βάση την πολιτική της ανασυγκρότηση και την κυβέρνηση σε κατάσταση έκδηλης ευφορίας, αλλά και εγρήγορσης, προκειμένου να εκμεταλλευθεί το αντιπολιτευτικό κενό, το οποίο μοιραία προκαλείται λόγω της κρίσης του αντιπάλου της".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "τα τελευταία γεγονότα στον χώρο της ΝΔ αποσπούν τον ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και προκαλούν ατέλειωτες συζητήσεις που εκκινούν από τα αίτια και τις αφορμές της κρίσης για να επεκταθούν στις ενδεχόμενες κομματικές, αλλά και τις ενδεχόμενες γενικότερες πολιτικές συνέπειες".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "πίστωση χρόνου για τη δημιουργία νέας πολιτικής 'κίνησης' ζήτησαν χθες οι διαγραφέντες βουλευτές Γ. Σουφλιάς και Βασ. Κοντογιαννόπουλος. Το εγχείρημα δεν απέκλεισε και ο Στ. Μάνος, υπό την προϋπόθεση βεβαίως, ότι δεν θα αποκατασταθεί η ψυχική ενότητα στη ΝΔ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "σενάρια για την ίδρυση νέων κομμάτων πυροδότησε η κρίση που ξέσπασε στη ΝΔ μετά την διαγραφή των έξι βουλευτών. Η οργισμένη αντίδραση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε συνδυασμό με τις διερευνητικές επαφές που άρχισαν οι κ.κ. Μάνος και Σουφλιάς, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πολύ σύντομα ο συντηρητικός χώρος θα εκφράζεται από τουλάχιστον έναν ακόμη πολιτικό φορέα".

    Τα ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο επισημαίνουν ότι "όσα αυτές τις ημέρες διαδραματίζονται στη ΝΔ... και όσα ενδεχομένως μέλλει να προκύψουν στις επόμενες... δεν συνιστούν αμελητέες συνέπειες ενός επιπόλαιου τραυματισμού της ενότητας του κόμματος... αλλά σοβαρούς κραδασμούς που αναπότρεπτα ακολουθούν τη ρήξη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "βαθαίνει επικίνδυνα το ρήγμα στη ΝΔ μετά τις διαγραφές των έξι βουλευτών. Ο Κώστας Καραμανλής, που δηλώνει στους συνεργάτες του έτοιμος να προχωρήσει και σε άλλες διαγραφές αν χρειαστεί, βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν οργισμένο Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος κάνει λόγο για 'ομάδα επίδοξων κηδεμόνων που εξετέλεσαν προγραφές' και έναν εξίσου οργίλο Γ. Ράλλη, που εκφράζει την ανησυχία του για το κόμμα και καλεί τον κ. Καραμανλή να αποκαταστήσει το λάθος του".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "ξημέρωσε η επόμενη ημέρα για την ΝΔ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως διέρχεται από Συμπληγάδες και θα είναι θαύμα να εξέλθη χωρίς τραύματα. Η ενότητα του κόμματος βρίσκεται ήδη στην Προκρούστια κλίνη".

    Σύμφωνα με τον ΛΟΓΟ "η σκέψη για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, φάνηκε ότι υπάρχει και συζητείται μεταξύ των στελεχών της ΝΔ, που βρέθηκαν εκτός κόμματος μετά την διαγραφή τους από το Πειθαρχικό Συμβούλιο. Προς την κατεύθυνση αυτή σημαντικό ρόλο θα παίξει η στάση που θα κρατήσουν κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως ο επίτιμος πρόεδρος κ. Κων. Μητσοτάκης, η κ. Ντόρα Μπακογγιάννη κ.α.".

    Κατά την ΚΑΛΗΜΕΡΑ "τα πάντα θα κριθούν από τον τρόπο που θα διαχειριστεί το κόμμα μετά την κρίση και τους επόμενους έξι καθοριστικούς μήνες. Αυτή είναι η εκτίμηση της πλειοψηφίας των βουλευτών της ΝΔ μετά το πρώτο σοκ, τον προβληματισμό για το αύριο και το φόβο μιας διασπαστικής ρήξης των πρώτων ωρών μετά τις διαγραφές".

    [3] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "κλιμακώνονται σήμερα οι αγροτικές κινητοποιήσεις με συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα Τρίκαλα, στην Καρδίτσα, στα Χανιά και στην Καλαμάτα, ενώ τα μέλη της Πανθεσσαλικής Επιτροπής προσπαθούν να τονώσουν το ηθικό των παραγωγών, προκειμένου να ενισχύσουν τα μπλόκα στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "με τα μπλόκα στη Θεσσαλία να ενισχύονται συνεχώς -δύο νέα στήθηκαν χθες στον Αλμυρό και ο συνολικός αριθμός των τρακτέρ είναι μεγαλύτερος από πέρυσι- αλλά και χιλιάδες άλλα τρακτέρ να παραμένουν σε διάφορα σημεία του εθνικού δικτύου όλης της χώρας, η αγροτιά οργανώνει και συνεχίζει απτόητη των αγώνα της".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "στον κόμβο της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ και στα διόδια των Τεμπών, που θεωρούνται "στρατηγικά" σημεία, θα δώσουν τις ερχόμενες ημέρες τη μάχη τους οι αγρότες στη Θεσσαλία, διακόπτοντας τη συγκοινωνία για μερικές ώρες κάθε μέρα ή προχωρώντας σε ολοήμερους αποκλεισμούς της Εθνικής".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "το 1998 θα είναι χρονιά-κλειδί για την πορεία του κυπριακού ζητήματος. Η προφανής εκδήλωση του "έντονου" ενδιαφέροντος των ΗΠΑ και οι διαδικασίες ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ δρομολογούν καθοριστικές εξελίξεις. Ως εκ τούτου, οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο ειδικό βάρος, καθώς ο νικητής -πιθανότατα νικητής κατά το β' γύρο- θα κληθεί να χειρισθεί το Κυπριακό σε μια ιστορική, όπως όλα δείχνουν, περίοδο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις ότι η Μόσχα δεν αναμιγνύεται στην προεκλογική εκστρατεία της Κύπρου, έδωσε, χθες δημόσια ο Ρώσος πρεσβευτής στη Λευκωσία κ. Γκ. Μουράτοφ, προσθέτοντας ότι και η προμήθεια των "S-300" προχωρεί βάσει του σχετικού προγραμματισμού".

    [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "κάλυψε πλήρως χθες ο πρωθυπουργός στη Βουλή τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο, για τις δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ", σύμφωνα με τις οποίες προτρέπει την τουρκική πλευρά να προσφύγει στη Χάγη για όλες τις ελληνοτουρκικές διαφορές".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "εις την πολιτικήν της προσεγγίσεως με την Τουρκίαν "βήμα προς βήμα" εμμένει ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, και καλεί την Αγκυραν να αποδεχθή την δικαιοδοσίαν του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Παραλλήλως ο Πρωθυπουργός, ομιλών χθες εις την Βουλήν, εκάλυψε τον υπουργόν Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλο διά τας προσφάτους δηλώσεις του εις την τουρκικήν εφημερίδα "Μιλιέτ".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ "την πρόταση της κυβέρνησης για μια βήμα προς βήμα προσέγγιση στις σχέσεις της με την Τουρκία επανέλαβε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Ο πρωθυπουργός αποσαφήνισε ότι η βήμα προς βήμα προσέγγιση στη συνολική της θεώρηση αποβλέπει να δημιουργήσει μια οδό με στόχο τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μετά το επικίνδυνο σημείο στο οποίο τις έφερε η τουρκική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα Ιμια, και κάλεσε την Τουρκία να αποδεχτεί τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης".

    [6] Φορολογικό νομοσχέδιο

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "την ημερομηνία υποβολής του εντύπου Ε3 περιμένει ανυπόμονα το υπουργείο Οικονομικών. Τα οικονομικά στοιχεία που θα δηλώσουν στο έντυπο αυτό οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα μεταφέρει στο "ηλεκτρονικό αρχείο" του το υπουργείο Οικονομικών και μ' αυτό τον τρόπο θα είναι διαθέσιμα για διασταυρώσεις και ελέγχους".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "ηλεκτρονικό δίχτυ στήνει και φέτος η εφορία για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Το ηλεκτρονικό αυτό φακέλωμα θα χρησιμοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών, για τη διενέργεια εκτεταμένων ελέγχων από τη μία πλευρά και για τον προσδιορισμό του νέου τρόπου φορολόγησής τους μετά την κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων".

    [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τα αποτελέσματα της δημοπρασίας των εντόκων γραμματίων, η απορρόφηση της ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδος, η κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων από το 1999 και η άνοδος της τιμής του αργύρου σε ύψος - ρεκόρ είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Tύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Απειλείται" η δραχμή από το ισοζύγιο - Το έλλειμμα ξεπέρασε τα πέντε δισ. δολ. το 1997".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Η αγορά αναμένει το 'διά ταύτα' μετά τους κλυδωνισμούς σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις ΔΕΚΟ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "8 κινήσεις τώρα - Επιταχύνονται οι διαρθρωτικές αλλαγές".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Με επιτόκιο 18% στέγνωσε η ρευστότητα στην αγορά - Η Τράπεζα της Ελλάδος αποφασισμένη να παρεμβαίνει δραστικά".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Από 7 τράπεζες το μεγάλο παιχνίδι στην αγορά ομολόγων - Ματ σε δύο κινήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος στη διατραπεζική".

    [8] Δημοπρασία εντόκων - Τράπεζα Ελλάδος

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: "Η κεντρική τράπεζα μέσω της διαδικασίας της δημοπρασίας για την αποδοχή καταθέσεων διάρκειας 14 ημερών, κάλυψε το 100% των προσφορών απορροφώντας έτσι 498,6 δισ. δρχ. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, παρατηρήθηκε πάλι το φαινόμενο να έχουν υποβληθεί προσφορές τις οποίες οι τράπεζες δεν μπορούσαν να καλύψουν".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Thursday, 5 February 1998 - 15:35:50 UTC