Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

OMOGENEIAKA NEA (29/08/1996)

Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

"ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ"

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πέμπτη 29 Αυγούστου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΤΡΙΑΝΤΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [02] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ-ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑYΣΤΡΑΛΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [03] ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ ΦΑΝΑΡΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΤΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΕΣΘΟΝΙΚΩΝ ΕΝΟΡΙΩΝ
  • [04] ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΜΕΣΗ ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΟΝΙΖΕΙ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΥΠΕΞ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
  • [05] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ
  • [06] ΓΙΑ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ,ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "THE NEW YORK TIMES"
  • [07] ΤΡΙΑΝΤΑ ΙΣΠΑΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
  • [08] ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΤΡΙΑΝΤΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Σε μια προσπάθεια δημιουργίας Δικτύου Επικοινωνίας με τους απανταχού Έλληνες πολιτικούς της διασποράς εντάσσεται η πρωτοβουλία της Ελληνικής κυβέρνησης -που ξεκίνησε από τον Ιούνιο- να επισκεφτούν την Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα 30 βουλευτές ελληνικής καταγωγής.

    Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ρωμαίος, Έλληνες πολιτικοί δεν υπάρχουν μόνο στην Αμερική και στην Αυστραλία, αλλά σε όλο τον κόσμο, όπως στην Ελβετία όπου Έλληνας είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης, αλλά και στην Αργεντινή ή το Καμερούν, τη Λετονία, την Κένυα, τη Λιθουανία, την Ολλανδία αλλά και σε άλλες χώρες.

    Σύμφωνα με τον κ.Ρωμαίο σε αυτή την πρωτοβουλία που εντάσσεται στο πλαίσιο της διεύρυνσης της πολιτικής της Ελλάδας για τους απόδημους, ανήκει και η σύσταση της Παγκόσμιας Συνέλευσης του Ελληνισμού.

    Οι ομογενείς πολιτικοί πρόκειται να επισκεφθούν την Παρασκευή και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    Σημειώνεται ότι σε αυτή την αποστολή δεν συμμετέχουν βουλευτές των ΗΠΑ λόγω προεκλογικής περιόδου.

    [02] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ-ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑYΣΤΡΑΛΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Την έντονη διαμαρτυρία της εκφράζει με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας Τζον Χάουαρντ, η Παμμακεδονική Ενωση Μελβούρνης-Βικτώριας, γιατί, σύμφωνα με την επιστολή, ο κ. Χάουαρντ, αποκάλεσε "Μακεδόνες" τους καταγομένους απο την ΠΓΔΜ κατοίκους της Αυστραλίας.

    Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανακοίνωση, στο γεγονός ότι η Παμμακεδονική Ενωση έλαβε πολλές επιστολές διαμαρτυρίας, στις οποίες μεταξύ άλλων χαρακτηρίζεται η στάση του Αυστραλού Πρωθυπουργού ως αλλαγή στάσης της αυστραλιανής κυβέρνησης στο "σκοπιανό ζήτημα".

    Παράλληλα, καλεί τον Πρωθυπουργό αφενός να τιμήσει την προεκλογική του δέσμευση, γιατί οποιαδήποτε ενδεχόμενη αλλαγή θα σημαίνει "υποκρισία και προδοσία για τον Ελληνισμό" και αφετέρου να απαντήσει στις κατηγορίες και να διευκρινίσει ποια είναι η στάση της κυβέρνησης του.

    [03] ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ ΦΑΝΑΡΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΤΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΕΣΘΟΝΙΚΩΝ ΕΝΟΡΙΩΝ

    Για τη διαίρεση των ορθόδοξων ενοριών της Εσθονικής Εκκλησίας συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των Πατριαρχείων Μόσχας και Κωνσταντινούπολης, που συναντήθηκαν στο Τάλλιν της Εσθονίας και παράλληλα αποφάσισαν να συστήσουν κοινή επιτροπή που θα εξετάσει τα θέματα που αφορούν τη νομική υπόσταση των ενοριών που θα παραμείνουν στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας.

    Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας "Σεγκόντνια" (Σήμερα), μετά τη λήξη της συνάντησης ο Γραμματέας της Συνόδου της Εσθονικής Αποστολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Χενν Τόσσο, ανέφερε ότι από τις 84 ενορίες απομένει να επιλέξουν την υπαγωγή τους οι δύο. Περί τις 30 ενορίες, σύμφωνα με τον κ. Τόσσο επιθυμούν να υπάγονται στη Μόσχα και οι υπόλοιπες στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με στοιχεία "ρωσοφίλων" ιερέων, στις ενορίες τους ανήκει η συντριπτική πλειοψηφία των Ορθοδόξων της Εσθονίας, περίπου οι 40 από τις 55 χιλιάδες πιστών.

    Οι δύο πλευρές - επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας ήταν ο Μητροπολίτης Κύριλλος - κατέγραψαν τις ενορίες και συγκρότησαν επιτροπή που οφείλει να επιλύσει το δυσκολότερο πρόβλημα: το νομικό καθεστώς των ρωσικών ενοριών και της περιουσίας τους.

    Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η σύγκρουση γύρω από το θέμα της Εσθονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είχε προκαλέσει στις αρχές του έτους το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών σε ολόκληρο το χριστιανικό κόσμο: τη διακοπή σχέσεων των Πατριαρχείων Μόσχας και Κωνσταντινούπολης. Η σύγκρουση άρχισε πριν τρία χρόνια, όταν οι εσθονικές αρχές καταχώρησαν ως Εσθονική Αποστολική Ορθόδοξη Εκκλησία την εσθονική εκκλησία της διασποράς. Η υπαγόμενη στη Μόσχα εκκλησία αρχικά προσπάθησε κι αυτή να κατοχυρωθεί. Οι εσθονικές αρχές αρνήθηκαν να την καταχωρήσουν ως Εσθονική Αποστολική Ορθόδοξη Εκκλησία διότι με το όνομα αυτό είχε ήδη καταχωρηθεί η παραπάνω εκκλησία η οποία αποκτούσε και το σύνολο της εκκλησιαστικής περιουσίας.

    Η αναγνωρισμένη πλέον ως Εσθονική Αποστολική Ορθόδοξη Εκκλησία πέτυχε επαναφορά της στη δικαιοδοσία της Κωνσταντινούπολης που είχε διακοπεί κατά τη σοβιετική περίοδο και στις 20 Φεβρουαρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, Baqhokola_or αποφάσισε να αποκαταστήσει την δικαιοδοσία του στην Εσθονία. Ως απάντηση, ο Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος, διέκοψε τις σχέσεις του με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Τον περασμένο Μάιο τα δύο Πατριαρχεία συμφώνησαν ότι στην Εσθονία θα συσταθούν δύο ανεξάρτητες ορθόδοξες εκκλησίες και αποφάσισαν επίσημα να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους.

    [04] ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΜΕΣΗ ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΟΝΙΖΕΙ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΥΠΕΞ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    "Οι πρόσφατες συγκρούσεις στην ουδέτερη ζώνη του ΟΗΕ στην Κύπρο μας ανησυχούν βαθύτατα και έχουμε καταδικάσει χωρίς καμία επιφύλαξη τη δολοφονία των δύο νεαρών ανδρών. Εχουμε καταστήσει σαφές τόσο στην Αγκυρα, όσο και στον κ.Ντενκτάς ότι η αντίδραση των τουρκοκυπριακών αρχών στην άνευ εξουσιοδότησης παρουσία διαδηλωτών στην Ουδέτερη Ζώνη των Ηνωμένων Εθνών ήταν τελείως δυσανάλογη σε σχέση με τις προκλήσεις. Εχουμε τονίσει ότι οι υπεύθυνοι για τις δολοφονίες πρέπει να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη".

    Tα παραπάνω τονίζονται σε επιστολή του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών προς τον Πρόεδρο της Ενωσης Ελληνορθοδόξων Κοινοτήτων και Ενοριών Μελβούρνης-Βικτώριας, Μπιλ Καρδαμίτση, σε απάντηση επιστολής διαμαρτυρίας που είχε αποστείλει στις 16 Αυγούστου σε διεθνείς οργανισμούς, τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, και το αμερικανικό και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, για τις πρόσφατες βαρβαρότητες των τουρκικών δυνάμεων κατοχής στην Κύπρο. Την επιστολή υπογράφει ο κ. Γκάρυ Τέμπλ, από το Τμήμα Νότιας Ευρώπης.

    Παράλληλα, όμως, στην επιστολή επισημαίνεται η υποχρέωση της Κυπριακής Κυβέρνησης να εμποδίζει την πρόσβαση των διαδηλωτών στην ουδέτερη ζώνη, ενώ χαρακτηρίζεται αναγκαία η έναρξη άμεσων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

    "Αυτά τα φοβερά γεγονότα, καταλήγει η επιστολή, καταδεικνύουν ότι πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ηγεσίες των δύο κοινοτήτων. Εργαζόμαστε με ζήλο για να το πετύχουμε. Για να υπάρξει, όμως, πρόοδος στις προσπάθειες μας, και σε εκείνες της Διεθνούς Κοινότητας, είναι επιτακτική ανάγκη οι δύο κοινότητες να σεβαστούν την ουδέτερη ζώνη και να αποφεύγουν την περαιτέρω βία και προκλήσεις".

    [05] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

    Την ευχαρίστησή του για την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού της Βικτώριας Τζεφ Κένετ, να δημιουργήσει μόνιμο ελληνικό αρχαιολογικό μουσείο στη Μελβούρνη, εκφράζει με επιστολή του ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Στην επιστολή του ο κ. Σημίτης μεταξύ άλλων σημειώνει ότι από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, ο Υπουργός Πολιτισμού Σταύρος Μπένος θα συνεργαστεί μαζί με τον κ. Κένετ για την επίτευξη αυτού του στόχου.

    Επίσης, ο κ. Σημίτης ευχαριστεί τον κ. Κένετ για την πρόσκληση του να επισκεφθεί τη Βικτώρια, αλλά λόγω "πολλαπλών υποχρεώσεων", όπως αναφέρεται στην επιστολή, αδυνατεί να την αποδεχθεί αμέσως και εκφράζει την ελπίδα μιας επίσημης μελλοντικής επίσκεψης στην Αυστραλία.

    [06] ΓΙΑ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ,ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "THE NEW YORK TIMES"

    Για στασιμότητα στο Κυπριακό και για την επιτακτική ανάγκη της παρέμβασης της αμερικανικής κυβέρνησης, έτσι ώστε να εξευρεθεί λύση για το Κυπριακό ή έστω να προχωρήσουν οι διαδικασίες επίλυσης του, καθώς και για την πολιτική κατάσταση τόσο της Ελλάδας, όσο και της Τουρκίας κάνει λόγο, σε κύριο άρθρό της, η αμερικανική εφημερίδα "The New York Times".Ως "επικίνδυνη και μη ικανοποιητική", χαρακτηρίζεται η "βίαιη διαίρεση της Κύπρου σε ελληνική και τουρκική ζώνη", ενώ μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα:" Μόνον ένας διακανονισμός κατόπιν διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να αποτρέψει τον κίνδυνο ελληνο-τουρκικής σύρραξης. Οι πρόσφατοι θάνατοι των δύο Ελληνοκυπρίων, αποτελούν απόδειξη της επικινδυνότητας της καταστάσεως που επικρατεί".

    "Η παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης, συνεχίζει το δημοσίευμα, είναι σήμερα πιο επιτακτική παρά ποτέ. Ομως, με την εξάρτηση της τουρκικής πολιτικής από εθνικιστές πολιτικούς και από τους στρατηγούς, οι προοπτικές για επίλυση είναι αποκαρδιωτικές.

    Λύση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την συμφωνία Αθηνών- Αγκυρας. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ζήτησε εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου ώστε να έχει την εντολή να διαπραγματευτεί με την Τουρκία για την Κύπρο και άλλα ζητήματα κυριαρχίας.

    Αλλά και η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία δεν υπόσχεται πολλά.Ο Πρωθυπουργός Ερμπακάν εξαρτάται από την υποστήριξη της Τανσού Τσιλέρ και από την καλή θέληση των στρατηγών. Μια διπλωματική λύση βέβαια στο Κυπριακό θα τον βοηθούσε να διώξει τις ανησυχίες της Δύσης μετά από τα πρόσφατα ανοίγματα της χώρας του προς το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία", καταλήγει το δημοσίευμα.

    [07] ΤΡΙΑΝΤΑ ΙΣΠΑΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

    Τριάντα καθηγητές της αρχαίας ελληνικής από διάφορα σχολεία της Ισπανίας φιλοξενούνται στη Δράμα μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των σεμιναρίων εκμάθησης της νέας ελληνικής γλώσσας από ισπανούς ελληνιστές.

    Η πρωτοβουλία της πρόσκλησης των ελληνιστών καθηγητών, που ανήκει στον δήμο Δράμας σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Γρανάδα, τείνει σταδιακά να λάβει χαρακτήρα θεσμού, αφού είναι η δεύτερη κατά σειρά φορά που οι ισπανοί εκπαιδευτικοί έρχονται στη χώρα μας.Το αμιγώς εκπαιδευτικό τμήμα του προγράμματος συνοδεύεται και από παράλληλες εκδηλώσεις, όπως περιηγήσεις και ξεναγήσεις, που σκοπό έχουν να φέρουν τους προσκεκλημένους καθηγητές σε επαφή με τον πολιτισμό και την ιστορία της πόλης. "Στόχος μας είναι η ένταξη του προγράμματος αυτού σε ανοιχτό πανεπιστήμιο και προς aut^m την κατεύθυνση η δημοτική επιχείρηση πολιτισμού, τουρισμού και κοινωνικής ανάπτυξης διαθέτει δύο εκατομμύρια κάθε χρόνο για τη φιλοξενία των καθηγητών.

    Τον προσεχή χρόνο θα προσκαλέσουμε στη Δράμα έλληνες που επιθυμούν να μάθουν ισπανικά από τους προσκεκλημένους καθηγητές, αντιστρέφοντας το πρόγραμμα", είπε στο Μ.Π.Ε ο δήμαρχος της Δράμας, Μαργαρίτης Τζίμας.Σημειώνεται ότι τα μαθήματα στεγάζονται στη νεοαναγερθείσα δημόσια βιβλιοθήκη της πόλης και ότι τους ισπανούς εκπαιδευτικούς συνόδεψε στην Ελλάδα ο Μόσχος Μορφακίδης,καθηγητής της νεοελληνικής και βυζαντινής ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Γρανάδα.

    [08] ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Ως βάρβαρο και ιδιαίτερα σοβαρό γεγονός, χαρακτήρισαν τους βανδαλισμούς που έγιναν στην ελληνική εκκλησια του Αγίου Μιχαήλ στη Μοσχόπολη της Κορυτσάς, ο Γραμματέας Θρησκευμάτων Αλβανίας και ο πρόεδρος της μουσουλμανικής κοινότητας, και κάλεσαν τις αρμόδιες αρχές να συλλάβουν και να καταδικάσουν τους δράστες.

    Αποτέλεσμα των βανδαλισμών που έγιναν στις 11 Αυγούστου στην εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ, όταν άγνωστοι διέρρηξαν την πύλη του ναου, ήταν να καταστραφούν ολοσχερώς 13 τοιχογραφίες αγίων του 17ου και 18ου αιώνα και αρκετές να υποστούν σοβαρές ζημιές. Ο αλβανικός τύπος απέδωσε τους βανδαλισμούς σε ομάδα νεαρών μουσουλμάνων φονταμενταλιστών που είχε κατασκηνώσει δίπλα από την εκκλησία.

    Ο πρόεδρος της μουσουλμανικής κοινότητας, Χαφίζ Σάμπρι σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Κόχα Γιόνε" επισήμανε ότι πρόκειται για μια βάρβαρη ενέργεια "η οποία αποσκοπεί στην πρόκληση τριβών τόσο στην ειρηνική συμβίωση μεταξύ των τριών βασικών θρησκειών στην Αλβανία όσο και στις σχέσεις με τις γειτονικές χωρες".

    Τους βανδαλισμούς καταδίκασαν το υπουργείο Πολιτισμού και το Ινστιτούτο Προστασίας Μνημείων Πολιτισμού της Αλβανίας ενώ παράλληλα υπέβαλαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

    Ο αλβανικός τύπος δίνει μεγάλη έκταση στο θέμα, χαρακτηρίζοντας τους βανδαλισμούς ως "συγκλονιστικό γεγονός, άνευ προηγουμένου", υπογραμμίζει ότι οι ενέργειες αυτές συνετάραξαν την χριστιανική αλλα και τη μουσουλμανική κοινοτητα και καλεί τα αρμόδια αστυνομικά όργανα να διαλευκάνουν την υπόθεση.

    ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΑΣ, ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΚΑΘΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ, ΕΚΔΗΛΩΣΗ, ΦΕΣΤΙΒΑΛ, κ.λ.π. ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑ ΜΑΣ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΕΙ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ "ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ". ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΣ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ "ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ" ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 30- 31/244-101 (10 γραμμές). ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ FAX: 244-105 ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΜΕΣΩ INTERNET ΣΤΟ e-mail address: mpa@phillippos.mpa.gr


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegro2html v1.00 run on Thursday, 29 August 1996 - 13:23:30