Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-03-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΛΙΑΠΗ ΚΑΙ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ
  • [02] ΕΠΙΘΕΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [03] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [04] ΣΥΝ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ
  • [05] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
  • [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΟΛΥΩΡΟΦΟΥ
  • [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΥΡΙΟ (ΤΡΙΤΗ), ΣΤΙΣ 10:30, ΣΤΗΝ
  • [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΠΑΡΟΧΗ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
  • [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΣΑ
  • [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΜΑ- Ο ΥΜΑ-Θ κ. Γ. ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΙΣ
  • [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗ
  • [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ 90
  • [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΤΡΙΤΗ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ:

  • [01] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΛΙΑΠΗ ΚΑΙ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ

    Αθήνα, 20 Μαρτίου 2006 (17:20 UTC+2)

    Συνεργασία με τον υπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Λιάπη, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και συζήτησαν για το θέμα της «Ολυμπιακής» και την εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ.

    Ο κ. Λιάπης δήλωσε σε ό,τι αφορά την «Ολυμπιακή» ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται μία λύση με την ίδρυση μιας νέας εταιρίας η οποία θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ιδιώτη μάνατζερ. Ελπίζω ότι σύντομα θα παρουσιάσουμε μία πρόταση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να "έχουμε το έχειν καλώς και από την Κομισιόν".

    Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ ο κ. Λιάπης είπε ότι σύντομα θα αρχίσει διάλογο με τους εργαζόμενους ώστε να προωθηθεί η μεταρρύθμιση και ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν στοχεύει στους εργαζόμενους αλλά στη βελτίωση της εργασίας τους και των συνθηκών και στην εξυγίανση των οικονομικών των ΔΕΚΟ.

    Σε ερώτηση για το θέμα της ενδεχόμενης δίμηνης παράτασης στην εφαρμογή του νόμου, που άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να δοθεί ο κ. Αλογοσκούφης, ο κ. Λιάπης δήλωσε ότι θα τηρήσει τις συγκεκριμένες προθεσμίες του νόμου.

    Ο κ. Λιάπης είπε επίσης ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται το πόρισμα της επιτροπής που είχε συσταθεί από Πανεπιστημιακούς που θα μελετούσαν το θέμα της ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών.

    Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός, είχε συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης. Ο Αναστάσης Παπαληγούρας, αναφορικά με το θέμα Βαβύλη δήλωσε ότι είναι θέμα ημερών, η άφιξη του στη χώρα.

    Ο κ. Παπαληγούρας σε άλλη ερώτηση για την ανακρίτρια Αντωνία Ηλία, εκτίμησε ότι "είναι πολύ δύσκολο να κρύβεται κάποιος εσαεί".

    Ο κ. Παπαληγούρας αναφερόμενος στους όρους που έχει θέσει η κ. Μπουρμπούλια, η οποία κρατείται στον Κορυδαλλό, τόνισε πως πιστεύω ότι θα συνειδητοποιήσει ότι είναι προς το συμφέρον της να έχει καλύτερη συνεργασία με την ελληνική δικαιοσύνη.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τις υποκλοπές, παρατήρησε ότι δεν είναι θέμα του υπουργείου και σημείωσε σε άλλη ερώτηση για την κλήση του κ. Κορωνιά από τον ανακριτή, πως "όταν έρθει η ώρα θα κληθεί από τον ανακριτή το θέμα του χρόνου είναι ζήτημα της ανεξάρτητης δικαιοσύνης".

    Ο κ. Παπαληγούρας δήλωσε ότι στη συνάντηση με τον κ. Καραμανλή συζητήθηκαν τρεις σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το υπουργείο. Πρόκειται για το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, για το νομοσχέδιο που αφορά στην επιτάχυνση της απονομής της διοικητικής δικαιοσύνης και στο νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση δικαστικής αστυνομίας.

    Ήδη, είπε ο κ. Παπαληγούρας, έχει επεξεργαστεί το υπουργείο συγκεκριμένο σχέδιο.

    [02] ΕΠΙΘΕΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αθήνα, 20 Μαρτίου 2006 (17:22 UTC+2)

    «Η ΝΔ βοηθά την παρασιτική Ελλάδα, την ολιγαρχία και τους μεσάζοντες. Ο λαός θα αντιδράσει σ' αυτό και ήδη το μήνυμα είναι ότι αντιδρά σε όλη την Ελλάδα και το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές θα βρεθεί στην κυβέρνηση».

    Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στην κοινότητα Στάνου του δήμου Αμφιλοχίας σε λαϊκή συγκέντρωση, ενώ είχε και διάλογο με τους κατοίκους στην πλατεία του χωριού.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα προβλήματα των καπνοπαραγωγών, καθώς ο καπνός είναι το βασικό αντικείμενο απασχόλησης των κατοίκων του χωριού.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έκανε καμία διαπραγμάτευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέρ των καπνοπαραγωγών και ότι έχασε μέσα σε μία νύχτα 150 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πήγαιναν στους παραγωγούς καπνού.

    Ακόμη επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι δεν έδωσε τη μάχη που υποσχέθηκε ότι θα δώσει στις Βρυξέλλες.

    Ειδικότερα, τόνισε ότι ο κ. Καραμανλής κατά τη διαπραγμάτευση του 4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, δεν έκανε καμία προσπάθεια να ενισχύσει τον αγροτικό τομέα, όπως έκανε η Πορτογαλία. Αντίθετα με την Πορτογαλία η Ελλάδα έχασε κονδύλια για τον αγροτικό τομέα, είπε.

    Ο κ. Καραμανλής, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πήγε στις Βρυξέλλες, κάθισε, άκουσε, δεν μίλησε και έφυγε. Καμία προσπάθεια, καμία διαπραγμάτευση, κανένα κύρος, πρόσθεσε.

    Μετά την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου είχε διάλογο με κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι του εξέθεσαν τα προβλήματά τους, αλλά και τα προβλήματα της περιοχής, στα οποία ο κ. Παπανδρέου απάντησε για το πώς θα τα αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση.

    Οι κάτοικοι του χωριού είχαν ετοιμάσει ένα υπαίθριο τραπέζι με ψητά και πίτες, τα οποία δοκίμασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τα βρήκε νοστιμότατα.

    Το πρωί ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το εργοστάσιο επεξεργασίας και συσκευασίας σπαραγγιών.

    Πρόκειται για μία πρότυπη μονάδα, η οποία εξάγει όλο το προϊόν που παράγει, περί τους 1.500 τόνους ετησίως.

    Εκεί ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου ανέφερε ότι αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα με την πολιτεία και την γραφειοκρατία, η οποία, όπως είπε, στραγγαλίζει κυριολεκτικά παρόμοιες προσπάθειες των παραγωγών.

    Ο κ. Παπανδρέου συνεχάρη όλους τους εργαζόμενους με τους οποίους είχε συζήτηση - και τον ξενάγησαν στους χώρους του εργοστασίου - για τη δουλειά που κάνουν και τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει προϊόντα αξίας. Ζήτησε από την κυβέρνηση να στηρίξει τέτοιες προσπάθειες, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτεία πρέπει να σπάσει την γραφειοκρατία. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι έχει περιπλέξει το σύστημα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καθ' οδόν προς την κοινότητα Στάνου σταμάτησε στην κοινότητα Κυψέλης και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Δημήτρη Βλάχου, του καπνοπαραγωγού που σκοτώθηκε από αστυνομικές σφαίρες το 1962 κατά τη διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων των καπνοπαραγωγών.

    [03] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 20 Μαρτίου 2006 (17:26 UTC+2)

    Επανήλθε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, στις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου (με τις οποίες προέτρεπε τους νέους για γίνουν «επαναστάτες με αιτία») και σημείωσε πως «για να διαλυθεί κάθε προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας, ο κ. Παπανδρέου στο Λαύριο, στις 20/1/2004, είχε πει ότι θα έπρεπε όλοι οι νέοι, ηλικίας μέχρι 25 ετών, απόφοιτοι Λυκείου ή ΤΕΕ, να μπορούν να προσλαμβάνονται από κάθε είδους επιχειρήσεις, χωρίς οι επιχειρήσεις ή οι νέοι να υποχρεώνονται να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές. Για τους απόφοιτους ΤΕΙ και ΑΕΙ το όριο ηλικίας θα μπορούσε να είναι 29 ετών».

    Ο κ. Ρουσόπουλος παρατήρησε ότι «αυτά δεν τα είπε ο κ. Ντε Βιλπέν, ούτε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Τα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σε μια επίδειξη πολιτικού σουρεαλισμού καλεί σήμερα τους νέους να επαναστατήσουν εναντίον του».

    Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου «κατάφερε να δημιουργήσει μια πολιτική όξυνσης».

    Συγκεκριμένα, είπε ότι «από τη μια μεριά έχουμε μια κυβέρνηση που λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό, που νοικοκυρεύει τα δημοσιονομικά μεγέθη, με το μικρότερο δυνατό κόστος, μειώνοντας την ανεργία κάτω από το 10%, διατηρώντας σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κι εξασφαλίζοντας τους όρους για πραγματική αύξηση του εισοδήματος των Ελλήνων. Και από την άλλη έχουμε το ΠΑΣΟΚ, που ως κυβέρνηση επί 20 χρόνια, γιγάντωσε τα σημερινά κρίσιμα προβλήματα στην οικονομία και την κοινωνία, που είπε συστηματικά ψέματα στους πολίτες και τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας και συνεχίζει να λέει ψέματα και να καταφεύγει στη μαύρη προπαγάνδα».

    Ο κ. Ρουσόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα των πανωτοκίων για να τονίσει ότι «από την εφαρμογή του νόμου που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ ευνοήθηκαν συνολικά 63.220 οφειλέτες από τους οποίους οι 54.000 ήταν αγρότες. Οι διαγραφές ανήλθαν σε 1,8 δισ. ευρω εκ των οποίων το 1.11 δισ. ευρω αφορούσε χρέη αγροτών, το ποσοστό της διαγραφής ανήλθε κατά μέσο όρο στο 70% του συνόλου των οφειλών».

    Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι τεκμαίρεται «η μεγάλη διαφορά μας που -όσο περνά ο καιρός- θα γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρη».

    Απαντώντας, εξ' άλλου, σε συναφή ερώτηση, ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι «ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να αφαιρέσει δικαιώματα αναφαίρετα, δικαιώματα που κατακτήθηκαν με πολλούς αγώνες σε προηγούμενους αιώνες και που στον 21ο αιώνα θα ήταν αδιανόητο να ακυρωθούν. Αντιλαμβάνομαι, ότι το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να διορθώσει την προεκλογική του γκάφα και την οποία επανέλαβε πρόσφατα ο κ. Παπανδρέου στη Βουλή. Δεν νομίζω ότι διορθώνεται. Πρέπει να βγει ευθαρσώς και να πει ότι έκανε λάθος».

    Σχολιάζοντας, τέλος, δηλώσεις του κ. Παπανδρέου από το Αγρίνιο (κατά τις οποίες «ο πρωθυπουργός πρέπει να βγει από την κρυψώνα του») ο εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση παρατήρησε ότι «η απόσταση από το Λαύριο ως το Αγρίνιο δεν είναι τελικά μεγάλη. Ο κ. Παπανδρέου παραμένει ίδιος, όπου κι αν μιλά».

    [04] ΣΥΝ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΑΠΕΡΓΩΝ

    Αθήνα, 20 Μαρτίου 2006 (17:41 UTC+2)

    Πρόταση νόμου, με την οποία θα απαγορεύεται η πολιτική επιστράτευση των απεργών, πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή ο Συνασπισμός αυτοτελώς, αλλά και ως αυτοτελή τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που πρόκειται σύντομα να κατατεθεί προς συζήτηση στη Βουλή.

    Σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ», ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, αναφερόμενος στην πρόταση, δήλωσε ότι πρώτα θα κατατεθεί στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αλλά και σε όλα τα συνδικάτα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η υποστήριξή τους και στη συνέχεια ο Συνασπισμός θα θέσει το θέμα και στο ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, κυβερνητικούς βουλευτές που διαφοροποιούνται από την επίσημη θέση της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και ανεξάρτητους βουλευτές, προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

    Πρόσθεσε, δε, ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που εφαρμόζει αυτό το μέτρο, και η οποία καταδικάστηκε στην 75η Σύνοδο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας το 2002, όταν η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε πολιτική επιστράτευση απεργών εργαζομένων.

    Επίσης κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε άρση της πολιτικής επιστράτευσης των ναυτεργατών και ξεκαθάρισε ότι η πρόταση νόμου του Συνασπισμού προβλέπει την απαγόρευση της πολιτικής επιστράτευσης ανεξαρτήτως δικαστικών αποφάσεων.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Συνασπισμού Φώτης Κουβέλης, αναφερόμενος στο θέμα της πολιτικής επιστράτευσης, τόνισε ότι βρίσκεται σε αντίθεση με το άρθρο 22 παρ. 1 και 4 του Συντάγματος και την υπ' αριθ. 105 Διεθνή Σύμβαση Εργασίας. Ο κ. Κουβέλης, πρόσθεσε "ο Συνασπισμός είναι ανοιχτός σε βελτιώσεις και τροποποιήσεις της πρότασης νόμου, όχι όμως ακυρωτικές του σκοπού της διάταξης".

    Εξάλλου, ο βουλευτής του ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης, αναφερόμενος στην συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή για θέματα ναυτιλίας παρουσία και του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας , επισήμανε ότι ο κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να άρει ανά πάσα στιγμή το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης και ο βουλευτής του ΣΥΝ τόνισε ότι "είναι μία καλή ευκαιρία για τον υπουργό να ανταποκριθεί σ' αυτά τα οποία δήλωσε".

    Εξάλλου, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις που γίνονται αυτό το διάστημα στη Γαλλία κατά των προσπαθειών κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους, είπε «χαιρετίζουμε τη συσπείρωση και παλλαϊκή κινητοποίηση που παρατηρείται στη Γαλλία, στην οποία δεν υπάρχει η εσωτερική παθολογία που παρατηρείται στη χώρα μας με τα φαινόμενα της διαίρεσης των εργατικών δυνάμεων, που υιοθετεί το ΚΚΕ».

    Πρόσθεσε ακόμα ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και όλη την Ευρώπη υπάρχει ένα ανοιχτό μέτωπο των δυνάμεων της εργασίας και της εκπαίδευσης κατά των προσπαθειών κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους και τόνισε ότι στην Ελλάδα κεντρικοί πυλώνες για αγωνιστικές κινητοποιήσεις είναι το 8ωρο, οι κλαδικές συμβάσεις και η διασφάλιση του δικαιώματος της απεργίας.

    Κάλεσε ακόμα την Αξιωματική αντιπολίτευση, ανοιχτά και δημόσια, να ανακαλέσει τις προτάσεις της για την τετραετή ανασφάλιστη εργασία των νέων, προσθέτοντας ότι «πολλές φορές και η Αξιωματική αντιπολίτευση έχει δώσει τη δική της συνεισφορά στις προσπάθειες κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους».

    [05] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ, ΣΤΙΣ 09:00, ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 2006 (17:44 UTC+2)

    Για μια ακόμη χρονιά το Τμήμα Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Διεύθυνση Τροχαίας, δραστηριοποιείται στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, (περιοχή Φαλήρου) προσφέροντας πολύτιμο έργο απέναντι στους μαθητές των Δημοτικών σχολείων οι οποίοι διδάσκονται κανόνες οδικής ασφάλειας και συμπεριφοράς.

    Η πρώτη φετινή επίσκεψη των μαθητών θα γίνει την Τετάρτη 22 Μαρτίου στις 09.00 το πρωί, όπου εκτός της οδήγησης των μικρών αυτοκινήτων και ποδηλάτων, θα υπάρξει και ομιλία στο αμφιθέατρο του Πάρκου από στελέχη της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, η συνεργασία των οποίων στο συγκεκριμένο θέμα είναι παραπάνω από εποικοδομητική.

    Κατά την τρέχουσα σχολική περίοδο αναμένεται να επισκεφτούν το πάρκο πάνω από 5000 μαθητές όλης της πόλης ενώ θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά παράλληλες εκδηλώσεις με θέμα την οδική ασφάλεια.

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με η λειτουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής, και δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα τα Δημοτικά σχολεία θα πρέπει ν' απευθύνονται στο τηλέφωνο του Τμήματος Αθλητισμού 2310 277-569.

    [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΟΛΥΩΡΟΦΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΥΡΙΟ (ΤΡΙΤΗ), ΣΤΙΣ 13:30

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 2006 (17:43 UTC+2)

    Ο Δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους Πολιτισμού - Αθλητισμού Β. Γάκη και Αρχιτεκτονικού Κ. Εγγλέζο θα επιθεωρήσει αύριο (Τρίτη), στις 13:30, το νέο πολυώροφο Αθλητικό Κέντρο, επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως 168.

    Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για την ανατολική Θεσσαλονίκη, που σε πέντε ορόφους θα φιλοξενήσει αίθουσες ασκήσεων, σάουνες - χαμάμ ανδρών και γυναικών, αίθουσες οργάνων, ειδικές αίθουσες για την άσκηση ατόμων μα ειδικές ανάγκες, αίθουσα ομαδικών προγραμμάτων, αίθουσα δημοτικών χορών, κ.α.

    Η κατασκευή του νέου Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου της οδού Κωνσταντινουπόλεως θα ολοκληρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού και θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει 1500 αθλούμενους κάθε ηλικίας.

    [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΥΡΙΟ (ΤΡΙΤΗ), ΣΤΙΣ 10:30, ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ, Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 2006 (17:42 UTC+2)

    Η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πρασίνου στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας θα στήσει την καθιερωμένη «Γιορτή του Πρασίνου» στην πλατεία Αριστοτέλους αύριο (Τρίτη) στις 10:30. Από τον αντιδήμαρχο Πρασίνου Κ. Καζαντζίδη και εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων, του ΑΠΘ, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, κ.α. θα διανεμηθούν 2000 εποχικά φυτά αλλά και δενδρύλλια. Στόχος η ευαισθητοποίηση του κόσμου για την προστασία του περιβάλλοντος και την αγάπη για το δάσος.

    [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΠΑΡΟΧΗ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΕ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 2006 (16:25 UTC+2)

    Μετά από εντολή του Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη το Tμήμα Πρόληψης & Προαγωγής Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια της ενημέρωσης και παροχής Προληπτικής Ιατρικής, πραγματοποιεί μια σειρά εξορμήσεων σε απομακρυσμένα Δημοτικά Διαμερίσματα του Νομού μας.

    Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων θα πραγματοποιηθούν Ιατρικές εξετάσεις από: Παθολόγους-Καρδιολόγους-Γυναικολόγο-Παιδίατρο-Οδοντίατρο-Βιοπαθολόγο-Ιατρός ΚΕΕΛΠΝΟ και ενημερωτικές ομιλίες με θέματα προληπτικής ιατρικής.

    Οι επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν:

    - στο Δήμο Σοχού (Πολιτιστικό σύλλογο Ασκού) στις 21/03/2006

    - στο Δήμο Καλλιθέας (Πνευματικό κέντρο Νεοχωρούδας) στις 28/03/2006

    - στο Δήμο Λαχανά (Δημοτικό σχολείο Ξυλούπολης) στις 04/04/2006

    - στο Δήμο Ασσήρου (Δημοτικό σχολείο Ασσήρου) στις 11/04/2006

    Ώρα έναρξης επισκέψεων: 9:00' π.μ. με 9:30' πμ.

    Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνείτε με τη Διεύθυνση Υγείας και Υγιεινής στο τηλ. 2310 538695.

    [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 2006 (16:22 UTC+2)

    ΘΕΜΑ: «ΓΙΑΤΙ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006;»

    Τους λόγους για τους οποίους οδηγείται στο συμβολικό κλείσιμο της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης την ερχόμενη Τετάρτη 22 Μαρτίου 2006 εξήγησε σήμερα το μεσημέρι ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης στη διάρκεια συνέντευξης τύπου προς τα μέσα ενημέρωσης.

    Αναλυτικά στην εισήγησή του ο κ. Ψωμιάδης ανέφερε τα εξής:

    «Γνωρίζετε από την καθημερινή μας επικοινωνία, τους συνεχείς και αδιάκοπους αγώνες της σημερινής διοίκησης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης να αντιμετωπίσει τα συσσωρευμένα προβλήματα δεκαετιών της πόλης και της περιφέρειας Θεσσαλονίκης.

    Γνωρίζετε επίσης τις προτεραιότητες που έθεσε η παρούσα διοίκηση και πάλεψε το 2003,2004,2005 με ορατά συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Και μόνον αυτά μια άλλη διοίκηση, ίσως να την οδηγούσαν σε πανηγυρισμούς και δηλώσεις επίτευξης των στόχων.

    Τίθεται το ερώτημα: Ως σημερινή διοίκηση είστε ικανοποιημένοι; Η απάντηση είναι σαφής: Όσο οι Θεσσαλονικείς, όλοι οι Θεσσαλονικείς, όλων των κομματικών αποχρώσεων και επιλογών βιώνουν αυτά τα καθημερινά προβλήματα, εμείς δε μπορούμε να δηλώνουμε ικανοποιημένοι.

    Απαραίτητη διευκρίνιση: Εάν η πρωτοβουλία μας να κλείσουμε τη Νομαρχία γινόταν για λόγους εντυπωσιασμού θα μπορούσε αυτό να γίνει το 2003 ή το 2004 με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Τότε θα μας κατηγορούσαν ότι το κάνουμε για λόγους αντιπολιτευτικούς. Δεν προχωρήσαμε σε αυτήν την κίνηση, παρά την πίεση των προβλημάτων, ούτε τα δύο πρώτα χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, γιατί προφανώς αυτά τα δύο χρόνια ήταν η αναγκαία περίοδος χάριτος.

    Θέλω να επισημάνω, στο σημείο αυτό ότι το κλείσιμο της Νομαρχίας, δεν είναι μομφή κατά της κυβέρνησης. Δεν μπορεί να χρεωθεί τα λάθη και τις παραλήψεις των προηγούμενων κυβερνήσεων και διοικήσεων, που επί 20 συναπτά έτη, δεν έγινε τίποτα. Όμως δεν έχουμε περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις.

    Η δική μου προσωπική διαδρομή, δεν μου επιτρέπει, να καταθέσω εύκολα τα όπλα.

    Παραμένω συνεπής σε όσα έχω δηλώσει το προηγούμενο διάστημα. Ο Κώστας Καραμανλής αποτελεί ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

    Με την σημερινή μας πρωτοβουλία, προσπαθούμε να αφυπνίσουμε κάποιους από την κυβέρνηση και το σύνολο των τοπικών δυνάμεων.

    Ζούμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε το άγχος και την αγωνία της σχολικής στέγης.

    Ξεσηκώσαμε τους πάντες, πιέσαμε προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά και πάλι οι νέοι ρυθμοί που επιβάλαμε στην κατασκευή νέων σχολικών μονάδων, μας οδηγούν στην λύση του προβλήματος της διπλής βάρδιας των σχολείων της Θεσσαλονίκης το 2020. Η σχολική στέγη, δεν είναι μόνο θέμα λογιστικό, αλλά εξέχων και πολιτικό. Δεν έχουμε ανάγκη από λογιστές του ΟΣΚ, αλλά από πολιτικές αποφάσεις.

    Πως μπορούμε λοιπόν να είμαστε ικανοποιημένοι;

    Ζούμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε το άγχος και την αγωνία του κυκλοφοριακού προβλήματος, το οποίο δεν μπορεί να αναμένει το 2015, όταν θα ολοκληρωθούν το Μετρό με τις επεκτάσεις του και η Υποθαλάσσια Αρτηρία (αν γίνει) για να αναπνεύσουν οι Θεσσαλονικείς. Χρειάζονται άμεσα μικρά και μεσαία έργα για το μεσοδιάστημα αυτών των δέκα ετών.

    Πως μπορούμε λοιπόν να είμαστε ικανοποιημένοι;

    Ζούμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε το μέγα πρόβλημα της Ανεργίας, ειδικά στους Νέους και τις Γυναίκες. Το πρόβλημα που προέκυψε με το εργοστάσιο Φωσφορικών Λιπασμάτων είναι ένα απτό παράδειγμα. Που θα πάει αυτή η κατάσταση;

    Πως μπορούμε λοιπόν να είμαστε ικανοποιημένοι;

    Ζούμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε το άγχος και την αγωνία των χιλιάδων κατοίκων της Υπαίθρου της Θεσσαλονίκης, με τις γκρεμισμένες γέφυρες και την απουσία των στοιχειωδών όρων υποδομής (ύδρευση και αποχέτευση), ενώ τα αντιπλημμυρικά έργα παραμένουν ακόμη στο επίπεδο του σχεδιασμού.

    Πως μπορούμε λοιπόν να είμαστε ικανοποιημένοι;

    Ερώτημα: Μας ακούτε για πρώτη φορά να μιλάμε για αυτά τα προβλήματα;

    Απάντηση: Όχι βέβαια, φωνάζουμε από την πρώτη στιγμή, έχουμε μιλήσει για αυτά εκατοντάδες φορές.

    Ερώτημα: Έγιναν βήματα;

    Απάντηση: Ναι έγιναν βήματα, σε ορισμένους μάλιστα τομείς και εντυπωσιακά βήματα, όπως τα θέματα ευθύνης του υπουργείου Εσωτερικών.

    Ερώτημα: Τότε γιατί διεκδικείτε;

    Απάντηση: Γιατί η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από άλματα, για να προλάβει τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα και να μην μαραζώνει σιγά - σιγά.

    Ζητάμε έκτακτη επιχορήγηση για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις τρέχουσες υποχρεώσεις μας.

    Για αυτούς και για δεκάδες άλλους λόγους όπως η κατάσταση στο χώρο της Υγείας και ειδικότερα των Κέντρων Υγείας, όπως το συγκοινωνιακό με Ο.Α.Σ.Θ. και Κ.Τ.Ε.Λ., λάβαμε την απόφαση να κλείσουμε συμβολικά τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2006 και καλούμε όλους τους συναδέλφους Δημάρχους του Νομού Θεσσαλονίκης καθώς και την Ομοσπονδία Γονέων να μας συμπαρασταθούν, γιατί ο δικός μας αγώνας είναι και δικός τους αγώνας, η δική τους αγωνία είναι η δική μας αγωνία.

    Για το τι προτείνουμε θα σας ζητήσουμε να είστε εδώ την Τετάρτη 22 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι για να ακούσετε τις προτάσεις μας».

    ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

    [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 2006 (15:52 UTC+2)

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Γιώργος Καλαντζής κληθείς να σχολιάσει τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κατάσταση της εθνικής οικονομίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους τα εξής:

    «Όσο κι αν προσπαθούν ή θέλουν κάποιοι να κρύψουν ορισμένα πράγματα, εμείς ούτε θα τα κρύψουμε, ούτε θα πούμε ψέματα στον ελληνικό λαό».

    [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΜΑ- Ο ΥΜΑ-Θ κ. Γ. ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΧΕΜΕΝΩΝ Η/Υ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΣΕ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 2006 (15:50 UTC+2)

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Γιώργος Καλαντζής, το μεσημέρι της Δευτέρας 20 Μαρτίου 2006, συνοδευόμενος από το γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης υποστράτηγο Αντώνη Μπάμιατζη, επισκέφθηκε τις αποθήκες της ΕΛ.ΑΣ., στην παλαιά εθνική οδό Μαγνησίας - Σίνδου, όπου φυλάσσονται κατασχεμένοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι οποίοι είχαν χρησιμοποιηθεί σε παράνομα τυχερά παιχνίδια.

    Στόχος ήταν να διαπιστώσει επιτόπου ο κ Καλαντζής τον μεγάλο αριθμό ηλεκτρονικών υπολογιστών που έχει κατασχέσει η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης αλλά και τις συνθήκες υπό τις οποίες βρίσκονται στοιβαγμένοι και σε αχρησία, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση αξιοποίησή τους από τις τοπικές κοινωνίες της Βόρειας Ελλάδας.

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης δήλωσε αμέσως μετά στους δημοσιογράφους:

    «Η αστυνομία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της στο θέμα της αντιμετώπισης του ηλεκτρονικού τζόγου. Το διαπιστώνουμε σήμερα όλοι εδώ στις αποθήκες της ΕΛ.ΑΣ., όπου βρίσκονται στοιβαγμένοι σχεδόν πέντε χιλιάδες κατασχεμένοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

    Πεποίθηση δική μας και της αστυνομίας είναι ότι αυτά τα μηχανήματα από μηχανήματα οικονομικής καταστροφής των οικογενειών πρέπει να μετατραπούν σε μηχανήματα γνώσης και προόδου.

    Για αυτό το σκοπό, προτείνουμε να δοθούν στις τοπικές κοινωνίες της Βόρειας Ελλάδας, σε αυτούς που τα έχουν πραγματική ανάγκη, όπως σε σχολεία, μη κυβερνητικές οργανώσεις, απομακρυσμένους δήμους και κοινότητες, πολιτιστικούς συλλόγους και δημόσιες υπηρεσίες που στερούνται τεχνολογικού εξοπλισμού.

    Αυτή είναι η δική μας πρόταση. Θέλουμε και ζητάμε τη συνεργασία όλων και των ΜΜΕ και των τοπικών φορέων. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της απονομής δικαιοσύνης προκειμένου να προωθηθούν αυτά τα μηχανήματα σε όσους τα έχουν ανάγκη.

    Όσο παραμένουν σε αποθηκευτικούς χώρους, μέχρι την εκδίκαση των υποθέσεων, κινδυνεύουν να καταστραφούν από την πλημμελή φύλαξη και την έλλειψη κατάλληλων χώρων ενώ χάνουν και τη χρηστική τους αξία αφού η τεχνολογία τους με την πάροδο του χρόνου θεωρείται παρωχημένη.

    Στη γνώση όσα χρήματα και να δώσεις ποτέ δεν φτάνουν και εμείς είμαστε διατεθειμένοι να τα δώσουμε».

    [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 2006 (14:06 UTC+2)

    Με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας της γυναίκας ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης αφιέρωσε μια βραδιά σε γυναίκες που ξεχώρισαν στον πολιτικό, κοινωνικό και αθλητικό στίβο, απονέμοντας τιμητική πλακέτα στην πρόεδρο της Βουλής κ. Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη, στην Ευρωβουλευτή κ. Ευαγγελία Τσαμπάζη, την Ολυμπιονίκη κ. Τασούλα Κελεσίδου, την πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλίας Κύπρος - Ελλάς κ. Άννα Θεοφυλάκτου, την πρόεδρο της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Κυριών κ. Λουκία Κεραμιδά, την πολύτεκνη κ. Κατερίνα Ορφανίδου και την ηλικιωμένη παλιννοστήσασα κ. Αντιγόνη Παναγιωτίδου.

    Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Μαρτίου, στην κατάμεστη αίθουσα Grand Pietra του ξενοδοχείου Porto Palace , παρουσίασε η δημοσιογράφος κ. Σύνθια Σάπικα, ενώ τις τιμώμενες γυναίκες τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Καλαϊτζής, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Ορφανός, οι βουλευτές κ.κ. Γαλαμάτης, Γκιουλέκας, Καλαφάτης, Καράογλου, Παπαθεμελής, Σπηλιόπουλος, Ιωαννίδης ο Διοικητής του Γ΄Σώματος Στρατού Στρατηγός κ. Ζούκας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Παπαγεωργόπουλος, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων κ. Κυρίζογλου, η πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου κυρία Αηδονά και μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ο Έπαρχος Λαγκαδά κ. Αναστασιάδης, αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Ν.Δ. κ. Φραντζής, πολιτευτές και πρόεδροι ομοσπονδιών, σωματείων , ιδρυμάτων και φορέων του νομού.

    Στο μουσικό μέρος της βραδιάς, μέλη του πολιτιστικού τμήματος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης τραγούδησαν παλιά αγαπημένα τραγούδια.

    ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

    [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ 90 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 2006 (12:08 UTC+2)

    Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης Και η Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος Πόπη Αντωνίου - Σφαλαγκάκου

    σας προσκαλούν στο Επετειακό Αφιέρωμα για τα 90 χρόνια του

    ακαδημαϊκού - ποιητή Τάκη Βαρβιτσιώτη.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2006, Ώρα 19:30, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη (Εθνικής Αμύνης 27 και Αλεξ. Σβώλου).

    Για τον ποιητή θα μιλήσουν ο φιλόλογος - ποιητής Γιάννης Νικολαϊδης

    και η καθηγήτρια - λογοτέχνιδα Καίτη Τσιότσκα. Απαγγέλουν οι ηθοποιοί του Κ.Θ.Β.Ε. Καίτη Χρονοπούλου, Δέσποινα Σφάντζικα - Χασάναγα,

    Βασίλης Βάρνας και ο φιλόλογος - ποιητής Παναγιώτης Αργυρόπουλος.

    Από το γραφείο τύπου

    [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΤΡΙΤΗ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ- ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ κ. ΑΝΔΡΕΑ ΛΕΟΥΔΗ

    Κοζάνη, 20 Μαρτίου 2006 (11:28 UTC+2)

    Τρίτη 21η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας- Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Ανδρέα Λεούδη

    «Σήμερα, 21η Μαρτίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας, όπως αυτή καθιερώθηκε το 1972 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά, η επέτειος αυτή παραμένει επίκαιρη, αφού είναι πλέον εμφανές ένα όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την προστασία των Δασών, που άρχισε ήδη να επηρεάζει αποφασιστικά την πολιτική πολλών οργανισμών και κυβερνήσεων.

    Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στο Δάσος και το δασικό οικοσύστημα ως το σημαντικότερο δώρο της φύσης στον άνθρωπο. Τα Δάση, λόγω των προστατευτικών και περιβαλλοντικών λειτουργιών τους, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ύπαρξη ζωής στον πλανήτη μας, τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και του πολιτισμού μας.

    Τα Δάση, παρ' όλο που αποτελούν παράγοντα εξυγίανσης της ατμόσφαιρας, βοηθούν στη σταθερότητα του κλίματος, διατηρούν τα υδατικά αποθέματα και περιέχουν μεγάλο μέρος της βιοποικιλότητας του πλανήτη μας, συνεχώς υποβαθμίζονται και εξαφανίζονται με ανησυχητικό ρυθμό.

    Το γεγονός ότι η Φύση βρίσκεται σε κατάσταση κινδύνου αποτελεί κοινή παραδοχή. Η εύθραυστη ισορροπία ανθρώπου - Δάσους που διατηρήθηκε επί αιώνες, έχει στις μέρες μας διαταραχθεί σε βάρος του Δάσους. Ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της χώρας προβλέπει τη λήψη μέτρων για την αναστροφή αυτής της τάσης. Η αειφορική χρήση των φυσικών πόρων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση, καθώς και τη συνεχή οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του ανθρώπου. Επομένως η προστασία της φύσης είναι ζήτημα κοινού συμφέροντος των πολιτών.

    Η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας χαρακτηρίζεται από πλούσια δασική βλάστηση, μοναδική ποικιλία Δασών, άφθονους υδάτινους πόρους καθώς και πανέμορφους ορεινούς όγκους.

    Η οροσειρά της Πίνδου, που κατέχει δεσπόζουσα θέση στο δυτικό τμήμα της περιφέρειας, με τον εθνικό δρυμό που βρίσκεται εκεί καθώς και τα μοναδικής αξίας οικοσυστήματα των ακριτικών Πρεσπών, εξ' αιτίας της περιορισμένης ανθρώπινης παρέμβασης, έχουν διατηρήσει τα φυσικά χαρακτηριστικά όντας τοπία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και προστατεύουν τα πιο σπάνια είδη πουλιών και ζώων της Ευρώπης.

    Οι ορεινές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας προσφέρονται για τη διεξαγωγή φυσιολατρικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, αφού στην περιοχή λειτουργούν, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τέσσερα χιονοδρομικά κέντρα και υπάρχουν δύο διεθνή ορειβατικά μονοπάτια (Ε4 και Ε6) που διασχίζουν την περιοχή. Η φυσική κληρονομιά της Περιφέρειας περιλαμβάνει επτά φυσικές λίμνες και έντεκα οικοτόπους του δικτύου Natura 2000.

    Τα δυνατά σημεία της Περιφέρειας είναι η βιοποικιλότητα και η φυσική ομορφιά, η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, που έχουν σαν αποτέλεσμα το συνεχώς αυξανόμενο τουριστικό ενδιαφέρον. Είναι ιδιαίτερη επομένως η σημασία αυτής της επετείου και είναι υποχρέωσή μας να προστατέψουμε τα Δάση μας, να τα σεβαστούμε με οδηγό την αειφορική διαχείριση και να τα διατηρήσουμε τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Το μήνυμά μας αυτή τη μέρα είναι μια ευκαιρία θύμησης του καθημερινού μας χρέους να διαφυλάξουμε την εθνική μας κληρονομιά για να την παραδώσουμε στις επερχόμενες γενιές.

    Ας αποτελέσει η σημερινή επέτειος αφορμή προβληματισμού και ευαισθητοποίησης για τον κάθε ένα από εμάς, με σκοπό την προστασία και την ανάπτυξη του Δάσους. Κύριος στόχος μας ας είναι η μεγιστοποίηση του πολυλειτουργικού του ρόλου, διαχρονικά και διαπεριφερειακά, καθώς και η διεύρυνση της έννοιας «αειφορική ανάπτυξη».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 20 March 2006 - 19:15:08 UTC