Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-03-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [02] ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ
  • [03] 10 ΧΡΟΝΙΑ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ»
  • [04] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - ΤΟ ΝΟΜΟ ΞΑΝΘΗΣ
  • [05] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ
  • [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ
  • [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - 12η ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΕΝΙΚΩΝ
  • [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ
  • [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΕΡΓΑ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
  • [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- «ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΧΕΛΙΔΩΝΑΣ»
  • [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
  • [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ
  • [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

  • [01] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 17 Μαρτίου 2006 (09:06 UTC+2)

    Θέματα Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης θα συζητηθούν στη διήμερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ που αρχίζει σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του προέδρου του Κινήματος Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος θα αναφερθεί στα θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, αλλά και θα εξαγγείλει την απόφαση του για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο εξής για την επιλογή των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών που θα υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να ανακοινώσει ότι οι υποψήφιοι θα επιλεγούν μέσω προκριματικών εκλογών.

    Στη σημερινή διαδικασία θα μιλήσει και η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία θα παρουσιάσει τον πολιτικό και οργανωτικό σχεδιασμό του κόμματος για το επόμενο διάστημα.

    Την εισήγηση για την δημόσια διοίκηση θα παρουσιάσει ο βουλευτής Μανώλης Όθωνας, γραμματέας του αντίστοιχου τομέα, καθώς ο τομεάρχης Θόδωρος Πάγκαλος απουσιάζει στο εξωτερικό. Σήμερα θα παρουσιαστεί και η πρώτη έκθεση του συνηγόρου του μέλους και φίλου του ΠΑΣΟΚ από την συνήγορο Μαρία Αρσένη.

    Οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου θα συνεχιστούν το απόγευμα σε τρία παράλληλα τμήματα - ομάδες εργασίας . Η πρώτη ομάδα θα έχει θέμα "Αποκέντρωση - Αυτοδιοίκηση - Περιφερειακές Συνδιασκέψεις", η δεύτερη θα έχει ως θέμα "Παιδεία, Αποκέντρωση στην Εκπαίδευση, Νέα Γενιά και Αυτοδιοίκηση" και η τρίτη θα έχει ως θέμα "Διαφάνεια και Δεοντολογία".

    Το Σάββατο ο αρμόδιος τομεάρχης Θανάσης Τσούρας θα εισηγηθεί τον κανονισμό λειτουργίας των οργανώσεων ετεροδημοτών και ο Τηλέμαχος Χυτήρης υπεύθυνος του Οικονομικού Τομέα θα εισηγηθεί τον οικονομικό κανονισμό.

    Επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής εκλογικών Διαδικασιών Αλέκος Παπαδόπουλος θα αναφερθεί στη διαδικασία ανάδειξης των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών.

    [02] ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

    Αλεξανδρούπολη, 17 Μαρτίου 2006 (12:15 UTC+2)

    Έκτη ημέρα επαγρύπνησης στον Έβρο, με τη στάθμη των υδάτων του ποταμού και των παραποτάμων του να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αλλά το φαινόμενο των πλημμυρών να παρουσιάζει σχετική ύφεση.

    Η μεγαλύτερη συγκέντρωση υδάτων, παρατηρείται το τελευταίο 24ωρο στο νότιο τμήμα του νομού και συγκεκριμένα στις περιοχές Σουφλίου και Φερών.

    Χθες το βράδυ και σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η κατάσταση στο νότιο τμήμα του Νομού (περιοχή Φερών) με τη συμβολή του στρατού έγινε με ελεγχόμενη έκρηξη, τεχνητή θραύση του φράγματος που βρίσκεται στην ευθυγράμμιση του ποταμού Έβρου, ώστε να διευκολυνθεί η ροή του ποταμού (με μεγαλύτερη ταχύτητα) προς τη θάλασσα, προκειμένου να μην κινδυνέψει από τις πλημμύρες ο οικισμός Πόρου.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, η στάθμη των υδάτων του ποταμού Έβρου, έχει ως εξής:

    Πύθιο: 6,25 μ. (όριο συναγερμού 5,70 μ.)

    Πέταλο: 6,90 μ. (όριο συναγερμού 6,00 μ.)

    Κήποι: 5,15 μ. (όριο συναγερμού 4,00 μ.)

    Η στάθμη των υδάτων του ποταμού Άρδα έπεσε στα 4,90 μ. με όριο συναγερμού τα 5,20 μ.

    Παράλληλα ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε αυξημένη επαγρύπνηση για την περίπτωση που παραστεί ανάγκη να επέμβει. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η παρουσία δεκάδων ομάδων διάσωσης του στρατού, που βρίσκονται σε όλο το μήκος της παρέβριας ζώνης, και οι οποίες σε συνεργασία με την πυροσβεστική και την αστυνομία έχουν επέμβει σε πολλά περιστατικά για να παρέχουν βοήθεια στους πολίτες.

    «Η έκτη μέρα της κρίσης είναι καλύτερη από τις προηγούμενες όσον αφορά την αποκλιμάκωση της επικίνδυνης κατάστασης από τις πρωτοφανείς απορροές υδάτων, που για πρώτη αφορά στον ποταμό Έβρο έφθασαν και τα επτά μέτρα» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης Μιχάλης Αγγελόπουλος και πρόσθεσε πως «η προληπτική παρέμβαση που έγινε με τον συντονισμό της περιφέρειας ΑΜ-Θ και την άριστη συνεργασία, του Στρατού, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, των Εθελοντικών Ομάδων Διάσωση και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού, με τεχνητές πλημμύρες, εκκενώσεις οικιών, συνεχείς ενημερώσεις των κατοίκων των παρεβριων περιοχών, αλλά και την διάθεση μηχανημάτων, χειριστών και εξοπλισμού για την αντιμετώπιση την κατάστασης, απέτρεψαν τον οποιοδήποτε κίνδυνο για τη ζωή των πολιτών των πληγεισών περιοχών».

    [03] 10 ΧΡΟΝΙΑ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ»

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαρτίου 2006 (17:27 UTC+2)

    Η «Ελληνική Διασπορά» κλείνει φέτος 10 χρόνια από την πρώτη της έκδοση. Στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας το μηνιαίο περιοδικό του ενοποιημένου πλέον Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Α.Ε., αποτέλεσε ένα διαρκή και αξιόπιστο δίαυλο επικοινωνίας με τη διάσπαρτη σε όλη την υφήλιο ελληνική ομογένεια, συμβάλλοντας καθοριστικά στην προβολή της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στα διεθνή ακαδημαϊκά, πολιτικά και κοινωνικά φόρα. Ένα έργο που αναγνωρίζεται από την πολιτική ηγεσία της χώρας και τους εκπροσώπους του οργανωμένου ομογενειακού ελληνισμού στα πέρατα του κόσμου.

    Όπως σημειώνει στο χαιρετιστήριο μήνυμά του ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, η «Ελληνική Διασπορά» αναδεικνύει τους δεσμούς επικοινωνίας και δημιουργίας παιδείας και πολιτισμού, που ενώνουν τους αποδήμους συμπατριώτες μας με τους Έλληνες της Μητρόπολης». Στο μήνυμά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου μιλάει με τα πιο κολακευτικά λόγια για την «Ελληνική Διασπορά», χαρακτηρίζοντάς την ως «ένα αξιόλογο κανάλι επικοινωνίας του σύγχρονου ελληνισμού». Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, παρατηρεί ότι το περιοδικό, «συμβάλλει τόσο στην ενημέρωση, όσο και στην ανταλλαγή απόψεων για τα προβλήματα της πατρίδας μας όσο και του απόδημου Ελληνισμού».

    «Η έκδοση της «Ελληνικής Διασποράς», ανταποκρίνεται στη δέσμευση του Αθηναϊκού και του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των Ελλήνων στην πατρίδα και στο εξωτερικό», τονίζει στο μήνυμά του ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος

    Από την πλευρά του ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Καλαντζής παρατηρεί ότι σε αυτά τα δέκα χρόνια, το περιοδικό «μέτρησε πρωτιές και ανέδειξε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων των εκτός συνόρων συμπατριωτών μας».

    Από την τακτική ύλη του περιοδικού που φιλοξενείται στο γιορταστικό αυτό τεύχος, σημειώνουμε το αφιέρωμα στο «Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας», τα ρεπορτάζ για τη «Συμβολή της ΑΧΕΠΑ στην προσέγγιση των Ελληνοαμερικανών με την Ελλάδα», το πολύ σημαντικό έργο της «Ισπανικής Εταιρίας Νεοελληνικών Σπουδών» την καταγραφή, για πρώτη φορά, σε DVD της «Ιστορίας της Ομογένειας της Βρετανικής Κολομβίας», την «Ιστορία των Ελλήνων στα εθνικά αρχεία της Αυστραλίας», ανταπόκριση για τη «Βοήθεια στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας», συνέντευξη του «Ελληνορωσου αστροναύτη Θεόδωρου Γιουρτσίχιν για τη νέα του αποστολή στο διάστημα με το «Σογιούζ», τις επιτυχίες δύο ομογενών μας, του Ηλία Γαλανού, ο οποίος εκλέχτηκε «Πρόεδρος του Δικτύου Ελληνων Αιρετών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ευρώπης» και του Δρ. Κομνηνού Μιχαήλ, που ορκίστηκε «Κυβερνήτης Δυτικής Αυστραλίας» την «Επέκταση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος για τους Ελληνες της Αφρικής» που εκπονεί το Ιδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης» και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στη Μοζαμβίκη, κ.α.

    Το τελευταίο τεύχος (95ο ) του περιοδικού, σηματοδοτεί και αλλαγές στο σχήμα, το λογότυπο και τη σελιδοποίηση της «Ελληνικής Διασποράς», στο πλαίσιο μιας γενικότερης ανανέωσης της εμφάνισης και του εμπλουτισμού της ύλης.

    [04] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - ΤΟ ΝΟΜΟ ΞΑΝΘΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ, ΝΟΜΑΡΧΗ, ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαρτίου 2006 (18:15 UTC+2)

    Στο Νομό Ξάνθης μετέβη το πρωί της Παρασκευής 17/3/06 ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Γιώργος Καλαντζής, συνοδευόμενος από τον γ.γ. της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Μιχάλη Αγγελόπουλο, καθώς και από υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΜΑ-Θ, στο πλαίσιο των τακτικών επαφών του με τους εκπροσώπους φορέων των 16 νομών της Βόρειας Ελλάδας.

    Ο κ. Καλαντζής συναντήθηκε με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Παντελεήμονα, τον δήμαρχο κ. Μιχάλη Στυλιανίδη και εκπροσώπους της ΤΕΔΚ (δημάρχους, κοινοτάρχες), το νομάρχη κ. Γιώργο Παυλίδη καθώς και με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και κοινωνικών εταίρων.

    Αντικείμενο των διαδοχικών συσκέψεων ήταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός και η δρομολόγηση δράσεων για την επίλυση τους.

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης συνοδευόμενος από τον Νομάρχη, επισκέφτηκε το 2ο ΤΕΕ Ξάνθης, στο οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή νέα πτέρυγα.

    «Η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι μια περιφέρεια που χρειάζεται αναπτυξιακή ώθηση. Ήδη η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει σειρά έργων, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη. Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και για το Δ' Κ.Π.Σ., γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας θα έρθει από την περιφέρεια. Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Γι' αυτό και με βρίσκετε εδώ, γι' αυτό και κάθε εβδομάδα θα βρίσκομαι σε έναν νομό της Μακεδονίας και Θράκης. Γιατί επιτόπου θα πρέπει να ενεργούμε, να αξιολογούμε και να προχωράμε όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που πρέπει να υλοποιηθούν στη Βόρεια Ελλάδα. Σημασία, όμως, δεν έχει το τι βλέπω εγώ, σημασία έχει αυτό που βλέπει ο κόσμος. Κι ο κόσμος βλέπει ένα απέραντο εργοτάξιο που ξεκινά από την Καστοριά και καταλήγει στον Έβρο», επισήμανε ο Υπουργός.

    Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρθηκε σε ορισμένα από τα έργα αυτά. «Η ολοκλήρωση όλου του τμήματος της Εγνατίας και των κάθετων αξόνων και η σιδηροδρομική διασύνδεσή τους θα δώσει ζωή στην Εγνατία και θα ενισχύσει τα μεγάλα έργα. Παράλληλα, επικεντρωνόμαστε στην περιβαλλοντική προστασία της περιοχής, ενώ κύριο μέλημά μας είναι να δρομολογηθούν όλα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στον Έβρο, γιατί δεν μπορεί κάθε χρόνο ο Έλληνας φορολογούμενος να πληρώνει τις ζημιές και τις αποζημιώσεις. Στην Ξάνθη, επιταχύνεται η υλοποίηση του κάθετου άξονα του Εχίνου, ένα έργο που θα δώσει ανάπτυξη όχι μόνο στην Ξάνθη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο κ. Καλαντζής.

    Επισήμανε, τέλος, ότι η πόρτα του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης είναι ανοιχτή στους εκπροσώπους των φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Θα βρίσκομαι δίπλα τους και θα ακούω με προσοχή τις προτάσεις και τα αιτήματά τους, γιατί ο στόχος όλων μας είναι κοινός: η ανάπτυξη, η ευημερία και η πρόοδος του τόπου», υπογράμμισε.

    Νωρίτερα ο κ. Καλαντζής κήρυξε την έναρξη ημερίδας του Εθνικού Κέντρου Χαρτών & Χαρτογραφικής Κληρονομιάς (ΕΚΕΧΧΑΚ), στο δημοτικό αμφιθέατρο Ξάνθης.

    Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε ο νομάρχης Ξάνθης κ. Γ. Παυλίδης.

    [05] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαρτίου 2006 (17:50 UTC+2)

    Σε συνέντευξη τύπου καλεί τους Δημοσιογράφους και τα Μέσα Ενημέρωσης ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, τη Δευτέρα 20 Μαρτίου και ώρα 12:15' το μεσημέρι στο γραφείο του στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης.

    Θέμα της συνέντευξης τύπου το πλαίσιο των ζητημάτων και των αιτημάτων, που οδηγούν τη διοίκηση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης στο συμβολικό κλείσιμο των Υπηρεσιών της, για την Τετάρτη 22 Μαρτίου.

    Ο κ. Ψωμιάδης αναμένεται να αναφερθεί στο διεκδικητικό πλαίσιο το οποίο αφορά ιδιαίτερα τη Σχολική Στέγη, αλλά και διάφορα άλλα προβλήματα που ταλανίζουν το Νομό Θεσσαλονίκης, όπως το κυκλοφοριακό, την αποβιομηχάνιση και την ανεργία στην Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, τις συγκοινωνίες, το οδικό δίκτυο, το δίκτυο υγείας, καθώς και τα ιδιαίτερα προβλήματα που απασχολούν τους νέους και τις γυναίκες.

    Σημείωση: Θερμή παράκληση για τη δημοσιογραφική κάλυψη της συνεντεύξεως τύπου.

    [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΨΩΜΙΑΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαρτίου 2006 (17:50 UTC+2)

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Νομαρχία Θεσσαλονίκης και ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης διοργανώνουν την Κυριακή 19 Μαρτίου 2006 στις 7:00' το βράδυ στο Ξενοδοχείο Porto Palace(περιοχή ΦΙΞ) τιμητική εκδήλωση βράβευσης γυναικών, οι οποίες έχουν διακριθεί για την προσφορά τους στην κοινωνική, πολιτική και πνευματική ζωή του τόπου μας.

    Θα τιμηθούν η Πρόεδρος της Βουλής, κα. Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη, η ευρωβουλευτής, κα. Ευαγγελία Τζαμπάζη, η Ολυμπιονίκης, κα. Αναστασία Κελεσίδου, η πολύτεκνη μητέρα 16 παιδιών κα. Κατερίνα Ορφανίδου, η κα. Άννα Θεοφυλάκτου δραστήριο μέλος του Ποντιακού Ελληνισμού, η κα. Αντιγόνη Παναγιωτίδου, παλιννοστήσασα από την Γεωργία και η πρόεδρος της «Φιλόπτωχου Αδελφότητας Κυριών» κα. Λουκία Κεραμιδά.

    Την παρουσίαση των βραβευόμενων γυναικών και την επίδοση των τιμητικών πλακετών θα κάνουν άνδρες προσωπικότητες από τον πολιτικό και τον ευρύτερο κοινωνικό χώρο όπως ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, ο Νομάρχης, ο Δήμαρχος της πόλης, ο Μητροπολίτης κ.κ. Άνθιμος κ.α.

    Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος κα. Σύνθια Σάπικα, ενώ θα προσφερθούν τσάι και εδέσματα, υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής.

    [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - 12η ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

    Κοζάνη, 17 Μαρτίου 2006 (16:21 UTC+2)

    Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας βρίσκεται από σήμερα, Παρασκευή 17 Μαρτίου 2006, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας κ. Ανδρέας Λεούδης, για να συμμετάσχει στη 12η Σύνοδο Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών, που πραγματοποιείται από 17 έως 19 Μαρτίου 2006 στο Καρπενήσι, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

    Κατά τη διάρκεια της Συνόδου συζητούνται θέματα που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη σύνδεση της με την περιφερειακή ανάπτυξη γενικότερα. Ο Α' βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε λίγες μέρες θα έχει το νέο θεσμικό του πλαίσιο. Επίσης, έχουν ρυθμιστεί τα οικονομικά του μέσα από ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που δίνει διπλάσια οικονομικά οφέλη απ' ό,τι στο παρελθόν.

    Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης οι πόροι τριπλασιάστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια. Επίσης, για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκαν νέοι πόροι προσδίδοντας τριπλάσια οικονομικά οφέλη σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2004.

    Επίσης, μεγάλα οφέλη θα υπάρχουν από τη νομοθετική ρύθμιση που θα ψηφιστεί σύντομα για την ένταξη του θεσμού του Α' και Β' βαθμού Αυτοδιοίκησης στις ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα).

    Κατά τη διάρκεια της Συνόδου γίνεται απολογισμός για τον τρόπο με τον οποίο έχει λειτουργήσει η Πολιτική Προστασία. Επιτυχημένος είναι για την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας ο τρόπος λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας.

    [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΒΑΛΗΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαρτίου 2006 (16:01 UTC+2)

    Επιστολή όπου προτείνονται διάφοροι τρόποι για την τόνωση της τουριστικής κίνησης στο Νομό Θεσσαλονίκης απέστειλε σήμερα ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης

    στον Υφυπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Βαληνάκη.

    Στην επιστολή του ο κ. Ψωμιάδης, μεταξύ των άλλων ζητάει

    τη μείωση του χρόνου έκδοσης Βίζας για την είσοδο των τουριστών στη χώρα μας καθώς και την αύξηση

    του χρόνου της θεώρησης παραμονής τους.

    Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

    «Κύριε Υπουργέ,

    Όπως καλά γνωρίζετε, ο Τουρισμός αποτελεί για το Νομό Θεσσαλονίκης μια βασική πηγή εισοδήματος, εστία ανάπτυξης και σημείο αναφοράς. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη Διοίκηση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, θέσαμε ως προτεραιότητα την τουριστική ανάπτυξη του Νομού μας, με άμεσο στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή μας.

    Αποδεικνύεται, όμως, κύριε Υπουργέ, πως η προσπάθεια μόνο της Νομαρχίας δεν αρκεί. Εάν πραγματικά θέλουμε να καταστήσουμε και πάλι την περιοχή μας κέντρο τουριστικού ενδιαφέροντος, απαιτείται παράλληλα η ουσιαστική συνδρομή της Πολιτείας. Μετά από διαδοχικές συσκέψεις που πραγματοποιήσαμε με Δημάρχους του Νομού και με αντιπροσωπείες στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από γειτονικές χώρες, καταλήξαμε πως θα ήταν απαραίτητη μια σειρά διορθωτικών αλλαγών στις διαδικασίες που διέπουν την είσοδο και παραμονή αλλοδαπών τουριστών στην Ελληνική επικράτεια.

    Συγκεκριμένα, μετά από πρόταση των Δημάρχων Αγίου Γεωργίου και Ρεντίνας, κ.κ. Άγγελου Φραντζή και Γεώργιου Στοΐτσα, (περιοχή Ασπροβάλτας- Σταυρού- Νέων Βρασνών) περιοχών που αποτελούσαν στο πρόσφατο παρελθόν πόλο έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες από τις γειτονικές χώρες, η Νομαρχία Θεσσαλονίκης ξεκίνησε σειρά συναντήσεων με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τη γείτονα Σερβία.

    Υπενθυμίζεται πως η ραγδαία μείωση στον αριθμό των Σέρβων τουριστών τα τελευταία χρόνια, υπήρξε καταστροφική για την τοπική οικονομία. Αξίζει να σημειωθεί, πως ενώ ο αριθμός των Σέρβων τουριστών ξεπερνούσε κάποτε τις 80.000 σε ολόκληρη τη Μακεδονία, σήμερα μόλις και μετά βίας ο αριθμός τους φτάνει τις 6- 7.000.

    Προκειμένου λοιπόν να ανατραπεί το δυσμενές αυτό κλίμα, σας καταθέτουμε με την παρούσα σειρά σκέψεων και προτάσεων που αφορούν τις αρμοδιότητες του Υπουργείου σας και που φρονούμε πως θα συμβάλουν προς την κατεύθυνση της επιστροφής των τουριστών στο Νομό μας.

    Συγκεκριμένα, οι προτάσεις μας είναι:

    1. Μείωση του χρόνου έκδοσης της Θεώρησης εισόδου (Visa).

    Κατά την τουριστική περίοδο, ο χρόνος που απαιτείται για την έκδοση Θεωρήσεων εισόδου κυμαίνεται από πέντε και μπορεί να φτάσει μέχρι και τις είκοσι ημέρες, ενώ για την υπόλοιπη περίοδο απαιτούνται μόλις δύο ημέρες, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε.

    Προτείνεται τα κατά τόπους Προξενεία να ενισχυθούν κατά τους μήνες αιχμής με επιπλέον προσωπικό προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες.

    2. Αύξηση χρόνου διάρκειας Θεώρησης εισόδου (Visa).

    Η διάρκεια της Θεώρησης εισόδου για τουριστικούς σκοπούς θα πρέπει να είναι για μία είσοδο και με διάρκεια τουλάχιστον είκοσι ημερών, και όχι μόνο δέκα, που ισχύει σήμερα.

    3. Κριτήρια χορήγησης Θεώρησης εισόδου (Visa).

    Προτείνεται να γίνεται ουσιαστικός αλλά το δυνατόν σύντομος έλεγχος σε ότι αφορά την οικονομική - επαγγελματική κατάσταση του τουρίστα. Πρέπει εδώ να σημειωθεί πως είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες ευαισθησίες και νοοτροπίες κάθε λαού.

    Οι Σέρβοι εν προκειμένω, λαός υπερήφανος, καταγγέλλουν πως σε συγκεκριμένα Προξενεία μας στη χώρα τους παρουσιάζονται σοβαρά γραφειοκρατικά προβλήματα που οδηγούν σε συνωστισμό και ταλαιπωρία των ενδιαφερομένων, δημιουργώντας μια εικόνα που και τη χώρα μας προσβάλει και οπωσδήποτε δεν συνάδει σε Προξενεία χώρας - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Αποτέλεσμα αυτού είναι, ένα μεγάλο μέρος των ενδιαφερομένων να αγανακτεί και να επιλέγει αναγκαστικά ως τόπο προορισμού του τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, παρ' όλο που θέλουν να επισκεφτούν τη χώρα μας.

    4. Χορήγηση Θεώρησης εισόδου σε τουρίστες που επιθυμούν να επισκεφτούν τη χώρα μας για δεύτερη ή περισσότερες φορές - Οικογενειακή Θεώρηση εισόδου.

    Προτείνεται, για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των τουριστών, να απλουστευθούν, μέσα πάντα στα πλαίσια του Νόμου, οι διαδικασίες για την έκδοση Θεωρήσεων εισόδου σε όσους επισκέπτονται τη χώρα μας για δεύτερη ή περισσότερες φορές.

    'Άλλωστε, η φερεγγυότητα του τουρίστα που ήρθε στη χώρα μας νόμιμα και επέστρεψε, είναι ένα εχέγγυο που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη για την εκ νέου έκδοση Θεώρησης εισόδου.

    Προκειμένου για οικογένειες που επισκέπτονται τη χώρα μας οδικώς, (η κατηγορία αυτή αποτελεί και την μεγαλύτερη όσον αφορά τους Σέρβους τουρίστες στην περιοχή του ενδιαφέροντός μας) θεωρούμε πως η παρουσία ολόκληρης της οικογένειας αποτελεί την ασφαλέστερη δικλείδα ασφαλείας για τη διασφάλιση της επιστροφής της πίσω στη χώρα τους.

    5. Επαγγελματική Θεώρηση εισόδου (Business Visa)

    Η Θεώρηση εισόδου για επαγγελματικούς λόγους αποτελεί θεμέλιο για την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας στο οικονομικό επίπεδο. Θεωρούμε πως η Θεώρηση εισόδου θα πρέπει να είναι πολλαπλών εισόδων (multivisa) και πιστεύουμε πως ο έλεγχος στην κατηγορία αυτή οφείλει να είναι ενδελεχής.

    Συνοψίζοντας, θα παρακαλούσαμε θερμά όπως οι ανωτέρω σκέψεις και προτάσεις μας ληφθούν σοβαρά υπόψη, γιατί όπως ήδη έχει τονιστεί, η μείωση της άφιξης Σέρβων τουριστών αποτελεί μείζων πρόβλημα για ολόκληρο το Νομό.

    Γνωρίζουμε καλά, πως η αύξηση στον αριθμό αφίξεων των Σέρβων δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα στο όλον του. Η Θεσσαλονίκη δικαιούται και απαιτεί τουρισμό

    υψηλής ποιότητας. Παρ' όλα αυτά όμως, τη στιγμή αυτή έχουμε ανάγκη από την παρουσία όλων των τουριστών που θα γεμίσουν και πάλι τα πολυάριθμα τουριστικά καταλύματα και καταστήματα της περιοχής.

    Κύριε Υπουργέ, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τον Τουρισμό μας, γνωρίζουμε πως βρίσκεστε δίπλα μας και έχετε κάθε καλή πρόθεση να μας βοηθήσετε. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση».

    [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΕΡΓΑ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαρτίου 2006 (14:20 UTC+2)

    Την ερχόμενη Τετάρτη 22 Μαρτίου, στις 21:00, στην αίθουσα Θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά με τίτλο: «ΜΕ ΤΗΝ ΠΝΟΗ ΕΝΟΣ ΚΑΛΑΜΙΟΥ ΤΑΞΙΔΙ Σ' ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ».

    Μια επιλογή από τα αντιπροσωπευτικότερα έργα γαλλικής μουσικής του 19ου και του 20ου αιώνα για όμποε, φαγκότο και πιάνο.

    Ένας ασυνήθιστος συνδυασμός οργάνων σε μια μοναδική βραδιά.

    Γιάννης Παπαγιάννης - όμποε

    Γιώργος Φαρούγγιας - φαγκότο

    Νίκος Λαλιώτης - πιάνο

    Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

    [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- «ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΧΕΛΙΔΩΝΑΣ»

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαρτίου 2006 (14:19 UTC+2)

    Την ερχόμενη Τετάρτη 22 και την Πέμπτη 23 Μαρτίου, στις 10:00, στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου, η μουσικοπαιδαγωγός Κατερίνα Τσαούσογλου θα παρουσιάσει σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού «Τα Κάλαντα της Χελιδώνας». Τα παιδιά θα συμμετάσχουν με μουσική, κίνηση και χορό και θα γνωρίσουν τα παραδοσιακά κάλαντα.

    Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

    [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαρτίου 2006 (14:18 UTC+2)

    Την ερχόμενη Τρίτη 21 Μαρτίου, στις 10:00, στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου, η μουσικοπαιδαγωγός Γεωργία Γκανά θα παρουσιάσει πρόγραμμα δημιουργικής δραστηριότητας σε παιδιά νηπιαγωγείου με παραμύθι, θεατρικό παιχνίδι και μουσική. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

    [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαρτίου 2006 (14:17 UTC+2)

    Την ερχόμενη Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου, στις 18:30, συνεχίζεται ο κύκλος μαθημάτων κουκλοθέατρου «Κύκλος είναι και κυλάει, άχρηστο είναι αλλά μιλάει», στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.

    Πρόκειται για ένα εργαστήρι κουκλοθέατρου που θα ολοκληρωθεί σε 14 μαθήματα για παιδιά Γ', Δ' και Ε' τάξεων δημοτικού με υπεύθυνες την Εύη Χατζημητάκου και την Φωτεινή Καριωτάκη.

    [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαρτίου 2006 (14:15 UTC+2)

    Η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής της Αναστασίας Ηλιάσκου, στο Αλατζά Ιμαρέτ (Κασσάνδρου 91 - 93), τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Πέμπτη 23

    Μαρτίου, στις 20:00.

    Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 9 Απριλίου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 17 March 2006 - 19:13:52 UTC