Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-03-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΦΟΥΣΚΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ
  • [02] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
  • [03] ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΒΡΕΦΩΝ
  • [04] ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΙΖΟΣ: ΜΙΑ ΖΩΗ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
  • [05] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΡΩΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ ΣΕ ΠΡΩΤΗ
  • [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - Ο ΥΜΑ-Θ κ. ΓΙΩΡΓΟΣ
  • [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΑΤΑΙΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ
  • [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ
  • [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ
  • [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΠΙΤΟΠΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
  • [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ
  • [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [01] ΦΟΥΣΚΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2006 (10:27 UTC+2)

    Αγωνία και πάλι στους παραποτάμιους δήμους του Έβρου, καθώς περισσότερα από 200.000 χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες βούλιαξαν στα νερά.

    Επί ποδός παρέμειναν ως αργά χτες το βράδυ οι υπηρεσίες της Νομαρχίας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του στρατού και των παραποτάμιων δήμων, καθώς από τις έντονες βροχοπτώσεις στο νομό και τη Βουλγαρία παρατηρείται άνοδος της στάθμης του ποταμού Εβρου.

    Συγκεκριμένα το πρωί στο σταθμό μέτρησης του Πυθίου ,η στάθμη των νερών του Εβρου έφτασε τα 6,15 μ ξεπερνώντας το όριο συναγερμού (5,70).Στους Κήπους η στάθμη των νερών είναι 4,10μ με όριο συναγερμού 4μ, στο Πέταλο 6,20μ με όριο συναγερμού τα 6μ. και στον Αρδα 5,80μ. με όριο συναγερμού 5,20μ.

    Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς του Εβρου,σε 24ωρη βάση λειτουργεί το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο,(ΣΝΟ)ενώ το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Εβρου με έκτακτη ανακοίνωση του ενημερώνει τους κατοίκους των παρέβριων χωριών,τους κτηνοτρόφους, τους κυνηγούς, τους αλιείς και τους γεωργούς να μην πλησιάζουν το ποτάμι και τα αναχώματα του.

    Προκειμένου, να αποφευχθούν τα χειρότερα στην τελευταία του συνεδρίαση το ΣΝΟ αποφάσισε να μεταβούν τμήματα διάσωσης του στρατού με οχήματα, καθώς και τμήματα διάσωσης των πυροσβεστικών υπηρεσιών στις περιοχές των Δήμων Διδυμοτείχου-Δικάιων -Φερών Καστανιές-Λάβαρα και Μάνδρα για ενδεχόμενη μεταφορά κατοίκων .

    Σύμφωνα με το τμήμα της Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Εβρου λόγω της αυξησης της στάθμης στον ποταμό Εβρο, πραγματοποιήθηκε άνοιγμα δυο θυροφραγμάτων στο κάμπο του Δημοτικού Διαμερίσματος Κορνοφωλιάς του Δημου Σουφλίου για εκτόνωση της κατάστασης με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν 3.500 χιλιάδες στρέμματα αγροτικής έκτασης.

    Επίσης λόγω θραύσης αναχώματος του ρέματος Σαράντη στον Προβατώνα του Δήμου Τυχερού εισέρχονται μεγάλες ποσότητες νερών στον κάμπο Τυχερού-Προβατώνα-Θυμαριάς.Λόγω θράυσης αναχώματος του ρέματος Ιτέας του Δήμου Φερών εισέχονται μεγάλες ποσότητες νερών στον κάμπο των Φερών.

    Παραμένουν πλημμυρισμένες οι εκτάσεις των Δημοτικών Διαμερισμάτων Πυθίου,Ψαθάδων και του Δήμου Διδυμοτείχου, ενώ εχουν κατακλυσθεί με νερό μεγάλες εκτάσεις αγροτικής εκτασης σε ολες τις παρέβριες περιοχές περίπου 200.000 στρεμμάτων.

    "Ειμαστε σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και συναγερμού '' είπε στο ΜΠΕ-ΑΠΕ ο αντινομάρχης Εβρου Μηχ Κογιουμτζής και πρόσθεσε, "Το πρόβλημα θα δημιουργηθεί το επόμενο 24ωρο από τη στάθμη του Αρδα που εχει φτάσει τα 5,80μ. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή και θα πρέπει ειμαστε πολύ προσεκτικοί.

    Ο.Ο

    [02] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

    Τρίπολη, 13 Μαρτίου 2006 (13:20 UTC+2)

    Τρίπολη, Λιβύη (ΑΠΕ-ΜΠΕ , του απεσταλμένου μας Σ. Τζίμα )

    Επαφές με τη Λιβυκή ηγεσία πραγματοποιεί από το πρωί σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη βορειοαφρικανική αυτή χώρα.

    Ο κ. Παπούλιας που συνοδεύεται από τον υπουργό Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη, τους υφυπουργούς Εξωτερικών κ. Γιάννη Βαληνάκη και Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας Πέτρο Δούκα και Έλληνες επιχειρηματίες, έφθασε σε στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λιβύης στις 11 π.μ. τοπική ώρα.

    Στην πίστα του αεροδρομίου τον υποδέχθηκε αντιπροσωπεία της Λιβυκής κυβέρνησης με επικεφαλής το ιστορικό στέλεχος της Επανάστασης κ. Μουσταφά Αλ Χαρούμπι, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές.

    Σε λίγη ώρα ο κ. Παπούλιας πρόκειται να έχει συνάντηση με τονπρωθυπουργό της χώρας Σουκρί Μοχάμεντ Γκανίμ. Αμέσως μετά θα μιλήσει σε συνέδριο Ελλήνων και Λίβυων επιχειρηματιών και αργότερα αναμένεται να έχει συνάντηση με τον ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι.

    [03] ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΒΡΕΦΩΝ

    Λαμία, 13 Μαρτίου 2006 (08:40 UTC+2)

    Στα ίχνη μεγάλου κυκλώματος που πουλούσε παιδιά σε όλη την Ελλάδα βρίσκεται η Ασφάλεια Λαμίας. Μετά από αιφνιδιαστική έφοδο της Αστυνομίας σε διαμέρισμα-τρώγλη στο κέντρο της Λαμίας εντοπίστηκαν τέσσερις γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Στο διαμέρισμα τις είχαν κλείσει δύο αδέλφια βουλγαρικής καταγωγής και μια φίλη τους και θα παρέμειναν εκεί μέχρι και τον τοκετό τους. Κατά τη διάρκεια της εφόδου συνελήφθη ένας 35χρονος, ενώ διαφεύγει τη σύλληψη ο αδελφός του και μια ακόμη γυναίκα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, το κύκλωμα εντόπιζε νεαρές κοπέλες στη Βουλγαρία που δεν είχαν δυνατότητα να ανταποκριθούν στα χρέη τους. Το κύκλωμα τροφοδοτούσε τις κοπέλες είτε με πιστωτικές κάρτες είτε ακόμη και με δάνεια τα οποία όμως δεν είχαν δυνατότητα να αποπληρώσουν. Έτσι, τις υποχρέωναν σε εγκυμοσύνη και στη συνέχεια τις μετέφεραν στην Ελλάδα, όπου το κύκλωμα είχε στήσει ένα μηχανισμό αγοραπωλησίας βρεφών σε άτεκνες ελληνικές οικογένειες.

    Οι τέσσερις γυναίκες, ηλικίας 20 έως 28 ετών, που εντοπίστηκαν στο διαμέρισμα ήταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη πέντε έως εφτά μηνών και έφθασαν στη Λαμία με νόμιμα έγγραφα τον προηγούμενο μήνα.

    Οι δύο από αυτές μπήκαν στη χώρα από τα σύνορα του Προμαχώνα και οι άλλες δύο έκαναν ολόκληρο οδικό ταξίδι από την Αυστρία στην Ιταλία για να περάσουν στην Πάτρα και από εκεί να φτάσουν στη Λαμία.

    Για το συγκεκριμένο κύκλωμα η αστυνομία είχε και άλλες πληροφορίες για διάφορα σημεία μέσα στην πόλη της Λαμίας κατά το πρόσφατο παρελθόν. Σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους που έκανε το προηγούμενο διάστημα δεν μπόρεσε να ανακαλύψει κάτι σχετικό, αφού στα διαμερίσματα που ερευνούσε δεν έχει βρει γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Την Παρασκευή το βράδυ, όμως, οι αστυνομικοί εντόπισαν τις τέσσερις γυναίκες και τον έναν εκ των δραστών που τους παρακρατούσε τα διαβατήρια και δεν τους επέτρεπε να κυκλοφορούν στην πόλη της Λαμίας.

    Από τα στοιχεία της προανάκρισης διαπιστώθηκε ότι οι εγκυμονούσες αμέσως μετά τον τοκετό τους που θα γινόταν στο νοσοκομείο της Λαμίας θα εισέπρατταν 3.000 ευρώ για να παραδώσουν το παιδί, ενώ το κύκλωμα είχε αναλάβει την υποτυπώδη ιατρική τους υποστήριξη, αλλά και τη σίτιση τους για όσο διάστημα έμειναν μέσα στο διαμέρισμα.

    Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι το κύκλωμα επεκτείνεται εκτός από τη Λαμία και σε άλλες πόλεις της χώρας μεταξύ των οποίων η Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ήδη η Ασφάλεια της Λαμίας είναι σε συνεχή επαφή με ανάλογες υπηρεσίες σε όλη τη χώρα για να εντοπίσουν τα πλοκάμια του κυκλώματος.

    "Δεν είναι δυνατόν 2-3 Βούλγαροι να έχουν καταστρώσει ένα τέτοιο μηχανισμό αγοραπωλησίας παιδιών. Το κύκλωμα ένα μεγαλύτερο", σημειώνει ο διοικητής της Ασφάλειας Λαμίας κ. Χρήστος Πετρόπουλος.

    Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, τις συγκεκριμένες γυναίκες μετέφερε στην Ελλάδα ο αδελφός του 35χρονου συλληφθέντος με ένα μπλε φορτηγάκι. Μάλιστα, ο ίδιος φέρεται να έχει ενοικιάσει το διαμέρισμα από το Μάιο του 2005. Οι κάτοικοι της περιοχής δεν είχαν παρατηρήσει κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις πέρα από το γεγονός ότι έβλεπαν κάποια έγκυο γυναίκα να μπαίνει στο σπίτι. Μέχρι στιγμής από την προανάκριση δεν έχει προκύψει ο τρόπος με τον οποίο τα μέλη του κυκλώματος έρχονταν σε επαφή με τις ανάδοχες οικογένειες. Αυτό άλλωστε οδηγεί τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Λαμίας στην εκτίμηση πως τα πλοκάμια του κυκλώματος είναι ιδιαίτερα μεγάλα.

    Ήδη το τελευταίο 24ωρο εξελίσσεται από τους αστυνομικούς έρευνα για όλες τις γεννήσεις που έγιναν στο νοσοκομείο της Λαμίας τα 2-3 τελευταία χρόνια έτσι ώστε να καταλήξουν στην πιθανή δράση του κυκλώματος.

    Οι τέσσερις γυναίκες φιλοξενούνται σε ειδικό χώρο στο κτίριο της αστυνομικής διευθύνσης, αφού βρίσκονται νόμιμα στη χώρα μας. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να μεταφερθούν στο νοσοκομείο Λαμίας έτσι ώστε να τους παρασχεθεί ιατρική φροντίδα και να μείνουν εκεί μέχρι την ολοκλήρωση της προανάκρισης, ενώ μετά το τέλος της μπορούν να αναχωρήσουν για την πατρίδα τους αν βεβαίως το επιθυμούν.

    Μέλη του Ερυθρού Σταυρού είχαν πολλαπλές συναντήσεις μαζί τους είτε για να τους στηρίξουν ψυχολογικά είτε για να τους βοηθήσουν με τρόφιμα και ρούχα, αφού η κατάστασή τους περιγράφεται περισσότερο από τραγική.

    [04] ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΙΖΟΣ: ΜΙΑ ΖΩΗ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2006 (08:52 UTC+2)

    Μία εξέχουσα μορφή του Ελληνισμού της Νότιας Αφρικής, τον ομογενή δικηγόρο Γιώργο Μπίζο, που έγινε γνωστός ανά την υφήλιο ως συνήγορος του Νέλσον Μαντέλα στην πολύκροτη δίκη της Ριβόνια (1963-1964), τιμά απόψε η Νομαρχία Αθηνών, απονέμοντάς του τον τίτλο «Πρεσβευτής Ελληνισμού». Ο τιμητικός αυτός τίτλος έρχεται να προστεθεί στις πολλές διακρίσεις που έχει λάβει ο κ. Μπίζος. Μεταξύ αυτών το Μάιο του 2001 ο Έλληνας που ύψωσε το ανάστημα του κατά του Απαρτχάιντ ύστερα από πρόταση της Διεθνούς Ακαδημίας Δικηγόρων (International Academy of Trial Lawyers) ανακηρύχθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ουάσιγκτον δικηγόρος της χρονιάς.

    Πάνω απ΄ όλα όμως είναι η καταξίωση που έχει στη συνείδηση του κόσμου ειδικά στην Ν. Αφρική, όπου όλοι τον τιμούν. Όταν περπατά στους δρόμους του Γιοχάνεσμπουργκ είναι τόσο αναγνωρίσιμος όσο περίπου και ο πρόεδρος Μαντέλα.

    Κάθε φορά όμως που η Ελλάδα τον τιμά ο Γιώργος Μπίζος, στον οποίο οι προ δικτατορικές κυβερνήσεις και η χούντα των Συνταγματαρχών για είκοσι ολόκληρα χρόνια του απαγόρευσαν να επισκεφθεί την Ελλάδα, αισθάνεται ιδιαίτερη συγκίνηση. Τη ζωτικής σημασίας για αυτόν στέρησης να επισκεφθεί την πατρίδα τη θυμάται με πικρία, ποτέ όμως δεν έπαψε να ονειρεύεται και να αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο.

    «Πάντα πίστευα βαθιά μέσα μου ότι τα πράγματα κάποτε θα αλλάξουν», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Γιοχάνεσμπουργκ ο 78χρονος σήμερα ομογενής δικηγόρος, τον οποίο ο Νέλσον Μαντέλα αποκαλεί αδελφό και τον περιγράφει, μεταξύ άλλων στην αυτοβιογραφία του, ως το παιδί Ελλήνων μεταναστών, που συνδυάζει ένα συναισθηματικό χαρακτήρα με ένα οξύ μυαλό.

    Ο Γιώργος Μπίζος μιλά με αγάπη για τον Μαντέλα, με τον οποίο συναντάται σε κάθε ευκαιρία, και τονίζει ότι δεν μπορεί να φανταστεί τη Ν. Αφρική χωρίς αυτόν.

    ««Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που βρέθηκα στον δρόμο του Μαντέλα. Η επιρροή του στη ζωή μου είναι μεγάλη. Ο Μαντέλα πάντα μας έλεγε ότι πιο εύκολο θα ήταν να μάθουμε να αγαπάμε και ότι κανείς δεν γεννιέται ρατσιστής. Ακόμα και τώρα που με δυσκολία περπατάει, δεν εγκαταλείπει τον λαό του. Ξέρετε, ο Μαντέλα δεν θέλει να τον θεωρούν ούτε εθνοσωτήρα ούτε προφήτη, αλλά μόνον πιστό υπηρέτη του λαού, ιθαγενών και λευκών. Αυτό που πάντα με εντυπωσίαζε είναι ότι ξέρει να συγχωρεί».

    Οι συζητήσεις του με τον Μαντέλα περιστρέφονται κυρίως στη σημερινή κατάσταση στη Ν. Αφρική, όπου συντελείται πρόοδος σε πολλούς τομείς, αν και όχι με τους επιθυμητούς ρυθμούς, όπως σημειώνει ο κ. Μπίζος.

    «Είμαστε ακόμα μακριά από αυτά που ονειρευτήκαμε με τον Μαντέλα και το κίνημα», λέει ο Γιώργος Μπίζος. «Δεν είναι εύκολο σε λίγα χρόνια να αλλάξει ένα κατεστημένο τεσσάρων αιώνων. Ακόμα το 80% της ακίνητης περιουσίας ανήκει σε λευκούς. Υπάρχουν τα προβλήματα της ανεργίας, της στέγασης, της περίθαλψης, της ισότητας κ.α. Η κυβέρνηση βέβαια προσπαθεί με κάθε τρόπο να βελτιώσει την κατάσταση».

    Με ικανοποίηση πάντως σημειώνει ο Γιώργος Μπίζος ότι το 20% του προϋπολογισμού σήμερα επενδύεται στην Παιδεία, το εισόδημα αυξήθηκε κατά 6% και δημιουργούνται συνεχώς νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα χτίζονται συνεχώς σπίτια για να στεγάσουν τον πληθυσμό που διαβιεί στις παραγκουπόλεις, ενώ τα πανεπιστήμια είναι ανοιχτά για όλους. Η δε μείωση της εγκληματικότητας κατά 30%, συμβάλει στο να ανακτήσει η χώρα την εμπιστοσύνη στα μάτια του απλού πολίτη, και όχι μόνο. Για αυτό και ο ίδιος εκτιμά ότι ο λαός της Ν. Αφρικής γνωρίζει ότι κανένα κόμμα, εκτός του Νοτιοαφρικανικού Κογκρέσου δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα.

    «Θα πάρει λίγο καιρό, θέλω να πιστεύω ότι και με τη βοήθεια του κόσμου θα τα καταφέρουμε», λέει με αισιοδοξία.

    Μετά την πτώση του Απαρτχάιντ ο Γιώργος Μπίζος αναλαμβάνει επικεφαλής της συντακτικής επιτροπής του νέου Συντάγματος της Ν. Αφρικής, δεν δέχτηκε όμως να αναλάβει κάποιο αξίωμα στη κυβέρνηση του Νέλσον Μαντέλα. Από το 1991 είναι η ψυχή του Legal Resource Center, ενός δικηγορικού γραφείου χρηματοδοτούμενου κυρίως από διεθνή ιδρύματα, το οποίο αναλαμβάνει χωρίς αμοιβή υποθέσεις καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που ακόμα και σήμερα καταγράφονται στη Ν. Αφρική.

    Τα δύσκολα χρόνια που πέρασε, όταν είχε απομονωθεί ακόμη και από το σύνολο της Ελληνικής παροικίας, καθώς έφερε τη «ρετσινιά» του υπερασπιστή ενός τρομοκράτη, ο Γιώργος Μπίζος τα θυμάται χωρίς εμπάθεια. Παρ΄ όλα αυτά, δεν μένει μακριά από την παροικία. Το 1974 με δική του πρωτοβουλία ιδρύεται η περίφημη σχολή «Σαχέτι », που ήταν και το πρώτο σχολείο στη Ν. Αφρική που δέχτηκε μαύρους μαθητές.

    Ένα είδος «κάθαρσης» για τον ίδιο ήταν η συγγραφή του βιβλίου ντοκουμέντο «Κανείς υπόλογος?», και όπως παραδέχονται επιφανείς συνάδελφοί του, είναι είναι ένα βιβλίο που μόνο αυτός θα μπορούσε να γράψει, αφού ήταν στην «καρδιά» των περισσότερων από τις δικαστικές μάχες. Πάνω από 100 κρατούμενοι στη Ν. Αφρική πέθαναν στα χέρια της αστυνομίας και ποτέ κανείς δεν δικάστηκε για τα απάνθρωπα αυτά εγκλήματα. Ήταν όμως βέβαιος ότι οι βασανιστές που αθωώνονταν καταδικάζονταν από τα εκατομμύρια ενόρκους στα πέρατα της γης, όπως λέει. Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Μπίζος περιγράφει στο βιβλίο την πολύκροτη δίκη για το θάνατο του ηγέτη του «Συνεδρίου του Μαύρου Λαού» Στιβ Μπίκο, δίκη-σύμβολο της αποκάλυψης του ρατσισμού, της υπονόμευσης της ηθικής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε μια πλούσια και όμορφη χώρα όπως η Νότιος Αφρική.

    Αυτό τον καιρό ο Γιώργος Μπίζος ολοκληρώνει την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Οδύσσεια προς την Ελευθερία». Η αρχή της δικής του Οδύσσειας ξεκινά το 1941, όταν σε ηλικία 13 ετών φεύγει από το Βασιλίτσι Μεσσηνίας με μία βάρκα, μαζί με τον πατέρα του, δήμαρχο τότε του χωριού, για να φυγαδεύσουν στην Κρήτη επτά Νεοζηλανδούς στρατιώτες τους οποίους είχε σώσει με κίνδυνο της ζωής του. Αντί για τη μεγαλόνησο φτάνουν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου τους μετέφερε ένα βρετανικό πλοίο, που τους περισυλλέγει μετά από μία φοβερή τρικυμία, και από εκεί στη Ν. Αφρική, όπου ο Μπίζος συνέδεσε τη ζωή του με τη μοίρα του λαού της αφρικανικής αυτής χώρας.

    Όπως αποκαλύπτει ο Γιώργος Μπίζος στο τέλος του βιβλίου, αντί επιλόγου, παραθέτει την «Ιθάκη» του Καβάφη, αφού, όπως λέει, κάθε Έλληνας της Διασποράς κουβαλά μέσα του δύο πατρίδες, χωρίς να μπορεί να πει ποια αγαπά περισσότερο. Με αυτή την αγάπη για τις δύο πατρίδες γαλούχησε ο ίδιος και τους τρεις γιους και τα έξι εγγόνια, που απέκτησε με την πολυαγαπημένη του σύζυγο Αρετή.

    Διαμαντένια Ριμπά

    [05] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2006 (15:15 UTC+2)

    Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας και φέτος στον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, πραγματοποιεί μια σειρά σημαντικών εκδηλώσεων - αφιερωμάτων. Επίκεντρο των πρωτοβουλιών αυτών είναι η γυναίκα που προβάλλεται είτε μέσα από την τέχνη είτε από το κοινωνικό τους έργο.

    Την ερχόμενη Παρασκευή 17 Μαρτίου, στις 20:00, στην Casa Bianca θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα «Γυναίκες Εικαστικοί Δημιουργοί της Θεσσαλονίκης».

    Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσκάλεσε για την συγκεκριμένη έκθεση γυναίκες εικαστικές δημιουργούς της πόλης μας να παρουσιάσουν αντιπροσωπευτικά δείγματα της δουλειάς τους σε μία από κοινού έκθεση στο χώρο της Casa Bianca.

    Με τη συνεργασία δύο, κυρίως, φορέων - πυρήνων εικαστικής δραστηριότητας του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος και του Συλλόγου Διδασκόντων και Αποφοίτων του Κολεγίου ΑΝΑΤΟΛΙΑ, μέλη των οποίων είναι οι συμμετέχουσες, επιτεύχθηκε η ικανοποιητική ανταπόκριση στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, γεγονός που καθιστά δυνατό το σχηματισμό σαφούς εικόνας για τη γυναικεία παρουσία στα εικαστικά πράγματα της πόλης μας.

    Μέσα στο σκηνικό αυτό, προβάλλεται με ιδιαίτερη ευαισθησία από το χρωστήρα του ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά η μορφή της Γυναίκας, σύμβολο και προσφιλές θεματικό μοτίβο της τέχνης του.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως 12 Απριλίου.

    Οι γυναίκες εικαστικοί δημιουργοί που συμμετέχουν στην έκθεση είναι (κατά αλφαβητική σειρά):

    Αλεξανδρή Κατερίνα, Αναστασιάδου Ντίνα, Βαχαβιόλου-Ιωαννίδου Μαρία, Βιλδιρίδου-Μακρή Άννα, Βοζαλή Μαρία, Βουκαλή Χαννέ, Γεθσημανή, Γεραρδή - Πασσαλή Μαρία, Γεωργακοπούλου - Μπέκι Θέμις, Γιακαμόζη Σίλια, Γκολίτση - Κουνούπη Στέλλα, Δαβράδου Βάλια, Δελλατόλα Βάλια, Δελλατόλα Κωνσταντίνα, Δημηροπούλου Έλενα, Διαμαντίδου Φωτεινή, Δόγκα - Μπαμπανάτσα Ελεονόρα, Δουρή Χριστίνα, Duis Andje, Ηλιοπούλου Κριστιάνα, Ηλιοπούλου Φλωριάνα, Ιωαννίδου Δ. Κατερίνα, Καζάκη Ιωάννα, Κακάβα Στέλλα, Καλαβάση Καλλιόπη - Ιωάννα, Καλλινικίδου - Μπάκα Αλίκη, Καπλανίδου Νάγια, Καραμανλή Αφροδίτη, Κατσιούρα Κατερίνα, Κελεσίδου Χριστίνα, Κεχαγιά - Θεοδώρου Καίτη, Κομπατσιάρη - Σαραντοπούλου Μαρία, Κοντογόνη - Δεμερτζή Αθηνά, Κούλα Δήμητρα, Κρανιώτου Λιάνα, Κυριακοπούλου Αθηνά, Ματεζόφσκυ - Νικόλτσιου Κατερίνα, Μαυρίδου Συμέλα, Μπαρζίβ Όρλυ, Νάτση Κλειώ, Ξανθοπούλου Τερψιχόρη, Ξυπολίτου Κατερίνα, Οικονόμου - Βλάχου Αίγλη, Παπαδάκη Άννα, Παπαδοπούλου Σοφία, Παπαλάμπρου Ειρήνη, Παππού Πίτσα, Πατσή Μαρία, Πτσικάκου - Αλεξανδρίδου Ελισσάβετ, Ρεϊση Βέτα, Ρόμπου Μαργαρίτα, Σενόγλου Σοφία, Σιδέρη Ηρώ, Σκαρλάτου Θεανώ, Σουρή Ελισσάβετ, Σπάρταλη Άννα, Σταυρούδη Καίτη, Στεφανάκη Καίτη, Σχοινά Ελισσάβετ - Όλγα, Τρίμμη Έλλη, Τσιάχτα Λίνα, Τσιτώτα Ρένα, Χαμιδιελή Φωτεινή, Χαραλαμπίδου Κυριακή, Χατζηιωαννίδου Πόλυ, Χριστοδούλου Δήμητρα.

    [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΡΩΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 20 ΥΜΝΩΝ ΤΟΥ, ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ, ΣΗΜΕΡΑ (ΔΕΥΤΕΡΑ), ΣΤΙΣ 19:00

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2006 (15:14 UTC+2)

    Σε πρώτη παγκόσμια παρουσίαση 20 ύμνων του μεγαλύτερου υμνωδού της ορθοδοξία, Ρωμανού του Μελωδού σε σύνθεση του Θεόδωρου Βασιλικού, θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν όσοι παρευρεθούν σήμερα (Δευτέρα), στις 19:00, στον Ι.Ν. της του Θεού Σοφίας.

    Την εκδήλωση διοργανώνει η Διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων της αντιδημαρχίας Πολιτισμού.

    Η εκδήλωση είναι ένα τιμητικό αφιέρωμα στον Παναγιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο για την μακρά αρχιερατική διακονία του, όπως επίσης και για τον μεγάλο Άρχοντα Πρωτοψάλτη Χ. Ταλιαδώρο και για τους ψάλτες της Θεσσαλονίκης.

    Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

    [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - Ο ΥΜΑ-Θ κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΑΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2006 (19:52 UTC+2)

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Γιώργος Καλαντζής, την Τρίτη 14 Μαρτίου 2006 και ώρα 7 μ.μ., θα εγκαινιάσει το νέο κτίριο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πυλαίας, στην οδό Φιλίππου 52.

    Ο αγιασμός θα τελεστεί από τον Παναγιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο.

    [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΑΤΑΙΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ MEDIA MARKT Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2006 (15:28 UTC+2)

    Επιστολή ματαίωσης της παρουσίας του στα εγκαίνια του πολυκαταστήματος «Media Markt» απέστειλε στην εν λόγω εταιρία ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Αιτιολογώντας την αυστηρή αυτή απόφαση ο κ. Ψωμιάδης επισημαίνει στην επιστολή του πως «έγινε αποδέκτης έντονων παραπόνων και έντονης δυσαρέσκειας από τον εμπορικό κόσμο της Θεσσαλονίκης για την προσβλητική, παραπλανητική και αποπροσανατολιστική διαφημιστική καμπάνια της συγκεκριμένης εταιρίας».

    Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης στην επιστολή του, αφού περιγράφει την ταυτότητα της αγοράς της Θεσσαλονίκης, ζήτησε από την εν λόγω εταιρία «να αποσύρει τα συγκεκριμένα διαφημιστικά μηνύματα και να ζητήσει εγγράφως συγγνώμη από τον εμπορικό κόσμο και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης».

    Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

    Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

    «Όπως είναι γνωστό αλλά και λογικό η Νομαρχία Θεσσαλονίκης με τις υπηρεσίες της ευνοεί, στηρίζει κάθε μικρή, μεσαία και μεγάλη επένδυση, που πραγματοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και απασχόλησης.

    Στο πλαίσιο αυτό δέχθηκα την ευγενική σας πρόσκληση να εγκαινιάσω την ερχόμενη Πέμπτη το νέο εμπορικό σας κέντρο.

    Τις ημέρες που μεσολάβησαν δέχθηκα από φορείς, αλλά και μεμονωμένα πρόσωπα του εμπορικού κόσμου της Θεσσαλονίκης, έντονα παράπονα και την έντονη δυσαρέσκεια για τη διαφημιστική σας καμπάνια, η οποία σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες προσέβαλε και έβλαπτε την εικόνα της αγοράς της, αφού την παρουσίαζε ως την πιο ακριβή αγορά. («Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη ακριβή»)

    Ως άνθρωπος, που ασχολούμαι χρόνια με το εμπόριο, μπορώ, σ' ένα βαθμό να κατανοήσω τους κανόνες που επιβάλλει το σύγχρονο marketing και οι παγκοσμιοποιημένοι πλέον κανόνες του. Πάγια όμως άποψή μου, είναι ότι ακόμη και σε αυτή την μορφή «επιθετικής διαφήμισης» υπάρχουν όρια, τα οποία δεν πρέπει να ξεπερνώνται, πολύ δε περισσότερο όταν αυτό γίνεται αυθαίρετα και χωρίς να τεκμηριώνεται από κανένα επίσημο στοιχείο.

    Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη διαφημιστική καταχώρηση με το μήνυμα που αποστέλλει και τον τρόπο που αυτό γίνεται, προσβάλλει βάναυσα τόσο τον εμπορικό κόσμο της πόλης μας, όσο και γενικότερα όλους τους κατοίκους της.

    Η Θεσσαλονίκη, παραδοσιακά διαθέτει μία από τις καλύτερες και φθηνότερες αγορές, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και όλων των Βαλκανίων και αυτό αποδεικνύεται και από τις παραδοσιακές σχέσεις εμπιστοσύνης που τόσα χρόνια έχουν οικοδομηθεί ανάμεσα στο καταναλωτικό κοινό και τον εμπορικό κόσμο.

    Για όλους του παραπάνω λόγους θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω ότι ματαιώνω την παρουσία μου στα εγκαίνια του εμπορικού σας κέντρου την ερχόμενη Πέμπτη 16 Μαρτίου.

    Ζητώ από την πλευρά σας ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού προς τον εμπορικό κόσμο της Θεσσαλονίκης την έγγραφη δημόσια κατάθεση της συγνώμης σας, καθώς και την άμεση απόσυρση αυτών των προσβλητικών και παραπλανητικών διαφημιστικών σας καταχωρήσεων».

    [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2006 (15:12 UTC+2)

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

    Συνεχίζεται ο θεσμός του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή ανθρώπων κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου που επιζητούν την επιμόρφωση στους τομείς :

    Διοίκηση και Οικονομία

    Ιατρική - Βιολογία - Ψυχολογία, AIDS

    Ιστορία - Αρχαιολογία - Τέχνη

    Νομική.

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ :

    Σήμερα (Δευτέρα) 13 Μαρτίου, στις 19:00, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 4), ο διδάκτωρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας, αρχιτέκτων και αναστηλωτής, Πασχάλης Ανδρούδης θα δώσει διάλεξη στους ενδιαφερομένους του τμήματος της Ιστορίας - Αρχαιολογίας - Τέχνης με θέμα: «Βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια της Καπαδοκίας».

    Αύριο (Τρίτη) 14 Μαρτίου, στις 19:00, στο τμήμα της Διοίκησης και Οικονομίας θα πραγματοποιηθεί διάλεξη στην αίθουσα διαλέξεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Εθνικής Αμύνης 27) από τον αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονία, Ανδρέα Γεωργίου, με θέμα: «Βέλτιστες αποφάσεις σε πολύπλοκα επιχειρησιακά περιβάλλοντα».

    Μεθαύριο (Τετάρτη) 15 Μαρτίου, στις 20:00, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 4), ο καθηγητής Μικροβιολογίας του τμήματος της Βιολογίας του ΑΠΘ, Μηνάς Αρσενάκης, θα δώσει διάλεξη στους ενδιαφερόμενους του τμήματος της Ιατρικής-Βιολογίας με θέμα: «Λοιμώξεις από ερπητοϊούς».

    Την ερχόμενη Πέμπτη 16 Μαρτίου, στις 19:30, στο τμήμα της Νομικής θα πραγματοποιηθεί διάλεξη στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Ιστορίας από τον ομότιμο καθηγητή του Ποινικού Δικαίου του τμήματος της Νομικής του ΑΠΘ, Ιωάννη Μανωλεδάκη, ο οποίος θα αναφερθεί στο θέμα: «Η ποινική ευθύνη στα πολύνεκρα δυστυχήματα».

    [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2006 (15:10 UTC+2)

    Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας και φέτος στον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, πραγματοποιεί μια σειρά σημαντικών εκδηλώσεων - αφιερωμάτων. Επίκεντρο των πρωτοβουλιών αυτών είναι η γυναίκα που προβάλλεται είτε μέσα από την τέχνη είτε από το κοινωνικό τους έργο.

    Την ερχόμενη Παρασκευή 17 Μαρτίου, στις 20:00, στην Casa Bianca θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα «Γυναίκες Εικαστικοί Δημιουργοί της Θεσσαλονίκης».

    Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσκάλεσε για την συγκεκριμένη έκθεση γυναίκες εικαστικές δημιουργούς της πόλης μας να παρουσιάσουν αντιπροσωπευτικά δείγματα της δουλειάς τους σε μία από κοινού έκθεση στο χώρο της Casa Bianca.

    Με τη συνεργασία δύο, κυρίως, φορέων - πυρήνων εικαστικής δραστηριότητας του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος και του Συλλόγου Διδασκόντων και Αποφοίτων του Κολλεγίου ΑΝΑΤΟΛΙΑ, μέλη των οποίων είναι οι συμμετέχουσες, επιτεύχθηκε η ικανοποιητική ανταπόκριση στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, γεγονός που καθιστά δυνατό το σχηματισμό σαφούς εικόνας για τη γυναικεία παρουσία στα εικαστικά πράγματα της πόλης μας.

    Μέσα στο σκηνικό αυτό, προβάλλεται με ιδιαίτερη ευαισθησία από το χρωστήρα του ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά η μορφή της Γυναίκας, σύμβολο και προσφιλές θεματικό μοτίβο της τέχνης του.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως 12 Απριλίου.

    [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2006 (14:55 UTC+2)

    Υπεγράφη σήμερα (Δευτέρα), από τον Δήμαρχο Β. Παπαγεωργόπουλο παρουσία του αντιδημάρχου Πρασίνου Κ. Καζαντζίδη σύμβαση προϋπολογισμού 500.000 για δενδροφυτεύσεις και στα πέντε Δημοτικά Διαμερίσματα. Μεταξύ των δρόμων που θα δενδροφυτευθούν είναι: Στουρνάρα, Βιζυής, Βοσπόρου, Επιδαύρου, Κλεάνθους, Μικράς Ασίας, Περιφερειακή Οδός, Περραιβού, Πόντου, 25ης Μαρτίου, Βασ. Όλγας, Γραβιάς, Καλλιδοπούλου, Λεωφ. Κ. Καραμανλή, Κατσιμίδη, Κίμωνος Βόγα, Παπαναστασίου, Παρασκευοπούλου, Ψελλού κ.α.

    Όπως δήλωσε ο κ. Παπαγεωργόπουλος ο Δήμος Θεσσαλονίκης καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να αυξήσει το πράσινο στην πόλη και ήδη το ποσοστό έχει φτάσει στο 9 % της συνολικής έκτασης, που σημαίνει ότι ανά κάτοικο αναλογεί 4,5 τ.μ. πράσινο. Και συνέχισε: «Προχωρούμε με γρήγορους ρυθμούς στη φύτευση νέων δέντρων και κάθε χρόνο εμπλουτίζουμε τα πάρκα μας και τις δεντροστοιχίες των δρόμων μέχρι και 4.000 νέα δέντρα. Η συγκεκριμένη εργολαβία αφορά τη φύτευση 2.500 δέντρων και στα πέντε Δημοτικά Διαμερίσματα».

    Με τη σειρά του ο κ. Καζαντζίδης δήλωσε: «Καθημερινά οι υπηρεσίες μας φροντίζουν για την συντήρηση και περιποίηση των πάρκων και την επέκταση του πρασίνου σε ολόκληρη την πόλη. Οι νέες δεντροφυτεύσεις θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας».

    [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΠΙΤΟΠΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ - Ν. ΕΓΝΑΤΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2006 (14:53 UTC+2)

    Ο Δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος επισκέφτηκε σήμερα (Δευτέρα), το υπό κατασκευή πάρκινγκ στη συμβολή των οδών Παπαναστασίου - Ν. Εγνατία και ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών.

    Φορέας υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου είναι το ΥΠΕΧΩΔΕ (ΔΕΚΕ) και ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 17.000.000 . Οι θέσεις στάθμευσης φτάνουν τις 526 σε πέντε επίπεδα με χρόνο παράδοσης τον Οκτώβριο του 2006.

    Μετά το τέλος της επίσκεψης ο κ. Παπαγεωργόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση του από την πορεία των εργασιών και δήλωσε ότι το συγκεκριμένο έργο θα επιλύσει πολλά προβλήματα στάθμευσης στην ευρύτερη περιοχή, εκεί όπου βρίσκονται δημόσιες υπηρεσίες και νοσοκομεία. Αναφέρθηκε δε και στο υπόγειο πάρκινγκ των 900 θέσεων που δημιουργείται στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Τσιρογιάννη (νέο δημαρχιακό μέγαρο) καθώς και στο νέο χώρο στάθμευσης που θα κατασκευαστεί από το Δήμο Θεσσαλονίκης στην πλατεία Δημοκρατίας.

    [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΔΕΛΦΩΝ - ΟΡΕΣΤΟΥ (Κ. ΤΟΥΜΠΑ) ΑΥΡΙΟ (ΤΡΙΤΗ), ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ, ΣΤΙΣ 13:30

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2006 (14:51 UTC+2)

    Ο Δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού Κ. Εγγλέζο θα επιθεωρήσει αύριο (Τρίτη), στις 13:30, το έργο ανάπλασης του πάρκου που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Δελφών, Ορέστου και Χαλκιδικής στην Κ. Τούμπα, προκειμένου να ενημερωθεί για την πρόοδο των εργασιών.

    Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 300.000 και αναμένεται να παραδοθεί τον επόμενο μήνα.

    Η οδός Ορέστου διαμορφώνεται από την οδό Χαλκιδικής έως την οδό Α. Σχινά σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας με καθορισμένες θέσεις στάθμευσης και από την οδό Δελφών έως την οδό Σχινά σε πεζοδρόμιο, ο οποίος διασταυρώνεται με πλάκες πεζοδρομίου και τσιμεντένιους κυβόλιθους. Με το ίδιο υλικό (διακοσμητική άσφαλτος) διαστρώνεται και η κάθετος οδός Α. Σχινά που καταλήγει στην 28η Οκτωβρίου.

    Το υπάρχον πράσινο όχι μόνο διατηρείται αλλά και επεκτείνεται όπου είναι δυνατόν.

    [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ -ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2006 (14:04 UTC+2)

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Γιώργος Καλαντζής, το πρωί της Τρίτης 14 Μαρτίου 2006, θα βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα προεδρεύσει ευρείας σύσκεψης, στη Νομαρχία Έβρου, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της κατάστασης με τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών.

    Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν: ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο νομάρχης Έβρου κ. Νίκος Ζαμπουνίδης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Παναγιώτης Φούρλας, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και των αστυνομικών αρχών καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 13 March 2006 - 19:14:12 UTC