Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-03-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ Ν. ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ
  • [02] ΚΑΤΑ 0,5% ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Η ΝΔ ΣΕ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

  • [01] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ Ν. ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαρτίου 2006 (13:29 UTC+2)

    Εκδήλωση, στη μνήμη του μάρτυρα της ειρήνης Νίκου Νικηφορίδη, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Δήμο Συκεών Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 55 χρόνων από την εκτέλεσή του.

    Η εκδήλωση μνήμης διοργανώθηκε από την Επιτροπή Θεσσαλονίκης για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΔΥΕΘ), με την υποστήριξη του Δήμου Συκεών, στο μνημείο του Νίκου Νικηφορίδη, στο Πάρκο Ειρήνης, στην οδό Α. Παπαναστασίου, παρουσία εκπροσώπων φορέων και κατοίκων της Θεσσαλονίκης. Κατατέθηκαν στεφάνια από εκπροσώπους κομμάτων, από το δήμαρχο Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, ενώ ο εκπρόσωπος της ΕΔΥΕΘ στην ομιλία του υπογράμμισε μεταξύ άλλων είπε ότι η καθιερωμένη εκδήλωση πραγματοποιείται για να τιμηθεί ο πρωτομάρτυρας της ειρήνης και να ανανεωθεί, όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ο όρκος για τη συνέχιση του αγώνα του.

    Ο 23χρονος Νίκος Νικηφορίδης εκτελέσθηκε στις 5 Μαρτίου του 1951, με απόφαση του στρατοδικείου, πίσω από το Γεντί Κουλέ, με την κατηγορία ότι συγκέντρωνε υπογραφές για την ειρήνη. Η συλλογή των υπογραφών πραγματοποιούνταν την εποχή εκείνη σε διάφορες χώρες του κόσμου με πρωτοβουλία της διεθνούς φιλειρηνικής πρωτοβουλίας, με την επωνυμία «Έκκληση της Στοκχόλμης». Το κείμενο, για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, είχαν υπογράψει κορυφαίοι διανοούμενοι και εκατομμύρια απλοί πολίτες. Ο Νικηφορίδης συλλαμβάνεται με άλλους συνομηλίκους του και περνούν όλοι από στρατοδικείο. Ο ίδιος καταδικάζεται σε θάνατο και εκτελείται μέσα σε λίγες μέρες με συνοπτικές διαδικασίες παρά το γεγονός ότι εκπρόσωποι πολιτικών και φιλειρηνικών κινημάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό ζητούσαν να αφεθεί ελεύθερος.

    Ο Δήμος Συκεών τιμώντας τη μνήμη του νεαρού μάρτυρα της ειρήνης έδωσε την ονομασία του σε δρόμο της περιοχής, ενώ κάθε χρόνο τέτοια εποχή πραγματοποιείται εκδήλωση στο μνημείο Νικηφορίδη, στο πάρκο Ειρήνης.

    [02] ΚΑΤΑ 0,5% ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Η ΝΔ ΣΕ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαρτίου 2006 (12:41 UTC+2)

    Κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση της εταιρείας Κάπα Ρησέρτς, που διενεργήθηκε στο χρονικό διάστημα από 28 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου, σε δείγμα 2039 νοικοκυριών, για λογαριασμό του Βήματος της Κυριακής.

    Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 33,9%, το ΠΑΣΟΚ 33,4%. το ΚΚΕ 7%, ο ΛΑΟΣ 4,6%, ο Συνασπισμός 3,2%, άλλο κόμμα το 1,2% ενώ το λευκό ή άκυρο συγκεντρώνει το 4,5% και οι αναποφάσιστοι το 10,7%.

    Όσον αφορά στις μετακινήσεις των ψηφοφόρων, ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΝΔ, το 10% μετακινείται προς το ΠΑΣΟΚ, το 1,2% προς το ΚΚΕ, το 4,7% προς τον ΛΑΟΣ ενώ ένα ποσοστό 9,3% δηλώνει αναποφάσιστο και λευκό ή άκυρο δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 4,6%. Επίσης το 28,3% των ψηφοφόρων της ΝΔ δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα ψηφίσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, το 53,5% δηλώνει ότι έχει αποφασίσει και ένα ποσοστό 18% δηλώνει ότι μπορεί να αλλάξει τη σημερινή επιλογή του.

    Αντίστοιχα, ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το 5,1% μετακινείται προς τη ΝΔ, το 3,8% προς το ΚΚΕ, το 2,7% προς το Συνασπισμό και το 1,9% προς τον ΛΑΟΣ ενώ ένα ποσοστό 13,5% δηλώνει αναποφάσιστο και λευκό ή άκυρο δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 5,2%. Επίσης το 30,8% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα ψηφίσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, το 52,6% δηλώνει ότι έχει αποφασίσει και ένα ποσοστό 16,6% δηλώνει ότι μπορεί να αλλάξει τη σημερινή επιλογή του.

    Ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, το 40,3% θεωρεί καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, το 33,1% το Γιώργο Παπανδρέου, το 4,7% το Γιώργο Καρατζαφέρη, το 2,6% την Αλέκα Παπαρήγα, το 1,7% τον Αλέκο Αλαβάνο ενώ ποσοστό 16% δηλώνει κανέναν.

    Ανάμεσα στους προέδρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο Κώστας Καραμανλής ο οποίος προηγείται του Γιώργου Παπανδρέου με 45,4% έναντι 37% ενώ ένα ποσοστό 13,2% δηλώνει κανένας από τους δύο.

    Το 24% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τα δύο τελευταία χρόνια πήγαν καλύτερα τα πράγματα στην Ελλάδα, το 48,8%

    ότι πήγαν προς το χειρότερο ενώ το 26,9% θεωρεί ότι παρέμειναν τα ίδια.

    Η διακυβέρνηση της χώρας έχει αλλάξει προς το καλύτερο τα δύο τελευταία χρόνια δηλώνει το 29,2% των ερωτηθέντων, προς το χειρότερο το 21,2% ενώ το 48,8% θεωρεί ότι δεν έχουν υπάρξει ουσιαστικές αλλαγές.

    Το 27,3% εκτιμά ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τηρήσει έως τώρα τις προεκλογικές υποσχέσεις της ενώ αντίθετη άποψη έχει το 72,4% των ερωτηθέντων. Το 46,9% θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις υποσχέσεις της έως το τέλος της τετραετίας ενώ το 50,6% έχει αντίθετη άποψη. Το 47,5% θεωρεί ότι η πολιτική της κυβέρνησης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ενώ το 46,9% ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση.

    Το 54,7% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παρά τα όποια θετικά βήματα έχει κάνει, δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας ενώ το 42% δηλώνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παρά τα όποια προβλήματα και ανεπάρκειες, επιτελεί σοβαρό έργο.

    Σε σχέση με την κατάσταση στη χώρα 2 χρόνια πριν, το 41% θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα σε στασιμότητα, το 25,5% ότι η Ελλάδα έχασε μία μεγάλη ευκαιρία να πάει προς τα μπρος ενώ το 32,4% ότι η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προόδου.

    Οι εξελίξεις στη δικαιοσύνη, η κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων στις ΔΕΚΟ, οι πολλές παραιτήσεις κυβερνητικών παραγόντων για θέματα διαφθοράς, η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, η συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι επιλογές της κυβέρνησης που θα επηρεάσουν θετικά την πορεία της χώρας.

    Αντίθετα, οι υποκλοπές, η πολιτική επιστράτευση των απεργών, οι μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις και οι εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ανήκουν στις επιλογές της κυβέρνησης και τα γεγονότα που θα έχουν αρνητική επίδραση στην πορεία της χώρας, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση.

    Ικανοποιημένο από τη δίχρονη πορεία της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή δηλώνει το 38,8% των ερωτηθέντων και δυσαρεστημένο το 60,1%.Η ακρίβεια, η ανεργία και η οικονομία και η αγροτική πολιτική είναι οι τομείς στους οποίους διαπιστώνουν επιδείνωση τα 2 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση ενώ στον τουρισμό, την υγεία και τις συγκοινωνίες υπάρχει βελτίωση, σύμφωνα με τους ίδιους.

    Στα θετικά στοιχεία της κυβέρνησης καταγράφονται η ύπαρξη σχεδίου για το μέλλον (29,6%), η συνέπεια ανάμεσα σε λόγια και πράξεις (20,3%) και η έντιμη διακυβέρνηση (18,9%) και στα αρνητικά η προσπάθεια βολέματος των φίλων της ΝΔ (29,8%), η προχειρότητα (29%) και η απουσία ξεκάθαρων στόχων (27,3%).

    Απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, οι ερωτηθέντες δείχνουν υποστήριξη (12,5%), κατανόηση (18,8%), ανοχή (14,4%), απογοήτευση (24,3%), αποδοκιμασία (7,6%) και κούραση (7,1%). Ουδέτερη ή αδιάφορη στάση τηρεί το 15,2% των ερωτηθέντων.

    Το 47,2% θεωρεί ότι η κυβέρνηση επικαλείται ότι παρέλαβε κακή οικονομική κατάσταση από το ΠΑΣΟΚ για να μην τηρήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της. Το 49,5% συμφωνεί με την άποψη ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τηρήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της αλλά παρέλαβε πολύ κακή οικονομική κατάσταση από το ΠΑΣΟΚ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 5 March 2006 - 19:13:11 UTC