Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-01-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ Ι.
  • [02] ΠΟΛΙΚΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [03] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΦΕΘΗΚΕ Ο 28ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΗΧΘΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [04] ΟΜΙΛΙΑ Α. ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝ
  • [05] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
  • [06] ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ
  • [07] ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΙΜΠΡΑΗΜ ΡΟΥΓΚΟΒΑ
  • [08] Ο ΑΓΚΤΣΑ ΞΑΝΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ
  • [09] ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ WALL STREET
  • [10] ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΖΑΟΥΑΧΡΙ
  • [11] ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΣΤΗ "UNITED AIRLINES"

  • [01] ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ Ι. ΡΟΥΓΚΟΒΑ

    Βελιγράδι, 21 Ιανουαρίου 2006 (19:53 UTC+2)

    Ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων για την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου μεταξύ Σέρβων και Αλβανών, που είχε προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, θα αναβληθεί εξαιτίας του θανάτου του Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Αυτό δήλωσε στην Σερβική Ράδιο Τηλεόραση (RTS) η Χούα Τζιάγκ, εκπρόσωπος τύπου του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κόσοβο Μάρτιν Αχτισάρι, συμπληρώνοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα οι συνομιλίες θα αρχίσουν στις αρχές Φεβρουαρίου.

    Στην Σερβία ο θάνατος του Ρουγκόβα προκάλεσε έντονο προβληματισμό αφού όπως εκτιμάται το πολιτικό κενό που δημιουργείται τώρα στην αλβανική πολιτική σκηνή στο Κοσόβου θα καλυφθεί από τους ακραίους εθνικιστές. Η επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής της Σερβίας για το Κόσοβο Σάντρα Ράσκοβιτς - Ίβιτς εξέφρασε την ανησυχία της για την στάση που θα τηρήσουν οι πολιτικοί κληρονόμοι του Ρουγκόβα απέναντι στους Σέρβους αφού όπως είπε χαρακτηριστικά όλοι εκτός από τον αποθανόντα πρόεδρο φορούσαν στο παρελθόν "στολή παραλλαγής" και συμμετείχαν στις ένοπλες συγκρούσεις.

    Με προβληματισμό αντιμετωπίζει και η πολιτική ηγεσία των Σέρβων του Κοσόβου τον θάνατο του Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Όλοι οι ηγέτες των Σέρβων συμφωνούν στην εκτίμηση ότι μπορεί να προκληθεί αστάθεια στο Κόσοβο και καλούν τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει ενδεχόμενη απειλή για την σερβική μειονότητα.

    Πολιτικοί αναλυτές στο Βελιγράδι συμφωνούν ότι ο θάνατος του Ρουγκόβα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την σταθερότητα και συνεπώς την διαδικασία ανεύρεσης οριστικής λύσης στο ζήτημα του Κοσόβου. Συγκεκριμένα οι αναλυτές εκτιμούν ότι μεταξύ των αλβανών πολιτικών θα εκδηλωθεί έντονη αντιπαράθεση για την διαδοχή και δεν αποκλείεται στην "μάχη για την εξουσία" οι σέρβοι να αποτελέσουν τις "παράπλευρες απώλειες". Ο Ρουγκόβα αποτελούσε την "φωνή της σύνεσης" και είχε μεγάλο κύρος όχι μόνο στα πολιτικά κόμματα αλλά και στον αλβανικό λαό. Το κενό που δημιουργείται τώρα με τον θάνατό του δύσκολα θα αναπληρωθεί καταλήγουν στις εκτιμήσεις τους σέρβοι πολιτικοί αναλυτές.

    [02] ΠΟΛΙΚΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Σόφια, 21 Ιανουαρίου 2006 (09:40 UTC+2)

    Παγεροί Βοριάδες, χιονοθύελλες και πολικό κρύο θα επικρατήσουν στα Βαλκάνια από την ερχόμενη Δευτέρα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μετεωρολογίας και Υδροδυναμικής της Βουλγαρικής Ακαδημίας των Επιστημών, όλες αυτές οι καιρικές συνθήκες που χαρακτηρίζουν συνήθως το χειμώνα στη Σιβηρία, θα επηρεάσουν τα Βαλκάνια από τη Δευτέρα τουλάχιστον έως την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου.

    Την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου στη Βουλγαρία αναμένεται να επικρατήσει η σφοδρότερη, ίσως, βαρυχειμωνιά για φέτος, με θερμοκρασίες, παρόμοιες με εκείνες που έφερε πρόσφατα ο χειμώνας στη Ρωσία και στη Ουκρανία. Ο υδράργυρος αναμένεται να αγγίξει τους μείον δέκα έως και είκοσι τέσσερις βαθμούς Κελσίου (!), σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

    Κατόπιν εντολής της αρμόδιας αντιπρόεδρου του Υπουργικού Συμβουλίου της Βουλγαρίας Εμέλ Ετέμ, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν τεθεί σε συναγερμό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κακοκαιρία, διαβεβαίωσε ο διοικητής της Πολιτικής Προστασίας.

    Με δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, εκπρόσωποι των τοπικών ιατρικών αρχών συνέστησαν στους Βούλγαρους, ειδικά στα ηλικιωμένα άτομα και στα μικρά παιδιά, να μην μένουν για πολύ καιρό έξω με το κρύο. Η Τροχαία κάλεσε τους οδηγούς να αποφεύγουν τα ταξίδια χωρίς σοβαρό λόγο κι αν το επιχειρήσουν, να είναι οπωσδήποτε εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

    [03] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΦΕΘΗΚΕ Ο 28ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΗΧΘΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2006 (23:27 UTC+2)

    Ελεύθερος αφέθηκε στις 8 το βράδυ ο 28χρονος που προσήχθη το πρωί στην ασφάλεια από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας στου Γκύζη για να εξεταστεί σχετικά με το θέμα της ένοπλης ληστείας και συμπλοκής στο κέντρο της Αθήνας.

    Ο 28χρονος ανακρίθηκε για περίπου 9 ώρες αλλά δεν προέκυψε κάτι σε βάρος του γι' αυτό και αφέθηκε ελεύθερος.

    [04] ΟΜΙΛΙΑ Α. ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝ

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2006 (20:27 UTC+2)

    Επίθεση κατά της κυβέρνησης, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του Συνασπισμού υπογραμμίζοντας την ανάγκη το κόμμα του να αρχίσει εκστρατεία συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων, παρά την αντίθετη στάση του ΚΚΕ.

    Ο κ. Αλαβάνος ανακοίνωσε επίσης ότι προτείνει ως υποψήφιο, εκ μέρους της ΠΓ του κόμματος, για την νομαρχία Αθηνών τον Σπ. Λυκούδη και τη νομαρχία Πειραιά την Εύη Καρακώστα, ενώ σημείωσε με ικανοποίηση την υποψηφιότητα του καθηγητή Γ. Πανούση για την υπερνομαρχία Αθηνών -Πειραιώς.

    Μιλώντας για τις πολιτικές εξελίξεις ο πρόεδρος του ΣΥΝ άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι "είναι μεγάλη η επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα η οποία γίνεται από τη ΝΔ. Και βλέπουμε και προσπάθεια συνταγματοποίησης αυτής της επίθεσης". Βλέπουμε, ταυτόχρονα, πρόσθεσε ο κ. Αλαβάνος, ακόμα και στο επίπεδο της συνταγματικής έκφρασης, την προσπάθεια να μπει φίμωση στα Δικαστήρια σε σχέση με τη δυνατότητα τους να παίρνουν αποφάσεις για τα ζητήματα των εργαζομένων ακόμα και αν αυτές έχουν δημοσιονομικό κόστος.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκτιμά ότι η Συνταγματική αναθεώρηση, ίσως ήταν επικοινωνιακή η αφετηρία της πολιτικής της Ν.Δ. Την ίδια στιγμή, όμως, πρόσθεσε, βλέπουμε ότι μέσα από τις προτάσεις που έρχονται προβάλλει ο κίνδυνος να υπάρξει συνταγματοποίηση επιλογών οι οποίες είναι βαριές για το κοινωνικό κράτος, για τη δημοκρατία.

    Για τη στάση του κόμματός του είπε ότι "εμείς πρέπει να αναδείξουμε και άλλα στοιχεία που πλήττουν το κοινωνικό κράτος, όπως είναι το ζήτημα των συνταγματικών μέτρων σε σχέση με τον χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και της δυνατότητας να λειτουργήσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, η επίθεση ενάντια στο περιβάλλον με τα μέτρα που προτείνονται για την απελευθέρωση, ουσιαστικά, των δασικών εκτάσεων, οι προσπάθειες περιορισμού της δημοκρατίας, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα υπό κυβερνητική εποπτεία Συνταγματικό Συμβούλιο".

    Αναφερόμενος στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ ο κ. Αλαβάνος είπε ότι "η αξιωματική αντιπολίτευση, με την πολιτική που ακολουθεί, ουσιαστικά ανέχεται, συγκαλύπτει, συναινεί σε βασικές επιλογές της Ν.Δ.

    Διαπίστωση του προέδρου του ΣΥΝ είναι ότι "η στάση αυτή του ΠΑΣΟΚ δημιουργεί ένα κενό αντιπολίτευσης, η οποία αν συνδυαστεί με την αντιενωτική στάση που ακολουθεί πια σταθερά το ΚΚΕ, μας βάζει σοβαρές υποχρεώσεις αλλά και σοβαρές δυνατότητες. Εμείς, μέσα από μια ενωτική δράση και κινητοποίηση των δυνάμεών μας, πρέπει να αναδειχθούμε σε δύναμη αντίστασης στις πολιτικές που ακολουθεί η Ν.Δ".

    Η απάντηση της Αριστεράς πρέπει να είναι "να διαμορφώσουμε μέτωπα αντίστασης, αμφισβήτησης, αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων, αναζήτησης νέων προοπτικών". Για το λόγο αυτό σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο: "πρέπει να κάνουμε μια εκστρατεία συσπείρωσης των ευρύτερων δυνατών δυνάμεων παρά την πολιτική διαίρεσης που ακολουθεί το ΚΚΕ. Εμείς πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες ώστε η κατάσταση στην Αριστερά μέσα από την ενίσχυση των συνεργασιών και κυρίως της επαφής με ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις να εξελιχθεί υπέρ των δυνάμεων της ενότητας και της συνεργασίας και να θέσει στο περιθώριο τις επιλογές της διαίρεσης και του κατακερματισμού. Γιατί οι επιλογές αυτές, ακόμα και αν έρχονται από έναν φορέα αμφισβήτησης του συστήματος, είναι τελικά επιλογές που ενισχύουν το σύστημα".

    [05] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2006 (12:46 UTC+2)

    Ξεκινούν τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2006. Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, άρθρο 14 Ν. 3377/2005, οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκινούν την πρώτη Δευτέρα μετά τις 20 Ιανουαρίου και διαρκούν πέντε εβδομάδες.

    Με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης υπενθυμίζεται ότι, όπως ορίζει ο νόμος, 30 ημέρες πριν την έναρξη των εκπτώσεων, δηλαδή από τις 24 Δεκεμβρίου 2005, απαγορεύεται στα καταστήματα να ανακοινώνουν προς το κοινό εκπτώσεις ή προσφορές με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με διαφήμιση, επιστολές ή ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων, διαφορετικά ο νόμος προβλέπει αυστηρές κυρώσεις.

    Με την ευκαιρία της έναρξης των χειμερινών εκπτώσεων ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς εύχεται στους καταναλωτές Καλές Αγορές και τους εφιστά την προσοχή υπενθυμίζοντας ότι:

    -Αγοράζουμε με βάση τον οικογενειακό μας προγραμματισμό και έχοντας επίγνωση των οικονομικών μας δυνατοτήτων.

    -Αποφεύγουμε την αλόγιστη χρήση πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων.

    -Ελέγχουμε προσεκτικά την ποιότητα των αγαθών που αγοράζουμε. Σε περίπτωση ελαττώματος έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε αντικατάσταση ή επιστροφή του προϊόντος. Εξαιρούνται του δικαιώματος της αντικατάστασης ή επιστροφής, προϊόντα στα οποία η προσφορά οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ελαττωματικά ή όταν έχει λάβει σχετική γνώση ο καταναλωτής (σήμανση, ενημέρωση κ.λ.π).

    -Συγκρίνουμε προσεκτικά τις τιμές και δεν παρασυρόμαστε από δήθεν υψηλά ποσοστά εκπτώσεων ή από επιλεγμένα προϊόντα-«κράχτες».

    -Ζητάμε πάντοτε απόδειξη για τη συναλλαγή που κάναμε.

    -Ζητούμε η εγγύηση και οι οδηγίες χρήσης των αγαθών που αγοράζουμε να είναι στην ελληνική γλώσσα.

    -Καταγγέλλουμε κάθε πρόβλημα που συναντάμε (πλασματική έκπτωση, ελαττωματικό προϊόν, κ.λ.π.) στην τηλεφωνική γραμμή 1520 της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή (η οποία λειτουργεί 08:00'-22:00').

    Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή επισημαίνει ότι οι έλεγχοι στην αγορά το επόμενο διάστημα θα είναι συνεχείς και εντατικοί όπως επίσης θα είναι αυστηρότατες οι κυρώσεις που θα επιβληθούν σε όσους εμπόρους παρατηρηθούν αθέμιτες πρακτικές (απόκρυψη εμπορευμάτων, διάθεση ειδών β' διαλογής ή ελαττωματικών, πλασματική έκπτωση, άρνηση αντικατάστασης, κ.λ.π.)

    [06] ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιανουαρίου 2006 (23:34 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι φέτος θα αποδώσουν οι σημαντικές υποδομές που δημιούργησε η κυβέρνηση διατύπωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σαλαγκούδης, τονίζοντας ότι η Πολιτεία θέλει την Ελλάδα πρωταγωνιστή και όχι ουραγό.

    Στη διάρκεια κοπής πίτας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) ο κ. Σαλαγκούδης επισήμανε ότι το 2007 και το 2008 θα είναι καλύτερες χρονιές για την ελληνική οικονομία και πρόσθεσε ότι μαζί με την διόρθωση των μακροοικονομικών μεγεθών, η κυβέρνηση θα μπορέσει να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια στον βιοτεχνικό κόσμο.

    Κατά τη σύντομη ομιλία του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο, που θέσπισε η κυβέρνηση, δηλαδή τον αναπτυξιακό νόμο, στο φορολογικό νομοσχέδιο, και σε αυτό που αφορά στην απλοποίηση διαδικασίας ίδρυσης βιοτεχνικών επιχειρήσεων, στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων και τα νέα προγράμματα του Γ' ΚΠΣ.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Σωτήρης Μαγόπουλος αναφέρθηκε στους κύριους άξονες της πολιτικής του Επιμελητηρίου, που είναι η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα μέλη του, η στήριξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, η τεκμηρίωση των προτάσεων, η προώθηση των αιτημάτων, και η συνεργασία με την Πολιτεία.

    Τους κύριους άξονες της πολιτικής του ΒΕΘ εντάσσονται η αναβάθμιση των υποδομών του Επιμελητηρίου, με την ανακαίνιση των χώρων του, καθώς και η επένδυση για τον εμπλουτισμό των υποδομών, με την αγορά ενός γηπέδου στην βιομηχανική περιοχή Θεσσαλονίκης για την ανέγερση κτιρίων πολλαπλών χρήσεων.

    Ο κ. Μαγόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η υλοποίηση του θα αποτελέσει το κέντρο της βιοτεχνίας για τη Θεσσαλονίκη και θα βοηθήσει την ανάπτυξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων σε νέες αγορές, με την ουσιαστική και οικονομική βοήθεια του ΥΠΑΝ, στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας τους.

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΒΕΘ υπενθύμισε ότι το Επιμελητήριο καθιέρωσε το θεσμό της βράβευσης επιχειρήσεων, που διακρίθηκαν για την εξαγωγική τους δραστηριότητα.

    Στην εκδήλωση κοπής πίτας του ΒΕΘ, παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, και ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Ε.Α.

    [07] ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΙΜΠΡΑΗΜ ΡΟΥΓΚΟΒΑ

    Πρίστινα, 21 Ιανουαρίου 2006 (19:01 UTC+2)

    Ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1944 στην περιοχή Τσέρτσε (Ιστόκ) του Κοσόβου. Σπούδασε λογοτεχνία στα πανεπιστήμια της Πρίστινας και του Παρισιού και διετέλεσε διδάκτορας Λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο της Πρίστινας.

    Στην πολιτική εισήλθε το 1989 όταν ως πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κοσόβου ηγήθηκε της ομάδας 215 ανθρώπων του πνεύματος που αντιτάχθηκαν στην αλλαγή του συντάγματος της Σερβίας με την οποία περιορίζονταν σημαντικά η αυτονομία του Κοσόβου. Για την στάση του αυτή διαγράφηκε από την Ένωση Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας.

    Στο τέλος του 1989 ο Ρουγκόβα ίδρυσε το πρώτο πολιτικό Κόμμα στο Κόσοβο την Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου. Υπό την καθοδήγησή του Ρουγκόβα στις 2 Ιουλίου του 1990 οι αλβανοί βουλευτές στην τοπική βουλή ψήφισαν υπέρ της αλλαγής του καθεστώτος του Κοσόβου, από αυτόνομη περιοχή της Σερβίας που ήταν, σε Δημοκρατία. Τρεις ημέρες αργότερα η σερβική βουλή αποφάσισε την διάλυση της βουλής του Κοσόβου πράγμα που ανάγκασε του Αλβανούς να προχωρήσουν στην σύσταση "παράλληλων οργάνων εξουσίας", την δημιουργία παράνομων σχολείων και Πανεπιστημίου. Ο Ρουγκόβα εξαιτίας της διαλλακτικότητας, της υπομονής, αλλά και της μεθοδικότητας που επέδειξε στον αγώνα κατά του καθεστώτος Μιλόσεβιτς χαρακτηρίστηκε "Γκάντι των Βαλκανίων". Κατά την διάρκεια των νατοϊκών βομβαρδισμών το 1999 ο Ρουγκόβα βρισκόταν σε κατ οίκον περιορισμό και ύστερα από παρέμβαση ξένων ηγετών ο Μιλόσεβιτς αναγκάστηκε να του επιτρέψει να εγκαταλείψει το Κόσοβο.

    Στις εκλογές του 2002 ο Ρουγκόβα εξελέγη πρόεδρος του Κοσόβου και το 2004 επανεξελέγη για το ίδιο αξίωμα, θέση που κατείχε μέχρι σήμερα. Τον Σεπτέμβριο του 2005 διαγνώστηκε ότι έπασχε από καρκίνο του πνεύμονα και υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία.

    Ο Ρουγκόβα έχει τιμηθεί με το βραβείο «Ζαχάρωφ» (6/12/1998) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τη δράση του υπέρ της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ήταν παντρεμένος και είχε τρία παιδιά.

    [08] Ο ΑΓΚΤΣΑ ΞΑΝΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

    Κωνσταντινούπολη, 21 Ιανουαρίου 2006 (09:30 UTC+2)

    Ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, ο Τούρκος που είχε επιχειρήσει να σκοτώσει τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β' , ξαναμπήκε στη φυλακή Καρτάλ της Κωνσταντινούπολης, από την οποία είχε βγει την περασμένη εβδομάδα, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση για την αποφυλάκισή του, μετέδωσαν τα ΜΜΕ.

    Συνοδευόμενος από πολυάριθμους αστυνομικούς, ο Αγκτσά οδηγήθηκε με αυτοκίνητο της αστυνομίας στο σωφρονιστικό κατάστημα που βρίσκεται στην ασιατική πλευρά της τουρκικής μητρόπολης, σύμφωνα με το τηλεοπτικό ενημερωτικό κανάλι CNN-Turk.

    Προτού φθάσει στη φυλακή, από την οποία είχε αφεθεί ελεύθερος στις 12 Ιανουαρίου, επωφελούμενος μιας παλιάς αμνηστίας και μιας μείωσης της ποινής, την οποία αμφισβήτησε το Ανώτατο Δικαστήριο, ο Αγκτσά ανακρίθηκε στο αρχηγείο της αστυνομίας και υποβλήθηκε σε ιατρικό έλεγχο, ανέφερε το κανάλι.

    [09] ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 21 Ιανουαρίου 2006 (00:03 UTC+2)

    Πτωτικά κινήθηκε η Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Ο Dow Jones έκλεισε στις 10.667,39 μονάδες, με πτώση 213,32 μονάδων (1,96%) και ο Nasdaq διαμορφώθηκε στις 2.247,70 μονάδες, με απώλειες 54,11 μονάδων (2,35%).

    Ο S&P 500 έκλεισε στις 1.261,49 μονάδες, μειωμένος κατά 23,55 μονάδες (1,83%).

    [10] ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΖΑΟΥΑΧΡΙ

    Ντουμπάι, 20 Ιανουαρίου 2006 (23:53 UTC+2)

    Ο δεύτερος στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα, Αϊμαν αλ-Ζαουάχρι, έπλεξε το εγκώμιο των ισλαμιστών μαχητών στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με ηχητικό μήνυμα που "ανέβηκε" στο Διαδίκτυο σήμερα, μία ημέρα μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε ο Οσάμα μπιν Λάντεν για επιθέσεις στην Αμερική.

    Η φωνή που ακούγεται στην κασέτα μοιάζει να είναι του Ζαουάχρι, ο οποίος γεννήθηκε στην Αίγυπτο. Ο ελάχιστα γνωστός διαδικτυακός τόπος στον οποίο μεταδόθηκε το ηχητικό μήνυμα ανέφερε ότι αυτό είναι καινούριο, αλλά η πληροφορία αυτή δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

    "Είναι τιμή μου που απαγγέλλω αυτό το ποίημα της τζιχάντ", είπε, πλέκοντας το εγκώμιο των μαχητών μουτζαχεντίν. "Θα παραμείνουμε πιστοί στον όρκο μας (μαζί με τους αφγανούς μουτζαχεντίν)".

    Σε ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε χθες Πέμπτη, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, φέρεται να είπε πως η οργάνωση ετοιμάζει επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά είναι "ανοικτή" σε μια εκεχειρία υπό όρους με τους Αμερικανούς.

    Στην Ουάσινγκτον, αξιωματούχος των ΗΠΑ που ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε για το ηχητικό μήνυμα του Ζαουάχρι: "Είμαστε ενήμεροι και το εξετάζουμε".

    Δεν είναι σαφές αν η κασέτα ηχογραφήθηκε μετά την αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στο Πακιστάν την περασμένη εβδομάδα, η οποία σύμφωνα με αξιωματούχους είχε στόχο τον Ζαουάχρι και κατά την οποία σύμφωνα με πηγές των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών σκοτώθηκαν "μερικοί μαχητές".

    [11] ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΣΤΗ "UNITED AIRLINES"

    Ουάσινγκτον, 20 Ιανουαρίου 2006 (23:17 UTC+2)

    Δικαστήριο του Σικάγου ενέκρινε, σήμερα, ύστερα από μακρές διαβουλεύσεις, το πρόγραμμα για την "έξοδο" από την κατάσταση πτώχευσης, το οποίο υποβλήθηκε από την αεροπορική εταιρεία των ΗΠΑ "United Airlines" και θα ενεργοποιηθεί από την 1η Φεβρουαρίου. Πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική αεροπορική εταιρεία των ΗΠΑ, αμέσως μετά την "American Airlines".

    H "United Airlines" ζήτησε να κηρυχθεί υπό πτώχευση και βάσει των ειδικών διατάξεων του νόμου να προστατευθεί προσωρινά από τους πιστωτές τον Δεκέμβριο του 2002. Η εξέλιξη αυτή λόγω του μεγέθους της εταιρείας είχε προκαλέσει πάρα πολύ μεγάλη αίσθηση και στην αεροπορική αγορά είχε αναφερθεί εκείνο τον καιρό ότι είχε ένα, μόνον, προηγούμενο.

    Ο δικαστής Γιουτζίν Ουέντοφ, που έλαβε την απόφαση, κατέστησε σαφές ότι για να ξαναλειτουργήσει η εταιρεία επενδυτές θα χάσουν τα χρήματά που είχαν επενδύσει σε μετοχές, ιδίως όμως εργαζόμενοι στην αεροπορική εταιρεία θα χάσουν τη δουλειά τους. Ο δικαστής Ουέντοφ έκρινε, ωστόσο, ότι αυτή είναι η μοναδική προοπτική για να "επιβιώσει" η γνωστή αυτή και πέραν των αμερικανικών συνόρων εταιρεία.

    Ο ίδιος δικαστής διέταξε 400 μεγαλοστελέχη της εταιρείας να μοιραστούν, μετά την έναρξη τού νέου κύκλου εργασιών της, όχι περισσότερα των 150 εκατομμυρίων δολαρίων. Κατ' ανώτατο όριο, δηλαδή, όλοι μαζί σε ποσοστό 8% της αξίας των 125 εκατομμυρίων νέων μετοχών της, που θα διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο με αρχική τιμή τα 15 δολάρια (για τα στελέχη αυτά ανώτατα μερίδια των 375 χιλ.δολαρίων).

    Με τα υπόλοιπα χρήματα από την διαπραγμάτευση των νέων μετοχών θα αποζημιωθούν τα σωρευμένα χρέη, όμως σε ποσοστό και πάλι 8% κατ'ανώτατο όριο του συνόλου του καθενός χρέους, όπως διέταξε ο δικαστής.

    Για να βρεθεί αυτή η "χρυσή τομή" διαβουλεύτηκαν για ένα έτος συνδικαλιστές και πιστωτές της εταιρείας. Οι παλαιοί μέτοχοι της εταιρείας χάνουν τα επενδυμένα κεφάλαια. Συντάξεις περικόπτονται. Θέσεις εργασίας καταργούνται.

    Οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, μετά τα τρομοκρατικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, υπέστησαν και οξύτατο ανταγωνισμό από εταιρείες που προσφέρουν "χαμηλά" κόμιστρα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 21 January 2006 - 19:13:33 UTC