Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-09-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [02] ΣΙΟΥΦΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΙ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ
  • [03] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
  • [04] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΧΑΟΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [05] ΙΣΡΑΗΛ: ΝΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ
  • [06] ΜΕ ΤΟ ΓΚΑΛΑ ΟΠΕΡΑΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ Μ.ΚΑΛΛΑΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΜΘ

  • [01] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Νέα Υόρκη, 15 Σεπτεμβρίου 2005 (09:27 UTC+2)

    «Τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να ενδυναμωθούν στη διαχείριση, επίλυση και πρόληψη των συγκρούσεων και την επανεμφάνισή τους», τόνισε με έμφαση ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    «Επιπρόσθετα, η πρώιμη, συνολική και αποτελεσματική αποτροπή των συγκρούσεων βρίσκεται στο επίκεντρο της εντολής των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας», τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας επίσης ότι «συνολικές και μακροπρόθεσμες στρατηγικές προς αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών των συγκρούσεων είναι απαραίτητες».

    Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σήμερα στη σημαντική αυτή συνεδρίαση του ΣΑ, αφού η χώρα μας είναι μη μόνιμο μέλος του Σώματος για τη διετία 2005 -2006.

    Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου Ασφαλείας, με θέμα: «Απειλές για την Παγκόσμια Ειρήνη και Ασφάλεια», είναι το ακόλουθο:

    «Κύριε Πρόεδρε,

    Είναι μεγάλη η χαρά μου που συμμετέχω στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θα ήθελα να σας συγχαρώ, Κυρία Πρόεδρε, για την ανάληψη από τη χώρα σας της Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον τρέχοντα μήνα.

    Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων προβαίνουν σε μια επισκόπηση της εφαρμογής της Διακήρυξης της Χιλιετίας και εξετάζουν το μέλλον του Οργανισμού.

    Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου εγκαινίασε μια νέα εποχή στις διεθνείς σχέσεις, η οποία εξάλειψε την απειλή της στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πόλων ισχύος. Ωστόσο, η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει ακόμη βίαιες εσωτερικές συγκρούσεις, εμφυλίους πολέμους, γενοκτονία και άλλες ωμότητες μεγάλης έκτασης, προκαλώντας άπειρη οδύνη σε εκατομμύρια ανθρώπων.

    Η τρομοκρατία αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις πιο σοβαρές απειλές για την ειρήνη και την ασφάλεια, θέτοντας σε κίνδυνο αυτά καθαυτά τα θεμέλια των δημοκρατικών μας κοινωνιών.

    Η υπογραφή, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας Συνόδου Κορυφής, της Διεθνούς Σύμβασης Καταστολής της Πυρηνικής Τρομοκρατίας και η υιοθέτηση, κατά την 60ή σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης, μιας συνολικής Σύμβασης κατά της τρομοκρατίας αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικά βήματα στον αγώνα κατά αυτής της μάστιγας.

    Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να τονισθεί ότι οι δράσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών δεν είναι δεν αυτο-αναιρούνται. Συμφωνούμε πλήρως με την πρόσφατη δήλωση του Γενικού Γραμματέα, ότι «μακροπρόθεσμα θα συνειδητοποιήσουμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα, παράλληλα με τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη, αποτελούν έναν από τους καλλίτερους τρόπους προφύλαξης από την τρομοκρατίας».

    Συνεπώς, χαιρετίζουμε την υιοθέτηση μιας νέας Απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την απαγόρευση της υποκίνησης για διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών. Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι η Απόφαση αυτή δεν πρέπει να επηρεάσει τις καθιερωμένες αρχές που άπτονται της ελευθερίας του λόγου και της αρχής της μη επαναπροώθησης.

    Στην αντιμετώπιση των βαθύτερων δομικών προβλημάτων που πυροδοτούν τις συγκρούσεις, η οικοδόμηση της ειρήνης οφείλει να συγκεράσει την ασφάλεια με την ανάπτυξη. Η χρηστή διακυβέρνηση, το κράτος δικαίου, οι ισχυροί δημοκρατικοί θεσμοί, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αναπτυξιακή βοήθεια, καθώς και η μεταρρύθμιση και ο εκδημοκρατισμός του τομέα ασφαλείας, αποτελούν καίρια συστατικά στην προσπάθεια μείωσης των σημερινών συγκρούσεων.

    Τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να ενδυναμωθούν στη διαχείριση, επίλυση και πρόληψη των συγκρούσεων και την επανεμφάνισή τους. Επιπρόσθετα, η πρώιμη, συνολική και αποτελεσματική αποτροπή των συγκρούσεων βρίσκεται στο επίκεντρο της εντολής των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας. Συνολικές και μακροπρόθεσμες στρατηγικές προς αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών των συγκρούσεων είναι απαραίτητες.

    Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουμε ενθέρμως τη δημιουργία μιας Επιτροπής Οικοδόμησης της Ειρήνης. Υποστηρίζουμε, επίσης, την υιοθέτηση μιας Απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την πρόληψη των συγκρούσεων στην Αφρική, που είναι η ήπειρος που μαστίζεται όσο καμία άλλη από τις αλλεπάλληλες συγκρούσεις.

    Οι συγκρούσεις, πάντως, εντός και μεταξύ των κρατών δεν είναι η μοναδική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Νέες απειλές και προκλήσεις αναδύονται. Η ακραία φτώχεια σε πολλά σημεία του πλανήτη, οι θανάσιμες επιδημίες και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος έχουν καταστροφικές επιπτώσεις. Η διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής είναι η εν δυνάμει μεγαλύτερη απειλή για τις κοινωνίες μας. Το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί ακόμη μια απειλή που μπορεί να έχει αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις και να προκαλέσει εμφύλιες συγκρούσεις.

    Όλες οι ανωτέρω απειλές και προκλήσεις απαιτούν μια πιο συνολική προσέγγιση στην έννοια της συλλογικής ασφάλειας, καθώς και στην ενίσχυση των Ηνωμένων Εθνών. Οι διεθνείς περιφερειακές οργανώσεις οφείλουν, επίσης, να είναι αποτελεσματικές, και οι διεθνείς συνθήκες θα πρέπει να γίνονται σεβαστές.

    Πιστεύουμε ότι η Σύνοδος Κορυφής μας δίδει μια μοναδική ευκαιρία να επιφέρουμε τις αλλαγές που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός πιο ειρηνικού και σταθερού κόσμου στον 21ο αιώνα.

    Σας ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε».

    Συναντήσεις του πρωθυπουργού, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ

    Συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας και τον πρόεδρο του Μεξικού, είχε στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Στη συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο συζητήθηκαν η τακτική Αθήνας και Λευκωσίας στην ΕΕ σε ότι αφορά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, στις 3 Οκτωβρίου και η απάντηση της ΕΕ στην δήλωση της Άγκυρας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    «Το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη», τόνιζαν ελληνικές κυβερνητικές πηγές και πρόσθεταν ότι «διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά η ίδια γραμμή στην τοποθέτηση και των δύο χωρών». Άλλωστε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δηλώσεις του, τόνισε ότι δεν εξαρτάται η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας από την αναγνώριση της Κύπρου αν και συνδέεται το θέμα.

    Οι κ. Καραμανλής και Παπαδόπουλος θα συναντηθούν εκ νέου αύριο το βράδυ κατά την βράβευση του Έλληνα πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη από κυπριακές ομογενειακές οργανώσεις.

    Στη συνάντηση με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μπιν Αμπντουλ Αζίζ αλ Σαούντ, διαπιστώθηκε το καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων, ενώ ο κ. Καραμανλής έθεσε το Κυπριακό και συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

    Αργά το μεσημέρι, σήμερα, τοπική ώρα, ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Μεξικού Βισέντε Φοξ και συζήτησαν διμερή θέματα.

    Το ραντεβού με τον νέο πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα μετατέθηκε για αύριο το μεσημέρι, τοπική ώρα, λόγω της καθυστέρησης των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Συνάντηση του Κ.Καραμανλή, με τον γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε 20λεπτη συνάντηση με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν στην έδρα του διεθνούς οργανισμού τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

    Μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση :

    «Αρχίζει σήμερα η συνάντηση κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στην οποία συμμετέχουν 170 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων. Σκοπός αυτής της πολύ σημαντικής συνάντησης είναι να γίνει αξιολόγηση-ανασκόπηση εφαρμογής της Δήλωσης της Χιλιετίας, που υιοθετήθηκε το 2000 και βέβαια μια σειρά θεμάτων που αναφέρονται στη μεταρρύθμιση των Ηνωμένων Εθνών.

    »Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διετία 2005-2006.

    »Μετέχω λοιπόν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με βασικά θέματα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την πρόληψη των συγκρούσεων στην Αφρική.

    »Με το γενικό γραμματέα κ. Κόφι Αναν είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις για το Κυπριακό, για την ονομασία της FYROM και για θέματα που σχετίζονται με τη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ».

    Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής παραβρέθηκε στη δεξίωση του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ.

    [02] ΣΙΟΥΦΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΙ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΕ Ν.Α ΕΥΡΩΠΗ-ΜΕΣΟΓΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 15 Σεπτεμβρίου 2005 (17:28 UTC+2)

    Διευρυμένο ορίζοντα φαίνεται ότι αποκτά η οικονομική διπλωματία της Ελλάδας, αφού, πέραν των αγορών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται το τελευταίο διάστημα και στην περιοχή της Μεσογείου, ενόψει ιδίως της προοπτικής για τη δημιουργία Ευρωμεσογειακής Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου έως το 2010.

    Την ένθερμη υποστήριξη της ευρωμεσογειακής εταιρικής σχέσης από την ελληνική κυβέρνηση μετέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, κατά την ομιλία του στο γεύμα του 1ου διεθνούς επιχειρηματικού φόρουμ, που διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη η HELEXPO και ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

    Όπως τόνισε ο υπουργός, η Ελλάδα θα φιλοξενήσει τον Σεπτέμβριο του 2006, στη Ρόδο, την Ευρωμεσογειακή Συνδιάσκεψη Βιομηχανίας και Εμπορίου των 25 χωρών της ΕΕ και των 10 της Μεσογείου. Τη διοργάνωση παραχώρησε στη χώρα μας η φιλανδική κυβέρνηση, που θα ασκεί την προεδρία της ΕΕ στο δεύτερο εξάμηνο 2006.

    Ο κ.Σιούφας υπενθύμισε ακόμη ότι στις 25/10 θα υπογραφεί στην Αθήνα ιδρυτική συνθήκη για την ενεργειακή κοινότητα της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Συμπλήρωσε ότι σε λίγες ημέρες κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα "είναι ο χώρος στον οποίο μεγάλες επιχειρήσεις της δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής μπορούν να εγκαταστήσουν την έδρα των στρατηγείων και των ερευνητικών τους κέντρων".

    'Οπως είπε, η χώρα μας μπορεί να διαμεσολαβήσει στην ανάπτυξη του ξένου επιχειρηματικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή. Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους ξένους επιχειρηματίες, ο κ. Σιούφας τους διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα παρέχει σε όλους τη δυνατότητα ανάληψης νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών μεγάλης κλίμακας σε τομείς όπως: αξιοποίηση ολυμπιακών υποδομών, τουριστική βιομηχανία, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας-ενεργειακές υποδομές, εμπόριο, μεταφορές, επικοινωνίες-πληροφορική και ναυτιλία.

    Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης του υπουργείου Επικρατείας, Πάνος Λειβαδάς, επεσήμανε ότι η περαιτέρω "άρθρωση" της Ελλάδας με τις ξένες αγορές αποτελεί μονόδρομο για την ανάπτυξή της. Στόχος είναι το κράτος να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του χωρίς να καταφεύγει σε δανεισμό, αλλά και να συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, που να μη συνδέονται άμεσα με το κράτος, "το οποίο ως εργοδότης έχει εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος του δυναμικού του".

    Η ελληνική εξωτερική πολιτική, για την αξιοποίηση των ευκαιριών της χώρας μας, ύστερα ιδίως από την επιτυχημένη διεξαγωγή της Ολυμπιάδας 2004, συντίθεται κατά τον κ. Λειβαδά από τέσσερις ενότητες: οικονομική διπλωματία, αναπτυξιακή συνεργασία σε συνδυασμό με ανθρωπιστική βοήθεια και προσέγγιση χωρών της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι πέντε πυλώνες που στηρίζουν την οροφή του επικοινωνιακού οικοδομήματος είναι: πολιτισμός, τουρισμός, εξαγώγιμα προϊόντα-υπηρεσίες, χρηματοπιστωτικός τομέας και γεωπολιτική θέση.

    Πέντε επιχειρηματικές αποστολές στα κράτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης έχει προγραμματίσει για το δεύτερο εξάμηνο του 2005 ο ΟΠΕ, όπως γνωστοποίησε η γενική διευθύντρια, Αναστασία Γαρυφάλλου, η οποία παρουσίασε στο συνέδριο τους πυλώνες της πολιτικής του Οργανισμού. «Η επιχείρηση του μέλλοντος δεν είναι αυτή που μάχεται τους ανταγωνιστές, αλλά αυτή που συνεργάζεται μαζί τους», είπε χαρακτηριστικά η ομιλήτρια και πρόσθεσε ότι το διεθνές επιχειρηματικό συνέδριο ΔΕΘ πρέπει να καταστεί θεσμός._

    [03] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ

    Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2005 (15:28 UTC+2)

    Η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ βρέθηκαν στο στόχαστρο της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της επίσκεψης της στη Θεσσαλονίκη για την 70η Διεθνή Εκθεση.

    Η κ.Παπαρήγα εκτίμησε οτι η Ελλάδα θα μπει στον κύκλο της οικονομικής κρίσης και χαρακτήρισε «χοντρό ψέμα» αυτό που είπε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ότι μετά από δύο χρόνια θυσίες θα υπάρξει ανάκαμψη από το 2008.

    Οσον αφορά την αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν αξίζει «ούτε δεκάρα», επειδή, όπως παρατήρησε, η κυβέρνηση της Ν.Δ. εξειδικεύει την πολιτική της δεύτερης τετραετίας του κ. Σημίτη.

    Για τον ΣΥΝ είπε ότι είναι απολύτως συνυπεύθυνος, διότι συμπλέει με τα δύο μεγάλα κόμματα κι έχει χαμηλώσει πολύ τον πήχη των απαιτήσεων διεκδικώντας «ψίχουλα».

    Ενδεικτική ήταν η απάντηση της στη δήλωση του προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου ότι υπάρχει πάντα μια καρέκλα άδεια στο τραπέζι του διαλόγου και της συνεργασίας. «Ισως θα μπορούσε να φέρει το ΚΚΕ σε δύσκολη θέση ο ΣΥΝ αν δεν είχε τη δική του καρέκλα δίπλα στο ΠΑΣΟΚ ή και στη Ν.Δ», τόνισε η κ. Παπαρήγα.

    Ζήτησε από τους πολίτες να απεγκλωβιστούν από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκύψουν νέα πολιτικά σχήματα από τις αλλαγές των συσχετισμών. Σε αυτή την περίπτωση το ΚΚΕ θα τα δει με καλό μάτι και θα έχει δίαυλο επικοινωνίας μαζί τους.

    Σχολιάζοντας απόψεις του γραμματέα της Κ.Ε. της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη για συνεργασίες στους Δήμους Νίκαιας και Καισαριανής, όπου εκλέγονται δήμαρχοι από την Αριστερά, τον κατηγόρησε ότι δεν απηύθυνε κάποια πρόταση, αλλά έκανε «λαθρεμπόριο ψήφων» ευελπιστώντας να κερδίσει ψήφους από το ΚΚΕ και τον ΣΥΝ σε όλη την Ελλάδα.

    Απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με κόμματα και δημοτικές κινήσεις που στηρίζονται από αυτά στις δημοτικές εκλογές. Είπε ότι είναι πολιτικός ο χαρακτήρας της μάχης των τοπικών εκλογών και κάλεσε τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ να απεγκλωβιστεί και να συνεργαστεί με το ΚΚΕ.

    Σε ερώτηση αν θα μπορούσαν το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ να συγκροτήσουν μέτωπο για να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της Ολυμπιακής Αεροπορίας αντέδρασε έντονα λέγοντας:»Με τον δράστη; Με τον δήμιο; Να βάλουμε καλύτερα και τη Ν.Δ.!»

    Καταλόγισε ευθύνες σε Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ για τα προβλήματα στην Ολυμπιακή, σημείωσε ότι είχε αποφασιστεί πριν από πολλά χρόνια ότι η Ολυμπιακή θα γινόταν "Ιφιγένεια" και τάχθηκε υπέρ του να παραμείνει ως η μοναδική αεροπορική εταιρία στην Ελλάδα.

    Για την κατάσταση στο χώρο της Παιδείας επισήμανε ότι «κατακρεουργείται η ικανότητα σκέψης των μαθητών» και πρόσθεσε πως το διαφοροποιημένο σχολείο ή οι ευέλικτες ζώνες μαθημάτων είναι η επίσημη ταξικοποίηση.

    Σε σχέση με την Τουρκία είπε πως η αντιδήλωση της Ε.Ε. θα έπρεπε να λέει πως δεν θα ανοίξει τις πόρτες της αν δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Η κ. Παπαρήγα ζήτησε να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι στα καύσιμα, κατώτερο μισθό 1.300 ευρώ, κατώτερο ημερομίσθιο 152 ευρώ και κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ.

    [04] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΧΑΟΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 15 Σεπτεμβρίου 2005 (17:48 UTC+2)

    Τουλάχιστον τέσσερις επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώθηκαν το πρωί στη Βαγδάτη, λίγα μόνο 24ωρα έπειτα από την πιο αιματηρή ημέρα από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ.

    Οι τρεις από τις τέσσερις επιθέσεις έλαβαν χώρα στην περιοχή Ντουρά, νοτίως της Βαγδάτης.

    Κατά την πρώτη επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 16 άτομα, οι περισσότεροι από τους οποίους αστυνομικοί όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας οδήγησε το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητό του σε μία περιοχή από όπου περνούσε μία οχηματοπομπή περιπολικών.

    Τουλάχιστον τρία αστυνομικά οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις επιθέσεις, από τις οποίες όμως σκοτώθηκαν και πολλοί πολίτες.

    Κατά τις δύο επόμενες επιθέσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον δέκα ακόμη αστυνομικοί.

    Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για περιπολίες ένοπλων ανταρτών στους δρόμους της ιρακινής πρωτεύουσας.

    Σε μία διαφορετική επίθεση, δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν και δύο ακόμη τραυματίστηκαν στο Κιρκούκ.

    Κατά τις συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις της Τετάρτης σκοτώθηκαν περισσότερα από 180 άτομα και τραυματίσθηκαν περίπου 700 άλλα.

    Η Αλ Κάιντα του Ιράκ ανέλαβε την ευθύνη, λέγοντας ότι οι επιθέσεις έγιναν ως αντίποινα για την εκστρατεία εναντίον των ανταρτών από τις συμμαχικές δυνάμεις.

    Κυβερνητικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης για να συζητήσουν με ποιούς τρόπους μπορούν να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις.

    Την ώρα των νέων επιθέσεων πραγματοποιούνταν οι κηδείες των θυμάτων της Τετάρτης. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς της Τετάρτης ήταν εργάτες που περίμεναν σε ουρά για να βρουν δουλειά στη σιιτική περιοχή Καντιμίγια.

    [05] ΙΣΡΑΗΛ: ΝΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ

    Τελ Αβιβ, 15 Σεπτεμβρίου 2005 (17:41 UTC+2)

    Το Aνώτατο Δικαστήριο στο Ισραήλ έκρινε ομόφωνα ότι η ισραηλινή κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει την πορεία για την κατασκευή του αμφιλεγόμενου τείχους στα παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Όχθη, μετέδωσε το ΒΒC.

    Το τείχος κατασκευάζεται κοντά στην πόλη Καλκίλια στα παλαιστινιακά εδάφη και οι Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται λέγοντας ότι στόχος της ισραηλινής κυβέρνησης δεν είναι να αποτρέψει τους βομβιστές αυτοκτονίας αλλά να καταλάβει ακόμη περισσότερα εδάφη.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είχε κρίνει πέρυσι ότι το τείχος είναι παράνομο.

    Το δικαστήριο εξέτασε αίτημα που υπέβαλαν οι κάτοικοι πέντε παλαιστινιακών χωριών στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης.

    Το δικαστήριο ζήτησε από την κυβέρνηση να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους για να εγγυηθεί την ασφάλεια του ισραηλινού λαού.

    Παρ' όλα αυτά, η επιτροπή των εννέα δικαστών άσκησε κριτική στην περυσινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σύμφωνα με την οποία η ανέγερση του τείχους είναι παράνομη και θα έπρεπε να είχε ήδη κατεδαφιστεί.

    Η απόφαση της Χάγης δεν ήταν δεσμευτική και απερρίφθη από την κυβέρνηση του Ισραήλ.

    Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι το τείχος θεωρείται απαραίτητο για την αποτροπή των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας.

    Όμως, οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι είναι ένας τρόπος για να καρπωθεί το Ισραήλ τα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης.

    [06] ΜΕ ΤΟ ΓΚΑΛΑ ΟΠΕΡΑΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ Μ.ΚΑΛΛΑΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 15 Σεπτεμβρίου 2005 (15:01 UTC+2)

    Με το καθιερωμένο Γκαλά Όπερας, αφιερωμένο στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας αύριο (21.00) εγκαινιάζεται η καλλιτεχνική περίοδος 2005-6 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

    Η διεθνούς φήμης υψίφωνος Μαριέλλα Ντεβία θα ερμηνεύσει μελωδίες των Ροσσίνι, Ντονιτζέτι, Μπελίνι και Μασνέ. Η μουσική διεύθυνση είναι του Μίλτου Λογιάδη και συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    H Μαριέλλα Ντεβία, έχει εμφανιστεί σε θέατρα όπως τη Σκάλα του Μιλάνου, το Royal Opera House-Covent Garden του Λονδίνου, το Metropolitan και το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, το Th??tre des Champs Elys?es στο Παρίσι κ.α.

    Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου εξέφρασε το θαυμασμό της για την Μαρία Κάλλας και χαρακτήρισε τιμητική την παρουσία της στο Γκαλά. «Δεν υπάρχει φόβος, αλλά σεβασμός, γιατί κάθε καλλιτέχνης έχει το δικό του τρόπο έκφρασης. Για μένα είναι φόρος τιμής και δεν τίθεται θέμα σύγκρισης» είπε.

    Το πρόγραμμα του Γκαλά Όπερας περιλαμβάνει άριες από τις όπερες Τανκρέντι του Τζ. Ροσίνι, Λουτσία ντι Λάμμερμουρ και Λουκρητία Βοργία του Γκ. Ντονιτζέτι, Πουριτανοί του Β. Μπελίνι κ.α.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 15 September 2005 - 18:13:38 UTC