Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-09-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ
  • [02] ΟΜΙΛΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [03] ΤΗΝ 70η ΔΕΘ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Η Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
  • [04] ΣΤΟΥΣ 114 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΙΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [05] ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΠΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΗΛΩΣΗ
  • [06] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [07] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗ ΓΙΩΡΓΗ ΔΗΜΟΥ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ
  • [08] ΒΡΑΔΙΑ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝ

  • [01] ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Ο.Α.

    Βρυξέλλες, 14 Σεπτεμβρίου 2005 (13:04 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα ότι μια σειρά από ενισχύσεις μέσω των οποίων το ελληνικό κράτος στήριξε οικονομικά την Ολυμπιακή Αεροπορία και τις Ολυμπιακές Αερογραμμές είναι αντίθετες προς το Κοινοτικό Δίκαιο.

    Οπως αναφέρει στη σημερινή ανακοίνωσή της η Επιτροπή, με την απόφαση αυτή περατώνεται η έρευνα την οποία ξεκίνησε στις 16 Μαρτίου του 2004 και η οποία αποσκοπούσε να διαπιστώσει αν οι ενισχύσεις που έδωσε το ελληνικό Δημόσιο από το Δεκέμβριο του 2002 και μετά, δόθηκαν καταχρηστικά ή ήταν σύμφωνες προς το Κοινοτικό Δίκαιο.

    Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται επίσης ότι το 2002 η Ολυμπιακή είχε καταδικαστεί στην επιστροφή 160 εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο.

    Αναλυτικότερα, στη σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρεται ότι μετά από μια διεξοδική ανάλυση της οικονομικής κατάστασης, τόσο της Ολυμπιακής Αεροπορίας όσο και των Ολυμπιακών Αερογραμμών, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό Δημόσιο συνέχισε να ενισχύει τις δύο αυτές εταιρίες, χορηγώντας ασυμβίβαστες με την κοινή αγορά ενισχύσεις, κυρίως μέσω των ακόλουθων μέτρων:

    - της ανάληψης από το ελληνικό Δημόσιο και την Ολυμπιακή Αεροπορία μέρους του κόστους μίσθωσης αεροσκαφών από τις Ολυμπιακές Αερογραμμές, συνολικού ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ·

    - της αδικαιολόγητης καταβολής περίπου 90 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο προς την Ολυμπιακή Αεροπορία, κατά τη στιγμή της δημιουργίας των Ολυμπιακών Αερογραμμών και της μεταβίβασής τους στο Δημόσιο. Η ενίσχυση προκύπτει από την υπερεκτίμηση των στοιχείων του ενεργητικού που μεταβιβάστηκαν στο Δημόσιο·

    - της ανοχής από το ελληνικό Δημόσιο της μη πληρωμής από την Ολυμπιακή Αεροπορία, μεταξύ Δεκεμβρίου 2002 και Δεκεμβρίου 2004, οφειλόμενων φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης ποσού άνω των 350 εκατ. ευρώ·

    - της ανάληψης από το ελληνικό Δημόσιο διαφόρων οικονομικών υποχρεώσεων της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που συνδέονται κυρίως με συμβάσεις μίσθωσης αεροσκαφών και την αποπληρωμή τραπεζικού δανείου, ποσού το οποίο μπορεί να ανέλθει σε 60 εκατ. ευρώ.

    Το ακριβές ποσό των ενισχύσεων που το ελληνικό κράτος θα πρέπει να ανακτήσει βάσει των μέτρων που προαναφέρθηκαν, θα οριστεί με την εφαρμογή της απόφασης.

    [02] ΟΜΙΛΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Νέα Υόρκη, 14 Σεπτεμβρίου 2005 (20:31 UTC+2)

    «Τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να ενδυναμωθούν στη διαχείριση, επίλυση και πρόληψη των συγκρούσεων και την επανεμφάνισή τους», τόνισε με έμφαση ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    «Επιπρόσθετα, η πρώιμη, συνολική και αποτελεσματική αποτροπή των συγκρούσεων βρίσκεται στο επίκεντρο της εντολής των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας», τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας επίσης ότι «συνολικές και μακροπρόθεσμες στρατηγικές προς αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών των συγκρούσεων είναι απαραίτητες».

    Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σήμερα στη σημαντική αυτή συνεδρίαση του ΣΑ, αφού η χώρα μας είναι μη μόνιμο μέλος του Σώματος για τη διετία 2005 -2006.

    Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου Ασφαλείας, με θέμα: «Απειλές για την Παγκόσμια Ειρήνη και Ασφάλεια», είναι το ακόλουθο:

    «Κύριε Πρόεδρε,

    Είναι μεγάλη η χαρά μου που συμμετέχω στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θα ήθελα να σας συγχαρώ, Κυρία Πρόεδρε, για την ανάληψη από τη χώρα σας της Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον τρέχοντα μήνα.

    Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων προβαίνουν σε μια επισκόπηση της εφαρμογής της Διακήρυξης της Χιλιετίας και εξετάζουν το μέλλον του Οργανισμού.

    Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου εγκαινίασε μια νέα εποχή στις διεθνείς σχέσεις, η οποία εξάλειψε την απειλή της στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πόλων ισχύος. Ωστόσο, η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει ακόμη βίαιες εσωτερικές συγκρούσεις, εμφυλίους πολέμους, γενοκτονία και άλλες ωμότητες μεγάλης έκτασης, προκαλώντας άπειρη οδύνη σε εκατομμύρια ανθρώπων.

    Η τρομοκρατία αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις πιο σοβαρές απειλές για την ειρήνη και την ασφάλεια, θέτοντας σε κίνδυνο αυτά καθαυτά τα θεμέλια των δημοκρατικών μας κοινωνιών.

    Η υπογραφή, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας Συνόδου Κορυφής, της Διεθνούς Σύμβασης Καταστολής της Πυρηνικής Τρομοκρατίας και η υιοθέτηση, κατά την 60ή σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης, μιας συνολικής Σύμβασης κατά της τρομοκρατίας αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικά βήματα στον αγώνα κατά αυτής της μάστιγας.

    Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να τονισθεί ότι οι δράσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών δεν είναι δεν αυτο-αναιρούνται. Συμφωνούμε πλήρως με την πρόσφατη δήλωση του Γενικού Γραμματέα, ότι «μακροπρόθεσμα θα συνειδητοποιήσουμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα, παράλληλα με τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη, αποτελούν έναν από τους καλλίτερους τρόπους προφύλαξης από την τρομοκρατίας».

    Συνεπώς, χαιρετίζουμε την υιοθέτηση μιας νέας Απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την απαγόρευση της υποκίνησης για διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών. Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι η Απόφαση αυτή δεν πρέπει να επηρεάσει τις καθιερωμένες αρχές που άπτονται της ελευθερίας του λόγου και της αρχής της μη επαναπροώθησης.

    Στην αντιμετώπιση των βαθύτερων δομικών προβλημάτων που πυροδοτούν τις συγκρούσεις, η οικοδόμηση της ειρήνης οφείλει να συγκεράσει την ασφάλεια με την ανάπτυξη. Η χρηστή διακυβέρνηση, το κράτος δικαίου, οι ισχυροί δημοκρατικοί θεσμοί, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αναπτυξιακή βοήθεια, καθώς και η μεταρρύθμιση και ο εκδημοκρατισμός του τομέα ασφαλείας, αποτελούν καίρια συστατικά στην προσπάθεια μείωσης των σημερινών συγκρούσεων.

    Τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να ενδυναμωθούν στη διαχείριση, επίλυση και πρόληψη των συγκρούσεων και την επανεμφάνισή τους. Επιπρόσθετα, η πρώιμη, συνολική και αποτελεσματική αποτροπή των συγκρούσεων βρίσκεται στο επίκεντρο της εντολής των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας. Συνολικές και μακροπρόθεσμες στρατηγικές προς αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών των συγκρούσεων είναι απαραίτητες.

    Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουμε ενθέρμως τη δημιουργία μιας Επιτροπής Οικοδόμησης της Ειρήνης. Υποστηρίζουμε, επίσης, την υιοθέτηση μιας Απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την πρόληψη των συγκρούσεων στην Αφρική, που είναι η ήπειρος που μαστίζεται όσο καμία άλλη από τις αλλεπάλληλες συγκρούσεις.

    Οι συγκρούσεις, πάντως, εντός και μεταξύ των κρατών δεν είναι η μοναδική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Νέες απειλές και προκλήσεις αναδύονται. Η ακραία φτώχεια σε πολλά σημεία του πλανήτη, οι θανάσιμες επιδημίες και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος έχουν καταστροφικές επιπτώσεις. Η διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής είναι η εν δυνάμει μεγαλύτερη απειλή για τις κοινωνίες μας. Το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί ακόμη μια απειλή που μπορεί να έχει αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις και να προκαλέσει εμφύλιες συγκρούσεις.

    Όλες οι ανωτέρω απειλές και προκλήσεις απαιτούν μια πιο συνολική προσέγγιση στην έννοια της συλλογικής ασφάλειας, καθώς και στην ενίσχυση των Ηνωμένων Εθνών. Οι διεθνείς περιφερειακές οργανώσεις οφείλουν, επίσης, να είναι αποτελεσματικές, και οι διεθνείς συνθήκες θα πρέπει να γίνονται σεβαστές.

    Πιστεύουμε ότι η Σύνοδος Κορυφής μας δίδει μια μοναδική ευκαιρία να επιφέρουμε τις αλλαγές που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός πιο ειρηνικού και σταθερού κόσμου στον 21ο αιώνα.

    Σας ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε».

    [03] ΤΗΝ 70η ΔΕΘ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Η Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Σεπτεμβρίου 2005 (19:21 UTC+2)

    Τις εγκαταστάσεις της 70ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Ο πρόεδρος της Helexpo Α.Ε. Αριστοτέλης Θωμόπουλος και ο πρόεδρος της ΔΕΘ Α.Ε. Δημήτρης Μπακατσέλος την ενημέρωσαν για τη φετεινή διοργάνωση, τις συμμετοχές και τις παράλληλες εκδηλώσεις.

    Η κ. Παπαρήγα επισήμανε ότι στη ΔΕΘ φαίνεται και η δυσαναλογία ανάμεσα στους διάφορους κλάδους, καθώς σε ορισμένους παρατηρείται μείωση της παραγωγής και σε άλλους αύξηση. Παρατήρησε ακόμα αν θα μπορούσε να γίνει μια έκθεση που θα αποτυπώνει την προσφορά των εργαζομένων στην παραγωγή και οικονομική ανάπτυξη.

    Στη συνέχεια η γενική γραμματέας του ΚΚΕ ξεναγήθηκε σε περίπτερα της ΔΕΘ.

    [04] ΣΤΟΥΣ 114 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΙΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 14 Σεπτεμβρίου 2005 (12:10 UTC+2)

    Ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε σήμερα στη Βαγδάτη ανήλθε στους 114, ανακοίνωσε η ιρακινή αστυνομία.

    Πρόκειται για τη δεύτερη πιο αιματηρή επίθεση στην ιρακινή πρωτεύουσα μετά τον πόλεμο.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, 156 άνθρωποι τραυματίσθηκαν κατά την επίθεση αυτή στη συνοικία Χανταμίγια. Ο καμικάζι έπεσε πάνω σε πλήθος εργατών που είχαν συγκεντρωθεί σε πλατεία της συνοικίας αυτής.

    Η επίθεση αυτή είναι η αιματηρότερη μετά από αυτήν στη Χίλα, νοτίως της Βαγδάτης, το Φεβρουάριο, κατά την οποία σκοτώθηκαν 125 άνθρωποι στην πλειοψηφία τους νεοσύλλεκτοι της αστυνομίας.

    [05] ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΠΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΗΛΩΣΗ

    Λευκωσία, 14 Σεπτεμβρίου 2005 (19:30 UTC+2)

    Η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ (ΚΟΡΕΠΕΡ) δεν κατέληξε σήμερα σε συμφωνία για το περιεχόμενο της αντιδήλωσης των "25" στη μονoμερή δήλωση της Τουρκίας (29 Ιουλίου) περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ομως, έγινε μια μακρά όσο και έντονη συζήτηση, η οποία δημιουργεί προοπτικές επίτευξης συμφωνίας μέσα στις επόμενες ημέρες.

    Στην αλλαγή του κλίματος συνετέλεσαν αποφασιστικά οι έντονες παρεμβάσεις των Μονίμων Αντιπροσώπων της Κύπρου Νίκου Αιμιλίου και της Ελλάδας Βασίλη Κασκαρέλη. Οι παρεμβάσεις αυτές βρήκαν σημαντική απήχηση σε μια μεγάλη ομάδα κρατών μελών, που κάλεσαν την προεδρία να λάβει υπόψη τις θέσεις που εκφράστηκαν στο κείμενο της αντιδήλωσης των "25".

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [06] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 14 Σεπτεμβρίου 2005 (19:02 UTC+2)

    Έφτασε στο Βελιγράδι η αποστολή της Εθνικής μπάσκετ των ανδρών ενόψει του εναρκτήριου τζάμπολ του 34ου Ευρωμπάσκετ που θα δοθεί την Παρασκευή (16/9). Στις δηλώσεις του κατά την αναχώρηση ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Παναγιώτης Γιαννάκης μίλησε για τις δυνατότητες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, ενώ ο Μιχάλης Κακιούζης τόνισε ότι κάθε διεθνής παίκτης, θα προσφέρει το... 200 τοις εκατό των δυνατοτήτων του. Ο πρόεδρος της FIBA Europe και μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ο.Κ., Γιώργος Βασιλακόπουλος υπογράμμισε τη δημιουργία της νέας Εθνικής ομάδας που έχει πολύ μέλλον και δεν θα κριθεί μόνο από την πορεία της στο προσεχές ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

    Ο Παναγιώτης Γιαννάκης δήλωσε: «Πάμε να συμμετάσχουμε σε μια γιορτή του μπάσκετ με πρώτο μας μέλημα να κάνουμε τον κόσμο περήφανο και να του χαρίσουμε όμορφες βραδιές. Πρώτος μας στόχος είναι να παίξουμε όμορφο και αποτελεσματικό μπάσκετ έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε όσο το δυνατό πιο ψηλά. Αυτή η ομάδα είναι ικανή να διακριθεί και να μας «γεμίσει» με την απόδοσή της καθώς, απαρτίζεται από νέα και ταλαντούχα παιδιά με δίψα για διάκριση. Θα έλεγα ότι το ταλέντο που συγκεντρώνουν αυτά τα παιδιά είναι δύσκολο να το συναντήσεις σε μια οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Είναι σίγουρο ότι σε αυτό το Ευρωμπάσκετ όπως και σε κάθε μεγάλη διοργάνωση, θα παρουσιαστούν πολλές δυσκολίες που θα πρέπει να αντεπεξέλθουμε, όμως είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η ομάδα με το πάθος που δείχνει και την αποφασιστικότητά της θα μπορέσει να ξεπεράσει όποια δυσκολία της παρουσιαστεί».

    Στη συνέχεια ο Παναγιώτης Γιαννάκης μίλησε για τον όμιλο της εθνικής μας και τις υπόλοιπες ομάδες της διοργάνωσης καθώς και την νοοτροπία που θα πρέπει να έχει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα για να εκπληρώσει τους στόχους τους: «Εμείς θα πρέπει να κοιτάμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Είναι σίγουρο ότι σε αυτήν τη διοργάνωση και οι δέκα ομάδες που θα πάρουν μέρος έχουν τα φόντα να τερματίσουν πολύ ψηλά. Γι' αυτό θα πρέπει εμείς να είμαστε συγκεντρωμένοι και να κοιτάμε να κερδίζουμε τον κάθε αγώνα χωρίς να κοιτάμε πολύ μακριά. Μπορεί να λέμε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός όμως ακόμη και να μην τα καταφέρουμε κόντρα στην Γαλλία, θα πρέπει να μην χάσουμε τη συγκέντρωσή μας και να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να κερδίσουμε τα υπόλοιπα παιχνίδια έτσι ώστε να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας».

    Ο προπονητής της Εθνικής μας ομάδας καταλήγοντας έδωσε ένα τόνο αισιοδοξίας αλλά και με τον τρόπο του προσπάθησε να αποφορτίσει την ομάδα του από οποιοδήποτε άγχος: «Θα πρέπει οι τόνοι να διατηρηθούν χαμηλά, αλλά και να διατηρήσουμε ψηλά την αισιοδοξία μας. Πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι το μέλλον αυτής της ομάδας δεν τελειώνει σε αυτή την διοργάνωση και αυτό είναι και το πιο σημαντικό κατά την δική μου άποψη. Το αύριο αυτής της ομάδας είμαι σίγουρος ότι θα είναι ακόμη καλύτερο από το σήμερα. Αυτή η παρέα παιδιών το έχει δείξει, σε εμένα αλλά και σε όλο τον κόσμο, με το παραπάνω πιστεύω ότι το αύριο της ανήκει».

    Ο αρχηγός της Εθνικής ανδρών, Μιχάλης Κακιούζης σχολίασε: «Όλοι μαζί θα επιδιώξουμε να δώσουμε το...200 τοις εκατό των δυνατοτήτων μας και να φτάσουμε ψηλά την Εθνική ομάδα. Θα είναι αποτυχία, αν δεν προκριθούμε στην τετράδα και δεν θέλω να...γελιόμαστε. Υπάρχει το αναμενόμενο άγχος, αλλά δεν το χρησιμοποιούμε ως δικαιολογία.

    Η Εθνική ομάδα αποτελείται από καταξιωμένους παίκτες που αγωνίζονται στα καλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Για ποιο άγχος να μιλήσουμε; Ξέρουμε ότι έχουμε δύσκολη αποστολή, αλλά γι' αυτό πάμε να παίξουμε το μπάσκετ που ξέρουμε και προετοιμαστήκαμε σκληρά για να είμαστε έτοιμοι. Πιστεύω πολύ σ' αυτήν την ομάδα και γι' αυτόν τον λόγο, ότι ο στόχος μας είναι η κατάκτηση ενός μεταλλίου,» κατέληξε ο αρχηγός της Εθνικής, Μιχάλης Κακιούζης.

    Τέλος, ο πρόεδρος της FIBA Europe, Γιώργος Βασιλακόπουλος δήλωσε: «Αρχίζει ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με πολλές προσδοκίες για την Εθνική Ελλάδας. Πρέπει, όμως, να είμαστε προσγειωμένοι, γιατί υπάρχουν δέκα υποψήφιες ομάδες για το βάθρο των μεταλλίων. Όλοι οι διεθνείς παίκτες και οι προπονητές του δούλεψαν πολύ στην προετοιμασία και έδειξαν την καλύτερη διαγωγή. Χωρίς φανφάρες και πολλά λόγια, δημιουργήθηκε μια νέα Εθνική ομάδα που είναι έτοιμη για διεκδικήσεις και τα επόμενα χρόνια. Δεν χρειάζεται, όμως, πίεση».

    [07] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗ ΓΙΩΡΓΗ ΔΗΜΟΥ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Σεπτεμβρίου 2005 (18:28 UTC+2)

    Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Αιγυπτιώτη ζωγράφου και χαράκτη Γιώργη Γ. Δήμου εγκαινιάζεται την Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2005, στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσ­σα­λο­νίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Βασ. Όλγας 108).

    Με την έκθεση του Γιώργη Δήμου, το Μορφωτικό Ίδρυμα συνεχίζει την προσπάθειά του να παρουσιάσει, όσο το δυνατόν καλύτερα και πληρέστερα, τις μορφές που πήρε η τέχνη της χαρακτικής στη χώρα μας, καθώς και τους λογής εργάτες της, επιφανείς και αφανείς, που τη διακόνησαν, κάποτε εις βάρος της υπόλοιπης ζωγραφικής τους.

    Ο Γιώργης Γ. Δήμου γεννήθηκε το 1911 στο Κάιρο, όπου έζησε όλα τα παιδικά και τα εφηβικά του χρόνια. Η στενή φιλία του με τον Γιάννη Χατζηανδρέα -τον μετέπειτα Στρατή Τσίρκα- από τα μαθητικά θρανία κιόλας, και η ένταξή του στην πνευματική κίνηση και στους ριζοσπαστικούς κύκλους της ελληνικής παροικίας του Καΐρου, τον έκαναν από πολύ νωρίς -προτού ακόμα έρθει στην Αθήνα για να γραφτεί στη Σχολή Καλών Τεχνών- να συνδεθεί με το έντυπο: το βιβλίο, το περιοδικό.

    Το 1928 έρχεται στην Αθήνα και γράφεται στην ΑΣΚΤ και το 1930 φοιτά στο εργαστήριο του Κ. Παρθένη. Αργότερα, το 1932, γίνεται δεκτός στο νεοσύστατο εργαστήριο χαρακτικής του Γ. Κεφαλληνού μαζί με τους Γιάννη Μόραλη, Κώστα Ντάκο, Μωυσή Ραφαήλ, Τηλέμαχο Κάνθο και Αναστάσιο Αλεβίζο (Τάσσο). Το 1939 φυλακίζεται από το καθεστώς του Μεταξά και στην Κατοχή οργανώνεται στο ΕΑΜ. Το 1948 φεύγει για τη Ρουμανία όπου, μαζί με τη γυναίκα του, στελεχώνει τον ελληνικό εκδοτικό τομέα. Επιμελείται και εικονογραφεί δεκάδες εκδόσεις του Εκδοτικού Νέα Ελλάδα και των Πολιτικών και Λογοτεχνικών Εκδόσεων (ΠΛΕ). Η δουλειά του Δήμου για τις ΠΛΕ, αισθητικά άρτια και πρωτοποριακή ακόμη και με τα δεδομένα της σημερινής γραφιστικής έκρηξης, τοποθετείται στην πρώτη γραμμή της τέχνης του βιβλίου - όπως και τα τυπογραφικά εξώφυλλα που σχεδίασε κατά καιρούς για τον αχώριστο φίλο του, τον Στρατή Τσίρκα.

    Το 1965 επιστρέφει οικογενειακώς και εγκαθίσταται στην Αθήνα. Για μια περίοδο προσλαμβάνεται στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης σε εργασίες συντήρησης τοιχογραφιών βυζαντινών ναών, υπό τη διεύθυνση του ζωγράφου Φώτη Ζαχαρίου.

    Από το 1928 έως το 1992 πήρε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στο Κάιρο, στην Αθήνα και στο Βουκουρέστι. Συνεργάστηκε με αρκετά περιοδικά στο Κάιρο και στην Αθήνα· επίσης επιμελήθηκε και εικονογράφησε δεκάδες εκδόσεις στην Αίγυπτο και τη Ρουμανία. Το έργο του δεν έχει ποτέ παρουσιαστεί σε ατομική έκθεση. Η διαδρομή του Γιώργη Γ. Δήμου (με σταθμούς το μοντερνιστικό πνεύμα της δεκαετίας του 30, τον ρεαλισμό στα χρόνια της Αντίστασης και την απογοήτευση κατά την περίοδο της Ρουμανίας), αποτυπώνεται στα 100 περίπου έργα του (σχέδια, ακουαρέλες, ξυλογραφίες, λιθογραφίες), καθώς και στα περιοδικά και βιβλία που παρουσιάζονται στην έκθεση.

    Με την ευκαιρία της έκθεσης κυκλοφόρησε η έκδοση «Γιώργης Γ. Δήμου. Χαρακτικά / σχέδια / κείμενα / επιστολές».

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6 Ιανουαρίου 2006 και θα λειτουργεί με το εξής ωράριο: Τρίτη έως και Κυριακή, ώρες 10-2 και 6-9 (Δευτέρα: κλειστά). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Για ομαδικές επισκέψεις, πρέπει να προηγείται συνεννόηση με το Κέντρο, στα τηλέφωνα [2310] 295.170 και 295.171.

    [08] ΒΡΑΔΙΑ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 14 Σεπτεμβρίου 2005 (11:35 UTC+2)

    Το κλασικό αριστούργημα του Τζόναθαν Νόσιτερ «Mondovino», θα προβάλλεται από την Πέμπτη 15 έως και την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη.

    Με αφορμή την προβολή της ταινίας, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνει την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, στις 21:30, μια βραδιά που συνδυάζει την 7η τέχνη με τη γευσιγνωσία του κρασιού.

    Στο φουαγιέ της αίθουσας Παύλος Ζάννας, η οινολόγος - δημοσιογράφος οίνου Μαρία Νέτσικα, θα ξεναγήσει τους θεατές στα μυστικά και στη γοητεία του κρασιού, μιλώντας για το «Mondovino ο κόσμος του κρασιού σήμερα». Θα ακολουθήσει γευστική δοκιμή κρασιών από το Κτήμα Σκούρα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 14 September 2005 - 18:13:40 UTC