Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-08-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ
  • [02] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΚΥΣ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ
  • [03] ΑΝΕΛΑΒΕ Η ΝΕΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [04] ΗΠΑ: Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
  • [05] ΣΤΙΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ Η Α΄ ΕΘΝΙΚΗ
  • [06] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΝΙΤΑΡΙΟΥ ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ

  • [01] ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΣΤΑ ΣΠΑΤΑ

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2005 (12:14 UTC+2)

    Ο φροντιστής Ανδρέας Προδρόμου φαίνεται πως ήταν ο άνθρωπος που προσπάθησε χωρίς επιτυχία να θέσει το μοιραίο αεροσκάφος της Helios σε διαδικασία αυτόματης προσέγγισης στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    Σε σχετικά δημοσιεύματα των εφημερίδων "Το Βήμα" και "Ελεύθερος Τύπος", αναφέρεται ότι, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι ελληνικές αρχές και από τις πληροφορίες που έδωσε η εταιρία, στην οποία ανήκε το αεροσκάφος, ο Ανδρέας Προδρόμου ήταν ένας από τους δύο άνδρες αεροσυνοδούς που βρισκόταν στην πτήση, κατόρθωσε να διατηρήσει τις αισθήσεις του και προσπάθησε να ανακτήσει τον έλεγχο του αεροσκάφους, όταν διαπίστωσε ότι ο κυβερνήτης δεν βρισκόταν στο πιλοτήριο και ο συγκυβερνήτης ήταν λιπόθυμος στη θέση του.

    Η εταιρία πληροφόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι ο Ανδρέας Προδρόμου είχε πάρει μαθήματα χειρισμού ελαφρών αεροσκαφών στη Βρετανία και είχε καλή γενική εικόνα της πτητικής κατάστασης του αεροσκάφους.

    "Οι μαρτυρίες των δύο πιλότων των F-16 που απογειώθηκαν από την Αγχίαλο και 'πλεύριζαν" το ακυβέρνητο αεροπλάνο ανέφεραν ότι ο Ανδρέας Προδρόμου κάθησε στη θέση του κυβερνήτη και διαπίστωσε ότι το αεροσκάφος βρισκόταν σε διαδικασία σταθερής τριγωνικής πορείας πάνω από τη Τζια", αναφέρει "Το Βήμα".

    Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το λάθος που έκανε ο 25χρονος αεροσυνοδός ήταν ότι δεν φόρεσε αμέσως ακουστικά για να του δοθούν οδηγίες, είτε από τα F-16, είτε από τον πύργο ελέγχου του "Ελευθέριος Βενιζέλος". Ομως έκανε μία κίνηση που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποδειχθεί σωτήρια για τους επιβάτες, απενεργοποίησε τον αυτόματο πιλότο και προσπάθησε να ενεργοποιήσει τη διαδικασία αυτόματης προσέγγισης του αεροδρομίου ελαττώνοντας σταδιακά υψόμετρο και ταχύτητα.

    Οι χειριστές των F-16 ανέφεραν ότι στο πιλοτήριο εμφανίστηκε και ένα δεύτερο άτομο. Πιθανολογείται πως ήταν η αεροσυνοδός Λουίζα Βουτέρη, η οποία είχε τοποθετηθεί στο πιλοτήριο από τον Προδρόμου για να ελέγχει το ύψος, όσο ο ίδιος αναζητούσε στο πίσω μέρος του αεροσκάφους τεχνικά εγχειρίδια ή επιβάτες που είχαν ακόμη τις αισθήσεις τους και χρειάζονταν βοήθεια.

    Ηταν όμως πολύ αργά, το Μπόινγκ έχασε απότομα ύψος, καθώς τα καύσιμα τελείωσαν ύστερα από τρεις ώρες πτήση και λίγα δευτερόλεπτα μετά συνετρίβη στο Γραμματικό.

    Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", η αγαπημένη του Ανδρέα Προδρόμου Χάρις Χαραλάμπους ήταν επίσης αεροσυνοδός και μέλος του πληρώματος του μοιραίου "Μπόινγκ".

    [02] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΚΥΣ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ

    Αθήνα, 16 Αυγούστου 2005 (22:02 UTC+2)

    Δημοσία δαπάνη θα γίνει μεθαύριο, Πέμπτη, η κηδεία της λαϊκής τραγουδίστριας Βίκυς Μοσχολιού που έφυγε το πρωί από τη ζωή στα 62 της χρόνια.

    Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στις 4 το μεσημέρι της Πέμπτης στην Μητρόπολη της Αθήνας και στη συνέχεια η ταφή θα γίνει στο A' νεκροταφείο.

    Η σορός της θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα αύριο, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ και την Πέμπτη, από τις 9 το πρωί μέχρι το μεσημέρι.

    [03] ΑΝΕΛΑΒΕ Η ΝΕΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Σόφια, 17 Αυγούστου 2005 (10:39 UTC+2)

    Ορκίστηκε και ανέλαβε από το πρωί της Τετάρτης καθήκοντα η νέα τρικομματική βουλγαρική κυβέρνηση με υπουργούς που προέρχονται από τo «Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα» (BSP), το «Εθνικό Κίνημα Συθμεών Β΄» (NDSV) του πρώην βασιλιά Συμεών Σαξκομπουργκότσκι και το «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» (DSP) του Αχμέτ Ντογκάν, που εκφράζει τους μουσουλμάνους της Βουλγαρίας.

    Η σύνθεση της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης, που αποτελείται από 14 υπουργούς και τρεις αντιπροέδρους της κυβέρνησης, οι οποίοι κατέχουν και αντίστοιχες έχει ως εξής:

    -Πρωθυπουργός - Σεργκέι Στανίσεφ (BSP)

    -Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών - Ιβάιλο Κάλφιν (BSP)

    -Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Παιδείας και Επιστημών - Ντανιέλ Βάλτσεφ (NDSV)

    -Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Δημόσιας Πολιτικής για την Αντιμετώπιση των Φυσικών Καταστροφών - Εμέλ Ετέμ (DPS)

    -Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Ενέργειας - Ρούμεν Οβτσάροφ (BSP)

    -Υπουργός Οικονομικών - Πλάμεν Ορεσάρσκι

    -Υπουργός Εθνικής Άμυνας - Βεσελίν Μπλιζνάκοφ (NDSV)

    -Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - Μεγκλένα Κούνεβα (NDSV)

    -Υπουργός Εσωτερικών - Ρούμεν Πετκόφ (BSP)

    -Υπουργός Δικαιοσύνης - Γκεόργκι Πετκάνοφ (NDSV)

    -Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης - Νικολάι Βασίλεφ (NDSV)

    -Υπουργός Μεταφορών - Πέταρ Μουταφτσίεφ (BSP)

    -Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων - Ασέν Γκαγκαούζοφ (BSP)

    -Υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων - Τζεβντέτ Τσακάροφ (DPS)

    -Υπουργός Γεωργίας και Δασών - Νιχάτ Καμπίλ (DPS)

    -Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής - Εμίλια Μασλάροβα (BSP)

    -Υπουργός Υγείας - Ραντοσλάβ Γκαϊντάρσκι (BSP)

    -Υπουργός Πολιτισμού - Στέφαν Νταναΐλοφ (BSP)

    [04] ΗΠΑ: Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Ουάσινγκτον, 16 Αυγούστου 2005 (21:55 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους εκτίμησε σε δηλώσεις του από το Τέξας ότι η αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα θα καταστήσει το εβραϊκό κράτος πιο ισχυρό.

    Ο Μπους "υποστηρίζει την τολμηρή πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αριελ Σαρόν και θεωρεί ότι αυτή θα ενισχύσει το κράτος του Ισραήλ", δήλωσε η εκπρόσωπος της προεδρίας, Ντάνα Περίνο από το Κρόφορντ του Τέξας όπου ο Αμερικανός πρόεδρος περνά τις διακοπές του στο ράντσο του.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του ισραηλινού στρατηγού Εϊβάλ Γκιλάντι περίπου οι μισοί εβραϊκοί οικισμοί που βρίσκονταν στη Γάζα έχουν ήδη εκκενωθεί και οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει το παλαιστινιακό έδαφος.

    Ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού που εκδόθηκε αργά αναφέρει ότι εντός των προσεχών ωρών θα ολοκληρωθεί και η εκκένωση ενός από τους μεγαλύτερους εβραϊκούς οικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, του Νέβε Ντεκαλίμ.

    "Η δουλειά αυτή θα ολοκληρωθεί" δήλωσε ο Ισραηλινός στρατηγός Νταν Χάρελ που εποπτεύει το έργο της εκκένωσης των εβραϊκών οικισμών.

    Στο μεταξύ άρχισαν οι προετοιμασίες της εκκένωσης και του άλλου μεγάλου εβραϊκού οικισμού, του Γκους Κατίφ, όπως έγινε γνωστό από ξένους δημοσιογράφους στην περιοχή.

    [05] ΣΤΙΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ Η Α΄ ΕΘΝΙΚΗ

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2005 (09:38 UTC+2)

    Όπως αποφάσισε την Τρίτη η γενική συνέλευση της ΕΠΑΕ, το νέο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α΄Εθνικής θα αρχίσει οριστικά στις 28 Αυγούστου. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο αγώνας του Λεβαδειακού με τον Ιωνικό, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 4 Σεπτεμβρίου, μετά από αίτημα της γηπεδούχου ΠΑΕ, λόγω των εργασιών που γίνονται στην έδρα όπου θα φιλοξενηθεί η συνάντηση.

    Με το αίτημα της ΠΑΕ Λεβαδειακός δεν συμφώνησε ο Ιωνικός, ωστόσο η γενική συνέλευση της ΕΠΑΕ αποφάσισε ότι υφίσταται λόγοι αναβολής και έτσι θα γίνει τον επόμενο μήνα.

    Ακόμη, η γενική συνέλευση αποφάσισε πως θα υπάρχει ελεύθερη μετακίνηση οπαδών των ομάδων, χωρίς ωστόσο να αποφασιστεί και το ποσοστό, κάτι που αναμένεται να γίνει τις προσεχείς ημέρες.

    Τέλος, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της ΕΠΑΕ έγινε γνωστό ότι ο Παναθηναϊκός αποδέχθηκε πρόταση των «ερυθρολεύκων» για αμοιβαία απαγόρευση στις μετακινήσεις των οπαδών.

    Έτσι, στις 28 Αυγούστου στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, το ΟΑΚΑ θα είναι κατάμεστο μόνο από «πράσινους» φιλάθλους και αντίστοιχα στην έναρξη του β΄γύρου, το «Γ.Καραϊσκάκης» θα χορεύει σε... αποκλειστικά κόκκινους ρυθμούς.

    Με 18 ομάδες Α΄ και Β΄ εθνική από την περίοδο 2006/2007

    Δεκαοκτώ ομάδες θα συγκροτούν την «ελίτ» του ελληνικού ποδοσφαίρου από τη επόμενη (2006/2007) αγωνιστική περίοδο. Κατά τη σημερινή γενική συνέλευση της ΕΠΑΕ αποφασίστηκε η αναδιάρθρωση των εθνικών πρωταθλημάτων, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η αύξηση από 16 σε 18 των ομάδων της Α΄ εθνικής.

    Από τον ίδιο αριθμό ομάδων θα αποτελείται και η Β΄ εθνική, ενώ όσον αφορά την Γ΄ κατηγορία θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος όμιλος από 20 ομάδες.

    Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που ουσιαστικά ισχύουν από την τρέχουσα περίοδο, από την Α΄ εθνική θα υποβιβαστούν δύο ομάδες και να ανέβουν τέσσερις, ενώ από τη Β΄ εθνική θα «πέσουν» δύο και θα προβιβαστούν έξι.

    Πάμε Στοίχημα

    Αγώνες των ομάδων της Α΄ εθνικής θα περιλαμβάνονται, οριστικά, στο δελτίο του διαγωνισμού με στοιχήματα προκαθορισμένης απόδοσης.

    Η ΕΠΑΕ ενέκρινε την εισαγωγή των αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος στο «Πάμε Στοίχημα» και εντός των ημερών θα στείλει στον ΟΠΑΠ το πρόγραμμα των πρώτων 15 αγωνιστικών. Από εκεί και πέρα, θα υπάρξουν εκτεταμένες συζητήσεις με τον ΟΠΑΠ προκειμένου να ρυθμιστούν τα αντισταθμιστικά οφέλη για τους συλλόγους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Οργανισμός έχει ήδη υποβάλει πρόταση για καταβολή 5 εκατ. ευρώ ετησίως υπό τη μορφή χορηγίας, κάτι που όμως δεν ικανοποιεί τους συλλόγους.

    Στο μεταξύ, με δηλώσεις του στους εκπροσώπους του Τύπου, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος διέψευσε τα σενάρια περί παραίτησής του από τη θέση του πρόεδρου της ΕΠΑΕ. «Ο όγκος δουλειάς στο δικηγορικό μου γραφείο είναι μεγάλος. Όχι, όμως, τόσο ώστε να παρεμποδίζει την ενασχόλησή μου με το ελληνικό ποδόσφαιρο» είπε χαρακτηριστικά.

    [06] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΝΙΤΑΡΙΟΥ ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ

    Γρεβενά, 17 Αυγούστου 2005 (12:15 UTC+2)

    Στις όχθες του Βενέτικου ποταμού, στο 15 χλμ της Εθνικής Οδού Γρεβενών-Ιωαννίνων, πριν το Κηπουρειό, δίπλα στο πέτρινο Γεφύρι του Σπανού, το διήμερο Παρασκευή 19 και Σάββατο 20 Αυγούστου 2005 θα διοργανωθεί για τρίτη συνεχή χρονιά η Πανελλήνια γιορτή μανιταριού.

    Η γιορτή αυτή ξεκίνησε ως ιδέα των Μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας και του Μοτοσυκλετιστικού Ομίλου Γρεβενών (ΜΟΓ) και αγκαλιάστηκε από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Γρεβενών.

    Το πρόγραμμα της 3ης Πανελλήνιας Γιορτής Μανιταριού θα περιλαμβάνει: Μανιταρογνωσία, γευσιγνωσία, αναρρίχηση, καταρρίχηση, εναέριο πέρασμα, ορεινή ποδηλασία, καγιάκ, διάσχιση ποταμού με τετρακίνητα οχήματα, τοξοβολία, έκθεση βιβλίου και παζάρι τοπικών προϊόντων.

    Τα βράδια, συνοδεία της Αυγουστιάτικης Πανσέληνου, θα πραγματοποιηθούν συναυλίες την Παρασκευή 19 Αυγούστου και το Σάββατο 20 Αυγούστου.

    Στους επισκέπτες θα προσφέρονται μανιταρόπιτες και μανιταρόσουπες, ενώ η είσοδος θα είναι δωρεάν και η κατασκήνωση ελεύθερη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 17 August 2005 - 18:13:39 UTC