Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-04-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΑΚΡΑΣ ΠΝΟΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [02] ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ "ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ" ΓΙΑ ΤΟΝ
  • [03] ΜΠ. ΚΟΣΟΥΜΙ: ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ
  • [04] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ»
  • [05] ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
  • [06] ΜΕ ΕΝΩΣΕΙΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ Μ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΑΙ ΝΤ. ΡΟΒΛΙΑΣ
  • [07] ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
  • [08] Ο Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
  • [09] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΚΑΡΓΚΑΝΑ
  • [10] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [11] ΔΕΗ: ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΟ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΟΙΚΙΑΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΜΑΪΟΥ
  • [12] ΣΕΒΕ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
  • [13] Η ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [14] ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ: Η ΚΡΟΑΤΙΑ ΔΕΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΜΕ ΤΗ ΧΑΓΗ
  • [15] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ
  • [16] ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
  • [17] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [18] ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ 50% ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [19] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ: ΔΥΝΑΤΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ 25η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [20] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: Η ΔΟΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΥΓΝΩΜΗ
  • [21] ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ
  • [22] ΤΗ Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΗΣ Α1 ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ
  • [23] ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ 21ης ΜΑΪΟΥ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [24] ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΥΡΙΑΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ
  • [25] ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΝΕΕΣ ΚΟΝΤΡΕΣ ΓΙΑ ΙΡΑΚ
  • [26] ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ "ΙΡΑΚΙΝΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ"
  • [27] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟ ΤΡΕΝΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [28] ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΡΙΑΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΒΑΝΟ
  • [29] ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΣΣΑΝΗ Ο ΔΗΜΟΣ
  • [30] ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ
  • [31] ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [32] ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΛΟΪΣ ΜΠΡΟΥΝΕΡ" ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ
  • [33] ΕΚΘΕΣΗ "ΔΙΕΘΝΗΣ ΝΕΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ" ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

  • [01] ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΑΚΡΑΣ ΠΝΟΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 26 Απριλίου 2005 (20:18 UTC+2)

    Την ευθύνη να καταρτίσει μετά από συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους μία μελέτη προς το τέλος της τετραετίας σχετικά με τα κοινωνικά προβλήματα που θα πρέπει να διορθωθούν στο ασφαλιστικό σύστημα αναλαμβάνει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ).

    Όπως έγινε γνωστό μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνάντησης της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΚΕ με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Πάνο Παναγιωτόπουλο με αντικείμενο το διάλογο για το ασφαλιστικό η Κυβέρνηση θα έχει εποπτικό ρόλο και τα υπουργεία δεν θα παρεμβαίνουν στη διαδικασία του διαλόγου της ΟΚΕ με τους κοινωνικούς εταίρους.

    Ζητήθηκε από την ΟΚΕ να πραγματοποιήσει τον διάλογο αυτό διότι είναι από το Σύνταγμα ο θεσμοθετημένος αρμόδιος φορέας, δήλωσε ο κ.Αλογοσκούφης, απαντώντας στους συνδικαλιστές που θεωρούν ότι η διαδικασία να προσδιορίσει η ΟΚΕ το διάλογο δεν είναι συνταγματική. Πρόσθεσε δε ότι «ο διάλογος για το ασφαλιστικό θα είναι μακράς πνοής για αντιμετωπισθεί το μεγάλο αυτό θέμα».

    Τα συνδικάτα καλούνται να συμμετέχουν στη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου και μετά το Πάσχα θα γίνουν επιμέρους συναντήσεις του κ.Αλογοσκούφη με τους συνδικαλιστές, οι οποίοι αντιδρούν στο γεγονός ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεματολογία στο διάλογο.

    «Συμφωνήσαμε η επόμενη συνάντηση να γίνει στα γραφεία της ΟΚΕ μετά το Πάσχα όπου θα έχουμε ευρύτερη συζήτηση, προκειμένου η ΟΚΕ χωρίς κυβερνητικές παρεμβάσεις, με τη συμμετοχή των μελών της να προχωρήσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα χωρίς να έχει την κυβέρνηση από πάνω, καθώς η κυβέρνηση θα είναι αρωγός για να έχουμε μία σωστή μελέτη και αντιμετώπιση του προβλήματος», επισήμανε ο κ.Αλογοσκούφης, σημειώνοντας ότι η επίλυση του προβλήματος του ασφαλιστικού θα δοθεί πέραν της τετραετίας χωρίς εντάσεις.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Απασχόλησης διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να δημιουργείται κλίμα πανικού γύρω από το θέμα του ασφαλιστικού. «Κανένας εργαζόμενος, κανένας ασφαλισμένος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Κανείς δεν πρόκειται να αιφνιδιαστεί. Η κυβέρνηση εγγυάται την ομαλή χρηματοδότηση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος και την ομαλή καταβολή των συντάξεων. Δεν πειράζουμε με ορίζοντα τετραετίας το γενικό πλαίσιο του ασφαλιστικού, δεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας, δεν αλλάζει το Εφάπαξ, δεν αλλάζει το θέμα των εισφορών», είπε χαρακτηριστικά.

    «Η ΟΚΕ θεωρεί υποχρέωσή της να ασχοληθεί με ένα τόσο μεγάλο θέμα, το οποίο μακροχρόνια επηρεάζει και την οικονομία και την κοινωνία. Εμείς πιστεύουμε ότι δεν είμαστε πολιτικοί, ότι το θέμα του ασφαλιστικού απαιτεί ιδιαίτερη ευαισθησία στην αντιμετώπισή τους και θα σεβαστούμε ανησυχίες εργαζομένων», σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΚΕ Νίκος Αναλυτής.

    Την συνεδρίαση που άνοιξε το διάλογο για το ασφαλιστικό σημάδεψε η άρνηση της ΑΔΕΔΥ να λάβει μέρος στη συνάντηση, ενώ και η ΓΣΕΕ δηλώνει ότι δεν θα λάβει μέρος στον κοινωνικό διάλογο χωρίς καθορισμένη ατζέντα. «Το ασφαλιστικό είναι πολύ μεγάλο θέμα για να συζητείται σε επιμέρους οργανισμούς. Χρειάζεται να γίνει κεντρικά η συζήτηση με συμμετοχή και της κυβέρνησης, η οποία θα αναλάβει και δεσμεύσεις για την υποστήριξή του», ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

    Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομίας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακό.

    [02] ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ "ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ" ΓΙΑ ΤΟΝ "ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ"

    Βρυξέλλες, 25 Απριλίου 2005 (22:57 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αποφασίσει την Τετάρτη την αποστολή "αιτιολογημένης γνώμης" για το θέμα του "βασικού μετόχου". Οι ελληνικές αρχές θα έχουν προθεσμία τριών εβδομάδων για να απαντήσουν.

    Το θέμα συζητήθηκε και στη συνεδρίαση των επικεφαλής των ιδιαίτερων γραφείων των Επιτρόπων, που προετοίμασαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην "αιτιολογημένη γνώμη" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αμφισβητείται το άρθρο 14 παρ. 9 του ελληνικού Συντάγματος, αλλά εκφράζονται αντιρρήσεις για τους δύο εκτελεστικούς νόμους.

    [03] ΜΠ. ΚΟΣΟΥΜΙ: ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

    Βελιγράδι, 26 Απριλίου 2005 (11:07 UTC+2)

    Βήμα προς τη θετική κατεύθυνση χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Μπαϊράμ Κοσούμι τη θέση του Βελιγραδίου ότι για το ζήτημα που Κοσσυφοπεδίου δέχεται διευθέτηση που θα είναι «κάτι παραπάνω από αυτονομία και κάτι λιγότερο από ανεξαρτησία».

    Ο κ. Κοσούμι υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο των διαδικασιών για προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης επήλθε αλλαγή στη στάση του Βελιγραδίου, στην οποία εντάσσεται και η συγκεκριμένη πρόταση για το Κοσσυφοπέδιο, τόνισε όμως ότι την απορρίπτει.

    Αναφερόμενος στις πρόσφατες συνομιλίες με τους εκπροσώπους των χωρών - μελών της Ομάδας Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο, ο κ. Κοσούμι παρατήρησε ότι "δεν έχουν σαφή θέση για το οριστικό καθεστώς της επαρχίας" και ότι" η ανεξαρτησία είναι μόνο μία από τις διευθετήσεις που εξετάζονται".

    Ο κ. Κοσούμι σε συνέντευξη στο περιοδικό CorD του Βελιγραδίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Κοσσυφοπέδιο θα είναι ανεξάρτητο τον Ιούνιο του 2006, αν και, όπως είπε, με τη Σερβία υπάρχουν διαφωνίες, συγκεκριμένα "ασυνεννοησίες" για το ζήτημα.

    Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου εκτίμησε ότι με την ανεξαρτησία θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην επαρχία, επειδή θα εκπληρωθεί η επιθυμία της πλειοψηφίας του λαού του Κοσσυφοπεδίου, αλλά, όπως ανέφερε, "θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση και στις περισσότερες βαλκανικές χώρες, όπως η ΠΓΔΜ, η Αλβανία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία".

    Ο κ. Κοσούμι παρατήρησε ότι η επίσημη πολιτική του Βελιγραδίου έχει αλλάξει, επειδή η κυβέρνηση εκπροσωπεί τη θέση "κάτι περισσότερο από αυτονομία, κάτι λιγότερο από ανεξαρτησία", αλλά εμφανίστηκε σίγουρος ότι κατά 99% το Κοσσυφοπέδιο θα είναι ανεξάρτητο το καλοκαίρι του επόμενου έτους.

    Ερωτηθείς αν είναι έτοιμος, όπως ο προκάτοχός του Ραμούς Χαραντινάι, να μεταβεί στο Βελιγράδι για συνομιλίες, ο κ. Κοσούμι είπε ότι "είναι έτοιμος για συνομιλίες για θέματα τεχνικής φύσεως με το Βελιγράδι, όχι όμως για το τελικό καθεστώς της επαρχίας".

    "Θα συνομιλήσω με τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, με τους οποίους προσπαθώ να έχω ενιαία θέση. Για μένα αυτή είναι η ουσία του προβλήματος", είπε.

    [04] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ» ΤΟΥ ΜΠΕ

    Θεσσαλονίκη, 26 Απριλίου 2005 (13:23 UTC+2)

    Με ελάχιστα μέσα και κάτω από φοβερά αντίξοες συνθήκες, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, επιτελεί στην αφρικανική ήπειρο ένα εκπληκτικό ιεραποστολικό έργο, δίνοντας δύναμη και κουράγιο στους πληθυσμούς και παρέχοντας απλόχερη βοήθεια στους φτωχούς, στους αδύνατους, στους ανήμπορους, στους άρρωστους, όσους έχουν ανάγκη. Και κοντά σ΄ αυτούς, έχει αναλάβει μία τεράστια εκστρατεία για την ενημέρωση των λαών της Αφρικής και την παροχή βοήθειας για την αντιμετώπιση του Έϊτζ, της μεγάλης μάστιγας που σαρώνει τη μαύρη ήπειρο.

    Για όλα αυτά, αλλά και για το ρόλο της Εκκλησίας, μίλησε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρος, στην πολύ σημαντική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γενικό Διευθυντή του ΜΠΕ Σπύρο Κουζινόπουλο για το περιοδικό «Ελληνική Διασπορά».

    Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

    Μακαριότατε, παραλάβατε ένα βαρύ φορτίο από τον προκάτοχό σας τον μακαριστό Πέτρο και αυτό το διάστημα, υπάρχει μια υπερπροσπάθεια από μέρους σας ώστε αυτό το έργο να συνεχιστεί και να επεκταθεί ακόμα περισσότερο. Ποια είναι τα προβλήματα που μπορούμε να πούμε ότι συναντάτε;

    Έχουν περάσει 6 μήνες από τότε που με πικραμένη καρδιά, αποχαιρετίσαμε τον Πατριάρχη μας Πέτρο, με τους άλλους αρχιερείς και τους άλλους ανθρώπους που έφυγαν την 11η Σεπτεμβρίου, με το ατύχημα στο μοιραίο Σινούκ. Ο Θεός το θέλησε δια πρεσβειών του Αγίου Σάββα και του Αγίου Μάρκου να με καλέσει στον θρόνο του Αγίου Μάρκου και να συνεχίσω αυτό το πολύ βαρύ φορτίο, αλλά κυρίως την μεγάλη ευθύνη που αισθάνομαι έναντι των τριών πατριαρχών που διακόνησα. Έζησα από κοντά τον Νικόλαο τον 6ο, τον Παρθένιο τον 3ο του οποίου υπήρξα και πνευματικό παιδί, κοντά του ήμουν 8 χρόνια διαρκώς και τέλος του Πέτρου του 7ου, ο οποίος ήταν ένας μεγάλος Πατριάρχης που οραματίστηκε ένα δυναμικό Πατριαρχείο, να δίδει μια μαρτυρία πολύ σωστή στο σύγχρονο κόσμο. Έτσι λοιπόν, μετά την ενθρόνισή μου έχω ανακύψει στα προβλήματα που έχει ένα Πατριαρχείο, στο οποίο υπάγονται 52 χώρες.

    Όπως ξέρετε, πριν έρθω στην Αλεξάνδρεια, είχα υπηρετήσει ως Πατριαρχικός Έξαρχος του Μακαριστού Πέτρου, γνωρίζω τους ανθρώπους, γνωρίζω τα προβλήματα, γνωρίζω το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, αλλά κυρίως ο Θεός το θέλησε μετά από τα 10 χρόνια που είχα ζήσει στην Οδησσό και ως εκπρόσωπους του Πατριάρχου Παρθενίου στην Αθήνα, να έχει γραφεί στην σελίδα της ζωής μου ένα μεγάλο κεφάλαιο το οποίο το θεωρώ πάρα πολύ σπουδαίο το οποίο λέγεται Ιεραποστολή. Ιεραπόστολος λοιπόν στο Καμερούν, στο Τσαντ Κεντρική Δημοκρατία της Αφρικής, μετά στο Ζιμπάμπουε, Μαλάουι, Μοζαμβίκη, Αγκόλα, Μποτσουάνα.

    Όμως ερχόμενος εδώ, πρέπει να ολοκληρώσω, το οικοδομικό έργο του Πατριάρχου Πέτρου. Είναι το νέο Πατριαρχικό Μέγαρο, είναι το παλαιό ελληνικό σχολείο, το οποίο όμως δεν το βλέπω ως ένα μεγαλοπρεπή κτίριο, όσο το χώρο που θα στεγάσουμε τη βιβλιοθήκη μας. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια πολύ αξιόλογη ομάδα από την Φινλανδία, δουλεύουν εδώ και ενάμιση χρόνο και συντηρούν και ανακαινίζουν όλα τα χειρόγραφα. Τα βιβλία έχουν μεγάλες καταστροφές από τα μικρόβια, από τους μύκητες, είναι ένας ολόκληρος πολύτιμος θησαυρός που πρέπει να διασωθεί.

    Στο Πατριαρχείο μας επίσης θα υπάρχει και το νέο Μουσείο. Κάτω ακριβώς από το κτίριο, ανακαλύφθηκαν κατά θαυμαστό τρόπο, υπόγειες στοές που ήταν δεξαμενές νερού. Αυτές λοιπόν οι τεράστιες δεξαμενές που αρχίζουν από την εποχή των Πτολεμαίων, θα είναι ο χώρος που θα στεγάσει το Μουσείο. Άμφια, εικόνες, ιερά αντικείμενα λατρείας, θα βλέπει κανείς όλη την ιστορία, ενώ παραπλεύρως στη βιβλιοθήκη θα μπορούν να έρχονται ερευνητές από όλο τον κόσμο να αξιοποιούν και να αξιολογούν αυτά τα περίφημα έντυπα χειρόγραφα ή παλαίτυπα.

    Επίσης, ανακαινίζεται όλο το Πατριαρχικό τετράγωνο με την περίφημη εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Κάιρο. Έχουμε το μεγάλο πρόβλημα από τον ποταμό τον Νείλο, αναβαίνει η στάθμη, έχουμε την υγρασία, αλλά με τα σύγχρονα μέτρα έχει διασωθεί. Και σειρά τώρα έχει το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, το ιερό αυτό Μοναστήρι που ήταν κέντρο προσκυνηματικό για όλο τον ορθόδοξο κόσμο, αλλά και τον μουσουλμανικό κόσμο. Βλέπουμε εκατοντάδες κόσμου από άλλα δόγματα, από άλλες θρησκείες, να έρχονται στον Άγιο Γεώργιο, να γονατίζουν και να ζητάνε βοήθεια. Αφού λοιπόν γίνουν αυτά τα έργα, την ανακαίνιση του Ευαγγελισμού που είναι προσφορά αγάπης του Ιδρύματος Ωνάση, έχουμε μετά αυτό το μεγάλο κεφάλαιο που λέγονται ιεραποστολές. Το όνειρό μου είναι να επιστρέψω μετά από μεγάλο διάστημα από την ζωή μου να το αφιερώνω στις ιεραποστολές. Τις έχω ζήσει, έχω ζήσει νύχτα και μέρα τους κόπους και τους πόνους, περπάτησα ώρες ολόκληρες, να μεταφέρω ανθρωπιστική βοήθεια, πολλοί σύλλογοι από τη Θεσσαλονίκη έχουν βοηθήσει και με βοηθούν. Τους εκφράζω ένα μεγάλο ευχαριστώ, όχι μόνο εμένα αλλά και τους άλλους επισκόπους στη Μαδαγασκάρη, στο Κονγκό, στο Ζαΐρ. Η Θεσσαλονίκη είναι πάντα μία πόλη αγιοτόκος που ευαισθητοποιείται σε αυτά τα ανθρώπινα προβλήματα.

    Έχετε ρίξει αρκετό σπόρο όλα τα προηγούμενα χρόνια, πιστεύετε ότι υπάρχει έδαφος για ακόμη μεγαλύτερη δραστηριότητα

    Υπάρχει μεγάλο έδαφος οι άνθρωποι στις αφρικανικές χώρες να έρθουν πιο κοντά μας. Δεν κάνουμε προσηλυτισμό. Το πρώτο μας μέλημα είναι να τους βοηθήσουμε να ζήσουνε μια πιο ανθρώπινη ζωή. Δεν μπορείς να τους ομιλείς για τα πνευματικά και για τα θεία τη στιγμή που το στομάχι για βδομάδες ολόκληρες είναι άδειο, τη στιγμή που δεν υπάρχει ένα φάρμακο για να κοιτάξει ο γονέας το παιδί του, την ώρα που περπατάει χωρίς ρούχα, χωρίς υποδήματα για ώρες στον καύσωνα, όταν το παιδί πάει κάτω από ένα δέντρο να μάθει μερικά γράμματα. Οι εκκλησίες, τα δόγματα όλα, έχουν αναλάβει αυτό το βαρύ φορτίο, αυτή τη μεγάλη προσφορά.

    Ευχαριστώ τον Πανάγαθο Θεό που μαζί με τους λιγοστούς συνεργάτες μου στις ιεραποστολές, χτίσαμε αρκετά σχολεία και κυρίως μικρά ιατρικά κέντρα. Δεν είχα τη δυνατότητα να διορίσω δασκάλες ή δασκάλους, έχτιζα τα κτίρια, ήταν μικρές αίθουσες από λαμαρίνα και τσιμεντόλιθο, χωρίς πόρτες και παράθυρα και μετά το παρέδιδα στο φύλαρχο της περιοχής και αυτός με μερικά παιδιά που είχαν μάθει γραφή και ανάγνωση θα ανελάμβαναν το έργο του δασκάλου.

    Σε αυτή την κατεύθυνση έρχονται και εθελοντές; Υπάρχει εθελοντισμός;

    Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα ότι δεν έρχονται. Εμείς προσπαθούμε να τους πληροφορήσουμε για το έργο μας, τι είναι η ιεραποστολή, αλλά πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι και κυρίως αναφέρομαι στο χώρο της εκκλησίας, το ακούν, αισθάνονται τη μεγάλη ανάγκη που έχουμε από ανθρώπους να μας βοηθήσουνε, αλλά όλα αυτά σταματούνε σε μια καλή θέληση. Δεν έχουμε δυστυχώς εθελοντές που θα έρθουν κάτω να μας βοηθήσουν. Βλέπετε ολόκληρες ιεραποστολές με χιλιάδες ανθρώπους και υπάρχουν 2-3 άτομα. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, δεν υπάρχουν ιεραπόστολοι, δεν υπάρχουν άνθρωποι αυτοθυσίας που να πούνε ότι πάμε κάτω, είτε στην Αφρική, είτε στην Ασία, για να βοηθήσουμε.

    Μήπως αν δινόταν μεγαλύτερη έμφαση, όπως στο περιβάλλον των δασκάλων, των γιατρών κλπ.

    Εμείς προσπαθούμε κυρίως από τον κόσμο, από τον μοναχισμό, τις μοναχές, τους μοναχούς, που είναι αφιερωμένη η ζωή τους στο Χριστό, προσπαθούμε πολύ κι έχω στο νου μου τώρα να γίνει μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης, τι κάνουμε, τι προσφέρουμε και πιστεύω ότι πολλές ψυχές θα θέλουν να έρθουν να βοηθήσουν.

    Αυτή η καμπάνια ίσως βοηθήσει ώστε να υπάρξουν και κάποιες χορηγίες γιατί, όπως αντιλαμβάνομαι, το πρόβλημα πρέπει να είναι και οικονομικό

    Ναι, διότι επαφιόμαστε και στην καλή θέληση των ανθρώπων και κυρίως μπορώ να σας πω ότι αυτοί που συμβάλλουν περισσότερο είναι οι φτωχοί άνθρωποι από το υστέρημά τους. Ένας πλούσιος πολύ δύσκολα θα δώσει από το περίσσευμα, ενώ ένας φτωχός πολύ πιο εύκολα δίνει από το υστέρημά του, τους οποίους και ευχαριστώ. Με έχει βοηθήσει πάρα πολύ το νησί μου, η Κρήτη, από όπου κατάγομαι. Σκεφθείτε ότι πριν από την εκλογή μου είχανε στείλει 56 τόνους τρόφιμα και κυρίως ρούχα στη Μοζαμβίκη, στην Μπέιρα, προηγουμένως μου είχανε στείλει 68 τόνους από το Ηράκλειο, στο Καμερούν. Βέβαια, είχαμε αναρίθμητες αποστολές με τόνους ολόκληρους από πράγματα και τρόφιμα, αλλά κυρίως αυτό που θέλω να εκφράσω είναι τη μεγάλη μου ευγνωμοσύνη στους ιεραποστολικούς συλλόγους στη Θεσσαλονίκη που δυναμικά μας βοήθησαν και μας βοηθούν με χρήματα, με ρούχα, με βιβλία, τα μεταφράζουν σε τοπικές γλώσσες για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να μάθουν κάτι παραπάνω.

    Από την άλλη πλευρά, εκεί που έχω δώσει μεγάλη σημασία, είναι ο απόδημος ελληνισμός. Με μία μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο ΣΑΕ, με τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΣΑΕ, τον αγαπητό φίλο κ. Στέφανο Ταμβάκη, που με βοηθάει πάρα πολύ στο έργο μου, προσπαθούμε να υλοποιήσουμε έχουμε στενή συνεργασία και κυρίως ένα πρόγραμμα που αρχίζει τώρα για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας, θα το χρηματοδοτήσει δια μέσου του Ιδρύματος Ωνάση. Όπως επίσης ο Μαγδαληνός ο Βασίλης που είναι στο Γιοχάνεσμπουργκ, επιτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο εκεί κάτω, έχουμε εκεί τον ελληνισμό, πάνω από 50 με 60 χιλιάδες έλληνες, ήμουν κοντά τους τώρα ενάμιση μήνα για να τους δώσω κουράγιο, να τους δώσω θάρρος, είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες, η εγκληματικότητα έχει φτάσει σε πάρα πολύ μεγάλα ύψη και προσπάθησα να τους εμψυχώσω.

    Από αυτό το σπουδαίο ιεραποστολικό έργο και το τωρινό αλλά και το παλαιότερο, είναι κάποιο περιστατικό που σας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση;

    Είναι τόσα τα περιστατικά, τι να πρωτοθυμηθώ και τι να πρωτοπώ. Κυρίως είναι οι άνθρωποι που μας περίμεναν, θυμάμαι, πήγαινα σε μέρη που επί τέσσερις μέρες περίμεναν εκεί καθιστοί σε μια γωνιά στα δέντρα, γιατί αυτοί ξημεροβραδιάζονται εκεί έξω, στην ύπαιθρο κοιμούνται, για να τους πάω κάτι φάρμακα. Όπως επίσης δεν θα ξεχάσω ένα βράδυ, καθόμουν εκεί έξω από την καλύβα μου στο Βόρειο Καμερούν, ακούω κλάματα, μου είχαν φέρει ένα παιδί γιατί όπως ξέρετε μέσα στις καλύβες ζούνε και τα ζώα και οι άνθρωποι, ένα βόδι με τα κέρατα είχε διαπεράσει από τη μύτη ένα παιδί, είχε αιμορραγία, δεν είχα τίποτα μαζί μου, μόνο λίγο ιώδιο. Δίπλα ακριβώς από την καλύβα, ήταν μια μικρή φυτεία από βαμβάκι και θυμάμαι ότι πήγα, με τα χέρια μου πήρα αυτό χνούδι που είχε πάνω στα φυτά, είχα ένα μπουκαλάκι ιώδιο, το πότισα και με αυτό έφραξα τις οπές στη μύτη του παιδιού να σταματήσει η αιμορραγία. Ευτυχώς σώθηκε και θυμάμαι ότι το είχανε βάλει σε ένα φορείο από τέσσερα ξύλα και θα έκαναν από εκεί 4 ώρες διαδρομή με τα πόδια για να συναντήσουν ένα μικρό ιατρικό κέντρο μήπως και θα μπορούσαν να ράψουν το παιδί. Είναι τέτοια περιστατικά που επί ώρες και επί μέρες να σας τα λέγω δεν έχει τελειωμό. Το μόνο είναι ότι είναι άνθρωποι που ουκ έχουν πού την κεφαλή κλείναι και όπως έλεγε ο Πατριάρχης Παρθένιος, ότι είναι Ήπειρος του μέλλοντος είναι το σταυροδρόμι του κόσμου και η μόνη τους ελπίδα είναι, ενώ είναι μια πλούσια Ήπειρος, είναι μια αποθήκη που είναι φυλαγμένη από τις μεγάλες δυνάμεις για το μέλλον, αλλά κυρίως πρέπει να μάθουν γράμματα τα παιδιά για να μπορέσουν αυτά τα παιδιά να δουν ένα καλύτερο μέλλον.

    Ο ελληνισμός στη μαύρη ήπειρο φθίνει. Είχαμε την συρρίκνωση της Αιγύπτου, τώρα πάμε και στη Νότια Αφρική. Αυτό δημιουργεί κάποια προβλήματα στην εκκλησία;

    Ναι, αδειάζουνε οι ενορίες, αδειάζουνε οι εκκλησίες, φεύγουν οι άνθρωποι, άρα λοιπόν η μόνη μας ελπίδα σαν ορθόδοξη εκκλησία, παραμένει η ιεραποστολή.

    Υπάρχει ένα πρόγραμμα για μεγαλύτερη χειροτόνηση εγχρώμων;

    Βεβαίως. Υπάρχει μία σχολή μας στην Κένυα, που εκπαιδεύει τα νέα μας παιδιά, έχουμε 45 παιδιά και τώρα προσπαθώ εδώ στην Αλεξάνδρεια να φτιάξω μια άλλη Θεολογική Σχολή ανωτέρα, στην οποία εκτός από τα θεολογικά γράμματα θα διδάσκονται μαθήματα πρώτων βοηθειών και μαθήματα γεωπονίας, ώστε πηγαίνοντας ο αφρικανός ιερέας πίσω να μπορέσει να διδάξει στους ανθρώπους πώς να καλυτερεύσουν τις συνθήκες καλλιέργειας, ό,τι καλλιεργούν στη χώρα, και κυρίως όταν έχει περιστατικά έκτακτα να μπορέσει να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες. Κι έτσι λοιπόν να είναι εκτός από τα ιερατικά, θα έχει γνώσεις και γεωπονίας και πρώτων βοηθειών, όπως επίσης και μια σχολή αγιογραφίας, διότι έχουν ταλέντο τα παιδιά της Αφρικής να ζωγραφίζουν, να μπορούν να κάνουν με τα μοτίβα τα δικά τους εικόνες που θα είναι κάτι που θα τα βοηθήσει.

    Μακαριότατε, άλλες εκκλησίες πέρασαν μια κρίση το προηγούμενο διάστημα και εξακολουθούν να περνούν, ίσως γιατί δεν βρέθηκαν και τόσο κοντά στους πιστούς, στον πονεμένο λαό, υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις προς αποφυγήν, αντίθετα με το έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

    Κοιτάξτε το Πατριαρχείο το δικό μας εδώ στην Αλεξάνδρεια, εκτός από την ιστορία που φέρει 2.000 χρόνια, τα 40 τελευταία χρόνια είναι Πατριαρχείο Ιεραποστολικό. Δηλαδή ο σκοπός του είναι να βοηθήσει τον πόνο, την φτώχεια, την αρρώστια των λαών της Αφρικής. Έτσι λοιπόν καταλαβαίνετε δεν μας μένει καιρός ούτε να ασχοληθούμε με άλλα πράγματα, ούτε έχουμε και τη δυνατότητα του πλουτισμού. Βλέπετε όπου και να πάμε, είτε στο Ζαΐρ, είτε στο Καμερούν, είτε στη Ζιμπάμπουε, στη Μοζαμβίκη, παντού συναντάμε μόνο μία εικόνα: φτώχεια, φτώχεια, φτώχεια. Έτσι λοιπόν το Πατριαρχείο μας αφουγκράζεται τον πόνο, τη δυστυχία, κυρίως των μικρών παιδιών. Συναντάς πάντα ένα σκελετωμένο χέρι που σου ζητάει κάτι. Όπου και να πήγα όλα αυτά τα χρόνια, πάντα συναντώ τον ανθρώπινο πόνο. Έτσι λοιπόν, δεν σου μένει η ευκαιρία να ασχοληθείς με αλλότρια πράγματα και προφυλασσόμεθα μπορώ να πω από τους σύγχρονους πειρασμούς. Με τους Επισκόπους, με τους Μητροπολίτες, βρίσκομαι κάθε μέρα σχεδόν σε άμεση επικοινωνία και συντονίζω από την Αλεξάνδρεια το έργο της εκκλησίας και όπως πάντα, βλέπω το έργο της Ιεραποστολής. Όλοι οι κληρικοί, μερικοί λαϊκοί που εργάζονται, είναι άνθρωποι με αυτοθυσία, με σεμνότητα, με ταπείνωση και προσπαθούν μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες να προσφέρουν κάτι. Αυτό που μας κουράζει πολύ είναι οι μεγάλες αποστάσεις. Βλέπετε 600-700-1000 χλμ. είναι για μας κάτι συνηθισμένο. Οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες, κυρίως έχουμε τις τροπικές βροχές, αλλά αυτό που μας βασανίζει είναι οι αρρώστιες, κυρίως η ελονοσία. Βλέπετε ο πυρετός μπορεί να φτάσει στα 40, μετά έχουμε κυρίως στην Αφρική, το μεγάλο πρόβλημα που μου δόθηκε η ευκαιρία να κουβεντιάσω με τον Μαντέλα αυτόν τον μεγάλο ηγέτη, το φοβερό πρόβλημα του AIDS. Βλέπετε λόγω του ότι οι Αφρικανοί δεν έχουν την καύση των νεκρών, έχουν το θάψιμο και έξω από τα χωριά και τι πόλεις, ολόκληρα γήπεδα, χιλιάδες τάφοι σκάπτονται και όλοι από τα 1000 άτομα τα 850 είναι θύματα του AIDS. Έτσι λοιπόν προσπαθούμε να κάνουμε μια καμπάνια, να πληροφορήσουμε τους ανθρώπους πώς να προφυλάσσονται. Είναι πολύ δύσκολο γιατί δεν μπορούν να τα καταλάβουν, τα θεωρούν δοξασίες των ευρωπαίων και προσπαθούμε να τους ενημερώσουμε διότι αυτή είναι η μάστιγα για την Αφρική.

    Θέλω να σας ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου που ήρθατε εδώ στην Αλεξάνδρεια. Το έργο του Μακεδονικού Πρακτορείου, είναι πολύ σημαντικό. Σπούδασα στη Θεσσαλονίκη 4 χρόνια, την αγάπησα αυτή την πόλη και να ξέρετε ότι σαν Ιεραπόστολος είχα την ευκαιρία να συναντήσω ευγενικές ψυχές και να με βοηθήσουν οικονομικά, υλικά και έτσι αισθάνομαι μια μεγάλη ευγνωμοσύνη να πω σε όλους ένα μεγάλο ευχαριστώ και μια μεγάλη παράκληση και μελλοντικά να μη μας ξεχάσουν. Είναι άνθρωποι που καταλαβαίνουν από ξενιτιά, από φτώχεια, από πόνο και πιστεύω ότι όταν τους ζητήσω και πάλι και πολλάκις τη βοήθειά τους δεν θα μου την αρνηθούν. Εύχομαι σε όλους καλό Πάσχα και κυρίως να βασιλεύσει η ειρήνη και η αγάπη.

    [05] ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

    Αθήνα, 26 Απριλίου 2005 (20:56 UTC+2)

    Αυξημένα μέτρα αστυνόμευσης του οδικού δικτύου της χώρας λαμβάνει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης με σκοπό την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα.

    Τα αυξημένα μέτρα σχεδιάστηκαν από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής και έμφαση στα σημεία του οδικού δικτύου όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

    Ο σχεδιασμός των μέτρων περιλαμβάνει:

    -αστυνόμευση του οδικού δικτύου, κατά τομείς, με περιπολικά και μοτοσικλέτες,

    αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων,

    -συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων (ιδιαίτερα για την βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα κ.λπ.),

    -αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους - εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων,

    -αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί κ.λπ.).

    Επιπλέον, σε όλο το οδικό δίκτυο θα υπάρχουν στατικά και εναλλασσόμενα σημεία, όπου θα διενεργούνται έλεγχοι της τροχαίας, για την εξασφάλιση ομαλών συνθηκών κυκλοφορίας και την αποτροπή πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

    Παράλληλα, το έργο των Υπηρεσιών Τροχαίας θα συνδράμουν και τα ελικόπτερα της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία θα επιτηρούν το οδικό δίκτυο σε συνεργασία και συντονισμό με τις επίγειες δυνάμεις.

    Τα αυξημένα μέτρα τροχαίας θα είναι έντονα και συνεχή καθ΄όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου σε όλο το οδικό δίκτυο.

    Συγκεκριμένα, για την αστυνόμευση του συνόλου του οδικού δικτύου της χώρας, από τις 23 Απριλίου έως τις 8 Μαίου θα διατεθούν σε καθημερινή βάση 2626 αστυνομικοί, 904 περιπολικά, 81 συμβατικά αυτοκίνητα, 270 δίκυκλα και 20 γερανοφόρα οχήματα

    Ειδικότερα, για την αστυνόμευση του οδικού άξονα Πατρών-Αθηνών - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων (Π.Α.Θ.Ε) και του νέου αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου - Τριπόλεως, σε καθημερινή βάση θα διατεθούν 290 αστυνομικοί, 96 περιπολικά, 18 συμβατικά αυτοκίνητα, 26 δίκυκλα και 2 γερανοφόρα οχήματα.

    [06] ΜΕ ΕΝΩΣΕΙΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ Μ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΑΙ ΝΤ. ΡΟΒΛΙΑΣ

    Αθήνα, 26 Απριλίου 2005 (20:54 UTC+2)

    Με εκπροσώπους της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και της Ενωσης Εισαγγελικών Λειτουργών συναντήθηκαν ο συντονιστής και ο αναπληρωτής συντονιστής του Τομέα Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Μιλτιάδης Παπαιωάννου και Ντίνος Ρόβλιας.

    Όπως δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου οι δικαστές έθεσαν την καθυστέρηση της απονομής της δικαιοσύνης και επισήμαναν ότι λύση μπορεί να δοθεί με τη συμπλήρωση των μεγάλων ελλείψεων σε κενές οργανικές θέσεις.

    Ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε ότι οι δικαστές εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την κατάργηση του «αυτοδιοίκητου» των Δικαστηρίων, που, σύμφωνα με τον ίδιο, φαίνεται ότι μελετά η κυβέρνηση.

    «Το 'αυτοδιοίκητο' είναι μια κατάκτηση που κι εκείνοι διαπιστώνουν ότι χρειάζεται αναμφίβολα βελτιώσεις στην λειτουργία του, αλλά σε καμία περίπτωση, όμως, δε μπορούμε να φθάσουμε πάλι στους διορισμούς από πλευράς της κυβέρνησης, της διοίκησης των Δικαστηρίων», υπογράμμισε.

    Οι δικαστές έθεσαν θέματα μισθολογικά. « Ουσιαστικά οι δικαστές έχουν να πάρουν αυξήσεις από το 1997, όταν τότε, με απόφαση της δικής μας κυβέρνησης ουσιαστικά διπλασιάστηκαν οι αποδοχές τους, και αυτό αποτελεί έναν βασικό ανασταλτικό παράγοντα εισδοχής νέων ανθρώπων, αξιόλογων ανθρώπων, στο χώρο της Δικαιοσύνης», δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου.

    « Δικαιοσύνη πρέπει να μείνει στο απυρόβλητο όσον αφορά και αυτή είναι η θέση μας- γενικές επιθέσεις με γενικούς αφορισμούς και επιφανειακές προσεγγίσεις. Δεν σημαίνει αυτό ότι δεν υπάρχουν ενέργειες πολύ συγκεκριμένων δικαστών, ολίγων, που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, με μια φράση έχουν τον χαρακτηρισμό του επίορκου δικαστή, ότι δεν πρέπει αυτά τα φαινόμενα να απομονώνονται και να στιγματίζονται, γιατί έτσι, όπως γίνεται κατανοητό, αναβαθμίζεται και το κύρος των πολλών δικαστών, και αυτό είναι το ζητούμενο ή ένα από τα ζητούμενα αν θέλετε, για την ορθή απονομή της δικαιοσύνης», υπογράμμισε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπαϊωάννου έκανε λόγο για κάκιστους χειρισμούς στην υπόθεση της έκδοσης του Απόστολου Βαβύλη.

    [07] ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ

    Λος Αντζελες, 26 Απριλίου 2005 (20:48 UTC+2)

    Δύο τηλεοπτικές σειρές αναμένονται μετά την τελευταία ταινία της δημοφιλούς περιπέτειας φαντασίας του Τζορτζ Λούκας, «Ο Πόλεμος των Άστρων».

    Όπως είπε ο Λούκας, η σειρά κινουμένων σχεδίων «Ο Πόλεμος των Κλώνων» που μεταδίδεται ως τρίλεπτα επεισόδια θα εξελιχθεί σε σειρά ημίωρων τρισδιάστατων (3D) κινουμένων σχεδίων, μετέδωσε το ΒΒC.

    Παράλληλα θα δημιουργηθεί και μια τηλεοπτική σειρά δράσης με χαρακτήρες από τις κινηματογραφικές ταινίες «Πόλεμος των Άστρων».

    Αλλά, συμπλήρωσε ο Τζορτζ Λούκας μιλώντας σε συνέδριο φίλων του «Πολέμου των Άστρων» στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ, η παραγωγή της σειράς δεν θα αρχίσει πριν από ένα χρόνο ακόμα.

    Κι άλλη ταινία

    Η τελευταία ταινία από τον «Πόλεμο των Άστρων», με τίτλο «Επεισόδιο III: Η Εκδίκηση των Σιθ» θα αρχίσει να προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες στις περισσότερες χώρες, από τις 19 Μαΐου.

    Η μίνι-σειρά «Ο Πόλεμος των Κλώνων» έχει ήδη 25 τρίλεπτα επεισόδια που φέρνουν την ιστορία της σειράς ως την «Εκδίκηση των Σιθ».

    Ο Λούκας είπε ότι η νέα τηλεοπτική σειρά θα είναι ανάλογη με την σειρά «Τα Χρονικά του νεαρού Ιντιάνα Τζόουνς» που ακολούθησε την σειρά ταινιών με τον επώνυμο ήρωα.

    Η σειρά θα αναφέρεται σε περιστατικά που υποτίθεται συμβαίνουν στην περίοδο από το τέλος της ταινίας «Επεισόδιο III: Η Εκδίκηση των Σιθ» μέχρι την αρχή της πρώτης ταινίας «Ο Πόλεμος των Άστρων» (παραγωγής 1977).

    Ο Λούκας είπε ότι «δεν σκέφτηκε ποτέ του» να επεκτείνει την ιστορία του «Πόλεμου των Άστρων» μετά το έκτο επεισόδιο «Η Επιστροφή του Τζεντάι».

    «Πρόκειται για την ιστορία του Νταρθ Βέιντερ. Αρχίζει με αυτόν μικρό παιδί και τελειώνει με τον θάνατό του. Ποτέ μου δεν σκέφτηκα να προχωρήσω αυτήν την ιστορία παραπέρα» είπε ο Λούκας.

    [08] Ο Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

    Αθήνα, 26 Απριλίου 2005 (20:35 UTC+2)

    Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης.

    «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων με έντονη ανησυχία. Ανεξάρτητα από το πρόβλημα που έχει ανακύψει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και το οποίο πρέπει, προφανώς, να βρει τη λύση του έτσι που να διασφαλίζεται ο ενωτικός του ρόλος στην περιοχή, το κύρος του, και ο ελληνορθόδοξος χαρακτήρας του θέλω να επισημάνω ότι αυτές τις μέρες, της Μεγάλης Εβδομάδας και πηγαίνοντας προς το Πάσχα, πρέπει να υπάρξει αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές και σε αυτή την κατεύθυνση οφείλει να κινείται και η κυβέρνηση, αντί να παρακολουθεί με αμηχανία και λανθασμένους χειρισμούς την όλη αυτή ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση», υπογράμμισε.

    « Η όλη διαδικασία, και οι αλλαγές στη διαδικασία για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα, πιστεύω ότι, είναι λάθος, με την έννοια ότι υπάρχουν θέματα που τα αντιμετωπίζεις στο επίπεδο το θεσμικό, και υπάρχουν και θέματα που τα αντιμετωπίζεις στο επίπεδο των προσώπων. Πιστεύω ότι, αρκετοί χειρισμοί από την πλευρά της Κυβέρνησης και όχι μόνο σε αυτό, ήταν λάθος», πρόσθεσε.

    [09] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΚΑΡΓΚΑΝΑ

    Αθήνα, 26 Απριλίου 2005 (20:22 UTC+2)

    «Η κυβέρνηση οφείλει να τοποθετηθεί, και οφείλει να τοποθετηθεί με τις πολιτικές της, την ώρα που ο ρυθμός ανάπτυξης πέφτει, η ανεργία ανεβαίνει, ο πληθωρισμός ανεβαίνει, η ακρίβεια καλπάζει», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, σχολιάζοντας την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Νίκου Γκαργκάνα.

    Με αφορμή τις επισημάνσεις του κ. Γκαργκάνα για τα προβλήματα της ανάπτυξης και της ανεργίας, ο κ. Αθανασάκης ανέφερε ότι η απάντηση στα θέματα αυτά βρίσκεται στη σταθερή αναπτυξιακή πορεία, και όχι στην παραπέρα συμπίεση των εισοδημάτων των εργαζομένων, σε μια ακόμη πιο σκληρή και κοινωνικά άδικη οικονομική πολιτική. «Δεν είναι ο περιορισμός του κόστους εργασίας που θα δώσει τη λύση στο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, την ώρα που με συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ευνοούνται σκανδαλωδώς τα υψηλά εισοδήματα», σημείωσε.

    Επιπλέον, με αφορμή τις δηλώσεις υπουργών, ο κ. Αθανασάκης τόνισε ότι «η ακρίβεια στην αγορά είναι ορατή στον καθένα που πάει στην αγορά, κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα και όχι με την ευκαιρία των εορτών».

    Ο κ. Αθανασάκης σημείωσε ότι ο υπουργός Ναυτιλίας ανακοίνωσε μια νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, για τις προϋποθέσεις εισαγωγής της ποντοπόρου ναυτιλίας στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, δήλωσε άγνοια. Επιπλέον, πρόεδρος του Χρηματιστηρίου δήλωσε ότι το θέμα της ποντοπόρου ναυτιλίας θα εξεταστεί στο πλαίσιο πολυνομοσχεδίου που προωθείται. Ο κ. Αθανασάκης έκανε λόγο για έλλειψη συντονισμού της κυβέρνησης.

    [10] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Λονδίνο, 26 Απριλίου 2005 (20:40 UTC+2)

    Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν σήμερα στην πλειοψηφία τους οι βασικοί δείκτες τιμών στις κυριότερες χρηματαγορές της Γηραιάς Ηπείρου. Η ισχυροποίηση των πιέσεων σε τίτλους εταιριών του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας οδήγησε τις αγορές σε χαμηλότερα επίπεδα.

    Ο δείκτης FTSE 100 στο City του Λονδίνου σημείωσε πτώση 0,40% και διαμορφώθηκε στις 4.845,50 μονάδες, ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη με απώλειες 0,31% υποχώρησε στις 4.233,76 μονάδες, ενώ στις 3.993,04 μονάδες έκλεισε ο δείκτης CAC 40 στην κεφαλαιαγορά του Παρισιού, μειωμένος μόλις κατά 0,03 μονάδες (0%).

    Στην κεφαλαιαγορά των Βρυξελλών ο δείκτης BEL 20 με απώλειες 0,15% υποχώρησε στις 3.097,86 μονάδες, στο Μιλάνο ο Mibtel σημείωσε πτώση 0,17% στις 23.928,00 μονάδες, στην Ζυρίχη ο δείκτης SMI με κέρδη 0,24% διαμορφώθηκε στις 5.914,04 μονάδες και στο Άμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ μειωμένος κατά 0,25%, έκλεισε στις 356,19 μονάδες.

    Στη Wall Street, στις 20.15 ώρα Ελλάδος, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε απώλειες 0,31% και διαμορφωνόταν στις 10.210,25 μονάδες, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας υποχωρούσε στις 1.942,68 μονάδες, μειωμένος κατά 0,42% και ο ευρύτερος Standard & Poor's 500 σημείωνε πτώση 0,21%, στις 1.159,70 μονάδες.

    [11] ΔΕΗ: ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΟ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΟΙΚΙΑΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΜΑΪΟΥ

    Αθήνα, 26 Απριλίου 2005 (20:16 UTC+2)

    Σε ισχύ τίθεται, όπως κάθε χρόνο, από την 1η Μαΐου το μειωμένο οικιακό (νυχτερινό) τιμολόγιο της ΔΕΗ.

    Σε σημερινή ανακοίνωσή της η εταιρία υπενθυμίζει στους πελάτες της, που κάνουν χρήση του συγκεκριμένου οικιακού τιμολογίου, ότι αυτό θα ισχύσει μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2005 και για τις ώρες 11:00 μ.μ. έως 07:00 π.μ. της επομένης ημέρας.

    [12] ΣΕΒΕ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 26 Απριλίου 2005 (20:05 UTC+2)

    Την οργάνωση και το συντονισμό επιχειρηματικής αποστολής με προκαθορισμένες συναντήσεις για την εκδήλωση Asia Interprise PROPAK China 2005, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Σαγκάη στο πλαίσιο της έκθεσης συσκευασίας ProPak China 2005, ανέλαβε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), ως Εθνικός Σύμβουλος του Κοινοτικού προγράμματος Αsia Invest για όλη την Ελλάδα.

    H έκθεση ProPak China 2005 είναι η σημαντικότερη έκθεση της περιοχής, ενώ φέτος θα υπάρξουν παράλληλες εκδηλώσεις, όπως η DairyTek China 2005 για τον τομέα των γαλακτοκομικών και η BevTek & BrewTek China 2005 για τον τομέα των ποτών.

    Η εκδήλωση Αsia Interprise PROPAK China 2005 που διοργανώνεται στο διάστημα 26- 28 Ιουλίου του 2005, προσφέρει στις επιχειρήσεις την ευκαιρία να λάβουν πληροφορίες για την αγορά της Νοτιοανατολικής Ασίας. Οι συναντήσεις θα οργανωθούν με βάση τα ατομικά αιτήματα, το προφίλ και τους στόχους της κάθε επιχείρησης.

    Ειδικότερα, στόχος των συναντήσεων είναι η προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Κίνα και την Ε.Ε., οι οποίες ανήκουν στους ακόλουθους τομείς:

    -Επεξεργασία, συσκευασία χαρτιού & πινάκων

    -Μηχανήματα συσκευασίας και επεξεργασίας τροφίμων, ποτών, προσθετικών, συμπληρωμάτων διατροφής, υγρών, καλλυντικών, φαρμακευτικών , μετάλλων, πλαστικών, γυαλιού

    -Υλικά και τεχνολογία εκτύπωσης & σήμανσης

    -Υλικά συσκευασίας

    -Τεχνολογία κονσερβοποίησης

    -Κατασκευαστικές υπηρεσίες

    -Μηχανήματα μέτρησης & στάθμισης

    -Μηχανήματα συσκευασίας

    -Μηχανήματα ποιοτικού ελέγχου

    Το πρόγραμμα Asia- invest αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει στο να προωθήσει και να υποστηρίξει την επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ ΜΜΕ επιχειρήσεων της Ε.Ε. και της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας και της Κίνας. Επιπλέον αποσκοπεί στην ενδυνάμωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με την αύξηση του

    Ο αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων που θα λάβουν μέρος είναι περιορισμένος. Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν πρέπει να στείλουν αίτηση υποψηφιότητας στον ΣΕΒΕ, το αργότερο έως τις 15 Μαΐου 2005. Στην αποστολή συμμετέχουν επίσης επιλεγμένες επιχειρήσεις από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία.

    [13] Η ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 26 Απριλίου 2005 (19:34 UTC+2)

    Η παραπομπή του ασφαλιστικού στην ΟΚΕ συνιστά εικονικό διάλογο, επισημαίνει σε ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ.

    «Στη χώρα μας πολλές φορές κυριαρχούν οι παραδοξότητες. Παραδοξότητα που μοιάζει «να βάλουμε το κάρο μπροστά από τ΄άλογο» η επιδίωξη της Κυβέρνησης να εμφανίσει «εικόνα διαλόγου» για την κοινωνική ασφάλιση, μέσω της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), επισημαίνει η ΓΣΕΕ.

    Επιπλέον αναφέρει ότι ουδέποτε αρνήθηκε το διάλογο, αλλά προσθέτει ότι ο διάλογος πρέπει να είναι γνήσιος και όχι προσχηματικός και να γίνεται όπου και όταν πρέπει.

    «Η ΟΚΕ έχει ως αρμοδιότητα να εκφέρει γνώμη επί συγκεκριμένων προτάσεων και όχι επί των τίτλων τους. Κυβερνητική πρόταση όμως δεν υπάρχει. Το μόνο που υπάρχει είναι η εμπεριστατωμένη μελέτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Αυτή την έχουμε αποστείλει στον Πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των κομμάτων. Είμαστε έτοιμοι, με βάση και τα ευρήματα της έρευνας, να διεξάγουμε διάλογο σε εθνικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να καταλήξουμε σε εθνική κοινωνική συμφωνία για το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης, υπογραμμίζει η ΓΣΕΕ.

    «Εξυπακούεται, βεβαίως, ότι ένας τέτοιος διάλογος προϋποθέτει κυβερνητική δέσμευση ότι καμιά αλλαγή δεν θα επιβληθεί καθ΄όλο το χρόνο διεξαγωγής του, χρόνο ο οποίος πρέπει να έχει βάθος που θα υπερβαίνει την κυβερνητική θητεία. Η ΓΣΕΕ με τέτοιους όρους είναι διατεθειμένη και έτοιμη να συνδράμει και βεβαίως όλοι οι φορείς (ΣΕΒ, ΟΚΕ, Αυτοδιοίκηση) πρέπει και μπορούν να έχουν λόγο και ρόλο», καταλήγει.

    [14] ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ: Η ΚΡΟΑΤΙΑ ΔΕΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΜΕ ΤΗ ΧΑΓΗ

    Λουξεμβούργο, 26 Απριλίου 2005 (20:50 UTC+2)

    Η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία Κάρλα ντελ Πόντε εκτίμησε από το Λουξεμβούργο ότι η Κροατία δεν συνεργάζεται πλήρως με το ΔΠΔ, μια προϋπόθεση που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το Ζάγκρεμπ, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    "Δεν υπάρχει αλλαγή στην εκτίμησή μας. Η Κροατία δεν συνεργάζεται τώρα πλήρως μαζί μας", δήλωσε η ντελ Πόντε σε συνέντευξη τύπου.

    [15] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

    Αγκυρα, 26 Απριλίου 2005 (20:31 UTC+2)

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Βετζντί Γκιονούλ, ανακοίνωσε ότι υπογράφηκε με τις Η.Π.Α. συμφωνία αξίας ύψους 1,1 δισ. δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό 117 μαχητικών αεροσκαφών F-16. Η συμφωνία προβλέπει την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών μέχρι το 2012, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNN Turk,.

    Ο κ. Γκιονούλ που ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Τύπου σε συνέντευξη που παρεχώρησαν από κοινού με τον Πρέσβη των Η.Π.Α. στην Άγκυρα, είπε πως το τμήμα των 400 εκατ. δολαρίων του εκσυγχρονισμού θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας και με συμφωνίες off-set.

    Ο κ. Γκιονούλ, που αναφέρθηκε στη σημασία των σχέσεων Τουρκίας -Η.Π.Α., τόνισε πως με το εν λόγω σχέδιο τα τουρκικά F-16 θα αναβαθμισθούν σε σύγχρονο επίπεδο με τα ισχύοντα στις Η.Π.Α. τελευταία συστήματα.

    Εξάλλου, ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Άγκυρα, Edelman, τόνισε πως το σχέδιο αυτό, που είναι ωφέλιμο και για τις δύο χώρες, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των στρατιωτικών σχέσεων και θα αυξήσει το δυναμικό των τουρκικών F-16. Ο Πρέσβης Edelman τόνισε: «Ως Η.Π.Α. επιθυμούμε να συνεργασθούμε με μία ισχυρή Τουρκία εντός του ΝΑΤΟ. Επιθυμούμε επίσης, την περαιτέρω ανάπτυξη των στρατιωτικών σχέσεων».

    [16] ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

    Βουκουρέστι, 26 Απριλίου 2005 (19:57 UTC+2)

    Οι ρουμάνοι όμηροι είναι ζωντανοί, μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου που τέθηκε την Παρασκευή και οι απαγωγείς "θέλουν να διαπραγματευτούν", δήλωσε το στέλεχος της Prima TV, Νταν Ντουμίτρου, σημειώνοντας ότι επικοινώνησε μαζί τους απεσταλμένος των απαγωγέων.

    "Ήλθαν σε επαφή μαζί μας πριν από μερικές ώρες στη σύνταξη της Prima TV", το τηλεοπτικό δίκτυο για το οποίο εργάζονταν οι δύο από τους τρεις ομήρους, ο Μαρί Ζαν Ιον και ο Σορίν Μισκόσι, δήλωσε ο Ντουμίτρου και πρόσθεσε ότι, "στο μήνυμα απευθύνουν έκκληση για την αποχώρηση των ρουμανικών στρατευμάτων από το Ιράκ".

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 26 Απριλίου 2005 (17:47 UTC+2)

    Με θετικό πρόσημο έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) στη σημερινή συνάντηση, της οποίας κύριο χαρακτηριστικό ήταν και πάλι το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακή αύξηση της τάξης του 0,16%, κλείνοντας στις 1.202,79 μονάδες. Αντίθετα, μικρές απώλειες σε ποσοστό 0,18% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,42 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 288.000 λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει πέραν του 54% του ημερήσιου τζίρου.

    Οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,1% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 403,49 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ 50% ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 26 Απριλίου 2005 (17:15 UTC+2)

    Αυξήθηκαν κατά 50% οι εισαγωγές αυτοκινήτων στη Βουλγαρία το πρώτο δίμηνο του έτους. Από στοιχεία της Βουλγαρικής Κεντρικής Τράπεζας προκύπτει πως την ίδια περίοδο αυξήθηκαν και οι εισαγωγές ειδών ένδυσης και υπόδησης.

    Επίσης, στη χώρα εισήχθησαν έπιπλα αξίας 45,2 εκατ. Ευρώ.

    Τον Ιανουάριο- Φεβρουάριο του 2005 οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα διαμορφώθηκαν στα 78,6 εκατομμύρια Ευρώ, ενώ το ίδιο διάστημα πέρυσι ήταν 243,7 εκατ. Ευρώ.

    Κ.Κ.

    [19] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ: ΔΥΝΑΤΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ 25η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 26 Απριλίου 2005 (20:49 UTC+2)

    Την Μ. Τετάρτη θα διεξαχθεί η 25η αγωνιστική της Α1 μπάσκετ ανδρών, η οποία περιλαμβάνει επτά δυνατές αναμετρήσεις. Ξεχωρίζει το ντέρμπι στο ΟΑΚΑ ανάμεσα στον πρωτοπόρο ΠΑΟ και την ΑΕΚ, ενώ καθοριστικές αναμετρήσεις έχουν το Μαρούσι, ο Αρης, ο Πανιώνιος και ο ΠΑΟΚ. Ο Ολυμπιακός, ο Απόλλων Πατρών και ο Ηρακλής μάχονται για την κατάληψη της 8ης θέσης.

    Αναλυτικά, το πρόγραμμα της αγωνιστικής είναι:

    ΣΕΦ (17:00) Ολυμπιακός-Αρης

    Αμαλιάδα (17:00) Ιωνικός ΝΦ-Απόλλων Π.

    Ιβανώφειο (17:00) Ηρακλής-Πανελλήνιος

    ΟΑΚΑ (17:00) ΠΑΟ-ΑΕΚ

    Πυλαία (17:00) ΠΑΟΚ-ΜΕΝΤ

    Ν. Σμύρνη (17:00) Πανιώνιος-Μακεδονικός

    Νεάπολη (17:00) Ολύμπια Λ.- Μαρούσι.

    [20] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: Η ΔΟΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΥΓΝΩΜΗ

    Αθήνα, 26 Απριλίου 2005 (20:16 UTC+2)

    Με αφορμή την απαντητική επιστολή του προέδρου της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ προς την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για τις εκλογικές διαδικασίες της 7ης και 14ης Φεβρουαρίου 2005 και την αναγνώριση των τεσσάρων Ομοσπονδιών χειμερινών αθλημάτων, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, έκανε την παρακάτω δήλωση:

    «Όσοι πανηγύρισαν για ανύπαρκτες αποφάσεις κατά της χώρας μας από τη ΔΟΕ, ας φροντίσουν να ζητήσουν συγνώμη από τους Έλληνες πολίτες. Όσοι ονειρεύτηκαν επανάληψη των εκλογικών διαδικασιών, απλώς πιστοποίησαν την ήττα και τα αδιέξοδά τους. Όσοι προσπάθησαν να υποσκάψουν το κύρος της χώρας μας, ας σιωπήσουν».

    [21] ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ

    Αθήνα, 26 Απριλίου 2005 (20:07 UTC+2)

    Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, υπέγραψε την απόφαση ελέγχου ντόπινγκ, εντός και εκτός αγώνων, που προβλέπεται από το άρθρο 128 του Ν. 2725/99, το οποίο προστέθηκε στο άρθρο 56 του Ν. 3057/2002 «Τροποποίηση και συμπλήρωση του Νόμου 2725/99, ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Πολιτισμού και άλλες διατάξεις».

    Με την παραπάνω απόφαση καθορίζονται, η διαδικασία κλήρωσης των αγώνων ή των αγωνισμάτων, που θα διεξαχθεί ο έλεγχος ντόπινγκ, η διαδικασία γνωστοποίησης των αρμόδιων για τη διεξαγωγή του ελέγχου προσώπων, η διαδικασία κλήρωσης των αθλητών, από κάθε ομάδα ή αγώνισμα, που θα υποβληθούν στον έλεγχο, ο τρόπος ανακοίνωσης στους κληρωθέντες, η διαδικασία συλλογής, συσκευασίας και μεταφοράς των δειγμάτων, ο τρόπος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του ελέγχου κλπ.

    Σύμφωνα με την απόφαση:

    -Το ετήσιο πρόγραμμα όλων των ελέγχων ντόπινγκ καθορίζει το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ (Ε.Σ.ΚΑ.Ν.)

    -Την ευθύνη της δειγματοληψίας έχει η αρμόδια υπηρεσία του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ).

    -Την εκπαίδευση των υπεύθυνων για τη λήψη των δειγμάτων, παρακολουθεί το ΕΣΚΑΝ, το οποίο τηρεί ετήσιο μητρώο δειγματοληπτών, που έχουν πιστοποιηθεί απ' αυτό.

    -Οι αθλητές όλων των αθλημάτων, τα οποία καλλιεργούνται από Ομοσπονδίες, υπόκεινται σε έλεγχο ντόπινγκ εντός και εκτός αγώνων.

    -Η οικεία διοργανώτρια αρχή ομαδικού αθλήματος είναι υποχρεωμένη να γνωστοποιεί στο ΕΣΚΑΝ, το πρόγραμμα των αγώνων, όλων των Εθνικών Πρωταθλημάτων, τα οποία διεξάγονται με συμμετοχή Αθλητικών Ανωνύμων Εταιριών ή Τμημάτων Αμειβομένων Αθλητών και το πρόγραμμα των αγώνων του Πρωταθλήματος της ανώτατης ερασιτεχνικής κατηγορίας.

    -Επίσης, η οικεία Ομοσπονδία είναι υποχρεωμένη να γνωστοποιεί στο ΕΣΚΑΝ το πρόγραμμα των αγώνων Κυπέλλου Ελλάδος.

    -Κάθε αθλητική Ομοσπονδία ατομικού αθλήματος είναι υποχρεωμένη να γνωστοποιεί στο ΕΣΚΑΝ, το πρόγραμμα όλων των αγώνων, που διεξάγονται υπό την έγκρισή της.

    -Καθορίζεται η διαδικασία κλήρωσης, ορισμού αγώνων και αθλητών.

    -Το ΕΣΚΑΝ καταρτίζει, στην αρχή κάθε ημερολογιακού έτους, σχεδιασμό ελέγχων εκτός αγώνων, με ή χωρίς προειδοποίηση.

    -Ο έλεγχος ντόπινγκ διενεργείται με λήψη δείγματος από τους αρμόδιους δειγματολήπτες. Ως δείγμα νοείται, οποιοδήποτε βιολογικό προϊόν συλλέγεται για τους σκοπούς του ελέγχου, όπως τα ούρα, το αίμα και ο εμπνεόμενος αέρας.

    -Κάθε αθλητική εγκατάσταση, όπου διεξάγονται αγώνες, πρέπει να διαθέτει έναν επαρκώς εξοπλισμένο χώρο, ο οποίος θα χρησιμοποιείται, ως σταθμός ελέγχου ντόπινγκ.

    -Ο επικεφαλής υπεύθυνος ελέγχου μεριμνά για τον εντοπισμό του επιλεγμένου αθλητή και προγραμματίζει τη προσέγγιση και τον τρόπο γνωστοποίησης.

    -Ο αθλητής είναι υποχρεωμένος να προσέλθει στο σταθμό ελέγχου, το συντομότερο δυνατόν, και όχι αργότερα από μια ώρα και οφείλει να δηλώσει το σύνολο των φαρμακευτικών αγωγών, στις οποίες έχει υποβληθεί ή οποιοδήποτε φάρμακο, ή συμπλήρωμα διατροφής έχει λάβει, κατά τις τελευταίες επτά ημέρες.

    Αν ο αθλητής αρνηθεί να δώσει δείγμα, αρχικά ενημερώνεται για τις συνέπειες της άρνησής του και αν εξακολουθεί να αρνείται, το γεγονός καταγράφεται στο πρωτόκολλο.

    Η απόφαση προβλέπει ακόμη τη διαδικασία παραλαβής και μεταφοράς των δειγμάτων.

    -Καθορίζει τη διαδικασία συλλογής, συσκευασίας και μεταφοράς δειγμάτων αίματος.

    -Τα αποτελέσματα των δειγμάτων αποστέλλονται από το εργαστήριο ελέγχου ντόπινγκ στην παραγγέλουσα αρχή.

    -Αν κατά την ανάλυση του δείγματος Α, προκύψει θετικό αποτέλεσμα, το ΕΣΚΑΝ ειδοποιεί με έγγραφό του τον αθλητή, την οικεία Ομοσπονδία κλπ, που έχουν δικαίωμα να ορίσουν εκπρόσωπο για να παραστεί κατά την εξέταση του δείγματος Β.

    -Το αποτέλεσμα της εξέτασης του δείγματος Β, θεωρείται τελικό και αδιαμφισβήτητο.

    "Η απόφαση είναι πλήρης, γιατί μελετήσαμε καλά κάθε λεπτομέρεια, από το πώς γίνεται κάποιος δειγματολήπτης, τη διαδικασία δειγματοληψίας, όχι μόνο ελέγχου ντόπινγκ στα ούρα, αλλά και στο αίμα. Γενικά όλες τις διαδικασίες που αφορούν τη σύγχρονη μέθοδο καταπολέμησής του", δήλωσε ο κ. Ορφανός.

    "Η απόφαση αυτή θα ισχύσει, από τη δημοσίευσή της στην εφημερίδα της Κυβέρνησης, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στις προσεχείς επτά ημέρες. Έτσι το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ έχει πλέον στα χέρια του όλα τα όπλα για να προχωρήσει στο έργο του", πρόσθεσε.

    [22] ΤΗ Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΗΣ Α1 ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 26 Απριλίου 2005 (18:42 UTC+2)

    Την Μεγάλη Τετάρτη θα γίνει ο πρώτος τελικός της Α1 βόλεϊ Ανδρών, ανάμεσα στον Ηρακλή, που έχει το πλεονέκτημα έδρας και τον Ολυμπιακό. Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο γήπεδο του Ευόσμου, θα αρχίσει στις 16:00 και θα τον διευθύνουν οι Ράπτης και Μιχελινάκης.

    Το υπόλοιπο πρόγραμμα:

    Τετάρτη 4/5, 18:00 (ΕΤ-1), Ρέντη: Ολυμπιακός - Ηρακλής (Αντωνούλης, Βαρθαλίτης)

    Κυριακή 8/5, 16:00 (ΕΤ-1), Ευόσμου: Ηρακλής - Ολυμπιακός

    Τετάρτη 11/5, 18:00 (ΕΤ-1), Ρέντη: Ολυμπιακός - Ηρακλής (αν χρειαστεί)

    Κυριακή 15/5, 16:00 (ΕΤ-1), Ευόσμου: Ηρακλής - Ολυμπιακός (αν χρειαστεί).

    [23] ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ 21ης ΜΑΪΟΥ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Απριλίου 2005 (18:30 UTC+2)

    Το Σάββατο 21 Μαΐου στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας στις 7μ.μ. αποφάσισε η ΕΠΟ να γίνει ο τελικός του κυπέλλου Ελλάδας. Η ΕΠΟ αναγκάστηκε να προβεί σε αυτήν την κίνηση για να διευκολύνει την κρατική τηλεόραση. Και αυτό γιατί η ΝΕΤ έχει αναλάβει την τηλεοπτική κάλυψη του διαγωνισμού της Γιουροβίζιον.

    [24] ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΥΡΙΑΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΒΑΝΟ

    Παρίσι, 26 Απριλίου 2005 (20:57 UTC+2)

    Η Γαλλία και η Γερμανία ανακοίνωσαν από κοινού στο Παρίσι ότι "έλαβαν υπόψη" τους την ανακοίνωση ότι οι συριακές ένοπλες δυνάμεις αποχωρούν από το έδαφος του Λιβάνου, παράλληλα όμως εξέφρασαν την επιθυμία "η αποχώρηση να μπορεί να επαληθευτεί", μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Παρίσι και Βερολίνο, σημείωσαν ότι αναμένουν με πολύ ενδιαφέρον την έκθεση που θα συνταχθεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ αναφορικά με την κατάσταση στον Λίβανο και τον βαθμό υλοποίησης της απόφασης 1559 του Συμβουλίου Ασφάλειας με θέμα την παρουσία των ξένων δυνάμεων στον Λίβανο.

    [25] ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΝΕΕΣ ΚΟΝΤΡΕΣ ΓΙΑ ΙΡΑΚ

    Λονδίνο, 26 Απριλίου 2005 (20:34 UTC+2)

    O πόλεμος στο Ιράκ, μονοπωλεί τις τελευταίες μέρες την πολιτική επικαιρότητα στη Βρετανία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 5ης Μαΐου.

    Το θέμα αναβίωσε μετά την διαρροή σε βρετανική εφημερίδα της συμβουλευτικής έκθεσης του γενικού εισαγγελέα, λόρδου Γκόλντσμιθ, προς τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, στην οποία παραθέτονται έξι σημεία βάσει των οποίων η εισβολή στο Ιράκ ήταν αμφιβόλου νομιμότητας.

    Με αφορμή τις νέες αποκαλύψεις, σύσσωμη η αντιπολίτευση θέτει και πάλι ζήτημα αξιοπιστίας της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Μπλερ.

    «Μας ξεγέλασαν σε ότι αφορά στην απειλή του Ιράκ. Μας παραπληροφόρησαν για τους τελικούς τους στόχους» κατήγγειλε ο Τσαρλς Κένεντι, ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, που ήταν αντίθετοι στην εισβολή στο Ιράκ.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Μάικλ Χάουαρντ, ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ωστόσο στήριξε, στην πρώτη φάση, τον πόλεμο είπε για τον Μπλερ πως «σε όλη την οκταετία της διακυβέρνησης προχώρησε στην λήψη μιας μόνο σημαντικής απόφασης, τον πόλεμο του Ιράκ. Αλλά ακόμα κι αυτή τη μοναδική φορά απέφυγε να πει την αλήθεια».

    Τη στιγμή λοιπόν που το Ιράκ πυροδοτεί τα αντιπολιτευτικά πυρά, οι Εργατικοί δέχτηκαν ένα νέο πλήγμα.

    Ο Μπράιαν Σέτζμορ, βετεράνος βουλευτής, που δεν είναι πάλι υποψήφιος, ανακοίνωσε την αποχώρηση του από το κόμμα που υπηρέτησε συνεχώς επί δεκαετίες και την προσχώρησή του στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

    Με επιστολή του στην "Ιντιπέντεντ" (The Independent) ο επί 27 χρόνια βουλευτής των Εργατικών, δηλώνει ότι η τελευταία αποκάλυψη σχετικά με την έκθεση του Γενικού Εισαγγελέα ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει.

    Στην επιστολή προς την "Ιντιπέντεντ" ο βετεράνος βουλευτής των Εργατικών αναφέρει ότι «τα ψέματα που ειπώθηκαν από αυτή την κυβέρνηση προκαλούν αηδία. Ο πόλεμος στο Ιράκ, η πολιτική του φόβου, η αυταρχικότητα που επιδεικνύει αυτή η κυβέρνηση είναι πρωτοφανή»

    Έτσι, λέει ο βετεράνος βουλευτής των Εργατικών είπε «αρκετά ως εδώ» και σημειώνει πως τουλάχιστον 150 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είναι κάθετα αντίθετοι στην πολιτική χειραγώγησης που έχει επιβάλλει σε κομματικό επίπεδο ο Τόνι Μπλερ, ενώ παράλληλα καταγγέλλει ότι το κόμμα έχει αλωθεί από μια ομάδα προσωπικών φίλων του βρετανού πρωθυπουργού.

    Μιλώντας στο ΒΒC ο Μπράιαν Σέτζμορ είπε ότι από τη στιγμή που πήρε τις αποφάσεις του αισθάνεται απελευθερωμένος.

    «Ολες οι φιλελεύθερες αρχές που ήταν πάντα στον πυρήνα της πολιτικής έχουν παραβιαστεί ασύστολα από τους Νέους Εργατικούς του Μπλερ. Γι αυτό και δεν απολογούμαι για την αποχώρηση από ένα κόμμα που υπηρέτησα μια ολόκληρη ζωή αλλά έπαψε πια να εκφράζει όχι μόνο εμένα αλλά και πολλά άλλα στελέχη του» είπε ο Σέτζμορ.

    Ο Μπλερ υποβάθμισε τη σημασία αποχώρησης του βετεράνου βουλευτή του, λέγοντας πως οι ψηφοφόροι «δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για κάποιον που δεν έχουν ακούσει ποτέ και που δεν είναι καν υποψήφιος στις εκλογές».

    [26] ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ "ΙΡΑΚΙΝΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ"

    Ουάσινγκτον, 26 Απριλίου 2005 (20:24 UTC+2)

    Την πλήρη απουσία όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, επιβεβαιώνει η τελική έκθεση του Τσαρλς Ντουέλφερ, επικεφαλής της αμερικανικής ομάδας εμπειρογνωμόνων που διενεργούσαν από τον Σεπτέμβριο του 2004 ελέγχους για τον εντοπισμό του χημικών και βιολογικών όπλων, μετέδωσε το ΒΒC.

    Με την έκθεση Ντουέλφερ, κλείνει οριστικά ο κύκλος των επιθεωρήσεων όπλων στο Ιράκ, που ξεκίνησε πριν από μία δεκαετία με πρωτοβουλία του ΟΗΕ.

    Όλες ανεξαιρέτως οι έρευνες που διενεργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, είτε από τα Ηνωμένα Έθνη ή τα τελευταία δύο χρόνια από Αμερικανούς επιθεωρητές, κατέληξαν στο ίδιο αποτέλεσμα: την πλήρη απουσία τέτοιων όπλων στο Ιράκ.

    Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι δεν βρέθηκε κανένα απολύτως στοιχείο που να επιβεβαιώνει φήμες σύμφωνα με τις οποίες όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ μεταφέρθηκαν στη Συρία λίγο πριν την αμερικανο-βρετανική εισβολή.

    Ωστόσο, ο Ντουέλφερ διευκρίνισε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε τη φιλοδοξία να αναβιώσει το πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής.

    Ο Αμερικανός σύμβουλος της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών προειδοποίησε ότι το αρχικό πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων του Ιράκ δημιούργησε μία ομάδα εμπειρογνωμόνων, των οποίων την τεχνογνωσία δεν αποκλείεται να εκμεταλλευτούν άλλα κράτη ή και τρομοκρατικές οργανώσεις.

    Ο Τσαρλς Ντουέλφερ κατέληξε ότι η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι μικρή αλλά δεν πρέπει να αγνοηθεί.

    [27] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟ ΤΡΕΝΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Βερολίνο, 26 Απριλίου 2005 (20:11 UTC+2)

    Ένα τρένο εκτροχιάστηκε αφού πρώτα συγκρούστηκε με έναν οδοστρωτήρα στη νότια Γερμανία με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Ο νεκρός είναι ο μηχανοδηγός", δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στην βαυαρική πόλη Κέμπτεν και πρόσθεσε ότι υπάρχουν 15 τραυματίες.

    Το τρένο κατευθυνόταν από την πόλη Ουλμ προς τη πόλη Λιντάου στη λίμνη Κόστανς όταν έγινε η σύγκρουση βόρεια της Κέμτεν.

    [28] ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΡΙΑΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΒΑΝΟ

    Δαμασκός, 26 Απριλίου 2005 (19:07 UTC+2)

    Η Συρία ενημέρωσε επίσημα τα Ηνωμένα Εθνη ότι ολοκληρώθηκε την Τρίτη η αποχώρηση των στρατευμάτων της από τον Λίβανο σύμφωνα με την απόφαση 1559 του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Η Συρία επιθυμεί να σας ενημερώσει ότι οι στρατιωτικές της δυνάμεις που στάθμευαν στον Λίβανο μετά από αίτημα του Λιβάνου και στο πλαίσιο αραβικής εντολής, αποχώρησαν από όλες τις θέσεις τους στο Λίβανο στις 26 Απριλίου 2005", αναφέρει σε επιστολή του προς τον διεθνή οργανισμό ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Αλ Σάρα.

    Το αιγυπτιακό πρακτορείο MENA μετέδωσε από το Κάϊρο ότι ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για την πλήρη αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων από τον Λίβανο.

    [29] ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΣΣΑΝΗ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ

    Αλεξανδρούπολη, 26 Απριλίου 2005 (13:27 UTC+2)

    Στις εκδηλώσεις για την Ημέρα του Παιδιού που πραγματοποίησε ο Δήμος Κεσσάνης στην Τουρκία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του δήμου Αλεξανδρούπολης με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο, Στέφανο Ιωσηφίδη, έπειτα από πρόσκληση του δημάρχου, Μεχμέτ Οσκάν. Συγκεκριμένα στις εκδηλώσεις συμμετείχε 20μελές μουσικοχορευτικό συγκρότημα της Σχολής Παραδοσιακών Χορών της ΕΠΑΔΑ συνοδεία του χοροδιδασκάλου, Δημ. Βραχιόλογλου.

    Το συγκρότημα πήρε μέρος στην παρέλαση και στη συνέχεια παρουσίασε ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς αποσπώντας θερμό χειροκρότημα από το κοινό.

    "Η ενίσχυση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με αυτοδιοικητικούς φορείς της γειτονικής χώρας μπορεί να αποβεί πολλαπλά ωφέλιμη και να συμβάλλει στην εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή" δήλωσε ο κ.Ιωσηφίδης.

    Ο.Ο.

    [30] ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Απριλίου 2005 (12:13 UTC+2)

    Δεκαπενθήμερο εκδηλώσεων με τίτλο «Η Τέχνη σε Χώρους Εστίασης» με εικαστικά και μουσικά δρώμενα σε γνωστά καφέ και εστιατόρια του ιστορικού και οικονομικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, διοργανώνει από 16 έως 29 Μαϊου, το Α' Δημοτικό Διαμέρισμα του δήμου, σε συνεργασία με την εταιρία «Η Τέχνη του Επικοινωνείν».

    Στη διοργάνωση μετέχουν 25 αναγνωρισμένοι εικαστικοί και μουσικοί καλλιτέχνες της πόλης, ενώ οι δημότες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν διαφορετικούς χώρους, με διαφορετικά δρώμενα.

    Το Σάββατο 28 Μαϊου, στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους, το σύνολο των εικαστικών καλλιτεχνών θα δημιουργούν σε καβαλέτα έργα, που θα διατεθούν στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο.

    Η απόφαση αυτή, έγινε ομόφωνα ως αποδεκτή από το Συμβούλιο του Α΄ Δημοτικού Διαμερίσματος, με το σκεπτικό ότι συμμετέχουν στη διοργάνωση αυτή, εικαστικοί καλλιτέχνες και μουσικοί από όλο σχεδόν το φάσμα της τέχνης και μάλιστα οι περισσότεροι, εργάστηκαν επί μήνες, διαμορφώνοντας ειδικές δημιουργίες για τη συγκεκριμένη δράση. Άλλη μία ιδιαιτερότητα του προγράμματος αυτού είναι ότι, συνυπάρχουν γνωστοί και καταξιωμένοι δημιουργοί, με νεαρούς σε ηλικία αλλά με πηγαίο ταλέντο καλλιτέχνες.

    Όλα τα μουσικά δρώμενα θα ξεκινούν στις 9.00 το βράδυ, ενώ οι εκθέσεις θα λειτουργούν όλες τις ώρες και θα είναι ανοικτές από τις 16 Μαϊου.

    Οι διευθύνσεις των χώρων που φιλοξενούν τα δρώμενα:

    Η ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΛΗΣ-Ραιδεστού 12-40 Εκκλησιές,

    ΗΜΑΡ-Αριστοτέλους 14-τηλ. 2310257450,

    ΠΕΡΓΟΛΑ-Βαγδαμαλή 10-12 & 5-7-Πλ. Άθωνος-τηλ. 2310224548,

    ALLOSMONDO-Στρ. Καλλάρη 6-τηλ. 2310224109,

    DON'T TELL MAMA-Στρ. Καλλάρη 9-τηλ. 6945174840,

    MORGAN CAFE - Π. Μελά 17-τηλ. 2310280140,

    Οι καλλιτέχνες που μετέχουν στη διοργάνωση είναι: Alexander Acevedo Montoua, Αναστασία Μάρη Βεργουλίδου, Νίκος Γιαβρόπουλος, Ανδρονίκη Καραπαναγιώτου, Μαρία Κομπατσιάρη, Ανθή-Αικατερίνη Κονιόρδου, Ελένη Μακρή, Τάσσα Μπιτζάνη, Αναστασία Μωραϊτου, Ευαγγελία Παυλέα, Πόπη Πέτσα-Μπουρνάκα, Ταρσή Τζενανίδου, Ελένη Χαρένια, Δημήτρης Γιαννόπουλος (Σαξόφωνο), Φώτης Ιωαννίδης (Μπουζούκι), Λεωνίδας Κακαλιάγκος, Κρίτων Καλαϊτζίδης, Νέστορας Μιαρίτης (Μπουζούκι), Τηλέμαχος Μούσας (Κιθάρα), Μανώλης Μπακιρτζής (Κιθάρα), Θωμάς Νάτσης (Κιθάρα), Μικαέλλα Παπαχρυσάνθου (Πιάνο-Φωνή), Θάνος Σταυρίδης (Ακορντεόν), Αντώνης Χατζημανώλης (Κιθάρα).

    [31] ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 26 Απριλίου 2005 (11:35 UTC+2)

    Πλήθος εκδηλώσεων με ανθοκομικές εκθέσεις, θερμοκήπια, παρουσιάσεις και γλυπτική φυτών και καλλιτεχνικές δημιουργίες θα παρουσιαστούν από τις 5 έως τις 22 Μαϊου στην γιορτή της Ανοιξης που διοργανώνει ο δήμος Αθηναίων.

    Πρωταγωνιστές θα είναι τα παιδιά, τα οποία θα συμμετάσχουν σε παιχνίδια, αθλητικές δραστηριότητες, εργαστήρια κατασκευών, μουσικές, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις κ.α., που θα γίνουν στον Εθνικό Κήπο.

    Στην πλατεία Κοτζιά θα πραγματοποιηθεί (5-18 Μαΐου) η πρώτη ανθοκομική έκθεση Αθήνας με τίτλο «Μαγιάτικο Στεφάνι», με μεγάλη ποικιλία φυτών και συνθέσεων από όλη την Ελλάδα.

    Στην πλατεία Συντάγματος (10-22 Μαΐου) θα φιλοξενηθούν δραστηριότητες, όπως έκθεση σπάνιων φυτών «Φύση έκπληξη», εικαστικές παρεμβάσεις από καλλιτέχνες, στολισμός φυτών κ.α.

    Στον Εθνικό Κήπο (9-22 Μαϊου) θα λειτουργήσει πρόγραμμα ξεναγήσεων για μαθητές σχολείων και το ευρύ κοινό για τα κρυμμένα μυστικά, αλλά και την ιστορία κάθε σημείου του Εθνικού Κήπου. Στις 21-22 Μαΐου τα παιδιά θα είναι οι πρωταγωνιστές των παιδικών εκδηλώσεων «Κήπο-Κήπο Όλοι», ενώ ο Κήπος θα χαρτογραφηθεί από ειδικούς βοτανολόγους, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός χρήσιμου εργαλείου, το οποίο θα συμβάλλει τόσο στην εξερεύνησή του, όσο και στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ιστορία των φυτών του. Ηρωες των παραμυθιών θα ζωντανεύουν στο χώρο, ενώ θα πραγματοποιούνται σεμινάρια χορού και ρυθμικότητας από γνωστούς χορογράφους, καθώς και παιχνίδια όπως ο Μικρός Εξερευνητής και το Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού.

    Στη Γιορτή της Μητέρας, στις 8 Μαΐου, πάνω από 40.000 γλαστράκια θα στολίσουν την πόλη, ενώ στη συνέχεια τα φυτά θα μοιραστούν στους δημότες.

    [32] ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΛΟΪΣ ΜΠΡΟΥΝΕΡ" ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 26 Απριλίου 2005 (11:15 UTC+2)

    Το βιβλίο του «Υπόθεση Αλόις Μπρούνερ - Ο δήμιος των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης», από τις εκδόσεις Ιανός, θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος Σπύρος Κουζινόπουλος, την Παρασκευή 13 Μαΐου, στις 8:30 το βράδυ, στο βιβλιοπωλείο του Ιανού (Αριστοτέλους 7).

    Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας του ΑΠΘ, Γιώργος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος της Συνέλευσης της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Χάινς Κούνιο.

    Μετά από έρευνα 20 και πλέον χρόνων, ο συγγραφέας προσπαθεί να συνθέσει αρκετές από τις ψηφίδες στο παζλ της υπόθεσης Μπρούνερ, βοηθώντας τον αναγνώστη να σχηματίσει μία όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα για την προσωπικότητα αλλά και τη δράση του αρχιδήμιου των Ες-Ες, Αλόις Μπρούνερ, που οδήγησε στον πιο φριχτό θάνατο, στα ναζιστικά κρεματόρια συνολικά 128.500 ψυχές.

    [33] ΕΚΘΕΣΗ "ΔΙΕΘΝΗΣ ΝΕΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ" ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

    Χανιά, 26 Απριλίου 2005 (11:01 UTC+2)

    Την έκθεση «Διεθνής Νέα Αρχιτεκτονική 1927-2002» διοργανώνει έως τις 18 Μαϊου το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στο πλαίσιο του κύκλου «Γεγονότα Αρχιτεκτονικής», σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εξωτερικών Σχέσεων της Στουτγάρδης και το Κέντρο Goethe Χανίων, στο Μεγάλο Αρσενάλι, στο Παλιό Λιμάνι Χανίων.

    Η έκθεση παρουσιάζει ένα έργο των αρχών του 20ου. Πρόκειται για μια σημαντική έκθεση, που πραγματοποιήθηκε στην Στουτγάρδη το 1927, στην οποία περιλαμβάνονται ένας πρότυπος οικισμός με τα χτισμένα έργα-προτάσεις των σημαντικότερων αρχιτεκτόνων της εποχής, των οποίων οι προσεγγίσεις εξακολουθούν να θεωρούνται σημαντικές στο πλαίσιο της σημερινής πραγματικότητας και της ιστορίας της αρχιτεκτονικής.

    Με την κίνηση της Νέας Αρχιτεκτονικής συνδέονται τα γνωστότερα ονόματα της αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα, όπως π.χ.: o Frank Lloyd Wright, ο Mies van der Rohe, o Le Corbusier, o Walter Gropius και πολλοί άλλοι.

    Η έκθεση περιλαμβάνει, σε φωτογραφικούς πίνακες και μακέτες, περίπου 110 σχέδια 50 σχεδόν αρχιτεκτόνων και ξεκινώντας από την Στουτγάρδη το 2002, έχει περιοδεύσει στην Κοπεγχάγη, στη Λουβαίν Βελγίου και στη Χάιφα. Μετά το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στα Χανιά, η έκθεση θα ταξιδέψει στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη.

    Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00-14:00 & 18:00-21:00. Μεγάλο Σάββατο 10:00-14:00. Μεγάλη Παρασκευή, Κυριακή του Πάσχα και Δευτέρα του Πάσχα κλειστά.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 26 April 2005 - 18:14:04 UTC