Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-03-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] AYΞΗΣΗ ΦΟΡΩΝ-ΜΕΙΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
  • [02] ΔΥΟ ΙΣΧΥΡΕΣ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
  • [03] Ο ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
  • [04] Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ
  • [05] Ο ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΛΒΑΝΙΑΣ
  • [06] Ο Β. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
  • [07] Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΞΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟ
  • [08] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
  • [09] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [10] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΒΕΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
  • [11] Η ΓΣΕΒΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
  • [12] ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΟ ΘΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
  • [13] ICAP: ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ
  • [14] Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: "ΤΑ ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΑΦΑΙΜΑΞΟΥΝ ΔΙΠΛΑ
  • [15] Ο ΑΣΝΤΑΟΥΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕ ΤΟΝ ΤΣΟΒΙΤΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ-
  • [16] ΤΟΥΡΚΙΑ: 38 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΙΡΑΝΟΥΣ
  • [17] ΜΕΣΙΤΣ: Η ΚΡΟΑΤΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ
  • [18] Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ
  • [19] ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ-ΜΟΪΣΙΟΥ
  • [20] ΝΙΚΗ ΜΕ... ΑΠΡΟΟΠΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΛΠΙΔΩΝ
  • [21] ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ: ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΠΑΟ ΚΑΙ ΑΕΚ
  • [22] ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ: ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • [23] ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: Ο ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕΙ
  • [24] ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ
  • [25] ΛΙΒΑΝΟΣ: ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΙ
  • [26] ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: ΕΙΚΟΣΙ ΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΤΩΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΣΕ ΧΑΡΑΔΡΑ
  • [27] ΜΟΝΑΚΟ: ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΝΙΕ
  • [28] ΟΥΓΚΑΝΤΑ: ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΓΑΜΙΑ
  • [29] ΚΙΡΓΙΣΙΑ: ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΖΗΤΕΙ Ο ΜΠΑΚΙΕΦ
  • [30] ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [31] ΑΥΡΙΟ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
  • [32] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΠΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΙΛΤΟΥ ΣΑΧΤΟΥΡΗ
  • [33] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ
  • [34] ΤΟΥΣ ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΙΜΗΣΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

  • [01] AYΞΗΣΗ ΦΟΡΩΝ-ΜΕΙΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2005 (15:18 UTC+2)

    Την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά 1%, αλλά και την επιβολή πιο "τσουχτερού" φόρου στα λεγόμενα φθηνά τσιγάρα, τα οινοπνευματώδη και τα τέλη κινητής τηλεφωνίας, ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γεώργιος Αλογοσκούφης. Ταυτόχρονα, γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση βάζει "μαχαίρι" στις κρατικές δαπάνες, με στόχο τη μείωσή τους, την επόμενη διετία, στο 49% από 50,4%.

    Παρουσιάζοντας το τριετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ο κ.Αλογοσκούφης προειδοποίησε ότι τα επόμενα δύο χρόνια δεν θα είναι εύκολα, γιατί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ είναι δύσκολος και δεν υπάρχουν περιθώρια αποτυχίας.

    Προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση θα περιορίσει τη δημόσια σπατάλη και τις δαπάνες, χωρίς να θιγούν οι βασικές υπηρεσίες του κράτους, αλλά και θα αυξήσει τα έσοδα, με τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες για τον πολίτη. 'Οπως είπε ο κ.Αλογοσκούφης, για να επιτύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή, η κυβέρνηση δεν θα επηρεάσει τον κοινωνικό ρόλο του κράτους, αλλά θα τον υπηρετήσει, σεβόμενη την προσπάθεια των πολιτών.

    Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος θα επιδιωχθεί με ισορροπημένο τρόπο, βάσει πρόβλεψης για ρυθμό ανάπτυξης 3%-4%. Η συρρίκνωση της δημόσιας σπατάλης, θα έρθει πχ. με μείωση των πρωτογενών δαπανών, πλην κοινωνικών μεταβιβάσεων. Στόχος είναι οι πρωτογενείς δαπάνες να μειωθούν στο 26,1% το 2004, στο 24% το 2005 και στο 23,2% το 2006. Παράλληλα, ο κ. Αλογοσκούφης εξήγγειλε την καθιέρωση ανεξάρτητου σώματος δημοσιονομικών ελεγκτών που θα εξασφαλίζει τον περιορισμό της σπατάλης.

    Με βάση τις προβλέψεις του αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας της Ελλάδας, η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα φτάσει στο 3,9% φέτος, στο καλύτερο σενάριο. Το έλλειμμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2005 και στο 2,8% το 2006 και το δημόσιο χρέος στο 1,08% και στο 103,9% το 2005 και 2006 αντίστοιχα. Σε ένα λιγότερο ευνοϊκό σενάριο, η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2,9-3,3%, και το έλλειμμα στο 3,6-3,7% το 2005 και στο 2,9% το 2006.

    ΟΙ ΦΟΡΟΙ

    Πέραν της μείωσης των δημόσιων δαπανών, τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη χαλιναγώγηση του δημοσιονομικού ελλείμματος είναι τα εξής:

    - Η άμεση αύξηση των συντελεστών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας κατά 1%. Ετσι, ο συντελεστής 8% θα αυξηθεί στο 9% και εκείνος του 18% θα διαμορφωθεί στο 19%.

    - Η λιανική τιμή των λεγόμενων «φθηνών» τσιγάρων θα αυξηθεί στο 1,4 έως 1,5 ευρώ, έναντι 0,8 έως 1 ευρώ σήμερα, μέσω της επιβολής αυξημένου φόρου.

    - Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα οινοπνευματώδη ποτά.

    - Η αύξηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας.

    - Η εντατικοποίηση των ελέγχων σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με πλήρη ενεργοποίηση του ΣΔOΕ και άλλων ελεγκτικών μηχανισμών.

    - Η άρση της μονιμότητας για όσους προσλαμβάνονται στο εξής στις ΔΕΚΟ.

    ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΠΑΣΟΚ

    Παρουσιάζοντας το τριετές πρόγραμμα, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου άφησε σαφείς αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, καταλογίζοντάς της λογιστικές αλχημείες, δημοσιονομική αξιοπιστία, έλλειμμα πολιτικής για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας και εκτροχιασμό ελλειμμάτων.

    "Η αδιέξοδη πολιτική των προηγούμενων ετών δεν μπορεί να συνεχιστεί. Χρειάζεται αλλαγή πορείας, με αποκατάταση δημοσιονομικής ισορροπίας και μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για αντιμετώπιση χαμηλής ανταγωνιστικότητας. Με το πρόγραμμα που παρουσιάζεται σήμερα, δίνουμε έμφαση στην ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας σε κλάδους με συγκριτικά πλεονεκτήματα. Στόχος του προγράμματος είναι η εξωστρεφής οικονομική ανάπτυξη, βασισμένη σε συγκριτικά πλεονεκτήματα, με πρωταγωνιστική δύναμη τους επιχειρηματίες. Μπορούμε και θα πετύχουμε τον στόχο για το έλλειμμα", υπογράμμισε ο υπουργός.

    Κατά τον κ.Αλογοσκούφη, η δημοσιονομική αναξιοπιστία της προηγούμενης κυβέρνησης οδήγησε τη χώρα στο να έχει διπλάσιο έλλειμμα από το 3% που επιτάσσουν κοινοτικοί κανόνες. "Από το 2000 και μετά, τα ελλείμματα εκτορχιάστηκαν, αλλά αυτό δεν αποτυπωνόταν στα στατιστικά στοιχεία, λόγω δημιουργικής λογιστικής. Τα στοιχεία που παρουσιάζονταν ήταν ολοένα και πιο ανακριβή. Το 2001, η προηγούμενη κυβέρνηση εκτιμούσε ότι υπάρχει πλεόνασμα, ενώ σήμερα αποδεικνύεται ότι υπήρχε έλλειμμα ίσο με το 3,6% του ΑΕΠ. Το 2002 το ΠΑΣΟΚ τοποθετούσε το έλλειμμα στο 1,2%. Σήμερα αποδεικνύεται ότι ανερχόταν στο 4,1%. Το 2003 εμφάνιζε έλλειμα 1,4% και σήμερα αυτό επαναπροσδιορίζεται στο 5,2%. Για το 2004 προέβλεπε έλλειμμα 1,7%, όταν με τον προεκλογικό προϋπολογισμό της το είχε οδηγήσει στο 6,1%", είπε ο υπουργός.

    Οπως τόνισε, το έλλειμα πρέπει να μειωθεί από το 6,1%, που είναι σήμερα, κάτω από το 3%. Εν ολίγοις, από έλλειμμα 10,1 δισ. ευρώ πρέπει να πέσουμε στα 5 δισ. ευρώ. "Αν η μείωση αυτή έπρεπε να επιτευχθεί σε έναν χρόνο, το οικονομικό και κοινωνικό κόστος θα ήταν τεράστιο. Ωστόσο, η διετία που εξασφαλίσαμε, μας επιτρέπει να ακολουθήσουμε πολιτική ήπιας προσαρμογής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα είναι εύκολα", κατέληξε ο κ.Αλογοσκούφης._

    [02] ΔΥΟ ΙΣΧΥΡΕΣ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

    Άτσεχ, 29 Μαρτίου 2005 (14:30 UTC+2)

    Δυο ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στο νησί Σουμάτρα, στην Ινδονησία, την Τρίτη, μετά το χθεσινό χτύπημα του Εγκέλαδου μεγέθους 8,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 1000 ανθρώπων.

    Η πρώτη μετασεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο, σημείο στον Ινδικό Ωκεανό που βρίσκεται σε απόσταση 620 χιλιομέτρων του Άτσεχ. Η δεύτερη σημειώθηκε σε απόσταση 350 χιλιομέτρων από την επαρχία Άτσεχ και ήταν μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

    [03] Ο ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2005 (13:53 UTC+2)

    "Δεν μπορούν να συνεχιστούν τα πράγματα έτσι όπως είναι και πιστεύω ότι πρέπει ο κ. Ειρηναίος να πάρει τις αποφάσεις του και να χειριστεί την κατάσταση έτσι όπως είναι στην πραγματικότητα και να μην επιμένει να παραμένει η κατάσταση κατά αυτόν τον τρόπο δυσκολεύοντας το έργο όλων, είτε είναι Ιορδανοί, είτε είναι η Παλαιστινιακή αρχή, είτε είναι η ελληνική κυβέρνηση"

    Τα παραπάνω υπογράμμισε ο επιτετραμμένος της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα, Ισμάτ Σάμπρι, μιλώντας στον ραδιοφωτικό σταθμό ΝΕΤ 105,8, για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

    Για τη στάση των Παλαιστινίων απέναντι στο Πατριαρχείο, επισήμανε:"Δεν νομίζω ότι ο κ. Ειρηναίος ή οποιοσδήποτε άλλος θα μπορούσε να αμφισβητήσει την υποστήριξη και την ολόψυχη συμπαράσταση της Παλαιστινιακής Αρχής και του Παλαιστινιακού λαού αλλά και των Ορθόδοξων Παλαιστινίων. Δυστυχώς ανακαλύψαμε ότι το διάστημα αυτό από την εκλογή του μέχρι την αναγνώρισή του από το κράτος του Ισραήλ, διαπραγματευόταν διάφορα συμβόλαια μαζί με τους συμβούλους του, τους λογιστές και τους αντιπροσώπους του για εκποίηση Παλαιστινιακής γης και άλλα ιδιοκτησιακά στοιχεία του Πατριαρχείου με αντάλλαγμα την αναγνώρισή του. Εμείς τα γνωρίζαμε αυτά και είχαμε επαφές σε ανώτατο επίπεδο προκειμένου να αποφευχθεί αυτό που βλέπουμε σήμερα. Είχαμε προειδοποιήσει λοιπόν τον Ειρηναίο ότι τα γνωρίζουμε αυτά. Ο Πατριάρχης λοιπόν δεν κλήθηκε χθες στην Ιορδανία για να κάνει επίσκεψη ή για μια συνάντηση εθιμοτυπίας αλλά για να δώσει κάποια στοιχεία για το θέμα αυτό προκειμένου να το διαψεύσει εάν είναι πράγματι τα πράγματα έτσι όπως λέει".

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο ίδιος βγήκε και έκανε δηλώσεις ότι αν έχει δώσει εξουσιοδότηση για πώληση, να του κοπούν τα χέρια".

    Ι. ΣΑΜΠΡΙ: Εάν όντως είναι έτσι, δεν βλέπουμε το Πατριαρχείο να έχει κάνει καμία κίνηση προς την ακύρωση των συμβολαίων αυτών και τη μεταβίβαση των στοιχείων αυτών. Εδώ δημοσιεύονται και δεν αμφισβητούνται καθόλου οι μεταβιβάσεις τίτλων κυριότητας σε αυτά που πουλήθηκαν και οι εκμισθώσεις σε αυτά που νοικιάστηκαν. Γιατί δεν κίνησε τη διαδικασία ακύρωσης; Δεν είναι δυνατόν σήμερα να προσβάλλεται το αίσθημα του ορθόδοξου αραβικού στοιχείου κατά αυτόν τον τρόπο με τον οποίο προσβάλλεται. Επιπλέον, νομίζω ότι το θέμα περί αραβοποίησης του Πατριαρχείου και ο κίνδυνος να το χάσουμε, είναι κινδυνολογίες που δεν υφίστανται.

    [04] Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

    Βρυξέλλες, 29 Μαρτίου 2005 (16:55 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει την επιστολή της τουρκικής κυβέρνησης με την οποία η Άγκυρα συμφωνεί με το κείμενο του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης και με τα δέκα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), περιλαμβανομένης της Κύπρου (Συμφωνία Άγκυρας), ανακοίνωσε την Τρίτη η Κριστίνα Νάγκι, εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση Φιλανδού Επιτρόπου, Όλι Ρέν.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η εκπρόσωπος της Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι έφθασε στις Βρυξέλλες η επιστολή της τουρκικής κυβέρνησης με την οποία συμφωνεί με το κείμενο του πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Άγκυρας.

    Όπως είπε, το λόγο τώρα έχει το Συμβούλιο Υπουργών το οποίο θα συνεχίσει τη διαδικασία που θα οδηγήσει πλέον στην υπογραφή του πρωτοκόλλου. Γνωμοδότηση θα εκδώσει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Σε ερώτηση αν στην επιστολή της τουρκικής κυβέρνησης γίνεται λόγος περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, η εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά.

    Υπενθύμισε δε ότι για το θέμα αυτό είχε κάνει δήλωση η ολλανδική προεδρία τον περασμένο Δεκέμβριο, αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, διευκρινίζοντας ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου δεν σημαίνει επίσημη διπλωματική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα.

    Η εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει διαβεβαιώσεις από την τουρκική κυβέρνηση ότι θα υπογράψει το πρωτόκολλο πριν από τις 3 Οκτωβρίου 2005, που έχει προγραμματισθεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με αν η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει το πρωτόκολλο πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών του περασμένου Δεκεμβρίου γίνεται λόγος για υπογραφή του πρωτοκόλλου.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [05] Ο ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2005 (21:59 UTC+2)

    Με αφορμή το σημερινό επεισόδιο στον αγώνα των ελπίδων Ελλάδας-Αλβανίας, το γραφείο Τύπου του Συνασπισμού επισημαίνει:

    «Καλούμε ευθέως τις αρμόδιες αρχές αλλά και τις ηγεσίες των κομμάτων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ να απευθυνθούν στον λαό, ιδιαίτερα στον φίλαθλο κόσμο και τη νεολαία, αλλά και στα μέλη τους, προκειμένου να περιφρουρήσουν τον αυριανό αγώνα ως εκδήλωση αθλητικού φίλαθλου πνεύματος και να σταθούν εμπόδιο σε ρατσιστικές, εθνικιστικές και μισαλλόδοξες συμπεριφορές εναντίον των δεκάδες χιλιάδων Αλβανών που ζουν στη χώρα μας.

    »Η πιθανή επανάληψη κλίματος εκφοβισμού και του ρατσιστικού πογκρόμ δεν θα μπορεί να καλυφθεί εκ των υστέρων με υποκριτικές δηλώσεις».

    [06] Ο Β. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2005 (21:46 UTC+2)

    Τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι ήπιας προσαρμογής σε μια κρίσιμη διετία που πρέπει να περάσουμε, δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό.

    Πρόσθεσε, δε, ότι τα μέτρα δεν αγγίζουν τα χαμηλά εισοδήματα, ενώ είναι αναγκαία για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτό το στάδιο.

    [07] Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΞΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2005 (21:18 UTC+2)

    Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, καταδίκασε τις ενέργειες μικρής ομάδας θεατών του αγώνα ποδοσφαίρου των Ελπίδων Ελλάδας - Αλβανίας.

    «Ενέργειες μισαλλοδοξίας και φανατισμού είναι εντελώς ξένες με το πνεύμα του αθλητισμού. Οι σημερινές ασχήμιες μιας μικρής μερίδας, μόνο κατ' όνομα, φιλάθλων, καταδικάζονται απερίφραστα από τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων».

    [08] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2005 (21:03 UTC+2)

    Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων θα πρέπει να παίζει ρόλο συμφιλιωτή σε μια περιοχή που είναι εστία έντασης ιστορικών αντιπαραθέσεων, όπως αρμόζει σε μια οικουμενική αντίληψη της ορθοδοξίας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    «Συστήσαμε και συστήνουμε σε όλους τους τόνους, όταν ήμασταν και κυβέρνηση, αυτός να είναι ο ρόλος αυτού του Πατριαρχείου. Δυστυχώς, τα φαινόμενα και τα γεγονότα φαίνονται ότι, έχουν πάρει μια άλλη τροπή, με σημαντικά προβλήματα όχι μόνο για την Ορθοδοξία εκεί, και το Πατριαρχείο, αλλά και για την εικόνα της ίδιας της χώρας μας, που ξεφεύγει από τα στενά εκκλησιαστικά ζητήματα, στην περιοχή, και βεβαίως, και στον Αραβικό κόσμο», υπογράμμισε.

    «Μια σχέση με τον αραβικό κόσμο που έχουμε πασχίσει εμείς, ιδιαίτερα εμείς ως Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, και όχι μόνο, και να διατηρήσουμε και να αναδείξουμε και να σφυρηλατήσουμε. Και γι' αυτό οι ευθύνες και της ελληνικής πολιτείας, ευθύνες που έχουν σχέση με τη λειτουργία της Εκκλησίας και εντός της Ελλάδας, αλλά και τη σχέση της Ορθοδοξίας και εκτός Ελλάδας, είναι μεγάλες. Και βεβαίως, θα καταθέσουμε κι εμείς τις δικές μας προτάσεις και σκέψεις για διέξοδο σ' αυτό το μεγάλο, θέμα, που αφορά όλο τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία», υπογράμμισε.

    [09] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2005 (20:58 UTC+2)

    Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας σε δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Εκτός από το ότι είναι προδήλως λυπηρό, προκαλεί πλέον και ιδιαίτερη εντύπωση και εγείρει πολλά ερωτηματικά το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου εξακολουθεί, μόνος αυτός, να μην συμπαρατάσσεται στην κοινή προσπάθεια για την υπεράσπιση του Συντάγματος και της διαφάνειας.

    »Για τα περί αξιοπιστίας, τα οποία επικαλείται ο κ. Παπανδρέου, του θυμίζουμε αυτά που γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες και ο ίδιος θέλει να ξεχνά. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ εμφάνιζαν τόσο στους Έλληνες πολίτες, όσο και στους κοινοτικούς εταίρους, μια κραυγαλέα ψευδή εικόνα που διέσυρε τη χώρα και καταρράκωσε το κύρος της. Αντί μεγαλόστομων εκφράσεων, ο κ. Παπανδρέου ας ζητήσει πρώτα συγγνώμη για μια πολιτική την οποία και ο ίδιος ως υπουργός συνδιαμόρφωσε όλα αυτά τα χρόνια».

    [10] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΒΕΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2005 (21:53 UTC+2)

    Αναγκαία, προκειμένου να υπάρξουν πόροι για τη συμμόρφωση της ελληνικής οικονομίας προς τις επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας, χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) Δρακούλης Φουντουκάκος.

    Πάντως, ο κ.Φουντουκάκος επισήμανε ότι σε κάθε περίπτωση αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης, οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να εκφράσουν ευαρέσκεια, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε διαρθρωτικές αλλαγές, ιδιωτικοποιήσεις και συγχωνεύσεις υπηρεσιών του δημόσιου τομέα προκειμένου να περιορισθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα.

    «O παραγόμενος πλούτος από τις επιχειρήσεις θα πρέπει να διαχέεται στα ασθενέστερα στρώματα και το παράδειγμα πρέπει να το δώσει το ίδιο το κράτος με τον περιορισμό της σπατάλης», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

    [11] Η ΓΣΕΒΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2005 (21:38 UTC+2)

    Ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση των δυνατοτήτων του οικογενειακού εισοδήματος, ακρίβεια, συρρίκνωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων και λιγότερες θέσεις εργασίας θα σημάνει η αύξηση της έμμεσης φορολογίας (ΦΠΑ) σε είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης (τρόφιμα κλπ) κατά 13,5 % και στα υπόλοιπα κατά 5,5%, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), σχολιάζοντας τα νέα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

    «Σε ότι αφορά τις πολυδιαφημισμένες σπατάλες του Δημοσίου και το λαθρεμπόριο πετρελαίου, ευχές και ελπίδες για τον περιορισμό τους στο μέλλον. Η συρρίκνωση δε του τζίρου των Μικρών επιχειρήσεων, ασφαλώς θα σημάνει περισσότερα λουκέτα και φυσικά η κατάσταση δεν θα ανατραπεί, όταν δεν υπάρχουν χρήματα στην αγορά προς κατανάλωση από το να παραμένουν τα καταστήματα σε 24ωρη βάση ανοικτά. Σε ότι δε αφορά την ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας και των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα της μεγαλύτερης βιομηχανίας μας του Τουρισμού, μπορεί να αντιληφθεί κανείς τις συνέπειες», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    [12] ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΟ ΘΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2005 (21:28 UTC+2)

    Από την 1η Απριλίου τίθεται σε ισχύ το θερινό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ).

    Ειδικότερα, από την ερχόμενη Παρασκευή έως και την 30η Ιουνίου και από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και την 31η Οκτωβρίου, ο ΕΣΘ προτείνει τα εμπορικά καταστήματα να λειτουργούν Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο από τις 10 το πρωί έως και τις 3 το μεσημέρι και κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

    Κατά το διάστημα από την 1η Ιουλίου έως και την 31η Αυγούστου, ο Εμπορικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης, προτείνει τη Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο τα καταστήματα να ανοίγουν στις 9 το πρωί και να λειτουργούν έως τις 3 το μεσημέρι. Τις υπόλοιπες ημέρες -Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή- ο ΕΣΘ προτείνει τα εμπορικά καταστήματα να ακολουθήσουν το εξής σπαστό ωράριο: να ξεκινούν τη λειτουργία τους στις 9 το πρωί και να κλείνουν στις 2.30 το μεσημέρι και από τις 5.30 το απόγευμα έως και τις 9 το βράδυ.

    [13] ICAP: ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΑΡΤΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2005 (19:22 UTC+2)

    Ανοδική τάση, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 5%, παρουσίασε τη χρονική περίοδο 1995-2004 η εγχώρια κατανάλωση βιομηχανοποιημένου ψωμιού (ψωμί σε μορφή φρατζόλας ή καρβελιού, ψωμί για τοστ, ψωμί τύπου Γερμανίας, αρτίδια-rolls για hamburgers και sandwiches), σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλαδικής μελέτης «Τυποποιημένα Αρτοπαρασκευάσματα» που εκπόνησε η εταιρία Οικονομικών Πληροφοριών, Εκδόσεων και Συμβούλων Επιχειρήσεων ICAP.

    Ειδικότερα, η κατανάλωση βιομηχανοποιημένου - συσκευασμένου ψωμιού σε μορφή φρατζόλας ή καρβελιού παρουσίασε μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 6%, ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός ανάπτυξης της εγχώριας κατανάλωσης βιομηχανοποιημένου ψωμιού για τοστ διαμορφώθηκε σε 5% και του συσκευασμένου ψωμιού τύπου Γερμανίας σε 6%.

    Η εγχώρια κατανάλωση των τυποποιημένων rolls για hamburgers και για sandwiches σημείωσε αυξητικές τάσεις το χρονικό διάστημα 1995-2002 (με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 4%), ενώ τη διετία 2003-2004 ακολούθησε πτωτική πορεία με μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης 5%.

    Η εγχώρια κατανάλωση συσκευασμένων φρυγανιών παρουσίασε αυξομειώσεις το χρονικό διάστημα 1995-2004, ενώ η αγορά των παξιμαδιών σουηδικού τύπου ακολούθησε πτωτική πορεία τη χρονική περίοδο 1997-2004, με μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης 6,5%. Η εγχώρια φαινομενική κατανάλωση των τυποποιημένων κριτσινιών εμφάνισε σε γενικές γραμμές αυξητικές τάσεις το χρονικό διάστημα 1995-2004, με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 2%.

    Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της μελέτης, ο κλάδος των τυποποιημένων αρτοπαρασκευασμάτων χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, γεγονός το οποίο προκαλεί έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων. Ο υφιστάμενος ανταγωνισμός ενισχύεται περαιτέρω λόγω της διάθεσης στην αγορά ποικιλίας παρεμφερών προϊόντων, ανταγωνιστικών των τυποποιημένων αρτοπαρασκευασμάτων, είτε από τα ίδια κανάλια διανομής, είτε από τα αρτοποιεία. Στα πλαίσια αυτά, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση ή στην αύξηση του μεριδίου τους, προβαίνοντας σε προωθητικές ενέργειες και στη δημιουργία νέων προϊόντων.

    Οι μεγάλες αρτοβιομηχανίες διαθέτουν σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό που τους δίνει τη δυνατότητα να παράγουν ποικιλία αρτοπαρασκευασμάτων σε μεγάλες ποσότητες και με μικρότερο κόστος παραγωγής από το αντίστοιχο των αρτοποιείων. Παράλληλα, η τάση η οποία επικρατεί για την πραγματοποίηση μαζικών αγορών από τους καταναλωτές μέσω των σούπερ μάρκετ ευνοεί τη ζήτηση των εξεταζόμενων προϊόντων.

    Από την άλλη πλευρά, ορισμένες μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ διατηρούν εντός των καταστημάτων τους ειδικά τμήματα διάθεσης φρέσκου ψωμιού και ποικιλίας αρτοπαρασκευασμάτων σε μη τυποποιημένη μορφή, με αποτέλεσμα να αποσπούν μερίδιο αγοράς από τα συσκευασμένα προϊόντα τα οποία διαθέτουν οι μεγάλες αρτοβιομηχανίες. Επίσης, η διάθεση τυποποιημένων αρτοπαρασκευασμάτων ιδιωτικής ετικέτας (private label) από αλυσίδες σούπερ μάρκετ, έχει ως αποτέλεσμα την όξυνση του υφιστάμενου ανταγωνισμού στον κλάδο.

    [14] Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: "ΤΑ ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΑΦΑΙΜΑΞΟΥΝ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ"

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2005 (19:07 UTC+2)

    «Τα φοροεισπρακτικά κυβερνητικά μέτρα θα αφαιμάξουν διπλά τους εργαζόμενους» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος για την οικονομική και κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης.

    Ολόκληρη η δήλωση του κ. Λαφαζάνη έχει ως εξής:

    «Η κυβέρνηση της ΝΔ αθετώντας πλήρως όλες τις δεσμεύσεις της ανακοίνωσε, μετά και την πρωτοφανή αύξηση των διοδίων, ένα άγριο πακέτο φοροεισπρακτικών μέτρων και περικοπής δαπανών, το οποίο θα πληρώσει πανάκριβα ο ελληνικός λαός, ιδιαίτερα οι οικονομικά ασθενέστερες τάξεις, σε μια περίοδο, μάλιστα, πτώσης των ρυθμών ανάπτυξης, νέας εισοδηματικής λιτότητας και καλπάζουσας ακρίβειας.

    »Τα φοροεισπρακτικά κυβερνητικά μέτρα θα αφαιμάξουν διπλά τους εργαζόμενους μιας και θα τα πληρώσουν τόσο με την αύξηση της φορολογίας όσο και με την γενικευμένη εκτίναξη του πληθωρισμού, που θα έχουν ως συνέπεια. Ταυτόχρονα οι εκτεταμένες περικοπές κρατικών δαπανών που ανακοινώθηκαν είναι βέβαιο ότι, παρά τους περί του αντιθέτου κυβερνητικούς ισχυρισμούς θα έχουν ως αποτέλεσμα νέα μείωση των ήδη χαμηλών κοινωνικών δαπανών και των δημοσίων επενδύσεων, με βαρύτατες αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία.

    »Η πολιτική της κυβέρνησης με τα μέτρα που δημοσιοποιήθηκαν αποκαλύπτει χωρίς περιστροφές το σκληρό αντικοινωνικό και ταξικό της πρόσωπο. Διότι την ίδια ώρα που επιβάλλονται νέοι φόροι στους οικονομικά ασθενέστερους, έχουν θεσπιστεί σειρά φορολογικών μειώσεων για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ προωθούνται και νέες φορολογικές ελαφρύνσεις στα μεγάλα εισοδήματα.

    »Η πρόσφατη ιστορία αυτού του τόπου έχει καταντήσει υπόθεση αλλεπάλληλων περιόδων με βαρύτατες θυσίες του ελληνικού λαού, οι οποίες όχι μόνο πάνε χαμένες, αλλά και μετατρέπονται σε υπερκέρδη και πλούτο για τους λίγους.

    »Για άλλη μια φορά, όπως έγινε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, το αυξημένο δημοσιονομικό έλλειμμα και δημόσιο χρέος δεν θα το πληρώσουν όσοι κέρδισαν και επιδοτήθηκαν από αυτή την εξέλιξη, αλλά κυρίως οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, οι οποίοι βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να χειροτερεύει συνεχώς, με αποτέλεσμα να διευρύνεται η ήδη υπέρογκη νέα φτώχεια στην Ελλάδα».

    [15] Ο ΑΣΝΤΑΟΥΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕ ΤΟΝ ΤΣΟΒΙΤΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ- ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ

    Σεράγεβο, 29 Μαρτίου 2005 (19:40 UTC+2)

    Στην απομάκρυνση του Ντράγκαν Τσόβιτς, του εκπροσώπου της κροατικής κοινότητας στη συλλογική προεδρία της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης προχώρησε την Τρίτη ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη βαλκανική αυτή χώρα, Πάντι Άσνταουν.

    Σε γραπτή δήλωσή του που έδωσε στη δημοσιότητα, ο Τσόβιτς χαρακτηρίζει την απομάκρυνσή του παράνομη και προσχεδιασμένη και επισημαίνει: «Αυτοί που έλαβαν αυτή την απόφαση και ξεκίνησαν αυτή τη διαδικασία, θα ολοκληρώσουν την αποστολή τους και θα πρέπει εμείς να ανοικοδομήσουμε αυτή τη χώρα».

    Ο Άσνταουν ανακοίνωσε την Τρίτη την απομάκρυνση του Τσόβιτς από την προεδρία έως ότου συνεχίζει να εκκρεμεί εναντίον του η δίωξη της Εισαγγελίας για απάτη και φοροδιαφυγή στην υπόθεση Lijanovici.

    Σημειώνεται ότι εκτός του Τσόβιτς, για την υπόθεση "Lijanovici" θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, στις 30 Μαΐου, οπότε και ξεκινά η δίκη, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Μάτε Τάντιτς, ο καθηγητής Δικαίου, Ζντράβκο Λούτσιτς και οι τέσσερις συνιδιοκτήτες της εταιρείας, οι οποίοι κατηγορούνται για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων. Τα τέσσερα μέλη της οικογένειας Ιβάνκοβιτς- Λιγιάνοβιτς (Γιόζα, Μλάντεν, Γιέρκα και Σλάβε) κατηγορούνται, επίσης, για πλαστογραφία και απάτη, σύσταση ή συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα από κοινού με τους Τσόβιτς και Λούτσιτς.

    Βάσει του κατηγορητηρίου, ο Τσόβιτς κατηγορείται, επίσης, για κατάχρηση εξουσίας από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας, τον Ιούνιο του 2000, οπότε και φέρεται να χορήγησε προνομιακό καθεστώς εκτελωνισμού των προϊόντων που εισήγαγε η εταιρεία "Lijanovici". Ο Τσόβιτς κατηγορείται, επίσης, ότι δωροδόκησε τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Μάτε Τάντιτς, το 2003.

    [16] ΤΟΥΡΚΙΑ: 38 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΙΡΑΝΟΥΣ

    Άγκυρα, 29 Μαρτίου 2005 (19:31 UTC+2)

    Τριάντα οχτώ άτομα τραυματίστηκαν, όταν λεωφορείο με ιρανικές πινακίδες ανατράπηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σε κεντρικό οδικό άξονα της πόλης Τουτάκ της επαρχίας Άγκρι, στην ανατολική Τουρκία.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το λεωφορείο μετέφερε συνολικά 45 Ιρανούς πολίτες.

    Οι τραυματίες διακομίστηκαν αμέσως στα γύρω νοσοκομεία προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

    [17] ΜΕΣΙΤΣ: Η ΚΡΟΑΤΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑ

    Ζάγκρεμπ, 29 Μαρτίου 2005 (18:52 UTC+2)

    Η Κροατία στηρίζει πλήρως την αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, επανέλαβαν ο πρόεδρος της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς, και ο πρόεδρος του κροατικού κοινοβουλίου, Βλαντίμιρ Σεκς, στις χωριστές συναντήσεις που είχαν την Τρίτη με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, Βλάντο Μπούτσκοφσκι.

    Ο Κροάτης πρόεδρος επανέλαβε ότι η χώρα του στηρίζει την αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα από όλα τα διεθνή φόρα και τους διάφορους οργανισμούς, σημειώνοντας ότι το Ζάγκρεμπ θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός και ο Κροάτης πρόεδρος συμφώνησαν, επίσης, ότι οι δυο χώρες θα πρέπει να ενισχύσουν τη μεταξύ τους συνεργασία στον δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), με τον Μπούτσκοφσκι να επαναλαμβάνει ότι τόσο η χώρα του και η Κροατία όσο και η Αλβανία αναμένουν πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ εντός του 2006.

    Οι δυο αξιωματούχοι συμφώνησαν, επίσης, ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης της μεταξύ τους οικονομικής συνεργασίας.

    [18] Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΣΚ

    Τίρανα, 29 Μαρτίου 2005 (18:46 UTC+2)

    Tις φήμες ότι στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές θα είναι υποψήφιος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, διέψευσε κατηγορηματικά ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι.

    Κατά τον κ.Μεϊντάνι, ο οποίος είναι μέλος της Γενικής Διευθυντικής Επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, οι φήμες περί υποψηφιότητάς του στις εκλογές, προωθήθηκαν ή από τον Τύπο, ή από το ίδιο το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

    O κ. Μεϊντάνι αποκάλυψε ότι του έγιναν προτάσεις από ορισμένα αριστερά κόμματα να είναι υποψήφιος βουλευτής, όχι όμως από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ο κ.Μεϊντάνι δεν θέλησε να αποκαλύψει τα κόμματα, ωστόσο σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας δέχθηκε προτάσεις από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης.

    -Κλέαρχος Λιάτης-

    [19] ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ-ΜΟΪΣΙΟΥ

    Τίρανα, 29 Μαρτίου 2005 (17:50 UTC+2)

    Μεγάλη δημοσιότητα δίνουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, ηλεκτρονικά και έντυπα, στη συνάντηση, χθες στα Γιάννενα, των Προέδρων της Αλβανίας, Αλφρεντ Μοϊσίου και της Ελλάδας, Κάρολου Παπούλια.

    Ο τηλεοπτικός σταθμός "Top Channel" σχολίασε ότι η συνάντηση Παπούλια- Μοϊσίου επιβεβαίωσε τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας. Οι δυο Πρόεδροι τόνισαν ότι οι καλές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών συμβάλουν στη σταθερότητα της περιοχής. Ο κ. Μοϊσίου ευχαρίστησε τον κ.Παπούλια για την βοήθεια που η Ελλάδα παρέχει στους Αλβανούς μετανάστες. Στη συνάντηση συζητήθηκε και ο επικείμενος ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των εθνικών ομάδων Ελλάδος-Αλβανίας. Η συζήτηση αυτή ήταν και μία προσπάθεια για την εκτόνωση της κατάστασης ενόψει του αγώνα, σχολίασε το "Top Channel".

    Η εφημερίδα "Σέκουλι" αφού αναφέρει ότι οι δύο Πρόεδροι επιβεβαίωσαν τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδος, τονίζει ότι ο κ. Μοϊσίου επέρριψε ευθύνες στο υπουργείο Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού της Αλβανίας σχετικά με το πολυσυζητημένο θέμα των εισιτηρίων για τους Αλβανούς φιλάθλους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ.Μοϊσίου δήλωσε στους Αλβανούς δημοσιογράφους ότι το συγκεκριμένο αλβανικό υπουργείο θα έπρεπε να είχε λάβει από καιρό μέτρα για την εξασφάλιση των εισιτηρίων για τους Αλβανούς φιλάθλους.

    Η "Κορριερι" σε άρθρο της με τίτλο "Μοϊσίου- Παπούλιας: Πολύ καλές οι σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδος", σχολιάζει ότι στη χθεσινή άτυπη συνάντησή τους οι δύο Πρόεδροι επιβεβαίωσαν τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η εφημερίδα τονίζει επίσης ότι οι Μοϊσίου και Παπούλιας συμφώνησαν η επόμενη συνάντησή τους να πραγματοποιηθεί στο Αργυρόκαστρο ή στους Αγίους Σαράντα.

    Η "Πανοράμα" γράφει μεταξύ άλλων ότι ο κ.Παπούλιας τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι συναντήσεις των δυο Προέδρων συμβάλουν στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Στη συνάντηση Μοϊσίου-Παπούλια και τις δηλώσεις τους για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, αναφέρονται και οι εφημερίδες "Αλμπάνια", "Ντίτα", "Μπαλκάν", "Τέμα" και "Μετροπόλ".

    -Κλέαρχος Λιάτης-

    [20] ΝΙΚΗ ΜΕ... ΑΠΡΟΟΠΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΛΠΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2005 (19:44 UTC+2)

    Η άσχημη ενέργεια κάποιων ανεγκέφαλων να σπάσουν το κοντάρι που στήριζε την αλβανική σημαία και κατόπιν να την σκίσουν ήταν το γεγονός που αμαύρωσε την αναμέτρηση της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου των ελπίδων με την αντίστοιχη της Αλβανίας που έγινε στο γήπεδο της Ν. Σμύρνης. Μάλιστα πριν την έναρξη της συνάντησης, μερίδα «ανεγκέφαλων» επιτέθηκαν σε νεαρό Αλβανό που επέβαινε σε μοτοσικλέτα έξω από το γήπεδο, ενώ κατά την διάρκεια ανάκρουσης του εθνικού ύμνου της Αλβανίας, δεν έλειψαν οι αποδοκιμασίες.

    Στον αγωνιστικό τομέα η εθνική μας ομάδα, επικράτησε με 2-0 και διατήρησε τις ελπίδες της για πρόκριση στα πλέι-οφ και εν συνεχεία στην τελική φάση της διοργάνωσης. Τα δύο τέρματα πέτυχαν ο Μάντζιος στο 21' και ο Παππάς στο 75`. Κλασικές ευκαιρίες για γκολ είχαν στο 6` ο Λαγός και στο 41΄ ο Σαμαράς.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Μαζίνσκας (Λιθουανία). Κίτρινες κάρτες αντίκρισαν οι: Μούτσα, Πετκάκης, Ντρέκα, Παπαζαχαρίας, Πλιάγκας, Κράγια, ενώ κόκκινη είδε ο Παπαζαχαρίας (δεύτερη κίτρινη).

    ΕΛΛΑΔΑ: Σηφάκης, Πετκάκης, Λεοντίου, Παπαδόπουλος, Παπαζαχαρίας, Τζιόλης, Πλιάγκας (69` Παππάς), Γουνδουλάκης (89` Φυτανίδης), Μάντζιος (71` Λιαπάκης), Σαμαράς, Λαγός.

    ΑΛΒΑΝΙΑ: Λάνι, Βανγκέλι (34` Κράγια), Μούτσα, Ντρέκα, Μπάρκα, Μίλε, Μποσνάκου (76` Μπέγκα), Χαλάτσι, Σαλίχι, Κάπια, Μουζάκα.

    [21] ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ: ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΠΑΟ ΚΑΙ ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2005 (19:26 UTC+2)

    Την πρόκριση στα προημιτελικά της Ευρωλίγκα θα διεκδικήσουν την Τετάρτη ο ΠΑΟ και η ΑΕΚ. Η πρόκρισή τους στην προημιτελική φάση βρίσκεται στα δικά τους χέρια. Στον ΠΑΟ δεν αρκεί μία απλή νίκη απέναντι στην Κλιμάμιο Μπολόνια, την οποία υποδέχεται στο ΟΑΚΑ (20.10, Supersport), χρειάζεται διαφορά 5 πόντων για να προκριθεί ως δεύτερος και 18 για να πάρει την πρώτη θέση στον όμιλό του.

    Η ΑΕΚ χρειάζεται νίκη έστω και με έναν πόντο, αλλά έχει πολύ δύσκολη αποστολή καθώς αντιμετωπίζει την Εφές Πίλσεν στο Αμπντί Ιπεκτσί της Κωνσταντινούπολης (20.10, Supersport 2). Αν κερδίσει η Ενωση, προκρίνεται ως πρώτη στον όμιλο, αν χάσει, αποκλείεται εκτός εάν η Μπενετόν χάσει στην Πολωνία από την Πρόκομ Τρεφλ.

    [22] ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ: ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ "ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΣΣΗΣ"

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2005 (18:59 UTC+2)

    Το τάεκβοντο έχει την... τιμητική του αυτήν την εβδομάδα στην Βόρεια Ελλάδα. Η Ένωση Τάεκβοντο Βορείου Ελλάδος (Ε.ΤΑ.Β.Ε.) διοργανώνει το 3ο ανοιχτό διασυλλογικό πρωτάθλημα, το οποίο φέρνει την επωνυμία του Σταμάτη Κάσση, μεγάλου δασκάλου του τάεκβοντο.

    Η φετινή διοργάνωση θα διεξαχθεί στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, με την συμμετοχή 500 αθλητών, από περίπου 60 συλλόγους από όλη την Ελλάδα. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις κατηγορίες ανδρών, γυναικών, εφήβων, νεανίδων, παίδων και κορασίδων.

    Οι έφηβοι και οι νεανίδες, που θα διακριθούν θα στελεχώσουν την επίλεκτη ομάδα Βορείου Ελλάδας στις δύο συγκεκριμένες κατηγορίες. Ο πρόεδρος της Ένωσης Χρήστος Μανώλης κάνει λόγο για μια πραγματική γιορτή του αθλήματος: «Οι φίλοι του τάεκβοντο θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αγώνες επιπέδου, σε μια διοργάνωση, που τιμούν με την παρουσία τους πολλοί σύλλογοι από όλη την χώρα. Το σήμερα και το αύριο του αθλήματος θα δώσει το παρών στο γυμναστήριο του Πολυγύρου, προσφέροντας μοναδικές συγκινήσεις στους φιλάθλους, που θα δουν τους αγώνες».

    [23] ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: Ο ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕΙ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2005 (18:54 UTC+2)

    Μακριά από την διάκριση έμεινε ο Βασίλης Αναστόπουλος, ο οποίος συμμετείχε μαζί με την ομάδα του την Volksbank Ideal σε διεθνή αγώνα, κατηγορίας 1.1, που πραγματοποιήθηκε στην Γερμανία.

    Ο Ελληνας αθλητής αν και ξεκίνησε δυνατά τον αγώνα, δεν κατάφερε να παραμείνει στο γκρουπ των πρωτοπόρων, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει τελικά να τερματίσει τον αγώνα. «Σε τέτοιους αγώνες αν η διαφορά σου από το γκρουπ των πρωτοπόρων είναι μεγαλύτερη των τριών λεπτών, τότε υποχρεωτικά εγκαταλείπεις. Ξεκίνησα καλά, αλλά στην συνέχεια δεν κατάφερα να... ξεκολλήσω από το γκρουπ των τελευταίων πενήντα αθλητών» επισήμανε ο Βασίλης Αναστόπουλος και συμπλήρωσε: «Ο αγώνας ήταν πολύ δύσκολος, καθώς συμμετείχαν πολλοί αθλητές, παγκοσμίου επιπέδου. Η ομάδα μου γενικά είχε μια καλή παρουσία, καθώς ένας αθλητής μας κατάφερε να πλασαριστεί ανάμεσα στην πρώτη 25άδα» κατέληξε ο κορυφαίος Έλληνας ποδηλάτης.

    Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού του Αναστόπουλου έχει προγραμματισθεί για την Κυριακή στην Αυστρία, όπου θα λάβει μέρος σε έναν ακόμα διεθνή αγώνα. Η μεγάλη πρόκληση πάντως για τον αθλητή θα είναι η συμμετοχή του σε έναν διεθνή γύρο της Ιταλίας, πέντε ημερών, που θα διεξαχθεί το διάστημα 6-10 Απριλίου.

    [24] ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2005 (18:44 UTC+2)

    Tην ευκαιρία να ζήσουν από κοντά τη μαγεία του στίβου, αλλά και να έρθουν σε επαφή με Έλληνες Ολυμπιονίκες, θα έχουν νεαροί μαθητές. Στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου Πολιτισμού «Ανοιχτά στάδια- Η γιορτή του Ολυμπισμού συνεχίζεται», την Πέμπτη 31 Μαρτίου στο Ολυμπιακό στάδιο (10π.μ.) θα βρεθούν 530 μαθητές της Α' Γυμνασίου.

    Εκεί θα επιστρέψουν και έξι από τους Έλληνες αθλητές που πρόσφεραν στο ίδιο στάδιο μεγάλες συγκινήσεις στους φιλάθλους. Ο λόγος για την Φανή Χαλκιά, την Αθανασία Τσουμελέκα, την Αναστασία Κελεσίδου, την Χρυσοπηγή Δεβετζή, την Μιρέλα Μανιάνι και τον Χρήστο Μελέτογλου, που μαζί με προπονητές και κριτές, θα κάνουν επίδειξη στους μαθητές στα αγωνίσματα 100μ., τριπλούν, δισκοβολία, ύψος και ακοντισμός, ενώ στη συνέχεια θα δοκιμάσουν και οι ίδιοι οι μαθητές τις δυνάμεις τους.

    [25] ΛΙΒΑΝΟΣ: ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΙ

    Βηρυτός, 29 Μαρτίου 2005 (20:12 UTC+2)

    Την παραίτησή του αναμένεται να υποβάλει εντός του επόμενου 48ώρου ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Όμαρ Καράμι, ο οποίος δεν κατόρθωσε να πείσει ορισμένες από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στην κυβέρνησή του προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές τον προσεχή Μάιο.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενο μαρτυρίες στενών συνεργατών του πρωθυπουργού του Λιβάνου, ο Καράμι, ο οποίος είχε παραιτηθεί εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων πριν από περίπου έναν μήνα, αλλά επαναδιορίστηκε πρωθυπουργός με την προοπτική του σχηματισμού μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, σκοπεύει να υποβάλει εκ νέου την παραίτησή του.

    «Περιμένω ότι ο Καράμι θα παραιτηθεί την Πέμπτη» δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Περιβάλλοντος του Λιβάνου, Ουιάμ Ουαχάμπ, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό. Τις δηλώσεις Ουαχάμπ επιβεβαίωσε λίγη ώρα αργότερα στενός συνεργάτης του Καράμι.

    Εάν τελικά ο πρωθυπουργός του Λιβάνου παραιτηθεί, ο πρόεδρος Εμίλ Λαχούντ θα πρέπει να έχει διαβουλεύσεις με τους βουλευτές για τον διορισμό νέου πρωθυπουργού, μια διαδικασία που ενδέχεται να καθυστερήσει τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.

    [26] ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: ΕΙΚΟΣΙ ΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΤΩΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΣΕ ΧΑΡΑΔΡΑ

    Καράκας, 29 Μαρτίου 2005 (19:27 UTC+2)

    Είκοσι πέντε νεκροί και τουλάχιστον 41 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός από τη μοιραία πτώση λεωφορείου από λόφο σε χαράδρα πενήντα μέτρων, σε κεντρική οδική αρτηρία της Βενεζουέλας.

    Το μοιραίο λεωφορείο εκτελούσε το δρομολόγιο Καράκας - Ματουρίν, όταν σε μια στροφή, περίπου 16 χλμ από το Καράκας, έπεσε από λόφο σε χαράδρα περίπου 50 μέτρων, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 25 από τους επιβάτες.

    [27] ΜΟΝΑΚΟ: ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΝΙΕ

    Μονακό, 29 Μαρτίου 2005 (19:09 UTC+2)

    Σταθεροποιήθηκε η κατάσταση υγείας του πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό, αλλά η διάγνωση αυτή ανακοινώθηκε την Τρίτη με μεγάλη επιφύλαξη από την πλευρά των ανακτόρων και της ιατρικής ομάδας που τον παρακολουθεί, λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο 81 ετών μονάρχης.

    Μετά από τρεις συνεχείς αιμοκαθάρσεις, η κατάσταση της υγείας του Ρενιέ παρουσιάζει μεν κάποια βελτίωση, αλλά τα προβλήματα στην καρδιά, στους πνεύμονες και στα νεφρά παραμένουν σοβαρά.

    [28] ΟΥΓΚΑΝΤΑ: ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΓΑΜΙΑ

    Καμπάλα, 29 Μαρτίου 2005 (19:06 UTC+2)

    Εκατοντάδες μουσουλμάνοι της Ουγκάντας διαδήλωσαν την Τρίτη στους δρόμους της πρωτεύουσας Καμπάλα, διαμαρτυρόμενοι για τους περιορισμούς που σκοπεύει να θέσει η κυβέρνηση στην πολυγαμία, που, όπως υποστηρίζουν, έρχονται σε αντίθεση με τη θρησκεία τους.

    Σημειώνεται ότι το Ισλάμ επιτρέπει σε έναν μουσουλμάνο να έχει έως τέσσερις συζύγους, βάσει ορισμένων προϋποθέσεων, βασικότερη εκ των οποίων είναι να παράσχει σε όλες ίση μεταχείριση και ίσα δικαιώματα.

    Το κοινοβούλιο της Ουγκάντας επεξεργάζεται νομοσχέδιο, βάσει του οποίου οι μουσουλμάνοι της χώρας θα πρέπει να ζητούν την άδεια της πρώτης συζύγου τους προκειμένου να προχωρήσουν σε νέο γάμο.

    «Ο ισλαμικός νόμος υπάρχει από τότε που ο Αλλάχ τον μεταλαμπάδευσε στον προφήτη Μωάμεθ και δεν μπορεί να ξαναγραφεί τώρα» δήλωσε στο Reuters ένας από τους περίπου 1.000 διαδηλωτές.

    [29] ΚΙΡΓΙΣΙΑ: ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΖΗΤΕΙ Ο ΜΠΑΚΙΕΦ

    Μπισκέκ, 29 Μαρτίου 2005 (19:03 UTC+2)

    Έρευνα για τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας, με την κατάληψη του κοινοβουλίου από οπαδούς της αντιπολίτευσης, σκοπεύει να ξεκινήσει ο εκτελών χρέη προέδρου στην Κιργισία, Κουρμανμπέκ Μπακίεφ, ο οποίος πρωτοστάτησε στα γεγονότα που οδήγησαν στη φυγή του προέδρου Ασκάρ Ακάγεφ.

    Στο μεταξύ, ο έκπτωτος πρόεδρος Ακάγεφ, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Μόσχας δήλωσε ότι αυτός είναι ο μόνος «νόμιμος» ηγέτης της Κιργισίας και ξεκαθάρισε πως δεν έχει καμιά πρόθεση να παραιτηθεί των προεδρικών του καθηκόντων.

    «Είμαι στη Ρωσία, κάπου έξω από τη Μόσχα Δεν έχω παραιτηθεί από πρόεδρος. Είμαι ο μόνος νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος της Κιργισίας. Προς το παρόν δεν βλέπω κανέναν λόγο να παραιτηθώ» είπε χαρακτηριστικά ο Ακάγεφ, μιλώντας στο ράδιο «Ekho Moskvyi»

    Ο Μπακίεφ από την πλευρά του δηλώνει έτοιμος να συστήσει μια επιτροπή, η οποία θα αναλάβει τη διερεύνηση των γεγονότων που ακολούθησαν την κατάληψη του κοινοβουλίου από τους διαδηλωτές.

    Η κίνηση αυτή του Μπακίεφ ερμηνεύτηκε από τους πολιτικούς παρατηρητές ως μια προσπάθεια να λάβει αποστάσεις από τους διαδηλωτές που εισέβαλαν στο κτίριο, εξέλιξη μετά από την οποία ακολούθησαν εκτεταμένες λεηλασίες στην πρωτεύουσα Μπισκέκ.

    [30] ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΛΤΟΥ ΣΑΧΤΟΥΡΗ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2005 (21:30 UTC+2)

    «Ο Μίλτος Σαχτούρης έφυγε και γύρω μας λάμπει το κενό», επισημαίνει το Τμήμα Πολιτισμού του Συνασπισμού, που επιλέγει να αποχαιρετίσει τον εκλιπόντα με ένα δικό του ποίημα:

    «Ο ένας να μιλάει για ένα Μάρτυρα

    κι' ο άλλος ν' απαντάει για έναν ποντικό

    ο ένας να μιλάει για έναν Άγιο

    κι' ο άλλος ν' απαντάει για ένα σκύλο

    Και είναι τότε που μέσα στη μαυρίλα

    είδα τον Ποιητή ολομόναχο

    και γύρω του να λάμπει

    το κενό».

    [31] ΑΥΡΙΟ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2005 (20:10 UTC+2)

    Αύριο (Τετάρτη), 30 Μαρτίου, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ., θα παρουσιαστεί ζωντανά σε μεγάλη εκδήλωση το νέο C.D. του 4ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών Θεσσαλονίκης με τον τίτλο «Η Μαρμαρυγή των Άστρων», σε μουσική Παντελή Τερεζάκη και ποίηση Βασίλη Σαρησάββα.

    Στο έργο συμμετέχουν οι τραγουδιστές Βασίλης Λέκκας, Μανόλης Χατζημανώλης, Ηλίας Κλωναρίδης, η τετράφωνη χορωδία νέων «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος», η παιδική χορωδία του 4ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών και στην αφήγηση η ηθοποιός Φιλαρέτη Κομνηνού.

    Η εκδήλωση γίνεται με τη συμπαράσταση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και όλα τα έσοδα από την πώληση του δίσκου θα διατεθούν για την ανέγερση Δημοτικού σχολείου στην Αφρική.

    Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

    [32] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΠΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΙΛΤΟΥ ΣΑΧΤΟΥΡΗ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2005 (20:00 UTC+2)

    Τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο του Μίλτου Σαχτούρη εξέφρασαν η Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη Πετραλιά, ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ. Χρήστος Ζαχόπουλος.

    «Ο Μίλτος Σαχτούρης υπήρξε ένας καταξιωμένος ποιητής, ένας πλάστης του λόγου, που με το έργο του, το οποίο μεταφράστηκε σε πολλές χώρες του κόσμου, άνοιξε νέους δρόμους στην ποίηση», υπογράμμισε η κ. Πάλλη-Πετραλιά.

    «Έφυγε ένας πολυσύνθετος ποιητής, ένας τεχνίτης του λόγου. Η ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη θα συνεχίσει να αφυπνίζει με τα σύμβολα και τις εικόνες της.», σημείωσε ο κ. Τατούλης.

    «Ο ποιητής έφυγε. Ο λόγος του μένει κτήμα «ες αιεί» όλων όσοι στην ελληνική ποίηση αναζητούν και ευρίσκουν αισθητική απόλαυση, ψυχική μέθεξη και νοήματα μεστά.», επισήμανε ο κ. Ζαχόπουλος.

    Η κηδεία του Μίλτου Σαχτούρη θα γίνει την Παρασκευή 1 Απριλίου στις 4μμ από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών με δαπάνη του Υπουργείου Πολιτισμού

    [33] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2005 (19:42 UTC+2)

    Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών, ο Μίλτος Σαχτούρης, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους ποιητές.

    Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1919, ενώ η καταγωγή του ήταν από την Υδρα. Ηταν δισέγγονος του ναυάρχου της επανάστασης του 1821 Καπετάν Γιώργη Σαχτούρη. Σπούδασε νομικά, αλλά τα εγκατέλειψε γιά να αφοσιωθεί αποκλειστικά στην ποίηση. Εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1944 με τη δημοσίευση ποιημάτων του στο περιοδικό «Νέα Γράμματα». .Εξέδωσε 14 βιβλία με ποιήματα. Τιμήθηκε με το Β' Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 1962, με το Α' Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 1987 και με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος του 1995. Τα ποιήματα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

    Μεταξύ των έργων του είναι «Τα στίγματα», «Χρωμοτραύματα» «Εκτοπλάσματα» «Καταβύθιση», «Έκτοτε», «Φωνή από την άλλη ακρογιαλιά» και «Ανάποδα γυρίσαν τα ρολόγια».

    Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή, στις 4 το απόγευμα, από το Α' νεκροταφείο Αθηνών. Επιθυμία της οικογένειάς του είναι αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές σε διάφορα ιδρύματα

    [34] ΤΟΥΣ ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΙΜΗΣΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2005 (19:08 UTC+2)

    Τη συμβολή του Κοινοβουλίου στην αναβάθμιση της ποιότητας του ελληνικού λόγου και την υποστήριξή του στην πνευματική και πολιτιστική δημιουργία της χώρας μας υπογράμμισε η Πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα κατά την εκδήλωση προς τιμήν των βραβευθέντων με τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2004 λογοτεχνών, τους οποίους υποδέχθηκε στο Εντευκτήριο των Βουλευτών.

    «Τιμούμε τους πραγματικούς εργάτες του πνεύματος, τους δημιουργούς που αναβαθμίζουν και προάγουν την ποιότητα του ελληνικού λόγου, που συμβάλλουν ιδιαίτερα στη διαπαιδαγώγηση των νεότερων γενεών, οι οποίες στην εποχή μας βομβαρδίζονται κυριολεκτικά από την κακογουστιά και τη φτηνή δημαγωγία», τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής στο χαιρετισμό της.

    Η κ. Μπενάκη-Ψαρούδα αναφέρθηκε, επίσης, στις πολιτιστικές δραστηριότητες που

    αναπτύσσει το Κοινοβούλιο, αλλά και στην προβολή της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσω του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής. Επεσήμανε ακόμη ότι η λογοτεχνία, καθώς και οι άλλες εκφάνσεις της τέχνης προσφέρουν απαραίτητη ψυχική και πνευματική ανάταση στους βουλευτές «που καταπονούνται με ένα βαρύ πολιτικό και κοινοβουλευτικό έργο, που συνήθως δεν αναγνωρίζεται και πολλές φορές παρεξηγείται»,προσθέτοντας ότι τα βραβευμένα έργα θα δοθούν σε όλα τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας.

    Η Πρόεδρος της Βουλής προσέφερε στους λογοτέχνες την έκδοση του Κοινοβουλίου «30 χρόνια από το Σύνταγμα του 1975 - τα ελληνικά Συντάγματα από το Ρήγα έως σήμερα» μαζί με σειρά γραμματοσήμων που εκδόθηκαν σε περιορισμένο αριθμό επ' ευκαιρία της σχετικής έκθεσης που διοργανώθηκε από τη Βουλή.

    Οι λογοτέχνες που τιμήθηκαν είναι: Κώστας Στεργιόπουλος (Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του), Αντώνης Φωστιέρης (Βραβείο Ποίησης για το έργο του «Πολύτιμη λήθη»), Βασίλης Αλεξάκης (Βραβείο Μυθιστορήματος για το έργο του «Οι ξένες λέξεις»), Αχιλλέας Κυριακίδης (Βραβείο Διηγήματος για το έργο του «Τεχνητές αναπνοές»), Αλέξης Ζήρας (Βραβείο Δοκιμίου - Κριτικής για το έργο του «Ένας γραικός στα ξένα: αναγνώσεις άλλων λογοτεχνών»), Τασούλα Βερβενιώτη (Βραβείο Χρονικού - Μαρτυρίας για το έργο της «Διπλό βιβλίο. Η αφήγηση της Σταματίας Μπαρμπάτση»), Θωμάς Σκάσσης (Βραβείο Μετάφρασης έργου ξένης λογοτεχνίας στην ελληνική γλώσσα για τη μετάφραση του έργου του Κλοντ Σιμόν «Το τραμ»), Γεργκ Σέφερ (Βραβείο Μετάφρασης έργου ελληνικής λογοτεχνίας σε ξένη γλώσσα για τη μετάφραση του έργου «Ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη» στη γερμανική γλώσσα), Σοφία Φίλντιση (Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το έργο «Ποιήματα για παιδιά»), Πέτρος Χατζόπουλος (Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το έργο «Η εξαφάνιση της Ντόροθι Σνοτ»), Βασίλης Παπατσαρούχας (Βραβείο Εικονογράφησης Παιδικού Βιβλίου για την εικονογράφηση του βιβλίου «Η Κοκκινοσκουφίτσα»), Ελένη Δικαίου (Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά για το έργο «Το μεγάλο ταξίδι του Οδυσσέα»), Βασίλεβ Σβετλίν (Ειδικό Τιμητικό Βραβείο Εικονογράφησης για την εικονογράφηση του βιβλίου «Δον Κιχώτης» του Μιγκέλ ντε Θερβάντες).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 29 March 2005 - 19:14:08 UTC