Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-03-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ
  • [02] ΣΕΙΣΜΟΣ 8,2 ΡΙΧΤΕΡ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΣΟΥΜΑΤΡΑ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ
  • [04] Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟΝ ΑΠ.ΒΑΒΥΛΗ
  • [05] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ"
  • [06] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΒΥΛΗ
  • [07] Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ "ΔΟΥΛΕΜΑ"
  • [08] ΔΡΑΣΗ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛΑΒΑΝΟΥ - ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
  • [10] OMIΛΙΑ ΝΕΡΑΝΤΖΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΕΤΤ
  • [11] Ο Γ. ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
  • [12] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΤΟ ΜΑΪΟ
  • [13] ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΣΤΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΛΕΣΒΟΥ-ΛΗΜΝΟΥ ΔΙΟΡΙΖΕΙ Η ΤτΕ
  • [14] ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ 3 ΕΚΑΤ. ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΚΗ EXPO
  • [15] ΠΓΔΜ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ Ο Β' ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ
  • [16] ΠΓΔΜ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΕ 56 ΔΗΜΟΥΣ
  • [17] ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΟΥ Σ.Κ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [18] ΜΠΕΡΙΣΑ: ΟΛΗ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΖΗΤΕΙ ΤΩΡΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΛΑΓΗ
  • [19] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ
  • [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΝΤΟΠΝΓΚ
  • [21] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΟΡΦΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΗ ΓΙΑΝΝΗ
  • [22] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
  • [23] ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΙΔΩΝ: ΗΤΤΑ ΑΠΟ ΙΣΡΑΗΛ
  • [24] ΑΡΗΣ: ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟ
  • [25] ΣΟΥΔΑΝ: ΣΥΛΛΗΨΗ 15 ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
  • [26] ΤΟΚΙΟ: 37 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΕΝ ΠΤΗΣΕΙ
  • [27] Η ΚΝΕΣΕΤ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΑΠΟ ΤΗ
  • [28] Η ΣΚΙΑΒΟ ΕΛΑΒΕ ΧΘΕΣ ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • [29] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 70 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 2005
  • [30] ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ
  • [31] "ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΛΟΪΣ ΜΠΡΟΥΝΕΡ"
  • [32] ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΤΟΥ "ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ" ΣΤΟ Κ.Ι.Θ.
  • [33] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ ΤΟΥ ΒΕΡΝΤΙ "ΤΡΟΒΑΤΟΡΕ" ΣΤΟ ΜΜΘ

  • [01] Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ

    Νέα Υόρκη, 28 Μαρτίου 2005 (10:32 UTC+2)

    Συνάντηση με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι 'Αναν, θα έχει το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) της Δευτέρας, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης. Στο επίκεντρο των συνομιλιών τους, αναμένεται ότι θα βρεθούν η διεθνής κατάσταση και ιδίως η πρόσφατη έκθεση του γγ του ΟΗΕ, θέματα οργάνωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, θέματα Βαλκανίων και Κύπρου κ.α.

    Ο κ. Μολυβιάτης προήδρευσε σε μεγάλη σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ παρουσία του μόνιμου αντιπροσώπου κ. Βασιλάκη και όλου του προσωπικού της. Στη σύσκεψη εξετάστηκε η εργασία της ελληνικής αντιπροσωπείας και ιδιαίτερα ενόψει της ανάληψης της προεδρίας τον προσεχή Ιούλιο.

    Η Ελλάδα υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις που αναπτύσσει ο γενικός γραμματέας στην τελευταία του έκθεση για την παγκόσμια ανάπτυξη, στην οποία τονίζει την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπογραμμίζει την αναπτυξιακή πτυχή και την ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων ασφαλείας (τρομοκρατία κλπ). Η έκθεση θα συζητηθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο.

    Οι κύριοι 'Αναν και Μολυβιάτης αναμένεται, επίσης, να συζητήσουν θέματα οργάνωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, στα οποία η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης της συμμετοχής στο όργανο, όπως και θέματα με τα οποία ασχολείται τώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας ιδίως τα σχετικά με την Αφρική αλλά και τα βαλκανικά με έμφαση στο Κόσοβο. Η έκθεση αξιολόγησης της κατάστασης στο Κόσοβο αναμένεται να συζητηθεί το καλοκαίρι στο Συμβούλιο Ασφαλείας ενδεχομένως και επί ελληνικής προεδρίας. (Ιούλιος).

    Κατά την συνάντηση αναμένεται ότι ο Έλληνας υπουργός θα υπενθυμίσει και την διαλλακτική στάση της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στην οποία η Αθήνα αναμένει την ανταπόκριση της άλλης πλευράς. Αναμένεται επίσης ότι θα συζητηθεί το Κυπριακό όπου η Ελλάδα υποστηρίζει την επιδίωξη της επανένωσης της νήσου και πιστεύει σε επανάληψη των σχετικών διαδικασιών αφού όμως έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες συνθήκες που να αποτρέπουν κατά το δυνατό μια αποτυχία.

    [02] ΣΕΙΣΜΟΣ 8,2 ΡΙΧΤΕΡ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΣΟΥΜΑΤΡΑ

    Μπανγκόκ, 28 Μαρτίου 2005 (20:43 UTC+2)

    Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών, η ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε τη Δευτέρα ανοιχτά της Σουμάτρα είχε μέγεθος 8,2 Ρίχτερ.

    Εκπρόσωπος του αμερικανικού Ινστιτούτου δήλωσε στο Reuters ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σουμάτρα και περισσότερα από 1280 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της Ινδονησίας, Τζακάρτα.

    Το κέντρο προειδοποίησης τσουνάμι του Ειρηνικού εξέδωσε έκτακτο δελτίο, στο οποίο αναφέρεται ότι η ισχυρή σεισμική δόνηση ενδέχεται να προκαλέσει ένα «μεγάλο καταστροφικό τσουνάμι», γι' αυτό και οι αρχές θα πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα και να εκκενώσουν τις παράκτιες περιοχές.

    Σημειώνεται ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε αρκετά κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 9 Ρίχτερ, τον περασμένο Δεκέμβριο, που προκάλεσε το καταστροφικό τσουνάμι που «σάρωσε» πολλές περιοχές της Ασίας.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Γιάννενα, 28 Μαρτίου 2005 (14:34 UTC+2)

    Σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον Αλβανό ομόλογό του Αλφρεντ Μοϊσίου.

    Αμέσως μετά οι δυο τους αναφέρθηκαν στις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας που συνδέουν την Ελλάδα και την Αλβανία. Ο Πρόεδρος της Αλβανίας πρότεινε στον κ. Παπούλια η επόμενη συνάντησή τους να γίνει ή στο Αργυρόκαστρο ή στους Αγιους Σαράντα.

    [04] Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟΝ ΑΠ.ΒΑΒΥΛΗ

    Αθήνα, 28 Μαρτίου 2005 (14:13 UTC+2)

    Με μία λακωνική ανακοίνωση ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, κ. Χριστόδουλος, απαντά στη συνέντευξη του καταζητούμενου, Απόστολου Βαβύλη, ο οποίος επιμένει να υποστηρίζει ότι στα Ιεροσόλυμα τον έστειλε ο κ.Χριστόδουλος για να βοηθήσει στην εκλογή του Ειρηναίου.

    «Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών έχει ήδη τοποθετηθεί στα σχετικά ζητήματα με τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις των γραφείων Τύπου της», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής.

    Ο κ.Χριστόδουλος, ο οποίος το βράδυ της Κυριακής παρακολούθησε την τηλεοπτική συνέντευξη του Απόστολου Βαβύλη, από το πρωί της Δευτέρας είχε επαφές με στενούς του συνεργάτες και με τη λιτή ανακοίνωση προχωρά σε διάψευση των όσων είπε ο καταζητούμενος.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών εξακολουθεί να υποστηρίζει πως ουδέποτε απέστειλε κανέναν στα Ιεροσόλυμα ως επίσημο ή ανεπίσημο εκπρόσωπό του προκειμένου να συμβάλει δήθεν στην εκλογή του κ.Ειρηναίου.

    [05] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ"

    Αθήνα, 28 Μαρτίου 2005 (21:51 UTC+2)

    «Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε μέτωπο με την ΕΕ», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο θέμα του «βασικού μετόχου».

    Πρόσθεσε, δε, ότι η κρίση πολιτικής στρατηγικής της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά δεν πρέπει να μετατραπεί σε κρίση εθνικής στρατηγικής.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ακης Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση με την ΕΕ και συμπλήρωσε ότι «όλοι υποστηρίζουμε το Σύνταγμα».

    [06] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΒΥΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαρτίου 2005 (21:34 UTC+2)

    Στην συνέντευξη που έδωσε ο Απόστολος Βαβύλης αναφέρθηκαν βουλευτές Θεσσαλονίκης, σε δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωσης διαλόγου με θέμα «Το μέλλον της πόλης που έγινε στο ΕΒΕΘ.

    Ο βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης υπογράμμισε ότι ο Απόστολος Βαβύλης είναι ένας υπόδικος που χρησιμοποιεί τα μέσα ενημέρωσης για τα προβάλλει αυτά που θέλει.

    Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Ιωαννίδης τόνισε ότι σε μια δίκη ο μόνος που δεν ορκίζεται είναι ο κατηγορούμενος και πρόσθεσε ότι ο Απόστολος Βαβύλης ως κατηγορούμενος λέει ότι θέλει.

    Ερωτηθείς για το γεγονός ότι ο Απόστολος Βαβύλης εντοπίστηκε από τον δημοσιογράφο άλλα όχι από τις αρχές, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι ο καταζητούμενος ήθελε να έρθει σε επαφή με τον δημοσιογράφο.

    «Μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία», αλλά «μεγάλη κοινωνική αποτυχία» χαρακτήρισε την συνέντευξη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μίλησε για κρίση θεσμών. Πρόσθεσε, δε, ότι ο αρχιεπίσκοπος και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να δώσουν πειστικές εξηγήσεις.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ακης Τσοχατζόπουλος είπε ότι η υπόθεση αφορά τη δικαιοσύνη και πρόσθεσε ότι όλοι οι Ελληνες θέλουν να μάθουν την αλήθεια για την υπόθεση.

    Την εκτίμηση ότι κινδυνεύουμε να γίνουμε «Βαβυλωνία» αντί να συζητάμε το μέλλον της πόλης διατύπωσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    [07] Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ "ΔΟΥΛΕΜΑ"

    Αθήνα, 28 Μαρτίου 2005 (21:07 UTC+2)

    Σχετικά με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Απασχόλησης για μείωση της ανεργίας στο τρίτο τρίμηνο του 2004, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του κόμματος, δήλωσε τα εξής:

    «Η οριακή πτώση της ανεργίας στο τρίτο τρίμηνο του 2004, για την οποία «κοκορεύεται» το Υπουργείο Εργασίας, δεν είναι αποτέλεσμα εφαρμογής πολιτικών του για την απασχόληση, που εξάλλου είναι ίδιες με αυτές της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

    »Οφείλεται στο ότι στο εν λόγω τρίμηνο έγιναν στη χώρα μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες για τις ανάγκες των οποίων προσλήφθηκαν ακριβώς για αυτούς τους τρεις μήνες χιλιάδες άνεργοι οι οποίοι θα ξανακαταγραφούν ως άνεργοι για το τέταρτο τρίμηνο του 2004. Επίσης, οφείλεται στο ότι σε αυτό το τρίμηνο παραδοσιακά μειώνεται η ανεργία λόγω αυξημένης εποχικής απασχόλησης στον τουριστικό τομέα.

    »Η κυβέρνηση ας πάψει τις λαθροχειρίες και τα λόγια. Οι άνεργοι θέλουν δουλειές και όχι «δούλεμα».

    [08] ΔΡΑΣΗ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 28 Μαρτίου 2005 (20:59 UTC+2)

    Για δράση παρακρατικών μηχανισμών, που συνδέονται με ξένες μυστικές υπηρεσίες και έχουν διεισδύσει σε καίριους θεσμούς, «αγοράζουν και πουλάνε χαλκευμένα σενάρια και παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή του για τη δράση των παρακρατικών κυκλωμάτων.

    «Στα Ιεροσόλυμα, την Ιταλία, στην Αλβανία, στον εκκλησιαστικό χώρο και στον οικονομικό τομέα, χτυπήθηκαν καίρια εθνικά συμφέροντα, ξεπλύθηκε χρήμα, πουλήθηκαν κειμήλια, διακινήθηκαν ναρκωτικά, όπλα και πληροφορίες. Το Κράτος δεν μπορεί να είναι τηλεθεατής και αναγνώστης ούτε, βεβαίως το θέμα του παρακρατικού κυκλώματος μπορεί να γίνεται υπόθεση επικοινωνιακής και διαφημιστικής επιχείρησης» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κωνσταντόπουλος, επισημαίνοντας πως «οι Βαβύληδες είναι η τελευταία τρύπα του ζουρνά».

    Απευθυνόμενος προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο βουλευτής του ΣΥΝ του ζήτησε να διαλύσει με δημοκρατικά, νόμιμα μέτρα τη Χρυσοπηγή και άλλες παραθρησκευτικές οργανώσεις που, όπως είπε, παρέχουν κάλυψη σε έκνομες δραστηριότητες παρακρατικών πλοκαμιών, να δώσει στη δημοσιότητα τους περίπου 70 κληρικούς που οπλοφορούν, όπως επίσης, και τις δωρεές προς ιδρύματα που ελέγχονται από αντίστοιχες οργανώσεις.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος κάλεσε, επίσης, τον υπουργό να βάλει πολιτικό και κοινοβουλευτικό έλεγχο στις εσωτερικές υποθέσεις της ΕΥΠ και σε τομείς της Αστυνομίας, όπως τα ναρκωτικά και το οικονομικό έγκλημα και έφερε ως παράδειγμα των όσων είπε τη δική του προσωπική περιπέτεια, με συκοφαντικά, όπως τόνισε, δημοσιεύματα εφημερίδας που υποστήριξε ότι ο ίδιος μαζί με άλλους σχεδίαζε κυβερνητική ανατροπή το 1996.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛΑΒΑΝΟΥ - ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

    Αθήνα, 28 Μαρτίου 2005 (20:53 UTC+2)

    Συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Παναγιώτη Σκανδαλάκη, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, θα έχει ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, αύριο, Τρίτη, στις 11 το πρωί, στα γραφεία του ΣΥΝ, στη Βουλή.

    [10] OMIΛΙΑ ΝΕΡΑΝΤΖΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΕΤΤ

    Αθήνα, 28 Μαρτίου 2005 (19:51 UTC+2)

    "Πρωταρχικό στόχο του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών αποτελεί η διασφάλιση της ορθολογικής λειτουργίας του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, η εφαρμογή της νομοθεσίας των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και των κανόνων περί ανταγωνισμού και η συμπόρευσή μας με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Η τεχνολογική δυνατότητα αποτελεί στοιχείο ισχύος και μας δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης". Τα παραπάνω ανέφερε ο Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Αναστάσιος Νεράντζης, κατά την ομιλία του στην ημερίδα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.

    Ο υφυπουργός επισήμανε ότι το νέο Ευρωπαϊκό Κανονιστικό Πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, μαζί με άλλες θεσμικές παρεμβάσεις, περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου «περί Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών», η επεξεργασία του οποίου ήδη έχει περατωθεί. Διευκρίνισε δε ότι στο νόμο περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών ρυθμίζονται θέματα, όπως τα δικαιώματα διέλευσης, η συνεγκατάσταση, η εξάλειψη της γραφειοκρατίας, η επιτάχυνση της διαδικασίας εκδικάσεως και εκδόσεως αποφάσεως επί σε προσφυγές κατά αποφάσεων της ρυθμιστικής αρχής κ.λπ.

    "Με αυτές τις ρυθμίσεις θεωρούμε, ότι δημιουργείται ένα κλίμα σταθερότητας και ασφάλειας, που θέτει τις βάσεις για ανάπτυξη και προσέλκυση επενδύσεων. Το νέο θεσμικό πλαίσιο αποτελεί εκείνη την αναγκαία και ικανή συνθήκη για την ορθή ανάπτυξη της αγοράς των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, όχι όμως και την αποκλειστική" σχολίασε.

    Αναφερόμενος στο ρόλο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), σημείωσε ότι ως ανεξάρτητη αρχή έχει την ευθύνη για τη ρύθμισή των σχετικών αγορών και την παρακολούθηση εφαρμογής της πολιτικής για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. "Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στον ρόλο, που μπορεί και καλείται να διαδραματίσει η ΕΕΤΤ, στην ορθή ανάπτυξη και σωστή λειτουργία της αγοράς των ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Γι' αυτό και, παρά τις αντίθετες φωνές, με τον νέο νόμο ενισχύουμε τις αρμοδιότητες της και την δυνατότητα ρυθμιστικής της παρέμβασης. Η ΕΕΤΤ καλείται να προβεί άμεσα, μετά την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου, στον ορισμό των σχετικών αγορών και στην επιβολή τέτοιων και τόσων υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις ηλεκτρονικών επικοινωνιών με σημαντική ισχύ στην αγορά, ώστε να εξασφαλίσει τον ισότιμο ανταγωνισμό στην παροχή των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Επίσης καλείται να αναπτύξει και εφαρμόσει τέτοια μοντέλα, που να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις, που προβαίνουν σε επενδύσεις και συνεισφέρουν στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας" πρόσθεσε.

    [11] Ο Γ. ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

    Αθήνα, 28 Μαρτίου 2005 (14:26 UTC+2)

    Σε ένα εξάμηνο από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε δραματικά, σημειώνει ο υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος.

    Αναγνωρίζει ότι η ανεργία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, αλλά τονίζει ότι μόνο ο δείκτης της ανεργίας δεν δείχνει την πλήρη εικόνα και υπογραμμίζει:

    "Είναι γεγονός ότι η ανεργία αποτελεί ακόμα ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας. Το ποσοστό της παραμένει σε υψηλά επίπεδα (Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΥΕ ανέρχεται σε 10,1 % το τρίτο τρίμηνο του 2004, έναντι 8,8 % του μέσου όρου της Ευρωζώνης).

    Παρά ταύτα μόνο ο δείκτης ανεργίας δεν δείχνει την πλήρη εικόνα. Αξίζει να εστιάσουμε την προσοχή μας στην διαχρονική του εξέλιξη.

    Μέσα σε μόλις ένα εξάμηνο από την ανάληψη της εξουσίας από την Νέα Δημοκρατία το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε δραματικά. Αυτό επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ σύμφωνα με τα οποία το πρώτο τρίμηνο του 2004 ο δείκτης ανεργίας ήταν 11,3 %, πέφτοντας σε 10,1 % στο τρίτο τρίμηνο του 2004 !!!

    Το σημαντικό αυτό επίτευγμα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα εάν το συγκρίνουμε με τις αντίστοιχες μεταβολές του ποσοστού ανεργίας των «ισχυρών οικονομιών» της Ευρώπης. Σύμφωνα με τα υφιστάμενα επίσημα στοιχεία της EUROSTAT από τον Ιανουάριο του 2004 έως τον Ιανουάριο του 2005 ο μέσος όρος του ποσοστού ανεργίας στις χώρες της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά μόλις 0,1 % τη στιγμή που στη χώρα μας και μάλιστα με βάση σύγκρισης τον τριμηνιαίο μέσο όρο της ΕΣΥΕ - από 11,3 % που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2004 έπεσε σταδιακά σε 10,2 % το δεύτερο τρίμηνο του 2004 και στο 10,1 % το τρίτο τρίμηνο του 2004.

    Αυτή η μείωση κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες σε διάστημα λιγότερο από ένα έτος αποδεικνύει ατράνταχτα την άμεση αποτελεσματικότητα που είχαν οι ενέργειες της ηγεσίας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας στην τόνωση της απασχόλησης.

    Και μάλιστα το ρεκόρ αυτό αποτελεί και δείγμα της ταχύτερης προσαρμογής της χώρας μας στους στόχους της Λισσαβώνας ως προς την Απασχόληση, τη στιγμή που άλλες «παραδοσιακά ισχυρές οικονομίες» απομακρύνονται. Αυτό αποδεικνύεται και πάλι από τα στοιχεία της EUROSTAT όπου παρατηρείται ότι στο διάστημα Ιανουαρίου 2004 Ιανουαρίου 2005 τα ποσοστά ανεργίας αυξήθηκαν στο Λουξεμβούργο, στην Ολλανδία, στο Βέλγιο και στην Γερμανία, ενώ δεν σημείωσαν καμία μεταβολή ή βελτίωση στην Αυστρία, την Σουηδία και στη Γαλλία.

    Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να μιλά για έλλειψη μέτρων πολιτικής ή αδράνεια σε σχέση με την τόνωση της αγοράς εργασίας, τη στιγμή που τα αποτελέσματα αποδεικνύουν το αντίθετο και μάλιστα οι στοχευμένες δράσεις του Υπουργείου Απασχόλησης σε συνδυασμό με την «φυγή προς τα εμπρός» του Ο.Α.Ε.Δ. αναμένεται να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τις επιδώσεις της Ελλάδας στον τομέα της Απασχόλησης".

    ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Πηγή : EUROSTAT

    α/α Χώρες Ανεργία Ιαν.05 (%) Ανεργία Ιαν.04 (%) Μεταβολή

    1 Ιρλανδία 4,3 4,6 (- 0,3 %)

    2 Λουξεμβούργο 4,4 4,0 + 0,4 %

    3 Αυστρία 4,5 4,5 ----

    4 Μ. Βρετανία 4,6 (Νοέμ.04) 4,7 ( - 0,1 %)

    5 Ολλανδία 4,7 (Δεκ.04) 4,4 + 0,3 %

    6 Δανία 5,1 (Δεκ.04) 5,7 (- 0,6 %)

    7 Κύπρος 5,6 5,0 + 0,6 %

    8 Σλοβενία 5,8 6,2 (- 0,4 %)

    9 Σουηδία 6,1 6,1 ----

    10 Ουγγαρία 6,3 5,7 + 0,6 %

    11 Μάλτα 6,9 7,7 (- 0,8 %)

    12 Πορτογαλία 6,9 6,3 + 0,3 %

    13 Ιταλία 7,8 (Σεπ.04) 8,2 (- 0.4 %)

    14 Βέλγιο 8,0 7,8 + 0,2 %

    15 Εσθονία 8,1 9,9 (- 1,8 %)

    16 Τσεχία 8,3 8,3 ----

    17 Φιλανδία 8,9 9,0 (- 0,1 %)

    18 Λιθουανία 9,1 11,7 (- 2,6 %)

    19 Γερμανία 9,6 9,5 + 0,1 %

    20 Λατίβα 9,6 9,9 (- 0,3 %)

    21 Γαλλία 9,7 9,7 ----

    22 Ισπανία 10,3 11,1 (- 0,8 %)

    23 Ελλάδα (στοιχεία ΕΣΥΕ) (3ο τρίμηνο 2004) 10.1 % (1ο τρίμηνο 2004) 11,3 % (- 1,2 %)

    24 Σλοβακία 16,5 18,4 (- 1,9 %)

    25 Πολωνία 18,2 19,1 (- 0,9 %)

    * Μέσος όρος Ευρωζώνης 8,8 8,9 (- 0,1 %)

    ** Μέσος όρος Ευρώπης - 25 8,8 9,1 (- 0,3 %)

    [12] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΤΟ ΜΑΪΟ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαρτίου 2005 (14:21 UTC+2)

    Eπιχειρηματική αποστολή στο Βουκουρέστι διοργανώνει τον Μάιο, επ' ευκαιρία της έκθεσης δομικών υλικών και κατασκευών CONSTRUCTEXPO, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), σε συνεργασία με το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στη ρουμανική πρωτεύουσα. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο χρονικό διάστημα από 12 έως 15 Μαΐου 2005.

    Στην αποστολή καλούνται να συμμετάσχουν ελληνικές εταιρίες του κλάδου των

    δομικών υλικών και κατασκευών. Το πρόγραμμα της αποστολής περιλαμβάνει, εκτός από

    την επίσκεψη στην CONSTRUCTEXPO, προκαθορισμένες επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Ρουμάνων επιχειρηματιών, οι οποίες θα διοργανωθούν από το Γραφείο ΟΕΥ. Σημειώνεται ότι η αγορά της Ρουμανίας είναι ανοιχτή για συνεργασία σε όλους τους

    τομείς.

    Στις ελληνικές επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος παρέχει τα εξής:

    -Πλήρες πακέτο αεροπορικού εισιτηρίου και διαμονής σε ξενοδοχείο 5 αστέρων

    στο Βουκουρέστι,

    -Είσοδο στην έκθεση CONSTRUCTEXPO

    -Συνοδεία στο Βουκουρέστι,

    -Πλάνο των προκαθορισμένων ραντεβού πριν την αναχώρηση των συμμετεχουσών

    επιχειρήσεων

    -Χρήση της αίθουσας στους χώρους της έκθεσης για την πραγματοποίηση

    συναντήσεων

    -Συμμετοχή στη δεξίωση λήξης όπου θα παρευρίσκονται ο Ακόλουθος ΟΕΥ και

    εκπρόσωποι επιχειρήσεων στη Ρουμανία

    Τα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται στο κόστος συμμετοχής των 1.200 ευρώ κατ' άτομο πλέον ΦΠΑ 18%. Στα μέλη του Σ.Ε.Β.Ε. παρέχεται έκπτωση 10% στην παραπάνω τιμή. "Παροτρύνουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου δομικών υλικών να σκεφτούν

    σοβαρά την συμμετοχή τους στην συγκεκριμένη αποστολή, δεδομένου του ενδιαφέροντος

    που διαφαίνεται να υπάρχει στη χώρα και των καλών προοπτικών ανάπτυξης του κλάδου", υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΕΒΕ.

    Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν συμπληρωμένο το έντυπο συμμετοχής το αργότερο έως την Τετάρτη 6 Απριλίου 2005. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να προκαταβάλουν στο ΣΕΒΕ το ποσό των 300 ΕΥΡΩ. Η προκαταβολή αυτή θα επιστραφεί σε περίπτωση ματαίωσης της αποστολής ή έγκαιρης έγγραφης ακύρωσης της συμμετοχής τους (τουλάχιστον 15 ημέρες πριν την αναχώρηση). Για περαιτέρω διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να επικοινωνούν με το Σ.Ε.Β.Ε._

    [13] ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΣΤΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΛΕΣΒΟΥ-ΛΗΜΝΟΥ ΔΙΟΡΙΖΕΙ Η ΤτΕ

    Αθήνα, 28 Μαρτίου 2005 (14:12 UTC+2)

    Στον διορισμό Επιτρόπου στη συνεταιριστική τράπεζα Λέσβου-Λήμνου προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδος, μετά τη διαπίστωση παραβάσεων σημαντικών εποπτικών κανόνων της. Συγκεκριμένα, με πράξη του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας, επίτροπος διορίζεται ο Χαράλαμπος Βασιλαδιώτης, υποδιευθυντής στη Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Ο διορισμός του επιτρόπου στοχεύει επίσης στο να επισπευσθεί η εφαρμογή των μέτρων για τη διατήρηση της ρευστότητας σε ικανοποιητικό επίπεδο και τη βελτίωση της λειτουργίας της συνεταιριστικής τράπεζας. "Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει λάβει, ως προς τη συγκεκριμένη συνεταιριστική τράπεζα, ορισμένα μέτρα, μεταξύ των οποίων είναι η αντικατάσταση των υπευθύνων προσώπων για τη διοίκηση της τράπεζας, ο περιορισμός της συνολικής επέκτασης των δανείων και η χορήγησή τους με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια", υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση της ΤτΕ.

    Ο Επίτροπος δεν υποκαθιστά τον πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνου, αλλά απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του για να έχουν ισχύ οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της.

    "Ο διορισμός του Επιτρόπου αποβλέπει στην εμπέδωση της σταθερότητας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνου και στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της. Η παρουσία του Επιτρόπου και η συνδρομή των συνεταίρων, ιδιαίτερα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, εκτιμάται ότι θα συντελέσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνου, λαμβανομένου υπόψη ότι η καθαρή θέση της τράπεζας είναι σήμερα θετική", καταλήγει η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος._

    [14] ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ 3 ΕΚΑΤ. ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΚΗ EXPO

    Αθήνα, 28 Μαρτίου 2005 (13:48 UTC+2)

    Πάνω από 3 εκατ. επισκέπτες στοχεύει να προσελκύσει στο ελληνικό περίπτερο στην ΕΧΡΟ 2005 της Ιαπωνίας η Ελλάδα, στο διάστημα των έξι μηνών που θα διαρκέσει η έκθεση. Με ορμητήριο το ελληνικό περίπτερο, του οποίου την οργάνωση έχει αναλάβει ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), η χώρα μας αξιοποιεί την ευκαιρία της ιαπωνικής ΕΧΡΟ για ευρύτερες δράσεις προβολής του ελληνικού τουρισμού, της οικονομίας, του ενεργειακού τομέα, του χρηματιστηρίου, των επιχειρήσεων και των προϊόντων της χώρας μας. Οι ελληνικές εκδηλώσεις στην ΕΧΡΟ 2005, που περιλαμβάνουν και τρεις επιχειρηματικές αποστολές, θα ξεκινήσουν τον Μάιο και θα συνεχιστούν μέχρι και τον Νοέμβριο.

    Η επίσημη τελετή έναρξης της ΕΧΡΟ 2005 πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Αΐτσι της Ιαπωνίας με κάθε λαμπρότητα , παρουσία του Αυτοκράτορα, του Ιάπωνα Πρωθυπουργού, της πολιτικής ηγεσίας της χώρας και των επίσημων φορέων της διοργάνωσης. Παρόντες ήταν εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, της οικονομίας και του πολιτισμού από όλο τον κόσμο, καθώς και πλήθος μελών από τις εθνικές αποστολές που συμμετέχουν στην Έκθεση.

    Την Ελλάδα εκπροσώπησαν στην τελετή ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και γενικός επίτροπος της EXPO, Γιώργος Μέργος, ο πρέσβης της χώρας στην Ιαπωνία, Κυριάκος Ροδουσάκης, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΕ, Παναγιώτης Δρόσος. Η EXPO 2005, με τον θεματικό τίτλο «Η Σοφία της Φύσης», αντιπροσωπεύει ένα μοναδικό διεθνές επιχειρηματικό και πολιτισμικό γεγονός. Συμμετέχουν σε αυτήν 127 χώρες και αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον 15 εκατομμυρίων επισκεπτών. Η συμμετοχή της χώρας μας τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και φορέας υλοποίησής της είναι ο ΟΠΕ.

    Με αφορμή την έναρξη, ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, τόνισε σχετικά: «H συμμετοχή μας στην ΕΧΡΟ 2005 συνιστά μια εξαιρετική ευκαιρία να αναδείξουμε, για άλλη μια φορά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 το νέο πρόσωπο της Ελλάδας. Πηγαίνουμε, στην ΕΧΡΟ, για πρώτη φορά συντονισμένα με οργάνωση και σχεδιασμό με σκοπό να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη και να διασφαλίσουμε ότι αυτά θα έχουν διάρκεια. Επενδύουμε στην εξωστρέφεια, ανοιγόμαστε στον κόσμο με σύγχρονους όρους προώθησης των προϊόντων και των υπηρεσιών μας. Εκμεταλλευόμαστε σωστά τους πόρους που επενδύουμε σε αυτήν την προσπάθεια και στο επίκεντρο της προσοχής μας θέτουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία. Με τη φορολογική μεταρρύθμιση και το νέο αναπτυξιακό νόμο γυρίσαμε σελίδα και μπήκαμε σε μια νέα εποχή για την οικονομία. Με σοβαρότητα, αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση χαράζουμε μια νέα πορεία για τον ελληνικό τουρισμό, τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε για να δούμε την οικονομία μας να περνάει και πάλι μπροστά»

    ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    -16-17 Μαΐου 2005:

    Εκδήλωση για την παρουσίαση και προβολή του Ελληνικού Τουρισμού. Προσκεκλημένοι είναι οι ταξιδιωτικοί πράκτορες της Ιαπωνίας και στόχος είναι η προσέλκυση Ιαπώνων τουριστών.

    -18 Μαΐου 2005:

    «Ελλάδα Σύγχρονη Οικονομία στην Καρδιά της Ευρώπης»

    Μεγάλο οικονομικό συνέδριο, στο οποίο κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Στόχος του συνεδρίου είναι η παρουσίαση της σύγχρονης Ελλάδας, μέσα από το νέο αναπτυξιακό νόμο και το νέο φορολογικό πλαίσιο, καθώς και η προβολή της δυναμικής παρουσίας της χώρας στα Βαλκάνια, ως η σημαντικότερη πύλη της περιοχής προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Παράλληλα, βραχυπρόθεσμος σκοπός είναι η μεταστροφή της σημερινής εικόνας που έχουν για την Ελλάδα οι Ιάπωνες θεσμικοί και η προβολή της χώρας μας ως μια σημαντική επενδυτική ευκαιρία μέσα στο ευρωπαϊκό οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον.

    Στο πλαίσιο του Συνεδρίου και μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Υπουργού θα παρουσιαστεί το θέμα της μετα-Ολυμπιακής αξιοποίησης των εγκαταστάσεων και των υποδομών. Συγκεκριμένα, θα παρουσιασθεί το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις, για τις οποίες θα προκηρυχθούν άμεσα οι σχετικοί διαγωνισμοί.

    Προσκεκλημένοι είναι τραπεζίτες, εταιρείες επενδυτικών κεφαλαίων, εκπρόσωποι κατασκευαστικών εταιρειών, διαχειριστές κεφαλαίων καθώς και σημαντικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο τομέα της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας. Παράλληλες Εκδηλώσεις: Συναντήσεις με Κυβερνητικούς Αξιωματούχους και Θεσμικούς Επενδυτές.

    -13-14 Ιουνίου 2005:

    Εκδήλωση Υπουργείου Ανάπτυξης με θέμα: «Ενεργειακή Συνεργασία Ελλάδας Ιαπωνίας στην Περιοχή των Βαλκανίων»

    Στόχος της εκδήλωσης είναι η δημιουργία διμερών σχημάτων (μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας) στο χώρο της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Με δεδομένη τη νέα ενεργειακή στρατηγική που ανακοίνωσε πρόσφατα η Κυβέρνηση, η σύμπλευση με την Ιαπωνία αποτελεί ευκαιρία για τη δημιουργία κοινού ενεργειακού χώρου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης Κοινό: Ιαπωνικές Εταιρείες από το χώρο της Ενέργειας και τις Κατασκευές.

    -21-22 Σεπτεμβρίου 2005:

    Συνέδριο που αφορά στην παρουσίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και τον Πρόεδρο του Χ.Α. στις εταιρείες θεσμικών κεφαλαίων της Ιαπωνίας. Επίσης θα πραγματοποιηθεί Road Show των σημαντικότερων ελληνικών τίτλων, με στόχο την άντληση επενδυτικών κεφαλαίων για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

    -Γευσιγνωσίες:

    Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί σειρά παρουσιάσεων και γευστικών δοκιμών ελληνικών προϊόντων σε μεγάλα πολυκαταστήματα των περιοχών του Τόκιο και της Νακγόγια. Ήδη πραγματοποιείται αυτή τηνπερίοδο Εβδομάδα Ελληνικών Προϊόντων, στο ¨Ματσουζακάγια¨ το μεγαλύτερο εμπορικό πολυκατάστημα της Ναγκόγια, όπου έχει τοποθετηθεί ελληνικό περίπτερο στην κεντρική είσοδο. Επίσης, στο πλαίσιο της EXPO 2005 έχουν προγραμματιστεί έξι εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, τρεις στη Ναγκόγια και τρεις στο Τόκιο.

    -Επιχειρηματικές Αποστολές

    Πραγματοποίηση τριών Επιχειρηματικών Αποστολών από τον ΟΠΕ, σε συνεργασία με τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς φορείς της χώρας. Η πρώτη Επιχειρηματική Αποστολή θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από 16-23 Μαΐου και θα συνδιοργανωθεί από τον ΟΠΕ, τον ΕΒΕΑ, τον ΣΕΒ και τον ΚΕΕΕ. Θα συμμετέχουν Εκπρόσωποι Τραπεζών, Επενδυτικών Εταιρειών, Επιχειρήσεων του Τριτογενή Τομέα, της Βιομηχανίας, της Ναυτιλίας, και των Θεματικών Πόρων, καθώς και σημαντικοί εκπρόσωποι του Κλάδου των Τροφίμων.

    Η δεύτερη Επιχειρηματική Αποστολή θα πραγματοποιηθεί στο διάσημα 11-16 Ιουνίου 2005 και θα αφορά σε Εταιρείες Ενέργειας, Ανακύκλωσης, Κατασκευαστικές Υψηλής Τεχνολογίας, οι οποίες θα πλαισιώσουν την εκδήλωση του Υπουργείου Ανάπτυξης. Η συγκεκριμένη Επιχειρηματική Αποστολή θα συνδιοργανωθεί με τους Φορείς της Θεσσαλονίκης, στους οποίους έχει ήδη αποσταλεί σχετική πρόσκληση. Η τρίτη Επιχειρηματική Αποστολή θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 14-18 Νοεμβρίου 2005 και συνδιοργανώνεται από το ΕΒΕΑ. Στη συγκεκριμένη αποστολή θα συμμετέχουν εταιρείες Τροφίμων και Δομικών Υλικών.

    ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

    Αναφορικά με τη διαρκή προσπάθεια προβολής της χώρας μας, θετικό είναι το γεγονός ότι ο τηλεοπτικός σταθμός της Ιαπωνίας Ν.Η.Κ., παρουσιάζοντας χαρακτηριστικά στοιχεία περιπτέρων των συμμετεχουσών χωρών, επέλεξε από τις πρώτες χώρες μεταξύ άλλων και το ελληνικό. Η κεντρική ιδέα του ελληνικού περιπτέρου βασίζεται στο τρίπτυχο Φύση - Μέτρο Άνθρωπος και αναπτύσσεται στη βάση των τεσσάρων στοιχείων της φύσης: γη, νερό, αέρας και φωτιά έχοντας ως κύριο χαρακτηριστικό την ελιά.

    Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε η Ολυμπιακή περιοχή του περιπτέρου με στόχο την κεφαλαιοποίηση της υπεραξίας των Ολυμπιακών αγώνων για την χώρα μας με στόχο την αύξηση της εξωστρέφειας της Ελληνικής Οικονομίας και την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των Ελληνικών προϊόντων και του Τουρισμού. Έτσι παρουσιάστηκε η αυθεντική Ολυμπιακή δάδα από τους αγώνες της Αθήνας την οποία παρουσίασε ντυμένος με στολή λαμπαδιοδρόμου εκπρόσωπος του Ελληνικού περιπτέρου.

    Η κεντρική ιδέα του ελληνικού περιπτέρου βασίζεται στο τρίπτυχο Φύση - Μέτρο Άνθρωπος και αναπτύσσεται στη βάση των τεσσάρων στοιχείων της φύσης: γη, νερό, αέρας και φωτιά. Επιπλέον, η ελιά έχει επιλεγεί ως σύμβολο της ελληνικής συμμετοχής καθώς ενσωματώνει την ελληνική κληρονομιά, την ευημερία και την ειρήνη. Γενικότερα, το σκεπτικό για το σχεδιασμό στηρίχθηκε στο ρητό του Ηράκλειτου: «Σοφία είναι να γνωρίζεις την αρχή που κυβερνά τα πάντα».

    Αντικειμενικός στόχος και αποστολή του ελληνικού περιπτέρου είναι να προσφέρει στους επισκέπτες της EXPO 2005 ένα πολυδιάστατο εκπαιδευτικό, πληροφοριακό και διασκεδαστικό ταξίδι στην Ελλάδα του σήμερα αλλά και του χθες. Η συμβίωση του αρχαίου με το σύγχρονο, η αρμονία των χρωμάτων της φύσης και ο μοναδικός ελληνικός ήλιος που δίνει ζωή σε ότι αγγίξει με τις αχτίδες του συνθέτουν την εικόνα ενός μικρού επίγειου παράδεισου. Παράλληλα, η ελληνική συμμετοχή φιλοδοξεί να μεταφέρει πιστά το πνεύμα της EXPO 2005 προβάλλοντας παράλληλα στοιχεία σημαντικά για τη δημιουργία θετικών εντυπώσεων στους επισκέπτες.

    Η δυναμική της σπείρας εκφράζει την κίνηση της σκέψης προς την ανακάλυψη του πνεύματος, την ενδοσκόπηση και την αυτογνωσία, που προηγείται της δημιουργίας. Στην πραγματικότητα βέβαια η έμπνευση προήλθε από την ελληνική φύση και συγκεκριμένα τη γη και τη θάλασσα. Στο λογότυπο της ελληνικής συμμετοχής στην ΕΧΡΟ 2005, φύση και πολιτισμός, έμπνευση και προϊόν δημιουργίας, παρουσιάζουν μια αρμονική συνέχεια. Παράλληλα, η παρουσία της ελιάς, ως σύμβολο αειφορίας και διάρκειας, υποστηρίζει την «υπόσχεση» της Ελλάδας προς το κοινό της έκθεσης: «πολιτισμός, δημιουργία και αρμονία με τη φύση».

    Η EXPO 2005

    Η ΕΧΡΟ 2005 αποτελεί μία από τις κορυφαίες διοργανώσεις παγκοσμίως, στην οποία λαμβάνουν μέρος χώρες από όλο τον κόσμο. Φέτος, η Έκθεση διοργανώνεται στην πόλη Nagoya, στο Aichi της Ιαπωνίας και θα διαρκέσει έξη μήνες (25 Μαρτίου έως 25 Σεπτεμβρίου). Ήδη, έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους 125 αποστολές (συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών της Ε.Ε.), ενώ η προσέλευση αναμένεται να ξεπεράσει τα 15 εκατ. επισκέπτες.

    Το κεντρικό concept της Έκθεσης για το 2005 στηρίζεται στη Σοφία της Φύσης, δηλαδή την αρμονία μεταξύ φύσης και πολιτισμού. Αφορμή αποτέλεσε το γεγονός ότι η ανθρωπότητα πορεύεται στη νέα χιλιετία με το φυσικό περιβάλλον να απειλείται από την αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας και τον ανθρώπινο παράγοντα να υποβαθμίζεται καθημερινά. Με αυτή την πρωτοβουλία, οι διοργανωτές φιλοδοξούν να δημιουργηθεί, με την αλληλοεπίδραση και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των διαφορετικών λαών, η ιδέα μίας Μεγάλης Διαπολιτισμικής Συμφωνίας για έναν πολιτισμό σε αρμονία με τις αρχές και τους μηχανισμούς της φύσης._

    [15] ΠΓΔΜ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ Ο Β' ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Σκόπια, 28 Μαρτίου 2005 (20:49 UTC+2)

    Κατά ικανοποιητικό τρόπο, αλλά χωρίς να λείψουν τα επεισόδια και οι παρατυπίες του α' γύρου διεξήχθη την Κυριακή ο β' γύρος των δημοτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Στις σχετικές παρατηρήσεις των δυο οργανισμών τονίζεται μεταξύ άλλων ότι οι εκλογές διεξήχθησαν μεν κατά τρόπο ικανοποιητικό, στο μεγαλύτερο μέρος τους, χωρίς, ωστόσο, η αστυνομία και οι αρμόδιες αρχές να αποτρέψουν τα επεισόδια και τις παρατυπίες, που καταγράφηκαν και στον α' γύρο.

    Εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, στα Σκόπια, ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν έγιναν σεβαστοί οι κανόνες του Συμβουλίου. Προειδοποίησε δε ότι στο δημοκρατικό σπίτι της Ευρώπης, όπως χαρακτηριστικά είπε, δεν υπάρχει θέση για τα μέλη της σκοπιανής αντιπροσωπείας που δεν εξελέγησαν με τρόπο δημοκρατικό και έντιμο.

    [16] ΠΓΔΜ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΕ 56 ΔΗΜΟΥΣ

    Σκόπια, 28 Μαρτίου 2005 (20:18 UTC+2)

    Τα αποτελέσματα σε 56 δήμους, όπου την Κυριακή διεξήχθη ο β' γύρος των δημοτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της χώρας.

    Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Ζόραν Τάνεφσκι, ο κυβερνών συνασπισμός υπό το SDSM επικράτησε σε 25 δήμους, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπό το VMRO-DPMNE 17, το DUI επτά, το VMRO- Λαϊκό τρεις και ο συνασπισμός DPA-PDP μία. Εξελέγησαν, επίσης, τρεις ανεξάρτητοι δήμαρχοι.

    Ο κυβερνών συνασπισμός επικράτησε στους εξής δήμους: Κάρπος (Αντρέι Πέτροφ), Λόζοβο (Γιόρνταν Πάβλοφ), Νεγκότινο (Γκόργκι Κίμοφ), Βασίλεβο (Σλάβε Χρίστοφ), Τσεσίνοβο (Όρτσε Μίτροφ), Μπέροβο (Βένκο Πασαλίσκι), Ντρούγκοβο (Στόγιο Πάβλοφσκι), Νόβο Σέλο (Νικόλα Αντόνοφ), Ντόριαν (Ρίστο Γκούσεφ), Μπογκντάντσι (Γκιόργκε Πετρούσεφ), Βίτσινα (Μάριαν Κοσταντίνοφ), Κρούσεβο (Λεφκίγια Γκαζόσκα), Μποσίλεβο (Γκόργκε Μανούσεφ), Στάρο Ναγκορίτσανε (Βλάσετ Ντίμκοβικ), Πρόμπιστιπ (Ντούσκο Γιοβάνοφσκι), Ντέλτσεβο (Μίρκο Ιβανόφ), Κρίβα Παλάνκα (Ντράγκι Τραΐτσεφσκι), Κότσανι (Λιούμπομιρ Γιάνεφ), Στιπ (Πάντε Σάρεφ), Κριβογκάστανι (Γκόραν Καρανφίλοφσκι), Γευγελή (Ντράγκι Ντέλεφ), Σόπιστε (Λιούπτσο Μίτσκοφσκι- Κετς), Μάβροβο ι Ρόστουσε (Φουάτ Ντούρμισι), Ντόλνενι (Ιζουντίν Κάρισιτς) και Οχρίδα (Αλεξάνταρ Πέτρεσκι).

    Ο συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE επικράτησε στους εξής δήμους: Βέντσανι (Βαδίλ Ραντίνοσκι), Ζρνόβτσι (Μπλαγκόι Νικόλοφ), Γεγκουνόβτσε (Τόνι Κότσεσκι), Ίλιντεν (Ζίκα Στογιάνοφσκι), Κράτοβο (Μίτε Αντόνοφσκι), Σβέτι Νίκολε (Σλόμπονταν Ντάνεφσκι), Τσένταρ (Βιολέτα Αλάροβα), Νόβατσι (Λάζαρ Κότεφσκι), Πέχτσεβο (Γιοβάνκο Στανόεφσκι), Ράντοβις (Ρόμπερτ Βέλκοφ), Βαλάντοβο (Νίκολτσε Τσουρλινόφσκι), Κίσελα Βόντα (Γκιόργκε Άρσοφ), Γκάζι Μπάμπα (Κότσε Τραϊάνοφσκι), Πρίλεπ (Μάριαν Ρίστεσκι), Ράνκοβτσε (Όρτσε Τοντόροφσκι), Αεροντρόμ (Κίριλ Τοντόροφσκι), Μπίτολα, Βλαντίμιρ Τάλεφσκι.

    Το κόμμα του Αλί Αχμέτι, το DUI, εξέλεξε δήμαρχους στις εξής περιοχές: Στρούγκα (Ραμίζ Μέρκο), Τεάρτσε (Ράμι Κερίμι), Ντέμπαρ (Αργκετίμ Φίντα), Λίπκοβο (Μπεκίρ Σακίπι), Αρατσίνοβο (Μουζάφερ Μπισλίμι), Βράπτσιτσε (Εσάτ Σαλάι), Γκόστιβαρ (Νεζβάτ Μπέιτα).

    Το VMRO- Λαϊκό επικράτησε στους εξής δήμους: Πέτροβετς (Ζβόνκο Τσβέτκοφσκι), Καμένιτσα (Πέρο Μίτρεφσκι) και Μπροντ (Μίλοσιμ Βοΐνεσκι).

    Ο συνασπισμός των δυο αλβανικών κομμάτων, του DPA και του PDP επικράτησε στον δήμο Ζέλινο, εκλέγοντας τον Κενάν Αλίου, ενώ στους δήμους Τσούτσερ Σάντεβο, Γκιόρτσε Πέτροφ και Τσάσκα εξελέγησαν οι ανεξάρτητοι Βόισλαβ Μίτροφσκι, Σοκόλ Μίτροφσκι και Στόγιαν Μάνεφσκι αντίστοιχα.

    Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει ακόμη τα αποτελέσματα του β' γύρου των εκλογών σε επτά ακόμη δήμους, καθώς και τα αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών σε εννέα δήμους και στην πόλη των Σκοπίων.

    [17] ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΟΥ Σ.Κ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Τίρανα, 28 Μαρτίου 2005 (20:13 UTC+2)

    Ενώ το κυβερνών αλβανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα επιμένει οι βουλευτικές εκλογές να μην διεξαχθούν πριν τις 3 Ιουλίου του 2005, οι σύμμάχοί του ζητούν οι εκλογές να διεξαχθούν νωρίτερα.

    Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Σκεντέρ Γκινούσι πρότεινε οι βουλευτικές εκλογές να διεξαχθούν στις 26 Ιουνίου, με το επιχείρημα ότι ο Ιούνιος είναι ο μήνας των διακοπών για τους Αλβανούς. Σύμφωνα με τον Γκινούσι είναι ανόητη η επιμονή του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη μη διεξαγωγή των εκλογών πριν τις 3 Ιουλίου.

    Με την πρόταση του Γκινούσι συμφωνεί και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Νεριτάν Τσέκα, αλλά και ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης Ιλίρ Μέτα.

    Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της Κοινωνικής Δημοκρατίας Πασκάλ Μίλο και ο πρόεδρος του Αγροτικού Κόμματος Λουφτέρ Τζουβέλι τάσσονται υπέρ των θέσεων του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Κλέαρχος Λιάτης

    [18] ΜΠΕΡΙΣΑ: ΟΛΗ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΖΗΤΕΙ ΤΩΡΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΛΑΓΗ

    Τίρανα, 28 Μαρτίου 2005 (20:09 UTC+2)

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αλβανία, Σαλί Μπερίσα, σε συνάντηση με οπαδούς του κόμματός του στην Κακαβιά, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι μετά από οχτώ χρόνια πολύ κακής διακυβέρνησης της χώρας, όλοι σχεδόν στην Αλβανία ζητούν τώρα την μεγάλη αλλαγή.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα, τόνισε ο Μπερίσα, εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2005 είναι πιο ισχυρό από ποτέ και αποφασισμένο να αναλάβει τις ευθύνες τόσο για την επιστροφή της ελπίδας στους Αλβανούς, όσο και για ριζική αλλαγή της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στη χώρα, όπου υπάρχει φτώχια, αυξημένη διαφθορά και εγκληματικότητα, όπως χαρακτηριστικά είπε.

    Ο Μπερίσα τόνισε ότι με την ψήφο τους στις βουλευτικές εκλογές του 2005 οι Αλβανοί ψηφοφόροι είναι αποφασισμένοι να βγάλουν πρόωρα σε πολιτική σύνταξη τον Νάνο, ο οποίος είναι, όπως είπε, ο κύριος υπεύθυνος για την πολύπλευρη κρίση που βιώνει σήμερα η Αλβανία.

    Κλέαρχος Λιάτης

    [19] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ

    Λευκωσία, 28 Μαρτίου 2005 (18:25 UTC+2)

    Την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Κύπρου και Ιορδανίας, ιδιαίτερα μετά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συζητήσει μεταξύ άλλων ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου στο Αμμάν, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη την Τρίτη και την Τετάρτη, μετά από πρόσκληση του Ιορδανού ομολόγου του, Χάνι αλ Μούλκι.

    O κ. Ιακώβου θα συζητήσει επίσης τις σχέσεις Ιορδανίας - ΕΕ καθώς και περιφερειακά θέματα, κυρίως το Μεσανατολικό και θα ενημερώσει τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, και με τον πρωθυπουργό της χώρας, Φέισαλ αλ Φαγέζ.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΝΤΟΠΝΓΚ

    Αθήνα, 28 Μαρτίου 2005 (21:35 UTC+2)

    Συνάντηση με το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ θα έχει αύριο, Τρίτη, στις 2:30 το μεσημέρι, ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός.

    Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν, είναι και ο σχετικός έλεγχος στους ποδοσφαιριστές, θέμα που είχε τεθεί επί τάπητος και στην τελευταία συνάντηση του υφυπουργού με το προεδρείο της ΕΠΑΕ.

    [21] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΟΡΦΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΗ ΓΙΑΝΝΗ ΤΑΜΟΥΡΙΔΗ

    Αθήνα, 28 Μαρτίου 2005 (21:29 UTC+2)

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας Παύλο Παπαδόπουλο, με αφορμή την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στον αγώνα πόντων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Πίστας, που γίνεται στο Λος Άντζελες, από τον Έλληνα ποδηλάτη, Γιάννη Ταμουρίδη, απέστειλε ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός.

    Το τηλεγράφημα έχει ως εξής:

    «Κύριε Πρόεδρε, τα θερμά μου συγχαρητήρια για τη μεγάλη επιτυχία του αθλητή, Γιάννη Ταμουρίδη να κατακτήσει το Αργυρό μετάλλιο στον αγώνα πόντων, του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Πίστας.

    »Επίσης, για την επιτυχία της Εθνικής Ομάδας Σπριντ (Θάνος Μαντζουράνης, Κλεάνθης Μπάργκας και Παναγιώτης Βουκελάτος), για την κατάκτηση της 7ης θέσης.

    »Παρακαλώ διαβιβάσετέ τα στους αθλητές και τους προπονητές τους. Εύχομαι νέες επιτυχίες σε επόμενες διοργανώσεις».

    [22] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Αθήνα, 28 Μαρτίου 2005 (19:50 UTC+2)

    Εφτασε το μεσημέρι η αποστολή της εθνικής Αλβανίας στην Αθήνα εν όψει του αγώνα με την εθνική μας την Τετάρτη. Ο προπονητής της ομάδας, Χανς Πέτερ Μπρίγκελ δήλωσε: «Σίγουρα η Ελλάδα είναι το φαβορί στον αγώνα. Εμείς ήρθαμε στην Αθήνα για να δώσουμε ένα παιχνίδι, χωρίς να έχουμε τίποτα να χάσουμε. Δεν με φοβίζει κάτι σχετικά με τον αγώνα. Δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω κάποιους παίκτες λόγω τραυματισμού. Η ομάδα θα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με τις άλλες φορές».

    [23] ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΙΔΩΝ: ΗΤΤΑ ΑΠΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαρτίου 2005 (19:47 UTC+2)

    Δεν τα κατάφερε η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των παίδων, καθώς σε αγώνα της 2ης αγωνιστικής για τη β΄ προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ηττήθηκε από το Ισραήλ με 1-0, στο Μπρουκ της Αυστρίας. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης σημείωσε στο 63' ο Μπουζάγκλο. Τώρα η Ελλάδα για να ελπίζει στην πρόκρισή της πρέπει τόσο η ίδια, όσο και η Ρουμανία να κερδίσει την Αυστρία, καθώς επίσης και η Ρουμανία το Ισραήλ για να υπάρξει ισοβαθμία ανάμεσα σε Ελλάδα, Ρουμανία και Ισραήλ στους έξι βαθμούς, όπου θα μετρήσει η διαφορά τερμάτων.

    [24] ΑΡΗΣ: ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαρτίου 2005 (18:34 UTC+2)

    Μετά την πολύ καλή αγωνιστική παρουσία στο φιλικό παιχνίδι του Αρη που έγινε στο "Κλεάνθης Βικελίδης" με τη Βαρντάρ (3-0) ο Γιώργος Χατζάρας έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος από τους Φερνάντο Σανχούρχο και Αγαπητό Αμπελά οι οποίοι επέστρεψαν έπειτα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στα γήπεδα. Η απόδοσή τους στο συγκεκριμένο παιχνίδι ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για την συμμετοχή τους στα επόμενα παιχνίδια του πρωταθλήματος. Αμφίβολος επίσης παραμένει και ο Γιάννης Χρυσάφης που χρησιμοποιήθηκε στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά έδειξε ότι ακόμη έχει πολύ δρόμο μέχρι να φθάσει στο επιθυμητό επίπεδο.

    «Ολο το τελευταίο διάστημα έχουμε δουλέψει σκληρά και έτσι θα συνεχίσουμε μέχρι τέλος, ώστε να είμαστε πανέτοιμοι στο ματς με τον ΠΑΟ», αναφέρει ο κ. Χατζάρας και συνεχίζει: «Κάποια λάθη τα οποία είχα εντοπίσει τα δουλέψαμε και θέλω να πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο».

    Αύριο εξάλλου αναμένεται στη Θεσσαλονίκη ο Εμάνουελ Εκουέμε που από την προηγούμενη εβδομάδα βρίσκονταν στη Νιγηρία για τις υποχρεώσεις της εθνικής στο πλαίσιο των προκριματικών αγώνων του Μουντιάλ.

    [25] ΣΟΥΔΑΝ: ΣΥΛΛΗΨΗ 15 ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΤΑΡΦΟΥΡ

    Χαρτούμ, 28 Μαρτίου 2005 (18:27 UTC+2)

    Δεκαπέντε αξιωματούχους του στρατού και της αστυνομίας συνέλαβαν τη Δευτέρα οι αρχές του Σουδάν, με την κατηγορία των δολοφονιών, βιασμών και εμπρησμών χωριών στην περιοχή Νταρφούρ.

    Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Σουδάν, Άλι Μοχάμεντ Οσμάν Γιασίν, κυβερνητική επιτροπή συνέλαβε 15 άτομα από την αστυνομία, τον στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας στο Νταρφούρ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και οι 15 θα λογοδοτήσουν άμεσα ενώπιον της δικαιοσύνης.

    Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να υιοθετήσει την Τετάρτη ψήφισμα, το οποίο θα προβλέπει την εκδίκαση των υποθέσεων όσων κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, μια κίνηση στην οποία αντιτίθεται πλήρως το Χαρτούμ.

    [26] ΤΟΚΙΟ: 37 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΕΝ ΠΤΗΣΕΙ

    Τόκιο, 28 Μαρτίου 2005 (18:24 UTC+2)

    Τουλάχιστον 37 άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων τα τέσσερα σοβαρά, όταν πτήση της εταιρείας EVA Airways από την Ταϊβάν έπεσε σε αναταράξεις ενώ προσέγγιζε το διεθνές αεροδρόμιο του Τόκιο.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Kyoto News, οι αναταράξεις σημειώθηκαν περίπου 18 λεπτά προτού η πτήση BR2196, με 251 επιβάτες, προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Ναρίτα της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

    Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε γειτονικό νοσοκομείο, προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Οι περισσότεροι φέρουν μελανιές και κοψίματα και εικάζεται ότι δεν φορούσαν ζώνη ασφαλείας την ώρα που ξεκίνησαν οι αναταράξεις.

    [27] Η ΚΝΕΣΕΤ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ

    Τελ Αβίβ, 28 Μαρτίου 2005 (17:24 UTC+2)

    Με ψήφους 72-39 το ισραηλινό κοινοβούλιο (Κνεσέτ) απέρριψε τη Δευτέρα το νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί του σχεδίου του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν για απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας.

    Το επιτελείο του Σαρόν είχε χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο ως μια προσπάθεια από την πλευρά των αντιπάλων του να καθυστερήσει η υλοποίηση των σχεδίων του.

    Εντός της ημέρας αναμένεται να αρχίσει η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2005, η έγκριση του οποίου αναμένεται εντός της εβδομάδας, κίνηση που αναμένεται να άρει και το τελευταίο σοβαρό εμπόδιο για την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.

    Σημειώνεται ότι ορισμένοι βουλευτές ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκριση των κυβερνητικών σχεδίων για εκκένωση των 21 εβραϊκών οικισμών της Λωρίδας της Γάζας και τεσσάρων από τους συνολικά 120 της Δυτικής Όχθης, που αναμένεται να ξεκινήσει τον προσεχή Ιούλιο.

    Η σημερινή καταψήφιση του νομοσχεδίου, το οποίο κατέθεσαν οι λεγόμενοι υπερεθνικιστές βουλευτές με στόχο να μην παραχωρήσουν ούτε εκατοστό γης από τα εδάφη που το Ισραήλ κατέλαβε το '67 στους Παλαιστίνιους, θεωρούνταν, ωστόσο, αναμενόμενη από τους πολιτικούς αναλυτές.

    [28] Η ΣΚΙΑΒΟ ΕΛΑΒΕ ΧΘΕΣ ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

    Ουάσινγκτον, 28 Μαρτίου 2005 (13:49 UTC+2)

    Δέκα μέρες μετά την αποσύνδεση του σωλήνα παροχής τροφής που την κρατούσε στη ζωή, η αμερικανίδα Τέρι Σκιάβο που βρίσκεται σε κώμα εδώ και 15 χρόνια, έλαβε χθες, την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών, Θεία Κοινωνία.

    Η 41χρονη αμερικανίδα που στάθηκε η αφορμή για τη διαμάχη μεταξύ των οπαδών και των πολέμιων της ευθανασίας, παραμένει χωρίς τροφή και νερό μετά τη δικαστική απόφαση για το δικαίωμά της στην ευθανασία.

    Οι γονείς της, μετά από πολλούς δικαστικούς αγώνες για την επανατοποθέτηση του σωλήνα σίτισης και αφού επανειλημμένα απορρίφθηκε το αίτημά τους, εγκατέλειψαν τις προσπάθειες.

    Η Σκιαβο αναμένεται να χάσει τη μάχη με το θάνατο σε λίγες μέρες ενώ έξω από το νοσοκομείο διαδηλωτές πραγματοποιούν αγρυπνίες και ζητούν να κρατηθεί η Σκιαβο στη ζωή.

    [29] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 70 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 2005

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαρτίου 2005 (15:14 UTC+2)

    Με μία λαμπαδηδρομία 300 φοιτητών που θα διασχίσουν το κέντρο της Θεσσαλονίκης, με μουσικο-χορευτικά δρώμενα και συναυλία φοιτητικών μουσικών σχημάτων στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου παράλληλα θα διεξάγεται το Παιχνίδι του Θησαυρού, θα ξεκινήσουν επίσημα και φέτος για 7η συνεχή χρονιά, την Τετάρτη 30 Μαρτίου, οι εκδηλώσεις της Φοιτητικής Εβδομάδας 2005 με τίτλο «Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιοστην πόλη».

    Στη φετινή Φοιτητική Εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν πάνω από 70 εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή πάνω από 2.000 φοιτητών όλων των τμημάτων του ΑΠΘ, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και τις 18 Μαϊου. Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται θεατρικές παραστάσεις, γυμναστικές επιδείξεις, αγώνες και τουρνουά, συναυλίες, ημερίδες, εκθέσεις κόμικς και εικαστικών, κινηματογραφικά αφιερώματα κ.α., καθώς επίσης και ορισμένες νέες εκδηλώσεις όπως το «World Without Borders», κατά τη διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιηθεί εκπαίδευση για τις πολιτισμικές διαφορές μεταξύ των λαών (20 Απριλίου).

    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, εξάλλου, η Γιορτή της Γυμναστικής «Εν Ρυθμώ», στις 18 Απριλίου, στην οποία θα συμμετάσχουν φοιτητές των ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, Σερρών, Τρικάλων, αλλά και το 2ο Πανελλήνιο Δια-Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Επιχειρηματολογίας (debate) που διοργανώνει ο Σύλλογος Επιχειρηματολογίας και Ρητορικού Λόγου του ΑΠΘ (9 Απριλίου). Η λήξη της Φοιτητικής Εβδομάδας θα γίνει στην πλατεία Αριστοτέλους με συναυλία που θα δώσουν οι Micro στις 22 Απριλίου, με την υποστήριξη, όπως και στην τελετή έναρξης, του δήμου Θεσσαλονίκης.

    Παρουσιάζοντας την Φοιτητική Εβδομάδα 2005, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Αντωνόπουλος, έκανε λόγο για μία προσπάθεια προβολής του πολιτιστικού προφίλ του πανεπιστημίου και ανάπτυξης στενότερου δεσμού ανάμεσα στους φοιτητές και την πόλη. «Είναι μία από τις μέρες που το πανεπιστήμιο μπορεί να βγει προς τα έξω υπερήφανο» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Είναι μία προσπάθεια να αντιστρέψουμε την εικόνα του πανεπιστημίου, όπως αυτή παρουσιάζεται από ελάχιστους, που δεν ανήκουν απαραίτητα στους χώρους του, ώστε να θεωρήσει η πόλη ότι το πανεπιστήμιο είναι δικό της κομμάτι και να το εκμεταλλευτεί όσο μπορεί καλύτερα» είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στην λαμπαδηδρομία της έναρξης της Φοιτητικής Εβδομάδας, ο πρύτανης δήλωσε: "Η δεύτερη φέτος λαμπαδηδρομία θα είναι καλύτερα οργανωμένη. 300 δάδες θα περάσουν από την πόλη, σηματοδοτώντας όχι μία προσπάθεια εμπρησμού, αλλά μία προσπάθεια ανάπτυξης στενότερου δεσμού ανάμεσα στους ζωντανούς φοιτητές και την πόλη της Θεσσαλονίκης".

    Την ικανοποίησή του για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εξέφρασε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Φοιτητικής Εβδομάδας, Σάββας Πατσαλίδης, ο οποίος ανέφερε ότι το δημιουργικό κομμάτι των εκδηλώσεων ανήκει αποκλειστικά στους φοιτητές των τμημάτων, που φέτος ξεπέρασαν τους 2.000.

    Τις εκδηλώσεις της περσινής Φοιτητικής Εβδομάδας παρακολούθησαν περίπου 25.000 άτομα.

    ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

    Την Τετάρτη 30 Μαρτίου, στις 17.30, στην πλατεία Αριστοτέλους θα ξεκινήσει το 4ο Παιχνίδι του Θησαυρού, με 5μελείς ομάδες φοιτητών και μη, το οποίο διοργανώνει η φοιτητική ομάδα Μπεχρύντο. Κάποιος ζει με την ιστορία, βιώνει καθημερινά μία πραγματικότητα που δεν μπορεί να αλλάξει. Πιστεύει πως η λύση για τη Θεσσαλονίκη δεν είναι ούτε η υποθαλάσσια αρτηρία, ούτε το μετρό, ούτε τα υπόγεια πάρκινγκ, αλλά η αλλαγή των ανθρώπων μέσα από μία μεγάλη καταστροφή... Θα την πετύχει; Το παιχνίδι αναπλάθεται μέσα από το κυνήγι του "Μανιακού" που θέλει να ξυπνήσει μνήμες...

    Στις 18.00 θα ξεκινήσει από την πλατεία Χημείου του ΑΠΘ η πορεία με τους 300 λαμπαδηδρόμους. Πρώτος σταθμός της θα είναι η Καμάρα, ενώ θα ακολουθήσουν ο Λευκός Πύργος, η Αγία Σοφία, η Ρωμαϊκή Αγορά και το άγαλμα του Βενιζέλου στην πλατεία Αριστοτέλους. Σε κάθε σταθμό θα πραγματοποιούνται μουσικά και χορευτικά δρώμενα, που θα κορυφωθούν στον τερματισμό της λαμπαδηδρομίας στην πλατεία Αριστοτέλους με ακροβατικές και χορευτικές παραστάσεις από φοιτητές ΤΕΦΑΑ.

    Στις 20.30 θα ξεκινήσει στην πλατεία Αριστοτέλους συναυλία των φοιτητικών μουσικών σχημάτων.

    [30] ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ

    Στοκχόλμη, 28 Μαρτίου 2005 (13:57 UTC+2)

    Τις καλλιτεχνικές τους αναζητήσεις με έργα μικτής τεχνικής (ζωγραφική φωτογραφία) παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Εύη Παπαδοσηφάκη και Πλάτωνας Τσούλος στη Στοκχόλμη, στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, από τις 2 Απριλίου μέχρι τις 7 Μαϊου.

    Με την έκθεση «SeaSkyLand +Glances» οι δύο καλλιτέχνες άλλοτε διηγούνται ονειρικές ιστορίες, άλλοτε μπλέκουν τις ανθρώπινες ματιές κι άλλοτε περιγράφουν αθέατες πλευρές της φύσης.

    Πρόκειται για 33 έργα, τα οποία συνδυάζουν τη φωτογραφία με τη ζωγραφική, τεχνικές που λειτουργούν συμπληρωματικά , προσδίδοντας ιδιαίτερη διάσταση σε στιγμές από την Ελλάδα, αλλά και τις ΗΠΑ.

    Οι δύο δημοσιογράφοι ασχολούνται με την τέχνη τα τελευταία δέκα χρόνια και με τη δουλεία τους στη Στοκχόλμη επικοινωνούν το αποτέλεσμα των πειραματισμών τους.

    Η φωτογραφική ματιά του Πλάτωνα Τσούλου, με τις ζωγραφικές παρεμβάσεις της Εύης Παπαδοσηφάκη, δημιουργούν ιδιόμορφες εικόνες μεταξύ φανταστικού και πραγματικού.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης, στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού που βρίσκεται στην οδό Magnus Ladulasg 49, έχει κληθεί να πραγματοποιήσει ο έλληνας πρέσβης Νικόλαος Κουνινιώτης στις 2 Απριλίου στις 2 το μεσημέρι ενώ έχουν προσκληθεί να παραστούν εκπρόσωποι της σουηδικής κυβέρνησης.

    Χορηγοί της έκθεσης είναι η ασφαλιστική εταιρία ASPIS LIV του ομίλου Ασπίς.

    [31] "ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΛΟΪΣ ΜΠΡΟΥΝΕΡ"

    Αθήνα, 28 Μαρτίου 2005 (11:32 UTC+2)

    «Υπόθεση Αλόϊς Μπρούνερ», είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου Σπύρου Κουζινόπουλου, Γενικού Διευθυντή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 30 Μαρτίου, στις 12,30 το μεσημέρι στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου) στην Αθήνα.

    Το βιβλίο, αναφέρεται στον δήμιο των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης, στη δράση του σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, όπου έστειλε στο θάνατο συνολικά 128.500 ανθρώπους, στις περίεργες διασυνδέσεις του μετά το τέλος του πολέμου και στην εμφάνισή του τα κατοπινά χρόνια στη Συρία, για την οργάνωση των μυστικών της υπηρεσιών. Ενώ υπάρχει πλήθος στοιχείων για τις προσπάθειες των ελληνικών αντιστασιακών οργανώσεων να σώσουν τους Εβραίους από τα νύχια των χιτλερικών, αλλά και για μία άγνωστη εξέγερση μελλοθάνατων Ελληνοεβραίων στο ναζιστικό στρατόπεδο του Μπιρκενάου, που έπεσαν μέχρι ενός, κρατώντας μία ελληνική σημαία που είχαν κατασκευάσει από τα κουρέλια που φορούσαν και ψάλλοντας τον εθνικό μας ύμνο.

    Την παρουσίαση, θα κάνουν ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Τηλέμαχος Χυτήρης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος και ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Μωυσής Κωνσταντίνης, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Ε. Διακογιάννης.

    [32] ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΤΟΥ "ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ" ΣΤΟ Κ.Ι.Θ.

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαρτίου 2005 (11:29 UTC+2)

    Μαραθώνιο ανάγνωσης του έργου του Θερβάντες, με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 400 χρόνων από την πρώτη έκδοση του διάσημου "Δον Κιχώτη", διοργανώνει στις 23 Απριλίου στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, το Ελληνοϊσπανικό Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης "Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα" σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα και τη Ρώμη και τη δημοτική βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης.

    Ο μαραθώνιος θα ξεκινήσει στις 10.00 π.μ. και μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι που θα δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 31 Μαρτίου στη γραμματεία του Κέντρου (τηλ. 2310-288289).

    Κάθε συμμετέχων θα διαβάσει ένα μικρό τμήμα του έργου ώστε στο τέλος του μαραθώνιου να έχει διαβαστεί το μεγαλύτερο μέρος του. Παράλληλα, θα λειτουργεί και έκθεση αντιτύπων του "Δον Κιχώτη" στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου, απόδειξη της παγκοσμιότητας του έργου. Παράλληλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε όλη την Ισπανία.

    [33] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ ΤΟΥ ΒΕΡΝΤΙ "ΤΡΟΒΑΤΟΡΕ" ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαρτίου 2005 (11:29 UTC+2)

    Την δημοφιλή όπερα Τροβατόρε του Τζιουζέπε Βέρντι ανεβάζει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 8, 10, 13 και 16 Απριλίου. Πρόκειται για μία παραγωγή του ΜΜΘ σε λιμπρέτο του Salvatore Cammarano που βασίζεται στο έργο El trovador του Antonio Garcia Gutierez.

    Η μουσική διεύθυνση είναι του Νίκου Αθηναίου, η σκηνοθεσία του Charles Roubaud, τα σκηνικά του Jean-Noel Lavesvre, τα κοστούμια της Katia Duflot και οι φωτισμοί του Pierre Dupouey. Εμφανίζονται οι Zoran Todorovic (Manrico), Manon Feubel (Leonora), Αλεξάνδρα Παπατζιάκου (Azucena), Δημήτρης Τηλιακός (Conte Luna), Mirco Palazzi (Ferrando), Μαρία Βλαχοπούλου (Ines) και Δημήτρης Ναλμπάντης (Ruiz). Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και η Χορωδία Θεσσαλονίκης. Η μουσική διδασκαλία είναι της Μαίρης Κωνσταντινίδου.

    Ο Trovatore είναι μία από τις πιο αγαπημένες όπερες του κοινού, από την εποχή της πρεμιέρας του. Ο θρίαμβος της πρώτης παράστασης στις 19 Ιανουαρίου του 1853 στο θέατρο Apollo στη Ρώμη ήταν τόσο μεγάλος, ώστε οι κριτικοί της εποχής απεκάλεσαν το Verdi, Καίσαρα της Τέχνης. Μαζί με το Rigoletto και την Traviata, αποτελεί τη δεύτερη όπερα της δημοφιλούς τριλογίας του συνθέτη.

    Η δράση της όπερας εκτυλίσσεται στα βόρεια της Ισπανίας, κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Πολλά χρόνια νωρίτερα, μια τσιγγάνα μάγισσα καταδικάστηκε σε θάνατο στην πυρά, με την υποψία ότι καταράστηκε τον έναν από τους δύο μικρούς γιους του Κόμη ντι Λούνα. Πριν η μάγισσα καεί, ζήτησε από την κόρη της Ατζουτσένα να εκδικηθεί για το θάνατό της. Λίγο αργότερα το βρέφος εξαφανίστηκε και ακριβώς στο σημείο όπου είχε καεί η μάγισσα, βρέθηκαν στις στάχτες τα κόκαλα ενός παιδιού. Όλοι πίστεψαν πως ήταν ο γιος του Κόμη και υπεύθυνη ήταν η κόρη της μάγισσας. Ο Κόμης όμως που αρνήθηκε να πιστέψει στο θάνατο του γιου του, ζήτησε λίγο πριν πεθάνει από τον άλλο του γιο, να εξακολουθήσει να ψάχνει για την κόρη της τσιγγάνας και τον αδελφό του. Έκτοτε, ο νέος Κόμης δεν σταμάτησε ποτέ να αναζητά την Ατζουτσένα

    Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού του ρόλου το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης διοργανώνει πρωινή εκδήλωση γνωριμίας με την όπερα Τροβατόρε την Κυριακή 3 Απριλίου, στις 11:30, όπου θα δοθεί ευκαιρία στο κοινό να μάθει περισσότερα για τον συνθέτη, το έργο του καθώς και να γνωρίσει τους συντελεστές της παράστασης.

    Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται αποκλειστικά από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης καθώς και από το εκδοτήριο του ΟΜΜΘ στην πλατεία Αριστοτέλους. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 12, 30, 45, 60, 75 και 12 (μαθητικά- φοιτητικά).

    ΣΥΝΟΨΗ

    Τα γεγονότα που έχουν προηγηθεί

    Ο ηλικιωμένος Κόμης ντι Λούνα είχε δύο μικρούς γιους. Μια νύχτα, όταν τα παιδιά ήταν ακόμη μικρά, μια γριά τσιγγάνα μάγισσα μπήκε κρυφά στο δωμάτιό τους. Την είδε η τροφός να στέκεται πάνω από την κούνια του μικρότερου παιδιού, του Γκαρσία. Μόλις η τσιγγάνα έγινε αντιληπτή έφυγε τρέχοντας, αλλά το μωρό αρρώστησε και όλοι πίστεψαν πως του είχε κάνει μάγια. Ο Κόμης διέταξε να την συλλάβουν αμέσως και την καταδίκασε σε θάνατο στην πυρά.

    Πριν η τσιγγάνα πεθάνει, ζήτησε από την κόρη της, Ατζουτσένα, να πάρει εκδίκηση. Λίγο αργότερα, το μικρότερο παιδί του Κόμη εξαφανίστηκε από την κούνια του και στις στάχτες που είχε καεί η τσιγγάνα μάγισσα βρέθηκε η σωρός ενός παιδιού. Όλοι πίστεψαν πως ήταν ο γιος του Κόμη και υπεύθυνη η Ατζουτσένα. Όμως εκείνη, πάνω στην απελπισία της για τον άδικο χαμό της μητέρας της, έριξε κατά λάθος στη φωτιά το δικό της μωρό. Έτσι ανέθρεψε το παιδί του Κόμη σαν να ήταν δικό της παιδί και το ονόμασε Μανρίκο.

    Εν τω μεταξύ τα χρόνια πέρασαν και μια βίαιη διαμάχη ξέσπασε στην Ισπανία για το στέμμα της Αραγωνίας. Στον εμφύλιο πόλεμο ο νεαρός Κόμης ντι Λούνα και ο Μανρίκο πολεμούν σε αντιμαχόμενες πλευρές. Ο Κόμης μάχεται με το Βασιλιά και ο Μανρίκο με τους επαναστάτες.

    ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ

    Η ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ

    Σκηνή πρώτη: Προαύλιο του παλατιού της Αλιαφέρια

    Ο Φεράντο, ένας ηλικιωμένος και πιστός ακόλουθος του Κόμη ντι Λούνα, προσπαθεί να κρατήσει τους άντρες της φρουράς ξύπνιους κατά τη διάρκεια της νύχτας, όσο ο Κόμης ξαγρυπνά κάτω από το παράθυρο της Λεονόρα. Για να διώξει τη νύστα από τα βλέφαρά τους, διηγείται την ιστορία του μικρότερου αδελφού του Κόμη, του Γκαρσία, και της γριάς τσιγγάνας (Άρια: Abbieta zingara, fosca vegliarda! - Μια μοχθηρή τσιγγάνα, μια επίβουλη γριά!). Πώς η μάγισσα κάηκε στην πυρά και πώς η κόρη της, η Ατζουτσένα, για να πάρει εκδίκηση πέταξε το παιδί στις φλόγες. Παρόλο που πέρασαν πολλά χρόνια από τότε, ο Φεράντο είναι βέβαιος πως αν την έβλεπε θα την αναγνώριζε αμέσως.

    Σκηνή δεύτερη : Κήποι του παλατιού

    Είναι νύχτα και η Λεονόρα ελπίζει, όπως κάθε βράδυ, πως ο τροβαδούρος Μανρίκο θα έρθει να την βρει. Εκμυστηρεύεται στην έμπιστή της Ινές, ότι τον συνάντησε σε κάποιο αγώνα όταν τον έστεψε νικητή, αλλά στο μεταξύ ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος και δεν τον έχει ξαναδεί. Μόνο τον άκουσε μια νύχτα να τραγουδάει κάτω από το μπαλκόνι της ένα τρυφερό τραγούδι προφέροντας το όνομά της (Άρια: Tacea la notte placida Γαλήνια είναι η νύχτα). Η Ινές προσπαθεί μάταια να την πείσει να ξεχάσει αυτόν τον άγνωστο, αλλά η Λεονόρα συνεπαρμένη από τον έρωτά της ομολογεί πως ή θα ζήσει γι? αυτόν ή γι? αυτόν θα πεθάνει (Άρια: Di tale amor che dirsi - Για μια τέτοια αγάπη).

    Οι δύο γυναίκες μπαίνουν στο παλάτι, όταν στον κήπο εμφανίζεται ο Κόμης ντι Λούνα. Έχει έρθει να εξομολογηθεί στη Λεονόρα τον έρωτά του γι? αυτήν. Όμως διακόπτεται απότομα από το τραγούδι του τροβαδούρου Μανρίκο, που ακούγεται μέσα από τις φυλλωσιές (Άρια: Deserto sulla terra - Έρημος στη γη). Η Λεονόρα βγαίνει τρέχοντας και πέφτει στην αγκαλιά του Κόμη, νομίζοντας μες στο σκοτάδι πως είναι ο Μανρίκο. Ο τροβαδούρος εμφανίζεται αποκαλώντας τη Λεονόρα άπιστη. Εκείνη καταλαβαίνει το λάθος της και του εξηγεί τι συνέβη. Ο Κόμης οργισμένος ζητά από τον άγνωστο να του αποκαλύψει την ταυτότητά του και όταν συνειδητοποιεί πως ο αντίζηλός του είναι και ο εχθρός του στον πόλεμο, του ζητά να μονομαχήσουν (Τρίο: Di geloso amor sprezzato - Η ζήλια της περιφρονημένης αγάπης).

    ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΑΞΗ

    Η ΤΣΙΓΓΑΝΑ

    Σκηνή πρώτη: Μια ερειπωμένη καλύβα σε βουνοπλαγιά της Βισκάης

    Ο Μανρίκο νίκησε στη μονομαχία, αλλά τραυματίστηκε σοβαρά από τον Κόμη σε μια μάχη που ακολούθησε. Αρκετές εβδομάδες αργότερα στον καταυλισμό των τσιγγάνων, η Ατζουτσένα περιποιείται το Μανρίκο, καθισμένη κοντά στη φωτιά. Του διηγείται τη μαρτυρική σκηνή του θανάτου της μητέρας της (Άρια: Stride la vampa - Τρίζει η φλόγα) και πώς η ίδια για να πάρει εκδίκηση έριξε στη φωτιά το παιδί της νομίζοντας πως ήταν ο γιος του Κόμη (Άρια: Condotta ell' era in ceppi Αλυσοδεμένη οδηγήθηκε). Ο Μανρίκο απορεί: Ώστε δεν είμαι γιος σου; Η τσιγγάνα σπεύδει να διαλύσει τις αμφιβολίες του. Άλλωστε αυτή δεν τον ανέθρεψε με τόση αγάπη; Δεν τον φρόντισε όταν ο Κόμης ντι Λούνα τον τραυμάτισε και τον άφησε νεκρό σχεδόν στη μάχη της Πελίλα; Ο Μανρίκο χάρισε τη ζωή στον Κόμη όταν μονομάχησαν, παρακινούμενος από μια ανεξήγητη ευσπλαχνία (Άρια: Mal reggendo all' aspro assalto Προβάλλοντας αδύναμη αντίσταση στην άγρια επίθεσή μου). Δε συνέβη όμως το ίδιο και στην ψυχή του Κόμη, όταν αργότερα τραυμάτισε το Μανρίκο θανάσιμα (Άρια: Ma nell΄ alma dell΄ ingrato - Μα στην ψυχή του αχάριστου). Η σκηνή διακόπτεται όταν ένας αγγελιοφόρος φέρνει τα νέα πως η Λεονόρα σκοπεύει να κλειστεί σε μοναστήρι, μετά την ψευδή πληροφορία ότι εκείνος σκοτώθηκε στη μάχη. Αποφασίζει να την αποτρέψει από μια τέτοια ενέργεια και αναχωρεί αμέσως, αφήνοντας την Ατζουτσένα μόνη σε απόγνωση.

    Σκηνή δεύτερη: Είσοδος ενός μοναστηριού κοντά στο Καστελόρ

    Ο Κόμης ντι Λούνα έχει επίσης πληροφορηθεί τα σχέδια της Λεονόρα. Νομίζοντας πως ο Μανρίκο είναι νεκρός, κρύβεται στην είσοδο του μοναστηριού με το Φεράντο και μερικούς ακολούθους του και σχεδιάζει να την απαγάγει για να την κάνει δική του (Άρια: Il balen del suo sorriso - Η λάμψη του χαμόγελού της). Ο ήχος της καμπάνας αναγγέλλει την άφιξή της και όλοι κρύβονται. Ο Κόμης της κόβει το δρόμο και τότε εμφανίζεται ξαφνικά σαν φάντασμα ο Μανρίκο. Με τη βοήθεια των φίλων του αφοπλίζει τον Κόμη και το σκάει μαζί με τη Λεονόρα.

    ΤΡΙΤΗ ΠΡΑΞΗ

    Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΤΣΙΓΓΑΝΑΣ

    Σκηνή πρώτη: Στρατόπεδο

    Ο στρατός του Κόμη ντι Λούνα στρατοπεδεύει κοντά στο κάστρο Καστελόρ και σχεδιάζει τη μάχη της επομένης. Ο Κόμης σκέφτεται με οδύνη τη Λεονόρα στην αγκαλιά του εχθρού του, όταν οι φύλακες του φέρνουν σέρνοντας μια τσιγγάνα που τριγύριζε κοντά στο στρατόπεδο. Εκείνη ομολογεί πως κατέβηκε από τα βουνά της Βισκάης ψάχνοντας το γιο της και τότε ο Φεράντο την αναγνωρίζει. Είναι η Ατζουτσένα, η κόρη της τσιγγάνας μάγισσας που έκλεψε τον αδελφό του Κόμη όταν ήταν μικρός. Καθώς την ανακρίνουν εκείνη φωνάζει απεγνωσμένα το όνομα του Μανρίκο, ελπίζοντας πως ο γιος της θα έρθει να την σώσει. Ακούγοντας ο Κόμης πως είναι η μάνα του χειρότερου εχθρού του, χαίρεται και διατάζει να την ρίξουν στην πυρά για να εκδικηθεί τον αντίζηλό του.

    Σκηνή δεύτερη: Αίθουσα δίπλα στο παρεκκλήσι, στο κάστρο του Καστελόρ

    Στο παρεκκλήσι του Καστελόρ η Λεονόρα και ο Μανρίκο ετοιμάζονται να παντρευτούν (Άρια: Ah! Sν, ben mio Α! Ναι, λατρευτή μου). Το όργανο της εκκλησίας ήδη ακούγεται, όταν ο Ρουίζ μπαίνει με κομμένη την ανάσα να τους πει τι πρόκειται να συμβεί στην Ατζουτσένα. Ο Μανρίκο εξηγεί στη Λεονόρα πως η Ατζουτσένα είναι η μητέρα του και μαζί με τους στρατιώτες του τρέχει απεγνωσμένος να την σώσει (Άρια: Di quella pira l΄orrendo foco - Αυτής της πυράς η φριχτή φωτιά).

    ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΡΑΞΗ

    Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Σκηνή πρώτη: Μια πτέρυγα στο παλάτι της Αλιαφέρια

    Η προσπάθεια του Μανρίκο απέτυχε. Ο στρατός του Κόμη κατέλαβε το Καστελόρ και ο ίδιος πιάστηκε αιχμάλωτος. Μαζί με την Ατζουτσένα είναι τώρα φυλακισμένοι του Κόμη. Η Λεονόρα κατάφερε να το σκάσει και οδηγείται από το Ρουίζ στον πύργο όπου κρατούνται οι φυλακισμένοι, ελπίζοντας πως θα σώσει τον αγαπημένο της (Άρια: D' amor sull' ali rosee Με τα ρόδινα φτερά της αγάπης). Ακούγοντας τη φωνή του Μανρίκο να την αποχαιρετά, αποφασίζει πως ή θα σώσει τη ζωή του, ή θα κατέβει μαζί του στον τάφο (Άρια: Tu vedrai che amore in terra - Θα δεις ότι αγάπη στη γη). Ο Κόμης αναγγέλλει πως ο Μανρίκο και η Αζουτσένα θα εκτελεστούν την αυγή. Η Λεονόρα πέφτει στα πόδια του και τον ικετεύει να ελευθερώσει τον αγαπημένο της. Μόνο όταν απεγνωσμένη του προσφέρει τον εαυτό της, εκείνος δέχεται για αντάλλαγμα να ελευθερώσει το Μανρίκο. Η Λεονόρα όμως πίνει κρυφά δηλητήριο ψιθυρίζοντας πως θα γίνει δική του, αλλά θα είναι ένα κρύο και άψυχο σώμα.

    Σκηνή δεύτερη: Ένα σκοτεινό κελί

    Ο Μανρίκο και η Ατζουτσένα βρίσκονται σε ένα σκοτεινό κελί. Η Ατζουτσένα είναι σε παραλήρημα και ο Μανρίκο προσπαθεί να την καθησυχάσει, μέχρι που αυτή αποκοιμιέται. Ξαφνικά εμφανίζεται η Λεονόρα και ικετεύει το Μανρίκο να φύγει. Καθώς η ίδια δεν έχει πρόθεση να τον ακολουθήσει, εκείνος μαντεύει το τίμημα που πλήρωσε για να τον ελευθερώσει και την καταριέται. Η δράση του δηλητηρίου όμως αρχίζει και όταν καταλαβαίνει πως θυσίασε τον εαυτό της για χάρη του, μετανιώνει αμέσως για τη στάση του. Τη στιγμή που η Λεονόρα ξεψυχάει, μπαίνει στο κελί ο Κόμης. Αντιλαμβάνεται πως τον κορόιδεψε και εξοργισμένος διατάζει την εκτέλεση του Μανρίκο. Η Ατζουτσένα ξυπνάει από τις φωνές και ενώ ο Κόμης την σέρνει στο παράθυρο να δει την εκτέλεση του υποτιθέμενου γιου της, εκείνη του αποκαλύπτει την αλήθεια: «Ήταν ο αδελφός σου!».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 28 March 2005 - 19:13:53 UTC