Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-03-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ Ο ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ
  • [02] ΣΤΑ ΛΕΥΚΑ Η ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  • [03] ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ TO 2005 ΒΛΕΠΕΙ Η ΤτΕ
  • [04] ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΚΥΣΕΑ
  • [05] ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ 41 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
  • [06] ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
  • [07] UNICEF: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 40 ΕΚΑΤ. ΠΑΙΔΙΑ ΖΟΥΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
  • [08] ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ 30 ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
  • [09] ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
  • [10] Η ΑΔΕΔΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΚΑΡΓΚΑΝΑ
  • [11] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΙΟΥΦΑ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
  • [12] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΚΑΡΓΚΑΝΑ
  • [13] ΥΠΑΑ: ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΟΜΑΤΑ
  • [14] ΣΙΟΥΦΑΣ: Η ΓΓΕΤ ΔΕΝ ΠΡΟΕΒΗ ΣΕ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΤΕ ΚΡΗΤΗΣ
  • [15] ΣΧΟΛΙΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
  • [16] ΚΥΠΡΟΣ: ΡΕΚΟΡ ΣΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΣΥΛΟ ΤΟ 2004
  • [17] ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΤΙΝΚΙΤΣ ΖΗΤΕΙ ΤΟ ΣΕΡΒΙΚΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
  • [18] ΣΕΡΒΙΑ: "ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ" ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ
  • [19] ΣΤΑ 2,6 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • [20] ΤΙΣ ΝΙΚΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΑΙ ΑΕΚ
  • [21] ΒΟΛΕΪ: ΚΑΖΑΖΗΣ ΚΑΙ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ
  • [22] ΔΥΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • [23] ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ ΠΑΙΔΩΝ
  • [24] ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΣΛΑΛΟΜ ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ
  • [25] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΟΝ ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ
  • [26] ΤΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΖΗΤΑΕΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ''ΟΔΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ'' ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ
  • [27] ΜΗΝΥΜΑ ΛΑΝΤΕΝ ΣΤΟΝ ΖΑΡΚΑΟΥΙ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΙΡΑΚ
  • [28] 40 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΚΑΡΑΜΠΟΛΕΣ ΣΤΗ ΒΑΥΑΡΙΑ
  • [29] ΗΠΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΡΙΑΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ
  • [30] ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
  • [31] "ΕΛΛΗΝΙΚΟ PLAYBACK ΘΕΑΤΡΟ"
  • [32] Η "ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΙΝΕΔΑ" ΤΟΥ ΛΟΡΚΑ ΣΤΟ ΜΜΘ ΜΕ ΤΗΝ SARA BARAS
  • [33] ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΝΩ ΣΥΡΟΥ
  • [34] "ΤΑ ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ ΤΗΣ ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ"

  • [01] ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ Ο ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ

    Αθήνα, 1 Μαρτίου 2005 (14:25 UTC+2)

    Στον Αρειο Πάγο μετέβη σήμερα στις 11:30 το πρωί ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος, Θεόκλητος Κουμαριανός, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του, Αλέξη Κούγια, προκειμένου να καταθέσει στον αρμόδιο αρεοπαγίτη, Χρήστο Μπαλτά, στο πλαίσιο της έρευνας για το παραδικαστικό κύκλωμα.

    Συγκεκριμένα, ο κ.Θεόκλητος κλήθηκε να καταθέσει για δήλωση ψευδούς διεύθυνσης στον Πειραιά, για την οποία κατηγορείται ότι υπάρχει εμπλοκή του στην υπόθεση Γιοσάκη. Επίσης, κατέθεσε για τις κατηγορίες του πρώην Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος, Κωνσταντίνου, σύμφωνα με τις οποίες συνελήφθη σε νυχτερινό κέντρο μαζί με τον πρώην αρχιμανδρίτη, Σεραφείμ Κουλουσούσα, για διακίνηση ναρκωτικών.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο παραιτηθείς Μητροπολίτης μίλησε στον κ.Μπαλτά για ονόματα δικαστών αλλά και πολιτικών οι οποίοι τον είχαν πλησιάσει και τον πίεζαν να μεσολαβήσει στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο προκειμένου ο αρχιμανδρίτης, Ιάκωβος Γιοσάκης, να πάρει τη θέση του αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου.

    Ο κ.Θεόκλητος όπως είπε έχει στοιχεία και μιλάει για ταξίδια στο εξωτερικό που διοργάνωνε ο Γιοσάκης ανώτερους και ανώτατους δικαστές και δικηγόρους. Επίσης, επιβεβαίωσε ότι τον Δεκέμβριο του 2003 η πρώην ανακρίτρια, Αντωνία Ηλία, του ζήτησε δανεικά 15.000 ευρώ. Ο κ.Θεόκλητος κατέθεσε τα χρήματα σε ένα νούμερο τραπεζικού λογαριασμού, αλλά δεν έβαλε το δικό της όνομα.

    Στο μεταξύ, προσερχόμενος στον Αρειο Πάγο ο κ.Θεόκλητος σε σύντομη συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους δήλωσε για τον Ιάκωβο Γιοσάκη ότι τον γνώρισε πριν από 20 χρόνια και τον ξαναείδε πέρυσι ή πρόπερσι όταν του ζήτησε να μεσολαβήσει για να γίνει αρχιγραμματέας στην Ιερά Σύνοδο.

    Βγαίνοντας από το γραφείο του κ.Μπαλτά, στις 2:15 το μεσημέρι, ο κ.Θεόκλητος ανέφερε: "Ηρθα σήμερα στον Αρειο Πάγο για να πω την αλήθεια. Και αυτό είπα. Ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο". Ο δικηγόρος του παραιτηθέντα Μητροπολίτη, Αλέξης Κούγιας, είπε: "Τόσο ο σεβασμιότατος όσο και εγώ ήρθαμε εδώ για να βοηθήσουμε τη δικαιοσύνη να βρει την αλήθεια. Οσο και αν ακούγεται υπερβολικά αισιόδοξο είμαι βέβαιος ότι η δικαιοσύνη θα βρει το δρόμο το σωστό και θα αποκαταστήσει την τάξη, γιατί η δικαιοσύνη όπως και η εκκλησία είναι το καταφύγιο των υγιών ανθρώπων. Η ανάκριση είναι μυστική και δεν θέλω να πω τίποτα άλλο".

    Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο κ.Θεόκλητος υπέβαλε επίσημα την παραίτηση του στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο από τη θέση του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος, η οποία και έγινε αποδεκτή.

    [02] ΣΤΑ ΛΕΥΚΑ Η ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2005 (10:41 UTC+2)

    Χιονίζει από χθες το βράδυ και στους τέσσερις νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, με αποτέλεσμα η κίνηση των οχημάτων να διεξάγεται με δυσκολία.

    Στο νομό Κοζάνης η ελαφρά χιονόπτωση που συνεχίζεται, υποχρεώνει τους οδηγούς που κινούνται στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο να χρησιμοποιούν στα οχήματα αντιολισθητικές αλυσίδες. Τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης - με απόφαση του νομάρχη - δεν λειτουργούν σήμερα.

    Αλλά και στους νομούς Καστοριάς, Γρεβενών και Φλώρινας η εικόνα είναι ίδια, σε ό,τι αφορά την κίνηση των οχημάτων στον ορεινό όγκο, ενώ με προσοχή κυρίως λόγω του παγετού διεξάγεται η κυκλοφορία στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο. Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματα που κινούνται στο δρόμο Καστοριάς - Φλώρινας μέσω Βιτσίου και Καστοριάς - Ιωαννίνων μέσω Νεστορίου.

    Σημειώνεται ότι τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στους νομούς Καστοριάς, Γρεβενών και Φλώρινας λειτουργούν κανονικά.

    [03] ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ TO 2005 ΒΛΕΠΕΙ Η ΤτΕ

    Αθήνα, 1 Μαρτίου 2005 (13:23 UTC+2)

    Επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης μέχρι και στο 3,3% για φέτος και μικρή επιτάχυνση του πληθωρισμού, σε σύγκριση με το 2004, προβλέπεται στην έκθεση νομισματικής πολιτικής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), στην οποία υπογραμμίζεται παράλληλα ότι είναι απαραίτητη η εφαρμογή μέτρων μακροοικονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής σε τρία πεδία.

    Η έκθεση νομισματικής πολιτικής 2004-2005 υποβλήθηκε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων και το υπουργικό συμβούλιο, όπως προβλέπεται στο Καταστατικό της Τράπεζας. Την έκθεση επέδωσε στην πρόεδρο της Βουλής, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νικόλαος X. Γκαργκάνας.

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, στην ελληνική οικονομία, ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ υποχώρησε σε 3,8% το 2004 από 4,5% το 2003. Για το τρέχον έτος η Έκθεση καταλήγει στην πρόβλεψη ότι ο ρυθμός ανόδου της οικονομικής δραστηριότητας θα επιβραδυνθεί περαιτέρω στο 3,3% περίπου, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο μεγαλύτερης επιβράδυνσης λόγω των σημαντικών αβεβαιοτήτων οι οποίες περιγράφονται στην επόμενη παράγραφο. Θα παραμείνει όμως αισθητά υψηλότερος από το ρυθμό ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ και επομένως θα υπάρξει περαιτέρω πρόοδος προς την πραγματική σύγκλιση.

    ΣΤΟ 3,3% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2005

    Ο πληθωρισμός υποχώρησε το 2004, αλλά αυτό οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στη μεγάλη πτώση των τιμών των οπωροκηπευτικών. Αντίθετα, ο πυρήνας του πληθωρισμού αυξήθηκε περαιτέρω. Με βάση ορισμένες παραδοχές και προϋποθέσεις που παρουσιάζονται αναλυτικά στην Έκθεση, εκτιμάται ότι το τρέχον έτος ο πληθωρισμός θα σημειώσει μικρή επιτάχυνση σε σύγκριση με το 2004 (στο 3,3% από 3,0%, βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή), ενώ ο πυρήνας του πληθωρισμού θα παραμείνει ουσιαστικά αμετάβλητος. Επομένως, ο πληθωρισμός θα εξακολουθήσει να είναι σημαντικά υψηλότερος από το μέσο όρο του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ και θα υπάρξει περαιτέρω απώλεια διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

    Η απασχόληση επηρεάστηκε θετικά το 2004 από την άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας και τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά αναμένεται ότι θα αυξηθεί πολύ λίγο το 2005, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση του ποσοστού ανεργίας σε υψηλό επίπεδο. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε σημαντικά το 2004 (σε 3,9% του ΑΕΠ, από 5,6% του ΑΕΠ το 2003) και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω το 2005, παραμένοντας όμως σχετικά υψηλό, κυρίως λόγω διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και της συνεχιζόμενης υποχώρησης της ανταγωνιστικότητας ως προς τις τιμές.

    Οι προβλέψεις αυτές εμπεριέχουν σημαντικά στοιχεία αβεβαιότητας, όπως είναι η διαμόρφωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, η εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου, καθώς και το ενδεχόμενο να επηρεαστούν αρνητικά οι ιδιωτικές επενδυτικές αποφάσεις από την υποχώρηση ορισμένων δεικτών εμπιστοσύνης τους τελευταίους μήνες.

    Αυτά τα στοιχεία αβεβαιότητας είναι δυνατόν να επηρεάσουν δυσμενώς την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό, η ύπαρξή τους επιβάλλει επαγρύπνηση και δημιουργεί ορισμένες προκλήσεις για την οικονομική πολιτική και τη συμπεριφορά των κοινωνικών εταίρων.

    ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ 3 ΠΕΔΙΑ

    Στο τελευταίο κεφάλαιο της Έκθεσης τονίζεται ότι η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. Συγκεκριμένα, το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης διαμορφώθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα ως ποσοστά του ΑΕΠ το 2004 και προφανώς δεν είναι δυνατόν να διατηρηθούν στα επίπεδα αυτά. Ακόμη, στο μέλλον θα υπάρξει μεγάλη αύξηση των δαπανών για συντάξεις και υγειονομική περίθαλψη λόγω των προβλεπόμενων δημογραφικών εξελίξεων.

    Επιπλέον, η άνοδος της ιδιωτικής κατανάλωσης, αν και είναι πιθανό ότι θα παραμείνει σημαντικός προωθητικός παράγοντας της ανάπτυξης για μερικά ακόμη έτη, θα επιβραδυνθεί αναπόφευκτα μεσοπρόθεσμα, όταν το χρέος των νοικοκυριών θα φθάσει βαθμιαία σε ένα υψηλότερο επίπεδο και θα τείνει να σταθεροποιηθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ.

    Επίσης, λόγω της σωρευτικής απώλειας ανταγωνιστικότητας τα τελευταία έτη, η αύξηση των εξαγωγών (κατά κύριο λόγο υπηρεσιών) οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον, το οποίο αναμένεται μεν να παραμείνει ευνοϊκό και εφέτος, χαρακτηρίζεται όμως και από σημαντικά στοιχεία αβεβαιότητας μεσοπρόθεσμα.

    Για τους λόγους αυτούς, είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν μέτρα μακροοικονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής που αντιμετωπίζουν τις δημοσιονομικές ανισορροπίες και προωθούν τις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη που βασίζεται στις εξαγωγές, ενώ είναι αναγκαία και η συμβολή των κοινωνικών εταίρων. Συγκεκριμένα:

    -Πρώτον, απαιτείται αποφασιστική και συνεχής προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής. Επειδή οι μεγάλες δημοσιονομικές ανισορροπίες είναι ένα από τα πιο σοβαρά και επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία, θα απαιτηθεί μεγάλη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στη διετία 2005-2006 και η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής θα πρέπει να συνεχιστεί επί σειρά ετών για να ελεγχθούν μονιμότερα οι δημοσιονομικές ανισορροπίες και να επιτευχθεί μακροπρόθεσμα δημοσιονομικό πλεόνασμα και σταθερή σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους. Η δημοσιονομική εξυγίανση είναι υψίστης σημασίας για τη διαμόρφωση ενός σταθερού μακροοικονομικού περιβάλλοντος, το οποίο αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, αλλά και για τον πρόσθετο λόγο ότι οι δημόσιες δαπάνες θα αυξηθούν τα προσεχή χρόνια εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού. Εάν οι δημοσιονομικές ανισορροπίες δεν αντιμετωπιστούν αποφασιστικά, θα υπάρξουν δυσμενείς συνέπειες για τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και υγείας, καθώς και για την οικονομία ως σύνολο. Η δημοσιονομική προσαρμογή επιβάλλεται επίσης και για να εκπληρώσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και από την υπαγωγή της στη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος κατά το άρθρο 104 της Συνθήκης του Μάαστριχτ, σύμφωνα με όσα προβλέπει η Απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών ECOFIN της 17ης Φεβρουαρίου 2005. Η πλήρης συμμόρφωση της Ελλάδος προς τους κανόνες της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι γενικότερα απαραίτητη για τη διαφύλαξη της αξιοπιστίας της χώρας.

    -Δεύτερον, απαιτείται συμβολή των κοινωνικών εταίρων ώστε οι μισθολογικές αυξήσεις να συμβαδίζουν με την άνοδο της παραγωγικότητας. Όσον αφορά το τρέχον έτος, προβλέπεται επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, αλλά ο ρυθμός αυτός εξακολουθεί να είναι υψηλότερος από τον προβλεπόμενο αντίστοιχο ρυθμό για τη ζώνη του ευρώ και, επιπλέον, να μην είναι συμβατός με την επιδίωξη για σταθερότητα των τιμών (δηλαδή για πληθωρισμό κάτω αλλά πλησίον του 2%). Όσον αφορά το μέλλον, όπως έχει επισημανθεί σε προηγούμενες Εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ρυθμός ανόδου των ονομαστικών αποδοχών θα πρέπει να συγκλίνει σταδιακά προς το άθροισμα του ρυθμού ανόδου της παραγωγικότητας στην Ελλάδα και του μέσου πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ (και όχι στην Ελλάδα), έως ότου ουσιαστικά εξαλειφθεί η διαφορά πληθωρισμού μεταξύ της Ελλάδος και της ζώνης του ευρώ. Μέχρι να εξαλειφθεί αυτή η διαφορά, η προτεινόμενη πολιτική θα συμβάλει στην απαιτούμενη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας έναντι των εμπορικών εταίρων μας στη ζώνη του ευρώ.

    -Τρίτον, απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε ευρύ φάσμα τομέων της οικονομίας για να διορθωθούν οι δυσκαμψίες στις αγορές προϊόντων και εργασίας. Η συνεπής εφαρμογή ενός καλά σχεδιασμένου προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει και τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, θα συμβάλει στη δημοσιονομική σταθερότητα, θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων και με τον τρόπο αυτό θα ενισχύσει το ρυθμό ανόδου της οικονομίας και την απασχόληση και θα συμβάλει στη μείωση της απαράδεκτα υψηλής ανεργίας. Ειδικότερα όσον αφορά τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, η ενίσχυση των συνθηκών ανταγωνισμού ευνοεί την αύξηση της παραγωγικότητας και την αξιοποίησή της ώστε να προκύψουν χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές και χαμηλότερο κόστος για άλλους παραγωγούς. Επίσης, η εδραίωση ενός περιβάλλοντος πιο φιλικού για την επιχειρηματικότητα - με την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, τη δημιουργία σταθερού φορολογικού πλαισίου, τη μείωση της γραφειοκρατίας και γενικότερα την πιο αποδοτική λειτουργία του δημόσιου τομέα - είναι ζωτικής σημασίας για την ενθάρρυνση των επενδύσεων και της οικονομικής δραστηριότητας. Όσον αφορά την αγορά εργασίας, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να εκκινούν από τις παραδοχές ότι δεν επιδιώκεται να καταργηθεί το πλέγμα κοινωνικής προστασίας και κοινωνικής ασφάλειας ούτε να ευνοηθεί μια κοινωνική ομάδα εις βάρος μιας άλλης, αλλά επίσης ότι είναι επείγουσα ανάγκη να αρθούν τα αντικίνητρα και να βρεθούν πιο αποτελεσματικές ρυθμίσεις που τελικά θα ωφελήσουν όλες τις πλευρές, χωρίς να θίγονται βασικά δικαιώματα.

    "Βεβαίως, οι διαρθρωτικές προσαρμογές έχουν συχνά και οδυνηρές παρενέργειες, οι οποίες όμως είναι δυνατόν και πρέπει να αμβλυνθούν με κατάλληλα μέτρα υποστήριξης. Για το λόγο αυτό, στην Έκθεση επισημαίνεται ότι είναι αναγκαίος ένας ευρύς δημόσιος διάλογος, ώστε να εξασφαλιστεί η στήριξη των μεταρρυθμίσεων (περιλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης) από την κοινωνία. Η κοινωνική συναίνεση πρέπει και είναι δυνατόν να επιτευχθεί, δεδομένου ότι η οικονομία ως σύνολο μπορεί να αποκομίσει πολύ σημαντικά οφέλη. Αντίθετα, εάν η οικονομική πολιτική και οι κοινωνικοί εταίροι δεν κινηθούν στο πνεύμα των ανωτέρω κατευθύνσεων, οι αρνητικές συνέπειες για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης και για το βιοτικό επίπεδο θα είναι σοβαρές", υπογραμμίζεται στην έκθεση.

    ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

    Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της συνολικής χρηματοδότησης της οικονομίας από τα Νομισματικά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα (ΝΧΙ - δηλ. τράπεζες και αμοιβαία κεφάλαια διαθεσίμων) σημείωσε αξιόλογη επιτάχυνση και διαμορφώθηκε σε 8,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2004, από 3,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2003. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά το γεγονός ότι το υπόλοιπο της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης από τα εγχώρια ΝΧΙ εξακολούθησε μεν να μειώνεται, αλλά με πολύ μικρότερο ρυθμό από ό,τι το προηγούμενο έτος (δ΄ τρίμηνο 2004: -5,6%, δ΄ τρίμηνο 2003: -15,9%).

    Αντίθετα, ο ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά σημείωσε μικρή υποχώρηση, παραμένοντας ωστόσο σε σχετικώς υψηλά επίπεδα (δ΄ τρίμηνο 2004: 16,1%, δ΄ τρίμηνο 2003: 17,1%). Αναλυτικότερα, η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις σημείωσε επιβράδυνση (δ΄ τρίμηνο 2004: 8,6%, δ΄ τρίμηνο 2003: 11,0%), ενώ η πιστωτική επέκταση προς τα νοικοκυριά ουσιαστικά διατηρήθηκε στο ίδιο υψηλό επίπεδο (δ΄ τρίμηνο 2004: 28,0%, δ΄ τρίμηνο 2003: 28,2%).

    Έτσι η συνολική δανειακή επιβάρυνση των νοικοκυριών ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθε σε 31,4% το Δεκέμβριο του 2004 (Δεκέμβριος 2003: 26,3%), έναντι 50,3% στη ζώνη του ευρώ κατά μέσον όρο. Ειδικότερα όσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια, σημειώθηκε επιβράδυνση στο ρυθμό ανόδου τους (δ΄ τρίμηνο 2004: 23,8%, δ΄ τρίμηνο 2003: 27,1%). Αντίθετα, σημαντική επιτάχυνση παρατηρήθηκε στο ρυθμό ανόδου των καταναλωτικών δανείων (δ΄ τρίμηνο 2004: 37,9%, δ΄ τρίμηνο 2003: 24,8%) μετά την κατάργηση των τελευταίων περιορισμών στην καταναλωτική πίστη τον Ιούνιο του 2003.

    Τα επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων στην Ελλάδα παρουσίασαν μικρές μεταβολές κατά το 2004. Μεγαλύτερες μεταβολές παρουσίασαν τα επιτόκια των νέων τραπεζικών δανείων, τα οποία γενικά υποχώρησαν κατά το 2004. Ειδικότερα, σχετικά μεγάλη μείωση εμφάνισαν τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων (μέχρι και 1,02 εκατοστιαία μονάδα), ενώ μικρότερη μείωση παρατηρήθηκε στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων και των δανείων προς τις επιχειρήσεις.

    Σε ειδικό κεφάλαιο της Έκθεσης αξιολογείται η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και διαπιστώνεται ότι αυτό είναι υγιές στο σύνολό του και ότι η σταθερότητά του έχει διασφαλιστεί. Λόγω όμως της ταχείας πιστωτικής επέκτασης προς τα νοικοκυριά υπό την πίεση του ανταγωνισμού, η οποία ενδέχεται να αυξήσει τον πιστωτικό κίνδυνο στο μέλλον, ιδίως σε περίπτωση επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αυξήσει τις απαιτούμενες ελάχιστες προβλέψεις για τα καταναλωτικά δάνεια που εμφανίζουν σημαντική καθυστέρηση και έχει επισημάνει ότι επιβάλλεται οι τράπεζες να λαμβάνουν υπόψη τους τον ανωτέρω παράγοντα κατά τη χορήγηση δανείων, ώστε να περιορίσουν τον πιστωτικό κίνδυνο.

    Συγχρόνως, τα νοικοκυριά πρέπει να σταθμίζουν προσεκτικά τις εισοδηματικές προοπτικές τους πριν δανειστούν, ώστε να μην αναλαμβάνουν υπερβολικά βάρη. Εξάλλου, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών εμπορικών τραπεζών (13,3% το Σεπτέμβριο του 2004, έναντι 11,9% για το σύνολο των τραπεζών της ζώνης του ευρώ το 2003) παρέχει ικανοποιητικό περιθώριο ασφαλείας υπό τις παρούσες συνθήκες. Η εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων από τις αρχές του 2005, θα επηρεάσει σημαντικά μόνο ένα πολύ μικρό αριθμό τραπεζών.

    Οι τράπεζες αυτές, ως εκ τούτου, θα χρειαστεί να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους βάση για να αποκαταστήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Όμως, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του τραπεζικού συστήματος δεν θα επηρεαστεί σημαντικά. Η εισαγωγή του νέου πλαισίου εποπτείας ("Βασιλεία ΙΙ") από το τέλος του 2006 θα επηρεάσει επίσης το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά το μέγεθος και η κατεύθυνση των επιδράσεων σε μεμονωμένες τράπεζες δεν μπορούν να εκτιμηθούν ακόμη. Εν όψει των αβεβαιοτήτων αυτών, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει συστήσει στις τράπεζες να ενισχύσουν τα ίδια κεφάλαιά τους._

    [04] ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΚΥΣΕΑ

    Αθήνα, 1 Μαρτίου 2005 (14:10 UTC+2)

    Την εθνική πολιτική άμυνας συζήτησε το ΚΥΣΕΑ στη σημερινή του συνεδρίαση, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, και όπως είπε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος η πολιτική για την προστασία και τη θωράκιση της χώρας διέπεται από διαχρονική συνέχεια και κινείται γύρω από τρεις άξονες:

    1. Στο Βορρά λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, όπως είναι η τρομοκρατία, η διακίνηση όπλων, το διεθνές έγκλημα και η αστάθεια.

    2. Υπάρχει μια βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία και η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της. Ωστόσο η Τουρκία δεν έχει μεταβάλει την πολιτική αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Κατά συνέπεια η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να διατηρεί μια επαρκή, αποτρεπτική, αξιόπιστη δύναμη.

    3. Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δημιουργεί νέα δεδομένα στο Κυπριακό και στις προσπάθειες για εξεύρεση σταθερής και βιώσιμης λύσης για την επανένωση του νησιού στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση, η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει την αμέριστη και πολυεπίπεδη στήριξη της Ελλάδας, η οποία θα συμμετέχει ενεργά στα θέματα ασφαλείας της Κύπρου.

    [05] ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ 41 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

    Αθήνα, 1 Μαρτίου 2005 (21:06 UTC+2)

    Επίκαιρη επερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης για τα προβλήματα και τις προοπτικές των υδατοκαλλιεργειών κατέθεσαν απόψε 41 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    Στην επερώτηση τους οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι "η κυβέρνηση δεν έπραξε στον τομέα αυτό αλλά παρακολουθεί ως απλός θεατής την κατάσταση χωρίς να δρομολογεί λύσεις με κίνδυνο να οδηγηθεί σε περιπέτεια ο δυναμικά αναπτυσσόμενος κλάδος των υδατοκαλλιεργειών".

    Οι επερωτώντες βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει μεταξύ άλλων, για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση να προχωρήσει στη κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου, αλλά και για την καθυστέρηση που παραιτείται στην αξιοποίηση των μελετών γα τον καθορισμό περιοχών οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών.

    Νατάσα Θωμά

    [06] ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

    Αθήνα, 1 Μαρτίου 2005 (20:59 UTC+2)

    Συνεδρίασε σήμερα το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων με θέμα τις τακτικές ετήσιες κρίσεις 2005-2006 των ανωτάτων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

    α. Στο Στρατό Ξηράς προήγαγε στο βαθμό του Αντιστρατήγου για πλήρωση κενών θέσεων, τους:

    Υποστράτηγο (ΠΖ) Καλφέλη Στυλιανό

    Υποστράτηγο (ΜΧ) Πέτσα Ηλία

    Υποστράτηγο (ΠΖ) Μαλατρά Γεώργιο

    Υποστράτηγο (ΠΒ) Βούλγαρη Δημήτριο

    Υποστράτηγο (ΠΖ) Καραβά Κωνσταντίνο

    και έκρινε «Ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους», τους:

    (1) Υποστράτηγο (ΔΒ) Σαρρή Νικόλαο

    (2) Υποστράτηγο (ΤΘ) Πετρίδη Ιωάννη

    (3) Υποστράτηγο (ΔΒ) Κάπρο Σωτήριο

    (4) Υποστράτηγο (ΜΧ) Τρυφωνίδη Ευάγγελο

    (5) Υποστράτηγο (ΠΖ) Κουζέλη Ανδρέα

    (6) Υποστράτηγο (ΠΖ) Κάπρο Γεώργιο

    (7) Υποστράτηγο (ΠΒ) Κυριάκου Παναγιώτη.

    β. Στο Πολεμικό Ναυτικό προήγαγε στο βαθμό του Αντιναυάρχου για πλήρωση κενής θέσης τον Υποναύαρχο Μάχιμο Κοροβέση Ευάγγελο.

    γ. Στην Πολεμική Αεροπορία προήγαγε στο βαθμό του Αντιπτεράρχου για πλήρωση κενών θέσεων, τους :

    (1) Υποπτέραρχο (Ι) Γιάγκο Ιωάννη

    (2) Υποπτέραρχο (Ι) Μουζά Μαργαρίτη

    δ. Στο Στρατολογικό Σώμα έκρινε : «Διατηρητέο» τον Ταξίαρχο Κουρκουμέλη Νικόλαο.

    [07] UNICEF: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 40 ΕΚΑΤ. ΠΑΙΔΙΑ ΖΟΥΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

    Νέα Υόρκη, 1 Μαρτίου 2005 (20:55 UTC+2)

    Σαράντα ως πενήντα εκατομμύρια παιδιά ζουν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας στις 24 πλούσιες χώρες του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), σύμφωνα με έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η UNICEF, η οποία απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις να δράσουν για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

    "Η αναλογία των παιδιών που ζουν υπό συνθήκες φτώχειας αυξήθηκε στις 17 από τις 24 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ από την αρχή της δεκαετίας του '90", επισημαίνεται στην έκθεση που συντάχτηκε από το κέντρο ερευνών Innocenti της UNICEF στη Φλορεντία.

    Σε αυτή διαπιστώνεται ότι "μόνο σε 4 χώρες (Αυστραλία, Νορβηγία, Βρετανία και ΗΠΑ), υπήρξε σημαντική μείωση" από τις αρχές της δεκαετίας του '90.

    Ο Καναδάς, η Ελλάδα και η Γαλλία κατάφεραν μια ελαφρά μείωση του ποσοστού αυτού, το οποίο αυξήθηκε σε 17 χώρες στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

    [08] ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ 30 ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

    Βρυξέλλες, 1 Μαρτίου 2005 (20:22 UTC+2)

    Μετά τα επεισόδια στο αλβανικό χωριό Νίβιτσα συνελήφθησαν 30 Ελληνες μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας τονίζει σε ερώτηση του ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος ζητάει την παρέμβαση της Κομισιόν.

    Συγκεκριμένα ο Έλληνας ευρωβουλευτής, καταγγέλλει στην ερώτησή του την ενέργεια της Αλβανικής κυβέρνησης να παραχωρήσει για τουριστική εκμετάλλευση -παρανόμως- έκταση που ανήκει στην Κοινότητα του χωριού και στην εκκλησία, ενέργεια που είχε ως αποτέλεσμα την αντίδραση της ελληνικής μειονότητας και την επέμβαση των αστυνομικών αρχών. Ο κ. Χατζηδάκης αφού τονίζει ότι "μια τέτοια ενέργεια προσβάλλει βάναυσα τα δικαιώματα ιδιοκτησίας της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία προκαλώντας την ένταση των σχέσεών της με τις αλβανικές αρχές", καλεί την Κομισιόν να προβεί άμεσα σε συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε "να αντιμετωπιστεί το όλο ζήτημα στο πλαίσιο των κανόνων δικαίου και να γίνει σεβαστό το δικαίωμα της ιδιοκτησίας της ελληνικής μειονότητας". Επιπλέον, προσθέτει, πρέπει να επισημανθεί ότι τη στιγμή αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και της Αλβανίας, γεγονός που δίνει ουσιαστικά μεγαλύτερες δυνατότητες παρέμβασης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [09] ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

    Αθήνα, 1 Μαρτίου 2005 (20:01 UTC+2)

    Προτεραιότητα αποτελεί για την κυβέρνηση η ανέγερση του νέου κτιρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, σημείωσε η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου.

    Η υπουργός Παιδείας, η οποία παρέστη στη πρώτη συνεδρίαση της νέας διοίκησης της Εθνικής Βιβλιοθήκης, ευχήθηκε καλή επιτυχία και τόνισε πως το ήδη υπάρχον ιστορικό κτίριο μετά την ανέγερση του νέου, θα χρησιμοποιηθεί ως εκθεσιακός χώρος ιστορίας των ελληνικών γραμμάτων.

    [10] Η ΑΔΕΔΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΚΑΡΓΚΑΝΑ

    Αθήνα, 1 Μαρτίου 2005 (20:53 UTC+2)

    Νέα βάρη για τους εργαζομένους προμηνύουν οι θέσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ με αφορμή τη δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης για τη νομισματική πολιτική.

    Η ΑΔΕΔΥ κατηγορεί τον κ. Γκαργκάνα για σύμπλευση με τις απόψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Διεθνούς Τράπεζας, θεωρώντας τον «προπομπό αποφάσεων και μέτρων, από το ρόλο του ως θεματοφύλακα των τραπεζικών συμφερόντων».

    «Στο έδαφος της σημερινής σκληρής κοινωνικής πραγματικότητας, αν προωθηθεί μία πολιτική με νέες ιδιωτικοποιήσεις, αφαίρεση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, θα οδηγήσει τη χώρα ακόμα πιο πίσω ως προς την ανισοκατανομή του πλούτου σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Κυρίως όμως θα δημιουργήσει πεδίο έντονων κοινωνικών συγκρούσεων, που εκ των πραγμάτων θα αφαιρέσουν από την οικονομία την κοινωνική δυναμική της και θα οδηγήσουν σε βαθειά κρίση», αναφέρει η ΑΔΕΔΥ.

    [11] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΙΟΥΦΑ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ Ι.Τ.Ε. ΚΡΗΤΗΣ

    Αθήνα, 1 Μαρτίου 2005 (20:16 UTC+2)

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, σε απάντηση στις υπ΄ αριθμόν 6968/25.1.2005, 6973/25/1/2005, 7016/26.1.2005 και 7047/27.1.2005 ερωτήσεις των βουλευτών Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελίας Σχοιναράκη - Ηλιάκη, Μανόλη Στρατάκη, Μάνου Φραγκιαδουλάκη και Στέλιου Ματζαπετάκη αντίστοιχα, οι οποίες αναφέρονταν σε δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου (Ηράκλειο Κρήτης) για περικοπές κονδυλίων του Κρατικού Προϋπολογισμού προς το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) Κρήτης, το οποίο εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης, επισημαίνει ότι «όχι μόνο δεν προέβη η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας σε περικοπή χρηματοδότησης, αλλά σε αύξηση κατά 2,91% το 2005».

    Το πλήρες κείμενο της απάντησης του κ. Σιούφα στις παραπάνω ερωτήσεις των βουλευτών Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

    «Σας γνωρίζουμε ότι όσον αφορά στη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) από την αρμόδια υπηρεσία της Γ.Γ.Ε.Τ, ο συνολικός προϋπολογισμός του ΙΤΕ για το έτος 2005 είναι 7.700.000 ευρώ, έναντι 7.550.000 ευρώ συνολικού προϋπολογισμού του 2004.

    »Επισημαίνουμε ότι Γ.Γ.Ε.Τ. όχι μόνο δεν προέβη σε περικοπή χρηματοδότησης, αλλά σε αύξηση χρηματοδότησης κατά 2,91%.

    »Για το α΄ τρίμηνο του 2005 έχει εγκριθεί για το ΙΤΕ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ποσοστό 25% επί συνολικού ποσού του 2005, δηλαδή 1.942.500 ευρώ και η υπηρεσία μας προέβη στην καταβολή ποσοστού 20%, δηλαδή 1.554.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό 5%, δηλαδή 388.500 ευρώ θα καταβληθεί στο ΙΤΕ αργότερα».

    Τέλος, σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρει ότι «αισθάνεται υπερηφάνεια για το ΙΤΕ Κρήτης και το στήριξε και το στηρίζει γιατί αξίζει. Γιατί τιμά την επιστήμη, την έρευνα και την τεχνολογία, τιμά την Ελλάδα».

    [12] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΚΑΡΓΚΑΝΑ

    Αθήνα, 1 Μαρτίου 2005 (19:55 UTC+2)

    Μέτρα σκληρής λιτότητας και συμπίεσης των εισοδημάτων των εργαζομένων προτείνει για μία ακόμα φορά με την ετήσια έκθεσή του ο κ.Γκαργκάνας, ο οποίος επαναλαμβάνεται μονότονα και μονόπλευρα, τονίζει σε ανακοίνωσή της Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Ελλάδας (ΓΣΕΕ), σχολιάζοντας την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Ο κ.Γκαργκάνας, σύμφωνα με την ΓΣΕΕ, προτείνει τη δραστική περικοπή των κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ «ακούραστα και με επιμονή, θεωρεί ότι για την παρατεταμένη οικονομική και αναπτυξιακή απραξία οι μόνοι υπεύθυνοι είναι οι εργαζόμενοι και τα εισοδήματά τους».

    «Οι νεοφιλελεύθερες συνταγές, όχι μόνο δεν λύνουν προβλήματα, απεναντίας, αυξάνουν και εντείνουν τις κοινωνικές ανισότητες. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι βιώνουν την πολιτική λιτότητας, την ακρίβεια, την ανεργία και τις απολύσεις.Οι λύσεις πρέπει να αναζητηθούν στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις, στην αύξηση της απασχόλησης, στη δίκαιη κατανομή του κοινωνικού πλούτου. Με αυτά σαν αιτήματα, ΓΣΕΕ και εργαζόμενοι, θα απαντήσουν αγωνιστικά», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας.

    [13] ΥΠΑΑ: ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΟΜΑΤΑ

    Αθήνα, 1 Μαρτίου 2005 (19:54 UTC+2)

    Τα προβλήματα που υπάρχουν στον κλάδο της βιομηχανικής τομάτας (μεγάλα αποθέματα, μείωση τιμών του προϊόντος στη διεθνή αγορά) τέθηκαν επί τάπητος σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπό την προεδρία του υφυπουργού Αλέξανδρου Κοντού και με τη συμμετοχή ομάδων παραγωγών βιομηχανικής τομάτας, μεταποιητών, της ΠΑΣΕΓΕΣ και υπηρεσιακών παραγόντων.

    Ο κ. Κοντός απηύθυνε έκκληση προς τους εκπροσώπους των βιομηχανιών της μεταποίησης, ώστε να μην περιορισθούν οι ποσότητες βιομηχανικής τομάτας που θα επεξεργαστούν για την εσοδεία 2005, οι δε τιμές των συμβολαίων να διαμορφωθούν σε ικανοποιητικά για τους παραγωγούς επίπεδα.

    «Η βιομηχανική τομάτα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αγροτικά προϊόντα, δίνει ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες και παρά την δύσκολη συγκυρία για το προϊόν, είναι απαραίτητο να καλύψουμε την εθνική ποσόστωση, έτσι ώστε σε οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή του κανονισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να διαθέτουμε ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη», δήλωσε ο υφυπουργός.

    Πέραν αυτών, πρόσθεσε, δεδομένου του μεγάλου ανταγωνισμού που αντιμετωπίζει το προϊόν στη διεθνή αγορά, είναι απαραίτητο να καταβληθεί προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έτσι ώστε να αναβαθμιστεί η ποιότητα του προϊόντος.

    [14] ΣΙΟΥΦΑΣ: Η ΓΓΕΤ ΔΕΝ ΠΡΟΕΒΗ ΣΕ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΤΕ ΚΡΗΤΗΣ

    Αθήνα, 1 Μαρτίου 2005 (19:51 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα περικοπούν κονδύλια του Κρατικού Προϋπολογισμού προς το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) Κρήτης, το οποίο εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης, έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των βουλευτών Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελίας Σχοιναράκη - Ηλιάκη, Μανόλη Στρατάκη, Μάνου Φραγκιαδουλάκη και Στέλιου Ματζαπετάκη.

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναφέρονταν σε δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία ο γ.γ. Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Τσουκαλάς, στην τελευταία του επίσκεψη στο Ηράκλειο είπε ότι η χρηματοδότηση του ΙΤΕ ενδέχεται να περικοπεί μέχρι και κατά 50%.

    Η γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας όχι μόνο δεν προέβη σε περικοπή χρηματοδότησης, αλλά σε αύξηση χρηματοδότησης κατά 2,91%, διευκρίνισε ο κ. Σιούφας, σημειώνοντας ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του ΙΤΕ για το έτος 2005 είναι 7.700.000 ευρώ, έναντι 7.550.000 ευρώ συνολικού προϋπολογισμού του 2004.

    «Για το α' τρίμηνο του 2005 έχει εγκριθεί για το ΙΤΕ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ποσοστό 25% επί συνολικού ποσού του 2005, δηλαδή 1.942.500 ευρώ και η υπηρεσία μας προέβη στην καταβολή ποσοστού 20%, δηλαδή 1.554.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό 5%, δηλαδή 388.500 ευρώ θα καταβληθεί στο ΙΤΕ αργότερα», ανέφερε στην απάντησή του ο υπουργός.

    [15] ΣΧΟΛΙΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ

    Λευκωσία, 1 Μαρτίου 2005 (21:03 UTC+2)

    Η κυπριακή κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, Κύπρου Χρυσοστομίδη,

    απέρριψε κατηγορηματικά συγκεκριμένες αναφορές για την Κύπρο στην ετήσια έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, χαρακτηρίζοντας ισχυρισμούς που περιέχονται στην έκθεση ''εντελώς άδικους'' και ''θέατρο του παραλόγου''.

    Σε μια πρώτη αντίδραση στο περιεχόμενο της έκθεσης, ο κ. Χρυσοστομίδης αναφέρθηκε σε παραλείψεις και είπε πως θα γίνουν οι αναγκαίες παραστάσεις αναφορικά με δύο νέα στοιχεία της έκθεσης για το 2004 που αφορούν τη λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου και την περίοδο πριν το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [16] ΚΥΠΡΟΣ: ΡΕΚΟΡ ΣΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΣΥΛΟ ΤΟ 2004

    Λευκωσία, 1 Μαρτίου 2005 (21:00 UTC+2)

    Η Κύπρος, σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού της, έλαβε τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων για άσυλο κατά την περίοδο 2000-2004, με 22 αιτητές ασύλου ανά 1.000 κατοίκους.

    Σύμφωνα με έκθεση του 2004 για τα επίπεδα και τις τάσεις ασύλου στις βιομηχανοποιημένες χώρες, που κυκλοφόρησε σήμερα από τα Ηνωμένα Εθνη, έσπασε ρεκόρ ο αριθμός των αιτητών ασύλου στην Κύπρο το 2004.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΤΙΝΚΙΤΣ ΖΗΤΕΙ ΤΟ ΣΕΡΒΙΚΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

    Βελιγράδι, 1 Μαρτίου 2005 (20:56 UTC+2)

    Πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών, Μλάντιαν Ντίνκιτς, κατέθεσε, σήμερα, το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS), σύμφωνα με όσα μεταδίδει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

    «Ο Ντίνκιτς είναι υπεύθυνος για την καταστροφή του σερβικού τραπεζικού συστήματος και των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά και για την αυξανόμενη φτώχεια των πολιτών της Σερβίας» υποστηρίζει το SRS.

    [18] ΣΕΡΒΙΑ: "ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ" ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

    Βελιγράδι, 1 Μαρτίου 2005 (20:51 UTC+2)

    Το «Φόρουμ Ξένων Επενδυτών», στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 100 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Σερβία - Μαυροβούνιο, εκτιμά ότι η πορεία των μεταρρυθμίσεων στη Σερβία είναι πολύ πιο αργή από το αναμενόμενο.

    Παρουσιάζοντας τη «Λευκή Βίβλο» του Φόρουμ για το 2005, ο Γενικός Γραμματέας Μάικ Άχερν σημείωσε μεταξύ άλλων ότι παρατηρείται αργοπορία στην εφαρμογή των νέων νόμων και επισημαίνεται η ανάγκη δημιουργίας ενός ελκυστικότερου επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα.

    Διευκρίνισε δε ότι το έγγραφο που παρουσιάστηκε, σήμερα, στο Βελιγράδι κινείται στη γραμμή των εκτιμήσεων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    [19] ΣΤΑ 2,6 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

    Βελιγράδι, 1 Μαρτίου 2005 (20:40 UTC+2)

    Σε 1,5 δισ. ευρώ ανέρχονται συνολικά οι καταθέσεις ιδιωτών στις τράπεζες της Σερβίας, ενώ το σύνολο των καταθέσεων φτάνει τα 2,6 δισ. ευρώ.

    Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Σερβίας, Ράντοβαν Γέλασιτς, διευκρινίζοντας ότι το ποσό του συνόλου των επενδύσεων είναι αυξημένο κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2004.

    [20] ΤΙΣ ΝΙΚΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΑΙ ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2005 (20:05 UTC+2)

    Να συνεχίσουν τις καλές τους αγωνιστικές παρουσίες θέλουν Παναθηναϊκός και ΑΕΚ στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής για τη φάση των «16» της Ευρωλίγκα. Συγκεκριμένα η Κλιμάμιο Μπολόνια υποδέχεται αύριο τον Παναθηναϊκό (21:40, ΣΤ΄ Όμιλος), ενώ η Εφές Πίλσεν ελπίζει να μην ηττηθεί το βράδυ της Πέμπτης (19:10, Ζ΄ Όμιλος) στην Αθήνα από το νεανικό σύνολο του Φώτη Κατσικάρη.

    Οι "πράσινοι" βρίσκονται ήδη στην Ιταλία με μοναδικό απόντα τον Δημήτρη Παπανικολάου και στόχο τη νίκη. Ο φόργουορντ των «πρασίνων» έμεινε εκτός προπονήσεων, εξαιτίας ίωσης που τον έχει κρατήσει απροπόνητο εδώ και αρκετές ημέρες. Αυτή είναι η πέμπτη φορά που ο Παναθηναϊκός τίθεται αντιμέτωπος επί ιταλικού εδάφους με την Κλιμάμιο Μπολόνια σε αγώνα της Ευρωλίγκα.

    Αύριο εξάλλου η Ένωση θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα της έδρας με μία νίκη. Οι Τούρκοι έχουν την καλύτερη άμυνα στην Ευρωλίγκα όμως αυτό δεν πτοεί τους Ελληνες παίκτες που είναι αποφασισμένοι θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους.

    Αναλυτικά, το πρόγραμμα της 2ης ημέρας (Φάση των «16») στην Ευρωλίγκα:

    2η αγωνιστική (2-3 Μαρτίου)

    Δ΄ Όμιλος

    Τετάρτη, 2 Μαρτίου

    Ούλκερ-Τσιμπόνα

    Πέμπτη, 3 Μαρτίου

    Μακάμπι-Σιένα

    Ε΄ Όμιλος

    Τετάρτη, 2 Μαρτίου

    ΤΣΣΚΑ-Σκαβολίνι

    Πέμπτη, 3 Μαρτίου

    Μπαρτσελόνα-Ρεάλ

    ΣΤ΄ Όμιλος

    Τετάρτη, 2 Μαρτίου

    Κλιμάμιο Μπολόνια-Παναθηναϊκός

    Ταού-Ζαλγκίρις

    Ζ΄ Όμιλος

    Πέμπτη, 3 Μαρτίου

    Μπενετόν Τρεβίζο-Προκόμ

    ΑΕΚ-Εφές Πίλσεν.

    [21] ΒΟΛΕΪ: ΚΑΖΑΖΗΣ ΚΑΙ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2005 (18:21 UTC+2)

    Ο Στέλιος Καζάζης και η Μαρία Κωστοπούλου αναδείχθηκαν κορυφαίοι αθλητές όλων των εποχών μέσα από την ψηφοφορία που διενήργησε το γραφείο Τύπου της Ομοσπονδίας και στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες αθλητές, διαιτητές, προπονητές, δημοσιογράφοι και φίλαθλοι. Στους άνδρες, την πρώτη τριάδα συμπλήρωσαν οι Μιχάλης Τριανταφυλλίδης, Θανάσης Μουστακίδης και στις γυναίκες οι Λία Μήτση, Ευγενία Γκορτσίλα.

    Να σημειωθεί ότι από τους εν ενεργεία παίκτες μόνο οι Ντράγκοβιτς, Τσακιρόπουλος συμπεριλήφθηκαν στην πρώτη δεκάδα και οι υπόλοιποι οκτώ είναι παλαίμαχοι. Στις γυναίκες, στις δέκα πρώτες παίκτριες υπάρχουν τέσσερις (Ιορδανίδου, Καρδαμανίδου, Μ. Γκαραγκούνη, Μεμετζή), που εξακολουθούν να αγωνίζονται και έξι που έχουν σταματήσει.

    Εμφανώς συγκινημένος, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Στέλιος Καζάζης δήλωσε: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς που με τίμησαν με την ψήφο τους και παράλληλα σε όσους συμμετείχαν στην ψηφοφορία και έδειξαν έμπρακτα την αγάπη τους για το βόλεϊ και ότι όσα χρόνια κι αν περάσουν κάποιους αθλητές που έχουν προσφέρει στο άθλημα, ο κόσμος δεν τους ξεχνά. Επίσης, πιστεύω ότι στα ομαδικά αθλήματα όλοι οι συμμετέχοντες αποτελούν έναν κρίκο μιας αλυσίδας που πρέπει να είναι πολύ γερά δεμένη. Ως αθλητής είχα την τύχη από το ξεκίνημα μέχρι το τέλος της καριέρας μου, στα 35 μου χρόνια, τόσο σε συλλογικό επίπεδο όσο και στην Εθνική ομάδα να έχω ισάξιους συμπαίκτες και μέσα από την κοινή προσπάθεια καταφέραμε όλοι μαζί να πετύχουμε κάποια πράγματα. Την τιμή που μου γίνεται αυτή τη στιγμή την μοιράζομαι μαζί τους και μακάρι να μπορούσα να γυρίσω πίσω το χρόνο για να βρεθούμε πάλι στο γήπεδο με κοντά σορτσάκια».

    Από την άλλη η Μαρία Κωστοπούλου, που εκτός από τον τίτλο της κορυφαίας βολεϊμπολίστριας όλων των εποχών, κατέχει το ρεκόρ των διεθνών συμμετοχών με τη φανέλα της Εθνικής γυναικών, δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή για εμένα. Η αναγνώριση του κόσμου με γεμίζει ικανοποίηση. Το να ψηφίζεσαι από τους φίλους του αθλήματος ως η κορυφαία αθλήτρια όλων των εποχών και μάλιστα μετά από πολλά χρόνια που σταμάτησα την ενεργό δράση είναι πολύ σημαντικό. Είναι η πιο σημαντική διάκριση που είχα στην ζωή μου όσον αφορά την αθλητική μου καριέρα. Ευχαριστώ πολύ τους αθλητές, τους προπονητές, τους φιλάθλους και όσους μου χάρισαν με την ψήφο τους αυτή την τόσο σπουδαία διάκριση».

    Οι πρώτοι δέκα αθλητές:

    1. Στέλιος Καζάζης 1817

    2. Μιχάλης Τριανταφυλλίδης 1642

    3. Θανάσης Μουστακίδης 1429

    4. Γιώργος Ντράγκοβιτς 1144

    5. Αντώνης Τσακιρόπουλος 961

    6. Σωτήρης Αμαριαννάκης 746

    7. Δημήτρης Γόντικας 743

    8. Νίκος Αντωνιάδης 645

    9. Βαγγέλης Κουτσονίκας 437

    10. Σπύρος Αβραμίδης 141

    Οι πρώτες δέκα αθλήτριες:

    1. Μαρία Κωστοπούλου 1877

    2. Λία Μήτση 1404

    3. Ευγενία Γκορτσίλα 1367

    4. Σοφία Αγγελάκη 1133

    5. Σοφία Ιορδανίδου 1082

    6. Σοφία Παπαδοπούλου 1045

    7. Μαρία Καρδαμανίδου 369

    8. Σοφία Τσακαλίδου 197

    9. Μαρία Γκαραγκούνη 162

    10. Ελένη Μεμετζή 132

    Ο Στέλιος Καζάζης, ως κορυφαίος αθλητής όλων των εποχών και ο Θανάσης Μουστακίδης, που είναι ο ρέκορντμαν διεθνών συμμετοχών, θα βραβευτούν στις 27 Μαΐου στο ΣΕΦ, στον πρώτο αγώνα της Εθνικής μας ομάδας με τη Σερβία/Μαυροβούνιο για το World League.

    Η Μαρία Κωστοπούλου θα βραβευτεί στη διάρκεια του φάιναλ έιτ του κυπέλλου Ελλάδας γυναικών, που θα διεξαχθεί στο Κερατσίνι από τις 17 έως και τις 20 Μαρτίου.

    [22] ΔΥΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2005 (18:04 UTC+2)

    Δύο παιχνίδια θα διεξαχθούν αύριο στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης του κυπέλλου Ελλάδας. Το σημαντικότερο θα διεξαχθεί στη Ν. Σμύρνη μεταξύ του Πανιωνίου και της ΑΕΚ και το οποίο θα σφυρίξει ο Γιώργος Κασναφέρης του συνδέσμου Αργολίδας. Νωρίτερα θα ξεκινήσει ο αγώνας μεταξύ Καστοριάς-Ολυμπιακού, με διαιτητή τον Τακίδη από τον σύνδεσμο Κιλκίς.

    Την επομένη, Τετάρτη 9 Μαρτίου θα παίξουν Αρης-Καλαμαριά και στις 10 του μήνα θα αναμετρηθούν Λάρισα-Σκόντα Ξάνθη.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα των πρώτων προημιτελικών:

    Τετάρτη 2 Μαρτίου

    16:00 Καστοριά-Ολυμπιακός (ΝΕΤ)

    19:00 Πανιώνιος-ΑΕΚ (ΝΕΤ)

    Τετάρτη 9 Μαρτίου

    19:00 Αρης- Απ.Καλαμαριάς

    Πέμπτη 10 Μαρτίου

    19:00 Λάρισα-Skoda Ξάνθη.

    [23] ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ ΠΑΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2005 (17:42 UTC+2)

    Οι πυγμάχοι πάνω στους οποίους στηρίζεται το μέλλον του αθλήματος, οι παίδες, θα ανοίξουν το προσεχές Σαββάτο στην Κατερίνη την αυλαία του δικού τους πανελληνίου πρωταθλήματος, υποσχόμενοι να χαρίσουν στους φίλους της γροθιάς, όμορφες αναμετρήσεις με πολλές συγκινήσεις.

    Ήδη έμπειρο προσωπικό της ΕΟΠ έχει αρχίσει την προετοιμασία της όλης διοργάνωσης, που αναμένεται να υποδεχθεί την προσεχή Παρασκευή πάνω από 40 συλλόγους με 150 περίπου αθλητές από όλη τη χώρα. Μάλιστα σε συνεργασία με τον Ο.Α. του Δήμου Κατερίνης, που αγκάλιασε με αγάπη την όλη διοργάνωση και την στηρίζει ποικιλοτρόπως, αναμένεται πως από το Σαββάτο που αρχίζουν οι αγώνες μέχρι την Τετάρτη 9 του μήνα, που θα λήξουν, η Κατερίνη θα ζήσει αξέχαστες αθλητικές στιγμές.

    Όλες οι αφίξεις των αθλητών και των συνοδών τους, καθώς και των διατητών που θα διευθύνουν τους αγώνες θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 4 του μήνα, ενώ την επομένη του πρωί, στις 8, θα πραγματοποιηθεί η ζύγιση των αθλητών, τέλος οι αγώνες, με κάθε επισημότητα, θα αρχίσουν το απόγευμα (5) στο κλειστό γυμναστήριο της Κατερίνης. Να σημειωθεί πως παράλληλα, τις τρεις τελευταίες ημέρες, θα διεξαχθεί και το πρωτάθλημα των κορασίδων, όπου η συμμετοχή των αθλητριών είναι μικρότερη αλλά αρκετά ενδιαφέρουσα.

    Οι διαιτητές που θα είναι παρόντες στους αγώνες της Κατερίνης και θα διευθύνουν τους αγώνες είναι οι εξής: Παναγάκης, Τομαράς, Μπούπουκας, Χουλιάρας, Μιχαηλίδης, Τασσιόπουλος, Σαράντος, Παναγιωταράκος, Καταλιάκος, Αλμασίδης, Πουταχίδης, Γκαβέζος, Μπαχάς, Μπέκος, Καούρης, Λαζανάς, Ορφανός, Βιτωράτος και άλλοι.

    [24] ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΣΛΑΛΟΜ ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2005 (17:06 UTC+2)

    Ατμόσφαιρα Ολυμπιακών Αγώνων θα ζήσουν οι φίλοι του κάνοε- καγιάκ το διάστημα από 8-10 Ιουλίου. Η Ομοσπονδία πήρε το «πράσινο φως» από τον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό και θα φιλοξενήσει στην Ολυμπιακή εγκατάσταση του Ελληνικού την πρώτη φάση του παγκοσμίου κυπέλλου σλάλομ.

    Η Ε.Ο.Κ.-Κ. είχε καταβάλλει πολλές προσπάθειες εδώ και αρκετό καιρό για να διεξαχθεί η συγκεκριμένη διοργάνωση στην χώρα μας. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία είχε πει το «ναι», καθώς θεωρεί την πίστα του σλάλομ του Ελληνικού ως μια εκ των κορυφαίων του κόσμου. Το μόνο κομμάτι, που έλειπε για να συμπληρωθεί το παζλ της ανάθεσης στη χώρα μας της συγκεκριμένης διοργάνωσης ήταν και η συγκατάθεση του Υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού, ο οποίος είδε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτό το σημαντικό αθλητικό γεγονός.

    Στην πρώτη φάση του παγκοσμίου κυπέλλου σλάλομ θα λάβουν μέρος περίπου 200 αθλητές, από 90 χώρες, το οποίο σημαίνει με απλά λόγια πως στην χώρα μας θα βρίσκεται η «αφρόκρεμα» του παγκόσμιου σλάλομ το διάστημα από 8-10 Ιουλίου.

    «Η Ομοσπονδία κυνήγησε με ιδιαίτερο ζήλο την συγκεκριμένη διοργάνωση και πιστεύω ότι δικαιωθήκαμε για αυτήν την επιμονή μας» επισήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κάνοε- καγιάκ Αντώνης Νικολόπουλος και συμπλήρωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Ορφανό για αυτήν την απόφασή του. Είναι πολύ σημαντικό για την χώρα μας, αλλά και για το άθλημά μας να φιλοξενήσουμε μια τόσο υψηλού επιπέδου διοργάνωση. Θα προσπαθήσουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών ως διοργανωτές ενός παγκοσμίου κυπέλλου σλάλομ» κατέληξε ο πρόεδρος της Ε.Ο.Κ.-Κ.

    [25] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΟΝ ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ

    Λονδίνο, 1 Μαρτίου 2005 (20:42 UTC+2)

    Η ειρηνευτική σύνοδος στο Λονδίνο, με θέμα τις παλαιστινιακές μεταρρυθμίσεις, κάλεσε το Ισραήλ να διατηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τον ειρηνευτικό "οδικό χάρτη", όπως αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, μετέδωσε το ΒΒC.

    Στο ανακοινωθέν χαιρετίζονται οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται τώρα από την Παλαιστινιακή Αρχή και χαρακτηρίζονται ως "μεγάλη προώθηση στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που απορρέουν (για την Παλαιστινιακή Αρχή) από τον οδικό χάρτη".

    Ο "οδικός χάρτης" προβλέπει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας εντός του 2005 και έχει εκπονηθεί από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τον ΟΗΕ και την ΕΕ.

    [26] ΤΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΖΗΤΑΕΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ''ΟΔΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ'' ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

    Λονδίνο, 1 Μαρτίου 2005 (20:12 UTC+2)

    Τα μέλη του κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΕΕ, Ρωσία, ΗΠΑ, ΟΗΕ) κάλεσαν με κοινή ανακοίνωσή τους από το Λονδίνο τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να σημειώσουν "πρόοδο" και να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους όπως προσδιορίζονται από τον "οδικό χάρτη", μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Τα μέλη του κουαρτέτου ζήτησαν από την Παλαιστινιακή Αρχή να συλλάβει και να παραπέμψει στη δικαιοσύνη τους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης της Παρασκευής στο Τελ Αβίβ, καλώντας για μια "συνεχή δράση" για την πρόληψη των τρομοκρατικών πράξεων.

    Υπενθυμίζεται ότι πέντε άνθρωποι ανάμεσά τους και ο καμικάζι βομβιστής σκοτώθηκαν και πενήντα τραυματίστηκαν από αυτή τη βομβιστική επίθεση.

    [27] ΜΗΝΥΜΑ ΛΑΝΤΕΝ ΣΤΟΝ ΖΑΡΚΑΟΥΙ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΙΡΑΚ

    Ουάσινγκτον, 1 Μαρτίου 2005 (19:17 UTC+2)

    Ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν προέτρεψε τον υπαρχηγό του στο Ιράκ, Αμπου Μουσάμπ Αλ-Ζαρκάουι, να διαπράξει τρομοκρατικές επιθέσεις και εκτός Ιράκ, σύμφωνα με μήνυμά του, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο τους αξιωματούχους ασφαλείας σε όλη τη χώρα, φοβούμενη μήπως διαπραχθούν επιθέσεις στο αμερικανικό έδαφος, γράφουν τα αμερικανικά ΜΜΕ.

    Το μήνυμα του Λάντεν εστάλη προσφάτως, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους οι οποίοι θεωρούν ότι είναι αυθεντικό αλλά αρνούνται να αποκαλύψουν πώς βρέθηκε στη κατοχή τους.

    [28] 40 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΚΑΡΑΜΠΟΛΕΣ ΣΤΗ ΒΑΥΑΡΙΑ

    Βερολίνο, 1 Μαρτίου 2005 (18:18 UTC+2)

    Σαράντα άτομα τραυματίστηκαν σήμερα σε δύο μεγάλες καραμπόλες στη Βαυαρία. Η κατάσταση των 15 τραυματιών χαρακτηρίζεται σοβαρή, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Οι συγκρούσεις, ανάμεσα σε 85 αυτοκίνητα στην πρώτη καραμπόλα και ανάμεσα σε άλλα 20 στη δεύτερη, σημειώθηκαν στον αυτοκινητόδρομο Α96 που συνδέει το Μόναχο με το Λιντάου. Τα δυστυχήματα οφείλονται στην πυκνή ομίχλη και στο παγωμένο οδόστρωμα.

    [29] ΗΠΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΡΙΑΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΒΑΝΟ

    Λονδίνο, 1 Μαρτίου 2005 (17:37 UTC+2)

    Την αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο και τη διεξαγωγή "ελεύθερων και δίκαιων εκλογών" στη χώρα αυτή ζήτησαν από κοινού, στο περιθώριο της διάσκεψης του Λονδίνου για τις παλαιστινιακές μεταρρυθμίσεις, η Aμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και ο Γάλλος ομόλογός της Μισέλ Μπαρνιέ.

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, η Ράις και ο Μπαρνιέ βεβαίωσαν ότι η απόφαση 1559 του ΟΗΕ για το Λίβανο είναι "πολύ σαφής". "Η Συρία οφείλει να καταλάβει ότι το αίτημά μας για σταδιακή και πραγματική υλοποίηση αυτής της απόφασης είναι σοβαρό", πρόσθεσε ο Μπαρνιέ.

    Η Ράις εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις εξελίξεις στο Λίβανο για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, προτείνοντας τη βοήθεια των ΗΠΑ προς το λιβανικό λαό για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

    "Τα γεγονότα στο Λίβανο κινούνται προς μια πολύ σημαντική κατεύθυνση. Ο λιβανικός λαός αρχίζει να εκφράζει τις φιλοδοξίες του για δημοκρατία.Αυτό είναι κάτι που υποστηρίζουμε πάρα πολύ", σημείωσε η Ράις, προσθέτοντας ότι "θα στηρίξουμε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές".

    [30] ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

    Ρέθυμνο, 1 Μαρτίου 2005 (20:45 UTC+2)

    Ένα ξέφρενο πάρτι θα στηθεί από άκρη σε άκρη του Ρεθύμνου την Τσικνοπέμπτη 3 Μαρτίου, σκορπώντας κέφι και διασκέδαση σε όσους βρεθούν στους δρόμους της πόλης, αναζητώντας ξεγνοιασιά και γλέντι.

    Στη Μεγάλη Πόρτα, οι Σκαραβαίοι και οι ALTER EGO, στον Πλάτανο, οι Ουρανοκατέβατοι και οι Δακτυλοδεικτούμενοι, και στη Λότζια οι Αθόρυβοι και Μαχμουρληδες, θα περιμένουν στα κιόσκια που θα έχουν στήσει στις περιοχές, τους χιλιάδες καρναβαλιστές που θα ξεχυθούν στους δρόμους. Θα τους υποδεχτούν στα κιόσκια με μουσική σε αποκριάτικους ρυθμούς, γευστικούς μεζέδες, και άφθονο ποτό. Η τσίκνα, ο χορός και το ποτό υπόσχεται ένα απίστευτο ξεφάντωμα μέχρι πρωίας.

    Επίσης το ίδιο βράδυ, στην περιοχή του Κιουλούμπαση, επιχειρηματίες και Δήμος Ρεθύμνου συνεργάζονται, προκειμένου να διασκεδάσουν τον κόσμο, προσφέροντας μεζέδες, ποτό και άφθονο κέφι.

    Το καλεντάρι της Τσικνοπέμπτης είναι γεμάτο και από άλλες εκδηλώσεις. Το πρωί στις 9:30 στο ειδικό σχολείο, θα πραγματοποιηθεί αποκριάτικη εκδήλωση για άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ στις 3:30 το μεσημέρι το Λύκειο Ελληνίδων θα γεμίσει με μικρούς φίλους, στον παιδικό χορό του Λυκείου. Στις 4 το απόγευμα στον παιδότοπο ΣΟΥΣΑΜΙ, παιδικό χορό οργανώνει η ομάδα ΜΑΧΜΟΥΡΛΗΔΕΣ, και στο μπαρ CECILIA η ομάδα "Εκατσ΄ η κουτσή κατσίκα" οργανώνει πάρτυ "Έκατσ' η μασκέ κατσίκα". Το ίδιο βράδυ αποκριάτικο χορό οργανώνει στην περιηγητική λέσχη, η ομάδα ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ, και στο μπαρ ΦΟΡΤΕΤΖΑ η ομάδα ΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ.

    Την επομένη, αποκριάτικα πάρτι οργανώνουν οι ομάδες ΑΘΟΡΥΒΟΙ στο κέντρο ΑΠΟΒΡΑΔΟ, και οι ALTER EGO στο ICE CLUB.

    Το Σάββατο 5 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη "Λ. Κανακάκις", το 5ο Καλλιτεχνικό Κυνήγι Θησαυρού, που οργανώνει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης. Το ίδιο βράδυ μεγάλο αποκριάτικο χορό στο DOME οργανώνει η Περιηγητική Λέσχη, και αποκριάτικο πάρτι στο ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ η ομάδα ΟΙ ΑΛΛΟΙ.

    Την Κυριακή 6 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στο ΜΕΓΑΡΟ ο μεγάλος χορός των ομάδων του Καρναβαλιού.

    "Το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι, αυτή η ξεχωριστή γιορτή αναδεύει με ρομαντισμό το παρελθόν, αναζωογονεί ανάλαφρα το παρόν και γεμίζει με χαρούμενη προσδοκία το μέλλον. Το Ρέθυμνο προσκαλεί όλους σε πρωτότυπες, δημιουργικές, κεφάτες εκδγλώσεις και σε ένα καρναβάλι ξεχωριστό και πλούσιο με δροσερές νότες αυθορμητισμού και φωτεινά χαμόγελα", όπως τονίζει και ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, Δημήτρης Αρχοντάκης.

    [31] "ΕΛΛΗΝΙΚΟ PLAYBACK ΘΕΑΤΡΟ"

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2005 (20:39 UTC+2)

    Το Α΄ Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια των εκδηλώσεών του, παρουσιάζει 7 ξεχωριστές παραστάσεις αυτοσχεδιαστικού θεάτρου από την ομάδα «Ελληνικό PLAYBACK Θέατρο». Έγιναν ήδη 5 παραστάσεις από το φθινόπωρο του 2004, και οι 2 που ακολουθούν δεν γίνονται πια στην αίθουσα της οδού Κρυστάλλη, αλλά στο Θέατρο «Άνετον». Οι ημερομηνίες των παραστάσεων είναι 7 Μαρτίου και 18 Απριλίου, ημέρα Δευτέρα, στις 21.30, στο Θέατρο «Άνετον», (Παρασκευοπούλου 42). Η είσοδος είναι ελεύθερη και το τηλέφωνο για πληροφορίες είναι 2310-262872.

    Οι παραστάσεις PLAYBACK από το πρώτο επαγγελματικό Ελληνικό σχήμα σε αυτό το είδος θεάτρου, φαίνεται να βρίσκουν πολύ μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό της Θεσσαλονίκης. Κάθε φορά η αίθουσα γεμίζει από ανθρώπους που παρακολουθούν σταθερά την ομάδα στην πορεία της, αλλά και από καινούριους θεατές που έχουν την περιέργεια να δουν τις ιστορίες και τα όνειρά τους να ζωντανεύουν επί σκηνής με σεβασμό και ευρηματικότητα.

    Αυτοί ακριβώς οι κοινωνικοί παράγοντες είναι που κάνουν αυτό το είδος θεάματος ιδανικό για να καλλιεργήσει και να αναπτύξει με ένα νέο τρόπο τις σχέσεις των Δημοτών στην πόλη μας. Ταυτόχρονα, είναι και το κίνητρο του Α΄ Δημοτικού Διαμερίσματος να πλαισιώσει αυτόν τον κύκλο παραστάσεων, δείχνοντας ένα πρόσωπο με ουσιαστικό και πρωτότυπο ενδιαφέρον για τον πολίτη.

    Τα ιδρυτικά μέλη της ομάδος είναι ο Πέτρος Θεοδώρου, η Χριστίνα Πατρινιού, η Μαρίνα Δερματά, η Λία Ζωγράφου, η Ελένη Καλαμπάκου, η Ελένη Λεβέντη, η Βικτώρια Παπαμιχαήλ, ο Βασίλης Πλουμής και η Νατάσσα Στοϊμενίδου.

    Το PLAYBACK θεάτρο είναι ένα μοναδικό θεάματος, φτιαγμένο πολύ διαφορετικά από το θέατρο που έχουμε συνηθίσει, όταν παίζεται κάποιο συγκεκριμένο έργο. Στο PLAYBACK ζωντανεύουν επί σκηνής, άμεσα, ιστορίες και όνειρα των θεατών. Είναι ένας χώρος όπου τιμάται η μοναδικότητα κάθε προσώπου, όπου προάγεται με εντελώς ιδιότυπο τρόπο η ανθρώπινη επικοινωνία, καθώς σε κάθε παράσταση χτίζονται και δυναμώνονται μοναδικά οι μεταξύ μας συνδέσεις ως μέλη μιας κοινότητας. Η ιδέα για αυτό το θεατρικό είδος ανήκει στον Τζόναθαν Φοξ, που από το 1975 ίδρυσε μαζί με άλλους το αρχικό PlayBack σχήμα. Ήταν μέρος των γενικότερων πειραματικών αναζητήσεων στον θεατρικό χώρο εκείνης της περιόδου. Από τότε, η όλη ιδέα αναπτύχθηκε σταδιακά και μεταδόθηκε αυτά τα 30 χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο, παίρνοντας τις σημερινές της διαστάσεις με πάνω από διακόσια επίσημα σχήματα, που παίζουν σε διαφορετικές γλώσσες και πλαίσια.

    Η Ομάδα «Ελληνικό PLAYBACK Θέατρο» είναι το πρώτο επαγγελματικό σχήμα PLAYBACK στην Ελλάδα, το οποίο και καλύπτει τις προϋποθέσεις της ανάλογης εκπαίδευσης και είναι αποτέλεσμα καθαρά ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Υποστηρίζεται οικονομικά από τα μέλη της και για την ώρα δεν χρηματοδοτείται από καμία άλλη πηγή ή φορέα. Η ομάδα ολοκλήρωσε την εκπαιδευτική της φάση στις αρχές και τις τεχνικές PlayBack τον Οκτώβριο του 2004 -καλύφθηκαν σε 16 περίπου μήνες 130 ώρες-. Η φάση αυτή περιλάμβανε περιοδικά εργαστήρια με τον JOZSEF PARADI από την Ουγγαρία, και ένα εργαστήρι με τον JONATHAN FOX και τη JO SALLAS -τους ιδρυτές του PlayBack-, οι οποίοι πιστοποίησαν τη λειτουργία της σύμφωνα με τη δεοντολογία και τη φιλοσοφία του Διεθνούς Δικτύου PlayBack Θεάτρων. Μέχρι σήμερα η ομάδα έχει δώσει αρκετές παραστάσεις στα πλαίσια της εκπαιδευτικής της φάσης. Από το φθινόπωρο του 2004 εγκαινίασε την τακτική της επαγγελματική παρουσία στον Ελληνικό χώρο και ιδιαίτερα βέβαια στη Θεσσαλονίκη.

    [32] Η "ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΙΝΕΔΑ" ΤΟΥ ΛΟΡΚΑ ΣΤΟ ΜΜΘ ΜΕ ΤΗΝ SARA BARAS

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2005 (14:20 UTC+2)

    Ενα μοναδικό θέαμα φλαμένκο στη δραματουργική επιτυχία του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, "Μαριάννα Πινέδα", θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σε δύο παραστάσεις, στις 19 και 20 Μαρτίου, όσοι βρεθούν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

    Πρωταγωνίστρια θα είναι η κορυφαία χορεύτρια φλαμένκο Sara Baras, μαζί με το Ballet Flamenco Sara Baras.

    Η "Μαριάννα Πινέδα" πρωτοπαρουσιάστηκε το 1927 στη Βαρκελώνη, σε σκηνογραφία Σαλβαδόρ Νταλί. Είναι μία ιστορία γεμάτη πάθος, μελαγχολία, έρωτα, μία ανθρώπινη κραυγή λύτρωσης, μέσα από τη μουσική και το χορό.

    Το Φλαμένκο Χοροθέατρο της Sara Baras παρουσίασε για πρώτη φορά στη χώρα μας το έργο το καλοκαίρι του 2004 στο Ηρώδειο, με μεγάλη επιτυχία.

    Η παραστάσεις έχουν την υποστήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης, του Ελληνοϊσπανικού Κέντρου Πολιτισμού "Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα", το υπουργείο Πολιτισμού, Μακεδονίας - Θράκης και της ισπανικής πρεσβείας.

    Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται από τα ταμεία του ΜΜΘ και από τα εκδοτήρια της Αριστοτέλους. Οι τιμές: 75, 60, 40, 25 ευρώ.

    [33] ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΝΩ ΣΥΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2005 (13:35 UTC+2)

    Είκοσι τρία χρόνια ζωής συμπληρώνουν φέτος οι εκδηλώσεις "Καρναβάλι 2005" του Δήμου Άνω Σύρου, εκδηλώσεις που στοχεύουν στη διάδοση της παράδοσης, αλλά και στη διατήρηση του χαρακτηριστικού και ξεχωριστού τοπικού χρώματος.

    Οι φετινές εκδηλώσεις ξεκινούν την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνονται την Τρίτη 15 Μαρτίου. Στην κορυφή της «πυραμίδας» της διασκέδασης, βρίσκεται πάντοτε το τελευταίο Σαββατοκύριακο των Απόκρεω με εκδηλώσεις που διεξάγονται στα σοκάκια του οικισμού της Άνω Σύρου.

    Ο Μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου θα είναι το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Μαρτίου, στολισμένος με τα γιορτινά του. Το Σάββατο 12 Μαρτίου στις 8 το βράδυ, το καρναβαλικό σκηνικό της διασκέδασης θα συνθέσουν αποκριάτικοι χοροί και τραγούδια που θα παρασύρουν τον κόσμο σε εορταστικό κλίμα άλλων εποχών. Στις 11 το πρωί τη ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί «Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού», μια καρναβαλική δραστηριότητα που εγκαινιάστηκε πέρυσι σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.

    Την Κυριακή η παραδοσιακή φασολάδα στα ξύλα και το άφθονο κρασί που προσφέρει ο Δήμος περιμένουν το κοινό από το απόγευμα για να σας προετοιμάζουν για τη μεγάλη παρέλαση των μασκαράδων που ξεκινά στις 8.30 μ.μ.

    Τα παραδοσιακά αποκριάτικα γλέντια που διοργανώνονται στα Δημοτικά Διαμερίσματα Χρούσσων την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου (συνδιοργάνωση με τον Εκπολιτιστικό σύλλογο Χρούσσων) και Πάγου την Τσικνοπέμπτη 3 Μαρτίου με μουσική και αστείρευτο κέφι, γράφουν τη δική τους αποκριάτικη ιστορία. Μεγάλη έμφαση δίνεται πάντοτε στο Παιδικό Καρναβάλι, προσωπική υπόθεση των μικρών καρναβαλιστών, που φέτος διεξάγεται στις 12 Μαρτίου,στην Ενοριακή αίθουσα του Αγίου Σεβαστιανού στην Άνω Σύρο.

    Την Καθαρά Δευτέρα 14 Μαρτίου το Δημοτικό Διαμέρισμα Γαλησσά περιμένει τον κόσμο να γιορτάσει τα Κούλουμα. Και φέτος διοργανώνεται Διαγωνισμός χαρταετού και όπως κάθε χρόνο το ραντεβού για την επόμενη χρονιά θα κλειστεί εν μέσω νηστίσιμων, άφθονου κρασιού και μουσικής. Την εκδήλωση θα συνδιοργανώσουν ο Δήμος και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Γαλησσά.

    [34] "ΤΑ ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ ΤΗΣ ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ"

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2005 (13:29 UTC+2)

    Την παράσταση του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης «Τα μαξιλάρια της Ουρανούπολης» θα παρακολουθήσει ο συγγραφέας του έργου, Ευγένιος Τριβιζάς, στο θέατρο «Αριστοτέλειο», την Κυριακή 6 Μαρτίου, στις 11.30, ενώ στη συνέχεια θα συζητήσει με τους μικρούς θεατές και θα υπογράψει βιβλία του.

    Το θέμα του έργου

    «Μια χώρα χωρίς ουρανό. Ένας άπληστος άρχοντας με ένα χρυσό τηλεσκόπιο και ένα μαύρο φτερό. Ένας καταχθόνιος μυστικοσύμβουλος. Ένας νόμος που καταργεί τις Απόκριες, τα πάρτι γενεθλίων και τις Κυριακές. Ένας ύπουλος αρχιμάγος. Μια παπαρούνα κατακόκκινη σαν φλόγα και χιλιάδες μαξιλάρια που έχουν κατασκευαστεί με σκοπό να στερήσουν τον κόσμο από τα όνειρά του. Αλλά τα όνειρα δε σβήνουν έτσι εύκολα. Απεναντίας, κάτι ονειράκια τοσαδά, που δε σου γεμίζουνε το μάτι, φουντώνουνε καμιά φορά, φουντώνουνε σαν την φωτιά, γίνονται σίφουνας, λαίλαπα γίνονται και κάνουνε τον κόσμο άνω κάτω. Κάποτε λοιπόν στην Ουρανούπολη»

    Η σκηνοθεσία είναι του Σίμου Κακάλα, τα σκηνικά της Νατάσσας Ψάρρη, τα κοστούμια του Stephen West, η μουσική του Γιώργου Βασικαρίδη, οι φωτισμοί του Στέλιου Τζολόπουλου, οι χορογραφίες του Κώστα Γεράρδου, και βοηθός σκηνοθέτη είναι η Ξένια Αηδονοπούλου.

    Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί Δημήτρης Κοντός, Ιάκωβος Σιδηρόπουλος, Άννη Ντουμούζη, Θάνος Φερετζέλης, Θανάσης Δισλής, Διονύσης Ποταμίτης, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Κώστας Ασπιώτης.

    «Τα μαξιλάρια της Ουρανούπολης» είναι η θεατρική μεταφορά του έργου «τα μαγικά μαξιλάρια» που έχει κυκλοφορήσει σε 28 εκδόσεις.

    Ο Εευγένιος Τριβιζάς

    Είναι πτυχιούχος της Νομικής και των Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάκτωρ της Νομικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και Καθηγητής της Συγκριτικής Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Reading της Αγγλίας.

    Με τη λογοτεχνία έχει ασχοληθεί από τα παιδικά του χρόνια. Τα βιβλία του κυκλοφορούν στα αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ολλανδικά, σουηδικά, κινέζικα, κορεάτικα, ουαλικά, ιαπωνικά και σε πολλές ακόμα γλώσσες. Στην Αγγλία και την Αμερική τα έργα του έχουν τιμηθεί με πολλά βραβεία.

    Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν στο κινηματοθέατρο «Αριστοτέλειον» (Εθν. Άμυνας 2, έναντι Λευκού Πύργου) κάθε Κυριακή στις 11.30' το πρωί. Πληροφορίες τηλ. 2310 270073. Κρατήσεις για παραστάσεις με σχολεία της καθημερινές τηλέφωνα 2310 417.068 και 6977 44 51 61.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 1 March 2005 - 19:14:17 UTC