Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-02-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
  • [02] ΣΕΙΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
  • [03] ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ
  • [04] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ
  • [05] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
  • [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
  • [07] ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΜΑΡΙΝΑ ΖΕΑΣ
  • [08] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
  • [09] ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΜΗΛΟ
  • [10] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
  • [11] Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΙΑΤΑΚΗΣ ΝΕΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ
  • [12] ΣΕ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΕΘΕΣΕ ΤΟ Χ.Α. ΤΗ ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ
  • [13] ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ - ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • [14] ΑΡΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ Γ. ΛΕΒΕΝΤΑΚΗΣ ΑΒΕΕ
  • [15] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΤΑ 4,62 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ
  • [16] ΠΓΔΜ: ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ 50 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ
  • [17] ΤΕΧΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ Η ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΠΓΔΜ-
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ ΜΕ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΚΑΙ ΤΑΝΤΙΤΣ
  • [19] ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ Ο ΡΑΣΙΜ ΝΤΕΛΙΤΣ
  • [20] Α1 ΒΟΛΕΪ: Η ΠΡΕΓΚΑ MVP ΤΗΣ 20ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [21] ΠΡΟΣΤΙΜΟ 10.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΣΑΝΧΟΥΡΧΟ
  • [22] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ - ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ 1-0
  • [23] ULEB CUP: ΤΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
  • [24] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΑΠΕΦΥΓΕ ΤΑ... ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ Ο ΣΠ. ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΣ
  • [25] ΛΙΒΑΝΟΣ: ΔΕΚΤΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΙ
  • [26] ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ
  • [27] ΑΛΑΟΥΙ: ΛΑΘΟΣ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
  • [28] Ο ΟΑΣΕ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΡΓΙΖΙΑ
  • [29] ΠΑΙΔΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ
  • [30] AΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ
  • [31] ΤΕΣΣΕΡΑ ΟΣΚΑΡ ΓΙΑ ΤΟ MILLION DOLLAR BABY
  • [32] Ο Η. ΜΑΜΑΛΑΚΗΣ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ
  • [33] ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΑΙΑΣ

  • [01] ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2005 (17:20 UTC+2)

    Καταιγιστικές, συνεχίζονται οι εξελίξεις σχετικά με την κρίση που ταλανίζει την Εκκλησία το τελευταίο διάστημα, ενώ πυρετός διαβουλεύσεων παρατηρήθηκε τη Δευτέρα στην Αρχιεπισκοπή για το ξεπέρασμα της εκκλησιαστικής κρίσης. Λίγο μετά το μεσημέρι, τελείωσε η συνάντηση που είχε ο αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος με δέκα μητροπολίτες και τρεις νομικούς συμβούλους για την αντιμετώπιση της κρίσης των τελευταίων ημερών, αλλά και εν όψει τη συνεδρίασης της Διαρκής Ιεράς Συνόδου την Τρίτη. Όπως είναι γνωστό, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, την Κυριακή διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί,

    Παρόντες στη συνάντηση ήταν μητροπολίτες όλων των τάσεων, όπως οι Πειραιώς Καλλίνικος, Καλαβρύτων Αμβρόσιος, Δημητριάδος Ιγνάτιος της «Χρυσοπηγής», αλλά και άλλοι που κατά το παρελθόν είχαν έρθει σε σύγκρουση με τον Αρχιεπίσκοπο. Ακόμη, το «παρών» έδωσαν οι Θεσσαλονίκης Ανθιμος, Σπάρτης Ευστάθιος, Ναυπάκτου Ιερόθεος, Ξάνθης Παντελεήμων, Μαντινείας Αλέξανδρος, Καισαριανής Δανιήλ και Σύρου Δωρόθεος. Ο μοναδικός που εκλήθη, αλλά δεν ήταν στη συνάντηση ήταν ο μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη εξετάστηκαν τα μέτρα που έχει λάβει η ιεραρχία για την κάθαρση και κατά πόσο είναι εφικτό να ενεργοποιηθούν άμεσα.

    Βγαίνοντας από τη σύσκεψη, οι αρχιερείς ανέφεραν ότι καθένας εξέταζε τις εξελίξεις εκθέτοντας τις προσωπικές του απόψεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχιεπίσκοπος φέρεται να είπε μέσα στη σύσκεψη ότι πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και άμεσα για να υλοποιηθούν τα μέτρα που αποφασίσαμε με τόλμη και αίσθημα δικαίου.

    Όταν ολοκληρώθηκε η σύσκεψη και έφυγαν οι ιεράρχες, ο κ. Χριστόδουλος έμεινε με των Καλαβρύτων Αμβρόσιο και λίγο αργότερα στην Αρχιεπισκοπή έφθασε ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος.

    Ο μητροπολίτης Ηλείας ζητά παραίτηση Χριστόδουλου

    Ολομέτωπη επίθεση εναντίον του αρχιεπισκόπου εξαπέλυσε ο μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, ο οποίος ζήτησε για άλλη μια φορά την παραίτηση του κ. Χριστόδουλου. Σε ανακοίνωσή του ο μητροπολίτης Ηλείας χαρακτηρίζει πρωτάκουστη και λανθασμένη την άποψη του αρχιεπισκόπου, ότι όποιος πολεμάει τα πρόσωπα, πολεμάει και τους θεσμούς, λέγοντας ότι τότε δεν θα έπρεπε να έχει καθαιρεθεί κανένας κληρικός ανά τους αιώνες.

    Ο ίδιος επεσήμανε ακόμη ότι δεν υπάρχουν προσωπικά δεδομένα για τους κληρικούς, δεν υπάρχει εθνικός κίνδυνος από την εκκλησιαστική κρίση και τονίζει ότι τα κάστρα δεν πέφτουνε αν δεν προδοθούν.

    Αποχαιρέτησε ο Θεσσαλιώτιδος

    Ανακοίνωση εξέδωσε και ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος, ο οποίος τονίζει πως η παραίτησή του είναι οριστική και αμετάκλητη, αν και από τις αντιδράσεις των πιστών βλέπει ότι εθίγη το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Ωστόσο, ζητά από τους πιστούς να μην προχωρούν σε «πεζοδρομιακές» εκδηλώσεις, καθώς αυτές δεν ταιριάζουν στο ήθος της Εκκλησίας.

    Από νωρίς το πρωί ιερείς της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος συγκεντρώθηκαν έξω από το Επισκοπείο θέλοντας να συναντήσουν και να χαιρετήσουν τον κ. Θεόκλητο. Επίσης, παρευρέθηκαν και πιστοί που ζητούσαν να ανακαλέσει την απόφαση του να παραιτηθεί.

    Στις 12:30 το μεσημέρι με δάκρυα στα μάτια ο κ. Θεόκλητος αποχαιρέτησε τους κληρικούς και τους πιστούς. Στη συνέχεια, επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο του και αναχώρησε για την Αθήνα όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών ενόψει της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

    Ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος θα υποβάλει την παραίτησή του στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο την Τρίτη, ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται να καταθέσει στον αρμόδιο αρεοπαγίτη Χρήστο Μπαλτά για τις υπόθεσεις στις οποίες εμπλέκεται το όνομά του. Η μία είναι η δήλωση ψευδούς διεύθυνσης στον Πειραιά, για την οποία κατηγορείται ότι υπάρχει εμπλοκή του στην υπόθεση Γιοσάκη, και η δεύτερη για τις κατηγορίες του πρώην μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Κωνσταντίνου, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Θεόκλητος συνελήφθη σε νυχτερικό κέντρο μαζί με τον πρώην αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Κουλουσούσα για διακίνηση ναρκωτικών.

    Ο «χρησμός» του Αν.Παπαληγούρα

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας, σε ερώτηση αν πιστεύει πως ο Αρχιεπίσκοπος έπρεπε να παραιτηθεί μετά την κρίση, απάντησε: «Δεν είναι ερωτήματα αυτά, στα οποία καλούνται να απαντήσουν τα μέλη της κυβέρνησης. Καμία εκτίμηση δεν κάνω. Είμαι πεπεισμένος ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα κάνει αυτό, το οποίο πιστεύω ότι πρέπει να κάνει».

    Εμμένει στις θέσεις της η κυβέρνηση

    «Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί στο θέμα της Εκκλησίας κι ο πρωθυπουργός δεν έχει να πει κάτι παραπάνω από όσα έχει πεί» δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτημα για το «αν ως την ερχόμενη Τρίτη -που θα μιλήσει ο πρωθυπουργός στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών- θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία κάθαρσης ή αυτοκάθαρσης στην Εκκλησία».

    Σε ερώτηση για την ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Αντώναρος σημείωσε ότι «εξακολουθεί να ισχύει ό,τι ίσχυε ως τώρα», ενώ σε συναφές ερώτημα υπογράμμισε ότι «είναι παντελώς αναληθής» η πληροφορία, κατά την οποία ο κ. Παπούλιας έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση πως δεν επιθυμεί να ορκιστεί από τον Αρχιεπίσκοπο.

    Αναφορικά με δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο είχε εκδοθεί διπλωματικό διαβατήριο στον Απ.Βαβύλη, ο κ.Αντώναρος σημείωσε ότι από την έρευνα που έκανε σχετικά ο κ. Κουμουτσάκος στο διάστημα 2000 - 2003 «δεν προκύπτει ότι είχε εκδοθεί διπλωματικό ή υπηρεσιακό διαβατήριο».

    Σε ερώτημα αν «δημιουργούνται συνθήκες κινδύνου για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων» ο κ. Αντώναρος συνέστησε «να μην κινδυνολογούμε», ενώ στην παρατήρηση πως η κυβέρνηση παρενέβη για τη συμφιλίωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδας, ενώ δεν παρεμβαίνει στην παρούσα περίσταση, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα».

    Σε συναφές ερώτημα (περί του λόγου για τον οποίο η κυβέρνηση παραπέμπει στην αυτοκάθαρση, ενώ «εποπτεύουσα αρχή είναι το υπουργείο Θρησκευμάτων, αφού η Εκκλησία είναι ΝΠΔΔ»), ο κ. Αντώναρος παρατήρησε ότι «στον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας σημειώνεται η ειδική σχέση μεταξύ Εκκλησίας και κράτους».

    Σε ερώτηση, τέλος, αν η κυβέρνηση ή ο πρωθυπουργός έχουν παραλάβει «λίστα ονομάτων δικαστικών που έχουν εμπλακεί στα παραθρησκευτικά σκάνδαλα», τόνισε ότι «υπάρχει μια προσπάθεια εμπλοκής του πρωθυπουργού, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», ενώ παρατήρησε ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχει τέτοια λίστα.

    Διαχειριστικό έλεγχο ζητά ο ΣΥΝ

    Με τροπολογία που κατέθεσε τη Δευτέρα ο βουλευτής του ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης ζητά να διαταχθεί άμεσα διαχειριστικός έλεγχος σε όλες τις μητροπόλεις με σκοπό να απογραφούν τα περιουσιακά στοιχεία τους, να γίνει σωρευτικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» των μητροπολιτών και να ελεγχθεί η οικονομική διαχείριση.

    Παράλληλα, ο κ. Δραγασάκης κατήγγειλε το γεγονός ότι αν και ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας προβλέπει τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου, αυτός δεν έγινε ποτέ.

    Αγρυπνία στις εκκλησίες της Θεσσαλονίκης

    Με πρωτοβουλία του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου θα γίνει το βράδυ της Δευτέρας αγρυπνία στις εκκλησίες της Θεσσαλονίκης, «για να ξεπεραστεί η κρίση που μαστίζει την Εκκλησία και την ελληνική κοινωνία». Στη διάρκεια της αγρυπνίας θα διαβαστεί ειδική ευχή.

    Σε ανακοίνωση της Μητρόπολης τονίζεται ότι «το προσευχητικό αίτημα δεν αποβλέπει στην συγκάλυψη σκανδάλων και ανόμων πράξεων, αλλά στην αναγνώριση των αμαρτιών και των σφαλμάτων όλων μας αδιακρίτως, στην αναζήτηση του δρόμου της μετάνοιας και στην αποφασιστικότητά μας, με την ευλογία του Θεού, να περιθριγκώσωμε την ζωή μας και την υπόστασή μας με τις ευαγγελικές αρετές και το παράδειγμα των αγίων».

    [02] ΣΕΙΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2005 (17:45 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, είχε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, σειρά συναντήσεων με τους υπουργούς Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανόλη Κεφαλογιάννη και Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στην οικονομία και για τις υπουργικές αποφάσεις που υπογράφονται για την ανάπτυξη της οικονομίας, οι οποίες θα ανακοινωθούν στην περιοδεία του κ. Αλογοσκούφη στα τέλη της εβδομάδας στην Ηπειρο.

    Ο υπουργός Οικονομίας ερωτηθείς για την ακρίβεια απάντησε ότι "η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό".

    Ο κ. Δημήτρης Σιούφας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τη σημαντική, όπως την χαρακτήρισε, συνάντηση, των χωρών-μελών του ΟΣΕΠ την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Αλεξανδρούπολη, για τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας που θα συνεδριάσει την Τετάρτη με βασικά θέματα την ανταγωνιστικότητα και την αναθεώρηση της στρατηγικής της Λισαβόνας και για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Ανάπτυξης της ΕΕ, την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη στις Βρυξέλλες.

    Η ανάπτυξη, υπογράμμισε ο κ. Σιούφας, είναι η πρώτη έγνοια του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης και λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να υπάρξει ευημερία παντού και για όλους.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, είχε συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομίας και Ναυτιλίας Γ. Αλογοσκούφη και Μ. Κεφαλογιάννη. Η συνάντηση αφορούσε την προετοιμασία της αυριανής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, η οποία θα έχει ως αντικείμενο τη ναυτιλία με εισηγητή τον κ. Κεφαλογιάννη.

    Στόχος της κυβέρνησης είναι να προωθηθούν 20 μεγάλα έργα στον τομέα της Ναυτιλίας, να ενισχυθούν η ανάπτυξη και οι επενδύσεις και να δοθούν κίνητρα για να επαναπατριστούν στην Ελλάδα κεφάλαια ύψους 30 δισ. ευρώ ως επενδύσεις σε όλους τους τομείς.

    [03] ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

    Αλεξανδρούπολη, 28 Φεβρουαρίου 2005 (11:47 UTC+2)

    Αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι των παραποτάμιων δήμων του Έβρου καθώς βλέπουν μέρα με τη μέρα τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από τις πλημμύρες, ανήμποροι να κάνουν το παραμικρό για να αποτρέψουν την κατάσταση.

    Εξάλλου, εξακολουθεί να παραμένει σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας ο κρατικός μηχανισμός και οι υπηρεσίες της Νομαρχίας Έβρου. Πάνω από 40.000 στρέμματα εκτιμάται ότι έχουν πλημμυρίσει στο νομό, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι οι αγρότες θα χάσουν την καλλιεργητική περίοδο.

    Προβλήματα δημιουργήθηκαν από τις πλημμύρες και στην Εγνατία οδό καθώς και στον οδικό άξονα μήκους 760 χιλιομέτρων, στα οδικά δίκτυα των δήμων και στην αγροτική οδοποιία.

    Πάντως το μέγεθος της καταστροφής εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερο στην τουρκική όχθη του Έβρου, όπου οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 150.000 στρέμματα πλημμυρισμένης γης, σπασμένα αναχώματα σε τουλάχιστον 14 σημεία και μεγάλες καταστροφές σε οδικά δίκτυα στο Κάραγατς και στην Αδριανούπολη.

    Στις 10 το πρωί στο σταθμό μέτρησης του Πυθίου η στάθμη του ποταμού ήταν 5,65 μέτρα με όριο επικινδυνότητας 5,70μ, στον Αρδα 5,70μ με όριο επικινδυνότητας 5,20μ, στους Κήπους 3,50μ με όριο επικινδυνότητας 4μ και στο Πέταλο 5,70μ με όριο επικινδυνότητας 6μ.

    Με ανακοίνωση του το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Έβρου προς τους παραποτάμιους δήμους και τα δημοτικά διαμερίσματα τους καλεί να ενημερώσουν τους κατοίκους της περιοχής να μην πλησιάζουν τις επικίνδυνες πλημμυρισμένες περιοχές, να μην διαβαίνουν από τα ρείθρα πρόσβασης και να απομακρύνουν κάθε είδους ζωικού κεφαλαίου μηχανημάτων και εργαλείων τους.

    Ο.Ο

    [04] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ

    Βηρυτός, 28 Φεβρουαρίου 2005 (19:32 UTC+2)

    Την παραίτηση του υπέβαλε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Ομάρ Καραμί όπως μετέδωσε το Ρόυτερς. Ο κ. Καραμί είπε ενώπιον του κοινοβουλίου ότι «παραιτείται η κυβέρνηση του γιατί δε θέλει να γίνει εμπόδιο για το συμφέρον της χώρας».

    Χιλιάδες διαδηλωτές στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, αψήφησαν σήμερα την κυβερνητική απαγόρευση και συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης κατά της στρατιωτικής παρουσίας της Συρίας στην χώρα.

    Οι διαδηλωτές που κρατούν τις ερυθρόλευκες σημαίες του Λιβάνου ζητούν την άμεση αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων και επευφημούν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας τους.

    Οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης που εντείνονται τις τελευταίες μέρες άρχισαν πριν δυο εβδομάδες με αφορμή την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι.

    Πολλοί κατηγορούν τη Συρία ότι αναμείχθηκε στη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού.

    Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπάσιρ αλ-Άσαντ διέψευσε για μια ακόμη φορά οποιαδήποτε συμμετοχή της χώρας του στη δολοφονία.

    [05] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2005 (20:58 UTC+2)

    Τη διαμαρτυρία της εκφράζει η ΚΕΔΚΕ για τη σύλληψη του δημάρχου Καματερού Νικόλαου Στενού και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Νικήτα Καμαρινόπουλου και την πολύωρη κράτησή τους στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

    Η σύλληψη έγινε επειδή, ο Δήμος Καματερού υλοποιώντας απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προχώρησε στην αποσύνδεση κεραίας κινητής τηλεφωνίας από τον σταθμό βάσης της, ο οποίος τροφοδοτούσε με ενέργεια τη λειτουργία της.

    Ανακοίνωση της ΚΕΔΚΕ επισημαίνει ότι η κεραία είχε εγκατασταθεί σε υπό ανέγερση τετραώροφη οικοδομή, δίπλα σε τρία σχολεία, στο ΚΑΠΗ και παιδικές χαρές, δεν είχε άδεια εγκατάστασης - γιαυτό και είχε εκδοθεί απόφαση κατεδάφισης από το Γραφείο Πολεοδομίας Αιγάλεω ούτε και άδεια ηλεκτροδότησης - αφού η ΔΕΗ είχε προχωρήσει στη διακοπή της παράνομης ηλεκτροδότησής της.

    "Το Δημοτικό Συμβούλιο Καματερού αποφάσισε να προχωρήσει στην ακύρωση της λειτουργίας της παράνομης κεραίας μετά από καταγγελίες ότι επαναλειτουργούσε αυθαίρετα και η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη των δύο αιρετών και την παραπομπή τους στο αυτόφωρο" τονίζει η ΚΕΔΚΕ και προσθέτει; "Το ζήτημα της εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας απασχολεί συνολικά και σχεδόν καθημερινά την Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας, αφού με το ισχύον καθεστώς, εκ των υστέρων διαπιστώνει την εγκατάστασή τους και μάλιστα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Οι καταγγελίες και οι δικαστικές διενέξεις στις οποίες εμπλέκονται οι Δήμοι και οι πολίτες με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας πληθαίνουν συνέχεια, ωστόσο το πρόβλημα και τα ερωτηματικά για την υγεία των πολιτών παραμένουν ανοικτά".

    Η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων υπογραμμίζει ότι η Αυτοδιοίκηση επανειλημμένα έχει κινητοποιηθεί και έχει διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη θεσμοθέτηση προδιαγραφών ασφαλείας για τη χωροθέτηση και λειτουργία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

    Γνωστοποιεί δε ότι θα ζητήσει άμεσα συνάντηση με τους υπουργούς Μεταφορών και Επικοινωνιών Μ. Λιάπη, Υγείας Ν. Κακλαμάνη και ΥΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, προκειμένου να οριοθετηθεί νέο πλαίσιο ασφαλούς λειτουργίας των ήδη εγκατεστημένων και νέων κεραιών κινητής τηλεφωνίας με τη συνδρομή της αρμόδιας για το θέμα Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

    Επίσης θα ζητήσει τη δημιουργία αρμόδιου κρατικού φορέα που θα προβαίνει σε αξιόπιστους ελέγχους και μετρήσεις της ακτινοβολίας λαμβάνοντας υπόψη τις επιστημονικές απόψεις που έχουν διατυπωθεί σχετικά

    [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2005 (20:47 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Σπύρος Ταλιαδούρος απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη λειτουργία των περιφερειακών Πανεπιστημίων, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

    «Στον πρώτο χρόνο ανάληψης καθηκόντων από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια διευθέτησης χρόνιων προβλημάτων στη λειτουργία των ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης Στον πρώτο χρόνο ανάληψης καθηκόντων από τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια διευθέτησης χρόνιων προβλημάτων στη λειτουργία των ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης.

    Σχετικές εκθέσεις της ΕΕ την άνοιξη 2004 επιβεβαίωσαν την υστέρηση της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε πόρους και υποδομές. Είναι γενικότερη διαπίστωση, ότι η ίδρυση νέων ΑΕΙ, ΤΕΙ και επιμέρους τμημάτων δημιούργησε αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης, τις οποίες η προηγούμενη διοίκηση δεν είχε την πρόνοια να προβλέψει στον προϋπολογισμό του Υπουργείου. Για παράδειγμα, δεν είχαν προβλεφθεί πιστώσεις από το ΕΠΕΑΕΚ μετά το πέρας του προγράμματος τον Αύγουστο 2004, πρόβλημα το οποίο διευθετήσαμε με ειδική διάταξη της διαχειριστικής αρχής.

    Το Σεπτέμβριο του 2004 το ΥΠΕΠΘ απέδειξε τη μέριμνά του για την καλή λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την έγκριση 30εκ ευρώ ως έκτακτη επιχορήγηση για τα Πανεπιστήμια.

    Αναφορικά με τον ισχυρισμό για περικοπή πιστώσεων: το ΥΠΕΠΘ αύξησε τις δαπάνες πρώτον, στα πανεπιστήμια ως εξής: για συγγράμματα κατά 53,54%, σίτιση κατά 9,64%, μισθοδοσία έκτακτου διδακτικού προσωπικού κατά 80% και λειτουργικών δαπανών κατά 6,02% και δεύτερον, στα ΤΕΙ για σίτιση +49,35% και λειτουργικές δαπάνες +16,67%. Συνολικά, η αύξηση των δαπανών στα πανεπιστήμια ανέρχεται 15% και στα ΤΕΙ σε 21% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. To ΥΠΕΠΘ μερίμνησε κατά το 2004 για συμπληρωματικές πιστώσεις προς τα περιφερειακά πανεπιστήμια ως εξής: +14εκ για λειτουργικές δαπάνες, +5εκ για πιστώσεις, +7εκ για ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες, +3εκ για σίτιση.

    Αναφορικά με τον ισχυρισμό για καθυστερήσεις στο διορισμό μελών ΔΕΠ: Επικαλούμενος την επιβεβαίωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, θα ήθελα να τονίσω τα εξής:

    α) Αναφορικά με την πρόσληψη έκτακτου διδακτικού προσωπικού του ΠΔ 407/80, το Υπουργείο προέβη στην κατανομή 800 πιστώσεων από τον τακτικό προϋπολογισμό, αριθμός ο οποίος είναι μεγαλύτερος του αντίστοιχου αριθμού της προηγούμενης χρονιάς. Συμπληρωματικά, χορηγήθηκαν άλλες 319,318 πιστώσεις από το ΕΠΕΑΕΚ. Ήδη προωθείται απόφαση της κας Υπουργού για κάλυψη της δαπάνης αποζημίωσης των συμβασιούχων επιστημόνων-διδασκόντων έως το 2005. Συνεπώς, διατέθηκαν συνολικά 1120 θέσεις έναντι 1110 του προηγούμενου έτους. Παράλληλα, εγκρίθηκαν από το ΥΠΕΘΟ 100 θέσεις έκτακτου διδακτικού προσωπικού που θα διανεμηθούν άμεσα σε όλα τα Πανεπιστήμια.

    Αναφορικά με τις προσλήψεις μόνιμων μελών ΔΕΠ: δεν έχουν παγώσει από 1.7.2004 οι διαδικασίες πρόσληψης μελών ΔΕΠ. Αντίθετα, το ΥΠΕΠΘ έχει προωθήσει αίτημα για 290 επιπλέον θέσεις μελών ΔΕΠ, ενώ από 1.1.2005 το σχετικό αίτημα αφορά 160 νέους διορισμούς.

    Ειδικότερα για τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια εγκρίθηκαν και ολοκληρώθηκαν οι κάτωθι προσλήψεις και διατέθηκαν τα εξής ποσά:

    Για το Πανεπιστήμιο Κρήτης:

    Η χρηματοδότηση από 1,1εκ ανήλθε σε 3,9εκ ευρώ.

    Ολοκληρώθηκε ο διορισμός 47 μελών ΔΕΠ

    Εγκρίθηκαν 24 θέσεις μελών ΔΕΠ στον ετήσιο προγραμματισμό 2004-05 και εγκρίθηκε η διάθεση 82 πιστώσεων έκτακτου διδακτικού προσωπικού από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΕΠΘ. [Αναφορικά με το αίτημα του Παν. Κρήτης για 60 διδάσκοντες, αυτό προκύπτει από τον Τύπο μόνο, καθώς το σχετικό αίτημα που έλαβε το ΥΠΕΠΘ αφορούσε 30 διδάσκοντες μόνο.

    Για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας:

    Η χρηματοδότηση από 800χιλ ανήλθε σε 2,2εκ ευρώ

    Ολοκληρώθηκαν 56 νέοι διορισμοί μελών ΔΕΠ

    Εγκρίθηκαν 21 θέσεις μελών ΔΕΠ και η διάθεση 85 πιστώσεων έκτακτου διδακτικού προσωπικού. Επίσης, χορηγήθηκαν 8,22 πιστώσεις για την πρόσληψη του ως άνω διδακτικού προσωπικού από το ΕΠΕΑΕΚ στο πλαίσιο της ενέργειας 'Ενίσχυση Σπουδών Πληροφορικής' και 'Αναμόρφωση Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών'.

    Για το Πανεπιστήμιο Θράκης:

    Ολοκληρώθηκαν 61 νέοι διορισμοί μελών ΔΕΠ

    Εγκρίθηκαν 26 θέσεις μελών ΔΕΠ και η διάθεση 78 πιστώσεων έκτακτου διδακτικού προσωπικού και χορηγήθηκαν 9,88 πιστώσεις για τον ίδιο σκοπό από το ΕΠΕΑΕΚ.

    Για το Παν Αιγαίου

    Ολοκληρώθηκαν 54 νέοι διορισμοί μελών ΔΕΠ

    Αναφορικά με την απορρόφηση πιστώσεων από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: Για το Παν Κρήτης σχεδιάστηκαν έργα ύψους 36εκ ευρώ εκ των οποίων υλοποιήθηκαν έργα ύψους 26,1 εκ ευρώ. Για το Παν Θεσσαλίας σχεδιάστηκαν έργα ύψους 53εκ και έχουν υλοποιηθεί έργα ύψους 25,9εκ. Για το Παν. Θράκης, σχεδιάστηκαν έργα ύψους 42εκ ευρώ και έχουν υλοποιηθεί έργα ύψους 27,5εκ. Για το Παν Αιγαίου, σχεδιάστηκαν έργα 35εκ ευρώ και υλοποιήθηκαν έργα 25εκ. Περαιτέρω, για το 2005 έχουν προγραμματιστεί έργα πλέον των 170 εκ ευρώ.

    Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του εθνικού προϋπολογισμού, το ΥΠΕΠΘ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την καλύτερη διανομή των πόρων στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στην προσπάθεια αυτή, σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχουν τα ίδια τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα οποία οφείλουν να διαχειρίζονται τους πόρους κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο καλύπτοντας τις πλέον επείγουσες και πραγματικές ανάγκες τους και καταγράφοντας εγκαίρως τις ανάγκες τους.

    Το ΥΠΕΠΘ έχει δεδηλωμένη βούληση αναβάθμισης του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και καλεί όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς να συμβάλουν με τις προτάσεις τους στον Εθνικό Διάλογο».

    [07] ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΜΑΡΙΝΑ ΖΕΑΣ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2005 (20:41 UTC+2)

    Αναστέλλονται οι εργασίες στη Μαρίνας Ζέας μετά την απόφαση του Ε' τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σε ανακοίνωσή της η νομαρχία Πειραιά κάνει λόγο για νίκη της περιοχής καθώς η νομαρχία είχε προσφύγει κατά της κοινής απόφασης των Υπουργείων Πολιτισμού, ΠΕΧΩΔΕ και Εμπορικής Ναυτιλίας για τα έργα.

    Ανακοίνωση της νομαρχίας Πειραιά γνωστοποιεί ότι σύμφωνα με την απόφαση του 5ου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναστέλλονται μεταξύ άλλων οι εργασίες για την κατασκευή των δεξαμενών καυσίμων και των δύο πλωτών προβλητών, οι εργασίες για την κατασκευή ακόμη μιας προβλήτας μπροστά από τα γραφεία του Ολυμπιακού, η τοποθέτηση αγκυροβολίων και ογκολίθων, η κατασκευή υπόγειων τουαλετών και η ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση, ενώ στην ξύλινη προβλήτα απαγορεύεται η κατασκευή αγκυροβολίου και η πόντιση ογκολίθων.

    «Αισθανόμαστε απόλυτα δικαιωμένοι» είπε ο κ. Μίχας και τόνισε ότι αποτράπηκε ένα τεράστιο οικολογικό έγκλημα με συνέπειες στην ιστορική και αρχαιολογική ταυτότητα της περιοχής.

    [08] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2005 (20:38 UTC+2)

    Η διασφάλιση της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση και τα επαγγελματικά δικαιώματα ορισμένων ειδικοτήτων ΤΕΙ, συζητήθηκαν στη σημερινή πρώτη κοινή συνεδρίαση της ολομέλειας του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ) και του Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ) (που λειτουργούν στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας).

    Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας καθ. Ανδρ. Καραμάνος, σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:

    «Η διασφάλιση ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση είναι ένα από τα σημαντικά θέματα στα οποία θα κληθεί το υπουργείο Παιδείας να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις πάρα πολύ σύντομα. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε την άποψη όλων των μελών των Συμβουλίων που εμπλέκονται με την πανεπιστημιακή και τεχνολογική Εκπαίδευση», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Ανδρέας Καραμάνος.

    Πρόσθεσε, δε, ότι ο διάλογος για την παιδεία συνεχίζεται με ρυθμούς εντατικούς, καθώς μέσα σε ένα μήνα θα πραγματοποιούνται δυο Συνεδριάσεις της Ολομέλειας του ΕΣΥΠ και τρεις συνεδριάσεις των επιμέρους συμβουλίων.

    [09] ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΜΗΛΟ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2005 (20:35 UTC+2)

    Συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης λαθρομεταναστών κοντά στη βραχονησίδα Ανανες όπου βυθίστηκε πλοιάριο το πρωί κοντά στη Μήλο.

    Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχει ένα ελικόπτερο Super Puma καθώς και σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και μέχρι τη δύση του ηλίου 55 άτομα μεταφέρθηκαν στη Μήλο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

    Πέντε άτομα, τα τέσσερα με μικροτραυματισμούς και ένα με υποθερμία, μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο Κέντρο Υγείας της Μήλου.

    Επίσης από τα δυο ναυαγοσωστικά και το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος, με τη βοήθεια φουσκωτού σκάφους έχουν περισυλλεγεί άλλα 98 άτομα (όλοι άνδρες) όλοι καλά στην υγεία τους.

    Στην περιοχή παραμένουν τα τρία παραπάνω σκάφη του Λιμενικού Σώματος και συνεχίζουν την περισυλλογή των υπολοίπων ατόμων.

    [10] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2005 (20:37 UTC+2)

    H διαμόρφωση ενός πλαισίου μέτρων που θα συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της παροχής υπηρεσιών θαλάσσιας περιήγησης - κρουαζιέρας από ελληνικά πλοία αποτέλεσε το αντικείμενο σημερινής συνεδρίασης του εθνικού συμβουλίου Ναυτιλιακής Πολιτικής.

    Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη, συμμετείχαν ο υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αριστοτέλης Παυλίδης, ο υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Αναστάσιος Λιάσκος, οι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας Ιωάννης Τζωάννος, Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Γεώργιος Βλάχος, ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης, οι Βουλευτές Πειραιά Ιωάννης Τραγάκης και Παναγιώτης Μελάς.

    Η Ναυτιλία αποτελεί τον πυλώνα της Εθνικής Οικονομίας και ο κλάδος της κρουαζιέρας μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα τόσο στην Ελληνική ναυτεργασία, όσο και στην ίδια την οικονομία της χώρας, τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης, προσθέτοντας ότι «ο παραγωγικός διάλογος με τη συμμετοχή όλων των φορέων και όλων των παρατάξεων των κομμάτων βοηθάει την κυβέρνηση και σύντομα θα είναι σε θέση να αναπτύξει στη Βουλή των Ελλήνων τις προοπτικές εκείνες που θα αναζωογονήσουν τον κλάδο της κρουαζιέρας».

    Οι Έλληνες κατείχαν παγκόσμια πρωτιά στην κρουαζιέρα με 22 κρουαζιερόπλοια, ενώ σήμερα βρισκόμαστε στο τελευταίο σκαλοπάτι, είπε ο υπουργός εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με την συνεννόηση όλων των φορέων, δηλαδή της ναυτεργασίας, της εργοδοσίας και των πολιτικών κομμάτων «θα αναστήσουμε την κρουαζιέρα, από την οποία έχουμε να ωφεληθούμε τα μέγιστα όλοι μας».

    «Η χώρα μας έχει υποδομές στη χώρα μας για να αναθερμανθεί ο κλάδος της κρουαζιέρας. Εάν υπάρχουν χρήματα χρειάζονται μόνο ιδέες και συνεννόηση. Απευθύνουμε ειδική πρόσκληση στους επιχειρηματίες και στη Διεθνή Κοινότητα που ασχολείται με την κρουαζιέρα», κατέληξε ο κ. Κεφαλογιάννης.

    [11] Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΙΑΤΑΚΗΣ ΝΕΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2005 (20:21 UTC+2)

    Τον Δημήτρη Μανιατάκη εξέλεξε ως νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ η συγκληθείσα σήμερα έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της πλειοψηφίας της εταιρίας. Η απόφαση, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, ελήφθη έπειτα και από συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη.

    Ο Δημήτρης Μανιατάκης, διευθύνων σύμβουλος της ICAP Α.Ε. και μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε. θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα, αμέσως μετά την έκφραση γνώμης από την Επιτροπή των ΔΕΚΟ της Βουλής των Ελλήνων, σύμφωνα με το άρθρο 49Α του Κανονισμού της Βουλής.

    Επίσης, για τη συμπλήρωση του αριθμού των μελών της πλειοψηφίας, το Ελληνικό Δημόσιο ορίζει ως νέο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου τον Ραφαήλ Μωϋσή, πρόεδρο της ΔΕΠΑ Α.Ε. και τέως Διοικητή της ΔΕΗ. Η εκλογή του κ. Μωϋσή, θα γίνει στην αυριανή τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας.

    [12] ΣΕ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΕΘΕΣΕ ΤΟ Χ.Α. ΤΗ ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2005 (20:16 UTC+2)

    Σε καθεστώς «υπό επιτήρηση» τίθενται από αύριο 1 Μαρτίου οι μετοχές της εταιρίας «ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ ΑΕ», έπειτα από σχετική απόφαση που έλαβε κατά την έκτακτη απογευματινή του συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Κατά συνέπεια οι μετοχές της εταιρίας θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται και πάλι από αύριο στην κατηγορία των δημοπρασιών (call auctions).

    Οι μετοχές της εταιρίας ετέθησαν σήμερα σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης, με σκοπό να ενημερωθεί το επενδυτικό κοινό σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής που εστάλη σήμερα το πρωί στο Χ.Α. από τη διοίκηση της εισηγμένης και η οποία παρουσίαζε αναλυτικά την τρέχουσα οικονομική της κατάσταση.

    Το ΔΣ του Χ.Α. κατέληξε στην ανωτέρω απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη τη διαμορφωθείσα οικονομική κατάσταση της εταιρίας, ιδιαίτερα δε τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα και συνεκτίμησε το γεγονός ότι, στην παρούσα συγκυρία, μέσω του μέτρου της επιτήρησης, οι υφιστάμενοι μέτοχοι της εταιρίας διατηρούν την δυνατότητα χρηματιστηριακής διαπραγμάτευσης των μετοχών τους χωρίς να τίθενται σε δυσανάλογο κίνδυνο τα συμφέροντα των μελλοντικών μετόχων οι οποίοι έχουν πλήρη ενημέρωση για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην εταιρία.

    [13] ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ - ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2005 (20:15 UTC+2)

    Πτώση της τάξης του 0,25% σημείωσε η μέση τιμή της αμόλυβδη βενζίνης στο διάστημα από τις 18 έως 25 Φεβρουαρίου 2005, καθώς σύμφωνα με τις πανελλαδικές μετρήσεις τιμών που διενήργησαν συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης σε 2.300 περίπου πρατήρια, διαμορφώθηκε στα 0,806 ευρώ ανά λίτρο, από 0,808 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.

    Επισημαίνεται, ότι από τις αρχές του 2004, η τιμή της αμόλυβδης έχει συνολικά αυξηθεί κατά 10,26%, ενώ στο ίδιο διάστημα η τιμή του brent αυξήθηκε κατά 60,10%.

    Όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, η πανελλαδική μέτρηση τιμών δείχνει ότι η μέση τιμή του διαμορφώθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2005 στα 0,448 ευρώ ανά λίτρο σημειώνοντας αύξηση κατά 2,75%, από τα 0,436 ευρώ ανά λίτρο στις 18 Φεβρουαρίου 2005, ενώ στην περιοχή της Αττικής μετρήθηκε στα 0,443 ευρώ ανά λίτρο.

    Τέλος, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, στη χώρα μας η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι η χαμηλότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπολείπεται κατά 23,05% του σχετικού ευρωπαϊκού μέσου.

    [14] ΑΡΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ Γ. ΛΕΒΕΝΤΑΚΗΣ ΑΒΕΕ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2005 (20:09 UTC+2)

    O Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σπύρος Καπράλος, λαμβάνοντας υπόψη σχετική απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με την οποία η εισηγμένη εταιρία «Γ. Λεβεντάκης ΑΒΕΕ» πληροί πλέον τις προϋποθέσεις οργάνωσης και λειτουργίας που προβλέπονται από τις διατάξεις του νόμου 3016/02 και της απόφασης 5/204 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποφάσισε όπως προβεί από αύριο 1/3/2005 στην άρση αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της.

    Επισημαίνεται, ότι η εισηγμένη εταιρία, σε απάντηση σχετικών ερωτημάτων του ΧΑ, απέστειλε σήμερα στο ΧΑ τη λογιστική κατάσταση 6μηνου 2004 (1/7-31/12/04) της 'ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΚΟΚΙΣΤΗΡΙΑ ΑΒΕΕ', καθώς και διευκρινίσεις σε ότι αφορά στους επιμέρους λογαριασμούς της συνδεδεμένης εταιρίας.

    [15] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΤΑ 4,62 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2005

    Άγκυρα, 28 Φεβρουαρίου 2005 (20:42 UTC+2)

    Στα 4,62 δισ. δολάρια ανήλθαν οι τουρκικές εξαγωγές τον Ιανουάριο του 2005, ενώ οι εισαγωγές, τον ίδιο μήνα, ήταν 6,96 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Κρατικής Υπηρεσίας Στατιστικής της Τουρκίας, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι τουρκικές εξαγωγές τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 0,3% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2004, ενώ οι εισαγωγές παρουσιάζονται αυξημένες κατά 10,6%.

    Ακολουθεί πίνακας με συγκριτικά στοιχεία:

    ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

    2004 2005 ΔΙΑΦΟΡΑ (%)

    ΕΞΑΓΩΓΕΣ- εκατ.$ 4.608 4.624 0,3%

    ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ- εκατ.$ 6.292 6.959 10,6%

    ΙΣΟΖΥΓΙΟ -1.684 -2.335 38,7%

    [16] ΠΓΔΜ: ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ 50 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ

    Σκόπια, 28 Φεβρουαρίου 2005 (20:39 UTC+2)

    Απεργία πείνας ξεκίνησαν, σήμερα, πενήντα από τους απεργούς εργαζόμενους των σκοπιανών σιδηροδρόμων, που συνεχίζουν για τέταρτη ημέρα τις κινητοποιήσεις τους, διαμαρτυρόμενοι για την απόλυση 755 συναδέλφων τους.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, στον συνοριακό σταθμό της Ειδομένης έχουν σταματήσει δυο τρένα με διάφορα εμπορεύματα- μεταξύ των οποίων και κατεψυγμένα κοτόπουλα- που είχαν προορισμό τα Σκόπια.

    Εξάλλου, τα περισσότερα ελληνικά τρένα με προορισμό διάφορες ευρωπαϊκές χώρες παρακάμπτουν την ΠΓΔΜ και ταξιδεύουν μέσω Βουλγαρίας.

    [17] ΤΕΧΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ Η ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΠΓΔΜ- ΚΟΣΟΒΟΥ

    Βελιγράδι, 28 Φεβρουαρίου 2005 (20:35 UTC+2)

    Την κοινή διαπίστωση ότι η οριοθέτηση των συνόρων της ΠΓΔΜ στο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου είναι ένα τεχνικό ζήτημα που απαιτεί πολιτική λύση εξέφρασαν ο πρόεδρος της Σερβίας- Μαυροβουνίου, Σβέτοζαρ Μάροβιτς και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης, στο Βελιγράδι.

    «Δεν πρόκειται για νομικό πρόβλημα. Παρά το γεγονός ότι είναι ένα τεχνικό ζήτημα, πρόκειται μάλλον περισσότερο για πολιτικό πρόβλημα. Προσπαθούμε να βρούμε μια συμβιβαστική λύση, για παράδειγμα να συμμετάσχει η UNMIK στη διαδικασία οριοθέτησης των συνόρων» δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Σερβίας- Μαυροβουνίου σημείωσε ότι υπήρξε μια ευρεία ανταλλαγή απόψεων κατά τη σημερινή συνάντηση αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα και τονίστηκε τόσο από τη μια όσο και από την άλλη πλευρά ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τα σύνορα της ΠΓΔΜ, αλλά ούτε και του Κοσσυφοπεδίου.

    Σε ό,τι αφορά το μελλοντικό καθεστώς της επαρχίας, ο κ. Μπούτσκοφσκι τόνισε ότι η χώρα του θα αποδεχθεί οποιαδήποτε λύση, η οποία θα αποτελεί αποτέλεσμα διαλόγου μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας, με τη διαμεσολάβηση της διεθνούς κοινότητας και πρόσθεσε ότι η ΠΓΔΜ απαιτεί τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της.

    Ο κ. Μάροβιτς υπογράμμισε ότι το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και επισήμανε ότι η συγκεκριμένη επαρχία θα πρέπει να αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή.

    Οι κ.κ. Μπούτσκοφσκι και Μάροβιτς συμφώνησαν ότι δεν υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δυο χωρών και χαρακτήρισαν το 2005 ως έτος ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών τους.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μάροβιτς είπε ότι η αναγγελθείσα λειτουργία ενός Εμπορικού Γραφείου της ΠΓΔΜ στο Κοσσυφοπέδιο αποτελεί αποτέλεσμα της καθημερινής πραγματικότητας, αφού οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στα Σκόπια και την Πρίστινα ανέρχονται στο ποσό των 180 εκατ. Ευρώ.

    Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, ο κ. Μπούτσκοφσκι έθεσε και το θέμα της διαφιλονικίας μεταξύ των Εκκλησιών των δυο χωρών, αλλά ο κ. Μάροβιτς πρότεινε να μην υπάρξει κρατική ανάμειξη στο συγκεκριμένο ζήτημα και να αφεθεί η επίλυσή του στην κρίση των ηγεσιών των δυο Εκκλησιών.

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ ΜΕ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΚΑΙ ΤΑΝΤΙΤΣ

    Βελιγράδι, 28 Φεβρουαρίου 2005 (20:11 UTC+2)

    Με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς και Βόισλαβ Κοστούνιτσα αντίστοιχα, συναντήθηκε, σήμερα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βελιγράδι.

    Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Σέρβος πρόεδρος τόνισε ότι το ζήτημα της οριοθέτησης των συνόρων της ΠΓΔΜ, στο τμήμα εκείνο που συνορεύει με το Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί να γίνει χωρίς την παρουσία ενός εκπροσώπου της Σερβίας- Μαυροβουνίου.

    «Βάσει του διεθνούς δικαίου και της Απόφασης 1244, τα σύνορα στο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου βρίσκονται στη δικαιοδοσία των αρχών της Σερβίας- Μαυροβουνίου» υπογράμμισε ο κ. Τάντιτς, σύμφωνα με τον οποίο δεν υπάρχουν ουσιαστικά προβλήματα στις σχέσεις της Σερβίας με την ΠΓΔΜ.

    Από την πλευρά του, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επισήμανε ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας του η συμμετοχή της UNMIK στο τεχνικό μέρος της διαδικασίας οριοθέτησης των συνόρων και πρόσθεσε πως το τρέχον έτος, οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση της μεταξύ τους οικονομικής συνεργασίας.

    Στη θέση αυτή συμφώνησε και ο κ. Τάντις, ο οποίος υπογράμμισε ότι η οικονομία θα πρέπει να αποτελεί τον θεμέλιο λίθο των πολιτικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.

    Στη συνάντηση των κ.κ. Κοστούνιτσα και Μπούτσκοφσκι συζητήθηκε, εκτός του ζητήματος της οριοθέτησης των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου, το θέμα των δικαιωμάτων των Σκοπιανών που διαβιούν στη Σερβία- Μαυροβούνιο και συγκεκριμένα η παροχή εκπαίδευσης στη μητρική τους γλώσσα, η εισαγωγή προγραμμάτων στη σκοπιανή στο κρατικό ραδιόφωνο και στην τηλεόραση της Σ-Μ, αλλά και η δημιουργία ενός Γραφείου Συνδέσμου των Σκοπιανών που ζουν κι εργάζονται στην κρατική αυτή οντότητα.

    [19] ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ Ο ΡΑΣΙΜ ΝΤΕΛΙΤΣ

    Χάγη, 28 Φεβρουαρίου 2005 (20:00 UTC+2)

    Ο πρώην αρχηγός του στρατού των μουσουλμάνων της Βοσνίας, Ρασίμ Ντέλιτς, παραδόθηκε οικειοθελώς, σήμερα, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Μετά την οικειοθελή παράδοσή του, ο Ντέλιτς οδηγήθηκε στις φυλακές του Διεθνούς Δικαστηρίου, όπου και κρατείται.

    Ο πρώην αρχηγός του στρατού των μουσουλμάνων της Βοσνίας κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, μεταξύ των οποίων δολοφονίες και βιασμοί αμάχων.

    Στο μεταξύ, στη Χάγη οδηγείται σήμερα και ο πρώην στρατηγός του σερβοβοσνιακού στρατού, Ραντίβογε Μίλετιτς, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα κατά μουσουλμάνων πολιτών στη Σρεμπρένιτσα και τη Ζέπα, το 1995.

    Τον Μίλετιτς, ο οποίος αποφάσισε να παραδοθεί στη Χάγη μετά από συνομιλίες με τον Σέρβο υπουργό Δικαιοσύνης, Ζόραν Στοΐκοβιτς, βαραίνουν οι ίδιες κατηγορίες με δυο άλλους Σερβοβόσνιους στρατηγούς, τους Μίλαν Γκβέρο και Ζντράβκο Τόλιμιρ.

    Σημειώνεται ότι ο στρατηγός Γκβέρο βρίσκεται από την περασμένη εβδομάδα στη Χάγη.

    [20] Α1 ΒΟΛΕΪ: Η ΠΡΕΓΚΑ MVP ΤΗΣ 20ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2005 (20:37 UTC+2)

    Για δεύτερη φορά τη φετινή σεζόν, η Αμαρίλντα Πρέγκα αναδεικνύεται πολυτιμότερη παίκτρια μιας αγωνιστικής της Α1 Γυναικών. Η ακραία του Απολλώνιου Κερατσινίου είναι η MVP της 20ης αγωνιστικής, καθώς έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη νίκη της ομάδας της με 3-1 σετ επί του Πανελληνίου. Η 24χρονη αθλήτρια κέρδισε 17 πόντους, με 16/35 επιθέσεις (46%) και 1 μπλοκ, ενώ είχε 9 άμυνες και 64% στην υποδοχή.

    Η Αμαρίλντα Πρέγκα, που είχε αναδειχθεί MVP και στην 13η αγωνιστική, γεννήθηκε στις 19 Ιουλίου 1981 στην Αλβανία. Έχει ύψος 1.84μ. και αγωνίζεται ως ακραία. Πριν έρθει στην Ελλάδα για λογαριασμό του Απολλώνιου αγωνίστηκε στη Διναμό Τυράνων. Έχει κερδίσει 2 Πρωταθλήματα Αλβανίας, 6 Κύπελλα και αναδείχθηκε 3 φορές MVP στο πρωτάθλημα Αλβανίας. Επίσης, είναι πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής.

    [21] ΠΡΟΣΤΙΜΟ 10.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΣΑΝΧΟΥΡΧΟ

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2005 (19:58 UTC+2)

    Η αποβολή του από τον Κύρο Βασσάρα κατά τη διάρκεια της χθεσινής αναμέτρησης Αρης - ΠΑΟΚ στοίχισε στον Φερνάντο Σανχούρχο 10.000 ευρώ, καθώς με αυτό το ποσό τον τιμώρησε σήμερα η ΠΑΕ Αρης.

    Ο παίκτης απολογήθηκε σήμερα ενώπιον της διοίκησης για το παράπτωμά του και αντιμετώπιζε ακόμα και την ποινή της διακοπής συμβολαίου. Όμως οι άνθρωποι της διοίκησης θέλησαν να του δείξουν επιείκεια με αποτέλεσμα να αρκεστούν μόνο στο χρηματικό πρόστιμο.

    Ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής ζήτησε συγνώμη από τους διοικούντες, τους συμπαίκτες και τον προπονητή του και δικαιολογήθηκε πως είδε κόκκινη κάρτα από τη διάθεσή του να κερδίσει η ομάδα του το ντέρμπι.

    Ετσι ο παίκτης θα λείψει σχεδόν όλο το Μάρτιο από τους δύσκολους αγώνες της ομάδας του, καθώς θα τιμωρηθεί με τρεις αγωνιστικές συν άλλες δύο από τη συμπλήρωση επτά κίτρινων καρτών.

    [22] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ - ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ 1-0

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2005 (19:49 UTC+2)

    Πολύτιμη νίκη με 1-0 πέτυχε το απόγευμα ο Πανηλειακός. Κέρδισε τον Ηλυσιακό στο πλαίσιο της 20ης αγωνιστικής και βρέθηκε στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα της Β' Εθνικής. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης σημειώθηκε με χτύπημα πέναλτι του Μανίκα στο 81'.

    [23] ULEB CUP: ΤΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2005 (19:27 UTC+2)

    Βήμα πρόκρισης στην ημιτελική φάση του ULEB Cup θέλουν να κάνουν αύριο οι τρεις εκπρόσωποι της Ελλάδας. Το σίγουρο είναι πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να προκριθούν και οι τρεις ελληνικές ομάδες, αφού στη φάση των «8» θα τεθούν αντιμέτωποι Μαρούσι και Μακεδονικός. Οι δύο ομάδες διασταυρώνουν τα ξίφη του αύριο στις 20:30, ενώ η ρεβάνς είναι προγραμματισμένη για τις 8 Φεβρουαρίου στο κλειστό της Κοζάνης.

    Αύριο εξάλλου στις 21:00 υποδέχεται στην Πυλαία ο ΠΑΟΚ τη λιθουανική Λιέτουβος Ρίτας. Ο Μπάνε Πρέλεβιτς δεν θα έχει στη διάθεσή του τον Νταμίρ Μουλαομέροβιτς, αφού ο Κροάτης πλέι μέικερ δεν κατάφερε να προπονηθεί το πρωί. Σημειώνεται ότι η αυριανή αντίπαλος του ΠΑΟΚ είναι πολύ καλή και επικίνδυνη ομάδα, καθώς απέκλεισε τον Άρη στη φάση των «16».

    Τα ζευγάρια των πρώτων αγώνων στη φάση των «8» του ULEB Cup:

    Παμέσα Βαλένθια (Ισπανία) - Σαρλερουά (Βέλγιο)

    ΠΑΟΚ - Λιέτουβος Ρίτας (Λιθουανία) (21:00)

    Μαρούσι - Μακεδονικός (20:30)

    Χέμοφαρμ (Σερβία/Μαυροβούνιο) - Βέντσπιλς (Λετονία)

    Οι επαναληπτικοί θα διεξαχθούν στις 8 Μαρτίου.

    [24] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΑΠΕΦΥΓΕ ΤΑ... ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ Ο ΣΠ. ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2005 (19:01 UTC+2)

    «Ευτυχώς γλιτώσαμε τα χειρότερα». Η φράση αυτή ανήκει στον διεθνή αθλητή της σουηδικής ομάδας Σάβενχοφ Σπύρο Μπαλωμένο, ο οποίος χθες το πρωί υποβλήθηκε σε ακτινολογικό έλεγχο στον αγκώνα του αριστερού του χεριού, από τον οποίο αποδείχτηκε ότι δεν έχει υποστεί κάταγμα, όταν έβγαλε τον αγκώνα του στον αγώνα της Παρασκευή κόντρα στην Σκόβντε για το σουηδικό Πρωτάθλημα. Σε μία φάση του συγκεκριμένου παιχνιδιού ο Μπαλωμένος σηκώθηκε στον αέρα να σουτάρει εκεί σπρώχθηκε από αντίπαλο και έπεσε άτσαλα στο έδαφος, όπου στην προσπάθειά του να προφυλάξει το κεφάλι έπεσε με την παλάμη και του βγήκε ο αριστερός αγκώνας. Αμέσως του τον επανέφεραν οι φυσιοθεραπευτές της ομάδας και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Θα παραμείνει για περίπου 10 ημέρες εκτός προπονήσεων χάντμπολ (θα ακολουθεί ατομικό πρόγραμμα), ενώ συνολικά εκτιμάται ότι θα μείνει εκτός αγώνων για τρεις εβδομάδες.

    [25] ΛΙΒΑΝΟΣ: ΔΕΚΤΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΙ

    Βηρυτός, 28 Φεβρουαρίου 2005 (20:55 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Λιβάνου Εμιλ Λαχούντ έκανε δεκτή την παραίτηση του φιλοσύρου πρωθυπουργού Ομαρ Καράμι, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Καράμι, ανακοίνωσε ενώπιον του κοινοβουλίου την παραίτηση της κυβέρνησής του ώστε όπως είπε "να μην αποτελεί εμπόδιο στην έρευνα που διεξάγεται για την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι".

    Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης και ο ηγέτης τους, Δρούζος Ουαλίντ Τζουμπλάτ, ευχαρίστησαν "την αντιπολίτευση και το λαό που οδήγησαν την κατάσταση σε συτήν τη νίκη".

    Σύρος αξιωματούχος δήλωσε ότι η παραίτηση της λιβανικής κυβέρνησης, μετά από τις διαμαρτυρίες που ακολούθησαν από τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού, είναι μια καθαρά "εσωτερική υποθεση".

    [26] ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ

    Κοπεγχάγη, 28 Φεβρουαρίου 2005 (19:59 UTC+2)

    Το δημοψήφισμα στη Δανία για το νέο ευρωσύνταγμα θα πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ύστερα από συνομιλίες με κόμματα της αντιπολίτευσης, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Από δημοσκόπηση προκύπτει πως το 49% των Δανών, που απέρριψαν τη συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992 υποστηρίζει το σύνταγμα, ενώ ένα ποσοστό 26% είναι κατά.

    [27] ΑΛΑΟΥΙ: ΛΑΘΟΣ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

    Βαγδάτη, 28 Φεβρουαρίου 2005 (18:38 UTC+2)

    Η απόφαση των ΗΠΑ να διαλύσουν τον στρατό του Ιράκ και τις δημόσιες υπηρεσίες μετά την νίκη τους στον πόλεμο του 2003 ήταν μέγα λάθος, το οποίο δυσκόλεψε το έργο της εθνικής συμφιλίωσης μεταπολεμικά, τονίζει σε άρθρο του στη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ ο μεταβατικός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουϊ.

    Ο Αλάουϊ, που πασχίζει να διατηρήσει το αξίωμά του και στη νέα κυβέρνηση, τόνισε πως τα μεγάλα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το νέο υπουργικό συμβούλιο είναι η ασφάλεια κι η οικονομία, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Όσον αφορά την ασφάλεια, τονίζει πως οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας θα πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες στον τομέα της προστασίας της χώρας «πολύ σύντομα», επιτρέποντας στις αμερικανικές δυνάμεις να αποχωρήσουν.

    Σε μία σπάνια επικριτική δήλωση κατά των ΗΠΑ, ο Αλάουϊ ισχυρίσθηκε πως η αμερικανική απόφαση να διαλυθεί ο στρατός κι η δημόσια διοίκηση -σε μία προσπάθεια να απαλλάξει την κυβέρνηση από τα στελέχη του Μπάαθ-μετά τον πόλεμο ήταν μεγάλο σφάλμα.

    [28] Ο ΟΑΣΕ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΡΓΙΖΙΑ

    Μπισκέκ, 28 Φεβρουαρίου 2005 (18:05 UTC+2)

    Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επέκρινε τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, χθες στην Κιργιζία, χαρακτηρίζοντάς τες μη σύμφωνες προς τις διεθνείς δημοκρατικές προδιαγραφές, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Η εκλογή των 75 βουλευτών του νέου κοινοβουλίου "δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του ΟΑΣΕ και στις άλλες διεθνείς προδιαγραφές για δημοκρατικές εκλογές σε πολλά σημεία", δήλωσε ο Κίμο Κίλτζουνεν, εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ. Οι εκλογές στιγματίστηκαν από εξαγορές ψήφων, παραβιάσεις της ελευθερίας των MME και από την απαγόρευση συμμετοχής πολλών απερχόμενων βουλευτών.

    [29] ΠΑΙΔΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2005 (21:04 UTC+2)

    Την έκθεση παιδικής ζωγραφικής, με θέμα τα Επτάνησα και με αφορμή τον εορτασμό της συμπλήρωσης 140 χρόνων από την Ένωσή τους με την Ελλάδα, εγκαινίασε απόψε στον

    εκθεσιακό χώρο του Κοινοβουλίου, η πρόεδρος του Σώματος Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα.

    Η κ. Μπενάκη ευχαρίστησε θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην οργάνωση της έκθεσης και κυρίως τα παιδιά που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

    Σημειώνεται ότι συνολικά συμμετείχαν 1.373 μαθητές και μαθήτριες των δημοτικών σχολείων των Επτανήσων ενώ από ειδική επιτροπή επιλέχθηκαν 103 έργα.

    Στους 130 νεαρούς δημιουργούς απονεμήθηκαν έπαινοι.

    Νατάσα Θωμά

    [30] AΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2005 (20:18 UTC+2)

    Με μεγάλο λαϊκό γλέντι την Τσικνοπέμπτη, 3 Μαρτίου στην πλατεία Ειρήνης ξεκινά το πρόγραμμα των φετινών αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Νεάπολης.

    Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ακόμη το παραδοσιακό τσίκνισμα του Συλλόγου Ποντίων Νεάπολης, την Παρασκευή 4 Μαρτίου στις 8 το βράδυ, λαϊκή βραδιά στον αυλόγυρο του πέτρινου δημοτικού σχολείου τη Δευτέρα 7 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα, καντάδες και τραγούδια γλεντιού στον αυλόγυρο του Πολιτιστικού Κέντρου «Ηλιος» την Τετάρτη 9 Μαρτίου στις 8 το βράδυ.

    Την Πέμπτη 10 και την Παρασκευή 11 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ παράδοσης της Νεάπολης ενώ το Σάββατο 12 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί παιδικό πάρτι στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ειρήνης και αποκριάτικη βραδιά στις 8 και πάλι στην πλατεία Ειρήνης.

    Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Καθαρά Δευτέρα, 14 Μαρτίου, με τα κούλουμα και το γιορταστικό πέταγμα του χαρταετού.

    [31] ΤΕΣΣΕΡΑ ΟΣΚΑΡ ΓΙΑ ΤΟ MILLION DOLLAR BABY

    Λος Αντζελες, 28 Φεβρουαρίου 2005 (16:45 UTC+2)

    Τέσσερα βραβεία Οσκαρ σκηνοθεσίας, καλύτερης ταινίας, α' γυναικείου και β' ανδρικού ρόλου απέσπασε η ταινία του Κλιντ Ιστγουντ, «Million Dollar Baby» στη χθεσινοβραδινή βραδιά απονομής.

    Τα δύο βραβεία ρόλων έλαβαν η Χίλαρι Σουάνκ και ο Μόργκαν Φρίμαν, ενώ το βραβείο α' ανδρικού ρόλου κέρδισε ο Τζέιμι Φοξ για το Ray και το Όσκαρ β' γυναικείου ρόλου η Κέιτ Μπλάνσετ για το Aviator.

    To Όσκαρ ξένης ταινίας κέρδισε η ισπανική «Η Θάλασσα Μέσα Μου» (Mar Adentro) του Αλεχάνδρο Αμενάμπαρ. To Όσκαρ φωτογραφίας απονεμήθηκε στον Ρόμπερτ Ρίτσαρντσον για το Aviator.

    To Όσκαρ μουσικής κέρδισε o Πολωνός Γιαν Καζμάρεκ για το «Ψάχνοντας τη Χώρα του Ποτέ». Καλύτερο τραγούδι αναδείχθηκε το «Al otro lado del rio» από την ταινία Hμερολόγια μοτοσικλέτας.

    Το Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου έλαβαν οι Αλεξάντερ Πέιν και Τζιμ Τέιλορ για την ταινία Sideways (Πλαγίως). Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου κέρδισε η ταινία «Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού».

    [32] Ο Η. ΜΑΜΑΛΑΚΗΣ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2005 (13:35 UTC+2)

    Ένα πρωτότυπο εργαστήρι μαγειρικής θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 6 Μαρτίου, στις 11 το πρωί, στο πλαίσιο της έκθεσης «Γεύμα στο Τελλόγλειο» στη Θεσσαλονίκη.

    Ο γνωστός σεφ, Ηλίας Μαμαλάκης, θα μαγειρέψει με τα παιδιά από τα Δημιουργικά Εργαστήρια του Τελλογλείου Ιδρύματος, μετατρέποντας τη μαγειρική τέχνη σε ένα ευχάριστο παιχνίδι αυτενέργειας.

    Το εργαστήρι μαγειρικής έχει τον τίτλο «Πάρτε την ποδιά σας κι ελάτε» και η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [33] ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΑΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2005 (13:33 UTC+2)

    Αποκριάτικες εκδηλώσεις διοργανώνει ο δήμος Πυλαίας. Η αυλαία των εκδηλώσεων θα ανοίξει την Τσικνοπέμπτη, στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου "Πέτρινο Κτίριο", με πολλά μασκέ πάρτι, όπου ζογκλέρ, ταχυδακτυλουργοί και ξυλοπόδαροι θα ξεχυθούν στους δρόμους της Πυλαίας. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Καθαρά Δευτέρα 14 Μαρτίου, στην τοποθεσία "Αντίλαλος" με λαϊκό γλέντι.

    Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Πυλαίας, Βασίλης Καρτάλης επισήμανε: "Οι φετινές εκδηλώσεις στο δήμο Πυλαίας είναι ξεχωριστές. Διατηρούν έντονα το στοιχείο της παράδοσης και αγγίζουν όλες τις γειτονιές του δήμου. Στόχος μας είναι να γινόμαστε κάθε χρόνο καλύτεροι, διοργανώνοντας εκδηλώσεις που να σέβονται την παράδοση και να ανταποκρίνονται ταυτόχρονα στις σημερινές ανάγκες και το σύγχρονο τρόπο διασκέδασης".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 28 February 2005 - 19:14:02 UTC