Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-02-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΕ ΕΞΑΜΗΝΗ ΑΡΓΙΑ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ
  • [02] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΚΑΙ
  • [03] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΕΒΡΟ
  • [04] ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ
  • [05] ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΞΕΝΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ
  • [06] ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΝΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [07] ME AΛΥΣΙΔΕΣ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΣΕ ΕΠΑΡΧΙΑΚΕΣ ΟΔΟΥΣ ΣΤΟΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [08] AΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ EΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗΣ
  • [09] ΕΒΡΟΣ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠ.ΕΞ. ΜΕ ΤΟΝ ΡΩΣΟ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [11] ΟΜΙΛΙΑ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ
  • [12] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΛΙΣΣΑΒΟΝΑΣ ΑΠΟ
  • [13] ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ-ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
  • [14] ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΛΑΔΟ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΩΝ Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ
  • [15] ΣΑΜΠΑΝΤΖΙ: ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ Ε/Κ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [16] ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΤΟ 30% ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ
  • [17] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗ.ΣΥ. ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [18] ΣΟΒΑΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΧΑΓΗ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΚΡΟΑΤΙΑ ΚΑΙ Β-Ε ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ ΚΑΙ
  • [19] ΕΠΑΦΕΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΑΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ
  • [20] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΚΑΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΠΙΛΕΚΤΩΝ
  • [21] ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΟΥΛΚΕΡ 79-72
  • [22] ΣΥΛΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ 11ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ
  • [23] ΠΡΟΣ ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΗΠΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
  • [24] Ο ΜΠΟΡΕΛ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΓΩΓΗ ΙΤΑΛΙΔΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [25] ΕΝΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [26] ΑΝΑΒΟΛΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΘΒΕ
  • [27] "ΓΥΝΑΙΚΕΣ 'Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΥΛΗ" ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ Α.ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ
  • [28] ΕΚΘΕΣΗ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ "ΙΩΑΝΝΙΝΑ: 1860-1940"
  • [29] Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
  • [30] Ο Π.ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

  • [01] ΣΕ ΕΞΑΜΗΝΗ ΑΡΓΙΑ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

    Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2005 (18:03 UTC+2)

    Σε εξάμηνη αργία τέθηκε ο Μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων, για τον οποίο υπήρξαν καταγγελίες περί συνομιλιών του με πρώην δικαστικούς που μετείχαν σε παραδικαστικά κυκλώματα.

    Ο Μητροπολίτης Παντελεήμων απολογήθηκε σήμερα στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έκανε λόγο για πλαστές κασέτες που αποτελούν προϊόν μοντάζ. Τους επόμενους έξι μήνες ο Μητροπολίτης Παντελεήμων θα προσπαθήσει να αποδείξει την αθωότητά του. Αν η αθωότητά του δεν αποδειχτεί, ο ίδιος θα απομακρυνθεί από το Μητροπολιτικό Θρόνο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τοποτηρητής της Μητρόπολης Αττικής αναλαμβάνει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    O εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος δήλωσε τα εξής: "η διαρκής Ιερά Σύνοδος ομόφωνα αποφάσισε όπως κατ εφαρμογήν της προμνησθείσης διατάξεως, θέσει τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτη Αττικής κ. Παντελεήμονα στη διάθεση της Εκκλησίας επί έξι μήνες. Μετά το εξάμηνον, εάν ο Σεβασμιώτατος έχει κατορθώσει να πείσει όλους εσάς, αν θέλετε όλο τον κόσμο, ότι όλα αυτά τα οποία λέγονται ή γράφονται δεν είναι αληθή και είναι ψέμματα και άρα αδίκως βάλλεται ή αδίκως προσβάλλεται η υπόληψή του και η αξιοπρέπειά του και ο λαός καταλάβει ότι πράγματι μπορεί να έγινε ένα λάθος, δεν ξέρω πως αλλιώς να το ερμηνεύσω, και έχει κοπάσει αυτός ο σάλος, είναι στη διάθεση της Ιεράς Συνόδου να αποφασίσει τι θα κάνει πάλι περί αυτού".

    [02] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

    Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2005 (20:05 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε απόψε με επιτυχία η Διυπουργική Αναπτυξιακή & Επιχειρηματική Συνδιάσκεψη για τις χώρες της λεκάνης της Μεσόγειου. Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία μέσω της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ- HELLENIC AID) και με την οργανωτική ευθύνη του Σ.Ε.Β και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου Δικαίου.

    Ανακοινώνοντας τα συμπεράσματα της Συνδιάσκεψης ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα οικονομικής διπλωματίας και αναπτυξιακής συνεργασίας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, υπογράμμισε ότι «κατά την πρώτη ενότητα, εκπρόσωποι κυβερνήσεων παρουσίασαν τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες των εθνικών τους αγορών.

    Κατά τη δεύτερη ενότητα, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών ανέλυσαν τις νέες χρηματοδοτικές δυνατότητες που δρομολογούνται στη μεσογειακή αγορά για την στήριξη των επιχειρηματικών συμπράξεων.

    Τέλος, στην τρίτη ενότητα, διακεκριμένοι επιχειρηματίες καθώς και θεσμικοί εκπρόσωποι των εθνικών αγορών ανέδειξαν τις εμπειρίες τους για την ανάπτυξη επιχειρηματικών, επενδυτικών και εμπορικών συμπράξεων στις χώρες της Μεσογείου».

    Ο Έλληνας υφυπουργός ευχαρίστησε τις συμμετέχουσες χώρες για τη μεγάλη και υψηλού επιπέδου συμμετοχή τους.

    Στην Συνδιάσκεψη εκπροσωπήθηκαν και οι δεκαεπτά χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, 7 σε επίπεδο Υπουργών και Υφυπουργών και 10 σε επίπεδο εκπροσώπων Πρωθυπουργών και κυβερνήσεων. Συμμετείχαν 30 πρέσβεις και οικονομικοί ακόλουθοι καθώς και 35 θεσμικοί εκπρόσωποι των επιχειρηματικών κοινοτήτων των φιλοξενουμένων κρατών. Εκπροσωπήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι νέες χρηματοδοτικές δυνατότητες προς τον ιδιωτικό τομέα όπως αυτές αναλύθηκαν από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, τον εκπρόσωπο της Παγκόσμιας Τράπεζας καθώς και τον εκπρόσωπο της Αφρικάνικης Τράπεζας Ανάπτυξης.

    Στην Συνδιάσκεψη μίλησαν 7 Έλληνες Υπουργοί και Υφυπουργοί παρουσιάζοντας τις δυνατότητες της μετα-ολυμπιακής Ελλάδος. Αξίζει να σημειώσουμε τη συμμετοχή 11 ελληνικών και ξένων Τραπεζών, 32 ελληνικών και ξένων επιμελητηρίων, 26 Προέδρων και Γενικών Γραμματέων Δ.Ε.Κ.Ο, 200 περίπου Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών, 32 υψηλόβαθμων στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών που εξειδικεύονται σε θέματα οικονομικής διπλωματίας και 60 εκπροσώπων του ελληνικού και διεθνούς Τύπου.

    Κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης τέθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη διμερών συνεργασιών σε πολιτικό αλλά και επιχειρηματικό επίπεδο και ανακοινώθηκε το trust fund της F.E.M.I.P., ένα κοινό χρηματοδοτικό ταμείο για την ενίσχυση κοινών επιχειρηματικών και επενδυτικών πρωτοβουλιών στις αγορές της Μεσογείου. Ανακοινώθηκε ένα εκατομμύριο ως συμμετοχή της Κύπρου και 2 εκατομμύρια ως συμμετοχή της Ελλάδος στο παραπάνω ταμείο.

    Την ελληνική στρατηγική για το μεσογειακό χώρο παρουσίασε κατ' εντολήν του Έλληνα πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή -ο οποίος απουσίαζε εκτάκτως λόγω ενός δυσάρεστου οικογενειακού γεγονότος-, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας.

    [03] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΕΒΡΟ

    Αλεξανδρούπολη, 4 Φεβρουαρίου 2005 (17:48 UTC+2)

    Μετά από συντονισμένες ενέργειες του υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπη Παυλόπουλου, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Παν. Φούρλα και του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Μιχ. Αγγελόπουλου, αναχώρησαν το μεσημέρι για τον Βόρειο Έβρο, ο οποίος πλήττεται από τις σφοδρές χιονοπτώσεις 12 εκχιονιστικά μηχανήματα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 1 ερπυστριοφόρο της ΕΜΑΚ με διασωστική ομάδα και ένα ελικόπτερο από την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, το οποίο θα μεταφέρει τεχνικούς της ΔΕΗ, ώστε να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση της Σαμοθράκης.

    Από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ σχετικά με την κατάσταση στο Οδικό δίκτυο ανακοινώθηκαν τα εξής:

    Ο κάθετος άξονας Αρδανίου Ορμένιου,

    - Το τμήμα Διδυμοτείχου Θουρίου είναι κλειστό και εργάζονται 10 μηχανήματα συνολικά της υπηρεσίας και ιδιωτών, για τη διάνοιξή του, η οποία εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί τις απογευματινές ώρες αν αποχωρήσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

    - Το τμήμα Ορεστιάδας Θουρίου διανοίχτηκε χτες, αλλά λόγω των συνεχιζόμενων χιονοπτώσεων και των θυελλωδών ανέμων, οι προσπάθειες διατήρησής του δυσχεραίνονται.

    Το τμήμα Διδυμοτείχου Σουφλίου είναι ανοιχτό, τα οχήματα κυκλοφορούν με αλυσίδες και εργάζονται δυο γκρέιντερ για να διατηρήσουν την βατότητά του.

    Το τμήμα Σουφλίου- Αρδανίου-Αλεξανδρούπολης είναι ανοιχτό στο τμήμα Αλεξανδρούπολη Αρδάνιο-Ταύρη, ενώ στο υπόλοιπο τμήμα με δυσχερείς συνθήκες λόγω των έντονων χιονοπτώσεων και των θυελλωδών ανέμων, ορατότητα 10 με 20 μ, συνεχίζονται οι εργασίες διάνοιξης.

    Στο τμήμα της Εγνατίας οδού Αρδάνιου-Κήπων για τους ίδιους λόγους των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ανοίγει και ξανακλείνει. Εργάζονται συνεχώς τρία εκχιονιστικά μηχανήματα.

    Το τμήμα της Εγνατίας οδού Μάκρης Αρδάνιου μέχρι τη ΒΙ.ΠΕ Αλεξανδρούπολης είναι ανοιχτό και συνεχίζονται οι εργασίες των μηχανημάτων για την απόδοση της κυκλοφορίας στο σύνολό της.

    Το τμήμα της Εγνατίας οδού στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης, είχε διανοιχτεί χτες βράδυ αλλά λόγω σφοδρών καιρικών φαινομένων ξανάκλεισε. (Εργάζονται συνεχώς 3 μηχανήματα μικτά και ένας φορτωτής ιδιώτη, προκειμένου να διανοιχτεί πλήρως, παρά την έντονη χιονόπτωση).

    Στα τμήματα της Εγνατίας Οδού, Κομοτηνής Μάκρης Αλεξανδρούπολης τα αυτοκίνητα κυκλοφορούν με αλυσίδες.

    Το τμήμα της Εγνατίας οδού από την Ξάνθη μέχρι τον Ίασμο και κατ' επέκταση μέχρι την Κομοτηνή είναι κλειστό λόγω θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και καθιστούν την κυκλοφορία των οχημάτων επικίνδυνη.

    Ο.Ο.

    [04] ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2005 (15:31 UTC+2)

    Ευνοϊκές, είναι οι προϋποθέσεις για την παρουσία του νέου ενιαίου εθνικού πρακτορείου ειδήσεων της χώρας, που θα προέλθει από την επικείμενη ενοποίηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων με το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισαν οι Γενικοί Διευθυντές των δύο πρακτορείων, Γιώργος Ταμπακόπουλος του ΑΠΕ και Σπύρος Κουζινόπουλος του ΜΠΕ, κατά την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας στις εγκαταστάσεις του νέου πρακτορείου στη Θεσσαλονίκη (Εγνατίας 154, κτίριο 1 ΔΕΘ), που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής.

    «Η διεύθυνση Μακεδονίας, θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος του νέου πρακτορείου για τα Βαλκάνια, την Ομογένεια και το χώρο της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας», σημείωσε στο χαιρετισμό του ο Γενικός Διευθυντής του ΑΠΕ, Γ. Ταμπακόπουλος, ενώ ο Γενικός Διευθυντής του ΜΠΕ, Σπ. Κουζινόπουλος, έκανε σύντομο απολογισμό της 15ετούς δημιουργικής παρουσίας του Μακεδονικού Πρακτορείου και παρουσίασε τις νέες υπηρεσίες που ετοιμάζονται να τεθούν σε λειτουργία με την εμφάνιση, πολύ σύντομα, του νέου ενιαίου πρακτορείου.

    [05] ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΞΕΝΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ

    Καμπούλ, 4 Φεβρουαρίου 2005 (19:29 UTC+2)

    Πληροφορίες από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, αναφέρουν ότι εντοπίσθηκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί κατά τη διάρκεια μιας πτήσης εσωτερικού.

    Το αεροπλάνο, το οποίο μετέφερε 104 επιβάτες, εντοπίσθηκε σε περιοχή ανατολικά της Καμπούλ, μετέδωσε το ΒΒC. Οι επιβάτες του αεροπλάνου προέρχονταν από 13 εθνικότητες, ενώ όλο το πλήρωμα αποτελείτο από Ρώσους.

    Η εξαφάνιση του αεροπλάνου από τα ραντάρ έγινε χθες το βράδυ και σχεδόν αμέσως άρχισαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του από τις δυνάμεις του Αφγανιστάν και τη διεθνή ειρηνευτική δύναμη.

    Το αεροπλάνο, ένα Μπόινγκ 737 της ιδιωτικής εταιρείας Kam Air πραγματοποιούσε πτήση από τη Χεράτ στην Καμπούλ.

    Πιστεύεται ότι ο πιλότος έχασε τον έλεγχο του αεροσκάφους κατά τη διάρκεια χιονοθύελλας κοντά στην Καμπούλ.

    Το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τα ραντάρ μόλις πέντε χιλιόμετρα μακριά από την Καμπούλ.

    «Είχε δοθεί το πράσινο φως»

    Ο υπουργός Μεταφορών του Αφγανιστάν, Εναγιατόλα Κασεμί, είπε ότι ο πύργος ελέγχου είχε δώσει το πράσινο φως στο αεροπλάνο για να προσγειωθεί.

    Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, ο πιλότος μπορεί να αποφάσισε την τελευταία στιγμή να αλλάξει πορεία και να κινηθεί προς το Πακιστάν.

    Στην περιοχή έχουν ήδη μεταβεί αμερικανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη, ελικόπτερα απάτσι και χερσαίες δυνάμεις.

    [06] ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΝΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Αλεξανδρούπολη, 4 Φεβρουαρίου 2005 (21:01 UTC+2)

    Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια των εννιά τουριστών από το Σοχό Θεσσαλονίκης που είχαν εγκλωβισθεί λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης στη Κεσσάνη Τουρκίας.

    Η Νομαρχία Αδριανούπολης και το επαρχείο Κεσσάνης, ύστερα από αίτημα του νομάρχη Έβρου κ. Ν. Ζαμπουνίδη και στο πλαίσιο της διασυνοριακής συνεργασίας των Νομαρχιών, έστειλε γκρέιτερ και απεγκλώβισε τους εννιά τουρίστες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν και θα διανυκτερεύσουν στο επαρχείο Κεσσάνης.

    O.O.

    [07] ME AΛΥΣΙΔΕΣ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΣΕ ΕΠΑΡΧΙΑΚΕΣ ΟΔΟΥΣ ΣΤΟΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2005 (20:58 UTC+2)

    Με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στις επαρχιακές οδούς Ρεντίνας-Αρέθουσας-Νιγρίτας, Ζαγκλιβερίου-Πετροκέρασων και στην επαρχιακή οδό προς Περιστερά από την επαρχιακή οδό Πολυγύρου. Αυτό ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης που παράλληλα γνωστοποίησε ότι στην Επαρχιακή Οδό Χορτιάτη-Αγ.Βασιλείου η κυκλοφορία των οχημάτων αποκαταστάθηκε και διεξάγεται κανονικά, χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες. Η κυκλοφορία στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο της περιοχής διεξάγεται κανονικά και χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες.

    [08] AΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ EΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2005 (20:58 UTC+2)

    Ελέγχους σε καταστήματα για τη διαπίστωση παραβιάσεων της νομοθεσίας περί ηχορύπανσης πραγματοποίησαν τον Ιανουάριο πενήντα οκτώ συνεργεία ελέγχου της διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης.

    Όπως ανακοινώθηκε, τα συνεργεία αυτά με ηχόμετρα κινήθηκαν σε διάφορες περιοχές του Νομού, προέβησαν σε 389 ελέγχους σε καταστήματα και διαπίστωσαν 18 περιπτώσεις ηχορύπανσης. Συνελήφθησαν ισάριθμα άτομα, σε βάρος των οποίων εφαρμόσθηκε η αυτόφωρη διαδικασία.

    Επιπλέον διαπιστώθηκαν 102 παραβάσεις σε βαθμό πλημμελήματος, υποβλήθηκαν 75 μηνύσεις, ενώ σε 27 περιπτώσεις εφαρμόσθηκε η αυτόφωρη διαδικασία και συνελήφθησαν ισάριθμα άτομα. Επίσης βεβαιώθηκαν 175 παραβάσεις σε βαθμό πταίσματος.

    [09] ΕΒΡΟΣ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ

    Αλεξανδρούπολη, 4 Φεβρουαρίου 2005 (20:54 UTC+2)

    Μεγάλα και σοβαρά προβλήματα έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία που πλήττει από χτες το Βόρειο Έβρο.

    Εννιά τουρίστες από το Σοχό Θεσσαλονίκης έχουν εγκλωβισθεί κοντά στην Τουρκική πόλη Κεσσάνη.

    Η νομαρχία Έβρου σε συνεργασία με την νομαρχία Αδριανούπολης και μέσου του Δικτύου Νομαρχιών έστειλε ένα γκρέιντερ στην περιοχή. Οι 9 τουρίστες επιβιβάστηκαν στο γκρέιτερ το οποίο όμως λόγω χιονιού εγκλωβίστηκε με αποτέλεσμα όλοι τους να παραμένουν εγκλωβισμένοι επάνω στο γκρέιντερ.

    Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της νομαρχίας για τον απεγκλωβισμό 2 φυλάκων εργαζομένων στον αρχαιολογικό χώρο της Δοξιπάρας (Διδυμοτείχου), όπου βρίσκονται αποκλεισμένοι από την Τετάρτη χωρίς φαγητό και ρεύμα. Στην περιοχή έχει σταλεί ένα ερπυστριοφόρο όχημα της ΕΜΑΚ Αλεξανδρούπολης.

    Με ερπυστριοφόρο όχημα όμως μεταφέρθηκε το μεσημέρι από την Λυκόφη (Σουφλίου) ένας νεφροπαθής στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, καθώς το χιόνι στην περιοχή ξεπέρασε τα 2 μέτρα, ενώ ένα δίχρονο αγοράκι που παρουσίασε υψηλό πυρετό μεταφέρθηκε από το Σιδηρό Σουφλίου στο Κέντρο Υγείας.

    Ο.Ο.

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠ.ΕΞ. ΜΕ ΤΟΝ ΡΩΣΟ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2005 (20:36 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Γεώργιος Γεννηματάς, συναντήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Ρώσο πρέσβη στην Ελλάδα, Αντρέι Βντόβιν, και συζήτησαν επί θεμάτων διμερούς ενδιαφέροντος, καθώς και για τις εξελίξεις στην περιοχή μας.

    [11] ΟΜΙΛΙΑ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2005 (20:57 UTC+2)

    «Η Ελλάδα δεσμεύεται, ως χώρα-μέλος της ΕΕ, ότι θα συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις της στην ακόμη μεγαλύτερη εδραίωση της ευρωμεσογειακής συνεργασίας», είπε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας στη Διυπουργική Αναπτυξιακή και Επιχειρηματική Συνδιάσκεψη για τις χώρες της Λεκάνης της Μεσογείου, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις των χωρών που συμμετέχουν στην Ευρωμεσογειακή Συνεργασία, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι «αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν» και ότι «η οικονομική ανάπτυξη αποτελεί το αποτελεσματικότερο μέσο για την κοινωνική συνοχή και την εξάλειψη των όποιων εντάσεων».

    Η επικράτηση ενός ειρηνικού κλίματος έχει πολλές θετικές, άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις, υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης και ως παραδείγματα έδωσε τη μείωση των αμυντικών δαπανών και την ενθάρρυνση των διασυνοριακών επενδύσεων.

    Ολόκληρη η ομιλία του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη, στην Ευρωμεσογειακή Διυπουργική και Επιχειρηματική Συνδιάσκεψη έχει ως εξής:

    «Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

    Κυρίες και κύριοι,

    Σας καλωσορίζω στην Αθήνα και εύχομαι η παραμονή σας εδώ να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη και δημιουργική.

    Είναι γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς και ότι νέες χώρες έχουν μπει δυναμικά στο διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι, αξιώνοντας έναν πιο ενεργό ρόλο και μεταβάλλοντας ραγδαία το σκηνικό. Το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών γνωρίζει πρωτοφανή άνθιση και όλες οι χώρες διαπιστώνουν τη σημασία του για την οικονομική τους ανάπτυξη, αλλά και για τη βελτίωση των κοινωνικών μεγεθών τους.

    Για τις χώρες της Μεσογείου, οι οποίες έχουν διακριτά συγκριτικά πλεονεκτήματα, το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό. Για την κάθε μία χωριστά, αλλά και για όλες μαζί. Σκοπός της συνδιάσκεψης αυτής είναι η αξιολόγηση των προκλήσεων και των προοπτικών που διανοίγονται για τις χώρες μας και για τις επιχειρηματικές και επενδυτικές δραστηριότητες σε αυτές, υπό το πρίσμα μάλιστα των νέων χρηματοδοτικών μέσων που καθημερινά εξελίσσονται στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου.

    Η περίοδος που διερχόμαστε χαρακτηρίζεται από τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια και από την πλεονάζουσα ρευστότητα, η οποία κατευθύνεται ακόμη και προς υψηλού κινδύνου επενδύσεις. Αξίζει να σας αναφέρω ότι η περυσινή χρονιά χαρακτηρίσθηκε από μια αλματώδη αύξηση των κεφαλαίων που κατευθύνθηκαν προς ομόλογα υψηλού κινδύνου. Σχεδόν 120 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύθηκαν κατά το 2004 σε ομόλογα με πολύ χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση ή ακόμη και χωρίς καμία διαβάθμιση. Αυτό σημαίνει ότι πολλές χώρες, όπως και πολλές επιχειρήσεις, που κατά το παρελθόν ήσαν αποκλεισμένες από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, σήμερα έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν τα απαραίτητα για την ανάπτυξή τους κεφάλαια, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

    »Αυτό σημαίνει, επίσης, ότι σε χώρες όπου η συγκέντρωση του κεφαλαίου είναι χαμηλή, οι νέες επενδύσεις μπορούν να επιτύχουν με αρκετή ασφάλεια αποδόσεις μεγαλύτερες των επιτοκίων δανεισμού, τα οποία όπως ήδη ανέφερα βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αυτό αποτελεί τη λαβή για ταχύτερη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη για πολλές χώρες.

    Όμως, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και προς όφελος της οικονομίας μιας περιοχής οι αγορές κεφαλαίων και οι θεσμικοί χρηματοδοτικοί οργανισμοί, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, υπάρχουν κάποια προαπαιτούμενα και ειδικότερα:

    Η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα καθώς και η προσκόλληση στα δημοκρατικά ιδεώδη,

    Η προσήλωση σε δοκιμασμένες και επιτυχημένες οικονομικές πολιτικές,

    Η δέσμευση για αποτελεσματικό έλεγχο των δημοσιονομικών μεγεθών και η τιθάσευση των όποιων υπερβολών ή αποσταθεροποιητικών πιέσεων,

    Η απλότητα, η σταθερότητα, η προβλεψιμότητα και η διαφάνεια του νομοθετικού πλαισίου,

    Η ευελιξία του δημόσιου τομέα και η ελαχιστοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών,

    Η σταδιακή μείωση του ρόλου του κράτους και η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και της κατάργησης των κρατικών μονοπωλίων,

    Η διασφάλιση ενός αξιόπιστου πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης και η δημιουργία αξιόπιστων και φερέγγυων χρηματιστηριακών δομών,

    Η εφαρμογή ενός κοινά αποδεκτού πλαισίου για τη διασφάλιση της ομαλότητας στις μεταναστευτικές ροές, οι οποίες αλλιώς θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αποσταθεροποιητικές τάσεις σε πολλές κοινωνίες,

    Και, ειδικότερα για την περιοχή της Μεσογειακής λεκάνης, η δημιουργία των προϋποθέσεων για τη σταδιακή απελευθέρωση του εμπορίου και σταδιακό άνοιγμα των αγορών, με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου ως το 2010, σύμφωνα και με τις επιταγές της Συνθήκης της Βαρκελώνης, την οποίαν έχουν υπογράψει οι χώρες μας εδώ και δέκα χρόνια.

    Απαιτείται, επίσης, να γίνει συνείδηση σε κάθε χώρα της περιοχής μας ότι πρέπει να επικρατήσει ένα καλό κλίμα στις σχέσεις της με τους γείτονές της. Διότι αυτά που μάς ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Διότι η οικονομική ανάπτυξη αποτελεί το αποτελεσματικότερο μέσο για την κοινωνική συνοχή και την εξάλειψη των όποιων εντάσεων. Και διότι η επικράτηση ενός ειρηνικού κλίματος έχει πολλές θετικές άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις, μεταξύ των οποίων:

    Τη μείωση των αμυντικών δαπανών, οι οποίες δημιουργούν σημαντικές δημοσιονομικές πιέσεις και στερούν πόρους από δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές και από τη δημιουργία αποτελεσματικών μηχανισμών κοινωνικής πολιτικής, όπως είναι η υγεία, η παιδεία και η αποτελεσματική αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος για την αντιμετώπιση της φτώχειας,

    Την ενθάρρυνση των διασυνοριακών επενδύσεων και την εξασφάλιση της κοινωνικής προόδου. Μέσα σε ένα πλαίσιο ειρήνης, καλής γειτονίας και αλληλοκατανόησης, θα είναι πολύ ευκολότερο να αναληφθούν συγκεκριμένες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα οδηγήσουν στη δημιουργία συνεργιών και οικονομιών κλίμακας, με τελικό αποτέλεσμα την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε χώρας.

    Για να υπάρξει, λοιπόν, μεγαλύτερη όσμωση μεταξύ των οικονομιών μας, ένα σταθερό πλαίσιο διμερών και πολυμερών σχέσεων αποτελεί ελάχιστη προϋπόθεση.

    Οι προοπτικές για τις χώρες που μετέχουν στην Ευρω-μεσογειακή Συνδιάσκεψη είναι καλές, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν μεγάλες. Οφείλουμε να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση και στενή συνεργασία, ώστε να μπορούμε να αξιοποιούμε από κοινού τις ευκαιρίες που εμφανίζονται, για το αμοιβαίο όφελος όλων μας. Πρέπει να ενθαρρύνουμε κοινές πρωτοβουλίες ενάντια σε κάθε είδους φονταμενταλισμό, ενάντια σε κάθε είδους όξυνση. Η στήριξη των οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί, θέλω να πιστεύω, κεντρική επιλογή όλων μας, κοινή μας πεποίθηση.

    Η εμπειρία στην Ελλάδα δείχνει ότι η συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση αρχικά και στην ΟΝΕ αργότερα, βοήθησε την οικονομία της, αλλά και την κοινωνία της, να ωριμάσει. Αν και όχι πάντοτε με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, η προσαρμογή της Ελλάδας στα διάφορα κοινοτικά πλαίσια και θεσμούς:

    έδωσε βάθος στην αγορά,

    επέδρασε θετικά στην αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας,

    ενίσχυσε σημαντικά το βιοτικό επίπεδό της, και

    έδωσε μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη του τριτογενούς τομέα της οικονομίας της με προφανή οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.

    Επίσης, η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε., επέδρασε ιδιαίτερα θετικά στην κοινωνική ωρίμανση και στο να εδραιωθεί μια σταθερή και σύγχρονη Δημοκρατία.

    Τηρουμένων των αναλογιών, η προσαρμογή που ήδη λαμβάνει χώρα των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής σε ένα σύγχρονο οικονομικό και κοινωνικό θεσμικό πλαίσιο, θα μπορέσει να δώσει ακόμα μεγαλύτερο βάθος στην αγορά, ακόμα μεγαλύτερη ωριμότητα στην κοινωνία και θα βοηθήσει σημαντικά στην εξωτερική χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, τα οποία θα αυξήσουν τον πλούτο της κάθε κοινωνίας και θα επιτρέψουν την επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας.

    Μετά τη μεγάλη επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στηρίζεται στην εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα. Δεν μπορεί να είναι πλέον κρατικοδίαιτη η αναπτυξιακή διαδικασία, αλλά να στηρίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

    Η κυβέρνησή μας, τους τελευταίους δέκα μήνες πήρε πολλές πρωτοβουλίες για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Η αποκατάσταση της διαφάνειας στα δημόσια οικονομικά, η μεταρρύθμιση της άμεσης φορολογίας, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, οι αποκρατικοποιήσεις των Ελληνικών Πετρελαίων και της Εθνικής Τράπεζας, η επιτάχυνση στην υλοποίηση του Προγράμματος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, αποτελούν επιλογές πάνω στις οποίες ήδη οικοδομείται μια στροφή της οικονομίας προς την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε μια δυναμική οικονομία, η οποία να στηρίζεται στη γνώση, την καινοτομία και την ποιότητα.

    Τους αμέσως επόμενους μήνες παρουσιάζουμε το νομοσχέδιο για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, καθώς και εκείνο για τη μεταρρύθμιση της φορολογίας στα ακίνητα. Επιταχύνουμε τους ρυθμούς απορρόφησης του Γ' ΚΠΣ και αξιοποιούμε καλύτερα τη δημόσια περιουσία. Προχωρούμε σε διαφανείς και συμφέρουσες για το δημόσιο αποκρατικοποιήσεις.

    Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι

    Η Ελλάδα δεσμεύεται ως χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι θα συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις στην ακόμη μεγαλύτερη εδραίωση της Ευρω-μεσογειακής συνεργασίας και στη δημιουργία των μηχανισμών εκείνων, όπως είναι το FEMIP Trust Fund, το οποίο σήμερα παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά επίσημα στην Ελλάδα, που θα στηρίξουν τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων που στοχεύουν στην ανάπτυξη και τη σύγκλιση.

    Δεσμεύεται επίσης η Ελλάδα για την προώθηση κοινών στρατηγικών για την προστασία του περιβάλλοντος της Μεσογείου, το οποίο αποτελεί και το κυριότερο συγκριτικό πλεονέκτημα των χωρών μας. Η προστασία του αποτελεί ουσιαστικό όρο ανάπτυξης για τον τομέα των υπηρεσιών και για τη διασφάλιση μιας ανθεκτικής και βιώσιμης αναπτυξιακής διαδικασίας.

    Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

    Η περιοχή μας, η Μεσόγειός μας, είναι μια προνομιούχος περιοχή. Υπάρχουν πολλές αναξιοποίητες ακόμη ευκαιρίες. Μαζί, με καλή συνεργασία, αλληλοκατανόηση και αλληλοσεβασμό μπορούμε να επιτύχουμε σημαντική πρόοδο. Μαζί, έχουμε μεγάλες δυνατότητες. Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Υπάρχουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί και οι αναγκαίες υποδομές για ένα καλύτερο μέλλον. Οι ευκαιρίες, αλλά και οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Θέλω να πιστεύω ότι με συστηματική εργασία και επιμονή μέσα στα επόμενα χρόνια θα δούμε τα οράματά μας να γίνονται πραγματικότητα», κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Αλογοσκούφης.

    [12] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΛΙΣΣΑΒΟΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Δ. ΣΙΟΥΦΑ

    Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2005 (18:39 UTC+2)

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, παρουσία των υφυπουργών Ανάπτυξης Γιώργου Σαλαγκούδη και Γιάννη Παπαθανασίου, των Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου Ανάπτυξης Νίκου Στεφάνου (Ανάπτυξης), Σπύρου Παπαδόπουλου (Βιομηχανίας), καθηγητή Γιάννη Τσουκαλά (Έρευνας και Τεχνολογίας), Δημήτρη Βρεττάκου (Εμπορίου), Αθανασίου Σκορδά (Καταναλωτή) και του ειδικού γραμματέα για την Ανταγωνιστικότητα, Σπύρου Ευσταθόπουλου, θα παρουσιάσει τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του «Πολυχώρου» στο ισόγειο του υπουργείου Ανάπτυξης (Μεσογείων 119), τη μελέτη «Στρατηγική της Λισσαβόνας: Στόχοι και πορεία επίτευξής τους», την οποία επιμελήθηκε η Ειδική Γραμματεία για την Ανταγωνιστικότητα, ενόψει της ενδιάμεσης αναθεώρησης της Στρατηγικής κατά το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Μαρτίου 2005.

    Στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Ανάπτυξης θα παρουσιάσει και τη νέα δικτυακή πύλη της Ειδικής Γραμματείας για την Ανταγωνιστικότητα (www.antagonistikotita.gr). Η δικτυακή πύλη ξανασχεδιάστηκε με στόχο να είναι φιλικότερη προς το χρήστη και πληρέστερη σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των ενδιαφερομένων για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα».

    [13] ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ-ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

    Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2005 (18:32 UTC+2)

    Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη, συγκροτήθηκε Επιτροπή με έργο τη σύνταξη νομοσχεδίου για τις Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και τη δημιουργία μηχανισμού στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για την προώθηση των ΣΔΙΤ.

    Η Επιτροπή πρέπει να ολοκληρώσει την πρότασή της στο τέλος Φεβρουαρίου, ώστε να δοθεί για διαβούλευση στους αρμόδιους φορείς και το νομοσχέδιο να ψηφισθεί το συντομότερο δυνατό από τη Βουλή. Η Επιτροπή θα αξιοποιήσει την προεργασία και τις διαβουλεύσεις που έχουν ήδη γίνει με τους αρμόδιους φορείς.

    Η σύνθεση της Επιτροπής είναι η ακόλουθη:

    -Γεώργιος Μέργος, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Πρόεδρος

    -Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης, μέλος

    -Βασίλειος Ασημακόπουλος, Ειδικός Γραμματέας για την Κοινωνία της Πληροφορίας, μέλος

    -Λουκάς Παπάζογλου, Ειδικός Γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων, μέλος

    -Λεωνίδας Κορρές, Ειδικός Οικονομικός Σύμβουλος Υπουργού, μέλος

    -Πάολα Μάλοβιτς, Νομική Σύμβουλος Υπουργού, μέλος.

    [14] ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΛΑΔΟ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΩΝ Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΔΑΣΜΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2005 (16:53 UTC+2)

    Πλήγμα και για τον ελληνικό κλάδο των κονσερβοποιών αποτελεί η πρόθεση των ΗΠΑ για επιβολή, από την 1η Μαρτίου του 2005, πρόσθετων δασμών σε μια σειρά προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται και τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα, όπως και ελιές, τυριά, νωπά και μεταποιημένα λαχανικά και γιαούρτια,ως αντίποινα για την επιβολή δασμών από την Γηραιά Ήπειρο σε εισαγωγές ρυζιού από την Αμερική, στις χώρες της διεύρυνσης της ΕΕ.

    Ο δασμός για την κομπόστα ροδάκινου θα ανέλθει από το 17% που είναι σήμερα στο 55%, εξέλιξη ιδιαίτερα οδυνηρή για το ελληνικό κονσερβοποιημένο ροδάκινο, που έχει τις ΗΠΑ ως σημαντική αγορά και ήδη μεγάλες ποσότητες προϊόντων έχουν προορισμό τις ΗΠΑ.

    Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), που έχει μέλη του τους περισσότερους κονσερβοποιούς της Ελλάδας, ζητά μαζί τους από την κυβέρνηση να πιέσει προς την Επιτροπή της ΕΕ για να ενεργήσει προς άρση της απειλής αυτής.

    Να ληφθεί υπόψη ότι η κονσερβοποιημένο ροδάκινο είναι το μοναδικό προϊόν στο οποίο η Ελλάδα είναι leader στον κόσμο και ότι αντιμετώπισε ήδη πολλά προβλήματα στα προηγούμενα χρόνια από τους παγετούς με αποτέλεσμα να κινδυνέψει να χάσει τις αγορές.

    Φυσικά από τις ρυθμίσεις αυτές θίγονται και όλες οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ με τις οποίες η Ελλάδα θα πρέπει να ενώσει τη φωνή της για άρση του μέτρου.

    Επισημαίνεται ότι η θέση της Ελλάδας ως χώρα προμηθευτής τροφίμων των ΗΠΑ, ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, καλύπτει ποσοστό μόλις 1,10%, βρισκόμενη στη 12η θέση και εξάγοντας μόλις το 5% των ποσοτήτων που εξάγει η πρώτη χώρα που είναι η Γαλλία. Κατά συνέπεια οι ΗΠΑ είναι αγορά με εξαιρετικές προοπτικές για τα ελληνικά τρόφιμα και φυσικά για το κονσερβοποιημένο ροδάκινο λόγω της μεγάλης του σημασίας.

    [15] ΣΑΜΠΑΝΤΖΙ: ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ Ε/Κ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Άγκυρα, 4 Φεβρουαρίου 2005 (19:49 UTC+2)

    Τη θέση ότι είναι η σειρά της ελληνοκυπριακής και της ελληνικής πλευράς να κάνουν βήματα στο Κυπριακό, δεδομένου, όπως υποστήριξε, ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι πραγματοποίησαν «με θαρραλέα βήματα» το καθήκον τους, εξέφρασε ο πρόεδρος της TUSIAD, Ομέρ Σαμπαντζί, όπως αναφέρεται σε σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

    Γνωρίζουμε, τόνισε ο κ. Σαμπαντζί, ότι πριν από τις 3 Οκτωβρίου θα πρέπει να διευρυνθεί η Συμφωνία της Άγκυρας- Πρωτόκολλο Τελωνειακής Σύνδεσης- με τη συμπερίληψη της Κύπρου. «Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως προσέγγιση από την ΕΕ, αλλά από την πλευρά τους η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι έχουν πραγματοποιήσει τα απαραίτητα βήματα μέχρι σήμερα και θα πρέπει πλέον το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υλοποιήσει το λόγο που έχει δώσει στην Τουρκία» πρόσθεσε ο πρόεδρος της TUSIAD.

    [16] ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΤΟ 30% ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

    Άγκυρα, 4 Φεβρουαρίου 2005 (19:47 UTC+2)

    Το 30% του πληθυσμού της Τουρκίας, δηλαδή 20.721.000 άτομα, ζουν κάτω από το όριο φτώχειας, με εισόδημα κάτω από 4,3 δολάρια ημερησίως, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα Radikal, επικαλούμενη στοιχεία του Κρατικού Ινστιτούτου Στατιστικής της χώρας.

    Βάσει, εξάλλου, των ίδιων στοιχείων, ο πληθωρισμός του Ιανουαρίου με βάση νέους δείκτες ήταν 0,55% σε τιμές καταναλωτή, ενώ ο πληθωρισμός σε «τιμές παραγωγού» υποχώρησε κατά 0,41%.

    Ο δε ετήσιος πληθωρισμός υπολογίζεται σε 9,23% σε τιμές καταναλωτή και σε 10,70% σε «τιμές παραγωγού».

    [17] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗ.ΣΥ. ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Λευκωσία, 4 Φεβρουαρίου 2005 (19:43 UTC+2)

    Συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, καθώς και την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) θα έχει μεταξύ 9 και 13 Φεβρουαρίου αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Συναγερμού, η οποία θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τουρκία ύστερα από πρόσκληση του ΑΚΡ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, κατά τις συνομιλίες στην Τουρκία θα συζητηθεί η πορεία των σχέσεων των δύο κομμάτων υπό το φως της πρόσφατης αποδοχής του ΑΚΡστην οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με την ιδιότητα του παρατηρητή, το Κυπριακό, καθώς και όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων όπως αυτές διαμορφώνονται με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου 2004.

    Η αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη, θα συναντηθεί στην Αγκυρα στις 10 Φεβρουαρίου με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, στις 11 Φεβρουαρίου με την ηγεσία του ΑΚΡ και στις 12 Φεβρουαρίου με τον Τούρκο Πρωθυπουργό που προεδρεύει του ΑΚΡ.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΣΟΒΑΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΧΑΓΗ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΚΡΟΑΤΙΑ ΚΑΙ Β-Ε ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ ΚΑΙ ΣΟΛΑΝΑ

    Βρυξέλλες, 4 Φεβρουαρίου 2005 (19:42 UTC+2)

    Μήνυμα προς την Κροατία και τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη ότι η επίτευξη των ευρωπαϊκών τους στόχων περνά μέσα από τη σοβαρή, όπως τόνισαν, συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία έστειλαν, μετά το πέρας της σημερινής τους συνάντησης, στις Βρυξέλλες, η Γενική Εισαγγελέας του Δικαστηρίου, Κάρλα ντελ Πόντε, και ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας (ΚΕΠΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), Χαβιέρ Σολάνα.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου, η Κάρλα ντελ Πόντε επιβεβαίωσε ότι το Διεθνές Δικαστήριο έχει εκδώσει έξι νέα κατηγορητήρια, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να γίνουν συλλήψεις το συντομότερο δυνατό.

    Κάλεσε δε τη διεθνή κοινότητα να κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να καταστεί εφικτή η σύλληψη του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, του αρχηγού των σερβοβοσνιακών δυνάμεων τον καιρό του πολέμου στη Βοσνία, στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς και του Κροάτη στρατηγού Άντε Γκοτόβινα.

    «Τώρα, δέκα χρόνια μετά τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, είναι πολύ σημαντικό να τιμήσουμε τη μνήμη των θυμάτων (της Σρεμπρένιτσα), αλλά πώς θα είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό εάν δεν οδηγήσουμε ενώπιον του (Διεθνούς) Δικαστηρίου τους βασικούς υπεύθυνους, τον Κάρατζιτς και τον Μλάντιτς;» σημείωσε χαρακτηριστικά η Γενική Εισαγγελέας της Χάγης.

    [19] ΕΠΑΦΕΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΑΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ

    Μπάνια Λούκα, 4 Φεβρουαρίου 2005 (19:42 UTC+2)

    Επαφές εδώ και μήνες έχουν οι σερβοβοσνιακές αρχές με την οικογένεια του καταζητούμενου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, σε μια προσπάθεια να τον πείσουν να παραδοθεί.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Ντάρκο Ματιγιάσεβιτς, δήλωσε ότι οι αρμόδιες αρχές έχουν συχνές επαφές με την οικογένεια Κάρατζιτς, την οποία και προσπαθούν να πείσουν για τα οφέλη από τυχόν οικειοθελή του παράδοση.

    Οι επαφές με την οικογένεια Κάρατζιτς, που ζει στο Πάλε, κοντά στο Σεράγεβο, έχουν και ως στόχο τη συλλογή πληροφοριών για τα περίχωρα του καταζητούμενου πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων.

    Σημειώνεται ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταζητεί τον Κάρατζιτς εδώ και δέκα χρόνια και το γεγονός ότι παραμένει ασύλληπτος αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις σχέσεις της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας τόσο με το Διεθνές Δικαστήριο όσο και με τη διεθνή κοινότητα γενικότερα.

    Η Μπάνια Λούκα δέχεται ισχυρές πιέσεις από διεθνείς παράγοντες για τη σύλληψη του Κάρατζιτς, αλλά και του στρατηγού Μλάντιτς, επικεφαλής των σερβοβοσνιακών δυνάμεων τον καιρό του πολέμου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Πάντι Ασντάουν, οδήγησε με τις αποφάσεις του στην απομάκρυνση περίπου 70 Σερβοβόσνιων αξιωματούχων, για τη στήριξη που φέρεται να παρείχαν στους Κάρατζιτς και Μλάντιτς, που κατέχουν τις δυο πρώτες θέσεις στη λίστα των καταζητούμενων της Χάγης.

    Οι συγγενείς του Κάρατζιτς είχαν δηλώσει επανειλημμένα κατά το παρελθόν άγνοια για τα περίχωρά του, ενώ το Διεθνές Δικαστήριο υποστηρίζει ότι ο πρώην ηγέτης των Σερβοβοσνίων κινείται μεταξύ της ανατολικής Βοσνίας και του Μαυροβουνίου, ενώ ο στρατηγός Μλάντιτς κρύβεται- σύμφωνα πάντα με τη Χάγη- στη Σερβία.

    [20] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΚΑΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΠΙΛΕΚΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2005 (20:55 UTC+2)

    Πλούσιο θέαμα και πολύ καλές επιδόσεις πρόσφεραν οι αθλήτριες που πήραν μέρος στο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών Επιλέκτων που φιλοξενείται στο κλειστό γυμναστήριο της Αριδαίας. Το σημερινό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην κατηγορία των συν 75 κιλών, όπου η Βασιλική Κασάπη έδειξε ότι βρίσκεται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση. Επίσης σε πολύ καλή μέρα βρέθηκε η Τόκα του ΑΓΕΘ που σήκωσε 195 κιλά στην κατηγορία των 63 κιλών.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα των αγώνων είναι:

    48κ.

    1) Πιπιλιαρίδου (Σπάρτακος Θεσσαλονίκης) 55-77,5-132,5

    2) Φιλανδρινού (Μεσσηνιακός) 50-70-120

    3) Μιχαλοπούλου (Πέλωψ Πατρών) 52,5-65-117,5

    53κ.

    1)Αθανασιάδου (ΦΟΑ) 70-80-150

    2) Παπαδοπούλου (ΦΟΑ) 55-75-130

    3) Λάπου (Νεμεσις) 60-65-125

    58κ.

    1)Μπάκα (ΠΓΣ) 65-75-140

    2)Τσιραόγλου (ΟΦΗ) 57,5-70-127,5

    3)Φρέρη (ΠΑΚ Χαλανδρίου) 55-67,5-122,5

    63κ

    1)Τόκα (ΑΓΕΘ) 87,5-107,5-195

    2)Ντόβα (Σπάρτακος Ιωαννίνων) 77,5-90-167,5

    3)Παναγιωτίδου (ΑΓΕΘ) 70-95-165

    69Κ.

    1)Αργυρού(ΠΓΣ) 85-100-185

    2)Κουρτελίδου (ΦΟΑ) 75-90-165

    3)Θεριάκη (Πέλωψ) 75-90-165

    75κ.

    1)Αδάμου (ΧΑΝΘ) 75-95-170

    2)Τσούλια (Σπάρτακος Ιωαννίνων) 75-85-160

    3)Ανανιάδου (Δόξα Π) 65-82,5-147,5

    Συν 75κ.

    1)Κασάπη (ΑΓΕΘ) 105-122,5-227,5

    2)Ροδίτη (100-120-220

    3)Κατσίδη (ΑΓΕΘ) 92,5-110-202,5

    Αύριο στην κατηγορία των 85 κιλών ανδρών θα τεθούν οι Γιώργος Μαρκούλας, Χρήστος Σπύρου, ενώ στα 94κ. ο Νίκος Κουρτίδης είναι το μεγάλο φαβορί απόντος του τραυματία Κώστα Παπαδόπουλου και φυσικά του Κάχι Καχιασβίλι.

    [21] ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΟΥΛΚΕΡ 79-72

    Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2005 (23:50 UTC+2)

    Με σκορ 79-72 επικράτησε ο Παναθηναϊκός της Ούλκερ σε αγώνα που έγινε στο κλειστό του ΟΑΚΑ για τον Γ' όμιλο της Ευρωλίγκα.

    Σημειώνεται ότι ο αγώνας ήταν βαθμολογικά αδιάφορος για τον Παναθηναϊκό, που έχει ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση του στη φάση των «16».

    [22] ΣΥΛΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ 11ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ

    Μαδρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2005 (21:08 UTC+2)

    Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε στον ισπανικό θύλακα της Μελίγια στο βόρειο Μαρόκο, ύποπτο για συμμετοχή στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου 2004 στη Μαδρίτη, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Ρασίντ Μοχάμεντ Καντούρ εθεάθη την παραμονή της επίθεσης με έναν από τους δράστες, τον επωνομαζόμενο "Αμπντάλα" και οι αρχές πιστεύουν ότι πήραν μέρος σε σύσκεψη, όπου καθορίστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για το χτύπημα.

    [23] ΠΡΟΣ ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΗΠΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

    Βερολίνο, 4 Φεβρουαρίου 2005 (20:44 UTC+2)

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους στη Γερμανία στις 23 Φεβρουαρίου προσφέρει μια "πιθανότητα να ανοίξει ένα καινούργιο κεφάλαιο στις γερμανο-αμερικανικές σχέσεις".

    "Ο πρόεδρος Μπους είναι πολύ ευχαριστημένος από την επικείμενη επίσκεψη" στις 23 Φεβρουαρίου, πρόσθεσε η Ράις σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ στο Βερολίνο, όπως μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Οι γερμανο-αμερικανικές σχέσεις έχουν ψυχρανθεί αφότου ξεκίνησε η αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ, στην οποία η Γερμανία αντιτάχθηκε.

    [24] Ο ΜΠΟΡΕΛ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΓΩΓΗ ΙΤΑΛΙΔΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 4 Φεβρουαρίου 2005 (20:35 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χοσέπ Μπορέλ καταδίκασε την απαγωγή στο Ιράκ της Iταλίδας δημοσιογράφου Τζουλιάνας Σγκρένα της αριστερής εφημερίδας "Ιλ Μανιφέστο", μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    "Οι δράστες αυτής της φρικτής πράξης πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα καταφέρουν ούτε να σκοτώσουν την ελευθερία έκφρασης ούτε να κόψουν κάθε σχέση της χώρας τους με το έξω κόσμο", τονίζει ο Μπορέλ σε ανακοίνωσή του.

    [25] ΕΝΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 4 Φεβρουαρίου 2005 (19:33 UTC+2)

    Ενας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και επτά τραυματίστηκαν από έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας σήμερα κοντά στην πόλη Μπαϊτζί στο βόρειο Ιράκ, ανακοινώθηκε από τον αμερικανικό στρατό.

    Από το 2003 έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ 1.441 Αμερικανοί στρατιώτες, σύμφωνα με στοιχεία του Πενταγώνου, όπως μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [26] ΑΝΑΒΟΛΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2005 (20:47 UTC+2)

    Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανακοίνωσε ότι μετά τη μη επίτευξη συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ του Θεάτρου και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, αναβάλλει τις παραστάσεις του μέχρι νεότερης ανακοίνωσης.

    [27] "ΓΥΝΑΙΚΕΣ 'Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΥΛΗ" ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ Α.ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2005 (14:47 UTC+2)

    Το νέο της μυθιστόρημα με τίτλο «Γυναίκες ή σκοτεινή ύλη», θα παρουσιάσει η καθηγήτρια φιλοσοφίας του Α.Π.Θ. και συγγραφέας, Αλεξάνδρα Δεληγιώργη, την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου, στις 20:00, στον Ιανό.

    Η πλοκή του μυθιστορήματος εξελίσσεται γύρω από έναν δάσκαλο ισπανικών, ο οποίος φτιάχνει το πορτραίτο μιας γυναίκας που ζει στην ίδια πολυκατοικία μ' αυτόν. Στην ιστορία μπλέκονται άνδρες και κυρίως γυναίκες που κινούν τα νήματα των βιωματικών καταστάσεων, ενώ ταυτόχρονα καλούνται να αντιμετωπίσουν τους κρυφούς τους πόθους.

    Η Αλεξάνδρα Δεληγιώργη έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες φιλοσοφίας, άρθρα, δοκίμια και πεζά. Το 1998 απέσπασε το Ά κρατικό βραβείο δοκιμίου για το δοκίμιό της «Ά-νόστον ήμαρ Οδοιπορικό της σκέψης του Νίκολα Κάλας». Το «Γυναίκες ή σκοτεινή ύλη» είναι το πέμπτο της πεζογράφημα.

    Στην παρουσίαση του βιβλίου θα μιλήσουν η επίκουρος καθηγήτρια νεοελληνικής λογοτεχνίας του Α.Π.Θ., Βενετία Αποστολίδου και ο συγγραφέας Τάσος Χατζητάτσης.

    [28] ΕΚΘΕΣΗ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ "ΙΩΑΝΝΙΝΑ: 1860-1940"

    Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2005 (14:43 UTC+2)

    Έκθεση ασπρόμαυρης φωτογραφίας με τίτλο «Ιωάννινα: 1860-1940: Ένα οδοιπορικό μνήμης», παρουσιάζει το Τελλόγλειο Ίδρυμα σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Ριζαρείου Σχολής, από τις 23 Φεβρουαρίου έως τις 10 Απριλίου, στο πλαίσιο του γευστικού αφιερώματος του Τελλόγλειου Ιδρύματος στην ηπειρώτικη κουζίνα.

    Πρόκειται για φωτογραφίες της πρωτεύουσας της Ηπείρου, οι οποίες καλύπτουν την περίοδο από το 1862 έως τη δεκαετία του 1940, αποτυπώνοντας τη νεώτερη ιστορική διαδρομή της πόλης μέσα από καίριες στιγμές της. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν εικόνες από την καθημερινή ζωή των κατοίκων της πόλης, τα ιστορικά πρόσωπα, τα ήθη και έθιμα της εποχής και το φυσικό περιβάλλον της πόλης.

    Οι φωτογραφίες της έκθεσης προέρχονται από τα αρχεία του μουσείου Μπενάκη, της Εταιρίας Ηπειρωτικών μελετών, του Ριζαρείου Ιδρύματος, του Ιδρύματος Άκτιο Νικόπολις, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές. Οι περισσότερες από τις φωτογραφίες που θα παρουσιαστούν βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας και έχουν επανακτυπωθεί με σύγχρονες ψηφιακές μεθόδους, σε μεγάλες διαστάσεις.

    Η σύλληψη της ιδέας της έκθεσης και η συλλογή του υλικού ανήκουν στον πρόεδρο του Ριζαρείου Ιδρύματος, Άγγελο Κίτσο, ενώ την επεξεργασία και την εκτύπωση των φωτογραφιών, όπως και την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβε ο φωτογράφος Τάκης Αναγνωστόπουλος.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, στις 20:30, ενώ νωρίτερα την ίδια μέρα, στις 19:00, στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου, θα δοθεί διάλεξη από τον αντιπρύτανη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής του πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας, καθηγητή Χρήστο Μασσάλα, με θέμα «Το χρονικό της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων».

    Η έκθεση θα λειτουργήσει τις ημέρες Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη από τις 9:00 έως τις 14:00, Τετάρτη και Παρασκευή από τις 9:00 έως τις 21:00 και Σάββατο και Κυριακή από τις 10:00 έως τις 18:00.

    Το γευστικό αφιέρωμα στην «Ηπειρώτικη Κουζίνα» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, στις 21:00.

    [29] Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2005 (14:42 UTC+2)

    Την αναβολή όλων των παραστάσεων του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας ανακοίνωσαν σήμερα ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Νίκος Μακραντωνάκης, και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Νικήτας Τσακίρογλου, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με τους ηθοποιούς του Θεάτρου προκειμένου να βρεθεί λύση σε συγκεκριμένο οικονομικό τους αίτημα και να τερματιστεί η καθημερινή τρίωρη στάση εργασίας τους (19.00 - 22.00).

    Η διοίκηση του ΚΘΒΕ, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα, εξέφρασε την λύπη της για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων και το κλείσιμο του θεάτρου και απηύθυνε έκκληση τους ηθοποιούς να λήξουν τη στάση τους, έτσι ώστε να μην διακοπεί η μέχρι σήμερα θετική πορεία και το έργο που προσφέρει το ΚΘΒΕ στην πόλη και τη βόρεια Ελλάδα.

    Ως συνέπεια της στάσης εργασίας αναβάλλονται οι παραστάσεις "Τσικλιντάν" στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών, το παιδικό έργο "Το αηδόνι και ο Αυτοκράτορας" στη σκηνή Σωκράτης Καραντινός της Μονής, καθώς επίσης η προγραμματισμένη για σήμερα πρεμιέρα του "Ουζερί Τσιτσάνης" στην ίδια σκηνή και η περιοδεία του έργου "Η τύχη της Μαρούλας" που επρόκειτο να ξεκινήσει αύριο από τη Δράμα.

    Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΚΘΒΕ, εμπόδιο για την θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων στάθηκε συγκεκριμένος όρος που έθεσε το σωματείο των ηθοποιών (ΣΕΗ) για την απάλειψη του άρθρου 2 της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (σχετικά με την καταβολή, επί του βασικού μισθού, του 75% του ημερομισθίου για την Κυριακάτικη εργασία), παρ' όλο που δεν προβλέπεται από το νόμο και ενώ έγιναν δεκτά όλα τα υπόλοιπα οικονομικά τους αιτήματα.

    "Ο όρος για το 75% δεν ήταν δυνατό να ικανοποιηθεί σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος και είναι αδιανόητο να τίθεται ως προϋπόθεση από τους ηθοποιούς. Τα προβλεπόμενα για την Κυριακάτικη αργία εφαρμόζονται κανονικά βάση των δικαστικών αποφάσεων" επεσήμανε ο κ.Μακραντωνάκης και πρόσθεσε πως το ΣΕΗ θα έπρεπε να διεκδικήσει το συγκεκριμένο αίτημα πανελλαδικά, πρωτίστως από τα θέατρα της ΑΘήνας, και όχι μεμονωμένα από το ΚΘΒΕ. "Εχουμε την υποχρεώση να δημιουργήσουμε και να προχωρούμε μπροστά για να αναδείξουμε τους ανθρώπους και το έργο της πόλης αυτής. Η μεμψιμοιρία που την διακατέχει είναι κάποιες φορές καταστροφική. Σήμερα γινόμαστε τροχοπέδη μίας εκπληκτικής πορείας" είπε.

    Ο κ.Τσακίρογλου χαρακτήρισε ανέλπιστο το κλείσιμο του θεάτρου, ενώ σχετικά με το συγκεκριμένο αίτημα δήλωσε: "Δεν πίστευα ότι θα μπαίναμε σε ένα θέμα που είναι έξω από τις δυνάμεις του Διοικητικού Συμβουλίου και του καλλιτεχνικού διευθυντή, ακόμη και του ίδιου του υπουργού Πολιτισμού να επιλύσει. Πρόκειται για νόμο του κράτους, δεν ήρθα εδώ για να συγκρουστώ με αυτούς" και πρόσθεσε: "Εάν πρόκειται για αίτημα του κλάδου θα το στηρίξω προσωπικά, αλλά θα πρέπει να καλέσει όλα τα όργανά του και όχι να το απομονώσει μόνο στο ΚΘΒΕ. Αν είναι έντιμο το σωματείο θα πρέπει να το θέσει σε όλα τα θέατρα".

    Παράλληλα κάλεσε τους ηθοποιούς να σεβαστούν όχι μόνο τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ΚΘΒΕ, αλλά από την πόλη που δεν θα έπρεπε, όπως είπε, να στερηθεί τον πολιτισμό της. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής ανέφερε ότι το θέατρο χρωστάει 2,5 εκατομμύρια ευρώ, παρ' όλα αυτά συνεχίζει τη λειτουργία του και ικανοποιεί τα οικονομικά αιτήματα, χωρίς να δίνονται έκτακτες επιχορηγήσεις. "Δεν θέλουμε να αδικήσουμε κανέναν, όμως δεν θα παρανομήσουμε. Η επιχείρηση αυτή βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, το οποίο προσπαθούμε να διορθώσουμε, αλλά δεν μπορούμε μόνοι μας. Δεν είναι εύκολο να κατεβάζεις ρολά σε ένα θέατρο, πόσο μάλλον για ένα θέμα που αφορά όλο τον κλάδο. Εχουμε ευθύνη απέναντι στο κοινό μας".

    Η διοίκηση διαβεβαίωσε ότι δεν σκοπεύει να αντιπαρατεθεί με τους ηθοποιούς και ότι δεν θα καταφύγει σε δικαστική λύση, ενώ η αντιπροσωπεία της επιτροπής ηθοποιών στο ΣΕΗ θα πραγματοποιήσει για θέμα συνέντευξη τύπου στα γραφεία του ΕΚΘ, την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, στις 12.00.

    [30] Ο Π.ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2005 (10:11 UTC+2)

    Το νέο του μυθιστόρημα «Τιμής ένεκεν», από τις εκδόσεις Καστανιώτη, θα παρουσιάσει αύριο Σάββατο 5 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο βιβλιοπωλείο Ιανός, ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος. Για το βιβλίο θα μιλήσει η συγγραφέας Σοφία Νικολαΐδου.

    Ο συγγραφέας υπογράφει ένα ακόμη μυθιστόρημα γύρω από τον σύγχρονο ελληνικό τραγέλαφο. Αυτή τη φορά ρίχνει μια αιχμηρή ματιά στον κόσμο του πνεύματος. «Κάθε ομοιότητα με την πραγματικότητα είναι εντελώς συμπτωματική» σπεύδει να μας προειδοποιήσει ο Πέτρος Τατσόπουλος, θέλοντας να προλάβει πρόσωπα, φορείς και μέσα ενημέρωσης που θα αναγνωρίσουν τον εαυτό τους και πιθανώς θα αντιδράσουν έντονα στο όχι και τόσο κολακευτικό πορτρέτο τους.

    Το βιβλίο περιγράφει πως το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, κόντρα στη νεκροφιλική του παράδοση αποφασίζει να τιμήσει ως Συγγραφέα του έτους έναν δημιουργό που εξακολουθεί να αναπνέει. Το υπουργείο Πολιτισμού, η Εταιρεία Συγγραφέων και οι συντεχνίες του βιβλίου βυσσοδομούν, είτε για να φέρουν την απόφαση στα μέτρα τους είτε για να την αφοπλίσουν.

    Ο Πέτρος Τατσόπουλος γεννήθηκε στο Ρέθυμνο τον Δεκέμβριο του 1959. Μεγάλωσε στην Αθήνα. Φοίτησε στη Βιομηχανική και στην Πάντειο δίχως να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Εργάστηκε ως ασκούμενος κοινωνικός λειτουργός, σεναριογράφος, δημοσιογράφος, σύμβουλος εκδόσεων και παρουσιαστής στη δημόσια τηλεόραση της εκπομπής βιβλίου «Πνεύμα αντιλογίας». Μαζί με τον Κώστα Μουρσελά, τον Γιώργο Σκούρτη και τον Αντώνη Σουρούνη μετείχε στο Παιχνίδι των τεσσάρων (1998). Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του: Οι ανήλικοι (1980), Το Παυσίπονο (1982), Κινούμενα σχέδια (1984), Η καρδιά του κτήνους (1987), Η πρώτη εμφάνιση (1994), Ανάλαφρες ιστορίες (1995), Κομεντί (1999), Πιπέρι στη γλώσσα (2000), Το ραβδί και το καρότο (2004) και ο Ουρανός στο κεφάλι μας (2004).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 4 February 2005 - 19:13:59 UTC