Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-02-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΑΠΙΛΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • [02] ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ
  • [03] ΣΕ ΣΤΕΝΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΚΥΚΛΟ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [04] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ- ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ
  • [05] Μ. ΚΑΣΣΙΩΤΟΥ: "ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΑΡΚΕΤΑ
  • [06] ΟΤΟΕ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ
  • [07] ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΚΤΕΟ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [08] ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΗ
  • [09] ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΠΤΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ ΤΟΥ Λ.Σ.
  • [10] ΔΗΛΩΣΗ ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
  • [11] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ
  • [12] ΠΩΛΕΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ Ο Λ. ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ, ΛΟΓΩ "ΒΑΣΙΚΟΥ
  • [13] ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ
  • [14] ΚΕΝΤΡΟ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΟ ΛΑΓΚΑΔΑ
  • [15] ΣΤΟ... ΠΟΔΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΑΪΣ
  • [16] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΘΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙ ΙΡΑΚΙΝΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ
  • [17] ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗ ΧΑΓΗ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΛΑΖΑΡΕΒΙΤΣ
  • [18] ΕΝΤΟΣ ΔΙΜΗΝΟΥ Η ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΖΩΔΙΑΣ
  • [19] ΣΤΟ 30% Η ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [20] ΒΟΛΕΪ: ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΤΟΥ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΣΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
  • [21] ΑΥΡΙΟ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΙΑΝΙΑ
  • [22] ΤΟ 41% ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
  • [23] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΕΣΒΗΣΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ
  • [24] ΗΡΑΚΛΗΣ: ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • [25] ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [26] Ο ΙΡΑ ΑΝΑΚΑΛΕΙ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ
  • [27] ΣΕΙΣΜΟΣ 4,2 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
  • [28] Η ΚΟΝΤΟΛΙΖΑ ΡΑΪΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [29] ΕΠΤΑ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΕ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΦΟΝΟ ΙΡΑΚΙΝΟΥ
  • [30] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ΤΟΥ ΚΘΒΕ - ΑΝΑΒΟΛΗ
  • [31] ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΕΘ
  • [32] ΟΙ PINK MARTINI ΣΕ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ
  • [33] ΕΚΘΕΣΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
  • [34] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΕΣΙΤΑΛ ΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

  • [01] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΑΠΙΛΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

    Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2005 (18:17 UTC+2)

    Να δράσει άμεσα για τις υποθέσεις του μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα, του αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη και του μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητου, αποφάσισε η Ιερά Διαρκής Σύνοδος της Εκκλησίας, μετά από πολύωρη συνεδρίαση της.

    Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον μητροπολίτη Αττικής, καλείται την Παρασκευή στις εννέα και μισή το πρωί να δώσει εξηγήσεις για να διαπιστώσει η Σύνοδος εάν συντρέχουν λόγοι να τεθεί σε διαθεσιμότητα για έξι μήνες προκειμένου να διαλευκανθούν όλες οι εις βάρος του καταγγελίες. Μετά από έξι μήνες και ανάλογα με την πορεία των ανακρίσεων, μπορεί η Σύνοδος να αποφασίσει την οριστική απομάκρυνσή του από το μητροπολιτικό θρόνο.

    Ως προς τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη, η Σύνοδος απαίτησε από τον μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα, στη δικαιοδοσία του οποίου ο Γιοσάκης υπάγεται, να τον θέσει, εντός της ημέρας, σε αργία και συγχρόνως να ασκήσει δίωξη.

    Όσον αφορά τον μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητο, ο οποίος έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση της Εκκλησίας, τον καλεί έως την ερχόμενη Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου, να παράσχει γραπτές εξηγήσεις για τις καταγγελίες σε βάρος του, και μετά την υποβολή εξηγήσεων θα αποφασίσει η Σύνοδος τι θα πράξει.

    Επίσης, αποφασίστηκε η Ιερά Σύνοδος να ζητήσει από την κυβέρνηση να συγκροτηθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου και με τη συμμετοχή εκπροσώπων Εκκλησίας και Πολιτείας για να συνταχθεί νέος νόμος περί των εκκλησιαστικών δικαστηρίων, ενώ μέχρι να ψηφισθεί αυτός ο νέος νόμος θα ζητηθεί από την κυβέρνηση να προωθήσει σχέδιο νόμου στη Βουλή που θα προβλέπει δύο άμεσες τροποποιήσεις:

    α) Εάν κληρικός ή μοναχός φέρεται να υπέπεσε σε κανονικό παράπτωμα που προκάλεσε βαρύτατο σκανδαλισμό του πληρώματος της Εκκλησίας και το οποίο εκδηλώνεται δια του Τύπου, της τηλεοράσεως ή με οιονδήποτε άλλον τρόπο και ο οικείος αρχιερέας στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται ο κληρικός ή μοναχός ολιγωρεί να διενεργήσει ανάκριση, θα μπορεί να επιληφθεί του ζητήματος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

    β) Να ορισθεί ότι στα επισκοπικά δικαστήρια οι πρεσβύτεροι που παρίστανται θα έχουν αποφασιστική ψήφο και όχι απλώς συμβουλευτική γνώμη όπως μέχρι τώρα ισχύει προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη του κλήρου και του λαού προς την εκκλησιαστική δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της.

    Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος που διάβασε το ανακοινωθέν με τις αποφάσεις, επισήμανε ότι η "Ιερά Σύνοδος έχει επίγνωση των κρισίμων περιστάσεων στις οποίες τελεί η Εκκλησία, θλίβεται για το κλίμα που δημιουργήθηκε εις βάρος της εξαιτίας ενεργειών κάποιων λειτουργών της και τονίζει ότι τους επόμενους μήνες οι Έλληνες κληρικοί και ο πιστός λαός θα αποκρυπτογραφήσουν την αλήθεια, ότι δηλαδή πέραν ορισμένων περιστατικών αποδεδειγμένης ενοχής που πατάσσονται ήδη σκληρά η Εκκλησία παραμένει δύναμη του ελληνισμού και ψυχικό αποκούμπι του λαού".

    Τέλος, η Σύνοδος καλεί τους πιστούς που διαθέτουν νόμιμα στοιχεία κατηγορίας να τα καταθέσουν υπεύθυνα στα αρμόδια εκκλησιαστικά όργανα για να ριχθεί άπλετο φως σε φήμες και πληροφορίες που σχετίζονται με την τιμή και την υπόληψη των κληρικών της Εκκλησίας.

    [02] ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ

    Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2005 (10:45 UTC+2)

    Δώδεκα χωριά, πέντε στο νομό Ιωαννίνων, πέντε στο νομό Φωκίδας και δύο στη Φθιώτιδα, παραμένουν αποκλεισμένα, ενώ προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε μεγάλο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου αλλά και σε αρκετά τμήματα της Εθνικής Οδού, έχουν προκαλέσει οι συνεχιζόμενες χιονοπτώσεις και ο παγετός, που πλήττουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

    Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, με διακοπές διεξάγεται η κυκλοφορία σε τμήματα των επαρχιακών οδών της Ευρυτανίας, Καρπενησίου-Φουρνά, θέση «Βράχος», Καρπενησίου-Αγ. Τριάδας, θέση «Βράχος», καθώς και της Εύβοιας στο τμήμα του επαρχιακού οδικού δικτύου, Αγίου Αθανασίου-Γλυφάδας, θέση «Ράχη». Επίσης στους νομούς Ηλείας και Καλαμάτας, στην επαρχιακή οδό Άστρων-Κρυόβρυσης-Ορεινής, στο εθνικό οδικό δίκτυο Λάμπειας και στην Εθνική Οδό Καλαμάτας-Σπάρτης.

    Στο μεταξύ με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία σε τμήματα του οδικού δικτύου των νομών:

    -Αττικής, από το 25ο χλμ της εθνικής οδού Ελευσίνας-Θηβών (διασταύρωση Βιλλίων) έως 30ο χλμ. Από τη Μονή Κλειστών προς Δερβενοχώρια και τρία χιλιόμετρα πριν τα Βασιλικά Κτήματα προς Κατσιμίδι.

    -Ιωαννίνων, σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού

    -Άρτας, τμήμα της εθνικής οδού Άρτας-Τρικάλων, Άρτας-Καρδίτσας, στην επαρχιακή οδό Άρτας-Αγνάντων και στο ορεινό επαρχιακό ορεινό δίκτυο.

    -Θεσπρωτίας, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Φιλιατών-Λία-Βροσύνας, Παραμυθιάς-Πετουσίου, Γλύκης-Σουλίου

    -Καρδίτσας, σε τμήματα των επαρχιακών οδών Καρδίτσας-Νεοχωρίου Καρύτσας, Καρδίτσας-Καστανιάς-Καροπλεσίου, Καρδίτσας-Ραχούλας-Νεράιδας Δολόπων, Καρδίτσας-Καταφυγίου-Καστανιάς, Μουζακίου-Ανατολικής και Δυτικής Αργιθέας (θέσεις «Τυμπανος» και «Αγ. Νικόλαος»

    -Αρκαδίας σε τμήματα των επαρχιακών οδών Μεγαλόπολης-Νεοχώρι Φαλαισίας, Καρκαλούς-Σέρβου και στην εθνική οδό Τρίπολης-Λεβιδίου-Νεμέας, από το 47ο-52ο χλμ καθώς και από τη συμβολή με Ε.Ο. Τρίπολης-Πύργου και της επαρχιακής οδού προς Βαλτεσινίκο-Μυγδαλιά-Κερπινή.

    -Ευρυτανίας, στην επαρχιακή οδό Φουρνά-Λαμίας, θέση «Σερμιτζέλι», Φουρνά-Καρδίτσας, θέση «Ζαχαράκι», Καρπενησίου-Χιονοδρομικό κέντρο, Καρπενησίου-Δομνίτσας, Καρπενησίου-Στενώματος, Καρπενησίου-Φιδάκια, Καρπενησίου-Κρίκελλου, Κοριστά-Μαυρόλογγου και στην εθνική οδό Καρπενησίου-Λαμίας από το 5ο έως το 8ο χλμ, Καρπενησίου-Αγρινίου, θέση «Σταυρός-Σωτηρία», Καρπενησίου-Αγρινίου, θέση «Μπαγασάκι», καθώς και στην Π.Ε.Ο. Καρπενησίου-Λαμίας, θέση «Ράχες Τυμφρηστού» και σε όλο το επαρχιακό δίκτυο του νομού.

    -Βοιωτίας, επαρχιακό οδικό δίκτυο Αράχωβας-Επταλόφου-Χ. Κ. Παρνασσού, Ερυθρών-Δερβενοχωρίων, Λιβαδειάς-Αναλήψεως-Ελικώνα-Κυριακίου, Κυριακίου-Αγ. Άννας, όλο το οδικό δίκτυο.

    -Φωκίδας, Π.Ε.Ο. Άμφισσας-Λιδορικίου, Αντιρρίου-Λιδωρικίου, από Λιδωρίκι προς Αθ. Διάκο και Λιδωρίκι προς Κροκύλειο-Πενταγιούς-Αρτοτίνα-Γραμ. Οξυά. Από Λευκαδίτι-Συκιά-Αθανάσιο Διάκο-Γραβιά-Πολύδροσο-Επτάλοφο-Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού-Γραβιά-Καλοσκοπή-Μαυρολιθάρι-Καστριώτισσα. Στην εθνική οδό Θερμοπυλών-Άμφισσας, Θερμοπυλών-Αντιρρίου, από το 30ο-51ο χλμ.

    -Φθιώτιδας, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Αμφίκλειας-Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, Σπερχειάδας-Πιτσίου, Υπάτης-Λίχνου-Καστανιάς, Συκά-Μεσοχωρίου-Περιστερίου-Πύργου, Λευκάδας-Γαρδικίου-Παλαιοχωρίου-Πουγκάκια, Περιβόλι-Μάρμαρα-Αργύρια-Κολοκυθιά, Κυριακοχώρι, Λιδορικίου-Κροκυλείου και στην εθνική οδό Λαμίας-Καρπενησίου, θέση «Ράχες Τυμφρηστού».

    -Εύβοιας, στην εθνική οδό Χαλκίδας-Αιδηψού, από το 28ο-33ο χλμ

    -Πρεβέζης, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, από Δ.Δ. Καμαρίνας προς Κρυοπηγή, προς Δ.Δ. Άνω Σκαφιδωτής-Κάτω Σκαφιδωτής, προς Αηδονιά-Βαλανιδούσα-Χειμαδιό, Λούρου-Σκιαδά, Φιλιππιάδας-Γοργομύλου-Πέντε Πηγαδιών καθώς και στους συνοικισμούς (Γκούρα, Γεροπόταμος και Μαρκέτες). Μάλιστα λόγω των έντονων βροχοπτώσεων παρατηρήθηκε καθίζηση οδοστρώματος στη Χ/Θ 28+800 της Ε.Ο. Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας

    -Τρικάλων, στο εθνικό δίκτυο Τρικάλων-Ιωαννίνων, θέση «Κατάρα», Τρικάλων-Άρτας, από το 30ο-65ο χλμ και στις επαρχιακές οδούς Καστανιάς-Αμάραντου-Φωτεινού-Ασπροποτάμου και Πύλης-Μεσοχώρας.

    -Λάρισας, στην εθνική οδό, Λάρισας-Κοζάνης, από το 85ο-90ο χλμ, Βόλου-Μικροθηβών-Φαρσάλων, από 41ο-62ο χλμ, επίσης σε τμήματα των επαρχιακών οδών Δολίχης-Λιβαδίου, Ναρθακίου-Σκοπιάς, Ελασσόνας-Λάρισας, Ελασσόνας-Βερδικούσας, Καρυάς-Κρυόβρυσης, Ελασσόνας-Κρανέας, Λουτρού-Άκρης, Ελασσόνας-Ολυμπιάδας, Ελασσόνας-Καλυβίων, Γόννων-Καλλιπεύκης, Δήμητρας-Ανατολής, Αγιάς-Μεγαλόβρυσου, Συκουρίου-Σπηλιάς και τέλος Ν.Ε.Ο. Λάρισας-Ελασσόνας, από το 30ο-38ο χλμ και Π.Ε.Ο. Λαμίας-Λάρισας από το 52ο-62ο χλμ και από το 69ο-78ο χλμ.

    [03] ΣΕ ΣΤΕΝΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΚΥΚΛΟ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2005 (13:59 UTC+2)

    Σε στενό οικογενειακό κύκλο θα τελεστούν η νεκρώσιμη ακολουθία και η κηδεία του πατέρα του πρωθυπουργού Αλέκου Καραμανλή, που πέθανε σήμερα το πρωί σε ηλικία 91 χρονών.

    Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στις 3.30 σήμερα το μεσημέρι στον ιερό ναό της Αγίας Φιλοθέης, στη Φιλοθέη, και η κηδεία θα γίνει στις 12 αύριο το μεσημέρι στη γενέτειρα του, την Πρώτη Σερρών.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος ανακοίνωσε την επιθυμία της οικογένειας Καραμανλή αντί για στεφάνια στη μνήμη του εκλιπόντος να δοθούν χρήματα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

    [04] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ- ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

    Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2005 (18:22 UTC+2)

    Της Ν. Θωμά

    Οι υψηλοί τόνοι μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και οι αναφορές για γαλάζια και πράσινα παιδιά κυριάρχησαν στη συζήτηση του ν/σ του υπουργείου Εσωτερικών για την μοριοδότηση των συμβασιούχων που άρχισε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε η διάταξη για την προφορική συνέντευξη.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε παρέμβασή του, τη χαρακτήρισε θρυαλίδα που τινάζει στον αέρα κάθε έννοια αξιοκρατίας και υπονομεύει βάναυσα τους δημοκρατικούς θεσμούς.

    Απαντώντας στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι κρίνει εξ ίδιων τα

    αλλότρια ενώ διαβεβαίωσε ότι για την κυβέρνηση της ΝΔ δεν υπάρχουν δικά της και δικά σας παιδιά αλλά στόχος της είναι να αποκατασταθούν οι θεσμοί που έχουν καταρρακωθεί.

    Πάντως, ο κ Παυλόπουλος ανακοίνωσε ότι κατά την συζήτηση των άρθρων θα απαλείψει την διάταξη σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή που ορίζεται για την προφορική συνέντευξη, θα μπορεί να κρίνει έναν υποψήφιο ακατάλληλο για τα καθήκοντα στην συγκεκριμένη θέση και να τον αποκλείει από τις περαιτέρω διαδικασίες, δηλαδή από τον διαγωνισμό.

    Κατά του ν/σ τάχθηκαν τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΝ ενώ άσκησαν δριμύτατη κριτική για την ρύθμιση που αφορά την "προσωπική συνέντευξη".

    «Η ΝΔ με το ν/σ αυτό αποδεικνύει ότι κανένα σεβασμό δεν έχει στις δημοκρατικές αξίες και τους θεσμούς. Η πρότασή της υπονομεύει βάναυσα τους δημοκρατικούς θεσμούς. Η κυβέρνηση της ΝΔ μας γυρίζει ολοταχώς πίσω. Το ΠΑΣΟΚ πάλεψε για να κατοχυρώσει τον νόμο 2190 που εσείς σήμερα αντιπαλεύετε" είπε μεταξύ άλλων στην αρχή της ομιλίας του ο κ Παπανδρέου ενώ λίγο αργότερα αναφερόμενος στην ρύθμιση με την προσωπική συνέντευξη τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προσωπικά προς τον κ. Παυλόπουλο: "Σήμερα φόρεσα κόκκινη γραβάτα. Είναι μια συμβολική πράξη αντίστασης διότι θα έχετε ακούσει την ραδιοαρβύλα που κυκλοφορεί ότι τα δικά μας παιδιά θα πηγαίνουν στις συνεντεύξεις με το παρασύνθημα ένα γαλάζιο μαντήλι ή μια γραβάτα. Παλαιότερα ζητούσε η ΝΔ πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων. Τώρα την λέτε συνέντευξη. Θυμίζετε τις χειρότερες εποχές και πρακτικές του παρελθόντος σας. Ρωτήστε κ Παυλόπουλε τους ίδιους τους βουλευτές σας και θα μάθετε ότι ήδη κατακλύζονται τα δικά σας γραφεία από υποψήφιους. Ακόμα και αν υπάρχει η πίστη στη συνέντευξη ο υποψήφιος που θα έρθει σε εσάς θα σας πει κάποιος είναι δικός σας στην Επιτροπή και θα σας ζητήσει να παρέμβετε. Προσωπικά είναι από τις πιο τραγικές στιγμές της καριέρας μου που θυμάμαι να μπαίνουν γονείς στο γραφείο μου, συνοδεύοντας τα παιδιά τους για να τα διορίσουν. Οι γονείς αυτοί ήταν αναγκασμένοι να πουλήσουν τη ψυχή τους, το δημοκρατικό δικαίωμα της ψήφους τους. Αλίμονο αν διαπαιδαγωγούμε ολόκληρη γενιά με τη λογική ότι στη πολιτική όλα γίνονται με τα "κονέ".

    Στη συνέχεια αφού κατηγόρησε τη ΝΔ για υποκρισία, αντιφάσεις και ασυνέπεια, σημειώνοντας ότι μετά τις εκλογές έπεσαν τα προσωπεία της τόνισε: "Αυτό που επιδιώκετε είναι η επανίδρυση της δεξιάς. Επιβεβαιώνετε τις χειρότερές μας προβλέψεις. Είναι μια επέλαση με την πιο ήπια μέθοδο σαλαμιού. Είναι οι πιο σκληρές επελάσεις των τελευταίων χρόνων. Δεν έχετε όραμα. Μόνο μέλημά σας είναι η εξουσία και στα σχέδιά σας ο κομματικός παρεμβατισμός".

    Κλείνοντας ο κ Παπανδρέου ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει την συγκεκριμένη διάταξη ενώ δεσμεύτηκε ότι αν δεν το κάνει θα την καταργήσει το ΠΑΣΟΚ όταν έρθει στην εξουσία.

    Άμεση ήταν η αντίδραση του Προκόπη Παυλόπουλου που απάντησε στον κ. Παπανδρέου κατηγορώντας τον για έλλειψη επιχειρημάτων και προσπάθεια διχασμού του ελληνικού λαού.

    "Θεωρεί ο κ Παπανδρέου ότι μπορεί να συντηρεί τα σύνδρομα διχασμού του ελληνικού λαού που τα έχει καταδικάσει. Ελλείψει επιχειρημάτων, ξαναγυρνάει στην εποχή που καταδικάστηκε το κόμμα του δηλαδή του κομματικού νεοποτισμού και της διαίρεσης των Eλλήνων. Εξ ίδιων τα αλλότρια κρίνετε. Ο ελληνικός λαός ψήφισε τη ΝΔ για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και θα το εφαρμόσει. Ο κ Παπανδρέου μένει στο παρελθόν διότι ούτε πρόγραμμα έχει ούτε όραμα και προσπαθεί να διχάσει", υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, και συνέχισε: "Είναι υποκρισία να μετατρέπεις τα λάθη του παρελθόντος σε δήθεν πλεονεκτήματα. Τώρα κατάλαβα γιατί το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να αντιληφθεί το ν/σ και για ποιο λόγο διαστρέφει την αλήθεια. Διότι με αυτόν τον τρόπο είχαν συνηθίσει. Εξ ιδίων τα αλλότρια κρίνετε κύριοι του ΠΑΣΟΚ. Με τις πρακτικές του κομματικού ρουσφετιού και του κομματικού νεοποτισμού που εφαρμόζατε. Όμως να διαβεβαιώσω από το βήμα της Βουλής ότι αυτή η κυβέρνηση δεν ήρθε ούτε για τα δικά της παιδιά ούτε για τα άλλα παιδιά. Ήρθε για να αποκαταστήσει τους θεσμούς που έχουν τόσα χρόνια καταρρακωθεί. Η κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων".

    Ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε και στις κατηγορίες του κ Παπανδρέου για προσπάθεια αποψίλωσης του ΑΣΕΠ με τελικό στόχο την κατάργηση του κάνοντας λόγο για υποκρισία του ΠΑΣΟΚ.

    "Έφτασε ο αρχηγός σας να μιλάει για πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων. Ξέχασε τι έγινε με τον νόμο 2190; Άφησε απέξω όλους τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και μπήκαν από τις πόρτες και τα παράθυρα χιλιάδες συμβασιούχοι. Σαράντα εννιά τροποποιήσεις του νόμου Πεπονή έγιναν. Αυτές είναι οι 49 κερκόπορτες μέσα από τις οποίες περάσατε το κομματικό ρουσφέτι. Κάνατε τις μεγαλύτερες παραχαράξεις. Ο νόμος 2190 που τόσο επικαλείστε ήταν νόμος με δύο όψεις", τόνισε ο κ Παυλόπουλος ενώ κατέληξε λέγοντας: "Ο ελληνικός λαός δεν ανέχεται τις λογικές των πράσινων και γαλάζιων καφενείων που θέλετε να επαναφέρετε. Το ν/σ αυτό θα καταξιωθεί στην συνείδηση του ελληνικού λαού. Οι κραυγές που ακούγονται οφείλονται στην έλλειψη επιχειρημάτων και οραμάτων".

    Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης απαντώντας στον κ Παυλόπουλο τον κατηγόρησε ότι βρίσκεται σε απόλυτη σύγχυση. "Στο παρελθόν έλεγε ψέματα με ύφος μεγάλου αθώου ενώ σήμερα είπε ψέματα με ύφος ενόχου" σημείωσε ο κ Καστανίδης.

    "Είπε ο κ Παυλόπουλος ότι με τροποποιήσεις που έγιναν εξαιρούσαν τον ευρύτερο

    δημόσιο τομέα. Είναι ψέματα. Αναφέρθηκε σε 49 μεταρρυθμίσεις του 2190 και είπε ότι ήταν κερκόπορτες του ρουσφετιού. Αυτές όμως έγιναν για ακόμα μεγαλύτερη διαφάνεια.

    Μίλησε για στρατιές συμβασιούχων. Ποιος και που είναι ο μεγάλος αριθμός συμβασιούχων; Δεν προέρχεται από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Το ΑΣΕΠ το καταγγέλλει. Να κάνουμε έναν έλεγχο στους μεγάλους δήμους που ελέγχονται από τη ΝΔ να το δούμε αυτό;" επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ Καστανίδης.

    Παρέμβαση στο σημείο αυτό έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας υποστηρίζοντας ότι όλες οι τροποποιήσεις του νόμου 2190 ήταν "παράθυρα" για να περάσουν αναξιοκρατικά, τα δικά σας παιδιά".

    "Να είστε προσεκτικοί κύριοι του ΠΑΣΟΚ. Η παραφροσύνη σας επειδή χάσατε την εξουσία δεν πρέπει να σας οδηγεί να σηκώνετε παντιέρες. Δυστυχώς εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τακτοποιήσουμε τους χιλιάδες συμβασιούχους που εσείς είχατε σε ομηρία. Είμαστε στην αρχή της τακτοποίησης Πασοκτζήδων για να διορθώσουμε τα λάθη σας. Δεν έχω τίποτα με τους πελάτες του ΠΑΣΟΚ αλλά με τους πραιτοριανούς του ΠΑΣΟΚ" υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ Πολύδωρας.

    [05] Μ. ΚΑΣΣΙΩΤΟΥ: "ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΑΡΚΕΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ"

    Βρυξέλλες, 3 Φεβρουαρίου 2005 (21:08 UTC+2)

    «Παρά τις μεγάλες αλλαγές και βελτιώσεις της τουρκικής νομοθεσίας οι γυναίκες στην Τουρκία αντιμετωπίζουν ακόμη αρκετά προβλήματα».

    Αυτό είναι το συμπέρασμα της επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Τουρκία αντιπροσωπεία της Επιτροπής Γυναικών και Ισότητας των φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία συμμετείχε και η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

    Αντικείμενο της επίσκεψης ήταν η εξέταση της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία, στην οικογένεια και στην πολιτική ζωή της Τουρκίας.

    Στις επαφές με τον πρωθυπουργό Ερντογάν και στελέχη της πολιτικής ηγεσίας, με μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών διαπιστώθηκε η πρόοδος που έκανε η Τουρκία σε επίπεδο νομοθεσίας αλλά και οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή της, καθώς και η έλλειψη ενημέρωσης του κρατικού μηχανισμού για τους νέους νόμους. Η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου έθιξε το πρόβλημα της εξαιρετικά χαμηλής συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική ζωή της Τουρκίας, αλλά και στην παραγωγική διαδικασία, αφού το επίσημο ποσοστό απασχόλησης των γυναικών κυμαίνεται ανάμεσα στο 15% - 19%, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών εργάζεται χωρίς να αμείβεται. Επίσης, η γέννηση πολλών παιδιών, κυρίως κοριτσιών, δεν δηλώνεται στις αρχές, ενώ έντονο εξακολουθεί να είναι το φαινόμενο της πολυγαμίας. Αναπάντητα έμειναν επίσης τα ερωτήματα που έθεσε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, όπως αυτά της λαθρομετανάστευσης και της εμπορίας γυναικών.

    «Πιστεύουμε ότι μέσα σε ένα κλίμα ειρήνης και συνεργασίας με τα άλλα κράτη μέλη», συνέχισε η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου «η προοπτική ένταξης της Τουρκίας θα προχωρήσει, εάν γίνουν προσπάθειες για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Τούρκων πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να εφαρμοσθούν και πρακτικά τα νέα νομοθετήματα, ώστε παράλληλα με την οικονομική ανάπτυξη σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση της χώρας, να ενισχυθεί και η χωρίς διάκριση ενεργός συμμετοχή των γυναικών στην οικονομική και πολιτική ζωή», επισήμανε η κ. Κασσιώτου.

    [06] ΟΤΟΕ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

    Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2005 (20:30 UTC+2)

    Την αναστολή της απεργίας που είχε προγραμματιστεί για την επόμενη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου, αποφάσισε σήμερα η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ προκειμένου να διευκολυνθεί η προσπάθεια για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος των Tραπεζών.

    Σύμφωνα με την απόφαση της Ε.Γ. της ΟΤΟΕ, η αναστολή της απεργίας αποτελεί «ένδειξη καλής θέλησης, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στην Επιτροπή που θα συσταθεί να εργαστεί δημιουργικά, εξετάζοντας όλες τις παραμέτρους της ενιαίας λύσης και να παράξει θετικό έργο».

    Στην απόφαση διευκρινίζεται όμως, ότι ο κλάδος παραμένει σε ετοιμότητα και πως ισχύει πρόγραμμα απεργιακών κινητοποιήσεων στις Τράπεζες με τις 24ωρες απεργίες στις 14, 21 και 28 Φεβρουαρίου. 

    [07] ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΚΤΕΟ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Φεβρουαρίου 2005 (20:24 UTC+2)

    Όπως έγινε γνωστό από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και του παγετού, με απόφαση του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, οι υπηρεσίες του Α', Β' ΚΤΕΟ και του ΚΤΕΟ Λαγκαδά δεν θα λειτουργήσουν αύριο (Παρασκευή).

    Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στους τηλεφωνικούς αριθμούς 2310-409820, 2310-409825, 2310/409750.

    [08] ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΗ

    Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2005 (20:23 UTC+2)

    Τραυματίστηκε σήμερα 34χρονος λιμενεργάτης, κατά την διάρκεια εκφόρτωσης δεματιών σιδήρου από το Φ/Γ «AYNACIOGLU-I» σημαίας Τουρκίας, στο λιμάνι Ελευσίνας.

    Ο τραυματίας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Θριάσειο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ότι έχει υποστεί κάταγμα κάτω άκρου και παραμένει για νοσηλεία.

    Προανάκριση διενεργείται από την οικεία λιμενική αρχή.

    [09] ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΠΤΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ ΤΟΥ Λ.Σ.

    Πειραιάς, 3 Φεβρουαρίου 2005 (20:22 UTC+2)

    Με απόφαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, τα 6 ελικόπτερα του Λιμενικού Σώματος DAUPHIN AS365N3 δραστηριοποιούνται από αύριο (Παρασκευή), 4/2/2005.

    Από την 1/10/2004 είχαν ανασταλεί οι πτήσεις των ελικοπτέρων, καθότι ο αντιπρόσωπος στην Ελλάδα της προμηθεύτριας εταιρείας δεν διέθετε την απαραίτητη πιστοποίηση συντήρησης των ελικοπτέρων βάσει διεθνών προδιαγραφών JAR 145, όπως προέβλεπε η σχετική σύμβαση προμήθειας.

    «Μετά από διάλογο, στα πλαίσια της καλής συνεργασίας με την εταιρεία, συμφωνήθηκε να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες υποστήριξης από την ίδια, έτσι ώστε να αρθεί η αναστολή των πτήσεων. Αφού διαπιστώθηκε η αεροπλοϊμότητα των ελικοπτέρων δόθηκε από τον κ. Κεφαλογιάννη το 'πράσινο φως' για την πτητική τους επαναδραστηριοποίηση», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και προστίθεται ότι «η εταιρεία εκπληρώνοντας τις απαιτήσεις του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, έχει ήδη αποστείλει έμπειρο και εκπαιδευμένο ανώτερο προσωπικό της αποτελούμενο από τεχνικούς και χειριστές ο οποίοι και θα επιβλέψουν την επανέναρξη των πτήσεων μέσα στο νέο πλαίσιο ασφαλείας, αφού πρώτα ελεγχθούν διεξοδικά στο σύνολό του ένα προς ένα και ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες δοκιμές».

    [10] ΔΗΛΩΣΗ ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Φεβρουαρίου 2005 (20:52 UTC+2)

    Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρανομήσει επανέλαβε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος, ερωτηθείς σχετικά με τις κινητοποιήσεις των βαμβακοπαραγωγών.

    «Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα αγροτικών κινητοποιήσεων, νομίζω ότι η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι δεν θέλει να παρανομήσει και θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου και λήψεις μέτρων συμβατών με το κοινοτικό πλαίσιο στα πλαίσια πάντοτε της νομιμότητας», δήλωσε ο κ. Μπασιάκος, στο περιθώριο των εγκαινίων της 4ης Zootechnia.

    «Ο διάλογος είναι πάντα ανοιχτός. Πεποίθηση της κυβέρνησης είναι ότι υπάρχουν περιθώρια στήριξης του αγροτικού εισοδήματος και ειδικότερα του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να παρανομήσουμε χάριν λίγων σε βάρος του εισοδήματος των πολλών», τόνισε, ενώ εκτίμησε ότι η επιστροφή θα φτάσει τις 38 δρχ. το κιλό.

    [11] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ

    Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2005 (20:37 UTC+2)

    Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Βέλγιο, διοργανώθηκε, με ευθύνη του αρμόδιου υφυπουργού Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη επιχειρηματική αποστολή με τη συμμετοχή των θεσμικών εκπροσώπων της Ελληνικής Αγοράς, μεγάλων κρατικών εταιρειών καθώς και σημαντικών ιδιωτικών επιχειρήσεων από συγκεκριμένους κλάδους.

    Η επιχειρηματική αποστολή είχε στόχο την εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Βελγίου. Μεταξύ άλλων, υπεγράφη κοινή Διακήρυξη του Ελληνικού και του Βελγικού Συνδέσμου Βιομηχάνων για την άμεση εφαρμογή των αρχών της Λισσαβόνας. Επίσης οι Έλληνες επιχειρηματίες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν επιτόπου από εκπροσώπους σημαντικών επιχειρήσεων σχετικά με σύγχρονους τρόπους οργάνωσης παραγωγής και προώθησης των προϊόντων.

    Ο αρμόδιος βελγικός οργανισμός παρουσίασε ένα σύγχρονο σύστημα προώθησης εξαγωγών χρήσιμο για κάθε επιχείρηση. Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αμβέρσας ανέλυσε την δομή λειτουργίας ενός από τα πιο σύγχρονα λιμάνια στην Ευρώπη, το οποίο επισκέφθηκε επιτόπου η ελληνική αποστολή και συμφωνήθηκε, με τη συμβολή και του ΕΛΚΕ, η μεταφορά τεχνογνωσίας στα μεγάλα αλλά και μικρότερα λιμάνια της Ελλάδας.

    Οι εκπρόσωποι των δυο επιχειρηματικών κοινοτήτων συμφώνησαν να συνεργαστούν στενότερα για κοινές δράσεις στα Βαλκάνια, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές και ξένες αγορές. Έμφαση δόθηκε κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα. Στο πλαίσιο των συναντήσεων που διοργάνωσε το ΥΠΕΞ μεταξύ αντίστοιχων εταιρειών και φορέων συμφωνήθηκαν σημαντικές εμπορικές συνεργασίες για την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων στη βελγική αγορά.

    Κατά το άνοιγμα των εργασιών του επιχειρηματικού φόρουμ, ο κ. Στυλιανίδης, που είχε και την οργανωτική ευθύνη της αποστολής, παρουσίασε το νέο επενδυτικό πλαίσιο της χώρας μας, ενθαρρύνοντας τη συνεργασία ελληνικών και βελγικών συμπράξεων τόσο στην αγορά της Βαλκανικής όσο και γενικότερα.

    Υπογράμμισε το ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στη χώρα μας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα πλεονεκτήματα που δημιουργούνται από το ισχυρό δίκτυο που διαθέτουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Βαλκανική, τη Παρευξείνια αλλά και τη Μεσογειακή αγορά.

    [12] ΠΩΛΕΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ Ο Λ. ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ, ΛΟΓΩ "ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΕΤΟΧΟΥ"

    Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2005 (18:26 UTC+2)

    'Όπως γνωστοποίησε την Πέμπτη στο Χρηματιστήριο ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας, πρόκειται να πωλήσει το 12,90% των μετοχών της Ελληνικής Τεχνοδομικής, στο διάστημα από 7 Φεβρουαρίου έως 6 Ιουνίου, λόγω του νόμου για τον «βασικό μέτοχο».

    Όπως αναφέρει η επιστολή του κ. Μπόμπολα στο Χρηματιστήριο Αθηνών: «Στα πλαίσια της προβλεπόμενης από το άρθρο 10 της Απόφασης 5/204/14.11.2000 του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υποχρέωσης προαναγγελίας συναλλαγών, σας γνωστοποιείται ότι ο Λεωνίδας Μπόμπολας του Γεωργίου, μέτοχος με ποσοστό 17,876% του κεφαλαίου της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΤΕΒ ΑΕ, κάτοχος 22.950.571 κοινών μετοχών, προτίθεται στο χρονικό διάστημα από 7/2/2005 έως 6/5/2005 να προβεί σε πώληση 16.562.072 κοινών μετοχών (ήτοι ποσοστό 12,90%). Το Μέλος του ΧΑ μέσω του οποίου θα διενεργηθούν οι συναλλαγές είναι η EFG EUROBANK AΧEΠEY»

    »Η ως άνω προαναγγελία λαμβάνει χώρα στα πλαίσια συμμόρφωσης προς τις διατάξεις του νόμου "Μέτρα για τη διασφάλιση της διαφάνειας και την αποτροπή καταστρατηγήσεων κατά τη διαδικασία σύναψης δημοσίων συμβάσεων"».

    [13] ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

    Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2005 (18:20 UTC+2)

    Κατά τη διάρκεια συνάντησης στο υπουργείο Οικονομίας του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη με τον υφυπουργό Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζα, αποφασίστηκε η

    τρίμηνη παράταση για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, έως τις 4 Μαΐου 2005.

    Οπως δήλωσε ο υφυπουργός, η εφαρμογή των ρυθμίσεων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων καθυστέρησε και τα στοιχεία που έχει συλλέξει το υπουργείο Οικονομικών ως το τέλος του Δεκεμβρίου 2004, δείχνουν ότι έχουν εισρεύσει 115,8 εκατ. ευρώ.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο υπουργείο Οικονομίας συζητήθηκαν και οι δράσεις που πρέπει να εφαρμοστούν για την πιστή τήρηση του προϋπολογισμού.

    [14] ΚΕΝΤΡΟ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΟ ΛΑΓΚΑΔΑ

    Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2005 (18:06 UTC+2)

    Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την απαλλοτρίωση για τη ΔΕΗ ώστε να κατασκευαστεί Κέντρο Υψηλής Τάσης στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και για να διέλθουν οι γραμμές μεταφοράς του δικτύου της ΔΕΗ στους Νομούς Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου.

    Επίσης, με άλλη απόφασή του, Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την παραχώρηση στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης (Νομαρχιακό Διαμέρισμα Καβάλας), κατά κυριότητα, έκτασης συνολικού εμβαδού 130.541 τ.μ. για την υλοποίηση του έργου «Καθορισμός, οριοθέτηση, πολεοδόμηση και οργάνωση ΒΙΟΠΑ Καβάλας».

    [15] ΣΤΟ... ΠΟΔΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΑΪΣ

    Άγκυρα, 3 Φεβρουαρίου 2005 (20:54 UTC+2)

    Στο πόδι βρίσκεται η τουρκική διπλωματία ενόψει της επίσκεψης της νέας υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κοντολίζα Ράις, στην Άγκυρα, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

    Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Yeni Safak", η νέα επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Σάββατο, ενώ την επομένη θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ.

    Κατά τις επαφές της, η κ. Ράις αναμένεται να ενημερώσει τους συνομιλητές της σχετικά με τους στόχους των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά ²τη διαδικασία εκδημοκρατισμού² της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

    Αναμένεται, επίσης, να δώσει εγγυήσεις στην Άγκυρα για τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ και θα υπογραμμίσει την ενόχληση που προκάλεσαν στην Ουάσιγκτον οι σκληρές δηλώσεις της τουρκικής πλευράς στο θέμα του Κιρκούκ.

    Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της Yeni Safak, η κ. Ράις ενδέχεται να θέσει επί τάπητος το άνοιγμα της τουρκο-αρμενικής μεθορίου και το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

    [16] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΘΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙ ΙΡΑΚΙΝΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ

    Βουκουρέστι, 3 Φεβρουαρίου 2005 (20:45 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, Μιχάι Ραζβαν Ουγκουρεάνου δήλωσε ότι η χώρα του θα στείλει αξιωματικούς να βοηθήσουν στην εκπαίδευση ιρακινών αστυνομικών. Η Ρουμανία έχει ήδη 760 στρατιώτες στο Ιράκ και θα στείλει 100 ακόμη για να προστατέψουν τους παρατηρητές του ΟΗΕ.

    Ο Ουγκουρεάνου τόνισε ότι το Βουκουρέστι επιθυμεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας στο Ιράκ.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗ ΧΑΓΗ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΛΑΖΑΡΕΒΙΤΣ

    Χάγη, 3 Φεβρουαρίου 2005 (20:10 UTC+2)

    Ο Σέρβος στρατηγός, Βλάντιμιρ Λαζάρεβιτς, παρουσιάστηκε, σήμερα, ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, υλοποιώντας έτσι τη δέσμευση που ανέλαβε την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, για οικειοθελή παράδοση στις αρχές της Χάγης.

    Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Τζιμ Λαντάλ, ο 55χρονος στρατηγός Λαζάρεβιτς παραδόθηκε οικειοθελώς και οδηγήθηκε στις φυλακές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

    Ο Λαζάρεβιτς είναι ένας από τους τέσσερις Σέρβους στρατηγούς που καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο από τον Οκτώβριο του 2003, με την κατηγορία εγκλημάτων πολέμου κατά Αλβανών, στη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων στο Κοσσυφοπέδιο.

    Από τους τρεις άλλους, οι δυο, Σρέτεν Λούκιτς και Νέμποϊσα Πάβκοβιτς, έχουν αρνηθεί κάθε προοπτική οικειοθελούς παράδοσής τους, ενώ ο Βλάστιμιρ Τζόρτζεβιτς φέρεται να έχει βρει καταφύγιο επί ρωσικού εδάφους.

    Οι τέσσερις στρατηγοί κατηγορούνται για τη συγκρότηση μιας «εγκληματικής επιχείρησης» μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με στόχο την εκδίωξη των Αλβανών από το Κοσσυφοπέδιο.

    Ο στρατηγός Λαζάρεβιτς κατηγορείται ειδικότερα για συμμετοχή στη δολοφονία περίπου 45 Αλβανών στο Ρατσάκ του Κοσσυφοπεδίου, τον Ιανουάριο του '99.

    Σημειώνεται ότι λίγο πριν τη συνάντηση στο Ραμπουιγιέ, μετά από την οποία ξεκίνησε ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ, βρέθηκαν οι σοροί περίπου 45 Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, σε μια έκταση έξω από την πόλη Ρατσάκ.

    Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια κατάθεσής του στη δίκη Μιλόσεβιτς, ως μάρτυρας υπεράσπισης, ο Γερμανός δημοσιογράφος, Μπο Άνταμ, είχε υποστηρίξει ότι η υπόθεση του Ρατσάκ χρησιμοποιήθηκε για να «σπάσει» η διεθνής αντίθεση με το σχεδιαζόμενο βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας.

    [18] ΕΝΤΟΣ ΔΙΜΗΝΟΥ Η ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΖΩΔΙΑΣ

    Λευκωσία, 3 Φεβρουαρίου 2005 (19:57 UTC+2)

    Εντός διμήνου τοποθετείται η διάνοιξη του οδοφράγματος της Ζώδιας, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο οποίος απέδωσε την εξέλιξη στην επιμονή της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    ''Η ελληνοκυπριακή πλευρά επέμενε πάντοτε για τη διάνοιξη της διάβασης στην περιοχή Ζώδιας Αστρομερίτη στη βάση του παλαιού δρόμου. Τούτο φαίνεται ότι έγινε δεκτό και αναμένεται η υλοποίηση της διάνοιξης της διάβασης'', δήλωσε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] ΣΤΟ 30% Η ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 3 Φεβρουαρίου 2005 (19:14 UTC+2)

    Στο 30% φτάνει η παραοικονομία στη Βουλγαρία. Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικού Κεφαλαίου, Βασίλ Βέλεφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μονίτορ» της Σόφιας.

    Σημείωσε ακόμη πως η επίτευξη θετικού κλίματος για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων απαιτεί ολοκληρωμένη μακροπρόθεσμη στρατηγική βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της βουλγαρικής οικονομίας.

    Τέλος, ο κ. Βέλεφ χαρακτήρισε ως παράδοξο το γεγονός πως ενώ η ανεργία στη Βουλγαρία αγγίζει το 12%, στη βιομηχανία υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας.

    Κ.Κ.

    [20] ΒΟΛΕΪ: ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΤΟΥ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΣΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

    Θεσσαλονίκη, 3 Φεβρουαρίου 2005 (21:07 UTC+2)

    H Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία ανακοίνωσε τα ζευγάρια του φάιναλ φορ Τσάμπιονς Λιγκ που θα γίνει 26-27 Μαρτίου 2005 στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης.

    Τα ζευγάρια είναι,

    Σάββατο 26 Μαρτίου 2005:

    Νικητής Κόπρα Πιατσέντσα (Ιταλία) - Τουρς (Γαλλία)/ Νικητής Μπερλίν (Γερμανία) - Παρί (Γαλλία) με Φριντρισχάφεν (Γερμανία) - Παναθηναϊκός / Νικητής Γιαστρζέμπσκι (Πολωνία) -Νόλικο (Βέλγιο) Α

    Ηρακλής με Νικητή Δυναμό Μόσχας (Ρωσία) - Λοκομοτίβ Μπέλγκοροντ (Ρωσία)/ Σίσλει Τρεβίζο (Ιταλία) - Χοτβόλει Βιέννης (Αυστρία) Β

    Κυριακή 27 Μαρτίου 2005:

    Μικρός Τελικός (Ηττημένος Α - Ηττημένος Β)

    Τελικός (Νικητής Α - Νικητής Β)

    Οι έδρες των φάιναλ φορ των ευρωπαϊκών κυπέλλων

    5-6 Μαρτίου: Κύπελλο Συνομοσπονδίας ανδρών (Πάλμα ντε Μαγιόρκα Ισπανία)

    5-6 Μαρτίου: Κύπελλο Συνομοσπονδίας γυναικών (Περούτζια Ιταλία)

    11-12 Μαρτίου: Τοπ Τημς Καπ ανδρών (Πειραιάς Ελλάδα)

    12-13 Μαρτίου: Τοπ Τημς Καπ γυναικών (δεν ορίσθηκε)

    19-20 Μαρτίου: Τσάμπιονς Ληγκ γυναικών (Τενερίφη Ισπανία)

    26-27 Μαρτίου: Τσάμπιονς Ληγκ ανδρών (Θεσσαλονίκη Ελλάδα)

    Οι άλλες διοργανώσεις:

    29 Μαρτίου -3 Απριλίου: Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κορασίδων (Ταλίν Εσθονία)

    23-24 Ιουλίου:Φαιναλ Φορ Ευρωπαϊκής Λήγκας ανδρών (Καζάν Ρωσία)

    26-31 Ιουλίου:Προκριματικά Γκραν Πρι γυναικών (Μπακού Αζερμπαιτζάν)

    2-11 Σεπτεμβρίου: Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών (Ρώμη Ιταλία και Βελιγράδι Σερβία -Μαυροβούνιο)

    16-25 Σεπτεμβρίου: Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικών (Ζάγκρεμπ Κροατία).

    [21] ΑΥΡΙΟ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΙΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 3 Φεβρουαρίου 2005 (21:04 UTC+2)

    Η τρίτη ημερίδα κλειστού στίβου ανδρών-γυναικών διεξάγεται αύριο Παρασκευή στην Παιανία με αρκετούς πρωταθλητές μας να δίνουν το «παρών». Ανάμεσά τους η Κωνσταντίνα Εφεντάκη, που μετά το πανελλήνιο ρεκόρ που σημείωσε στην πρεμιέρα της το περασμένο Σάββατο στην Στουτγκάρδη με 4.08.73 στα 1.500μ., αυτή τη φορά προτίμησε τα 800μ.

    Μαζί της στο ίδιο αγώνισμα, που επίσης κατέχει το πανελλήνιο ρεκόρ, θα πάρει μέρος η δεύτερη καλύτερη Ελληνίδα όλων των εποχών στα 800μ., Μαρία Παπαδοπούλου, όπως και η Ελένη Φιλάνδρα.

    Από τις συμμετοχές ξεχωρίζει ακόμη το επί κοντώ γυναικών, με την Γεωργία Τσιλιγκίρη, την Αφροδίτη Σκαφίδα, αλλά και την 15χρονη εντυπωσιακή μέχρι τώρα Κατερίνα Στεφανίδη που έχει ανεβάσει το πανελλήνιο ρεκόρ νεανίδων και κορασίδων στα 4.15. Ακόμη μεταξύ άλλων αναμένεται να πάρουν μέρος ο Δημήτρης Διαμαντάρας, ο Τάσος Μακρυνικόλας και η Παναγιώτα Κουτσιουμάρη στο μήκος, ο Παναγιώτης Σαρρής στα 60μ. και ο Φρανσουά Ντοφέν στο τριπλούν.

    Ήδη έχουν σημειωθεί αρκετές αξιόλογες επιδόσεις στις δύο ημερίδες ανδρών- γυναικών που έχουν διεξαχθεί στην Παιανία. Η Επιτροπή Υψηλού Αθλητισμού του ΣΕΓΑΣ υπενθυμίζει τα κριτήρια για την στελέχωση της ομάδας που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Μαδρίτης. Τα κριτήρια είναι τα εξής:

    Τελική ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής είναι η 25η Φεβρουάριου. Βασικό κριτήριο είναι τα όρια που έχουν ανακοινωθεί να επιτευχθούν στους παρακάτω αγώνες.

    Α Πανελλήνιο Πρωτάθλημα

    Β Μίτιγκ «ΑΘΗΝΑ 2005»

    Γ Βαλκανικοί αγώνες

    Δ Διεθνή μίτιγκ της ΕΑΑ και IAAF

    Σε περίπτωση κατά την οποία το όριο έχει επιτευχθεί από περισσότερους των τριών αθλητών τότε θα συμμετέχουν οι τρεις με τον καλύτερο «βαθμό εμφάνισης» στους παραπάνω αγώνες. Όσοι πετυχαίνουν τα όρια στους παραπάνω αγώνες θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο ντόπινγκ.

    Το πρόγραμμα της Ημερίδας (Παιανία 4/2/05):

    16.30 Επί κοντώ Α, 60μ. εμπ. Γ, 16.45 60μ. εμπ. Α, 17.00 Ύψος Γ, Μήκος Α, 17.30 60μ. Γ, 17.50 60μ. Α, 18.15 Μήκος Γ, Σφαιροβολία Γ, 18.30 Επί κοντώ Γ, 1.500μ. Γ, 18.45 1.500μ. Α, 19.00 Ύψος Α, 200μ. Γ, 19.20 200μ. Α, 19.30 Σφαιροβολία Α, Τριπλούν Γ, 19.45 800μ. Γ, 20.00 800μ. Α, 20.15 Τριπλούν Α, 400μ. Γ, 20.30 400μ. Α.

    [22] ΤΟ 41% ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 3 Φεβρουαρίου 2005 (20:54 UTC+2)

    Το 41% των Ευρωπαίων ανέφεραν τη βία ως πρωταρχική τους ανησυχία, στο πλαίσιο της πρώτης σφυγμομέτρησης του Ευρωβαρομέτρου με θέμα «Οι ευρωπαίοι πολίτες και ο αθλητισμός», που πραγματοποιήθηκε πριν από την έναρξη του 2004, Ευρωπαϊκού Έτους για την Εκπαίδευση μέσω του Αθλητισμού.

    Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την απάντηση του Επιτρόπου Jan Figel σε γραπτή ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλη Μαυρομμάτη, σχετικά με την αντιμετώπιση φαινομένων ρατσισμού στους αθλητικούς χώρους.

    Σε κοινοτικό επίπεδο, στις 25 Απριλίου 2002, το Συμβούλιο εξέδωσε την Απόφαση 2002/348/ΔΕΥ σχετικά με την ασφάλεια κατά τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων με διεθνή διάσταση (δημοσίευση στην ΕΕ L 121 της 8/5/2002). Κύριος στόχος είναι "η βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών που αφορούν αθλητικές διοργανώσεις" και για την επίτευξή του προβλέπεται η συγκρότηση, σε κάθε κράτος μέλος, ενός εθνικού γραφείου πληροφοριών ποδοσφαίρου με αστυνομικό χαρακτήρα. Κάθε εθνικό γραφείο διασφαλίζει τη συλλογή, το συντονισμό και την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους ποδοσφαιρικούς αγώνες που έχουν διεθνή διάσταση καθώς και την αστυνομική συνεργασία στο έδαφός του. Στην Ελλάδα, η εν λόγω αρμόδια υπηρεσία είναι η Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ασχολείται, επίσης, με τις διάφορες πτυχές της ασφάλειας στα στάδια, ιδίως στο πλαίσιο των ολυμπιακών αγώνων και άλλων σημαντικών διοργανώσεων ενώ από την πλευρά της η Κομισιόν υποστηρίζει οικονομικά πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του ρατσισμού, όπως για παράδειγμα το σχέδιο FARE (Football Against Racism in Europe - Ποδόσφαιρο κατά του ρατσισμού στην Ευρώπη).

    [23] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΕΣΒΗΣΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 3 Φεβρουαρίου 2005 (20:38 UTC+2)

    Η εθνική πάλεψε με όλες της, τις δυνάμεις στον αγώνα με την Τσεχία, αλλά στο τέλος δεν τα κατάφερε. Ηττήθηκε με 31-29 και έχασε την μεγάλη ευκαιρία να προκριθεί στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Τυνησίας και να διεκδικήσει κάποιο μετάλλιο.

    Τώρα θα παίξει είτε για τις θέσεις 5-6, είτε για τις θέσεις 7-8, ανάλογα με τα αποτελέσματα των άλλων αγώνων του ομίλου (Τυνησία Ρωσία και Γαλλία Σλοβενία) . Όπως και να έχει πάντως και ανεξάρτητα από την θέση που θα τερματίσει τελικά το σίγουρο είναι ότι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα πραγματοποίησε μία απίστευτη πορεία, που άφησε άφωνο όλο τον φίλαθλο κόσμο.

    Στο σημερινό παιχνίδι συγκλονιστική ήταν η εμφάνιση του Αλέξη Αλβανού που πέτυχε 9 τέρματα, ενώ πολύ καλή απόδοση είχαν και οι Γραμματικός, Καρυπίδης, Χαλκίδης, Κοκολοδημητράκης, Μπαλωμένος και Σαμαράς. Πολλές σωτήριες επεμβάσεις έκαναν και οι δύο τερματοφύλακες Καφάτος και Χρυσόπουλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι και στον χθεσινό αγώνα η Εθνική έδειξε χαρακτήρα στη μεγαλύτερή του διάρκεια. Μάλιστα στο β' μέρος με ένα σερί 6-0, έκανε το 18-23 στο 40' σε 24-23 στο 46'. Η τελευταία αγωνιστική υποχρέωση της εθνικής στο Μουντιάλ θα είναι το Σάββατο, ενώ την Κυριακή θα γίνουν ο μικρός τελικός (16.00) και ο τελικός (18.30).

    Τα δεκάλεπτα ήταν: 5-4, 10-10, 16-16, 18-22, 25-26, 29-31.

    ΕΛΛΑΔΑ: Καφάτος, Βόγλης 1, Ζαραβίνας 1, Σαμαράς 1, Βασιλάκης, Μπαλωμένος 5, Κοκολοδημητράκης 2, Γραμματικός 6, Ζιβούλοβιτς 1, Χρυσόπουλος, Χαλκίδης, Σανίκης 1, Αλβανός 9, Καρυπίδης 2.

    ΤΣΕΧΙΑ: Στολ, Νόκαρ 1, Μπρούνα 2, Χριμπ, Λάκλβικ 2, Φίλιπ 7, Φάραρ 5, Πίσκατς 4, Ραντσένκο 2, Γκάλια, Γιούριτσεκ 6, Χίνεκ, Ρέζνιτσεκ, Σζιμάνσκικ 2.

    «Είναι κρίμα. Το τρένο περνάει μιά φορά στην ζωή κάθε ανθρώπου και εμείς δεν καταφέραμε να επιβιβασθούμε. Βασικοί μας παίκτες ήταν εκτός κλίματος. Αξίζουν συγχαρητήρια στην Τσεχία που μετά από δύο ήττες βρήκε τη δύναμη και το θάρρος να μας νικήσει. Η προσοχή μας τώρα στρέφεται στον τελευταίο αγώνα» δήλωσε μετά το τέλος του παιχνιδιού ο Σουηδός ομοσπονδιακός τεχνικός Ουλφ Σέφερτ.

    [24] ΗΡΑΚΛΗΣ: ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Θεσσαλονίκη, 3 Φεβρουαρίου 2005 (20:27 UTC+2)

    Παραιτήθηκε σήμερα η προσωρινή διοικούσα επιτροπή (Τσουρέκα, Κόμνο, Αδαμίδη, Σαρηκεγαχιά, Μπάρμπα, Παναγόπουλο) που είχε συσταθεί προ εβδομάδων για να βοηθήσει τον Ηρακλή.

    «Τελειώσαμε ως επιτροπή. Τώρα οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι μεγαλομέτοχοι», τόνισε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της επιτροπής Απόστολος Τσουρέκας και συνέχισε: «Εμείς δώσαμε 92.550 ευρώ για συμβόλαια και μισθούς για να κρατήσουμε την ομάδα ενωμένη. Ολο αυτό το διάστημα προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με τον κ. Μυτιληναίο. Όμως δεν βγήκε κάτι θετικό. Αυτός μπορεί να βοηθήσει τον Ηρακλή και πρέπει να το κάνει. Ο Ηρακλής είναι εταιρεία του ομίλου Μυτιληναίου που δεν πήγε καλά και δεν γίνεται να παρατάς τους εργαζόμενους. Ολοι οι Ηρακληδείς πίστεψαν στον Μυτιληναίο. Δυστυχώς αυτός δεν άφησε την εταιρεία σε καλά χέρια. Η ΠΑΕ νοικιάζει ακόμη σπίτι στον Σπανουδάκη στη Θεσσαλονίκη και αυτοκίνητο στην Αθήνα. Μας έρχονται τα ενοίκια».

    Στη συνέντευξη Τύπου γνωστοποιήθηκε επίσης από τον Αλέξη Αδαμίδη ότι στον επερχόμενο αγώνα πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ που θα γίνει στο Καυτατζόγλειο ο Ηρακλής δεν θα δώσει εισιτήρια στους οργανωμένους φιλάθλους του. «Θα κάνουμε ένα DVD πέντε λεπτών που θα έχει 20 φάσεις από τα παιχνίδια στα οποία αδικήθηκε η ομάδας μας και το οποίο θα δοθεί σε κάθε φίλαθλο που θα έρθει στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αδαμίδης.

    [25] ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Βαγδάτη, 3 Φεβρουαρίου 2005 (20:47 UTC+2)

    Το σιίτικο "Ενωμένο Ιρακινό ψηφοδέλτιο" του Αγιατολάχ Αλι Σιστάνι συγκεντρώνει περισσότερο από 70% των ψήφων μετά την καταμέτρηση του 10% του συνόλου των ψηφοδελτίων όλων των ιρακινών εκλογικών κέντρων ανακοινώθηκε από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

    "Έχουν ήδη καταμετρηθεί 1,6 εκατομμύριο ψήφοι", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μουστάφα Σάφουατ Ρασίντ, σε συνέντευξη τύπου στη Βαγδάτη, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο ίδιος ανέφερε ότι το εν λόγω ψηφοδέλτιο έχει συγκεντρώσει 1.164.770 ψήφους (ποσοστό 72,80%) του 1,6 εκατομμυρίου ψήφων που έχουν καταμετρηθεί.

    Η "Ιρακινή Εθνική Συμφωνία" του νυν (σιίτη) πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουϊ έχει συγκεντρώσει 294.587 ψήφους (ποσοστό 18,40%).

    [26] Ο ΙΡΑ ΑΝΑΚΑΛΕΙ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ

    Δουβλίνο, 3 Φεβρουαρίου 2005 (19:55 UTC+2)

    Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IRA) ανακοίνωσε χθες, ότι ανακαλεί τη δέσμευσή του για τη διάλυση του οπλοστασίου του, αντιδρώντας στην επιμονή των κυβερνήσεων του Λονδίνου και του Δουβλίνου να τον κατηγορούν για τη διάρρηξη της Northern Bank στο Μπέλφαστ στις 20 Δεκεμβρίου, όπου εκλάπησαν 38 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο ΙRA είχε προτείνει σε διαπραγματεύσεις του Δεκεμβρίου 2004 για το πολιτικό μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας, άμεση ολοκλήρωση του αφοπλισμού του, ο οποίος είχε αρχίσει το 2001.

    Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπέρτι Αχερν ζήτησε σήμερα τη συνέχιση του διαλόγου στη Βόρεια Ιρλανδία.

    [27] ΣΕΙΣΜΟΣ 4,2 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

    Μαδρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2005 (19:47 UTC+2)

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στην περιοχή Μούρθια της νότιας Ισπανίας προκαλώντας ζημιές σε μερικά κτίρια. Πρόκειται για μία από τις 140 μετασεισμικές δονήσεις που ακολούθησαν τον σεισμό των 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το περασμένο Σάββατο, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [28] Η ΚΟΝΤΟΛΙΖΑ ΡΑΪΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Ουάσινγκτον, 3 Φεβρουαρίου 2005 (19:41 UTC+2)

    Αναχώρησε σήμερα από την Ουάσινγκτον, για περιοδεία στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις. Μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου η κα Ράις θα έχει επισκεφθεί το Λονδίνο, το Βερολίνο, τη Βαρσοβία, την Άγκυρα, την Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη, τη Ρώμη, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο που ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

    Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η κα. Ράις θα προσπαθήσει να κάνει μία νέα προσέγγιση στις σχέσεις ΗΠΑ με κράτη μέλη της ΕΕ, με τα οποία οι σχέσεις της Ουάσινγκτον δοκιμάστηκαν εξαιτίας της αμερικανικής επιχείρησης στο Ιράκ το 2003.

    [29] ΕΠΤΑ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΕ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΦΟΝΟ ΙΡΑΚΙΝΟΥ

    Λονδίνο, 3 Φεβρουαρίου 2005 (19:30 UTC+2)

    Επτά βρετανοί στρατιώτες θα παραπεμφθούν σε στρατοδικείο κατηγορούμενοι για τον φόνο ιρακινού αμάχου, ανακοίνωσε ο βρετανός υπουργός Δικαιοσύνης Πήτερ Γκόλντσμιθ, σύμφωνα με το BBC.

    Ο Ιρακινός Νάτχεμ Αμπντάλα σκοτώθηκε τον Μάιο του 2003 ύστερα από επεισόδιο που σημειώθηκε στο νότιο Ιράκ.

    Με γραπτή του δήλωση στο κοινοβούλιο ο λόρδος Γκόλντσμιθ κατανόμασε τους τρεις από τους επτά κατηγορουμένους. Πρόκειται για τον δεκανέα Σκοτ Ιβανς και τους στρατιώτες Ουίλιαμ Νέρνι και Ντάνιελ Χάρντινγκ ο οποίος έχει ήδη εγκαταλείψει τον στρατό. Δεν ορίστηκε ημερομηνία για τη δίκη.

    [30] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ΤΟΥ ΚΘΒΕ - ΑΝΑΒΟΛΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 3 Φεβρουαρίου 2005 (14:37 UTC+2)

    Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους εξετάζουν οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, οι οποίοι από χθες πραγματοποιούν καθημερινή 3ωρη στάση εργασίας, μέχρι και την Κυριακή, ζητώντας την επίλυση των οικονομικών τους αιτημάτων.

    Η απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων ελήφθη σε σημερινή συνέλευση, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Θεάτρου, Νικήτα Τσακίρογλου, στον οποίο θα μεταφέρουν τις προτάσεις τους.

    Τα αιτήματα των ηθοποιών του ΚΘΒΕ αφορούν στην πληρωμή του επιδόματος αποζημίωσης για την Κυριακάτικη απασχόλησή τους και στις αυξήσεις των αποδοχών τους, βάση της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

    Ηδη, από τη στάση εργασίας (7.00 μ.μ. 10.00 μ.μ.) έχουν διακοπεί οι τρέχουσες παραστάσεις του ΚΘΒΕ, ενώ δεν αποκλείεται, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, η πιθανότητα αναβολής της πρεμιέρας της παράστασης «Ουζερί Τσιτσάνης Παύλου Μελά 22», η οποία είναι προγραμματισμένη για αύριο Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, καθώς και της περιοδείας της παράστασης «Η τύχη της Μαρούλας» που επρόκειτο να ξεκινήσει το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου από τη Δράμα.

    [31] ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 3 Φεβρουαρίου 2005 (13:16 UTC+2)

    Μία πρωτότυπη αρχιτεκτονική έκθεση με τίτλο «Ψηφιακές Τόπο-γραφίες» διοργανώνει από τις 11 έως τις 28 Φεβρουαρίου, στο περίπτερο 2 του εκθεσιακού χώρου της ΔΕΘ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε συνεργασία με τον σύλλογο Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης και τη HELEXPO, στο πλαίσιο της φετινής κλαδικής τεχνικής έκθεσης Infacoma.

    Η έκθεση θα παρουσιάσει δεκατρείς αυτόνομες και ομαδικές μελέτες, που έχουν χρησιμοποιήσει ψηφιακά μέσα τόσο για την απεικόνιση του χώρου, όσο και για τη γένεσή του. Στόχος της έκθεσης είναι να δείξει πως ο υπολογιστής και τα λογισμικά προγράμματα, δεν αποτελούν μόνο νέα μέσα για την απεικόνιση του χώρου αλλά ταυτόχρονα αποτελούν καινούργιες πρακτικές και φιλοσοφίες σχεδιασμού του χώρου.

    Τις μελέτες που θα παρουσιαστούν έχουν εκπονήσει οι Γιώτα Αδηλενίδου, Σμαρώ Κιρμελίδου, Μαρία Ελένη Κοσμίδου, Αιμιλία Κοτζαμάνη, Ρουμπίνη Μακρίδου, Χριστίνα Σπηλιώτη, Τάσος Τέλλιος, Άγγελος Φλώρος, Λίδα Χαρσούλη και Yass Mostashari, Stefano Luca Colombo, καθώς και οι ομάδες D-drive, NA, +RAMTV και T-4.

    Οι μελέτες των συμμετεχόντων είναι αποτέλεσμα έρευνας σε πέντε διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστήμια: Architectural Association- London, UCL, Berlage Institute- Rotterdam, Columbia University- New York και New York University.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου στις 19:00, ενώ οι ώρες λειτουργίας της θα είναι καθημερινά 17:00-21:00.

    [32] ΟΙ PINK MARTINI ΣΕ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 3 Φεβρουαρίου 2005 (13:06 UTC+2)

    Με δύο συναυλίες, στις 26 Μαρτίου στην Αθήνα και στις 27 στη Θεσσαλονίκη, επιστρέφει στην Ελλάδα το συγκρότημα των Pink Martini, με τις μουσικές του κόσμου και ένα μείγμα από γνωστούς και αγαπημένους ήχους.

    Το 10μελές γκρουπ από το Πόρτλαντ του Όρεγκον εμφανίστηκε στο μουσικό στερέωμα το 1994. Το 1997 με το πρώτο τους CD, Simpatique, κατέκτησαν τις δισκοθήκες όλων και ήδη η καριέρα τους διαγράφεται με λαμπερά γράμματα.

    Εχουν κερδίσει τις εντυπώσεις χάρη στις συνεργασίες τους με σημαντικές ορχήστρες, όπως οι Hollywood Bowl Orchestra, The Nashville Symphony, The Jacksonville Symphony και The Oregon Symphony.

    Το πρώτο CD των Pink Martini, το Sympathique πούλησε πάνω από 1,000,000 αντίτυπα παγκοσμίως. Το Sympathique έγινε πλατινένιο στη Γαλλία και χρυσό στην Ελλάδα. Το δεύτερο album του group, με τίτλο Hang on Little Tomato, κυκλοφόρησε στις 25 Οκτωβρίου περιλαμβάνει κυρίως νέες συνθέσεις και τραγούδια με στίχους σε Γαλλικά, Ιταλικά, Ιαπωνικά, Κροατικά, Ισπανικά και Αγγλικά.

    [33] ΕΚΘΕΣΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αλεξανδρούπολη, 3 Φεβρουαρίου 2005 (12:55 UTC+2)

    Έκθεση χαρακτικής με τίτλο «Η Ελλάδα μέσα από τα χαρακτικά περιηγητών 16ος-19ος αιώνας» διοργανώνει η Alpha Bank μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, στον εκθεσιακό χώρο του Συλλόγου Αρχαιοφίλων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στην Αλεξανδρούπολη.

    Πρόκειται για μία έκθεση με έργα που ανήκουν αποκλειστικά στις συλλογές της τράπεζας και αποτελείται από χάρτες και χαρακτικά ξένων περιηγητών, με θέμα την Ελλάδα, που καλύπτουν χρονικά μια περίοδο πέντε αιώνων.

    Μεταξύ άλλων, στην έκθεση παρουσιάζονται χάρτες του ευρύτερου ελλαδικού χώρου αρχιπέλαγος, Ιόνια νησιά, Κύπρος-, έργα που απεικονίζουν σημαντικά ιστορικά μνημεία καθώς επίσης και σκηνές από την καθημερινή ζωή των Ελλήνων.

    [34] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΕΣΙΤΑΛ ΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 3 Φεβρουαρίου 2005 (11:17 UTC+2)

    Παρατείνεται έως τις 14 Φεβρουαρίου η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για συμμετοχή στα ρεσιτάλ νέων καλλιτεχνών. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στο τμήμα Μουσικής Παιδείας της Διεύθυνσης Μουσικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Θεσσαλονίκης, (Κουντουριώτου 17, 6ος όροφος, τηλ.: 538440 και 538491).

    Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Νεολαίας και η Διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων, θέλοντας να προσφέρουν τη δυνατότητα σε νέους μουσικούς να έρθουν σε επαφή με το κοινό της πόλης, διοργανώνει κάθε χρόνο ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου.

    Ο δήμος Θεσσαλονίκης όπως και στις προηγούμενες μουσικές εκδηλώσεις διαθέτει την αίθουσα και αναλαμβάνει τη διαφήμιση και τις δαπάνες που απαιτούνται για την εκτύπωση των προγραμμάτων, αφισών, προσκλήσεων κ.λ.π.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 3 February 2005 - 19:14:16 UTC