Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-01-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΔΙΕΞΗΧΘΗΣΑΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [02] ΣΑΦΕΣ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΕΝΑΝΤΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [03] "ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΩ", ΛΕΕΙ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [04] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΟΙ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ
  • [05] ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
  • [06] ΟΜΙΛΙΑ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 4ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ
  • [07] ΣΧΟΛΙΟ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
  • [08] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟ ΑΛΕΓΚΡΕ
  • [09] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ
  • [10] ΟΜΙΛΙΑ ΣΙΟΥΦΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
  • [11] ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΒΙ.ΠΕ. ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΤΗΣ ΔΕΠΑ
  • [12] Ο Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ
  • [13] ΤΟ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΜΑ ΜΕΤΟΧΩΝ ΣΤΟ Χ.Α.
  • [14] ΝΕΟ ΑΝΟΔΙΚΟ ΚΥΚΛΟ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [15] ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ 5,3 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [16] ΒΟΛΕΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΑΛΑΤ
  • [17] ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΘΕΛΕΙ Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ
  • [18] ΣΧΟΛΙΟ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
  • [19] ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΚΣΕΪΝ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [20] ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΚΟΛΟΣΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ Α2 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ
  • [21] ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΣΛΟΒΕΝΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ
  • [22] ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΙ ΑΕΚ
  • [23] Α' ΕΘΝΙΚΗ: Η ΞΑΝΘΗ ΚΕΡΔΙΣΕ 3-1 ΤΟΝ ΠΑΟ
  • [24] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΕΡΗ- ΘΑΝΟΥ
  • [25] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ- ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
  • [26] ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΜΕΤΑΓΩΓΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [27] ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΕ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΘΕΡΕΤΡΟ
  • [28] ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [29] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [30] Η "ΑΛΤΣΙΝΑ" ΣΤΗ ΛΥΡΙΚΗ

  • [01] ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΔΙΕΞΗΧΘΗΣΑΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 30 Ιανουαρίου 2005 (18:07 UTC+2)

    Στη σκιά της βίας και των αιματηρών επιθέσεων που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 33 ανθρώπους, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, διεξήχθησαν την Κυριακή οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές στο Ιράκ.

    Η προσέλευση του εκλογικού σώματος ήταν αρκετά υψηλή, καθώς μπορεί να μην έφτασε στο 72%, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, αλλά ανήλθε στο 60%, ποσοστό που κρίνεται ικανοποιητικό, δεδομένης της κατάστασης στη χώρα.

    Σε ορισμένες συνοικίες της Βαγδάτης, η προσέλευση στις κάλπες άγγιξε το 95%, ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου δρουν οι εναπομείναντες οπαδοί του καθεστώτος Σαντάμ και οι ομάδες που αντιστέκονται στην αμερικανική κατοχή, ορισμένα εκλογικά κέντρα έκλεισαν πριν καλά- καλά ανοίξουν, αφού ο φόβος κράτησε τους πολίτες στα σπίτια τους.

    Στη Βαγδάτη, μέλη της οργάνωσης του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι εξαπέλυσαν συνολικά εννέα επιθέσεις σε διάφορες περιοχές της πόλης. Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις επιθέσεις αυτοκτονίας στην ιρακινή πρωτεύουσα, σε δυο από τις οποίες, οι βομβιστές δεν ήταν ιρακινής αλλά συριακής και τσετσενικής καταγωγής.

    Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στην υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας φυλασσόμενη «Πράσινη Ζώνη» της Βαγδάτης, ο προσωρινός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, κάλεσε τους πολίτες της χώρας να αντιμετωπίσουν με πυγμή όλους όσοι αντιστέκονται στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις. «Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για το Ιράκ» τόνισε ο Ιγιάντ Αλάουι.

    [02] ΣΑΦΕΣ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΕΝΑΝΤΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2005 (14:33 UTC+2)

    Σαφές προβάδισμα του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή έναντι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, καταγράφει πανελλαδική μέτρηση του ινστιτούτου VPRC για την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

    Η σύγκριση Κ. Καραμανλή-Γ. Παπανδρέου αναδεικνύει καθαρό νικητή τον πρωθυπουργό: το χαρακτηριστικό «ηγέτης» το 35% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι ταιριάζει στον Κ. Καραμανλή, έναντι μόλις 11% στον Γ. Παπανδρέου.

    Ειδικό στοιχείο που πρέπει μάλιστα να προβληματίσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το γεγονός ότι μόλις το 27% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δίνει στον αρχηγό του τον χαρακτηρισμό «ηγέτης», ενώ το 25% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ταιριάζει το ίδιο και στον Κ. Καραμανλή (Το 36% κρίνει ότι δεν ταιριάζει σε κανέναν από τους δύο).

    Οι πολίτες κρίνουν (32%) επίσης ότι ο πρωθυπουργός «είναι πιο κοντά στους απλούς ανθρώπους», έναντι 21% του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

    Ακόμη μεγαλύτερη είναι η διαφορά στο ερώτημα «ποιος δίνει λύσεις»: το 28% πιστεύει ότι ο χαρακτηρισμός αυτός ταιριάζει στον Κ. Καραμανλή, έναντι 10% στον Γ. Παπανδρέου. Ποσοστό 32% θεωρεί ότι ο δείκτης ταιριάζει και στους δύο. «Σε κανέναν από τους δύο» λένε 25%.

    Ο Κ. Καραμανλής θεωρείται και πιο ειλικρινής: 32% πιστεύουν ότι το «λέει την αλήθεια» ταιριάζει πιο πολύ στον πρωθυπουργό, 17% για τον Γ. Παπανδρέου.

    Το 30% πιστεύει ότι ο χαρακτηρισμός δεν ανήκει σε κανέναν από τους δυο -δείχνει τη μόνιμη δυσπιστία των ψηφοφόρων για τους πολιτικούς.

    Οσον αφορά τα προσωπικά χαρακτηριστικά του καθενός, δίχως σύγκριση του ενός με τον άλλο, ο Κ. Καραμανλής εμφανίζει ισορροπία: 28% «είναι εργατικός», 25% «λέει την αλήθεια», 25% «είναι κοντά στους απλούς ανθρώπους», 22% «γνωρίζει τα προβλήματα», «δίνει λύσεις».

    Για τον Γ. Παπανδρέου βασικό χαρακτηριστικό είναι «λέει την αλήθεια» (36%). «Είναι κοντά στους απλούς ανθρώπους» (29%) είναι το δεύτερο στοιχείο, ακολουθεί ότι «είναι σύγχρονος» (18%) και τελευταίο καταγράφεται το «γνωρίζει τα προβλήματα/δίνει λύσεις» (17%).

    [03] "ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΩ", ΛΕΕΙ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2005 (11:09 UTC+2)

    Σε νικηφόρα τροχιά, σχεδιάζει ο Γιώργος Παπανδρέου να επαναφέρει σύντομα το ΠΑΣΟΚ. Και σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής», στέλνει μηνύμαα εντός και εκτός των τειχών, δηλώνοντας: «Προετοιμαζόμαστε για την επόμενη κυβέρνησή μας».

    Παράλληλα ο κ. Παπανδσρέου, εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό «ο οποίος έχει αποδείξει ότι δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει κανένα πολιτικό κόστος», όπως ισχυρίζεται και θέτει τους όρους για την αντεπίθεση του κόμματός του. Ενώ επίσης ανοίγει τα χαρτιά του για τους στόχους του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, για την προσπάθεια ανανέωσης της πολιτικής παρουσίας του κόμματος σε όλα τα επίπεδα, για τη διαμόρφωση της νέας πρότασης διακυβέρνησης της χώρας, για τη δημιουργία ενός ισχυρού ΠΑΣΟΚ και για την ανάδειξη της νέας ηγετικής ομάδας μέσα από το λαό.

    Αναφερόμενος στις αλλαγές που κυοφορούνται στο ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει ότι «Θέλω ένα ισχυρό κόμμ α και όχι ένα κόμμα- σφραγίδα».

    Ο κ. Παπανδρέου δίνοντας το στίγμα των αλλαγών που έχει αποφασίσει να προωθήσει στην πορεία ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ, ζητεί από τα στελέχη του κόμματος «να μην τους τρομάζει το νέο» και τονίζει ότι «οι ρίζες μας εμπνέουν, το μέλλον μας οδηγεί».

    [04] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΟΙ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ¦

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιανουαρίου 2005 (12:17 UTC+2)

    Νέα συνεδρίαση, πραγματοποιούν το πρωί της Κυριακής οι αγρότες της Θεσσαλίας, προκειμένου να εξετάσουν τις εξελίξεις στην πορεία των κινητοποιήσεών τους. Το Σάββατο, οι αγρότες μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν στα Τέμπη αποφάσισαν να ανοίξουν τους δρόμους αλλά να μην αποχωρήσουν από τις θέσεις τους στα μπλόκα.

    Οι αγρότες τονίζουν ότι η παραμονή τους στα μπλόκα έχει ως στόχο να υπενθυμίζουν σε όλους ότι είναι αντίθετοι με τις πολιτικές που ακολουθούνται και έχουν ως αποτέλεσμα να συρρικνώνεται διαρκώς το αγροτικό εισόδημα.

    Παράλληλα, οι βαμβακοπαραγωγοί δήλωσαν ότι θα δώσουν μια νέα ημερομηνία στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Μπασιάκο να τους απαντήσει για το ζήτημα των αδιάθετων ποσοτήτων βάμβακος που έχουν νόμιμα παραχθεί.

    Ως ορόσημο νέου κύκλου πιθανών κινητοποιήσεων είναι ο επίσημος εορτασμός του Κιλελέρ, όπου και θα κληθούν οι αγρότες να δώσουν δυναμικά το παρών.

    Σε σχετικό ερώτημα εάν συνδέουν την παραμονή τους στα μπλόκα με την πανελλαδική κινητοποίηση (την ερχόμενη Δευτέρα) της ΠΑΣΥ που πρόσκειται στο ΚΚΕ, η απάντηση ήταν αρνητική.

    Ανοιχτοί όλοι οι δρόμοι στη Μακεδονία

    Ανοιχτές για την απρόσκοπτη κίνηση των οχημάτων είναι όλες οι εθνικές οδοί στην περιφέρεια της Μακεδονίας, καθώς οι αγρότες αποφάσισαν στις συνεδριάσεις τους τη διακοπή των αποκλεισμών, παραμένοντας όμως με τα αγροτικά τους μηχανήματα στα σημεία των συγκεντρώσεων τους εκατέρωθεν των εθνικών οδών.

    Σημαντικό ρόλο στην απόφαση έπαιξε σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστών αγροτών και η επιδείνωση του καιρού που θα είχε ως αποτέλεσμα οι οδηγοί να αντιμετωπίσουν πρόσθετη ταλαιπωρία στην περίπτωση που θα αναγκάζονταν λόγω των αποκλεισμών να κινηθούν στο ορεινό δίκτυο όπου σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

    «Σε ένδειξη καλής θέλησης αλλά και για την αναστολή λόγω του Σαββατοκύριακού της ταλαιπωρίας οδηγών και εκδρομέων», σύμφωνα με όλους τους εκπροσώπους των συνδικαλιστών αγροτών, οι δρόμοι θα παραμείνουν ανοιχτοί τουλάχιστον μέχρι αύριο (Κυριακή) στις 12 το μεσημέρι οπότε και οι αγρότες θα επανασυνεδριάσουν σε κάθε χώρο συγκέντρωσης για τη λήψη νέων αποφάσεων.

    Παρ' όλα αυτά σε όλους τους κόμβους όπου τις περασμένες μέρες πραγματοποιούνταν αποκλεισμοί των οδών (κόμβος Πετριτσίου στο νομό Σερρών, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Έδεσσας, στους κόμβους Χαλκηδόνας, Χαλάστρας , Μαλγάρων, Κυμίνων κ.ά) οι αγρότες παραμένουν με τα 700 και πλέον συνολικά γεωργικά μηχανήματα τους στις παρυφές των οδών.

    Προμαχώνας

    Οι αγρότες στον Προμαχώνα αποφάσισαν να κρατήσουν ανοιχτό το δρόμο που οδηγεί στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και το τελωνείο για σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή, ενώ τη Δευτέρα η συντονιστική επιτροπή αγώνα θα συνεδριάσει εκ νέου για τις επόμενες κινήσεις τους.

    Στα Γιαννιτσά πάντως οι αγρότες αποφάσισαν τον αποκλεισμό τις εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Έδεσσας από τις 12 το μεσημέρι και μέχρι τις 5 το απόγευμα, ενώ κλειστή παραμένει και η παλιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Βέροιας από τη 1 το μεσημέρι και μέχρι τις 5 το απόγευμα στο ύψος της Αλεξάνδρειας.

    Μπασιάκος: Αυξημένη επιστροφή

    Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογραμμίζει ότι με την πρόσφατη προγραμματισμένη διαδικασία επανελέγχου όλων των δεδομένων της φετινής διαχείρισης του, «πέτυχε ήδη μια αυξημένη επιστροφή συνυπευθυνότητας που εκτιμάται ότι θα είναι στις 38 δρχ/κιλό και είναι κατά πολύ υψηλότερη απ''αυτήν των 23 δρχ/κιλό, που είχε διαμορφωθεί στο τέλος της εκκοκκιστικής περιόδου».

    Έτσι, ο κ. Μπασιάκος εκτιμά ότι εξασφαλίζεται το επωφελέστερο δυνατό αποτέλεσμα, «υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη χρονιά και μάλιστα με περίπου ομόφωνη πρόταση του συνόλου των αγροτικών φορέων» (εκτιμούμενου ύψους 710 εκατ. ευρώ περίπου φέτος, έναντι 620 εκατ. ευρώ συνολικών κοινοτικών εισροών βάμβακος πέρυσι), «στα πλαίσια του γνωστού δυσμενούς κοινοτικού κανονισμού του 2001 που αποδέχθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση».

    Σχετικά με το πρόβλημα στη Λάρισα και σε άλλες περιοχές, ο υπουργός υποστηρίζει ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει με διάλογο κάθε πρόσφορο, νόμιμο και συμβατό με τους κοινοτικούς κανονισμούς μέτρο, ενώ σε ό,τι αφορά τις κατατεθείσες δύο προτάσεις των αγροτοσυνεταιριστών, έχουν παραπεμφθεί ήδη στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για ειδική γνωμοδότηση ως προς τη συμβατότητά τους ή μη με την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία.

    «Εφόσον κριθούν συμβατές», καταλήγει ο κ. Μπασιάκος, «θα τις προωθήσουμε σε συνεργασία με τους προτείνοντες στα αρμόδια κοινοτικά όργανα».

    Αισιοδοξία από κυβερνητικά στελέχη

    Αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση στο θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων εξέφρασαν στελέχη της κυβέρνησης, με δηλώσεις τους προσερχόμενοι σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη ενώ επέρριψαν ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης.

    «Η κυβέρνηση ξέρει τι κάνει, είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή και θα εκτονωθεί το κλίμα» είπε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Φώλιας. Στο κανονισμό της ΕΕ που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2001 και στον τρόπο διαχείρισης του βαμβακιού, βρίσκεται η αφετηρία του προβλήματος, είπε ο έτερος υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «με συνεννόηση και κατανόηση αλλά και ειλικρίνεια θα λυθούν όλα».

    «Οι αγροτικές κινητοποιήσεις είναι το αποτέλεσμα μιας άφρονος πολιτικής που εφαρμόστηκε επί δέκα χρόνια», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, Θεόδωρος Κασσίμης, σημειώνοντας ότι «από το ΄94 γνωρίζαμε πως οι επιδοτήσεις φτάνουν κάποτε στο τέλος και ότι διεθνής αγορά δεν σηκώνει την υπερπαραγωγή των προϊόντων». Είπε ότι «αν δεν προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, κάθε χρόνο θα έχουμε τα ίδια προβλήματα και τους αγρότες στα Τέμπη».

    [05] ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

    Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2005 (20:24 UTC+2)

    Παραμένουν στις θέσεις τους οι αγρότες της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, αλλά χωρίς να αποκλείσουν τους δρόμους, όπως αποφάσισαν σε συνελεύσεις που πραγματοποίησαν σήμερα.

    Τη Δευτέρα θα συνεδριάσουν εκ νέου για να εξετάσουν την περαιτέρω στάση τους, ενώ στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι αγρότες της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, η οποία πρόσκειται στο ΚΚΕ.

    Οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΥ σχεδιάζουν τη δημιουργία 32 νομαρχιακών και επαρχιακών μπλόκων σε όλη τη χώρα προκειμένου να αναδείξουν τα προβλήματα που αφορούν το σύνολο των αγροτικών προϊόντων.

    [06] ΟΜΙΛΙΑ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 4ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ

    Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2005 (20:12 UTC+2)

    Ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος για την Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική του κόμματος, μιλώντας σε ανοιχτή εκδήλωση- συζήτηση για τις αποφάσεις του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΝ στην Καλαμάτα, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

    «Η επιταχυνόμενη κρίση και ηθική φθορά όλων των επίσημων θεσμών, από τη δικαιοσύνη έως την εκκλησία, συνοδεύεται από την πιο βάναυση επίθεση στα εισοδήματα και τα δικαιώματα των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων της κοινωνίας μας.

    Αυτό δείχνει η νέα εξουθενωτική λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις, το κυβερνητικό μέτωπο απόλυτης αδιαλλαξίας στους αγρότες, η νέα διεύρυνση του ωραρίου στο εμπόριο υπέρ των πολυεθνικών αλυσίδων, η προσπάθεια να «λυθεί» το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων με ένα νέο δώρο δισεκατομμυρίων ευρώ στα τοκογλυφικά κέρδη των τραπεζών και σε βάρος του ΙΚΑ, πράγμα που θα οδηγήσει, μια ώρα αρχύτερα, στην κατεδάφιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.

    Κάθε μέρα της ΝΔ στην εξουσία, επιβεβαιώνει ότι οι κυβερνήσεις, στο πλαίσιο του δικομματισμού, αλλάζουν μόνο και μόνο για να συνεχίζονται και να γίνονται όλο και χειρότερες οι ίδιες νεοφιλελεύθερες αντικοινωνικές πολιτικές.

    Η συνεργασία όλων των δυνάμεων της Αριστεράς γίνεται πρώτιστη ανάγκη και ελπίδα της εποχής μας. Η αυτοπεριχαράκωση, οι άγονες αντιπαραθέσεις και ο κατακερματισμός των δυνάμεων της Αριστεράς, εξυπηρετούν μόνο το δικομματισμό και τον αντικοινωνικό μονόδρομο. Η αναζωογόνηση του ενωτικού εγχειρήματος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς που, με βάσει τις αποφάσεις του Συνεδρίου μας, προωθούμε με επιτυχία αυτή την περίοδο, μπορεί να ανοίξει θετικούς δρόμους για τη συσπείρωση των ευρύτερων αριστερών δυνάμεων, την ενθάρρυνση κοινωνικών αντιστάσεων και ενωτικών κοινωνικών αγώνων. Μια μεγάλη και ισχυρή συμπαράταξη της Αριστεράς που θα γίνει εκ νέου απειλή για το σημερινό σύστημα, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ανακόψουμε μια πορεία ηθικής απαξίωσης και κοινωνικής διάλυσης».

    [07] ΣΧΟΛΙΟ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 2005 (18:55 UTC+2)

    Την ανάγκη, στη νέα περίοδο, να στηριχθεί η βιομηχανία παραγωγής αγροτικών προϊόντων, να γίνει ανταγωνιστική και παράλληλα να εξασφαλιστεί υψηλό εισόδημα για τον αγρότη, έτσι ώστε να υπάρξουν νέες προοπτικές για την αγροτική οικονομία της χώρας, τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, Άκης Τσοχατζόπουλος.

    Κληθείς να σχολιάσει εάν υπάρχει πρόβλημα συνοχής στην κυβέρνηση όσον αφορά το αγροτικό, ο κ. Τσοχατζόπουλος, σημείωσε: «Το πρόβλημα της αγροτικής οικονομίας στη χώρα μας είναι έντονο. Η κυβέρνηση της Ν.Δ δε φρόντισε αυτό το χρόνο που έχει την ευθύνη να αξιοποιήσει τα θετικά αποτελέσματα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, που κατοχύρωσε την Κοινή Αγροτική Πολιτική και να προετοιμάσει τους αγρότες για τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι στο μέλλον η Κοινή Αγροτική Πολιτική θα στηρίζει μόνο το εισόδημα του αγρότη, ούτε τις τιμές, ούτε τις αγορές, αλλά ούτε και την παραγωγή. Το κράτος έχει την υποχρέωση να προστατέψει τους αγρότες της περιφέρειας, ώστε η γεωργία να παραμείνει ένας χρήσιμος τομέας».

    [08] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟ ΑΛΕΓΚΡΕ

    Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2005 (18:49 UTC+2)

    Με μια μεγάλη διαδήλωση, αφιερωμένη στην ειρήνη και την αξιοπρέπεια των λαών, ξεκίνησε το 5ο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, στο Πόρτο Αλέγκρε, στο οποίο έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότερες από 5.700 οργανώσεις, που συμμετέχουν στη διοργάνωση 2000 περίπου σεμιναρίων σε 16 γλώσσες και μεταξύ αυτών γλώσσες των ιθαγενών της περιοχής (κέτσουα και γουαρανί).

    Περισσότεροι από 2.800 εθελοντές υποστηρίζουν τη διοργάνωση και ταυτόχρονα το πολιτιστικό κομμάτι περιλαμβάνει 100 συναυλίες, 41 θεατρικές παραστάσεις, 13 χορευτικές παραστάσεις και 85 εκθέσεις.

    Η αντιπροσωπεία του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ παρακολούθησε σεμινάριο από την Εθνική Επιτροπή της Ουρουγουάης για την Συνταγματική Αναθεώρηση που προβλέπει τον χαρακτηρισμό του νερού ως αδιαπραγμάτευτο δημόσιο κοινωνικό αγαθό. Έγινε χρονολογική αναφορά της δράσης της επιτροπής αυτής που κορύφωσε την κινηματική ενωτική δράση της χώρας. Το γεγονός αυτό προκάλεσε δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στις 12/10/04 και έδωσε την πλειοψηφία στις πολιτικές δυνάμεις που αναθεώρησαν το Σύνταγμα της χώρας. Έτσι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις που κατείχαν το 70% του υδροφόρου ορίζοντα της χώρας έχασαν την «περιουσία» τους, το νερό της χώρας επανεθνικοποιήθηκε και οι φιλελεύθερες πολιτικές δυνάμεις της χώρας απηύθυναν δημοψήφισμα.

    Παράλληλα πραγματοποιήθηκε ένα άλλο σεμινάριο με τη συμμετοχή του G. Wallerstein, του Ατίλιο Μπορόν, κορυφαίοι διανοητές της αριστερής σκέψης στην εποχή μας, με θέμα «Εναλλακτικοί δρόμοι στον νεοφιλελευθερισμό στην Λατινική Αμερική μετά την εκλογή Μπους».

    Αναφέρθηκαν στην δύναμη των κινημάτων στην Λατινική Αμερική, ενώ ο κ. Wallerstein έκανε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση Μπους. Μια κυβέρνηση που όπως ανέφερε στηρίζεται σε 3 πυλώνες : τον χριστιανικό φονταμενταλισμό, το πολυεθνικό κεφάλαιο και τους μιλιταριστές του Πενταγώνου.

    Ο Γαλλοαμερικανός πολιτικός ιστορικός επιστήμονας έκανε λόγο για αδυναμία της κυβέρνησης Μπους να ομολογήσει δημόσια την ήττα της στο Ιράκ, χαρακτήρισε ακραία και επικίνδυνη την απειλή προς το Ιράν και κάλεσε τις αμερικανικές οργανώσεις ειρήνης και το σύνολο του αμερικάνικου λαού να συντονίσει τον βηματισμό του με τα κινήματα της γης για την ανατροπή ενός πολέμου κατά της λεγόμενης τρομοκρατίας.

    [09] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ Ν.Α. ΑΣΙΑΣ

    Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2005 (18:38 UTC+2)

    Επέστρεψε το απόγευμα της Κυριακής στην Ελευσίνα από την επαρχία Άτσεχ της Ινδονησίας το C-130 το οποίο μετέφερε την ειδική ανθρωπιστική βοήθεια που απέστειλε στις 24 Ιανουαρίου 2005 το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Βασικός στόχος και επιδίωξη της εξειδικευμένης αυτής αποστολής ήταν η εγκατάσταση συστημάτων για τον καθαρισμό του ποσίμου νερού και την λήψη μέτρων εξυγιάνσεώς του.

    Στις 26 Ιανουαρίου, το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας εκφόρτωσε στο τοπικό αεροδρόμιο Istandar Munda, Banda Aceh, το υλικό της βοήθειας, το οποίο παραλήφθηκε από ανώτερο εκπρόσωπο του ινδονησιακού ΥΠΕΞ και από τον Γενικό Συντονιστή Διανομής και Κατανομής της ξένης βοήθειας στην επαρχία Άτσεχ, που επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη επαρχία της Ινδονησίας.

    Η εξαμελής, επιστημονική ομάδα των Ελλήνων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων ενημέρωσε τους Ινδονήσιους εκπροσώπους για τη λειτουργία των συστημάτων και παρέδωσε τα σχετικά εγχειρίδια λειτουργίας τους στην αγγλική γλώσσα.

    [10] ΟΜΙΛΙΑ ΣΙΟΥΦΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2005 (16:56 UTC+2)

    Την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας και τη στήριξη της νέας αναπτυξιακής πορείας, μακράς πνοής, έθεσε ως βασικό άξονα της πολιτικής του Υπουργείου Ανάπτυξης, ο αρμόδιος υπουργός, Δημήτρης Σιούφας, μιλώντας χθες στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος.

    «Ο κεντρικός άξονας της νέας αναπτυξιακής πολιτικής συνοψίζεται στην προγραμματική δέσμευση της Κυβέρνησης: να υπάρξει ανάπτυξη παντού, να υπάρχει ευημερία για όλους, να υπάρχει διαρκής ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σιούφας, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στις βασικές παραμέτρους της πολιτικής αυτής της κυβέρνησης.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του υπουργού:

    «Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος. Εύχομαι σε όλες και όλους υγεία, δύναμη, δημιουργία, προκοπή. Θέλω ακόμη να σας μεταφέρω τις πιο θερμές προσωπικές ευχές του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, για τη νέα χρονιά.

    · Όλοι αντιλαμβανόμαστε, ότι η χρονιά που διανύουμε κουβαλά μεγάλα βάρη από το παρελθόν. Αναφέρομαι κυρίως στο δημοσιονομικό πρόβλημα, αλλά και το έλλειμμα σ' ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτεί η Νέα Οικονομία. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η εποχή που διανύουμε χαρακτηρίζεται από νέες συνθήκες, νέες απαιτήσεις και σημαντικές προκλήσεις. Απόφασή μας από την πρώτη στιγμή ήταν (και είναι) να είμαστε σε στενή συνεργασία με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της Χώρας. Επιλογή μας είναι ο διάλογος, η σύνθεση απόψεων και ιδεών, για τα θέματα που πρόκειται να χειριστούμε, για τα οποία πρόκειται να πάρουμε αποφάσεις, για τα οποία πρόκειται να νομοθετήσουμε.

    Πιστεύουμε ότι ένα σταθερό πλαίσιο κανόνων και πρακτικών, ευνοεί την παραγωγική δραστηριότητα σε βάθος χρόνου. Χτίζει γερά θεμέλια για τη μετάβαση σε μια σύγχρονη και πραγματικά ισχυρή Οικονομία.

    Ο κεντρικός άξονας της νέας αναπτυξιακής πολιτικής συνοψίζεται στην προγραμματική δέσμευση της Κυβέρνησης: να υπάρξει ανάπτυξη παντού, να υπάρχει ευημερία για όλους, να υπάρχει διαρκής ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

    Η οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησης στοχεύει στη δημιουργία μίας υγιούς Οικονομίας, με δυναμική αναπτυξιακή προοπτική, σε μακροχρόνιο ορίζοντα και σε ολόκληρη τη Χώρα.

    Όπως γνωρίζετε η πορεία της ελληνικής Οικονομίας, τα τελευταία χρόνια, στηρίχτηκε σε ένα μοντέλο ανάπτυξης βασισμένο κατά κύριο λόγο

    - στις δημόσιες δαπάνες για την Ολυμπιακή προετοιμασία,

    - την εισροή πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. και

    - την ιδιωτική κατανάλωση που χρηματοδοτείται από την αύξηση του ιδιωτικού δανεισμού.

    Το μοντέλο αυτό εξάντλησε κάθε περιθώριο, αφήνοντας πίσω του τεράστια κρατικά ελλείμματα, υψηλό δημόσιο χρέος, υπερχρέωση επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Σήμερα το στοίχημα για την ελληνική οικονομία, είναι η μετάβαση σε μία νέα αναπτυξιακή πορεία, που να βασίζεται

    - στην εξωστρέφεια,

    - τις ιδιωτικές επενδύσεις,

    - τη βελτίωση της ποιότητας, της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών μας.

    Σε αυτή τη νέα πορεία για μια δυναμική και διατηρήσιμη ανάπτυξη, ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα, του επιχειρηματικού τομέα είναι κομβικός. Σημαίνει καινοτόμες πρωτοβουλίες, νέες επενδύσεις, αλλά και νέες θέσεις δουλειάς. Για να αναπτύξει, όμως, ο ιδιωτικός τομέας το ρόλο αυτό απαιτείται η δημιουργία ενός σταθερού, γόνιμου, ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Αυτός είναι ο δικός μας ρόλος. Αυτός είναι ο άμεσος στόχος μας. Και σ' αυτό το δρόμο βρισκόμαστε.

    Επισημαίνω:

    - Τα βελτιωμένα επενδυτικά κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου, για παλιές και νέες επιχειρήσεις.

    - Την επιχειρηματική δυναμική της φορολογικής μεταρρύθμισης, με τη μείωση των συντελεστών έως και 10 μονάδες μέσα στην τριετία.

    - Την ουσιαστική περιστολή των γραφειοκρατικών βαρών, στη διαδικασία αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων με το νομοσχέδιο που καταθέτουμε τώρα στη Βουλή.

    - Την ανακήρυξη του 2005 σε Έτος Ανταγωνιστικότητας.

    Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα θέματα του Υπουργείου Ανάπτυξης υπογραμμίζω:

    - Τις προσπάθειες ενίσχυσης του υγιούς ανταγωνισμού με την ενδυνάμωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την πάταξη του παραεμπορίου και την ενίσχυση των καταναλωτικών θεσμών.

    - Τα θεσμικά και οργανωτικά μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών βιομηχανικών επιχειρήσεων.

    - Την αναθεώρηση και επιτάχυνση της υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα".

    - Την προώθηση του επιχειρησιακού προγράμματος της Κοινωνίας της Πληροφορίας "Επιχειρείτε Ηλεκτρονικά" και "Δικτυωθείτε".

    - Την ενίσχυση των Βιομηχανικών και Επιχειρηματικών Περιοχών (ΒΕΠΕ).

    - Τη σύσταση υποδομών στήριξης της επιχειρηματικότητας (βλ ΚΕΤΑ, ΚΥΕ, ΕΣΑΑ, ΕΣΠΑ, ΕΛΟΤ, ΕΣΥΔ, ΕΙΜ, δημιουργία εθνικού παρατηρητηρίου για ΜμΕ κλπ).

    - Τον αναπροσανατολισμό των πόρων του Δ΄ ΚΠΣ υπέρ της βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας.

    - Την επεξεργασία ενός συστήματος εποπτείας της αγοράς με στόχο την αντιμετώπιση του αθέμιτου εισαγόμενου ανταγωνισμού.

    - Τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για τις ΜμΕ, με έμφαση στον εξαγωγικό προσανατολισμό τους και την ενεργοποίηση νέων μορφών για τη χρηματοδότησή τους (ΤΕΜΠΜΕ, ΚΕΣΥΤ).

    - Την ενίσχυση του ενεργειακού ισοζυγίου, με την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και την προώθηση της ένταξης της Χώρας μας στα διεθνή δίκτυα ενέργειας και τεχνολογίας.

    Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στο νέο θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων,

    - το οποίο επεξεργαστήκαμε σε συνεργασία με το Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά και τον Υφυπουργό κ. Σταύρο Καλογιάννη,

    - για το οποίο είχαμε ανοιχτή διαβούλευση με την επιχειρηματική κοινότητα

    - και το οποίο είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε στη Βουλή για να αποτελέσει σύντομα νόμο του κράτους.

    Ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με το νέο θεσμικό πλαίσιο:

    - περιορίζεται δραστικά ο αριθμός των απαιτούμενων δικαιολογητικών,

    - μειώνεται ο χρόνος έκδοσης της άδειας, απαλλάσσονται οι πολύ μικρές επιχειρήσεις από την υποχρέωση έκδοσης άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας,

    - καταργείται η υποχρέωση νέας άδειας λειτουργίας σε περίπτωση αλλαγής φορέα,

    - εξασφαλίζεται η λειτουργία και ο εκσυγχρονισμός των επιχειρήσεων σε περίπτωση αλλαγής του τόπου της εγκατάστασής τους, με την προϋπόθεση προστασίας του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας.

    - Παράλληλα, οι Διευθύνσεις Βιομηχανίας κάθε Νομαρχίας μετεξελίσσονται σε Διευθύνσεις Ανάπτυξης. Στις διευθύνσεις αυτές εντάσσονται και στελέχη των διευθύνσεων Πολεοδομίας και Προστασίας Περιβάλλοντος, που ασχολούνται με τα θέματα της αδειοδότησης, προκειμένου να διεκπεραιώνονται όλες οι διαδικασίες αδειοδότησης σε ένα ενιαίο χώρο. Στις ίδιες Διευθύνσεις ενσωματώνονται και τα Κέντρα Υποδοχής Επενδυτών (ΚΥΕ) για να συνδράμουν σε θέματα αδειοδότησης και να παρέχουν πληροφορίες για τα προγράμματα και τις δυνατότητες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων στο δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα.

    Δημιουργούμε, δηλαδή, υπηρεσίες μιας στάσης (one stop) για την αμεσότερη εξυπηρέτηση του πολίτη επενδυτή. Σημειώνω ότι με παρέμβασή μου έγιναν μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης, οι δύο Θεσσαλικοί Βιομηχανικοί Σύνδεσμοι : ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας με έδρα το Βόλο και ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Βιομηχανιών με έδρα τη Λάρισα.

    · Για τη Νέα Διακυβέρνηση όπως υπογράμμισε πολλές φορές έως τώρα ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής- η ανάπτυξη της Περιφέρειας είναι πρώτη προτεραιότητα. Είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Θέλουμε ανάπτυξη παντού. Ανάπτυξη σε όλους τους τομείς. Ανάπτυξη για όλους τους πολίτες. Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε τις αντιξοότητες και να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε Ελληνικής Περιφέρειας.

    Όσον αφορά, τώρα, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος, θέλω να υπογραμμίσω:

    Πρώτον, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που αναπτύσσουμε για το έτος Ανταγωνιστικότητας (με σκοπό την ενημέρωση και την κινητοποίηση της εκπαιδευτικής και επιχειρηματικής κοινότητας, των δημόσιων φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης), πρόκειται να ανακοινώσουμε σύντομα εκτεταμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων. Οι περισσότερες από τις δράσεις αυτές σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν στην Περιφέρεια ανάλογα με το ενδιαφέρον που δείχνουν οι τοπικοί φορείς. Συνεπώς, ευελπιστώ πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος θα ενδιαφερθεί να φιλοξενήσει τέτοιες εκδηλώσεις.

    Δεύτερον. Ο επιχειρηματικός κόσμος της Περιφέρειας μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει τα βελτιωμένα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου. Σημειώνω ότι το ελάχιστο ποσοστό ενίσχυσης που προσφέρεται με το νέο αναπτυξιακό νόμο, για τους Νομούς της Κεντρικής Ελλάδας ξεκινά από 30% (Ζώνη Γ΄) και μπορεί να ανέλθει μέχρι το 40%-50% ανάλογα με το Νομό και το είδος της επένδυσης. Για π.χ. νεοϊδρυόμενη ΜμΕ στους Νομούς Μαγνησίας, Λαρίσης, Ευρυτανίας και Φθιώτιδος λαμβάνει συνολικό ποσοστό ενίσχυσης 40%. Εάν η επιχείρηση πραγματοποιήσει επένδυση ειδικής κατηγορίας π.χ. καινοτομία τότε λαμβάνει συνολικό ποσοστό ενίσχυσης 45% για τους ίδιους νομούς. Για τους Νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας το ειδικό ποσοστό ενίσχυσης για ΜμΕ ανέρχεται σε 15% και το συνολικό ποσοστό ενίσχυσης για νεοϊδρυόμενες ΜμΕ στους Νομούς αυτούς ανέρχεται σε 50% και 55% αντίστοιχα. Υπάρχει επίσης το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής που για όλους του νομούς και τις επενδύσεις φτάνει στο ύψος του 100% της επένδυσης. Τα ποσοστά αυτά, δηλαδή, είναι σημαντικά αυξημένα σε σχέση με τον προηγούμενο ν. 2601/98.

    Τρίτον. Σε ό,τι αφορά το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ), που είναι το χρηματοδοτικό εργαλείο του Υπουργείου Ανάπτυξης για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, θέλω να υπογραμμίσω ότι περιλαμβάνει μια ευρύτατη σειρά μέτρων, πολλά από τα οποία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Περιφέρεια Θεσσαλίας και Κεντρ. Ελλάδος. Ανάμεσα στ' άλλα χρηματοδοτεί επενδύσεις

    - για ενεργειακά έργα,

    - για τουριστικές επιχειρήσεις,

    - για ίδρυση επιχειρήσεων από νέους, γυναίκες και ανάπηρους,

    - για συστήματα διαχείρισης της ποιότητας προϊόντων και ασφάλειας τροφίμων,

    - για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη υφιστάμενων επιχειρήσεων,

    - για δίκτυα επιχειρήσεων,

    - για περιβαλλοντικά σχέδια και συνεργασίες,

    - για το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν,

    - για την κατάρτιση των ΜμΕ,

    - για δράσεις έρευνας και τεχνολογίας στις επιχειρήσεις.

    Σημειώνω ότι, με την πρόσφατη αναθεώρηση του ΕΠΑΝ, εντάξαμε και την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων του εμπορίου και των υπηρεσιών, που δεν περιλαμβανόταν στις χρηματοδοτούμενες δράσεις. Σημειώνω ακόμη ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει αναλάβει την υλοποίηση ορισμένων δράσεων των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, (όπως ΒΕΠΕ, δράσεις Έρευνας και Τεχνολογίας κλπ). Μέσω του προγράμματος αυτού είχαν ενταχθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2004, για τη Περιφέρεια Θεσσαλίας 916 προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 150.000.000 ευρώ. Για τη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος είχαν ενταχθεί 627 προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 450.000.000 ευρώ. Όσον αφορά τις υποδομές, έχει χρηματοδοτηθεί για τις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, η δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Υποδοχής Επενδυτών (ΚΥΕ) σε όλους τους Νομούς. Όπως επίσης και η δημιουργία δύο Κέντρων Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΚΕΤΑ) που εδρεύουν στη Λάρισα και στη Λαμία και έχουν γραφεία σε κάθε Νομό της Περιφέρειας. Θέλω να υπογραμμίσω με ιδιαίτερη έμφαση τη σημασία των προγραμμάτων του ΕΠΑΝ, για την ανάπτυξη της Περιφέρειας και ιδιαίτερα των Νομών στους οποίους υπάρχει έλλειμμα επιχειρηματικότητας. Τα προγράμματα του ΕΠΑΝ προσφέρουν σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, της εκπαίδευσης-κατάρτισης και της παραγωγικής αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών. Επιπλέον, με τον αναπροσανατολισμό του ΕΠΑΝ προς τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία καταβάλλεται προσπάθεια να ενισχυθεί η τομεακή προσέγγιση στα αναπτυξιακά προβλήματα, ούτως ώστε να αντιμετωπισθούν με ευελιξία τα πραγματικά προβλήματα της Περιφέρειας. Σημειώνω στο σημείο αυτό ότι, επιστρατεύοντας τα κριτήρια, του μικρομεσαίου μεγέθους και της εξαγωγιμότητας επιδιώκουμε μια αποτελεσματική στήριξη των παραγωγικών τομέων που πλήττονται μαζικά από τον ξένο ανταγωνισμό (π.χ. ενίσχυση μικρομεσαίων εξαγωγικών επιχειρήσεων κλωστοϋφαντουργίας - ένδυσης - δέρματος - ξύλου - επίπλου κ.λπ.).

    Είναι γεγονός ότι η Περιφέρειά μας αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα:

    - Το κατά κεφαλή ακαθάριστο εισόδημα της Θεσσαλίας είναι σημαντικά χαμηλότερο από τον Εθνικό μέσο όρο.

    - Ο τομέας της μεταποίησης παρουσιάζει πτωτική πορεία, ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    - Οι υποδομές, είναι ανεπαρκείς.

    - Υπάρχει εκτεταμένη υποαπασχόληση και ανεργία, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.

    Εξίσου βέβαιο είναι ότι η Θεσσαλία έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, ανάμεσα στα οποία προέχουν :

    - Η κομβική γεωγραφική θέση της στον άξονα Βόρειας και Νότιας Ελλάδας.

    - Η παραγωγή πρώτων υλών καλής ποιότητας.

    - Η ύπαρξη σημαντικών φυσικών πόρων.

    - Η αξιόλογη πληθυσμιακή βάση.

    Όλα αυτά υπαγορεύουν ένα νέο σχεδιασμό για μια δυναμική και ολοκληρωμένη ανάπτυξη. Στην προσπάθεια αυτή, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση :

    Ψ Στη δημιουργία έργων πνοής με άμεση προτεραιότητα στα έργα εκτροπής του Αχελώου και την οδική σήραγγα των Τεμπών. Και όχι μόνον αυτό. Ο Θεσσαλός Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, ο Υφυπουργός Θανάσης Νάκος και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας, η Βουλευτής Ζέττα Μακρή, όλοι οι Θεσσαλοί Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και των άλλων κομμάτων στηρίζουμε τα έργα αυτά, δυνατά με κάθε τρόπο.

    Ψ Στη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

    Ψ Στην ενδυνάμωση των επιχειρήσεων, για την παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων.

    Ψ Στην τυποποίηση και τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.

    Ψ Στον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας.

    Ψ Στην επιστράτευση των καινοτομιών τη χρήση νέων τεχνολογιών, τη σύνδεση της έρευνας με τη βιομηχανία.

    Ψ Στην επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού.

    Ψ Στην προστασία του περιβάλλοντος.

    · Αυτή η κυβέρνηση καλείται να δώσει λύσεις σε συσσωρευμένα προβλήματα δεκαετιών. Προβλήματα που δεν μπορεί να επιλυθούν σε δέκα μήνες. Αντιλαμβάνομαι τις θέσεις του επιχειρηματικού κόσμου, αντιλαμβάνομαι ότι δηλαδή ο πολιτικός χρόνος τρέχει γρήγορα. Κατά τους πρώτους μήνες της Νέας Διακυβέρνησης συνεργαστήκαμε όλες οι Ελληνίδες, όλοι οι Έλληνες, όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Χώρας για να πετύχει η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Μπορούσε αυτή η κυβέρνηση να μην προσηλωθεί σε αυτόν τον Εθνικό σκοπό; Μπορείτε να σκεφτείτε ένα ενδεχόμενο αποτυχίας; Και τον τραυματισμό για όλες τις επόμενες γενιές και για δεκαετίες του κύρους της Χώρας;

    · Η σημερινή κυβέρνηση σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν λέει ευθέως: Ενισχύουμε τον Έλληνα επιχειρηματία. Ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα του Έλληνα. Γιατί ανάπτυξη σημαίνει δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Είναι ο βασικός παράγοντας που χτυπάει το πρώτο κοινωνικό πρόβλημα που αυτή την ώρα είναι η ανεργία.

    · Γνωρίζετε ότι αυτή η κυβέρνηση αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου κατά τα τελευταία 25 χρόνια. Επειδή λειτούργησε με ψυχραιμία, η αγορά λειτούργησε ομαλά, πετύχαμε να έχουμε τις μικρότερες αυξήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όταν η τιμή του BREND αυξήθηκε κατά 70%, οι αυξήσεις στην Ελληνική αγορά ήταν 17%! Όταν το προηγούμενο μήνα η τιμή του BREND αυξήθηκε κατά 40% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, οι αυξήσεις στην Ελληνική αγορά ήταν 2%. Και αυτό βοήθησε σοβαρά τον επιχειρηματικό κόσμο, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, των προϊόντων και των υπηρεσιών. Είναι η δεν είναι ο πληθωρισμός σε δωδεκάμηνη βάση ο μικρότερος της τελευταίας τετραετίας;

    · Κάνουμε οι ίδιοι οικονομίες περιορίζοντας τις σπατάλες στο δημόσιο τομέα και δίνοντας προτεραιότητες στις αναγκαίες δαπάνες. Να σας πω και κάτι άλλο: Αυτή τη στιγμή η σχέση ευρώ και δολαρίου είναι η πιο δυσμενής από την εποχή της εισόδου του ευρώ, δηλαδή την τελευταία τετραετία. Έτσι επηρεάζεται σοβαρά η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Γνωρίζετε ότι και στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσπαθώ να πείσω τους 24 άλλους συναδέλφους μου ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κρίση του πετρελαίου και την απόσταση που χωρίζει το ευρώ από το δολάριο, παράγοντες οι οποίοι πλήττουν όχι μόνο την Ελληνική οικονομία, αλλά και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ολόκληρης της Ευρώπης. Στο τελευταίο συμβούλιο ορισμένοι συνάδελφοί μου προσέγγισαν την άποψη αυτή και επικρότησαν την τόλμη ενός νέου υπουργού να υποστηρίζει τέτοιες πολιτικές στο πλαίσιο της Ε.Ε.

    · Θέλω να σας πω ότι και η απογραφή και ο νόμος για το βασικό μέτοχο, αποτελούσαν βασικές δεσμεύσεις του κυβερνητικού προγράμματος, το οποίο ενέκρινε ο Ελληνικός λαός. Η Νέα Διακυβέρνηση ξεκίνησε με απογραφή του τι παραλαμβάνει, όπως γίνεται και στις επιχειρήσεις. Στο χωριό μου λένε «δεν παίρνεις γουρούνι στο σακί».

    Είχαμε πει πολλές φορές ότι θα κάνουμε απογραφή για το τι ακριβώς παραλαμβάνουμε. Για να δούμε κυρίως τι παραλαμβάνουμε και σε ποιές βάσεις θα στηριχθεί η οικονομική πολιτική της Νέας Διακυβέρνησης. Δεν σας ανησυχούσε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια η οικονομία δεν ήταν ισχυρή; Ότι στηριζόταν σε «γυάλινα πόδια»; Δεν σας ανησυχούσε ότι το δημόσιο χρέος αυξανόταν ραγδαία και δεχόμασταν επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν ήταν 1,7 αλλά πολύ περισσότερο; Για το «Βασικό Μέτοχο» ήταν στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν. Το θέσαμε 1,5 μήνα σε δημόσιο διάλογο. Ακούσαμε τις απόψεις και των άλλων κομμάτων. Πολλά άρθρα του νομοσχεδίου ψηφίστηκαν και από άλλα κόμματα.

    · Ο αγροτικός κόσμος έχει προβλήματα. Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης στην Ε.Ε. είναι κληρονομημένες αγκυλώσεις και παθογένειες, που ούτε με θαύμα αντιμετωπίζονται σε 10 μήνες. Τώρα υπάρχουν κινητοποιήσεις. Ο διάλογος είναι η μόνη λύση. Να μη λησμονούμε ότι η Κυβέρνηση αυτή έδωσε λύσεις σε προβλήματα που θεωρούνταν άλυτα (όπως τα πανωτόκια) και μάλιστα με τρόπο πιο ευνοϊκό για τους αγρότες.

    Βασική επιδίωξη της πολιτικής μας είναι η απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας και η στήριξη μιας νέας αναπτυξιακής πορείας μακράς πνοής. Αυτός είναι ο δρόμος για να πετύχουμε τον τελικό στόχο μας που είναι ένας : καλύτερη ζωή για όλους. Να είστε βέβαιοι ότι σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε αδιάκοπα. Με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Με ευθύνη και κοινωνική ευαισθησία. Εύχομαι σε όλους σας καλή, παραγωγική και δημιουργική χρονιά !»

    [11] ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΒΙ.ΠΕ. ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΤΗΣ ΔΕΠΑ

    Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2005 (15:34 UTC+2)

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας πραγματοποίησε χθες τα εγκαίνια έναρξης εργασιών σύνδεσης της βιομηχανικής περιοχής Λάρισας με τον αγωγό φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ. Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ.

    Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνάτιος, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αθανάσιος Νάκος, βουλευτές, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και του επιχειρηματικού κόσμου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Ραφαήλ Μωυσής, κι εκπρόσωποι της ΕΠΑ Θεσσαλίας.

    Στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος της ΒΙΠ-ΕΤΒΑ κ. Π. Γιαννόπουλος ανακοίνωσε πρόγραμμα έργων στην ίδια βιομηχανική περιοχή ύψους 1 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών της, καθώς και τη δωρεά έκτασης από την ΒΙΠ-ΕΤΒΑ για την εγκατάσταση του πυροσβεστικού σταθμού, έργου που συγχρηματοδοτείται από δράση του Ε.Π.ΑΝ.

    [12] Ο Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ

    Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2005 (11:07 UTC+2)

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, σε συνέντευξή του στον Τύπο της Κυριακής, δηλώνει ότι δεσμεύεται να αναλάβει πρωτοβουλίες στο ασφαλιστικό αν κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις και το ζητήσουν οι κοινωνικοί εταίροι.

    Επισημαίνει ότι δεν ακολουθήσει «τυφλά» τις κατευθύνσεις ΕΕ αλλά θα λάβει υπόψη την ελληνική πραγματικότητα και τονίζει πως η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συζητήσει ένα πιο ευέλικτο ωράριο στην αγορά εργασίας αν υπάρξει συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων.

    Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρει ότι δεν πρόκειται να λάβει έκτακτα μέτρα στην Οικονομία και σημειώνει ότι οι αυξήσεις των μισθών θα είναι πάνω από τον πληθωρισμό και πως οι αυξήσεις σε συντάξεις, ΟΓΑ και ΕΚΑΣ πάνω από τις αυξήσεις των μισθών. Επίσης, υπογραμμίζει ότι δεν θα συναινέσει σε υπερβάσεις δαπανών σε υπουργεία.

    [13] ΤΟ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΜΑ ΜΕΤΟΧΩΝ ΣΤΟ Χ.Α.

    Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2005 (10:58 UTC+2)

    Στη Σοφοκλέους, ζωντάνεψαν συνολικά κλάδοι που οι τιμές τους είχαν φθάσει

    στο ναδίρ των τελευταίων 10 ετών, όπως των κλωστοϋφαντουργικών εταιρειών,

    των κατασκευών και της ακτοπλοΐας. Αναλυτές αποδίδουν το φαινόμενο σε

    κερδοσκοπικά παιχνίδια που στηρίζονται στο ότι αυτές οι μετοχές είχαν

    φτάσει στο ναδίρ και στις φήμες για επιχειρηματικές συμφωνίες.

    Σε αυτό το κλίμα την προηγούμενη εβδομάδα τουλάχιστον μία φορά βρέθηκαν

    στο ανώτατο εύρος θετικής διακύμανσης (από +10% μέχρι +20%) μετοχές όπως

    Alfa-Alfa Holdings, Παρνασσός, Κλωνατέξ, Fanco, Κλωστήρια Ναούσης,

    Εικόνα-Ηχος, Plias, Ομιλος Ιντεάλ, Εμπορικός Δεσμός, Κεραμεία Αλλατίνη,

    Promota κ.λπ.

    Η διάχυση του ενδιαφέροντος σε περισσότερους τίτλους, αναφέρουν αναλυτές,

    εκδηλώνεται στις αγορές, όταν οι πρωταγωνιστές της ανόδου, στην προκειμένη

    περίπτωση οι τράπεζες και οι υπόλοιπες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης,

    παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης.

    Η αλλαγή του κλίματος στο Χ.Α. επηρεάζει θετικά και τη στάση των ιδιωτών

    επενδυτών. Τις τελευταίες ημέρες ενεργοποιήθηκαν, βλέποντας τις

    μικρομεσαίες μετοχές να ζωντανεύουν.

    Ετσι, κινούνται μετοχές που είχαν χαθεί τα προηγούμενα χρόνια: Η Chipita

    ξεκόλλησε από τα 2,2 ευρώ και προσέγγισε τα 2,5. Τα ΚΑΕ, που είχαν

    υποχωρήσει 18% το 2004, παρουσιάζουν άνοδο 15% τις τελευταίες δύο

    εβδομάδες. Η κατασκευαστική ΓΕΚ κάλυψε γρήγορα τις απώλειες από τα 4,3 στα

    3,5 ευρώ και επέστρεψε σε υψηλότερα επίπεδα 4,34 ευρώ.

    Στην αγορά διαμορφώνουν κλίμα οι μεγάλες συμφωνίες, αλλά και όσες

    κυοφορούνται. Ως τέτοιες χαρακτηρίζονται η συμμετοχή της ισπανικής

    Imberdrola (Νο2 εταιρείας ηλεκτρισμού στην Ισπανία) στο μετοχικό κεφάλαιο

    της Ρόκας και η εξαγορά της Αλουμίνιον της Ελλάδος από τη Μυτιληναίος. Οι

    μετοχές και των δύο εταιρειών βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα 3,5 ετών.

    Βέβαια οι επιχειρηματικές εξελίξεις που κυοφορούνται έχουν υψηλό βαθμό

    κινδύνου, γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να μην ευοδωθούν οι συμφωνίες.

    Διεργασίες πάντως για επικείμενες συμφωνίες και αλλαγές συσχετισμών

    κυοφορούνται στον κλάδο της ακτοπλοΐας και των κατασκευών.

    Η μετοχή των Μινωικών Γραμμών ενισχύεται 35% από τις αρχές του 2005, καθώς

    επιχειρείται ανατροπή σκηνικού, τόσο στη μητρική όσο και στη συνδεδεμένη

    Hellenic Sea Ways (πρώην Hellas Flying Dolphins). Στη μητρική προωθείται η

    τοποθέτηση του Αντώνη Μανιαδάκη, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ιταλών

    εφοπλιστών Ρ. Αρτιόλι και Α. Γκριμάλντι. Οι τελευταίοι, μέσω της Compagnia

    Santalessandro SRL, αποτελούν τον μεγαλύτερο μέτοχο των Μινωικών Γραμμών

    με 5,33%. Η κατάσταση όμως περιπλέκεται καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η

    προσπάθεια του Π. Παναγόπουλου της Attica Group να αποκτήσει μεγαλύτερο

    μερίδιο στην θυγατρική Hellenic Sea Ways.

    Σύμπραξη

    Πηγές προσκείμενες στον κλάδο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο σύμπραξης των

    ιταλών εφοπλιστών με τον Περικλή Παναγόπουλο, έτσι ώστε να ισχυροποιηθεί η

    εταιρεία με τη συγχώνευση Blue Star της Attica Group και της Hellenic Sea

    Ways, των Μινωικών Γραμμών.

    Στον κατασκευαστικό κλάδο, οι μετοχές έχουν ανακάμψει έπειτα από ένα

    κάκιστο χρηματιστηριακό έτος (2004). Ολοι περιμένουν την κίνηση του

    βασικού μετόχου της Ελληνικής Τεχνοδομικής, Λ. Μπόμπολα (εάν και σε ποιους

    θα μεταβιβάσει το ποσοστό του), και τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν

    στον κλάδο.

    [14] ΝΕΟ ΑΝΟΔΙΚΟ ΚΥΚΛΟ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2005 (10:56 UTC+2)

    Οι αναλυτές προσβλέπουν πλέον σε έναν επόμενο ανοδικό κύκλο που θα δώσει

    συνέχεια στο εντυπωσιακό σερί των έντεκα συνεχόμενα θετικών σε «κλείσιμο»

    εβδομάδων.

    Παρά την πίεση που εκδηλώθηκε σε ορισμένα βαριά χαρτιά, αναλυτές

    υποστηρίζουν πως, αν συνεκτιμηθεί η πλουσιοπάροχη ανταμοιβή για όσους

    τοποθετήθηκαν σε μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, επιβεβαιώνεται η

    βελτίωση του κλίματος στη Σοφοκλέους.

    Πάντως, οι χρηματιστηριακοί αναλυτές σημειώνουν ότι στην περίπτωση που

    σταθεροποιηθεί το κλίμα στις διεθνείς αγορές, τότε είναι εφικτή η

    αντίδραση του γενικού δείκτη αρχικά προς τις 2.970 μονάδες, με επόμενο

    στόχο την υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 3.000 μονάδων. Αντιθέτως,

    στην περίπτωση διόρθωσης η ισχυρότερη «στήριξη» έχει διαμορφωθεί στο εύρος

    των 2.916-2.925 μονάδων, επίπεδο που «δοκιμάστηκε» δύο φορές και άντεξε.

    Πάντως, η βραχυπρόθεσμη τάση εξακολουθεί να εξαρτάται από τη στάση των

    ξένων επενδυτών, παρότι τελευταία έχουν δραστηριοποιηθεί με αγορές και δύο

    τρία ισχυρότατα ελληνικά θεσμικά χαρτοφυλάκια. Από την αρχή του χρόνου οι

    ξένοι υπολογίζεται ότι ρευστοποίησαν περίπου 1,0%-1,50% της συμμετοχής

    τους σε μετοχές του FTSE/20, θέση που αποτιμάται σε κεφαλαιοποίηση 270-350

    εκατομμυρίων ευρώ. Προσφορά που όμως απορροφήθηκε έστω και σε λίγο

    χαμηλότερες τιμές (για Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ)

    από έλληνες διαχειριστές.

    Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο (αν όχι το σύνολο) των θέσεων των ξένων

    ρευστοποιήθηκε με σημαντικό κέρδος, θεωρείται πιθανή η επανεμφάνισή τους

    ως αγοραστών. Σε αυτό το ενδεχόμενο για τον FTSE /20 είναι πιθανότερη η

    αντίδραση με αιχμή τραπεζικές μετοχές και τίτλους εταιρειών υψηλής

    κεφαλαιοποίησης

    [15] ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ 5,3 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Άγκυρα, 30 Ιανουαρίου 2005 (20:01 UTC+2)

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα ανοικτά του λιμανιού Κας στη νότια Τουρκία, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο σεισμός σημειώθηκε στις 18:23 τοπική ώρα και το επίκεντρό του εντοπίστηκε 50 χιλιόμετρα από το Κας, που βρίσκεται στην επαρχία της Αττάλειας. Δεν υπάρχουν θύματα ούτε ζημιές.

    [16] ΒΟΛΕΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΑΛΑΤ

    Λευκωσία, 30 Ιανουαρίου 2005 (14:56 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επέκρινε σήμερα τον λεγόμενο πρωθυπουργό των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι υποστήριξε το σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα του περασμένου Απριλίου, όχι γιατί πίστευε ότι το σχέδιο εξυπηρετούσε την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά διότι πήρε υποσχέσεις.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΘΕΛΕΙ Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Λευκωσία, 30 Ιανουαρίου 2005 (14:53 UTC+2)

    Η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, ''νοουμένου ότι αυτή την ώρα κανένας από τους άμεσα ενδιαφερομένους δεν δείχνει διάθεση ή προθυμία για έναρξη τέτοιου διαλόγου'', δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΣΧΟΛΙΟ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

    Λευκωσία, 30 Ιανουαρίου 2005 (14:51 UTC+2)

    Στις προσπάθειες για την προώθηση και την υλοποίηση της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης η Βουλή των Αντιπροσώπων θα έχει τη δική της εποικοδομητική και παραγωγική συμβολή, τόνισε, σήμερα, ο πρόεδρος του σώματος Δημήτρης Χριστόφιας, στο χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση για την έναρξη του διαλόγου για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι η έκθεση που συνέταξαν οι εφτά πανεπιστημιακοί ''ανταποκρίνεται στις βασικές συντεταγμένες και προδιαγραφές του οράματος για μια παιδεία δημόσια, δημοκρατική, ανθρωποκεντρική με πολυπολιτισμικό περιεχόμενο, που να παρέχει ίσες ευκαιρίες μόρφωσης και να εξισώνει τις δυνατότητες επιτυχίας σε όλους''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΚΣΕΪΝ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 30 Ιανουαρίου 2005 (14:49 UTC+2)

    Στην ετοιμότητα της Βρετανίας να βοηθήσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ σε μια νέα διαδικασία προς διευθέτηση του Κυπριακού, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας Ντένις Μακσέιν σε απάντησή του σε Εργατικό βουλευτή, ενώ κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση προς αυτή την κατεύθυνση.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [20] ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΚΟΛΟΣΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ Α2 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 2005 (20:31 UTC+2)

    Ο Ηλυσιακός έπιασε κορυφή στον βαθμολογικό πίνακα της Α2 μπάσκετ ανδρών στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής, μετά την σπουδαία νίκη με 77-75 σε βάρος του Ηρακλείου.

    Τα αποτελέσματα της αγωνιστικής είναι:

    Ηλυσιακός-Ηράκλειο 77-75

    ΑΓΕ Χαλκίδος-ΑΣΕ Δούκα 74-68

    Ξάνθη-Αιγάλεω 77-79

    Νήαρ Ηστ-Περιστέρι 71-65

    Π. Φάληρο-Σπόρτιγκ 78-79

    ΚΑΟ Δράμας-Κολοσσός Ρόδου 87-79

    Λάρισα-ΔΑΣΑΛ 92-55

    Η βαθμολογία

    Κολοσσός 24

    Ηλυσιακός 24

    Ηράκλειο 24

    Χαλκίδα 24

    Σπόρτιγκ 23

    Λάρισα 23

    Νήαρ Ηστ 22

    Δούκας 21

    Αιγάλεω 20

    Ξάνθη 20

    Περιστέρι 19

    Π. Φάληρο 18

    ΚΑΟΔ 17

    ΔΑΣΑΛ 14.

    [21] ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΣΛΟΒΕΝΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 2005 (20:12 UTC+2)

    Με ντελίριο ενθουσιασμού έγινε δεκτή απ' όλους τους φίλους του χάντμπολ η πρόκριση της Εθνικής στις 12 καλύτερες ομάδες του κόσμου στο Μουντιάλ της Τυνησίας. Σκηνές ξέφρενου ενθουσιασμού εκτυλίχθηκαν σε όλες τις γωνιές της Ελλάδος με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εορτή κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Αρχελάου Κατερίνης (το φλουρί έτυχε στον Παναγιώτη Σαμλίδη) που σκεπάστηκε από την μεγάλη επιτυχία και συνοδεύτηκε από την εκδήλωση του φοβερού ενθουσιασμού των αθλητών του κατερινιώτικου συλλόγου.

    Η εθνική μας ομάδα στην β' φάση αγωνίζεται στον Α' όμιλο και η βαθμολογία έχει διαμορφωθεί ήδη με την προίκα από την α' φάση ως εξής: Ρωσία 4, Ελλάδα 3, Τυνησία 2, Τσεχία 2, Γαλλία 1, Σλοβενία 0.

    Β' όμιλος: Κροατία 4, Σερβία/Μαυροβούνιο 4, Ισπανία 2, Νορβηγία 1, Γερμανία 1, Σουηδία 0.

    Η εθνική μας ομάδα αγωνίζεται αύριο στις 17.15 κόντρα στην Σλοβενία. Μεθαύριο στις 21.15 θα αντιμετωπίσει την Ρωσία, ενώ την Πέμπτη στις 17.15 θα παίξει με την Τσεχία. Οι αγώνες της Εθνικής μας θα συνεχίσουν να γίνονται στο στάδιο της περιοχής Ράντες, ενώ του Β' ομίλου στο στάδιο της περιοχής Ναμπέουλ.

    «Τώρα στην β' φάση τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα απ' ότι στην πρώτη. Σίγουρα θα δώσουμε την μάχη και πάλι με όλες μας τις δυνάμεις», τόνισε ο Σουηδός ομοσπονδιακός τεχνικός Ουλφ Σέφερτ και πρόσθεσε: «Αποδείξαμε ότι μπορούμε να ξεπερνάμε κάποιες φορές και την μη καλή απόδοση με το πνεύμα της μαχητικότητας και της αγωνιστικότητας. Αποδείχθηκε ακόμη ότι δεν υστερούμε στη φυσική κατάσταση και αυτό φάνηκε περίτρανα σε όλη την πρώτη φάση. Με την Σλοβενία έχουμε συναντηθεί και πάλι. Πρώτη φορά θα συναντηθούμε με την Τσεχία και την Ρωσία. Χρειαζόμαστε τον ίδιο σεβασμό που δείξαμε για τους αντιπάλους στην α' φάση να τον δείξουμε και τώρα αλλά και παράλληλα να αγωνιστούμε με τον ίδιο ψυχωμένο τρόπο. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Η πρόοδος κατακτάται βήμα βήμα και θα πρέπει να κάνουμε και άλλα βήματα για να φτάσουμε στο ποιοτικό επίπεδο κάποιων ομάδων. Βέβαια εμείς είχαμε τη μεγαλύτερη δίψα για αποτελέσματα απ' όλες τις άλλες ομάδες. Αυτό φάνηκε και στην περίπτωση της Δανίας που δεν υπήρχε δίψα και έμεινε εκτός νυμφώνος. Στο παιχνίδι με την Τυνησία δεν μας επηρέασε ο κόσμος. Μας στοίχισε κάποιες φορές η όχι καλή μας απόδοση. Το έχουμε ξαναπεί και θα το λέμε πάντα ότι πρέπει να ζητάμε τις ευθύνες από τον ίδιο μας τον εαυτό».

    [22] ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΙ ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 2005 (19:41 UTC+2)

    Δύο φορές προηγήθηκε και δύο φορές ισοφαρίστηκε στην Κέρκυρα η ΑΕΚ. Ετσι σε αγώνα για το πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' εθνικής η Ενωση αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 με την Κέρκυρα, παίρνοντας μόλις έναν βαθμό στο νησί των Φαιάκων.

    Η ΑΕΚ κατάφερε να πετύχει πρώτη τέρμα στο 3' όταν σε δυνατό σουτ του Κόντη, ο Σύρος έκανε την προβολή με αποτέλεσμα η μπάλα να αλλάξει πορεία και να καταλήξει στα δίχτυα της ομάδας του (0-1). Οι φιλοξενούμενοι βρέθηκαν κοντά στον γκολ, όταν στο 16' μετά από σέντρα-σουτ του Σοάρες, η μπάλα έφυγε ελάχιστα άουτ. Η Κέρκυρα ισοφάρισε (1-1) με τον Φοφόνκα μετά την πάσα του Νινιάδη. Στο 58' ο Ιβιτς με πλασέ έδωσε και πάλι το προβάδισμα στην ΑΕΚ, ενώ στο 63' ο Νινιάδης επιχείρησε το σουτ μέσα από την περιοχή, η μπάλα κόντραρε σε αρκετά σώματα και κατέληξε στα δίχτυα του Χιώτη για να γίνει το τελικό 2-2.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Σπυρόπουλος. Κίτρινες κάρτες αντίκρισαν οι Τόσκα, Εντιαγέ και Σοάρες, ενώ κόκκινη κάρτα είδε ο Κόλτζος (δεύτερη κίτρινη).

    ΚΕΡΚΥΡΑ: Βεζυρίδης, Σφακιανάκης, Σύρος, Γκαρόζης (66` Ριμπέιρο), Μπουγκανέμ, Γήτας, Νινιάδης, Κόλτζος, Μπράγκα, Έντερσον Φοφόνκα (83` Ιωάννου), Εντιαγέ (72` Ντεμπά Νιρέν)

    ΑΕΚ: Χιώτης, Μπρούνο Άλβες, Μόρας, Κόντης, Τόσκας, Κυριακίδης, Μπούρμπος, Κρασσάς (52` Ίβιτς), Σοάρες (90` Κωνσταντινίδης), Χριστοφορίδης (37` Μάλμπασα), Λυμπερόπουλος.

    [23] Α' ΕΘΝΙΚΗ: Η ΞΑΝΘΗ ΚΕΡΔΙΣΕ 3-1 ΤΟΝ ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 2005 (19:29 UTC+2)

    Μια από τις μεγαλύτερες νίκες στο φετινό πρωτάθλημα πέτυχε η Ξάνθη η οποία κέρδισε στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής με 3-1 τον ΠΑΟ. Ετσι μετά την σημερινή νίκη οι ακρίτες σταθεροποιήθηκαν στην τέταρτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Τα τέρματα των νικητών πέτυχαν οι Ζαπρόπουλος στο 5' , Λουτσιάνο στο 37' και Μπαϊκαρά στο 67', ενώ το μοναδικό τέρμα του ΠΑΟ σημείωσε ο Γκονζάλες στο 42'.

    Η νίκη της Ξάνθης ήταν δίκαιη, αφού ήταν ανώτερη καθόλη τη διάρκεια της αναμέτρησης. Αλλωστε ήταν αυτή που δημιουργούσε κλασικές ευκαιρίες μέσα στο γήπεδο, ικανοποιώντας τους φιλάθλους της που βρέθηκαν στα Πηγάδια. Στο 29', αλλά και στο 30', το ακριτικό συγκρότημα «άγγιξε» ένα δεύτερο γκολ, όταν αρχικά ο Κάραμπας βρέθηκε μόνος απέναντι στον Γκαλίνοβιτς όμως ο τελευταίος έδιωξε την τελευταία στιγμή την μπάλα άουτ. Η Ξάνθη στο 66' βρέθηκε κοντά στο γκολ όταν ο Λουτσιάνο εκτέλεσε το φάουλ από δεξιά και η κεφαλιά του Ζαπρόπουλου σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι τη εστίας του Γκαλίνοβιτς.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Βασιλείου, ο οποίος έδειξε κίτρινες κάρτες στους Βόουτερ, Γκούμα, Πρίττα, Παπαδόπουλο, Σίκοφ και Ζαπρόπουλο.

    ΞΑΝΘΗ: Πιζανόφσκι, Ζαπρόπουλος, Παπαδημητρίου, Σίκοφ, Άντζας (75` Τοροσίδης), Λουτσιάνο (83` Κλέμπερ), Κάραμπας (86` Καζάκης), Μπαϊκαρά, Μαχράντζε, Πρίττας, Λαμπριάκος.

    ΠΑΟ: Γκαλίνοβιτς, Μορίς, Γκούμας, Γκονζάλες, Άντριτς, Μπασινάς, Κωνσταντινίδης, Ρουμπάκης (46` Βίντρα), Χαραλαμπίδης (46` Παπαδόπουλος), Κωνσταντίνου, Βόουτερ (70` Ολισαντέμπε).

    [24] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΕΡΗ- ΘΑΝΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 2005 (19:12 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Δικαστική Επιτροπή του ΣΕΓΑΣ, οι καταθέσεις του Κώστα Κεντέρη και της Κατερίνας Θάνου. Οι δύο Ολυμπιονίκες έδωσαν όλες τις απαραίτητες εξηγήσεις , ενώ αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους βαρύνουν. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι καταρρίφθηκε η άρνηση της 12ης Αυγούστου. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την προσεχή Πέμπτη, ενώ η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί, το πιθανότερο, στο τέλος Φεβρουαρίου

    Η ακροαματική διαδικασία στη Δικαστική Επιτροπή του ΣΕΓΑΣ σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση που αφορά στις κατηγορίες κατά των Ολυμπιονικών Κώστα Κεντέρη και Κατερίνας Θάνου και τους προπονητή τους, Χρήστου Τζέκου, ξεκίνησε χθες με την κατάθεση μαρτύρων. Κατά την πρώτη ημέρα κατέθεσαν ο αρχηγός της ελληνικής Ολυμπιακής αποστολής, Γιάννης Παπαδογιαννάκης, ο αρχηγός της Ολυμπιακής ομάδας στίβου, Γιάννης Σταματόπουλος, ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής, Οδυσσέας Παπατώλης και ο υπεύθυνος ντόπινγκ του Ολυμπιακού Χωριού, Δημήτρης Βαλασιάδης, ενώ το παρών έδωσαν οι Κώστας Κεντέρης, Κατερίνα Θάνου και Χρήστος Τζέκος.

    «Μετά από πέντε μήνες μας δόθηκε η ευκαιρία να καταθέσουμε τα στοιχεία που έχουμε, εξηγώντας τους λόγους που δεν μπορέσαμε να βρεθούμε στο κάλεσμα της 12ης Αυγούστου. Περάσαμε δύσκολο σαββατοκύριακο και τώρα το μόνο που έχουμε είναι να περιμένουμε», τόνισε η Κατερίνα Θάνου.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Χρήστου Τσέκου. «Είπαμε τα πράγματα έτσι όπως έχουν. Θεωρώ ότι όλα τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους. Γενικά είμαι αισιόδοξος», τόνισε ο κ. Τσέκος για να συμπληρώσει ο δικηγόρος των δύο Ολυμπιονικών, Γρηγόρης Ιωαννίδης. «Θα πήγαμε καλά. Το σημαντικότερο για εμάς είναι ότι καταφέραμε να καταρρίψουμε τις κατηγορίες, καθώς και την άρνηση της 12ης Αυγούστου. Γενικά είμαι αισιόδοξος ότι η υπόθεση θα έχει αίσιο τέλος, ενώ περιμένουμε την απόφαση στο τέλος Φεβρουαρίου».

    [25] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ- ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ

    Τελ Αβίβ, 30 Ιανουαρίου 2005 (20:10 UTC+2)

    Το Ισραήλ είναι έτοιμο να παραδώσει τον έλεγχο ορισμένων πόλεων της Δυτικής Όχθης στις παλαιστινιακές δυνάμεις μέσα στις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Σαούλ Μοφάζ.

    Όπως μετέδωσε το BBC, ο Σαούλ Μοφάζ και ο επικεφαλής των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, Μοχάμεντ Νταλχάν, κατέληξαν σε αυτή τη συμφωνία έπειτα από τις συνομιλίες που είχαν χθες. Και οι δύο άνδρες χαρακτήρισαν τις μεταξύ τους συνομιλίες «εποικοδομητικές» και εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για το μέλλον.

    Οι παλαιστινιακές δυνάμεις άρχισαν να καταλαμβάνουν υπό τον έλεγχό τους περιοχές στη Γάζα μετά την ανεπίσημη συμφωνία των εξτρεμιστικών παλαιστινιακών οργανώσεων να προβούν σε εκεχειρία.

    Ελπίδες για ειρηνευτικές συνομιλίες

    Ο περιορισμός των επιθέσεων βίας έχει κάνει πολλούς να ελπίζουν ότι μπορεί να αναβιώσει η ειρηνευτική διαδικασία.

    Πέντε πόλεις της Δυτικής Όχθης - η Ραμάλα, η Βηθλεέμ, η Τουλκαρέμ, η Καλκίλια και η Ιεριχώ - θα περάσουν σύντομα υπό παλαιστινιακό έλεγχο.

    Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα απομακρύνει τα στρατεύματά του σταδιακά από όλες τις πόλεις της Δυτικής Όχθης και θα επιστρέψει στις θέσεις που κατείχε πριν από το ξέσπασμα της τελευταίας ιντιφάντα, το Σεπτέμβριο του 2000.

    Οι συνομιλίες ανάμεσα στους δύο αξιωματούχους προετοιμάζουν το έδαφος τη διάσκεψη κορυφής ανάμεσα στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν και τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

    [26] ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΜΕΤΑΓΩΓΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 30 Ιανουαρίου 2005 (17:32 UTC+2)

    Βρετανικό μεταγωγικό αεροπλάνο C-130 συνετρίβη σήμερα στο Ιράκ, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για τυχόν νεκρούς ή τραυματίες ή ακόμη και για τις συνθήκες του ατυχήματος.

    Το βρετανικό C-130, το οποίο είχε απογειωθεί από τη Βαγδάτη με προορισμό την πόλη Μπάλαντ, κατέπεσε βορειοδυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας.

    Στην περιοχή έχουν σπεύσει ελικόπτερα προς αναζήτηση τυχόν επιζώντων.

    [27] ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΕ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΘΕΡΕΤΡΟ

    Μαδρίτη, 30 Ιανουαρίου 2005 (17:22 UTC+2)

    Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε, σήμερα, σε τουριστικό θέρετρο της νοτιοανατολικής Ισπανίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δυο άτομα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

    Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ.

    Η έκρηξη σημειώθηκε στο ξενοδοχείο «Port Denia» στην περιοχή Αλικάντε της Κόστα Μπλάνκα, έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς.

    Σημειώνεται ότι η έκρηξη σημειώθηκε μόλις δυο 24ωρα πριν από τη συζήτηση στην ισπανική Βουλή μιας πρότασης για την ανεξαρτησία της περιοχής των Βάσκων, που δεν έχει, ωστόσο, καμιά τύχη.

    [28] ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 30 Ιανουαρίου 2005 (16:13 UTC+2)

    Έκλεισαν στις πέντε το απόγευμα (τοπική ώρα, τέσσερις ώρα Ελλάδας) οι κάλπες των πρώτων πολυκομματικών εκλογών στο Ιράκ, που διεξήχθησαν υπό τη σκιά της βίας και των αιματηρών επιθέσεων, που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 22 άτομα.

    Περίπου τρεις ώρες πριν το κλείσιμο της κάλπης, η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι η συμμετοχή του εκλογικού σώματος είχε ανέλθει στο 72%.

    [29] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2005 (12:34 UTC+2)

    Κυριακή 30/1

    · Η Ελισάβετ Καρατζόλη και η μεγάλη μουσική της παρέα συνεχίζουν στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, πλ. Καραϊσκάκη, τηλ. 210 5203.661) τα κυριακάτικα ραντεβού τους με τους φίλους του καλού τραγουδιού.

    · Οι «ΜΙΟΥΖΙΚΑΡΟΙ» (μουσική + ίκαροι), η μουσική παρέα του Νίκου Φάκαρου επιστρέφει στην «Αλλη Οχθη» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος, τηλ. 210-9270.628). Μια βραδιά (10μ.μ.) σαν πανηγύρι στις Ράχες, με αυθεντικούς ικαριώτικους, από τους Νίκο Φάκαρο, Βαγγέλη Ταράση, Παύλο Εμμανουηλίδη, Γιώργο Γκαραβούνη.

    Δευτέρα 31/1

    · Σήμερα και αύριο, στο «Συρμό», το συγκρότημα «Γόρδιος Δεσμός» παρουσιάζει διήμερο αφιέρωμα στον αξέχαστο Μάνο Λοΐζο ερμηνεύοντας μια αντιπροσωπευτική επιλογή έργων του, αλλά και τραγουδιών της εποχής του.

    · Η Τάνια Τσανακλίδου προσφέρει ξεχωριστές ερμηνείες, στις 8.30μ.μ., στην αίθουσα «Φ. Νάκας» (Ιπποκράτους 41), στο πλαίσιο του κύκλου «Ρεσιτάλ τραγουδιού ανάμεσα σε δύο πιάνα», που διοργανώνει το «Δίφωνο». Στο πιάνο, οι: Γιώργος Κοντραφούρης και Σταύρος Λάντσιας.

    Τρίτη 1/2

    · Μουσικές Τρίτες στον κινηματογράφο «Τριανόν», όπου σήμερα η Ορχήστρα των Χρωμάτων, με μαέστρο τον Μίλτο Λογιάδη, παρουσιάζει το πρόγραμμα «Οι κλασικοί συνθέτες στο Θέατρο». Θ' ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Δωδεκάτη νύχτα» του Τρέβορ Ναν.

    Τετάρτη 2/2

    · Τα «Μακρινά Ξαδέρφια» συναντώνται στο «Συρμό» και παρουσιάζουν παλιότερα και καινούρια τραγούδια γνωστών τραγουδοποιών.

    · Οι «Ανήσυχοι Θεατρίνοι» παρουσιάζουν μια μουσική αναδρομική παράσταση commedia dell' arte «Η περιπλάνηση της μάσκας Il Passare della maschera», στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3, Κολωνάκι). Ενα ταξίδι στο χρόνο, στους σταθμούς και τις επιρροές του αναγεννησιακού θεάτρου από τη γέννησή του έως σήμερα.

    · Εκθεση έργων ζωγραφικής του Αρη Λιάκου εγκαινιάζεται (7μ.μ.) στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι). Παρουσιάζεται μια σειρά από ύπαιθρα (λάδια και ακουαρέλες), δημιουργίες με έντονα χρωματική, εξπρεσιονιστική ματιά.

    Πέμπτη 3/2

    · Το «Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό» εμφανίζεται στο «Συρμό».

    · Εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος - artlife» (Ηροδότου 11), έκθεση καλλιτεχνικών κατασκευών της Αμαλίας Πετσάλη - Διομήδη. Με τίτλο «Πού πάει το χρώμα όταν βραδιάζει;» παρουσιάζονται τρισδιάστατες κατασκευές, αλλά και επίτοιχα ζωγραφικά έργα μεικτής τεχνικής με χρήση διαφόρων υλικών.

    · Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος, ο Θανάσης Παπαγεωργίου και ο Φίλιππος Φιλόγλου προσκαλούν σε βραδιές κωμωδίας, κάθε Πέμπτη - Δευτέρα, στο «Athens Comedy Club» (Κωνσταντινουπόλεως 46, Γκάζι, τηλ. 210 - 3471.591).

    · Η Μάρθα Φριντζήλα και οι «Walter Testa» τραγουδούν για τη μετανάστευση και την ξενιτιά, στις 10μ.μ., στον «Ηλίανθο» (Μ. Αλεξάνδρου 30, Μεταξουργείο).

    · Δύο από τα δημοφιλέστερα συγκροτήματα κρουστών, «Τα Δάχτυλα της Εκάτης» και τα «Κρόταλα» παρουσιάζουν παραδοσιακές μουσικές της Ελλάδας και του κόσμου, στις 8.30μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    Παρασκευή 4/2

    · Ο Νίκος Ζιώγαλας, ο Στάθης Δρογώσης και η Ευσταθία ενώνουν κέφι και τραγούδια και παρουσιάζουν ένα «ψαγμένο» πρόγραμμα, σήμερα και αύριο, στο «Συρμό».

    Σάββατο 5/2

    · «Τραγούδι γυμνό» στον «Ηλίανθο» (Μ. Αλεξάνδρου 30, Μεταξουργείο) με τους Δημήτρη Ψαριανό, Νίκο Ανδρουλάκη και Αννα Καραγεωργιάδου.

    · Οι «Bocomolech» εμφανίζονται στο φουαγιέ του θεάτρου «Επί Κολωνώ».

    [30] Η "ΑΛΤΣΙΝΑ" ΣΤΗ ΛΥΡΙΚΗ

    Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2005 (12:32 UTC+2)

    ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςΣε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση ανεβαίνει σήμερα (7 μ.μ.), στην Εθνική Λυρική Σκηνή, η όπερα «Αλτσίνα» του Χέντελ, σε μουσική διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη, με τη Μάτα Κατσούλη στον ομώνυμο ρόλο. Το όνομα του συγγραφέα του λιμπρέτου παραμένει άγνωστο, ωστόσο η υπόθεση αποδεικνύει ότι πρόκειται για αναπροσαρμογή ενός παλαιότερου ποιητικού κειμένου του Carlo Broschi «Το νησί της Αλτσίνα», βασισμένο στο 6ο και 7ο canto του επικού ποιήματος «Μαινόμενος Ορλάνδος» (1505-1516) του Ludovico Ariosto. O Χέντελ εμπνεύστηκε την όπερα (όπως και αρκετά άλλα έργα) από τη χορεύτρια Marie Salle, γι' αυτό και η αρχική εκδοχή είναι βασισμένη σε αλληλουχία χορού και τραγουδιού. Γραμμένη σε μια περίοδο όχι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τον συνθέτη, ο οποίος είχε χάσει την υποστήριξη του βασιλικού περιβάλλοντος και αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, η «Αλτσίνα» ήρθε να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία στο Κόβεντ Γκάρντεν (16/4/1735). Τη μεγάλη επιτυχία του έργου ακολούθησε σιωπή σχεδόν δύο αιώνων. Η όπερα παρουσιάστηκε ξανά στο κοινό στις αρχές του 20ού αιώνα και συγκεκριμένα το 1928 στη Λιψία, ενώ ακολούθησαν παραστάσεις στη Βρετανία και την Ιταλία. Η πιο γνωστή παραγωγή ήταν εκείνη του 1960 στη Βενετία, σε παραγωγή του Φράνκο Τζεφιρέλι, με τη διάσημη Joan Sutherland στο ρόλο της Αλτσίνα.

    Η σκηνοθεσία είναι του Παναγή Παγουλάτου, τα σκηνικά - κοστούμια του Πάρη Μέξη, η χορογραφία της Εφης Καρακώστα. Ερμηνεύουν: Μάτα Κατσούλη, Μαίρη - Ελεν Νέζη, Ειρήνη Καραγιάννη, Νίκος Στεφάνου, Ελπινίκη Ζερβού, Πέτρος Μαγουλάς, Μίνα Πολυχρόνου. Το έργο θα παρουσιαστεί επίσης στις 4, 9, 13 και 19/2.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 30 January 2005 - 19:13:49 UTC