Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-01-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
  • [02] Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΣΩΣΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟ "ΚΛΕΙΔΙ" ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400.000 ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΡΤ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ
  • [04] 150 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΔΟΠΑΤΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΒΡΗΚΑΝ ΤΡΑΓΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
  • [05] ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
  • [06] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
  • [07] ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΗΣ ΝΔ Ο Ξ.
  • [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΣΗΕΜ-Θ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ
  • [09] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΕΚΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΤΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ
  • [10] ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΤΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ
  • [11] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΓΙΑ ΝΕΑ
  • [12] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ
  • [13] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΑΠΟ ΤΗΝ GfK
  • [14] ΕΣΕΕ: Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ
  • [15] ΣΕΙΣΜΟΣ 5,5 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗ Ν.Α. ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [16] ΤΟ ΥΨΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
  • [17] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΓΗ
  • [18] ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΓΡΑΦΟΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [19] ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΜΟΝΟ ΜΕ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ
  • [20] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
  • [21] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ
  • [22] ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
  • [23] Η ΕΟΕ ΒΡΑΒΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟΥΣ
  • [24] Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 1-0 ΤΟΝ ΗΛΥΣΙΑΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ
  • [25] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 300 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
  • [26] ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2006 ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ
  • [27] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΡΝΙΕ - ΑΜΠΑΣ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ
  • [28] ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΟΙ 4 ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΠΡΩΗΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
  • [29] 71 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΟ 2004
  • [30] "ΟΥΖΕΡΙ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ" ΑΠΟ ΤΟ Κ.Θ.Β.Ε. ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
  • [31] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ - ΤΑΤΟΥΛΗ
  • [32] ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΠΟ
  • [33] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΟΠΠΕ-Θ
  • [34] ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ ΣΤΟ ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2005 (13:34 UTC+2)

    Σε κλείσιμο δρόμων προχώρησαν σήμερα αγρότες της Μακεδονίας, οι οποίοι εξακολουθούν παρά το τσουχτερό κρύο να παραμένουν στα μπλόκα και να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις. Αντίθετα, οι αγρότες της Θεσσαλίας μετά από γενική συνέλευση στα διόδια των Τεμπών αποφάσισαν να μην «κόψουν» τη χώρα στα δύο για να μην στρέψουν τις υπόλοιπες κοινωνικές εναντίον τους. Αντ' αυτού ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

    Συγκεκριμένα, σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης Έδεσσας, στο ύψος της Χαλκηδόνας, προχώρησαν σήμερα το μεσημέρι αγρότες της Πέλλας. Παραγωγοί από τα Κουφάλια και τη Χαλκηδόνα, με περίπου 150 τρακτέρ, συγκεντρώθηκαν στην περιοχή και απέκλεισαν για περίπου 10 λεπτά το δρόμο.

    Σε ανάλογη κινητοποίηση προχώρησαν οι αγρότες στην Αλεξάνδρεια της Ημαθίας, οι οποίοι έκλεισαν με τρακτέρ την εθνική οδό προς Βέροια για περίπου μία ώρα. Οι αγρότες των Γιαννιτσών απέκλεισαν το δρόμο στη διασταύρωση για Παραλίμνη.

    Στις Σέρρες οι παραγωγοί προχώρησαν σήμερα σε δίωρο αποκλεισμό του δρόμου που οδηγεί στα σύνορα, ενώ συναντήθηκαν με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ.Χαϊτίδη.

    Στα διόδια των Τεμπών οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας πραγματοποίησαν γενική συνέλευση, σήμερα, στις 12 το μεσημέρι. Αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, να παραμείνουν στα μπλόκα, χωρίς όμως να προχωρήσουν σε κλείσιμο των δρόμων υποστηρίζοντας πως δεν θέλουν να στρέψουν τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες εναντίον τους. Επίσης, ξεκαθάρισαν πως έκλεισαν οι "πόρτες" του διαλόγου με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μετά τις δύο άκαρπες συναντήσεις με τον Ευάγγελο Μπασιάκο.

    Οι παραγωγοί της Θεσσαλίας υποστηρίζουν πως θα πρέπει να σταματήσει κάθε συζήτηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αναμένεται να ζητήσουν σήμερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, προκειμένου να του εκθέσουν τα προβλήματα τους.

    Στο μεταξύ, στις πλατείες των χωριών άρχισαν να συγκεντρώνονται και τα τρακτέρ των αγροτών που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, οι οποίοι έχουν προγραμματίσει τις κινητοποιήσεις τους για τις 31 Ιανουαρίου.

    [02] Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΣΩΣΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟ "ΚΛΕΙΔΙ" ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 25 Ιανουαρίου 2005 (15:45 UTC+2)

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει έτοιμη και πρόθυμη για επανέναρξη των συνομιλιών για σωστή λύση του Κυπριακού κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, αναχωρώντας για την Αθήνα, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την εντονότερη συμμετοχή και συμβολή της ΕΕ και ελπίζει ότι αυτή θα εξασφαλιστεί.

    Πρόσθεσε ότι τις αποφάσεις για το Κυπριακό όσον αφορά την τουρκική πλευρά τις παίρνει η Αγκυρα, σημειώνοντας ότι και η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με την κυβέρνηση της Ελλάδας, που είναι και ο σκοπός της επίσκεψής του στην Αθήνα.

    Διαβεβαίωσε ότι η επικοινωνία και η συναντίληψη με την κυβέρνηση της Ελλάδας είναι συνεχής και ασφαλώς κατά καιρούς γίνονται αυτές οι συναντήσεις για να γίνει μια συντονισμένη εκτίμηση της κατάστασης, μια αναθεώρηση των εξελίξεων και δυνατοτήτων, και να επιτευχθεί γραμμή μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν υπάρχει κανείς πιο απογοητευμένος από την ελληνοκυπριακή πλευρά για τη μη λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι η λέξη κλειδί δεν είναι να βρεθεί λύση, αλλά να βρεθεί σωστή λύση. Η λύση που προτεινόταν από το σχέδιο Ανάν δεν ήταν σωστή, τόνισε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η ορολογία «ευρωπαϊκή λύση», από μόνη της, δεν σημαίνει τίποτα.

    Αν σημαίνει η λύση να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ιδιαίτερα τα θέματα που καλύπτουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τότε αυτό είναι επιθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς, πρόσθεσε.

    Σημείωσε ότι οι μεγάλες μας διαφωνίες για το σχέδιο Ανάν αφορούσαν θέματα εσωτερικής δομής του κράτους.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [03] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400.000 ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΡΤ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2005 (09:36 UTC+2)

    Εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση του κόσμου και στη δεύτερη δημοπρασία αλληλεγγύης που διοργάνωσε η ΕΡΤ για τα θύματα της Νοτιοανατολικής Ασίας. Για τα 46 πολύτιμα αντικείμενα που προσέφεραν άνθρωποι της τέχνης, του αθλητισμού και της πολιτικής συγκεντρώθηκαν συνολικά 404.900 ευρώ τα οποία θα δοθούν στους πληγέντες από τα φονικά τσουνάμι.

    Ενδιαφερόμενοι από όλη την Ελλάδα πλειοδοτούσαν έως τα ξημερώματα της Τρίτης για την απόκτηση των "δώρων ζωής". Το ποσό των 404.900 ευρώ που συγκεντρώθηκε στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», θα προστεθεί σε αυτό των 873.000 ευρώ που συγκεντρώθηκαν από την πρώτη δημοπρασία.

    Τα μεγαλύτερα ποσά που διατέθηκαν στη δημοπρασία αλληλεγγύης ήταν: 50.000 ευρώ για τα συλλεκτικά αντικείμενα του Euro 2004, 40.000 ευρώ για τον εξοπλισμό αεροσκάφους Mirage 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας, 31.500 για το μοναδικό πλατινένιο δίσκο του θρυλικού συγκροτήματος των Pink Floyd, 31.000 για το στρατιωτικό τζιπ του '60, 23.000 για τη πένα Mont Blanc της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και 22.000 ευρώ για τη στολή του Νίκου Γκάλη στον τελικό του Ευρωμπάσκετ το '87.

    Σημειώνεται πως οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης της ΕΡΤ θα ολοκληρωθούν αύριο με τη μεγάλη συναυλία στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΟΑΚΑ, στην οποία θα πάρουν μέρος 50 Ελληνες καλλιτέχνες.

    [04] 150 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΔΟΠΑΤΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΒΡΗΚΑΝ ΤΡΑΓΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

    Νέο Δελχί, 25 Ιανουαρίου 2005 (13:47 UTC+2)

    Εκατοντάδες Ινδοί πανικοβλήθηκαν κατά τη διάρκεια θρησκευτικής πομπής στη δυτική Ινδία και άρχισαν να τρέχουν μαζικά με αποτέλεσμα να ποδοπατηθούν και να σκοτωθούν 150 άτομα ενώ πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές.

    Το επεισόδιο σημειώθηκε κοντά στο χωριό Βάι, που βρίσκεται περίπου 150 μίλια νότια της Βομβάης. Αξιωματούχοι της περιοχής δήλωσαν ότι ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται στους 150 και ότι η μαζική έξοδος λόγω πανικού προκλήθηκε από συνωστισμό.

    [05] ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2005 (20:58 UTC+2)

    Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο θα συναντηθεί αύριο στις 8.45πμ (ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία) ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα έχει συναντήσεις στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος με τους πρέσβεις της Παλαιστίνης, της Κροατίας και της Αυστρίας.

    [06] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ"

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2005 (20:43 UTC+2)

    «Οι Έλληνες αγρότες έχουν όλο και μεγαλύτερη ανασφάλεια, αισθάνονται ανασφάλεια, όχι μόνο λόγω του εισοδήματός τους, που έχει δραματικά μειωθεί φέτος, αλλά και για τη ζωή τους και για το μέλλον τους» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών της Κ.Ο. του Κινήματος, στην οποία και προήδρευσε.

    «Ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας, βρίσκεται φέτος μπροστά σε μια τραγική πραγματικότητα. Για πρώτη φορά, ύστερα από χρόνια, παρατηρείται μια κατάρρευση, μια τέτοια κατάρρευση τιμών όλων των προϊόντων, με αποτέλεσμα την τεράστια απώλεια εισοδήματος για την παραγωγή, χωρίς καν να ωφελείται ο καταναλωτής. Ούτε ο παραγωγός ωφελείται, ούτε ο καταναλωτής ωφελείται. Κερδισμένοι βγαίνουν οι μεσάζοντες», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθυστέρηση στην απορρόφηση κονδυλίων από το Γ' Κ.Π.Σ. για την γεωργία και την περιφέρεια, και για προεκλογική δημαγωγία, όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

    «Η απορρόφηση του Γ΄ ΚΠΣ για τη γεωργία και την περιφέρεια δεν προχωρεί, με αποτέλεσμα και περαιτέρω απώλεια σημαντικών πόρων για την ανάπτυξη της περιφέρειας. Έχει, επίσης, χάσει η κυβέρνηση πολύτιμο χρόνο για την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε:

    «Οι Έλληνες αγρότες έχουν όλο και μεγαλύτερη ανασφάλεια, αισθάνονται ανασφάλεια, όχι μόνο λόγω του εισοδήματός τους, που έχει δραματικά μειωθεί φέτος, αλλά και για τη ζωή τους και για το μέλλον τους.

    »Αυτό το αίσθημα ανασφάλειας, αυτή η κατάντια αν θέλετε, είναι κάτι για το οποίο ευθύνεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ευθύνη πρώτα απ' όλα για την προεκλογική τους δημαγωγία.

    »Δεύτερον, για τη ρουσφετολογική τους διαχείριση και τις πρόσθετες εκτάσεις, αλλά και την ανικανότητά τους γενικότερα να διαχειριστούν τα θέματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, προς το συμφέρον των Ελλήνων αγροτών.

    »Ευθύνη έχει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός. Οφείλουν, επιτέλους, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οφείλουν να στηρίξουν τους Έλληνες αγρότες, κάτι το οποίο είχαν υποσχεθεί και προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά.

    »Εμείς, στο ΠΑΣΟΚ, έχουμε διαχρονικούς δεσμούς με τους αγρότες. Μπορεί να υπήρξαν δυσκολίες και λάθη, αλλά έγιναν ειλικρινείς προσπάθειες, και μεγάλο έργο για την ελληνική ύπαιθρο.

    »Εμείς, δεν θα παίξουμε με τον πόνο του αγρότη. Θα μιλάμε με τη γλώσσα της αλήθειας, μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας, διότι πιστεύουμε σε αυτόν, στον αγρότη και στο το μέλλον του. Πιστεύουμε στο μέλλον του αγρότη, στο μέλλον του αγροτικού τομέα. Βεβαίως, ενός αγροτικού τομέα που έχει σήμερα να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, μέσα σε μια παγκόσμια οικονομία, αλλά και νέες δυνατότητες σε αυτή την οικονομία.

    »Είναι εξελίξεις που απαιτούν ποιότητα και ανταγωνιστικότητα. Απαιτούν την αξιοποίηση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Εμείς όλα αυτά θα τα συζητήσουμε με τους αγρότες. Γιατί μόνο ο ενημερωμένος, αλλά και οργανωμένος αγρότης, μπορεί να είναι και κύριος της τύχης του.

    »Την Παρασκευή θα συζητήσουμε στη Βουλή. Έχουμε καταθέσει εδώ και καιρό επερώτηση, έχουν υπογράψει όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, για την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής», είπε ο κ. Παπανδρέου και συνέχισε λέγοντας:

    «Το Σάββατο θα επισκεφτώ τη Λάρισα. Ανοίγουμε μια υπεύθυνη συζήτηση με τους αγρότες, για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας. Είναι ένας πρώτος από πολλούς σταθμούς, μια πρώτη επίσκεψη, για να συζητήσουμε διεξοδικά το μέλλον της ελληνικής γεωργίας. Αλλά, και τα φλέγοντα προβλήματα που υπάρχουν, της ελληνικής γεωργίας, βεβαίως, αλλά και γενικότερα της υπαίθρου.

    »Όπως τόνισα χρειάζονται πρωτοβουλίες για αλλαγές και εξέλιξη της ελληνικής γεωργίας, αλλά χρειάζεται -και το ΠΑΣΟΚ το εγγυάται- αυτές οι εξελίξεις να γίνουν με ασφάλεια και με φροντίδα προς τον αγρότη, και με τη συμμετοχή του αγρότη σ' αυτή την προσπάθεια τη μεγάλη.

    »Η κυβέρνηση οφείλει να συναισθανθεί τις ευθύνες της, και, βεβαίως, να τις αναλάβει», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    [07] ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΗΣ ΝΔ Ο Ξ. ΒΕΡΓΙΝΗΣ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2005 (20:40 UTC+2)

    O Ξενοφών Βεργίνης αναλαμβάνει νέος αναπληρωτής του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας. Προηγήθηκε η παραίτηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου από τη θέση του Αναπληρωτή Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του κόμματος.

    [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΣΗΕΜ-Θ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2005 (20:31 UTC+2)

    Για βαριές και αόριστες κατηγορίες σε βάρος δημοσιογράφων κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, με αφορμή τον θόρυβο που ξέσπασε για χρηματισμούς δημοσιογράφων και αδιαφανείς σχέσεις συναδέλφων με τον δημόσιο τομέα.

    Η ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί όσους προβαίνουν σε περιγραφές των παραπάνω πράξεων να δημοσιοποιήσουν τα ονόματα των υπευθύνων των καταγγελλόμενων πράξεων. Δηλώνει δε ότι τελεί σε κατάσταση διαρκούς επιφυλακής και επαγρύπνησης για το θέμα.

    Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ:

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης επαναλαμβάνει ότι:

    1. Θεωρεί ότι το είδος των κατηγοριών που πλανώνται εις βάρος της δημοσιογραφίας ως επί το πλείστον ανήκει στην κατηγορία εκείνων που είναι βαριές ως προς το περιεχόμενό τους, κατά κανόνα όμως εντελώς αόριστες ως προς την ονομαστική τους εξατομίκευση. Καθίσταται πρόδηλη η ανάγκη γενναιότητας εκ μέρους όλων. Ονόματα υπευθύνων των καταγγελλόμενων πράξεων και όχι φιλολογικές περιγραφές των πράξεων αυτών οφείλουν να δώσουν όλοι όσοι τις επισείουν κατά της φήμης και της ακεραιότητας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

    2. Αποκρούει κάθε προσπάθεια να ενοχοποιηθεί και να συκοφαντηθεί ο δημοσιογραφικός κόσμος, μέσα από τη σύγχυση που σκόπιμα καλλιεργείται, κατά καιρούς, από διάφορα κέντρα.

    3. Τονίζει ότι τα μέλη της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., στο βόρειο ελληνικό χώρο, αισθάνονται βαρύ το χρέος να τιμούν το όνομα της Ένωσής τους, που λειτουργεί από το 1922 και στάθηκε πάντοτε μαχητικά στις επάλξεις της έντιμης δημοσιογραφίας.

    4. Δεν θα επιτρέψει την παραμικρή επιχείρηση αποπροσανατολισμού από τα πάγια αιτήματα του δημοσιογραφικού κλάδου και τις συνδικαλιστικές και εργασιακές διεκδικήσεις του.

     

    Η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., δηλώνει ότι τελεί σε κατάσταση διαρκούς επιφυλακής και επαγρύπνησης, τόσο για τη διασφάλιση της δεοντολογικής άσκησης του επαγγέλματος από το σύνολο των μελών της και των καλυπτόμενων από το ενδιαφέρον των λειτουργών της δημοσιογραφίας, όσο και για την απόκρουση τυχόν άδικων και γενικευμένων επιθέσεων κατά του δημοσιογραφικού λειτουργήματος".

    [09] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΕΚΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΤΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2005 (20:09 UTC+2)

    Αύριο εκδικάζεται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι κάτοικοι της Ανω Πόλης Θεσσαλονίκης κατά της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας Telestet για την κεραία ύψους 25 μέτρων.

    Oπως δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Ασπασίδης, η κεραία είναι παράνομη καθώς είναι κοντά σε συγκρότημα σχολείων, ΚΑΠΗ, και τα Πολυιατρεία του ΙΚΑ.

    Επίσης, ο κ. Ασπασίδης τόνισε ότι, η κεραία είναι σε κοντινή απόσταση από την Εκκλησία των Ταξιαρχών και την Ιερά Μονή Βλατάδων παρόλο που απόφαση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ορίζει ότι η ακτινοβολία βλάπτει τα μνημεία.

    [10] ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΤΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2005 (20:26 UTC+2)

    Σε 12.094,7 εκατ. ευρώ ανήλθε στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2004 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισέρευσε στη χώρα μας, σημειώνοντας αισθητή αύξηση σε σχέση με τα 8.599,6 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

    Με βάση προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, κατά το μήνα Νοέμβριο το ναυτιλιακό συνάλλαγμα ανήλθε σε 1.150,2 εκατ. ευρώ έναντι 832,8 εκατομμυρίων ευρώ του αντίστοιχου μήνα του 2003.

    [11] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΓΙΑ ΝΕΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2005 (20:22 UTC+2)

    Tην ικανοποίηση της για το πάγωμα της χορήγησης αδειών ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίων υγρών καυσίμων μέχρι τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος που ρυθμίζει τα θέματα αυτά, εκφράζει με σημερινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος.

    Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι θα στηρίξει κάθε μέτρο που κινείται στην εξυγίανση της αγοράς πετρελαιοειδών και της επίλυσης των αιτημάτων του κλάδου. Προειδοποιεί, τέλος, ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με όλους όσοι στοχεύουν στην εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων και στη διάσπαση των βενζινοπωλών.

    [12] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2005 (19:56 UTC+2)

    Εκδήλωση με θέμα «Ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Μία πρόκληση για επενδύσεις» διοργανώνει το πρωί του ερχόμενου Σαββάτου στο συνεδριακό κέντρο ''Ιωάννης Βελλίδης'' της Θεσσαλονίκης η Διαρκής Επιτροπή Οικονομίας και Οικονομικών της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας.

    Εισηγητές στην εκδήλωση θα είναι ο βουλευτής και υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Φώλιας, ο βουλευτής και τομεάρχης Οικονομίας και Οικονομικών της ΝΔ Ηλίας Καλιώρας, ο βουλευτής Κώστας Αγοραστός, ο γγ του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Μέργιος και ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και διευθυντής έρευνας του ΙΟΒΕ Θεοδόσιος Παλάσκας.

    Την εκδήλωση θα συντονίσει ο βουλευτής και πρόεδρος της διαρκούς επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, συντονιστής ΝΔ, Θόδωρος Κασσίμης.

    [13] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΑΠΟ ΤΗΝ GfK

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2005 (19:47 UTC+2)

    Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας, οι εξελίξεις, οι νέες παράμετροι και τα καινούρια σύνορα στις αγορές της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών θα παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο European ITC (Information Technology Communication) Summit 2005 που διοργανώνει ο Όμιλος GfK στις 4 Φεβρουαρίου στο Pavillion Garden στο Παρίσι

    Στα θέματα που θα συζητηθούν θα συμπεριληφθούν μεταξύ άλλων οι δυναμικές της αγοράς και οι τάσεις του ITC στην Ανατολική και Δυτική Ευρώπη καθώς και οι διαφορές των αγοραστικών μοτίβων στις αγορές της Ανατολικής και της Δυτικής Ευρώπης.

    Στη Σύνοδο θα παραστούν πολλά στελέχη της GfK από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, μερικά εκ των οποίων πρόκειται να πραγματοποιήσουν παρουσιάσεις με θεματολογία που ενδιαφέρει εξίσου κατασκευαστές, διανομείς καθώς και εμπόρους χονδρικής και λιανικής.

    Ο Όμιλος GfK είναι ένας μεγάλος οργανισμός έρευνας. Οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες διαιρούνται σε Consumer Tracking, Retail & Technology Tracking, Media και Custom Research. Πέρα από τις 16 γερμανικές θυγατρικές εταιρίες, ο Όμιλος συνεργάζεται με περισσότερες από 120 άλλες θυγατρικές εταιρίες σε 50 διαφορετικές χώρες παγκοσμίως. Η GfK Market Analysis, μία από τις παλαιότερες εταιρείες ερευνών στην Ελλάδα, είναι από το 1999 μέλος του Ομίλου GfK.

    [14] ΕΣΕΕ: Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2005 (19:37 UTC+2)

    Την κατάθεση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το υπουργείο Ανάπτυξης του συνόλου των εκκρεμών προβλημάτων του εμπορίου με επιδίωξη «την επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων που συνθλίβουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας» θέτει ως προϋπόθεση για την έναρξη διαλόγου για το ωράριο λειτουργίας της αγοράς η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

    Ειδικότερα κατά τη διάρκεια συνεδρίασής του το Διοικητικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας αποφάσισε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου σε διάλογο για το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, αλλά και να θέσει στον διάλογο ως θέματα άμεσης προτεραιότητας, την αναμόρφωση των Νόμων 3190/03 και 2323/95 για το παρεμπόριο και την εγκατάσταση των υπερκαταστημάτων, καθώς και το θέμα των πρακτικών πωλήσεων (προσφορές και εκπτώσεις, πωλήσεις κάτω του κόστους κλπ).

    Περαιτέρω το Δ.Σ. της ΕΣΕΕ προτίθεται να ζητήσει την συνδρομή του Υπουργείου Ανάπτυξης για την αυστηρή εφαρμογή του Ν.2910/01 που αφορά την εγκατάσταση και επαγγελματική δραστηριοποίηση των αλλοδαπών, που, όπως υποστηρίζει, η πλημμελής εφαρμογή του επέτρεψε την «παράνομη λειτουργία κινέζικων επιχειρήσεων».

    Τέλος, η ΕΣΕΕ τονίζει ότι παραμένει στις θέσεις της για το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, όπως αυτές έχουν διατυπωθεί και δημοσιοποιηθεί επανειλημμένως το τελευταίο διάστημα.

    [15] ΣΕΙΣΜΟΣ 5,5 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗ Ν.Α. ΤΟΥΡΚΙΑ

    Κωνσταντινούπολη, 25 Ιανουαρίου 2005 (20:50 UTC+2)

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 6:44 το απόγευμα (τοπική ώρα) στην περιοχή Χακάρι της νοτιοανατολικής Τουρκίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Σεισμολογικού Ινστιτούτου Καντιλί της Κωνσταντινούπολης.

    Νωρίτερα σημειώθηκαν δυο μικρότερες σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 4,8 και 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το επίκεντρο της πρώτης να εντοπίζεται στην πόλη Μπάσκαλε και της δεύτερης στην επαρχία του Βαν.

    Η σεισμική δόνηση στο Χακάρι σκόρπισε τον πανικό στους πολίτες, ενώ στο κρατικό νοσοκομείο της περιοχής σημειώθηκαν ρωγμές στον τοίχο του κτιρίου.

    [16] ΤΟ ΥΨΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Βελιγράδι, 25 Ιανουαρίου 2005 (20:41 UTC+2)

    Το Κοσσυφοπέδιο κοστίζει στη διεθνή κοινότητα περίπου 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου, ο επικεφαλής της ομάδας ερευνητών του Ινστιτούτου, Φρανκ Λόταρ Άλτμαν, δήλωσε ότι από τα επίσημα διεθνή κονδύλια για το Κοσσυφοπέδιο το 2003, 2,6 δισ. ευρώ διατέθηκαν για το Κοσσυφοπέδιο, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα κονδύλια από ιδιώτες και μη κυβερνητικές οργάνωσης.

    Όπως δήλωσε ο κ. Άλτμαν, η UNMIK, η UNHCR και η UNICEF ξόδεψαν περίπου 368 εκατ. ευρώ στο Κοσσυφοπέδιο το 2003, ενώ το κόστος για την κάλυψη των εξόδων της δύναμης των 19.000 ανδρών της KFOR ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

    Σύμφωνα, ωστόσο, με τον ίδιο οι πηγές οικονομικής χρηματοδότησης για το Κοσσυφοπέδιο μειώνονται κάθε χρόνο και είναι τρεις φορές λιγότερες σε σύγκριση με το 2000.

    [17] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΓΗ

    Βελιγράδι, 25 Ιανουαρίου 2005 (20:37 UTC+2)

    Με σύνθημα «Γίνε πατριώτης, παραδόσου», το Σερβικό Αστικό Συμβούλιο Νεότητας διαδήλωσε, σήμερα, μπροστά από το κτίριο της σερβικής κυβέρνησης, στο Βελιγράδι.

    Εκπρόσωπος του Συμβουλίου δήλωσε ότι οι διαδηλωτές ζητούν από τη σερβική κυβέρνηση να συλλάβει τους καταζητούμενους από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, προκειμένου να αρχίσουν να επιλύονται τα προβλήματα της χώρας. «Οι νέοι άνθρωποι ενδιαφέρονται για την εκπαίδευση, τα ταξίδια και την εύρεση εργασίας», είπε χαρακτηριστικά.

    [18] ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΓΡΑΦΟΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Άγκυρα, 25 Ιανουαρίου 2005 (20:06 UTC+2)

    Να φέρουν στο φως της δημοσιότητας κοινές πλευρές της ιστορίας, αλλά και τα προβλήματα των δύο χωρών, θα προσπαθήσουν Έλληνες και Τούρκοι επιγραφολόγοι, στο πρώτο ελληνοτουρκικό συμπόσιο επιγραφολογίας, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα.

    Ο επικεφαλής του τμήματος Αρχαίων Γλωσσών και Πολιτισμού του πανεπιστημίου Akdeniz της Αττάλειας, Σενσέρ Σαχίν, δήλωσε στον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu ότι, αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση επιστημόνων του συγκεκριμένου τομέα από τις δυο χώρες, στην οποία θα λάβουν μέρος 20 Έλληνες και 15 Τούρκοι ειδικοί επιγραφολόγοι.

    Σύμφωνα με τον κ. Σαχίν οι επιστήμονες των δυο χωρών θα εξετάσουν ιστορικά ντοκουμέντα από την περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολίας, με στόχο να φέρουν στο φως τα κοινά ιστορικά στοιχεία, αλλά και τα προβλήματα των δυο χωρών, αλλά και να ενθαρρύνουν τους επιστήμονες των δυο χωρών για ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας.

    Ο Τούρκος καθηγητής τόνισε παράλληλα την ανάγκη να επιδειχθεί περισσότερη προσοχή από την πλευρά της Τουρκίας στις αρχαίες γλώσσες, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας.

    «Δεν μπορούμε να έχουμε σαφείς πληροφορίες ούτε για την Ευρώπη ούτε για τη χώρα, στην οποία ζούμε, χωρίς να μάθουμε αυτές τις γλώσσες και να αναζητήσουμε τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της χώρας μας και αυτών των γλωσσών. Το τουρκικό έθνος θα πρέπει πρώτα να ανακαλύψει την Ευρώπη μέσα στον ίδιο του τον εαυτό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαχίν.

    [19] ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΜΟΝΟ ΜΕ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

    Βελιγράδι, 25 Ιανουαρίου 2005 (19:17 UTC+2)

    Ο διευθυντής του σερβικού «Φόρουμ για τις Εθνικές Σχέσεις», Ντούσαν Γιάνιτς, δήλωσε ότι «χωρίς τη συγκατάθεση της Σερβίας, το Κοσσυφοπέδιο δεν θα γίνει ανεξάρτητο, όμως ακόμη και στην ακραία περίπτωση που το Βελιγράδι αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της νότιας επαρχίας, αντίθετες σε μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν η Ρωσία και η Κίνα, διότι μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να εφαρμοσθεί και σε δικές τους ανάλογες περιπτώσεις».

    Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Μπλιτς» του Βελιγραδίου, ο κ. Γιάνιτς εκτίμησε ότι, υπό την προϋπόθεση πως η Σερβία θα συνεργαστεί πλήρως με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, το Κοσσυφοπέδιο μέσα στην επόμενη πενταετία θα μπορούσε να συμπεριληφθεί σε ένα είδος συμμαχίας με τη Σερβία Μαυροβούνιο, «μια κρατική κοινότητα με τρεις Δημοκρατίες», οι οποίες θα κινηθούν με παράλληλη πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.).

    Μετά από αυτό, θα είναι πολύ πιθανό το Βελιγράδι να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, σε κάποιο τμήμα του εδάφους του, δηλαδή να υπάρξει χάραξη νέας γραμμής συνόρων, στην πράξη, να υπάρξει διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου, εξήγησε ο κ. Γιάνιτς.

    Εάν δεν υπάρξει συνεργασία με την Χάγη, προειδοποίησε ο ίδιος, τότε η Ε.Ε. θα συντάξει μελέτη σκοπιμότητας μόνο για το Μαυροβούνιο, θα ανοίξει ο δρόμος για την προσέγγιση του Κοσσυφοπεδίου στην ΕΕ, ενώ το Βελιγράδι δεν θα κληθεί καν να συμμετάσχει στις συνομιλίες για τον καθορισμό του στάτους της νότιας σερβικής επαρχίας.

    [20] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2005 (20:46 UTC+2)

    Τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του πρωταθλητή του κανόε - καγιάκ και μέλος της Εθνικής Ομάδας σπριντ Δημήτρη Παπανικολάου, που άφησε την τελευταία του πνοή στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, εξέφρασε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός.

    Με απόφαση του κ. Ορφανού, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θα καλύψει τα έξοδα της κηδείας του αθλητή, που θα γίνει αύριο (Τετάρτη) στις 15:30 στον Ιερό Ναό, του Αγίου Μηνά Σαλαμίνας.

    [21] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2005 (20:06 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία της Ξάνθης ενόψει του αυριανού εντός έδρας αγώνα με το Αιγάλεω στο πλαίσιο του κυπέλλου Ελλάδος. Ο προπονητής της ομάδας, Γιάννης Ματζουράκης επέλεξε στην αποστολή 22 ποδοσφαιριστές οι οποίοι είναι: Πιζανόφσκι, Αναστασόπουλος, Παπαδημητρίου, Ζαπρόπουλος, Αντζας, Κουράκ, Κοντοδήμος, Μαχράτζε, Σίκοβ, Τοροσίδης, Μπαϊκαρά, Κάραμπας, Κανελίνι, Κλέμπερ, Μελισσάς, Πρίττας, Βόζαμπαλ, Λαμπριάκος, Λουτσιάνο, Μαρτσέλο, Δημητριάδης και Καζάκης.

    [22] ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2005 (19:10 UTC+2)

    Με 19 παίκτες στην αποστολή της μετέβη η Χαλκηδόνα στη Λάρισα για το αυριανό παιχνίδι με αντίπαλο την ομώνυμη ομάδα, στο πλαίσιο του Κυπέλλου Ελλάδος. Ο

    Γιώργος Παράσχος έχει στα σχέδιά του και τον Γιώργο Κούτση, ο οποίος προπονήθηκε με

    την ομάδα το πρωϊ της Τρίτης.

    Η αποστολή της Χαλκηδόνας αποτελείται από τους εξής: Εμπέντε, Ανδριόλας, Κατεμής, Γελαδάρης, Ντάγκας, Παππάς, Σίμος, Σωτήρχος, Αλ Τζάχερ, Δήμος, Κούτσης, Ηλιόπουλος, Μασάδο, Μόγιο, Κόρμπος, Χάλαρης, Θεμελής, Κορακάκης και Ντρένοβα.

    [23] Η ΕΟΕ ΒΡΑΒΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2005 (19:05 UTC+2)

    Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή βραβεύει αύριο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τους αθλητές και τις Ομοσπονδίες που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Οι αθλητές που κέρδισαν Ολυμπιακό Μετάλλιο θα παραλάβουν ορειχάλκινο άγαλμα με παράσταση της θεάς Νίκης.

    Μετάλλιο για τους αθλητές που κατέλαβαν από 4η έως και 8η θέση, αλλά και για όλους τους αθλητές που συμμετείχαν θα παραλάβουν οι εκπρόσωποι των αθλητικών Ομοσπονδιών που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και που με τη σειρά τους θα τα διαθέσουν στους αθλητές.

    Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή θα βραβεύσει την Ελληνική Πολιτεία για την προσφορά της στην προσπάθεια της Ολυμπιακής Προετοιμασίας.

    [24] Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 1-0 ΤΟΝ ΗΛΥΣΙΑΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2005 (19:04 UTC+2)

    Την πρόκριση στην επόμενη φάση του κυπέλλου Ελλάδας εξασφάλισε ο Πανιώνιος, ο οποίος μετά τη νίκη που σημείωσε με 1-0 σε βάρος του Ηλυσιακού στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης και σε συνδυασμό με το 1-0 του πρώτου αγώνα προκρίθηκε στη φάση των «8» του θεσμού του κυπέλλου Ελλάδας.

    Το τέρμα που έκρινε την αναμέτρηση σημειώθηκε στο 68' με εκτέλεση φάουλ του Μαρκορά. Επόμενος αντίπαλος του Πανιώνίου είναι η ομάδα που θα προκριθεί από το ζευγάρι ΑΕΚ-ΠΑΟ.

    [25] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 300 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

    Νέο Δελχί, 25 Ιανουαρίου 2005 (20:47 UTC+2)

    Τριακόσια άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά την φυγή χιλιάδων πανικόβλητων προσκυνητών από τέμενος στο κρατίδιο Μαχαράστρα της δυτικής Ινδίας όπου πριν είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.

    "Ανακαλύψαμε περισσότερα από 300 πτώματα γύρω από το τέμενος", δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο επιθεωρητής της αστυνομίας στη Βομβάη, Β.Ν. Ντεσμουκ. "Οι θάνατοι οφείλονται στο ποδοπάτημα. Δεν γνωρίζουμε πόσοι έχουν τραυματιστεί αλλά έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία", πρόσθεσε. Σύμφωνα με άλλη αστυνομική πηγή στο νοσοκομείο της Σατάρα, υπάρχουν 200 τραυματίες.

    Περίπου 150.000 άτομα είχαν μεταβεί για προσκύνημα στο τέμενος Μάντχερ Ντέβι, που βρίσκεται σε λόφο, κοντά στην περιοχή Ουάι, 260 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βομβάης.

    [26] ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2006 ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

    Βαγδάτη, 25 Ιανουαρίου 2005 (20:39 UTC+2)

    O αμερικανικός στρατός ξηράς θα παραμείνει στο ιρακινό έδαφος μέχρι το τέλος του 2006 με 120 χιλιάδες στρατιώτες δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων στρατηγός Τζέιμς Λάβλεϊς, στις εφημερίδες "Ουάσινγκτον Ποστ" και "Τάιμς της Νέας Υόρκης".

    Το ακριβές επίπεδο των επιχειρησιακών δυνάμεων στο Ιράκ θα αποφασιστεί από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ανέφερε ο στρατηγός, ενώ όπως επισημαίνουν οι "Τάιμς της Νέας Υόρκης" το κόστος των αμερικανικών επιχειρήσεων στο Ιράκ θα στοιχίσει για το 2005, πάνω από εκατό δισεκατομμύρια δολάρια.

    [27] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΡΝΙΕ - ΑΜΠΑΣ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

    Παρίσι, 25 Ιανουαρίου 2005 (20:03 UTC+2)

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μισέλ Μπαρνιέ θα συναντηθεί στις αρχές του Φεβρουαρίου στη Δυτική Όχθη με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ανακοινώθηκε από αξιωματούχο του υπουργείου. Ο κ. Μπαρνιέ θα συναντηθεί με τον κ. Αμπάς και άλλους παλαιστίνιους αξιωματούχους στη Ραμάλα στις 7 και 8 Φεβρουαρίου, ανέφερε η ίδια πηγή.

    [28] ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΟΙ 4 ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΠΡΩΗΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ

    Λονδίνο, 25 Ιανουαρίου 2005 (20:00 UTC+2)

    Οι τέσσερις τελευταίοι Βρετανοί που κρατούνταν στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα αφέθηκαν ελεύθεροι και επέστρεψαν σήμερα το βράδυ στο Λονδίνο.

    Όπως μετέδωσε το ΒΒC, oι Μοάζαμ Μπεγκ, Μάρτιν Μουμπάνγκα, Ρίτσαρντ Μπέλμαρ και Φερόζ Αμπάσι κρατούνταν επί δύο και πλέον χρόνια στη βάση του Γκουαντάναμο με την κατηγορία τρομοκρατικής δράσης.

    [29] 71 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΟ 2004

    Παρίσι, 25 Ιανουαρίου 2005 (19:48 UTC+2)

    Το 2004 ήταν μια αιματηρή χρονιά για τους δημοσιογράφους στον κόσμο με 71 ρεπόρτερ και άλλους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης να έχουν σκοτωθεί λόγω των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων, εκ των οποίων οι 23 στο Ιράκ, ανακοίνωσε η Παγκόσμια Ένωση Εφημερίδων, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό από το 1994, όταν 73 επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης είχαν χάσει τη ζωή τους. Οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στο Ιράκ εξακολουθούν να βρίσκονται στο στόχαστρο φονικών επιθέσεων και απαγωγών. Είκοσι τρεις απήχθησαν στη χώρα αυτή το 2004.

    [30] "ΟΥΖΕΡΙ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ" ΑΠΟ ΤΟ Κ.Θ.Β.Ε. ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2005 (20:48 UTC+2)

    Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ετοιμάζεται να παρουσιάσει σε πανελλήνια πρώτη το έργο «Ουζερί Τσιτσάνης - Παύλου Μελά 22» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, η πρεμιέρα του οποίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, στη Μονή Λαζαριστών - Σκηνή Σωκράτης Καραντηνός.

    Η διασκευή του έργου είναι των Γ. Σκαμπαρδώνη και Σωτήρη Χατζάκη, η σκηνοθεσία του Σ. Χατζάκη, τα σκηνικά - κοστούμια της Έρσης Δρίνη και η μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.

    Παίζουν, με σειρά εμφάνισης, οι ηθοποιοί: Αντώνης Φραγκάκης, Αλέξανδρος Μούκανος, Ελένη Ουζουνίδου, Γιάννης Σαμσιάρης, Γιώργος Καύκας, Αλέξανδρος Τσακίρης, Δέσποινα Σαρόγλου, Γιάννης Τσατσάρες, Γιώργος Σφυρίδες, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Βασίλης Σπυρόπουλος, Ιπποκράτης Δελβερούδης, Θωμάς Βούλγαρης, Γιώργος Κρήτος. Θόδωρος Τεκνετσίδης, Κατερίνα Γιαμαλή, Μιχάλης Γούναρης, Δημήτρης Κολοβός, Γιάννης Ηλιόπουλος.

    Παραστάσεις θα δίδονται από Τετάρτη μέχρι Κυριακή, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

    Τετάρτη 6 μ.μ. λαϊκή και 9 μ.μ., Πέμπτη λαϊκή και Παρασκευή 9 μ.μ., Σάββατο 6 μ.μ. λαϊκή και 9 μ.μ., Κυριακή 7 μ.μ.

    [31] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ - ΤΑΤΟΥΛΗ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2005 (20:36 UTC+2)

    Zητήματα που αφορούν τους τομείς του κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών μέσων συζήτησαν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης και ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης στη συνάντηση που είχαν σήμερα το μεσημέρι.

    Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η κινηματογραφική βιομηχανία είναι σημαντική για την προβολή της χώρας και την ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητάς της σε διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, συμφώνησαν ότι αποτελεί κοινή προτεραιότητα των δύο υπουργείων η ενίσχυση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων παραγωγής και διάθεσης κινηματογραφικού υλικού. Η επιδίωξη αυτή, που θα βασισθεί στην προσφορά φορολογικών κινήτρων σε ιδιώτες παραγωγούς και την αναμόρφωση του σημερινού μοντέλου κρατικής χρηματοδότησης, αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης αναπτυξιακής στρατηγικής για τον πολιτισμό της χώράς μας.

    Βασικοί στόχοι του σχεδιασμού είναι η τόνωση της απασχόλησης στον κλάδο του κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών μέσων, η υποστήριξη της τουριστικής ανάπτυξης με την παραγωγή ταινιών στην Ελλάδα και η προβολή του εθνικού πολιτισμού. Τα αναπτυξιακά και φορολογικά κίνητρα θα απευθύνονται σε φορείς παραγωγής και διάθεσης κινηματογραφικού υλικού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με στόχο την προσέλκυση και ξένων επενδύσεων, χωρίς να δημιουργούνται στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό.

    Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ανάγκη μίας σύγχρονης και αποδοτικής πολιτικής που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις του ελληνικού κινηματογράφου και θα υποστηρίζει τους Έλληνες δημιουργούς. Στη συνάντηση αποφασίσθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας που θα αναλάβει τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου ενίσχυσης των τομέων του κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών μέσων.

    [32] ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΠΟ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2005 (13:47 UTC+2)

    Τα κρατικά βραβεία παιδικού βιβλίου για το έτος 2004 ανακοινώθηκαν από τη διεύθυνση Γραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού.

    Η κριτική επιτροπή, την οποία αποτέλεσαν οι Ευγένιος Τριβιζάς, Βασίλειος Αναγνωστόπουλος, Ανδρέας Καρακίτσιος, Ελένη Σαραντίτη, Μαρίζα Ντεκάστρο, Πέτρος Ζαμπέλης, Γιώργος Γκολφίνος, Ιωάννα Φωκά, Βαγγέλης Ηλιόπουλος και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού χωρίς δικαίωμα ψήφου Αθανάσιος Μαράντος, απένειμε τα εξής βραβεία:

    -Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου: Σοφία Φίλντιση- 'Ποιήματα για παιδιά' εξ ημισείας με τον Πέτρο Χατζόπουλο- 'Η Εξαφάνιση της Ντόροθυ Σνοτ', από τις εκδόσεις Πατάκη.

    - Βραβείο Εικονογράφησης Παιδικού Βιβλίου: Βασίλης Παπατσαρούχας- 'Η Κοκκινοσκουφίτσα' σε διασκευή των Αργυρώ Κοκορέλη και Βίκυ Χριστοφορίδου, από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

    - Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για τα παιδιά: Ελένη Δικαίου- 'Το μεγάλο ταξίδι του Οδυσσέα', από τις εκδόσεις Πατάκη.

    -Ειδικό Τιμητικό Βραβείο Εικονογράφησης: Βασίλεφ Σβετλίν- 'Δον Κιχώτης' του του Μιγκέλ ντε Θερβάντες σε διασκευή της Μαρίας Αγγελίδου από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

    [33] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΟΠΠΕ-Θ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2005 (13:19 UTC+2)

    Αλλαγή φρουράς στον Oργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Θεσσαλονίκη 1997, με απόλυση όλων των εργαζομένων σε αυτόν και πρόσληψη άλλων θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Πολιτισμού.

    Τα παραπάνω θα διευθετηθούν με σχετική τροπολογία νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή το προσεχές διάστημα. Παράλληλα, η λειτουργία του οργανισμού θα παραταθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, όταν και αναμένεται να ολοκληρωθεί η οικονομική εκκαθάρισή του.

    Σύμφωνα με τις διατάξεις της ίδιας τροπολογίας, χορηγείται στο νέο Συμβούλιο Εκκαθάρισης που θα σχηματιστεί η δυνατότητα πρόσληψης ορκωτού λογιστή, ο οποίος θα ελέγξει τη νομιμότητα της οικονομικής διαχείρισης του οργανισμού.

    Ο ΟΠΠΕ-Θ απασχολεί σήμερα 14 άτομα. Οι συμβάσεις των νέων υπαλλήλων που θα προσληφθούν θα διαρκέσουν επίσης μέχρι το τέλος Ιουνίου.

    Οι συνολικές δαπάνες για την καταβολή οικονομικών εκκρεμοτήτων στο προσωπικό που θα απολυθεί, τις αμοιβές του νέου προσωπικού και του εκκαθαριστικού συμβουλίου, καθώς και του ορκωτού λογιστή, ανέρχονται σε 3 εκατομμύρια ευρώ και θα καταβληθούν από το υπουργείο Πολιτισμού.

    [34] ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ ΣΤΟ ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2005 (12:53 UTC+2)

    Διήμερο συνέδριο αλλά και έκθεση με θέμα την ακούσια μετακίνηση πληθυσμών τον περασμένο αιώνα, μέσω του οδικού άξονα της Εγνατίας οδού - της οδού που ένωνε τη Ρώμη με την Κωνσταντινούπολη - διοργανώνει η Ελληνική μη κερδοσκοπική εταιρία 'Οξύμορον' σε συνεργασία με την Ιταλική καλλιτεχνική ομάδα 'Τάλκερ', στο χώρο του ανακαινισμένου Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης, στις 12 και 13 Φεβρουαρίου, υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης.

    Η Εγνατία οδός, ο άξονας ένωσης των δύο πρωτευουσών της ρωμαϊκής και βυζαντινής αυτοκρατορίας αποτέλεσε θέατρο ακούσιου διωγμού πολλών εθνοτικών ομάδων τον προηγούμενο αιώνα, όπως Ελλήνων, Αλβανών, Βουλγάρων, Τούρκων, Κούρδων, Αρμένιων. Σκοπός του συνεδρίου είναι η αναμόχλευση των μνημών και αναμνήσεων που έφεραν μαζί τους και διέδωσαν εκείνοι οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο διαμονής τους και να αναζητήσουν μία καινούργια πατρίδα.

    Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει σημαντικούς ομιλητές από διάφορους επιστημονικούς κλάδους, όπως η ανθρωπολογία, η κοινωνιολογία, η αρχιτεκτονική, αλλά και ομιλητές από το χώρο του πολιτισμού και της τέχνης.

    Μεταξύ άλλων εισηγήσεις θα κάνουν ο συγγραφέας, διευθυντής ερευνητικού κέντρου και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης Νίκος Παπαστεργιάδης, ο καθηγητής πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων του πανεπιστημίου του Μαρμαρά Ayhan Aktar, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος βαλκανικών σλαβικών και ανατολικών σπουδών του πανεπιστημίου Μακεδονίας Ευτυχία Βουτυρά, ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Γιάνναρης, η ανθρωπολόγος Φωτεινή Τσιριμπίδου και η αρχιτέκτονας Γαριφαλιά Καρβουνίδου.

    Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στις 12 και 13 Φεβρουαρίου, τις ώρες 10:30-13:30 και 16:30-19:30.

    Παράλληλα με το συνέδριο, στο χώρο του Γενί Τζαμί, από τις 11 έως τις 19 Φεβρουαρίου θα λειτουργήσει έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων που συλλέχθηκαν σε πέντε μεγάλες πόλεις, οι οποίες υπήρξαν υποδοχείς προσφύγων: Ρώμη, Κωνσταντινούπολη, Βερολίνο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    Μάλιστα, όσον αφορά στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, για πρώτη φορά, θα στηθεί ειδική οπτικοακουστική εγκατάσταση, μέσω της οποίας θα παρουσιάζονται σε αφήγηση ιστορίες όχι μόνο Ελλήνων που άφησαν τα εδάφη της Μικράς Ασίας και ήρθαν στη Θεσσαλονίκη, αλλά και Τούρκων που λόγω της ανταλλαγής των πληθυσμών το 1923, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη.

    Το Γενί Τζαμί, ήταν ο χώρος όπου κατέφυγαν αρχικά οι Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και για το λόγο αυτό, προσπάθεια της παρουσίασης αυτής είναι να αναβιώσουν οι σχετικές μνήμες, και για τις δύο πλευρές. Τόσο για τους ελληνικούς πληθυσμούς που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη, αλλά και αντιστρόφως, για τους τουρκικούς, που αναγκάστηκαν να την αφήσουν.

    Η πρωτότυπη αυτή παρουσίαση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του κέντρου προσφύγων Θεσσαλονίκης και του κέντρου 'Λόζανιστς' της Κωνσταντινούπολης. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά τις ώρες 10:00-14:00 και 18:00-20:30.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 25 January 2005 - 19:13:54 UTC