Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-01-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
  • [02] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΩΣ ΕΧΕΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟ
  • [03] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ
  • [04] ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ 88% ΤΑ ΡΑΝΤΖΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
  • [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΕΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
  • [06] Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ Η.Π.Α ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [08] ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
  • [09] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ - ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ
  • [10] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΟΣΕΠ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [11] ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΕΙΣΕΤ
  • [12] ΒΕΘ: ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΩΝ
  • [13] ΣΤΗΝ ALPHA BANK TO 89% ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ JUBANKA
  • [14] ΕΚΑΓΕΜ: ΑΝΑΓΚΗ ΕΚΜΗΧΑΝΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ - ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ
  • [15] ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [16] ΥΠΟΘΕΣΗ "ΡΑΣΤΑΝΣΚΙ ΛΟΖΙΑ": ΟΧΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ
  • [17] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ "ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ" ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [18] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΕΔΑΔ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΤΟΥΡΚΙΚΗ
  • [19] ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΠΑΣΜΠΟΥΓ - ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΑΝΙΤ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [20] ΚΥΠΕΛΛΟ: ΑΡΗΣ - ΕΘΝΙΚΟΣ 2-1
  • [21] Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ
  • [22] ΒΟΛΕΣ ΤΣΟΥΡΕΚΑ ΚΑΤΑ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ
  • [23] ΠΗΡΕ ΚΕΦΑΛΙ Η ΚΑΒΑΛΑ ΣΤΗ Γ' ΕΘΝΙΚΗ
  • [24] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΟΡΦΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΧΑΝΤΜΠΟΛ
  • [25] Η ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΡΑΪΣ
  • [26] ΕΕ: ΤΟ ΙΡΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΟΥΡΑΝΙΟ
  • [27] Ο ΜΠΟΥΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΙΡΑΚΙΝΟΥΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ
  • [28] ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΖΑΡΚΑΟΥΙ
  • [29] ΕΝΝΙΑ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΕΝΩΝ ΣΤΟ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ
  • [30] ΕΚΘΕΣΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΙΕΤ
  • [31] ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Κ.Ο.Θ. ΣΤΟ ΑΠΘ
  • [32] Η "ΑΜΕΛΙ" ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝ/ΦΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ "ΚΩΔΙΚΑ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ"
  • [33] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΕ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ CASA BIANCA
  • [34] 50 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΡΤ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΣΟΥΝΑΜΙ

  • [01] ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2005 (16:54 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός ασχολείται με τα προβλήματα των αγροτών, το διάλογο όμως με τους αγρότες, ο οποίος είναι διαρκής, τον κάνει ο αρμόδιος υπουργός απάντησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευαγγ. Αντώναρος απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρανομήσει και πρόσθεσε πως οι έλεγχοι και οι επανέλεγχοι αποδίδουν, υπάρχουν πράξεις παρατυπίας. Τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι πολιτική στήριξης των πολλών και όχι των λίγων. Αναφέρθηκε σε 17.000 περίπου πράξεις παρατυπίας επισημαίνοντας πως αυτό που προέχει είναι να διαπιστωθούν οι παρατυπίες, ώστε τα χρήματα να πάνε σ' εκείνους τους αγρότες, που πρέπει να τα εισπράξουν και κατόπιν θα διερευνηθούν οι ευθύνες όσων εμπλέκονται στις παρατυπίες.

    Τέλος ερωτηθείς αν υπάρχει εντολή του πρωθυπουργού προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης σε περίπτωση που οι αγρότες μπλοκάρουν τους δρόμους, να μη δημιουργηθεί ένταση, ο κ. Αντώναρος είπε: «δεν πρέπει να προκαταλαμβάνουμε τα γεγονότα και να προτρέχουμε οδηγώντας σε ακραίες καταστάσεις».

    Βάσω Κουτσούμπα

    [02] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΩΣ ΕΧΕΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟ

    Λευκωσία, 26 Ιανουαρίου 2005 (14:24 UTC+2)

    Η δική μας θέση, η οποία γίνεται καθολικά αποδεκτή, είναι ότι το σχέδιο Ανάν ως έχει δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας τη δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ ότι το σχέδιο Ανάν ''είναι καλό''.

    Κληθείς να σχολιάσει τη συνεχή επανάληψη ανάλογων δηλώσεων από τους Αμερικανούς, ο Εκπρόσωπος είπε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει επανέναρξη διαδικασιών στη σωστή βάση με καλόπιστη προσέγγιση έτσι ''ώστε να διασφαλιστεί ότι οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε ένα σχέδιο λύσης το οποίο να μπορεί να γίνει αποδεκτό και από τις δύο πλευρές''.

    Σημειώνοντας πως ούτε και είναι δυνατή η επαναφορά του Σχεδίου ως έχει ενώπιον του κυπριακού λαού για δημοψήφισμα, επανέλαβε ότι ''επιδιώκουμε συμφωνημένη λύση η οποία να επιτευχθεί χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και με τις απαραίτητες τροποποιήσεις του σχεδίου έτσι ώστε να μπορεί να γίνει αποδεκτό''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [03] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2005 (14:04 UTC+2)

    Κεντρικός στόχος της Κυβέρνησης είναι να αυξηθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς και στην πόλη και στο χωριό, δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης, μετά τη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στο πλαίσιο των επαφών του πρωθυπουργού με τις ηγεσίες των υπουργείων.

    Οπως εξήγησε ο υπουργός, ενεργοποιούνται μια σειρά από διαδικασίες, οι οποίες άλλες είναι σε εξέλιξη, άλλες επιταχύνονται, με κεντρικό στόχο να αυξηθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της Αστυνομίας - ένα χρόνιο αίτημα, το οποίο απασχολούσε το Σώμα, θα προχωρήσει. Επίσης και οι διαδικασίες οι οποίες θα ενεργοποιήσουν την Αστυνομία του Περιβάλλοντος - που παλιά ονομάζαμε Αγροφυλακή - θα προχωρήσουν και αυτές και θα βρουν το δρόμο τους. Ο κεντρικός στόχος, το να είμαστε δηλαδή κοντά στον πολίτη, θα επιτευχθεί μέσα από αυτές τις επιλογές, οι οποίες, βεβαίως, χρειάζονται συστηματική δουλειά.

    [04] ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ 88% ΤΑ ΡΑΝΤΖΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2005 (14:29 UTC+2)

    Τον απολογισμό του νέου συστήματος εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία, το οποίο εφαρμόζεται πιλοτικά εδώ και δύο μήνες, έκανε σήμερα ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νικήτας Κακλαμάνης. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Κακλαμάνης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το νέο σύστημα εφημεριών, υποστηρίζοντας πως υπάρχει μείωση των ράντζων σε ποσοστό 88,8% στα μεγάλα νοσοκομεία.

    Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κακλαμάνης, τους τελευταίους δύο μήνες εξαφανίστηκαν από τα μεγάλα νοσοκομεία 9 στα 10 ράντζα. Παραδέχτηκε όμως ότι η πλήρης εξαφάνιση των ράντζων από τους διαδρόμους των νοσοκομείων είναι αδύνατη. «Στο μηδέν δεν θα πάμε ποτέ. Αλλά στο μείον 80% έως 90% θα πάμε. Και νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα εάν κερδηθεί. Και εκτιμώ ότι θα κερδηθεί».

    Όσον αφορά τα 60 περιστατικά με ράντζα που σημειώθηκαν κατά τη χθεσινή εφημερία του Ερυθρού Σταυρού ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως είναι θέμα νοοτροπίας του κόσμου: «Να προβάλλουμε τα μικρά περιφερειακά νοσοκομεία, τι τμήματα πλήρως εξοπλισμένα έχουν για να το μάθει ο κόσμος και να πηγαίνει. Κακά τα ψέματα. Χθες που ο Ερυθρός Σταυρός έβγαλε ράντζα, τα περιφερειακά νοσοκομεία που τον υποστήριζαν είχαν κενά κρεβάτια. Γιατί ο Ερυθρός είναι ελκυστικό νοσοκομείο, για χίλιους λόγους. Λόγω ιστορίας, λόγω αξίας, λόγω θέσης. Το ξέρει ο κόσμος».

    Επίσης ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι το νέο σύστημα για τις εφημερίες αντιμετωπίστηκε με σχετικό σκεπτικισμό από την πλευρά των γιατρών. Στο στόχαστρο του κ. Κακλαμάνη μπήκαν οι πελατειακές σχέσεις των γιατρών, τα φακελάκια και οι μεγάλες λίστες αναμονής στα χειρουργεία.

    [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΕΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2005 (20:59 UTC+2)

    «Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει πλέον για τις μετεγγραφές φοιτητών στα Πανεπιστήμια και τα Ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα, ισχύουν και εφαρμόζονται κανόνες απόλυτης διαφάνειας, ισονομίας και ίσων ευκαιριών για ολόκληρο τον ελληνικό λαό», επισημαίνει -μεταξύ άλλων- σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Παιδείας, με αφορμή σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» με τίτλο «Έμφραγμα σε ΑΕΙ ΤΕΙ λόγω μαζικών μετεγγραφών».

    Ολόκληρη η ανακοίνωση-απάντηση του υπουργείου Παιδείας έχει ως εξής:

    «Στο δημοσίευμα γίνονται ανόμοιες συγκρίσεις στοιχείων με προφανή στόχο να υποστηριχθούν τα περί «εμφράγματος σε ΑΕΙ και ΤΕΙ», καθώς όπως όλοι γνωρίζουν, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα σε όλα τα Τμήματα των Πανεπιστημίων η διαδικασία έγκρισης των μετεγγραφών. Ιδιαίτερα δε στα ΤΕΙ όπου υπήρχε και υπάρχει η δυνατότητα έγκρισης αιτήσεων μετεγγραφών και στο Β' εξάμηνο, η σύγκριση στοιχείων μεταξύ του αριθμού των περυσινών και φετινών μετεγγραφών, είναι κάτι παραπάνω από αδύνατη. Ωστόσο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Παιδείας από κάποια Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, όχι μόνο δεν παρατηρείται αύξηση του αριθμού των μετεγγραφών, αλλά αντίθετα η τάση είναι πτωτική σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

    »Για παράδειγμα αναφέρουμε την Νομική Αθηνών όπου πέρυσι εξαιτίας του τότε ισχύοντος ασαφούς και αορίστου νομοθετικού πλαισίου, εγκρίθηκαν 175 μετεγγραφές, ενώ φέτος με την ισχύ του νέου Νόμου ο αριθμός αυτός μειώθηκε στις 115.

    »Σε ό,τι αφορά στα προσωρινά στοιχεία των ΤΕΙ, όπως είναι για παράδειγμα το ΤΕΙ Πειραιά, στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων πέρυσι για τους ίδιους ακριβώς λόγους πραγματοποιήθηκαν 220 μετεγγραφές, ενώ φέτος στο Α' εξάμηνο το σύνολο των μετεγγραφομένων δεν υπερβαίνει τους 60. Το ίδιο ισχύει και στο Τμήμα Λογιστικής του ΤΕΙ Πειραιά, όπου πέρυσι, για τους ίδιους λόγους, ο αριθμός των μετεγγραφομένων έφτασε τους 432, ενώ φέτος για το Α΄ εξάμηνο έχουν εγκριθεί 164 μετεγγραφές. Στην υποθετική περίπτωση όπου ο αριθμός των μετεγγραφομένων στο Β΄ εξάμηνο στα δύο ανωτέρω τμήματα είναι ο ίδιος ακριβώς με τον αριθμό των μετεγγραφομένων του Α΄ εξαμήνου, τότε το σύνολο των μετεγγραφών για φέτος για μεν το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων θα φτάσει τους 120, για δε το Τμήμα Λογιστικής τους 428. Δηλαδή θα είναι μειωμένος κατά 100 και κατά 104 σπουδαστές αντίστοιχα, σε κάθε τμήμα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

    »Τέλος, για την έγκυρη ενημέρωση του ελληνικού λαού, επισημαίνουμε ότι ο αριθμός των μετεγγραφών στο ΤΕΙ Πειραιά πέρυσι, εξαιτίας ακριβώς του ασαφούς Νομοθετικού Πλαισίου που ίσχυε, έφτασε τους 1.283 και όχι τους 600 όπως ανακριβώς αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας.

    »Είναι σαφές ότι με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει πλέον για τις μετεγγραφές φοιτητών στα Πανεπιστήμια και τα Ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα, ισχύουν και εφαρμόζονται κανόνες απόλυτης διαφάνειας, ισονομίας και ίσων ευκαιριών για ολόκληρο των ελληνικό λαό, ενώ παράλληλα, στηρίζονται και ενισχύονται οι φοιτητές και οι σπουδαστές, αλλά και οι οικογένειές τους που έχουν πραγματική ανάγκη από την κοινωνική ευαισθησία και την μέριμνα της Πολιτείας», καταλήγει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Παιδείας.

    [06] Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ Η.Π.Α ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2005 (20:53 UTC+2)

    Εθιμοτυπική επίσκεψη θα πραγματοποιήσει ο νέος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Τσαρλς Ρις, στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, αύριο (Πέμπτη) και ώρα 13:45.                                 

    Ο Αμερικανός πρέσβης θα συνοδεύεται από τη Γενική Πρόξενο των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη κ. Πάππας και την Υπεύθυνη Πρωτοκόλλου κ. Ρέγκου και θα έχει ημίωρη συνάντηση με το Νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη. 

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2005 (20:51 UTC+2)

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, θα συναντηθεί αύριο και ώρα 12.00 με το νέο πρέσβη της Βρετανίας, Σάιμον Γκας, ενώ στις 12.30 θα συναντηθεί με το νέο πρέσβη της Τουρκίας, Tαχσίν Ντουρτσούογλου.

    [08] ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

    Βρυξέλλες, 26 Ιανουαρίου 2005 (20:47 UTC+2)

    Πλήρης ήταν η αποδοχή της πρότασης Τρακατέλλη σχετικά με την εφαρμογή μηχανισμού πολιτικής προστασίας στην Μεσόγειο από τα μέλη του προεδρείου και της επιτροπής της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΕΜΚΣ), που συνεδρίασε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντώνης Τρακατέλλης, παρουσίασε την πρότασή του, η οποία έτυχε της υποστήριξης όλων των παρισταμένων κατά τη συνεδρία του προεδρείου της ΕΜΚΣ και συγκεκριμένα των Αχμέτ Φατί Σορούρ, προέδρου της Αιγυπτιακής Συνέλευσης και προεδρεύοντα της ΕΜΚΣ, Γιοσέ Μπορέλ, προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Σωτήρη Χατζηγάκη Α' Αντιπροέδρου της Ελληνικής Βουλής που αναπλήρωνε την Πρόεδρο Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα.

    Στην συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων, Ασφάλειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ακολούθησε το απόγευμα της ίδιας ημέρας, υπό την προεδρία της Τόκια Σαίφι, ο κ. Τρακατέλλης ανέπτυξε εκτενώς την πρότασή του για θεσμοθέτηση μηχανισμού πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στον ευρωμεσογειακό χώρο. Συγκεκριμένα, ζήτησε να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των 35 μελών της Ευρωμεσογειακής Συνέλευσης στον τομέα της πολιτικής προστασίας και να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης. Επισήμανε, ότι ένας τέτοιος μηχανισμός υπάρχει ήδη από το 2001 σε επίπεδο ΕΕ (απόφαση του Συμβουλίου 2001/792) και ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη - με τις κατάλληλες προσαρμογές - ανάλογου μηχανισμού, στην Μεσόγειο. Αυτός ο μηχανισμός προσαρμοσμένος στις γεωγραφικές, κλιματικές και πολιτικές ιδιαιτερότητες των κρατών που θα συμμετάσχουν θα καλύψει ανάγκες σε περιπτώσεις καταστροφών από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς ακόμα και από τσουνάμι της Μεσογείου και θα αναλάβει πρωτοβουλίες που θα αφορούν την πρόληψη, την ετοιμότητα αντιμετώπισης καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης και την πληροφόρηση της κοινής γνώμης.

    Ο κ. Τρακατέλλης τόνισε ότι αυτό που είναι αναγκαίο τώρα είναι η πολιτική βούληση ώστε πραγματικά η δράση της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης να γίνει ορατή στους πολίτες των χωρών που συμμετέχουν. Η πρόταση Τρακατέλλη, υποστηρίχθηκε τόσο από την εκπρόσωπο της Κομισιόν όσο και από την Λουίζα Μοργκαντίνι, πρόεδρο της επιτροπής Ανάπτυξης (Ενωτική Αριστερά/Ιταλία), τον Φιλίπ Μοριγιόν (Φιλελεύθεροι/Γαλλία), τον κ. Χατζηγάκη καθώς και από άλλους εκπροσώπους (Πορτογαλία, Τουρκία). Η εν λόγω επιτροπή αποφάσισε να εξετάσει την πρόταση Τρακατέλλη στην ολομέλεια της ΕΜΚΣ που θα γίνει στο Κάιρο, στις 12-15 Μαρτίου 2005, όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

    Να σημειωθεί ότι η ανταπόκριση που δόθηκε από τις Βρυξέλλες και μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ/ΝΕΤ παρέλειψε να αναφέρει ότι η πρόταση τέθηκε από τον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ. Τρακατέλλη και ότι υποστηρίχθηκε μεταξύ άλλων και από τον Σ. Χατζηγάκη, ενώ υπήρξε ευρωπαϊκή ανταπόκριση και προβολή της πρότασης Τρακατέλλη από τα ΜΜΕ.

    [09] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ - ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2005 (20:46 UTC+2)

    Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη, είχε σήμερα η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, προκειμένου να διασφαλίσουν τη σωστή εκτέλεση του προϋπολογισμού στον κρίσιμο τομέα της Παιδείας.

    Μετά τη συνάντηση, η κ. Γιαννάκου δήλωσε τα εξής:

    «Είχαμε μια συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών και με όλη την ομάδα, που ασχολείται με τα ζητήματα που έχουν σχέση με το υπουργείο Παιδείας, για τον οικονομικό προγραμματισμό της χρονιάς, ώστε να εκτελεστεί σωστά ο προϋπολογισμός και για διάφορα ειδικότερα θέματα που συνδέουν τα δύο υπουργεία. Με πλήρη επίγνωση από το υπουργείο Παιδείας ότι ο σχεδιασμός γίνεται πάντα μέσω του προϋπολογισμού, προσπαθούμε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα», είπε η υπουργός Παιδείας.

    Από την πλευρά του ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι «το ζήτημα της Παιδείας είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα της πολιτικής, όχι μόνο της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και της εθνικής πολιτικής. Στα πλαίσια της καλύτερης υλοποίησης του προγραμματισμού του υπουργείου Παιδείας -όπως γνωρίζετε έχει ξεκινήσει και ο εθνικός διάλογος για την Παιδεία και αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα η Παιδεία για την κυβέρνηση- είχαμε συνεργασία με την υπουργό Παιδείας. Και θα συνεχίσουμε να έχουμε συνεργασία καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, ώστε να εξασφαλίσουμε και την εκτέλεση του προϋπολογισμού αλλά και την υλοποίηση όλων των πρωτοποριακών δράσεων που έχει αναλάβει το υπουργείο Παιδείας για να έχουμε μια πολύ καλύτερη ποιότητα Παιδείας στη χώρα μας. Κάτι που είναι απαραίτητο και για την οικονομική αλλά και για την κοινωνική ανάπτυξη της χώρας», επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

    Στη συνάντηση μετείχαν επίσης οι υφυπουργοί Παιδείας, Σπύρος Ταλιαδούρος, και Οικονομικών, Πέτρος Δούκας, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Ανδρέας Καραμάνος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    [10] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΟΣΕΠ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2005 (20:31 UTC+2)

    Την ερχόμενη Παρασκευή (28/1/2005), πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη η Σύνοδος των Υπουργών Μεταφορών των χωρών του ΟΣΕΠ (Οικονομική Συνεργασία Ευξείνου Πόντου), την οποία διοργανώνει η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα του ΟΣΕΠ έως τον προσεχή Απρίλιο του 2005.

    Αξιοσημείωτο είναι το υψηλό ποσοστό συμμετοχής υπουργών Μεταφορών από τις χώρες της Βαλκανικής και του Ευξείνου Πόντου (7 υπουργοί), καθώς και η συμμετοχή εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Βασικό θέμα της συνάντησης είναι οι επεκτάσεις των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου και της Μαύρης θάλασσας, θέμα που συζητείται και στο πλαίσιο της ΕΕ, πάνω στο οποίο οι υπουργοί πρόκειται να υιοθετήσουν κοινή δήλωση. Επίσης, θα συζητηθεί η επέκταση των θαλασσίων διαδρόμων στην εν λόγω περιοχή για την προώθηση των συνδυασμένων μεταφορών στην ευρύτερη περιοχή.

    Της υπουργικής συνάντησης θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου στις 13.30, όπου ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης, θα παρουσιάσει ως προεδρεύων της συνάντησης, τα αποτελέσματα της Υπουργικής Συνόδου.

    Οι χώρες που συμμετέχουν στον ΟΣΕΠ είναι: Τουρκία, Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Μολδαβία, Σερβία Μαυροβούνιο, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία και Ελλάδα.

    [11] ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΕΙΣΕΤ

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2005 (20:21 UTC+2)

    Συγκροτήθηκε σήμερα σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο του ο Συνδέσμου Εισηγμένων Εταιρειών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΕΙΣΕΤ), το οποίο προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της 20ης Ιανουαρίου 2005.

    Η θητεία του νέου Δ.Σ., το οποίο απαρτίζεται από εκπροσώπους εταιρειών διαφόρων κλάδων της οικονομίας, είναι διετής και η σύνθεσή του έχει ως εξής:

    -Πρόεδρος: Ειρήνη Αθανασιάδου (Η Ναυτεμπορική- Π.Αθανασιάδης & Σία ΑΕ)

    -Αντιπρόεδρος: Γεώργιος Κούμπας (Κούμπας ΑΕ Συμμετοχών)

    -Αντιπρόεδρος: Ιωάννης Κρητικός (Attica ΑΕ Συμμετοχών)

    -Αντιπρόεδρος: Γεώργιος Σταματίου (Ιασώ ΑΕ)

    -Αντιπρόεδρος: Γεώργιος Στέγγος (Τεχνική Ολυμπιακή ΑΕ)

    -Γεν. Γραμματέας: Κωνσταντίνος Καστάνης (Elvan ΑΒΕΕ)

    -Ταμίας: Ευαγγελία Κοφινά (ΕΥΔΑΠ ΑΕ)

    -Μέλος: Νικόλαος Γιαννής (ΟΛΠ ΑΕ)

    -Μέλος: Νικόλαος Μανιατάκης (Τράπεζα Αττικής)

    -Μέλος: Χριστίνα Σακελλαρίδη (Interinvest ΑΕΕΧ)

    -Μέλος: Κωνσταντίνος Χατζάκης (Profile ΑΕΒΕ).

    [12] ΒΕΘ: ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2005 (19:53 UTC+2)

    Την ικανοποίηση του βιοτεχνικού κόσμου της Θεσσαλονίκης για τις βελτιώσεις, και απλοποιήσεις που περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, εκφράζει με ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρός του Σωτήριος Μαγόπουλος το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).

    Σύμφωνα με τον κ. Μαγόπουλο, στο νέο νομοσχέδιο υιοθετούνται πολλές από τις προτάσεις πού είχε καταθέσει στο αρμόδιο υπουργείο το ΒΕΘ με γνώμονα τις δυσκολίες πού αντιμετωπίζουν οι Μ.Μ.Ε. της χώρας στο έντονα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.

    Μέσω των νέων τροποποιήσεων και βελτιώσεων- τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ- επιχειρείται ουσιαστική παρέμβαση στο ισχύον καθεστώς, με κύριους στόχους την πάταξη της γραφειοκρατίας, τη μείωση του χρόνου και του κόστους αδειοδότησης, καθώς και την τόνωση της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

    Η μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την έκδοση της άδειας εγκατάστασης, η αύξηση του ορίου της ισχύος του μηχανολογικού εξοπλισμού των επαγγελματικών εργαστηρίων σε 22KW, η πλήρης απαλλαγή από την αδειοδότηση των πολύ μικρών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, η κατάργηση της διπλής αδειοδότησης μεταποιητικών επιχειρήσεων Υγειονομικού ενδιαφέροντος, η μεταβίβαση μιας επιχείρησης μαζί με την άδεια λειτουργίας στο νέο φορέα, κρίνονται ως θετικές παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα.

    «Αισιοδοξούμε ότι τα πολύχρονα και πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις θα βρουν διέξοδο λύσης στις αναδιοργανωμένες υπηρεσίες των αρμοδίων Φορέων θα απαιτήσουμε όμως την αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων από την πλευρά τους και θα παρακολουθούμε από πολύ κοντά την υλοποίηση και εφαρμογή του», καταλήγει ο κ. Μαγόπουλος.

    [13] ΣΤΗΝ ALPHA BANK TO 89% ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ JUBANKA

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2005 (19:23 UTC+2)

    Ποσοστό 88,64% της σερβικής τράπεζας Jubanka a.d. Βελιγραδίου απέκτησε η Alpha Bank, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για επέκταση των εργασιών της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Ειδικότερα, η Alpha Bank καταβάλει τίμημα 152 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 936.182 μετοχών της Jubanka από τη Σερβική Κυβέρνηση και την Jugobanka, που κατέχουν ποσοστά 82,69% και 5,95% του μετοχικού κεφαλαίου της Jubanka αντίστοιχα.

    Επίσης, η Αlpha Bank θα υποβάλει μέχρι τον Ιούνιο του 2005 πρόταση εξαγοράς του υπολειπόμενου ποσοστού 11,36%, που βρίσκεται στην κατοχή 1.685 μετόχων μειοψηφίας, με όρους ισοδύναμους προς αυτούς που συνομολογήθηκαν με τους δύο κύριους μετόχους. H συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση της λήψεως των κατά νόμο προβλεπόμενων εγκρίσεων.

    Η απόκτηση της Jubanka εκτιμάται ότι θα εδραιώσει την παρουσία της Alpha Bank στη Σερβία, προσθέτοντας 90 Καταστήματα στο δυναμικό της και 286.000 ιδιώτες και 30.000 επιχειρήσεις στο πελατολόγιό της.

    Η Σερβία, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, αποτελεί μία σημαντική αγορά για την Alpha Bank, με βάση τις προοπτικές αναπτύξεώς της τόσο στους ιδιώτες όσο και στις επιχειρήσεις, αλλά και στις εργασίες με το δημόσιο τομέα. Πρόθεση της Alpha Bank είναι να αξιοποιήσει τις προοπτικές αυτές, αναπτύσσοντας μία πολιτική βασισμένη στις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης αγοράς και παράλληλα προσφέροντας νέα πρωτοποριακά χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες. Στο αναπτυξιακό αυτό πλαίσιο, η Alpha Bank, για τα τρία πρώτα χρόνια θα διατηρήσει το μέσο απασχολούμενο δυναμικό της Jubanka στα επίπεδα του τέλους Ιουνίου 2004.

    [14] ΕΚΑΓΕΜ: ΑΝΑΓΚΗ ΕΚΜΗΧΑΝΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ - ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2005 (18:41 UTC+2)

    Στην ανάγκη εκμηχάνισης της ελληνικής κτηνοτροφίας -πτηνοτροφίας, μέσα από το Γ' και το Δ' ΚΠΣ, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων (ΕΚΑΓΕΜ), Στέργιος Πέτκος, στο πλαίσιο σημερινής συνέντευξης τύπου για την 4η Διεθνή Έκθεση Zootechnia.

    Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Πέτκος αναφέρθηκε και στην

    εξαγωγική προοπτική του κλάδου, η οποία ενώ σήμερα ανέρχεται στο 10% της παραγωγής, ο στόχος που έχει τεθεί είναι να αυξηθεί αυτό το ποσοστό στο 20% την επόμενη τριετία.

    Μάλιστα, για την αύξηση των εξαγωγών του κλάδου, η Ένωση προχώρησε και σε σχετική έρευνα, η οποία και διεξήχθη σε πέντε χώρες, οι οποίες είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ουκρανία.

    Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων (ΕΚΑΓΕΜ), υπογράμμισε και τη στήριξη της ένωσης στα αιτήματα των βαμβακοπαραγωγών, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε καθώς μερίδα από αυτούς δεν τήρησε τους κανονισμούς της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε και την πεποίθηση ότι η πολιτεία θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της το θέμα των βαμβακοπαραγωγών και να δώσει μια οριστική λύση, ξεκινώντας πρώτα από την δημιουργία του εθνικού κτηματολογίου.

    Ο κ. Πέτκος επισήμανε μάλιστα ότι η ΕΚΑΓΕΜ είναι σε επαφή με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας, τα ΤΕΙ και ΑΕΙ για συνεργασία ως προς την τεχνική υποστήριξη από μέρους των εκπαιδευτικών φορέων και ταυτόχρονα γίνεται η πρακτική εξάσκηση, αλλά και η πτυχιακή εργασία των φοιτητών στα γεωργικά μηχανήματα.

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (ΣΕΒΙΖ), Αργύρης Σίσκος, αναφέρθηκε στον πολυκερματισμό και τη μεγάλη διασπορά του κλάδου, γεγονός στο οποίο, όπως τόνισε, οφείλονται τα προβλήματα, η μη ανταγωνιστικότητά του και εν τέλει η αδυναμία βιωσιμότητας πολλών επιχειρήσεων.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), Ιωάννης Χίγκας, χαρακτήρισε την έκθεση αναβαθμισμένη, ικανή να συμβάλλει και αυτή, σε ό,τι την αφορά, στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κτηνοτροφίας. Ο χαμηλός βαθμός εκμηχάνισης του κλάδου, έχει ως αποτέλεσμα, τόνισε, την παραγωγή προϊόντων υψηλού κόστους και άρα μη ανταγωνιστικών.

    Ο κ. Χίγκας υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν ξανά οι μεγάλες καθυστερήσεις στα κοινοτικά προγράμματα, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση της ελληνικής παραγωγής, οριακή.

    Τέλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρίας, καθηγητής του ΑΠΘ, Ιωάννης Χατζημηνάογλου, εξήρε το ρόλο της ZOOTECHNIA για την αναβάθμιση και εξωστρέφεια της ελληνικής παραγωγής, καθώς και τη συμβολή της στην εξασφάλιση της επαφής του καταναλωτικού κοινού με τη ζωϊκή παραγωγή, την οποία η ζωή και οι ρυθμοί των μεγάλων πόλεων αποτρέπει.

    [15] ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Άγκυρα, 26 Ιανουαρίου 2005 (20:36 UTC+2)

    Πέντε βασικά ζητήματα αναμένεται να επηρεάσουν βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα την οικονομία της Τουρκίας.

    Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της Referans, τα σημεία αυτά είναι ο κίνδυνος μιας αμερικανικής επιχείρησης εναντίον του Ιράν, η Κύπρος με το Βόρειο Ιράκ, η πιθανότητα αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι δυσκολίες που παρουσιάζει η πώληση από κοινού της εταιρείας πετροχημικών (Petkim) και των διυλιστηρίων (Tόpraώ) και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τον υπερβολικό εξωτερικό δανεισμό.

    Ο προβληματισμός του αναλυτή της Referans για το δεύτερο και το τρίτο σημείο έχει ως εξής:

    «Ερώτηση 2: Ποιο είναι το μεγαλύτερο ρίσκο βραχυπρόθεσμα για την Τουρκία;

    Η Κύπρος και το Βόρειο ΙράκΟι ανακοινώσεις που έγιναν από τις Η.Π.Α. είναι προς την κατεύθυνση του να αναγνωρίσει τάχιστα η Τουρκία τους Ελληνοκύπριους ως Κύπρο. Αν στην εξίσωση αυτή προσθέσετε και την επιθυμία της Τουρκίας να μεταφέρει το Κυπριακό υπό την αιγίδα των Η.Ε., την πραγματικότητα του γεγονότος ότι και το Βόρειο Ιράκ οδεύει αναγκαστικά υπό την ίδια αιγίδα, τη συμμετοχή του κόμματος PKK (και μάλιστα με δύο κόμματα ταυτόχρονα) στις εκλογές του Ιράκ, καθώς και το ότι ψηφίζεται και στο εσωτερικό της Τουρκίας, μπορείτε πιο εύκολα να αντιληφθείτε τη δυναμική [που αναπτύσσεται]

    Ερώτηση 3: Είναι δυνατόν η κυβέρνηση του AKP, η οποία με το 25% των ψήφων κέρδισε το δικαίωμα να εκπροσωπεί περίπου το 70%, να βάλει την υπογραφή, με την οποία θα αναγνωρίζει τους Ελληνοκυπρίους ως Κύπρο;

    Είναι δυνατόν, ωστόσο μια τέτοια υπογραφή θα προκαλέσει μεσοπρόθεσμα από την άποψη των πολιτικών δυναμικών [που θα αναπτυχθούν] πολύ μεγάλα προβλήματαΑξιολογώντας την διακινδύνευση, θα ήταν χρήσιμο να επιστήσουμε την προσοχή στο γεγονός ότι η κατάσταση αυτή που βραχυπρόθεσμα μπορεί να έχει θετική επίδραση, μεσοπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει ''χάος''»

    [16] ΥΠΟΘΕΣΗ "ΡΑΣΤΑΝΣΚΙ ΛΟΖΙΑ": ΟΧΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΜΝΗΣΤΙΑ

    Σκόπια, 26 Ιανουαρίου 2005 (20:33 UTC+2)

    Την ανησυχία της για την πρόταση του VMRO του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι για αμνήστευση των κατηγορουμένων για την υπόθεση «Ραστάνσκι Λόζια» εκφράζει με ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία.

    Σημειώνεται ότι η υπόθεση αφορά στη δολοφονία το Μάρτιο του 2002 στο χωριό Ραστάνσκι Λόζια έξω από την πόλη των Σκοπίων, επτά Ασιατών λαθρομεταναστών (6 Πακιστανοί και 1 Ινδός) οι οποίοι είχαν παρουσιαστεί από τις τότε δυνάμεις ασφαλείας και τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, επί κυβέρνησης VMRO-DPMNE, Λιούμπε Μπόσκοφσκι ως μουτζαχεντίν και η όλη "επιχείρηση" ως "αντιτρομοκρατική επιτυχία" της ΠΓΔΜ.

    Στην ανακοίνωση τονίζεται μεταξύ άλλων ότι η Διεθνής Αμνηστία τάσσεται κατά της αμνήστευσης των κατηγορουμένων και εκδηλώνεται η ανησυχία της διεθνούς οργάνωσης για την πρόταση αυτή που υπεβλήθη στη Βουλή, τον χαρακτήρα της οποίας χαρακτηρίζει μάλιστα «πολιτικό».

    Όπως, μάλιστα, σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία, στόχος αυτής της πρότασης είναι η απαλλαγή μελών της προηγούμενης κυβέρνησης και των δυνάμεων ασφαλείας από τις κατηγορίες.

    Η Διεθνής Αμνηστία έχει ανακοινώσει τη θέση της αυτή σε όλους τους βουλευτές της ΠΓΔΜ.

    [17] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ "ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ" ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

    Άγκυρα, 26 Ιανουαρίου 2005 (20:29 UTC+2)

    Στην ανανέωση του «κόκκινου καταλόγου», του καταλόγου από τις οποίες δεν αγοράζει όπλα, προχωρεί η Τουρκία.

    Όπως αναφέρει σε σημερινό του άρθρο ο διπλωματικός συντάκτης της Milliyet, Ουτκού Τσκίροζερ, το τουρκικό ΥΠΕΞ ζήτησε τη γνώμη του Γενικού Επιτελείου στο πλαίσιο των εργασιών που γίνονται για την ανανέωση του «κόκκινου καταλόγου». Στις πρώτες θέσεις του εν λόγω καταλόγου, στον οποίο υπήρχαν οι χώρες οι οποίες δεν πωλούσαν όπλα στην Τουρκία ειδικά κατά την περίοδο του αγώνα της εναντίον του ΡΚΚ, συμπεριλαμβάνονται η Ελβετία, η Αυστρία και η Νότια Αφρική.

    Ο «κόκκινος κατάλογος» ήρθε στην επικαιρότητα κατά τη Σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας η οποία πραγματοποιήθηκε, στις 19 Ιανουαρίου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Ερντογάν. Στη συγκεκριμένη Σύνοδο, κατά την οποία ελήφθη απόφαση για την ανανέωση της κατακύρωσης παραγωγής 50 επιθετικών ελικοπτέρων για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, ο πρωθυπουργός Ερντογάν έθεσε το ερώτημα γιατί στο συγκεκριμένο κατάλογο, για την αγορά, συμπεριλαμβάνεται η Νότια Αφρική.

    Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Οζκιόκ, απαντώντας στον πρωθυπουργό Ερντογάν τού είπε ότι ο πρώην ηγέτης της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, δεν είχε δεχθεί να παραλάβει το μεγαλύτερο βραβείο της Τουρκίας που αποφασίσθηκε να του απονεμηθεί, το Βραβείο Ατατούρκ, το 1992, λόγω των «εφαρμογών περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία» και ότι αυτή είναι μία από τις σημαντικές αιτίες για το γεγονός ότι η εν λόγω χώρα συμπεριλαμβάνεται στον «κόκκινο κατάλογο».

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός, αφού σημείωσε ότι πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσημες επισκέψεις στις αφρικανικές χώρες, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Νότια Αφρική, τόνισε: «Όταν μεταβώ, θα καταλάβουμε εάν στην στάση τους υπάρχει ή όχι κάποια διαφορά». Κατά αυτόν τον τρόπο, γράφει η Milliyet, ο πρωθυπουργός Ερντογάν έδωσε το μήνυμα πως ενδέχεται η Νότια Αφρική να αφαιρεθεί από τον «κόκκινο κατάλογο».

    Σύμφωνα, εξάλλου, με τις ίδιες πληροφορίες, εκτός του «κόκκινου καταλόγου», αλλαγές θα γίνουν και στον «κίτρινο κατάλογο», ο οποίος υποδεικνύει τις χώρες από τις οποίες γίνεται «ελεγχόμενη» αγορά όπλων. Στην πρώτη θέση του «κίτρινου καταλόγου» συμπεριλαμβάνονται η Γερμανία και η Νορβηγία.

    Κατά την ανανέωση του «κόκκινου» και του «κίτρινου» καταλόγου αναμένεται να ληφθεί υπ' όψιν το χρονοδιάγραμμα της Ε.Ε.

    [18] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΕΔΑΔ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΞΑΝΘΗΣ"

    Άγκυρα, 26 Ιανουαρίου 2005 (20:20 UTC+2)

    Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) προτίθενται να προσφύγουν οι ιθύνοντες της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να επικυρώσει την απαγόρευση της λειτουργίας της.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, την πρόθεση αυτή ανακοίνωσαν ο πρόεδρος της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», Τσετίν Μαντατζί και ο δικηγόρος Ορχάν Χατζιϊμπραχίμ, από το Λονδίνο όπου παρευρίσκονται με την ευκαιρία των εκδηλώσεων της 15ης επετείου της ίδρυσης του «Συνδέσμου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης», στη Βρετανία.

    Όπως χαρακτηριστικά είπαν, «με την τελική απόφαση θα καταδειχθεί κατά πόσο η Ελλάδα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο».

    Σημειώνεται ότι η απαγόρευση της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» αποφασίστηκε λόγω του όρου «τουρκικής» που φέρει στην επωνυμία της.

    [19] ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΠΑΣΜΠΟΥΓ - ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΑΝΙΤ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Άγκυρα, 26 Ιανουαρίου 2005 (20:00 UTC+2)

    Τη θέση ότι οι δηλώσεις του Αρχηγού Χερσαίων Δυνάμεων της Τουρκίας, στρατηγού Μπουγιούκανιτ, αποτελούν διατύπωση της κοινής άποψης του τουρκικού Κράτους για το Κυπριακό διατύπωσε ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Ιλκέρ Μπάσμπουγ.

    «Εάν δούμε το Κυπριακό ως εμπόδιο το οποίο ορθώνεται μπροστά στην Τουρκία, αυτό θα εμποδίσει την εξεύρεση λύσης προς την κατεύθυνση των επιδιώξεων της Τουρκίας», σημείωσε ο στρατηγός Μπάσμπουγ και πρόσθεσε:

    «Η Τουρκία και η ''ΤΔΒΚ'' εξέφρασαν την ειλικρινή βούλησή τους στις 24 Απριλίου 2004 και έκφανση αυτής της βούλησης είναι το δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη εκείνη την ημερομηνία στην ''ΤΔΒΚ''. Έτσι πρέπει να ερμηνεύσουμε και πρέπει να εξηγήσουμε τα αποτελέσματα του εν λόγω δημοψηφίσματος, το οποίο κατέδειξε ότι αυτός που δεν επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού δεν είναι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι.

    »Επιπρόσθετα, το δημοψήφισμα κατέδειξε ότι στο νησί ενυπάρχουν δύο ξεχωριστοί ίσοι '''λαοί'' και ότι ο ένας απ' αυτούς δεν μπορεί να εκπροσωπεί τον άλλον, κάτι που άλλωστε διαφαίνεται στη μη εγκριθείσα έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ην. Εθνών.

    »Μία δίκαιη λύση μπορεί να επιτευχθεί με διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους δύο αυτούς ''λαούς''.

    »Η Τουρκία και η ''ΤΔΒΚ'' κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη λύσης μέχρι τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων και μετά από το σημείο αυτό θα αποτελούσε μεγάλη αδικία να ζητηθούν κινήσεις καλής θέλησης και χειρονομίες από την Τουρκία.

    »Ακόμη και η σκέψη να αποσυρθεί έστω και αριθμός Τούρκων στρατιωτών από την Κύπρο, θα αποτελούσε αδικία».

    [20] ΚΥΠΕΛΛΟ: ΑΡΗΣ - ΕΘΝΙΚΟΣ 2-1

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2005 (20:43 UTC+2)

    Ηθελε τη νίκη και τελικά έστω και δύσκολα την πήρε. Ο Αρης κατάφερε στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης στο «Κλεάνθης Βικελίδης» να κερδίσει με 2-1 τον Εθνικό. Ετσι θα έχει τον πρώτο λόγο στον επαναληπτικό αγώνα που θα γίνει στον Περαιά.

    Από την αρχή οι δύο ομάδες μπήκαν δυνατά και προσπάθησαν να πετύχουν κάποιο τέρμα. Στο 3' ο Λαζανάς μετά από όμορφη προσπάθεια έστειλε την μπάλα στα δίκτυα κάνοντας το 1-0, ενώ έξι λεπτά αργότερα ο Τζήμας με κεφαλιά ισοφάρισε. Οι γηπεδούχοι έχασαν κλασική ευκαιρία για γκολ στο 45' όταν η μπάλα από το σουτ του Μουράφσκι χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Παγούδη. Το τελικό 2-1 διαμορφώθηκε στο 79' όταν ο νεοαποκτηθείς Κουεμάχα με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίκτυα.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Καμινάρης. Κίτρινες κάρτες αντίκρισαν οι Σανχούρχο, Λαζανάς και Γκι.

    ΑΡΗΣ: Πουρλιοτόπουλος, Καλλιμάνης, Κολτσίδας (60` Κουεμάχα), Γόγολος, Νάιντος, Κάπος (46` Μαρκομιχάλης), Νεμπεγλέρας, Μουράφσκι, Σανχούρχο, Αμπελάς (66` Ινόγκι), Λαζανάς.

    ΕΘΝΙΚΟΣ: Παγούδης, Γκι, Τζήμας, Κούμπουλας, Μανιάτης, Ανδούλης, Κότσης (60` Κοντοδήμος), Κούλης (87` Ντε Σόουζα), Στρατάκης (70` Στρατής), Ντα Σίλβα, Καραμαλίκης.

    [21] Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2005 (20:25 UTC+2)

    Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, θα είναι αύριο ο κύριος ομιλητής στην ημερίδα που διοργανώνει το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η οποία θα γίνει στο ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL. Θέμα της ημερίδας είναι: «Ο Ελληνικός Αθλητισμός στην Μεταολυμπιακή Περίοδο: Καλύτερο Ποδόσφαιρο για όλους». Την ομιλία του κ. Ορφανού, που είναι προγραμματισμένη για τις 14:00, θα προλογίσει ο Βρετανός Πρέσβης Simon Gass.

    [22] ΒΟΛΕΣ ΤΣΟΥΡΕΚΑ ΚΑΤΑ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2005 (20:18 UTC+2)

    Βολές σε βάρος του Ευάγγελου Μυτιληναίου έριξε ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της ΠΑΕ Ηρακλή, Απόστολος Τσουρέκας. Αφορμή στάθηκε η αδιαφορία του πρώτου να συζητήσει μαζί του τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύλλογος.

    "Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια. Οδηγούμε μια ομάδα η οποία δεν είναι ακυβέρνητη, αλλά αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα", αναφέρει ο κ. Τσουρέκας και συνεχίζει: "Προσπαθούμε να βρούμε τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, αλλά δεν είναι εφικτό. Μέχρι πέρσι, εμφανιζόταν μεγαλομέτοχος στην ΠΑΕ ο κ. Μυτιληναίος, άσχετα από το ότι ασκούσε την προεδρία ο κ. Σπανουδάκης. Οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Όμως αν θέλουμε να αλλάξουμε τον Ηρακλή, τότε κάποιος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη. Το σίγουρο είναι ότι ο Ηρακλής δε θα χαθεί σε καμία περίπτωση. Θα βρει το δρόμο του".

    [23] ΠΗΡΕ ΚΕΦΑΛΙ Η ΚΑΒΑΛΑ ΣΤΗ Γ' ΕΘΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2005 (19:49 UTC+2)

    Η ΠΑΕ Θράκη κέρδισε σχετικά εύκολα με 2-0 τον Απόλλωνα Λάρισας στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής του 2ου ομίλου της Γ' Εθνικής. Σπουδαία εκτός έδρας νίκη πέτυχε η Καβάλα η οποία κέρδισε με 2-1 τον Πανδραμαϊκό. Επίσης ο Παύλος Μελάς κέρδισε με 3-1 στο Καλοχώρι τους Λύκους.

    Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι:

    ΠΑΕ Θράκη - Απόλλων Λάρισας 2-0

    Πανδραμαϊκός - Καβάλα 1-2

    Παναιτωλικός - Δόξα Δράμας 1-0

    Κοζάνη - Λαμία 3-0

    Βέροια - Αναγέννηση Αρτας 2-1

    Λύκοι - Παύλος Μελάς 1-3

    Αναγέννηση Καρδίτσας - ΑΕ Πτολεμαϊδας 1-1

    Η βαθμολογία: Καβάλα 29, ΠΑΣ Γιάννινα 28, ΠΑΕ Θράκη 27, Αναγέννηση Αρτας 25, Βέροια 25, Δόξα Δράμας 22, Αναγέννηση Καρδίτσας 22, Κοζάνη 20, Λαμία 20, Αγροτικός Αστέρας 19, Λύκοι 16, Πτολεμαϊδα 16, Παύλος Μελάς 15, Θερμαϊκός 14, Παναιτωλικός 14, Απόλλων Λάρισας 10, Πανδραμαϊκός 9.

    [24] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΟΡΦΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2005 (19:48 UTC+2)

    Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, που βρέθηκε και σήμερα κοντά στην Εθνική Ομάδα Χάντμπολ στον αγώνα της με την Αγκόλα, μετά τη λήξη του, έκανε την παρακάτω δήλωση:

    "Κάναμε ένα ακόμη βήμα με επιτυχία. Συγχαρητήρια στα παιδιά. Θέλει προσοχή στους επόμενους δύο αγώνες για να προκριθούμε στη δεύτερη φάση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος".

    Όσον αφορά την ερώτηση βουλευτών της αντιπολίτευσης σχετικά με το EURO 2012, ερωτηθείς ο κ. Ορφανός περιορίστηκε να πει:

    «Το ΠΑΣΟΚ, για μια ακόμη φορά, μία εθνική υπόθεση, θέλει να την κάνει κομματική».

    [25] Η ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΡΑΪΣ

    Ουάσινγκτον, 26 Ιανουαρίου 2005 (20:58 UTC+2)

    Η αμερικανική Γερουσία επικύρωσε σήμερα το διορισμό της Κοντολίζα Ράις στη θέση της υπουργού Εξωτερικών, επιτρέποντάς της να διαδεχθεί τον Κόλιν Πάουελ.

    Μολονότι ο διορισμός της ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία, 85 ψήφοι στους 100, τη Ράις καταψήφισε αριθμός ρεκόρ Γερουσιαστών, 13 Δημοκρατικοί, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

    [26] ΕΕ: ΤΟ ΙΡΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΟΥΡΑΝΙΟ

    Βρυξέλες, 26 Ιανουαρίου 2005 (20:38 UTC+2)

    Η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία δήλωσαν στο Ιράν ότι "δεν μπορεί να γίνει δεκτή" η διατήρηση από την Τεχεράνη του προγράμματός της εμπλουτισμού ουρανίου από τη στιγμή που αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο της ΕΕ, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Η κυβέρνηση της Τεχεράνης ανέστειλε προσωρινά το πρόγραμμά της εμπλουτισμού ουρανίου.

    [27] Ο ΜΠΟΥΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΙΡΑΚΙΝΟΥΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ

    Ουάσινγκτον, 26 Ιανουαρίου 2005 (20:24 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους κάλεσε όλους τους Ιρακινούς να ψηφίσουν στις εκλογές της Κυριακής και επισήμανε ότι η ψηφοφορία θα είναι μία "μεγάλη στιγμή" στην ιστορία του Ιράκ.

    Ο Μπους ζήτησε από τους Ιρακινούς να αψηφήσουν τους τρομοκράτες και τους αντάρτες ψηφίζοντας στις εκλογές παρά τις απειλές για επεισόδια, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press.

    Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την λύπη του για το δυστύχημα με το αμερικανικό ελικόπτερο στο Ιράκ που στοίχισε την ζωή σε πάνω από 30 στρατιώτες.

    [28] ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΖΑΡΚΑΟΥΙ

    Βαγδάτη, 26 Ιανουαρίου 2005 (19:46 UTC+2)

    Η οργάνωση του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι απείλησε τους Αμερικανούς και τις ιρακινές δυνάμεις και ζήτησε από τους Ιρακινούς να μην πλησιάσουν τα εκλογικά κέντρα, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    "Αλίμονο σε σας, αλίμονο σε σας Ιρακινοί, μην πλησιάσετε τα κέντρα των απίστων και της διαφθοράς. Σας έχουμε προειδοποιήσει", επισημαίνεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης που εμφανίστηκε σε ιστοσελίδα.

    [29] ΕΝΝΙΑ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΕΝΩΝ ΣΤΟ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ

    Λος Αντζελες, 26 Ιανουαρίου 2005 (19:35 UTC+2)

    Τουλάχιστον εννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν κατά τη σύγκρουση και τον εκτροχιασμό δύο αμαξοστοιχιών του προαστιακού σιδηρόδρομου σε προάστιο του Λος Αντζελες, μετέδωσε το SkyNews.

    Σύμφωνα με το CNN, στο εσωτερικό των βαγονιών που έχουν ανατραπεί, βρίσκονται παγιδευμένοι αρκετοί επιβάτες τους οποίους προσπαθούν να απεγκλωβίσουν μέλη των σωστικών συνεργείων.

    [30] ΕΚΘΕΣΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΙΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2005 (14:12 UTC+2)

    Έκθεση χαρακτικής με τίτλο «Έλληνες χαράκτες στον εικοστό αιώνα» παρουσιάζει στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, μέχρι τις 30 Ιανουαρίου, το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, σε συνεργασία με την Alpha Bank.

    Η έκθεση παρουσιάζει 116 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, που προέρχονται από τις συλλογές των δύο τραπεζών. Εκτός από τα χαρακτικά έργα, παρουσιάζονται επίσης εργαλεία χάραξης, χαρακτικές πλάκες, σχέδια και δοκίμια σχετικά με την τέχνη της χαρακτικής.

    Μέσα από τα έργα της έκθεσης, γίνεται αναφορά στην ιστορία της νεοελληνικής χαρακτικής από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύονται οι τάσεις οι οποίες διαπέρασαν τα έργα των καλλιτεχνών επέλεξαν τη χαρακτική ως τρόπο έκφρασης.

    Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό, τις ώρες 10:00-14:00 και 18:00-21:00.

    [31] ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Κ.Ο.Θ. ΣΤΟ ΑΠΘ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2005 (14:02 UTC+2)

    Μια πρωτότυπη μουσική εκδήλωση που θα συνδυάζει την κλασική μουσική με την πεζογραφία και την ποίηση, με τίτλο «Μούσα παιδευτική», διοργανώνει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη λέσχη εκπαιδευτικού σχεδιασμού «Ηδίπολις», στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ., αύριο Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, στις 21:00.

    Εκπρόσωποι του θεάτρου και της λογοτεχνίας θα αποδώσουν ποίηση και πεζογραφία, ενώ η Κ.Ο.Θ. θα συνοδέψει μουσικά την αφήγηση, ερμηνεύοντας αποσπάσματα διάσημων μουσικών έργων.

    Μαέστρος της ορχήστρας θα είναι ο διευθυντής της Κ.Ο.Θ. Μύρωνας Μιχαηλίδης και ως αφηγητές θα συμμετάσχουν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κ.Θ.Β.Ε. Νικήτας Τσακίρογλου, οι ηθοποιοί Λυδία Κονιόρδου και Πέτρος Φυσσούν και ο ποιητής Αντώνης Φωστιέρης.

    Το μουσικό πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει έργα των Suppe, Mozart, Rossini, Rachmaninoff, Beethoven, Brahms, Verdi, Pascagni, Dvorak, Catalani, Puccini, Sibelius και Piazzolla.

    [32] Η "ΑΜΕΛΙ" ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝ/ΦΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ "ΚΩΔΙΚΑ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ"

    Λος Αντζελες, 26 Ιανουαρίου 2005 (10:57 UTC+2)

    Η Γαλλίδα ηθοποιός Οντρεϊ Τούτου, η γνωστή πρωταγωνίστρια της ταινίας «Αμελί», θα είναι η συνοδοιπόρος του Τομ Χανκς στην μεταφορά του βιβλίου του Νταν Μπράουν «Κώδικας Ντα Βίντσι» στη μεγάλη οθόνη, σε σκηνοθεσία του Ρον Χάουαρντ.

    Η Τούτου πρωταγωνιστεί επίσης στη νέα ταινία του Ζαν Πιέρ Ζανέτ (ο σκηνοθέτης της Αμελί) «Ατελείωτοι Αραββώνες».

    Υποψήφιες για το ρόλο ήταν μεταξύ άλλων η Βρετανίδα Κέιτ Μπλάνσετ, η Βανέσα Παραντί και η Ζιλιέτ Μπινός.

    Το κόστος παραγωγής της ταινίας που έχει αναλάβει η Columbia αναμένεται να φτάσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια και θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ και τη Γαλλία στις 19 Μαϊου του 2006.

    [33] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΕ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ CASA BIANCA

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2005 (10:49 UTC+2)

    Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου παρατείνεται η αναδρομική έκθεση του Βασίλη Σπεράντζα, που λειτουργεί στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης, και του Ανδρέα Γεωργιάδη του Κρητός στη Casa Bianca. Η παράταση αποφασίστηκε λόγω της συνεχιζόμενης προσέλευσης και του ενδιαφέροντος σχολείων και κοινού για το έργο των δύο αυτών σημαντικών δημιουργών.

    Οι εκθέσεις λειτουργούν από Τρίτη έως Παρασκευή τις ώρες 9:00 - 13:00 και 17:00 - 21:00, το Σάββατο 17:00 - 21:00 και την Κυριακή 9:00 - 13:00 (Δευτέρα κλειστά). Τηλέφωνο για ξενάγηση με ραντεβού: 2310 425531 και 2310 801403.

    [34] 50 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΡΤ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΣΟΥΝΑΜΙ

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2005 (10:45 UTC+2)

    Συναυλία για την ενίσχυση των πληγέντων της Νοτιοανατολικής Ασίας διοργανώνει η ΕΡΤ σήμερα Τετάρτη 26 Ιανουαρίου, στις 19.30 στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ του ΟΑΚΑ.

    Τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ τα τραγούδια της συναυλίας θα κυκλοφορήσουν σε CD, για τον ίδιο σκοπό.

    Στη συναυλία θα συμμετάσχουν 50 γνωστοί καλλιτέχνες, με τη σύμπραξη των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ. Συγκεκριμένα θα εμφανιστούν οι: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ηλίας Ανδριόπουλος, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μελίνα Ασλανίδου, Γιάννης Βαρδής, Πέτρος Γαϊτάνος, Δήμητρα Γαλάνη, Γλυκερία, Φωτεινή Δάρρα, Βασίλης Δημητρίου, Παντελής Θαλασσινός, Αλίκη Καγιαλόγλου, Μελίνα Κανά, Στέφανος Κορκολής, Γιάννης Κότσιρας, Σταμάτης Κραουνάκης, Μανώλης Λιδάκης, Κώστας Μακεδόνας, Σωκράτης Μάλαμας, Γιάννης Μαρκόπουλος, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Δημήτρης Μητροπάνος, Μανώλης Μητσιάς, Θάνος Μικρούτσικος, Δημήτρης Μπάσης, Γιώργος Νταλάρας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Έλλη Πασπαλά, Ορφέας Περίδης, Μίμης Πλέσσας, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Νίκος Πορτοκάλογλου, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Αντώνης Ρέμος, Διονύσης Σαββόπουλος, Σπείρα-Σπείρα, Πασχάλης Τερζής, Τρίφωνο, Μάριος Τόκας, Διονύσης Τσακνής, Μανώλης Φάμελλος, Μαρία Φαραντούρη, Μάριος Φραγκούλης, Πετρο-Λούκας Χαλκιάς, Μιχάλης Χατζηγιάννης.

    Το κόστος των εισιτηρίων θα είναι 20 και 10 ευρώ. Προπώληση γίνεται σε όλα τα καταστήματα Metropolis και Virgin Megastores, στο περίπτερο της ΕΡΤ στην πλατεία Συντάγματος, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ (Μεσογείων 432, Αγ. Παρασκευή), στο κτίριο της ΕΡΤ, Ρηγίλλης 4 και Μουρούζη και στα εκδοτήρια του ΗΣΑΠ στο σταθμό «Ειρήνη».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 26 January 2005 - 19:14:07 UTC