Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-12-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΦΤΑΣΕ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ, ΑΡΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ
  • [02] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ Μ.ΝΙΜΙΤΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΙΜΙΛΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ
  • [03] Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΚΛΕΙΝΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
  • [04] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟ
  • [05] ΤΟ ΕΥΡΩ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΡΕΙΑ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ Α. ΑΘΕΝΣ ΜΕ ΤΟΝ Α' ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ
  • [07] ΝΕΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ
  • [08] ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [09] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ"
  • [10] ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ Α' ΚΑΙ Β' ΚΤΕΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [11] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Α. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [12] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
  • [13] ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΔΙΕΙΣΔΥΟΥΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [14] ΟΥΡΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [15] ECO/FIN: ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΟΒΑΡΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
  • [16] ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΖΗΤΗΣΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [17] ΜΠΑΛΚΕΝΕΝΤΕ: Η ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΕΕ ΙΣΩΣ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΙΛΛΗΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
  • [19] ΝΕΟ: "ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ" ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ
  • [20] ΓΚΟΥΛΕΡ: ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ
  • [21] ΟΡΦΑΝΟΣ: ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
  • [22] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ- ΦΙΛΙΝΓΚΕΝ
  • [23] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ
  • [24] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ Ο ΜΑΡΤΙΝΕΣ
  • [25] ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΙΩΝΙΚΟΥ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΡΑΛ ΓΚΡΕΪΤ ΜΕ 82-77
  • [26] ΤΡΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΣΤΗ ΜΟΣΟΥΛΗ
  • [27] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΥΟ ΣΟΥΝΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΙΡΑΚΙΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [28] ΕΝΟΠΛΟΙ ΑΝΑΤΙΝΑΞΑΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗ ΜΟΣΟΥΛΗ
  • [29] Η ΓΚΟΥΙΝΕΘ ΠΑΛΤΡΟΟΥ "ΕΚΛΕΙΣΕ" ΩΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ
  • [30] ΤΟ ΒΒC ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ 2.900 ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [31] Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ
  • [32] ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙ ΤΟΝ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟ ΤΟΥ ΔΑΡΔΑΝΟΥ ΣΤΟ 12.000 πΧ
  • [33] 3η TRIENNALE ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΣΕΝΑΛΙ
  • [34] Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ" ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΜΘ

  • [01] ΕΦΤΑΣΕ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ, ΑΡΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 7 Δεκεμβρίου 2004 (19:19 UTC+2)

    Γύρω στις επτά το απόγευμα της Τρίτης, έφτασε στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αρχίζοντας την επίσημη τριήμερη επίσκεψη του στη Ρωσία. Μία σημαντική από όλες τις πλευρές επίσκεψη, που αναμένεται να έχει και ουσιαστικά αποτελέσματα.

    Στο επίκεντρο των επαφών με τη Ρωσική ηγεσία, είναι η ενίσχυση της συνεργασίας σε οικονομικούς τομείς, όπως η ενέργεια. Και όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass, την παραμονή του ταξιδιού του, η Μόσχα και η Αθήνα έχουν τεράστιες δυνατότητες περαιτέρω προώθησης της συνεργασίας τους στον ενεργειακό τομέα.

    Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε ειδικότερα στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, καθώς στις προοπτικές ελληνορωσικής συνεργασίας στους τομείς των συγκοινωνιών, της γεωργίας, της βιομηχανίας και της ανάπτυξης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

    Το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μόσχα πραγματοποιείται, ενώ στην Αθήνα συνεχίζεται το έργο της εξεταστικής επιτροπής για τους ρωσικούς εξοπλισμούς. Σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος έχει δηλώσει ότι «δεν υφίστανται παράγοντες που μπορούν να επισκιάσουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα».

    Επίσης, οι επαφές με την ρωσική ηγεσία θα πραγματοποιηθούν και υπό το πρίσμα της προσπάθειας για τη βελτίωση των σχέσεων της Μόσχας με την Άγκυρα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε τη Δευτέρα ταξίδι στην Τουρκία, κατά το οποίο υπογράφηκε σύμφωνο φιλίας και συμφωνίες συνεργασίας σε θέματα οικονομίας, αντιτρομοκρατίας και άμυνας.

    Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν την Πέμπτη. Στη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης, Ο Κ.Καραμανλής θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Ρώσο πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, το δήμαρχο της Μόσχας, τον Πατριάρχη Αλέξιο Β', καθώς και με ομογενείς. Στο τέλος των συνομιλιών θα υπογραφούν μια σειρά από διμερείς συμφωνίες.

    [02] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ Μ.ΝΙΜΙΤΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΙΜΙΛΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ

    Νέα Υόρκη, 7 Δεκεμβρίου 2004 (10:13 UTC+2)

    Στις 12 Ιανουαρίου, θα συνεχιστούν στη Νέα Υόρκη οι συνομιλίες εκπροσώπων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για το όνομα, μετά από μία ακόμα συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα οι εκπρόσωποι της Αθήνας και των Σκοπίων στην έδρα του ΟΗΕ.

    Ο Ειδικός Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες αυτές, πρώην διπλωμάτης των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάθιου Νίμιτς δήλωσε στη «Φωνή της Αμερικής» ότι εκτιμά πως, σε μακροπρόθεσμη προοπτική, η πρόσφατη απόφαση της Ουάσιγκτον να αναγνωρίσει μονομερώς την ΠΓΔΜ, με το συνταγματικό της όνομα, «δεν θα επηρεάσει σημαντικά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο άμεσα ενδιαφερομένων πλευρών» που γίνονται με δική του διαμεσολάβηση υπό την αιγίδα του διεθνούς οργανισμού.

    Ο κ. Νίμιτς είπε πως εκείνο που τον απασχολεί περισσότερο δεν είναι οι μονομερείς ενέργειες του οποιουδήποτε κράτους «αλλά το πώς θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα σε παγκόσμια βάση και μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.» Σύμφωνα με τον Ειδικό Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα κάθε χώρα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχει το δικαίωμα να χαράζει την πολιτική της στο θέμα αυτό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρατήρησε, «είναι υπερδύναμη και ως εκ τούτου οι αποφάσεις που λαμβάνουν έχουν μεγαλύτερη επίδραση από ανάλογες αποφάσεις άλλων κρατών».

    Κατά τον κ. Νίμιτς, «η μεγαλύτερη επιρροή την οποία είχε η πρόσφατη Αμερικανική απόφαση σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ, είναι το ότι επέσυρε με συναρπαστικό τρόπο την προσοχή στο γεγονός ότι το θέμα αυτό παραμένει αδιευθέτητο και συνέβαλε στο να αναγνωρισθεί, τόσο από μέρους των άμεσα ενδιαφερομένων χωρών όσο και από την ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκονται, ότι πρόκειται για ζήτημα που από πολλά χρόνια παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πρέπει να επιλυθεί». Πάντως ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε πως δεν πιστεύει ότι σε μακροπρόθεσμη προοπτική η Αμερικανική απόφαση θα επηρεάσει σημαντικά την έκβαση των συνομιλιών στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες, όπως πληροφορούμεθα, διακόπηκαν τη Δευτέρα και θα συνεχιστούν στις 12 Ιανουαρίου.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα του τύπου που αναφέρουν ότι ασκούνται πιέσεις από μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών για γρήγορη λύση του θέματος της επίσημης ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Μάθιου Νίμιτς είπε ότι και ο ίδιος ανέκαθεν παρότρυνε ταχεία διευθέτηση, αλλά, κατά την έκφρασή του, η έμφαση πρέπει να είναι στη λέξη «διευθέτηση» και όχι στη λέξη «ταχεία». Όπως τόνισε στη συνέχεια, «το να αποφασιστεί μία λύση που να μην είναι ικανοποιητική δεν αποτελεί διευθέτηση.» Η πρόσκληση για εμάς, πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, «είναι να διευθετήσουμε ζητήματα που εκκρεμούν επί πολλά χρόνια, από τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την μετέπειτα διαίρεση της παλαιάς Μακεδονίας μεταξύ διαφόρων κρατών της περιοχής.»

    Ο κ. Νίμιτς εξέφρασε την πεποίθηση ότι ανατέλλει μια νέα εποχή στην οποία τα κράτη της Βαλκανικής συνεργάζονται μεταξύ τους, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Όπως είπε οι δύο αυτές χώρες «θα μπορούσαν να έχουν εξαίρετες σχέσεις όταν διευθετηθεί το θέμα της επίσημης ονομασίας της δεύτερης που είναι και το τελευταίο θέμα που παραμένει άλυτο στις διμερείς τους σχέσεις.» Με τη προσωρινή συμφωνία του 1995, υπογράμμισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, διευθετήθηκαν πολλές άλλες διαφορές ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια και «οι δύο πλευρές έχουν τώρα καλές σχέσεις γειτονίας και οι πολίτες τους ωφελούνται από ανάπτυξη εμπορικών συναλλαγών, επενδύσεων και τουρισμού». Κατά τον Μάθιου Νίμιτς, εάν το θέμα της ονομασίας «επιλυθεί κατά τρόπο που να προκαλεί αμοιβαία ικανοποίηση και να παρέχει ένα αίσθημα αξιοπρέπειας και στις δύο πλευρές, τότε θα μπορούμε όλοι να πούμε ότι κάναμε κάτι το πολύ χρήσιμο για την περιοχή.»

    Ο κ. Νίμιτς φαινόταν αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις στην έδρα του ΟΗΕ θα ολοκληρωθούν με επιτυχία. Στο ερώτημά πως μπορεί να προβλέπει επιτυχία τη στιγμή κατά την οποία, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι απόψεις των δύο πλευρών στο θέμα της επίσημης ονομασία των Σκοπίων διίστανται για πάνω από μια δεκαετία, είπε: «Μπορώ και διαβλέπω λύση επειδή και οι δύο πλευρές πιστεύουν πως το πιο σημαντικό από όλα είναι οι καλές σχέσεις μεταξύ τους κι επίσης επειδή αναγνωρίζουν πως η επίλυση του θέματος της ονομασίας είναι το κλειδί για μακροβιότητα των μεταξύ τους καλών σχέσεων».

    Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στις συνομιλίες Αθηνών-Σκοπίων κατέληξε λέγοντας πως «υπάρχει αρκετά καλή θέληση από όλους και οι δύο άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες έχουν υπεύθυνες κυβερνήσεις και υπεύθυνα κόμματα της αντιπολίτευση που φροντίζουν, όπως και πρέπει, για την προάσπιση των εθνικών τους συμφερόντων αλλά παράλληλα έχουν και μεγάλη επιθυμία να διευθετήσουν το θέμα που εξακολουθεί να τις χωρίζει.»

    Ο Μάθιου Νίμιτς δεν θέλησε να κάνει καμία πρόβλεψη για το πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις Αθηνών-Σκοπίων στον ΟΗΕ. Αλλά σε ερώτηση αν διαβλέπει οι διαπραγματεύσεις να κρατήσουν για χρόνια, απήντησε ότι πιστεύει πως από εδώ και στο εξής θα πρέπει να μετράμε τα πάντα «με μήνες και όχι με χρόνια».

    [03] Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΚΛΕΙΝΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

    Βρυξέλλες, 7 Δεκεμβρίου 2004 (12:19 UTC+2)

    Αισιόδοξος εμφανίστηκε μετά το χτεσινοβραδινό συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών των χωρών μελών της Ευρωζώνης (Eurogroup), ο Έλληνας υπουργός Γιώργος Αλογοσκούφης και, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, το ζήτημα με τα ελλιπή δημοσιονομικά στοιχεία, που έδινε η Ελλάδα κατά το παρελθόν, «κλείνει οριστικά».

    Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, το Eurogroup συζήτησε χτες την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία και το ίδιο αναμένεται να γίνει σήμερα και κατά τη συνεδρίαση του συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ (Eco/Fin).

    Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι στην ανακοίνωση που θα εκδώσει σήμερα το Eco/fin, αφενός μεν θα αναγνωρίζεται η καλή συνεργασία που υπάρχει σήμερα με την ελληνική πλευρά αναφορικά με τα δημοσιονομικά στοιχεία, αφετέρου δε θα επιμερίζονται οι ευθύνες του παρελθόντος, οι οποίες όπως άφησε να εννοηθεί αφορούν στην Ελλάδα, αφορούν όμως και όλους τους άλλους εμπλεκόμενους στη διαδικασία ελέγχου των δημοσιονομικών στοιχείων, που παρέχουν τα κράτη μέλη της ΕΕ.

    Ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε επίσης πως σχετικά με το θέμα αυτό το μόνο που απομένει είναι η σύνταξη Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, στο κοινοτικό πεδίο πλέον, ούτως ώστε να μην υπάρξουν πια στο μέλλον φαινόμενα παροχής ελλιπών και λανθασμένων στοιχείων, όπως συνέβη κατά το παρελθόν στην περίπτωση της Ελλάδας.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άφησε να εννοηθεί πως, σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, θα πρέπει η διαδικασία της δημοσιονομικής εξισορρόπησης να γίνει επί τη βάση των άρθρων 104, παράγραφοι 8 και 9, της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόνισε δε ότι με βάση τη διαδικασία αυτή η Ελλάδα θα έχει δύο χρόνια περιθώριο, ώστε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3%.

    Επίσης, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι στόχος της ελληνικής πλευράς δεν είναι να έλθει σε θεσμική ρήξη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς αυτό, όμως, να σημαίνει ότι δε θα καταβληθούν συγκεκριμένες προσπάθειες από την πλευρά της Αθήνας, προκειμένου να αποκτήσει η Ελλάδα τα ευρύτερα δυνατά περιθώρια κινήσεων σε ό,τι αφορά στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής το 2005 και το 2006.

    Σήμερα, εξάλλου, η Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσαν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα συζητηθούν τα μέτρα που θα πρέπει να λάβουν η Ελλάδα, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ουγγαρία προκειμένου να επιτύχουν τη δημοσιονομική εξισορρόπησή τους.

    [04] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟ

    Aθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2004 (19:19 UTC+2)

    Για απεμπόληση των κεκτημένων του Ελσίνκι στις ευρωτουρκικές σχέσεις κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μετά από συνεδρίαση των συντονιστών του κόμματος.

    Με αφορμή τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 17 Δεκεμβρίου όπου θα τεθεί το θέμα της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το προσχέδιο της ολλανδικής προεδρίας ο κ. Παπανδρέου είπε: «η κυβέρνηση τρέχει τώρα και δεν φτάνει. Έχει χάσει πάρα πολύ χρόνο και βεβαίως θα αξιολογηθεί το αποτέλεσμα μετά τις 17 Δεκεμβρίου, που όμως μέχρι στιγμής είναι κατώτερο των προσδοκιών μας».

    Σχετικά με το νομοσχέδιο για τον βασικό μέτοχο ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η κυβέρνηση με τις εξαγγελίες της περιπλέκει τα πράγματα, δημιουργεί μια σύγχυση και προκαλεί περισσότερα προβλήματα που τελικά θα αποτελέσουν πηγή μεγαλύτερης αδιαφάνειας.

    Ερωτηθείς αν υπάρχουν και επιχειρηματικές σκοπιμότητες απάντησε: «όταν δεν χτυπάς ουσιαστικά αυτό το φαινόμενο, όταν φαίνεσαι αδύναμος να χτυπήσεις ένα φαινόμενο για το οποίο έχεις μιλήσει επί τόσο καιρό και όταν υπάρχει από τη δική μας πλευρά η πλήρης υποστήριξη να υπάρξουν ριζικά και αποτελεσματικά μέτρα τότε ο καθένας ας αξιολογήσει ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις αυτής της κυβέρνησης».

    Κατά τη συνεδρίαση των συντονιστών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενος στα στελέχη του κόμματος συνέστησε ετοιμότητα για εκλογές καθώς όπως είπε, παρά τις αναφορές του Κώστα Καραμανλή για συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τις προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας. «Δεν είναι όμως ο στόχος μας εμείς να πάμε τη χώρα σε εκλογές. Ευθύνη έχει η Νέα Δημοκρατία. Τι θα πράξει ακόμη δεν είναι γνωστό και δεν έχουμε καμία εικόνα των πραγματικών της προθέσεων. Αυτό βεβαίως είναι ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας που δημιουργείται και ήδη οι φορείς της κοινωνίας το τονίζουνε», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

    [05] ΤΟ ΕΥΡΩ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΡΕΙΑ

    Λονδίνο, 7 Δεκεμβρίου 2004 (10:47 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), παραβλέποντας τις εκκλήσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομίας, άφησε και σήμερα το κοινό νόμισμα ελεύθερο να συνεχίσει την έντονη ανοδική του πορεία, προκαλώντας σοβαρούς προβληματισμούς στις χώρες μέλη της Ευρωζώνης.

    Είναι χαρακτηριστικό πως με το άνοιγμα της αγοράς του Λονδίνου η ισοτιμία του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος είχε αναρριχηθεί στα 1,3467 δολάρια, η οποία ήταν κατά 0,07 σεντ υψηλότερη από το ρεκόρ όλων των εποχών, που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή.

    Χτες, εξάλλου, η ΕΚΤ είχε προσδιορίσει με το fixing της την ισοτιμία στα 1,3435 δολάρια ανά ευρώ, ενώ στην αγορά της Φρανκφούρτης το ευρώ διαπραγματευόταν σήμερα στα 1,3444 δολάρια.

    Από την πλευρά τους, οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης χαρακτήρισαν τις «αστάθμητες συναλλαγματικές αλλαγές», με χτεσινοβραδινή τους ανακοίνωση, ως «ανεπιθύμητες» και επισήμαναν πως «δε συμβάλλουν σε μια εξισορρόπηση των νομισματικών ανισοτήτων».

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ Α. ΑΘΕΝΣ ΜΕ ΤΟΝ Α' ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2004 (21:00 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Ανδρέας Α. Άθενς, ενόψει της συνεδρίασης του Προεδρείου του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη (9-11 Δεκεμβρίου), είχε σειρά συναντήσεων στην Αθήνα με  τον Α' Αντιπρόεδρο της Βουλής Γεώργιο Σούρλα, την Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Μαριέττα Γιαννάκου και την Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού Φάνη Πάλλη - Πετραλιά.

    Στις συναντήσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε εγκάρδιο κλίμα, επισημάνθηκε ο ρόλος του ΣΑΕ στην προώθηση των θεμάτων της ομογένειας στο Μητροπολιτικό κέντρο, αλλά και της Ελλάδας στις χώρες υποδοχής.

    Ειδικότερα στη συνάντηση με τον Α' Αντιπρόεδρο της Βουλής Γεώργιο Σούρλα, στις 3 Δεκεμβρίου, ο κ. Άθενς ενημέρωσε για την εκστρατεία  που ανέλαβε το ΣΑΕ μαζί με τη Συντονισμένη Προσπάθεια των Ελλήνων (CEH), σε συνεργασία με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Δημήτριο και με μεγάλες ομογενειακές οργανώσεις, αντιδρώντας στην αναγνώριση της ΠΓΔΜ από τις ΗΠΑ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ως αποτέλεσμα της εκστρατείας  περισσότεροι από 80 Αμερικανοί Γερουσιαστές και Βουλευτές, από όλο το πολιτικό φάσμα, υπέγραψαν επιστολές προς τον Υπ. Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, στις οποίες εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με αυτή την απόφαση των ΗΠΑ.

    Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ μετέφερε στον κ. Σούρλα τη δέσμευση της ηγεσίας του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ και υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Λευκού Οίκου, και ειδικότερα του κ. Πάουλ και της επερχόμενης Υπ. Εξωτερικών Κοντολίζα Ράϊς, να μεσολαβήσουν οι ΗΠΑ για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας για την ΠΓΔΜ. Ο κ. Άθενς ενημέρωσε επίσης για την εξέλιξη του Προγράμματος Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης του ΣΑΕ σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και στην Αλβανία, όπως και για τα μελλοντικά σχέδια ανάπτυξής του.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΣΑΕ συναντήθηκε με την Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού Φάνη Πάλλη - Πετραλιά. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας με το ΣΑΕ, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, σε προγράμματα προβολής του Ελληνικού Πολιτισμού σε χώρες με συμπαγή παρουσία ομογενών.

    Χθες ο Πρόεδρος του ΣΑΕ είχε συνάντηση με την Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΕΠΘ) Μαριέττα Γιαννάκου, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου, του Αναπληρωτή Προέδρου του ΣΑΕ Στέφανου Π. Ταμβάκη και του Γραμματέα - Ταμία του ΣΑΕ Κωνσταντίνου Γεωργανά. Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Προεδρείου συζήτησαν με την Υπουργό την ανάγκη συντονισμού ανάμεσα στο ΣΑΕ και το Υπουργείο για προγράμματα και δράσεις σχετικά με την Παιδεία των Ομογενών σε όλο τον κόσμο.

    Η κ. Γιαννάκου τόνισε ότι τα θέματα παιδείας των ομογενών είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και ότι το ΣΑΕ, στο πλαίσιο του συμβουλευτικού του ρόλου προς την Ελληνική πολιτεία, μπορεί να συμβάλει εποικοδομητικά προς αυτή την κατεύθυνση. 

    Στη συνάντηση εκφράστηκε κοινή βούληση για συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και του ΣΑΕ και συμφωνήθηκε το ΣΑΕ να καταθέσει συνολική πρόταση για τα θέματα παιδείας των ομογενών, με εξειδίκευση ανά περιφέρεια.

    [07] ΝΕΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ

    Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Ρεπορτάζ: Νατάσα Θωμά

    Με την κατάθεση του γενικού γραμματέα Εξοπλισμών Γιώργου Ζορμπά συνέχισε σήμερα τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή.

    Η εξέταση του κ. Ζορμπά διήρκησε μέχρι αργά το βράδυ ενώ θα συνεχιστεί και αύριο το πρωί.

    Ωστόσο νέα δεδομένα προέκυψαν σήμερα με αφορμή δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας και αναφέρονται τόσο σε περίεργες κινήσεις λογαριασμών δύο εταιριών, της DRUMILLAN και της ΑΝΤΕΥΝ, που εμπλέκονται στα αντισταθμιστικά οφέλη, όσο και σε βιντεοταινίες με συναντήσεις, κατά το πρόσφατο ταξίδι του Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου στη Μόσχα, του μέχρι πρότινος διευθυντή ενημέρωσης του υπουργού Άμυνας Τάσου Γκουριώτη και του άτυπου εκπροσώπου της ρωσικής κρατικής εταιρίας που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των TOR M1.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας ζήτησε να ερευνηθούν από την Εξεταστική τα σχετικά δημοσιεύματα και να κατατεθούν αν υπάρχουν και οι κασέτες αλλά και οι περίεργοι λογαριασμοί, τονίζοντας ότι η Επιτροπή δεν πρέπει να είναι στο περιθώριο αλλά στο κέντρο των ερευνών.

    Από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησαν τη ΝΔ για φθηνό αντιπερισπασμό με στόχο όπως είπαν την παράταση των εργασιών της Εξεταστικής ενώ τόνισαν ότι όποια στοιχεία υπάρχουν πρέπει να κατατεθούν στην Εξεταστική.

    "Η ΝΔ ότι έχει να το φέρει στην Επιτροπή και εμείς συμφωνούμε για οποιαδήποτε δικαστική συνδρομή προκειμένου να ανοίξουν λογαριασμοί. Παιχνιδάκια όμως της ΝΔ πρέπει να μείνουν έξω από την Επιτροπή" τόνισε ο συντονιστής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

    Λίγο αργότερα σε γραπτή ανακοίνωση του ο πρώην διευθυντής ενημέρωσης του υπουργείου Άμυνας Τάσος Γκουριώτης ανέφερε ότι τον εκπρόσωπο της ρωσικής κρατικής εταιρίας, τον οποίο χαρακτήρισε όχι άτυπο αλλά επίσημο εκπρόσωπο της ρωσικής πλευράς, του τον σύστησε ο γενικός γραμματέας Εξοπλισμών Γιώργος Ζορμπάς κατά την διάρκεια δεξίωσης της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα.

    Ωστόσο, ο κ. Ζορμπάς διέψευσε κατηγορηματικά στην Εξεταστική, ερωτώμενος σχετικά από τον κ. Βενιζέλο, τους ισχυρισμούς του κ. Γκουριώτη σημειώνοντας ότι έγινε ακριβώς το αντίθετο και ότι ο ίδιος αρνήθηκε να γνωρίσει τον εκπρόσωπο της ρωσικής εταιρίας όταν επιχείρησε να το κάνει ο πρώην διευθυντής του υπουργού Άμυνας.

    Κατά τα άλλα, ο γενικός γραμματέας Εξοπλισμών Γιώργος Ζορμπάς εξήγησε επί ώρα, για τα στοιχεία που βρήκε στο υπουργείο και που κατά την άποψη του επέβαλαν την διαβίβαση του φακέλου στην εισαγγελία.

    Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Ζορμπά στο ρόλο των μεσαζόντων στα εξοπλιστικά:

    "Η κάστα αυτών των ανθρώπων, να μην τους πω μεσάζοντες, να τους πω περιφερόμενους ακόμα σε υπουργικούς διαδρόμους, δεν έχει λείψει. Και δεν θα λείψει ποτέ διαβλέπω" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζορμπάς.

    [08] ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Μόσχα, 7 Δεκεμβρίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Επίσημη επίσκεψη στη Ρωσική Ομοσπονδία πραγματοποιεί από σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

    Μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Βνούκοβο της Μόσχας, ο κ. Καραμανλής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Βρίσκομαι στη ρωσική πρωτεύουσα μετά από πρόσκληση του Προέδρου Πούτιν. Είναι μια πολύ σημαντική επίσκεψη. Οι ισχυροί ιστορικοί δεσμοί που συνδέουν τις δύο χώρες είναι οι βάσεις πάνω στις οποίες αναπτύσσονται και εξελίσσονται πολύ δυναμικά σήμερα οι σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας σε πολλά επίπεδα διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας.

    »Η επίσκεψή μου, αποσκοπεί στο να διευρύνει αυτήν την συνεργασία. Γι' αυτό άλλωστε θα υπογράψουμε δύο σημαντικές συμφωνίες που αφορούν την περαιτέρω ενίσχυση και προώθηση των σχέσεών μας και των οικονομικών μας δράσεων.

    »Κατά την παραμονή μου στη Μόσχα θα έχω συναντήσεις με τον Πρόεδρο Πούτιν, την πολιτική ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον Δήμαρχο της Μόσχας, τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας και, φυσικά, με τους ομογενείς μας που είναι ένα πολύ δραστήριο τμήμα της ρωσικής κοινωνίας», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

    [09] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ"

    Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2004 (20:51 UTC+2)

    «Δεν υπάρχει σχέδιο νόμου για τον βασικό μέτοχο. Υπάρχουν γενικές και επιγραμματικές εξαγγελίες της κυβέρνησης», δήλωσε ο πρώην υπουργός, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το νομοσχέδιο του βασικού μετόχου.

    «Οι περισσότερες από αυτές (εξαγγελίες) είναι επανάληψη ρυθμίσεων που ισχύουν εδώ και πολλά χρόνια. Άλλες είναι εντυπωσιακές υπαναχωρήσεις σε σχέση με προεκλογικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις. Ο κ. Καραμανλής έλεγε ότι θα απαγορεύσει πλήρως τις offshore εταιρίες, τώρα επιτρέπει τις κοινοτικές. 'Η τότε έλεγε ανακρίβειες ή είχε δίκιο η κυβέρνησή μας, η οποία έλεγε ότι έχουμε κοινοτικές δεσμεύσεις. Εμείς χρειαζόμαστε απροκατάληπτη και απρόσωπη διαφάνεια και όχι μία ομάδα πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων εναντίον άλλων ομάδων», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

    Για το θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής και την κατάθεση Ζορμπά δήλωσε:

    «Η έως τώρα κατάθεση του κ. Ζορμπά έχει ήδη προκαλέσει τεράστια πολιτικά κοινοβουλευτικά και ηθικά προβλήματα. Πρώτον, προβλήματα ως προς τις σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας όταν ήταν αντιπολίτευση με εν ενεργεία ανωτάτους δικαστικούς λειτουργούς που επιστρατεύει μετά στον κυβερνητικό της μηχανισμό. Δεύτερον, προβλήματα σχέσεων του κ. Ζορμπά με τον προϊστάμενο του υπουργό, τον κ. Σπηλιωτόπουλο, προς το κρίσιμο θέμα της τελευταίας σύμβασης που εγκρίθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα των TOR. »Προκύπτει ότι δεν ετέθη υπόψη του κ. Ζορμπά, ενώ το συγκεκριμένο σχέδιο σύμβασης φέρεται να είναι συνημμένο στην εγκριτική πράξη και επί τη βάση αυτού να έχει υπογράψει και ο ίδιος και ο υπουργός.

    »Είπαμε στην Επιτροπή και αυτό θέλω να το τονίσω και πάλι ότι όποιο μέλος της Επιτροπής θέλει να υποβάλει υπεύθυνα και συγκεκριμένα πρόταση για να διερευνήσουμε τραπεζικούς λογαριασμούς ή οποιοδήποτε άλλο θέμα να το κάνει και εμείς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα το δεχθούμε γιατί θέλουμε να διερευνηθούν τα πάντα. Αλλά αυτό να γίνει με συγκεκριμένο και υπεύθυνο τρόπο και άμεσα και όχι με τεχνικές παράτασης και παρέλκυσης των εργασιών. Δεν πρέπει η Επιτροπή να εμπλακεί με την διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είπα αστειευόμενος αν συνεχιστεί η τακτική της συνεχούς κλήσης και επανάκλησης μαρτύρων, τότε να καλέσουμε να καταθέσουν στην Επιτροπή και τους δημοσιογραφικά φερόμενους ως υποψήφιους Προέδρους της Δημοκρατίας. Και το είπα για να δείξω ότι δεν πρέπει η ΝΔ να χρησιμοποιεί την Επιτροπή ως μοχλό για τα πολιτικά της σενάρια. Αυτό προσβάλλει το κύρος του θεσμού του ανωτάτου άρχοντα της χώρας», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

    [10] ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ Α' ΚΑΙ Β' ΚΤΕΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης, υπέγραψε απόφαση για τη χρηματοδότηση της επέκτασης των κτιριακών εγκαταστάσεων του Α' και Β' ΚΤΕΟ Θεσσαλονίκης.

    Η χρηματοδότηση που ανέρχεται στο ποσό των 750 χιλιάδων ευρώ θα καλύψει την κατασκευή σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων και για τα δύο Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου της συμπρωτεύουσας.

    «Στην προσπάθεια του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, θα αναβαθμιστούν σταδιακά όλα τα δημόσια ΚΤΕΟ, ώστε να λειτουργούν απόλυτα ανταγωνιστικά με τα ιδιωτικά.

    Η προσπάθεια αυτή ξεκινά με τη δημιουργία σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων στη Θεσσαλονίκη, με στόχο τη βελτίωση της εξυπηρέτησης.

    των ιδιοκτητών οχημάτων της ευρύτερης περιοχής», δήλωσε ο κ. Λιάπης

    «΄Ηδη το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών προωθεί τη μηχανοργάνωση των δημόσιων ΚΤΕΟ, την αντικατάσταση του συμβατικού εξοπλισμού τους με αυτόματες γραμμές ελέγχου και την oλοκλήρωση της διαδικασίας διαπίστευσής τους από το Eθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης ώστε να τηρούν τα πρότυπα ποιότητας της ΕΕ στη διαδικασία τεχνικού ελέγχου», πρόσθεσε.

    Ο εντεταλμένος νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Α' και Β' ΚΤΕΟ Γιάννης Παλαιστής δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2005 και αναμένεται να δώσει ανάσα στους οδηγούς της Θεσσαλονίκης. Οπως είπε, με τα 750.000 ευρώ, που εξασφαλίστηκαν μετά από ενέργειες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, θα κατασκευαστούν σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αίθουσα σεμιναρίων των υπαλλήλων, χώρο όπου θα εκδίδονται τα παράβολα και καντίνα. Επίσης, έχει προβλεφθεί η αντικατάσταση των παλαιών μηχανημάτων ελέγχου.

    [11] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Α. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Ελληνικού Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών (ΕΣΥΝΕ), είχε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Μετά τη συνάντησή τους, ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας ΕΣΥΝΕ, Ανδρέας Στεφανίδης, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις στους δημοσιογράφους:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πείτε μας τι συζητήσατε με τον Πρόεδρο;

    Α. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ: Τον ενημερώσαμε για τον Σύνδεσμο των Νέων Επιχειρηματιών, και την Ομοσπονδία των Νέων Επιχειρηματιών, και γενικώς τον ενημερώσαμε για τα προβλήματα και τις ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα, σε θέματα νεανικής επιχειρηματικότητας, και το πόσο σημαντικό είναι για την καταπολέμηση της ανεργίας να ενισχυθεί η νεανική επιχειρηματικότητα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιο πρόβλημά σας θα ξεχωρίζατε;

    Α. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ: Κυρίως οι νέοι να μάθουν να συνεργάζονται και να δικτυώνονται, και, βέβαια, όλοι μαζί να σπρώξουμε, να βοηθήσουμε τη δημόσια διοίκηση να γίνει λίγο καλύτερη.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δημόσια διοίκηση και νέοι επιχειρηματίες μαζί με τον βασικό μέτοχο πως εμπλέκονται;

    Α. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ: Δεν είμαστε έτοιμοι να σας απαντήσουμε σ' αυτό το θέμα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν τους απασχολεί δηλαδή ο βασικός μέτοχος τους νέους επιχειρηματίες;

    Α. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ: Ακόμα όχι. Είμαστε κυρίως επιχειρήσεις που ξεκινάνε απ' το μηδέν. Ουσιαστικά είναι η επιχειρηματικότητα των νέων, οι οποίοι είναι άνεργοι.

    [12] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

    Αλεξανδρούπολη, 7 Δεκεμβρίου 2004 (19:54 UTC+2)

    Με συμπεράσματα που αφορούν τη μελλοντική προοπτική των χωρών της ΝΑ Ευρώπης σε θέματα απελευθέρωσης του εμπορίου, απλοποίησης των τελωνιακών διαδικασιών, δημιουργίας υποδομών για τις μεταφορές και ενίσχυσης των υπηρεσιών logistics, ολοκληρώθηκαν σήμερα στην Αλεξανδρούπολη οι εργασίες του συνεδρίου «Συνδυασμένες μεταφορές και διευκόλυνση εμπορίου στη ΝΑ Ευρώπη».

    Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο κατέληξαν σε σειρά συμπερασμάτων και προτάσεων προς τις κυβερνήσεις των χωρών της ΝΑ Ευρώπης και τα αρμόδια κοινοτικά όργανα μεταξύ των οποίων:

    - Να δοθεί έμφαση στην αναγκαιότητα δημιουργίας αναβαθμισμένων υποδομών σε συνοριακούς σταθμούς, στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού των συνοριακών σταθμών, στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των αρχών καθώς και στην απλούστευση των διαδικασιών των διασυνοριακών διελεύσεων.

    - Να τονισθεί ότι η καθυστέρηση στα σύνορα σημαίνει, όχι μόνο καθαρή οικονομική απώλεια, αλλά και ανθρώπινη ταλαιπωρία για τους επιβάτες, τους οδηγούς, και τους υπαλλήλους.

    - Να αναγνωρισθεί η επιτακτική ανάγκη να υπάρξει περιφερειακή συνεργασία για την από κοινού ανάπτυξη και αποτελεσματική εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου δομημένου και λειτουργικού ρυθμιστικού θεσμικού πλαισίου μεταφορών. Το πλαίσιο αυτό θα συμβάλλει στη δημιουργία αποτελεσματικών πρακτικών συνδυασμένων μεταφορών κατόπιν διαβουλεύσεων με τον ιδιωτικό τομέα.

    - Να τονισθεί η ανάγκη προώθησης της εναρμόνισης με το κεκτημένο, τις πρακτικές και τους κανόνες της Ε.Ε., καθώς και η συνέχιση της αποτελεσματικής εφαρμογής των περιφερειακών και διεθνών συμφωνιών.

    - Να προσδιορισθούν τα αντικίνητρα για τους εμπόρους, επενδυτές και την ενεργή επιχειρηματική κοινότητα στη ΝΑ Ευρώπη, τα οποία προέρχονται από τη μη προβλεψιμότητα των διαδικασιών.

    Ο πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου του Συμφώνου Σταθερότητας Ν. Ευθυμιάδης, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα του συνεδρίου κάλεσε τις κυβερνήσεις στη ΝΑ Ευρώπη, τους διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, την τοπική επιχειρηματική κοινότητα να συνεχίσουν άμεσα την εφαρμογή των πρακτικών για τις οποίες έχει δηλωθεί ήδη πολιτική συμφωνία.

    «Ένας δρόμος που δεν οδηγεί σε ένα δίκτυο δεν είναι χρήσιμος, γι' αυτό χρειάζεται ευθυγράμμιση της ανάπτυξης των υποδομών με την Ε.Ε. και τα Ηνωμένα Έθνη. Οι καλοί γείτονες κάνουν τους καλούς εμπόρους και οι καλοί έμποροι κάνουν τους καλούς γείτονες», είπε ο κ. Ευθυμιάδης και τόνισε: «Η οικονομική συνεργασία θα συμβάλλει στη σταθερότητα. Χρειάζεται άμεσα και στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τυποποίηση διαδικασιών διασυνοριακών διελεύσεων γιατί ο χρόνος είναι χρήμα. Πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν ακριβέστεροι, χρονικά ανταγωνιστικοί, αξιόπιστοι και προβλέψιμοι. Αυτό θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά μας έναντι άλλων αναπτυσσόμενων περιοχών. Οι τοπικές κυβερνήσεις δεν μπορούν να το κάνουν μόνες τους, χρειάζονται τον ιδιωτικό τομέα. Χρειάζεται συγχώνευση των δυνάμεών μας για να υπερνικήσουμε τις αδυναμίες μας».

    Καταλήγοντας ο κ. Ευθυμιάδης ανέφερε, ότι «η ασφάλεια μεταφορών δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ένα εμπόδιο στην εμπορική διευκόλυνση. Τα ζητήματα που συζητάμε δεν είναι πλέον μόνο περιφερειακά. Πολύ σύντομα, πιθανώς πολύ πιο σύντομα από ό,τι περιμένουμε, αυτά τα ζητήματα θα είναι θεμελιώδη για τις διεθνείς μεταφορικές και εμπορικές σχέσεις από την Ανατολή στη Δύση και από τη Δύση στην Ανατολή».

    Στο συνέδριο συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα από τις χώρες της περιοχής, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνείς οργανισμούς όπως ο οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κ.ά.

    Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας και το Επιχειρηματικό Γραφείο Οικονομικής Συνεργασίας.

    Όλγα Ορφανίδου

    [13] ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΔΙΕΙΣΔΥΟΥΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 7 Δεκεμβρίου 2004 (17:40 UTC+2)

    Οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες, διεισδύουν όλο και περισσότερο σε έργα υποδομής στη Ρουμανία.

    Όπως σημειώνει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα του Βουκουρεστίου, ZIARUL FINANCIAR, οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες εντόπισαν στη Ρουμανία καλές επιχειρηματικές ευκαιρίες και συμμετείχαν σε διαγωνισμούς ανάθεσης έργων στον τομέα των υποδομών, με αποτέλεσμα τώρα να δραστηριοποιούνται σε έργα αξίας δεκάδων εκατ. ευρώ. Δύο από αυτές τις εταιρίες είναι η ΑΕΓΕΚ και η ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ.

    Η εφημερίδα αναφέρεται αναλυτικά στα έργα των δύο εταιριών για τον εκσυγχρονισμό δρόμων και εθνικών οδών στους νομούς Cluj, Timis, Buzau, Arad κ.α., τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων παροχής πόσιμου νερού σε διάφορες περιοχές, καθώς και σε άλλα έργα.

    Τέλος, σημειώνεται ότι «όλο και περισσότερα τέτοια έργα θα υλοποιηθούν στο μέλλον, καθώς στις αρχές Οκτωβρίου η Παγκόσμια Τράπεζα αποφάσισε να χορηγήσει στη Ρουμανία δάνειο ύψους 225 εκατ. δολ. (περίπου 187 εκατ. ευρώ), για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής στον τομέα των οδικών και των σιδηροδρομικών μεταφορών».

    [14] ΟΥΡΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2004 (16:55 UTC+2)

    Ανοδική πορεία ακολούθησε κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), ο οποίος και ενσωμάτωσε τη βελτίωση του κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ σημαντική συμβολή στη θετική τροχιά που ακολούθησε ο δείκτης είχε και το γεγονός ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών διαχύθηκε σε όλο το φάσμα των μετοχών της Σοφοκλέους.

    Αναλυτικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς έκοψε το νήμα των συναλλαγών έχοντας πραγματοποιήσει αισθητά κέρδη, της τάξης του 0,94% και διαμορφώθηκε στις 2.688,66 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, ο δείκτης σκαρφάλωσε έως τις 2.690,30 μονάδες, ενώ το χαμηλότερό του σημείο συνάντησε στη ζώνη των 2.654,04 μονάδων.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Ενισχυμένος ήταν σήμερα και ο όγκος των συναλλαγών, που έφθασε στο ποσό των 194 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 25.448.399,70 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων. Μεταξύ των πακέτων που συναλλάχθηκαν ξεχώρισαν εκείνα των εταιριών ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, ύψους 3.524.156,80 ευρώ, στα 4,32 ευρώ και ΟΠΑΠ, αξίας 7.067.000,00 ευρώ στα 19,10 ευρώ.

    Σχετικά ισορροπημένο ήταν σήμερα και το ισοζύγιο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν στο ταμπλό του ΧΑ, με τις 183 από αυτές να διαγράφουν ανοδική τροχιά, έναντι 104 πτωτικών και 133 αμετάβλητων.

    Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο τιμής παρουσίασαν οι μετοχές των εταιριών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ (15,38%), MICROLAND (11,54%), CYCLON (10,26%) και της ΚΕΡΑΜΕΙΑΣ ΑΛΛΑΤΙΝΗ (10%). Στον αντίποδα, σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τίτλοι των ΚΟΡ ΦΙΛ (17,54%), ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΖΩΗΣ (17,21%), INTERSONIC (14,71%), ΙΝΤΕΑΛ (12%), ΒΙΟΣΩΛ (11,11%) και ΞΙΦΙΑΣ (10,34%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Θετικό πρόσημο έφεραν με τη λήξη της συνεδρίασης και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, ενώ ο νέος Eurobank MID 50 ενισχύθηκε σημαντικά, κατά 1,35%. Της ανόδου ηγήθηκε ο Mid 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης, κερδίζοντας σε ποσοστό 1,99%, έναντι ενίσχυσης 1,03% για τον FTSE/ASE 140, 0,91% για τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips και 0,79% για τον Small Cap 80 της μικρής.

    Ανοδική τροχιά διέγραψαν και οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με το μεν πρώτο να ενισχύεται κατά 0,92% και το δε δεύτερο να τρέχει με γρηγορότερο ρυθμό της τάξης του 1,38%.

    Η άνοδος των τηλεπικοινωνιών είναι απόρροια του έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε για τις μετοχές των ΟΤΕ (1,46%), COSMOTE (1,31%) και της FORTHNET (0,78%). Η ενίσχυση των τραπεζών αντανακλάται στα μεγάλα κέρδη των ASPIS (5,59%), ΓΕΝΙΚΗ (2,06%), ALPHA BANK (1,42%), ETE (1,32%) και EGNATIA (1,13%).

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Με εξαίρεση δύο κλάδους που τερμάτισαν τις συναλλαγές με αρνητικό πρόσημο, αλλά και εκείνον των διυλιστηρίων που δεν παρουσίασε καμία μεταβολή, οι υπόλοιποι επιμέρους και κλαδικοί δείκτες, κινήθηκαν σε ανοδική τροχιά. Μικρή πτώση εμφάνισαν οι δείκτες της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και της κλωστοϋφαντουργίας, υποχωρώντας αντίστοιχα κατά 0,27% και 0,18%.

    Στον αντίποδα, κατακόρυφη άνοδο κατά 5,97% σημείωσε ο κλάδος των ασφαλειών, με αιχμή του δόρατος τις αυξημένες τοποθετήσεις στις μετοχές των εταιριών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ (15,38%), ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ (7,89%) και της ΦΟΙΝΙΞ-METROLIFE (7,78%).

    Άλμα ανόδου πραγματοποίησε και ο κλάδος της πληροφορικής, ο οποίος και ενισχύθηκε κατά 5,63%, με τις μετοχές των εταιριών INTRALOT (8,77%), INFORM Π. ΛΥΚΟΣ (7,69%) και Q&R (3,33%) να καταγράφουν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο τιμής.

    Κέρδη άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας σημείωσαν κατά σειρά οι δείκτες της παράλληλης αγοράς (2,08%), των βασικών μετάλλων (1,65%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (1,58%), του λιανικού εμπορίου (1,53%), των ειδών-λύσεων πληροφορικής (1,47%) και των κατασκευαστικών (1,38%).

    Κατά 0,98% ενισχύθηκε ο κλάδος των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων και ακολούθησαν οι δείκτες των συμμετοχών (0,64%), του χονδρικού εμπορίου (0,55%), των επενδύσεων (0,54%), και των τροφίμων και ποτών και των βιομηχανιών (αμφότεροι +0,42%).

    [15] ECO/FIN: ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΟΒΑΡΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

    Βρυξέλλες, 7 Δεκεμβρίου 2004 (16:38 UTC+2)

    Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ (Eco/Fin), που συνήλθε σήμερα στις Βρυξέλλες, δέχτηκε ότι η Ελλάδα υπέβαλε από το 1997 παραποιημένα δημοσιονομικά στοιχεία στην Κομισιόν, χαρακτήρισε την ελληνική περίπτωση ως μοναδική και ιδιαίτερα σοβαρή, προέτρεψε τις ελληνικές αρχές να εξάγουν τα αναγκαία συμπεράσματα και δέχτηκε την έκθεση της Επιτροπής αναφορικά με το θέμα απόδοσης ευθυνών.

    Το πλήρες κείμενο συμπερασμάτων σχετικά με το θέμα της απόδοσης ευθυνών για την αναθεώρηση των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων του Συμβουλίου Eco/Fin έχει ως εξής:

    «Τα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας κατά την

    περίοδο από το 1997, όπως περιγράφονται στην τελική έκθεση της Eurostat, επιβεβαιώνουν ότι, βάσει των κανόνων του ESA95, τα ελλείμματα ήταν σταθερά πάνω από την τιμή αναφοράς που καθορίζεται από το άρθρο 104 της Συνθήκης.

    »Το Συμβούλιο αναγνωρίζει την πρωτοβουλία της Ελληνικής κυβέρνησης και τη στενή συνεργασία της με την Eurostat, προκειμένου να αποσαφηνιστούν ζητήματα σχετικά με τα δημοσιονομικά στοιχεία που παρέμεναν εκκρεμή για μεγάλο χρονικό διάστημα και να τα καταστήσουν συμβατά με τις απαιτήσεις του ESA95.

    »Η έκταση και το μέγεθος της αναθεώρησης των παλαιότερων στοιχείων στην ελληνική περίπτωση είναι μοναδικά και πολύ σοβαρά, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη γενικότερη αξιοπιστία του πλαισίου ελέγχου των στοιχείων επί πολυμερούς βάσης.

    »Αξιόπιστα και έγκαιρα στατιστικά στοιχεία είναι απαραίτητα για τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής και τον έλεγχο των στοιχείων επί πολυμερούς βάσης και αποτελούν καθοριστική προϋπόθεση για την αποτελεσματική λήψη αποφάσεων από το Συμβούλιο.

    »Γι' αυτό, οι Υπουργοί καλωσορίζουν την έκθεση της Επιτροπής αναφορικά με το θέμα απόδοσης ευθυνών, η οποία παρουσιάζει την ανάλυση της Επιτροπής ως προς την απόδοση ευθυνών για τις συνεχείς αδυναμίες στην παροχή και πιστοποίηση ακριβών στοιχείων.

    »Πρώτον, η έκθεση καθιστά σαφές ότι οι ελληνικές στατιστικές αρχές δεν παρείχαν ακριβείς πληροφορίες στην Eurostat για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, εμφάνιζαν σοβαρή αδυναμία στην παροχή των απαιτούμενων στοιχείων. Οι Υπουργοί παροτρύνουν τις ελληνικές αρχές να εξάγουν τα αναγκαία συμπεράσματα.

    »Δεύτερον, το Συμβούλιο θεωρεί επίσης ως σοβαρή αιτία ανησυχίας - όπως αναγνωρίζει η έκθεση - το γεγονός ότι η Eurostat πιστοποίησε την ειδοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας το Μάρτιο 2000, παρά τα σημαντικά εκκρεμή θέματα που σχετίζονταν με τα δημοσιονομικά στοιχεία.

    »Τρίτον, οι Εκθέσεις Σύγκλισης της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν επεσήμαναν προς το Συμβούλιο πιθανά προβλήματα αναφορικά με τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία.

    »Τέταρτον, ενώ αποτελεί πρωταρχική ευθύνη της Επιτροπής να αξιολογεί τα στοιχεία που παρέχονται από τα κράτη μέλη, η Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή (EFC) και το Συμβούλιο θα μπορούσαν να αξιολογούν πιο προσεκτικά την ποιότητα των στοιχείων που παρέχονται από κάθε κυβέρνηση.

    »Το Συμβούλιο σημειώνει την απόφαση της Επιτροπής να ξεκινήσει μια διαδικασία

    παράβασης, ως λογική συνέπεια της έκθεσής της αναφορικά με την απόδοση ευθυνών. Το Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα του τρόπου βελτίωσης της διαχείρισης του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος στις αρχές του νέου έτους».

    [16] ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΖΗΤΗΣΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αγκυρα, 7 Δεκεμβρίου 2004 (21:04 UTC+2)

    «Αποτελεί τη δικαιολογημένη προσδοκία του τουρκικού έθνους το να καταλήξουν οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. σε απόφαση η οποία δεν θα περιέχει οποιοδήποτε όρο όσον αφορά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, που θα στοχεύουν στην ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση, χωρίς καθυστέρηση, το 2005», τονίστηκε στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο, υπό την προεδρία του Τούρκου πρόεδρου Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ.Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ και στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, στην ανακοίνωση που έγινε από το Κέντρο Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, υπογραμμίσθηκε πως στη Συνάντηση Κορυφής, εξετάσθηκαν οι προετοιμασίες όσον αφορά τη Συνάντηση Κορυφής των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της 17ης Δεκεμβρίου 2004, όπου θα ληφθεί απόφαση σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    Στην ανακοίνωση, στην οποία διατυπώθηκε ότι η Τουρκία πραγματοποίησε αποφασιστικά τα σημαντικά και ουσιαστικά βήματα σχετικά με την ανταπόκριση στα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, που αποτελούν απαιτούμενο όρο για τις διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος από την επικύρωση της υποψηφιότητάς της στη Συνάντηση Κορυφής του Ελσίνκι το Δεκέμβριο του 1999, υπογραμμίσθηκαν τα εξής:

    «Η επάρκεια του επιπέδου στο οποίο έχουμε φθάσει στο χρονοδιάγραμμα πολιτικών μεταρρυθμίσεων, επιβεβαιώθηκε με την έκθεση που ανακοινώθηκε από την Επιτροπή της Ε.Ε. στις 6 Οκτωβρίου του 2004 και προτάθηκε η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    Κατ' αυτόν τον τρόπο, δεν έχει παραμείνει κάποιο εμπόδιο για την υλοποίηση της απόφασης που ελήφθη στη Συνάντηση Κορυφής της Κοπεγχάγης, το Δεκέμβριο του 2002, προς την κατεύθυνση ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση, στην περίπτωση που αποφασισθεί πως η Τουρκία εκπλήρωσε τα πολιτικά κριτήρια, βάσει της έκθεσης και της πρότασης της Επιτροπής.

    Αποτελεί δικαιολογημένη προσδοκία του τουρκικού έθνους το να καταλήξουν οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. σε απόφαση η οποία δεν θα περιέχει οποιοδήποτε όρο όσον αφορά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, που θα στοχεύουν στην ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση, χωρίς καθυστέρηση, το 2005.

    Τόσο η απόφαση που θα ληφθεί, όσο και η δυνατότητα συνέχισης του χρονοδιαγράμματος ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., έχουν μεγάλη σημασία.

    Η διατήρηση ξεκάθαρα της προοπτικής ένταξής μας, που επιβεβαιώθηκε από την Ε.Ε., από τη Συνάντηση Κορυφής του Ελσίνκι του 1999, μέχρι σήμερα, κατά τρόπο που δεν θα αμφισβητείται, αποτελεί μία αναγκαιότητα των υποχρεώσεων της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία.

    Η Τουρκία, η οποία κατέβαλλε μέχρι σήμερα εποικοδομητικές και καλοπροαίρετες προσπάθειες κατά το χρονοδιάγραμμα ένταξης στην Ε.Ε., πιστεύει ότι κατά τη Συνάντηση Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα λάβουν τις αποφάσεις που θα επιφέρουν ωφέλιμα αποτελέσματα.»

    [17] ΜΠΑΛΚΕΝΕΝΤΕ: Η ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΕΕ ΙΣΩΣ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λευκωσία, 7 Δεκεμβρίου 2004 (20:49 UTC+2)

    Αν και η επίλυση του Κυπριακού δεν περιλαμβάνεται στα κριτήρια της Κοπεγχάγης, εντούτοις η συμφωνία τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ ίσως να αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την εξεύρεση λύσης, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Μπαλκενέντε είπε ότι η αναγνώριση από την Τουρκία όλων των κρατών μελών της ΕΕ σχετίζεται με την τελωνειακή ένωση Τουρκίας-ΕΕ.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης ότι υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, νοουμένου ότι αυτή πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και συμμορφώνεται με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

    ΚΥΠΕ-ΜΠΕ

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΙΛΛΗΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

    Λευκωσία, 7 Δεκεμβρίου 2004 (20:46 UTC+2)

    Σε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ προέβησαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας και ο νέος Πρεσβευτής του Ισραήλ στην Κύπρο Ζβι Κοεν-Λιταντ.

    Ο ισραηλινός πρεσβευτής απηύθυνε πρόσκληση προς τον κ. Λιλλήκα για πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης στο Ισραήλ, στην οποία θα διερευνηθούν περαιτέρω οι δυνατότητες συνεργασίας και προώθησης εμπορικών κοινοπραξιών μεταξύ των δύο χωρών.

    ΚΥΠΕ-ΜΠΕ

    [19] ΝΕΟ: "ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ" ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ

    Λευκωσία, 7 Δεκεμβρίου 2004 (20:45 UTC+2)

    Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως στην Τουρκία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων εάν δεν υπάρξει πλήρης διπλωματική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, "απο-αναγνώριση" του ψευδοκράτους και απόσυρση όλων των βέτο που ασκεί η Τουρκία στους διεθνούς οργανισμούς για την Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόνων (ΝΕΟ) Νίκος Κουτσού.

    Μιλώντας σήμερα σε συνέντευξη Τύπου για το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και το Κυπριακό, ο κ. Κουτσού είπε πως οι ΝΕΟ απέστειλαν επιστολή προς τους φορείς και τα κόμματα που μαζί τάχθηκαν κατά του σχεδίου Ανάν, με την οποία τους προτείνουν να συντονιστούν και πάλι, γιατί, όπως είπε, ''θεωρούμε ότι και η 17η είναι εξίσου σημαντική, αν όχι πιο σημαντική από την ημέρα του δημοψηφίσματος''.

    ''Και εφόσον είχαμε πάρει την ιστορική απόφαση, αλλά και την ευθύνη να εισηγηθούμε και να στηρίξουμε την πρόταση καταψήφισης του σχεδίου, οφείλουμε σήμερα οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις να βρεθούμε μπροστά για να συνεχιστεί η πολιτική του δημοψηφίσματος και να υπάρξει μια σωστή λύση για το Κυπριακό'', πρόσθεσε.

    ΚΥΠΕ-ΜΠΕ

    [20] ΓΚΟΥΛΕΡ: ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Αγκυρα, 7 Δεκεμβρίου 2004 (19:31 UTC+2)

    Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Χιλμί Γκουλέρ δήλωσε ότι συνεχίστηκαν οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Τούρκων αξιωματούχων για την κατασκευή πετρελαϊκού αγωγού που θα παρακάμπτει τα Στενά, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αnadolu.

    Σύμφωνα με το Αnadolu, σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν οι Ρώσοι έκαναν ένα βήμα πίσω σε ότι αφορά το έργο, ο κ. Γκιουλέρ είπε ότι η πόλη της Σαμψούντας στα βόρεια και η πόλη του Τζεϊχάν στα νότια, παρουσιάζουν περισσότερα πλεονεκτήματα για την Τουρκία. Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, οι συνομιλίες συνεχίστηκαν με τους Ρώσους αξιωματούχους.

    Το πρακτορείο επικαλείται άρθρο της αγγλόφωνης εφημερίδας «Moscow Times» που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο, σύμφωνα με το οποίο ο αγωγός είχε την υποστήριξη του ρωσικού υπουργείου Βιομηχανίας και Ενέργειας και περιμένει την έγκριση του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας.

    [21] ΟΡΦΑΝΟΣ: ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΤΟΠΙΝΓΚ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2004 (20:34 UTC+2)

    Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Πάουντ, που αφορούσαν το θέμα Κεντέρη Θάνου, είπε τα εξής: "Ο κ. Πάουντ από τη δική του θέση έχει την οπτική του WADA και αυτή εκφράζει. Δεν είμαι εγώ εκείνος που θα κρίνω τις δηλώσεις του Προέδρου του WADA και Αντιπροέδρου της ΔΟΕ. Όμως, θέλω να πω, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει δηλώσει τη σταθερή της προσήλωση στον αγώνα ενάντια στο ντόπινγκ και πιστεύω ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες συμφωνούν για μία σταθερή πολιτική απέναντι σ' αυτό.

    Υπάρχουν διεθνείς κανονισμοί που καταλήγουν σε τιμωρίες αυτών που δεν ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

    Η Ελλάδα είναι η πρώτη που υποστηρίζει τέτοιες προτάσεις, γιατί ακριβώς το μήνυμα το οποίο στέλνουμε, είναι ενάντια σε εκείνους που επιδιώκουν να αλλοιώνουν την πραγματική εικόνα του Αθλητισμού.

    Οι κυβερνήσεις όλων των χωρών είναι έτοιμες να υπογράψουν το Κώδικα Δεοντολογίας.

    Βασικός στόχος είναι να υπογραφεί αυτή η συμφωνία πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τορίνο, δηλαδή πριν από το 2006. Στόχος είναι ο επόμενος Οκτώβρης. Εδώ τώρα είμαστε στο στάδιο επιμέρους προβλημάτων. Στις αρχές Ιανουαρίου θα γίνει μια ακόμα συνάντηση στο Παρίσι.

    Έπ' ευκαιρία θέλω να πω ότι όλες οι αντιπροσωπείες που μετέχουν στο Συνέδριο της Αθήνας, συνεισφέρουν στο να επιλυθούν όλα τα θέματα που χρειάζονται.

    Θέλω να εκφράσω την ευαρέσκειά μου για το υψηλό επίπεδο συμμετοχόντων στον Συνέδριο.

    Ο Υφυπουργός αναφερόμενος στην Δ' Διάσκεψη Υπουργών και Υψηλών Αξιωματούχων για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό, σημείωσε:

    Τα στοιχεία που έχω μέχρι στιγμής δείχνουν ότι, τα αποτελέσματα της Δ' Διάσκεψης Υπουργών και Υψηλών Αξιωματούχων για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό, θα είναι θετικά για τον Παγκόσμιο Αθλητισμό. Το γεγονός ότι συμμετέχουν περισσότεροι από 190 αντιπρόσωποι, ανάμεσά τους περισσότεροι από 150 Υπουργοί, δείχνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Παγκόσμιας Κοινότητας, για τα θέματα του Συνεδρίου και κυρίως της αντιμετώπισης του ντόπινγκ.

    Πέρα από του ότι θα χρειαστεί να βελτιώσουμε τους ελέγχους που κάνει ο WADA θέλουμε την παγκόσμια συνεργασία για τη διακίνηση των φαρμάκων.

    Επίσης απαιτείται η εκπαίδευση της Νέας Γενιάς, ώστε συνειδητά να μένει μακριά από διαδικασίες, όπως η φαρμακοδιέγερση".

    [22] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ- ΦΙΛΙΝΓΚΕΝ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2004 (20:15 UTC+2)

    Το ενδιαφέρον των Ελλήνων φιλάθλων του χαντμπολ είναι στραμμένο στον αγώνα του Σαββάτου στις 19.30 στο δημοτικό γυμναστήριο του Βύρωνα, μεταξύ του Αθηναϊκού και της Νορβηγικής Φίλινγκεν στη ρεβάνς της ισοπαλίας με 24-24 στη Νορβηγία. Είναι η δεύτερη αναμέτρηση για τη φάση των «16» του Τσάλεντς Καπ.

    Ο διεθνής γκολκίπερ του Αθηναϊκού Κώστας Τσιλιμπάρης, τόνισε: «Στο πρώτο παιχνίδι από κάποια σημεία της απόδοσής μας είμαστε ικανοποιημένοι και από κάποια άλλα όχι. Στόχος μας είναι να βελτιωθούμε στην άμυνα. Η ομάδα να παρουσιαστεί ενισχυμένη και δυνατή για να πάρει τη νίκη. Σ' αυτό το παιχνίδι η αντίπαλος ομάδα θα παρουσιαστεί ενισχυμένη και με έναν παίκτη, τον Γκίεσνταλ, που δεν αγωνίστηκε στο πρώτο. Όσο καλός όμως και εάν είναι ένας παίκτης δεν μπορεί μόνος του να κάνει τη διαφορά. Κάτω από τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί η πρόκριση είναι στο χέρι μας και πρέπει να βάλλουμε τα δυνατά μας για να πάρουμε το εισιτήριο».

    [23] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

    Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2004 (20:04 UTC+2)

    Πρωτόκολλο αθλητικής συνεργασίας Ελλάδας - Ουγγαρίας, υπέγραψαν σήμερα, ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός και ο ομόλογός του Άττιλα Άμπραχαμ.

    "Η Ουγγαρία είναι μια χώρα παραδοσιακά ισχυρή στον Αθλητισμό. Έχει να μας προσφέρει αρκετά κι εμείς, από τη δική μας πλευρά, θα δώσουμε την εμπειρία που αποκτήσαμε από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και από τη γενικότερη άνοδο του Αθλητισμού. Ευελπιστούμε ότι οι μεταξύ μας αθλητικές ανταλλαγές θα λειτουργήσουν για το αμοιβαίο συμφέρον. Ένα από τα θέματα για το οποίο ενδιαφερόμαστε, είναι να αντιμετωπίσουμε από κοινού το ντόπινγκ", τόνισε ο κ. Ορφανός για να συμπληρώσει ο κ. Άμπραχαμ: "Και οι δύο χώρες βρίσκονται σε ένα αξιόλογο αθλητικό επίπεδο. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το πώς αντιμετωπίζεται ο αθλητικός τομέας στην Ελλάδα και κυρίως θέλουμε την εμπειρία από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία θα είναι πολύτιμη για εμάς, αφού φιλοδοξούμε να διοργανώσουμε Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Πολλοί Ούγγροι αθλητές, που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, δήλωσαν ότι είχαν τις καλύτερες εμπειρίες στην καριέρα τους. Το ίδιο μπορώ να πω και εγώ, που ήμουν αθλητής μέχρι το 1996".

    [24] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ Ο ΜΑΡΤΙΝΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2004 (19:25 UTC+2)

    Παρελθόν αποτελεί για τον Αρη ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής Μαριάνο Μαρτίνες. Ο 26χρονος επιθετικός που φέτος δεν έπεισε με την απόδοσή του τον Ελληνα προπονητή Γιώργο Χατζάρα έλυσε κοινή συναινέσει λύση την συνεργασία του με την ομάδα. Κάτι ανάλογο πρόκειται να γίνει και με τον Απόστολο Λιολίδη, ο οποίος δεν βρίσκεται στα αγωνιστικά πλάνα του κ. Χατζάρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ίδιο θα συμβεί και με τον Γεωργιανό Ιράκλι Βασακίτζε.

    [25] ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΙΩΝΙΚΟΥ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΡΑΛ ΓΚΡΕΪΤ ΜΕ 82-77

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2004 (19:20 UTC+2)

    Άλλη μια ήττα γνώρισε σήμερα ο Ιωνικός ΝΦ Αμαλιάδας. Την τέταρτη συνολικά σε επτά αγώνες, καθώς ηττήθηκε με 82-77 στη Ρωσία, από την Ουράλ Γκρέιτ, στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής της FEL ανδρών (Β' όμιλος).

    Η ομάδα του Γιώργου Ζευγώλη προσπάθησε να επιβάλλει τον ρυθμό της. Όμως δεν τα κατάφερε, αφού λύγισε στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης. Ετσι μετά το σημερινό αποτέλεσμα η ελληνική ομάδα ισοβαθμεί με την Ντιζόν στην τρίτη θέση της βαθμολογίας του Β΄ ομίλου, με 10 βαθμούς. Κορυφαίος από τον Ιωνικό ήταν ο Πρόδρομος Νικολαϊδης με 17 πόντους. Τα δεκάλεπτα του αγώνα ήταν: 21-28, 47-45, 63-63, 82-77.

    [26] ΤΡΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΣΤΗ ΜΟΣΟΥΛΗ

    Μοσούλη, 7 Δεκεμβρίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις δύο συντονισμένες επιθέσεις σε εκκλησίες που σημειώθηκαν στη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ, μετέδωσε το Associated Press.

    Η πρώτη έκρηξη, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη Κάσρο Γκουράν έγινε στη συνοικία Γουϊντα, όπου τραυματίστηκαν τρία άτομα.

    Μία ώρα αργότερα ένοπλοι εισέβαλαν σε άλλη εκκλησία στη δυτική Μοσούλη, ανάγκασαν τον κόσμο να βγει έξω, τοποθέτησαν εκρηκτικά και στη συνέχεια τα πυροδότησαν. Από τη δεύτερη επίθεση δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματίες.

    Οι επιθέσεις σε εκκλησίες διαφόρων θρησκευμάτων δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στο Ιράκ. Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο σημειώθηκαν επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα σε τέσσερις εκκλησίες στη Βαγδάτη και μια στη Μοσούλη. Επτά άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλα τραυματίστηκαν στην ιρακινή πρωτεύουσα ενώ στη Μοσούλη ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και τραυματίστηκαν έντεκα. Ήταν το πρώτο μεγάλο χτύπημα κατά της χριστιανικής μειονότητας μετά την αμερικάνικη εισβολή στη χώρα.

    [27] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΥΟ ΣΟΥΝΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΙΡΑΚΙΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Βαγδάτη, 7 Δεκεμβρίου 2004 (20:49 UTC+2)

    Το Ισλαμικό Κόμμα και το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα, τα οποία αποτελούνται από σουνίτες, ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα λάβουν μέρος στις εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν στο Ιράκ στις 30 Ιανουαρίου.

    Μάλιστα, το Ισλαμικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να καταθέσει τη λίστα των υποψηφίων πριν την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή. Σύμφωνα με δηλώσεις του Φουάντ αλ Ράουϊ, από το πολιτικό γραφείο του Ισλαμικού Κόμματος, το κόμμα ζήτησε την αναβολή των εκλογών για έξι μήνες λόγω της πολιτικής αστάθειας που επικρατεί στη χώρα αλλά αν το αίτημα δε γίνει δεκτό θα καταθέσει λίστα υποψηφίων και θα λάβει μέρος στις εκλογές της 30ης Ιανουαρίου.

    Πάντως και το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα του σουνίτη Νάσερ Σαντέρσι επιθυμεί την αναβολή των εκλογών αλλά θα συμμετάσχει ακόμα και αν γίνουν όπως έχουν προγραμματιστεί.

    [28] ΕΝΟΠΛΟΙ ΑΝΑΤΙΝΑΞΑΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗ ΜΟΣΟΥΛΗ

    Μοσούλη, 7 Δεκεμβρίου 2004 (18:26 UTC+2)

    Εκκλησία Χαλδαίων ανατίναξαν στη Μοσούλη του βόρειου Ιράκ αντάρτες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Όπως ανέφερε ο ιερέας Ραγίζ Αζίζ Καρα, οι ένοπλοι συγκέντρωσαν τους ανθρώπους που βρίσκονταν στην εκκλησία μέσα σε ένα δωμάτιο και στη συνέχεια τους οδήγησαν έξω. Στο μεταξύ, τοποθέτησαν εκρηκτικά σε διάφορα σημεία της εκκλησίας. Οι άνθρωποι που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από την εκκλησία άκουσαν τρεις διαδοχικές εκρήξεις και είδαν το κτίριο να τυλίγεται στις φλόγες, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    [29] Η ΓΚΟΥΙΝΕΘ ΠΑΛΤΡΟΟΥ "ΕΚΛΕΙΣΕ" ΩΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ

    Νέα Υόρκη, 7 Δεκεμβρίου 2004 (15:59 UTC+2)

    Η διάσημη ηθοποιός Γκουίνεθ Πάλτροου θέλει να εγκαταλείψει την υποκριτική, καθώς έχει "παίξει πλέον τα πάντα" και να γίνει μαγείρισσα, σύμφωνα με σχόλιά της που δημοσιεύονται στο περιοδικό Ιντερβιού.

    Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός δηλώνει ότι θέλει να αναπτύξει μια διαφορετική καριέρα καθώς έχει κατανοήσει πόσο μεγάλη πίεση δέχονται οι διασημότητες, ωστόσο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην οθόνη αν προκύψει κάτι "πολύ ουσιαστικό".

    "Κατανοώ κάτι τέτοιο αν έχεις βάλει σκοπό της ζωής σου να γίνει διάσημος, εγώ όμως απλά ήθελα να γίνω ηθοποιός", τονίζει η Πάλτροου, μετέδωσε το ΒΒC. Η Πάλτροου τονίζει στο τελευταίο τεύχος του "Ιντερβιού" ότι θα μπορούσε να εκπαιδευτεί για να αναπτύξει μια καριέρα στην κουζίνα. "Με ενδιαφέρει πολύ η ιστορία και η ιστορία της τέχνης, οπότε θα μπορούσα να εργασθώ σε μια γκαλερί, σε έναν οίκο δημοπρασιών ή σε κάτι σχετικό. Επίσης θα μου άρεσε να εκπαιδευτώ σεφ, κάτι που πιθανόν να κάνω" σημειώνει η Πάλτροου.

    Όσον αφορά στην οικογένεια η Πάλτροου δηλώνει ότι η ζωή της άλλαξε προς το καλύτερο μετά το γάμο της με τον τραγουδιστή Κρις Μάρτιν και τη γέννηση της κόρης τους Απλ.

    [30] ΤΟ ΒΒC ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ 2.900 ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Λονδίνο, 7 Δεκεμβρίου 2004 (13:51 UTC+2)

    Το BBC ανακοίνωσε σήμερα την κατάργηση 2.900 θέσεων εργασίας, δηλαδή του 10% του δυναμικού του και ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της βρετανικής ραδιοτηλεόρασης και τη βελτίωση των προγραμμάτων της.

    Ο γενικός διευθυντής του BBC Μαρκ Τόμσον διευκρίνισε μιλώντας στο προσωπικό ότι η κατάργηση των θέσεων εργασίας έχει στόχο την εξοικονόμηση 320 εκατομμυρίων στερλινών (460 εκατ. ευρώ). Αφορά κυρίως τις διοικητικές υπηρεσίες, το τμήμα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και τις οικονομικές και νομικές υπηρεσίες.

    Εξάλλου 2.000 εργαζόμενοι του BBC, κυρίως σε αθλητικές και παιδικές εκπομπές, θα μετακομίσουν από το Λονδίνο στο Μάντσεστερ (βόρεια Αγγλία) μέσα σε πέντε χρόνια.

    Το BBC (British Broadcasting Corporation) απασχολεί αυτή τη στιγμή 27.634 εργαζομένους.

    [31] Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2004 (14:38 UTC+2)

    Με μια σειρά εκδηλώσεων μουσικής και λόγου εγκαινιάζουν τη συνεργασία τους το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ και η Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία «Τέχνη» . Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης θα μιλήσει για το έργο του στις 14 Δεκεμβρίου στις 9.00μμ ενώ παράλληλα με την ομιλία του θα προβάλλονται αποσπάσματα από ταινίες του.Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται στο Αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος.

    [32] ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙ ΤΟΝ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟ ΤΟΥ ΔΑΡΔΑΝΟΥ ΣΤΟ 12.000 πΧ

    Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2004 (14:21 UTC+2)

    Ο κατακλυσμός του Δαρδάνου δεν ήταν μια φανταστική ιστορία αλλά ένα πραγματικό γεωφυσικό γεγονός που συνέβη πριν από περίπου 12.500 χρόνια. σύμφωνα με μελέτη του καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλία Μαριολάκου. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Απογευματινή» ο καθηγητής Μαριολάκος χρονολογεί τον κατακλυσμό του Δαρδάνου στο 12.500-10.500 π.Χ. βασιζόμενος στην περιγραφή του Διόδωρου του Σικελιώτη (90-30 π.Χ.). Δηλαδή υποστηρίζει ότι ο κατακλυσμός του Δαρδάνου προηγείται κατά πολλές χιλιάδες χρόνων των κατακλυσμών του Ώγυγη, του Δευκαλίωνα, του Νώε, του Σιουσούρντα και άλλων που περιγράφονται στις μυθολογίες διαφόρων λαών.

    Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Διόδωρου ο κατακλυσμός του Δαρδάνου έγινε επειδή άνοιξε το στόμιο γύρω από τις Κυανές Πέτρες, δηλαδή το στόμιο προς το Βόσπορο, εκεί όπου τοποθετούνταν οι Συμπληγάδες Πέτρες. Στη συνέχεια άνοιξε το στόμιο του Βοσπόρου διότι η Θάλασσα του Πόντου (Μαύρη Θάλασσα), που μέχρι τότε ήταν λίμνη επειδή είχε διακοπεί η επικοινωνία με κάποια θάλασσα, γέμισε από τα νερά των ποταμών που χύνονταν σ' αυτήν, με αποτέλεσμα να υπερχειλίσει τα Στενά του Βοσπόρου, να γεμίσει την Προποντίδα και στη συνέχεια υπερχείλισε και το Στενό του Ελλησπόντου, ξέσπασε στο Αιγαίο με συνέπεια να κατακλυστεί μεγάλη παραθαλάσσια περιοχή όχι μόνο της Ασίας αλλά και της Σαμοθράκης.

    Ο καθηγητής Μαριολάκος επισημαίνει ότι η σημαντικότερη πληροφορία της διήγησης του Διόδωρου είναι ότι τα νερά του κατακλυσμού του Δαρδάνου ήρθαν από τη Μαύρη Θάλασσα. «Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε και για κάποιο χρονικό διάστημα άγνωστης διάρκειας προς το παρόν δεν υπήρξε επικοινωνία μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και Αιγαίου. Ο Ελλήσποντος επομένως δεν υφίστατο την εποχή εκείνη ως θαλάσσιο στενό. Η άλλη σημαντική πληροφορία είναι ότι η σύνδεση της υδάτινης επικοινωνίας μεταξύ του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας πρέπει να είχε διακοπεί για κάποιο διάστημα . Η διακοπή αυτή πρέπει να έγινε κατά την τελευταία παγετώδη περίοδο, που κατά εκτίμηση πρέπει να είχε επισυμβεί πριν από 70.000 έτη περίπου, ενώ η επανασύνδεση πρέπει να έγινε σε κάποια χρονική στιγμή κατά την τελευταία μεσοπαγετώδη , ήτοι 16.000 π.Χ. και κατά πάσα πιθανότητα μετά 13.00 π.Χ.» εξηγεί ο κ. Μαριολάκος.

    [33] 3η TRIENNALE ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΣΕΝΑΛΙ

    Χανιά, 7 Δεκεμβρίου 2004 (13:32 UTC+2)

    Συνεχίζεται η έκθεση της 3ης Triennale Αρχιτεκτονικής «ΚΡΗΤΗ 2001 2004» στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Κ.Α.Μ.) στο Μεγάλο Αρσενάλι. Η έκθεση οργανώθηκε με το Τ.Ε.Ε.Τμήμα Δυτικής Κρήτης και θα λειτουργήσει έως την 30 Δεκεμβρίου 2004. Χορηγός είναι η ΑΚΤΕΡ ΑΤΕ.

    Η ανά τριετία επανάληψη της έκθεσης αυτής που είχε για πρώτη φορά οργανωθεί με τον Σ.Α.Χ. και έχει έκτοτε την συμπαράστασή του, επιδιώκει μέσα από την παρουσίαση αρχιτεκτονικών έργων να αναδείξει νέους αρχιτέκτονες και να συμπαρασταθεί στους παλαιότερους, που με συνέπεια και σοβαρότητα διανύουν την αρχιτεκτονική τους πορεία. Επιχειρείται η προβολή κυρίως των μικρών και διακριτικών έργων, που άδικα περιφρονούνται από την κοινωνία των Μ.Μ.Ε., και προβάλλεται το εξαιρετικό που συχνά υπάρχει σε αυτά.

    Στην έκθεση συμμετέχουν με τα έργα τους 32 αρχιτέκτονες από όλη την Ελλάδα. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο αρχιτέκτονας Γιώργος Βαρουδάκης.

    Παράλληλα διενεργείται έκθεση των εργασιών του σεμιναρίου Leonardo Da Vinci II, «Χώρος και Διαχείριση του Περιβάλλοντος», στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του Μεγάλου Αρσεναλιού.

    [34] Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ" ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2004 (23:54 UTC+2)

    Μία πρωτότυπη χριστουγεννιάτικη παράσταση με την καλλιτεχνική σφραγίδα της Κάρμεν Ρουγγέρη επιφυλάσσει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στους μικρούς του φίλους. Η δημοφιλής ηθοποιός θα σκηνοθετήσει την μουσικοθεατρική παιδική παραγωγή "Το παιδί και το όνειρο", η οποία θα παρουσιαστεί για 3 σχολικές και 3 βραδινές παραστάσεις στις 15, 16 και 17 Δεκεμβρίου 2004, ώρες 10.00 και 20.00.

    Πρόκειται για ένα νέο έργο σε κείμενο και σκηνοθεσία της Κάρμεν Ρουγγέρη, μουσική Γιάννη Μακρίδη, σκηνικά-κοστούμια της Χριστίνας Κουλουμπή και χορογραφία του Πέτρου Γάλλια. Θα συμμετέχουν η Ορχήστρα Αμαντέους της Σόφιας και 12 ηθοποιοί.

    Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται αποκλειστικά από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης καθώς και από το εκδοτήριο του ΟΜΜΘ στην πλατεία Αριστοτέλους. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 15 (μαθητικά- φοιτητικά) και 30 (γενική είσοδος).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 7 December 2004 - 19:14:18 UTC