Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-12-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ
  • [02] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ
  • [03] ΣΕ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Ν. ΥΟΡΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [04] ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ
  • [05] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΜΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΑΕ
  • [07] ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [08] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΣΕ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΙΔΑΝΙΚΑ
  • [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ
  • [10] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΜΠΕ
  • [11] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
  • [12] ΥΠ.ΑΝ.: 85 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ 3ΜΗΝΟ ΟΙ ΑΜΕΣΕΣ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • [13] ΥΠ.ΑΝ.: ΠΤΩΣΗ ΤΙΜΩΝ ΣΕ ΑΜΟΛΥΒΔΗ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
  • [14] Ο ΕΥ. ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
  • [15] Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [16] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ 14 ΚΙΛΩΝ ΚΟΚΑΪΝΗΣ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [17] ΑΡΧΙΣΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ
  • [18] Ο ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ
  • [19] ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ HURRIYET: ΧΩΡΙΣ ΛΑΪΚΙΣΜΟ, ΘΑ ΕΡΘΟΥΜΕ ΚΟΝΤΑ ΣΕ 15
  • [20] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΡΦΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΚΑΙ ΤΗΝ 4η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
  • [21] ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
  • [22] ΕΛΛΗΝΟ-ΟΥΓΓΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [23] ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ & ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
  • [24] ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΓΙΑ Κ.ΚΕΝΤΕΡΗ - Κ.ΘΑΝΟΥ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ WADA
  • [25] ΜΠΟΥΣ: Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΤΖΕΝΤΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ
  • [26] Μ.ΜΠΑΡΝΙΕ: "ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΗΝ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΛΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ"
  • [27] ΡΩΣΙΑ: ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΤΣΕΤΣΕΝΟ "ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ'
  • [28] Η ΡΩΣΙΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [29] Ο ΝΙΚΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ
  • [30] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΙΕΤ
  • [31] ΕΚΘΕΣΗ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΣΤΟΝ "ΙΑΝΟ"
  • [32] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΟ ΑΠΘ
  • [33] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΨΝΘ

  • [01] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ

    Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2004 (13:57 UTC+2)

    Το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο το οποίο αφορά στους κανόνες των σχέσεων μεταξύ του κράτους από τη μία πλευρά και από την άλλη πλευρά των μέσων ενημέρωσης ή των προσώπων που αναλαμβάνουν δημόσιες συμβάσεις παρουσίασαν σήμερα οι υπουργοί Επικρατείας, Θοδωρής Ρουσόπουλος, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος και Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας.

    Μιλώντας κατά την παρουσίαση, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό ήταν μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. «Με λίγα λόγια, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου μπαίνει τάξη στο θολό τοπίο των σχέσεων κράτους ΜΜΕ και προσώπων που αναλαμβάνουν δημόσιες συμβάσεις. Κόβεται ο ομφάλιος λώρος της αθέμιτης συναλλαγής, προστατεύονται οι αντιπροσωπευτικοί θεσμοί και η ακεραιότητα της λειτουργίας του δημοσίου και τελικά με τον τρόπο αυτό προστατεύεται πολιτικά και οικονομικά ο ίδιος ο πολίτης, εφαρμόζεται το Σύνταγμα, θωρακίζεται η δημοκρατία», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Υπογράμμισε δε ότι με το νομοσχέδιο ενισχύεται η διαφάνεια σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των δημόσιων συμβάσεων καθώς οι έλεγχοι του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης δεν θα περιορίζονται στη στιγμή της υπογραφής μιας δημόσιας σύμβασης αλλά θα επεκτείνονται σε όλη τη διάρκεια του σχετικού διαγωνισμού όταν θα μπορούσε να ασκηθεί αθέμιτη επιρροή. Παράλληλα αν διαπιστώνονται παραβιάσεις του νόμου θα επιβάλλονται κυρώσεις, ενώ θα μπορεί ακόμη και να σταματήσει το έργο.

    Π. Παυλόπουλος: Τηρείται κατά γράμμα το Σύνταγμα

    Από την πλευρά του ο κ Παυλόπουλος τόνισε ότι με το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο τηρείται κατά γράμμα το Σύνταγμα κάτι που όπως είπε, δεν συνέβαινε με το προηγούμενο νομοθέτημα.

    «Ο αναθεωρητικός νομοθέτης γνώριζε το πρόβλημα το οποίο είχε δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Γνώριζε το ζήτημα της διαπλοκής το οποίο είχε αποκτήσει διαστάσεις, οι οποίες αφορούσαν την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας. Εξ ου και η πολύ μεγάλη αλλαγή η οποία επήλθε και η οποία ως στόχο είχε από τη μία πλευρά να καθιερώσει κανόνες διαφάνειας και από την άλλη να κατοχυρώσει το ρόλο, την αρμοδιότητα και την ελεγκτική δυνατότητα της ανεξάρτητης διοικητικής αρχής που είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι στόχος αυτού του νομοσχεδίου είναι να πραγματώσει το περιεχόμενο του Συντάγματος, σύμφωνα μάλιστα και με την ομολογία των Δικαστηρίων.

    Με αφορμή εξάλλου απόψεις που κάνουν λόγο για περιορισμό της δραστηριότητας διαφόρων νομικών προσώπων τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν περιορίζει δραστηριότητες αλλά επιβάλλει κανόνες ελέγχου. Σημείωσε τέλος ότι θα είναι ευπρόσδεκτη κάθε συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή ώστε να γίνουν οι απαραίτητες προσθήκες.

    Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου

    Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου παρουσίασε αναλυτικότερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας. Όπως είπε, με το νέο νόμο ενισχύονται οι έλεγχοι σε όλες τις εταιρείες και στο δημόσιο τομέα. Βασικός μέτοχος δεν θα θεωρείται πλέον αυτός που έχει το 5% αλλά το 1% τουλάχιστον του μετοχικού κεφαλαίου μιας επιχείρησης.

    Ως παρένθετα πρόσωπα θεωρούνται οι σύζυγοι και οι συγγενείς σε ευθεία γραμμή απεριόριστα και εκ πλαγίου μέχρι τρίτου βαθμού. Ακόμη δεν θα είναι δυνατή η επίκληση της οικονομικής αυτοτέλειας.

    Παράλληλα, στις ασυμβίβαστες ιδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα προστίθεται και η ιδιότητα του εταίρου των μετόχων ή εταίρων της επιχείρησης ΜΜΕ ή των επιχειρήσεων που καταρτίζουν δημόσιες συμβάσεις ή των νομικών προσώπων.

    Απαγορεύεται στις επιχειρήσεις ΜΜΕ να συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις έργων, υπηρεσιών και προμήθειας αγαθών. Προκειμένου δε να διασφαλιστεί η εφαρμογή του σκοπού της διάταξης εισάγεται η απαγόρευση της σύναψης δημοσίων συμβάσεων από επιχειρήσεις στις οποίες μετέχουν εταίροι ή βασικοί μέτοχοι ή μέλη οργάνων διοίκησης ή διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων ΜΜΕ.

    Ο κ. Παπαληγούρας αναφέρθηκε εξάλλου αναλυτικά στις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και ανακοίνωσε την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού το οποίο θα απασχολείται αποκλειστικά στο τμήμα ελέγχου διαφάνειας.

    Ακόμη γνωστοποίησε ότι επιβάλλεται η ονομαστικοποίηση μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου στις επιχειρήσεις ΜΜΕ και σημείωσε ότι στο εξής τα ποσά ελέγχου των δημοσίων συμβάσεων καθίστανται ενιαία και για τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και για τον έλεγχο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης επί των δημοσίων συμβάσεων, η αξία των οποίων υπερβαίνει το ποσό το ενός εκατομμυρίου ευρώ.

    Τέλος προβλέπεται μεταβατική περίοδος τεσσάρων μηνών για τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων ΜΜΕ και των επιχειρήσεων ανάληψης δημόσιων συμβάσεων προς τις διατάξεις του νόμου αυτού.

    Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή και σε μία εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης των κ.κ. Ρουσόπουλου, Παυλόπουλου και Παπαληγούρα:

    ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Χαίρετε.

    Παρουσιάζουμε σήμερα το σχέδιο νόμου για τη διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις. Ένα σχέδιο νόμου το οποίο αποτελεί προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. Ένα σχέδιο νόμου που επεξεργάστηκε η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που συνεστήθη κατόπιν αποφάσεως του υπουργού Δικαιοσύνης, επί πολύ καιρό και υπεγράφη από το σύνολο του Υπουργικού Συμβουλίου. Το σχέδιο νόμου εκπληρώνει, όχι μόνο μια πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης, αλλά και μια συνταγματική επιταγή. Ο στόχος του είναι απλός και συγκεκριμένος. Είναι στόχος πολύ μεγάλης σημασίας για τη Δημοκρατία, για την ισονομία, για την διασφάλιση της πολυφωνίας και την καταπολέμηση της διαπλοκής.

    Όλοι γνωρίζουμε ότι το σημερινό θεσμικό καθεστώς δεν ικανοποιεί τα κριτήρια της πληρότητας και της αποτελεσματικότητας. Αφήνει μεγάλα κενά και δημιουργεί κερκόπορτες για την εκδήλωση των ασυμβιβάστων, που το Σύνταγμα κατηγορηματικά απαγορεύει. Οι νέες διατάξεις χαλυβδώνουν το θεσμικό μας πλαίσιο. Διασφαλίζουν ότι οι δημόσιες συμβάσεις θα ανατίθενται με όρους ανταγωνιστικούς, με ισότητα όλων των διαγωνιζομένων, με τρόπο που θα διασφαλίζει το συμφέρον των φορολογουμένων και την παραγωγή αποτελέσματος για τον πολίτη. Διασφαλίζουν ότι οι επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης δεν θα χρησιμοποιούνται ως πολιορκητικοί κριοί για την απόσπαση ανταλλαγμάτων από την κρατική μηχανή, εις βάρος των συμφερόντων των πολιτών. Το σχέδιο νόμου διευρύνει το πλαίσιο προληπτικού ελέγχου όλων των δημοσίων συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Μειώνει τα σχετικά όρια, από τα τρία εκατομμύρια ευρώ στο ένα εκατομμύριο ευρώ, και συμπεριλαμβάνει όλους του φορείς του δημόσιου τομέα, χωρίς εξαιρέσεις και παράθυρα. Πάνω απ` όλα, δημιουργεί νέες προϋποθέσεις για την ουσιαστική και αποτελεσματική εφαρμογή της συνταγματικής απαγόρευσης της παράλληλης άσκησης δραστηριοτήτων που αφορούν δημόσιες συμβάσεις και λειτουργίας μέσων ενημέρωσης. Το σχέδιο νόμου επαναλαμβάνει την απαγόρευση στις επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης να συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις. Όμως, για να προστατεύσει και ουσιαστικά το δημόσιο συμφέρον, επεκτείνει την ίδια απαγόρευση και στις επιχειρήσεις οι οποίες αναλαμβάνουν δημόσιες συμβάσεις και που ανήκουν ή διευθύνονται από τα ίδια πρόσωπα με τις επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης.

    Οι ρυθμίσεις που φέρνουμε καθιστούν αδύνατη την παραβίαση της συνταγματικής απαγόρευσης μέσα από τη δημιουργία περίπλοκων εταιρικών σχέσεων:

    Επιβάλλουν την ονομαστικοποίηση, μέχρι φυσικού προσώπου, της συμμετοχής σε εταιρείες μέσων ενημέρωσης, αλλά και σε εκείνες που παίρνουν μέρος σε δημόσιους διαγωνισμούς μεγάλου αντικειμένου.

    Αποκλείουν από τέτοιους διαγωνισμούς, τις εξωχώριες εταιρείες που δρουν στους γνωστούς «φορολογικούς παραδείσους».

    Ορίζουν με σαφήνεια την έννοια του βασικού μετόχου στις επιχειρήσεις των δύο αυτών κατηγοριών.

    Κατεβάζουν από το 5 στο 1% το όριο, πάνω από το οποίο ένας μέτοχος θεωρείται «βασικός».

    Συμπεριλαμβάνουν τις περιπτώσεις εμμέσου ελέγχου εταιρειών, καθώς και αυτές της «μαύρης» χρηματοδότησης των μέσων ενημέρωσης.

    Εφαρμόζουν την συνταγματική επιταγή σύμφωνα με την οποία οι στενοί συγγενείς είναι πάντοτε παρένθετα πρόσωπα.

    Και καταργείται η σημερινή δίοδος διαφυγής της επίκλησης της οικονομικής αυτοτέλειας.

    Ξεκαθαρίζουν ότι όλα τα υπόλοιπα οικονομικά εξαρτημένα ή μεσολαβούντα πρόσωπα καλύπτονται κι αυτά από την έννοια του παρένθετου προσώπου.

    Επειδή το θεσμικό πλαίσιο δεν κρίνεται ούτε από τις προθέσεις του νομοθέτη ούτε από τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει στα χαρτιά, αλλά από την πρακτική εφαρμογή του, οι νέες ρυθμίσεις δίνουν για πρώτη φορά στο ΕΣΡ ισχυρές ελεγκτικές εξουσίες, ανάλογες με αυτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για τον έλεγχο των ασυμβιβάστων. Ταυτοχρόνως, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην οργανωτική ενίσχυση του ΕΣΡ με υψηλού επιπέδου στελεχικό δυναμικό, ικανό να συμβάλει στην πιστή, αποφασιστική και ταχεία εφαρμογή των διατάξεων.

    Τέλος, προβλέπουν τη ριζική μεταρρύθμιση των διαδικασιών, με την θέσπιση σύγχρονων και ενημερωμένων ηλεκτρονικών μητρώων, όχι μόνον για τις επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης, αλλά και για εκείνες που συνάπτουν μεγάλες δημόσιες συμβάσεις. Η προβληματική διαδικασία έκδοσης των λεγομένων «πιστοποιητικών διαφάνειας» αντικαθίσταται από συντεταγμένες και αποτελεσματικές διαδικασίες, που διασφαλίζουν την απουσία ασυμβιβάστων, όχι μόνον τη στιγμή της υπογραφής μιας δημόσιας σύμβασης, αλλά καθ' όλη τη διάρκεια του σχετικού διαγωνισμού, όταν θα μπορούσε να ασκηθεί αθέμιτη επιρροή. Προκειμένου να υπογραφεί μια σύμβαση, το ΕΣΡ, μέσα σε καθορισμένη, ρεαλιστική προθεσμία, θα ελέγχει την αλήθεια των δηλώσεων, με τις οποίες οι ανάδοχοι αρνούνται την ύπαρξη ασυμβιβάστου. Το κυριότερο, όμως: Το ΕΣΡ θα μπορεί πλέον να ασκεί ελέγχους και μετά την υπογραφή της σύμβασης, και όσο αυτή θα εκτελείται.

    Οι ποινές για τους παραβάτες των συνταγματικών και νομοθετικών απαγορεύσεων και όσους κάνουν ψευδείς δηλώσεις περί μη συνδρομής ασυμβιβάστου θα είναι αυστηρές, έτσι ώστε το σύστημα να έχει πραγματική αποτρεπτική ισχύ. Δεν μένουμε μόνον στις ποινικές διατάξεις, η εφαρμογή των οποίων μπορεί να καθυστερήσει.

    Θεσπίζουμε την ακυρότητα όσων συμβάσεων συνάπτονται παρανόμως.

    Επιβάλλουμε βαρύτατες οικονομικές κυρώσεις διοικητικού χαρακτήρα, οι οποίες θα καταστήσουν την ύπαρξη ασυμβιβάστων άκρως επικίνδυνη και ασύμφορη για τον παραβάτη. Με λίγα λόγια, με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου μπαίνει τάξη στο θολό τοπίο των σχέσεων κράτους, ΜΜΕ και προσώπων που αναλαμβάνουν δημόσιες συμβάσεις. Κόβεται ο ομφάλιος λώρος της αθέμιτης συναλλαγής. Προστατεύονται οι αντιπροσωπευτικοί θεσμοί και η ακεραιότητα της λειτουργίας του Δημοσίου. Και τελικά, με τον τρόπο αυτό, προστατεύεται, πολιτικά και οικονομικά, ο ίδιος ο πολίτης. Εφαρμόζεται το Σύνταγμα. Θωρακίζεται η Δημοκρατία.

    Θα παρακαλέσω τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Π. Παυλόπουλο να κάνει μια σύντομη εισηγητική αναφορά. Εν συνεχεία το λόγο θα λάβει ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Α. Παπαληγούρας ο οποίος θα προβεί σε αναλυτική αναφορά των βασικών σημείων του σχεδίου νόμου.

    ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως είναι γνωστό, κατά την πρόσφατη Αναθεώρηση του Συντάγματος, επήλθε μια ουσιώδης μεταβολή σε ό,τι αφορά στους κανόνες διαφάνειας και ιδίως, ως προς την αποφυγή της όσμωσης μεταξύ ΜΜΕ και εταιρειών που αναλαμβάνουν δημόσιες συμβάσεις. Ο αναθεωρητικός νομοθέτης γνώριζε το πρόβλημα που είχε προκληθεί τα τελευταία χρόνια. Γνώριζε το ζήτημα της διαπλοκής, το οποίο είχε αποκτήσει διαστάσεις, που αφορούσαν την ίδια την ποιότητα της Δημοκρατίας. Εξ ου και η πολύ μεγάλη αλλαγή, η οποία επήλθε και είχε ως στόχο, από τη μια πλευρά να καθιερώσει κανόνες διαφάνειας και από την άλλη, να κατοχυρώσει το ρόλο, την αρμοδιότητα και την ελεγκτική δυνατότητα της ανεξάρτητης διοικητικής Αρχής, που είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Ατυχώς, η νομοθεσία η οποία ακολούθησε, δεν πραγμάτωσε το περιεχόμενο του Συντάγματος. Υπήρξαν και υπάρχουν πολλά κενά. Κενά, τα οποία επιτρέπουν να υπάρχει αυτή η όσμωση μεταξύ ΜΜΕ και εταιρειών, οι οποίες αναλαμβάνουν δημόσιες συμβάσεις.

    Στόχος αυτού του σχεδίου νόμου είναι να πραγματώσει το περιεχόμενο του Συντάγματος, σύμφωνα μάλιστα και με τη νομολογία των δικαστηρίων, όπως αυτά έχουν στο μεταξύ ερμηνεύσει τις αναθεωρημένες διατάξεις του Συντάγματος. Το ξανατονίζω: Το θεσμικό τοπίο, μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, είναι πολύ διαφορετικό, είναι πολύ πιο αυστηρό, πολύ πιο ουσιαστικό, ενώ η νομοθεσία δεν ακολούθησε.

    Αυτός ο νόμος δεν κάνει τίποτε άλλο, παρά να δίνει «σάρκα και οστά» στις επιταγές του Συντάγματος, όπως αυτές προέκυψαν κατά την πρόσφατη αναθεώρηση και μάλιστα, ψηφίστηκαν -σας θυμίζω- με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή. Ενδεχομένως, θα ακουστούν απόψεις, ότι οι διατάξεις αυτού του νόμου περιορίζουν, δήθεν, τη δραστηριότητα διαφόρων νομικών προσώπων. Το σχέδιο νόμου δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση. Δεν περιορίζει δραστηριότητες. Επιβάλλει κανόνες ελέγχου. Επιτρέπει στον καθένα να ασκεί τη δραστηριότητά του όπως απαιτεί το Σύνταγμα στο άρθρο 5. Αλλά βεβαίως επιβάλλει κανόνες, οι οποίοι επιτρέπουν να διαπιστώνεται εάν και κατά πόσον αυτός που ασκεί τη δραστηριότητά του -συμμετέχοντας ελεύθερα στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας- σέβεται τους κανόνες δικαίου που το ίδιο το Σύνταγμα θεσπίζει. Η επιχειρηματική ελευθερία δεν είναι ανεξέλεγκτη. Έχει κανόνες. Αυτούς τους κανόνες θεσπίζει ο νόμος αυτός. Και επειδή ενδεχομένως να ακουστεί ότι οι περιορισμοί, οι οποίοι τίθενται σε ζητήματα που αφορούν την εσωτερική λειτουργία των επιχειρήσεων των ΜΜΕ και των επιχειρήσεων οι οποίες ασχολούνται με δημόσιες συμβάσεις. Θα ήθελα να τονίσω ότι πέραν των διατάξεων του Συντάγματος, οι οποίες έγιναν πιο αυστηρές και πιο ουσιαστικές μετά την αναθεώρηση, υπάρχει στην ελληνική έννομη τάξη η σημαντική καινοτομία ότι τα ΜΜΕ ηλεκτρονικού Τύπου είναι δημόσιες υπηρεσίες κατά παραχώρηση. Πράγμα που σημαίνει ότι όταν διαχειρίζεσαι μια δημόσια υπηρεσία, όχι απλώς μπορείς, επιβάλλεται να υπάρχουν οι κανόνες που εξασφαλίζουν τη διαφάνεια της λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας και τις βασικές αρχές της νομιμότητας και της ισότητας. Καθώς, επίσης και την αποφυγή κάθε είδους αθέμιτου ανταγωνισμού.

    Κατόπιν τούτου, σκοπός του σχεδίου νόμου είναι να πραγματώσει το περιεχόμενο του Συντάγματος. Αυτό κάνει. Όπως, επίσης, θα είναι ευπρόσδεκτη κάθε συζήτηση, η οποία θα γίνει στη Βουλή -και στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια- ώστε ενδεχομένως, εάν υπάρχουν σημεία που θα πρέπει να συμπληρωθούν, να συμπληρωθούν. Και πιστεύουμε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όπως το έχουν πει άλλωστε -και θεωρούμε ότι είναι απόλυτα ειλικρινής η στάση τους αυτή- θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Γιατί είναι μια προσπάθεια που αφορά στην αναβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας μας. Μια προσπάθεια, η οποία αποκαθιστά τον ελεύθερο και υγιή ανταγωνισμό. Μια προσπάθεια που εμπεδώνει το κράτος δικαίου και την αρχή της νομιμότητας.

    ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: Θα αναφερθώ στα κύρια σημεία του σχεδίου νόμου:

    Ως βασικός μέτοχος νοείται:

    (α) Σε κάθε περίπτωση, όποιος έχει τουλάχιστον 1% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης.

    (β) Όποιος, ανεξαρτήτως ποσοστού, (i) κατατάσσεται, λόγω συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο ή επειδή ασκεί δικαιώματα ψήφου, μεταξύ των 10 μεγαλυτέρων μετόχων της επιχείρησης, είτε (ii) έχει το δικαίωμα να διορίζει ή να ανακαλεί μέλος του ΔΣ, είτε (iii) καταρτίζει συμβάσεις με την επιχείρηση που αποφέρουν οικονομικά έσοδα σε αυτήν πέραν του 1/10 ακαθαρίστων εσόδων της κατά την τελευταία διαχειριστική χρήση.

    (γ) Στην περίπτωση έμμεσης συμμετοχής σε επιχείρηση ΜΜΕ, όποιος είναι κύριος τόσων μετοχών ή διαθέτει τόσα δικαιώματα ψήφου στα νομικά πρόσωπα που μετέχουν στην επιχείρηση αυτή, ώστε αν συνυπολογισθούν και αναχθούν σε αριθμό μετοχών ή δικαιωμάτων ψήφου στην επιχείρηση ΜΜΕ να αντιστοιχούν σε ποσοστό τουλάχιστον 1% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου ή του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου στη Γενική Συνέλευση αυτής (Άρθρο 2).

    Ως διευθυντικά στελέχη ορίζονται όσοι ασκούν εκτελεστικές αρμοδιότητες, που επηρεάζουν ουσιωδώς τους σκοπούς ή τη λειτουργία της επιχείρησης (Άρθρο 2).

    Ως παρένθετα πρόσωπα θεωρούνται οι σύζυγοι και οι συγγενείς σε ευθεία γραμμή απεριορίστως και εκ πλαγίου μέχρι τρίτου βαθμού, χωρίς να είναι δυνατή πλέον η επίκληση της οικονομικής αυτοτέλειας. Επίσης, παρένθετα πρόσωπα θεωρούνται τα οικονομικά εξαρτημένα άτομα ή εταιρείες, καθώς και τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ενεργούν, βάσει γενικής ή ειδικής συμφωνίας για λογαριασμό ή καθ' υπόδειξη ή εντολή. (Άρθρο 2).

    Στις ασυμβίβαστες ιδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα προστίθεται και η ιδιότητα του εταίρου των μετόχων ή εταίρων της επιχείρησης ΜΜΕ ή των επιχειρήσεων που καταρτίζουν δημόσιες συμβάσεις ή των νομικών προσώπων που μετέχουν σε αυτές, προκειμένου η ονομαστικοποίηση των μετοχών τους να φτάσει μέχρι φυσικού προσώπου (Άρθρο 3).

    Απαγορεύεται στις επιχειρήσεις ΜΜΕ να συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις έργων, υπηρεσιών και προμήθειας αγαθών. Προκειμένου να διασφαλιστεί η εφαρμογή του σκοπού της διάταξης, εισάγεται η συνακόλουθη απαγόρευση σύναψης δημοσίων συμβάσεων από επιχειρήσεις, στις οποίες μετέχουν εταίροι ή βασικοί μέτοχοι ή μέλη οργάνων διοίκησης ή διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων ΜΜΕ. Απαγορεύεται επίσης η σύναψη δημοσίων συμβάσεων από τις εξωχώριες εταιρείες που δρουν στους γνωστούς «φορολογικούς παραδείσους». (Άρθρο 4)

    Στις επιχειρήσεις ΜΜΕ προστίθενται και οι επιχειρήσεις διανομής Τύπου (Άρθρο 2).

    Ο έλεγχος των ασυμβιβάστων ιδιοτήτων και των απαγορεύσεων του νόμου αυτού ασκείται από το ΕΣΡ. Για το σκοπό αυτό, πριν από τη συμμετοχή υποψηφίου σε διαγωνιστική διαδικασία για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης, κατατίθεται ως προϋπόθεση συμμετοχής του υπεύθυνη δήλωση του υποψηφίου στο ΕΣΡ. Η δήλωση αυτή ελέγχεται πριν από την υπογραφή της δημόσιας σύμβασης, με κατάθεση όλων των δικαιολογητικών του υποψηφίου, που αποδεικνύουν ότι από την ημερομηνία κατάθεσης υπευθύνου δηλώσεως μέχρι την υπογραφή της σύμβασης δεν έχει επέλθει μεταβολή της επιχείρησης που να εμπίπτει στις ασυμβίβαστες ιδιότητες και τις απαγορεύσεις του νόμου αυτού. Θεσπίζεται έλεγχος από το ΕΣΡ και καθ` όλη τη διάρκεια εκτέλεσης της σύμβασης (Άρθρο 5).

    Το ΕΣΡ τηρεί, πέραν του μητρώου των επιχειρήσεων ΜΜΕ, και μητρώο των επιχειρήσεων που αναλαμβάνουν δημόσιες συμβάσεις. Κατά την άσκηση των ελεγκτικών του αρμοδιοτήτων, το ΕΣΡ μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ). Δηλαδή μπορεί να διενεργεί αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν καταγγελίας οποιουσδήποτε ελέγχους (Άρθρο 6).

    Το ΕΣΡ εκδίδει το σχετικό πιστοποιητικό διαφάνειας εντός αποκλειστικής προθεσμίας 30 ημερών από την υποβολή του αιτήματος (Άρθρο 7).

    Κυρώσεις:

    Εάν δεν τηρηθεί η διαδικασία εκδόσεως του πιστοποιητικού διαφάνειας και υπογραφεί η σύμβαση, αυτή θεωρείται άκυρη. Εάν δεν δοθεί το πιστοποιητικό διαφάνειας δεν υπογράφεται η σύμβαση.

    Επιβάλλονται από το ΕΣΡ αυστηρότερες κυρώσεις και υποχρέωση εκποίησης των μετοχών σε όποιον έχει τις ασυμβίβαστες ιδιότητες (είτε στις επιχειρήσεις ανάληψης δημοσίων συμβάσεων, είτε στις επιχειρήσεις ΜΜΕ) (Άρθρο 8).

    Ονομαστικοποίηση μετοχών:

    ι) Επιβάλλεται ονομαστικοποίηση μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου στις επιχειρήσεις ΜΜΕ.

    ιι) Επιβάλλεται ονομαστικοποίηση μέχρι φυσικού προσώπου των επιχειρήσεων, ημεδαπών και αλλοδαπών, που συμμετέχουν σε διαγωνιστικές διαδικασίες ανάληψης δημοσίων έργων, προμηθειών, ή υπηρεσιών ύψους άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ (Άρθρο 10).

    Μέχρι σήμερα ο έλεγχος επί των δημοσίων συμβάσεων ασκείται από διαφορετικά όργανα και επί συμβάσεων αξίας διαφορετικού ποσού. Το μεν Ελεγκτικό Συνέδριο ασκεί προληπτικό έλεγχο επί των δημοσίων συμβάσεων για την εκτέλεση έργων αξίας άνω των 2,9 εκατομμυρίων ευρώ και επί των δημοσίων συμβάσεων για την προμήθεια αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών αξίας άνω του 1,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το δε ΕΣΡ ασκεί έλεγχο για την έκδοση του πιστοποιητικού διαφάνειας επί των δημοσίων συμβάσεων αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Στο εξής τα ποσά ελέγχου των δημοσίων συμβάσεων καθίστανται ενιαία και για τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και για τον έλεγχο του ΕΣΡ επί των δημοσίων συμβάσεων , η αξία των οποίων υπερβαίνει το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί ελεγκτική ομοιομορφία και αποτελεσματικότητα (Άρθρα 2 και 10).

    Προβλέπεται αναδιοργάνωση του ΕΣΡ και περαιτέρω ενίσχυση του Τμήματος Ελέγχου Διαφάνειας με την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού, το οποίο θα απασχολείται αποκλειστικά στο Τμήμα Ελέγχου Διαφάνειας του ΕΣΡ (Άρθρο 9).

    Προβλέπεται μεταβατική περίοδος τεσσάρων μηνών συμμόρφωσης των επιχειρήσεων ΜΜΕ και των επιχειρήσεων ανάληψης δημοσίων συμβάσεων προς τις διατάξεις του νόμου αυτού. Κατά το διάστημα αυτό το ΕΣΡ ασκεί τις αρμοδιότητές του σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, ελέγχοντας, προκειμένου να εκδώσει πιστοποιητικά διαφάνειας, συμβάσεις οικονομικού αντικειμένου άνω των 250.000 ευρώ (Άρθρο 11).

    Σας ευχαριστούμε.

    [02] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ

    Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2004 (12:25 UTC+2)

    Στην αξία του εθελοντισμού αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία στην τελετή που οργάνωσε το υπουργείο Υγείας για την βράβευση εθελοντών και εθελοντικών οργανώσεων.

    Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τους βραβευθέντες, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια για την πραγμάτωση της κοινωνίας των πολιτών και υπογράμμισε:

    "Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση, ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες που δίνουν καθημερινά με τη δράση τους απτό περιεχόμενο στην έννοια του υπεύθυνου πολίτη στη νέα εποχή. Ανάμεσα σε ανθρώπους που βρίσκονται στην πρωτοπορία της κοινής προσπάθειας να κάνουμε την κοινωνία μας πιο δίκαιη, πιο ανθρώπινη, πιο κοντά στις επιθυμίες και τα οράματά μας. Για τη δράση σας αυτή, θέλω πρώτα απ' όλα, να ευχαριστήσω και να συγχαρώ καθένα και καθεμία σας ξεχωριστά.

    Η προσφορά σας είναι σημαντική και πολυδιάστατη. Δεν περιορίζεται μόνο στο σημαντικό κοινωνικό σας έργο. Είναι, πολύ περισσότερο, η πολλαπλασιαστική ισχύ που έχει το παράδειγμά σας.

    - Με το παράδειγμά σας, καταρρίπτετε μια και καλή τα απλοϊκά θεωρητικά μοντέλα που θέλουν την ορθολογική συμπεριφορά να συνίσταται στη μεγιστοποίηση των υλικών αγαθών. Καταρρίπτετε στην πράξη τις αντιλήψεις που θέλουν ό,τι κερδίζει ένα άτομο ή μια ομάδα, να το χάνει μια άλλη.

    - Με το παράδειγμά σας, αναδεικνύετε ξανά, σε μια εποχή που χρειάζεται να το εμπεδώσει, αυτό που ήταν πάντα κοινός τόπος: ότι δεν μπορείς να είσαι ευτυχισμένος όταν δίπλα σου υπάρχει πόνος, φτώχεια, αρρώστια και δυστυχία.

    - Με το παράδειγμά σας, καταδεικνύετε ότι η συνένωση των προσπαθειών μας στην επίτευξη κοινών στόχων έχει και νόημα και απτά αποτελέσματα.

    Λίγους μήνες πριν, το καλοκαίρι που μας πέρασε, με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πετύχαμε κάτι πολύ σημαντικό. Κάθε άλλο παρά υποβαθμίζω τα οφέλη στη διεθνή εικόνα της χώρας, την αναπτυξιακή ώθηση και τις μεγάλες υποδομές που μας κληροδότησαν οι Αγώνες. Όμως πιστεύω ότι το μεγαλύτερο κέρδος που μας απέφεραν οι Αγώνες πρέπει να το αναζητήσουμε αλλού. Η επιτυχία των Αγώνων, απέδειξε πρώτα απ' όλα σε μας τους ίδιους ότι, όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας, όταν παραμερίζουμε όσα μικρά μας χωρίζουν μπροστά στα μεγάλα και σημαντικά που μας ενώνουν, μπορούμε να κατορθώσουμε πολλά και σπουδαία. Απέδειξε ότι η συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια είναι πηγή μεγάλης χαράς και ικανοποίησης. Και αυτή η κληρονομιά των Αγώνων είναι για όλους μας μια τεράστια δεξαμενή αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας. Είναι το καλύτερο αντίδοτο στη μιζέρια και τη μεμψιμοιρία.

    Οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες έκαναν το εθελοντικό κίνημα προσιτό σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Διέλυσαν τις αμφιβολίες ακόμη και των πιο δύσπιστων, ακόμη των πιο κυνικών. Και θέλω, σ' αυτό το σημείο, να ξεκαθαρίσω ότι διαφωνώ με την άποψη ότι ο εθελοντισμός είναι τάχα ξένος προς την πραγματικότητα του τόπου. Στην οικογένεια, στις γειτονιές, στις τοπικές κοινωνίες, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια, η διάθεση προσφοράς είναι μεγάλη και συμβάλλει αποφασιστικά στην πρόνοια για τους λιγότερο προνομιούχους συμπολίτες μας. Η σημερινή συμβολική τελετή είναι άλλωστε η καλύτερη απόδειξη ότι ο εθελοντισμός στην Ελλάδα είναι ζωντανός και παραγωγικός.

    Είναι αλήθεια όμως, ότι, ιδιαίτερα στις αχανείς μεγαλουπόλεις, με τους ρυθμούς με τους οποίους αυτές αναπτύχθηκαν, έλλειπε μέχρι τώρα η αίσθηση του ανήκειν, η προϋπόθεση για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους. Η εμπειρία των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων μας έδειξε ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ό,τι ακόμη και στην Αθήνα των 5 εκατομμυρίων κατοίκων, υπάρχει ένα σημαντικό κοινωνικό κεφάλαιο προσφοράς που περιμένει να αξιοποιηθεί. Η πρόκληση λοιπόν της μεταολυμπιακής εποχής, είναι η εμπειρία των Αγώνων να γίνει η ισχυρή βάση πάνω στην οποία θα δομήσουμε την κοινωνία της συμμετοχής και της αλληλεγγύης, της συνοχής και της ανθρωπιάς που οραματιζόμαστε και αξίζουμε. Στην προσπάθεια αυτή, η δική σας δράση, το δικό σας παράδειγμα είναι πολύτιμο.

    Με αυτές τις σκέψεις, και με τη διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση θα είναι ουσιαστικός αρωγός σε κάθε προσπάθεια προς την πραγμάτωση της κοινωνίας των πολιτών, θέλω για μια ακόμη φορά να συγχαρώ όλους όσοι βραβεύονται σήμερα. Στο παράδειγμά σας, βλέπουμε την κοινωνία μας, όπως θα θέλαμε να είναι. Όπως, μαζί, εργαζόμαστε για να γίνει".

    [03] ΣΕ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Ν. ΥΟΡΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2004 (19:14 UTC+2)

    Η στήριξη όλων των ενδιαφερόμενων μερών στη διαδικασία διαλόγου και η ανάγκη ταχείας εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επαναβεβαιώθηκαν στη σημερινή συνάντηση του Ελληνα Μονίμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, πρέσβη Α. Βασιλάκη, και του πρέσβη της ΠΓΔΜ στην Ουάσιγκτον Ν. Ντιμιτρόφ, στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, παρουσία του εκπροσώπου του Γεν. Γραμματέα του ΟΗΕ, Μ. Νίμιτς.

    Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στη διαδικασία διαλόγου για την εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο εκκρεμές ζήτημα της ονομασίας.

    Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιανουαρίου του 2005, στη Νέα Υόρκη.

    [04] ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΤΖΕΝΤΑ

    Ριάντ, 6 Δεκεμβρίου 2004 (17:02 UTC+2)

    Μουσουλμάνοι μαχητές επιτέθηκαν σήμερα στο αυστηρά φρουρούμενο προξενείο των ΗΠΑ στην Τζέντα πριν οι δυνάμεις ασφαλείας σκοτώσουν τρεις και συλλάβουν δύο απ' αυτούς.

    Αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών σε δηλώσεις του στη σαουδαραβική τηλεόραση ανέφερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας ελέγχουν πλέον την κατάσταση, μετέδωσε το ΒΒC.

    Οι δυνάμεις ασφαλείας σε ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν ότι οι επιτιθέμενοι σκότωσαν τέσσερις άνδρες της εθνοφρουράς.

    Αμερικανίδα εκπρόσωπος δήλωσε ότι από την επίθεση, για την οποία υπάρχουν υποψίες ότι είναι έργο της Αλ Κάιντα, δεν υπάρχουν απώλειες μεταξύ των Αμερικανών.

    Οι δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν αρχικά ότι οι ένοπλοι συνέλαβαν ομήρους 18 ανθρώπους, όλοι σαουδάραβες υπάλληλοι, αλλά διπλωμάτες επισήμαναν ότι μπορεί να παγιδεύτηκαν στο κτίριο όταν άρχισε οι ανταλλαγή πυρών. Σύμφωνα με τις πηγές, όλοι οι υπάλληλοι είναι τώρα ασφαλείς.

    [05] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ

    Βελιγράδι, 6 Δεκεμβρίου 2004 (20:56 UTC+2)

    Τη βεβαιότητα ότι έως τη γιορτή του Αγίου Νικολάου, στις 19 Δεκεμβρίου, με βάση του Παλαιό Ημερολόγιο, θα έχει καθαριστεί όλο το συγκρότημα της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου, που υπέστη σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά του Μαρτίου, εξέφρασε ο διευθυντής του Ιδρύματος ΙΜ Χιλανδαρίου, Μίλιβοε Ράντσιτς, μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τον εορτασμό των Εισοδίων της Θεοτόκου, της γιορτής του Μοναστηρίου, που πραγματοποίησε το Ιδρυμα στο Βελιγράδι.

    Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της ''Πολίτικα'', ο κ. Ράντσιτς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα ολοκληρωθούν τα προγράμματα για την αποκατάσταση του Κονακιού, που έχει χτισθεί το 1814 , ένα τμήμα του χώρου γύρω από την Πύλη του Μοναστηριού και το Λευκό Κονάκι, που όχι μόνο καταστράφηκε κατά την πυρκαγιά αλλά έπεσαν και οι εξωτερικοί του τοίχοι.

    Η ανακαίνιση του Λευκού Κονακιού αποτελεί αντικείμενο συμφωνίας των εμπειρογνωμόνων του Ελληνικού ΚΕ.Δ.Α.Κ., που το ελληνικό κράτος ίδρυσε το 1981, προκειμένου να βοηθήσει τις Μονές του Αγίου Όρους, στο θέμα της προστασίας της πολύτιμης πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Ένα από τα διλήμματα που προσπαθούν να λύσουν οι ειδικοί είναι και αυτό της χρήσης του μπετόν και το κατά πόσον αυτό το σύγχρονο οικοδομικό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα μοναστηριακό συγκρότημα, το οποίο έχει εισέλθει στον ένατο αιώνα ζωής.

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τον Μίλιβοε Ράντσιτς, παρόλο που το έργο της απομάκρυνσης των υλικών κατάρρευσης εμπίπτει στην αρμοδιότητα του ΚΕ.Δ.Α.Κ., η διοίκηση του Μοναστηριού υποχρεώθηκε να συμμετάσχει και η ίδια σε αυτό το εγχείρημα, το οποίο δεν εξελισσόταν με την επιθυμητή ταχύτητα.

    Εκτός αυτού, υπήρχε μεγάλος κίνδυνος οι φθινοπωρινές βροχές να βλάψουν σοβαρά και ό,τι απέμεινε από το καμένο και κατεστραμμένο Κονάκι, αλλά και τα γύρω κτίρια, που δεν υπέστησαν ζημιές από την πυρκαγιά του Μαρτίου.

    Ηδη έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του Ηγουμενικού, της πόρτας και του Κονακιού του 1814, ενώ σύμφωνα με τον κ. Ράντσιτς, είναι βέβαιο πως μέχρι του Αγίου Νικολάου θα έχει καθαριστεί όλο το συγκρότημα του Μοναστηριού.

    Θεωρώντας ότι είναι πολύ σημαντικό στο μοναστήρι να μην γίνει τίποτα που να είναι αντίθετο με τη θέληση και χωρίς τη συγκατάθεση των μοναχών , ο κ. Ράντσιτς είπε ότι αυτές τις ημέρες ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση προσωρινού στεγάστρου στα παρεκκλήσια που έμεινα χωρίς στέγη, ενώ στο Ηγουμενικό, τοποθετήθηκε ειδική μεταλλική κατασκευή η οποία θα καταστήσει δυνατή την πιο αποτελεσματική προστασία και αποκατάσταση του Κονακιού.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΜΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΑΕ

    Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2004 (20:53 UTC+2)

    Συνάντηση με την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα είχε το Δ.Σ. της ΕΝΑΕ με αντικείμενο τα οικονομικά της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.

    Η κ. Παπαρήγα σε δηλώσεις της ζήτησε την ενίσχυση των νομαρχιών με οικονομικά μέσα ώστε οι αυτοδιοικήσεις να παίξουν το ρόλο τους στην επίλυση των προβλημάτων των πολιτών.

    «Είναι γνωστή η δική μας αρνητική θέση για το θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί γύρω από το θεσμό της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και πέρα από το αρνητικό θεσμικό πλαίσιο έχουμε και την αρνητική υλοποίηση ακόμη και των υποσχέσεων απέναντι στο αρνητικό αυτό πλαίσιο. Αναμφισβήτητα το ζήτημα της χρηματοδότησης και εμάς μας ενδιαφέρει σε συνδυασμό με τον αγώνα που κάνουμε οι παροχές που δίνονται ή μπορούν να δοθούν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να είναι τέτοιες ώστε να μην υποχρεώνονται οι εργαζόμενοι να πληρώνουν σε ιδιώτες ή να επιβαρύνονται με την τοπική φορολογία. Με βάση την ενημέρωση που είχαμε και η σημερινή κυβέρνηση και έχει παρακρατήσει και χρωστάει πολλά» είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα.

    Από την πλευρά του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας κάλεσε την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για την ενίσχυση των νομαρχιών. Σε αντίθετη περίπτωση προανήγγειλε κινητοποιήσεις εκ μέρους της ΕΝΑΕ.

    [07] ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2004 (20:47 UTC+2)

    Σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης (ανακύκλωσης) των οχημάτων στο τέλος του κύκλου ζωής τους, των χρησιμοποιημένων ανταλλακτικών τους και των απενεργοποιημένων καταλυτών μετατροπέων καθιερώνεται με βάση σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

    Όπως γνωστοποιεί η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Δυτικής Θεσσαλονίκης, της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, από τα τέλη Σεπτεμβρίου έχει ξεκινήσει η δραστηριοποίηση του συλλογικού συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (Ε.Δ.Ο.Ε.), στους Νομούς Θεσσαλονίκης και Ξάνθης.

    Στη Θεσσαλονίκη σύμβαση συνεργασίας υπέγραψε η εταιρεία «Αφοι Κωνσταντινίδη ΑΒΒΕ-ΝΕ» 11Ο χλμ ΠΕΟ Θεσσαλονίκης-Κιλκίς ενώ από σήμερα η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Δυτικής Θεσσαλονίκης, δεν θα παραλαμβάνει αιτήσεις για οριστική διαγραφή αυτοκινήτων (επιβατικών και φορτηγών μεικτού βάρους μέχρι 3,5 τόννους).

    Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που, επιθυμούν την οριστική διαγραφή αυτών, πρέπει να τα παραδίδουν μαζί με την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας στην προαναφερόμενη εταιρεία, η οποία θα τους χορηγεί βεβαίωση παράδοσης του αυτοκινήτου και στη συνέχεια θα διαβιβάζει στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Πιστοποιητικό Καταστροφής, προκειμένου να γίνει η οριστική διαγραφή του από τα μητρώα των αυτοκινήτων.

    [08] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΣΕ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΙΔΑΝΙΚΑ

    Aθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2004 (20:39 UTC+2)

    Την ανάγκη να πιστέψει ο λαός σε αξίες και ιδανικά ώστε να νιώσει ελεύθερος πνευματικά υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, στο κήρυγμά του σήμερα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Καισαριανής. Με αφορμή τη σημερινή γιορτή ανέφερε ότι ο Άγιος Νικόλαος αφιέρωσε τη ζωή του στη διακονία του λαού, όπως φανερώνει και το όνομά του που σημαίνει νίκη του λαού.

    Στο σημείο αυτό μίλησε για την παγκοσμιοποίηση που, όπως είπε, οδηγεί στην απώλεια της ελευθερίας των πολιτών και ανέφερε τον κίνδυνο ισοπέδωσης των παραδόσεων και των πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων του κάθε έθνους. Στον αντίποδα, αναφέρθηκε στην προοπτική της θρησκευτικής αναζήτησης, επισημαίνοντας ότι μόνο ο Θεός δεν πρόκειται να απογοητεύσει ή να εγκαταλείψει ποτέ τους ανθρώπους.

    [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ

    Aθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2004 (20:35 UTC+2)

    "Το βασικό και στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα του λαού στην ουσιαστική ενημέρωση δεν συμβιβάζεται με την εμπορευματοποίησή της" αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του με αφορμή την δημοσιοποίηση των βασικών αξόνων του νομοσχεδίου για τον "βασικό μέτοχο".

    Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους σε αγώνα για μια δημοκρατική πληροφόρηση και αναφέρει ότι και με το νέο νομοσχέδιο η πλουτοκρατία θα συνεχίσει να νέμεται τις δημόσιες προμήθειες και να καταληστεύει τον παραγόμενο από τους εργαζόμενους πλούτο.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΚΚΕ:

    "Το κυβερνητικό νομοσχέδιο επιχειρεί να βάλει στο χώρο της λεγόμενης διαπλοκής μια τάξη, που αφορά την πλουτοκρατία και τις διαδικασίες του ανταγωνισμού ανάμεσα στις διάφορες μερίδες της και όχι τα λαϊκά στρώματα και τα συμφέροντά τους.

    Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιασθεί ως φερέγγυα και αξιόπιστη αλλά και να ενισχύσει τη θέση της στην επιχειρούμενη αναδιανομή της «πίττας», παζαρεύοντας από καλύτερες θέσεις την στάση ορισμένων μεγάλων συγκροτημάτων ΜΜΕ έναντί της.

    Η έντεχνη και πολύμορφη καλλιέργεια εντυπώσεων, ότι η θεσμοθέτηση ορισμένων αυστηρότερων κανόνων διασφαλίζει τα λαϊκά συμφέροντα, θωρακίζει το δικαίωμα της ενημέρωσης και τα δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων, απέχει πολύ από την αλήθεια.

    Και με το νέο νομοσχέδιο η πλουτοκρατία θα συνεχίσει να νέμεται τις δημόσιες προμήθειες και έργα και να καταληστεύει τον παραγόμενο από τους εργαζόμενους πλούτο.

    Από την άλλη, ο σοβαρός και κρίσιμος κρίκος της ενημέρωσης θα συνεχίσει να βρίσκεται στα χέρια των «συγκροτηματαρχών», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πληροφόρηση του λαού και τη μαζική χειραγώγηση των συνειδήσεων. Η πραγματική διαπλοκή, δηλαδή το γεγονός πως οι κυβερνώντες εκπροσωπούν και εξυπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, θα είναι πάντα παρούσα και θα σφραγίζει την πορεία της χώρας, των εργαζομένων και της ζωής τους, όσο θα συνεχίζεται η σημερινή πολιτική.

    Το ΚΚΕ υπογραμμίζει, ότι το βασικό και στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα του λαού στην ουσιαστική ενημέρωση, δεν συμβιβάζεται με την εμπορευματοποίησή της και, πολύ περισσότερο, με την κατοχή τηλεοπτικών συχνοτήτων και σταθμών από ιδιώτες.

    Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της κατάργησης αυτής της δυνατότητας και θεωρεί, ότι ουσιαστική δικαίωση το δικαίωμα της ενημέρωσης μπορεί να βρει μόνο σε συνθήκες ριζικών αλλαγών στο επίπεδο της εξουσίας. Στην προοπτική αυτή, καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία να εντείνουν τον αγώνα τους για δημοκρατική πληροφόρηση. Από αυτή τη σκοπιά κρίνει και τα κυβερνητικά μέτρα".

    [10] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΜΠΕ

    Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2004 (20:49 UTC+2)

    Tην ανάγκη να προβληθεί περισσότερο το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ), προκειμένου να το γνωρίσουν οι επιχειρηματίες στους οποίους απευθύνεται επισήμαναν οι ομιλητές στην ημερίδα που διοργάνωσαν στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδας (ΣΕΓΕ) και η Εθνική Τράπεζα.

    Ο διευθυντής του Κέντρου Χρηματοδοτήσεων ΜΜΕ της Εθνικής Τράπεζας Ευάγγελος Γαβρής σημείωσε ότι το ΤΕΜΠΕ δεν παρέχει απευθείας πίστωση στις επιχειρήσεις, αλλά την εγγύηση για να μπορέσει η επιχείρηση να πάρει τραπεζικό δάνειο ή κάποιο άλλο παρεμφερές προϊόν.

    Όπως είπε, το ΤΕΜΠΕ είναι ένας κρίκος μεταξύ μικρομεσαίας επιχείρησης και Τράπεζας και διευκολύνει τις δύο πλευρές, αναλαμβάνοντας ένα μέρος από τον επιχειρηματικό κίνδυνο. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να θεωρήσει η Τράπεζα ότι το εγχείρημα είναι οικονομικά βιώσιμο.

    Στον τρόπο που λειτουργεί το ΤΕΜΠΕ αναφέρθηκε η υποδιευθύντρια του Κέντρου Χρηματοδότησης ΜΜΕ της Εθνικής Τράπεζας, Αργυρούλα Χατζηαντωνίου.

    Το Ταμείο Εγγυοδοσίας απευθύνεται σε ήδη υπάρχουσες καθώς και σε νεοϊδρυόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 30 άτομα προσωπικό και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών έως 7 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα επιδιώκει την ενίσχυση:

    -των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών υψηλού σχετικά κινδύνου όλων των κλάδων και σε όλα τα στάδια του επιχειρηματικού κύκλου, όπως π.χ. εκκίνηση, προώθηση, ανάπτυξη, διεθνοποίηση.

    -των καινοτόμων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών όπως οι επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας, προστασίας περιβάλλοντος, έρευνας και τεχνολογίας.

    -της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας.

    -της μεταβίβασης, εκχώρησης και συγχώνευσης των μικρών επιχειρήσεων.

    -την ενθάρρυνση επενδύσεων σε εκπαιδευτικά προγράμματα, έρευνες αγοράς, προώθηση πωλήσεων και μάρκετινγκ.

    Το Ταμείο έχει δημιουργήσει πέντε ολοκληρωμένα προγράμματα/ προϊόντα που αφορούν εγγυήσεις σε μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα δάνεια για νέες ή υφιστάμενες επιχειρήσεις οιασδήποτε μορφής (ατομικές, ΕΕ, ΟΕ, ΕΠΕ, ΑΕ) που απασχολούν έως 30 άτομα και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών έως 7 εκατ. ευρώ.

    Το ύψος του δανείου που μπορεί να εγγυηθεί το Ταμείο κυμαίνεται, ανάλογα με το πρόγραμμα, από 10.000 έως 320.000 ευρώ. Το ποσοστό κάλυψης του δανείου ανέρχεται από 45% έως 65% και η ετήσια προμήθεια προσεγγίζει κατά μέσο όρο το 1% επί του εκάστοτε υπολοίπου του δανείου.

    [11] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αλεξανδρούπολη, 6 Δεκεμβρίου 2004 (19:53 UTC+2)

    Η ανάγκη διαμόρφωσης ενός κατάλληλου θεσμικού και ρυθμιστικού πλαισίου εναρμονισμένου με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών και συγκεκριμένων στρατηγικών κόμβων, με στόχο το μετασχηματισμό των χωρών της ΝΑ Ευρώπης σε οικονομίες αγοράς καθώς και την ομαλή και προοδευτική ενσωμάτωσή τους στους κόλπους της Ε.Ε., τονίσθηκε από την Αλεξανδρούπολη στη διάρκεια συνεδρίου με θέμα «Συνδυασμένες μεταφορές και διευκόλυνση εμπορίου στη ΝΑ Ευρώπη».

    Στο συνέδριο συμμετέχουν 200 περίπου σύνεδροι από 16 χώρες. Το συνέδριο διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας και το Επιχειρηματικό Γραφείο Οικονομικής Συνεργασίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Οι ομιλητές επικέντρωσαν τις ομιλίες τους στην καταγραφή και απαρίθμηση σημαντικών θεμάτων που συνδιαμορφώνουν τη σημερινή εικόνα που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή και συγκεκριμένα στην αναγκαιότητα διεύρυνσης της περιφερειακής συνεργασίας για τη διευκόλυνση του εμπορίου, καθώς και τα οφέλη που αναμένεται να προσκομίσουν οι χώρες τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

    Σύμφωνα με μελέτη της παγκόσμιας τράπεζας, με την απελευθέρωση του εμπορίου, τα αμέσως επόμενα χρόνια αναμένεται τριπλασιασμός των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των χωρών της περιοχής.

    Στο συνέδριο, τονίσθηκε το ιδιαίτερα σημαντικό έργο που έχει αναπτύξει στην ευρύτερη περιοχή το Σύμφωνο Σταθερότητας διαθέτοντας κονδύλια ύψους 7δισ. ευρώ εκ των οποίων τα δύο τρίτα αφορούν τις μεταφορές, το μεγάλο πρόγραμμα της παγκόσμιας τράπεζας αλλά και παράλληλες συμπληρωματικές πρωτοβουλίες σε εθνικό, κοινοτικό και διεθνές επίπεδο. Όπως επισημάνθηκε, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου του Συμφώνου Σταθερότητας προς την κατεύθυνση άρσης των αντικινήτρων που περιορίζουν τη διεύρυνση επενδυτικών προγραμμάτων με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας Δημ. Συμεωνίδης στην ομιλία του σημείωσε ότι, από την 1η Μαΐου 2004, 10 νέες χώρες εισήλθαν και επίσημα στη Ε.Ε.: η Κύπρος, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Σλοβενία. Η διεύρυνση αυτή σε συνδυασμό με τη σταδιακή αναβάθμιση των μεταφορικών υποδομών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναμένεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις αλλά και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν νέες προοπτικές τόσο στη γενικότερη αγορά logistics στην Ευρώπη, όσο και ειδικότερα στον τομέα της ανάπτυξης υποδομών logistics.

    Στο συνέδριο συμμετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα από τις χώρες της περιοχής, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

    Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται σήμερα με την καταγραφή συγκεκριμένων προτάσεων πολιτικής για την στρατηγική ανάπτυξη του εμπορίου και των μεταφορών στην περιοχή.

    Όλγα Ορφανίδου

    [12] ΥΠ.ΑΝ.: 85 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ 3ΜΗΝΟ ΟΙ ΑΜΕΣΕΣ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΠΕ

    Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2004 (19:34 UTC+2)

    Στο ποσό των 85 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι άμεσες ξένες επενδύσεις που προσέλκυσε ο τομέας των ΑΠΕ στην Ελλάδα τους τελευταίους τρεις μήνες, όπως τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεώργιος Σαλαγκούδης κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα με αντιπροσωπεία Γερμανών και Ελλήνων επιχειρηματιών.

    "Ο διεθνής επιχειρηματικός κόσμος αρχίζει πάλι να κοιτά με εμπιστοσύνη την αγορά της Ελλάδας", τόνισε ο κ. Σαλαγκούδης μιλώντας στους Γερμανούς επιχειρηματίες, τους οποίους και κάλεσε να επενδύσουν στην Ελλάδα, τονίζοντας μάλιστα τον σημαντικό ρόλο των ξένων κεφαλαίων για την ανάπτυξη της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ.

    Σχετικά με τις πρωτοβουλίες του υπουργείου για τις ΑΠΕ ο υφυπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι αυτήν την περίοδο το ΥΠΑΝ προχωρά στην αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, καθώς και ότι σύντομα αναμένεται η σχετική πρόταση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

    Οι βασικές αρχές και κατευθύνσεις του νέου θεσμικού πλαισίου, όπως τόνισε ο κ. Σαλαγκούδης είναι:

    -Ουσιαστική απλοποίηση και αντικειμενικοποίηση όλων των σταδίων της αδειοδοτικής διαδικασίας με σαφή μηχανισμό και κανόνες ελέγχου της προόδου των έργων.

    -Αποσαφήνιση της προτεραιότητας των ΑΠΕ στα πλαίσια της περιβαλλοντικής και χωροταξικής νομοθεσίας.

    -Διευκόλυνση της τραπεζικής χρηματοδότησης των έργων με αποτελεσματικούς μηχανισμούς ενίσχυσης των ΑΠΕ στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς.

    -Διευκόλυνση και αποσαφήνιση του καθεστώτος ηλεκτρικής διασύνδεσης των έργων ΑΠΕ ειδικά για τις μικρές και αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις.

    -Θεσμοθέτηση του συστήματος εγγυήσεων προέλευσης

    Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο σχετικής πρωτοβουλίας που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και ο Ομοσπονδιακός Σύνδεσμος Ηλιακής Βιομηχανίας, ενώ σημειώνεται ότι η αντιπροσωπεία αποτελούνταν συνολικά από 38 Γερμανούς και Ελληνογερμανούς επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

    [13] ΥΠ.ΑΝ.: ΠΤΩΣΗ ΤΙΜΩΝ ΣΕ ΑΜΟΛΥΒΔΗ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

    Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2004 (18:29 UTC+2)

    Μειωμένη καταγράφηκε στις 3 Δεκεμβρίου η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, αλλά και των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με πανελλαδικές μετρήσεις τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης σε 2.300 περίπου πρατήρια.

    Ειδικότερα, με βάση τις μετρήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώθηκε στις 3 Δεκεμβρίου στα 0,807 ευρώ ανά λίτρο, μειωμένη κατά 0,12%, από τα 0,808 ευρώ ανά λίτρο που ήταν στις 26 Νοεμβρίου.

    Επισημαίνεται ότι από τις αρχές του 2004, η τιμή της αμόλυβδης έχει συνολικά ενισχυθεί σε ποσοστό 10,40%, ενώ στο ίδιο διάστημα η τιμή του πετρελαίου μπρεντ αυξήθηκε κατά 21,81%.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, στην Ελλάδα η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι η χαμηλότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπολείπεται κατά 24,20% του σχετικού ευρωπαϊκού μέσου όρου.

    Όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, η πανελλαδική μέτρηση τιμών δείχνει ότι η μέση τιμή του διαμορφώθηκε στις 3 Δεκεμβρίου στα 0,461 ευρώ ανά λίτρο σημειώνοντας μείωση κατά 0,86%, από τα 0,465 ευρώ ανά λίτρο που ήταν στις 26 Νοεμβρίου, ενώ στην περιοχή της Αττικής μετρήθηκε στα 0,455 ευρώ ανά λίτρο.

    [14] Ο ΕΥ. ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΓΡΟΤΩΝ

    Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2004 (17:01 UTC+2)

    Την έναρξη των εργασιών ημερίδας για τις Προοπτικές στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση των Αγροτών, κήρυξε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο σε συνεργασία με τον οργανισμό Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης (ΟΓΕΕΚΑ «ΔΗΜΗΤΡΑ»).

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μπασιάκος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο πρόγραμμα και τους στόχους της κυβέρνησης, αλλά και στην ουσιαστική αναμόρφωση της Γεωργικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, με σκοπό ο αγρότης να γίνει κοινωνός και συμμέτοχος στη Γεωργική Ανάπτυξη.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε την ανάγκη να προσαρμοστεί ο τομέας στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της Νέας Κοινής αγροτικής πολιτικής που στηρίζει με επιδοτήσεις τον αγρότη και την καλλιέργεια και όχι το ύψος της παραγωγής.

    Στο πλαίσιο αυτό, όπως υπογράμμισε ο κ. Μπασιάκος, «είναι επιβεβλημένη η άμεση προσαρμογή μας στα νέα δεδομένα στήριξης της ανταγωνιστικότητας, ώστε να βελτιωθούν οι όροι διάθεσης των προϊόντων μας με ευνοϊκούς όρους στην εσωτερική και διεθνή αγορά».

    Παράλληλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε ότι "κατέστη δυνατόν ύστερα από μεγάλες προσπάθειες να αυξηθεί το ποσοστό της κοινοτικής συμμετοχής από 50 σε 75%, ώστε η συμμετοχή των εκπαιδευομένων στις δαπάνες εκπαίδευσης να μειωθεί σημαντικά και να μην επιβαρύνονται πλέον οι αγρότες".

    Τονίστηκε δε και η αναβάθμιση, ποιοτική και ποσοτική, των προγραμμάτων για τους αγρότες, καθώς έχουν διασφαλιστεί οι πόροι για εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις που αναφέρονται εκτός των άλλων και στις γυναίκες αγρότισσες, στη Βιολογική Παραγωγή και στην Αλιεία, όπου για πρώτη φορά πραγματοποιούνται τέτοια προγράμματα.

    Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΟΓΕΕΚΑ "ΔΗΜΗΤΡΑ", Μίκα Ιωαννίδου, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στο διάστημα των τελευταίων επτά μηνών από τη Νέα Διοίκηση, καθώς και στην αναβάθμιση των Νέων Προγραμμάτων.

    [15] Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 6 Δεκεμβρίου 2004 (21:01 UTC+2)

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν θα επισκεφθεί αύριο τη Ρουμανία, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρος Ιον Ιλιέσκου, τον πρωθυπουργό Αντριαν Ναστάσε και τον ΥΠΕΞ Μιρτσέα Γκεοάνα. Οι συζητήσεις θα αφορούν κυρίως στις πορεία ένταξης της Ρουμανίας στην ΕΕ.

    Σημειώνεται ότι το Λουξεμβούργο αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου 2005 και η Ρουμανία επιθυμεί να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις εντός του 2004 για να πετύχει την ένταξη στην ΕΕ το 2007.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ 14 ΚΙΛΩΝ ΚΟΚΑΪΝΗΣ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 6 Δεκεμβρίου 2004 (20:50 UTC+2)

    Οι ρουμανικές αρχές συνέλαβαν δύο γυναίκες για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στο Βουκουρέστι και κατάσχεσαν 14 κιλά κοκαΐνης. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι δύο γυναίκες είναι μέλη κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών, που μεταφέρονται από την Νότια Αμερική και συγκεκριμένα από τη Βενεζουέλα με προορισμό την Ευρώπη.

    Οι δύο γυναίκες συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου και αν καταδικαστούν αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης από 15 μέχρι 25 χρόνια σύμφωνα με τη ρουμανική νομοθεσία. Οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για την σύλληψη και άλλων μελών του ίδιου δικτύου.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΑΡΧΙΣΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Σόφια, 6 Δεκεμβρίου 2004 (20:37 UTC+2)

    Με τη συμμετοχή 37 υπουργών Εξωτερικών και ενενήντα αντιπροσωπειών από τα 55 κράτη-μέλη, συν τις διάφορες χώρες-εταίρους του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)- από τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση και την Απω Ανατολή, άρχισε σήμερα στη Σόφια το 12ο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ του ΟΑΣΕ, μετέδωσε το πρακτορείο ΒΤΑ.

    Κεντρικό θέμα του φόρουμ είναι οι πολιτικές εξελίξεις μετά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία. «Η Βουλγαρία θα χαιρετήσει κάθε εξέλιξη που θα οδηγήσει στη διαφύλαξη της ειρήνης και της εδαφικής ακεραιότητας της φίλης αυτής χώρας" δήλωσε ο Βούλγαρος πρόεδρος, Γεόργι Παρβάνοφ, στον χαιρετισμό του προς το συνέδριο.

    Τον ρόλο του ΟΑΣΕ για την αποκλιμάκωση της έντασης κατά των πρόσφατων εξελίξεων στη Γεωργία, το Κόσσοβο και αλλού υπογράμμισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Συμεών Σαξκομπουργκότσκι, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση για το δραστήριο ρόλο της βουλγαρικής διπλωματίας στη διεθνή σκηνή, τα τελευταία χρόνια, όταν η Σόφια απέδειξε, ότι μια μικρή χώρα μπορεί να συμβάλλει στην ρύθμιση διεθνών κρίσεων και διενέξεων, όπως είπε.

    Ευγνωμοσύνη για τη συμπαράσταση του ΟΑΣΕ σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται για δημοκρατία και ευημερία εξέφρασε από την πλευρά του ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του ΟΑΣΕ, Σολομών Πασί, ο οποίος ανέπτυξε τις ιδέες της Σόφιας για την πορεία του ΟΑΣΕ.

    Τριάντα πέντε σχέδια αποφάσεων για εκσυγχρονισμό του οργανισμού, με γνώμονα την αναβάθμιση του ρόλου του στην ενθάρρυνση της δημοκρατίας στην Ευρώπη και τον κόσμο, την αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων και τη μάχη με τη διεθνή τρομοκρατία, προτείνει στο φόρουμ η βουλγάρικη προεδρία. Μέτρα καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας με ξέπλυμα χρημάτων και άλλες δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος θα συζητηθούν στη υπουργική διάσκεψη, ανάμεσα στα άλλα.

    [18] Ο ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 6 Δεκεμβρίου 2004 (20:25 UTC+2)

    Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου δήλωσε σήμερα ότι δε θα διεκδικήσει την προεδρία της Γερουσίας. Σημειώνεται ότι ο Ιλιέσκου εξελέγη γερουσιαστής στις κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 28 Νοεμβρίου και αναμένεται να αναλάβει πάλι την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος μόλις λήξει η προεδρική του θητεία.

    Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών διεξάγεται αυτή την Κυριακή στη Ρουμανία και θα αναμετρηθούν ο απερχόμενος πρωθυπουργός της χώρας Αντριαν Ναστάσε και ο επικεφαλής του συνασπισμού Φιλελεύθερων-Δημοκρατικών Τράιαν Μπασέσκου.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ HURRIYET: ΧΩΡΙΣ ΛΑΪΚΙΣΜΟ, ΘΑ ΕΡΘΟΥΜΕ ΚΟΝΤΑ ΣΕ 15 ΧΡΟΝΙΑ

    Αγκυρα, 6 Δεκεμβρίου 2004 (20:00 UTC+2)

    «Εάν δεν παρασυρθούμε από το λαϊκισμό, θα έχουμε έρθει κοντά σε 15 χρόνια» τονίζει ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον διευθυντή της Hurriyet, Σεντάτ Εργκίν.

    Ο κ. Αβραμόπουλος εκφράζει την πεποίθηση ότι «με τις εργασίες στις οποίες προβαίνουμε σήμερα από κοινού, οι λαοί μας μετά από 15 χρόνια θα μπορέσουν να ζήσουν γνωρίζοντας καλύτερα ο ένας τον άλλο και χωρίς να παρασύρονται από τις προκαταλήψεις του παρελθόντος».

    Προβλέπει δε ότι θα υλοποιηθεί κάποια στενή συνεργασία στον οικονομικό τομέα και ότι ο τρόπος ζωής και ο πολιτισμός μεταξύ των δύο λαών θα μπορέσουν να σμίξουν με ένα όμορφο τρόπο.

    «Ο όρος δε γι' αυτό, είναι να μην ανατραπεί αυτό το νέο κλίμα που έχει δημιουργηθεί με ενέργειες που δεν θα πρέπει να γίνουν και να μην παρασυρθούμε από το λαϊκισμό. Έτσι μόνο μπορούμε να δημιουργήσουμε μία νέα αρχιτεκτονική για το μέλλον» επισημαίνει ο υπουργός, ο οποίος εκτιμά ότι το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την «κλειδαριά» των ψυχολογικών εμποδίων στις σχέσεις των δυο χωρών είναι ο τουρισμός.

    «Εκείνο που έχει σημασία είναι να γνωρίσει καλύτερα ο ένας λαός τον άλλο. Όταν οι δύο λαοί γνωρισθούν καλύτερα, όταν οι δύο πολιτισμοί και οι δύο τρόποι ζωής έχουν επαφή και όταν οι άνθρωποι θα μπορούν να συναντώνται με άνεση, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα αναπτυχθούν περισσότερο φυσιολογικά» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο κ. Αβραμόπουλος.

    Ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει ότι μεγάλο ρόλο στην προσέγγιση θα διαδραματίσει το Αιγαίο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εκείνο που σκέπτονται περισσότερο οι τουρίστες είναι το να μην επικρατεί κρίση στη χώρα όπου μεταβαίνουν και να μην υπάρχουν προβλήματα. Ο ψυχολογικός παράγοντας έχει μεγάλη σημασία. Το Αιγαίο, τόσο στη θάλασσα, όσο και στον ουρανό, θα πρέπει να είναι γαλήνιο. Μόνο κατ' αυτό τον τρόπο ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει δύναμη ώθησης. Όλη η υπόθεση είναι να μπορούμε να ζούμε μαζί και χωρίς προβλήματα».

    [20] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΡΦΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΚΑΙ ΤΗΝ 4η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2004 (20:24 UTC+2)

    Συγκεκριμένες δράσεις για την καταπομέληση του ντόπινγκ θα περιλαμβάνονται στη συνθήκη στην οποία θα καταλήξουν οι συμμετέχοντες στην 4η Διάσκεψη Υπουργών και Υψηλών Αξιωματούχων για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό.

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Διάσκεψης, που πραγματοποιείται στην Αθήνα σημείωσε: "Η Ελλάδα είναι και πάλι στο προσκήνιο του πλανήτη. Οι εξελίξεις εδώ δημιουργούνται, προδιαγράφονται και σαφέστατα, μπορούν να είναι υλοποιήσιμες, καθώς η συνθήκη στην οποία θα καταλήξουμε και η οποία θα υπογραφεί το 2005, θα περιέχει τέτοιες δράσεις, συγκεκριμένες, για το πως ακριβώς θα αντιμετωπίζεται, από την πλευρά των Κυβερνήσεων, το θέμα του ντόπινγκ".

    "Βεβαίως, συγχρόνως, εκείνο που ενδιαφέρει εμάς είναι η Διακήρυξη των Αθηνών, που αφορά τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό. Ουσιαστικά, την ανάπτυξη μέσω του Αθλητισμού, που δίνει μια ώθηση σ' όλους εκείνους, που πιστεύουν ότι ο Αθλητισμός και η Εκπαίδευση, είναι ένα εργαλείο, το οποίο μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής πάνω στον πλανήτη", πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ορφανός εκτίμησε ότι ο αγώνας ποδοσφαίρου του Σαββάτου μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού εξελίχθηκε σε γενικές γραμμές καλά.

    "Υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις, που επιβεβαιώνουν έναν κανόνα, τον οποίο έχουμε συζητήσει. Πάντως, τα πράγματα, φαίνεται να είναι καλύτερα, όσον αφορά τη συμπεριφορά των φιλάθλων. Οι ίδιες οι ομάδες κάνουν προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Πάμε καλύτερα. Αυτό είναι ένα γεγονός. Τώρα, μπορούμε με δράσεις, να προλάβουμε γεγονότα, και όλοι προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε", σημείωσε.

    [21] ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

    Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2004 (19:10 UTC+2)

    Το στρατηγικό σχέδιο που έχει η κυβέρνηση, για την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, θα το

    παρουσιάσει αύριο Τρίτη 7 Δεκεμβρίου, στις 12.30, στο MPC (Κηφισίας 39 - Μαρούσι) παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή. Θα το ανακοινώσει η Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη - Πετραλιά.

    [22] ΕΛΛΗΝΟ-ΟΥΓΓΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2004 (18:49 UTC+2)

    Πρωτόκολλο αθλητικής συνεργασίας θα υπογράψουν ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, και ο Ούγγρος ομόλογός του, Ατίλα Αμπραχάμ, αύριο, στις 11 το πρωί, στην Αθήνα.

    Το πρωτόκολλο περιέχει τους γενικούς όρους πραγματοποίησης αθλητικών ανταλλαγών, καθώς και συνεργασίας σε θέματα κοινού Ολυμπιακού και Ευρωπαϊκού Αθλητικού ενδιαφέροντος, όπως της προώθησης της Ολυμπιακής εκεχειρίας, της συνεργασίας σε Ευρωπαϊκούς Αθλητικούς Οργανισμούς, της ανταλλαγής εμπειριών, κ.ά.

    [23] ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ & ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

    Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2004 (14:39 UTC+2)

    Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί οι εργασίες του 4ου διεθνούς συνεδρίου για την Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό, στον Αστέρα της Βουλιαγμένης, που διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

    Παρουσία 540 και πλέον συνέδρων, εκπροσώπων από 192 χώρες και την συμμετοχή του Προέδρου της Παρολυμπιακής Επιτροπής Φιλ Κρέιβεν, του Προέδρου της WADA κου Ρίτσαρντ Πάουντ, του εκπροσώπου της UNESCO, της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού Φάνης Πετραλιά και της ηγεσίας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και άλλων Ομοσπονδιών της χώρας, ο Υφυπουργός για θέματα αθλητισμού Γιώργος Ορφανός κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, που για το επόμενο τριήμερο θα μονοπωλεί το ενδιαφέρον της παγκόσμιας αθλητικής κοινότητας.

    «Στις σύγχρονες κοινωνίες, η έννοια του «αθλητικού πνεύματος», και η «ευγενής άμμιλα» ξεφεύγει από τα στενά πλάισια των επαγγελματικών γηπέδων, του πρωταθλητισμού και των υψηλών διακρίσεων. Πλέον, η αθλητική παιδεία θα πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας του πολίτη, να πλάθει χαρακτήρες, να σμιλεύει προσωπικότητες, να φτιάχνει καλύτερες κοινωνίες.

    Αυτός είναι και ο σκόπος μας. Να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προυποθέσεις που τα αθλητικά ιδεώδη θα έχουν ιδιαίτερη θέση στην ανθρώπινη έκφραση και θα διαδραματίζουν αυξημένο ρόλο στις διαπροσωπικές σχέσεις, στην οικογένεια, στο εκπαιδευτικό σύστημα, στα Εθνή και τις κοινωνίες», δήλωσε χαρακτηριστικά στην προσφώνησή του ο κ. Ορφανός.

    Το συνέδριο θα απασχολήσουν το μείζον ζήτημα της ενιαίας καταπολέμησης του ντόπινγκ σε παγκόσμιο επίπεδο, το θέμα της αθλητικής εκπαίδευσης στο εκπαιδευτικό σύστημα και το ζήτημα της μεγαλύτερης συμμετοχής της γυναίκας στα αθλητικά κέντρα των αποφάσεων.

    [24] ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΓΙΑ Κ.ΚΕΝΤΕΡΗ - Κ.ΘΑΝΟΥ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ WADA

    Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2004 (14:35 UTC+2)

    Καταπέλτης για τους Κώστα Κεντέρη και Κατερίνα Θάνου ήταν σήμερα ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (WADA), Ρίτσαρντ Πάουντ, στο περιθώριο της Δ' Διεθνής Διάσκεψης Υπουργών και Υψηλών Αξιωματούχων αρμοδίων για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό, που πραγματοποιείται στον Αστέρα της Βουλιαγμένης.

    Ο κ.Πάουντ θεωρεί πολύ πιθανό πως οι δύο Έλληνες Ολυμπιονίκες θα τιμωρηθούν, ενώ ελπίζει να τιμωρηθεί και ο προπονητής τους, Χρήστος Τζέκος. «Οι προβλέψεις μου είναι ότι θα τιμωρηθούν οι αθλητές και ελπίζω και ο προπονητής τους. Αυτοί οι αθλητές δεν πέρασαν από έλεγχο ντόπινγκ , που ισοδυναμεί με θετικό έλεγχο», ανέφερε μεταξύ άλλων.

    Σημειώνεται πως αιφνιδιαστικά χθες στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά βρέθηκαν γιατροί της WADA και πέρασαν από έλεγχο ντόπινγκ οι Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου, για πρώτη φορά μετά τα γεγονότα του Αυγούστου.

    [25] ΜΠΟΥΣ: Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΤΖΕΝΤΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΙ

    Ουάσιγκτον, 6 Δεκεμβρίου 2004 (20:33 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε πως η επίθεση εναντίον του προξενείου των ΗΠΑ στη Τζέντα δείχνει ότι οι τρομοκράτες "παραμένουν δραστήριοι" και ευχαρίστησε τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας για τον τρόπο που τους αντιμετώπισαν. Την δήλωση αυτή έκανε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ιράκ Γάζι αλ Γιάουαρ, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο Μπους είπε ακόμα πως αυτές οι ενέργειες των τρομοκρατών καθιστούν ακόμα πιο σημαντικές τις εκλογές στο Ιράκ και εξέφρασε την ευχή να διεξαχθούν στις 30 Ιανουαρίου όπως έχει προγραμματιστεί.

    Λίγο νωρίτερα, εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στη Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε πως πέντε μη αμερικανοί υπάλληλοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής επίθεσης στο προξενείο της Τζέντα.

    [26] Μ.ΜΠΑΡΝΙΕ: "ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΗΝ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΛΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ"

    Σόφια, 6 Δεκεμβρίου 2004 (18:10 UTC+2)

    Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, (ΟΑΣΕ), πρέπει να συνδράμει στην ανεύρεση πολιτικής λύσης για την κρίση στην Ουκρανία, καθώς και στην ομαλή διοργάνωση της επανάληψης του δεύτερου γύρου των εκλογών στη χώρα, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ, μιλώντας στη 12η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών από τα κράτη-μέλη του ΟΑΣΕ, που πραγματοποιείται στη Σόφια.

    Εν τω μεταξύ ο Μπορίς Ταρασιούκ, εκπρόσωπος της ουκρανικής αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας, ανακοίνωσε ότι στην πολιτική διακήρυξη από το φόρουμ του ΟΑΣΕ δεν θα συμπεριληφθεί παράγραφος για την Ουκρανία λόγω αντιρρήσεων που εκφράστηκαν από ορισμένες χώρες. Ο Ταρασιούκ έδωσε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Τριάδας του ΟΑΣΕ-τον Ολλανδό, τον Βούλγαρο και τον Σλοβάκο υπουργό Εξωτερικών. Στη διάρκεια της συνάντησής τους, συζητήθηκε η ανάγκη για αύξηση του αριθμού των παρατηρητών του Οργανισμού για τον τρίτο γύρο των εκλογών στην Ουκρανία. Ως ενδεχόμενο αριθμό των παρατηρητών ο κ. Ταρασιούκ ανέφερε από 1000 έως και 2000 άτομα.

    [27] ΡΩΣΙΑ: ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΤΣΕΤΣΕΝΟ "ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ'

    Μόσχα, 6 Δεκεμβρίου 2004 (16:51 UTC+2)

    Η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας (FSB, πρώην KGB) ανακοίνωσε σήμερα ότι σκότωσε στην Ινγκουσετία, τη δημοκρατία που συνορεύει με την Τσετσενία, ένα σημαντικό "τρομοκράτη", προσκείμενο στον τσετσένο πολέμαρχου Σαμίλ Μπασάγεφ και ύποπτο για την οργάνωση αιματηρών επιθέσεων στη Ρωσία.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιταρ-Τας, ο Αλιχάν Σαντούγεφ μαζί με δύο φιλοτσετσένους μαχητές προσκείμενους στον Μπασάγεφ, τον Γιούνους Τσαβλάγεφ και Γιουνάντι Βακχάγεφ, σκοτώθηκαν χθες, από πράκτορες της FSB και άνδρες της τροχαίας πάνω στον αυτοκινητόδρομο Ναζράν-Μαλγκομπέκ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας της FSB για την Ινγκουσετία, Γιούρι Σμολιανίνοφ.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι τρεις άνδρες αρνήθηκαν να σταματήσουν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, ύστερα από σήμα της τροχαίας και άνοιξαν πυρ. Οι υπηρεσίες ασφαλείας αναγκάστηκαν ν' απαντήσουν στα πυρά και σκότωσαν τους τρεις άνδρες.

    [28] Η ΡΩΣΙΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Μόσχα, 6 Δεκεμβρίου 2004 (16:48 UTC+2)

    Η Ρωσία επανέλαβε σήμερα την "ακλόνητη επιδίωξή της να προβεί σε πολιτικές προσπάθειες ώστε να συμβάλλει στην εξομάλυνση στο Ιράκ και να βοηθήσει τον ιρακινό λαό ν' ανοικοδομήσει ειρηνικά τη χώρα του", ενώ ο Ιρακινός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλαόυι αναμένεται απόψε στη Μόσχα, μετέδωσε το ΒΒC.

    Η θέση αυτή διατυπώθηκε μέσω του εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Γιακοβένκο που δήλωσε ότι η Μόσχα "στηρίζει την ανάγκη κινητοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας για νέες προσπάθειες προκειμένου να συμβάλλει στην εξομάλυνση στο Ιράκ. Η Ρωσία ενδιαφέρεται στη χώρα αυτή να επέλθει η ειρήνη και η σταθερότητα και να διατηρείται η ενότητα και η εδαφική της ακεραιότητα", πρόσθεσε ο Γιακοβένκο, σημειώνοντας πως οι εκλογές της προσωρινής εθνοσυνέλευσης που έχουν οριστεί για τις 30 Ιανουαρίου του 2005 πρέπει "ν' αποτελέσουν σημαντικό σταθμό προς αυτή την κατεύθυνση".

    [29] Ο ΝΙΚΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2004 (11:44 UTC+2)

    Το βιβλίο του «Εδώ είναι το ταξίδι» από τις εκδόσεις Ιανός θα παρουσιάσει τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, στις 20.00, στο βιβλιοπωλείο Ιανός, ο Νίκος Πορτοκάλογλου.

    Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Γιώργος Μητράκης, Κώστας Μπλιάτκας, Άσπα Πάσσιου και Νίκος Στεφανίδης.

    Το βιβλίο περιλαμβάνει όλους τους στίχους του τραγουδοποιού, που έχουν γραφτεί από το 1976 μέχρι σήμερα, αλλά και κείμενα, συνεντεύξεις και φωτογραφίες που μας θυμίζουν αυτό το «ταξίδι» του.

    Είναι το τέταρτο βιβλίο της σειράς «Ιανός ο Μελωδός». Προηγήθηκαν «Ο έρωτας στην Κρήτη είναι μελαγχολικός» του Λουδοβίκου των Ανωγείων, «Η Σούμα» του Διονύση Σαββόπουλου και τα «100 ανέκδοτα τραγούδια» του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Tο βιβλίο «Εδώ είναι το ταξίδι» κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις, μια απλή και μια συλλεκτική (σε 1000 αντίτυπα αριθμημένα και υπογεγραμμένα από τον καλλιτέχνη, σε χαρτί corolla ivory 100gr, πανόδετο και με κουβερτούρα).

    [30] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΙΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2004 (11:32 UTC+2)

    Μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στην εξέλιξη της ελληνικής χαρακτικής στον 20ο αιώνα εγκαινιάζεται στις 16 Δεκεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (Βασ. Ολγας 108), σε συνεργασία με την Alpha Bank.

    Οι συλλογές των δύο τραπεζών, από τις οποίες προέρχονται τα 141 έργα των 116 Ελλήνων καλλιτεχνών, που παρουσιάζονται στην έκθεση, θεωρούνται μουσειακού επιπέδου και αποτελούν σημείο αναφοράς σε ότι αφορά την ελληνική χαρακτική. Απλώνονται στο ευρύτερο φάσμα της ελληνικής καλλιτεχνικής έκφρασης και περιλαμβάνουν έργα όλων των Νεοελλήνων καλλιτεχνών που δημιούργησαν μέσα από τη χάραξη.

    Εκτός από τα χαρακτικά έργα, στις συλλογές εντάσσονται εκδόσεις βιβλίων και λευκωμάτων, εικονογραφημένες με πρωτότυπα χαρακτικά, τα οποία έχουν τυπωθεί και αυτά σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, και οτιδήποτε άλλο συνδέεται με τη δημιουργία ενός χαρακτικού έργου (εργαλεία χάραξης, χαρακτικές πλάκες, σχέδια, δοκίμια κλπ).

    Η έκθεση παρουσιάζει την ιστορία της νεοελληνικής χαρακτικής από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα, αναδεικνύοντας τις τάσεις τις οποίες διαπέρασαν τα έργα των καλλιτεχνών που διάλεξαν να εκφραστούν μέσα από τη χαρακτική.

    Η έκθεση θα λειτουργεί από Τρίτη έως Κυριακή τις ώρες 10.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00 (Δευτέρα κλειστά). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ για ομαδικές επισκέψεις πρέπει να προηγείται προσυνεννόηση με το Κέντρο, στα τηλ: 2310-295.170-1.

    [31] ΕΚΘΕΣΗ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΣΤΟΝ "ΙΑΝΟ"

    Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2004 (10:47 UTC+2)

    Τα εγκαίνια της έκθεσης του ιερομόναχου Αναστασίου, με τίτλο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Αφιέρωμα στον Παύλο Μελά», θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, στις 8.00 το βράδυ, στην αίθουσα τέχνης «Ιανός», η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Ιανουαρίου.

    Ο ιερομόναχος Αναστάσιος, ένας δημιουργός ναϊφ και αυτοδίδαχτος, χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες, αποτυπώνει τοπία της γης της Μακεδονίας και ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα.

    Ο ιερομόναχος Αναστάσιος κατάγεται από το Παντείχιον της Κωνσταντινουπόλεως. Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου στο Άγιον Όρος το 1977 και εγκαταβιώνει στο Ιερό Κελλί του Τιμίου Προδρόμου Διονυσίου του εκ Φουρνά στις Καρυές. Από το 1987 διακονεί την ενορία Γοματίου Χαλκιδικής. Από τις εκδόσεις ΕΡΜΗΝΕΙΑ κυκλοφορούν δύο λευκώματά του «Αθωνικά Δίπτυχα» και «Εορτές και πανηγύρεις στο Γομάτι». Έργα του παρουσιάστηκαν στην αίθουσα τέχνης ΙΑΝΟΣ σε δύο εκθέσεις το 2000 και το 2003.

    [32] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΟ ΑΠΘ

    Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2004 (10:41 UTC+2)

    Συναυλία, αφιερωμένη στους Ελληνες του Πόντου, θα πραγματοποιήσει αύριο Τρίτη 7 Δεκεμβρίου, στις 21.00, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Χάρη Ηλιάδη.

    Ως σολίστ θα συμμετέχουν οι μουσικοί: Ηλίας Παπαδόπουλος (Ποντιακή λύρα) και Σαράντης Κασσάρας (Πιάνο).

    Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει στο πρώτο μέρος το έργο του J. Brahms: «Τραγική Εισαγωγή» και του Ηλία Παπαδόπουλου: Κοντσέρτο για ποντιακή Λύρα και ορχήστρα, ενώ στο δεύτερο το έργο του J. Brahms: Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ.2

    [33] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΨΝΘ

    Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2004 (10:15 UTC+2)

    Μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου θα διαρκέσει η έκθεση ζωγραφικής μελών της Μονάδας Πολιτιστικής Επικοινωνίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, με την οποία συμμετείχε στο 2ο Συνέδριο Πανελλήνιας Ιστορίας της Ιατρικής που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με θέμα την Ιστορία της Ψυχιατρικής και της Νευρολογίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

    Η τέχνη που παρουσιάζεται στην έκθεση προσπαθεί να δείξει μια άγνωστη και αθέατη πλευρά της ανθρώπινης ψυχής. Θέλει να εικονογραφήσει με έναν άμεσο και ειλικρινή τρόπο τον κόσμο, μέσα από μια πολύ ιδιαίτερη οπτική.

    Η Μονάδα Πολιτιστικής Επικοινωνίας (ΜΠΕ) του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τις δραστηριότητές της πριν από 9 χρόνια. Το βασικό σκεπτικό της είναι να ενεργοποιήσει το καλλιτεχνικό ταλέντο που φαίνεται να υπάρχει σε ορισμένους ασθενείς, να το ενισχύσει και να το προωθήσει.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 6 December 2004 - 19:14:02 UTC