Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-11-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [02] ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ
  • [03] ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΕΠΙΡΡΙΠΤΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟ
  • [04] ΙΡΑΚ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΗΡΥΞΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ 60 ΜΕΡΕΣ
  • [05] ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ: "ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΨΥΧΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ
  • [06] ΝΕΚΡΟΣ 59ΧΡΟΝΟΣ ΣΕ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΕΤΗ ΛΑΓΚΑΔΑ
  • [07] ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: "ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΕΝΟΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
  • [08] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΝΕΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [09] ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Η ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΟ
  • [10] Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΠΛΗΤΤΕΙ ΝΕΟΥΣ, ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΜΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΕΡΗΣ
  • [11] Ο Χ. ΦΩΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ FRANCHISING ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ
  • [12] Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2005
  • [13] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
  • [14] Ο ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΟΓΚΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΓΕΝΝΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [15] ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ: ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ
  • [16] ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ: ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ
  • [17] ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΜΙΚΡΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
  • [18] ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ
  • [19] ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΤΕΛΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΜΕ 2-0 ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ
  • [20] Α΄ ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ 0-0
  • [21] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 1ου ΟΜΙΛΟΥ ΣΤΗΝ 5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [22] Γ'ΕΘΝΙΚΗ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 2ου ΟΜΙΛΟΥ ΣΤΗ 5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [23] Β΄ ΕΘΝΙΚΗ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 7ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
  • [24] ΜΠΑΡΝΙΕ:ΣΟΒΑΡΗ ΑΛΛΑ ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ
  • [25] ΜΠΑΡΝΙΕ: ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΓΑΛΛΩΝ ΥΠΗΚΟΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΗ ΤΟΥ
  • [26] ΟΙ ΚΟΡΕΙ ΚΑΙ ΑΜΠΑΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΝ ΤΟΝ ΑΡΑΦΑΤ
  • [27] ΓΑΛΛΙΑ: ΔΙΑΔΗΛΩΤΗΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
  • [28] ΙΡΑΚ: Ο ΑΛΑΟΥΙ ΕΛΠΙΖΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ
  • [29] ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ Μ.Β.Π.
  • [30] ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Κ.Μ.Σ.Τ. "ΦΩΣ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ

  • [01] ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 7 Νοεμβρίου 2004 (20:49 UTC+2)

    Με αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με την προσέλευση στις κάλπες, κατηγορίες από την πλευρά του "Παγκόσμιου Μακεδονικού Κογκρέσου", που πρωτοστάτησε στις προσπάθειες για διοργάνωση του δημοψηφίσματος, κατά του κυβερνητικού συνασπισμού για προσπάθεια παραποίησης του αποτελέσματος, αλλά και έντονη τη φημολογία πως η όλη διαδικασία θα οδηγηθεί τελικά σε "ναυάγιο" λόγω χαμηλής συμμετοχής του εκλογικού σώματος, έκλεισαν στις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδος) οι κάλπες του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ επί του νέου νόμου για τη διοικητική διαίρεση της χώρας, ο οποίος πυροδότησε έντονες αντιπαλότητες τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

    Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες σε ό,τι αφορά στο ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες, καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, έως τις 4 το μεσημέρι (τοπική ώρα), δηλαδή τρεις ώρες πριν το κλείσιμο της κάλπης, στο 61,22% του συνόλου των εκλογικών τμημάτων είχε προσέλθει για να ψηφίσει μόλις το 15,22% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

    Λίγο αργότερα, η μη κυβερνητική οργάνωση MOST, 3.000 και πλέον παρατηρητές της οποίας επιτήρησαν τη διαδικασία του δημοψηφίσματος, ανακοίνωσαν ότι η συμμετοχή έως τις 5 το απόγευμα είχε ανέλθει στο 21%, ενώ την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του "Παγκόσμιου Μακεδονικού Κογκρέσου" τοποθετούσε το ποσοστό συμμετοχής έως τις 4 το μεσημέρι στο 36%, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά του κυβερνητικού συνασπισμού, τον οποίο και κατηγόρησε ότι με τη διοχέτευση λανθασμένων στοιχείων μέσω της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, προσπαθεί να παραποιήσει τα πραγματικά στοιχεία του δημοψηφίσματος.

    Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα ψήφου είχαν 1.709.536 άτομα, ενώ για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα θα πρέπει να έχει προσέλθει στις κάλπες το ήμισυ των καταγεγραμένων ψηφοφόρων συν ένας.

    ΜΙΚΡΟΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ

    Παρατυπίες και μεμονωμένα επεισόδια κατήγγειλε η MOST, σύμφωνα με τα στοιχεία της οποίας, στη Στρούγκα άγνωστος άνδρας εισέβαλε σε εκλογικό κέντρο και έριξε στην κάλπη περισσότερα του ενός ψηφοδέλτια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σύγχυση. Οι υπεύθυνοι της εφορευτικιής επιτροπής κάλεσαν αμέσως την αστυνομία, η οποία δεν μπόρεσε, ωστόσο, να δώσει λύση στο πρόβλημα που προέκυψε.

    Σύμφωνα με τη MOST, σε πέντε περιπτώσεις- 3 στο Γκόστιβαρ και από στο Λίπκοβο και το Σλούπτσανε- τα εκλογικά κέντρα έκλεισαν γύρω στις 3-4 το μεσημέρι για το "ιφτάρ"- το κύριο γεύμα στη νηστία του Ραμαζανιού για τους μουσουλμάνους- χωρίς, ωστόσο να ανοίξουν και πάλι έως την επίσημη ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, στις 7 το βράδυ.

    Εξάλλου, σε ακόμη πέντε περιπτώσεις σημειώθηκαν αψιμαχίες μεταξύ μελών της εφορευτικής επιτροπής και ψηφοφόρων, χωρίς, ωστόσο, να προκύψει κάτι σοβαρό.

    ΤΟ "ΑΓΚΑΘΙ" ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ

    Το "αγκάθι" στον νέο νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση της γείτονος, που οδήγησε μάλιστα τις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης και το "Παγκόσμιο Μακεδονικό Κογκρέσο" να αναλάβουν πρωτοβουλία για τη συλλογή των υπογραφών που απαιτούνται για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, αποτελεί η ρύθμιση σχετικά με τον διοικητικό χάρτη, με την οποία διευρύνονται ουσιαστικά οι τοπικές εξουσίες της αλβανικής κοινότητας.

    Με το νέο διοικητικό χάρτη της χώρας, μειώνονται οι δήμοι της χώρας σε 83 από 123 που είναι σήμερα, γεγονός που σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε αυτές της Στρούγκας και των Σκοπίων, όπου το σλαβικό στοιχείο είναι ισχυρότερο από το αλβανικό, θα σημάνει αλλαγή της κατάστασης με τις προσαρτήσεις. Στην περίπτωση της Στρούγκας και του Κίτσεβο για παράδειγμα, το αλβανικό στοιχείο, μετά τις νέες ρυθμίσεις, θα υπερτερεί πληθυσμιακά.

    Σε ό,τι αφορά στα Σκόπια, με τον νέο νόμο, η αλβανική κοινότητα θα ξεπεράσει σε ποσοστό το 20%, γεγονός που με βάση τη συμφωνία της Οχρίδας θα οδηγήσει στην καθιέρωση της αλβανικής ως επίσημης γλώσσας.

    Αποστολή: Σοφία Παπαδοπούλου

    [02] ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2004 (13:37 UTC+2)

    Μήνυμα ενότητας απηύθυνε σήμερα στον ελληνικό λαό ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων.

    Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο δημαρχείο Νέας Σμύρνης ο κ. Στεφανόπουλος ανέφερε ότι στις δύσκολες αυτές ημέρες λόγω των περιστάσεων είναι σημαντική η ενότητα του λαού μας και επικαλέστηκε παραδείγματα από την ιστορία, τα οποία, όπως είπε, δείχνουν ότι ο διχασμός είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες καταστροφές και μεταξύ άλλων την καταστροφή της Σμύρνης.

    «Δεν είναι ανάγκη τώρα να ανατρέξω στην ιστορία του '15 και '17 και μεταγενέστερα για να δω ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο. Αυτά τα έχει καταγράψει η ιστορία οριστικώς. Μόνο να θυμηθούμε ότι αυτός ο διχασμός ο οποίος ξεκίνησε από αυτά τα δύσκολα χρόνια είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες καταστροφές και μεταξύ άλλων την καταστροφή της Σμύρνης, την οποία ακόμη θρηνούν οι Έλληνες όχι μόνο οι Σμυρναίοι αλλά όλοι οι Έλληνες γιατί χάθηκε ένα σπουδαίο μέρος του Ελληνισμού ένα μέρος που δεν μπορούμε πια να το αντικαταστήσουμε» είπε ο κ. Στεφανόπουλος.

    Εξάλλου ανέφερε: «σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, το γεγονός ότι τιμούμε τον Ελευθέριο Βενιζέλο και ίσως το λέω κατά αυθόρμητο τρόπο αυτή τη στιγμή, είναι καιρός να τιμήσουμε και τους αντιπάλους του έστω και αν εξετελέσθησαν από τον ίδιο τον ελληνικό λαό και πλήρωσαν με το αίμα τους τα σφάλματά τους. Είναι καιρός να αποκαταστήσουμε την εθνική ενότητα και από απόψεως ιστορικής».

    [03] ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΕΠΙΡΡΙΠΤΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2004 (13:44 UTC+2)

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, μετά την αναγνώριση της ΠΓΔΜ από τις ΗΠΑ με το όνομα «Μακεδονία», το 52% των Ελλήνων εκτιμά ότι για την αρνητική τροπή των τελευταίων ημερών φταίνε οι πολιτικοί.

    Τη δημοσκόπηση διενήργησε η Κάπα Research για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Mega, και από αυτή προκύπτει ότι το 43,4% των Ελλήνων εκτιμά πως η εξέλιξη αυτή ήταν αναπόφευκτη, ενώ το 52% υποστηρίζει ότι ευθύνες φέρουν -διαχρονικά- οι πολιτικοί της χώρας.

    Σε ερώτηση για τον επιμερισμό των ευθυνών ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, οι ερωτηθέντες εκτιμούν σε ποσοστό 42% ότι οι ευθύνες βαραίνουν εξίσου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Το 17,6% υποστηρίζει ότι φταίει η ΝΔ, το 27,8% ότι ευθύνεται το ΠΑΣΟΚ, ενώ ένα ποσοστό 8% προτιμά να μην επιρρίψει ευθύνες σε καμία πλευρά.

    Σε ερώτηση αν η μεγάλη ευκαιρία για να επιτευχθεί συμφωνία ως προς την ονομασία της γείτονος και το ζήτημα να κλείσει οριστικά χάθηκε το 1992, οι γνώμες εμφανίζονται μοιρασμένες. Ένα ποσοστό 47% θεωρεί ότι, πράγματι, η μεγάλη ευκαιρία χάθηκε το 1992, ενώ το 46,5% έχει την αντίθετη γνώμη. Η διαφορά -0,5%- βρίσκεται δηλαδή στα όρια του στατιστικού λάθους.

    Τέλος, σε ερώτηση για τους χειρισμούς του ζητήματος από τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, αυτοί επικροτούνται από το 57,3% των ερωτηθέντων (38,4% απαντά «ναι» και 18,9% «μάλλον ναι»), ενώ αρνητική στάση κρατά ένα ποσοστό 32,7% (18,3% «όχι» και 14,4% «μάλλον όχι»).

    [04] ΙΡΑΚ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΗΡΥΞΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ 60 ΜΕΡΕΣ

    Βαγδάτη, 7 Νοεμβρίου 2004 (15:41 UTC+2)

    Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουϊ κήρυξε σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλο το Ιράκ, με εξαίρεση τον κουρδικό βορρά, για περίοδο 60 ημερών, δήλωσε ο εκπρόσωπός του, μετέδωσε το ΒΒC.

    "Μετά την εξάντληση από την κυβέρνηση όλων των μέσων (για την επάνοδο της ηρεμίας), ο πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουϊ διέταξε την κήρυξη κατάστασης ανάγκης σε όλο το έδαφος του Ιράκ, με εξαίρεση τον κουρδικό βορρά, για περίοδο 60 ημερών", δήλωσε ο Τάιρ αλ Νάκιμπ και διευκρίνισε ότι η απόφαση ελήφθη για να επιτραπεί η διεξαγωγή των εκλογών τον Ιανουάριο του 2005.

    [05] ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ: "ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΨΥΧΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΛΟΓΙΚΕΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ"

    Θεσσαλονίκη, 7 Νοεμβρίου 2004 (21:03 UTC+2)

    Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης με γραπτή δήλωση του τονίζει σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα της ΠΓΔΜ ότι «η μονομερής αναγνώριση από τις ΗΠΑ, της συνταγματικής ονομασίας του κράτους της ΠΓΔΜ, ήταν μία ατυχής απόφαση που δε συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος αλλά αντιθέτως το επιτείνει».

    Ο κ. Τσιαρτσιώνης προσθέτει ότι «αυτή την ώρα, επιβάλλεται εθνική ομοψυχία και συνεννόηση, ψυχραιμία και νηφαλιότητα, χωρίς μικροκομματικές λογικές και στείρες αντιπαραθέσεις, προκείμενου να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα των Ελλήνων αλλά και να εξευρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση προκειμένου να πετύχουμε το μέγιστο για την πατρίδα μας».

    Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης αναφέρει ότι «η Ελλάδα έχει αποδείξει, όλα αυτά τα χρόνια, ότι συμβάλει ενεργά με τις πρωτοβουλίες, που έχει αναλάβει μέσω της ΕΕ αλλά και διεθνώς, στην παγίωση κλίματος ασφάλειας, σταθερότητας και ειρηνικής συνύπαρξης όλων των λαών της ΝΑ Ευρώπης. Είμαστε η κατεξοχήν χώρα που ενδιαφέρεται ζωηρά για την ευημερία, την πρόοδο και την προκοπή των γειτόνων μας στηρίζοντας, με θέρμη, την ευρωπαϊκή προοπτική τους, την εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών τους και την ισχυροποίηση των κοινωνιών τους.

    Στην ανακοίνώση του ο κ. Τσιαρτσιώνης επισημαίνει ότι «το γεγονός ότι η ΕΕ διαφοροποιείται πλήρως από την απόφαση των ΗΠΑ, καταδεικνύει το αποτέλεσμα των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης. Το γεγονός ότι επιτύχαμε, στο πλαίσιο της ΕΕ, το Σεπτέμβριο, να περιληφθεί η ελληνική θέση, για την ΠΓΔΜ, σε κείμενο της Ενωσης και να καταστεί θέση της Κοινότητας, αποδεικνύει τους υπεύθυνους χειρισμούς της κυβέρνησης αλλά και την επιλογή της να μην θριαμβολογήσει αλλά και να μη μεταθέτει το πρόβλημα εσαεί. Αυτό είναι ένα ισχυρό σημείο αφετηρίας για τις επόμενες δράσεις μας».

    Τέλος ο κ. Τσιαρτσιώνης καταλήγει ότι «θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να εργαζόμαστε για την επίλυση του προβλήματος αλλά και για την ανάπτυξη και ευημερία όλων των λαών της ΝΑ Ευρώπης, με σεβασμό στις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ειρηνικής συνύπαρξης, του ανθρωπισμού και της προσπάθειας προσαρμογής των χωρών αυτών στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».

    [06] ΝΕΚΡΟΣ 59ΧΡΟΝΟΣ ΣΕ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΕΤΗ ΛΑΓΚΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Νοεμβρίου 2004 (19:44 UTC+2)

    Ενας 59χρονος, κάτοικος Αρετής-Λαγκαδά σκοτώθηκε σήμερα το μεσημέρι όταν γεωργικός ελκυστήρας ανατράπηκε μετά από πρόσκρουση σε χωμάτινο ανάχωμα. Προανάκριση για τις συνθήκες του ατυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Λητής.

    [07] ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: "ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΕΝΟΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ"

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2004 (18:32 UTC+2)

    Στα Χανιά βρέθηκε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, για να παραστεί στα αποκαλυπτήρια ανδριάντα του πρώην υπουργού Πολυχρόνη Πολυχρονίδη και στα εγκαίνια αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο πνευματικό κέντρο της πόλης, πού φέρει το όνομα του εκλειπόντα Χανιώτη πολιτικού.

    Στο περιθώριο των εκδηλώσεων, ο κ. Κακλαμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Σκοπιανό.

    «Η αναγνώριση ως Μακεδονία του κράτους των Σκοπίων από τον κ. Μπους είναι μία κυνική, αλαζονική και προσβλητική ενέργεια, σε βάρος της χώρας μας, πρώτα ως σύμμαχος των ΗΠΑ, των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Η ενέργεια αυτή ουσιαστικά υπονόμευσε τις προσπάθειες, που γινόταν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης για το πρόβλημα αυτό. Προσβάλει, όμως και τον Ελληνισμό της Αμερικής, ο οποίος, όπως ξέρετε, κατά την πλειονότητα του υπερψήφισε τον κ. Μπους και μόλις έκλεισαν οι κάλπες το ευχαριστώ ήταν η απόφαση αυτή.

    Σε ότι αφορά τις αντιδτάσεις από ελληνικής πλευράς ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι "αυτό που τώρα προέχει είναι η συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας και η συναπόφαση πρόσφορων και αποτελεσματικών μέτρων, όπως είναι το βέτο στην έναρξη των διαπραγματεύσεων των Σκοπίων για την ΕΕ ή για το ΝΑΤΟ. Μια τέτοια απόφαση πρέπει να ληφθεί τώρα και να γνωστοποιηθεί εγκαίρως και στα Σκόπια, για να γνωρίζουν ότι μόνο εάν συνεχισθούν οι καλές σχέσεις πού είχαμε όλα αυτά τα χρόνια μπορούν να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ".

    Ο κ. Κακλαμάνης κατέληξε λέγοντας ότι "η Ελλάδα λοιπόν έχει τη δύναμη να διορθώσει αυτά τα γεγονότα, που ασφαλώς δεν αφορούν μόνο τη χώρα μας και τα Σκόπια. Τέτοιες μονομερείς ενέργειες, όπως και αλλες που έχουν γίνει από τις ΗΠΑ και η ανθρωπότητα ζει τις συνέπειες τους, δημιουργούν μείζονα ζητήματα και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.»

    [08] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΝΕΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2004 (18:00 UTC+2)

    Ο νέος Συγκοινωνιακός Χάρτης της Αθήνας, όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχ. Λιάπη, άρχισε να υλοποιείται από τον ΟΑΣΑ, με νέες τροφοδοτικές γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ και νέες λεωφορειακές γραμμές EXPRESS, που τέθηκαν σε λειτουργία.

    Συγκεκριμένα:

    Α) Λειτουργούν νέες τροφοδοτικές γραμμές και τροποποιούνται υφιστάμενες ώστε να αποκτήσουν τροφοδοτικό χαρακτήρα και να μεταφέρουν επιβάτες από και προς τα μέσα σταθερής τροχιάς (ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ, ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ). Οι γραμμές αυτές είναι οι εξής:

    Λεωφορειακές γραμμές

    302 ΤΟΠΙΚΗ ΓΕΡΑΚΑ ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ (15λεπτα δρομολόγια σε ώρα αιχμής)

    406 ΣΤ. ΚΑΤΕΧΑΚΗ ΚΟΝΤΟΠΕΥΚΟ ΠΕΥΚΑΚΙΑ (15λεπτα δρομολόγια σε ώρα αιχμής)

    407 ΣΤ. ΚΑΤΕΧΑΚΗ Ν. ΖΩΗ ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ (25λεπτα δρομολόγια σε ώρα αιχμής)

    700 ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΣΤ. ΜΕΤΡΟ ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ (15λεπτα δρομολόγια σε ώρα αιχμής)

    800 ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΑΙΑ (15λεπτα δρομολόγια σε ώρα αιχμής)

    Υπενθυμίζεται στο επιβατικό κοινό ότι για την εξυπηρέτηση των επιβατών από και προς τους σταθμούς ΚΟΡΩΠΙ και ΠΑΛΛΗΝΗ του Προαστιακού λειτουργούν ήδη οι λεωφορειακές γραμμές:

    308 ΣΤ. ΕΘΝ. ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΙΑΝΙΑ ΚΟΡΩΠΙ (15λεπτα δρομολόγια σε ώρα αιχμής)

    330 ΚΟΡΩΠΙ ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑ (40λεπτα δρομολόγια σε ώρα αιχμής)

    324 ΠΑΛΛΗΝΗ ΕΡΓ. ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΚΑΝΤΖΑ (30λεπτα δρομολόγια σε ώρα αιχμής)

    Γραμμές Τρόλεϊ

    24 ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΙΛΙΟΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ (8λεπτα δρομολόγια σε ώρα αιχμής)

    25 ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΙΛΙΟΝ ΚΑΜΑΤΕΡΟ (9λεπτα δρομολόγια σε ώρα αιχμής)

    -Σημειώνεται ότι οι επιβάτες των παραπάνω γραμμών τρόλεϊ οι οποίες τροφοδοτούν τον σταθμό ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ του Μετρό θα μπορούν να μετεπιβιβάζονται στην γραμμή τρόλεϊ 12 ΑΓ. ΙΕΡΟΘΕΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΖΑΠΠΕΙΟ με το ίδιο εισιτήριο.

    Β) Διατηρούνται, ενισχύονται και αναβαθμίζονται οι κάτωθι γραμμές EXPRESS με τη διακεκριμένη σήμανση «Χ» οι οποίες έχουν περιορισμένο αριθμό στάσεων σε κομβικά σημεία της διαδρομής τους.

    Χ14 ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΟΑΚΑ (15λεπτα δρομολόγια σε ώρα αιχμής)

    Χ27 ΣΤ. ΜΕΤΡΟ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ (15λεπτα δρομολόγια σε ώρα αιχμής)

    Χ40 ΟΑΚΑ ΝΕΡΑΤΖΙΩΤΙΣΣΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ (25λεπτα δρομολόγια σε ώρα αιχμής)

    -Η λεωφορειακή γραμμή EXPRESS Χ14 από ώρα 20:00 μέχρι 06:00 θα φθάνει μέχρι την Κηφισιά, θα πραγματοποιεί όλες τις ενδιάμεσες στάσεις και στην προμετωπίδα της θα αναγράφεται αντί ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΟΑΚΑ, ΣΥΝΤΑΓΜΑ - ΚΗΦΙΣΙΑ.

    -Επίσης στα πλαίσια του συντονισμού των δρομολογίων των λεωφορειακών γραμμών με τη λειτουργία του Τραμ, τα δρομολόγια της λεωφορειακής γραμμής 110 ΣΤΑΔΙΟΥ Ν. ΣΜΥΡΝΗ ΠΑΛ. ΦΑΛΗΡΟ εκτελούνται ανά 12 λεπτά στις ώρες αιχμής.

    -Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να επικοινωνεί με το Τηλεφωνικό Κέντρο 185 του ΟΑΣΑ και μέσω του διαδικτύου στη διεύθυνση http://www.oasa.gr

    [09] ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Η ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2004 (17:14 UTC+2)

    Η απόφαση των ΗΠΑ ήταν μία εσφαλμένη απόφαση, τη λάθος στιγμή σχολίασε χθες η Δήμαρχος Αθηναίων κα Ντόρα Μπακογιάννη την αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" από τις ΗΠΑ και ζήτησε " στην Ελλάδα να μην ξαναεμπλακούμε σε μία αδιέξοδη συζήτηση που θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά το λαϊκισμό και τη δημαγωγία".

    "Τα λάθη στο χειρισμό του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων ήταν διαδοχικά και γι' αυτό κάνοντας μια ειλικρινή αυτοκριτική, το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων θα πρέπει να μπούμε σε μία νέα σελίδα η οποία μπορεί και πρέπει να είναι πιο επιτυχής από τις προηγούμενες" συνέχισε.

    Η κα Μπακογιάννη εξέφρασε τέλος την ελπίδα να υπάρξει ουσιαστική σύμπραξη όλων των πολιτικών δυνάμεων ώστε να πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον.

    [10] Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΠΛΗΤΤΕΙ ΝΕΟΥΣ, ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΜΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2004 (17:07 UTC+2)

    Στους νέους ηλικίας 15- 29 ετών, στις νέες γυναίκες και στους απόφοιτους μέσης ή ανώτερης εκπαίδευσης εντοπίζονται τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ).

    Όπως υποστηρίζει δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής», η έρευνα της ΕΣΥΕ είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική σε ότι αφορά την καταγραφή των στοιχείων της ανεργίας στη χώρα μας. Συγκεκριμένα

    - Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργία παρατηρούνται στους νέους ηλικίας 15- 29 ετών, όπου το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 21,3%. Στην κατηγορία αυτή οι νέες γυναίκες εμφανίζουν υψηλότερο ποσοστό, που φτάνει το 28% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας.

    - Οι απόφοιτοι μέση ή ανώτερης εκπαίδευσης παρουσιάζουν ποσοστά ανεργίας μεγαλύτερα από το γενικό ποσοστό της χώρας (11,2%). Χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στα λεγόμενα «άκρα», δηλαδή στους απόφοιτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε όσους διαθέτουν μόνο απολυτήριο δημοτικού.

    - Από το σύνολο των 523.843 ανέργων το 40,7% αναζητεί αποκλειστική απασχόληση, ενώ το 48,6% είναι διατεθειμένο να εργαστεί είτε με πλήρη, είτε -στην ανάγκη- με μερική απασχόληση.

    - Μόνο στο 4,8% των ανέργων έγινε κάποια πρόταση ανάληψης απασχόλησης, η οποία όμως απορρίφθηκε από τους ίδιους για διάφορους λόγους, με κυριότερο αυτόν των μη ικανοποιητικών αποδοχών (34,5%).

    - Υψηλότερα ποσοστά ανεργίας εμφανίζουν τα Ιόνια νησιά (18,7%) και ακολουθεί η Δυτική Μακεδονία (16,2%) και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (13,9%). Ανεργία χαμηλότερη του 10% παρουσιάζουν μόνο η Πελοπόννησος (9,9%) η Θεσσαλία και η Αττική (9,7%).

    [11] Ο Χ. ΦΩΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ FRANCHISING ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Νοεμβρίου 2004 (15:37 UTC+2)

    Στην ανάδειξη του franchising σε έναν από τους πλέον δημοφιλείς και επιτυχημένους τρόπους ανάπτυξης και επιχειρηματικής συνεργασίας αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστος Φώλιας, εγκαινιάζοντας την 4η Εκθεση Franchise Βορείου Ελλάδος της ΚΕΜ στη Θεσσαλονίκη.

    Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία "έξυπνη" μέθοδο από την οποία, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, όλοι μπορούν να κερδίσουν και πρόσθεσε ότι "ο βορειοελλαδικός χώρος μπορεί να αναδειχθεί σε προνομιακό χώρο ανάπτυξης νέων, ευφάνταστων και καινοτόμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και στο χώρο του franchising".

    Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη έκθεση, ο κ.Φώλιας σημείωσε ότι έχει καταστεί πλέον θεσμός και μάλιστα με ακτινοβολία που ξεπερνάει τα εθνικά σύνορα. Πρόσθεσε δε ότι η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών πάντα βοηθάει στη διεύρυνση των δυνατοτήτων και στην επίλυση των προβλημάτων. "Η μέχρι σήμερα εμπειρία πρέπει να αξιολογηθεί σωστά και κυρίως να εκπέμψει ένα υπεύθυνο μήνυμα: Το franchising προϋποθέτει καλή προετοιμασία, προσεκτική στάθμιση των συμφερόντων κάθε πλευράς και πολύ δουλειά" κατέληξε.

    [12] Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2005

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2004 (15:19 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι ο προϋπολογισμός του 2005 θα εκτελεστεί χωρίς να ληφθούν περαιτέρω μέτρα διατυπώνει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει μια πολιτική ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής η οποία μπορεί να πάρει λίγο παραπάνω χρόνο αλλά θα γίνει με τρόπο που δεν θα επιβαρύνει την ανάπτυξη της χώρας και τις επενδύσεις.

    Εξάλλου ο υπουργός Οικονομίας υπεραμύνεται της δημοσιονομικής απογραφής της κυβέρνησης σημειώνοντας πως έγινε για λόγους αρχής και διαφάνειας.

    Σχετικά με το φορολογικό και αναπτυξιακό νομοσχέδιο που έρχονται στη Βουλή γνωστοποιεί ότι το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους θα αυξηθεί από τα 10.000 στα 11.000 ευρώ και για τους ελεύθερους επαγγελματίες από τα 8.400 στα 9.500 ευρώ. Σημειώνει ακόμη ότι αυξάνονται οι εκπτώσεις φόρου για ιατρικές δαπάνες και στεγαστικούς τόκους και διατηρείται η φοροαπαλλαγή για τις ασφαλιστικές εισφορές. Παράλληλα τονίζει ότι η τάση του νομοσχεδίου είναι να βοηθηθούν αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη.

    [13] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2004 (14:23 UTC+2)

    Στην ενίσχυση επενδύσεων μικρών ιδιωτικών επιχειρήσεων καθώς και επιχειρήσεων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ν.Π.Ι.Δ.), για την προμήθεια και εγκατάσταση εφαρμογών και εξοπλισμού πληροφορικής, στοχεύει καινοτόμος δράση, που εντάσσεται στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος για την «Κοινωνία της Πληροφορίας» και προβλέπει οικονομική επιχορήγηση για τον εκσυγχρονισμό του.

    Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπογράφουν ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Καθηγητής κ. προκόπης Παυλόπουλος και ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Καθηγητής κ. Γεώργιος Αλογοσκούφης, μέσω της δράσης, δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης των μικρών επιχειρήσεων της Περιφέρειας όλης της Χώρας, στην κοινωνία της Πληροφορίας, μέσω της παροχής υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας.

    Το ύψος της χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων, στην περιφέρεια, ανέρχεται στο ποσό των δεκατεσσάρων εκατομμυρίων, πεντακοσίων χιλιάδων, οχτακοσίων είκοσι Ευρώ (14.500.820 ), το οποίο καλύπτει τη δημόσια δαπάνη για τη χορήγηση των ενισχύσεων προς τους τελικούς αποδέκτες. Το ποσό ενίσχυσης κάθε μικρής επιχειρήσεως δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες Ευρώ (10.000 ), ενώ φορέας χρηματοδότησης - που αναλαμβάνει την εποπτεία της πορείας και εκτέλεσης της δράσης - είναι το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

    [14] Ο ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΟΓΚΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΓΕΝΝΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2004 (14:18 UTC+2)

    Το χρηματιστήριο επανέρχεται στο προσκήνιο και στην αγορά κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι για μετοχές. Ρωτούν να μάθουν τι συμβαίνει και ο γενικός δείκτης σκαρφαλώνει συνέχεια, καθώς η αξία συναλλαγών διπλασιάστηκε στα 200 εκατ. ευρώ. Η κατανομή παραμένει 70-30% υπέρ των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

    Κάτι, όμως, αλλάζει, όπως σημειώνει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», και αυτό είναι το ποσό που αναλογεί στους μικρούς. Ο αυξημένος τζίρος αφήνει περισσότερα για τις μικρές εταιρείες που άρχισαν σταδιακά να κινούνται.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, που προέρχονται από κύκλους του χρηματιστηρίου, οι πρώτοι που ζητούν πληροφορίες είναι οι ίδιοι εισηγμένοι επιχειρηματίες. Επονται ορισμένοι ιδιώτες που παρατηρούν πως έχει αλλάξει για τα καλά η αγορά. Ολοι προσανατολίζονται προς τα blue chips που όχι μόνο κατακτούν διαδοχικά υψηλότερες κορυφές, αλλά κινούνται με εκπληκτικές ημερήσιες αποδόσεις της τάξης του 3% και 4%.

    Κερδοσκόποι

    Ορισμένοι μυημένοι στα μυστικά του trading θεωρούν πως είναι κατάλληλη στιγμή να κερδοσκοπήσουν, αγοράζοντας και πουλώντας μετοχές χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

    Αλλοι προσπαθούν να εντοπίσουν υποτιμημένες μετοχές, που αναγκαστικά θα ακολουθήσουν το ράλι των τραπεζών, όσο αυτό συνεχίζεται, καθώς πιστεύουν ότι οι μετοχές που έχουν μείνει πίσω αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν.

    Το βασικότερο πρόβλημα των περισσότερων ιδιωτών που ενδιαφέρονται να αγοράσουν μετοχές, είναι η επιλογή. Κι αυτό γιατί παραδοσιακά οι ιδιώτες προτιμούν τις μικρομεσαίες μετοχές, οι οποίες πλημμυρίζουν τη Σοφοκλέους, κάνοντα την επιλογή εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

    Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες δεν πάνε καλά, όχι μόνο στο χρηματιστήριο αλλά και στον επιχειρηματικό στίβο. Με αυτό το δεδομένο αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι δυνατό να δώσουν αποδόσεις οι μετοχές μικρότερης κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πιθανότητα για κάτι τέτοιο ωστόσο συγκεντρώνουν εταιρείες που αναπτύσσονται, παράγουν περισσότερα κέρδη και κατά συνέπεια οι αποτιμήσεις τους γίνονται όλο και ελκυστικότερες. Στις υπόλοιπες δεν αποκλείονται τα «κερδοσκοπικά επεισόδια», τα οποία όμως είναι αυξημένου ρίσκου.

    Στην αγορά, πάντως, παρατηρούνται διάφορα φαινόμενα που μαρτυρούν τις εκφράσεις επενδυτικών προθέσεων και κινήσεων:

    Αυξομειώσεις

    * Υποτιμημένες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεκολλάνε από τα χαμηλά επίπεδα, που πάνε για ορισμένους τίτλους μέχρι και 10 χρόνια πίσω. Η Ιντρακόμ ξεπέρασε τα 3 ευρώ κερδίζοντας μισό ευρώ, που ισοδυναμεί με εβδομαδιαία άνοδο 18%, ο ΟΤΕ από τα 11 στα 12,7 ευρώ ή 15% σε δύο εβδομάδες και η Επιχειρήσεις Αττικής με κέρδη 18% στο ίδιο διάστημα.

    * Παρατηρούνται κερδοσκοπικές κινήσεις, με τις τιμές των μετοχών να σημειώνουν διψήφιο ποσοστό ανόδου τη μία ημέρα και να πέφτουν σημαντικά την επομένη.

    Ομαδικά οι μετοχές συμφερόντων Θωμά Λαναρά, Κλωνατέξ (κοινή και προνομιούχος), Κλωστήρια Ναούσης, Fanco, Λαν-νετ, σχεδόν κόλλησαν στο limit-up (+18%), όπως και η Altec την περασμένη Τρίτη και την Τετάρτη μαζικά κατρακύλησαν από -8,5% μέχρι -4%.

    * Η πλειονότητα των τίτλων επέδειξε αυξημένες συναλλαγές με τον ημερήσιο όγκο να πολλαπλασιάζεται. Τα παραδείγματα είναι δεκάδες. Ετσι αναφέρονται μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις όπως της κατασκευαστικής J & Ρ ΑΒΑΞ με συναλλαγές 33 χιλ. τεμαχίων από 10 χιλ., της ΑΕΓΕΚ με 410 χιλ. από 120-130 χιλ. και Θεμελιοδομής με 98 χιλ. από 30-35 χιλ.

    [15] ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ: ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΦ

    Σκόπια, 7 Νοεμβρίου 2004 (20:27 UTC+2)

    Εμμεση προσπάθεια παραποίησης του αποτελέσματος του σημερινού δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, από τον κυβερνητικό συνασπισμό, κατήγγειλε ο πρόεδρος του "Παγκόσμιου Μακεδονικού Κογκρέσου", Τοντόρ Πέτροφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Σκοπίων.

    Αφού υποστήριξε ότι το ποσοστό συμμετοχής του εκλογικού σώματος, στις 4 το μεσημέρι (τοπική ώρα- 5 ώρα Ελλάδος) είχε διαμορφωθεί στο 36%, στο 83% των εκλογικών τμημάτων, καταφέρθηκε εναντίον του κυβερνητικού συνασπισμού, κατηγορώντας τον ότι με τη διοχέτευση λανθασμένων στοιχείων για την προσέλευση στις κάλπες, μέσω της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, επιχειρεί να παραποιήσει τα πραγματικά στοιχεία του δημοψηφίσματος.

    Σημειώνεται ότι νωρίτερα, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι έως τις 4 το μεσημέρι, στο 61,22% του συνόλου των εκλογικών τμημάτων είχε προσέλθει για να ψηφίσει μόλις το 15,22% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

    Αποστολή: Σοφία Παπαδοπούλου

    [16] ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ: ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ MOST

    Σκόπια, 7 Νοεμβρίου 2004 (20:05 UTC+2)

    Για παρατυπίες και μεμονωμένα επεισόδια στο σημερινό δημοψήφισμα στη ΠΓΔΜ, έκανε λόγο η μη κυβερνητική οργάνωση MOST, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργά το απόγευμα, στα κεντρικά γραφεία της, στα Σκόπια.

    Σύμφωνα, εξάλλου, με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, έως τις 5 το απόγευμα (τοπική ώρα- 6 ώρα Ελλάδος) είχε προσέλθει στις κάλπες μόλις το 21% των καταγεγραμμένων ψηφοφόρων.

    Οπως ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι της MOST, 3.000 και πλέον παρατηρητές της οποίας επιτήρησαν τη σημερινή διαδικασία, στη Στρούγκα άγνωστος άνδρας εισέβαλε σε εκλογικό κέντρο και έριξε στην κάλπη περισσότερα του ενός ψηφοδέλτια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σύγχυση. Οι υπεύθυνοι της εφορευτικιής επιτροπής κάλεσαν αμέσως την αστυνομία, η οποία δεν μπόρεσε, ωστόσο, να δώσει λύση στο πρόβλημα που προέκυψε. Περισσότερα στοιχεία για το περιστατικό θα δώσει στη δημοσιότητα η MOST στην επόμενη προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, στις 10 το βράδυ (τοπική ώρα).

    Σύμφωνα με τη MOST, σε πέντε περιπτώσεις- 3 στο Γκόστιβαρ και από στο Λίπκοβο και το Σλούπτσανε- τα εκλογικά κέντρα έκλεισαν γύρω στις 3-4 το μεσημέρι για το "ιφτάρ"- το κύριο γεύμα στη νηστία του Ραμαζανιού για τους μουσουλμάνους- χωρίς, ωστόσο να ανοίξουν και πάλι έως την επίσημη ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, στις 7 το βράδυ.

    Σε ακόμη πέντε περιπτώσεις- σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, σημειώθηκαν αψιμαχίες μεταξύ μελών της εφορευτικής επιτροπής και ψηφοφόρων, χωρίς, ωστόσο, να προκύψει κάτι σοβαρό.

    Αποστολή: Σοφία Παπαδοπούλου

    [17] ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΜΙΚΡΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

    Σκόπια, 7 Νοεμβρίου 2004 (19:12 UTC+2)

    Εξαιρετικά μικρή είναι η συμμετοχή του εκλογικού σώματος στο δημοψήφισμα που διεξάγεται από το πρωί στην ΠΓΔΜ για τη νέα διοικητική οργάνωση της χώρας, καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έδωσε το απόγευμα στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Ζόραν Τάνεφσκι, έως τις 4 το μεσημέρι, δηλαδή τρεις ώρες πριν το κλείσιμο της κάλπης, στο 61,22% του συνόλου των εκλογικών τμημάτων είχε προσέλθει για να ψηφίσει μόλις το 15,22% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Τάνεφσκι, εξαιρετικά μικρή είναι η συμμετοχή στις περιοχές, όπου το αλβανικό στοιχείο υπερτερεί πληθυσμιακά. Για παράδειγμα, στο Ντεμπάρ, όπου το 80% είναι Αλβανοί, προσήλθε για να ψηφίσει έως τις 4 το μεσημέρι μόλις το 0,41%, στο Γκόστιμπαρ και στο Τέτοβο, όπου η αλβανική κοινότητα ανέρχεται περίπου στο 60% του συνόλου του πληθυσμού, η συμμετοχή ήταν στο πρώτο 2,18% και στο δεύτερο στο 5,71%.

    Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, ότι στο σύνολο των εκλογικών περιφερειών (34)- σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία- το ποσοστό συμμετοχής δεν ξεπέρασε σε καμία περίπτωση το 25%, γεγονός που ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι το δημοψήφισμα τελικά θα αποτύχει.

    Οπως, μάλιστα, δήλωναν κύκλοι της Εκλογικής Επιτροπής θεωρείται αδύνατο, με δεδομένα τα τελευταία στοιχεία, να καλυφθεί το απαιτούμενο ποσοστό για να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα έως το κλείσιμο της κάλπης.

    Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα ψήφου έχουν 1.709.536 άτομα, ενώ για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες το ήμισυ των καταγεγραμένων ψηφοφόρων συν ένας.

    Αποστολή: Σοφία Παπαδοπούλου

    [18] ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

    Σκόπια, 7 Νοεμβρίου 2004 (16:47 UTC+2)

    Στο 20% διαμορφώθηκε το ποσοστό συμμετοχής του εκλογικού σώματος στο δημοψήφισμα που διεξάγεται, σήμερα, στην ΠΓΔΜ, στις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδος), για το νέο νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση, ο οποίος, μεταξύ άλλων, παραχωρεί ευρύτερες τοπικές εξουσίες στην αλβανική κοινότητα της χώρας, γεγονός που έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

    Οπως ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της ΠΓΔΜ, στις 8 η ώρα το πρωί, μια ώρα δηλαδή μετά την έναρξη της διαδικασίας, το ποσοστό συμμετοχής ανέρχονταν στο 3%, δυο ώρες αργότερα διαμορφώθηκε στο 11% και στις 12 το μεσημέρι στο 20%.

    Σύμφωνα, εξάλλου, με στοιχεία που παρουσίασε το VMRO-DPMNE, το κόμμα της αντιπολίτευσης που πρωτοστάτησε στη συλλογή των υπογραφών, που άνοιξαν τον δρόμο για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, η προσέλευση έως τις 3 το μεσημέρι ανέρχονταν γύρω στο 25%-30%.

    Οπως, εξάλλου, δήλωσε ο πρόεδρος του "Παγκόσμιου Μακεδονικού Κογκρέσου", Τοντόρ Πέτροφ, το ποσοστό συμμετοχής είναι εξαιρετικά "φτωχό" στις βορειοδυτικές περιοχές της χώρας, ενώ ορισμένα εκλογικά κέντρα στην πόλη Γκόστιβαρ, όπου κυριαρχεί το αλβανικό στοιχείο, παρέμειναν κλειστά.

    Για παρατυπίες, όπως το καθυστερημένο άνοιγμα της κάλπης σε ορισμένες περιοχές της χώρας, έκανε λόγο εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης MOST, που επιτηρεί τη διαδικασία με περισσότερους από 3.000 παρατηρητές.

    Σημειώνεται ότι το σημερινό δημοψήφισμα μποϋκοτάρουν τα αλβανικά κόμματα της χώρας, καθώς και η συγκυβερνώσα Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM).

    Το "κόκκινο πανί" στον νέο νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση της γείτονος αποτελεί η ρύθμιση σχετικά με τον διοικητικό χάρτη, με την οποία διευρύνονται ουσιαστικά οι τοπικές εξουσίες της αλβανικής κοινότητας.

    Με το νέο διοικητικό χάρτη της χώρας, μειώνονται οι δήμοι της χώρας σε 84 από 123 που είναι σήμερα, γεγονός που σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε αυτές της Στρούγκας και των Σκοπίων, όπου το σλαβικό στοιχείο είναι ισχυρότερο από το αλβανικό, θα υπάρξει αλλαγή της κατάστασης με τις προσαρτήσεις, με αποτέλεσμα, στην περίπτωση της Στρούγκας και του Κίτσεβο για παράδειγμα, το αλβανικό στοιχείο να υπερτερεί πληθυσμιακά.

    Σε ό,τι αφορά στα Σκόπια, με τον νέο νόμο, η αλβανική κοινότητα θα ξεπεράσει σε ποσοστό το 20%, γεγονός που με βάση τη συμφωνία της Οχρίδας θα οδηγήσει στην καθιέρωση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας.

    Αποστολή: Σοφία Παπαδοπούλου

    [19] ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΤΕΛΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΜΕ 2-0 ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Νοεμβρίου 2004 (19:03 UTC+2)

    Την πρώτη φετινή νίκη, αλλά και την πρώτη στην ιστορία της στο πρωτάθλημα της Α` Εθνικής, πέτυχε ο Εργοτέλης. Σε αγώνα για την 7η ημέρα που έγινε στο γήπεδο της Τούμπας, επικράτησε 2-0 του ΠΑΟΚ και κατάφερε να «ξεκολλήσει» από την τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα. Τα τέρματα της κρητικής ομάδας, πέτυχε ο Ογκουνσότο στο 63ο και 77ο λεπτό της συνάντησης. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της 7ης ημέρας έχουν ως εξής:

    ΟΦΗ-Αρης 1-1

    Ξάνθη-Χαλκηδόνα 2-0

    Κέρκυρα-Αιγάλεω 0-1

    Ιωνικός-Καλλιθέα 0-0

    Πανιώνιος-Απόλλων Καλαμαριάς 0-0

    ΠΑΟΚ-Εργοτέλης 0-2

    ΑΕΚ-Ολυμπιακός 7/11

    Ηρακλής-Παναθηναϊκός 7/11

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 7 αγώνες)

    ΑΕΚ (6αγ.) 14

    Ξάνθη 14

    Ολυμπιακός (6αγ.) 13

    Παναθηναϊκός (6αγ.) 13

    Αιγάλεω 13

    Χαλκηδόνα 11

    Απόλλων Καλ. 9

    ΠΑΟΚ 8

    ΟΦΗ 8

    Καλλιθέα 8

    Ιωνικός 8

    Πανιώνιος 7

    Ηρακλής (6αγ.) 6

    Εργοτέλης 5

    Κέρκυρα 5

    Αρης 4

    [20] Α΄ ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ 0-0

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2004 (18:50 UTC+2)

    Βαθμούς και εντυπώσεις μοιράστηκαν στη Νέα Σμύρνη Πανιώνιος και Απόλλωνας Καλαμαριάς. Οι δύο ομάδες, στο πλαίσιο της 7ης ημέρας για την Α' Εθνική, αναδείχθηκαν ισόπαλες χωρίς τέρματα, δίνοντας τη δυνατότητα στο μακεδονικό συγκρότημα να παραμείνει στην πρώτη επτάδα του βαθμολογικού πίνακα.

    Το δοκάρι στέρησε από τον Πανιώνιο σε δύο περιπτώσεις να ανοίξει το σκορ κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου. Ο Πανιώνιος ξεκίνησε δυνατά και στο β` ημίχρονο, όμως σε δύο περιπτώσεις οι παίκτες του Γιώργου Βαζάκα δεν ήταν τυχεροί, αλλά ούτε ψύχραιμοι στην τελική προσπάθεια. Στο 53`, από το γύρισμα του Ντομορό, ο Γουνδουλάκης που πετάχτηκε στο δεύτερο δοκάρι, επιχείρησε το πλασέ, αλλά έστειλε την μπάλα στις διαφημιστικές πινακίδες, στο 75` μετά από σέντρα του Μπρέσκα και κεφαλιά του Παρόντι ο Ζαφειρόπουλος έδιωξε με υπερένταση τη μπάλα σε κόρνερ. Έτσι, οι δύο ομάδες έμειναν στο μηδέν, με την Καλαμαριά να παραμένει αήττητη για τέταρτο σερί ματς και τον Πανιώνιο να παραμένει κοντά στη ζώνη του υποβιβασμού.

    Διαιτητής: Νταμπώσης

    Κίτρινες κάρτες: Μέσαρος, Μάκος, Ταβάρες, Ηλιάδης, Παρμαξίδης, Πετκάκης, Παππάς, Τζιακομέλι, Βέλα Τζούνιορ

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Ντρόμπνι, Βλτσεκ, Γιαννόπουλος, Ζίμονιτς (25` Μάκος), Γουνδουλάκης, Παρόντι (90` Μήτρου), Ντομορό, Σπυρόπουλος, Μέσαρος (55` Μαρκορά), Μάντζιος, Μπρέσκα.

    ΑΠΟΛΛΩΝ Θ.: Ζαφειρόπουλος, Ταβάρες, Φυτανίδης (44` Νικολόπουλος), Κλέιτον (59` Ρινάλντι), Ηλιάδης, Παρμαξίδης, Πετκάκης, Χατζί, Βέλα Τζούνιορ, Παππάς (59` Τζιακομέλι), Ουέλινγκτον.

    [21] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 1ου ΟΜΙΛΟΥ ΣΤΗΝ 5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2004 (17:52 UTC+2)

    Σε αγώνες για την 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Γ' εθνικής κατηγορίας στο ποδόσφαιρο (1ος Ομιλος), σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Κερατσίνι-Χαϊδάρι 0-1

    Εθνικός Πειραιώς-Βύζας Μεγάρων 4-1

    Ηρόδοτος-Θύελλα Πατρών 0-1

    Λήλας Βασιλικού-Πάμισος Μεσσήνης 2-0

    Αγιος Δημήτριος-Μαρκό 2-0

    Θρασύβουλος Φυλής-Αθηναϊδα 3-0

    Αχαϊκή-Αχαρναϊκός 1-3

    ΠΑΝΟ Μαλίων-Ατσαλένιος 0-0

    * Ρεπό: Ρόδος

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 5 αγώνες)

    Αχαρναϊκός 13

    Θρασύβουλος 11

    Αγιος Δημήτριος 11

    Χαϊδάρι (4αγ.) 9

    Θύελλα Πατρών (4αγ.) 9

    Εθνικός 9

    Αχαϊκή 8

    ΠΑΝΟ Μαλλίων 8

    Ατσαλένιος 8

    Πάμισος Μεσσήνης 7

    Λήλας Βασιλικού 6

    Μαρκό 5

    Ρόδος (4αγ.) 3

    Βύζας Μεγάρων 2

    Αθηναϊς 1

    Κερατσίνι (4αγ.) 0

    Ηρόδοτος (4αγ.) 0

    Στη θέση του οδηγού, παρά την εντός έδρας «λευκή» ισοπαλία με τη Βέροια, παρέμεινε η Ένωση Θράκης, μετά τους αγώνες της 5ης ημέρας για το 2ο όμιλο της Γ` Εθνικής. Και αυτό γιατί ο ΠΑΣ Γιάννινα γνώρισε εκτός έδρας ήττα με 2-0 από την Καβάλα, με αποτέλεσμα να μείνει στους 10 βαθμούς, τρεις λιγότερους από το θρακικό συγκρότημα. Τα αποτελέσματα της 5ης ημέρας:

    ΠΑΕ Θράκη-Βέροια 0-0

    Λύκοι-Κοζάνη 0-1

    Παύλος Μελάς-Παναιτωλικός 2-1

    Αναγένηση Αρτας-Πανδραμαϊκός 0-0

    Λαμία-Αναγέννηση Καρδίτσας 1-0

    Καβάλα-ΠΑΣ Γιάννινα 2-0

    ΑΕ Πτολεμαίδας-Απόλλων Λάρισας 2-1

    Θερμαϊκός-Αγροτικός Αστέρας 1-1

    * Ρεπό: Δόξα Δράμας

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 5 αγώνες)

    Ενωση Θράκης 13

    ΠΑΣ Γιάννινα 10

    Κοζάνη (4αγ.) 9

    Λαμία 9

    Παύλος Μελάς 9

    Αναγέννηση Αρτας (4αγ.) 8

    Καβάλα 8

    Βέροια 7

    Πτολεμαϊδα 7

    Λύκοι (4αγ.) 6

    Δόξα Δράμας (4αγ.) 5

    Αγροτικός Αστέρας 5

    Αναγέννηση Καρδίτσας 4

    Πανδραμαϊκός 4

    Παναιτωλικός 3

    Θερμαϊκός 2

    Απόλλων Λάρισας (4αγ.) 1

    [22] Γ'ΕΘΝΙΚΗ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 2ου ΟΜΙΛΟΥ ΣΤΗ 5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2004 (17:49 UTC+2)

    Σε αγώνες για την 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Γ' εθνικής κατηγορίας στο ποδόσφαιρο, (2ος Ομιλος) σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    ΠΑΕ Θράκη-Βέροια 0-0

    Λύκοι-Κοζάνη 0-1

    Παύλος Μελάς-Παναιτωλικός 2-1

    Αναγένηση Αρτας-Πανδραμαϊκός 0-0

    Λαμία-Αναγέννηση Καρδίτσας 1-0

    Καβάλα-ΠΑΣ Γιάννινα 2-0

    ΑΕ Πτολεμαίδας-Απόλλων Λάρισας 2-1

    Θερμαϊκός-Αγροτικός Αστέρας 1-1

    * Ρεπό: Δόξα Δράμας

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 5 αγώνες)

    Ενωση Θράκης 13

    ΠΑΣ Γιάννινα 10

    Κοζάνη (4αγ.) 9

    Λαμία 9

    Παύλος Μελάς 9

    Αναγέννηση Αρτας (4αγ.) 8

    Καβάλα 8

    Βέροια 7

    Πτολεμαϊδα 7

    Λύκοι (4αγ.) 6

    Δόξα Δράμας (4αγ.) 5

    Αγροτικός Αστέρας 5

    Αναγέννηση Καρδίτσας 4

    Πανδραμαϊκός 4

    Παναιτωλικός 3

    Θερμαϊκός 2

    Απόλλων Λάρισας (4αγ.) 1

    [23] Β΄ ΕΘΝΙΚΗ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 7ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2004 (17:42 UTC+2)

    Σε αγώνες για την 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Β' εθνικής κατηγορίας στο ποδόσφαιρο, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Ηλυσιακός-Ακράτητος 1-0

    Πανσερραϊκός-Προοδευτική 2-0

    Λάρισα-Πανηλειακός 2-1

    Εθνικός Αστέρας-Καστοριά 1-0

    Νίκη Βόλου-Απόλλων Αθηνών 1-0

    Καλαμάτα-Παναχαϊκή 2005 3-1

    Ατρόμητος Αθηνών-Λεβαδειακός 0-3

    Ολυμπιακός ΑΣΚ Βόλου-Ποσειδών Νέων Πόρων 2-0

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 7 αγώνες)

    Πανσερραϊκός 16

    Νίκη Βόλου 13

    Καλαμάτα 13

    Πανηλειακός 12

    Καστοριά 12

    Λεβαδειακός 12

    Λάρισα 11

    Ολυμπιακός Βόλου 11

    Εθνικός Αστέρας 10

    Προοδευτική 10

    Παναχαϊκή 2005 9

    Απόλλων Αθ. 9

    Ηλυσιακός 8

    Ακράτητος 7

    Ατρόμητος Αθ. 1

    Ποσειδών Ν. Πόρων -18

    * Ο Ποσειδώνας Νέων Πόρων υποβιβάστηκε στη Γ` εθνική

    [24] ΜΠΑΡΝΙΕ:ΣΟΒΑΡΗ ΑΛΛΑ ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ

    Παρίσι, 7 Νοεμβρίου 2004 (20:14 UTC+2)

    Η κατάσταση της υγείας του Παλαιστίνιου προέδρου Γιάσερ Αραφάτ είναι πολύ πολύπλοκη αλλά σταθερή, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ.

    "Θα έλεγα ότι η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ πολύπλοκη, πολύ σοβαρή και σταθερή αυτή τη στιγμή που μιλάμε", δήλωσε ο Μπαρνιέ στο τηλεοπτικό κανάλι LCI.

    Ο Μπαρνιέ είπε επίσης ότι ο πρώην πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Σάαθ, θα έλθουν αύριο στο Παρίσι.

    [25] ΜΠΑΡΝΙΕ: ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΓΑΛΛΩΝ ΥΠΗΚΟΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΗ ΤΟΥ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ

    Παρίσι, 7 Νοεμβρίου 2004 (20:02 UTC+2)

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα ότι η Γαλλία δεν αναμένεται προς το παρόν να απομακρύνει τους πολίτες της από την Ακτή του Ελεφαντοστού, έπειτα από τις συγκρούσεις που κόστισαν χθες τη ζωή σε εννέα γάλλους στρατιώτες στη δυτικοαφρικανική χώρα.

    "Δεν προβλέπουμε απομάκρυνση των γάλλων πολιτών από την Ακτή του Ελεφαντοστού αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο Μπαρνιέ στο τηλεοπτικό κανάλι LCI. Περίπου 15.000 γάλλοι υπήκοοι διαμένουν στην Ακτή του Ελεφαντοστού.

    [26] ΟΙ ΚΟΡΕΙ ΚΑΙ ΑΜΠΑΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΝ ΤΟΝ ΑΡΑΦΑΤ

    Παρίσι, 7 Νοεμβρίου 2004 (19:31 UTC+2)

    Ο αναπληρωτής του Γιάσερ Αραφάτ, Μαχμούντ Αμπάς, και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Άχμεντ Κορέι, σχεδιάζουν να μεταβούν αύριο στο Παρίσι προκειμένου να επισκεφθούν τον πρόεδρο στο νοσοκομείο, δήλωσαν σήμερα παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Ο Αμπάς και ο Κορέι, που έχουν αναλάβει τις παλαιστινιακές υποθέσεις στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα μετά τη μεταφορά του Αραφάτ σε νοσοκομείο κοντά στο Παρίσι στις 29 Οκτωβρίου, αποφάσισαν να μεταβούν στη Γαλλία έτσι ώστε "να διαβεβαιωθούν προσωπικά" για την κατάστασή του.

    [27] ΓΑΛΛΙΑ: ΔΙΑΔΗΛΩΤΗΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

    Παρίσι, 7 Νοεμβρίου 2004 (18:25 UTC+2)

    Ένας 23χρονος διαδηλωτής κατά της μεταφοράς πυρηνικών αποβλήτων, ο οποίος είχε αλυσοδεθεί σήμερα σε σιδηροδρομική γραμμή στο Αβρικούρ, στην ανατολική Γαλλία, πέθανε, όταν αμαξοστοιχία που μετέφερε πυρηνικά απόβλητα με προορισμό τη Γερμανία έκοψε το ένα του πόδι, ανακοίνωσε η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF.

    "Ο οδηγός είδε μία ομάδα ανθρώπων να κάθονται στις γραμμές. Ορισμένοι από αυτούς σηκώθηκαν. Τράβηξε το φρένο κινδύνου, όμως ένας από αυτούς παρέμεινε καθισμένος στις γραμμές. Ένα από τα πόδια του κόπηκε και πέθανε", δήλωσε εκπρόσωπος της SNCF, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    [28] ΙΡΑΚ: Ο ΑΛΑΟΥΙ ΕΛΠΙΖΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ

    Βαγδάτη, 7 Νοεμβρίου 2004 (18:03 UTC+2)

    Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουϊ ελπίζει να μπορέσει να αποφευχθεί η ευρεία στρατιωτική επιχείρηση κατά της πόλης Φαλούτζα, αλλά κρίνει ότι δεν μπορεί να περιμένει περισσότερο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του, μετέδωσε το ΒΒC.

    "Εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα μπορέσει να αποφευχθεί μια μεγάλη στρατιωτική αντιπαράθεση στη Φαλούτζα και κάνει τώρα --μαζί με τους υπουργούς του-- μια έσχατη προσπάθεια για να δει αν μπορεί να βρεθεί μία ειρηνική λύση", δήλωσε ο Τάιρ αλ Νάκιμπ.

    [29] ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ Μ.Β.Π.

    Θεσσαλονίκη, 7 Νοεμβρίου 2004 (10:59 UTC+2)

    Διάλεξη με θέμα «Οι Κρητικές εικόνες και οι ζωγράφοι τους» θα δοθεί από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Βυζαντινής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Μαρία Βασιλάκη την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, στις 8:00 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

    Η διάλεξη εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων που διοργανώνει κάθε χρόνο το Σωματείο των Φίλων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.

    [30] ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Κ.Μ.Σ.Τ. "ΦΩΣ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ"

    Θεσσαλονίκη, 7 Νοεμβρίου 2004 (10:59 UTC+2)

    Στο Μουσείο Martin Gropius Bau στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 2 Νοεμβρίου τα εγκαίνια της έκθεσης «ΦΩΣ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ» από τη συλλογή Κωστάκη και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης.

    Περισσότεροι από χίλιοι επισκέπτες, διευθυντές μουσείων, μελετητές της Ρωσικής Πρωτοπορίας, πλήθος φιλότεχνου κοινού, δημοσιογράφοι, αναλυτές, τόσο από το Βερολίνο, όσο και από άλλες γερμανικές πόλεις, κατέκλυσαν την κεντρική αίθουσα του ιστορικού κτιρίου που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.

    Εκ μέρους της γερμανικής πλευράς, ο διευθυντής του μουσείου Martin Gropius Bau, κ. Gereon Sievernich, τόνισε τη σημασία που έχει η έκθεση της Συλλογής Κωστάκη στο γερμανικό κοινό, κατατάσσοντάς την ως μία από τις σημαντικότερες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στο μουσείο που διευθύνει.

    Ο διευθυντής του Κ.Μ.Σ.Τ. και επιμελητής της έκθεσης, καθηγητής Μιλτιάδης Παπανικολάου, τόνισε τη σημασία της διεθνούς προβολής του ελληνικού μουσείου, έκανε μία σύντομη επισκόπηση της δραστηριότητάς του στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του και στη δυναμική του παρουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης αναφέρθηκε στο ιστορικό της απόκτησης της Συλλογής από το ελληνικό μουσείο καθώς και στην αξιοποίησή της και ανακοίνωσε τα μελλοντικά σχέδια του Κ.Μ.Σ.Τ.. Η κ. Μαρία Τσανστάνογλου, συνεργάτης του Κ.Μ.Σ.Τ. αναφέρθηκε στη δομή της έκθεσης, ενώ εκ μέρους του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, μίλησε ο Διευθυντής του Παραρτήματος στο Βερολίνο, κ. Ελευθέριος Οικονόμου.

    Η έκθεση στο Βερολίνο περιλαμβάνει 340 έργα ζωγραφικής, σχέδια, ανακατασκευές, αρχειακό υλικό, αυθεντικά βιβλία, κεραμικά, όλα προερχόμενα από τη συλλογή του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης.

    Η έκθεση συνοδεύεται από έναν εντυπωσιακό κατάλογο 530 σελίδων, στη γερμανική και αγγλική γλώσσα, που εξέδωσε ο διεθνούς φήμης εκδοτικός οίκος Dumont.

    Η έκθεση θα παραμείνει στο Βερολίνο μέχρι τις 10 Ιανουαρίου του 2005 και στη συνέχεια θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Βιέννης (17/02/05 29/05/05) και θα επιστρέψει στο ΚΜΣΤ (17/06/05 30/09/05).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 7 November 2004 - 19:13:48 UTC