Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-11-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΛΙΜΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [02] ANAKOINΩΣΗ ΤΗΣ Γ.Γ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ TA ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ AΠΟ ΤΗ
  • [03] ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
  • [04] Μ.ΝΙΜΙΤΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ
  • [05] ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΦΑΛΟΥΤΖΑ
  • [06] ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΑΝΕΒΑΛΑΝ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ
  • [07] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΩΝ
  • [08] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
  • [09] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ -
  • [10] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ TOR-M1
  • [11] Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ
  • [12] ΔΗΛΩΣΗ ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ
  • [13] ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2005 Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
  • [14] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΕΔΕ
  • [15] EKΘ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΜΕ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [16] ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΠΤΩΣΗ ΤΟ ΧΑ
  • [17] ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΗ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ
  • [18] ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
  • [19] ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΛΙ ΑΓΤΣΑ
  • [20] ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
  • [21] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ Γ.ΟΡΦΑΝΟΥ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΜΕ ΣΕΓΑΣ ΚΑΙ ΕΠΟ
  • [23] ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΟΣ Ο ΝΤ.ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΙΒΑΛΝΤΟ
  • [24] Γ.ΧΑΤΖΑΡΑΣ: Ο ΑΡΗΣ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ
  • [25] Ν.ΚΩΣΤΕΝΟΓΛΟΥ: ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ
  • [26] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ULEB CUP ΜΕ 4 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
  • [27] ΕΛΠΙΔΕΣ ΣΟΛΑΝΑ ΓΙΑ ΟΜΑΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ
  • [28] ΓΑΛΛΙΑ: Ο ΑΡΑΦΑΤ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ "ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ"
  • [29] ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 30 ΕΤΩΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ
  • [30] ΙΡΑΚ: 35 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [31] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΙΡΑΚ ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ
  • [32] ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Κ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ "ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ" ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ
  • [33] ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ
  • [34] ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [35] ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΥΦΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΟ ΣΤΟ Κ.Ι.Θ.
  • [36] ΕΚΘΕΣΗ "ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ (1870-1930)

  • [01] ΚΛΙΜΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2004 (17:20 UTC+2)

    Κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας, έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της χώρας, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων. Η συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, αλλά και η έναρξη εντατικού διαλόγου Ελλάδας - FYROM, αναμένεται να είναι οι άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, «οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση κοινά αποδεκτά λύσης θα γίνουν στο πλαίσιο του ΟΗΕ», ενώ επικαλούμενος σχετική δήλωση των Ηνωμένων Εθνών, πρόσθεσε ότι η απόφαση των ΗΠΑ δεν άλλαξε την ταχύτητα επίλυσης του προβλήματος.

    Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Πέτρου Μολυβιάτη, με τον πρωθυπουργό, ενώ την προσεχή Τετάρτη, ο υπουργός θα ενημερώσει για τις εξελίξεις την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Αναμένεται,ακόμα, νε μεταφέρει στα κόμματα την επιθυμία του πρωθυπουργού για συναινετική αντιμετώπιση του προβλήματος. Τέλος, την Πέμπτη, ο κ.Μολυβιάτης θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Γ.Παπανδρέου: «Στενή συνεργασία με την κυβέρνηση»

    Την ανάγκη για στενή συνεργασία με την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα επισήμανε από το Βουκουρέστι ο Γιώργος Παπανδρέου. «Θα πρέπει να μπούμε σε μια νέα σελίδα η οποία μπορεί και πρέπει να είναι πιο επιτυχής από τις προηγούμενες», δήλωσε η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει ουσιαστική σύμπραξη όλων των πολιτικών δυνάμεων ώστε να πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον.

    Κατά των κινητοποιήσεων

    Παράλληλα, κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ τάσσονται κατά των κινητοποιήσεων. Ο πρωθυπουργός συνέστησε την αποφυγή σπασμωδικών κινήσεων, ενώ ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τόνισε ότι «Καταλαβαίνουμε και την οργή και την αγανάκτηση που δημιουργεί στους Έλληνες η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά η ΝΔ δεν ενθαρρύνει κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια». Η εξωτερική πολιτική - πρόσθεσε - δεν ασκείται με συναίσθημα, αλλά με σχέδιο και πρόγραμμα.

    Πανηγυρισμοί στα Σκόπια για την αναγνώριση του ονόματος

    Το βράδυ του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων πραγματοποιήθηκε λαϊκή γιορτή, στην οποία συμμετείχαν περίπου 5.000 πολίτες, για την αναγνώριση της χώρας με το συνταγματικό της όνομα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος της χωράς, στο χαιρετισμό του, απέστειλε μήνυμα στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την επιθυμία της κυβέρνησης για συνέχιση της συνεργασίας και σχέσεις καλής γειτονίας.

    Παραδοχή αποτυχίας δημοψηφίσματος στα Σκόπια

    Το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού της ΠΓΔΜ, ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα που υποκίνησε η σλαβομακεδονική αντιπολίτευση για την ακύρωση ή όχι του νέου νόμου για την αποτυχία, «απέτυχε»

    Χαιρετίζει η Ε.Ε.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξέφρασε στις Βρυξέλλες την ικανοποίησή της για την αποτυχία του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, λόγω της αποχής των ψηφοφόρων.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις εξωτερικές σχέσεις επιτρόπου Κρις Πάτεν είπε ότι η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να προωθήσει τα σχέδια της σε ότι αφορά το νόμο περί αποκέντρωσης και τις άλλες μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στην εταιρική σχέση που έχει συνάψει η χώρα αυτή με την ΕΕ.

    Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ακόμη τη δήλωση της Ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ της 7ης Νοεμβρίου σύμφωνα με την οποία οιαδήποτε καθυστέρηση στη εφαρμογή του συστήματος αποκέντρωσης στην ΠΓΔΜ θα αποτελούσε ένα σοβαρό εμπόδιο στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας αυτής.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, η ίδια εκπρόσωπος ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά ενημέρωσε κατά την Σύνοδο Κορυφής τα κράτη μέλη για τις θέσεις της επί του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ ενώ σε ότι αφορά τις προθέσεις των εταίρων η ίδια εκπρόσωπος ανέφερε ότι " προτίθεται να συνεχίσει να αποκαλεί τα Σκόπια με την ονομασία ΠΓΔΜ".

    [02] ANAKOINΩΣΗ ΤΗΣ Γ.Γ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ TA ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ AΠΟ ΤΗ ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ

    Aθήνα, 8 Νοεμβρίου 2004 (14:39 UTC+2)

    Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρίσκεται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας από χθες, οπότε έγινε γνωστή η αναγγελία πιθανόν επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Αυτό υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας που εκδόθηκε με αφορμή τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τη νεροποντή στην Αττική.

    Ειδικότερα στην ανακοίνωση σημειώνεται πως την Κυριακή, 7/11, από τη στιγμή που έγινε γνωστή η αναγγελία πιθανόν επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, το ΥΠΕΣΔΔΑ και ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προέβη στις εξής ενέργειες: Ενημέρωσε όλες τις αρχές και τους φορείς που εμπλέκονται στην αντιμετώπισή τους. Συγκεκριμένα, τέθηκε σε αυξημένη ετοιμότητα όλος ο μηχανισμός της Γ.Γ.Π.Π. σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και εφαρμόστηκε άμεσα το σχέδιο διασποράς μηχανημάτων και οχημάτων σε επικίνδυνα σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου καθώς και σε κόμβους των Αθηνών.

    Όταν άρχισαν να εκδηλώνονται τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, δυνάμεις για τη αντιμετώπισή τους και σωστικά συνεργεία βρέθηκαν στην οδό Χαλκίδος (Νίκαια) και στη «Χαλυβουργική», όπου για να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο δρομολογήθηκαν άμεσες παρεμβάσεις.

    Συγκεκριμένα, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο των «Αττικών Διαδρομών» κ. Χαλκιά, αποφασίσθηκε η δωρεάν διέλευση των οχημάτων από την Αττική οδό το διάστημα από τις 19:00 ως τις 22:00, μέχρι να αποκατασταθεί η κυκλοφορία στα σημεία όπου είχαν σημειωθεί πλημμύρες.

    Με παρεμβάσεις της τροχαίας και την εκτροπή της κυκλοφορίας προς την «Αττική οδό», που συντόνισε, από νωρίς το βράδυ ως τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες, ο Γ.Γ.Π.Π. Παναγιώτης Φούρλας σε συνεργασία με τον Υπουργό ΕΣΔΔΑ, αντιμετωπίσθηκε το πρόβλημα και στη Νίκαια (οδός Χαλκίδος) και στη «Χαλυβουργική».

    Σήμερα, Δευτέρα, 8/11/2004, δεν παρουσιάστηκε πρόβλημα, αφού και τα καιρικά φαινόμενα είναι ήπια.

    Ωστόσο η Γ.Γ.Π.Π. βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και επαγρύπνησης για αναμενόμενα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στο Ανατολικό και το Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες Κρήτη).

    Επιπροσθέτως γνωστοποιείται ότι η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας απέστειλε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελεία γιατί έργα που εκτελεί η «ΕΡΓΟΣΕ», τα οποία εφάπτονται της «Αττικής οδού» (αναχώματα) προκαλούν πλημμύρες σε σημεία της και δυσχεραίνουν την κίνηση των οχημάτων.

    Μέχρι το μεσημέρι ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας εξέταζε επί τόπου την κατάσταση που επικρατεί και στη «Χαλυβουργική» και στην οδό Χαλκίδος (Νίκαια) και κατά μήκος της Αττικής οδού.

    [03] ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2004 (16:54 UTC+2)

    Ενδιαφέρουσα, αναμένεται ότι θα είναι η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία που θα διεξαχθεί το απόγευμα στη Βουλή, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να τονίσει την ανάγκη να υπάρξει εθνικός διάλογος και συνεννόηση για την παιδεία πέρα από κομματικές σκοπιμότητες και προς όφελος της νέας γενιάς της χώρας.

    Ο κ. Καραμανλής θα επισημάνει την ανάγκη συνεννόησης προς όφελος της νέας γενιάς και θα αναφερθεί στο επιτακτικό αίτημα της κοινωνίας για δημιουργική πολιτική στον ευαίσθητο τομέα της παιδείας και θα τονίσει οτι αφορά κάθε οιικογένεια, κάθε πολίτη και κάθε πολιτικό. Η Ν.Δ. προτείνει μεταξύ άλλων, 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, ίδρυση Ινστιτούτων ισόβιας εκπαίδευσης και αλλαγές στη δομή του ΔΙΚΑΤΣΑ.

    Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου θα ταχθεί υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων. Θα ζητήσει ακόμα, την ίδρυση πανεπιστημιακών σχολών υπό την εποπτεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων, όπως η ΓΣΕΕ και η Εκκλησία

    Οι φοιτητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ, που επιθυμούν να μετεγγραφούν σε ομοειδή τμήματα ιδρυμάτων εσωτερικού, μπορούν να υποβάλλουν από σήμερα έως τις 30 Νοεμβρίου τις σχετικές αιτήσεις.

    [04] Μ.ΝΙΜΙΤΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ

    Σκόπια, 8 Νοεμβρίου 2004 (13:11 UTC+2)

    "Η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ είναι ένα γεγονός που έχει πολιτική σημασία, εγώ όμως δεν πιστεύω ότι η τελευταία αυτή εξέλιξη των γεγονότων εξαλείφει την ανάγκη για τη λύση του προβλήματος που επί τόσα χρόνια δυσχέρανε τις σχέσεις των δυο χωρών", δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Μακεντόνια Ντένες" των Σκοπίων, ο ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

    "H απόφαση των ΗΠΑ ήταν μια διμερής απόφαση της Ουάσιγκτον και των Σκοπίων. Μίλησα με εκπροσώπους των δυο ενδιαφερομένων χωρών οι οποίοι με έπεισαν ότι έχουν τη βούληση και είναι αποφασισμένοι για τη συνέχιση των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών", τόνισε ο κ.Νίμιτς.

    Στην ερώτηση αν εκτιμά ότι υπό την εξέλιξη αυτή η Ελλάδα είναι δυνατόν να προκαλέσει προβλήματα στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς ΕΕ και ΝΑΤΟ ο κ.Νίμιτς είπε: "Δεν είμαι σε θέση να σχολιάσω. Προσωπικά πιστεύω ότι θα συνεχιστεί η διαδικασία της ένταξης προς το συμφέρον των δυο χωρών.Η Ελλάδα έχει μέχρι τώρα αποδείξει ότι τηρεί εποικοδομητική στάση και θέση προς το βόρειο γείτονά της σε ό,τι αφορά τη διαδικασία αυτή. Επίσης και σε ό,τι αφορά την άμυνα και την οικονομία της". Οι οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών έχουν αναπτυχθεί σε υψηλό επίπεδο και θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, πρόσθεσε ο κ.Νίμιτς και καταλήγοντας επισήμανε: "Η επίτευξη συμφωνίας για το όνομα θα βοηθήσει σημαντικά προς την κατεύθυνση αυτή".

    [05] ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΦΑΛΟΥΤΖΑ

    Φαλούτζα, 8 Νοεμβρίου 2004 (06:58 UTC+2)

    Οι Βρετανοί στρατιώτες του τάγματος της «Μαύρης Περιπόλου» που έχουν προωθηθεί κοντά στην περιοχή της Φαλούτζα, απέκλεισαν μία γέφυρα στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, ώστε να αποτρέψουν τη μεταφορά όπλων και μαχητών προς την πόλη.

    Ο διοικητής των Αμερικανών πεζοναυτών, στρατηγός Τζον Σάτλερ, είπε στους στρατιώτες του ότι αποστολή τους είναι να διώξουν τους εγκληματίες και τους τρομοκράτες που βρίσκονται στην πόλη.

    Οι μαχητές, οι σουνίτες μουσουλμάνοι και οι ηγέτες των φυλετικών ομάδων που έχουν οχυρωθεί στη Φαλούτζα κάλεσαν τα μέσα ενημέρωσης να μπουν στην πόλη υπό την προστασία τους, ώστε να καταγράψουν τις επιθέσεις τις οποίες περιέγραψαν ως «σταυροφορία εναντίον του Ισλάμ».

    [06] ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΑΝΕΒΑΛΑΝ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

    Ραμάλα, 8 Νοεμβρίου 2004 (09:06 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Αχμετ Κορέι, ο υπουργός των Εξωτερικών, Ναμπιλ Σααθ, αλλά και ο αναπληρωτής του Γιασερ Αραφατ στην προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμουτ Αμπας, ακύρωσαν την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή τους στο Παρίσι. Της εξέλιξης αυτής, προηγήθηκε δριμύ κατηγορώ της συζύγου του Αραφατ, Σουχα, με τηλεφώνημά της, στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα, στο οποίο και κατήγγειλε τους τρεις Παλαιστίνιους αξιωματούχους, ότι «επιθυμούν να αναλάβουν τα καθήκοντα του Αραφατ, θάβοντάς τον, ζωντανό».

    [07] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Βρυξέλες, 8 Νοεμβρίου 2004 (20:47 UTC+2)

    Σημαντικά συμπεράσματα και πρόγραμμα δράσης για την οικονομική ανεξαρτησία των ευρωπαίων γυναικών και των μεταναστριών που ζουν στην Ευρώπη, ήταν το αποτέλεσμα της ετήσιας συνόδου κορυφής των εκλεγμένων εκπροσώπων στο "Δίκτυο Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ισότητας Ευκαιριών" (CCEC) που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα της Ολομέλειας της Ολλανδικής Κάτω Βουλής στη Χάγη, στις 4 και 5 Νοεμβρίου 2004, στο πλαίσιο της Ολλανδικής Προεδρίας της Ε.Ε.

    Στη Σύνοδο, που έγινε παρουσία της Πριγκήπισσας Maxima της Ολλανδίας, συμμετείχαν Βουλευτές από τα 25 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις υποψήφιες για ένταξη χώρες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Εκ μέρους της ομάδας του ΕΛΚ στην "Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και την Ισότητα των Φύλων" συμμετείχε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

    Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής τόνισε στην ομιλία της, τη σημασία της διακοινοβουλευτικής αυτής συνεργασίας, η οποία δίνει την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων, συγκριτικής παράθεσης εμπειριών και διαπιστώσεων και, κυρίως, κατάθεσης προτάσεων με αποδέκτες τα εθνικά κοινοβούλια και τα όργανα της Ε.Ε.

    "Παγιωμένες πρακτικές και στερεότυπα οδηγούν τις γυναίκες στην οικονομική εξάρτηση παρά την προσφορά τους στην κοινωνία και την οικονομία. Για τις αλλοδαπές γυναίκες υπάρχει ο κίνδυνος να καταδικαστούν σε απομόνωση και να εμποδισθούν να προσφέρουν στο σύνολο μόνο και μόνο επειδή διαφέρουν ως προς τη φυλετική και πολιτισμική καταγωγή", ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου.

    Στα συμπεράσματα του συνεδρίου καταγράφηκε η πρόταση της Ελληνίδας Ευρωβουλευτού να δημιουργηθεί μια κοινή βάση δραστηριοτήτων εθνικών κοινοβουλίων και Ε.Κ. με στόχο την αποκατάσταση της οικονομικής ανεξαρτησίας των ευρωπαίων γυναικών, ώστε αυτές να συμβάλουν με αυτοπεποίθηση και δυναμισμό στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής της Λισσαβώνας: εγγύηση για την ποιότητα και την ασφάλεια των θέσεων στην αγορά εργασίας, με αυξημένο το ποσοστό γυναικών στις οποίες θα δίνεται η δυνατότητα αρμονικού συνδυασμού επαγγελματικής σταδιοδρομίας και προσφοράς στην οικογένεια.

    Την Ελληνική Βουλή εκπροσώπησε στις εργασίες της Συνόδου η Βουλευτής της ΝΔ, πρόεδρος της "Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου" κα Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, η οποία ανέπτυξε λεπτομερώς τα μέτρα που αναλαμβάνει η Ελληνική Κυβέρνηση καθώς και το πρόγραμμα δράσης για την καταπολέμηση της φτώχειας και την εξάλειψη των διακρίσεων εις βάρος των γυναικών.

    [08] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

    Βρυξέλλες, 8 Νοεμβρίου 2004 (20:40 UTC+2)

    Ομάδα Ελλήνων εκπροσώπων οικογενειακών οργανώσεων συμμετείχε σε διήμερο συνέδριο που διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο αμέσως μετά τις εργασίες της ολομέλειας την Πέμπτη 28 και Παρασκευή 29 Οκτωβρίου.

    Το Συνέδριο διοργανώθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από τον εορτασμό του Διεθνούς Έτους της Οικογένειας, όπως είχε κηρύξει το 1994 o Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, αναγνωρίζοντας την ανάγκη πρόκλησης διεθνούς ενδιαφέροντος για την έρευνα, την παρουσίαση και την αξιοποίηση όλων των θετικών δυνατοτήτων του θεσμού - κυττάρου της ανθρώπινης κοινωνίας.

    Την διημερίδα οργάνωσαν η Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των γυναικών και ισότητας των φύλων, Ευρωβουλευτής κα Zaborska (ΕΛΚ), ο κ. Roland Mack, Πρέσβης καλής θέλησης για τις οικογένειες, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, και η Δήμαρχος του Στρασβούργου κα. Fabienne Keller.

    Οι συνεδριάσεις διεξήχθησαν στο αμφιθέατρο του ΕΛΚ και στο "Ημικύκλιο" - αμφιθέατρο συνεδριάσεων της ολομέλειας - με γενικό θέμα: "H Αλληλεγγύη των γενεών και ο αγώνας κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού".

    Σημαντική ήταν η ομιλία της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κας Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, η οποία ανέπτυξε το θέμα "Αλληλεγγύη των γενεών και οι δημογραφικές εξελίξεις" τονίζοντας τη σημασία της αλληλοϋποστήριξης των παλαιοτέρων γενιών και της νέας γενιάς με στόχο τη διευκόλυνση των νέων και την εξασφάλιση συνθηκών που θα τους επιτρέπουν, σε κλίμα ασφάλειας και κοινωνικής ειρήνης, να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους και να υλοποιήσουν τις προσδοκίες τους.

    "Παρόλο που η σημερινή πραγματικότητα δεν παρέχει τις απαιτούμενες συνθήκες, μία από τις πρώτες σε σειρά προτεραιότητας επιθυμίες της πλειοψηφίας των νέων Ευρωπαίων είναι η δημιουργία οικογένειας, και μάλιστα με αρχές και αξίες που δεν διαφέρουν από τις γενικά αποδεκτές από τις προηγούμενες γενιές ούτε και αποτελούν εκ των προτέρων επαναστατικές αλλαγές στην κλασική μορφή οικογενειακού μοντέλου", ανέφερε στην ομιλία της η κα Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου.

    Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής παρουσίασε επίσης τις νεότερες έρευνες για τις τάσεις νέων Ευρωπαίων του Βορά και του Νότου, σε συνδυασμό με τις οικονομικές δυνατότητες και τις κρατικές παρεμβάσεις, για τη δημιουργία οικογένειας. Έτσι, ενώ το επιθυμητό μοντέλο οικογένειας και γενικά οι επιδιώξεις των δύο ομάδων δεν διαφέρουν, όπως δεν αποκλίνουν σημαντικά και τα ποσοστά άλλων μορφών συμβίωσης ή διαζυγίων, παρουσιάζονται μεταξύ των δύο ομάδων ανισότητες στην οικονομική και τεχνικοϋλική στήριξη για την δημιουργία νέας οικογένειας: οι νέοι του Νότου ενισχύονται κατά κανόνα από τις παλαιότερες γενιές και λιγότερο από την κρατική πρόνοια. Ευκταίο ευρωπαϊκό μοντέλο στήριξης των νέων γενεών θα ήταν η ενθάρρυνση των παλαιών γενεών του ευρωπαϊκού Βορά για περισσότερη?? προσφορά, στήριξη και βοήθεια προς τους νέους με επίκουρο την κρατική παρέμβαση. Για την Ευρώπη του Νότου ο κρατικός τομέας έχει ευθύνη να αναπτύξει συντονισμένο πρόγραμμα με στόχο την κάλυψη των αναγκών, που θα δημιουργήσει στους νέους την σιγουριά και την διάθεση να πραγματοποιούν γρήγορα τα όνειρά τους, δίνοντας προτεραιότητα στη δημιουργία νέων ζωών μέσα από τους κόλπους και τη θαλπωρή νέων οικογενειών.?

    Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε για τους πάνω από 300 συνέδρους η εισήγηση του Πρωτοπρεσβύτερου του Οικουμενικού Θρόνου, καθηγητού π. Κωνσταντίνου Μiron, ο οποίος συμμετείχε στην διημερίδα συνοδευόμενος από πολλούς Έλληνες και λοιπούς ορθόδοξους από την Γερμανία. Ο π. Miron ανέπτυξε το θέμα "Η αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και ο Γάμος σύμφωνα με την ορθόδοξη Χριστιανική Αντίληψη".

    [09] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2004 (20:04 UTC+2)

    «Το ψέμα φαίνεται ότι είναι η συνήθης τακτική αυτής της κυβέρνησης, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να επιχειρήσει να οικειοποιηθεί το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

    Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Ρουσόπουλου ότι «τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια οι επαφές των τριών πλευρών» Βουλγαρίας, Ρωσίας, Ελλάδας «είχαν επισήμως διακοπεί», ο κ. Αθανασάκης σημείωσε ότι η συμφωνία που μονόγραψαν την Παρασκευή οι τρεις χώρες είναι ουσιαστικά η συμφωνία του Φεβρουαρίου του 2002, με την οποία έμεινε σε εκκρεμότητα η παράγραφος 3.

    Ο κ. Αθανασάκης πρόσθεσε ότι στη συνέχεια υπήρξε η επίσκεψη του Βούλγαρου Πρωθυπουργού στην Αθήνα και η άμεση παρέμβαση του τότε Πρωθυπουργού κ. Σημίτη, οπότε και συμφωνήθηκε η παράγραφος 3. «Την Άνοιξη του 2003 , υπήρξε επίσκεψη του Βούλγαρου Υπουργού Δημοσίων Έργων και Περιφερειακής Ανάπτυξης Βλαντίμιρ Τσερόφσκι στην Αθήνα και η υπογραφή της συγκεκριμένης παραγράφου με τον τότε υπουργό Ανάπτυξης κ. Τσοχατζόπουλο», πρόσθεσε.

    Ο κ. Αθανασάκης υπογράμμισε ότι κατόπιν υπήρξε κοινή επιστολή των δύο υπουργών, του Έλληνα και του Βούλγαρου Υπουργού στο Ρώσο υπουργό Ενέργειας τον κ. Γιουσούποφ. «Στα μέσα του 2003 περίπου, περί το τέλος της Ελληνικής Προεδρίας υπήρξε επίσκεψη του Τσοχατζόπουλου στη Μόσχα, συνάντηση με τον υπουργό Γιουσούποφ και οριστικοποίηση της παραγράφου 3. Και προσδιορίστηκε τότε τριμερής συνάντηση, για την υπογραφή του Μνημονίου, για τον Απρίλιο του 2004, στην Αθήνα», ανέφερε.

    «Είναι άλλο ένα ψέμα, είναι άλλη μια κίνηση σε μια προσπάθεια να οικειοποιηθούν ένα έργο, το οποίο έφτασε μέχρι κάποιο σημείο, το συνέχισε και ορθά η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, φτάνει σε ένα σημείο ολοκλήρωσης. Αλλά και απ' αυτό να προχωρήσουμε (η κυβέρνηση) σε μια λογική προπαγάνδας σε μια λογική όπου για ό,τι συμβαίνει στη χώρα, αν μεν είναι δυσάρεστο «φταίει το ΠΑΣΟΚ», αν είναι ευχάριστο «το έχει κάνει η Νέα Δημοκρατία» μέσα σ' αυτούς τους μήνες στους οποίους όμως βλέπουμε καθημερινά τα αποτελέσματα των θεμάτων με τα οποία ασχολείται», κατέληξε ο κ. Αθανασάκης.

    [10] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ TOR-M1

    Aθήνα, 8 Νοεμβρίου 2004 (20:02 UTC+2)

    Σε ερωτήσεις σχετικά με το πυραυλικό σύστημα TOR-M1 απάντησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, από το Τατόι όπου παραβρέθηκε στην εορταστική εκδήλωση της Πολεμικής Αεροπορίας .

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν έχει κληθεί σε επίδειξη του λογισμικού του πυραυλικού συστήματος ΤOR-M1, ο κ. Σπηλιωτόπουλος υπογράμμισε: «Αυτά που γράφονται, ή μάλλον αυτό που αναφέρετε εσείς τώρα, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ουδεμία επίδειξη προτάθηκε να γίνει. Απλούστατα συζητήσαμε με τον Υπουργό Άμυνας της Ρωσίας τον τρόπο της ταχείας επίλυσης των ζητημάτων που έχουν ανακύψει κατά την υλοποίηση αυτής της σύμβασης, ούτως ώστε το ταχύτερο δυνατόν τα συστήματα αυτά να ενταχθούν στο σύστημα αεράμυνας της χώρας».

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι δεν δέχθηκε πίεση από τις ΗΠΑ όσον αφορά τη διασύνδεση αμερικανικών και ρωσικών οπλικών συστημάτων.

    [11] Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

    Μυτιλήνη, 8 Νοεμβρίου 2004 (20:01 UTC+2)

    Με αιχμηρά λόγια σχολίασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωσταντίνος Στεφανόπουλος την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

    Ο κ. Στεφανόπουλος από τη Λέσβο όπου παραβρέθηκε στον εορτασμό της 92ης επετείου απελευθέρωσης του νησιού από τους Τούρκους έστειλε και πάλι μήνυμα ενότητας, ενώ τόνισε ότι δεν χρειάζονται ακραίες συμπεριφορές εκ μέρους των Ελλήνων.

    «Τα προβλήματά μας εξωτερικής πολιτικής, τα οποία έχουν δυσκολίες, μπορούμε να συνεχίσουμε να τα υπηρετούμε ως κράτος, ως έθνος, ως λαός με έναν και μόνον τρόπο, με αφοσίωση στην ιστορία, στην ιστορική αλήθεια, στη λογική και στο διεθνές δίκαιο. Διεθνές δίκαιο, άλλος χώρος περιφρονημένος, άλλος χώρος παραβιαζόμενος από τους ισχυρούς της γης, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ένα και μόνο δίκαιο, αυτό του συμφέροντός των», σημείωσε.

    [12] ΔΗΛΩΣΗ ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2004 (18:25 UTC+2)

    «Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη εκ των πραγμάτων να διαχειριστεί έναν ιδιαίτερα δυσμενή κοινοτικό κανονισμό για το βαμβάκι, που αποδέχθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2000 και θα ισχύει μέχρι το 2006», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος.

    Τόνισε, δε, ότι ο κανονισμός καθορίζει μεταξύ άλλων χαμηλή επιδοτούμενη ποσότητα παραγωγής για τη χώρα και επιβάλει αυξανόμενη με γεωμετρική πρόοδο συνυπευθυνότητα (δηλαδή μείωση) κοινοτικών εισροών επιδοτήσεων σε περίπτωση υπέρβασης της ποσότητας αυτής, «σε σημείο μάλιστα που η μεγαλύτερη ποσότητα εθνικής παραγωγής συνεπάγεται τελικές μειωμένες κοινοτικές εισροές σε σχέση με τις τελικές εισροές της μικρότερης ποσότητας παραγωγής. Τα προβλήματα αυτά είχαμε επισημάνει έγκαιρα ως αντιπολίτευση και επαναλαμβάνουμε και τώρα ως κυβέρνηση», πρόσθεσε.

    «Ολες οι κυβερνητικές αποφάσεις διαχείρισης της φετινής διάθεσης του προϊόντος ελήφθησαν ομόφωνα με το σύνολο των εκπροσώπων των φορέων με μικρές επιφυλάξεις των εκπροσώπων των εκκοκκιστών. Το ίδιο έγινε και για το ύψος της προεκτιμηθείσας φετινής παραγωγής που υπεβλήθη στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης», υπογράμμισε ο κ. Μπασιάκος και συμπλήρωσε: «Προσπαθούμε έστω και με τον δυσμενή ισχύοντα κοινοτικό κανονισμό, αφού αναμένουμε φέτος μεγαλύτερη παραγωγή από πέρσι, λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών να διαχειριστούμε και στο μέλλον κατά τον επωφελέστερο δυνατό τρόπο τη διάθεση του βάμβακος. Πάντοτε με απόλυτη συνεργασία και συναπόφαση με τους φορείς των βαμβακοπαραγωγών, τους οποίους καλούμε να αποδεχθούν την καλύτερη για αυτούς λύση, που θα μεγιστοποιεί τις κοινοτικές εισροές και το εισόδημά τους. Δεν υπάρχει καμιά πρόταση που να υποβλήθηκε από φορείς των αγροτών, συμβατή με τον ισχύοντα κοινοτικό κανονισμό και τις ισχύουσες κοινοτικές διατάξεις που να μην έγινε δεκτή από την κυβέρνηση».

    Περαιτέρω, σημείωσε ότι εφαρμόζονται με αυστηρότητα οι ισχύουσες αποφάσεις για την αποτροπή πανωγραψιμάτων και παρανομιών. «Χτυπάμε τα κυκλώματα που δρούσαν ανεξέλεγκτα στο παρελθόν, ώστε να μη μειωθεί το εισόδημα των εντίμων βαμβακοπαραγωγών. Επιβλήθηκαν ποινές κλεισίματος 9 εκκοκκιστηρίων και 14 κέντρων διαμετακόμισης», ανέφερε.

    Αποζημιώνονται επίσης όλες οι ζημιές, ακόμη και για την επανασπορά, ώστε να στηριχθεί το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών.

    «Ας αναλογισθούν οι αγρότες ποιοι έφταιξαν για τη σημερινή κρίση της γεωργίας μας, οι οποίοι έστω και τώρα αποφεύγουν την αυτοκριτική. Σημειώνω ότι οι κοινοτικές ρυθμίσεις για το βαμβάκι που απεδέχθη η Κυβέρνηση μας στις 27 Απριλίου (με αύξηση των επιδοτούμενων στρεμμάτων και του ποσού ενίσχυσης κατά 65.000.000 ετησίως σε σχέση με την κοινοτική πρόταση) θα ισχύσουν από το 2006 και μετά», κατέληξε.

    [13] ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2005 Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2004 (18:09 UTC+2)

    Στις αρχές του 2005 θα είναι έτοιμη η τουρκική εταιρία BOTAS για τα εγκαίνια του ελληνο-τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου, όπως προκύπτει από σχετική επιστολή του γενικού διευθυντή της BOTAS κ. Mehmet Bilgic προς τον πρόεδρο της ΔΕΠΑ κ.Ρ.Μωυσή.

    Στις 29 Σεπτεμβρίου το Διοικητικό Συμβούλιο της BOTAS απεφάσισε να περιλάβει στο διαγωνισμό για το τμήμα του αγωγού στο έδαφος της Τουρκίας περισσότερες τεχνικές κοινοπραξίες. Στις 12 Οκτωβρίου προκηρύχθηκε στην Τουρκία νέος διαγωνισμός για την κατασκευή του έργου. Στις 25 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε η αποδοχή των νέων προσφορών από 27 κοινοπραξίες, οι οποίες θεωρήθηκαν καταρχήν κατάλληλες για το διαγωνισμό. Σύμφωνα με την επιστολή του Γενικού Διευθυντή της BOTAS, ο ανάδοχος θα επιλεγεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2005 και τα εγκαίνια του έργου θα μπορούν να γίνουν αμέσως μετά. Στην Ελλάδα το έργο της κατασκευής του αντίστοιχου τμήματος επί ελληνικού εδάφους, (Αλεξανδρούπολη - Κήποι Έβρου) έχει προχωρήσει με κανονικούς ρυθμούς και έχει ήδη επιλεγεί ο ανάδοχος.

    Η υλοποίηση του έργου μπορεί να ξεκινήσει μέσα στις χρονικές προδιαγραφές οι οποίες έχουν καθοριστεί, ενώ και οι δύο πλευρές εκτιμούν ότι δεν μεταβάλλονται οι προθεσμίες για έναρξη αξιοποίησης του έργου.

    [14] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΕΔΕ

    Θεσσαλονίκη, 8 Νοεμβρίου 2004 (17:13 UTC+2)

    Εκδήλωση με θέμα την εκπαίδευση, ως ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία του μάνατζμεντ για την ποιότητα, διοργανώνουν την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου το τμήμα Μακεδονίας της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) και ο Σύλλογος Αποφοίτων Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων της ΕΕΔΕ.

    Προσκεκλημένος ομιλητής στην εκδήλωση είναι ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γεώργιος Τσιότρας. Η συγκεκριμένη ημερίδα αποτελεί την πρώτη από μία σειρά εκδηλώσεων, που πρόκειται να οργανώσει ο Σύλλογος Αποφοίτων Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων της ΕΕΔΕ, με στόχο την ενημέρωση, αλλά και την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών του.

    [15] EKΘ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΜΕ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 8 Νοεμβρίου 2004 (16:51 UTC+2)

    Επικίνδυνες για τους εργαζομένους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαρακτηρίζει η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) τις πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Τάκη Αράπογλου, για την ανάγκη να μπει "λουκέτο" σε όσες ΜΜΕ δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά.

    Παράλληλα, με σημερινή ανακοίνωσή της, η διοίκηση του ΕΚΘ καλεί τον κ.Αράπογλου να εξετάσει τον αρνητικό ρόλο των τραπεζών στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των ΜΜΕ, τονίζοντας ότι είναι αυτή ακριβώς η πολιτική των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που "στραγγαλίζει" τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας.

    "Τέτοιου είδους δηλώσεις, όπως αυτές του κ.Αράπογλου στην ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου μας βρίσκουν ριζικά αντίθετους", τονίζει το ΕΚΘ, υπενθυμίζοντας ότι ο διοικητής της ΕΤΕ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι "πολλές επιχειρήσεις πρέπει να κλείσουν γιατί δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά και δεν δικαιούνται στήριξη", ότι "δεν πρέπει να μας απασχολεί η ενδεχόμενη βραχυπρόθεσμη αύξηση της ανεργίας και να υποθηκεύουμε το μέλλον με πρόσκαιρες παροχές" και ότι "ας πάψουμε να συζητούμε αν θα εργαζόμαστε 39 ή 40 ώρες την εβδομάδα".

    Αν εφαρμοστούν τέτοιες πολιτικές, συνεχίζει το ΕΚΘ, οι ΜΜΕ της χώρας μας, που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της οικονομίας, όπως παραδέχτηκε ο κ.Αράπογλου, θα οδηγηθούν σε μαρασμό και κλείσιμο, "προσθέτοντας χιλιάδες νέους στις μεγάλες στρατιές των ανέργων". Η διοίκηση του ΕΚΘ, καταλήγει η ανακοίνωση, θα αντιπαλέψει την εφαρμογή τέτοιων πολιτικών, από όπου και αν εκπορεύονται.

    [16] ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΠΤΩΣΗ ΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2004 (16:44 UTC+2)

    Αισθητή πτώση σημείωσε κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), λυγίζοντας υπό το βάρος των ισχυρών πιέσεων στις τράπεζες, αλλά και σε επιλεγμένους κλάδους της περιφέρειας. Πάντως, ενθαρρυντικό κρίνεται από τους αναλυτές, το γεγονός ότι ο δείκτης κατόρθωσε να τερματίσει κινούμενος πάνω από το επίπεδο των 2.600 μονάδων.

    Αναλυτικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς έκοψε το νήμα των συναλλαγών, καταγράφοντας ποσοστιαίες απώλειες της τάξης του 1,28% και διαμορφώθηκε στις 2.602,02 μονάδες.

    Στα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης εντάσσονται το μεγάλο εύρος διακύμανσης του δείκτη, ο οποίος σκαρφάλωσε έως το επίπεδο των 2.638,12 μονάδων και συνάντησε το χαμηλότερό του σημείο στην περιοχή των 2.594,46 μονάδων, το ισορροπημένο ισοζύγιο των υπό διαπραγμάτευση μετοχών, ο πεσμένος τζίρος, αλλά και η ανοδική πορεία που κατέγραψαν οι κλάδοι της περιφέρειας.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Σε ό,τι αφορά στον όγκο των συναλλαγών, αυτός υποχώρησε σήμερα σε σύγκριση με την Παρασκευή και ανήλθε στο ποσό των 154,9 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 17.950.377,18 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων, με το σημαντικότερο να είναι εκείνο της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ύψους 4.032.000,00 ευρώ, στα 6,30 ευρώ.

    Ισορροπημένο καταγράφηκε το ισοζύγιο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ, με τις 146 από αυτές να διαγράφουν ανοδική τροχιά, έναντι 140 πτωτικών και 120 αμετάβλητων. Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των εταιριών ΝΕΩΡΙΟΝ (11,88%), ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ (11,01%), ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ (10,25%) και των ΕΛΛΑΤΕΞ και ΜΠΑΛΑΦΑΣ (αμφότερες 10%). Στον αντίποδα, σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τίτλοι των DOMUS (17,61%), NEXANS (11,83%) και της ΑΝΕΚ (11,54%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Μικτή εικόνα παρουσίαζαν με τη λήξη των συναλλαγών οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με αρνητικό πρωταγωνιστή τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips, ο οποίος και υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 1,69 %, ως αποτέλεσμα των ισχυρών πιέσεων που εκδηλώθηκαν στον τραπεζικό κλάδο.

    Ειδικότερα, ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε σε ποσοστό 2,31%, εξαιτίας των πιέσεων που δέχθηκαν οι μετοχές των ALPHA BANK (3,24%), EFG (3,10%), ΤτΕ (2,19%), ΠΕΙΡΑΙΩΣ (1,50%), ΕΤΕ (1,44%) και ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ (1,10%), ενώ στον αντίποδα, σημαντικές τοποθετήσεις παρατηρήθηκαν στους τίτλους των ΑΤΕ (+5,93%) και της ΕΓΝΑΤΙΑΣ (+1,11%).

    Αντίθετα, ήπια πτωτική πορεία ακολούθησε ο δείκτης των τηλεπικοινωνιών, εμφανίζοντας ανεπαίσθητη κάμψη κατά 0,01%, ως αποτέλεσμα των πιέσεων στη μετοχή του ΟΤΕ (0,79%), την οποία αντιστάθμισαν οι τοποθετήσεις στους τίτλους των ΛΑΝ ΝΕΤ (4,55%) και της Cosmote (1,02%).

    Σε ό,τι αφορά στην κεφαλαιοποίηση, σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,33% κατέγραψε και ο δείκτης FTSE/ASE 140 - που αποτυπώνει την πορεία των υπολοίπων τριών δεικτών της κατηγορίας -, έναντι κερδών 0,36% για τον Mid 40 της μέσης και κάπως μικρότερης ενίσχυσης κατά 0,22% για τον Small Cap 80 της μικρής.

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν και οι επιμέρους και κλαδικοί δείκτες, με τους δέκα από αυτούς να διαγράφουν πτωτική τροχιά. Επικεφαλής της πτώσης τέθηκε ο κλάδος των εκδόσεων και εκτυπώσεων (2,12%), ο οποίος και λύγισε υπό το βάρος των αυξανόμενων ρευστοποιήσεων που σημειώθηκαν στις μετοχές των ATTIKEΣ (6%), DOL (3,41%), KAΘΗΜΕΡΙΝΗ (3,02%) και της ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ (2,38%).

    Αισθητή πτώση της τάξης του 1,97% σημείωσε και ο κλάδος των διυλιστηρίων, με αιχμή του δόρατος τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν στις μετοχές των εταιριών ΕΛΠΕ (2,54%) και της Motor OIL (0,87%)

    Υποχώρηση σημείωσαν κατά σειρά και οι κλάδοι των μη μεταλλικών ορυκτών- τσιμέντων (0,79%), των ασφαλειών (0,73%), του χονδρικού εμπορίου (0,59%), των βιομηχανιών (0,48%) και των συμμετοχών (0,47%). Οριακή μείωση κατέγραψαν οι κλάδοι της παράλληλης αγοράς (0,17%) και της πληροφορικής (0,01%).

    Αντίθετα, θετικός πρωταγωνιστής αναδείχθηκε ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, ο οποίος και έτρεξε με ρυθμό της τάξης του 1,23%, λαμβάνοντας ώθηση από την αύξηση των τοποθετήσεων στις μετοχές των ΚΑΡΑΤΖΗ (8,11%), ΚΟΡ ΦΙΛ (5,45%) και των Κλωστηρίων Ναούσης (3,74%).

    Κατά 0,97% ενισχύθηκε ο δείκτης των βασικών μετάλλων και ακολούθησαν οι κλάδοι του λιανικού εμπορίου (0,62%), των επενδύσεων (0,61%), των κατασκευαστικών (0,60%), των ειδών και λύσεων πληροφορικής (0,40%) και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,37%). Οριακά κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες των τροφίμων και ποτών και της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας, αντίστοιχα κατά 0,03% και 0,17%.

    [17] ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΗ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ

    Σαράγεβο, 8 Νοεμβρίου 2004 (21:04 UTC+2)

    Η κυβέρνηση των Σέρβων της Βοσνίας παραδέχτηκε επισήμως σε έκθεσή της στα τέλη Οκτωβρίου ότι πάνω από 7.800 Μουσουλμάνοι σκοτώθηκαν από τις σερβικές δυνάμεις το 1995 στη Σρεμπρένιτσα, στο ανατολικό τμήμα της Βοσνίας, ανακοινώθηκε σήμερα από τον αναπληρωτή Υπατο Εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας, Μπερνάρ Φασιέ.

    "Ο κατάλογος περιλαμβάνει ονόματα πάνω από 7.800 προσώπων που θεωρούνται αγνοούμενα και πιθανώς μέχρι και τη δημοσιοποίησή της ο αριθμός αυτός να αυξηθεί", τόνισε στον Τύπο ο κ. Φασιέ, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Στις 28 Οκτωβρίου η κυβέρνηση των Σέρβων της Βοσνίας ανακοίνωσε ότι "αποδέχεται" την έκθεση μιας επίσημης επιτροπής, με βάση την οποία "πάνω από επτά χιλιάδες Μουσουλμάνοι" σκοτώθηκαν στη Σρεμπρένιτσα.

    [18] ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Λευκωσία, 8 Νοεμβρίου 2004 (21:00 UTC+2)

    Η Τουρκία δεν μπορεί ακόμη να θεωρείται ένα κράτος ευρωπαϊκού τύπου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Μαυρονικόλας, σχολιάζοντας τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

    Σε δηλώσεις μετά τον εορτασμό του προστάτη της αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο στρατόπεδο ''Ανθυποσμηναγού Νικόλα Λοΐζου'' στη Λακατάμεια, ο Κύπριος Υπουργός Αμυνας τόνισε πως επειδή κανείς δεν μπορεί ακόμη να πει ότι έχουν υπερισχύσει οι στρατιωτικοί ή οι πολιτικοί στο εσωτερικό της Τουρκίας, ''εκείνο που πρέπει εμείς να έχουμε κατά νουν είναι ότι η δική μας ετοιμότητα πρέπει να είναι αρίστη διότι τα δεδομένα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά απ' ό,τι την αναμένουμε''.

    Σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι Ελλάδα και Κύπρος παρακολουθούν από κοντά την όλη κατάσταση, προσθέτοντας ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί με τις επανειλημμένες προκλήσεις τους δημιουργούν μια τεραστίου μεγέθους αναστάτωση αυτήν τη στιγμή.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΛΙ ΑΓΤΣΑ

    Αγκυρα, 8 Νοεμβρίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απέρριψε σήμερα την αίτηση πρόωρης απελευθέρωσης που υπέβαλε ο Μεχμέτ Αλί Αγτσά, ο οποίος επιχείρησε το 1981 να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β΄, εκτιμώντας ότι δεν είναι αρμόδιο να αποφανθεί για την υπόθεση αυτή, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

    Ο δικηγόρος του Αγκτσά, Ντογκάν Γιλντιρίμ, δήλωσε ότι υπέβαλε αίτηση πρόωρης απελευθέρωσης του πελάτη του στη βάση του νέου ποινικού κώδικα που υιοθετήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου στην Τουρκία, ώστε να συνάδουν οι τουρκικοί νόμοι με τους κανόνες της ΕΕ.

    Ο δικηγόρος πρόσθεσε ότι θα κατατεθεί η αίτηση σε κάποιο άλλο δικαστήριο.

    Ο Αγτσά έχει περάσει δεκαεννέα χρόνια σε φυλακή της Ιταλίας για την απόπειρα δολοφονίας του Πάπα πριν απελαθεί στην Τουρκία, το 2000.

    Κατά την επιστροφή του στην Τουρκία καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξη για τη δολοφονία το 1979 ενός διάσημου τούρκου δημοσιογράφου και άλλα επτά χρόνια για ένοπλη ληστεία.

    [20] ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 8 Νοεμβρίου 2004 (19:56 UTC+2)

    Ανοδικά για τρίτη στη σειρά συνεδρίαση κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) ως αποτέλεσμα των ανοδικών τάσεων που επικράτησαν σε εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε κέρδη της τάξης του 0,45%, κλείνοντας στις 979,45 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,21% και έκλεισε στις 71,68 μονάδες. Στα υψηλά για την περίοδο επίπεδα των 722 χιλιάδων λιρών ανήλθε η αξία των συναλλαγών, λόγω του μεγάλου αγοραστικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία συγκέντρωσε συναλλαγές αξίας 478 χιλιάδων λιρών.

    Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 κατέγραψε αύξηση της τάξης του 0,61%, κλείνοντας στις 327,7 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [21] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 8 Νοεμβρίου 2004 (19:53 UTC+2)

    Tην ικανοποίησή της για την αποτυχία του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ λόγω της αποχής των ψηφοφόρων, εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις εξωτερικές σχέσεις επιτρόπου Κρις Πάτεν, Εμα Αντουιν είπε ότι η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να προωθήσει τα σχέδιά της σε ότι αφορά το νόμο περί αποκέντρωσης και τις άλλες μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στην εταιρική σχέση που έχει συνάψει η χώρα αυτή με την ΕΕ.

    Η εκπρόσωπος υπενθύμισε τη δήλωση της Ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ της 7ης Νοεμβρίου σύμφωνα με την οποία οποιαδήποτε καθυστέρηση στη εφαρμογή του συστήματος αποκέντρωσης στην ΠΓΔΜ θα αποτελούσε ένα σοβαρό εμπόδιο στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας αυτής.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, η κα Αντουιν ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά ενημέρωσε κατά την Σύνοδο Κορυφής τα κράτη μέλη για τις θέσεις της επί του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ ενώ η εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Ε.Ε. «προτίθεται να συνεχίσει να αποκαλεί τα Σκόπια με την ονομασία ΠΓΔΜ».

    [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ Γ.ΟΡΦΑΝΟΥ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΜΕ ΣΕΓΑΣ ΚΑΙ ΕΠΟ

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2004 (17:59 UTC+2)

    Συνεπής στην καταφατική απάντηση που έδωσε την περασμένη εβδομάδα στους αθλητές, που τον επισκέφθηκαν, ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, θα συναντηθεί αύριο στις 11 π.μ., παρουσία τους, με τον Πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Βασίλη Σεβαστή.

    Έτσι θα λυθεί κάθε απορία των αθλητών, γιατί η Ομοσπονδία δεν καταβάλλει τα οφειλόμενα σ΄ αυτούς και τους προπονητές τους.

    Επίσης, αύριο στις 7.30 μ.μ. ο κ. Ορφανός θα δεχθεί, στο γραφείο του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΟ.

    [23] ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΟΣ Ο ΝΤ.ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΙΒΑΛΝΤΟ

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2004 (14:47 UTC+2)

    Ενοχλημένος εμφανίζεται ο Ντούσαν Μπάγεβιτς από τις δηλώσεις που έκανε ο Βραζιλιάνος άσος, Ριβάλντο, μετά το τέλος του ντέρμπι ΑΕΚ Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ και στις οποίες υποστήριξε ότι εάν οι ερυθρόλευκοι συνεχίσουν να αγωνίζονται με τον ίδιο τρόπο εκτός έδρας τότε θα τερματίσουν στην 5η θέση του πρωταθλήματος.

    Ο Σερβοέλληνας τεχνικός φανερώνοντας τη δυσαρέσκεια του δεν έδωσε το παρών στην πρωινή προπόνηση του Ολυμπιακού, μένοντας κλεισμένος στο γραφείο του στο Ρέντη. Τις επόμενες ώρες δεν αποκλείεται παρέμβαση της ερυθρόλευκης διοίκησης στο συγκεκριμένο θέμα.

    Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου στο ντέρμπι με την ΑΕΚ ο Ντούσαν Μπάγεβιτς αντικατέστησε τον Ριβάλντο και όταν ρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου για ποιο λόγο έκανε την αλλαγή, υποστήριξε πως ήταν για να ξεκουράσει τον ποδοσφαιριστή. Ο Ριβάλντο όμως λίγο αργότερα είπε στους δημοσιογράφους: "Θεωρώ ότι δεν ήμασταν κουρασμένοι από τον αγώνα με την Μονακό. Εάν δεν αλλάξουμε πρόσωπο και στιλ παιχνιδιού και συνεχίσουμε έτσι στα παιχνίδια εκτός έδρας, θα τερματίσουμε πέμπτοι στο πρωτάθλημα".

    [24] Γ.ΧΑΤΖΑΡΑΣ: Ο ΑΡΗΣ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ

    Θεσσαλονίκη, 8 Νοεμβρίου 2004 (14:19 UTC+2)

    Ο Άρης έφτασε κοντά στην "πηγή" όμως δεν ήπιε "νερό". Οι ποδοσφαιριστές του Γιώργου Χατζάρα ακόμη δεν μπορούν να χωνέψουν πως χάθηκε η νίκη στο παιχνίδι του πρωταθλήματος κόντρα στον ΟΦΗ, εκεί όπου οι κρητικοί ισοφάρισαν σε 1-1 στο 94' λεπτό. Ο Έλληνας τεχνικός με δηλώσεις που έκανε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθλητικό Μετρόπολις» απέδωσε την απώλεια των τριών βαθμών στην έλλειψη τύχης.

    «Νιώθεις περίεργα συναισθήματα όταν χάνεις τη νίκη στο 94'. Δε βλέπω τη βαθμολογία από την αρχή του πρωταθλήματος. Δε νομίζω ότι οι παίκτες επηρεάζονται από τη βαθμολογική θέση της ομάδας. Όλα είναι τόσο κοντά, με μια νίκη ο Άρης θα ανέβει. Είμαστε μια ομάδα που χρειάζεται χρόνο. Κάθε εβδομάδα έχουμε κέρδος, θα βελτιωνόμαστε. Είναι θετικό κι όχι αρνητικό που υπάρχει διακοπή στο πρωτάθλημα. Δεν περίμενα τόσο γρήγορα να είναι καλή η ομάδα, αντιθέτως το περίμενα για πιο αργά, γύρω στα Χριστούγεννα», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Χατζάρας.

    Από σήμερα οι κίτρινοι ξεκινούν μίνι - προετοιμασία με αφορμή τη δεκαπενθήμερη διακοπή του πρωταθλήματος. Ο κ.Χατζάρας θέλει να διορθώσει τις όποιες αδυναμίες και η ομάδα να εμφανιστεί πιο δυνατή με την επανέναρξη της διοργάνωσης. Για τον Άρη ακολουθεί το παιχνίδι με τον Ιωνικό στο «Κλεάνθης Βικελίδης», εκεί όπου μοναδικός στόχος είναι η κατάκτηση των τριών βαθμών.

    Πάντως, η διακοπή του πρωταθλήματος δίνει την ευκαιρία να αποθεραπευτούν οι τραυματίες. Ο Πέτρος Πασσαλής έχει κάποιες ενοχλήσεις από τον αγώνα με τον ΟΦΗ και θα υποβληθεί σε αναλυτικές ιατρικές εξετάσεις.

    [25] Ν.ΚΩΣΤΕΝΟΓΛΟΥ: ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2004 (14:16 UTC+2)

    Για τη μέχρι τώρα πορεία της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα, για τη δουλειά του Φερνάντο Σάντος στην ομάδα, για το ισόπαλο ντέρμπι με αντίπαλο τον Ολυμπιακό και για την κόντρα του με τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς μίλησε σήμερα ο Νίκος Κωστένογλου στο ραδιοφωνικό σταθμό ΕΡΑ Σπορ.

    Ο έμπειρος αμυντικός δεν έκρυψε και τα συναισθήματα του για την ομάδα της Ένωσης: «Είμαι υπερήφανος που βρίσκομαι στην ΑΕΚ και ειδικά στη φετινή. Είναι ένα νέο στάδιο της καριέρας μου. Πάντα η ΑΕΚ είχε μεγάλους παίκτες, αλλά φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά, υπάρχουν νέα δεδομένα. Υπήρξε αλλαγή 10 παικτών σε σχέση με πέρυσι, μέσα σε δύο μήνες. Έπρεπε να γίνουμε ομάδα σε μικρό χρονικό διάστημα και θεωρώ πως τα καταφέρνουμε. Έχουμε μάθει να παλεύουμε, γνωρίζοντας τα μειονεκτήματα μας. Πάντως, είμαστε δεύτεροι και αήττητοι μετά τις πρώτες επτά αγωνιστικές».

    Για τον Φερνάντο Σάντος, που βρίσκεται στο τιμόνι της ΑΕΚ, συμπλήρωσε: «Η δουλειά που γίνεται από τον Φερνάντο Σάντος είναι πολύ καλή και αυτό το ξέρουν όλοι. Είναι ένας προπονητής, που έχει την φιλοσοφία πως η ομάδα πρέπει να πορεύεται με σταθερά, στέρεα βήματα. Ο κ.Σάντος είναι προσγειωμένος. Μπορώ να πω ότι είναι ένας παιδαγωγός και επικρατεί μετριοπάθεια στην ομάδα, που είναι και το πιο σημαντικό. Ακόμη είναι πολύ νωρίς να καθορίσουμε στόχους και να πούμε που θα τερματίσουμε».

    Για το ισόπαλο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό ο Νίκος Κωστένογλου ανέφερε: «Στο πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος, έχοντας την υπεροχή και την κατοχή της μπάλας. Το δεύτερο ημίχρονο ανήκει σε εμάς.

    Τέλος για το επεισόδιο με τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς είπε: «Σίγουρα βγήκε μια άσχημη εικόνα προς τα έξω, αλλά η αντίδραση μου ήταν δικαιολογημένη. Δεν πρέπει βέβαια να αντιδρούμε εμείς οι παίκτες έτσι, αλλά δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο. Την ώρα που λέω στον Καστίγιο να σηκωθεί γιατί βγάλαμε την μπάλα έξω, ήρθε ο κ.Τζόρτζεβιτς και μου μίλησε με ειρωνικό και υπεροπτικό ύφος. Αυτό κάνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Η αντίδραση μου ήταν η έκρηξη όλων αυτών των ετών. Πάντως, θέλω να ζητήσω συγνώμη από όλους τους φιλάθλους για την αντίδραση μου».

    [26] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ULEB CUP ΜΕ 4 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Νοεμβρίου 2004 (12:50 UTC+2)

    Ανοίγει αύριο η αυλαία στο πρωτάθλημα μπάσκετ της ULEB και την Ελλάδα εκπροσωπούν τέσσερις ομάδες. Συγκεκριμένα, στη μάχη θα ριχτούν ο Άρης, ο ΠΑΟΚ, το Μαρούσι και ο Μακεδονικός με όνειρα, ελπίδες και φιλοδοξίες για διάκριση στην ευρωπαϊκή διοργάνωση.

    Στην αυριανή πρεμιέρα του ULEB Cup ο Άρης θα αντιμετωπίσει στις 5 το απόγευμα στη Σόφια της Βουλγαρίας την Ακαντέμικ, στο πλαίσιο του Δ' ομίλου, και οι κίτρινοι θα επιδιώξουν να κάνουν ποδαρικό με το δεξί στη διοργάνωση. Η ομάδα του Αρη αναχώρησε οδικώς σήμερα το πρωί για τη Σόφια και το παιχνίδι κόντρα στην Ακαντέμικ θα είναι το τελευταίο για τον Ζέρμεν Ουόκερ καθώς φτάνει στη Θεσσαλονίκη από τις ΗΠΑ, ο αντικαταστάτης του, Ντέσμον Φάρμερ.

    Ο ΠΑΟΚ θα αναμετρηθεί στην Ουγγαρία με την Ντέμπρετσεν, στις 7 το απόγευμα, για τον Α' όμιλο. Το ευχάριστο είναι πως η ψυχολογία των παικτών του Μπάνε Πρέλεβιτς βρίσκεται στα ύψη μετά την άνετη νίκη επί του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα της Α1 και την παραμονή της ομάδας στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Το δυσάρεστο είναι πως την αποστολή δεν ακολούθησε ο Νταμίρ Μουλαομέροβιτς λόγω προβλήματος που αντιμετωπίζει στο αυτί.

    Αντίθετα, το Μαρούσι και ο Μακεδονικός αγωνίζονται εντός έδρας. Στις 8:30 το βράδυ το Μαρούσι θα υποδεχτεί στο κλειστό γήπεδο του Αγίου Κοσμά την Ολλανδική Γκρόνινγκεν για τον Γ' όμιλο, ενώ μισή ώρα αργότερα ο Μακεδονικός θα διασταυρώσει τα ξίφη του στην Κοζάνη με την τουρκική Νταρουσάφακα για τον ΣΤ' όμιλο.

    [27] ΕΛΠΙΔΕΣ ΣΟΛΑΝΑ ΓΙΑ ΟΜΑΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙ Ο ΑΡΑΦΑΤ

    Βρυξέλες, 8 Νοεμβρίου 2004 (20:38 UTC+2)

    Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση στην προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής στην περίπτωση θανάτου του Παλαιστίνιου προέδρου Γιάσερ Αραφάτ, κρίνοντας ωστόσο ότι η διοργάνωση εκλογών σε 60 ημέρες δείχνει δύσκολη.

    "Επετεύχθη συμφωνία ανάμεσα στις διάφορες οργανώσεις. Αν αυτό συνεχιστεί, ελπίζω πραγματικά να έχουμε μια ομαλή μετάβαση και να πραγματοποιηθούν εκλογές", δήλωσε ο Σολάνα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ - Ινδίας στη Χάγη.

    "Οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν σε διάστημα 60 ημερών, όμως είναι μάλλον πολύ δύσκολο να διοργανωθούν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα", πρόσθεσε.

    [28] ΓΑΛΛΙΑ: Ο ΑΡΑΦΑΤ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ "ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ"

    Παρίσι, 8 Νοεμβρίου 2004 (19:59 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, που νοσηλεύεται εδώ και ένδεκα ημέρες σε νοσοκομείο κοντά στο Παρίσι, βρισκόταν σήμερα σε "σταθερή κατάσταση", όμως η κατάσταση της υγείας του επιβάλει "έναν περιορισμό των επισκέψεων", ανακοίνωσε η υπηρεσία υγείας του γαλλικού στρατού.

    Ο Αραφάτ 75 ετών βρίσκεται ακόμη στην μονάδα εντατικής θεραπείας στο στρατιωτικό νοσοκομείο Περσί στο Κλαμάρ και "η κατάσταση του είναι στάσιμη" , δήλωσε ο ιατρός-στρατηγός Κριστιάν Εστριπό της υπηρεσίας υγείας του γαλλικού στρατού.

    "Η κατάσταση της υγείας του προέδρου Αραφάτ επιβάλει έναν περιορισμό των επισκέψεων", πρόσθεσε ο Εστριπό, που διάβασε το ιατρικό ανακοινωθέν στους δημοσιογράφους μπροστά στο νοσοκομείο, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Ο γάλλος αξιωματικός δήλωσε ότι το "ανακοινωθέν συντάχθηκε για να υπάρξει διακριτικότητα σε ότι αφορά τις επισκέψεις στον Αραφάτ, όπως το ζήτησε η σύζυγος του".

    [29] ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 30 ΕΤΩΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

    Βερολίνο, 8 Νοεμβρίου 2004 (19:56 UTC+2)

    Το ένα τρίτο όλων των Γερμανών άνω των 30 και οι μισοί Γερμανοί κάτω των 30 δεν γνωρίζουν την επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, σύμφωνα με το αποτέλεσμα έρευνας.

    Από την έρευνα που δημοσιεύεται την παραμονή της 15ης επετείου από το 1989, που έπεσε το Τείχος, προκύπτει ότι το 32% των Γερμανών άνω των 30 ετών δεν μπορούσε να απαντήσει στην ερώτηση: "ποιο μεγάλο σημαντικό γεγονός στην ιστορία της Γερμανίας σημειώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 1989;"

    Σύμφωνα με το BBC, μεταξύ των κάτω των 30 ετών Γερμανών το ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο και φθάνει το 42%, σύμφωνα με την έρευνα που έκανε το Ινστιτούτο Εμνιντ.

    Το Τείχος του Βερολίνου έπεσε στις 9 Νοεμβρίου 1989.

    [30] ΙΡΑΚ: 35 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 8 Νοεμβρίου 2004 (19:26 UTC+2)

    Έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα έξω από την καθολική εκκλησία του Αγιου Μπάχναμ στο νοτιοδυτικό τμήμα της Βαγδάτης προκάλεσε τον τραυματισμό 35 πολιτών, έγινε γνωστό από αστυνομικές και νοσοκομειακές πηγές.

    Η βόμβα κατέστρεψε έναν εξωτερικό τοίχο της καθολικής εκκλησίας και προκάλεσε πυρκαγιά που κατέστρεψε ένα παρακείμενο σπίτι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

    Γιατρός του νοσοκομείου Γιαρμούκ δήλωσε ότι έχουν ήδη οδηγηθεί με σοβαρά τραύματα στο νοσοκομείο 35 πιστοί, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    [31] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΙΡΑΚ ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ

    Παρίσι, 8 Νοεμβρίου 2004 (19:22 UTC+2)

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ θα συναντηθεί αύριο με τους παλαιστίνιους ηγέτες που μεταβαίνουν αεροπορικώς στο Παρίσι--αναχώρησαν σήμερα το απόγευμα από το Αμμάν της Ιορδανίας--για να δουν τον παλαιστίνιο πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ που νοσηλεύεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο στα περίχωρα της γαλλικής πρωτεύουσας.

    Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία περιλαμβάνει τον πρωθυπουργό Αχμεντ Κορέι, τον δεύτερο στην ιεραρχία της ΟΑΠ Μαχμούντ Αμπάς, τον υπουργό Εξωτερικών Ναμπίλ Σάαθ και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ράουχι Φατούχ.

    [32] ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Κ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ "ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ" ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ Ε.Μ.Σ.

    Θεσσαλονίκη, 8 Νοεμβρίου 2004 (14:51 UTC+2)

    Το βιβλίο του Θεσσαλονικιού δημοσιογράφου Κώστα Παπαδόπουλου με τίτλο "Αυτόπτης Μάρτυρας - Οι περιπλανήσεις ενός τηλερεπόρτερ", από τις εκδόσεις Ερωδιός, παρουσιάζεται τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, στις 20.00.

    "Αυτόπτης μάρτυρας" είναι η ελληνική έκδοση του ιταλικού βιβλίου του Κώστα Παπαδόπουλου, ο οποίος από το 1952 ζει στην Ιταλία και από το 1957 εργάστηκε ως τηλερεπόρτερ στην ιταλική τηλεόραση RAI-UNO. Με την κινηματογραφική του μηχανή στον ώμο, κινηματογράφησε τις πιο τραγικές σκηνές από το Βιετνάμ, την Ινδία, το Πακιστάν, την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Νότιο Αμερική, το Μπέλφαστ, την Καμπότζη, το Ισραήλ, το Κονγκό, σκηνές που συγκλόνισαν τους Ιταλούς τηλεθεατές.

    Ο συγγραφέας αποκαλύπτει τα μυστικά ενός δύσκολου και επικίνδυνου επαγγέλματος, περιγράφει τις αμέτρητες φορές που με κίνδυνο της ζωής του απαθανάτισε αυθεντικές σκληρές εικόνες, προσφέρει στον αναγνώστη συγκινητικά επεισόδια από τα σπουδαιότερα παγκόσμια γεγονότα των τελευταίων 35 χρόνων με ζωντανές περιγραφές. Διηγείται στους αναγνώστες τα συναισθήματά του, τις χαρές, το φόβο και τις συγκινήσεις που τον κυρίευσαν κατά την άσκηση του επαγγέλματός του και δεν ξεχνά να περιγράψει τον πόνο, την πείνα, τη δυστυχία, τη φτώχεια χιλιάδων ανθρώπων που συνάντησε στα τηλερεπορτάζ του.

    Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος και πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ, Δημήτρης Γουσίδης, ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης, η καθηγήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Κατερίνα Μυστακίδου, ο δρ Κοινωνιολογίας, Βασίλης Νόττας, ενώ τη συζήτηση θα συντονίζει ο βουλευτής Κώστας Γκιουλέκας. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Χάρης Αηδονόπουλος.

    [33] ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 8 Νοεμβρίου 2004 (12:43 UTC+2)

    Έκθεση παραδοσιακών αντικειμένων του Δημήτρη Μασταγγά, με θέμα «Οδοιπορικό στην παράδοση», διοργανώνει το συμβούλιο του Β' δημοτικού διαμερίσματος, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το έτος 2004. Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα στις 18:30, στον εκθεσιακό χώρο του δημοτικού διαμερίσματος, στην οδό Μοναστηρίου 93 (2ος όροφος) και θα διαρκέσει ως τις 18 Δεκεμβρίου.

    Η έκθεση περιλαμβάνει αντικείμενα που αφορούν την αγροτική, οικιακή και επαγγελματική δραστηριότητα προηγούμενων ελληνικών γενιών. Σκοπός της είναι να θυμίσει στους μεγαλύτερους σε ηλικία την ελληνική παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα μας, αλλά και να ευαισθητοποιήσει τη νεότερη γενιά, ώστε να ασχοληθεί περισσότερο με τις αξίες της. Για το λόγο αυτό έχουν προσκληθεί να επισκεφθούν την έκθεση όλα τα σχολικά συγκροτήματα της περιοχής του Β΄ δημοτικού διαμερίσματος.

    Η έκθεση θα λειτουργεί τις ώρες 09:00 13:00 και 17:00 - 21:00, από Δευτέρα ως Παρασκευή, πλην της Τετάρτης που θα είναι κλειστή. Το Σάββατο θα λειτουργεί τις ώρες 17.00-21.00, ενώ την Κυριακή 09.00-13.00.

    [34] ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Νοεμβρίου 2004 (12:30 UTC+2)

    Σειρά συναυλιών από εκκλησιαστικές και κοσμικές χορωδίες της Θεσσαλονίκης ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του δήμου Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη του βυζαντινού χαρακτήρα της πόλης.

    Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στον Ι.Ν. της Του Θεού Σοφίας και στο ενοριακό Κέντρο του Ι.Μ.Ν. Αγ. Γρηγορίου Του Παλαμά, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και ώρα έναρξης 20.00.

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

    - Δευτέρα 8/11/2004, στις 20.00.

    Ι.Ν. της Του Θεού Σοφίας

    Βυζαντινή Χορωδία Μακεδονίας

    Διευθύνουν ο Π. Μάνος και ο Χ. Ταλιαδώρος

    - Τετάρτη 10/11/2004, στις 20.00

    Ενοριακό Κέντρο Ι.Μ.Ν. Αγ. Γρηγορίου Του Παλαμά

    Βυζαντινή Χορωδία Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου και Ι.Ν.40 Εκκλησιών Θεσ/νίκης

    Διευθύνει ο Χρ. Σούσουρας

    - Δευτέρα 15/11/2004, στις 20.00

    Ενοριακό Κέντρο Ι.Μ.Ν. Αγ. Γρηγορίου Του Παλαμά

    Χορωδία Συλλόγου Ιεροψαλτών Ευβοίας «Παπαγιώργης-Ρήγας»

    Διευθύνει ο Γ. Γερογιάννης

    - Δευτέρα 22/11/2004, στις 20.00

    Ι.Ν. της Του Θεού Σοφίας

    Χορωδία Ακαδημαϊκού Μουσικού Συνδέσμου Θεσσαλονικέων

    Διευθύνει ο Χρ. Κώττας και ο Γ. Καλέτσαρης

    - Τετάρτη 24/11/2004, στις 20.00

    Ενοριακό Κέντρο Ι.Μ.Ν. Αγ. Γρηγορίου Του Παλαμά

    Βυζαντινή Χορωδία Συλλόγου Αποφοίτων Εκκλησιαστικής Σχολής Αγ. Αναστασίας Της Φαρμακολύτριας

    Διευθύνει ο Θρ. Παπανικολάου

    - Δευτέρα 29/11/2004, στις 20.00

    Ι.Ν. της Του Θεού Σοφίας

    Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης»

    Διευθύνει ο Μ. Δασκαλάκης

    [35] ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΥΦΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΟ ΣΤΟ Κ.Ι.Θ.

    Θεσσαλονίκη, 8 Νοεμβρίου 2004 (12:27 UTC+2)

    Ομιλία της επικ. Καθηγήτριας του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Ευαγγελίας Βαρέλλα, με θέμα «Βαμβύκινα και Σηρικά Νήμα και Ύφασμα στον ελληνικό χώρο», θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 20.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών «Αναζητώντας την αρχαία Θεσσαλονίκη» που συνδιοργανώνουν το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης και ο Σύνδεσμος Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

    [36] ΕΚΘΕΣΗ "ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ (1870-1930)

    Θεσσαλονίκη, 8 Νοεμβρίου 2004 (11:30 UTC+2)

    Την έκθεση «Οι Χάρτες του Μακεδονικού Ζητήματος (1870 - 1930)» διοργανώνει από τις 12 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου, στη Δημοτική Πινακοθήκη, το Ίδρυμα του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα, το Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς και ο δήμος Θεσσαλονίκης.

    Η έκθεση αποτελεί μια ιστορική περιπλάνηση στη χαρτογραφική παράδοση της Μακεδονίας από το 1870, όταν ξεκίνησε η πιο καθοριστική περίοδος στην ιστορία του Μακεδονικού Ζητήματος, έως και το 1930, όταν μετά τις πολεμικές επιχειρήσεις των δύο πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα και τις συνακόλουθες ανταλλαγές των πληθυσμών στη διάρκεια της δεκαετίας του 1920, παγιώθηκαν τόσο τα εδαφικά σύνορα όσο και η πληθυσμιακή εικόνα της περιοχής.

    Το υλικό της αντλείται από τις ιδιωτικές συλλογές του Γιώργου Γκολομπία, του Σάββα Δεμερτζή, του Γιάννη Μέγα, του Βασίλη Νικόλτσιου, του Άγγελου Παπαϊωάννου, καθώς και από τα αρχεία του Ιδρύματος του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα, του Εθνικού Κέντρου Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς και του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου.

    Χωρίζεται σε τρία μέρη, το πρώτο με την επωνυμία «Η σύγκρουση των εθνικισμών (1870-1900)», είναι αφιερωμένο στην πληθώρα των χαρτών, κυρίως εθνολογικών, βαλκανικής και δυτικοευρωπαϊκής προέλευσης που σχεδιάστηκαν για να υποστηρίξουν τις εδαφικές βλέψεις των βαλκανικών κρατών στο μακεδονικό χώρο.

    Το δεύτερο μέρος τιτλοφορείται «Η περίοδος των όπλων (1901-1922)» και περιλαμβάνει τους χάρτες της εποχής του Μακεδονικου Αγώνα, των Βαλκανικών και του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Πρόκειται, στην πλειοψηφία τους, για στρατιωτικούς και πολιτικούς χάρτες, ενώ δεν απουσιάζουν και ενδιαφέρουσες εθνολογικές αναπαραστάσεις της σύνθεσης του πληθυσμού.

    Τέλος, το τρίτο μέρος επιγράφεται «Η νέα' Ελλάδα (1923-1930)» και είναι αφιερωμένο στην πρώτη ειρηνική δεκαετία μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας και την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 8 November 2004 - 19:14:00 UTC