Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-09-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ
  • [02] Ο Ν.ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΣΙΝΟΥΚ
  • [03] ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ-ΓΚΙΟΥΛ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [05] ΝΟΜΙΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΠΩΣ ΚΑΤΕΙΧΕ ΤΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ Ο ΧΡ. ΤΖΕΚΟΣ
  • [06] ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΝΕΑΡΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΔΥΟ ΦΙΛΑΘΛΩΝ
  • [07] ΠΡΟΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
  • [08] ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΗ ΑΓΩΓΗ ΤΖΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΣΠΗΓΚΕΛ"
  • [09] ΑΘΩΟΣ Ο Μ. ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΑΛΙΩΤΗ
  • [10] ΕΛΑΦΡΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ
  • [11] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΣΕ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [12] ΣΕΙΡΑ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
  • [13] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΦΩΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
  • [14] ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠ.ΑΝ. Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ Π. ΚΑΠΡΟΥ
  • [15] ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [16] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ Ν/Σ ΓΙΑ
  • [17] Ο ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ
  • [18] ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΙΛΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [19] ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΡΕΝΟ ΘΑ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
  • [20] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΝΤΖΑ
  • [21] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΑΝΘΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
  • [22] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΘΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
  • [23] ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
  • [24] Η ΕΛΛΑΔΑ ΗΤΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ ΜΕ 13-5 ΣΤΟ ΓΚΟΛΜΠΟΛ
  • [25] ΔΥΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
  • [26] ΤΟ NBS ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ "ΛΑΘΟΣ" ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ
  • [27] ΟΗΕ: 250 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΤΖΙΝ ΣΤΗΝ ΑΪΤΗ
  • [28] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
  • [29] ΕΛΕΥΘΕΡΑ 18 ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [30] ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ "ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ"

  • [01] Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ

    Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2004 (09:11 UTC+2)

    Τα τρία πρώτα της μετάλλια πανηγυρίζει η Ελλάδα στους 12ους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες δείχνουν αποφασισμένοι να ανέβουν στο βάθρο των νικητών και να σπάσουν το προηγούμενο ρεκόρ του Σίδνεϊ, όπου είχαν κατακτήσει συνολικά 11 μετάλλια.

    Η κολύμβηση είχε χθες την τιμητική της. Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και κρέμασε στο στήθος του το χρυσό μετάλλιο. Τερμάτισε πρώτος στα 100 μέτρα πεταλούδα S13 (μειωμένη όραση) σημειώνοντας χρόνο 1.01:50.

    Από την πλευρά του ο Γιάννης Κωστάκης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 100 μέτρα ελεύθερο και στην κατηγορία S3 (αθλητές με κινητική αναπηρία), καθώς τερμάτισε 3ος με χρόνο 1.55:79. Εξάλλου, στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε και Ευθύμης Καλαράς στο στίβο. Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στη δισκοβολία της κατηγορίας F54 με επίδοση 28.07 μέτρα.

    Η σημερινή, τρίτη, μέρα του αγωνιστικού προγράμματος περιλαμβάνει 14 αθλήματα σε οκτώ αθλητικές εγκαταστάσεις και συνολικά 51 τελικούς. Πρεμιέρα έχουν τα αθλήματα της άρσης βαρών σε πάγκο και το γκόλμπολ, ενώ σήμερα ολοκληρώνεται το αγωνιστικό πρόγραμμα του τζούντο.

    [02] Ο Ν.ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΣΙΝΟΥΚ

    Θεσσαλονίκη, 20 Σεπτεμβρίου 2004 (10:28 UTC+2)

    Για πολιτικές ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης, γύρω από το δυστύχημα με το Σινούκ και για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του τραγικού αυτού συμβάντος από το ΠΑΣΟΚ, κάνει λόγο ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» ο κ. Τσιαρτσιώνης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να αναζητήσουμε την πολιτική ευθύνη αυτών που προμηθεύτηκαν το ελικόπτερο, με ποιους τρόπους, πως το συντήρησαν, ό,τι αφορά την αρτιότητα της κατασκευής και την ικανότητα πτήσης τους», καθώς «υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις και στοιχεία που οδηγούν ή πρέπει να οδηγήσουν σε μια προσεκτικότερη έρευνα προκειμένου να εντοπιστούν ευθύνες».

    Ο κ. Τσιαρτσιώνης δηλώνει πως το ΠΑΣΟΚ «βρήκε το τραγικό συμβάν ως ευκαιρία για να δώσει τη δική του παρουσία, ώστε να καλύψει τη δική του ανυπαρξία», ενώ εκτιμά ότι οι πολιτικές ευθύνες της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα «ανακύψουν και μάλιστα με τον πιο κραυγαλέο τρόπο» μόλις καταλαγιάσουν τα πράγματα.

    Αναφορικά με τη διεκδίκηση της Expo 2008 ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης δηλώνει συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς «αντιμετωπίζουμε με το δικό μας σχεδιασμό και στόχευση τις χώρες, από τις οποίες θα μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα».

    Τέλος όσον αφορά την αναβάθμιση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, ο κ. Τσιαρτσιώνης διευκρινίζει ότι ουσιαστικά πρόκειται για έναν καινούριο σχηματισμό δυνάμεων. «Συγκροτούμε 18 αντίστοιχες επιχειρησιακές μονάδες θεματολογικά συνδεδεμένες με τα υπουργεία, ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε τις δράσεις των υπουργείων με βασικό πρίσμα ότι ο δικός μας ρόλος είναι ο συντονιστικός, ο υποστηρικτικός των έργων που προγραμματίζονται στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και ο προγραμματικός με την έννοια της συλλογής και της ωρίμανσης των προτάσεων, προκειμένου αυτές να είναι προς υιοθέτηση από τα αρμόδια υπουργεία. Αυτός είναι ο επιτελικός ρόλος του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης», καταλήγει ο κ. Τσιαρτσιώνης ο οποίος επισημαίνει ότι οι εν λόγω μονάδες δεν θα έχουν καμία διοικητική εξάρτηση από τα αντίστοιχα υπουργεία, αλλά θα δουλεύουν παράλληλα με τους μηχανισμούς των κεντρικών υπουργείων.

    [03] ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ

    Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2004 (14:59 UTC+2)

    "Εφόσον τα πορίσματα των ερευνών που διενεργούνται οδηγήσουν στην ανάγκη σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, θα γίνει", δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει πρόταση για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τις προμήθειες στις Ενοπλές Δυνάμεις.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει πολιτική ευθύνη για τη συντριβή του ελικοπτέρυ "Σινούκ" παρέπεμψε στη δήλωση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ενώ για το ζήτημα των προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων επισήμανε:"Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν προτίθεται να «κουκουλώσει» καμία υπόθεση η οποία μπορεί να έχει προβλήματα. Εχουν υπάρξει, κατά καιρούς, συμβάσεις τις οποίες η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση, με έντονο τρόπο, είχε καταγγείλει και είχε μιλήσει γι' αυτές στη Βουλή. Τέτοιου είδους συμβάσεις ερευνώνται, όπως σας είναι ήδη γνωστό".

    Βάσω Κουτσούμπα

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ-ΓΚΙΟΥΛ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2004 (10:15 UTC+2)

    Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιούλ θα έχει στις 11 το βράδυ, ώρα Ελλάδος, ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

    Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κατά την παραμονή του στην αμερικανική μεγαλούπολη, αναμένεται να συναντηθεί και με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ.

    Η προώθηση της υποψηφιότητας της Ελλάδας ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2005-2006, στην ατζέντα του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη κατά τις επαφές του στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της 59ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

    [05] ΝΟΜΙΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΠΩΣ ΚΑΤΕΙΧΕ ΤΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ Ο ΧΡ. ΤΖΕΚΟΣ

    Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2004 (18:16 UTC+2)

    Νόμιμα υποστηρίζει πως είχε εισαγάγει τα σκευάσματα που κατασχέθηκαν από τα γραφεία του ο προπονητής Χρήστος Τζέκος, ο οποίος επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι δεν έχουν την έγκριση του ΕΟΦ.

    Ο Χρήστος Τζέκος, ο οποίος κατέθετε επί τέσσερις ώρες ενώπιον των εισαγγελέων Σπύρου Μουζακίτη και Αθηνάς Θεοδωροπούλου για την υπόθεση των αναβολικών και ελέγχου αντιτόπινγκ στους αθλητές Κώστα Κεντέρη και Κατερίνα Θάνου, υποστήριξε, επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι αθλητές τους οποίους κατά καιρούς έχει προπονήσει, ποτέ δεν έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών.

    Ο κ.Τζέκος, ο οποίος κλήθηκε και με την ιδιότητα του υπόπτου για εισαγωγή και κατοχή παράνομων ουσιών, παρέδωσε στους δύο εισαγγελείς υπόμνημα σε ό,τι αφορά το σκέλος αυτό της υπόθεσης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, το πόρισμα του ΕΟΦ από τον έλεγχο που έχει διενεργηθεί σε δέκα είδη σκευασμάτων από αυτά που κατασχέθηκαν από τις αποθήκες του προπονητή έχουν εντοπιστεί ουσίες που θεωρούνται αναβολικές και ανήκουν στην κατηγορία των στεροειδών.

    Εξερχόμενος από το γραφείο των εισαγγελέων, ο κ.Τζέκος αναφέρθηκε και στην υπόθεση χρηματοδοτήσεων προς το αθλητικό σωματείο Αίαντας, επισημαίνοντας ότι ο Αίας είναι ένα μικρό σωματείο που κάνει τη δουλειά του. Αν κάποιοι πήραν πέντε δραχμές δεν έγινε και κάτι φοβερό αν βοήθησαν παιδιά να μπουν στον αθλητισμό, πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν θεωρεί εαυτόν ελιξαστήριο θύμα, ο προπονητής είπε χαρακτηριστικά: «όταν είσαι ψηλά λένε πολλά».

    [06] ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΝΕΑΡΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΔΥΟ ΦΙΛΑΘΛΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 20 Σεπτεμβρίου 2004 (19:41 UTC+2)

    Σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών καταδικάστηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης νεαρός Αλβανός ο οποίος είχε συλληφθεί στη Νέα Απολλωνία Θεσσαλονίκης με την κατηγορία της συμμετοχής σε επεισόδια, που σημειώθηκαν μετά τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα Αλβανίας Ελλάδας.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο 18χρονος Αρμπεντίν Χόχα τραυμάτισε στο πρόσωπο με σπασμένο μπουκάλι δύο νεαρούς Έλληνες φιλάθλους.

    Ωστόσο, ένας από τους τραυματίες καταθέτοντας στο δικαστήριο είπε ότι το αιματηρό επεισόδιο έγινε για μια κοπέλα και όχι για το αποτέλεσμα του ποδοσφαιρικού αγώνα.

    [07] ΠΡΟΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

    Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2004 (19:25 UTC+2)

    Το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, με τροπολογία που κατέθεσε τη Δευτέρα στο νομοσχέδιο για τις αρμοδιότητες του υπουργείου Τουρισμού, επιχειρεί την αναβάθμιση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας «κατά τα διεθνώς δεκτά πρότυπα».

    Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας επιδιώκεται η επίλυση του προβλήματος της υποβάθμισης της ΥΠΑ στη δεύτερη κατηγορία ασφάλειας πτητικών προτύπων και η εισαγωγή στην Ελλάδα του διεθνούς κανονιστικού πλαισίου χωρίς αποκλίσεις.

    [08] ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΗ ΑΓΩΓΗ ΤΖΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΣΠΗΓΚΕΛ"

    Βερολίνο, 20 Σεπτεμβρίου 2004 (19:21 UTC+2)

    Το τριμελές πρωτοδικείου του Αμβούργου, με "προσωρινώς εκτελεστέα" απόφαση του, χαρακτηρίζει "παράνομο", "αναληθές" και "αναπόδεικτο", άρθρο του γερμανικού περιοδικού «Σπήγκελ» εις βάρος του Άκη Τσοχατζόπουλου που είχε δημοσιευθεί στις 1/2/2004 , υπό τον τίτλο "Σκάνδαλα-Αριστες σχέσεις" και το οποίο άφηνε υπόνοιες αθέμιτης εμπλοκής του στην προμήθεια των γερμανικών αρμάτων μάχης "Λέοπαρντ-2" από τον ελληνικό στρατό.

    Το δικαστήριο, απαγορεύει εφεξής στο περιοδικό την επανάληψη των επίμαχων αναφορών και διατυπώσεων επί ποινή προστίμου 250.000 Ευρώ ή φυλάκισης 6 μηνών. Ταυτόχρονα το περιοδικό υποχρεούται να καταβάλει τα δικαστικά έξοδα (100.000 Ευρώ) της εκδίκασης της αγωγής.

    Το δικαστήριο έκρινε ότι τα επίμαχα αποσπάσματα του δημοσιεύματος, που διατύπωναν "υποψίες" ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος παρενέβη υπέρ της κατακύρωσης της προμήθειας των αρμάτων από την γερμανική εταιρία Krauss-Maffei-Wegmann (KMW) που κατασκευάζει τα "Λέοπαρντ", σε βάρος της βρετανικής Vickers, αφήνοντας να αιωρείται ο υπαινιγμός ότι υπήρχε ενδεχομένως ίδιον όφελος για την παρέμβαση αυτή, είναι "ατεκμηρίωτα" και "αναπόδεικτα", καθώς και ότι "τραυματίζουν την προσωπικότητα και το ήθος του". Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ενώ το γερμανικό δίκαιο δέχεται κατά κανόνα, όταν πρόκειται για δημόσια πρόσωπα, ως θεμιτή την έκφραση υποψιών υπό τον όρο της "επαρκούς τεκμηρίωσης", στη συγκεκριμένη περίπτωση αξιολογεί την παράθεση των γεγονότων επί των οποίων βασίζεται η διατύπωση των υπαινιγμών σε βάρος του κ. Τσοχατζόπουλου, ως "ανεπαρκή βάση" και "ισχυρισμούς που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια", επιτιμώντας επιπρόσθετα το περιοδικό ότι το δημοσίευμα "στηρίχθηκε σε άλλα δημοσιεύματα ή σε ανώνυμες πηγές".

    Η απόφαση του Πρωτοδικείου του Αμβούργου με την καταδικαστική για το γερμανικό περιοδικό απόφαση αποτελεί την ολοκλήρωση της πρώτης μόνον πράξης αυτής της υπόθεσης, δεδομένου ότι αφενός μεν το συγκεκριμένο περιοδικό μπορεί μέσα σε διάστημα ενός μήνα από την ανακοίνωση της πρωτόδικης απόφασης να προσφύγει σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο, ενώ από την πλευρά του ενάγοντος εκκρεμεί δυνητικά η κατάθεση νέας αγωγής με το αίτημα της αποκατάστασής του μέσω ανασκευής του δημοσιεύματος όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος περί τύπου και της καταβολής αποζημίωσης.

    [09] ΑΘΩΟΣ Ο Μ. ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΑΛΙΩΤΗ

    Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2004 (17:22 UTC+2)

    Αθώο έκρινε τελικά το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον επιχειρηματία Μάκη Ψωμιάδη, ο οποίος προσήχθη σε δίκη με την κατηγορία της πλαστογραφίας μετά χρήσεως σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, μετά από μήνυση του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη.

    Το Φεβρουάριο του 1996 στην εφημερίδα "Το Ονομα" που εξέδιδε ο κ. Ψωμιάδης ο κ. Λαλιώτης εμφανιζόταν ως αποδέκτης χρηματικού ποσού που σχετιζόταν με την ανάθεση του έργου του αεροδρομίου των Σπάτων. Για την υπόθεση αυτή ο κ. Ψωμιάδης είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε κάθειρξη 12 ετών.

    Σήμερα, ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε ότι από τη διαδικασία δεν προέκυψαν στοιχεία που να απαιτούν την εφαρμογή του σχετικού νόμου κι έτσι η κατηγορία κατά του επιχειρηματία μετατράπηκε σε πλημμέλημα το οποίο και παραγράφηκε λόγω παρέλευσης πενταετίας.

    [10] ΕΛΑΦΡΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ

    Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2004 (19:12 UTC+2)

    Η μέση τιμή της αμόλυβδης, σύμφωνα με πανελλαδικές μετρήσεις τιμών σε 2.300 περίπου πρατήρια, διαμορφώθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2004 στα 0,824 ευρώ ανά λίτρο, σημειώνοντας αύξηση από τα 0,823 ευρώ ανά λίτρο στις 10 Σεπτεμβρίου 2004 κατά 0,12%, ενώ την ίδια περίοδο η τιμή του brent σημείωσε σημαντική άνοδο κατά 3,69%

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, από τις αρχές του 2004 η τιμή της αμόλυβδης έχει συνολικά αυξηθεί κατά 12,72%, ενώ στο ίδιο διάστημα η τιμή του brent αυξήθηκε κατά 38,55%. Επιπλέον από τις 28/5/2004, οπότε και καταγράφηκε η υψηλότερη τιμή αμόλυβδης με βάση την τιμοληψία του υπουργείου Ανάπτυξης, έχουμε μείωση κατά 2,83% παρά το γεγονός ότι η διεθνής τιμή του brent παρουσιάζει αύξηση κατά 16,36%.

    Σημειώνεται ότι στη χώρα μας, η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι η χαμηλότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπολείπεται κατά 22,58% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

    [11] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΣΕ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2004 (18:42 UTC+2)

    Δεν τίθεται ζήτημα να ανοίξει το ασφαλιστικό διαβεβαιώνει με σημερινή επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Χρήστο Πολυζωγόπουλο, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή σχετικά με το ασφαλιστικό ισχύουν απόλυτα, διαβεβαιώνει ο υπουργός και προσθέτει πως εάν η ΓΣΕΕ θέλει να θέσει συγκεκριμένα ζητήματα που να άπτονται του ασφαλιστικού, είναι δυνατό να προσδιορισθεί μια συνάντηση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

    [12] ΣΕΙΡΑ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

    Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2004 (18:41 UTC+2)

    Σειρά μέτρων για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας, ανακοίνωσαν το μεσημέρι ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Γεράσιμος Γιακουμάτος, οι Γ.Γ. Τάκης Κοντός (Απασχόλησης) και Σπύρος Βλιάμος (Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Άλλων Πόρων) και ο Διοικητής του Ο.Α.Ε.Δ. Γιώργος Βερναδάκης.

    Με την νέα δέσμη μέτρων τα Κέντρα Πρώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ) πολλαπλασιάζονται, ενισχύονται με προσωπικό υψηλής στάθμης, οργανώνονται με τα κατάλληλα συστήματα Πληροφορικής, συνδέονται με την προσφορά και τη ζήτηση στην αγορά εργασίας και αναβαθμίζονται συνολικά, για να αποτελέσουν την «αιχμή του δόρατος» στη στρατηγική τόνωσης της απασχόλησης και καταπολέμησης της ανεργίας.

    Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η θεσμοθέτηση διαύλων αμφίδρομης πληροφόρησης σε θέματα απασχόλησης, μέσω της δημιουργίας οργανωμένων «καναλιών» επικοινωνίας των πολιτών με τις δομές στήριξης των μορφών απασχόλησης, καθώς επίσης και η αναβάθμιση και η αποφασιστική ενίσχυση της υπηρεσίας των Εργασιακών Συμβούλων, καθώς και η επανεκπαίδευση και η εξειδίκευσή τους.

    Επιπλέον για να πετύχουν τα ΚΠΑ στο νέο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν αποφασίστηκε να προχωρήσει ταχύτατα η πλήρης ηλεκτρονική οργάνωση και τα ΟΠΣ του ΟΑΕΔ, η πρόσληψη 200 νέων Εργασιακών Συμβούλων, 200 στελεχών διοικητικής υποστήριξης των ΚΠΑ και 37 ειδικών στην πληροφορική (σύνολο 437 νέες προσλήψεις για τα ΚΠΑ).

    Αποφασίστηκε, επίσης, η αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας των εργασιακών συμβούλων, η κατάρτιση και εφαρμογή ενός προγράμματος επανεκπαίδευσής τους συγκροτημένο στα νέα δεδομένα, καθώς και η δρομολόγηση μιας προσπάθειας εξατομίκευσης προσέγγισης, σε εθνικό επίπεδο, όλων των καταγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ.

    Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, αναβαθμίζεται και ανασυγκροτείται ο ΟΑΕΔ, με στόχο τη μετατροπή του από ένα πολυδαίδαλο και αναποτελεσματικό διοικητικοκεντρικό μόρφωμα, σε έναν ευέλικτο, αξιόπιστο και φιλικό προς τον πολίτη, δημόσιο μηχανισμό στρατηγικής παρέμβασης στην αγορά εργασίας.

    Στο πλαίσιο αυτό, αναμορφώνονται συνολικά τα Προγράμματα Απασχόλησης και επανασχεδιάζονται προς την κατεύθυνση των Ενεργητικών Πολιτικών Απασχόλησης κι εφαρμόζεται μια δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει: κοινωνική εργασία, εφαρμογή του μέτρου «Επιμήκυνση χρόνου εξαίρεσης των επιχειρήσεων από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών» για ειδικές κατηγορίες ανέργων, ενώ προωθούνται οι σχετικές ρυθμίσεις για διεύρυνση των επιδοτήσεων του ύψους των εργοδοτικών εισφορών για όσες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν ανέργους νέους ή άνεργες μητέρες ή μακροχρόνια ανέργους.

    Επίσης, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ερήμωσης της υπαίθρου επιδιώκεται μεγαλύτερη ενίσχυση μέσω των προγραμμάτων επιχορήγησης ΝΕΕ του ΟΑΕΔ σε ανέργους μεγάλων αστικών κέντρων που θα «επιστρέψουν στην επαρχία» για την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ σχεδιάζεται και η παροχή περαιτέρω ενισχύσεων σε επιχειρήσεις που δημιουργούν υποκαταστήματα στην επαρχία και προσλαμβάνουν ντόπιους ανέργους.

    Ενεργοποιούνται ακόμη "με τον πλέον συστηματικό τρόπο" τα σχετικά μέτρα των Επιχειρηματικών Προγραμμάτων του Γ΄ Κ.Π.Σ., που απευθύνονται σε 56.450 ανέργους.

    [13] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΦΩΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

    Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2004 (17:53 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι εάν δεν βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα, ώστε να επανακτηθούν οι αγορές του παρελθόντος, τότε δεν θα αυξηθούν οι ελληνικές εξαγωγές, διατύπωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστος Φώλιας, κατά τη διάρκεια της σημερινής ομιλίας του στην τρίτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης (ΕΣΑΑ).   

    Όπως επισήμανε ο κ. Φώλιας, ανταγωνιστικότητα είναι το σύνολο πολλών παραμέτρων, τονίζοντας δε ότι "αυτά που πρέπει να γίνουν είναι πολλά, έτσι ώστε όλα να συνεισφέρουν σε μία βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και των επιχειρήσεων".

    Ανέφερε ενδεικτικά ότι η απλούστευση της φορολογικής διαδικασίας, του φορολογικού νομικού πλαισίου, αλλά και η μείωση της φορολόγησης στα κέρδη των επιχειρήσεων, είναι μέτρα που κινούνται προς την κατεύθυνση βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας.

    Χρήσιμο εργαλείο χαρακτήρισε ο κ. Φώλιας και τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας, επισημαίνοντας ότι "πραγματικά κινείται προς την κατεύθυνση της αύξησης των επενδύσεων, προς την ανάπτυξη, προς την ανάπτυξη με βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα".

    Καταλήγοντας ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι όσο υπάρχει ανάπτυξη και βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα, θα υπάρχουν νέες επενδύσεις και νέες θέσεις δουλειάς, που θα κάνουν την Ελλάδα πιο ελκυστική για ξένες άμεσες επενδύσεις.

    [14] ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠ.ΑΝ. Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ Π. ΚΑΠΡΟΥ

    Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2004 (17:08 UTC+2)

    Αποδεκτή έγινε σήμερα από τον υπουργό Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα, η παραίτηση που υπέβαλε ο καθηγητής Παντελής Κάπρος από τη θέση του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

    Ο κ. Κάπρος, με επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης στις 14 Σεπτεμβρίου του 2004, υπέβαλε την παραίτησή του, επικαλούμενος τα ιδιαίτερα πιεστικά διδακτικά και ερευνητικά καθήκοντά του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αλλά και τις πρόσφατες σημαντικές δεσμεύσεις του Εργαστηρίου του σε ερευνητικά έργα στον τομέα της ενεργειακής-οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, με επιστολή του προς τον κ. Κάπρο, τον ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες που πρόσφερε μέχρι σήμερα, ως ο πρώτος, από τη σύστασή της, πρόεδρος της ΡΑΕ. Επισήμανε, παράλληλα, ότι πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι η περαιτέρω ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ώστε ως ανεξάρτητη αρχή, να διαδραματίζει, στο μέλλον, ακόμη ισχυρότερο ρόλο στα ενεργειακά ζητήματα της χώρας.

    Οπως αναφέρεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση, η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης ειδικότερα, εντείνουν ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες για την ενεργειακή επάρκεια και αυτάρκεια της χώρας, τη διασφάλιση χαμηλών τιμών για τους καταναλωτές και την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων στον ηλεκτρισμό, το φυσικό αέριο και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

    [15] ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Αγκυρα, 20 Σεπτεμβρίου 2004 (20:35 UTC+2)

    Δύο Τούρκοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι εργάζονται για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Ihlas, και δύο ακόμη Τούρκοι, μέλη της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου, τραυματίστηκαν, σήμερα, στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών στο βόρειο Ιράκ σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής πρεσβείας στη Βαγδάτη. Τα τραύματα του ενός από τους τέσσερις τραυματίες κρίνονται σοβαρά.

    Πολλοί Τούρκοι έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν τραυματιστεί τους τελευταίους μήνες στο Ιράκ, ενώ μόλις πριν από δέκα ημέρες, δέκα εργαζόμενοι τουρκικής εταιρείας απήχθησαν στην περιοχή.

    [16] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

    Αγκυρα, 20 Σεπτεμβρίου 2004 (20:00 UTC+2)

    Σε μια σειρά παραγόντων που φέρονται να διαδραμάτισαν συγκεκριμένο ρόλο στην πρόσφατη κίνηση της κυβέρνησης να αποσύρει το νομοσχέδιο που αφορά στον Ποινικό Κώδικα αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της Hurriyet.

    Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα της Hurriyet αναφέρει:

    · Ο Πρωθυπουργός

    Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν έχει άποψη στο θέμα της μοιχείας, την οποία υποστηρίζει σθεναρά.

    Σημειωτέον ότι τις μέρες που άρχισε η διαμάχη για το θέμα της μοιχείας, είχε τονίσει ότι το βήμα αυτό αποσκοπεί στην περιφρούρηση της τιμής του ατόμου και είχε υπογραμμίσει: «Επί του προκειμένου, σημειώνεται ένα βήμα για την εξάλειψη της συζυγικής απάτης. Επιβάλλεται όπως διατηρούμε ισχυρό το θεσμό της οικογένειας».

    Στα πλαίσια αυτά, ο Πρωθυπουργός πιστεύει ολόψυχα στην ποινικοποίηση της μοιχείας και δεν μπορεί να αποδεχθεί εσώψυχα κάποια ρύθμιση με την οποία επιδεικνύεται ανοχή στη μοιχεία.

    Πράγματι, ενώ κατά τη μετάβασή του στο Τατζικιστάν, είχε εγκρίνει τη συμφωνία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γκιουλ με το CHP, παρ' όλα αυτά εσώψυχα δεν το αποδέχθηκε αυτό και μετά από παλινδρομήσεις, μετέβαλε την απόφαση όταν επέστρεψε στην Τουρκία.

    · Οι συντηρητικοί

    Οι 'συντηρητικές' ομάδες που θεωρούνται προέκταση της παράδοσης της 'Εθνικής Άποψης / Milli Gorus', εντός του AKP υποστήριξαν με σθένος την ποινικοποίηση της μοιχείας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ρήξης εντός των κόλπων του κόμματος, παρόμοιας με τα διαδραματισθέντα κατά την κρίση της εκχώρησης άδειας διέλευσης στους Αμερικανούς στις 1 Μαρτίου 2003.

    Επίσης και από τις αντιδράσεις που έφθασαν από τις τοπικές οργανώσεις του κόμματος στα κεντρικά γραφεία, έγινε αντιληπτό ότι επικρατεί μεγάλη αναταραχή στην κομματική βάση σχετικά με το θέμα.

    Διαπιστώθηκε από τις σφυγμομετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με το θέμα, ότι το 80% της κομματικής βάσης υπεραμύνεται της μη επίδειξης ανοχής στη μοιχεία.

    · Τα θρησκευτικά τάγματα

    Ακόμη, σημαντικό μέρος των θρησκευτικών ταγμάτων και των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Τουρκία, άσκησαν αρκετά ισχυρή πίεση επί του AKP στο θέμα της μοιχείας.

    · Ο 'θρησκόληπτος' Τύπος

    Παράλληλα, ο ισλαμιστικός Τύπος με πρώτη την εφημερίδα Yeni Safak και τις εφημερίδες Milli Gazete και Vakit καθώς και τα ΜΜΕ, με δημοσιεύματα, άρθρα γνώμης και προγράμματα, διεξήγαγαν μια αποτελεσματική εκστρατεία. Με τίτλους όπως ²Η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει σε γάμος ομοφυλοφίλων², ²Αποχαλινώθηκαν οι μοιχοί οι οποίοι επιζητούν να είναι ασύδοτοι όπως τα ζώα², ²Το νομοσχέδιο θα προλειάνει το έδαφος για τη μοιχεία, η οποία θα κοινωνικοποιηθεί² και ²Λόγω της μοιχείας σταμάτησε η αύξηση του πληθυσμού στην Ευρώπη² και σχόλια που ευθυγραμμίζονταν μ' αυτά, ο εν λόγω Τύπος άσκησε μεγάλη πίεση επί των συντηρητικών της Κυβέρνησης και της κομματικής βάσης του AKP.

    Αλλά και θεολόγοι ισλαμιστές, ακαδημαϊκοί δάσκαλοι συνέπηξαν και αυτοί ομάδα η οποία άσκησε πίεση επί της Κυβέρνησης.

    · Ο Ερμπακάν

    Το ²Κόμμα της Ευτυχίας² (SP), το οποίο κινείται βάσει των οδηγιών του Ερμπακάν, αξιοποίησε τη διαμάχη για τη μοιχεία, θεωρώντας την ως μια σημαντική στρατηγική ευκαιρία για να καταφερθεί πλήγμα κατά του AKP, καθιστώντας αντικείμενο εκμετάλλευσης την αναταραχή στη βάση του. Οι τοπικές οργανώσεις του SP πραγματοποίησαν μια ανελέητη εκστρατεία κατά του AKP, στην Ανατολία, στο θέμα της μοιχείας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πλήρους σύγχυσης στη συντηρητική βάση του εν λόγω κόμματος.

    · Οι σύζυγοι

    Τέλος, στην επιμονή του AKP για την ποινικοποίηση της μοιχείας διαδραμάτισαν ρόλο και οι 'έσωθεν' πιέσεις. Η ασφυκτική πίεση που άσκησαν ορισμένοι σύζυγοι Υπουργών και βουλευτών στους συζύγους τους πράγμα το οποίο ομολογήθηκε από τους τελευταίους είχε αντανάκλαση και στα παρασκήνια, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των άρθρων του Π.Κ. στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

    [17] Ο ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ

    Βουκουρέστι, 20 Σεπτεμβρίου 2004 (19:16 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου με σημερινή ανακοίνωση του διέψευσε τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ ότι δέχθηκε επίθεση από διαδηλωτή κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στον Καναδά.

    Οι ρουμανικές εφημερίδες γράφουν ότι κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της «Πλατείας της Ρουμανίας» στο Μόντρεαλ, ένας ρουμάνος ομογενής χτύπησε τον Ιλιέσκου με ένα χάρτινο αντικείμενο ενώ ορισμένοι εκ των παριστάμενων άρχισαν να διαμαρτύρονται και να φωνάζουν συνθήματα εναντίον του Προέδρου, κάτι που ανάγκασε τον κ. Ιλιέσκου να φύγει προτού εκφωνήσει την προγραμματισμένη ομιλία του. Οι ρουμάνοι ομογενείς είχαν δημοσιοποιήσει την αντίθεσή τους στην παρουσία του Ιλιέκσου κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ωστόσο εκείνος αποφάσισε να παραστεί.

    Στην ανακοίνωση του προεδρικού γραφείου του Ιλιέσκου αναφέρεται ότι σημειώθηκαν επεισόδια κατά την επίσκεψη του στο Μόντρεαλ από απογοητευμένους Ρουμάνους ομογενείς αλλά τονίζεται ότι κανείς δεν επιτέθηκε κατά του προέδρου. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι οι πληροφορίες για την επίθεση κατά Ιλιέσκου από διαδηλωτή αποτελούν «αποκύημα της φαντασίας ορισμένων που ήλπιζαν να συμβεί κάτι τέτοιο».

    Ιωάννα Ράντου

    [18] ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΙΛΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Βουκουρέστι, 20 Σεπτεμβρίου 2004 (18:42 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Βουκουρέστι Τζόναθαν Σιλι δήλωσε σήμερα ότι στην έκθεση της Κομισιόν στις 6 Οκτωβρίου δεν θα αναφέρεται ότι η Ρουμανία πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε η οικονομία της να λειτουργεί σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ο κ. Σιλι επισήμανε ότι ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι η Ρουμανία δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τον σκληρό ανταγωνισμό των ευρωπαϊκών οικονομικών αγορών.

    Σημειώνεται ότι η Ρουμανία επιθυμεί να ολοκληρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ στο τέλος του 2004 για να επιτύχει την ένταξή της το 2007.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΡΕΝΟ ΘΑ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

    Βουκουρέστι, 20 Σεπτεμβρίου 2004 (18:29 UTC+2)

    Η γαλλική εταιρία παραγωγής αυτοκινήτων Ρενό ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εισαγάγει στις δυτικές αγορές ένα νέο μοντέλο επιβατικού αυτοκινήτου, το οποίο θα παράγεται στη Ρουμανία.

    Συγκεκριμένα ο γαλλικός όμιλος ανέφερε ότι πρόκειται για το μοντέλο Ντάτσια Λόγκαν, το οποίο κυκλοφορεί στη Ρουμανία από τον Σεπτέμβριο και παράγεται σε εργοστάσιο στο Πιτεστι (120 χλμ από το Βουκουρέστι). Το αυτοκίνητο θα πωλείται σε χώρες της Δύσης και η εταιρία αναμένει σημαντικά κέρδη από τις πωλήσεις του στην Ευρώπη.

    Ιωάννα Ράντου

    [20] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΝΤΖΑ

    Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2004 (20:58 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής έδωσε συγχαρητήρια την Παρασκευή Καντζά για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου των Παραολυμπιακών Αγώνων στα 100 μέτρα (κατηγορία Τ11).

    «Η Παρασκευή Καντζά ανέβηκε στο βάθρο των Παραολυμπιακών Αγώνων, χαρίζοντας στην Ελλάδα μια σπουδαία διάκριση. Στην Ολυμπιονίκη μας εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    [21] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΑΝΘΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

    Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2004 (20:55 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής έδωσε συγχαρητήρια στην Ανθή Καραγιάννη για την κατάκτηση το αργυρού μεταλλίου των Παραολυμπιακών Αγώνων στα 100 μέτρα (κατηγορία Τ13).

    «Η Ανθή Καραγιάννη με τον σπουδαίο σημερινό αγώνα της, κέρδισε μια μεγάλη προσωπική νίκη, κατέκτησε τον θαυμασμό και την αγάπη όλων μας. Στην Ολυμπιονίκη μας εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    [22] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΘΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

    Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2004 (20:41 UTC+2)

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στην αργυρή Παραολυμπιονίκη Ανθή Καραγιάννη απέστειλε η πρόεδρος της Βουλής, Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα.

    «Τρέξατε με πείσμα και θέληση επιτυγχάνοντας τον υψηλό σας στόχο, την πολυπόθητη θέση στο βάθρο των νικητών. Έχετε τα θερμά συγχαρητήρια και τον θαυμασμό όλων μας», αναφέρει χαρακτηριστικά στο τηλεγράφημά της η πρόεδρος της Βουλής.

    [23] ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 20 Σεπτεμβρίου 2004 (19:34 UTC+2)

    Ποινή φυλάκισης δώδεκα μηνών στον καθένα, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στους πέντε νεαρούς οι οποίοι συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη στο γήπεδο της Τούμπας με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε επεισόδια στη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των ομάδων ΠΑΟΚ- Αλκμάρ.

    Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο οι 5 νεαροί (ένας ομογενής από τη Γεωργία και οι υπόλοιποι κάτοικοι Θεσσαλονίκης και Κατερίνης) αποκόλλησαν από κερκίδα πλαστικά καθίσματα και τα έριχναν προς την φωτιά που είχε προκληθεί από άλλους οπαδούς στη θύρα 4, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την αναζωπύρωσή της.

    Επίσης, φέρονται ότι μερικά από τα καθίσματα που ξήλωσαν τα εκτόξευσαν και μέσα στο γήπεδο κατά αστυνομικών και πυροσβεστών.

    Εκτός από την καταδίκη με την ίδια δικαστική απόφαση τους απαγορεύτηκε να παρακολουθήσουν, επί οκτώ μήνες, ποδοσφαιρικούς αγώνες του ΠΑΟΚ.

    [24] Η ΕΛΛΑΔΑ ΗΤΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ ΜΕ 13-5 ΣΤΟ ΓΚΟΛΜΠΟΛ

    Θεσσαλονίκη, 20 Σεπτεμβρίου 2004 (18:32 UTC+2)

    Την ήττα από τον Καναδά με 13-5 γνώρισε η ελληνική εθνική ομάδα γκόλμπολ των ανδρών στην πρεμιέρα της στο Παραολυμπιακό τουρνουά. Το σκορ στην ανάπαυλα ήταν 5-3 υπέρ του Καναδά.

    Για τον Καναδά οι Μάριο Κάρον (4), Ρόμπ Κρίστι (5), Ντιν Κόζακ (3), Χακ, ενώ για την Ελλάδα οι Χατζηδαφνής (2), Μιχαλόπουλος, Χασιώτης (2)

    ΚΑΝΑΔΑΣ (Ντάνι Σνόου): Τζεφ Κρίστι, Μάριο Κάρον, Ρομπ Κρίστι (6.35 πριν την λήξη του αγώνα την θέση του Κάρον πήρε ο Ντιν Κόζακ και 3.25 ο Μπρούνο Χακ αντικατέστησε τον Ρομπ Κρίστι)

    ΕΛΛΑΔΑ (Αντώνης Ανάστος): Νικόλαος Αργυρός, Σωτήρης Μιχαλόπουλος, Νικόλαος Χατζηδαφνής (Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου οι Αναστάσιος Τρικαλίτης και Αθανάσιος Χασιώτης αντικατέστησαν τους Μιχαλόπουλο και Χατζηδαφνή. 4.56 πριν το τέλος την θέση του Αργυρού πήρε ο Αντώνης Διαμαντόπουλος).

    [25] ΔΥΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

    Τελ Αβιβ, 20 Σεπτεμβρίου 2004 (20:53 UTC+2)

    Τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες έχουν τραυματισθεί από έκρηξη στο νότιο τμήμα της Πόλης της Γάζας, η οποία σύμφωνα με δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων οφείλεται σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές οκτώ άνθρωποι έχουν τραυματισθεί, μετέδωσε το ΒΒC.

    Στόχος της επίθεσης ήταν ένα μικρό φορτηγάκι με επίσημες πινακίδες της Παλαιστινιακής Αρχής, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

    Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σχολιάσει το επεισόδιο.

    Την Κυριακή οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν με πύραυλο κατά οχήματος στο οποίο επέβαινε ηγετικό στέλεχος της ισλαμικής οργάνωσης, Χαμάς.

    [26] ΤΟ NBS ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ "ΛΑΘΟΣ" ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ

    Ουάσιγκτον, 20 Σεπτεμβρίου 2004 (20:51 UTC+2)

    Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS παραδέχτηκε σήμερα με ανακοίνωσή του ότι ήταν "λάθος" του που παρουσίασε στοιχεία σχετικά με την στρατιωτική θητεία του προέδρου Τζορτζ Μπους.

    "Με δεδομένα όσα γνωρίζουμε, το NBS δεν μπορεί να αποδείξει ότι αυτά τα στοιχεία είναι αυθεντικά, πράγμα που δεν είναι αποδεκτό με βάση τους δημοσιογραφικούς κανόνες, οι οποίοι προβλέπουν ότι μόνο στοιχεία αποδεδειγμένα μπορεί να μεταδίδονται και να γράφονται. Δεν θα έπρεπε να τα χρησιμοποιήσουμε, και ήταν λάθος μας για το οποίο λυπούμεθα βαθύτατα", δήλωσε ο πρόεδρος του καναλιού, Αντριου Χέϊγουορντ.

    Στην εκπομπή του CBS με τίτλο "60 λεπτά" στις 8 Σεπτεμβρίου μεταδόθηκαν στοιχεία με βάση τα οποία κατηγορείται ο Μπους ότι έτυχε ιδιαίτερης μεταχείρισης και τοποθετήθηκε στην εθνική φρουρά του Τέξας στη δεκαετία του 70 και με εύσχημο τρόπο κατάφερε να μην πάει στον πόλεμο του Βιετνάμ. Οι απόψεις βασίστηκαν σε μια έκθεση ενός στρατιωτικού, που δε βρίσκεται τώρα στη ζωή, και ο οποίος ήταν την εποχή εκείνη επικεφαλής ίλης της εθνικής φρουράς του Τέξας.

    [27] ΟΗΕ: 250 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΤΖΙΝ ΣΤΗΝ ΑΪΤΗ

    Λονδίνο, 20 Σεπτεμβρίου 2004 (20:18 UTC+2)

    Τουλάχιστον 250 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες και στις κατολισθήσεις στην Αϊτή που προκλήθηκαν από την τροπική καταιγίδα Τζιν που έπληξε το βόρειο τμήμα της Αιτής το Σαββατοκύριακο, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ. "Εχουμε μετρήσει 250 πτώματα στο νοσοκομειακό νεκροτομείο της Γκονάιβ", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Τουσέν Κόνγκ Ντούντου.

    [28] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

    Τελ Αβιβ, 20 Σεπτεμβρίου 2004 (20:04 UTC+2)

    Αυτόπτες μάρτυρες στην πόλη της Γάζας ανέφεραν ότι τις απογευματινές ώρες σήμερα σημειώθηκε έκρηξη ενός αυτοκίνητου από την οποία σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας άνθρωπος. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες την ώρα της έκρηξης πετούσαν στην περιοχή ισραηλινά πολεμικά ελικόπερα, μετέδωσε το Ρόυτερ.

    Μέχρι στιγμής οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν σχολιάσει.

    Υπενθυμίζεται ότι στέλεχος της Χαμάς έχασε χθες τη ζωή του από αεροπορική ισραηλινή επιδρομή στην περιοχή της Γάζας.

    [29] ΕΛΕΥΘΕΡΑ 18 ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 20 Σεπτεμβρίου 2004 (19:43 UTC+2)

    Οι 18 στρατιώτες της ιρακινής Εθνικής Φρουράς που κρατούνταν όμηροι από την Κυριακή από ένοπλη οργάνωση, αφέθηκαν σήμερα ελεύθεροι, όπως ανακοινώθηκε από μέλος του γραφείου του ριζοσπάστη σιίτη κληρικού Μοκτάντα Σάντρ στη Βαγδάτη.

    "Όλα τα μέλη της εθνικής Φρουράς απελευθερώθηκαν μετά από αίτημα του Σαγιεντ Μοκτάντα Σαντρ" δήλωσε ο Ναίμ Κααμπί, μέλος του γραφείου του σιίτη ηγέτη.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέλη της εθνικής Φρουράς απελευθερώθηκαν σήμερα το απόγευμα στο Σαντρ Σίτι μια μεγάλη σιιτική συνοικία στο βορειοανατολικό τμήμα της ιρακινής πρωτεύουσας.

    Η οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη της απαγωγής τους ονομάζεται "Ταξιαρχίες του Μοχάμαντ Μπεν Αμπντάλα" και δήλωσε ότι τους απήγαγε γιατί απειλείται η ζωή του συλληφθέντος εδώ και ημέρες ηγετικού στελέχους των σιιτών, του Χάσεμ αλ-Αράγι .

    [30] ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ "ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ"

    Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2004 (13:13 UTC+2)

    Την Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν, στο Εθνογραφικό Μουσείο Συμφερούπολης, τα εγκαίνια της έκθεσης ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου «Έλληνες της Κριμαίας: από τον 18ο στις αρχές του 21ου αιώνα».

    Την έκθεση, που περιλαμβάνει φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (παράρτημα Οδυσσού) σε συνεργασία με το Εθνογραφικό Μουσείο της Κριμαίας.

    Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκεται η θρακιώτικη κοινότητα των Ελλήνων της περιοχής Καρατσόλ η οποία παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ειδικότερα η έκθεση συγκεντρώνει και καταγράφει ιστορικά και λαογραφικά τεκμήρια που αφορούν στην ιστορική πορεία, τον παραδοσιακό κοινωνικό και υλικό βίο, την προφορική παράδοση και τα μνημεία του λόγου, την εθιμική λατρεία, τη λαϊκή φιλοσοφία και ηθική των ελληνικών κοινοτήτων της Κριμαίας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 20 September 2004 - 18:13:45 UTC