Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-09-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΠΟΤΕ ΚΙ ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ
  • [02] ΛΑΜΨΗ ΧΡΥΣΟΥ ΑΠΟ ΤΑΪΓΑΝΙΔΗ
  • [03] ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ
  • [04] ΜΕ ΤΟΝ Α. ΓΚΙΟΥΛ ΤΟΥ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ Ν. ΥΟΡΚΗ Ο Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ
  • [05] ΣΤΟ ΦΩΣ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [07] ΒΟΛΕΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΕ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ
  • [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ ΣΤΗ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΤΕΦΑΝΟΥ Π. ΤΑΜΒΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ
  • [10] ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ- ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
  • [11] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΕΝΤΕΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  • [12] ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΣΕ
  • [13] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΗΣ EURIBOR ACI ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΕΤΕ
  • [14] Ο Δ.ΣΙΟΥΦΑΣ ΚΗΡΥΣΣΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΣΑΑ
  • [15] ΜΕΧΡΙ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ
  • [16] ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ: ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΟΜΗΡΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ
  • [17] ΠΓΔΜ: ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΟΣΤΟΦ
  • [18] ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ Ο Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • [19] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΚΙΟΥΛ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [20] ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [21] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΕ ΤΑΪΓΑΝΙΔΗ ΚΑΙ
  • [22] ΒΟΛΕΪ: ΣΕΡΒΙΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
  • [23] ΣΤΙΒΟΣ: ΧΡΥΣΟ ΣΤΑ 10.000μ Ο ΓΟΥΑΝΙΟΪΚΕ
  • [24] ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΣΤΗΝ ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ Ο ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗΣ
  • [25] ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [26] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΣΡΕΝΤΕΡ ΣΕ ΣΑΞΟΝΙΑ ΚΑΙ ΒΡΑΔΕΜΒΟΥΡΓΟ
  • [27] Η Ε.Ε. ΖΗΤΗΣΕ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [28] ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΗ ΣΑΞΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΓΔΕΜΒΟΥΡΓΟ
  • [29] ΙΡΑΚ: ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ 4 ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΚΑΙ 2 ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ, ΕΝΩ ΑΠΗΧΘΗΚΑΝ
  • [30] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΗΣ ΚΑΣΟΥ

  • [01] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΠΟΤΕ ΚΙ ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2004 (16:32 UTC+2)

    Του Νίκου Ρούμπου

    Αισιόδοξος ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, δήλωσε ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην 69η ΔΕΘ.

    ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ

    Σε ερώτηση αν σκοπεύει το ΠΑΣΟΚ να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, με αφορμή το θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, απάντησε ότι η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι μια ευκαιριακή διαδικασία και το ΠΑΣΟΚ δεν την αντιμετωπίζει με τη λογική των τακτικισμών. Οι εκλογές έκριναν ποιο κόμμα είναι στην κυβέρνηση και ποιο στην αντιπολίτευση την τετραετία που διανύουμε και το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει συναινετική λύση στο θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, όπως στην περίπτωση του Κωστή Στεφανόπουλου. Το κριτήριο για το πρόσωπο που θα επιλεγεί είναι να διασφαλίζει την ευρύτερη συναίνεση και να έχει τα εχέγγυα να παίξει αυτόν τον ρόλο.

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Διευκρίνισε πως μπορεί το ΠΑΣΟΚ να επιθυμεί τη συναινετική λύση, αλλά η συναίνεση του δεν είναι δεδομένη, αλλά θα είναι προϊόν διαδικασιών. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα περιμένει την κυβέρνηση να κάνει την πρόταση της.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι ερώτημα αν θα μπορέσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. να ολοκληρώσει την τετραετία και το ΠΑΣΟΚ θα κάνει υπεύθυνη αντιπολίτευση, ούτε σκληρή, ούτε ήπια.

    ΜΑΧΙΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ

    Σε ερώτηση για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη απάντησε ότι είναι μάχιμος πολιτικός, έχει μεγάλη εμπειρία η οποία αξιοποιείται και τους συνέδει φιλία και συνεργασία χρόνων που θα συνεχιστούν. Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ διαθέτει πολλά ικανά και έμπειρα στελέχη.

    ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταφεύγει στην σκανδαλολογία κάθε φορά που δημιουργείται κάποιο ζήτημα, όπως αυτό με τη συντριβή του μοιραίου "Σινούκ".

    Ο πρωθυπουργός ανέλαβε ο ίδιος την πολιτική ευθύνη, αφού δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, και δεν θεώρησε σοβαρό το γεγονός ώστε να διακόψει μια σύσκεψη ρουτίνας, με τους εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης, όταν πληροφορήθηκε την απώλεια του ελικοπτέρου. "Ας τον κρίνει ο ελληνικός λαός", είπε για τον Κώστα Καραμανλή. Η υπόθεση με το ελικόπτερο ήταν μια ακτινογραφία για τη λειτουργία της κυβέρνησης. Ετσι έχουμε καλύτερα την εικόνα πως δεν λειτουργεί η κυβέρνηση με ευθύνη του πρωθυπουργού. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος υπέσκαψε το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων με τα όσα είπε τις προηγούμενες μέρες.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται καμιά έρευνα για τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων και με τη φράση "να τελειώνουμε" ζήτησε να σταματήσει η απαράδεκτη σκανδαλολογία από την πλευρά της κυβέρνησης.

    ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής σημείωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τον "τουρισμό" που εγκαινίασε στις συνομιλίες της Λουκέρνης, για το Κυπριακό. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έκανε στροφή στο θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, διότι αποσύνδεσε το ζήτημα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την εξυπηρέτηση συμφερόντων της χώρας, όπως είναι η επίλυση του Κυπριακού. Η κυβέρνηση έχει ευθύνες για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το Κυπριακό και γι αυτό το λόγο το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει να γίνει συζήτηση στη Βουλή ώστε να παρουσιάσει η κυβέρνηση τη θέση της.

    Επιτέθηκε στην κυβέρνηση και για τις επιλογές της στον τομέα της οικονομίας. Υπονόμευσε το κύρος της χώρας και υπάρχει ο κίνδυνος να αφαιρεθούν χρήματα από το Γ΄ΚΠΣ που προορίζονται για την Ελλάδα, είπε.

    ΔΕΝ ΜΕΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν θα μετατεθεί για τον Μάρτιο (έχει οριστεί τον Ιανουάριο) και σε λίγες μέρες θα γίνει έκκληση προς όλους τους πολίτες για συμμετοχή στον προσυνεδριακό διάλογο.

    Ο ίδιος θέλει το ΠΑΣΟΚ ένα κόμμα σοσιαλιστικό κοντά στον άνθρωπο, ανοιχτό σε νέες ιδέες, ευρωπαϊκό. Θεωρεί τον εαυτό του μέλος του ΠΑΣΟΚ, του Κέντρου, της Αριστεράς, προοοδευτικό και δημοκρατικό άνθρωπο.

    Τάχθηκε υπέρ του να υπάρχει θητεία για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι για τα οργανωτικά ζητήματα τώρα γίνεται ο διάλογος και θα ληφθούν αποφάσεις. Οίδιος, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχει αυξημένες ευθύνες σήμερα, αλλά αυτή είναι μια μεταβατική φάση, καθώς ο στόχος είναι η μετάβαση σε ένα αποκεντρωμένο συμμετοχικό κόμμα. Ο τρόπος εκλογής του ιδίου άνοιξε μια νέα φάση και τέτοιες διαδικασίες, με τη συμμετοχή και των πολιτών, θα ακολουθηθούν και σε άλλα ζητήματα. Το "τρένο" του ΠΑΣΟΚ έχει σαφή προορισμό την ανασυγκρότηση και την ανανέωση και ο κ. Παπανδρέου δεν βλέπει ότι πρέπει κάποια από τα στελέχη του να κατέβουν από το "τρένο".

    [02] ΛΑΜΨΗ ΧΡΥΣΟΥ ΑΠΟ ΤΑΪΓΑΝΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2004 (20:01 UTC+2)

    Το χρυσό κατέκτησε ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης στα 100μ. πεταλούδα ανδρών της κατηγορίας S13 στο παραολυμπιακό τουρνουά κολύμβησης. Ο Ελληνας αθλητής σημείωσε επίδοση 1:01.50 στον πρώτο τελικό της πρεμιέρας, που διεξήχθη στο Κλειστό κολυμβητήριο του Ολυμπιακού Κέντρου Υγρού Στίβου. Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε ο Νοτιοαφρικανός Σκορ Φίλντ με 1:01.75 και το χάλκινο ο Ρώσος Αντρέι Στρόκιν με 1:02.82.

    [03] ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ Α/ΓΕΕΘΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΣΙΝΟΥΚ

    Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2004 (15:24 UTC+2)

    Καθυστέρηση στη διαδικασία ενεργοποίησης του μηχανισμού έρευνας και διάσωσης κατά 100 λεπτά, αλλά και επιπλέον καθυστέρηση 55 λεπτών στην ενημέρωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας διαπιστώνει το πρώτο επίσημο πόρισμα που κατατέθηκε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στον αρμόδιο υπουργό Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο και δημοσιεύει «Το Βήμα της Κυριακής».

    Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του κυριακάτικου Βήματος, από το απόρρητο ενημερωτικό σημείωμα, το οποίο κατέθεσε στον υπουργό ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Γ. Αντωνακόπουλος και υπογράφει ο B΄ υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Δ. Γούσης, προκύπτει, σύμφωνα με το απόρρητο πόρισμα του ΓΕΕΘΑ, καθυστέρηση κήρυξης «Κατάστασης Αβεβαιότητας» από το Κέντρο Ελέγχου Πτήσεων Αθηνών (ΚΕΠΑΘ) κατά χρόνο που κυμαίνεται από 20 λεπτά έως και 50 λεπτά, ενώ περίπου 50 λεπτά αναλώθηκαν σε προσπάθειες απόκτησης εκ νέου επαφής με το ελικόπτερο, από την ώρα κήρυξης «Κατάστασης Αβεβαιότητας» έως την ώρα κήρυξης «Φάσης Κινδύνου».

    Όπως, εξάλλου, αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ, με την κήρυξη «Φάσης Κινδύνου» το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας ενημέρωσε τον αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας και τους άλλους επικεφαλής και εισηγήθηκε την απογείωση του C-47, αλλά παρατηρήθηκε καθυστέρηση ενημέρωσης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όσον αφορά την τύχη του ελικοπτέρου.

    Παρατηρήθηκε επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, καθυστέρηση ενημέρωσης τόσο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ όσο και της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας από τις 13.15 ως και τις 14.07 που ενημερώθηκε το ΕΘΚΕΠΙΧ και τις 14.18 που ενημερώθηκε ο υπουργός Αμυνας.

    Από τη διερεύνηση, γράφει «Το Βήμα της Κυριακής», διαπιστώθηκε ότι δεν εντοπίστηκε θεσμικό κείμενο το οποίο να προβλέπει ειδικές διαδικασίες παρακολούθησης πτήσεων VIP, αλλά και ότι δεν έχει γίνει κοινή συνείδηση η ανάγκη άμεσης ενημέρωσης του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ, το οποίο είναι ο συνδετικός κρίκος των Ενόπλων Δυνάμεων με την πολιτική ηγεσία σε οποιαδήποτε κρίση.

    Στο πόρισμα επιρρίπτονται ευθύνες (έμμεσα τουλάχιστον) και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, δεδομένου ότι το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης θα έπρεπε να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες έρευνας και διάσωσης 15 λεπτά από τον υπολογιζόμενο χρόνο προσγείωσης.

    Στο σημερινό φύλλο του «Βήματος» δημοσιεύεται, επίσης, το χρονικό των εξελίξεων, όπως το κατέθεσε στον υπουργό Εθνικής Αμυνας το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικού Ελέγχου, συνοψίζοντας όλες τις απόρρητες αναφορές και των τριών όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Από το χρονοδιάγραμμα αυτό προκύπτει ότι η πρώτη ειδοποίηση από τις Καρυές για τη μη προσγείωση του ελικοπτέρου έγινε στις 12.15, με αποτέλεσμα από τις 12.30 να αρχίσει η αναζήτησή του. Ολες οι ενέργειες όμως «πάγωσαν» από τις 12.37 και για 35 λεπτά όταν αξιωματικός του Κέντρου Ελικοπτέρων βεβαίωσε ότι είχε επικοινωνία με τον κυβερνήτη του ελικοπτέρου.

    Από το ίδιο χρονοδιάγραμμα προκύπτει επίσης ότι ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας που εδρεύει στη Λάρισα ενημερώθηκε για την απώλεια του ελικοπτέρου από τις 13.15, αλλά παρ' όλα αυτά ο υπουργός ενημερώθηκε μία ώρα αργότερα.

    Αναλυτικά το επίσημο χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων έχει ως εξής:

    09.35 Απογείωση του ελικοπτέρου από το ελικοδρόμιο της ΑΣΔΕΝ στον Καρέα.

    10.54 Τελευταία επαφή του ραντάρ με το ελικόπτερο (E/Π) και ενώ βρισκόταν 8 μίλια νοτιοδυτικά του Αγίου Ορους.

    10.56 Απώλεια ίχνους ελικοπτέρου από ραντάρ 1ου ΚΕΠ (Χορτιάτη).

    11.05 Αναμενόμενη ώρα προσγείωσης σύμφωνα με το σχέδιο πτήσεως (σύμφωνα με το ημερολόγιο του EKAE, η αναμενόμενη ώρα προσγείωσης τοποθετείται στις 11.38).

    12.15 Πρώτο τηλεφώνημα από τις Καρυές που αναζητεί το E/Π.

    12.26 Ενημέρωση του ΚΣΕΔ από ΚΕΠΑΑΘ για την υπάρχουσα κατάσταση. Συναγερμός κινδύνου 30 λεπτών, καθώς η αναμενόμενη προσγείωση του E/Π στις Καρυές ήταν 11.38.

    12.30 Ενημερωθήκαμε από 1ο ΚΕΠ (Σγο Τεκέλογλου) για το ελικόπτερο ότι θα έπρεπε να είχε προσγειωθεί μία ώρα πριν (11.38).

    12.33 Το 2ο Κέντρο Ελικοπτέρων (Σμίας Τζιλόπουλος) έρχεται σε επαφή με τον Πύργο Μεγάρων (Δνέας Κώτσιας) και ζητεί τα ονόματα του πληρώματος.

    Το απόρρητο πόρισμα για τη μοιραία πτήση

    12.37 Ο Δνέας Κώτσιας αναφέρει στο 2ο ΚΕΠ (Σμία Τζιλόπουλο) ότι μετά από επικοινωνία με τον Λγο Παπανικολάου ενημερώθηκε ότι υπήρξε επικοινωνία στο κινητό με τον κυβερνήτη του ελικοπτέρου και του αναφέρθηκε ότι βρίσκεται εν πτήσει με κατεύθυνση το Αγιον Ορος.

    12.37 Το Κέντρο Συντονισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΚΣΕΔ) ενημέρωσε το ΓΕΑ και εμάς για την επικρατούσα κατάσταση (Σγος Ρέμης).

    13.05 Σε τηλεφωνική επικοινωνία του EKAE (Ανθστής Σδόγγος) με τον Λγο Παπανικολάου μάς αναφέρθηκε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο και ότι προσπαθεί να έλθει σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κυβερνήτη και δεν μπορεί.

    13.10 Ενημερώθηκε το ΓΕΑ και το ΓΕΕΘΑ για το περιστατικό (Ασμχος Δεληγιάννης).

    13.15 Ενημερώθηκε η ηγεσία (αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, επιτελάρχης Τακτικής Αεροπορίας, διοικητής Εθνικού Κέντρου Αεροπορικού Ελέγχου) και δόθηκε εντολή για ΕΙΣΗΓΗΣΗ προς το ΚΣΕΔ για απογείωση (A/Γ) του αεροσκάφους C-47 από την 113 Πτέρυγα Μάχης (απογειώθηκε τελικώς στις 13.49).

    13.18 Το ΚΣΕΔ θέτει σε μέγιστη ετοιμότητα τα εναέρια μέσα διάσωσης.

    13.24Εντολή απογείωσης του C-47 της 113 ΠΜ.

    13.49 Απογείωση του C- 47.

    14.05 Απογείωση ελικοπτέρου 205 από τη Λήμνο.

    14.07 Ενημερώνεται ο συντονιστής ΕΘΚΕΠΙΧ ότι «κάτι συμβαίνει με κάποιο ελικόπτερο».

    14.08 Απογείωση ελικοπτέρου 397 από 130 ΣΜ.

    14.15 Ενημέρωση επιτελάρχη ΓΕΕΘΑ.

    14.18 Ενημέρωση B´ υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ και υπουργού ΥΕΘΑ.

    14.22 Ενημέρωση A´ υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ.

    14.43 Απογείωση Super Puma (507) από 112 ΠΜ.

    14.45 Απογείωση C-130 (751) από 112 ΠΜ.

    15.04Απογείωση ελικοπτέρου (511) από 111 ΠΜ.

    15.34 Απογείωση ελικοπτέρου BELL (627) από Γ´ Σώμα Στρατού για Αγιον Ορος (VIP) με τον υπουργό Αμυνας.

    16.23Απογείωση Super Puma (574) για Αγιον Ορος με την 31 ME.

    16.51 Προσγείωση του ελικοπτέρου 397 στην 130 ΣΜ.

    16.25 Προσγείωση ελικοπτέρου 627 με υπουργό Αμυνας στις Καρυές.

    [04] ΜΕ ΤΟΝ Α. ΓΚΙΟΥΛ ΤΟΥ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ Ν. ΥΟΡΚΗ Ο Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ

    Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2004 (12:57 UTC+2)

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και το Κυπριακό, θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχουν αύριο (στις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδος), στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης και ο ομόλογός του της γείτονος χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Ο κ. Μολυβιάτης, φθάνει σήμερα στη Νέα Υόρκη συνοδευόμενος από τους υφυπουργούς Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη και Ευριπίδη Στυλιανίδη και αναμένεται να έχει σειρά επαφών στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού, στο περιθώριο της 59ης Γενικής Συνέλευσης.

    Παράλληλα, θα λάβει μέρος σε συναντήσεις και δεξιώσεις των 25 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και με υπουργούς Εξωτερικών, όπως με τον Αμερικανό Κόλιν Πάουελ - συνάντηση η οποία θα γίνει την Πέμτπη - και το Ρώσο Σεργκέι Λαβρόφ.

    Την ερχόμενη Παρασκευή, εξάλλου, ο Πέτρος Μολυβιάτης θα απευθύνει χαιρετισμό προς τα μέλη του Οργανισμού, τα οποία παίρνουν μέρος τη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    [05] ΣΤΟ ΦΩΣ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

    Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2004 (09:54 UTC+2)

    Πολύτιμα κειμήλια του Παύλου Μελά από την ένοπλη δράση του στη Μακεδονία βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, εκατό ακριβώς χρόνια μετά τον θάνατό του. Τα προσωπικά αντικείμενα του θρυλικού Μακεδονομάχου που χρησιμοποιούσε στις μυστικές του αποστολές στη Μακεδονία βρίσκονται πλέον στην κατοχή του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

    Το ανέλπιστο δώρο, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», έστειλε από την Αθήνα η εγγονή του ρομαντικού αγωνιστή Ναταλία Ιωαννίδη στο μουσείο της Θεσσαλονίκης, ανταποκρινόμενη στο αίτημα της διεύθυνσης του Ιδρύματος για την παροχή πολύτιμου υλικού που θα βοηθήσει στην έρευνα των αγώνων του ελληνισμού για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και ειδικότερα για τη δράση του Παύλου Μελά.

    Το μπαούλο με το οποίο ο γνωστότερος αγωνιστής του Μακεδονικού Aγώνα μετέφερε τα εξαρτήματα της στολής του και ορισμένα χρηστικά αντικείμενα κατά την ανταρτική του δράση, έφθασε ξαφνικά πριν από μια εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη. Ο διευθυντής του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα κ. Βασίλης Νικόλτσιος, που παρέλαβε το «δώρο», έκπληκτος διαπίστωσε ότι το περιεχόμενό του συμπληρώνει τη στολή του Παύλου Μελά κατά τη δράση του στα βουνά της δυτικής Μακεδονίας, είτε ως Μίκης Ζέζας είτε ως Παύλος Δέδες είτε ως Καπετάν Μίκης Ζέζας, όταν επισήμως ορίστηκε ως υπεύθυνος των ανταρτικών σωμάτων στην περιοχή Καστοριάς-Μοναστηρίου.

    Δερμάτινες μπαλάσκες

    Το μπαούλο διατηρεί ακόμη τυπωμένο τον αριθμό μητρώου 217 που έφερε ως εύελπις από τη Σχολή Ευλπίδων στην οποία εισήλθε το 1886. Μέσα σ' αυτό, η εγγονή του Ναταλία Ιωαννίδη τοποθέτησε τις δύο δερμάτινες μπαλάσκες του παππού της -μια της επίσημης στολής του και μια του πυροβολικού που χρονολογείται στα τέλη του 1800- τη ζώνη της μεγάλης επίσημης μπλε στολής του ως αξιωματικού του πυροβολικού, το μελανοδοχείο με τις πένες του, δυο μολυβάκια του στρατού με το σήμα της ημισελήνου, λιωμένα μολύβια βλημάτων με εγχάρακτη τη λέξη ΕΛΛΑΣ, βλήματα, κάλυκες από τυφέκιο (Grass) του ελληνικού στρατού και μικροαντικείμενα (κουμπιά της στολής κ. ά.). Το πλέον σπάνιο κειμήλιο είναι το κίτρινο λοφίο του 1891 από το καπέλο της επίσημης στολής της Σχολής Ευελπίδων απ' όπου αποφοίτησε το 1891 με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού του πυροβολικού - με τον οποίο πήρε μέρος στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.

    Την ύπαρξη αυτών των αντικειμένων δεν γνώριζαν ούτε τα μουσεία ούτε οι πιο φανατικοί συλλέκτες. Η Ναταλία Ιωαννίδη, κόρη της Ζωής Μελά, τα κληρονόμησε από τη γιαγιά της Ναταλία Μελά, τη σύζυγο του ρομαντικού αγωνιστή που λόγω της καταγωγής της οικογένειάς της (Δραγούμη) φαίνεται πως έδρασε καταλυτικά στην απόφαση του Παύλου Μελά για την άμεση εμπλοκή του στον Μακεδονικό Αγώνα.

    Τα κειμήλια που συμπληρώνουν την πολεμική στολή του Μακεδονομάχου θα τοποθετηθούν σε ειδική προθήκη του Μουσείου αφιερωμένη ειδικά στον Παύλο Μελά. Ηδη, το Μακεδονικό Μουσείο κατέχει τον κρίκο της μανδίλας του, το ποτήρι εκστρατείας, το κυνηγετικό του εγχειρίδιο (μαχαίρι), πρωτότυπες οικογενειακές φωτογραφίες, το ταμπελάκι της Σχολής Ευελπίδων και το προσκλητήριο του γάμου του με τη Ναταλία Μελά. Ο σταυρός του, η καραμπίνα του τύπου Μάουζερ (μοντέλο 1902) και το ρολόι του φυλάσσονται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

    Aνέλπιστο δώρο

    «Τα πολύτιμα αντικείμενα ήταν ένα ανέλπιστο δώρο και ίσως το σημαντικότερα του Μουσείου. Δεν κοστολογούνται με χρήμα, αλλά ανήκουν στο ελληνικό έθνος γι' αυτό και η εγγονή του Παύλου Μελά αποφάσισε να τα δωρίσει στο ίδρυμα που φωτίζει την ιστορία της Μακεδονίας από τα πρώτα επαναστατικά κινήματα (1800) ώς τους βαλκανικούς πολέμους», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Νικόλτσιος. Η δωρεά συνέπεσε με την επέτειο των 100 χρόνων από την έναρξη της ένοπλης φάσης του Μακεδονικού Αγώνα και τον θάνατο του Παύλου Μελά (13 Οκτωβρίου στη Σιάτιστα -σημερινός Μελάς- της Καστοριάς). Για την επέτειο το ΜΜΑ διοργανώνει μια σειρά ποικίλων εκδηλώσεων που ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο, θα κορυφωθούν τον Οκτώβριο και θα συνεχιστούν ώς το τέλος του έτους.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2004 (20:49 UTC+2)

    Με αυτοδιοικητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Α΄και Β΄εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου. Οι εκλεγμένοι στην αυτοδιοίκηση ζήτησαν την παρέμβαση του για θεσμικά ζητήματα και την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

    Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου συνέφαγε με βουλευτές και κομματικά στελέχη, στο

    ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς" και μετά αναχώρησε για την Αθήνα ολοκληρώνοντας την επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη για την 69η Διεθνή Εκθεση.

    [07] ΒΟΛΕΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΕ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2004 (20:29 UTC+2)

    "Πυρά" κατά της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας απόψε στο 30ο Φεστιβάλ ΚΝΕ- Οδηγητή. «Οι εκλογές άλλαξαν τον καπετάνιο στο κυβερνητικό σκάφος, μα η πορεία μένει ίδια» είπε χαρακτηριστικά η κα Παπαρήγα, επισημαίνοντας ότι τα δυο μεγαλύτερα κόμματα έχουν την ίδια πολιτική σε όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη χώρα.

    Καμία αυταπάτη, καμία ελπίδα για το τι θα προκύψει από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είπε χαρακτηριστικά η κα Παπαρήγα και πρόσθεσε:«Όποιοι έχουν αυταπάτες , ότι η αλλαγή στην κυβέρνηση σημαίνει αλλαγή στην πολιτική, θα διαψευστούν. Κι όχι μόνο θα διαψευστούν αλλά θα πληρώσουν και βαρύ τίμημα».

    Η ΓΓ του ΚΚΕ καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης, λέγοντας ότι δεν χρειάζεται τετραετία για να κριθεί η ΝΔ. Αν ήθελε αλλαγές, προς όφελος του λαού, σημείωσε, το πρώτο που θα έκανε θα ήταν να καταργήσει τις αντιλαϊκές επιλογές του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, πρόσθεσε, οι ιδιωτικοποιήσεις του ΠΑΣΟΚ γίνονται αποδεκτές, οι αντεργατικοί νόμοι παραμένουν εν ισχύ, τα κίνητρα προς την πλουτοκρατία παραμένουν.

    Αναφερόμενη στην αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ η κα Παπαρήγα είπε ότι ο πρόεδρος και τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν κυβερνά, ότι δεν έχει τιμόνι». «Λες και το τιμόνι της κυβέρνησης δεν είναι η απελευθέρωση των αγορών, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις», συνέχισε για να συμπεράνει ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν χτυπά τη ΝΔ στο ψαχνό γιατί δεν μπορεί και δεν θέλει το κάνει».

    Η ΓΓ του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους «να χειραφετηθούν από τα ιδεολογήματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ» και επισήμανε ότι η «ενότητα δράσης της εργατικής τάξης, είναι όπλο για την απόσπαση κατακτήσεων ακόμα και στις σημερινές δύσκολες συνθήκες».

    Εκανε, επίσης, εκτενή αναφορά στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα διεξαχθεί το διάστημα 9-12 Φεβρουαρίου, με την οποία ανοίγει ουσιαστικά ο προσυνεδριακός διάλογος, ενώ μιλώντας για την πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ σημείωσε ότι το κόμμα της θέλει να συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας κοινωνικής συμμαχίας ανάμεσα στην εργατική τάξη και στα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα, στη μικρομεσαία αγροτιά, με τα κινήματα κατά του πολέμου και τα δημοκρατικά δικαιώματα, το περιβάλλον και τον πολιτισμό.

    [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2004 (19:12 UTC+2)

    Με αφορμή τα προβλήματα που προκάλεσε η νεροποντή της περασμένης Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη, το ΥΠΕΧΩΔΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζονται τα εξής:

    «Η ένταση της βροχής της 17ης Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη και το σημαντικό ύψος της την κατατάσσουν στα ακραία καιρικά φαινόμενα με επακόλουθο πλημμύρες στους δρόμους της περιοχής. Είναι δε γεγονός ότι ο καλός καθαρισμός των φρεατίων συλλογής των ομβρίων μειώνει την ένταση και την έκταση αυτών των πλημμυρικών φαινομένων.

    Με τον νόμο 2937/26.07.01 η Ε.Υ.Α.Θ., η οποία σημειωτέον δεν εποπτεύεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ, διατηρεί στο ακέραιο την ευθύνη συντήρησης και λειτουργίας του παντορροϊκού συστήματος ομβρίων και ακαθάρτων της Θεσσαλονίκης και επομένως και του καθαρισμού των φρεατίων από τα οποία και δημιουργήθηκαν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό οι πλημμύρες της 17ης Σεπτεμβρίου.

    Πέραν δε αυτής της ευθύνης της για το παντορροϊκό σύστημα, το οποίο εξυπηρετεί μεγάλο μέρος της Θεσσαλονίκης, η ΕΥΑΘ με τη ρητή απόφασή της υπ. αριθμ. 406/9.10.2001 ανέλαβε να συνεχίσει τη συντήρηση και τον καθαρισμό όλων των δικτύων ομβρίων του Πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης μέχρις ότου υπογραφεί σύμβαση μεταξύ Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε και Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε, προβλεπόμενη από τον προανεφερθέντα νόμο, ο οποίος σημειωτέον ψηφίστηκε το 2001, και το Π.Δ. 203/2002. Κατά συνέπεια και δεδομένου ότι η σύμβαση αυτή δεν έχει ακόμα υπογραφεί, η Ε.Υ.Α.Θ. διατηρεί την πλήρη ευθύνη του καθαρισμού των φρεατίων αποχέτευσης ομβρίων όλης της περιοχής Θεσσαλονίκης.

    Το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. θα επισπεύσει τις σχετικές διαδικασίες για την υπογραφή της υπ΄όψη σύμβασης».

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΤΕΦΑΝΟΥ Π. ΤΑΜΒΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

    Αλεξάνδρεια, 19 Σεπτεμβρίου 2004 (18:00 UTC+2)

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού κ. Στέφανος Π. Ταμβάκης έγινε σήμερα δεκτός από το νέο Τοποτηρητή του Πατριαρχικού Θρόνου της Αλεξάνδρειας κ.κ. Πέτρο, τον οποίο συνεχάρη για την εκλογή του στη θέση αυτή, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

    Ο κ. Ταμβάκης εξέφρασε στον Τοποτηρητή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής την οδύνη και τα βαθιά συλλυπητήρια του προς τον ίδιο και τους πατέρες του Πατριαρχείου για την απώλεια του Μακαριστού πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρου Ζ, ενώ ευχήθηκε να εκλεγεί άξιος διάδοχος του, συνεχιστής του πολυσήμαντου έργου, οδηγώντας με την ίδια πίστη και ζήλο το Πατριαρχείο και το Ποίμνιο. Δεν παρέλειψε δε να τονίσει ότι ο ίδιος, όπως και η ομογένεια της αφρικανικής ηπείρου, έχοντας εμπιστοσύνη στην κρίση της Ιεράς Συνόδου, θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις τον νέο Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ μετέφερε επίσης εκ μέρους του Προέδρου του ΣΑΕ κ. Ανδρέα ’θενς και όλων των μελών του προεδρείου της παγκόσμιας οργάνωσης τη δέσμευση να ενισχύσει το ΣΑΕ το πολύπλευρο έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σε όλη την Αφρικανική ήπειρο και να υποστηρίξει με ειδικά προγράμματα το έργο των Μητροπόλεων του Πατριαρχείου, κατά την επιθυμία του Μακαριστού Πατριάρχη Πέτρου.

    Σε πρώτη φάση το ΣΑΕ θα διαθέσει στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας το ποσό των 25.000 ευρώ, αντί στεφάνων, εκφράζοντας τα βαθιά συλλυπητήρια των ομογενών απανταχού της γης για την τραγική και αδόκητη απώλεια του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου Ζ.

    [10] ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ- ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

    Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2004 (17:58 UTC+2)

    Δημόσια διαφωνία με αφορμή τις παραδόσεις και τον ρόλο του εκπαιδευτικού συστήματος είχαν, σήμερα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος.

    Κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση χιλίων χρόνων από την ίδρυση της μονής Σαγγλάδων στα Μετέωρα, ο αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις κοσμογονικές αλλαγές που συμβαίνουν και τόνισε ότι «οι λαοί στηρίζονται στις παραδόσεις και στις ρίζες τους, κάτι που οφείλουμε να πράξουμε κι εμείς, διαφορετικά θα αφομοιωθούμε, θα ξεριζωθούμε και θα χαθούμε από το προσκήνιο της ιστορίας» .

    Ο κ. Χριστόδουλος πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις ώστε η εκπαίδευση να λάβει τον ανθρωπιστικό της χαρακτήρα» .

    Παίρνοντας τον λόγο, εκτός προγράμματος, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν θα ήθελε να συμφωνήσει με την αναφορά του αρχιεπισκόπου περί επιστροφής στις ρίζες, καθώς οι ρίζες μας πρέπει κυρίως να μας εμπνέουν. Τόνισε επίσης, ότι «η εποχή μας έχει πολλές ανάγκες και είναι πολύ δύσκολο το έργο των εκάστοτε υπουργών παιδείας, οι οποίοι πρέπει να προσδιορίσουν τις ανάγκες της εκπαίδευσης» .

    [11] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΕΝΤΕΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2004 (10:34 UTC+2)

    Ημερίδα με θέμα την κοινοτική πρόταση 2002/0047 COM (COD) για τις πατέντες λογισμικού διοργανώνουν αύριο η COMDEX Greece και η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας, με κύριο ομιλητή τον δρα Ρίτσαρντ Στάλμαν, ιδρυτή και πρόεδρο του Free Software Foundation. H ημερίδα θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και συγκεκριμένα στο αμφιθέατρο Αντωνιάδη.

    Ο Dr Richard Stallman είναι κορυφαίος Α΅ερικανός επιστή΅ονας πληροφορικής, η συ΅βολή του οποίου έχει αναγνωριστεί ΅ε πολυάριθ΅ους τίτλους και βραβεία από ιδρύ΅ατα κύρους ανά την υφήλιο. Έχει αναπτύξει πρωτοποριακά εργαλεία ανάπτυξης λογισ΅ικού, τα οποία αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη ΅ιας σειράς λειτουργικών συστη΅άτων (GNU/Linux, NetBSD κλπ.).

    Έχει συγγράψει την περίφη΅η GNU-General Public License, την άδεια χρήσης ΅ε τη ΅εγαλύτερη απήχηση στο ελεύθερο λογισ΅ικό. Εργάζεται στις Ηνω΅ένες Πολιτείες, όπου έζησε τη ΅εγάλη έκρηξη στις πατέντες λογισ΅ικού και αυτό τον καιρό πραγ΅ατοποιεί επισκέψεις σε ευρωπαϊκές πόλεις, καθώς το Συ΅βούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοι΅άζεται να ψηφίσει την πρόταση για τα διπλώ΅ατα ευρεσιτεχνίας Η/Υ.

    Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας ευαισθητοποιείται στα ση΅αντικά θέ΅ατα των δικαιω΅άτων των ελλήνων προγρα΅΅ατιστών και χρηστών, ΅ε στόχο πάνω από όλα την προαγωγή της Πληροφορικής. Τέλος, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλω΅ατούχων Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής εκπροσωπεί τους επιστήμονες του κλάδου σε θεσ΅ικούς φορείς, όργανα της ελληνικής πολιτείας και στο Τεχνικό Επι΅ελητήριο Ελλάδας.

    [12] ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΣΕ

    Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2004 (10:33 UTC+2)

    Στο Βερολίνο θα βρίσκεται αυτήν την εβδομάδα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Κωνσταντίνος Γιαννακός, προκειμένου να συμμετάσχει στη διεθνή έκθεση Σιδηροδρομικής Τεχνολογίας και Καινοτόμων Συστημάτων INNOΤRANS 2004, που ξεκινά την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί στις 24 Σεπτεμβρίου.

    Υστερα από πρόσκληση της οργανωτικής επιτροπής διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου με θέμα τις σιδηροδρομικές υποδομές, του οποίου την έναρξη θα κηρύξει ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, θα παρουσιάσει εισήγηση με τίτλο "Απαιτήσεις της σιδηροδρομικής υποδομής του αύριο".

    Το κύριο αντικείμενο του συνεδρίου είναι η εφαρμογή σχεδίων ανάπτυξης σιδηροδρομικής υποδομής στην κεντρική και νοτιανατολική Ευρώπη, μέσω καινοτόμων μοντέλων χρηματοδότησης με προσέλκυση ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων.

    Παράλληλα, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Innotrans, ο κ.Γιαννακός (που θα συνοδεύεται από αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων στελεχών του ΟΣΕ), θα παραστεί σε δύο διεθνή συνέδρια, τα οποία οργανώνει ο Όμιλος Εταιριών των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (DB) με τη συμμετοχή των ηγεσιών των Ευρωπαϊκών Σιδηροδρομικών Δικτύων.

    Το θέμα του πρώτου συνεδρίου είναι η "Διεθνοποίηση των Ευρωπαϊκών Σιδηροδρομικών Επιχειρήσεων εμπορευματικών μεταφορών στον τομέα του ανταγωνισμού και της συνεργασίας" κι αντικείμενο του δεύτερου είναι "Με το τρένο από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό", και θα λάβει χώρα την Τρίτη.

    [13] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΗΣ EURIBOR ACI ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΕΤΕ

    Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2004 (10:11 UTC+2)

    Συνέδριο επιτροπών της Euribor ACI διοργανώνει αύριο και την Τρίτη, στον Αστέρα της Βουλιαγμένης, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ). Οι τρεις επιτροπές εργασίας της Euribor ACI έχουν ως αντικείμενο τη ρευστότητα στις χρηματαγορές, τα παράγωγα προϊόντα και τη STEP Market Committee.

    Οι επιτροπές συνεδριάζουν τρεις φορές το χρόνο. Μέλη τους είναι στελέχη των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης, ενώ σε αυτές μετέχουν - ως παρατηρητές - και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο σκοπός των επιτροπών αυτών είναι η επίλυση προβλημάτων και η βελτίωση των διαδικασιών σε όλους τους τομείς της αγοράς χρήματος στην Ευρωζώνη

    [14] Ο Δ.ΣΙΟΥΦΑΣ ΚΗΡΥΣΣΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΣΑΑ

    Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2004 (10:10 UTC+2)

    Την έναρξη της τρίτης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης (ΕΣΑΑ), με θέμα "Συντονισμός ΕΣΑΑ και Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης", κηρύσσει αύριο ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας.

    Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με εισαγωγικές ομιλίες του υπουργού Ανάπτυξης και του αρμόδιου υφυπουργού Χρήστου Φώλια και θα συνεχισθεί με την παρουσίαση - ανάλυση των θεμάτων ημερήσιας διάταξης, τα οποία θα τεθούν επί τάπητος στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 24 Σεπτεμβρίου 2004.

    Επισημαίνεται ότι στη συνεδρίαση που θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης θα συμμετάσχουν οι υφυπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Φώλιας, Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης και Γιάννης Παπαθανασίου, οι γενικοί γραμματείς Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου, Βιομηχανίας Σπύρος Παπαδόπουλος, Εμπορίου Δημήτρης Βρεττάκος, Έρευνας και Τεχνολογίας Γιάννης Τσουκαλάς, Καταναλωτή Αθανάσιος Σκορδάς και ο ειδικός γραμματέας για την Ανταγωνιστικότητα Σπύρος Ευσταθόπουλος.

    Οι εισηγητές και τα αντίστοιχα θέματα που θα αναλυθούν είναι τα εξής:

    Δ. Ράλλης, αν. μόνιμος αντιπρόσωπος , Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας (ΜΕΑ) Βρυξελλών:

    -Οικονομική κατάσταση και Ανταγωνιστικότητα

    -Βελτίωση κανονιστικού περιβάλλοντος

    -Νομοθεσία για την Εσωτερική Αγορά

    -Επικίνδυνες ουσίες (φθαλικές) και ασφάλεια παιγνιδιών

    Α. Ακριτόπουλος, ΜΕΑ Βρυξελλών:

    -Βιομηχανική πολιτική και διαρθρωτικές αλλαγές

    -Ευρωμεσογειακή Υπουργική Διάσκεψη, Καζέρτα- Ιταλία

    Γ. Ασωνίτης, ΜΕΑ Βρυξελλών:

    -Προώθηση των πωλήσεων στην Εσωτερική Αγορά

    Χ. Βασιλάκος, ΜΕΑ Βρυξελλών:

    -Ευρωπαϊκή πολιτική για την Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη

    -Νανοτεχνολογία

    Γ. Φρυσαλάκης, ΜΕΑ Βρυξελλών:

    -Περιβαλλοντικά ζητήματα στην τυποποίηση

    -Οδηγία για τις μηχανές.

    [15] ΜΕΧΡΙ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΕΒΕΑ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

    Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2004 (09:47 UTC+2)

    Μέχρι και αύριο θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή προκειμένου να ενσωματωθούν στην εμπορική αποστολή στην Ιαπωνία που διοργανώνει, στο διάστημα από τις 29 Νοεμβρίου έως και τις 3 Δεκεμβρίου, το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ). Στόχος της εμπορικής αποστολής που διοργανώνει του ΕΒΕΑ, είναι η διευκόλυνση των επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

    Σύμφωνα με σχετική ενημερωτική ανακοίνωση του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), η αποστολή διοργανώνεται σε συνεργασία με το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στο Τόκυο και με την υποστήριξη του Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου της Ιαπωνίας (Japanese External Trade Organisation-JETRO).

    [16] ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ: ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΟΜΗΡΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

    Βελιγράδι, 19 Σεπτεμβρίου 2004 (16:38 UTC+2)

    Υπέρ της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου από τη Σερβία τάχθηκε για ακόμη μια φορά ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου, ο κ. Τζουκάνοβιτς δήλωσε ότι το Μαυροβούνιο δεν θέλει να παραμείνει «όμηρος» της Σερβίας.

    «Η Σερβία- Μαυροβούνιο έχει φτάσει σε τέλμα σε ό,τι αφορά στην ένταξη στις ευρωατλαντικές δομές. Εχει εδραιωθεί στις Βρυξέλλες η άποψη πως η ένωση δεν λειτουργεί σωστά και θα πρέπει συνεπώς να σταματήσει να λειτουργεί.Η Σερβία έχει πρόβλημα με το (Διεθνές Ποινικό) Δικαστήριο. Εμείς έχουμε εκπληρώσει όλες μας τις υποχρεώσεις (σε αυτό το θέμα). Εάν το Μαυροβούνιο ήταν ανεξάρτητο στην τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ, θα είχε γίνει αποδεκτό στους κόλπους του. Δεν θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε όμηροι της Σερβίας» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου.

    [17] ΠΓΔΜ: ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΟΣΤΟΦ

    Σκόπια, 19 Σεπτεμβρίου 2004 (15:33 UTC+2)

    Το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ απέρριψε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση. Σε μια συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου, 67 βουλευτές ψήφισαν κατά της πρότασης μομφής και 22 υπέρ.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, ο πρωθυπουργός Χάρι Κόστοφ, παίρνοντας τον λόγο στο τέλος της συνεδρίασης, χαρακτήρισε ελλιπή την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης που κατέθεσαν 24 βουλευτές της αντιπολίτευσης και αντιπαραγωγική τη σχετική συζήτηση που διεξήχθη στο κοινοβούλιο.

    Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την πορεία της οικονομίας, ο πρωθυπουργός της γείτονος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση υποστήριζε πάντα την ιδέα της οικονομίας της αγοράς.

    [18] ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ Ο Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Λευκωσία, 19 Σεπτεμβρίου 2004 (13:36 UTC+2)

    Τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό, θα θέσει ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, όταν θα προσφωνήσει το σώμα την Πέμπτη, όπως τόνισε ο ίδιος στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη.

    Η Τουρκία, όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος, θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι μια δημοκρατική χώρα και ότι συμμορφώνεται με τους κανόνες του δημοκρατικού διαλόγου που αναμένεται από μια υποψήφια για ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αναφερόμενος στο Εθνικό Συμβούλιο, είπε πως ο θεσμός αυτός είναι ''πολύ χρήσιμος'' και επέκρινε τη διαρροή στον Τύπο του περιεχομένου των συζητήσεων που γίνονται στις συνεδρίες του σώματος.

    Ο Κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της προσφώνησής του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης θα παρουσιάσει τις απόψεις της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό και ανέφερε ότι την Πέμπτη θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Ανέφερε επίσης ότι ο ΟΗΕ και η Γενική Συνέλευση αποτελούν σημαντικό βήμα από το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να απέχει.

    Στο μεταξύ, όπως επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου που τον συνοδεύει θα συναντηθούν με αρχηγούς κρατών ή υπουργούς Εξωτερικών στους οποίους θα εξηγήσουν τις θέσεις της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό. Επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Βέλγιο για επίσκεψη εργασίας.

    Αναφερόμενος στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ανέφερε ότι όσα ανέφερε χθες κατά τη συνεδρία του σώματος αποτελούν τη δική του αντίληψη για το που υπάρχουν συμπτώσεις των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων σε όλο το φάσμα του πολιτικού ορίζοντα της Κύπρου, διευκρινίζοντας πως αυτές δεν είναι οι διαπραγματευτικές θέσεις της ε/κ πλευράς.

    "Διαπιστώνω ότι υπάρχει ευρύ πεδίο σύμπτωσης απόψεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων", είπε, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο τα κόμματα συμφωνούν στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σχέδιο Ανάν. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου "αρκετά χρήσιμη".

    Σχετικά με την ένταση που, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα υπήρξε στη χθεσινή συνεδρία, είπε ότι έγινε μια ''ζωηρή συζήτηση'' κατά την οποία παρουσιάστηκαν οι απόψεις των κομμάτων για τις αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν που το κάθε κόμμα επιθυμεί να προωθηθούν σε ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών.

    Πρόσθεσε ότι η συζήτηση θα συνεχισθεί και ενδεχομένως να ολοκληρωθεί στην επόμενη συνεδρία του σώματος, διευκρινίζοντας ότι "αυτά τα θέματα δεν είναι άσπρο ή μαύρο και δεν τελειώνουν σε μια δεδομένη στιγμή". Το Εθνικό Συμβούλιο, ανέφερε, θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα διαμορφώνει τις απόψεις του ανάλογα με τις συνθήκες που δημιουργούνται.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να αντάλλαξαν μεταξύ τους λόγια που δεν ξανακούστηκαν σε συνεδρίες του σώματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι κατά την άποψή του η συζήτηση ενόσω ο ίδιος ήταν παρών στην αίθουσα "ήταν χρήσιμη".

    Το γεγονός ότι διεξήχθη σε έντονους τόνους, "από μόνο του δεν είναι κακό", συνέχισε, εξηγώντας ότι μετά τη λήξη της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου και αφού αποχώρησε από την αίθουσα πληροφορήθηκε ότι "αντηλλάγησαν κάποιες κατ' ευφημισμό φιλοφρονήσεις", όπως τις χαρακτηρίζουν σημερινά δημοσιεύματα.

    Τέτοιες εκδηλώσεις (όπως οι χθεσινές) είτε στη διάρκεια της συνεδρίας είτε μετά, πλήττουν την αξιοπιστία του θεσμού στην κοινή γνώμη και αυτό δεν βοηθά τον πολιτικό βίο και τείνει να υποσκάψει περισσότερο τα κόμματα, τις κομματικές ηγεσίες και το ρόλο που τα κόμματα πρέπει να διαμορφώνουν στο τόπο, καθώς τα κόμματα αποτελούν τα κύτταρα της δημοκρατίας, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    ''Εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι οι ανταλλαγές χαρακτηρισμών αναπαράγονται στο Τύπο, σχεδόν κατά "λέξη", είπε και σημείωσε ότι "ένας διερωτάται κατά πόσο υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να υποσκάψουν το θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου".

    Τόνισε ότι το Εθνικό Συμβούλιο είναι ένας πολύ χρήσιμος θεσμός, στον οποίο ο ίδιος αποδίδει τεράστια σημασία όπως και στις απόψεις που εκφράζουν οι ηγεσίες των κομμάτων και είπε ότι το σώμα παραμένει ένα συμβουλευτικό όργανο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι "όλοι κατανοούν τη σημασία που έχει αυτή η συνάντηση των πολιτικών ηγεσιών στην οποία πρέπει να επικρατεί εποικοδομητικό κλίμα και να συνδιαλεγόμαστε, να συζητούμε και να επιλέγουμε την καλύτερη διαδικασία και θέσεις για την προώθηση του στόχου της επανένωσης της πατρίδας μας, που πρέπει να είναι κοινός".

    Απαντώντας σε ερώτηση για την αναθεώρηση του ποινικού κώδικα της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Τουρκία έχει ενώπιον της το σοβαρό έργο ότι θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι δημοκρατική χώρα και ότι επιτρέπει τον ελεύθερο διάλογο και συμμορφώνεται με τους κανόνες και τα επίπεδα του δημοκρατικού διαλόγου που αναμένεται από μια χώρα η οποία αποβλέπει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    ''Τέτοιες θέσεις και τέτοια νομοθετήματα είναι αντίθετα με την εικόνα που η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει στην ΕΕ,'' είπε, αναφερόμενος σε προτεινόμενες τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προνοούν φυλάκιση σε όλους όσοι υποστηρίζουν την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

    Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο για τον χρηματοδοτικό κανονισμό για τους Τ/Κ που προωθείται στην ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η γενική εντύπωση που δημιουργείται είναι ότι «η κυβέρνηση πρέπει να διεκδικήσει τα δικαιώματα που της παρέχει η ευρωπαϊκή νομιμότητα και το ευρωπαϊκό δίκαιο, ιδιαίτερα όπως αυτό εκφράστηκε από τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για την καλύτερη προάσπιση των συμφερόντων του κυπριακού λαού''.

    Επισήμανε δε ότι έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος στο χρηματοδοτικό κανονισμό, υπενθύμισε τη θέληση της κυπριακής κυβέρνησης να βοηθήσει στην ανόρθωση του βιοτικού επιπέδου των Τ/Κ και είπε ότι δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι «η πρόταση για την παραχώρηση αυτής της βοήθειας έγινε από την Κυπριακή Δημοκρατία στις 26 του Απρίλη».

    "«Η παροχή αυτής της βοήθειας πρέπει να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και πρέπει να μην δημιουργεί συνθήκες παραβίασης των νομίμων δικαιωμάτων των νομίμων ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα", υπογράμμισε ο ίδιος. Διατύπωσε δε την εκτίμηση ότι σε «αυτή τη θέση μας υπάρχει σημαντική υποστήριξη από κράτη μέλη της ΕΕ".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το θέμα και το ενδεχόμενο άσκησης βέτο από τη Λευκωσία, είπε ότι το Εθνικό Συμβούλιο είναι συμβουλευτικό όργανο και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη των χειρισμών του Κυπριακού.

    ''Ηθελα και θέλω τις απόψεις των κομμάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει είτε μερισμό της αρμοδιότητας του κράτους, είτε και θα σημαίνει ότι αναγκαστικά θα δεχθώ τις απόψεις μελών του Εθνικού Συμβουλίου,'' πρόσθεσε.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΚΙΟΥΛ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 19 Σεπτεμβρίου 2004 (12:59 UTC+2)

    Τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό αναμένεται να συζητήσουν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο ''υπουργός εξωτερικών'' του ψευδοκράτους, Σερντάρ Ντενκτάς, κατά τη διάρκεια συνάντησης που αναμένεται να έχουν στο περιθώριο της 59ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όωπς αναφέρει η τ/κ εφημερίδα ''Κίπρις''.

    Ο Σερντάρ Ντενκτάς, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ψευδοκράτους, θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη στις 25 Σεπτεμβρίου, ώστε να παραβρεθεί στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των ισλαμικών χωρών.

    Ο τ/κ Τύπος γράφει ότι κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη ο κ. Ντενκτάς θα έχει επαφές με υπουργούς Εξωτερικών ξένων κρατών και με Αμερικανούς επισήμους.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 19 Σεπτεμβρίου 2004 (12:53 UTC+2)

    Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί οι πολίτες της Σερβίας, προκειμένου να εκλέξουν τους δημοτικούς συμβούλους σε 148 δήμους και κοινότητες της χώρας και για πρώτη φορά με άμεση ψηφοφορία, τους προέδρους δημοτικών συμβουλίων και τους δημάρχους των πόλεων του Βελιγραδίου, του Νόβι Σαντ, της Νις και του Κραγκούγιεβατς.

    Υπενθυμίζεται ότι οι δημοτικές εκλογές προκηρύχθηκαν την 1η Αυγούστου του 2004 από τον πρόεδρο της Βουλής της Σερβίας Πρέντραγκ Μάρκοβιτς, σύμφωνα με το νέο νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2002. Εκλογές δε θα διεξαχθούν σε 13 δήμους, στους οποίους έχουν ήδη διενεργηθεί με το σύστημα που προβλέπει ο νέος νόμος.

    Όπως δείχνουν πρόσφατες δημοσκοπήσεις, προηγούνται το υπερεθνικιστικό Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS) και το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) της αντιπολίτευσης και οι υποψήφιοι δήμαρχοι του Βελιγραδίου των δύο κομμάτων Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Νέναντ Μπογκντάνοβιτς φαίνεται να εισέρχονται στο δεύτερο εκλογικό γύρο με σχεδόν ίδια ποσοστά.

    Ειδικότερα, με βάση τη δημοσκόπηση της εταιρίας "Faktor Plus", το SRS έχει το προβάδισμα με ποσοστό 27,4%, το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) (πρόεδρος του οποίου είναι ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς και ιδρυτής ο δολοφονηθείς πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Τζίντζιτς), ακολουθεί με μικρή διαφορά και ποσοστό 24,5%, το Κίνημα "Δυνάμη Σερβίας - Μπόγκολιουμπ Κάριτς" συγκεντρώνει ποσοστό 20,8%, ενώ το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) συγκεντρώνει ποσοστό 14,2%.

    Για τη δήμο Βελιγραδίου αναμετρούνται εννέα υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής του συντονιστικού κέντρου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο, πρώην αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και πρόεδρος του Εναλλακτικού Δημοκρατικού Κόμματος και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Νεμπόισα Τσόβιτς και ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στέλεχος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος του Βόισλαβ Σέσελι, ο οποίος ήταν και ο νεότερος υπουργός στην κυβέρνηση της Σερβίας όταν ήταν στην εξουσία ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Στο δήμο Βελιγραδίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, προηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) με ποσοστό 27,3% και ακολουθούν το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS) με 26,6%, το Κίνημα "Δύναμη Σερβίας - Μπόγκολιουμπ Κάριτς" με 18,5% και το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας με 12,4%.

    [21] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΕ ΤΑΪΓΑΝΙΔΗ ΚΑΙ ΚΩΣΤΑΚΗ

    Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Συγχαρητήρια επιστολή στον χρυσό και τον χάλκινο Παραολυμπιονίκη της κολύμβησης, Χαράλαμπο Ταϊγανίδη και Ιωάννη Κωστάκη αντίστοιχα, απέστειλε η πρόεδρος της Βουλής, Αννα Μπενάκη- Ψαρούδα.

    «Η κατάκτηση των μεταλλίων, αλλά κυρίως ο αγώνας σας μας γέμισε όλους υπερηφάνεια και θαυμασμό. Με τη συμμετοχή σας αποδεικνύετε σε όλους τους Έλληνες ότι το πείσμα, η αποφασιστικότητα και η συνεχής προσπάθεια μπορούν να υπερπηδήσουν όλα τα εμπόδια. Θριαμβεύετε στη ζωή, θριαμβεύετε και στους αγώνες. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς» τονίζει στην επιστολή της η πρόεδρος της Βουλής.

    [22] ΒΟΛΕΪ: ΣΕΡΒΙΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2004 (20:37 UTC+2)

    Σερβίς αύριο στο τουρνουά βόλεϊ καθιστών ανδρών και γυναικών των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στο στάδιο του Ελληνικού.

    Στους άνδρες θα λάβουν μέρος η Βοσνία Ερζεγοβίνη, η Αίγυπτος, η Φιλανδία, η Γερμανία, το Ιράν, η Ιαπωνία οι ΗΠΑ και η Εθνική Ελλάδας.

    Η εθνική ανδρών αποτελείται από τους Κυριάκο Μακρή, Ελευθέριο Λαμπράκη, Γιάννη Σώμο, Αναστάσιο Κωστάρη, Εμανουήλ Τουλουπάκη, Ιωάννη Σουκιουρόγλου (αρχηγός), Νίκο Μάλλιο, Παναγιώτη Βακόντιο, Γιώργο Ζααφειρόπουλο, Χρήστο Κωνσταντακόπουλο, Μαρίνο Αναγνωστόπουλο, Εμανουήλ Δρακονάκη. Προπονητής είναι ο Μιχάλης Πυθαρούλης με συνεργάτη την Ζωή Γιονιού.

    Η εθνική ανδρών συμμετέχει στον Β΄ όμιλο και στις 7μ.μ. θα αντιμετωπίσει την αντίστοιχη ομάδα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Στον δεύτερο αγώνα του ομίλου στις 8.45μ.μ. η Αίγυπτος θα αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ. Στον Α΄ όμιλο θα παίξουν: 3.30μ.μ: Ιράν Ιαπωνία, 5.15μ.μ: Γερμανία Φιλανδία.

    Στις γυναίκες υπάρχουν έξι ομάδες και στην Α΄ φάση δεν υπάρχουν όμιλοι, αλλά ούτε και ελληνική ομάδα. Θα λάβουν μέρος η Κίνα, η Φιλανδία, η Ολλανδία, η Σλοβενία, η Ουκρανία και οι ΗΠΑ.

    Το πρόγραμμα στις γυναίκες, 9π.μ:Ολλανδία Ουκρανία, 10.45π.μ: Φιλανδία ΗΠΑ, 12.30μ.μ: Κίνα Σλοβενία.

    [23] ΣΤΙΒΟΣ: ΧΡΥΣΟ ΣΤΑ 10.000μ Ο ΓΟΥΑΝΙΟΪΚΕ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2004 (20:34 UTC+2)

    Ο αθλητής από την Κένυα Χένρι Γουανιόικε κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο των 10.000μ. της κατηγορίας Τ11 ανδρών του παραολυμπιακού τουρνουά στίβου, καθώς τερμάτισε πρώτος με χρόνο 31.37.25 Αυτή η επίδοση αποτελεί και νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Κάρλος Φερέιρα από την Πορτογαλία (33.17.30), ενώ το χάλκινο μετάλλιο κέρδισε ο Αντρέα Τσιόνα από την Ιταλία με 33.59.98.

    [24] ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΣΤΗΝ ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ Ο ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2004 (19:35 UTC+2)

    Στην τέταρτη θέση του τελικού της σφαιροβολίας της κατηγορίας F42 ανδρών βρέθηκε ο Αθανάσιος Δεληγιώργης. Ο Έλληνας αθλητής έστειλε την σφαίρα 12 μέτρα και 42 εκατοστά. Το χρυσό μετάλλιο κατέλαβε ο Λόμπααρντ από τη Νότια Αφρική ο οποίος πέτυχε και νέο παγκόσμιο ρεκόρ με βολή στα 13.81. Το ασημένιο ο Χίλμοντσικ από τη Λευκορωσία με επίδοση 13.19 (νέο παραολυμπιακό ρεκόρ) και το χάλκινο ο Κάραμ από το Ιράν.

    [25] ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 19 Σεπτεμβρίου 2004 (19:27 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ και ο Ιρακινός ομόλογός του, Ιγιάντ Αλάουϊ, ζήτησαν από κοινού μεγαλύτερη διεθνή υποστήριξη στην αντιμετώπιση των βίαιων εξεγέρσεων στο Ιράκ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC.

    Οι δηλώσεις έγιναν μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών στο Λονδίνο, πρώτη στάση της περιοδείας του κ. Αλάουϊ, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον.

    Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην κατάσταση ασφαλείας και τις πολιτικές διαδικασίες στο Ιράκ, καθώς και στο Βρετανό όμηρο που κρατείται από ένοπλη οργάνωση στη Βαγδάτη.

    Ο Τόνι Μπλερ προειδοποίησε ότι η σύρραξη που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στο Ιράκ θα καθορίσει το μέλλον της παγκόσμιας τρομοκρατίας. Όπως είπε, αν η εξέγερση επιτύχει, το τρομοκρατικό δίκτυο θα μεγαλώσει.

    Ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται, ώστε να διεξαχθούν με επιτυχία οι εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον προσεχή Ιανουάριο.

    Ο κ. Αλάουϊ, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπάρι, επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να διοργανωθούν οι εκλογές παρά τα συνεχιζόμενα περιστατικά βίας.

    Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, είχε εκτιμήσει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες ασφαλείας οι εκλογές είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν.

    Η συνάντηση Αλάουϊ - Μπλερ πραγματοποιήθηκε μετά από μια εβδομάδα κατά την οποία περίπου τριακόσιοι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επεισόδια και επιθέσεις σε όλο το Ιράκ.

    Ο κ. Αλάουϊ, ωστόσο, σε συνέντευξή του σε αμερικανικό κανάλι, δηλώνει ότι οι ένοπλοι μαχητές στη χώρα του που επιχειρούν την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης δεν ενισχύουν τη θέση τους, αλλά αντίθετα αρχίζουν να απογοητεύονται.

    Νέες επιθέσεις στο Ιράκ

    Στο μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ πραγματοποίησαν νέες επιχειρήσεις στην πόλη Φαλούτζα.

    Νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν ότι τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν.

    Ορισμένα από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους σε αεροπορική επίθεση με πύραυλο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    Ανακοίνωση των αμερικανικών δυνάμεων ανέφερε ότι στόχος ήταν ένα παράνομο σημείο ελέγχου το οποίο είχαν στήσει αντάρτες ώστε να εκφοβίζουν τον τοπικό πληθυσμό.

    Το αμερικανικό πυροβολικό και τεθωρακισμένα οχήματα πραγματοποίησαν επίσης επιχειρήσεις σε βιομηχανική ζώνη της πόλης.

    [26] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΣΡΕΝΤΕΡ ΣΕ ΣΑΞΟΝΙΑ ΚΑΙ ΒΡΑΔΕΜΒΟΥΡΓΟ

    Βερολίνο, 19 Σεπτεμβρίου 2004 (19:24 UTC+2)

    Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ υπέστη απώλειες στις τοπικές εκλογές στα κρατίδια της Σαξονίας και του Βραδεμβούργου, όπου αύξησαν τη δύναμή τους οι νεο-κομμουνιστές του PDS και οι ακροδεξιοί σύμφωνα με τα πρώτα exit poll που μετέδωσαν τα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα ARD και ZDF.

    Στη Σαξονία, όπου το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 23%, το ακροδεξιό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα εκτοξεύθηκε από το 1,4% που είχε συγκεντρώσει το 1999 στο περίπου 9%, σύμφωνα με τα exit-polls, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Γκέρχαρντ Σρέντερ μόλις και μετά βίας φαίνεται να συγκεντρώνει 10%, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με το 1999.

    Στο Βραδεβούργο, το κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό γύρω στο 28,5% από 23,3% που είχε το 1999.

    [27] Η Ε.Ε. ΖΗΤΗΣΕ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Βρυξέλλες, 19 Σεπτεμβρίου 2004 (12:31 UTC+2)

    Διευκρινήσεις από την κυβέρνηση της Αγκυρας σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στον ποινικό της κώδικα ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν, μετά τη

    συνάντηση του με τον τούρκο πρεσβευτή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έκανε λόγο

    για πρόβλημα συγχρονισμού. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι η έκθεση της

    επιτροπής γα την Τουρκία θα δοθεί στις 6 Οκτώβρη.

    Οι μεταρρυθμίσεις στον ποινικό κώδικα της Τουρκίας θεωρούνται αναγκαίες

    από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα χορηγήσει στην ’γκυρα ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

    [28] ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΗ ΣΑΞΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΓΔΕΜΒΟΥΡΓΟ

    Δρέσδη, 19 Σεπτεμβρίου 2004 (12:01 UTC+2)

    ’νοιξαν το πρωί οι κάλπες στα ομόσπονδα γερμανικά κρατίδια της Σαξονίας και του Μαγδεμβούργου (αμφότερα ανήκαν στην πρώην Ανατολική Γερμανία), στα οποία συνολικά περίπου 5,7 εκατομμύρια πολίτες καλούνται να εκλέξουν τα τοπικά τους Κοινοβούλια.

    Συγκεκριμένα, οι Γερμανοί ψηφοφόροι του Μαγδεμβούργου θα κληθούν να αποφασίσουν εάν η κυβέρνηση συνασπισμού των χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των σοσιαλδημοκρατών (SPD), που εδρεύει στο Πότσνταμ, θα συνεχίσει να κυβερνά για μία ακόμη πενταετία τη διακυβέρνηση του κρατιδίου.

    Από την πλευρά τους, οι πολίτες της Σαξονίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι Δρέσδη, πρέπει να αποφασίσουν εάν είναι ευχαριστημένοι από τη διακυβέρνηση του κρατιδίου τους από τους χριστιανοδημοκράτες (απέκτησαν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών της τοπικής Βουλής το 1999).

    Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, στο Μαγδεμβούργου διαγράφεται μια μάχη στήθος με στήθος, μεταξύ σοσιαλδημοκρατών και σοσιαλιστών (PDS), για το ποιο κόμμα θα αναδειχτεί πρώτο.

    Στη Σαξονία, οι χριστιανοδημοκράτες κινδυνεύουν να χάσουν την απόλυτη πλειοψηφία που διαθέτουν στο Κοινοβούλιο, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται το αποτέλεσμα των δύο ακροδεξιών έως νεοναζιστικών κομμάτων, αντίστοιχα του DPU και του NPD, καθώς και το αν θα καταφέρουν να πιάσουν το πλαφόν του 5% και να εκλέξουν βουλευτές.

    [29] ΙΡΑΚ: ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ 4 ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΚΑΙ 2 ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ, ΕΝΩ ΑΠΗΧΘΗΚΑΝ ΚΑΙ 10 ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ

    Βαγδάτη, 19 Σεπτεμβρίου 2004 (10:31 UTC+2)

    Τουλάχιστον 4 Ιρακινοί σκοτώθηκαν κι άλλοι 6 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής, που εξαπέλυσαν σήμερα το πρωί στη Φαλούτζα του Ιράκ οι αμερικανικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσαν νοσοκομειακές πηγές της πόλης.

    Της αεροπορικής επιδρομής, όπως μετέδωσε ο αραβικός τηλεοπτικός σταθμός Αλ Τζατζίρα, είχε προηγηθεί επίθεση σε αυτοκινητοπομπή του αμερικανικού στρατού, με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι οκτώ.

    Η επίθεση έγινε όταν το κομβόι των στρατιωτικών αυτοκινήτων κινούνταν κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, ενώ την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση του Ιορδανού τρομοκράτη Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι. Σύμφωνα, εξάλλου, με τον Αλ Τζατζίρα, τις τελευταίες 24 ώρες έχουν απαχθεί άλλοι δέκα αλλοδαποί πολίτες σε διάφορες περιοχές του Ιράκ.

    [30] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΗΣ ΚΑΣΟΥ

    Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2004 (16:06 UTC+2)

    Εργο μείζονος σημασίας για το νησί χαρακτήρισε την Αρχαιολογική Συλλογή της Κάσου ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης.

    Μιλώντας στα εγκαίνια της Αρχαιολογικής Συλλογής της Κάσου, ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συμβολή των κατοίκων στη δημιουργία αυτής της συλλογής, τονίζοντας ότι αυτοί ήταν που παρέδωσαν στις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων πολλά από τα αντικείμενα που περιλαμβάνει η συλλογή, γεγονός που, όπως επισήμανε, «δηλώνει, για μια ακόμη φορά, την ευαισθησία των κατοίκων αυτού του απομακρυσμένου αλλά τόσο όμορφου νησιού, για την ιστορία του τόπου τους».

    Η Αρχαιολογική Συλλογή της Κάσου αποτελείται από αρχαιολογικά ευρήματα ιστορικά και λαογραφικά αντικείμενα, τα οποία προέρχονται κυρίως από περισυλλογές και παραδόσεις από ιδιώτες και σε πολύ μικρό βαθμό από ανασκαφές, μια και η αρχαιολογική έρευνα στο νησί υπήρξε μέχρι τώρα περιορισμένη.

    Η συλλογή βρισκόταν έως πρόσφατα αποθηκευμένη στο κτίριο του παλαιού Δημαρχείου, το οποίο είχε παραχωρηθεί για το σκοπό αυτό από το Δήμο της Κάσου.

    Το πρόγραμμα του Υπουργείου Αιγαίου «Μουσεία στα μικρά νησιά» έδωσε το έναυσμα και τη δυνατότητα για τη δημιουργία στο νησί της Κάσου μιας οργανωμένης επισκέψιμης Συλλογής ενός μικρού διαχρονικού μουσειακού πυρήνα που οργανώνεται στο χώρο όπου τα αρχαία αντικείμενα ήταν αποθηκευμένα.

    Πρόκειται για κτίριο παραδοσιακής κασιώτικης λαϊκής αρχιτεκτονικής με νεοκλασικά στοιχεία, το οποίο έχει κηρυχθεί διατηρητέο. Οικοδομήθηκε το 1900 και χρησιμοποιήθηκε ως Δημαρχείο από το 1930 έως το 1971. Αποτελείται από τρεις χώρους στον όροφο και δύο στο ημιυπόγειο, καθώς και από μικρή περιφραγμένη αυλή.

    Η συλλογή εκτίθεται πλέον στους παραπάνω χώρους και τα αντικείμενα πλαισιωμένα με κείμενα και εποπτικό υλικό, εικονογραφούν όλες τις περιόδους κατοίκησης στο νησί.

    Ο πρώτος χώρος του ορόφου είναι αφιερωμένος στην προϊστορική περίοδο του νησιού και στη θάλασσα. Εκτίθενται όστρακα και αντικείμενα από τους προϊστορικούς χρόνους και άλλα αντικείμενα σχετικά με τη θεματολογία. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το εισηγμένο από την Κρήτη αγγείο από οφείτη λίθο που βρέθηκε στη Χέλαντρο - πιθανόν Μινωϊκή εγκατάσταση. Στον ίδιο χώρο μπορούμε να δούμε ροδιακούς και κωακούς αμφορείς που ανασύρθηκαν από τη θαλάσσια περιοχή της Κάσου, σφραγισμένες λαβές αμφορέων, εισηγμένα προϊόντα, καθώς και επιγραφές με ονόματα που συνδέονται με το θαλάσσιο στοιχείο.

    Ο δεύτερος χώρος φιλοξενεί τις λατρείες - Ιερά, τους οικισμούς των ιστορικών χρόνων, ενώ ο τρίτος χώρος τα ευρήματα από τις νεκροπόλεις του Πόλιν της Υστεροκλασικής - Πρώιμης Ελληνιστικής περιόδου. Το ανάγλυφο με την παράσταση του νέου που κρατά λαγό του πρώιμου 4ου π.Χ., καθώς και τα ενεπίγραφα ταφικά σήματα, 51 στον αριθμό, πλαισιώνουν τα πλούσια κτερίσματα των ταφικών συνόλων του 5ου και 4ου αι. π.Χ.

    Η μουσειογραφική οργάνωση του πρώτου χώρου του ημιυπόγειου αναφέρεται κυρίως στην ιστορία του τραγικού γεγονότος του Ολοκαυτώματος του 1824. Κύριο έκθεμα είναι 16 όπλα, τα περισσότερα από τα οποία βρέθηκαν στην περιοχή της Ελληνοκαμάρας, όπου επικεντρώθηκαν οι μάχες σώμα με σώμα μετά την απόβαση των Τουρκοαλβανών.

    Η έκθεση ολοκληρώνεται με την παρουσίαση του κασιώτικου σπιτιού στον τελευταίο χώρο, όπου η διατήρηση των αρχιτεκτονικών στοιχείων όπως του τζακιού και του κρέβατου επέβαλε το σχεδιασμό αυτό.

    Σημειώνεται, ότι ο σχεδιασμός των ημιυπόγειων χώρων έγινε από το Ινστιτούτο Αιγαιακών Σπουδών σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Λαϊκού Πολιτισμού του ΥΠ.ΠΟ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 19 September 2004 - 18:13:49 UTC