Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-01-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΥΣΗΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
  • [02] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [03] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ
  • [04] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΣΤΟ ΕΣΡ
  • [05] ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΙΑΤΑΡΑΣΣΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΓΑΛΗΝΗ
  • [06] ΡΕΠΠΑΣ: ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΙΜΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
  • [07] ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΤΟ 2003 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ
  • [08] ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΥΣΤΗΝΕΙ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΟ ΕΣΡ
  • [09] ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ ΓΙΑ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ
  • [10] ΞΕΚΙΝΑ Ο Γ' ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
  • [11] ΜΙΚΤΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET
  • [12] ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΩΣ 31/3/2005
  • [13] ME KEΡΔΗ 2,16% ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [14] ΣΤΟ 2% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΤΟ 2003
  • [15] ΜΟΥΣΑΡΑΦ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΕΦΥΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
  • [17] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΛΙΡΑ
  • [18] Ζ. ΠΟΟΣ: Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
  • [19] ΣΤΟ 2,2 Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ
  • [20] ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΖΗΤΑ Η ΕΠΟ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΦΛΩΡΙΔΗ
  • [21] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
  • [22] ΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΑΛΑΣ
  • [23] ΣΤΟ Γ' ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΟΠΕΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ Η ΛΕΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ
  • [24] ΣΤΗΝ ΑΪΝΤΡΑΧΤ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ Ο Γ. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ
  • [25] ΑΥΡΙΟ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΕΞ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [26] ΔΕΚΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΜΟΣΟΥΛΗ
  • [27] Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ ΓΕΝΝΗΣΕ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ
  • [28] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ
  • [29] Η ΤΖΕΗΝ ΦΟΝΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ
  • [30] ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ "ΘΕΑΤΡΟΥ 9 ΚΑΙ ΚΑΤΙ " ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
  • [31] ΨΗΦΙΑΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ ME CD ΤΟΥ ΑΠΘ
  • [32] 400 ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ Η ΒΟΥΛΗ
  • [33] ΕΚΘΕΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [34] ΜΙΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ YEREBATAN ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

  • [01] ΕΥΣΗΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Βρυξέλλες, 21 Ιανουαρίου 2004 (11:46 UTC+2)

    Εύσημα, αλλά και αυστηρές συστάσεις για την ελληνική οικονομία, περιλαμβάνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους οικονομικούς προσανατολισμούς των κρατών-μελών της ΕΕ, η οποία αναμένεται να υιοθετηθεί σήμερα.

    Αν και η Κομισιόν εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο σε ό, τι αφορά την επίτευξη αρκετών από τους στόχους της Λισαβόνας, ωστόσο εντοπίζει και πολλές "αχίλλειες πτέρνες". Σύμφωνα με την έκθεση, η χώρα μας, όπως και άλλα κράτη-μέλη, βρίσκεται πίσω στην εξυγίανση των μακροοικονομικών μεγεθών της.

    Η Κομισιόν εκτιμάται ότι θα διατυπώσει συστάσεις για επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στην Ελλάδα, για δημοσιονομική πειθαρχία και για περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ενώ διατυπώνει ανησυχίες για την επιβάρυνση του ελλείμματος, λόγω του κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων και του κοινωνικού πακέτου.

    Επιπλέον, η Επιτροπή αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη καλύτερου ελέγχου των πρωτογενών δαπανών, αλλά και να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το ασφαλιστικό, το οποίο, όπως επισημαίνει, έχει μειωμένη βιωσιμότητα. Στο "μικροσκόπιο" της Κομισιόν μπαίνει και η αγορά εργασίας, ιδίως σε ό, τι αφορά τη μερική απασχόληση.

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έκθεση που θα υιοθετήσει σήμερα η Κομισιόν, η Ελλάδα έχει σημειώσει το τελευταίο διάστημα σημαντική πρόοδο, μία από τις πλέον ικανοποιητικές μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, αν και σε απόλυτα μεγέθη παραμένει ουραγός.

    Ετσι, αν και έγιναν σημαντικά βήματα για τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση της παραγωγικότητας, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, η θέση της Ελλάδας παραμένει πολύ χαμηλή μεταξύ των κρατών-μελών, ως προς την επίτευξη των κοινωνικοοικονομικών στόχων της Λισαβόνας (σε σχεδόν ίδια μοίρα φαίνεται ότι βρίσκονται και η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία).

    "Αγκάθια" εξακολουθούν να παρουσιάζονται στον χώρο της αγοράς εργασίας, καθώς αν και έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή ορισμένα σημαντικά μέτρα, δεν έχει προχωρήσει η συμμόρφωση με τη σύσταση της Κομισιόν για τη μείωση του εργατικού κόστους που δεν συνδέεται με τον μισθό.

    Οι συντάκτες της έκθεσης της Κομισιόν αναμένεται επίσης να επισημάνουν ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί κανένα επαρκές μέτρο για τον αποτελεσματικό έλεγχο των δημοσίων δαπανών είτε για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης.

    Παράλληλα, η Ελλάδα εμφανίζει, σύμφωνα με την Επιτροπή,υψηλό δημόσιο χρέος, το οποίο μειώνεται με χαμηλούς ρυθμούς, αλλά και το δεύτερο χαμηλότερο μέσα στην Ενωση ποσοστό απασχόλησης των γυναικών (και το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μακροχρόνιων ανέργων).

    Σημειώνεται ότι η έκθεση πεπραγμένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα υποβληθεί στο συμβούλιο ECOFIN και στη συνέχεια θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, που θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Μαρτίου._

    [02] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2004 (13:22 UTC+2)

    "Ο Γιώργος Παπανδρέου αποδεικνύει μέχρι τώρα ότι είναι ο άνθρωπος της νέας εποχής γι αυτό είμαι πιο σίγουρος από κάθε φορά ότι θα νικήσουμε για να ανοίξουμε το δρόμο στο μέλλον αλλάζοντας το ίδιο μας το κόμμα", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών και υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου

    "Πιστεύω βαθιά σε αυτή την προοπτική κι έχουμε όλη τη δυνατότητα να την πετύχουμε, έστω κι αν η αναμέτρηση θα είναι πολύ δύσκολη και κρίσιμη", τόνισε και πρόσθεσε πως τώρα είναι μια κανούρια εποχή και το ΠΑΣΟΚ αλλάζει ηγεσία. Σε αντίθεση με τη Ν.Δ. αλλάζει ηγεσία νικώντας και όχι μετά από ήττες.

    [03] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2004 (17:09 UTC+2)

    Η πρόταση που κατέθεσε χθες στο Λαύριο ο Γιώργος Παπανδρέου για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι μια τολμηρή πρόταση, είναι μια τομή που φιλοδοξεί να δώσει θετικές απαντήσεις και διεξόδους στις προσδοκίες των νέων τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Την πρόταση αυτή πρόσθεσε δεν μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε στο προεκλογικό παιχνίδι, μπορεί να δημιουργηθούν πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας και να δοθεί θετική διέξοδος στις προσδοκίες των νέων ανθρώπων, είπε.

    Επισήμανε ότι η πρόταση αυτή προσφέρεται για διάλογο, παρατηρήσεις και βελτιωτικές προτάσεις, ενώ απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση σημείωσε πως εφόσον οι ασφαλιστικές εισφορές δεν θα καταβάλλονται δεν θα υπάρχει και προσμέτρηση στην ασφαλιστική κάλυψη των ταμείων εκτός αν εκ των υστέρων προβλεφθεί καταβολή των εισφορών.

    «Είναι ένα πρόσθετο, ένα μεγάλο κίνητρο, είναι μια τομή, αφού μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να ανοιχτούν και να προσλάβουν πολλές χιλιάδες νέους ανθρώπους, που σήμερα είναι άνεργοι, που είναι στο σπίτι τους και δεν έχουν εργασιακή εμπειρία, που υποφέρουν από την ανεργία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτόπαπας.

    Τέλος, ως προς την επιβάρυνση των ταμείων από την υλοποίηση της πρότασης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως το κόστος σ' αυτή την ηλικιακή κατηγορία είναι εξαιρετικά χαμηλό και πως πάντως ήδη επιβαρύνονται τα ταμεία από εργαζόμενους σε προγράμματα.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [04] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΣΤΟ ΕΣΡ

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2004 (23:21 UTC+2)

    Δεν εφαρμόζεται στην πράξη η συνταγματική επιταγή για αναλογική ισότητα στην προβολή των κομμάτων, επισημαίνει το διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στην επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

    Η ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζει ότι «τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική ραδιοτηλεόραση αντί της αναλογικά ίσης παρουσίασης των πολιτικών θέσεων και προτάσεων έχουμε την μονοπωλιακή προβολή των δύο μεγάλων κομμάτων και των αρχηγών τους και αντί της πολυφωνίας και της ισηγορίας επικρατεί η μονόπλευρη παρουσίαση των θέσεων και απόψεων συγκεκριμένων κομμάτων».

    «Αντί για πλήρη, ολόπλευρη και ουσιαστική ενημέρωση του πολίτη επιχειρείται η κατασκευή μια πλαστής πολιτικής πραγματικότητας και η παραπλανητική πολιτική επικοινωνία μακριά από τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού και τον ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των πολιτικών και κοινωνικών φορέων, με ουσιαστική αντιπαράθεση απόψεων και προτάσεων. Αυτό γίνεται με την επιλεκτική παρουσίαση των δραστηριοτήτων των κομμάτων και των αρχηγών τους (χαρακτηριστικό είναι το αίσχος του μπαράζ έκτακτων δελτίων ειδήσεων χωρίς ουσιαστικό λόγο που ζήσαμε το τελευταίο διάστημα)», τονίζει.

    Η ΕΣΗΕΑ, σημειώνει ότι υπερασπίσθηκε και υπερασπίζεται το δικαίωμα του πολίτη στην ενημέρωση και γι' αυτό δεν ανέχεται και ούτε θα επιτρέψει οι δημοσιογράφοι να γίνουν μέρος όποιων σκοπιμοτήτων.

    «Το ΕΣΡ ως εποπτεύουσα αρχή έχει καθήκον και υποχρέωση να επιβάλλει την εφαρμογή των σχετικών συνταγματικών διατάξεων. Η πολυφωνία είναι στοιχείο της δημοκρατίας. Ο διάλογος είναι προϋπόθεση για την ανέλιξη της πολιτικής σκέψης και της μορφώσεως προσωπικής γνώμης. Οι αρχές αυτές δεν μπορούν να νοθευτούν, να φαλκιδευτούν και να θυσιαστούν στο βωμό της κομματικής σκοπιμότητας και της άκρατης εμπορευματοποίησης του δήθεν πολιτικού λόγου», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

    [05] ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΙΑΤΑΡΑΣΣΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΓΑΛΗΝΗ

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2004 (20:59 UTC+2)

    «Στην πορεία προς τις εκλογές οι πολίτες χρειάζονται να ακούν σοβαρές πολιτικές προτάσεις και όχι πυροτεχνήματα τα οποία προσβάλουν την πολιτική ηθική και είναι αποτελέσματα άγνοιας ή άκρατου λαϊκισμού", τόνισε ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Ν.Δ. Γιώργος Σουφλιάς σημειώνοντας ότι η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου είναι ατημέλητη, επικίνδυνη και διαταράσσει την κοινωνική γαλήνη της χώρας.

    "Είναι ανεπίτρεπτα αυτά που συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ: το πρωί ο κ. Γ. Παπανδρέου να υπόσχεται μια ανεφάρμοστη και επικίνδυνη «πρόταση» για την ανεργία και το βράδυ το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ να ανασκευάζει τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου στα βασικότερα σημεία της", είπε ο κ. Σουφλιάς και πρόσθεσε:

    "Η εντελώς αμελέτητη και επικίνδυνη πρόταση του κ. Γ. Παπανδρέου στην ουσία λέει τα εξής:

    Λέει στους νέους, για άλλους μέχρι 24 και για άλλους μέχρι 29 ετών ότι μπορούν να εργάζονται επί τέσσερα χρόνια χωρίς ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

    Λέει όμως στους εργαζόμενους πάνω από αυτές τις ηλικίες ότι γίνονται αυτομάτως ακριβότεροι κατά 28,96% (όση είναι η ασφαλιστική εισφορά των επιχειρήσεων) από τους ανασφάλιστους νέους εργαζόμενους. Έτσι θα αυξηθούν οι απολύσεις τους γιατί θα γίνει απολύτως ασύμφορη για τις επιχειρήσεις η πρόσληψη τους. Όσοι νέοι θα προσληφθούν τόσοι μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι θα απολυθούν.

    Λέει σε όλους τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους ότι θα γίνει ακόμα πιο έντονο το οξύτατο ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας μας γιατί θα επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο τα ήδη υπερχρεωμένα ασφαλιστικά ταμεία και δεν εξηγεί πως θα αντέξει το επιπλέον βάρος το ήδη υπερχρεωμένο κράτος. Επίσης καταργεί βασικούς κανόνες του ασφαλιστικού μας συστήματος που προβλέπουν υποχρεωτική ασφάλιση για όλους τους εργαζομένους (Ν. 1846/51).

    Λέει σε όλες τις επιχειρήσεις ότι θα τεθούν υπό διαρκή νομική ομηρία από το γεγονός ότι θα προσλάβουν εργαζομένους χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, πρόταση που επιπλέον είναι αμφίβολης συνταγματικότητας".

    "Ας είμαστε επιτέλους σοβαροί. Ολοι γνωρίζουμε τα Κοινοτικά Προγράμματα και το πρόγραμμα STAGE είναι μόνο 11 μήνες και γνωρίζουμε ότι σε καμιά χώρα της Ευρώπης δεν εφαρμόζεται η τετραετής εργασία χωρίς ασφαλιστικές εισφορές και δικαιώματα. Συνεπώς η «πρόταση» αυτή όχι μόνον δεν αντιμετωπίζει ούτε κατ' ελάχιστον το οξύτατο πρόβλημα της ανεργίας, αλλά, αντιθέτως, επαναφέρει τις εργασιακές συνθήκες σε ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους εργαζομένους καθεστώς που έχει εκλείψει εδώ και πολλές δεκαετίες από όλες τις πολιτισμένες χώρες, καθώς, δημιουργεί εργαζομένους χωρίς ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

    Επιχειρεί με το άλλοθι της δήθεν αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων να ανοίξει την κερκόπορτα μιας εργασίας χωρίς κατοχυρωμένα δικαιώματα. Ας αντιληφθεί ο κ. Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ ότι δεν μπορεί να παίζει κανένας με το μέλλον και τις αγωνίες των νέων και των οικογενειών τους», υπογράμμισε ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Ν.Δ.

    Ο κ. Σουφλιάς ανέφερε ότι το πρωί ο Γιώργος Παπανδρέου στο Λαύριο είπε:

    «Ολοι οι νέοι απόφοιτοι Λυκείου ή ΤΕΕ μέχρι ηλικίας 25 ετών να μπορούν να προσλαμβάνονται από κάθε είδους επιχειρήσεις για 4 χρόνια με πλήρη μισθό, πλήρη ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς οι επιχειρήσεις ή οι νέοι να υποχρεώνονται να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές. Για τους αποφοίτους ΤΕΙ και ΑΕΙ το όριο ηλικίας θα μπορούσε να είναι 29 ετών. Με τον τρόπο αυτό δεν επιβαρύνονται οι γονείς, δεν επιβαρύνεται το κράτος, δεν επιβαρύνεται το ασφαλιστικό μας σύστημα», ενώ το βράδυ το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε την εξής παράγραφο που δεν υπήρχε στην πρωινή ομιλία του Γ. Παπανδρέου και που αλλοιώνει εντελώς την πρόταση του:

    «Οι απασχολούμενοι φοιτητές, σπουδαστές αμείβονται στη βάση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας χωρίς οι επιχειρήσεις να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές αφού συνεχίζουν να καλύπτονται ως προς την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τα ασφαλιστικά ταμεία των γονιών τους. Και μετά την τετραετή αυτή εμπειρία, θα μπορούν να συνεισφέρουν στο ασφαλιστικό σύστημα για πολλά χρόνια. Αν ο ασφαλισμένος θέλει να αναγνωριστούν ως συντάξιμα τα τέσσερα αυτά έτη, τότε το κόστος της ασφάλισης δεν θα επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά θα προκύπτει μετά από διάλογο και μέσα από τον επιμερισμό του κόστους ανάμεσα σε τρία μέρη: κράτος εργοδότες εργαζόμενοι καθώς και από τα προγράμματα άσκησης ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ».

    Ο κ. Σουφλιάς σημείωσε ότι οι αντιφάσεις και η προχειρότητα της πρότασης είναι:

    "Το πρωί, ο κ. Παπανδρέου υπόσχεται «πλήρη ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη».

    Το βράδυ, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ διορθώνει λέγοντας ότι οι νέοι «συνεχίζουν να καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία των γονιών τους».

    Το πρωί, ο Γιώργος Παπανδρέου υπόσχεται ότι οι νέοι και οι επιχειρήσεις δεν θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές.

    Το βράδυ, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ διορθώνει λέγοντας ότι αν οι νέοι θέλουν να αναγνωρισθούν τα τέσσερα χρόνια ως συντάξιμα τότε «το κόστος της ασφάλισης θα επιμερισθεί σε τρία μέρη: κράτος εργοδότες εργαζόμενοι καθώς και από τα προγράμματα του Γ΄ Κ.Π.Σ».

    [06] ΡΕΠΠΑΣ: ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΙΜΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2004 (20:57 UTC+2)

    «Είναι καλύτερο κάποιος να εργάζεται και να αμείβεται αποκτώντας γνώση και εμπειρία, από το να παραμένει άνεργος. Γιατί η ανεργία αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο, ώστε κάποιος να οδηγηθεί στην περιθωριοποίηση και στον αποκλεισμό», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας σχολιάζοντας την πρόταση για την πρόσληψη νέων για 4 χρόνια από επιχειρήσεις.

    «Μετά από σειρά άλλων ρυθμίσεων που έχουμε θεσπίσει, η πρόταση αυτή μπορεί να αποτελέσει ακόμα μια επιλογή για κάθε άνεργο, ώστε να αυξήσουμε την απασχόληση, ιδιαιτέρως για τις κατηγορίες εκείνες του πληθυσμού που συναντούν και τη μεγαλύτερη δυσκολία ένταξης στην αγορά εργασίας. Οι νέοι είναι μεταξύ αυτών», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

    Σημείωσε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τις άνεργες μητέρες, για τους άνω των 55 ετών ανέργους, καθώς και για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών, καθώς επίσης και τα μέτρα για την μετατροπή των παθητικών επιδοματικών πολιτικών των ανέργων του ΟΑΕΔ σε ενεργητικές πολιτικές, ώστε το επίδομα που χορηγείται να συνεχίσει να χορηγείται, αλλά ως τμήμα της αμοιβής που παίρνει ο επιδοτούμενος άνεργος εφόσον τοποθετηθεί σε μια επιχείρηση, συμπληρώνονται και με αυτή την πρόταση, την οποία χαρακτήρισε ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και αξιοποιήσιμη.

    «Η πρόταση αυτή του κ. Παπανδρέου, πιστεύω ότι δίνει μια διέξοδο σε νέους ανέργους, ιδίως στους νέους ανέργους οι οποίοι πραγματικά αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα ένταξης στην αγορά εργασίας», είπε τονίζοντας ότι τα μέτρα θα πρέπει να ενταχθούν σε μια συντονισμένη προσπάθεια η οποία έχει πολλές πλευρές.

    «Πρέπει και το κάναμε- να προχωρήσουμε στη σύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Γι αυτό δημιουργήσαμε το Εθνικό Σύστημα Σύνδεσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την Απασχόληση (Ε.Σ.Σ.Ε.Ε.Κ.Α)

    Θα πρέπει να συνεχίσουμε τις ενεργητικές πολιτικές με τα επιδοτούμενα προγράμματα του Γ΄ ΚΠΣ.

    Πρέπει να διευρύνουμε αυτού του είδους τις πολιτικές οι οποίες οδηγούν στη μείωση του κόστους εργασίας, για την προώθηση στην απασχόληση ενός ανέργου, όπως προβλέπουμε στον πρόσφατο εργασιακό νόμο», είπε σημειώνοντας ότι σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται και η συγκεκριμένη πρόταση του κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Ρέππας υπογράμμισε ότι οι πολιτικές αυτές είναι αποτελεσματικές και με μένει να αξιοποιηθούν τα μέτρα αυτά από τους ενδιαφερόμενους φορείς.

    «Εμείς μελετούμε αυτή την πρόταση και στο πλαίσιο των νομοθετικών δυνατοτήτων μας θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό», συμπλήρωσε.

    [07] ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΤΟ 2003 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2004 (20:50 UTC+2)

    Σε 145 μειώθηκαν το 2003 τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.

    Το 2002 καταγράφηκαν 153 εργατικά ατυχήματα και το 2001 ήταν 188.

    Από τα 145 εργατικά ατυχήματα που αναγγέλθηκαν το 2003 τα 11 ήταν τροχαίας και τα 14 παθολογικής αιτιολογίας. Οι πτώσεις, οι ηλεκτροπληξίες και η κακή χρήση μηχανημάτων εξακολουθούν, στη λογική της έλλειψης προληπτικών μέτρων ασφάλειας, να αποτελούν τις βασικές αιτίες τους.

    Η πιο «φονική» ώρα είναι μεταξύ 10:00 και 11:00 με 24 ατυχήματα. Αποφράδα ημέρα της εβδομάδας η Τρίτη με 32 ατυχήματα και μήνας ο Μάιος με 16 ατυχήματα. Η ηλικία με τα περισσότερα θύματα είναι μεταξύ 40 και 49 ετών με 46 ατυχήματα.

    [08] ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΥΣΤΗΝΕΙ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΟ ΕΣΡ

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2004 (20:08 UTC+2)

    Την υπέρβαση της αρχής ισότητας σε ότι αφορά την προβολή των κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών διαπιστώνει το ΕΣΡ αλλά αδυνατεί να παρέμβει ουσιαστικά με κυρώσεις αφού οι εκλογές δεν έχουν επίσημα προκηρυχθεί. Παρ όλα αυτά έχει παρέμβει με συστάσεις, σε κραυγαλέες περιπτώσεις που διαπιστώθηκε κατάφωρη παραβίαση.

    Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου Γιάννης Λασκαρίδης ενημερώνοντας σήμερα την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

    Στην πρόταση της βουλευτού της ΝΔ, Άννας Ψαρούδας Μπενάκη να λειτουργεί η Αρχή με αυτόφωρη διαδικασία ο κ Λασκαρίδης απάντησε ότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα και ότι απαιτούνται τρεις τουλάχιστο μέρες για να γίνει ο έλεγχος και μετά η παρέμβαση.

    "Δεν μπορούμε να παρεμβαίνουμε κάθε μέρα. Αυτό είναι επισφαλές διότι οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών σταθμών θα μας απαντήσουν ότι χθες προβάλαμε την άλφα και σήμερα έναν άλλο. Η ταχύτητα των εκπομπών είναι τέτοια που δεν προλαβαίνουμε να δώσουμε εντολή να εφαρμοστεί άμεσα" πρόσθεσε.

    Τόσο ο κ. Λασκαρίδης όσο και οι βουλευτές παραδέχτηκαν ότι η χρονομέτρηση για την προβολή κομμάτων και βουλευτών που καταγράφονται δεν αρκεί για να σταματήσει τις "λαθροχειρίες" και τα παραπλανητικά μηνύματα που εκπέμπουν τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

    "Η ποσοτική καταγραφή δεν δίνει την πραγματική εικόνα. Υπάρχουν και ποιοτικά στοιχεία που δεν αποδεικνύονται με το τηλεχρόνο ότι υπάρχει παραπληροφόρηση" τόνισε από την πλευρά του το μέλος του ΕΣΡ Ροδόλφος Μορώνης ενώ πρόσθεσε: "Οι ποσοτικές μετρήσεις στις οποίες αναγκαστικά μένουμε, είναι επικίνδυνες και παραπλανητικές πολλές φορές. Έχουμε όλοι την ίδια εικόνα για το τι γίνεται με τα κανάλια. Αυτό το κλίμα που δημιουργείται δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις δεν καταγράφεται εύκολα γιατί είναι και θέμα ατμόσφαιρας που δημιουργείται από τα κανάλια από τον τρόπο κάλυψης των γεγονότων".

    Στο σημείο αυτό ο κ Μορώνης αναφέρθηκε στην ιδιωτική -όπως την χαρακτήρισε- επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στο Καλέντζι η οποία πήρε διαστάσεις Μπεν Χουρ.

    "Εντυπώσεις δημιουργούνται και από τους τίτλους των εκπομπών. Για παράδειγμα φθάσαμε στο ακραίο παράδειγμα να δούμε σε ένα κανάλι, να έχει τίτλο "εκλογές για δύο".

    Δηλαδή όλα τα υπόλοιπα κόμματα είχαν σβήσει παρά το γεγονός ότι υπήρχαν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Αυτού του είδους λαθροχειρίες δεν καταγράφονται σε καμία μέτρηση. Δυστυχώς όμως με την αίσθηση και μόνο ότι στην ουσία γίνεται κατάφωρη παραβίαση δεν μπορούμε να επιβάλουμε κυρώσεις", ανέφερε ο κ Μορώνης.

    "Πέντε λεπτά εμφάνισης ενός προσώπου σε ζώνη prime time ισοδυναμεί με μισή ώρα πρωινής ζώνης", συμπλήρωσε αναφερόμενος στην αδυναμία των ποσοτικών μετρήσεων για την παρουσία των κομμάτων και των υποψηφίων στα κανάλια.

    Πάντως, τόσο ο κ Λασκαρίδης όσο και ο κ Μορώνης τόνισαν ότι μετά από πιέσεις του ΕΣΡ υπήρξε βελτίωση και διαφοροποίηση και σε μεγάλο βαθμό έχουν συμμορφωθεί τα κανάλια.

    Χαρακτηριστικές ήταν οι καταγγελίες που έκαναν αρκετοί βουλευτές για τον τρόπο που προβάλλονται στις περιφέρειές τους από τοπικά τηλεοπτικά μέσα ορισμένοι βουλευτές αλλά και τα μικρά κόμματα. Όπως ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φοίβος Ιωαννίδης που είπε μεταξύ άλλων: "Όλα τα κανάλια σκανδαλωδώς υπερπροβάλουν τους υποψηφίους δημοσιογράφους. Πρωτοεμφανιζόμενος νεαρός υποψήφιος είναι κάθε μέρα στα κανάλια. Επίσης είναι παντελώς ανεξέλεγκτα τα τοπικά και περιφερειακά κανάλια. Υπάρχει καταπληκτική προβολή ορισμένων ανθρώπων από τις τηλεοράσεις.

    Δεν είναι θέμα κομμάτων μόνο. Διαπιστώνω έλλειμμα και για τα μικρά κόμματα. Δεν έχουν την σωστή μεταχείριση αντίθετα από τα δύο μεγάλα κόμματα".

    Και ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Λεβογιάννης ήταν καυστικός λέγοντας χαρακτηριστικά: "Υπάρχει πλήρης ασυδοσία στην περιφέρειά μου σε ότι αφορά την προβολή ορισμένων προσώπων ενώ αρκετοί τοπικοί σταθμοί λειτουργούν εντελώς παράνομα. Υπάρχει πλήρη ασυδοσία στις προβολές, όπως το να μεταδίδει ένα κανάλι την περιοδεία ενός μόνο βουλευτή. Έχουμε μια περίπτωση να μεταδίδει μόνο τι έλεγε η μία παράταξη σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Υπάρχει τηλεοπτικός σταθμός ο οποίος δεν με έχει βγάλει ποτέ επί δύο χρόνια. Το έχει κάνει και για βουλευτή άλλου κόμματος. Είναι τριτοκοσμικά φαινόμενα."

    Το ίδιο επικριτικός ήταν και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Διονύσης Γκούσκος: "Υπάρχει παραπληροφόρηση και έχετε υποχρέωση να παρέμβετε έστω και με επιβολή κυρώσεων.

    Μπορεί τυπικά να μην μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο αλλά ουσιαστικά είμαστε. Δεν πείθομαι ότι πρέπει για κάποιες ενέργειές σας να περιμένετε να προκηρυχθούν οι εκλογές. Βοά ο τόπος για κατάχρηση υπερπροβολής κομμάτων, προσώπων, για σπόνσορες και για χρηματισμό για να υπερπροβληθούν πράγματα και πρόσωπα... πρέπει το ΕΣΡ και προληπτικά και κατασταλτικά να ενεργεί", είπε.

    Απαντώντας στους βουλευτές ο κ Λασκαρίδης ανέφερε ότι το ΕΣΡ έχει αρμοδιότητα να ελέγχει και να παρεμβαίνει μόνο για τηλεοπτικούς σταθμούς που λειτουργούν νόμιμα.

    Ο κ Μορώνης αφού σημείωσε ότι είναι άγνωστος ο συνολικός σταθμός των τοπικών σταθμών, πρόσθεσε ότι σε ότι αφορά τα περιφερειακά κανάλια μόνο μετά από καταγγελία μπορεί να λάβει γνώση η Αρχή.

    "Δεν θα γίνουν καταγγελίες και το ξέρετε για ποιους λόγους", ήταν η αντίδραση του κ Λεβογιάννη.

    Τέλος ο κ Λασκαρίδης γνωστοποίησε ότι την ερχόμενη Τρίτη έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις οι υπεύθυνοι της ΕΡΤ έπειτα από τις καταγγελίες της ΝΔ για παραβίαση του χρόνου τηλεοπτικής κάλυψης υπέρ του ΠΑΣΟΚ κατά τις περιοδείες των κκ Γ. Παπανδρέου και Κ. Καραμανλή.

    Νατάσα Θωμά

    [09] ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ ΓΙΑ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2004 (19:33 UTC+2)

    Τη δέσμευση ότι θα παραμείνουν οι παραλίες ανοικτές ανέλαβε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης μετά τις κινητοποιήσεις του Δήμου και των κατοίκων των Καλυβίων, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων του ομίλου Μαντωνανάκη και την κατάργηση του αιγιαλού.

    Ωστόσο κάτοικοι και Δημοτική αρχή ζητούν την ανάκληση του συμβολαίου που έχει υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης, των «ΕΤΑ» και του ομίλου Μαντωνανάκη. Σύμφωνα με αυτό παραχωρείται η παραλία στο Λαγονήσι στον όμιλο Μαντωνανάκη.

    Σε ανακοίνωση του Δήμου Καλυβίων σημειώνεται πως τόσο κατά τη χθεσινοβραδινή έκτακτη συνάντηση αντιπροσωπείας του Δημοτικού Συμβουλίου με τον υπουργό Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο - που έγινε μετά από σχετική πρόσκληση του υπουργού - όσο και κατά τη σημερινή συνάντηση αντιπροσωπείας του Δημοτικού Συμβουλίου και βουλευτών της περιοχής με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Δ. Γεωργακόπουλο, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης, διατυπώθηκε η δέσμευση ότι οι παραλίες θα μείνουν ανοικτές.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο δήμαρχος Καλυβίων και πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Π. Φιλίππου, σημείωσε ότι με τις κινητοποιήσεις υπήρξε ένα πρώτο θετικό βήμα ενώ δεσμεύτηκαν τόσο ο υπουργός όσο και ο υφυπουργός Ανάπτυξης ότι οι παραλίες θα μείνουν ανοικτές στους πολίτες.

    [10] ΞΕΚΙΝΑ Ο Γ' ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ"

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2004 (20:23 UTC+2)

    Μέχρι και τις 20 Απριλίου καλούνται να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι για την ένταξή τους στον τρίτο κύκλο του Προγράμματος «Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας Ατόμων με Αναπηρίες». Την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος υπέγραψε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αλέξανδρος Καλαφάτης.

    Το Πρόγραμμα, συνολικού προυπολογισμού 11,7 εκ. ευρώ, αποσκοπεί στην ανάπτυξη, υποστήριξη και προώθηση της Επιχειρηματικότητας στα Άτομα με Αναπηρία- άνδρες και γυναίκες, μέσω χρηματοδοτικών ενισχύσεων για τη δημιουργία νέων και βιώσιμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Ειδικότερα, δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν:

    - Άτομα με Αναπηρία, άνδρες και γυναίκες, 21-55 ετών.

    - Είναι άνεργοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες.

    - Δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα από 01/01/2003 και έως την ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος.

    Χορηγούνται με ποσοστό 50% του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού 18μηνα επιχειρηματικά σχέδια για την σύσταση νέας επιχείρησης (προϋπόθεση: να μετέχουν στο κεφάλαιο Άτομα με Αναπηρία με ποσοστό τουλάχιστον 55% και να έχουν αποκλειστικά τη διαχείριση της εταιρείας) ή την ενίσχυση υφιστάμενης (αν έχει συσταθεί από δικαιούχους, δραστηριοποιείται στους τομείς εμπορίου και παροχής υπηρεσιών και ενδιαφέρεται να επεκτείνει τη δραστηριότητά της στον τομέα της μεταποίησης).

    Τα όρια προϋπολογισμού των προτάσεων ανέρχονται στα 30.000 ευρώ έως 90.000 ευρώ (εμπόριο, υπηρεσίες, τουρισμός) και 150.000 ευρώ (μεταποίηση). Μετά την υπογραφή της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής του έργου στο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, είναι δυνατή η χορήγηση προκαταβολής, μέχρι το 40% της δημόσιας χρηματοδότησης.

    [11] ΜΙΚΤΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 21 Ιανουαρίου 2004 (20:10 UTC+2)

    Κατεύθυνση αναζητά και σήμερα η Wall Street, αφού παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες της αγοράς, οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις κερδών και απαλλάσσονται από τις μετοχές των εταιριών που δεν εμφάνισαν επιθετικές κερδοφορίες και η τιμή τους έχει πάει πολύ ψηλά.

    Η Merrill Lynch, η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της κατά το τέταρτο τρίμηνο ανήλθαν στα 1,2 δισ. δολάρια, ή 1,23 δολάρια ανά μετοχή, έναντι από 603 εκατ. δολάρια το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Ο κύκλος εργασιών της αυξήθηκε κατά 17%, και έφτασε στα 4,9 δισ. δολάρια. Η μετοχή της υποχωρεί κατά 1,98%.

    Πολύ καλά ήταν τα αποτελέσματα για τη JP Morgan Chase η οποία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της διαμορφώθηκαν σε 1,86 δισ. δολάρια ή 89 σεντς ανά μετοχή έναντι ζημιών 20 σεντς ανά μετοχή του αντίστοιχου τριμήνου του 2002. Οι αναλυτές περίμεναν κέρδη 77 σεντς ανά μετοχή. Ο τίτλος της ενισχύεται κατά 1,82%.

    Τριπλασιασμό των κερδών της σημείωσε το τέταρτο τρίμηνο του 2003 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2002, η Bank of New York , ενδέκατη σε μέγεθος αμερικανική τράπεζα. Τα κέρδη της ανήλθαν σε 307 εκατ. δολ. από 100 εκατ. δολ. ενώ για ολόκληρο το έτος τα κέρδη της άγγιξαν τα 1,16 δισ. δολ. αυξημένα κατά 28%. Η μετοχή της σημειώνει απώλειες 0,71%.

    Εξάλλου, χαμηλότερα κινείται ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έδινε τον τόνο της ανόδου στον τεχνολογικό κλάδο. Απώλειες 1,94% σημειώνει η μετοχή της Motorola, η οποία ανακοίνωσε αυξημένα αποτελέσματα, όμως, οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων της εταιρείας ήταν χαμηλότερες αυτών που ανέμεναν οι αναλυτές. «Βουτιά» 18,27% πραγματοποιεί ο τίτλος της RF Micro Devices, έπειτα από την προειδοποίηση της εταιρίας για τα αποτελέσματά του τρέχοντος τριμήνου. Η εταιρία μικροτσίπ για αποθήκευση δεδομένων και δικτύωση Applied Micro Circuits, υποχωρεί κατά 4,99%, παρά τη δημοσίευση μικρότερων των αναμενόμενων ζημιών τριμήνου.

    Από τα μέτωπο της οικονομίας άνοδο 2% σημείωσε ο ρυθμός ανέγερσης νέων κατοικιών, που αποτελεί την υψηλότερη αύξηση των 20 τελευταίων ετών. Ο ρυθμός αυτός, προσαρμοσμένος σε επίπεδο έτους, σημαίνει 2,09 εκατ. μονάδες.

    Στις 19.30, ώρα Ελλάδος, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε κέρδη 0,36%, ανερχόμενος στις 10.566,81 μονάδες, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας υποχωρούσε στις 2.131,16 μονάδες, μειωμένος κατά 0,78% και ο ευρύτερος Standard & Poor's 500 σημείωνε άνοδο 0,21% στις 1.141,21 μονάδες.

    Σ.Α.

    [12] ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΩΣ 31/3/2005 ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Βρυξέλλες, 21 Ιανουαρίου 2004 (18:30 UTC+2)

    Την παράταση του υφιστάμενου μηχανισμού ο οποίος επιτρέπει τη χορήγηση προσωρινών κρατικών ενισχύσεων στον τομέα της ναυπηγικής βιομηχανίας («προσωρινός αμυντικός μηχανισμός» ή «ΠΑΜ») έως τις 31 Μαρτίου 2005 προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με απόφαση που εξέδωσε σήμερα και η οποία πρόκειται να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο.

    «Μολονότι οι κρατικές ενισχύσεις δεν αποτελούν ασφαλώς την ενδεδειγμένη μέθοδο για τη συνολική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κοινοτικής ναυπηγικής βιομηχανίας, η σημερινή απόφαση καταδεικνύει σαφώς ότι η πολιτική της Επιτροπής στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων αναγνωρίζει την ύπαρξη εξαιρετικών περιστάσεων σε περιπτώσεις κατά τις οποίες διακυβεύονται τα συμφέροντα της Κοινότητας. Η παράταση του μηχανισμού μέχρι το Μάρτιο του 2005 είναι δικαιολογημένη, διότι ο ΠΑΜ και η προσφυγή στον ΠΟΕ συνδέονταν από την αρχή στενά μεταξύ τους.» δήλωσε ο αρμόδιος για τον ανταγωνισμό κοινοτικός επίτροπος, Μάριο Μόντι, κατά την ανακοίνωση της απόφασης.

    Από την πλευρά του, ο αρμόδιος για το εμπόριο επίτροπος, Πασκάλ Λαμί, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η σημερινή απόφαση αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να αδιαφορήσουμε για τον ευρωπαϊκό κλάδο της ναυπηγικής βιομηχανίας τη στιγμή κατά την οποία αυτός υφίσταται τις συνέπειες των αθέμιτων κορεατικών πρακτικών. Εν τω μεταξύ, θα εξακολουθήσουμε να υπερασπιζόμαστε το δίκιο μας εναντίον των πρακτικών αυτών στον ΠΟΕ. Ελπίζω να τεθεί τέλος από την Κορέα στις επιδοτήσεις τις οποίες παρέχει, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η διευθέτηση του ζητήματος».

    Οπως αναφέρεται στην απόφαση της Επιτροπής, η παράταση της ισχύος του ΠΑΜ έως τις 31 Μαρτίου 2005 κατέστη αναγκαία λόγω του ότι είναι απίθανο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την εν λόγω ημερομηνία η εξέταση της προσφυγής που ασκήθηκε από την ΕΕ ενώπιον του ΠΟΕ εναντίον των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών της Νότιας Κορέας, η οποία συνδέεται με την προσωρινή και περιορισμένης έκτασης χορήγηση κρατικών ενισχύσεων βάσει του ΠΑΜ.

    Η ειδική ομάδα που συστάθηκε για την υπόθεση στον ΠΟΕ ξεκίνησε τις εργασίες της μόλις τον Δεκέμβριο του 2003, και η τελική της έκθεση αναμένεται να εκδοθεί το νωρίτερο τον Αύγουστο του 2004. Εάν ληφθεί υπόψη ότι ένα από τα μέρη ενδέχεται να ασκήσει έφεση, τότε γίνεται αντιληπτό ότι η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαιοδοτικού οργάνου του ΠΟΕ δεν πρόκειται να εκδοθεί πριν από τον Φεβρουάριο του 2005. Παρ' όλα αυτά, ο ΠΑΜ θα τεθεί εκτός εφαρμογής σε περίπτωση που ολοκληρωθεί ή ανασταλεί πρωτύτερα η διαδικασία στο πλαίσιο του ΠΟΕ.

    [13] ME KEΡΔΗ 2,16% ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2004 (16:39 UTC+2)

    Ρόλο ατμομηχανής για την άνοδο της Σοφοκλέους διαδραμάτισαν σήμερα τα τραπεζικά blue chips, ενώ "ρεσιτάλ" επιδόσεων έδωσαν και οι εταιρίες συμμετοχών και πληροφορικής. Ως αποτέλεσμα, ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε τη συνεδρίαση με μεγάλα κέρδη, άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων, αν και δεν κατόρθωσε να κατοχυρώσει το ενδοσυνεδριακό υψηλό του, στις 2.500,49.

    Η επανεμφάνιση των αγοραστών στους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης (μεγάλες τράπεζες, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ), έδωσαν το σύνθημα για μαζικές τοποθετήσεις και στην περιφέρεια. Την εικόνα της αγοράς "φωτογραφίζει" το γεγονός ότι δύο κλαδικοί δείκτες έκλεισαν ενισχυμένοι κατά περισσότερο από 3% και άλλοι έξι σημείωσαν άνοδο μεγαλύτερη του 2%.

    Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε με μεγάλα κέρδη, της τάξης του 2,16% και διαμορφώθηκε στις 2.489,37 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά μεταξύ των 2.436,73 και των 2.500,49. Ο τζίρος προσέγγισε τα 231 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 9,7 εκατ. αφορούσαν σε πακέτα), ενώ από το σύνολο των μετοχών που άλλαξαν χέρια, οι 248 ενισχύθηκαν, έναντι 67 πτωτικών και 62 στάσιμων.

    Μεγάλη άνοδο σημείωσαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE. Kατά 2,40% ενισχύθηκε ο ASE-20 των επιλεγμένων blue chips, έναντι κερδών της τάξης του 2,23% και 1,58% αντίστοιχα, για τον MID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης και τον SMALL CAP-80 της μικρής. Ενισχυμένος κατά 2,30% έκλεισε τη συνεδρίαση ο FTSE/ASE-140.

    Σε θετικό έδαφος "τερμάτισαν" και όλοι οι επιμέρους δείκτες. Τη μεγαλύτερη

    άνοδο σημείωσαν κατά σειρά οι κλάδοι των συμμετοχών (3,35%), της πληροφορικής (3,19%), των διυλιστηρίων (2,92%, καθώς τα ΕΛΠΕ ανέκαμψαν δυναμικά κλείνοντας με κέρδη 3,35%), των τραπεζών (2,91%), των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (2,78%), των εκδόσεων-εκτυπώσεων (2,59%) και των ασφαλειών (2,44%).

    Στον κλάδο των συμμετοχών, που σημείωσε και τη μεγαλύτερη θετική ποσοστιαία μεταβολή, η άνοδος συνδέεται κυρίως με τα εντυπωσιακά κέρδη των εταιριών ΒΙΟΧΑΛΚΟ (6,10%), ΜΠΑΛΑΦΑΣ (5,80%), ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (4,15%), ΑΧΟΝ (3,87%) και ΓΕΚ (3,51%).

    ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

    Αξιοσημείωτες ήταν σήμερα και οι επιδόσεις των τραπεζών, αφού οι αγοραστές "πλειοδότησαν", ανεβάζοντας και τον μέσο όρο της αγοράς. Συγκεκριμένα, κατά 3,03% και 3,96% αντίστοιχα, ενισχύθηκαν οι μετοχές της ΕΘΝΙΚΗΣ και της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ, ενώ η ALPHA BANK έκλεισε με μικρότερα κέρδη, της τάξης του 1,10%.

    Ανοδο άνω των τριών ποσοστιαίων μονάδων σημείωσε η τιμή της μετοχής της EFG EUROBANK, ενώ ο τίτλος της ΠΕΙΡΑΙΩΣ ενισχύθηκε κατά 4,07%. Η ΓΕΝΙΚΗ συνέχισε το χτεσινό ράλι, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 8,33%, στον απόηχο της υπογραφής της σύμβασης με τη SOCIETE GENERALE, ενώ εντυπωσιακή άνοδο σημείωσαν και οι μετοχές της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ (6.06%) και της ΑΤΤΙΚΗΣ (5,19%).

    Στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, ηγέτιδα της ανόδου αναδείχθηκε η μετοχή του ΟΤΕ, με κέρδη της τάξης του 2,22%, ενώ ακολούθησαν η COSMOTE (1,58%) και η ΛΑΝ-ΝΕΤ (0,41%). Αντίθετη πορεία ακολούθησε ο τίτλος της FORTHNET, καθώς η τιμή του βρέθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 1,03%, εν συγκρίσει με το χτεσινό κλείσιμο.

    Με κέρδη έκλεισαν επίσης οι δείκτες των των βασικών μετάλλων (1,85%), των βιομηχανιών (2,04%), των εταιριών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,32%), των ειδών-λύσεων πληροφορικής (0,57%), των επενδύσεων (1,97%), των κατασκευών (1,52%), της κλωστοϋφαντουργίας (1,18%), του λιανικού εμπορίου (0,45%), της παράλληλης αγοράς (1,38%), των τροφίμων και ποτών (0,89%) και του χονδρικού εμπορίου (1,80%). Κατά 0,01% ενισχύθηκε ο δείκτης των μετοχών υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας.

    ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ

    Μεταξύ των ανοδικών μετοχών, ξεχώρισαν εκείνες των εταιριών ΝΕΩΡΙΟΝ ΝΕΑ (11,30%), ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ (10,61%) και ΑΛΥΣΙΔΑ (πα: 9,66%). Αντίθετα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν κατά σειρά οι τίτλοι των ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ (-6,43%), ΖΑΜΠΑ (-4,49%) και ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ (-4,69%). Μεγάλα κέρδη, της τάξης του 2,22%, κατέγραψε ο τίτλος του ΟΠΑΠ, ενώ η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύθηκε κατά 1,49%._

    ΑΛ.Γ

    [14] ΣΤΟ 2% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΤΟ 2003

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιανουαρίου 2004 (14:32 UTC+2)

    Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε το Δεκέμβριο κατά 0,3%, σε σύγκριση με το Νοέμβριο, και σύνολο έτους έφτασε στο επίπεδο του 2%, κινούμενος μέσα στο σταθεροποιητικό όριο-στόχο που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

    Οι ειδικοί της ΕΚΤ είχαν κάνει, βέβαια, λόγο για πληθωρισμό «κάτω του 2%», αλλά «κοντά στο 2%», πλην όμως, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα από το Λουξεμβούργο η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η γνωστή Eurostat, ικανοποίησαν τους πάντες.

    Αυτό διότι, αφενός μεν το 2003 ήταν μια ιδιαίτερα άσχημη χρονιά για την ευρωπαϊκή οικονομία, αφετέρου δε οι ειδικοί εκτιμούσαν πως ο τιμάριθμος στην Ευρωζώνη θα ανέλθει το Δεκέμβριος κατά 0,4% σε σύγκριση με το Νοέμβριο και θα κυμανθεί σε επίπεδο έτους στο 2,1%.

    Άλλωστε, τον περασμένο Νοέμβριο οι τιμές καταναλωτή παρουσίαζαν αύξηση, σε επίπεδο έτους, της τάξης του 2,2%, ενώ ένα χρόνο πριν ο πληθωρισμός έτρεχε στην Ευρωζώνη με ποσοστό 2,3%. Σε ό,τι αφορά στον αποκαλούμενο δομικό πληθωρισμό - εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας - αυτός υποχώρησε στο 1,9% από 2% που ήταν το Νοέμβριο. Σε μηνιαία βάση ενισχύθηκε κατά 0,4%, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στο σύνολο των 15 χωρών-μελών της ΕΕ ο πληθωρισμός ανήλθε το Δεκέμβριο επίσης κατά 0,3%, σε σύγκριση με το Νοέμβριο και σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 1,8%.

    Σε εθνικό επίπεδο, οι υψηλότεροι πληθωρισμοί κατά το 2003 καταγράφηκαν στις Ελλάδα (3,1%), Ιρλανδία (2,9%) και Ισπανία (2,7%). Αντίθετα, οι χαμηλότεροι σημειώθηκαν στις Γερμανία 1,1%, Δανία και Φινλανδία (αμφότερες 1,2%).

    Σε ό,τι αφορά στο κόστος εργασίας στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, κατά τρίτο τέταρτο του 2003, ανήλθε σε ποσοστό 2,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2002.

    Στο σύνολο των 15 χωρών της ΕΕ το κόστος εργασίας ανήλθε το ίδιο χρονικό διάστημα κατά 3,1%. Η μικρότερη άνοδος σημειώθηκε στις Γερμανία και Πορτογαλία (αμφότερες 2,5%) και η μεγαλύτερη στη Φινλανδία (3,9%).

    Η σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο επίπεδο του 2% στην Ευρωζώνη είχε ως αποτέλεσμα να ενταθούν οι πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια, ώστε να ανακοπεί η ανοδική πορεία του ευρώ.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ενισχύουν εκείνες τις φωνές που καλούν σε μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, ώστε να αντιμετωπισθούν οι αρνητικές συνέπειες από τη ραγδαία ανατίμηση του ευρώ (πάνω από 20% το 2003).

    Σήμερα, πάντως, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Νούτ Βέλινκ, δήλωσε στο πρακτορείο ότι μία «μικρή» μείωση των επιτοκίων δεν θα έχει επιπτώσεις στις ισοτιμίες.

    [15] ΜΟΥΣΑΡΑΦ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΕΦΥΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

    Αγκυρα, 21 Ιανουαρίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα είναι πολύ χρήσιμη όχι μόνο από πλευράς Πακιστάν, αλλά και από πλευράς ολόκληρου του ισλαμικού κόσμου, διατύπωσε ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, ο οποίος επισκέπτεται τη γείτονα.

    Σε σημερινές του δηλώσεις στην τηλεοπτική εκπομπή Manset του CNN Turk, ο κ. Μουσάραφ δήλωσε ότι σε περίπτωση που η Τουρκία ενταχθεί στην ΕΕ θα διαδραματίσει ρόλο γέφυρας ανάμεσα στην Ευρώπη και τον ισλαμικό κόσμο.

    Ο πακιστανός πρόεδρος τόνισε, επίσης, πως επιβάλλεται η αλλαγή στον ισλαμικό κόσμο και ο ρόλος της Τουρκίας επί του προκειμένου θα είναι σημαντικότατος.

    Σημείωσε δε ότι επιβάλλεται να μην αφεθεί ελεύθερο το πεδίο στους εξτρεμιστές θρησκόληπτους. «Η εικόνα του Ισλάμ στον έξω κόσμο είναι αρνητικότατη και αυτό πηγάζει από τις ενέργειες των μαχητικών στελεχών, τη δράση των οποίων πρέπει να σταματήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

    Αγκυρα, 21 Ιανουαρίου 2004 (20:49 UTC+2)

    Το μεσημέρι της Κυριακής θα συναντηθεί τελικά ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, με αντικείμενο το Κυπριακό.

    Η συνάντηση αυτή θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας καθώς θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν τη σύνοδο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της γείτονος, στην οποία αναμένεται να καθοριστεί η τελική στάση της Αγκυρας αναφορικά με το σχέδιο Ανάν.

    [17] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΛΙΡΑ

    Αγκυρα, 21 Ιανουαρίου 2004 (20:48 UTC+2)

    Αξιοπιστία και κύρος στην τουρκική λίρα θέλει να προσδώσει η κυβέρνηση της Τουρκίας στο εθνικό νόμισμα της χώρας, με την αφαίρεση έξι μηδενικών. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχολιάζοντας την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να καταργήσει έξι μηδενικά από τα χαρτονομίσματα από 1/1/2004.

    Το σχέδιο νόμου που προβλέπει την κυκλοφορία της "Νέας Τουρκικής Λίρας" από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, εισήχθη προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

    Ο υπουργός επικρατείας, αρμόδιος για θέματα οικονομίας της γείτονος, Αλι Μπαμπατσάν, που έκανε τη σχετική παρουσίαση στην Επιτροπή, είπε ότι με την αφαίρεση των 6 μηδενικών, 1 νέα λίρα θα ισούται με 1.000.000 παλαιές, ότι για ένα έτος από 1/1/2005 η νέα λίρα θα κυκλοφορεί ταυτόχρονα με την παλαιά, και ότι από 1/1/2006 η παλαιά λίρα θα ανταλλάσσεται μόνο από τις τράπεζες. Είπε ακόμη ότι η λέξη «Νέα» θα καταργηθεί από το νέο χαρτονόμισμα το 2006 ή και αργότερα.

    [18] Ζ. ΠΟΟΣ: Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Βρυξέλλες, 21 Ιανουαρίου 2004 (19:28 UTC+2)

    Η επίλυση του Κυπριακού εξαρτάται λιγότερο από την πολιτική κατάσταση στα κατεχόμενα και πολύ περισσότερο από τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, ανέφερε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Κύπρο Ζακ Ποος, προσθέτοντας ότι το καθοριστικό ρόλο στην Αγκυρα εξακολουθεί να έχει ο στρατός.

    Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και στο πλαίσιο της εξέτασης των προτάσεων-ψηφισμάτων για τις προσχωρούσες χώρες, ο Λουξεμβούργιος Ευρωβουλευτής ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΣΤΟ 2,2 Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ

    Βρυξέλλες, 21 Ιανουαρίου 2004 (19:23 UTC+2)

    Ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο στην Κύπρο στο 2,2%, σημειώνοντας δραστική υποχώρηση σε σχέση με το Νοέμβριο (3,8%), σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Κοινότητας.

    Το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των προσχωρουσών χωρών καταγράφηκε στη Σλοβακία, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν η Σλοβενία και η Ουγγαρία. Στην τριάδα των χωρών με το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού βρέθηκαν η Λιθουανία, στην οποία σημειώθηκε αποπληθωρισμός, η Τσεχία, η Εσθονία και η Πολωνία.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΖΗΤΑ Η ΕΠΟ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΦΛΩΡΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιανουαρίου 2004 (19:42 UTC+2)

    Επιστολή με την οποία καλεί την Πολιτεία σε διάλογο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας έστειλε σήμερα στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Φλωρίδη ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η Πολιτεία πρέπει να πάρει κάποιες αποφάσεις που θα κινούνται μέσα σε σύγχρονο και αποτελεσματικό πνεύμα.

    Το πλήρες κείμενο της επιστολής είναι:

    «Κύριε Υπουργέ,

    Έλαβα την από 20 Ιανουαρίου 2004 επιστολή σας σχετικά με το θέμα της αντιμετώπισης των φαινομένων βίας στα γήπεδα και επιθυμώ να δηλώσω ευθέως την συμφωνία μου με όσα σε αυτή καταγράφονται ως απόψεις σας. Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία άλλωστε έχει δημοσιοποιήσει εδώ και καιρό τις θέσεις της, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό συμπίπτουν με τα αναφερόμενα στην επιστολή σας. Στα πλαίσια αυτά εκτιμώ πως είναι πλέον καιρός να ξεκινήσει μεταξύ της Ομοσπονδίας και της Πολιτείας ένας οργανωμένος διάλογος, η κατάληξη του οποίου θα πρέπει να είναι σύντομη και να περιγράφει με σαφήνεια το σύνολο των μέτρων που πρέπει να ληφθούν στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των φαινομένων βίας με πνεύμα σύγχρονο και αποτελεσματικό. Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είναι έτοιμη να προσέλθει στο διάλογο αυτό και να καταθέσει ένα πλήρες σχέδιο προτάσεων, η στόχευση των οποίων είναι η επάνοδος των φιλάθλων στα γήπεδα και ο περιορισμός, έως εξαφανίσεως, των φαινομένων βίας. Έως τη λήξη του διαλόγου και την οριστικοποίηση των μέτρων εκτιμώ πως πρέπει να επιδιωχθεί από την πλευρά της Πολιτείας η διασφάλιση των όρων της απρόσκοπτης εξέλιξης των πρωταθλημάτων με βάση τις έως τώρα πρακτικές στον τομέα αυτό και χωρίς την επιβολή των μέτρων που όλοι είδαμε να εξελίσσονται στις τελευταίες αγωνιστικές».

    [21] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιανουαρίου 2004 (19:21 UTC+2)

    Επίδειξη δύναμης έκανε η Καστοριά που επιβλήθηκε στην έδρα της με 6-0 του Βύζαντα Μεγάρων στο πλαίσιο της 20ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β' εθνικής. Η Λάρισα με δύο τέρματα στο β` ημίχρονο νίκησε 2-0 τον Ηλυσιακό στο Αλκαζάρ, ενώ ο Θρασύβουλος έκαμψε την αντίσταση του Ποντιακού Νέας Σάντας στη Φυλή (1-0).

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα της αγωνιστικής είναι:

    Θύελλα Πατρών-Αγιος Δημήτριος 0-0

    Κιλκισιακός-Λεωνίδιο 1-0

    Χαλκίδα-Καβάλα 2-0

    Καστοριά-Βύζας Μεγάρων 6-0

    Αγροτικός Αστέρας-Μαρκό 0-0

    Αχαρναϊκός-Δόξα Δράμας 1-1

    Βέροια-Λύκοι 2-1

    Ρόδος-Ατσαλένιος 5-2

    Θρασύβουλος Φυλής- Ποντιακός Ν.Σ. 1-0

    Λάρισα- Ηλυσιακός 2-0

    Η βαθμολογία: Καστοριά 41, Λάρισα 40, Θρασύβουλος 37, Μαρκό 33, Ρόδος 31, Ηλυσιακός 30, Αγιος Δημήτριος 29, Ατσαλένιος 28, Δόξα Δράμας 28, Βέροια 27, Θύελλα Πατρών 25, Χαλκίδα 25, Αχαρναϊκός 24, Λεωνίδιο 23, Λύκοι 22, Βύζας Μεγάρων 21, Αγροτικός Αστέρας 18, Καβάλα 12, Κιλκισιακός 11, Ποντιακός Ν. Σ.8.

    [22] ΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΑΛΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιανουαρίου 2004 (18:51 UTC+2)

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής της ομάδας σάλας, Σεργκέι Στούλοφ ανακοίνωσε τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που θα συμμετάσχουν στην αποστολή της εθνικής ομάδας για τους αγώνες της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2005, οι οποίοι θα διεξαχθούν στη Βουδαπέστη. Αντίπαλοι του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος θα είναι οι Εθνικές Ομάδες της Ουγγαρίας, της Κροατίας και της Λετονίας. Από τον όμιλο την πρόκριση θα πάρει η ομάδα που θα κατακτησει την πρώτη θέση στην τελική βαθμολογία.

    Η αποστολή της εθνικής ομάδας θα συγκεντρωθεί το βράδυ (21.00) στο ξενοδοχείο «Plaza» και θ΄ αναχωρήσει για τη Βουδαπέστη αύριο το απόγευμα. "Ελπίζουμε για το καλύτερο δυνατό. Ασφαλώς η υπόθεση πρόκριση δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Μπορεί να μην αντιμετωπίζουμε ομάδες μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου Σάλας, αλλά οι αντίπαλοί μας είναι ιδιαίτερα αξιόλογοι και επικίνδυνοι", δηλώνει ο βοηθός προπονητή της εθνικής ομάδας Γρηγόρης Γκογκουλίτσας και προσθέτει: "ως ομάδα έχουμε αποκτήσει τα τελευταία χρόνια αυτοπεποίθηση. Τα παιδιά είναι σε πολύ καλή κατάσταση, όπως έχει φανεί από τις προπονήσεις, αλλά θα θέλαμε παραπάνω χρόνο προετοιμασίας και περισσότερους αγώνες στα πόδια μας, ώστε να είμαστε σε ακόμη καλύτερη κατάσταση".

    [23] ΣΤΟ Γ' ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΟΠΕΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ Η ΛΕΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιανουαρίου 2004 (18:25 UTC+2)

    Η Λένα Δανιηλίδου ανταπέδωσε με τον καλύτερο τρόπο την θερμή συμπαράσταση που της επιφύλαξαν 2.000 ομογενείς στην εξέδρα κερδίζοντας την Κάρα Μπλάκ με 3-6, 6-0, 6-1 στον β' γύρο του ΄Οπεν Αυστραλίας. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια ξεκίνησε μουδιασμένα τον αγώνα με αποτέλεσμα να χάσει το πρώτο σετ 6-3 σε 47 λεπτά. Στη συνέχεια όμως και με την παρότρυνση της «κερκίδας» ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή της κι έχασε μόνο ένα γκέιμ στα υπόλοιπα δυο σετ, διάρκειας 28 και 35 λεπτών αντίστοιχα. Η Δανιηλίδου είχε 76% επιτυχία στο πρώτο σερβίς (έναντι 52% της Μπλάκ), 68% στους πόντους πάνω στο φιλέ (41% η Μπλάκ) και 4/11 μπρέικ πόιντ (1/7 η Μπλάκ).

    Αντίπαλος της 21χρονης Πρωταθλήτριας στον γ' γύρο (των «32») θα είναι η Ιταλίδα Μάρα Σαντάντζελο, Νο 129 στον κόσμο, η οποία έκανε την έκπληξη αποκλείοντας την Αυστριακή Μπάρμπαρα Σετ 7-6, 0-6, 6-3. Η Σαντάντζελο, γεννημένη το 1981, που στην καλύτερη στιγμή της καριέρας της έφτασε μέχρι το Νο 122 της παγκόσμιας κατάταξης, μπήκε στο κυρίως ταμπλό του ΄Οπεν Αυστραλίας από τα προκριματικά και είναι ήδη αρκετά ταλαιπωρημένη αφού στους δυο προηγούμενους γύρους χρειάστηκε να δώσει μάχη τριών σετ. Η πορεία της στην Μελβούρνη είναι η πιο επιτυχημένη στα Γκράν Σλάμ αφού μέχρι τώρα είχε να επιδείξει μόνο την πρόκρισή της στον β' γύρο του ΄Οπεν Η.Π.Α. 2003.

    Στο μεταξύ, στο τουρνουά 10.000 δολαρίων της Γαλλίας, ο Λευτέρης Αλεξίου νίκησε στον α' γύρο τον Ολλανδό Βαν Ντε Μερ 6-4, 7-6 και θα αντιμετωπίσει στον β' γύρο τον Γάλλο Πουγιό. Ο Αλέξανδρος Γιακούποβιτς παίζει σήμερα στον α' γύρο με τον Γάλλο Χαϊνέλ. Στο διπλό οι Αλεξίου, Γιακούποβιτς αντιμετωπίζουν στον β' γύρο τους Φρέντς (Γερμανία), Μαρόν (Βέλγιο).

    Τέλος, στο τουρνουά 10.000 δολαρίων του Μπαχρέιν η Χριστίνα Ζαχαριάδου επικράτησε 6-4, 6-1, της Σουηδέζας Νόρφελ στον α' γύρο και θα παίξει στον δεύτερο με την Ολλανδέζα Μέκελ. Στο διπλό, το ζευγάρι Ζαχαριάδου, Πιετάντε (Πορτογαλία) πέρασαν χωρίς αγώνα στον β' γύρο λόγω απόσυρσης των Χου (Μαλαισία), Κλέπακ (Σλοβενία).

    [24] ΣΤΗΝ ΑΪΝΤΡΑΧΤ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ Ο Γ. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ

    Φρανκφούρτη, 21 Ιανουαρίου 2004 (17:25 UTC+2)

    Στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης θα συνεχίσει την καριέρα του ο Έλληνας διεθνής, Γιάννης Αμανατίδης. Ο 22χρονος επιθετικός υπέγραψε συμβόλαιο με την ομάδα της Έσσης έως τις 30 Ιουνίου 2005, ενώ οι δυο πλευρές τήρησαν "σιγή ιχθύος", σχετικά με το ποσό της μεταγραφής.

    Η αποχώρηση του Αμανατίδη από τη Στουτγκάρδη, με την οποία αγωνίστηκε σε 35 αγώνες πρωταθλήματος της Μπουντεσλίγκα, πετυχαίνοντας συνολικά έξι γκολ, ήταν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι ο μέχρι πρότινος προπονητής του Φέλιξ Μάγκατ δεν τον υπολόγιζε στην αρχική ενδεκάδα και τον χρησιμοποιούσε μόνο ως αλλαγή.

    Στην απόφαση του νεαρού φορ να φύγει από τη δευτεραθλήτρια Γερμανίας συνετέλεσε και το ΕURO 2004, καθώς εκτιμά ότι με την μετακίνησή του σε ομάδα που θα αγωνίζεται από την αρχή, διατηρεί στο ακέραιο τις ελπίδες του να είναι ανάμεσα στους παίκτες που θα καλέσει ο ομοσπονδιακός τεχνικός Ότο Ρεχάγκελ για την κορυφαία διοράνωση του προεχούς καλοκαιριού.

    [25] ΑΥΡΙΟ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΕΞ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Παρίσι, 21 Ιανουαρίου 2004 (20:08 UTC+2)

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν θα επισκεφθεί αύριο και την Παρασκευή τη Μόσχα για συνομιλίες με το Ρώσο ομόλογό του, Ιγκορ Ιβανόφ, που θα επικεντρωθούν στην κατάσταση στο Ιράκ και στη Μέση Ανατολή, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας. Οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν και τις σχέσεις της Μόσχας με την Ευρωπαική Ενωση, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [26] ΔΕΚΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΜΟΣΟΥΛΗ

    Μοσούλη, 21 Ιανουαρίου 2004 (17:16 UTC+2)

    Εξι Ιρακινοί, τρεις αμερικανοί στρατιώτες και ένας τούρκος οδηγός νταλίκας, τραυματίστηκαν σήμερα από έκρηξη εκρηκτικού μηχανισμού σε δρόμο στην Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, ανακοινώθηκε από την αστυνομία και τον αμερικανικό στρατό, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    ''Σήμερα το πρωί στις 8 τοπική ώρα, έξι Ιρακινοί, πολλοί αμερικανοί στρατιώτες και ένας τούρκος οδηγός νταλίκας τραυματίστηκαν από βόμβα, που ήταν τοποθετημένη σε δρόμο στην περιοχή Νατζάρ, στην δυτική έξοδο της Μοσούλης'', ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο αξιωματικός της αστυνομίας Φατχί Αχμαντ Αμνντέλ Τζαμπάρ.

    [27] Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ ΓΕΝΝΗΣΕ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ

    Όσλο, 21 Ιανουαρίου 2004 (17:03 UTC+2)

    Η πριγκίπισσα της Νορβηγίας Μέτε-Μάριτ γέννησε σήμερα σε κλινική του Όσλο ένα κοριτσάκι, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

    Όπως ανακοίνωσε το παλάτι, «η γέννα του πρώτου παιδιού του διαδόχου του θρόνου πρίγκιπα Χάακον και της συζύγου του ήταν φυσιολογική και έγινε στις 9.14 (ώρα Νορβηγίας)».

    Η νεογέννητη πήρε, μετά τον πατέρα της, τη δεύτερη θέση στη διαδοχή του νορβηγικού θρόνου. Η 29χρονη Μέτε-Μάριτ έχει και έναν 6χρονο γιο, τον Μάριους, τον οποίο είχε αποκτήσει από προηγούμενες σχέσεις της και πριν από το γάμο της με τον πρίγκιπα Χάακον.

    [28] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΤΑΒΟΣ

    Νταβός, 21 Ιανουαρίου 2004 (16:49 UTC+2)

    Κάτω από δρακόντεια ασφαλείας άρχισαν σήμερα στο Νταβός της Ελβετίας οι εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, αναμένεται να κάνει, κατά την αυριανή ομιλία του, «σημαντικές ανακοινώσεις» που αφορούν στο Κυπριακό.

    Όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία AFP και DPA, μεταξύ των 2.100 προσωπικοτήτων, που αναμένεται να πάρουν μέρος στις πενθήμερες εργασίες του Φόρουμ, είναι και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Σύμφωνα με τα πρακτορεία, αναμένεται μέσα στο Φεβρουάριο να αρχίσει στη Γενεύη της Ελβετίας νέος κύκλος συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, κι ενώ η Κύπρος πρόκειται να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον ερχόμενο Μάιο.

    Ένας από τους πρώτους ομιλητές στο Φόρουμ ήταν ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, ο οποίος και αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι η ανοικοδόμηση της χώρας προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

    Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι φέτος δε θα υπάρξουν μαζικές, δυναμικές διαδηλώσεις, κατά τη διάρκεια του Φόρουμ. Πάντως, έχουν πάρει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς τις εγκαταστάσεις φιλοξενίας των καλεσμένων και διεξαγωγής των εργασιών του Φόρουμ φρουρούν εκατοντάδες αστυνομικοί και 2.000 στρατιώτες.

    [29] Η ΤΖΕΗΝ ΦΟΝΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ

    Λος Αντζελες, 21 Ιανουαρίου 2004 (16:41 UTC+2)

    Η βραβευμένη με Οσκαρ ηθοποιός Τζέην Φόντα επιστρέφει στον κινηματογράφο μετά από απουσία 14 χρόνων για να πρωταγωνιστήσει μαζί με την Τζένιφερ Λόπεζ στην κωμωδία '' Monster-in Law'', μετέδωσε το CNN.

    Στην ταινία η Λόπεζ ερμηνεύει μια νεαρή γυναίκα που πιστεύει ότι βρήκε τον τέλειο άνδρα, μέχρι τη στιγμή που γνωρίζει την μητέρα του, την οποία ερμηνεύει η Φόντα. Η ταινία θα προβληθεί στις αρχές του 2005.

    [30] ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ "ΘΕΑΤΡΟΥ 9 ΚΑΙ ΚΑΤΙ " ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιανουαρίου 2004 (18:02 UTC+2)

    Στις 11 Φεβρουαρίου ξεκινούν στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη»  οι παραστάσεις της νεοσύστατης θεατρικής ομάδας «Θέατρο 9 και κάτι» που δημιουργήθηκε από τη Λυδία Φωτοπούλου, τη Μαρία Κατσιαδάκη και τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο.

    Το «Θέατρο 9 και κάτι» επέλεξε να παρουσιάσει δύο έργα: Το γεμάτο χιούμορ, τρυφερότητα και συγκίνηση «Η Γερτρούδη Στάιν και η συνοδός της» του Ουίν Ουέλς και το απαγορευμένο για πολλά χρόνια αριστούργημα του Άρθουρ Σνίτσλερ «Το γαϊτανάκι του έρωτα».

    Η Γερτρούδη Στάιν και η Αλις Μπ. Τόκλας πρωτοσυναντήθηκαν μια Κυριακή στο Παρίσι και απο τότε δεν χώρισαν ποτέ πια, μέχρι την ημέρα του θανάτου της Γερτρούδης. Δεν κοιμήθηκαν ποτέ κάτω απο διαφορετική στέγη, δεν ταξίδεψαν ποτέ χωριστά, δεν πήγαν πουθενά η μία χωρίς την άλλη. Για τέσσερις δεκαετίες αποτέλεσαν έναν απο τους σημαντικότερους πυρήνες της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας στο Παρίσι. Ο Ουέλς στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα και ακολουθεί θεατρικά τον σχεδόν αναρχικό τρόπο γραφής της Στάιν για να δημιουργήσει έναν ύμνο στην αγάπη που ξεπερνά ακόμα και τον θάνατο. «Η Γερτρούδη Στάιν και η συνοδός της» ανεβαίνει σε μετάφραση της Μαρίας Αγγελίδου, σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη, σκηνικά-κοστούμια του Γιώργου Πάτσα και φωτισμούς του Γιώργου Ταρκάση. Την Γερτρούδη Στάιν ερμηνεύει η Μαρία Κατσιαδάκη και την Άλις Μπ. Τόκλας η Λυδία Φωτοπούλου.

    Στις 12 Μαρτίου θα ακολουθήσει «Το γαϊτανάκι του έρωτα». Δέκα σκηνές, δέκα ζευγάρια, δέκα διαφορετικές  σεξουαλικές συναντήσεις ανθρώπων που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, δοσμένες με γούστο, ειλικρίνεια και υπέροχη αίσθηση του χιούμορ. «Το γαϊτανάκι του έρωτα» ανεβαίνει σε μετάφραση Πέτρου Μάρκαρη, σκηνικά-κοστούμια της Ντόρας Λελούδα, φωτισμούς του Γιώργου Ταρκάση, κίνηση της Αμάλια Μπένετ και μουσική επιμέλεια του Δημήτρη Χασιούρα. Τους δέκα ρόλους του έργου ερμηνεύουν η Λυδία Φωτοπούλου και ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος οι οποίοι έχουν αναλάβει από κοινού και τη σκηνοθεσία.

    [31] ΨΗΦΙΑΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ ME CD ΤΟΥ ΑΠΘ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιανουαρίου 2004 (15:21 UTC+2)

    Τη δυνατότητα ψηφιακής ξέναγησης στο τοπίο της Βεργίνας και τα μνημεία της παλιάς πρωτεύουσας του μακεδονικού βασιλείου προσφέρει το CD-ROM "Βεργίνα: ψηφιακή διαδρομή στις Αιγές", το οποίο αποτελεί προϊόν συλλογικής εργασίας αρχαιολόγων και καθηγητών του ΑΠΘ, προγραμματιστών και παραγωγών.

    Την παραγωγή του CD, που δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο, χρηματοδότησε η Εταιρία Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Περιουσίας του ΑΠΘ. "Μπορεί και συνιστάται να χρησιμοποιηθεί, είτε ως στοιχείο προετοιμασίας για αυτήν, είτε ως τρόπος εμπέδωσης μετά από αυτήν" δήλωσε η επιστημονική υπεύθυνος για την παραγωγή και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας - Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Χρυσούλα Σαατσόγλου - Παλιαδέλη και πρόσθεσε ότι στην απόφαση για τη δημιουργία του ψηφιακού δίσκου οδήγησε η δύναμη της εικόνας και η εισβολή του ηλεκτρονικού υπολογιστή στη ζωή μας και κυρίως των νέων.

    Στόχος της ψηφιακής αυτής διαδρομής είναι η σφαιρική προσέγγιση του αρχαιολογικού χώρου και της ιστορίας του, όπως καταγράφηκαν μέσα από τις λιγοστές φιλολογικές μαρτυρίες, αλλά κυρίως χάρη στη μακρόχρονη ανασκαφική δραστηριότητα. Με την αφορμή αυτή, η περιήγηση στο χώρο γίνεται μέσο για μία ευρύτερη προσέγγιση της ιστορίας και του πολιτισμού των αρχαίων Μακεδόνων.

    Η κ.Παλιαδέλη εξήγησε ότι πρόκειται για έναν ασυνήθιστο ψηφιακό δίσκο που υπερβαίνει σε έκταση και σε κεφάλαια κάθε άλλο παρόμοιο CD, και παράλληλα διατηρεί τη λογική του βιβλίου με απόψεις και παρουσιάσεις αρχαιολόγων - καθηγητών για τη σημασία της Βεργίνας, για την ιστορία και την τέχνη της τοποθεσίας. Περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό, βίντεο, κείμενα, καθώς αποσπάσματα της ανασκαφής του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου από την ταινία της Αννας Κεσίσογλου "Βεργίνα" (1985). Η μουσική επένδυση που συνοδεύει το περιεχόμενο του CD προέρχεται από συνθέσεις του Σταύρου Ξαρχάκου.

    Συγκεκριμένα, από το κύριο μενού, οι ψηφιακοί επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα επιλογής των κεφαλαίων: αρχαία Μακεδονία (παρουσιάζεται η ιστορία της από την προϊστορική μέχρι την ρωμαϊκή περίοδο), ιστορικό ανασκαφής (με τις χρονολογίες σταθμούς των σημαντικότερων ανασκαφών, ιστορικό των αρχαιολόγων, βίντεο από την ανακάλυψη της Βεργίνας από τον Ανδρόνικο), ξενάγηση (στον αρχαιολογικό χώρο με παρουσίαση των μνημείων, της αγοράς, των ανακτόρων, των τάφων κ.α., αλλά και στο σύγχρονο χωριό της Βεργίνας και στα έθιμα, όπως είναι σήμερα), μνημεία (περιγραφές, κατόψεις κλπ), τέχνες (πληροφορίες για τη ζωγραφική, την μεταλλοτεχνία και την μικροτεχνία) και βιβλιογραφία (όλα όσα έχουν γραφεί για την Βεργίνα, καθώς και ξένη βιβλιογραφία).

    Η διάρκειά του είναι περίπου 2,5 ώρες και για την προετοιμασία του απαιτήθηκαν δύο χρόνια, ενώ σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Αντωνόπουλο, πρόκειται να ανατυπωθεί εντός δύο μηνών και στην αγγλική γλώσσα, προκειμένου να διατεθεί και στο εξωτερικό. "Με το CD αυτό ξεκινά μία σειρά παρόμοιων παραγωγών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο" ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ η αντιπρύτανης, Αικατερίνη Καμπίτογλου, πρόσθεσε ότι αποτελεί μία προσπάθεια, η οποία θα συνεχιστεί, με στόχο την επικοινωνία του πανεπιστημίου με την πόλη.

    Το προϊόν αυτό θα διατίθεται στην τιμή των 15 ευρώ από το εκδοτήριο - πωλητήριο "Λογότυπος" του ΑΠΘ που βρίσκεται δίπλα στο κτίριο Διοίκησης και αποτελεί το πρώτο κατάστημα αναμνηστικών του πανεπιστημίου με το λογότυπό του. Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να το προμηθεύονται από μουσείο της Βεργίνας, από τα καταστήματα πώλησης του "Αθήνα 2004", ενώ εξετάζεται η διανομή του σε κεντρικά βιβλιοπωλεία και στα σχολεία, μετά από συνενόηση με το υπουργείο Παιδείας.

    Για τη δημιουργία του CD συνεργάστηκαν οι αρχαιολόγοι: Αθανασία Κυριάκου, Βασίλης Ευαγγελίδης και Λία Τρακατέλλη, οι προγραμματιστές Στ. Βέγκος και Κ. Προφητάκης, με σκηνοθεσία και διεύθυνση παραγωγής από την ομάδα Brain.net. Την εικονογράφηση συμπληρώνουν κείμενα που παραχώρησαν οι συνανασκαφείς στη Βεργίνα Στ. Δρούγου, Π. Φάκλαρης, Α. Κοτταρίδου και Μπ. Τσιγαρίδα.

    Ο αρχαιλογικός χώρος της Βεργίνας υπήρξε κεντρικό σημείο επιστημονικής δράσης του ΑΠΘ, ήδη από το 1937, όταν ο Κ.Α.Ρωμαίος, καθηγητής Αρχαιολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του, εγκαινίασε την πανεπιστημιακή ανασκαφή. Η ανασκαφική δραστηριότητα συνεχίζεται από το ΑΠΘ, σαράντα χρόνια μετά την εντυπωσιακή ανασκαφή του Ανδρόνικου στον μεγαλύτερο από τους τύμβους του εκτεταμένου νεκροταφείου.

    [32] 400 ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ Η ΒΟΥΛΗ

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2004 (11:40 UTC+2)

    Πρόγραμμα φιλοξενίας μαθητών απομακρυσμένων Γυμνασίων από την Κρήτη πραγματοποιεί μέσα στον Ιανουάριο η Βουλή, με την ευκαιρία της έκθεσης που λειτουργεί στην αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου με θέμα "Κρήτη, 90 χρόνια από την Ενωση με την Ελλάδα".

    Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος θα φιλοξενηθούν για ένα Σαββατοκύριακο (23-25/1) από τη Βουλή των Ελλήνων, περίπου 400 μαθητές από οχτώ Γυμνάσια όλων των νομών της Κρήτης. Από κάθε νομό φιλοξενούνται περίπου 100 μαθητές της Γ' τάξης, από τα δύο πιο απομακρυσμένα Γυμνάσια του νομού, κατόπιν επιλογής του διευθυντή Β'θμιας Εκπαίδευσης της οικείας νομαρχίας.

    Οι φιλοξενούμενοι μαθητές, μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους, θα φτάσουν στην Αθήνα το πρωί της Παρασκευής και θα αναχωρήσουν για τον τόπο τους το απόγευμα της Κυριακής. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους θα επισκεφτούν το κτίριο και την έκθεση της Βουλής, θα ξεναγηθούν στην Ακρόπολη και στην περιοχή της Πλάκας, θα παρακολουθήσουν θεατρική παράσταση και θα συμμετάσχουν σε διάφορες άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες.

    Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος, που αποτελεί συνέχεια ανάλογων πρωτοβουλιών που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, είναι να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές απομακρυσμένων σχολείων της χώρας μας να έρθουν σε επαφή με τη σημερινή ζωή και το ιστορικό παρελθόν της πρωτεύουσας, να συμμετάσχουν σε σημαντικές πολιτιστικές δραστηριότητες και να γνωρίσουν από κοντά τους χώρους όπου πάλλεται η καρδιά της Δημοκρατίας, ενδυναμώνοντας έτσι τους δεσμούς τους με τον κορυφαίο θεσμό της ελληνικής πολιτείας που αποτελεί η Βουλή των Ελλήνων και συμβάλλοντας στη διεύρυνση των μορφωτικών οριζόντων τους.

    [33] ΕΚΘΕΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιανουαρίου 2004 (11:25 UTC+2)

    Εκθεση ζωγραφικής του Liu Wei Xing θα πραγματοποιηθεί από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου, στον εκθεσιακό χώρο του Ε' Διαμερίσματος (Πέτρου Συνδίκα 24).

    Ο ζωγράφος Liu Wei Xing γεννήθηκε στο Πεκίνο, όπου και σπούδασε στη σχολή Καλών τεχνών και τριών Διαστάσεων. Ηρθε στην Ελλάδα με υποτροφία του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, όπου και παρέμεινε τα τελευταία δέκα χρόνια.

    Ενα μέρος των έργων του είναι λάδι σε μουσαμά και το άλλο αφορά την πλαστική γλυπτική ζωγραφική, μία μικτή τεχνική που προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο καλλιτέχνης έχει εκθέσει σε διάφορους χώρους στην Ελλάδα και στην Κίνα.

    [34] ΜΙΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ YEREBATAN ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιανουαρίου 2004 (10:14 UTC+2)

    Την τριλογία εικαστικών παρεμβάσεων «Εδέμ» παρουσιάζει στη βασιλική δεξαμενή Yerebatan της Κωνσταντινούπολης ιστορικό μνημείο που έχτισε ο Ιουστινιανός κατά τον 6ο αιώνα μ.Χ. ο Σταύρος Παναγιωτάκης, από τις 31 Ιανουαρίου μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου, αντιπροσωπεύοντας τον ελληνικό εικαστικό χώρο και κατά τη διάρκεια του έτους των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004».

    Στον ιδιαίτερο αυτό χώρο θα τοποθετηθούν υπό μορφή εικαστικών παρεμβάσεων έργα τριών κατευθύνσεων:

    1. Ζωγραφική: 17 μεγάλες ζωγραφικές επιφάνειες, με τίτλο ΕΔΕΜ, δουλεμένες με ακρυλικά χρώματα κόλλες σε μουσαμά διαστάσεων 6 x 1.40 μ. και 3.5 x 3 μ.

    2. Video Installation: Θα προβάλλονται καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης προβολές video και slides, με τίτλο «Γκιλγκαμές», βασισμένες πάνω στο βαβυλωνιακό έπος «Γκιλγκαμές», που γράφτηκε 2000 χρόνια π.Χ.

    3. Performance: Θα παρουσιαστεί performance με τίτλο «Κατακλυσμός», που βασίζεται στον αρχαίο ηθοπλαστικό μύθο του κατακλυσμού, όπως αναφέρεται στο «έπος του Γκιλγκαμές», που τα κείμενά του καταγράφηκαν και συγκεντρώθηκαν στο παλάτι του βασιλιά της Ασσυρίας Ασσουρμπανιμπάλ τον 7ο αι. π.Χ.

    Με το έργο αυτό στο σύνολό του, ο Στ. Παναγιωτάκης μέσω του έπους του Γκιλγκαμές και της ποίησης του Ελύτη, δίνει την πρώτη και μοναδική ίσως ευκαιρία να αποκαλυφθεί το μεγαλειώδες αυτό δημιούργημα της Yerebatan, που έγκριση χρήσης του δεν έχει δοθεί ποτέ σε Έλληνα καλλιτέχνη, και προβάλλει το πολιτιστικό προφίλ της χώρας.

    Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Εικαστικών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Α.Π.Θ., του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και της Istanbul Metropolitan Municipality, της Culture S.A. και της «R2gether.

    Ο Σταύρος Παναγιωτάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1963. Σπούδασε ζωγραφική (1984-1991) στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου. Το 1991 συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Έχει παρουσιάσει έργα του σε περισσότερες από εννιά ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 21 January 2004 - 19:14:01 UTC