Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-01-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ
  • [02] ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΜΠΛΕΡ
  • [03] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗ Ν.Δ. Ο Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
  • [04] Ο ΓΙΟΣΚΑ ΦΙΣΕΡ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [05] ΝΕΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΛΙΒΑΝΟΥ
  • [06] ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ -
  • [07] ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΦΗΣΕ Ο Γ.
  • [08] ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΕΞΑΠΑΤΑΤΑΙ Η ΒΟΥΛΗ
  • [09] ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ Η ΑΛΙΚΗ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ
  • [10] ANAKOINΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
  • [11] Ο ΣΒΒΕ ΚΑΛΕΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ EXPO
  • [12] ΓΕΝΙΚΗ: ΣΤΙΣ 13/2 Η Γ.Σ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
  • [13] ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΟΣΕ - ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ
  • [14] ΕΝΕΡΓΟΣ HOLDING: ΣΤΙΣ 3/2 Η Γ.Σ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΗΣ SITHONIA BEACH
  • [15] ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET
  • [16] ΕΚΤΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ "25" ΕΧΕΙ Η
  • [17] Ο Κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΑΝ
  • [18] ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΟΥ ΝΤΑΒΟΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [19] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΕΡΠΛΗΘΥΣΜΟ ΣΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [20] ΝΕΑ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [21] ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΡΑΤΕ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [22] ΕΞΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΑΡΗΣ ΕΚΑΝΕ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΟΤΑΝ
  • [23] Ο ΓΚΟΜΕΖ MVP ΤΗΣ 7ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ Α1 ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ
  • [24] H ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΛΗ
  • [25] Η ΣΑΝΤΑΝΤΖΕΛΟ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΗΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ
  • [26] ΜΠΑΡΑΖ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [27] ΜΕ ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ
  • [28] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΝΔΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΣΜΙΡ
  • [29] ΣΕ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΠΡΟΣΒΛΕΠΟΥΝ ΗΠΑ ΚΑΙ
  • [30] ΚΛΕΙΣΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ ΛΙΜΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΛΟΓΩ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
  • [31] ΟΙ «ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ» ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [32] ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΔΕΘ ΣΤΟ ΣΟΥΦΛΙ
  • [33] ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Χ. ΒΛΑΒΙΑΝΟ
  • [34] ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ
  • [35] "ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΚΑΝΤΕΡΒΙΛ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ

  • [01] ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιανουαρίου 2004 (19:07 UTC+2)

    Κανένα πρόβλημα δεν υπήρξε από την χιονόπτωση.στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    Συνεργεία του Δήμου από τις 22:00 χθες αποτελούμενα από 170 υπαλλήλους ανά βάρδια, 6 εκχιονιστικά μηχανήματα, 10 υδροφόρες και μεγάλο αριθμό άλλων οχημάτων ήταν σε επιφυλακή καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.

    Τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν πριν δημιουργηθούν ενώ προτεραιότητα δόθηκε στα Νοσοκομεία, στα Σχολεία και σήμερα το πρωί στα Κοιμητήρια.

    Μέχρι τις 8:00 σήμερα το πρωί συνεργεία του Δήμου έριξαν αλάτι και στα σημεία που δεν μπορούσαν να μπουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα και οι υδροφόρες.

    Εξάλλου δόθηκε εντολή στους επόπτες σαρώματος να επισκεφθούν σήμερα το πρωί τα σχολικά συγκροτήματα με την ευκαιρία της μη λειτουργίας των σχολείων και έγκαιρα να αποχιονίσουν τις αυλές για τον κίνδυνο παγετού λόγω χαμηλών θερμοκρασιών (-4ο C) για τις επόμενες ώρες.

    Επισημαίνεται ότι υπάρχει άμεση ανταπόκριση στους δημότες που τηλεφωνούν στο τηλέφωνο 2310. 216.765 ή στο τριψήφιο 195. Η επιφυλακή συνεχίζεται μέχρι και την εξάλειψη των έντονων καιρικών φαινομένων.

    [02] ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΜΠΛΕΡ

    Λονδίνο, 22 Ιανουαρίου 2004 (14:12 UTC+2)

    Το θέμα των μαρμάρων του Παρθενώνα και το Κυπριακό έθεσε στο Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου σε συνάντηση που είχε μαζί του στο Λονδίνο.

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι παρουσίασε στο Βρετανό πρωθυπουργό την ελληνική θέση για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα ενώ προανήγγειλε συνάντηση του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου με τη Βρετανίδα ομόλογό του για το ζήτημα αυτό.

    Για το Κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι είναι μεγάλο το ενδιαφέρον της βρετανικής πλευράς μετά και τις εκλογές στα κατεχόμενα της Κύπρου ενώ επισήμανε πως δημιουργείται μια νέα δυναμική που πρέπει να αξιοποιηθεί.

    Οι κ.κ. Παπανδρέου και Μπλερ συζήτησαν ακόμη για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Αργότερα ο Ελληνας υπουργός συναντήθηκε με το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο και το απόγευμα θα μεταβεί στη Γερμανία όπου θα συναντηθεί με το Γερμανό ομόλογό του Γιόσκα Φίσερ.

    [03] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗ Ν.Δ. Ο Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2004 (16:44 UTC+2)

    Την επιστροφή του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Νέα Δημοκρατία, ανακοίνωσαν σε κοινή δήλωσή τους ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής και ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων, έπειτα από εγκάρδια και φιλική συνάντηση που είχαν οι δυο άνδρες στη Ρηγίλλης.

    Με τα λόγια «Δημήτρη, καλώς ήλθες και καλό αγώνα», ο κ. Καραμανλής καλωσόρισε το κ. Αβραμόπουλο στον αγώνα, που όπως είπε, σταθερά δίνουμε, για μια Νέα Διακυβέρνηση ευημερίας και εμπιστοσύνης για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως η συμβολή του κ. Αβραμόπουλου στην κοινή προσπάθεια είναι ιδιαίτερα σημαντική και παρατήρησε ότι η απόφασή του να συμμετάσχει σε αυτήν την κρίσιμη καμπή στον αγώνα της Νέας Δημοκρατίας είναι απόφαση ευθύνης.

    «Δηλώνει παρών στο αίτημα των πολιτών για συστράτευση όλων όσων συμμεριζόμαστε την ανάγκη για ουσιαστική αλλαγή. Να προχωρήσουμε με γρήγορα βήματα μπροστά στη νέα εποχή», σημείωσε.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι σε 45 μέρες οι πολίτες αποφασίζουν για μια νέα πολιτική. «Μια πολιτική», συνέχισε «στο κέντρο της οποίας βρίσκονται οι προσδοκίες και οι ελπίδες τους. Μια πολιτική που δίνει συγκεκριμένες λύσεις στα μεγάλα προβλήματα. Μια πολιτική που, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, απευθύνεται στον κάθε πολίτη χωριστά. Που βάζει, πάνω απ' όλα, τις δικές του αγωνίες. Υπολογίζει σ' αυτόν και αναπτερώνει την ελπίδα του».

    Παράλληλα, επισήμανε ότι σε 45 μέρες οι πολίτες γυρίζουν σελίδα και αποφασίζουν για μια νέα διακυβέρνηση, βασισμένη σε ένα συμβόλαιο τιμής και εμπιστοσύνης με τους πολιτικούς.

    Ο κ. Αβραμόπουλος

    Μιλώντας με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τον κ. Καραμανλή, αλλά και με αναφορά στον ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνο Καραμανλή και αιχμές στην αυτοκριτική που έκανε προ ημερών ο Γιώργος Παπανδρέου για το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «θέτω εαυτό μου στην υπηρεσία της ΝΔ με πλήρη ένταξή μου στις δυνάμεις μάχης, στο πλευρό του προέδρου και των στελεχών της».

    Ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων επισήμανε ότι από την έκβαση των επικείμενων εκλογών κρίνεται το μέλλον της πατρίδας μας και παρατήρησε ότι οι ώρες που διανύουμε είναι κρίσιμες. «Είναι ώρες ευθύνης για όλους μας. Η πατρίδα μας ζητά σήμερα αλλαγή πορείας προς τα εμπρός, με νέα σύγχρονη διακυβέρνηση, με νέα πολιτική, μια πολιτική πολιτισμού. Στόχος είναι η διεύρυνση της φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξης και η δημιουργία ενός πολιτικού και κοινωνικού πλειοψηφικού ρεύματος με επίκεντρο τον πολίτη, την κοινωνία, τους θεσμούς. Μια ευρεία πλειοψηφία κοινωνικής σεμνότητας, νίκης και ευθύνης», είπε.

    Διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του κόμματος ότι θα είναι κοντά σ' αυτήν την προσπάθεια που θα οδηγήσει σε 45 μέρες τη ΝΔ στο τιμόνι για ένα καλύτερο μέλλον της πατρίδας.

    Ο κ. Αβραμόπουλος, που χαρακτήρισε εγκάρδια, φιλική και χρήσιμη τη συνομιλία που είχε με τον κ. Καραμανλή, άφησε αιχμές για την αυτοκριτική που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, λέγοντας: «Ήδη η απερχόμενη κυβέρνηση απεγνωσμένα και σε μια προσπάθεια αναστροφής του κλίματος αναγκάζεται να παραδεχθεί την πραγματικότητα αυτή, και να ζητήσει συγγνώμη, μια συγγνώμη όμως που έρχεται αργά, πολύ αργά και μόνο με προεκλογικού τύπου συνθηματολογία και ρητορική».

    Αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για μεγάλη φιλελεύθερη δημοκρατική παράταξη, που εγκαινίασε την ευρωπαϊκή δημοκρατική και σύγχρονη πορεία της χώρας (σ.σ. εδώ έκανε αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή) και η οποία πρώτη συνέλαβε τα μηνύματα των καιρών, ανοίγοντας το δρόμο στη νέα γενιά, σηματοδοτώντας έτσι τη νέα εποχή με το τέλος της Μεταπολίτευσης.

    Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε ότι αυτή η παράταξη από την οποία προέρχεται και οι ψηφοφόροι της οποίας «με στήριξαν σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις», είναι αυτή που μπορεί σήμερα με αρχηγό τον Κώστα Καραμανλή να κάνει πράξη την προσδοκία ενός λαού για μια έντιμη και αποτελεσματική διακυβέρνηση.

    «Είναι ώρες συλλογικής δράσης, ατομικής ευθύνης και αξιοπρεπούς αγώνα» συνέχισε, τονίζοντας ότι σ' αυτόν τον αγώνα θέτει τον εαυτό του στην υπηρεσία της ΝΔ και συμπορεύεται με κύριο γνώμονα, όπως είπε, "το συμφέρον της πατρίδας και του λαού μας, σε αυτήν την πορεία νίκης και αληθινής αλλαγής".

    [04] Ο ΓΙΟΣΚΑ ΦΙΣΕΡ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 22 Ιανουαρίου 2004 (10:53 UTC+2)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ υποσχέθηκε πως η χώρα του θα κάνει ό,τι μπορεί για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού μέσα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πνεύματος και των αρχών των ΗΕ.

    Ο κ. Φίσερ είπε επίσης πως η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει την πορεία της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [05] ΝΕΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΛΙΒΑΝΟΥ

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2004 (13:55 UTC+2)

    Μεγαλύτερη πρόσβαση στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, μπορούν να επιτύχουν η Ελλάδα και ο Λίβανος, κάνοντας χρήση των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων και προωθώντας τη στενότερη επιχειρηματική συνεργασία.

    Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, κατά την ομιλία του στο επιχειρηματικό φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στη Βυρηττό, τις εργασίες του οποίου άνοιξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.

    Παράλληλα, ο κ.Λοβέρδος προσκάλεσε την επιχειρηματική κοινότητα του Λιβάνου να επωφεληθεί από την ελληνική τεχνογνωσία και εμπειρία στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και να προωθήσει στρατηγικής μορφής συνεργασίας με τις επιχειρήσεις της Ελλάδας.

    "Η υπογραφή, χθες, στη Βηρυτό δύο σημαντικών διμερών συμφωνιών στους τομείς του τουρισμού και των διεθνών οδικών μεταφορών, καθώς, επίσης, και η υπογραφή ενός πρωτοκόλλου στον τομέα της γεωργίας, θα ενδυναμώσουν τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών", υπογράμμισε ο κ.Λοβέρδος και πρόσθεσε το ελληνικό επιχειρηματικό ενδιαφερον επικεντρώνεται, καταρχήν, στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης, όπου Ελλάδα και Λίβανος μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την υλοποίηση κοινών προγραμμάτων ή επενδύσεων σε ξενοδοχειακές μονάδες και μέσα μεταφοράς.

    "Η διεύρυνση της Ε.Ε. με την οποία τα ευρωπαϊκά θαλάσσια σύνορα επεκτείνονται πλέον μέχρι το Λίβανο, προσφέρει νέες δυνατότητες και για τις δύο χώρες. Ιδιαίτερα με τη συμμετοχή της Κύπρου ως κράτος μέλος της Ε.Ε. ανοίγονται νέες γέφυρες συνεργασίας. Όσον αφορά τις διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδος-Λιβάνου, η επιτυχής διοργάνωση, τον Φεβρουάριο 2003 στη Βηρυτό, της 1ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής οδήγησε τις δύο χώρες στην εφαρμογή συγκεκριμένων πρωτοβουλιών προς την περαιτέρω ανάπτυξη κοινής συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος", επεσήμανε ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών.

    Οπως τόνισε ο ίδιος, ο όγκος εμπορίου μεταξύ Ελλάδας και Λιβάνου παρουσίασε στα τέλη της δεκαετίας του '70 μια σταθερή ανάπτυξη, γεγονός το οποίο δεν συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό. Οι εξαγωγές του Λιβάνου προς την Ελλάδα παρουσίασαν πτώση 38% το 2002 σε σχέση με το 2001 ενώ οι ελληνικές εξαγωγές στο Λίβανο την ίδια περίοδο παρουσίασαν πτώση 26%.

    "Θα πρέπει να ενδυναμώσουμε τη διμερή συνεργασία μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, να διοργανώσουμε εμπορικές αποστολές και ειδικές εμπορικές εκδηλώσεις και να ενισχύσουμε τη συμμετοχή μας σε εμπορικές εκθέσεις κάνοντας χρήση της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς στην προώθηση των προϊόντων μας. Θα πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αναπτύξουμε περαιτέρω τις διμερείς οικονομικές σχέσεις. Στο τομέα των επενδύσεων εμφανίζονται μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης. Ο Λίβανος αποτελεί την ένατη αγορά στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μ. Ανατολής, στην οποία δραστηριοποιούνται μέσω άμεσων επενδύσεων οι ελληνικές επιχειρήσεις", πρόσθεσε ο κ.Λοβέρδος.

    Άλλοι τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα και θα μπορούσε να προσφέρει περαιτέρω εμπειρία και εξειδίκευση είναι, κατά τον υφυπουργό, ο αγροτικός, ο τομέας του ιατρικού εξοπλισμού, τα φαρμακευτικά, οι κατασκευές και τα δομικά υλικά, η επεξεργασία και τυποποίηση τροφίμων, τα ενδύματα, ο τομέας της πληροφορικής και οι επικοινωνίες._

    [06] ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΛΙΒΑΝΟΥ

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2004 (20:56 UTC+2)

    Την ικανοποίησή του από από τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στο Λίβανο τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

    Ενας κέδρος στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου στη Βηρυτό που φύτεψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος ήταν το επιστέγασμα και η συμβολική χειρονομία της στέρεας σχέσης φιλίας που επιθυμούν η Ελλάδα και ο Λίβανος και ισχυροποίησε η πρώτη επίσημη επίσκεψη αρχηγού κράτους της Ελλάδας στην αραβική αυτή χώρα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος του Λιβάνου Εμίλ Λαχούντ άνοιξαν το πρωί τις εργασίες του επιχειρηματικού φόρουμ, στο οποίο έδωσαν το παρών 70 Ελληνες και 300 Λιβανέζοι επιχειρηματίες.

    "Η επίσκεψή μου είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα και τους επιχειρηματίες που με συνοδεύουν, όχι μόνο γιατί γίνεται σε μια χώρα τόσο φιλική, όσο είναι ο Λίβανος, αλλά γίνεται σε μια χώρα που προσφέρει πολλές δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας με την Ελλάδα", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    "Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στην εμπορική παράδοση των δύο χωρών. Και οι Λιβανέζοι και οι Ελληνες είναι γνωστοί έμποροι παγκοσμίως. Αρα μεταξύ τους μπορούν κάλλιστα να συνεργασθούν πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν οι γνωστοί δεσμοί φιλίας", συμπλήρωσε.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Στεφανόπουλο στη Βηρυτό, η υπογραφή τριών συμφωνιών από τον υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδο και τους αρμόδιους υπουργούς του Λιβάνου, στον τομέα του τουρισμού, των διεθνών οδικών μεταφορών και της γεωργίας άνοιξαν το δρόμο για μεγάλες ευκαιρίες διείσδυσης στις αγορές του Λιβάνου, μία από τις σημαντικότερες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδας στο χώρο της Μέσης Ανατολής.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συναντήθηκε με εκπροσώπους ομογενειακών σωματείων του Λιβάνου, επισκέφθηκε το Κοινοβούλιο του Λιβάνου και μετέβη στον Ορθόδοξο Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου παρακολούθησε δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Βηρυτού κ. Ηλία.

    Μιλώντας προς τους ορθοδόξους Λιβανέζους που είχαν κατακλύσει το Ναό υπογράμμισε πως ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί "τρέφουμε σεβασμό προς όλες τις εκκλησίες και της θρησκείες που συνυπάρχουν αρμονικά στο Λίβανο" και επεσήμανε ότι "οι ρίζες της Ορθοδοξίας είναι πολύ γερές στην περιοχή της Μέσης Ανατολής".

    [07] ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΦΗΣΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Λονδίνο, 22 Ιανουαρίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του ονόματος του ΠΑΣΟΚ άφησε ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντηση με το Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο στο Λονδίνο.

    «Είναι θέμα του κόμματος και της βάσης και όχι του αρχηγού ή του προέδρου», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    «Δεν έχουμε μιλήσει για την αλλαγή του ονόματος, έχουμε μιλήσει για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας, των θεσμικών λειτουργιών, του τρόπου συμμετοχής, το πώς θα ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις, τα μικροκατεστημένα, τις γραφειοκρατίες και αυτά είναι πολύ πιο ουσιαστικά από την έννοια της αλλαγής ενός ονόματος», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε:

    «Αν η βάση το ζητήσει, αν συμμετοχικά ζητήσει κάτι τέτοιο θα το δούμε. Αυτό όμως είναι θέμα του ίδιου του κόμματος, δεν είναι θέμα απόφασης ενός αρχηγού ή ενός προέδρου».

    [08] ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΕΞΑΠΑΤΑΤΑΙ Η ΒΟΥΛΗ

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2004 (20:45 UTC+2)

    «Είναι πλέον πρόδηλο ότι ο μόνος λόγος που η κυβέρνηση επιμένει να διατηρεί ανοιχτή τη Βουλή, ενώ έχουν προκηρυχθεί εκλογές, είναι η προώθηση σκανδαλωδών ρυθμίσεων», δήλωσε ο Συντονιστής της ΟΔΕ Οικονομικών Υποθέσεων της Ν.Δ., βουλευτής Α' Αθηνών Γιώργος Αλογοσκούφης με αφορμή την χθεσινή ψήφιση τροπολογίας που αλλάζει τους όρους δόμησης στο Πόρτο Καρράς.

    «Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Πάχτας κατά τη χθεσινή συζήτηση αποδέχθηκε μη διανεμηθείσα τροπολογία που αλλάζει τους όρους δόμησης σε μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα της εκλογικής του περιφέρειας, παραπλανώντας τη Βουλή σαν άλλος χαρτοκλέφτης. Την τροπολογία αυτή την είχε δύο φορές σταματήσει η Νέα Δημοκρατία όταν ο κ. Πάχτας είχε προσπαθήσει να την περάσει ως κυβερνητική τροπολογία», υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης.

    «Πρόκειται για μια χαριστική ρύθμιση, που πέρασε με μια απαράδεκτη διαδικασία. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιστρέψει άμεσα την κατάσταση που δημιουργήθηκε με αυτό τον τρόπο. Δεν επιτρέπεται να εξαπατάται η Βουλή στο νομοθετικό της έργο», τόνισε.

    [09] ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ Η ΑΛΙΚΗ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2004 (20:31 UTC+2)

    Μετά από θητεία 50 χρόνων η Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου αποχώρησε από την προεδρία του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, που είναι πλέον συμβουλευτικό όργανο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

    Η κα Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου μίλησε, σε εκδήλωση του Συνδέσμου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και αναφέρθηκε στις επιτυχίες του γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα.

    Επισήμανε πως κατά το 2003 καταργήθηκαν οι ποσοστώσεις, που έβαζαν εμπόδια στην εισαγωγή γυναικών στα σώματα ασφαλείας και ιδιαίτερα στην Αστυνομία και το Λιμενικό σώμα, αποσύρθηκε το σχέδιο νόμου για την πορνεία, που μεταξύ άλλων, προέβλεπε λειτουργία οίκων ανοχής σε ξενοδοχεία και συναφείς χώρους, για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών της Αθήνας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Συμβούλιο Επικρατείας ακύρωσε την άδεια εγκατάστασης ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στον Αθερόλακκο Λασιθίου, από τη λειτουργία του οποίου θα παράγονταν πάνω από 900.000 τόνοι ρύπων.

    Το εξαιρετικό στην περίπτωση αυτή είναι ότι η σύνθεση του Συμβουλίου Επικρατείας αποτελείτο κυρίως από γυναίκες συμβούλους και μόνο έναν άντρα.

    «Άρειε Πάγε, πότε θα ξεπαγώσεις για να δεχτείς και γυναίκες στα μέλη σου; Άρειε Πάγε ξύπνα!», επισήμανε χαρακτηριστικά η κα Γιωτοπούλου- Μαραγκοπούλου.

    Η νεοεκλεγμένη πρόεδρος του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, Ξανθή Πετρινιώτη, καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, είπε από την πλευρά της ότι ενώ οι νόμοι κατοχυρώνουν την ισότητα ανδρών και γυναικών, στην πράξη αυτή καταργείται από «αναχρονιστικές αντιλήψεις κάποιων, που χρησιμοποιούν ως πρόσχημα τη μητρότητα».

    Το ετήσιο βραβείο του «ΑΥΡΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ» για το 2003, ο Σύνδεσμος απένειμε στη δημοσιογράφο της ΕΡΑ Ευγενία Κατούφα, για τη συστηματική προβολή των θεμάτων ισότητας, με ειδήσεις και ρεπορτάζ στο ραδιόφωνο.

    Η προηγούμενη βράβευση αποκτά μεγαλύτερη αξία, γιατί η επιτροπή για το ετήσιο βραβείο «ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ» δεν βρήκε για το 2003 άξιο προς βράβευση, στον ίδιο τομέα, κάποιο ή κάποια δημοσιογράφο από τον γραπτό Τύπο.

    Κ. Κούτρα

    [10] ANAKOINΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιανουαρίου 2004 (19:47 UTC+2)

    Τα σχολεία του Νομού Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσουν ή θα παραμείνουν κλειστά αύριο, Παρασκευή, ύστερα από απόφαση των κατά τόπους Δημάρχων και σε συνεργασία με τους Προϊσταμένους των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και με τους Διευθυντές των αντιστοίχων σχολείων.

    Σε κάθε περίπτωση με εντολή του Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη οι υπηρεσίες της Νομαρχίας βρίσκονται όλο το 24ωρο σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν προβλήματα από τη χιονόπτωση.

    [11] Ο ΣΒΒΕ ΚΑΛΕΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ EXPO

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιανουαρίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Την προώθηση και ενίσχυση της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για την ανάληψη της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO 2008 με την ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους του επιχειρηματικού κόσμου, προτείνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

    Η ανάληψη της ΕΧΡΟ 2008 θα πρέπει να αποτελεί κυρίαρχη εθνική επιδίωξη, πρωταρχικό στόχο και κοινό όραμα για όλους τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, υποστηρίζει ο ΣΒΒΕ και στο πλαίσιο αυτό καλεί τα μέλη του στηρίξουν την προσπάθεια αυτή με επικοινωνιακές ενέργειες όπως:

    -παράθεση του λογότυπου της ΕΧΡΟ στα έγγραφα επικοινωνίας των επιχειρήσεων

    -δημιουργία link του site των επιχειρήσεων με αυτό της ΕΧΡΟ

    -εμφάνιση του λογότυπου της ΕΧΡΟ στο κεντρικό, αλλά και σε όλα τα e-mail account του προσωπικού των επιχειρήσεων, για τα εξερχόμενα μηνύματα

    -αποστολή προς τους πελάτες των επιχειρήσεων υλικού επικοινωνίας

    -προβολή του θέματος σε άλλες δράσεις επικοινωνίας των επιχειρήσεων

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση ο Σύνδεσμος έχει ήδη υιοθετήσει αυτές τις ενέργειες και τις προωθεί σε όλες τις δράσεις του, ενώ είναι έτοιμος για κάθε συνεργασία, ευελπιστώντας ότι η πραγματοποίηση της ΕΧΡΟ 2008 στη Θεσσαλονίκη θα αποφέρει οφέλη οικονομικού, κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα τόσο για την πόλη της Θεσσαλονίκης και τις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας όσο και για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

    [12] ΓΕΝΙΚΗ: ΣΤΙΣ 13/2 Η Γ.Σ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης προκειμένου να εγκριθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 89 εκ. ευρώ, αποφάσισε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Γενικής Τράπεζας, προκειμένου να επιταχύνει τις εξελίξεις όσον αφορά την αύξηση του ποσοστού της Societe Generale στην τράπεζα.

    Η Societe Generale, που είναι ο στρατηγικός εταίρος της Γενικής, θα ελέγχει το 23% περίπου της τράπεζας ή 6 εκατ. μετοχές. Η μεταβίβαση των μετοχών αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

    Η γενική συνέλευση ενδέχεται να αναβληθεί, αν ο σύλλογος εργαζομένων ζητήσει κάτι τέτοιο, μέσω του 5,5% των μετοχών που κατέχει στην τράπεζα. Σε μια τέτοια περίπτωση, η β΄ επαναληπτική γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί μετά τις εκλογές. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η γαλλική τράπεζα θα έχει ολοκληρώσει την αύξηση κεφαλαίου έως τα τέλη Μαρτίου.

    Η αύξηση ύψους 89 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί στην τιμή των 6 ευρώ και με παραίτηση των παλαιών μετόχων. Εν συνεχεία, η Societe Generale θα προχωρήσει σε δημόσια προσφορά στην τιμή των 6 ευρώ ώστε να ελέγξει το 70% της Γενικής Τράπεζας.

    [13] ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΟΣΕ - ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να διευθετηθεί το θέμα το οποίο έχει προκύψει, σχετικά με την αναθεώρηση των συμβάσεων μεταξύ του ΟΣΕ και της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την κατασκευή βαγονιών.

    Σε σύσκεψη του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη με τον υπουργό Ανάπτυξης Άκη Τσοχατζόπουλο αποφασίσθηκε να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες, ώστε τα βαγόνια να έχουν παραδοθεί στον ΟΣΕ και να κυκλοφορούν πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Όπως δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο κ.Χριστοδουλάκης «έχει σημειωθεί πολύ σημαντική πρόοδος σε όλα τα θέματα ουσίας και απομένει διερεύνηση ορισμένων τελευταίων λεπτομερειών. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα καταστεί δυνατή η επίτευξη μιας συμφωνίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε και το υλικό που θέλουμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και να προσαρμοστούμε στο νέο περιβάλλον».

    Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι υπήρξε μια καθυστέρηση στην εκτέλεση της σύμβασης, ότι είναι τυπικό το θέμα και ότι κάποια μικροπροβλήματα επιλύθηκαν ήδη και το όλο θέμα θα λήξει σύντομα.

    [14] ΕΝΕΡΓΟΣ HOLDING: ΣΤΙΣ 3/2 Η Γ.Σ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΗΣ SITHONIA BEACH PORTO CARRAS

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιανουαρίου 2004 (19:45 UTC+2)

    Στις 3 Φεβρουαρίου 2004 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επαναληπτική έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας Ενεργός Holding του ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής.

    Στη σημερινή συνέλευση δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη απαρτία (2/3) για να εγκρίνει το κοινό σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης των εταιρειών Ενεργός Holding και Sithonia Beach Porto Carras, με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά το ποσό του εισφερόμενου μετοχικού κεφαλαίου της απορροφούμενης εταιρείας με έκδοση νέων μετοχών, καθώς και τη μετατροπή των μετοχών της εταιρείας από ανώνυμες σε ονομαστικές.

    [15] ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 22 Ιανουαρίου 2004 (19:27 UTC+2)

    Νευρικότητα επικρατεί από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης της Wall Street, όπου οι επενδυτές αφομοιώνουν μία σειρά ενθαρρυντικών επιχειρηματικών και οικονομικών ειδήσεων, αλλά και τα απογοητευτικά αποτελέσματα της τηλεπικοινωνιακής AT&T.

    Από το μέτωπο της οικονομίας το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι κατά την εβδομάδα που έληξε στις 17 Ιανουαρίου οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν στις 341.000 σε σχέση με τον αναθεωρημένο αριθμό των 342.000 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα κι έναντι προβλέψεων για άνοδο στις 347.000.

    Ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων, που αποτελεί πιο σταθερό μέτρο σύγκρισης «έπεσε» κατά 3.250 στις 344,500, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από την πρώτη εβδομάδα ανέλαβε καθήκοντα η Κυβέρνηση Μπους.

    Στο μεταξύ ο σύνθετος δείκτης των βασικών οικονομικών μεγεθών που καταρτίζει το νεοϋορκέζικο Conference Board -απαρτίζεται από δέκα επιμέρους μακροοικονομικά μεγέθη- και ο οποίος απεικονίζει την οικονομική κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τους επόμενους έξι μήνες ενισχύθηκε κατά 0,2% τον Δεκέμβριο, έπειτα από αντίστοιχη αναθεωρημένη άνοδο το Νοέμβριο και χάρη στη βελτίωση της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

    Επτά από τα 10 στοιχεία του δείκτη αυξήθηκαν, μεταξύ των οποίων, οι οικοδομικές άδειες, η καταναλωτική εμπιστοσύνη και οι βιομηχανικές παραγγελίες. Τα στοιχεία συνέπεσαν με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Στο επιχειρηματικό μέτωπο η αγορά καλωσόρισε την απόφαση της μεγαλύτερης κατασκευάστριας φιλμ στον κόσμο, Eastman Kodak να προχωρήσει σε περικοπές του εργατικού δυναμικού της τα επόμενα τρία χρόνια κατά 20% ποσοστό που αντιστοιχεί σε 15.000-20.000 άτομα. Η εταιρία ανακοίνωσε επίσης ότι τα κέρδη τετάρτου τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 19 εκατ. δολάρια σε σχέση με καθαρά κέρδη 113 εκατ. δολαρίων στην αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Οι πωλήσεις έφτασαν στα 3,778 δισ. δολ., αυξημένες κατά 10% από την περσινή περίοδο. Η μετοχή της εταιρίας ενισχύεται κατά 9,58%.

    Κατώτερα των προσδοκιών των επενδυτών ήταν τα αποτελέσματα της αμερικανικής τηλεπικοινωνιακής εταιρίας AT&T Wireless Services Inc., η οποία ανακοίνωσε ότι το τέταρτο τρίμηνο τα κέρδη της υποχώρησαν στα 340 εκ. δολάρια από 516 εκ. Ωστόσο τα λειτουργικά της κέρδη ήταν εντός των εκτιμήσεων. Οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 12,8% στα 8,1 δισ. δολάρια από 8,65 δισ. δολάρια το προηγούμενο τρίμηνο και από 9.29 δισ. δολάρια το αντίστοιχο περσινό. Για το 2004 η εταιρεία αναμένει περαιτέρω κάμψη εσόδων μεταξύ 7 και 10%. Ο τίτλος της υποχωρεί κατά 1,73%.

    Η Bell South, εξάλλου, ανακοίνωσε ότι το τέταρτο τρίμηνο κατέγραψε κέρδη ύψους 787 εκατ. δολαρίων από 574 εκατ. του αντίστοιχου περσινού τριμήνου. Τα λειτουργικά της κέρδη ανήλθαν σε 949 εκατ. δολάρια από 846 εκατ. δολάρια ενώ οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 1% στα 5,7 δισ. δολάρια από 5,69 δισ. δολάρια. Η μετοχή της υποχωρεί σε ποσοστό 0,75%.

    Η Nokia ενισχύεται κατά 1,19% καθώς ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη τετάρτου τριμήνου αυξήθηκαν στα 25 σεντς ανά μετοχή από 22 σεντς στο προηγούμενο έτος, χάρη στη μείωση των δαπανών και την αύξηση των πωλήσεων συσκευών. Παράλληλα έκανε γνωστό ότι οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου θα διαμορφωθούν περί τα 3%-7% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, ενώ αισιόδοξες είναι και οι εκτιμήσεις της για την αγορά κινητών τηλεφώνων το 2004.

    Κέρδη 5,98% εμφανίζει η Ebay, έπειτα από την αύξηση τω κερδών της στα 142,5 εκατ. δολάρια, έναντι 87 εκατ. δολαρίων πέρυσι και της βελτίωσης των προβλέψεών της για τα μεγέθη του 2004.

    Βελτιωμένα ήταν κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2003 τα κέρδη της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Ford. Τα κέρδη της δεύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας παγκοσμίως, ανήλθαν στα 31 σεντς ανά μετοχή, από 8 σεντς πέρυσι. Όμως, οι εκτιμήσεις της εταιρείας για τα μεγέθη του τρέχοντος τριμήνου αναφέρουν πως αυτά θα είναι είτε σύμφωνα, είτε χαμηλότερα των μέχρι στιγμής προσδοκιών. Η μετοχή της σημειώνει πτώση 0,91%.

    Τα έκτακτα έξοδα από την απορρόφηση της Pharmacia, πίεσαν σημαντικά την κερδοφορία της Pfizer τα οποία διαμορφώθηκαν σε 602 εκατ. δολάρια ή 8 σεντς ανά μετοχή από 46 σεντς ανά μετοχή του αντίστοιχου περσινού τριμήνου. Εξαιρουμένων όμως των εκτάκτων εξόδων τα κέρδη της είναι καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών ενώ οι πωλήσεις της κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 52% διαμορφούμενες στα 14,17 δισ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν 13,64 δισ. δολάρια. Η μετοχή της κερδίζει 2,05%.

    Στο σκηνικό αυτό, στις 7 το απόγευμα, ώρα Ελλάδος, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε οριακές απώλειες 0,05% και διαμορφωνόταν στις 10.618,44 μονάδες, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας υποχωρούσε στις 2.127,59 μονάδες, μειωμένος κατά 0,69% και ο ευρύτερος Standard & Poor's 500 σημείωνε πτώση 0,23% στις 1.145,01 μονάδες.

    Σ.Α.

    [16] ΕΚΤΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ "25" ΕΧΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ

    Βρυξέλλες, 22 Ιανουαρίου 2004 (21:00 UTC+2)

    Η Κύπρος έχει την έκτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 25 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα της απασχόλησης, ενώ ουσιαστικά πληροί από τώρα τους στόχους που τέθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας για το 2010.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο τέλος του 2002 η συνολική απασχόληση στην Κύπρο έφτασε το 68,6% του πληθυσμού ηλικίας 15-64 ετών. Ο στόχος που έχει τεθεί σε κοινοτικό επίπεδο είναι να φτάσει η απασχόληση το 2010 στο 70% του πληθυσμού που σημαίνει ότι η Κύπρο σχεδόν το πληροί από τώρα.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] Ο Κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 22 Ιανουαρίου 2004 (20:56 UTC+2)

    Η κυπριακή κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αναφέρεται θετικά στην ελληνοκυπριακή πλευρά που πρώτη ζήτησε από τον κ. Ανάν την επανέναρξη των συνομιλιών.

    Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης εξέφρασε την άποψη ότι θα διαφανεί στην πορεία κατά πόσο ο ΓΓ του ΟΗΕ συνεχίζει να εμμένει στους όρους που ο ίδιος έχει θέσει για επανέναρξη των συνομιλιών, ιδιαίτερα στον όρο για δέσμευση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

    ''Ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρεται θετικά στη μια πλευρά που ήδη έχει στείλει θετικά μηνύματα για την επανέναρξη των συνομιλιών, ασφαλώς αναφέρεται στη δική μας πλευρά,'' διευκρίνισε ο κ. Χρυσοστομίδης, υπενθυμίζοντας πως πρώτος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στις 17 Δεκεμβρίου απέστειλε επιστολή καλώντας τον Κόφι Ανάν να επανεμπλακεί στη διαδικασία των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού και να ενεργήσει έτσι ώστε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις επί της ουσίας.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΟΥ ΝΤΑΒΟΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Αγκυρα, 22 Ιανουαρίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Στο Νταβός μεταβαίνει αύριο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα κλείσει με ομιλία του τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που οργανώνεται εδώ και 33 χρόνια, ενώ θα έχει και συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Στην ομιλία που θα κάνει αναμένεται να αναφερθεί στις δομικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προέβη η Τουρκία στον οικονομικό τομέα, στους τρόπους με τους οποίους η Τουρκία ξεπέρασε τις δύο μεγάλες οικονομικές κρίσεις και στις μεταρρυθμίσεις που έκανε, στα πλαίσια της προσαρμογής της στο κοινοτικό κεκτημένο.

    [19] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΕΡΠΛΗΘΥΣΜΟ ΣΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 22 Ιανουαρίου 2004 (20:46 UTC+2)

    Ο υπερπληθυσμός των φυλακών αποτελεί τη βάση από την οποία απορρέουν όλα τα προβλήματα των Κεντρικών Φυλακών, στερώντας από τη Διεύθυνση του Σωφρονιστικού Ιδρύματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να πληροί τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων.

    Στην παραδοχή αυτή, κατέληξαν τόσο ο Γενικός Διευθυντής των Φυλακών Πανίκος Κυριάκου όσο και η Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΘΝΟΠΑΔ) Λήδα Κουρσουμπά, η οποία επισκέφθηκε το σωφρονιστικό ίδρυμα και είχε και συνομιλία με περίπου 60 κρατούμενους, οι οποίοι τους εξέθεσαν τα προβλήματά τους. Η επίσκεψη καλύφθηκε για πρώτη φορά από τα ΜΜΕ.

    Σύμφωνα με την ενημέρωση που παραχώρησε ο κ. Κυριάκου, σήμερα στις Κεντρικές Φυλακές βρίσκονται 426 συνολικά κρατούμενοι, ενώ η προβλεπόμενη χωρητικότητα των εγκαταστάσεων είναι μόλις 274. Σ' αυτούς συγκαταλέγονται 141 βαρυποινίτες (Κύπριοι και αλλοδαποί), 180 ελαφροποινίτες, 64 υπόδικοι (άτομα που αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους σε δικαστήριο), 4 ασθενούντες, 4 άτομα που πάσχουν από μολυσματικές ασθένειες, 5 ανήλικοι, 20 γυναίκες και 11 για αστικά χρέη.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΝΕΑ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 22 Ιανουαρίου 2004 (18:26 UTC+2)

    Νέα άνοδο παρουσίασε στην σημερινή συνάντηση η χρηματιστηριακή αγορά της Κύπρου, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να ξεπερνά το ένα εκατομμύριο λίρες.

    Ο Γενικός Δείκτης με κινητήριο μοχλό τους τραπεζικούς τίτλους ελέω Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στις 83,04 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη σε ποσοστό 0,47%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στο 1,4 εκατομμύριο λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να απορροφά τα 2/3 σχεδόν του τζίρου.

    Μεγαλύτερη αύξηση σε ποσοστό 0,83% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 347,37 μονάδες.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [21] ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΡΑΤΕ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιανουαρίου 2004 (20:49 UTC+2)

    Το περιφερειακό πρωτάθλημα Στερεάς Ελλάδας και νήσων ανδρών - γυναικών, παίδων - κορασίδων, παίρνει τη σκυτάλη των προκριματικών αγώνων του πανελληνίου πρωταθλήματος καράτε. Οι αγώνες θα διεξαχθούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο αθλητικό κέντρο ΔΑΙΣ, στον Παράδεισο Αμαρουσίου.

    Μια θέση στην πρώτη εξάδα θα διεκδικήσουν 175 άνδρες (41 κάτα, 134 κούμιτε), 48 γυναίκες (18, 30), 375 παίδες (167, 208) και 155 κορασίδες (80, 75). Οι αγώνες της συγκεκριμένης τοπικής επιτροπής παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, αφού λόγω της μεγάλης συμμετοχής, την πρόκριση θα πάρουν έξι αθλητές από κάθε κατηγορία βάρους.

    Το περιφερειακό πρωτάθλημα Στερεάς Ελλάδας και νήσων θ' αρχίσει το Σάββατο με τις κατηγορίες ανδρών - γυναικών (+18 ετών) και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με τις κατηγορίες παίδων - κορασίδων (γεννηθέντες από το 1988-1995). Και τις δύο μέρες οι αγώνες θ' αρχίσουν στις 08.30. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

    [22] ΕΞΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΑΡΗΣ ΕΚΑΝΕ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΟΤΑΝ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιανουαρίου 2004 (20:43 UTC+2)

    Σήμερα έγινε έξωση της ΠΑΕ Αρης από τα γραφεία του στην Οδό Αιγαίου στην Καλαμαριά. Ο λόγος ήταν η ασυνέπεια του συλλόγου να πληρώσει τα χρέη του προς τον ιδιοκτήτη. Ετσι πλέον η «κίτρινη» ΠΑΕ συστεγάζεται με τον ερασιτέχνη Αρη στο γήπεδο Χαριλάου.

    «Υπεύθυνοι για την κατάντια του Αρη είναι ο κ. Κοντομηνάς και οι κ.κ. Καραμπέρης, Τσαρούχας. Φυσικά πίσω από αυτούς τους δύο θεωρώ ότι είναι ο κ. Κοντομηνάς. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο, αλλά χρειαζόμαστε την βοήθεια όλων των αρειανών», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΑΕ Αρης, Νικήτας Ματθαίου.

    [23] Ο ΓΚΟΜΕΖ MVP ΤΗΣ 7ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ Α1 ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιανουαρίου 2004 (19:11 UTC+2)

    Ο Ερνάντο Γκόμεζ αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίκτης της 7ης αγωνιστικής της Α1 βόλεϊ ανδρών που ολοκληρώθηκε χθες με τον αγώνα Ρέθυμνο - ΕΑ Πατρών 2-3. Ο παίκτης του Ολυμπιακού στον αγώνα Ορεστιάδα - Ολυμπιακός 0-3 κέρδισε 25.5 πόντους, 1 άσο, 66% στην επίθεση (23/35), 4 άμυνες και 1.5 μπλοκ.

    Ανά κατηγορία πρώτευσαν: πόντοι: Πόλακ Ντάλιμπορ (Παγκράτι) 30, άσοι: Πόλακ Ντάλιμπορ (Παγκράτι) 5, άμυνες: Κόζης Δημήτρης (ΕΑ Πατρών) 19, μπλοκ: Χριστοφορίδης Μιχάλης (Ρέθυμνο) 5, υποδοχή: Κωνσταντίνοφ Πλάμεν (ΠΑΟ) 100%, επίθεση: Ζούκοβ Ντένις (Παγκράτι) 77%, index:Γκόμεζ Ερνάντο (Ολυμπιακός) 0.61.

    [24] H ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιανουαρίου 2004 (18:48 UTC+2)

    «Ύπανδρος γυνή μηδεμία εισίτω», έλεγαν οι ραβδούχοι φύλακες του Ολύμπιου ιερού, εφαρμόζοντας κατά γράμμα την απαγόρευση εισόδου των γυναικών στο Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας. Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και οι γυναίκες όχι μόνο εισέρχονται στα Στάδια, αλλά και αγωνίζονται στα περισσότερα αθλήματα του Ολυμπιακού προγράμματος. Ένα από τα τελευταία ανδροκρατούμενα Ολυμπιακά οχυρά ήταν η Πάλη, αλλά και αυτό το κάστρο έπεσε καθώς στους Αγώνες της Αθήνας οι γυναίκες θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στα Ολυμπιακά ταπί.

    Οι πρώτες εικόνες από την Πάλη των γυναικών εμφανίσθηκαν μόλις το 1983 στη Γαλλία, ενώ το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα διεξήχθη το 1987, στην πόλη Lorenskog της Νορβηγίας. Έναν χρόνο αργότερα η Ντιζόν (Γαλλία) φιλοξένησε το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

    Η αντίστροφη μέτρηση για την παρθενική εμφάνιση της Πάλης γυναικών στο Ολυμπιακό πρόγραμμα αρχίζει αύριο (Παρασκευή) με την έναρξη του Διεθνούς Τουρνουά, στο νεότευκτο Ολυμπιακό Γυμναστήριο των Άνω Λιοσίων στο πλαίσιο των Αθλητικών Διοργανώσεων της Αθήνα 2004.

    Από αύριο μέχρι την Κυριακή το βράδυ, τα ταπί του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου Άνω Λιοσίων θα φιλοξενήσουν τις κορυφαίες αθλήτριες της πάλης και οι «μάχες» αναμένονται συναρπαστικές. Η εγκατάσταση, κατά γενική ομολογία αθλητριών, προπονητών και συνοδών, είναι «τέλεια» και αποτελεί άλλη μια κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων στον ελληνικό αθλητισμό και την ελληνική κοινωνία γενικότερα. Τα Άνω Λιόσια διαθέτουν πλέον ένα από τα καλύτερα γυμναστήρια στον κόσμο, το οποίο εκτός από «σπίτι» της Πάλης και του Τζούντο, θα αποτελέσει και κυψέλη πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων που θα συντελέσουν στην αναβάθμιση και αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής.

    Στην αθλητική διοργάνωση της πάλης, συμμετέχουν 96 αθλήτριες από 16 χώρες, τις εξής: Αυστρία, Βουλγαρία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μολδαβία, Πολωνία, Ρωσία, Ισπανία, Σουηδία, Ουκρανία, ΗΠΑ. Της ελληνικής αποστολής ηγείται η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια του 2002, στην κατηγορία των 51 κιλών, Σοφία Πουμπουρίδου, η οποία τώρα αγωνίζεται στα 55 κιλά, αλλά και η τέταρτη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2003, Φανή Ψαθά (48 κιλά).

    [25] Η ΣΑΝΤΑΝΤΖΕΛΟ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΗΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιανουαρίου 2004 (18:42 UTC+2)

    Αύριο τα ξημερώματα (Παρασκευής) η Λένα Δανιηλίδου αγωνίζεται στο 4ο μεγαλύτερο γήπεδο του Οπεν της Αυστραλίας, το «Σόου Κόρτ 2», εναντίον της Ιταλίδας Μάρα Σαντάντζελο, στο πλαίσιο του τρίτου γύρου της διοργάνωσης.

    Η Σαντάντζελο είναι γεννημένη το 1981, δεξιόχειρ και Νο 129 στον κόσμο αυτή τη στιγμή, ενώ έχει φθάσει στο παρελθόν μέχρι το Νο 122. Από την μέχρι τώρα επαγγελματική καριέρα της έχει αποκομίσει κέρδη 107.000 δολαρίων. Έχει σημειώσει συνολικά 119 νίκες και έχει υποστεί 146 ήττες, ενώ αντίστοιχα σε τουρνουά Γκράν Σλάμ έχει 2 νίκες και 6 ήττες. Στη φετινή διοργάνωση του ΄Οπεν της Αυστραλίας πέτυχε τρεις νίκες στα προκριματικά και μπήκε στο κυρίως ταμπλό, όπου κέρδισε, στον πρώτο γύρο την Ισπανίδα Σέρνα, Νο 16 του ταμπλό με 2-1 σετ και στο δεύτερο γύρο την Αυστριακή Σετ Νο 87 στον κόσμο, με 2-1 σετ. Η «Γκατζέτα ντελο Σπόρ», η έγκυρη ιταλική αθλητική εφημερίδα έγραψε γι αυτήν μετά τη δεύτερη νίκη της στο κυρίως ταμπλό ότι: «το θαύμα συνεχίζεται». Η Λένα ποντάρει και σ' αυτό τον αγώνα στην θερμή υποστήριξη των Ελλήνων ομογενών της Αυστραλίας. Στο διπλό, σήμερα οι Δανιηλίδου και Γκράντε έχασαν από τις Αμερικανίδες Λίντσεϋ Ντάβενπορτ, Κορίνα Μοράριου 6-3, 4-6, 6-1.

    Στο μεταξύ, στη Γαλλία σε τουρνουά 10.000 δολαρίων ο Αλεξίου έχασε στο δεύτερο γύρο από τον Γάλλο Πουγιό 6-2, 6-3 και ο Γιακούποβιτς στον πρώτο γύρο από τον Γάλλο Χαενέλ 6-4, 6-4. Στο διπλό, Αλεξίου - Γιακούποβιτς θα αντιμετωπίσουν για τα προκριματικά τους Κόμπε (Γαλλία) Ράιτ (Αγγλία).

    Τέλος, στο Μπαχρέιν σε τουρνουά 10.000 δολαρίων, η Ζαχαριάδου κέρδισε την Αυστριακή Ρίτσκα με 6-1, 6-2 και πέρασε στα προημιτελικά, όπως και στο διπλό, όπου αγωνίζεται σήμερα με συμπαίκτρια την Πορτογαλέζα Πιεντάτε.

    [26] ΜΠΑΡΑΖ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 22 Ιανουαρίου 2004 (20:39 UTC+2)

    Στο Ιράκ νέες επιθέσεις δέχθηκαν το περασμένο 24ωρο οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής αλλά και Ιρακινοί που εργάζονται για αυτές.

    Το πρωί τουλάχιστον τρεις Ιρακινές που εργάζονταν σε αμερικανική στρατιωτική βάση της Χαμπανίγια σκοτώθηκαν μετά από επίθεση ενόπλων στο λεωφορείο που τις μετέφερε, μετέδωσε το ΒΒC.

    Το περιστατικό συνέβη καθώς το όχημα που μετέφερε εργαζόμενες στον τομέα καθαριότητας διέσχιζε την πόλη Φαλούτζα, εστία πρόσφατων επιθέσεων εναντίον των δυνάμεων κατοχής.

    Από την επίθεση τραυματίστηκαν οι υπόλοιποι επιβάτες του λεωφορείου - και σύμφωνα με μία πηγή υπέκυψε στα τραύματά του και ο οδηγός.

    Στην ίδια πόλη επίθεση σημειώθηκε επίσης επίθεση με χειροβομβίδες εναντίον αστυνομικού φυλακίου , με αποτέλεσμα το θάνατο δύο Ιρακινών αστυνομικών και ενός περαστικού.

    Λίγες ώρες νωρίτερα δύο Αμερικανοί στρατιώτες βρήκαν το θάνατο - και ένας συνάδελφός τους νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση - όταν το στρατόπεδο στο οποίο βρίσκονταν δέχθηκε επίθεση από όλμους και ρουκέτες, όπως ανακοίνωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος.

    Η επίθεση συνέβη σε υλάκιο των αμερικανικών δυνάμεων, στην πόλη Μπακούμπα - 50 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.

    Στη συνέχεια οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αντεπίθεση, «χωρίς να προκαλέσουν απώλειες στον εχθρό» όπως δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ.

    [27] ΜΕ ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ

    Καμπούλ, 22 Ιανουαρίου 2004 (20:02 UTC+2)

    Οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν τους εργαζόμενους στην κεντρική κυβέρνηση του Αφγανιστάν και τους απασχολούμενους σε διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις για επιθέσεις, σύμφωνα με δηλώσεις στο γαλλικό πρακτορείο εκπροσώπου τους από την επαρχία Χοστ, στο νοτιανατολικό Αφγανιστάν.

    "Προς τους πράκτορες των Αμερικανών και τους συμμάχους τους: για τελευταία φορά σας ζητούμε να εγκαταλείψετε την εργασία σας'', δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Αμπντούλ Σαμάντ, διαβάζοντας φυλλάδιο υπογεγραμμένο από τους ''Μουτζαχεντίν του νοτιανατολικού'' Αφγανιστάν, το οποίο διανεμήθηκε σε εκατοντάδες αντίτυπα στην περιοχή Χοστ, η οποία συνορεύει με το Πακιστάν.

    "Αφήστε τη δουλειά σας και θα συγχωρεθείτε. Στην αντίθετη περίπτωση ετοιμαστείτε να δεχτείτε επίθεση και να σκοτωθείτε'', απείλησε.

    [28] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΝΔΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΣΜΙΡ

    Νέο Δελχί, 22 Ιανουαρίου 2004 (17:03 UTC+2)

    Η Ινδική κυβέρνηση είχε σήμερα τις πρώτες συνομιλίες με αυτονομιστές του Κασμίρ με στόχο την εξεύρεση λύσης στην διένεξη για την περιοχή αυτή των Ιμαλαΐων, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Υστερα από συνάντηση η οποία διήρκεσε πάνω από δύο ώρες, οι δύο πλευρές σε κοινή ανακοίνωση εκφράζουν την επιθυμία να συναντηθούν εκ νέου τον Μάρτιο.

    Η συνάντηση θεωρείται σημαντική, αφού είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση και αυτονομιστές κάθονται στο ίδιο τραπέζι από το 1990 που άρχισε η εξέγερση στο Κασμίρ.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ινδική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχει πολιτικό πρόβλημα στο Κασμίρ, ενώ οι αυτονομιστές παραδέχονται ότι πρέπει να μειωθεί η ένταση στην περιοχή.

    Η εξέγερση των μουσουλμάνων στο ινδικό Κασμίρ έχει στοιχίσει την ζωή σε 40.000 ανθρώπους σύμφωνα με τις ινδικές αρχές και τουλάχιστον διπλάσιους σύμφωνα με τους αντάρτες.

    [29] ΣΕ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΠΡΟΣΒΛΕΠΟΥΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Βερολίνο, 22 Ιανουαρίου 2004 (16:49 UTC+2)

    Σύμφωνα με τις προσδοκίες των ΗΠΑ και της Τουρκίας το ΝΑΤΟ πρέπει να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία στον ευρύτερο χώρο της νοτιοανατολικής πλευράς της Μεσογείου, ώστε να διευρύνει την επιρροή της συμμαχίας στην εν λόγω περιοχή.

    Συγκεκριμένα, το σχέδιο είναι να αναλάβει το ΝΑΤΟ την τήρηση της τάξης και την επιβολή της ειρήνης όχι μόνο στο Ιράκ αλλά σε όλη την περιοχή της Μέσης και της Εγγύτερης Ανατολής, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», που επικαλούνται ως πηγές διπλωμάτες της Ατλαντικής Συμμαχίας.

    Με την ανάληψη μιας νέας πρωτοβουλίας του ΝΑΤΟ για «ευρύτερη περιοχή της Μέσης και της Εγγύτερης Ανατολής», οι ΗΠΑ φιλοδοξούν ότι θα ελαφρυνθούν σημαντικά, τόσο στον πολιτικό, όσο και στο στρατιωτικό τομέα σε ό,τι αφορά στο Ιράκ.

    Για το λόγο αυτό, όπως εκτιμούν οι ΗΠΑ, πρέπει να δρομολογηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση τα μελλοντικά σχέδια για την ασφάλεια των χωρών της Ατλαντικής Συμμαχίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι χαρακτηριστικό ότι, τουλάχιστον, 6 χώρες της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ αυτών το Ισραήλ και η Αίγυπτος, κλήθηκαν να παραβρεθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα γίνει στα τέλη Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη.

    Εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας, σε ερώτηση της εφημερίδας, επιβεβαίωσε ότι έχουν εντατικοποιηθεί οι επαφές με τις χώρες αυτές, πλην όμως, ανέφερε ότι η ημερήσια διάταξη και το πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής παραμένουν ακόμη ανοιχτά.

    Σύμφωνα, πάντως, με το δημοσίευμα, μετά την επίσημη εισδοχή στη Συμμαχία και νέων ανατολικό-ευρωπαϊκών χωρών, που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη, το ΝΑΤΟ θα επιχειρήσει να χαράξει μια νέα γεωστρατηγική κατεύθυνση και να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής του μέχρι και το Αφγανιστάν.

    Πάντως, κύκλοι της Συμμαχίας τόνιζαν ότι τα νέα σχέδια των ΗΠΑ για το ΝΑΤΟ, είναι πολύ σχετικά και, επιπλέον, δεν είναι ούτε καν νέα. Αυτό διότι, όπως τόνιζαν, από το 1994 προσπαθεί η Συμμαχία, μέσω του αποκαλούμενου «Μεσογειακού Διαλόγου», να βελτιώσει τις σχέσεις του με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.

    Μέχρι στιγμής, στο «Μεσογειακό Διάλογο» συμμετέχουν η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιορδανία, η Μαυριτανία, η Αλγερία, το Μαρόκο και η Τυνησία. Τα θέματα που εξετάζονται κατά τις επαφές μεταξύ της Συμμαχίας και των χωρών αυτών εκτείνονται από τη διαχείριση κρίσεων έως και την ασφάλεια των συνόρων.

    [30] ΚΛΕΙΣΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ ΛΙΜΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΛΟΓΩ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

    Κάιρο, 22 Ιανουαρίου 2004 (16:19 UTC+2)

    Στην Αίγυπτο έκλεισαν σήμερα εξαιτίας της κακοκαιρίας τέσσερα αεροδρόμια, εκτός από αυτό του Καΐρου, και επτά λιμάνια, ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Οι αεροπορικές αρχές αποφάσισαν να κλείσουν τα αεροδρόμια των Ασουάν, Ασιούτ και Αμπου Σίμπελ στη νότια Αίγυπτο εξαιτίας των ανέμων και της αμμοθύελλας και το αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων.

    Κλειστά παραμένουν τα λιμάνια της Αλεξάνδρειας, της Ντικέλα, της Αμπατίγια, του Τεουφίκ και του Σουέζ, της Νουουμπέια και της Χουργκάντα.

    [31] ΟΙ «ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ» ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιανουαρίου 2004 (19:08 UTC+2)

    Tα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφιών από τη συλλογή της Άννας Θεοφυλάκτου, με θέμα «Εκκλησίες του Πόντου» θα γίνουν στις 20.30 το βράδυ της Δευτέρας, στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 22 Φεβρουαρίου.

    Πρόκειται για μια ευρεία ενότητα φωτογραφικών ντοκουμέντων που απεικονίζουν πολλές από τις εκκλησίες των Αλησμόνητων Πατρίδων, στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα, ύστερα από έναν σχεδόν αιώνα ξεριζωμού του ποντιακού ελληνισμού.

    Στην έκθεση παρουσιάζονται επίσης αρκετές από τις εκκλησίες αυτές, τότε, όταν αποτελούσαν το μακρινό σύνορο της παράδοσης και της ιστορίας μας. Λαμπρές και μεγαλοπρεπείς μέσα από κιτρινισμένες φωτογραφίες των αρχών του εικοστού αιώνα προκαλούν έντονα συναισθήματα καθώς και το κλίμα της εποχής.

    [32] ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΔΕΘ ΣΤΟ ΣΟΥΦΛΙ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιανουαρίου 2004 (14:02 UTC+2)

    Η Σύγχρονη Ορχήστρα του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Καλαμαριάς θα εμφανιστεί στο δημοτικό θέατρου του Σουφλίου, την Κυριακή 25 Ιανουαρίου, στις 8.00 μ.μ. υπό τη διεύθυνση του Ακη Γεροντάκη.

    Τη συναυλία διοργανώνει η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των Διεθνών Μουσικών Ημερών, που καλύπτουν εκτός από την Θεσσαλονίκη και περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.

    Στο πρώτο μέρος της συναυλίας ο Παναγιώτης Καραδημήτρης και η Ελσα Μουρατίδου θα ερμηνεύσουν έντεχνα ελληνικά τραγούδια, ενώ το δεύτερο μέρος θα καλύψει το συγκρότημα "Οι αρμενιστές του Βορρά" με έντεχνα, ρεμπέτικα και παραδοσιακά τραγούδια.

    Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Καλαμαριάς, ο δήμος Σουφλίου και η 50η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία.

    [33] ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Χ. ΒΛΑΒΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιανουαρίου 2004 (13:16 UTC+2)

    Ποιήματα από την τελευταία του ποιητική συλλογή «Μετά το τέλος της ομορφιάς» θα διαβάσει την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου, στις 8.30μμ στο χώρο της Δημοτικής Κίνησης «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας» (Π. Μελά 21) ο ποιητής και διευθυντής του περιοδικού «Ποίηση» των εκδόσεων Νεφέλη, Χάρης Βλαβιανός. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

    [34] ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιανουαρίου 2004 (12:06 UTC+2)

    Το θεατρικό έργο "Ενύπνια" παρουσιάζει από τις 29 Ιανουαρίου μέχρι τις 20 Μαρτίου το Θέατρο Αναζήτησης Θεσσαλονίκης και η ομάδα πειραματικού θεάτρου Fractals, στο χώρο τέχνης "Camera Lucida" (Στεφάνου Τάττη 3, πίσω από την Αγία Σοφία), κάθε Πέμπτη και Σάββατο (στις 21.15) και κάθε Κυριακή (στις 20.00).

    Το θέμα του ονείρου και η κατάσταση του ύπνου ήταν τα κύρια ενδιαφέροντα που πυροδότησαν την επεξεργασία της παράστασης "Ενύπνια". Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου; Τι είδους πραγματικότητα είναι το όνειρο; Πως αναπλάθεται η αίσθηση που το διακατέχει;

    Μέσα από έντονες εικόνες, σωματική δράση και αποσπάσματα από το βιβλίο του Ολιβερ Σακς "Ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο", πλάστηκε ένα θεατρικό δρώμενο που στοχεύει στο να παρασύρει τους θεατές σε έναν ονειρικό κόσμο, όπου η ειρωνεία, η τραγικότητα και ο ερωτισμός αφήνουν ανάμικτη τη γεύση της νοσταλγίας.

    Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 29 Νοεμβρίου του 2003 στα πλαίσια του διεθνούς φεστιβάλ πειραματικού θεάτρου Teatrie Contesti στο Ουρμπίνο της Ιταλίας, παίρνοντας εξαιρετικές κριτικές.

    Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι της Τάνιας Κίτσου, τα κείμενα του Ανδρέα Κηρυττόπουλου και της Τάνιας Κίτσου, η σκηνογραφία και τα κοστούμια της Τατιάνας Τριγώνη. Παίζουν: Ανδρέας Κηρυττόπουλος, Μαρίνα Νικόλοβα, Δημήτρης Καρόγλου.

    [35] "ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΚΑΝΤΕΡΒΙΛ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιανουαρίου 2004 (11:57 UTC+2)

    "Το φάντασμα του Κάντερβιλ" του Οσκαρ Ουάιλντ, σε διασκευή της Ελένης Μερκενίδου, παρουσιάζουν το θέατρο Αναζήτηση και το θέατρο Λύκη Βυθού, από την Κυριακή 25 Ιανουαρίου και για τις επόμενες δύο Κυριακές μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, στο θέατρο Αυλαία, στις 11.30 το πρωί.

    Η σκηνοθεσία του έργου είναι του Παύλου Δανελάτου, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Απόστολου Αποστολίδη και η μουσική του Γιώργου Βασικαρίδη. Στόχος της παράστασης είναι να προσελκύσει παιδιά και μαθητές από 11 έως 16 ετών, γι' αυτό διοργανώνονται εκπαιδευτικές παραστάσεις για μαθητές των γυμνασίων.

    Η υπόθεση

    Μια οικογένεια Αμερικανών αγοράζει τον στοιχειωμένο πύργο του λόρδου Κάντερβιλ στην Αγγλία, αντιμετωπίζοντας με διασκεδαστικό τρόπο το φάντασμα του Κάντερβιλ, το οποίο καταντά αξιοθρήνητο από τις φάρσες της. Ο Ουάιλντ θίγει το νέο κόσμο πραγμάτων, που πιστεύει πως το χρήμα και η λογική μπορούν να ελέγξουν τα πάντα.

    Το φάντασμα πριν αποφασίσει να εγκαταλείψει τον κόσμο των ζωντανών προσφέρει στους νέους κατοίκους του πύργου την ωριμότητα του πνεύματος, τη λύτρωση από τη στενότητα του μυαλού, την κατανόηση της ζωής και του θανάτου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 22 January 2004 - 19:15:47 UTC